Markku Huusko

Suomi erittäin pahassa jamassa

Suomen talous on hyvin, hyvin pahassa jamassa. Jututtamani rakennusalan ihmiset ovat sanoneet, että monttuja ei juuri enää kaiveta muulla kuin valtion velkarahalla. Tänä talvena viimeistellään ne asuinrakennukset sekä toimistot ja liiketilat, jotka on aloitettu, mutta uusien aloittaminen on nihkeää.

Pelkona on, että tämä talvi on jo hankala, mutta ensi talvi se vasta paha on. Jos rakennusala sakkaa oikein kunnolla, se lyö läpi koko maahan, jonka vientiteollisuus on valmiiksi heikossa hapessa.

Uusi Suomi teki eilen pari talouteen liittyvää synkempää juttua. Betoniteollisuusmies kertoi rakennusalan tämän hetken tilasta ja ex-pääministeri Matti Vanhanen maalaili kauhukuvia ensi vuodesta.

Vaikka Matti Vanhasen pitää toki Perheyritysten liiton toimitusjohtajana ja keskustalaisena luoda painetta pääministeri Jyrki Kataiseen (kok.) ja maan hallitukseen päin, voi hän olla veikkauksineen hyvinkin oikeassa: pian alkavana vuonna 2013 Suomen BKT saattaa laskea viisi prosenttia. Toivottavasti hän on väärässä, kuten hän itsekin sanoo.

Teimme me hiljattain jutun myös siitä, että joillain on varaa maksaa 15 000 euroa/m2 helsinkiläisestä asunnosta. Siis lähemmäs 100 000 vanhaa markkaa yhdestä neliömetristä! Asuntorakentaminen kannattaa, kun on toivoa hinnannoususta, mutta voivatko hinnat tästä enää tässä suhdanteessa nousta?

Näen taloustilanteen nyt synkkänä, vaikka olen luonteeltani optimisti. Lomautukset ja irtisanomiset yrityksissä lisääntyvät. Valtion lisäksi kuntien tulopohja uhkaa romuttua.

Maan hallitus ja uudet kunnanvaltuustot näyttävät joutuvan perin ikäviin leikkaushommiin tilanteessa, jossa elvytysvara on käytetty. Toivottavasti minäkin olen väärässä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (102 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Itsekin olen näen tulevaisuuden hyvin synkkänä niin Suomen, EU:n/Euroopan kuin koko maailmankin mittakaavassa. Edessä on poikkeuksellisen pitkä ja vaikea kausi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Pimeää kuin tontun perseessä", sanoi vanha kansa.

Juhani Putkinen

Itse olen Rovaniemeltä syntyisin ja meilläpäin sanonta kuului: "Pimeää kuin jouluna perseessä". Periaatteessa minun pitäisi se kokemuksesta tietääkkin kun olen joulun hujakoilla syntynyt.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö
Reijo Tossavainen

Jotakin myöteistäkin. Hesari ja muut tilauspohjaiset lehdet siirtävät nettiversionsa maksulliseksi. Se tietää lisää lukijoita ja mainostajia Uudelle Suomelle. Kyllä se siitä... kunhan muistatte ketterästi aukoa uusia uria.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Muuten ... tervetuloa puikkoloihin!?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitosta vaan Heikki. Jotenkin tuntuu, että kuluneen parin kuukauden aikana on tapahtunut paljon asioita. Itseäni lähellä olevalla mediakentällä on kuohunut erityisen paljon: printtilehtiä on päätetty lopettaa (Vartti, Newsweek..), väkeä vähennetään Suomen suurissa mediataloissa (Sanoma, MTV3...), kotimaiseen verkkoon on tullut uutta tv-toimintaa (Netflix tuli, HBO pikapuoliin), Netti-HS pystytti tällä viikolla maksumuurinsa jne.

Vaikka tilanne on haastava, me uimme vastavirtaan ja virittelemme parhaillaan uusia kuvioita. Maksumuuria emme kuitenkaan rakentele :)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Hieno asiaa haastavuudesta ja hienoa, että olet palannut.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Mukavaa nähdä sinut jälleen puikoissa! Olen samaa mieltä maamme tulevaisuudesta kuin Sinä ja Vanhanen.

Tähän on tultu, nyt pitää vain sopeutua tilanteeseen, muuta ei voi.

Sydänlämpöisin terveisin, Eeva

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #80

Moi vaan, Eeva. Kiva nähdä myös sinua.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kirjoitin pari viikkoa sitten, ettei valtion vuoden 2013 pohja enää pidä.
http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123865-suom...

Velanottotarve kasvaa nykymenolla yli 10 mrd:n euron. Ensi kevään kehysriihessä hallitus joutuu tekemään samnsuuruiset tasapainotukset lisää kuin kuluvan vuoden keväällä.

Kuinka moni muistaa, mitä vuonna 2009 sanottiin, kun Vanhasen hallituksen budjetin pohja petti. Nyt otetaan velkaa (ettei tarvita 90-luvun rajuja säästöjä) , eikä seuraavaan lamaan enää ole sitten enää elvytysvaraa. Nyt siinä sitten ollaan. Vuonna 2009 jäi valtion budjettiin rakennnealijäämä, joka on siellä edelleenkin ja valitettavaa kyllä, edelleen samansuuruisena, n. 10 mrd euroa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Sinipunan tilinpäätöskysymys: Onko EU:ssa olo ollut persnettoa vai puhdasta tuloa vaiko hallituksen menoa eli lähtöpassia?

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Yhä enemmän tulevaisuudessa korostuu alueiden (kunnat, kaupunkiseudut, maakunnat) harjoittama elinkeinopolitiikka. Alueiden yritystoiminta, kehittämisorganisaatiot ja koulutus sekä hallinto on viritettävä soutamaan samaan suuntaan itse asetettuja selkeitä ja realistisia päämääriä kohti.Uudet valtuustot ovat osaltaan "kuninkaan" asemassa. Valitettavasti iso joukko valtuutetuista joutuu opiskelemaan, mitä sana "elinkeinopolitiikka" sisältää.

Reijo Tossavainen

Kun laman ja kaikensorttisten ongelmien päälle lykätään hallituksen väkivalloin ajama kuntauudistus, niin tosi pahalta näyttää.

Jukka Kaulanen

Tuo asunnonostajien velkakatto on kuitenkin tärkeä tuhansien yksittäisten katastrofien välttämiseksi. Lähes 100% lainaa ottanut joutuu töttömyyden uhatessa myymään asuntonsa pilkkahintaan pankkia lähellä olevalle keinottelijalle ja hänelle itselleen jää vielä iso velkaorjuus.

Pankille ja keinottelijoille tuollaine 100% laina sopii tietysti mainiosti, tarvittaessa veronmaksajat auttavat roskapankkien ja muiden tukien kautta.

Viime laman aikaan tuettiin voimakkaasti rakennusalaa. Sen 500 miljoonaa olisi tosin voinut levittää helikopterista suoraan Baltian maihin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Koskahan tuo balttirakentajien suojelu ja suosiminen tällä vähenee? Myös muut viemärit, joists Suomen rahat solahtavat kankkulan kaivoon pitäisi nyt kiireesti sulkea.

Lasse Laaksonen

Tottahan se katastrofi on. Sen kanssa on kuitenkin syytä elää. Ja on aivan varmasti säästettävä. Säästö ei saa kuitenkaan olla samansuuruinen kaikista asioista, vaan kaikki rahankäyttö on perusteltava.

Julkisessa sektorissa on suuri läskivuori sulatettavissa. Onhan valtion palkkataso 30-40% korkeampi kuin yksityisen ja kunnilla melkein sama. Kovimmista palkoista on säästettävä, samoin kovimmista eläkkeistä ja bonuksista. Kyllä osaajia riittää halvemmallakin.

Toisekseen julkisen sektorin palkansaajia on aivan liian paljon. Se sektori ei osaa itseään saneerata, kun ei halua. Me yksityisest konsultit osaamme sellaisen teurastuksen tehdä. Ja edelleen ilman haittoja paitsi mitä nyt marisemista.

Minulla on erityinen kestoehdotus: kaksikielisyys ja pakkoruotsi, ml. ruotsin opetus yleensäkin valtion varoilla. Ne ovat kaikki tarpeettomia ja peräti haitallisia. Säälittävissä tapauksissa on tietenkin pakko tukea ruotsinkielisiä, mutta ei muuten. Kyllähän suomalainenkin Ruotsissa pärjää tosiasiassa heti ruotsiksi ja niin pärjää puolalainenkin, vaikkei ollutkaan saanut pakkoruotsin laajennettua oppimäärää. Itse pärjään sanskrit-kielillä ihan mainiosti ilman mitään koulutusta.

Säästö ei saa merkitä kotimaisen kulutuskysynnän romahduttamista. Ei se romahdakaan. Säästyneistä rahoista on suuri osa pakko käyttää niihin palveluihin, jotka ovat oikeasti hyödyllisiä ja välttämättömiä. Kaikki kysyntä ei siis ole samanarvoista, vaikka teoria niin väittää. Hinnat ovat konventionaalisesti asettuneet usein asiattomille tasoille.

Toki uudet palkansaajat ja etuuksien saajat ostavat eri asioita kuin nykyiset ylipalkatut virkamiehet. He eivät osta 15.000 euron neliöhinnalla lukaaleja. He ostavat tarpeellisia tavaroita, joita voidaan tehdä Suomessa, jos on vielä rohkeutta suosia suomalaista tuotantoa.

Luvut ovat varsin hurjia vielä ilman harmaan talouden kitkemistä: julkisista palkansaajista puolet joutaa mennä ja jäljelle jääneen puolen palkkatasoa on pudotettava jopa 40%. Se merkitsee julkisten palkkamenojen alentamista tasoon 50% x 60% = 30% nykyisestä. Säästyneellä 70 prosentilla saa paljon hyvää aikaiseksi.

Niinkuin venäjän opetuksen lisäystä niin paljon kuin Suomen tärkeimmän kauppakumppanin suhteen on viisasta. Niinkuin markkinoinnin ja muotoilun opettamista Appleakin paremmaksi. Yksi Rovio ei kesää tee.

Niinkuin kehitysavun muuttaminen Finnpartnership-tyyliin pks-tueksi kehittyville markkinoille.

Niin kuin perisuomalaisten ihmisten palauttamista samalle viivalle ja jopa piirun paremmaksi kuin ulkomaalaisten, sillä missään perisuomalainen ei saa vastaavaa hemmottelukohtelua kuin yltiöpositiividiskriminantit antavat Suomessa.

Jukka Mäkinen

Toinen hyvä säästämisen paikka on maataloustuki.
Taitaa olla tällä hetkellä jo keskimäärin yli 80.000 euroa per maanviljelijä.
Seurauksena Euroopan kallein ruoka.

Reijo Tossavainen

Maataloutta tuetaan kaikkialla. Jos tuki poistetaan, niin se näkyy välittömästi vastaavana summana tuotteiden hinnassa kaupan tiskillä.

Ville Salonen Vastaus kommenttiin #71

Valtiohan voisi pakkolunastaa nämä kaikki maatilat, ja ottaa isännät palkkatöihin. Siten valtio voisi itse päättää ruuan hinnan ja kaiken mitä se sisältää.

Win-Win tilanne kaikille, ainoastaa isäntä joutuisi töihin ja menettäisi uudet mersunsa ja 100tuhannen€ tulonsa vuodessa ajaen traktoria 3 tuntia päivässä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #71

Olisiko maataloustukien laskemisessa myös järkeä? Miten se vaikuttaisi eri portaisiin, joita pitkin ruoka kulkee kuluttajalle. Nyt tuista hyötyvät halvan raakaeineen johdosta myös monet muut kuin viljelijät.

Tänään puhuimme lähikaupassa siitä miten paljon turhaa jääkaappiin ostetaan ja miten sitten viimeisen myyntipäivän jälkeen ruokaa päätyy roskiin. Jos ruoka maksaisi enemmän, turhat ostokset vähenisivät. Ruokaa ei ehkä menisi enää hukkaan samalla lailla, järjetöntä tuhlausta!

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #127

Maataloustuet valuvat tukkuliikkeille ja kaupalle ja ne nykyisellään pitävät maataloustuottajan vain hengissä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #142

Ja Norjalaisille lannoitevalmistajille.
Kiitos kokkelikepulien loistavan bisnesälyn.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #71

Näkyy toivottavasti. Tuotteiden hinnat putoavat kaupan tiskillä.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #71

Tuskin näkyy. Kaupat joutuvat pudottamaan katteitaan, kun niitä ei maataloustuki enää avita.

Antti Kuru

Sitten kun virolaisia raksamiehiä ei enää näy, sitten suomi on pahassa jamassa ts. rakentaminen on kokonaan loppunut.

Eipä tarttee ihmetellä asuntorakentamisen laskua, nytkin uusia asuntoja on tyhjillään johtuen vain hinnasta. Kuka hullu maksaa 150k€ yksiöstä Kirkkonummen keskustasta? Sillä rahalla kun saa kaksi omistusasuntoa sieltä tällä hetkellä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yhdyn Ilkka Varsion kommentissaan mainitsemaan.

Kenen vastuulla on reagoida synkistyneeseen tilanteeseen - ja mieluummin ennakoivasti, kuin tahmeassa jälkijunassa?

Kyllähän se on hallituksen asia.

Sixpack on kuin kani ajovaloissa. Täysin jähmettynyt alkuasentoonsa. Se on tavallaan jumittunut itserakennetuun ansaan.

Kataisen hallituksen paradigma oli: huolta ei ole eikä tule - teemme muutoksia jos huonosti käy. Koko hallitusohjelma rakennettiin sohjolle. Ne talousnäkymät ja haihattelevat hatturat, jolle kuutosten sitovin koossapitävä naru punottiin - hallitusohjelma - oli kaiken itsepetoksen äiti. Nyt on kohta 2 vuotta kulunut, eikä mitään todellisa ole tehty - ainoastaan puskettu ongelmia notkuvana letkana eteenpäin kuin vemppuen kulkeva puskutraktori. Jossain vaiheessa tuo "lego-jono" hajoaa ja hallitus seisoo "tumput suorana" täyden kaaoksen keskellä.

Ankarinta asiassa on tämä: Valtio todella vetäytyy maakunnista. Se kääntää tylysti selkänsä. Sitten se laittaa kyselijät perään utelemaan, mikä teitä ihmisiä oikein vaivaa, kun käännätte selkänne yhteiskunnalle.

Metsä vastaa: - Te käänsitte ensin omanne.

Vaikea tästä enää on mitään kansallista solidaarisuuden rintamaa ja yhteistä ponnistusta yhteisen tulevaisuuden saavuttamiseksi. Liian monta ihmistä on liian karkealla tavalla petetty. "Emme ole enää narutettavissa mihinkään mukaan." Näin kuuluu jatkokaiku tyhjennetyistä maakunnista.

Hirmuista!

Tapio Ahti

Miksi tuhlasin elämäni rajallisista minuuteista noin kolme lukemalla toimittajan fiilistelyjä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Asuntorakentaminen kannattaa, kun on toivoa hinnannoususta, mutta voivatko hinnat tästä enää tässä suhdanteessa nousta?.."

Mielestäni voivat, ainakin Hesan arvostetuilla paikoilla ja nyt jopa Tapiolassakin uudet kerrostaloasunnot maksavat paikoin neliöltä yli 8000 euroa.
Kohtuuttoman suurien lainojen otto on tyhmyyttä, joka helposti vie tuhkatkin pesästä. Sääli vain ensiasunnon ostajia pääkaupunkiseudulla..

Niin ja tervetuloa takaisin sorvin ääreen. Varmasti terveiden kirjoihin pääseminen tuntuu taas mukavalta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos toivotuksista, Kaija. Uusien asuntojen hinnnat ovat pk-seudulla pöyristyttäviä, mutta sellaisilta ne ovat toki tuntuneet monesti aiemminkin. Tottahan rahankin arvo on muuttunut, mutta ajatteleppas, että nyt neliöstä maksetaan Helsingin ytimessä jo lähes 100 000 markkaa (15 000 €). Tuolla hinnallahan saa jostain Suomen kolkasta jo kokonaisen asunnon.

Olli Pusa

Toisaalta meidän (ja ilmeisesti muuallakin sovellettavaa) tilastointitapaa voi pitää harhaanjohtavana. Asuntojen hintojen nousu perustuu paljolti korkotason alenemiseen. Koska asunnoista on pulaa ja korkojen aleneminen mahdollistaa suuremmat lainat, hinnat karkaavat käsistä.

Mutta meidän inflaatioluvuissamme ei asuntojen hintojen nousu näy. Mutta sen peilikuva eli korkotason lasku näkyy inflaatiota alentavana. Eli tilastointi johtaa harhaan. Sen seurauksena ihmisten todellinen ostovoima ei ole kasvanut palkkojen nousun tahdissa. Tuo nousu on mennyt asumisen kustannuksiin. Oma kysymyksensä on, kenen ehdoilla asuntopolitiikkaa on pyöritetty?

Olen joskus pohtinut, kuinka paljon tämä asumisen viemä ostovoima on aiheuttanut palkkainflaatiota ja ollut pohjimmiltaan syynä Suomen kilpailukyvyn rapautumiseen?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ei kauaa trvitse odotella, että tulee halpoja asuntoja myyntiin. Kun työ loppuu, loppuu myös velanmaksu ja pankit pistävät saamansa kämpät lihoiksi, valitettavasti. Näin kävi edellisen laman aikaan. Asuntoja sai Eirastakin halvalla 90-luvun alkupuolella. Usemman laman kokeneena tiedän, että kaikkea ei nähdä heti. Vähitellen paljastuvat ikävät jäljet kaikkialla mistä raha ja työ on kadonneet.

Taidan olla turhan pessimisti. Ehkä aamulla näyttä paremmalle.

Tervetuloa takaisin sorvin ääreen Markku Huusko. Työniloa.

Kaija Mäntylä Vastaus kommenttiin #129

Niin 90-luvun laman toisinto tulossa. Ihmiset eivät selviä veloistaan ja pankki pistää myyntiin, myy alihintaan. Pahimmassa tapauksessa ihmiset siis menettävät jo osin maksamansa kodin ja jää vielä velkaakin. Tältä kohtalolta eivät säästy monet yrittäjätkään. Kaikki karmeus ei vielä näy. Mitään ei ole opittu viime lamasta.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #160

Viisautta kaivataan, mutta mitä on tarjolla? Luin eilen yhteiskuntatieteilijän kirjoituksen, johon kannattaa tutustua: http://alusta.uta.fi/artikkelit/2013/01/15/eliitin...
Populisti tutkijan lausahduksia! Niilläkö muka selvitään.

Arvo Kuusela Vastaus kommenttiin #161

Nyt kyllä vaikuttaa siltä että nimenomaan tämän henkilön, joka on kirjoittanut jutun johon viitataan, kirjoitus vaikuttaa populistisemmalta kuin Juhana Vartiaisen jutut, joita kirjoittaja yrittää todistaa populistisiksi.

Hänhän siinä selvästi yrittää esittää miten eliitti, jota Juhanna vartianen hänen mielestään edustaa, kääntää kansalle selkänsä. Tällainen puhe juuri on tyypillistä populismia. Näillä puheilla juuri haetaan kansansuosiota, mitä linjaa Juhanna Vartiaisen suorat ja tylyt puheet eivät suinkaan edusta.

Mutta ei ole todella mikään ihme jos juuri Pertti Koistisen edustama populismi saa kansan piirissä kannatusta ja se puolestaan syö kannatusta Juhanna Vartiaisen edustamalta realismilta.

Hankala juttu tämä populismi.

.

Jarmo Alanko

Mahdottomuudelta tuntuvat ratkaisut Suomen tilanteeseen lyhyesti;

-Valtakunnalliset kansanäänestykset tärkeimmistä, kansalaisia koskevista päätöksistä.

-Korruptoitunut hallitus vastuuseen kaikista järjettömistä ja pankkikartellia tukevista päätöksistä, aina presidenttiä myöten.

-Loppu kaikenmaailman infra-yksityistämiselle, tästä koituu ainoastaan tappiota

-Islannin politiikka käytäntöön velka/pankki-politiikkaa ajatellen

-Ero EU:sta, paljon enemmän hyötyä kuin haittaa pidemmällä tarkasteluvälillä.

Tämä iänikuinen keskutelu persujen, kokoomuksen, vasureiden ja muiden tyhjäntoimittajien välillä on täysin turhaa. Kun on kyse oikeasta päätöksenteosta, puolueet ovat silkkaa hallaa.

Arvo Kuusela

Se Vanhanen taisi sanoa jossain haastattelussa hyvin optimistisesti, että kyllä Suomella on kaikki mahdollisuudet selviytyä vaikka mistä maailmantalouden kriiseistä, se on vain meistä itsestämme kiinni. Muuta ei tarvita kuin että vähän malttia, että maltetaan pidätellä itseä niiden palkankorotusvaateiden kanssa.

Niin sanoi Vanhanen ja vieressä istuva Juhana Vartianen, VATT:in ylijohtaja, nyökytteli. Tässähän se on se ratkaisu. Jos Suomalaiset eivät olisi niin ahneita niin saataisiin halvalla asuntoja ilman virolaisia ja venäläisiäkin. Kun suomalaiset tekisivät työt itse, niin jäisivät ne rahat tänne Suomeen pyörimään ja jatkamaan elämän kiertokulkua.

Vaikka, köyhiähän ne on virolaiset, ja hyvä on että niitä vähän autetaan ja annetaan työntekomahdollisuuksia Suomessa, mutta ironista tässä onkin se että tämä armo ja laupeus heitä kohtaan tapahtuu ja toteutuu suomalaisten ahneuden, eikä heidän ystävällisyytensä ansiosta.

Suomalaisilla on monia muitakin tapoja saattaa itsensä ahneutensa avulla ahdinkoon, eikä se aina ole muiden eduksi. Mutta ne muut asiat koskettelevat muita aiheita, joten ei niistä nyt tämän enempää.

.

Jukka Korhonen

"Maan hallitus ja uudet kunnanvaltuustot näyttävät joutuvan perin ikäviin leikkaushommiin tilanteessa, jossa elvytysvara on käytetty."

Hallitus on tietoisesti antanut liian ruusuisen kuvan tulevaisuuden kasvusta. Tämän hötön päälle on rakennettu valtion budjetit.

Umpisilmäisinkin Uuno on nähnyt saman tien, että hallituksen esittelemät tulevan kasvun luvut ovat täyttä soopaa ja niitä on käytetty (ja käytetään) piilottamaan tuleva velkaantumisen määrä ja kyvyttömyys tarvittaviin leikkauksiin.

Suomi velkaantuu 10 mrd/v, mutta rahaa jaetaan ympäri maata ja maailmaa.

Olli Pusa

Tuloillaan on lama, joka on verrattavissa 1930-luvun lamaan. Sekin alkoi finanssiromahduksesta 1920-luvun lopulla. Tuota lamaa yritettiin hoitaa erilaisilla tavoilla, mutta mikään ei toiminut kunnolla. Laman seurauksena eri maissa nousi valtaan hallituksia, joiden toiminnan jäljet tunnemme. Saksassa nousu perustui julkiseen elvytykseen, moottoriteiden rakentamiseen ja aseiden valmistamiseen. Kun tuo politiikka alkoi tulla tiensä päähän, oli pakko alkaa sota.

USA:ssa meneteltiin samansuuntaisesti. Toteutettiin laajamittaisia infrastruktuurihankkeita. Silti vielä keväällä 1940 USA:ssa työttömyysprosentti oli lähes 20%. Vasta toinen maailmansota lopetti 1920-luvun lopun finanssiromahduksesta alkaneen laman.

Samanlainen romahdus koettiin 2008. Sitä on eri puolilla "hoidettu" valtioiden velkaa kasvattamalla ja finanssielvytyksellä. Tulokset ovat olleet vaatimattomia, mutta valtioiden talous on ajautunut umpikujaan.

Euroopassa tilanne ei itse asiassa ole keskimäärin ollut yhtä huono, kuin USA.ssa. Euroalueella on velkaa keskimäärin vähemmän kuin USA:ssa. Mutta hajonta on suurta. Osassa maita velka on jo karannut käsistä ja osassa (esim. Suomi) se on vielä lähes hallinnassa, vaikka talousluvut näyttävätkin hälyttäviltä.

Euroalueen erityispiirre on ollut se, että ylivelkaantuneiden maiden velkoja laitetaan vähemmän velkaantuneiden (kuten Suomi) maksettavaksi tukijärjestelyjen, eurobondien ja tulonsiirtojen kautta. Oma käsitykseni on, että tämä on ollut Suomelle tuhoisaa esimerkiksi Ruotsiin verrattuna. Sitä kautta velkavastuumme kasvaa kerralla rajusti ja samalla edellytykset hoitaa Suomen omaa talouskriisiä heikkenevät olennaisesti.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyvin kirjoitettu Olli Pusa. Jatka samaan tyyliin!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Otsikko harhauttaa.

Suomi ei ole pahassa jamassa, ja jos onkin, niin sen vähävarainen, ja kaiken tulonsa kulutukseen pakosta laittava väestönosa on pahassa jamassa.

Ei Suomen hyvätuloiset ole lähelläkään pahaa jamaa. Kulutuskykyä on yllinkyllin, eikä vaikutusta ole, vaikka hintakehitys on nyt nousevaa.

Otsikko on sen takia harhauttavasti tehty, että Suomi valtiona ei voi rakentua sen vähiten koulutettujen, ja pienituloisimpien varaan, että maa siksi menisi pahaan jamaan.

Maa pitää olla hyvinkoulutettujen varaan perustuva, mutta kohtuullisilla ehdoilla. Nyt Suomen oikeistolaiset ovat hilanneet yritysjohtajien, ja koulutettujen edut aivan pilviin kestävyysvajeen kannalta.

Tuo ajaa maan jamaan, lamaan.

Suomi ei ota lainaa siksi, että sosiaaliturva saadaan maksetuksi, vaan siksi, että korkeapalkkaisten edut saadaan turvatuiksi.

Sosiaaliturvaan lainaraha suoranaisesti menee. Mutta, se menee sitä myöten kulutukseen, ja vaikuttaa yritysten tuloksiin myönteisesti, ja sitä kautta ylikorkeiden yritysvoittojen ja ökypalkkojen maksuun.

Rikkaat rajulle verolle äkkiä, tai palkat/edut reilusti alas.
Muuten emme selviä.

Jarmo Alanko

1. otsikko ei harhauta, päinvastoin on vain suuntaa-antava, eikä ollenkkaan ylilyöty.
-Suomi ei ole enään itsenäinen maa.
-Suomen velkatilanne pahenee sekunti sekuntilta ja Suomen infra-yksityistäminen nousee kohisten.
-Hallitus on korruptoituneempi kuin ikinä ennen.

2."Suomi ei ota lainaa siksi, että sosiaaliturva saadaan maksetuksi, vaan siksi, että korkeapalkkaisten edut saadaan turvatuiksi."

-Eli lainaamme pankkikartellin kautta Kreikalle(lue:puolille eu:n maille) miljardeja euroja rahaa, siksi että saisille korkeapalkkaisten edut turvatuiksi? Something doesn't match..

Jukka Korhonen

On harhaluulo, että Suomi pystyisi ikinä lyhentämään kerran otettuja velkoja.

Edellisen voimakkaan kasvukauden aikana Suomi lyhensi velkaansa karkeasti sanoen 10 miljardilla. Mutta samaan aikaan myytiin valtion omaisuutta ainakin samalla summalla.

Siis tulot eivät riittäneet edes silloin velan lyhentämiseen.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

POSITIIVISUUTTA LISÄÄ !!! Täällä oli useampiakin kommentteja positiivisista ja peräänantamattomista asenteista. Jatkan:Suomessa on tekemättömiä töitä niin paljon että, jos maksajia löytyy tämä maa olisi maailman ykkönen tehokkuudessaan, hyvinvoinnissaan ja kauneudessaan.Väliaikaisesti töitä voitaisiin tehdä vaikka 20 % edullisemmalla palkalla, jos siihen osallistuisivat kaikki. Suuripalkkaisilta pois 30 %. Erittäin suurituloiset sijoittaisivat pääomatuloistaan ja muista tuloistaan tekemättömään työhön 50 % ansioistaan. Kauppa tinkisi katteistaan 30 % (lihantuottajien tempaus). Erotus jaetaan tuottajille ja kuluttajahintojen alennukselle tilapäisesti. Mutta nuo myönnytykset olisivat kaikille ehdollinen laina. Kun kukat taas kukkivat, tuo myönnytys maksetaan hiljalleen takaisin. Lama, taantuma tms. on vähintään 50% korvien välistä kiinni. Ei ruokita sen tuloa, vaan haetaan positiivisia esimerkkejä alalta kuin alalta.

PS. Perustetaan kassa Oy Suomi Ab, jonka osakkeen hinta olisi 10 €, joka sijoitus otetaan suoraan jokaisen saamamiehen ja naisen tulosta.
Takuumieheksi valtio. Lisäksi kaikki suomalaiset ja ulkomaalaiset voisivat ostaa lisäosakkeita kykyjensä mukaisesti. Kassan vahtimiehiksi parhaat suomalaiset ja kansainväliset sijotusgurut. Tällä pääomalla rahoitettaisiin uutta työtä.

TERVETULOA MARKKU RIVIIN !

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomessa yritettiin vuonna 1991 sisäistä devalvaatiota - mihin liittyi palkkojen yleinen pudotus - Kalevi Sorsan virittelemän yhteiskuntasopimuksen avulla. Liitot eivät harjoitukseen lähteneet ja ei kai se sopu oikeasti ollut oikein kenenkään intohimon kohde. Sitten tuli markan pakkodevalvointi, pankkikriisi, jättityöttömyys jne.

Positiivisuutta kyllä kaivataan, se on vissi ja varma. Yrittäjyys on kaiken avain. Suomessa henki on julkisuudessa usein valitettavasti päinvastainen. Kovaa työtä, työllistämistä, voiton tekemistä ja sitä kautta vaurastumista pidetään jopa syntinä.

Kiitos riviintulotoivotuksesta, Heikki.

Olli Pusa

Tuon 1991 sisäisen devalvaation voi tulkita myös kyynisemmin nytkin ajankohtaisen pankkipolitiikan näkökulmasta. Silloinen KOP oli lainottanut runsaasti valuuttalainoilla kotimarkkinayrityksiä, joilla ei ollut valuuttatuloja. Siksi KOP ajoi sisäistä devalvaatiota, jotta sen toiminta ei romahtaisi. Ulkoinen devalvaatio olisi vahingoittanut sitä enemmän kuin hyödyttänyt.

SYP taas oli lainoittanut runsaasti vientiyrityksiä. Niiden kilpailukykyä olisi ulkoinen devalvaatio parantanut. Toisaalta sen aiheuttamaa markoissa laskettua valuuttavelkojen kasvua olisi puskuroinut niiden markoissa laskettuna kasvava valuuttatulojen määrä. Siksi SYP ajoi devalvaatiota. Tuo ajan toimijat muistavat, kuinka SYP maanitteli yrityksiä terminoimaan valuuttalainainansa, jotta Suomen Pankin resurssit loppuisivat ja markka devalvoitaisiin.

Valittava linja oli tosiasiassa kahden suuren pankkijätin taistelua vallasta. Aluksi toteutettiin KOP:n vaatima sisäinen devalvaatio ("Sorsan sopimus"). Se ei riittänyt, joten perään tuli ensin devalvaatio ja sitten markan kellutus.

Lopputuloksena tästä oli se, että KOP:n eväät loppuivat kansallisanneista huolimatta. Tosiasiassa KOP fuusioitiin SYP:iin ja syntyi Merita. Nyt tuo on yksi kulma Nordeassa.

Käyttäjän JuhaSuni kuva
Juha Suni

Yksi asia on paremmin kuin ennen ja paremmin kuin Ruotsissa. Veronmaksajat eivät enää rahoita 100 % asuntolainojen korkovähennyksellä asuntokuplaa. Korjausliike tuli viime hetkellät ai pääkaupunkiseudulla monta vuotta myöhässä. Valtio on siis ottanut velkaa luodakseen asuntokuplan ja kiinteistökuplan pääkaupunkiseudulle. Velka voitaisiin maksaa samaa tietä pois nostamalla kiitneistöverotusta juuri siellä eri keinoin, esim. ekologiseen jätehuoltoon johtavin maksuin. Kesksutan luomassa Perus-S Ankkalinnassa, Kihniössä on ekologinen jätehuolto ja siellä ei ole kiinteistökuplaa edes kunnantalossa.

Käyttäjän sannavauranoja kuva
Sanna Vauranoja

Ensiksi tärkein, kiva kun olet Markku palannut puikkoihin!

Saman suuntaisia pohdiskelin muutama viikko sitten, nukkuuko Suomi nyt Ruususen unta: http://sannavauranoja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/123...

Mitä Helsingin neliöhintoihin tulee, niin ihmettelen yritysten hinkua edelleen tupata itsensä sinne kehäkolmosen sisäpuolelle. Monen monta yksikköä kannattaisi perustaa, jopa siirtää pienempiin kaupunkeihin. Jos vaikka ajattelee nyt Saloa, vuokrat ja kiinteistöjen hinnat mataavat ihan pohjalukemissa, työntekijöitä on tarjolla vaikka millä mitalla ja varmasti halvemmalla kuin pääkaupungissa, asuntoja saa puoli-ilmaiseksi Helsinkiin verrattuna. Salosta on lisäksi loistavat yhteydet Helsinkiin. Ja kaupungilta löytyy varmasti neuvotteluhalukkuutta jos minkälaisiin järjestelyihin.

Näin Turun alueella asuvana en voinut kuin ihmetellä eräänä perjantai-iltapäivänä kehällä tökkinyttä liikennettä. Minulla menisi hermo, jos työmatkani säännöllisesti kestäisi yli 15 minuuttia ja siitä suuri osa kuluisi paikallaan etumaisen auton perävaloja tuijotellessa.

Se, että yritykset muuttaisivat maakuntiin, parantaisi jo sinänsä niiden kulurakennetta ja sitä kautta kilpailukykyä. Sitten tarvitaan vielä uusia yrityksiä ja kasvuhalukkuutta. Ihan kuin sellaisia heikkoja signaaleita olisi ilmassa, monestakin syystä.

Jukka Korhonen

Niin, tämä Helsinki-dilemma aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

Pääkaupunkiseudun pienipalkkaisiin töihin ei enää saada suomalaisia muuttajia, koska asumiskustannukset ovat karanneet käsistä eikä järkevään asumiseen tottuneet suomalaiset halua muuttaa jonnekin Vantaan kivitalolähiöihin matelemaan aamuin illoin ruuhkissa.

Siksi pienipalkkaisiin töihin tulee ulkomaalaisia keikkatyöläisiä, joille riittää surkeatkin olosuhteet, ainakin hetkellisesti. Niin, ja onhan siellä vara asua 10-henkisillä somaliyksinhuoltajillakin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos, Sanna!

Olet oikeassa, että maakunnista käsin voi nykyisin toimia monella alalla, eikä pk-seutu ole siten kaikille välttämättömyys. Voisi muualle muuttava helsinkiläinenkin mennä useammin vaikka oopperaan tai kaupunginteatteriin, kun ne eivät olisikaan arkisesti naapurissa :)

Olli Polli

Ensinkin Herra Huuskolle tervetuloa takaisin.

Aiheeseen sen verran, että tämä kehitys on nähtävissä jokaisessa Euro maassa. Sitä tosin ei saisi ääneen sanoa.

Jättäessämme Saksan taaksemme 2004 muuttaen Kreikkaan sanoin vaimolleni, että meillä on viisi vuotta aikaa järjestää "siilipuolustus" tätä hulluutta vastaan. Siinä määrin hullua oli touhu sekä Saksassa että Kreikassa.

Ympäristö löysi kuitenkin hulluuden minusta ei maailman menosta!

Saavuttuani takaisin Suomeen totesin saman sairauden ja siitä mainitessani.

Sain saman taudinmäärityksen, kuin Kreikassa.

Kuitenkin näiden kriisien ilmestymisväli tihenee uhkaavasti -30, -70, -90, -08, -13....

Kenties tarkoitus on vetää "lainapiikki" täyteen siirtää kaikki Euro-alueen ikiomaan "Arsenaaliin" ja unohtaa....

Tämän ainoa(?) vaihtoehto tulisi nostaa keskusteluun ja arvioida!

Kreikan lainat on leikattava joka tapauksessa ja se kertautuu muissa maissa vääjäämättä, joka johtaa leikkauksiin.

Jos tarkoitus ei ole aloittaa kolmatta maailman sotaa on aika leikata kaikkien velkoja ja tehdä muutoksia tähän "pokeritalouteen" ettei seuraava "räjähdys" ole taas viiden vuoden päässä.

Raamatullinenkin "riemuvuosi" peliin ja äkkiä!
Tällä keinolla joku maanantai aamu voisi olla vähemmän masentava!!!

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Heti hevosen selkään - hienoa, Huusko!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tästä kommentista tuli ihan John Wayne -olo. Kiitos.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

"A man 's got to do what a man 's got to do!" ;-)

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kiitokset taas Huuskon Markulle sanaisen arkun kannen avauksesta.
Matti Vanhanen on pätevä mies ajattelemaan ja puhumaan viisaita ajatuksia, jotka jopa ovat oikealla hehtaarilla. Kun muistelee, miten kansa arvosti miestä oikein kunnolla ja heitti miehen lähes hurraahuutojen saattelemana I hallituksestaan II hallituksen puolelle, sen alkutaipaleelle, ei voi kuin haikeudella muistella sitä jämäkkää aikaa.

Kakkosen loppupuolella vasta demarit keksivät lääkkeet alkaa savustaa miestä oikein kunnolla. Samoin Kokoomus ja Katainen valmistautuivat kuoleman 'iskuun'. Pelaamalla samanlaista sikaa kuin nyt Hifk'i ja Jokerit ovat kopioineet, saivat Sortin sakkinsa kasaan.
Nykyisen hallituksen koostumuksen selvittyä, kirjoitin heti silloin, säätytalon portailla koaliition selvittyä, että maamme synnytti juuri silloin historian kyvyttömimmän hallituksen suojelemaan työpaikkojamme, yrityksiämme ja kansalaisiaan edessä olevalla EU'n mierontiellä.

Soini huijattiin saunan taakse syömään katkeraa riisiä. Ehdot olivat todella härskit. Hattua pitää Soinille nostaa kun ei mennyt siihen Kokoomuksen ja Demarien juonimaan halpahintaiseen häkkiin sekä kädet, että jalat sidottuina. Luulisin että perästä kuuluu, varsinkin kun Keskustakin hakee korkeanpaikan leireiltä happea lisää uuden koutsin kyydissä.

Justiinsa siten on käynyt. Ikinä en ole kuullut Kataiselta Vanhasen tasoista oikeaan osuvaa avointa analyysia, visiointia. Mies vaam untamoi miten hienosti menee ja ongelmat selätettiin fantastisesti. Hinku EU cityyn on niin kiimaista, ettei sitä kehtaa aina edes katsoa. Typerää olla tiedon ääressä silmät kiinni.

Euroopan hilupilttuissa notkutaan aivan turhaan ja kansan tahdon vastaisesti. Mikään ei enää liiku kuin velkarahalla ja todellakin, yritykset on jätetty vientinsä ja työllistämisensä kanssa tuuliajolle. Suomea on Katainen renkiensä kanssa tyhjentämässä. Takana on jo useita perustuslain ylikävely-kilpailuja, joka todennäköisesti on vasta alkusoittoa.

Punavihreän median seassa ei ole enää juurikaan muita rehtejä aviiseja kuin Uusi Suomi, joka osaa ja uskaltaa sekä myös antaa sanoa niinku asiat ovat. Lunta tupaan vaan porstuan kautta liekkeihin.
Vanhanen sanoi jopa liiankin siististi mitä on tulossa. Suomen uppotukki on sukeltamassa ja pahasti.

Hallitus olisi nyt saatava nurin mahdollisimman pian, jotta oikeita ammattimaisia pelastussukeltajia saataisiin remmiin oikeisiin töihin viimeisillä hetkillä Kokoomuksen ja vasemmiston edesvastuuttoman tussaroinnin jälkiä korjaamaan. Rinta rottingilla kunnissa henkseleitään paukuttavat Helsingin herrat opetetaan maaseudulla suomalaisille tavoille.

Vielä ei ole myöhäistä. Soini ja Sipilä, keskinäinen kyräily nyt poikki ja valmistautukaa oikeisiin yhteisiin töihin koko kansakunnan puolesta suurten ikäluokkien avulla. Edessä on seitsemän köyhää pulavuotta. Luulisi kumpaakin kiinnostavan itsenäinen isänmaa ja sen viimeinkin tyytyväinen kansa.
Massit jätetään kotiin, jos etelään lähetään matkailemaan. Maksetaan siellä suoraan Zorbakselle sen sätkimisestä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitosta vaan, Matti. Minä en tosin usko, että hallitusta vaihtamalla meno paranisi. Voisi olla myös päinvastoin. Rajummat poliittiset korjaustoimenpiteet tehdään aina valitettavasti vasta kriisin ollessa jo syvä, niin tekisi se uusikin hallitus. Kyllä Katainen ja Urpilainen koviin päätöksiin pystyvät, jos paikka on kova.

Tapio Neva

Mukava nähdä taas jalkeilla / näppäimistöllä. Hallitusspekulaatioissa kannattaisi pelata yksi hallituspeli punamullalla: perussuomalaisjohtoisella keskustaallituksella, jossa on mukana myös SDP.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

@99: Aivan, mutta vielä ei olla tarpeeksi huonossa jamassa, jotta niin tapahtuisi...

Jukka Sjöstedt

Rakentaminen pysäytetään kuin seinään, jotta kysynnän ja tarjonnan laki saisi tehdä ihmeensä kuten 2008. Eli tarjonta seis, niin jo vain hintataso tervehtyy / ei alene vahingoksensa. Matti Vanhanenhan uhosi kaavoittavansa metsä- ja peltometropoliamme, vaan kuinkas kävikään. Vaan on maapohjaa hyötykäytössäkin Talvivaaran ja muiden maaperäliottajien high tech rojekteissa.

Tuulimyllykaavatkin pika-asutet.. eikun äkkisäädätettiin kuin häkää vain. Nyt kysytään hermoja. Asuntolainat ovat arvopaperistettuina eli eläkevakuutusmaksutuloilla pankeilta ostettuina meidän (ml. asuntovelkaiset nuorperheeet) kaikkien eläkkeittemme varalla eläkevakuutusyhtiöiden omaisuutena, huippuarvokkaana.

Jos asuntojen hintataso alenisi syntyisi yhtä jos toista häslinkiä. Ilmarisen omaisuus hupenisi kunnes taas nousisi asumisen kallistuessa. Varma julistaisi meillläkin siirrytyn lyhentämättömiin asuntoluottoihin ja korko olisikin vuokraa -ja korkokin voitaisiin hädänalaisten osalta suorittaa velkapääoman nostona. Koskapa ei ole tarvis lyhentää pankista noudettua asunto"laina"erää, niin "velka" pannaankin lainausmerkkeihin. Kun sitten kuolet, omistaja hakee omansa ja "myy" asunnon vaikka vainajan lapselle, ts. siirtää roikkuvan "velan" hänelle. Hän maksaa sitten koron nimellä vuokraa. Pianhan termitkin muutetaan. Asuntohankinta onkin leasing sitoumus ja leasingvuokra. Melkein yhtä hienoa puhetta kuin nykyinen marginaali ja euribor. Tätä puheenpartta varten meitä opetetaan.

Ehkä kuulostaa että pyrin olemaan sarkastinen, joo, surkeasti, mutta oikeasti meillä ole hätiä mitiä. Osataan Suomessakin finanssiotteita, pakkoliikkeitä kuitenkin. Että siitä vaan rikkaammat ostamaan lisää sijoituskämppiä ja köyhemmät kinuamaan asumistukea. Asiallisen hintaista (kolme x Saksan taso) omistusasuntoa voikin ajatella työhön ja kurinalaisuteen sitouttamisena, ts. moraalisena rojektina.
Jukka Sjöstedt

Matti Jalagin

Päätoimittaja ei ole väärässä vaan selvästi näkijä; lisäksi päätoimittaja on tervetullut takaisin.

Vointia ja voimaa edelleen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos, Matti. Näkijästä en tiedä, mutta kuullut olen monenlaista itseäni viisaammilta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomalaiset maksavat nyt Vanhasen hallituksen rikkaille velkarahalla annetut verohelpotukset. Vanhasen 1 ja 2 olivat katastrofaaliset suomalaisille, varsinkin vähävaraisille. Hallituksen mahdollisuudet työllisyyteen puuttuminen on rajallinen, kun kyseessä on maalmanlaajuinen lama joka kurittaa suomalaista vientiteollisuutta joka on Suomen hyvinnvoinnin perusta. Toivottavasti aloitettu kuntauudistus saisi nyt vauhtia, meillä ei ole varaa ylisuureen niin valtion-kuin kunnallishallintoon.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Jos tosi kusiseksi menee ja Suomen BKT/capita tippuu jonnekin Viron tasolle, niin talouteen voisi saada dynamiikkaa, kun sosiaaliturva korvattaisiin pienellä perustulolla luokkaa 100-400 euroa henkilö / kuussa. Loput rahat pitäisi sitten ansaita työllä tai saamalla omista verkostoista tai järjestöiltä. Perustulojärjestelmässä kannattaisi tehdä töitä vaikka pienellä palkalla.

Kimppa-asumisella voi myös säästää roimasti rahaa. Asun itse kimppakämpässä, mutta tähän 16m2 huoneeseen mahtuisi kriisin tullen helposti 6 henkilöä asumaan kerrossänkyjärjestelyllä. Intissä tuli sitäkin hyvin harjoiteltua.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Alkoholi puolestaan tulee kalliiksi tälle yhteiskunnalle. Krapulapäiviä, alentunutta tuottavuutta, terveydenhuoltojärjestelmän rasitusta, hajonneita perheitä, väkivaltarikollisuutta, häiriökäyttäytymistä jne. Miljardiluokan kustannuksista puhutaan henkisten kärsimysten lisäksi.

Halvemmaksi tulisi, jos analysoitaisiin kaikki päihteet ja valittaisiin jokin huomattavasti vähemmän aine lailliseksi päihteeksi, minkä turvin ihmiset voisivat rentoututua ja sosialisoida vapaa-aikanaan. Alkoholi puolestaan voitaisiin kieltää tai kontrolloida sitä huomattavasti nykyistä enemmän.

Ohessa maailman arvoistetuimmassa lääketieteen journaalissa, Lancetissa, julkaistun tutkimuksen kuvaaja eri päihteiden haitallisuudesta ihmiselle. Alkoholin alle sijoittuu huomattava määrä muita aineita. Päihteistä kokonaan luopuminen tai alkoholin vaihtaminen johonkin toiseen päihteeseen voisi alun muutosvastarinnan jälkeen tuoda valtaisia säästöjä yhteiskunnallemme.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rational_scale_t...

Pekka Järvinen

Kyse ei välttämättä ole siitä, että jollain olisi varaa maksaa 15 000 euroa neliöltä. Kyse voi olla puhtaasta pakosta. Helsingissä vuokrat ovat karanneet käsistä ja töissä olevan ihmisen ainoa mahdollisuus ihmisarvoiseen asumiseen on oma asunto.

Vuokrat ovat karanneet käsistä, koska kelaperustaiset maahanmuuttajat takaavat vakaan ja säännöllisen vuokran vuokranantajille. Tuohon soppaan kun vielä lisätään huijaukset, joita tehdään etenkin lukumääräneutraaleja avioliittoja harrastavien parissa, niin ylikiehunta on valmis. Asuntojen hinnannousu Helsingissä ja muissa mamuparatiiseissa ei todellakaan enää kerro mitään taloustilanteesta, vaan vain mamutusasteesta.

Kun nämä maahanmuuttajat ovat meille kerrottujen virallisten totuuksien mukaan kultamunia ja muutakin rikkautta, joista saa jopa 300 000 euron säästöt per nuppi, niin tämän lamanpoikasenhan saa helposti nitistettyä alkuunsa. Otetaan vaan muslimimaista muutama satatuhatta moniosaajaa, niin johan talous lähtee nousuun. Tulijoitahan noista paremmista kulttuuripiireistä tunnetusti riittää.

Kai Haavisto

Töitä on kun aletaan kehittämään rakennus ja saneerausalaa. Nyt olisi tärkeää hyödyntää olemassa olevia kiinteistöjä. siellä on työpaikkoja pilvin pimein. Huolehditaan vielä, että kotimaisille yrityksille riittää töitä. Alla plokini, jonka julkaisin taannoin

Helsingissä – ja Espoossa törröttää kymmeniä tuhansia neliöitä tyhjiä toimistotaloja, joilla ei ole enää selvää käyttötarkoitusta tai ne ovat tulleet elinkaarensa päähän.

Espoossa rakennetaan uusia toimistokomplekseja ainakin Keilaniemeen sekä Leppävaaran alueelle.

Helsingin pitäjänmäellä on ainakin 40 000 m2 tyhjää toimistotilaa. Myös uusia on rakennettu. Helsingissä on opiskelijoita vailla vakinaista asuntoa noin 4000 ihmistä. Monissa nykyisissä tyhjissä kiinteistöissä Pitäjänmäellä, rakennuksen runkosyvyys mahdollistaisi rakennuksen muuttamisen asunnoiksi. Helsingin kaupunki ei salli kaavamuutoksia. Kiinteistöjen omistajat muuttaisivat varmasti mielellään osan tyhjästä toimistotilakannasta asunnoiksi. Näin saataisiin vallitsevaa asuntopulaa hillittyä ja kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ihmisille.

Suhtautuuko Helsingin kaupunki nihkeästi kaava- tai käyttötarkoituksen muutoksiin koska asukkaat olisivat täten pois heidän asiakkuuksistaan?

Sama asia pätee Espoon kaupungin toimintaan. Espoossa Länsiväylän varrella on tyhjillään kymmeniä tuhansia neliöitä toimistotaloja, joita ei kukaan tule vuokraamaan ja jos tulee, niin hyvin vähäisissä määrissä. Kiinteistöt omistavat ulkomaiset sekä suomalaiset kiinteistösijoittajat, säätiöt, vakuutusyhtiöt.

Kiinteistöjen tuotto on tällä hetkellä 0 % kun normaalisti kiinteistön tuotto pitäisi olla keskimäärin 8 % luokkaa. Kiinteistöissä pitää, pitää peruslämpö sekä ilmanvaihto, ettei kiinteistöihin ala tulla homevaurioita.

Espoossa asuntojonot ovat tällä hetkellä noin 7000 luokkaa. Olisi erittäin järkevää edistää kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa olemassa olevista toimiostotaloista muuttamalla ne vuokra-asuntotaloiksi. Joitakin on jo muutettukin, mutta enemmän pitäisi tehdä. Espoon toiminta näissä asioissa on erittäin nihkeää ja hidasta. Uskoisin, että niihin kiinteistöihin joiden rakennustekninen mahdollisuus mahdollistaa kaava- tai käyttötarkoituksen muutoksella vuokra-asunnoiksi muuttamisen, olisi kiinteistöjen sijoittajat valmiita niitä muuttamaan. Vuokra-asuntojen netto tuotto on noin 5-8 %, joten uskoisin, että se olisi riittävä sijoittajillekin.

Pitäisikö Valtion puuttua kuntien kaavoituspolitiikkaan? Vai onko Espoossa ja Helsingissä ammattitaidottomia sekä asiansa osaamattomia ihmisiä päättämässä näistä asioista?

Metropolialueelle pitäisi ehdottomasti perustaa yhteinen metropolihallinto, jossa olisi myös kaavoitukseen, maankäyttöön sekä yleisesti asuntotuotantoon liittyvä hallinto. Metropolihallinnon kaavoitus- ja maankäyttöhallinto toimisi yli kuntarajojen metropolialueen hyväksi. Tämä ei tarkoita kuntaliitoksia, vaan kunnallista yhteistyötä ja järkeä rakennus sekä maankäyttöpolitiikkaan yleisesti.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Suomi ei ole köyha, eikä kipeä, kun kyseessä on rahan kärrääminen ulkomaille. Tänä kesänä, jokin aika sitten maksettiin EVM-nimiseen kankkulan kaivoon 1,45 MILJARDIA ja nekin Suomi otti VELKAA.

Eiköhän tämäkin raha olisi ollut kotimaassa tärkeämpi, kuin eurogangstereiden pusseissa, anteeksi eurobankstereiden.

Suomi on melko pian konkurssissa emu-kytköksen vuoksi, toinen pääsyy on umpisurkea ja epäisänmaallinen hallitus ja sen päättäjät.

Hannu A Virtanen

Vastaus viestiin # 18 + kaikille keskustelijoille mahdollisen kansanäänestyksen aiheista, voi muokata ja käyttää vapaasti.

Kokoomuksen puolueohjelman prioriteettijärjestys vuosille 2012 - 2016

- monopolien mm. ALKO, K/S-ryhmä, taksit, apteekit toiminnan turvaaminen
- maaseudun tyhjentäminen nihiloivalla lainsäädännöllä ja esim. rakennusmääräyksillä
- fariseusmaisten poliittisten paskapuheiden lisääminen pienyrittäjyyden puolesta
- kehitysavun (n. 1 MRD e) säilyttäminen leikkaamattomana ja mahdollinen lisääminen
- suomalaiset veronmaksajat saksalaisten ja ranskalaisten pankkiirien virheiden maksajiksi
- harmaan talouden lakiesityksien järjestelmällinen torppaaminen rkp:n kanssa
- puoluejohdon omien virkojen ja urakehityksen turvaaminen tulevaisuuden EU-liittovaltiossa
- homoseksuaalien, transujen, SETA-laisten ja lesbojen tasa-arvo & maksimoitu medianäkyvyys
- pakkoruotsin & Dragsvikin ehdoton säilyttäminen & Rkp alv 0% vaalirahan turvaaminen
- Eliitin ja Suurkapitaalin voiton maximointi ja verojen minimointi
- hyväveli-jäsenille Finnair-tyyppiset vuokrasopimukset & verotus a´la Mehiläinen 1%
- maahanmuuttajien, rikollisliigojen ja romanivarkaiden paapominen
- muslimien oikeudet ja Koraanin pyhyyden suojeleminen
- yli varojensa eläneitten EU-pankkien avustaminen verovaroin
- NATOon liittyminen kansalta mitään kysymättä
- Armeijan ja varuskuntien alasajo kaikilla mahdollisilla ajateltavissa olevilla tekosyillä
- isänmaallisuuden, kansallistunteen, nationalismin, suomalaisuuden ja suomalaisten kaikenlainen kalvaminen
- Guggenheim-tyyppisiä järjettömyyksiä helsinkiläisille Pajusen & Gallen-Kallelan johdolla - veronmaksajien piikkiin
- Valtionyhtiöiden putsaus ylimääräisestä varallisuudesta toimivan johdon tileille mm. Cayman-saarille

+

Äänestämällä ammattipoliitikkoja, kokoomusta, demareita, kepua ,vihreitä, kristillisiä tai rKp:tä, kannatat

- Aselakia ja aseiden poiskeräystä, millä sitten metsästetään hirviä, susia ja karhuja
- Euroopan korkeinta autoverotusta, autokatsastus kiskontaa – 34% voittoa
- Eläke-iän nostoa 75vuoteen tai eläkkeiden 20-30% leikkauksia
- Harmaan talouden suosimista leikkaamalla poliisien talousrikostutkijoiden määrää
- Hyvä-veli verkoston ex-poliittikkojen suojatyöpaikkojen vaalimista ja ylläpitoa
- Jakoa luokkayhteiskuntaan 1% Elitti – 9% Kapitalistit – 90% työläiset & orjat
- Kansalaisten jatkuvaa halveksuntaa ja eriarvoistamista
- Kansanedustajien eläkkeelle pääsyä jopa 38-v./ vs. Muille työ-urien jatko 75v.
- “Kehittyvien maakuntien siltarumpupolitiikkaa & maatalousmafiaperhettä”
- Kiintiöhurreja, Pakkoruotsia - ”kääpiökieltä” jota ei valtaväestö koskaan tarvi
- Loisimista, siivelläeloa ja ”vaihtoehtoisia elämäntapoja” toisten piikkiin
- Maahanmuuton & pakolaisuuden ongelmien siirtämistä ”huomiseen”
- ”Paskalakia” , makeisveroa, lakia näpistyksestä ja muita T Braxin & Co. vihreitä virheitä
- Pienyrittäjien nihilointia säännöillä, määräyksillä, luvilla, verotuksella
- Pikavippifirmojen kiskontaa & veronkiertoa: http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2011/09/2...
- Raiskaajien, rötösherrojen ja rikollisten paapomista. Pää-airueena T. Brax
- ”Rekalla-oluet-Eestiin-ja-vetokärryillä-takaisin-viiden-erissä” - veropolitiikkaa
- Soputtamisrahaa mamuille, kun omat kansalaiset kituuttaa leipäjonossa
- Suomen itsenäisyyden ja suomalaisuuden tuhoamista v. 2015 mennessä
- Suomi NATO:on auttamaan USA:n imperialistista maailman hegemoniaa
- Syomävelan ottoa ja lastenlastemme orjuuttamista, 50 MRD velkaa lisää 2011-2015
- TV-lupaa ja sen tarkastajia
- Valtion omaisuuden myymistä pilkkahintaan ulkomaille (Kemira, pohjavedet)
- ”Veroja vaan lisää, ei ratkaista mitään ongelmia, ei leikata” – politiikkaa
- Velanotolla pyöritettävää rikollista turvapaikka-surffaus-show-karusellia
- viherveroja, elohopealamppuja, nuuskakieltoa ja maailman tiukimpia 2012 rakennusasetuksia
- 1 000 000 000 kehitysapuun/ vs. Omassakin maassa riittää epäkohtia väsyksiin asti

Käyttäjän alttisalomaki kuva
Altti Salomäki

Kaikessa tässä haisee poltetun maan taktiikka. Isot ikäluokat halutaan eläkkeelle velaksi ennen mitään uudistuksia. Talous ei tule romahtamaan, se pikemminkin pilaantuu.

Petteri Sahinjoki

Suomessa EI KUKAAN poliitikko, taloustoimittaja tai vastaava, halua puuttua tämän talouskriisin aiheuttajaan, eli ongelman YTIMEEN.

Pahimmat näistä jopa kieltävät koko asiasta puhumisen. Ne suojelevat tätä valhetta parhaansa mukaan. Toivottavasti heille on joku hyvä palkkio luvassa. Jollei, niin asiain peittelyn syy on mikä ?

Ongelman YDIN on velkaperusteinen rahajärjestelmämme, jonka hallinta on annettu roistojen käsiin.

Onhan tästä tietoa olemassa,

http://sahinpe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/108259-pol...

mutta enemmän tuntuu kiinnostavan kaikemaailman näpertelyasiat ja tämän orjuuttavan rahajärjestelmän aiheuttamat oireet. Suurinosa kaikista talouskeskusteluista on nimittäin pelkästään tämän velkaperusteisen rahajärjestelmän aiheuttamien oireiden/ongelmien vatkaamista ja pohtimista.

SUOSITTELEN lukemaan edes tämän dokumentin huolella,
https://docs.google.com/file/d/0B9TMDnzhBdvRUlpjQ1...
ja tosissaan miettimään missä mahtaisi olla vika, kun vaihdon välineestä on tullut ensisijainen este vaihdannalle.

Miksi rahan täytyy olla velkaa? Miksi suveereenin valtionkin pitää olla polvillaan anomassa lainaa YKSITYISTEN pankkien tiskeillä? Kuka/ketkä ulkoistivat Suomen rahajärjestelmän ? JA keiden hallussa se nykyisin on ?

Heli Hämäläinen

Tuossa on kokoomusdemarien yhteinen tiedote.

http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/1387-soini...

Merkille pantavaa on hallituksen käsitys demokratiasta: Ikään kuin äänestäjät antavat luottamusta, joka tulisi valjastaa aivan eri arvojen eteen kuin minkä valtuutuksen äänestäjät ovat antaneet.

Tämän ajattelumallin mukaan kaikki raha, joka keksitään voidaan antaa aivan eri arvojen eteen kuin mihin se on kerätty.

Olli Pusa

"SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pahoittelee Soinin ratkaisua jäädä mahdollisen hallitusyhteistyön ulkopuolelle.

- Vaalituloksen perusteella perussuomalaisten paikka olisi ollut hallituksessa. Nyt perussuomalaisille annettu luottamus ei pääse vaikuttamaan maan asioiden hoitoon.

Urpilainen ei usko, että syynä oppositioon jäämiseen olivat EU-politiikkaan liittyvät asiat.

- Suomen linjahan muuttuu nyt joka tapauksessa merkittävästi. Sijoittajavastuu toteutuu, Suomen vastuut rajataan, rajoitetaan pankkien riskinottoa ja toteutetaan pankkivero."

Niinpä niin. Sellaista se Jutta silloin, puolitoista vuotta sitten. Ja sijoittajat on vapautettu vastuusta, Suomen vastuut kasvaneet holtittomasti ja välimerenmaiden pankit ottaneet rajusti lisää riskiä rahoittaakseen konkurssikypsiä maitaan - EKP:n ja mm. Suomen Pankin piikkiin. Pankkivero ilmeisesti toteutetaan, mutta sillä ei ole merkitystä euroalueen riskien hallinnassa, koska se on suomalainen viritelmä. Suomalaisilta pankeilta vain kerätään rahaa käytettäväksi myöhemmin eurooppalaiseen pankkitukeen.

Heikki Tapani

Kaikki mittarit näyttävät erittäin huolestuttavilta, suorastaan hälyttäviltä. Se onkin ainoa hyvä enne. Nimittäin kaikki isot lamat ovat tulleet suoraan puskista. Ennusteet eivät taloudessa koskaan osu kohdalleen.

Veikko Vitikainen

Päätoimittaja Markku Huusko palasi meidän kaikkien iloksi taas fiksuine ajatuksineen johtamaan meitä tyhmempiä. Tuo jo osoittaa sen että heti ensimmäinen blogi iski järkevyydellään suoraan suoneen. Miehellä on realistinen näkemys siitä mihin Suomi on matkalla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kokosin vain kuulemaani ja lukemaani. Sen perusteella näyttää pahalta. Tulevaisuutta ei tosin kukaan pysty oikeasti ennustamaan, vaikka olisi mitkä ennusmerkit. Aina on olemassa muuttujia, joita kukaan ei osaa ottaa huomioon.

Jouni Haimi

Niinpä markku tulee vain mieleen se asia että tuleeko tuosta ennustelusta itseään ruokkiva noidankehä joka sitteb toteutuuosaltaa sen takia ettäihmiset uskovat sitä ja tavallaa sitten toteutavat sen.

eisitä käy kiistäminen etteikö lamaa kohti ollla menosssa mutta siitähuolimattatulee myös oleman selviytyjiä jotka eivät näe tilannetta synkkänä eivätkä valita siitä.

Käyttäjän jukkapaloposti kuva
Jukka S. Palo

Vahvan Euron politiikan seuraukset tulevat varmaankin kouraisemaan yhtä syvältä, kuin vahvan markan politiikan seuraukset aikoinaan.
Vain Euro-alueen hajoaminen ja kansallisten valuuttojen kelluttaminen reaalitaloutta vastaavaan kurssiin tulee palauttamaan uskon koko kapitalistiseen markkinatalousjärjestelmään.

Veikko Vitikainen

Ei ole kysymys vahvasta eurosta vaan yliarvostetun kalliista Dollarista.
Dollari tulee romahtamaan kunhan USA:n velkakupla puhkeaa. Toki Euro seuraa heti perässä ja suhteellinen valuuttakurssi tuskin paljonkaan muuttuu.
Tietysti Soros on taas nyppimässä välistä muutaman miljardin kurssivoittoja tuossa rakosessa.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Olli Pusa ja Peter Rumjantzeff kommentoivat oikeutetusti edellisiä lamoja - jatkan, että kaikki muistaisivat, mikä oikea lama oli 90-luvulla.
- Työtömyys 500 000 työtöntä
- Ylihintaisesti myytyjen ja ostettujen asuntojen arvo putosi tasolle 30 % ostohinnasta sillä hetkellä, mutta myös muidenkin.
- Joka otti lainaa 100 % asunnon hinnasta ( helppoa ), joutui myymään sen 30 % ostohinnasta puolipakolla. Velkaa jäi yli äyräiden.
- Korot olivat 10-16 %:n tasolla vakuudellisissa. Juuri ennen v. 90 loppua päiväkorot nousivat lähelle 50 %, joka puri erityisesti väliaikaisiin notariaattilainoihin, jotka olivat toisen asunnon myyntiä odotellessa uuden asunnon yksi rahoituskeino.
- Kansainväliset valuuttalainat kuluineen hyppäsivät pilviin.
- Pienyrittäjien ja yksityistalouksien talous romahti pankkikatastrofin räjähdetyä.
- Takaisin maksussa korkojen maksu ei vähnetänyt pääomaa.
- Nyt vasta suuri joukko tavallisia ihmisiä ja yrittäjiä on päässyt velkavankeudesta pois lusittuaan 15 vuotta kurjuudessa. Osa tappoi itsensä tai jonkun muun. Vain osa on vielä rivissä. Osa jatkaa edelleen kurjuudessa.
- Nyt vasta niitetään sitä viljaa, mitä silloin kylvettiin; nuorten työttömyytenä, syrjäytymisenä, alkoholismina jne.
- Suurin osa todella kovia kokeneista ei ole päässyt takaisin yhteiskunnan rattaisiin; siellä on ennen varakkaita yrittäjiä, ennen velattomia yksityistalouksia, professoreita, insinöörejä, työläisiä ja aina ahkeria.
- Joka siihen aikaan oli turvatussa elämäntilanteessa, jossa ei tarvinnut tehdä oleellisia siirtoja, ovat tänään varakkaita ja hyvinvoivia.

Tätä kokemusta emme enää halua Esko ja IIro !

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Siinä 90-luvun lamassa ja siitä toipumisessa meni itselläni 15 vuotta.
Oli perhe, kulutusluottoja, toiminimi, velkaa jäi vajaa vanha miljoona "vain", mutta sehän kasvoi korkoa. Oli siinä niitä oppivuosia.
Tämän hetken tilanteeseen en ota kummemmin kantaa, kun en ole "hermolla".

Mutta Markku Huuskolle pistän oikein lämpimät tervetulotoivotukset minäkin!

Olli Pusa

Tuo 1990-luvun lamakin oli Suomessa pohjimmiltaan finanssikuplan aiheuttama lama. Toki samaan saumaan osui esimerkiksi Neuvostoliiton hajoaminen, mikä pahensi ongelmia. Neuvostoliiton kauppaa varten oli monissa yrityksissä opittu sellainen toimintakulttuuri, että se ei toiminut länsikaupassa ja nuo yritykset kaatuivat. Suomessa 1990-luvun laman vaikutukset olivat samankaltaisia kuin esim. USA:ssa 1930-luvulla.

Suomessa 1930-luvun laman vaikutuksia pienensi myös se, että meille ei kehittynyt samanlaista velka- ja finanssikuplaa kuin joissakin maissa.

Entä millä eväillä mennään nyt kohti syvää lamaa? Velkakierteen ja finanssiongelmien näkökulmasta se muistuttaa Suomessa enemmän 1990-luvun lamaa kuin 1930-luvun lamaa. Siis suurtyöttömyys, konkursseja, velkakatastrofeja. Syvällä käydään taas, pari vuosikymmentä edellisestä kaaoksesta.

Jeppe Luo

Ja mitä tekee SAK Lylyn johdolla?
Kaavailee täyttä häkää uusia palkankoroituksia ensivuodelle.
Syvä oksennus koko Ay, liikkeelle, olette menettäneet viimeisetkin jörjenrippeenne ja siksihän istuttekin uhoa kasvattamassa paraikaa Kiljavan opistolla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Yksi arvo elämässä nousee ylitse kaiken muun, kun pohditaan tulevaisuutta. Se on oma ja läheisten terveys.
Maamme korkeatasoista erikoissairaanhoitoa ei saa vaarantaa missään taloudellisissa olosuhteissa. Tarvittaessa siihen sijoitettavat rahat on lainattava vaikka Kreikasta :)

Tervetuloa päätoimittaja Markku Huusko takaisin elävien kirjoihin paimentamaan meitä US:n mustia ja valkoisia lampaita !

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos, Pekka. Tuosta terveydestä olen hyvin samaa mieltä. On tosiaan viime aikoina tullut omakohtaisesti todettua erikoissairaanhoitomme huiman korkea laatu.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Oma veikkaus huipusta pohjaan BKT:lle n. 10%. Siinä vaiheessa aletaan sitten miettiä devalvaatiota. Ensin toki kokeillaan sisäistä devalvaatiota Kreikan, Espanjan ja Portugalin menestystarinoiden innoittamina :)

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Kappas, kippari on taas ruorissa!
Hyvä niin.

Jouko Koskinen

Jälkiviisaus on paras viisauden laji - vaimitenseoli.
Koiviston Konklaavi ajoi maan 'tarttistehrä' konkurssiin parissa vuodessa. Puun takaa vissiin visastelee.

Vanhasen kanta ratkaisi ydinvoimaluvat - ne siirtyivät toistakymmentä vuotta ja vielä lisää puolalaisten hitsarien jälkiä paikatessa.

YLEn, Hesarin, MTVn Savon Sanomien, ESSn . . . koko köörin paahtaessa vihreiden propakandaa sähkön kulutuksen laskusta. Ja miten sähkön vienti on moraalitonta, kannattamatonta, tuhoisaa ympäristölle. HVDC-kaapeli merenpohjassa tappaa kalat ja tuhoaa pieneliöt, estää merenkulun kun sen pelätään takertuvan potkureihin ja ankkureihin.

No juu - sähkön kulutus ON LASKENUT - maailma pelastuu siitenkin:

17 elokuuta 2011 klo 12.51 sähkön TUONTI oli 2476 MWh/h 90,03 €/MWh

Nyt vain 1700MW (huom. ei ole työaika). Hinta 42,01€/MWh

Pääasiassa Ruotsista. Mereen lasketut suurjännitekaapelit eivät olekaan varallisia kun virta kulkee OIKEAAN suuntaan.

Ydinsähkön tuottajahinta Ruotsille on kaikin mahdollisin vakuutuksin, jäte-, siirto-, varavoimakuluin alle 30€/MWh. Onhan tämä tosiaan aivan moraalitonta alusmaan rosvoamista.

Varmuuskopioistani löytyy dokumentit korkeammillekin tuntihinnoille. 'Paras' yli 1000€/MWh.

Kulutus 10 311 MW
Tuotanto 8 598 MW
- Vesivoima 2 489 MW
- Ydinvoima 2 767 MW
- Lauhdevoima 190 MW
- Yhteistuotanto - kaukolämpö 1 609 MW
- Yhteistuotanto - teollisuus 1 476 MW
- Muu tuotanto (arvio) 67 MW
- Tehoreservi 0 MW
Tuonti/vienti (netto) 1 714 MW

Tehotasapaino Info
Suomen tuotantoyli/alijäämä 353 MW
Tuotantoyli/alijäämä kumulatiivinen 15 MWh
Hetkellinen taajuusmittaus 50,02 Hz
Aikapoikkeama 13,58 s
http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/voimajarje...
Elspot-aluehinta 42,01 EUR/MWh

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

...Ydinvoima on äärimmäisen tehotonta. Vain noin 30 % tuotetusta sähköstä saadaan siirretyksi ihmisille ja teollisuuteen. Noin 70 % menee ahvenille valtavan lauhdutustarpeen tähden. Tämän hukkalämmön arvo kaukolämmön hinnoin on miljardeja euroja vuodessa.
Loviisan ydinvoimala lämmittää ahventen valtakuntaa lauhdevedellään. Porvoon Energia lämmittää Loviisaa ostetulla puulla, öljyllä jne. Kaukolämpöputket ovat muutaman metrin päässä ydinvoimalasta. Lauhdevesi olisi ilmaista ja kuumaa ??? Tässä olisi uusi teollisuuden haara tehostamaan energian käyttöä koko Etelä-Suomessa ( ml. Olkiluoto ).

Jouko Koskinen Vastaus kommenttiin #157

Mainio hiiliveijari tämä Heikkipoika. Suomeen tuotava ydinsähkö lämmittää toki Itämerta.

Suomalainen lauhdevoima lämmittää myös Itämerta. Ja ILMASTOA suoraan kuumilla savukaasuillaan. Ehkä vielä muutoinkin.

Pallukan fosiilit riittänee parisataa vuotta. Fissiilienergiaa on vain noin pariksi MILJARDIKSI vuodeksi. Arvelisin että Kallion elämäntapainkkareillekin ATOMIkaukolämpö kelpaa noin sadan vuoden sisällä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Juu, Suomi on pahemmassa jamassa kohta, mutta siitä huolimatta tervetuloa takaisin Huusko ja toivotaan, että pää- sekä kroppa kestää jatkossakin elämän kolhut! Täytyy olla kiitollinen, että on saanut syntyä Suomen kaltaiseen valtioon, jossa vielä toistaiseksi ja toivottavasti jatkossakin on laadukas terveydenhuolto, yms.

Mitä talouteen tulee, niin Suomi elää metsästä, mutta edellinen- ja nykyinen hallitus on unohtanut tämän tosi asian tuijottamalla sokeasti tieto- ja mobiilitekniikkaan, sekä niiden valtaviin mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. On panostettu tietotekniikan alalle jossa maailmalla on hirmuinen kilpailu ja lähes kaikilla samat edellytykset luoda innovaatio joka kantaa muutaman vuoden, mutta samaan aikaan on unohdettu metsät, joita ei kovin moni valtio voi hyödyntää globaalisti. Valitettavasti.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tervetuloa päätoimittaja Huusko ”kapellimestarin” paikalle! Suomi on todella erittäin pahassa jamassa.

”Suomen tie on Kreikan tie” kirjoitin tämän nettilehden kommentissani ensimmäisen kerran 17.6.2011. Mikään ei ole siitä muuttunut parempaan suuntaan.

Kataista sitovat jo tehdyt kansainväliset sopimukset, jolle Eduskunnan hallituspuolueiden enemmistö on antanut siunauksensa. Lainarahaa ja lainatakuita ”lapioidaan” maasta ulos entiseen malliin.

Keskiluokka pitää yhteiskunnan pystyssä. Mitä suurempi on keskiluokka, sitä paremmin voi yhteiskunta. Tämän hallituksen ja hallituspuolueiden politiikan myötä alkaa keskiluokan lopullinen alasajo tässä maassa, mikäli muutosta ei tehdä ja tuskinpa sitä tehdään.

Mauri Pekkarinen täräytti Eduskunnan kyselytunnilla tänään varsinaisen pommin kertoessaan, että Kreikka on yksityistänyt valtion omaisuutta luvatun 50 miljardin sijasta vain 1,7 miljardilla eurolla!
Tämä on varmasti ollut Kataisen ja Urpilaisen tiedossa, mutta meno jatkuu entisellään!

”Linssiin viilaus” jatkuu täydellä touhulla Ateenassa ja ”lypsykone” on toiminnassa.

Heinäkuussa 2011 Kreikka lupasi myydä omaisuuttaan 50 miljardin euron arvosta. Näin ollen 48,3 miljardin euron arvosta on myymättä!

Suomi on vielä virallisessa AAA- luottoluokituksessa, mutta samalla olemme myös ns. HHHH- luokituksessa, joka tulee sanoista:
”Hilloa” hyväuskoisilta hölmöiltä huijareille. Käytän tässä vanhana miehenä tätä nuorison suosimaa sanaa ”hillo”. Kreikka on luottokohteena tästä hyvä esimerkki.

Sauli Niinistö kertoi jo 20.4.2011 A-studiossa: ”Brittiperäiset saatavat Kreikasta olivat noin 30 kertaa suuremmat kuin suomalaisperäiset saatavat ja sitten lainapaketissa meidän osuutemme oli se 1,5 miljardia, briteillä ei mitään”.

Suomi on maksanut 1600 miljoonan euron lainapaketista tähän mennessä ainakin 1050 miljoonaa euroa Kreikalle, joka annettiin ”kaikessa kiireessä” vielä ilman vakuuksia à la carte Kiviniemi ja Katainen.
Urpilainen ilmoitti luvuksi ”1000 miljoonaa euroa riihikuivaa” tänään Eduskunnan kyselytunnilla.

ulf fallenius

Itse niin herkällä yrittäjä alalla että on lama jo vaikuttanut 4 vuotta ja vuoden vieläkin enemmän kun aikaisemmin. Vaikka miten tuli taas kerran kirjoitettua ja saarnattua asiasta niin kyllä vähäteltiin asiaa ja nyt on sitten lama levinnyt kohta joka puolelle.Ihminen ei usko mitään ennen kuin omalle kohdalle kolahtaa.Mutta kyllä laman kanssa oppii elämään kulutus nollille hankintoja myöten ja odotetaan parempia aikoja jotka myös tuntuu ja näkyy niin selvästi että siitäkään ei tule epäselvyyksiä.

Jorma Kassinen

Pitäisi uskaltaa enemmän.
Talous on kiinni mielialasta ja asenteista.

Veroja pitäisi uskaltaa alentaa ja pitää investoinnit teihin silti käynnissä.
Hätätilaratkaisuna sovitut palkankorotukset pitää perua ja sopia nollalinjasta nyt heti 2-3 vuodeksi.
Julkisella sektorilla 5 vuodeksi.
Yritysverot alle Ruotsin tason, eipä siinä edes menetetä mitään jos talous lähtee laskuun.
Eläkeiän korotus näennäisesti 1 vuosi joka ei masenna ihmisiä.

Pitäisi polkea kuin tulpatonta mopoa rohkeasti ja hullun lailla.

Talous ei ole tiedettä vaan tunnetta.

Suomi on hävinnyt pelin jo eurovirheen myötä.
Mutta viimeinen erä pitää vetää niin että jää hyvä maku suuhun ja voidaan mennä suihkuun pää pystyssä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Et ole, tuskin on Vanhanenkaan. Tänään julkaistut ennakkotiedot lokakuun ostopäällikköindekseistä euroalueella kertovat, että rutto on jo saanut levitä kaikessa rauhassa ns. ydinmaihin, eli Ranskaan ja Saksaan.

Pidättäydyn niinikään optimismissa ja oletan Suomen bkt:n tulevan vuonna 2013 alas vain 3%. Alkuvuosi mennään ainakin kyntäen, mutta loppuvuodesta voi olla toiveikas siitä, että tosiasioiden tunnustaminen alkaa, ja että rahaliitto on syytä purkaa.

Käyttäjän Mikihoijer kuva
Miki Höijer

Kaadetaan vaan kaikki hiiltä kurkkuumme - se on viisauden alku.

Jouko Koskinen

Kyllä se siitä.
WWF Suomen laskelmien mukaan 20 miljardilla eurolla saataisiin Eurooppaan noin 15 000 MW uutta tuulivoimakapasiteettia.

Hassi huutelee rysselistä suomalaisia apuun maailmaa pelastamaan. Suomi pelastaa tietenkin ensin itensä, ei upoksissa enää voi toisia pelastaa. No onneksi se on helpoa kuin heinänteko:

Siis 30 miljardilla saa tuulikapasitettia 22 000 MW - käyttöaste alle 30% = noin 7000 MW ehkä riittää korvaamaan sähkön tuonnin ja vanhat voimalaromut. Eli vain 2300 kpl 3MW jättimyllyjä.

Tanskalaisten esimerkkien mukaan se takaa täystyöllisyyden maassa noin kolmeksikymmeneksi (30) vuodeksi.

Hyvä Me ! Ja maailma pelastuu.

Auriko- ja risupakettisähkö tulisi liian kalliiksi.

Käyttäjän Pirjo-MaaritLiflnder kuva
Pirjo-Maarit Lifländer

Tervetuloa takaisin, kyllä olemme sinua kaivanneetkin. Myyn pieniä ilmoituksia lasten lehteen, lama maailmalla ja meilläkin näkyy jopa niissä, pienet "nappikaupat" ovat heti lähes nurin kun maailmalla vähänkin talous heittelee. Yritykset eivät osta ilmoituksia yhtä reippaasti kuin tätä ennen.Hyväntekeväisyys menee ensimmäiseksi kortille, ikävä kyllä.Summat ovat pieniä 100-200 e ilmoitus, silti niihin ei löydy enää euroja.Ilmoitustilaa myydään meillä lasten leiritoiminnan ja kerhotoiminnan hyväksi, teemana luonto.
Tsemppiä Markulle ja usarilaisille! Iloista joulunalusaikaa kaikille lukijoille!

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Ketjussa on tasan yksi kommentti perimmäisestä syystä. Sitä ei ole kommentoitu mitenkään.

Jälki"viisaus": upea laji.

ulf fallenius

Suomen ongelma on se että erikois osaaminen on täysin hukkassa ,mitä esimerkiksi Nokia edusti parhaimpina päivinä.Bulkkituotteilla ei Suomi pärjää kilpailussa koska samat tuotteet valmistaa moni muu maa 5-6kertaa pienemämällä palkkatasolla.Herää kysymys että onko esimerkiksi insinöörejen koulutustaso huono kun ei enään erikoisosaamista hallita koska se on se ainut pelastus vientituotteille on olla vaan yksinkertaisesti paras ja ennen muita ideoissa.Jos tähän ei pystytä niin Suomi siirtyy yksinkertaisen tuotteiden valmistajaksi mitä maailma on jo pullollaan ja se tietää selvää palkkan alennusta ja elintason laskua.Kotimaisella kysynnällä on yksi osuus hyvinvoinissa mutta sitä vetää ainoastaan hyvä vienti ja jos ei enään osaa valmistaa kilpailukykyisiä tuotteita niin turha syyttää euroa tai jotain muuta kaikkesta.Tulevaisuutemme on keksijöiden ja insinöörejen taitojen varassa.

Jouko Koskinen

Kiinan uusi nuorekas johto tuplaa kansantulon seuraavan kymmenen vuoden aikana.

http://www.kauppalehti.fi/etusivu/kiinalaiset+ja+r...

Uudentyyppinen reaktori polttoaineen kierrätykseen. Uraania tuhansiksi vuosiksi.

Suomalaisten kannattaa pysyä siivellä. Tällä viikolla hesarikin reagoi pk-tasolla:
http://www.hs.fi/msn/paakirjoitukset/Euroopan+ilma...

Jatkuu mielipidesivuilla tänään pe 23.11 C8
Kari Kankaanpää Fortum: '..eiköhän rahalle ole muutakin käyttöä kuin energiantuotannon tukeminen?'

Paula Alkio-Tallgren Tornio: ' ..lisää vesivoimaa..'

Mikro CHP -laitteet vastaus vihreään ilmastohömppään Saksassa - pian myös Suomessa:

http://joukoakoskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/923...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset