Markku Huusko

Vuosi 2015: Katainen, Urpilainen ja Sipilä vs. Soini

Opposition haaveet sateenkaarihallituksen kaatumisesta sisäisiin erimielisyyksiin eivät enää oikein jaksa elää ja niinpä vuoden 2015 eduskuntavaalien asetelmien virittely on täydessä käynnissä. Näihin vaaleihin on vielä -  tai enää - hieman päälle kaksi vuotta aikaa. Välissä käydään europarlamenttivaalit ensi vuonna.

Pääministeri Jyrki Kataisen kokoomus on pysynyt koko hallitustaipaleen ajan Suomen ykköspuolueena. Sen asemaa ei ole horjuttanut tähän mennessä sen enempää eurokriisi, kunta- ja sote-uudistusten takkuaminen kuin maan talouden alamäkikään.

Saman puolueen Sauli Niinistön valinta Suomen tasavallan presidentiksi ja ykkössija kuntavaaleissa viime vuonna kertovat Kataisen kokoomuksen suvereenista johtoasemasta maassamme.

Politiikassa kaikki voi kuitenkin muuttua nopeasti. SDP, keskusta ja perussuomalaiset läähättävät kokoomuksen niskaan vaihdellen paikkaa Suomen toiseksi suurimpana puolueena.

Jos euroalue repeää, Suomen talous syöksyy tai tulee joku muhkea skandaali nousevat opposition haastajat Timo Soini (ps.) ja Juha Sipilä (kesk.) varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi pääministerin paikalle. Hallituskumppani Jutta Urpilainen (sd.) taas on erityisen kova kilpailija tasaisemmissa oloissa, jos kansa vain alkaa pikku hiljaa kyllästyä pääministeriinsä kuten niin usein käy.

Haastajista selkeimmän poliittisen vaihtoehdon Kataiselle kuten myös muille kärkipoliitikoille tarjoaa Soini. Hän on valmis äänestyttämään kansaa Euroopan unionin jäsenyydestä ja olisi valmis viemään eurokysymyksissä Suomea toisaalle Saksan ja Ranskan nykyisten johtajien linjalta. Hän tarjoaa suomalaisille tulevaisuuden vaihtoehdoksi nykymuotoisen euroliiton hajoittamista.

Maan talouden kohentamiseen ei Soinilta ole kuultu suoranaista vaihtoehtoa, jos sellaiseksi ei lasketa elinkeinoelämän vähemmän kaipaamaa eurorikkoa tai sitä, että hän luottaa valtioon yritystoiminnan omistajana niin paljon, että on ollut heti valmis laittamaan veroeuroja kriisissä olevaan telakkateollisuuteen. On kuultu myös europarlamentaarikko Sampo Terhon perussuomalainen malli ruoan arvonlisäveron suurine korotuksineen, joskin siitä puolue on irtisanoutunut.

Urpilainen ja Sipilä ovat pienin vivahde-eroin Kataisen linjoilla suurissa kansainvälisissä kysymyksissä: kyllä EU:lle, kyllä eurolle, ei Natolle. Kummankin heistä olisi helppo muodostaa Eurooppa-myönteinen hallitus Kataisen kanssa vuoden 2015 keväällä siten, että pääministeri tulisi vaaleissa suurimman äänipotin keränneestä puolueesta.

Mutta entä jos perussuomalaisista tulee Suomen suurin puolue ja Soinille tarjoutuu paikka alkaa kasata hallitusta kuten hän on Keskisuomalaisessa jo toivonut? Olisiko Kataisen, Urpilaisen tai Sipilän mahdollista lähteä hänen kelkkaansa ja alkaa erkaannuttaa Suomea Euroopan unionin ytimestä Saksan ja Ranskan rinnalta?

Ei kovinkaan herkästi normaalioloissa, mutta ehkä jossain kaoottisemmassa maailmantilanteessa sekin olisi mahdollista. Toisaalta vihreät, RKP ja vasemmisto ovat Soinin rinnalta aika lailla automaattisesti poissa laskuista eli enemmistöhallituksen muodostaminen olisi hänelle suurenakin voittajana hyvin, hyvin hankalaa.

Mutta minkälainen on Eurooppa vaalivuonna 2015? Sitä ei tiedä kukaan. Euroopan rahaliiton kohtalontilanne voi syntyä siten, että Saksan ja Ranskan akseli murtuu siksi, että ranskalaiset kyllästyvät Saksaa heikompaan pärjäämiseensä ja alkavat kaivata itsenäistä valuuttakurssipolitiikkaa.Tällaistakin skenaariota jotkut finanssipiirit ovat hahmotelleet, vaikka merkkejä EU:n todellisen ytimen hajoamisesta ei ole ollut havaittavissa.


Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (119 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ensi vuoden EU-vaalit ovat välietappi puolueiden ranking -listassa. Vaaleja tulee leimaamaan yhtäältä yhteistyön korostaminen Eu-maiden välillä ja toisaalta populistiset kansanäänestysvaatimukset EU:ssa olemisesta. Missähän Suomi olisi, jos eroaisi EU:sta. Vastaus kasvavassa Venäjän vaikutusvallassa.

T Soini näyttää pyrkivän jos johonkin tehtävään;pääministeriksi,ulkoministeriksi, tuossa SS:n haastattelussa valtiovarainministeriksi ja halusi Espoon valtuston pj:ksi, edelleen PS:n puheenjohtajaksi, EU-vaalien ehdokkaaksi, kansanedustajaehdokkaaksi, ulkoasianvaliokunnan pj:ksi, presidentiksi jne.
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/politiikka/hall...

Jos tilanne euroalueella rahoittuu ja Suomenkin talous alkaa loppuvuodesta näyttää piristymisen merkkejä, luulenpa T Soinilla olevan pitkä matka ministeriksi. Sitä vaihtoehtoa, että muut puolueet suostuvat Soinin EU/euro -linjaan on perin vaikea nähdä toteutuvan.

Jyrki Katainen on nyt haastavien aikojen pääministeri. Jos hänen hallituksensa pysyy kooossa, ennustan häntä kovaksi kilpailijaksi mille tahansa puolueelle vuoden 2015 vaaleissa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Kokoomus on ollut vv. 1999, 2004 ja 2009 pidetyissä EU-vaaleissa suurin puolue ja
taistelee paalupaikasta ensi vuonnakin

2009
http://192.49.229.35/EP2009/s/tulos/tulos_kokomaa....

2004
http://192.49.229.35/EP2004/s/tulos/tulos_kokomaa....

1999
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_europarlamentt...

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Perussuomalaiset on ainoa aito oppositiopuolue eduskunnassa.

Keskustahan vain vuorottelee muiden ei-perussuomalaisten puolueiden kanssa Rkp:n hallituskumppanina.

Merkille pantavaa on jo tässä vaiheessa se,että Keskustan puoluesihteeri Laanisen kuntavaalikampanjaa rahoitti Rkp-taustainen säätiö (x. Siis toinen puolue tuki Laanista! (x Sfiftelse för det tvåspråkiga Finland)

Että sellaisia poliitikkoja. Äänestäessäsi muiden kuin Perussuomalaisten ehdokkaita et voi tietää yhtään kenelle ääni todella meni.

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen Vastaus kommenttiin #126

Todellisia vaihtoehtoja tässä maailmantilanteessa ei ole eduskunnassa eikä sen ulkopuolella pienpuolueissa; vaikka saisi olla. Historia on opettanut nationalististen ja muihin retorisiin viittoihin pukeutuneiden puolueiden oksennukset, kun lama, työttömyys ja kurjistuminen ovat olleet laukaisualustoja. Myös sisällissota väijyy silloin kulman takana. Sen varjo on synkkä.

Suomalainen konsensuspolitiikka jatkaa elämistään, todennäköisesti ja ilman em. retoriikkakonsteja - vaikka toisaalta kaikki puolueet syyllistyvätkin siihen samaan.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen Vastaus kommenttiin #132

Karmeita natioalisteja Ruotsissa, Norjassa ja Englannissakin. Tanska, Sveitsi ja sadat muutkin maat saavat varmaan Sinut voimaan pahoin nationalismikiihkossaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sipilä tuosta joukosta kokoaa joukkoja koko ajan, muut yrittävät pitää niitä kasassa.

Sipilästä tulee seuraava pääministeri.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Se nähdään aikanaan. Vuodet vierivät ja kepunkin peruskannattajajoukko harvenee.
Muissa pohjoismaissa kehitys on päinvastainen. Norjassa ja Ruotsissa suosituin henkilö pääministeriksi on kokoomuksen veljespuolueen puheenjohtaja.

Lisäys: Väyrynen tulee sotkemaan Sipilän tavoitteita.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Ainahan voidaan katsella naapuri/EU maita missä minkin puolueen pomo on pääministerinä, hieman tarkoitushakuinen kirjoitus. Mutta kansahan sen päättä, ja siihen todellakin vaikuttaa sen hetkinen tilanne EU:ssa. Jos asiat rullaa ja talous kohisten nousee, niin ei liene mikään mahdottomuus, että kokoomus jatkaa maamme suurimpana puolueena.

ps. Minulla ei ole tarkoitus sotkea lainkaan Sipilän suunnitelmia.

Olli Pusa

"Sipilästä tulee seuraava pääministeri."

Pohditaanpa hieman tätä vaihtoehtoa. Ensiksi millä ohjelmalla Sipilä lähtee vaaleihin, jos asetelmana on mukaanlähtö liittovaltioon tai ei? Tuntuu aika vaikealta kuvitella, että Sipilä saisia vaalivoittoa liittovaltiota kannattamalla?

Jos Sipilä vaaleissa vastustaa liittovaltiota ja saa vaalivoiton, kenen kanssa hän muodostaa hallituksen? Demarien kanta liittovaltioon on sekava, mutta Urilaisen kannanotoista paistaa, että he tarvittaessa lähtevät toteuttamaan liittovaltiota, vaikka vaaleissa sitä vastustaisivatkin. Kunhan tulee hämäykseksi jonkinlaisia "takuuksia".

Kokoomus kannattaa liittovaltiota, vaikka ei Katainen sitä ääneen sanokaan. Ja RKP peesaa. Vihreät kannattavat liittovaltiota.

Kenen kanssa siis Sipilä tekee hallituksen? Kokoomuksen kanssa saa aikaan vain liittovaltiota kannattavan hallituksen? Kääntääkö Sipilä takkinsa? Persujen kanssa saa kyllä aikaan liitovaltiota vastustavan hallituksen, mutta onko Sipilä valmis siihen? Ja mikä lopulta on demarien linja asiaan?

Olli Pusa

"Pääministeri Jyrki Kataisen kokoomus on pysynyt koko hallitustaipaleen ajan Suomen ykköspuolueena. Sen asemaa ei ole horjuttanut tähän mennessä sen enempää eurokriisi, kunta- ja sote-uudistusten takkuaminen kuin maan talouden alamäkikään."

Tuon hallituksen kriittiset hetket saattavat olla käsillä keväällä, kun käsitellään säästöohjelmia. Varsinkin demareilla on vaikea paikka suostua moniin Kataisen taustavoimien vaatimuksiin. Alkaa kannatus olla kriisissä ja hermostuneisuus leviää.

"Soini. Hän on valmis äänestyttämään kansaa Euroopan unionin jäsenyydestä ja olisi valmis viemään eurokysymyksissä Suomea toisaalle Saksan ja Ranskan nykyisten johtajien linjalta."

Konkreettisimmin linjaerot tiivistyvät suhtautumisessa kriisimaiden tukemiseen. Ennen viime eduskuntavaaleja siihen suhtautuivat myönteisesti kokoomus, RKP, vihreät ja keskusta ja sitä vastustivat perussuomalaiset, demarit, vasemmistoliitto ja kristilliset. Vaalien jälkeen kannat vaihtuivat sen mukaan, kuka päätyi hallitukseen ja kuka oppositioon.

Mutta tuon eurokysymyksen esittäminen kysymyksenä nykytilanteen säilyttämisestä saattaa olla harhaanjohtavaa. EU:n eri tahoilta on esitetty, että ainoa tapa pelastaa euro on liittovaltio. Esimerkiksi kriismaiden valtionlainakriisin suvantovaihe perustuu paljolti ajatukseen, että me (Suomi, Saksa, ...) maksamme viimekädessä kriisimaiden velat vakaushärveleiden tai EKP:n kautta. Senhän Draghi viime vuonna lupasi "whatever it takes".

Liittovaltion merkitys euron pelastamisessa on siinä, että velka on yhteistä ja tulonsiirrot tasaavat maiden erot. Se auttaa kriisimaita - meidän kustannuksellamme. Lasku meille on valtava. Veikkaisin, että tuosta liittovaltiokysymyksestä tulee yksi seuraavien eduskuntavaalien keskeisistä kysymyksistä.

Se vaikuttaisi brittien viimeisimmän linjauksen mukaan tiivistyvän kysymykseen: EU:n palauttaminen valtioiden väliseksi liitoksi, jossa yhteisen valuutan toimisvuus vaikuttaa olemattomalta tai liittovaltio yhteisine valuuttoinen, velkoineen, veroineen, sosiaaliturvineen ja tulonsiirtoineen.

Miksi siitä ei hyväksytä kansanäänestystä? Pelätäänkö, että ihmiset äänestävät "väärin"? Onko eduskuntavaaleissa odotettavissa, että useat puolueet ennen vaaleja ilmoittavat vastustavansa liittovaltiota? Kääntävätkö ne vaalien jälkeen takkinsa ja menevät hallitukseen, jota vie Suomen liittovaltioon?

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Kieltämättä mielenkiinnolla odotan kuinka Demarit ovat valmiita syömään kakun kun kohta joudutaan leikkaamaan tosissaan. Veron korotusten tie on käyty jo loppuun joten se on ainut reitti.

Lilli Markkanen

Välittömät verot eivät ole lähelläkään sitä tasoa, mitä ne olivat esim.80-luvulla olivat, joten nostovaraa on. Sitten on vaan tingittävä siitä pohjoismaisen hyvinvoinnin käsitteestä, millä demarit ratsastivat. 90-luvulta pääministereinä ovat olleet Aho, Lipponen tuplasti, Jäätteenmäki, Vanhanen. He voisivat valaista julkisesti ja selkokielellä, mikä heidän hallituskaudellaan meni pieleen vai menikö mikään?

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen Vastaus kommenttiin #87

Siitähän tämä hyvinvointiyhteiskunnan hävittäminen alkoi kun Kokoomus finanssipolitiikan vapautti ja kaikki hallitukset hävittivät Suomen kansallisomaisuutta, teollisuutta, liikelaitoksia ja pankkeja minkä ehtivät, kaikki tuottava myytiin halvalla tai lahjoitettiin, mieluiten ulkomaille. Viime pankkriisin hoito oli emämunaus ja omaisuudelle tehtiin uusjako jolloin toimivia ja tuottavia firmoja pistettin päreiksi ja omistajat tekivät itsemurhia joukolla.
Euro oli suurimpia munauksia mitä nimenomaan hallitus on pystynyt tekemään ja tämä yhteisvastuu kriisimaidem veloista vie Suomelta lopunkin itsenäisyyden. Nämä kaikki järjettömyydet ovat hallitukset poliittisilla päätöksillä pystyneet tekemään ja tässä ollaan ihmettelemässä mitä tapahtui.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Juuri tämä myllerrys antaa Sipilälle ässät käteen, kun hän odottelee katveessa kaikessa rauhassa hälinän laantumista (Laaniintumista)ja iskee sitten. Taru Tujusen strategia ei ole huono, mutta nyt tulee olla varuillaan Sipilän suhteen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Veikkaisin liittovaltio kysymyksestä, että siitä tulee avainjuttu. Koska tahansa ja mitkä tahansa vaalit sitten pidetäänkin. Olli lisäisin tekstiisi vielä pari huomioitavaa seikkaa.

Tuo Huuskon väite Kokoomuksesta "suvereenisti" suurimmasta on valikoiva. Marginaaleilla mennään ja ei kokoomuksen kannatuskäyrä ylöspäin ole mennyt. Alashan sieltä on tultu paitsi pressan vaaleissa. Se on kuitenkin ihan eri juttu.

Kansanäänestys ei/juu vaihtoehtona ei oikein toimi, koska se ei anna mahdollisuuksia niihin vaihtoehtoihin, joita kuitenkin on eli irti EU:sta, irti eurosta eli (palataan juurille) vai liittovaltio. Mitä veikkaisit, jos kansa saisi äänestää, lopputuloksen olevan? Itse veikkaisin vapaakauppa liittoa ilman euroa. Kokoomukselle ei kelpaa kuin yksi ja sen on liittovaltio. Tämän hallituksen seuraaja, ajankohta tietysti huomioiden, on pakkoraossa selvittämään julkisesti niitä arviointivirheitä, joita tähän mennessä on tehty. Siitä ei kok selviä vaikka olisi oppositiossa. Katainen pelaa tällä hetkellä omertan lain vaatimalla tavalla. Ei puolustella mutta vaietaan. SDP:llä lienee mahdollisuus petrata omiensa joukossa. Kysymys on vain siitä, mihin rakoon puhdistus sijoitetaan. Voi olla, että ääniä menetetään, mutta ei SDP:stä kuitenkaan mikään pienpuolue tule.

Keskustasta ei oikein tiedä. Luuisi sen lähentyvän Perussuomalaisia, jos sieltä tullaan vastaan. Tämä malli olisi kauhistus Kokoomukselle ja melko varma opposition paikka. SDP kun periaatteessa voisi tulla molempien kanssa toimeen. Perusuomalaisten on sinänsä helppo olla, kun takana on voittovaalit jyrkällä EU linjalla. Nyt ollaan kuitenkin sen verran syvällä liittovaltiosuossa, että kaikki linjaukset tilanteesa ulos ovat plussaa. Kannan esim. vapaakauppa liiton suhteen, ilman euroa, luulisin menevän läpi suht helposti.

Ideaalitilanne olisi se, vastoin Huuskon käsitystä:), se että hallituksella olisi kuppi nurin jo puolen vuoden sisällä. Ei maa mihinkään kaaokseen joudu. Päinvastoin voidaan levitellä käsiä monissa kiperissä EU päätöksissä. Lähes lottovoitolta tuntuisi, jos puolueet jo ennen vaaleja voisivat tehdä tunnusteluja siitä, mikä koalitio olisi mahdollinen. Hullu ajatus vaan ihan mietittävä.

Aivan selvää on se, että maamme tarvitsee parempaa kuin mitä nyt on tarjolla. Jossain yhteydessä mainitsin nukkuvat, maamme suurimman puolueen. Nyt rapataan siihen tapaan, että roiskeet herättävät toivottavasti ison osan näistä uinivista. Kokoomukselle se olisi painajainen.

Jari Reinikka

Monet kannattavat liittovaltiota ja puhuvat asian puolesta, myös päätoimittajan ulostuloista tämä on käynyt hyvin ilmi. Tavoite on tullut selväksi, mutta missä on sisältö? Mistä silloin edes puhutaan kun puhutaan liittovaltiosta? Mikä se on? Miten se toimii?
Mikä on se liittovaltio johon Huuskonkin mielestä Suomen tulisi liittyä? Ja millainen on se liittovaltio johon Suomi tulee liittymään? Ovatko ne yksi ja sama asia?

Olli Pusa

Tuo on olennainen kysymys. Ja kummasti asiaa ja sen vaikutuksia ei haluta kertoa julki. Nyt liittovaltion perusteluna on tosiasiassa, että se on tehtävä euron pelastamiseksi. Euron pelastaminen tarkoittaa, että kriisimaiden velan saanti on turvattava, koska muuten niiden talous kyykkää. Se taas tarkoittaa, että me vastaamme niidenkin veloista.

Lopputulos on selkeästi nähtävissä. Perustetaan liittovaltio, osavaltioden velat siirretään sille. Se kerää pääosan veroista ja niistä rahoista maksaa velkoja (tai ottaa lisää velkaa).

Keräämistään tuloista liittovaltio jakaa resursseja eri osavaltioille jollakin algoritmilla ja toteuttaa tulonsiirtoja. Edelleen liittovaltio määrittää, millainen sosiaaliturva kaikilla on. Sitä voi hieman täydentää osavaltioiden toimesta.

Volyymit on valtavia. Kun kukaan virallinen taho ei suostu asiaa avaamaan, olen itse tehnyt suuruusluokka-arvioita. Velkojen yhteisvastuullistaminen lisää meidän velkavastuutamme 100 miljardia. Ja tulonsiirrot maksavat meille 10 miljardia vuodessa.

Aina voi tietysti argumentoida, että noin pitkälle ei mennä. Siitähän voitaisiin japa tehdä sopimukset. Mutta kuinka uskottavaa tuollaiset väitteet ovat. Eurokriisistä olemme oppineet, että sopimukset eivät EU:ssa paljoa paina. Euroa koskevien sopimusrikkomusten seuranna lopetin silloin, kun niitä oli yli 60. Eli sopimuksilla ei voi suojautua EU:ssa. Euron ja liittovaltion pelastamiseksi sopimuksilla pyyhitään - pöytää.

Euroliittovaltio ilmeisesti halkaisee EU:n. Ei Britannia, Ruotsi tai Tanska koskaa liity euroon ja siksi liittovaltio on sama kuin euroalue. Siellä hallitseva massa on välimerenmaat, joilla on aivan erilainen sopimuskulttuuri kuin meillä. Sen sijaan Britannia, Ruotsi, Tanska ym. ovat aivan eri seurassa. Onko kivaa olla tuossa liitossa lypsettävänä?

Jari Reinikka

Aivan. Kiinnostaisi vain kuulla näiden kannattajien, esim. päätoimittaja Huuskon käsitys liittovaltion sisällöstä.

---------

Voisikohan Huusko hieman avata tätä kannattamaansa liittovaltiota?

Haloo Huusko?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #10

Liittovaltio on politiikan teossa epämääräinen käsite. Euroopan unioni on jo nyt liittovaltio, jos niin halutaan määritellä tai se on ollut sitä jo paljon aikaisemmin. Unioni on jatkuva prosessi, joka ottaa askeleita eteen- ja taaksepäin.

Minä kannatan Euroopan unionia, yhteistyötä sitä eteenpäin vieneiden suurten ja pienempien eurooppalaisten maiden kanssa ja yhteistä arvopohjaa. En kannata asettumista jyrkästi poikkiteloin Euroopan ytimessä olevan Saksa-Ranska-akselin kanssa, kun on kyse unionin ja euroalueen suunnasta. En kannata myöskään kilpailevia devalvaatioita Euroopassa.

Eikö Suomikin ole kunnista koostuva "liittovaltio"? Kunnat hoitavat paikalliset asiat varsin itsenäisesti ja verottavat omilla prosenteilla asukkaitaan, kun isommat yhteiset turvallisuus- ja muut palvelut hoituvat yhteisellä sopimuksella valtion verovaroin. En pidä siis Euroopan tasolla tehtävää liittovaltioverotustakaan kategorisesti sellaisena mörkönä kuin moni haluaa sen nähdä.

Toki meidän pitää puolemme pitää, ettei meitä jyrätä, kuten ei ole tähänkään mennessä jyrätty. Suomi on nyt vauraampi, avoimempi ja kansainvälisempi kuin koskaan. Se on hyvä asia.

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #30

"arvopohjaa"? Aika ympäripyöreätä jargonia, anteeksi nyt vaan. Eli euro on ikuinen ja Saksaa seurataan minne tahansa ja tulonsiirrotkin ovat ihan ok? That's it? Mites tämä demokratia? Ette taida itsekään oikein tietää mitä kannatatte ja vielä vähemmän mitä tulette saamaan. Itse en näillä perusteluilla liputtaisi minkään syvemmän integraation puolesta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #38

Paikalliset asiat päätetään kunnanvaltuustoissa, valtiolliset asiat eduskunnassa ja kansainvälistä yhteistyötä tehdään yhteisin päätöksin EU:ssa, YK:ssa, Naton kanssa ja muilla meille luontevilla foorumeilla demokraattisessa hengessä.

Kreikkaa on tuettu, kun sen kriisi oli pahimmillaan, mikä oli hyvä. Se homma olisi voinut levitä pahasti käsiin. EU:hun päin olemme nettomaksaja, mikä ei ole hyvä. Sitä peliä eivät hallituksemme ole osanneet.

Yksi asia, jonka Suomen hallitus aikoinaan osasi ehkä liiankin kiitettävästi, oli eläkemaksujen sisällyttäminen valtion tulopuolelle, kun Maastrichtin kriteerejä katsotaan. Tästä syystä törkeän suuri budjettialijäämämme ei näytä nyt niin pahalta.
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/119455-rumat-luvut...

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #52

Eläkemaksuista samaa mieltä. Mites tämä kansalaisen vaikutus mahdollisuus EU:ssa tätä nykyä. Onko siinä onnistuttu mielestäsi? Toteutuuko demokratia mielestäsi riittävästi? Ja paranisiko tilanne liittovaltion myötä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #55

Ennen Suomen EU-jäsenyyttä suomalaiset eivät vaikuttaneet Euroopassa käytännössä lainkaan. Olimme lähinnä idän vaikutuspiirissä. Siinä tilanteessa vasta olikin valuvikaa ja demokratiavajetta.

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #66

Ja nyt hinnalla millä hyvänsä "Eurooppaan"? Siis kirjaimellisesti hinnalla millä hyvänsä. Jos tätä tulevaa Uutta Unionia puolustellaan edelleen puolustuspoliittisin perustein, niin ollaan mielestäni aika heikoilla jäillä kaiken kaikkiaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #68

No ei hinnalla millä hyvänsä. Voiton puolella noin näppituntumalta ollaan, kun kansamme vaurastumista ja riippumattomuutta katsoo suhteessa historiaan. Suomi ilman EU:ta olisi myös ulkopoliittisesti hieman haavoittuvaisempi kuin sen osana, jos jollakulla pahaa tahtoa meitä kohtaan olisi. Enkä tarkoita edes tilannetta, jossa aseita kalistellaan, mikä ei olekaan millään lailla todennäköistä.

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #82

Voiton puolella? 10 miljardin kestävyysvaje sekä kasvava valtion velka, yksityisen puolen ylivelkaantumista unohtamatta? Ei mun mielestä nyt mistään menestystarinasta voida puhua.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen Vastaus kommenttiin #66

Mitä virkaa Suomen kokoisella maalla on EU:ssa mihinkään vaikuttaa. Epäilen, että ne päätökset siellä syntyy ihan ilman meidän päättäjien myötäjuoksemistakin. Lienee päätöksien kannalta ihan sama, ollaanko siellä vaiko ei. Toki jos lyödään kapulaa rattaisiin eikä hyväksytä sopimuksia, on ainoa keino vaikuttaa asioihin...mitä ei liene tapahtunut juurikaan.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #52

Huusko puhuu kauniisti ja sinisilmäisesti yhteisestä arvopohjasta. Silloin jää huomaamatta, että juuri yhteisen arvopohjan puuttuminen on perimmäinen syy EU:n ja rahaliiton karilleajoon.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #30

"Minä kannatan Euroopan unionia, yhteistyötä sitä eteenpäin vieneiden suurten ja pienempien eurooppalaisten maiden kanssa ja yhteistä arvopohjaa."

Konkreettisia kysymyksiä:

1) Kannatatko euromaiden yhteisvastuullisia velkakirjoja?
2) Kannatatko, että "euroliittovaltio" perii suurimman osan veroista ja jakaa ne jäsenmaille omilla päätöksillään?
3) Nyt EU:n budjetti on 1% BKT:sta. Esimerkiksi USA:ssa liittovaltion budjetti on 25% BKT:sta. Kannatatko EU-liittovaltion budjetin kasvattamista lähelle USA:n lukuja?
4) Kannatako verotuksen ja sosiaaliturvan yhtenäistämistä EU:ssa?
5) Kannatatko sitä, että liittovaltio harrastaa keräämillään varoilla suuria tulonsiirtoja maiden välillä?
6) Kun EU:ssa on euron myötä havaittu, että tehtyjä sopimuksia ei noudateta, miten suojaat sen, ettei Suomi joudu sellaiseksi lypsylehmäksi, jota ei tiedetty liityttäessä? Rahaa kerjäävillä on enemmistö euroliittovaltiossa.
7) Onko Suomen suostuttava noihin, jos Saksa ja Ranska niin vaativat, ettei Suomi joutuisi poikittain noiden maiden kanssa?

"Eikö Suomikin ole kunnista koostuva "liittovaltio"? Kunnat hoitavat paikalliset asiat varsin itsenäisesti ja verottavat omilla prosenteilla asukkaitaan, kun isommat yhteiset turvallisuus- ja muut palvelut hoituvat yhteisellä sopimuksella valtion verovaroin."

Tästä olen samaa mieltä. Suomea voi kutsua liittovaltioksi. Yhdenmukainen verotus, sosiaaliturva, valtaosa veroista ja muista maksuista kerää keskushallitus. Se jakaa merkittävästi tukia eri puolille. Kuntien valtionosuuksien määrä vaihtelee välillä 5-10 miljardia vuodessa.

Toisaalta Suomen nettomaksuksi eli tueksi kriisimaille euroliittovaltiossa on arvioitu olevan samaa suuruusluokkaa kuin kuntien valtionosuudet. Mistä nuo säästetään Suomessa? Lopetettaanko kuntien valtionosuudet ja jaetaan muille euromaille eli mieluummin avustuksia kriisimaille kuin Suomen eri alueille?

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #45

"Tästä olen samaa mieltä. Suomea voi kutsua liittovaltioksi. Yhdenmukainen verotus, sosiaaliturva, valtaosa veroista ja muista maksuista kerää keskushallitus."

Meillä ei löydy niin suuria kulttuurillisia,sosiaalisia ja muitakaan eroja kuin mitä löytyy Euroopan sisältä. Propagandaa.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #48

Tuota samaahan vertaustahan Olli Rehn yritti viime vuonna julistaa. On siinä aika iso ero.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvat joutuvat maksamaan tulonsiirtoa maakuntiin. Toisaalta suuri osa heistä on syntynyt tukea saavissa maakunnassa. Heidän koulunkäyntinsä, terveydenhuoltonsa ym. on maksettu noiden kuntien kassasta. Heidän vanhempansa ja sukulaisensa saattavat yhä asua siellä ja tulonsiirroilla paljolti kustannetaan heidän vanhempiensa palveluja. Monella on kesämökki ko. kunnassa ja he viettävät siellä melkoisesti vapaa-aikaansa.

EU:n tulonsiirroissa maksetaan vastaava summa joidenkin välimerenmaiden kustannuksiin. Siellä ei väestörakenne ole erilainen kuin Suomessa. Mutta noissa maissa korruptio rehottaa ja veroja ei haluta maksaa. Siksi pitää saada avustuksia muualta.

Esimerkiksi välimeren kriisimaissa kotitaloudet ovat yleensä vauraampia kuin Suomessa. He eivät ole maksaneet tuloistaan samassa määrin veroja ja siksi on jäänyt rahaa. Ja nyt meidän pitäisi maksaa avustuksia noille siksi, että saisimme olla yhteisessä liittovaltiossa?

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #57

Niin juuri. Huonon itsetunnon omaavat voivat näin tuntea olevansa eurooppalaisia ja olla päättävissä pöydissä kuuntelemassa mitä päätetään. On se hienoa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #45

Olli, nuo yksityiskohtaiset poliittiset kysymykset tulisi suunnata poliitikoille, jotka asioista päättävät ja päätöksistään kansalle myös vaaleissa vastaavat. Median ensisijaisena tehtävänä on herättää keskustelua, joskin jotkut toimittajat aina silloin tällöin hyppäävät myös politiikan puolelle aina eduskuntaa myöten.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #58

Joku voisi myös katsoa, että median tehtävänä on vaatia poliitikoilta vastauksia tuollaisiin konkreettisiin kysymyksiin. Mutta jostakin syystä media ei sitä tee.

Tapio Niemi Vastaus kommenttiin #30

Suomessa on lapsiperheiden köyhyys kominkertaistunut 2000-luvun aikana.
Olisiko tuo vaurastuminen mennyt vain pienelle osaa suomalaisista.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #30

Huusko, olen pahoillani, mutta mielestäni analyysisi on heikkoa, vaikka kantasi sinällään on ihan järkevänoloinen.

Liittovaltioverotus ei ole kategorisesti mörkö, mutta käytännössä on, koska se on tulonsiirto Suomesta muihin maihin. Ymmärrän kyllä, että tässä on mukana aatteesi ja todennäköisesti myös omistajan ääni.

Puolia ei ole jyräämisen osalta osattu, pystytty tai haluttu pitää tähänkään asti, eikä ole mitään merkkejä, että tässä tapahtuisi muutosta.

Suomi vauraampi, avoimempi ja kansainvälisempi kuin koskaan? Miten niin, ja millä mittarilla? Mielestäni tilanne on tällä hetkellä juuri päinvastoin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #30

Kyllä kuntatasolla voisi puhua "kuntien liittovaltiosta".

Kovin helposti tunnut vain unohtavan tämän pääomien vapaan liikkuvuuden ja sosiaalisen pääoman (työntekijät) tiukan juurruttumisen. Eri kielet ja erilainen kulttuuri luovat lisää hankaloittavia aspekteja jo perinteisten (sukulaiset & ystävät) asioiden päälle.

Liittovaltiossamme siis syntyy massatyöttömyysalueita pääomien rullatessa maailmankolkalta toiselle. Toivottavasti osaat vastata siihen, miksi monen mielestä olisi helpompaa muuttaa vaikka Jyväskylään (muualta Suomesta) töiden perässä, mutta Osaka tai Santiago ovat vaikeampia valittavana.

Espanjassakin on yli 6 miljoonaa työtöntä? Mikseivät he lähde sieltä työn perässä vaikka Saksaan tai tänne Suomeen? Paljonko espanjalainen saisi asunnostaan tämänhetkisellä markkinatilanteella ja millaisen asunnon niillä rahoilla saisi Suomesta?

Tämä yhtälö on tässä mielessä mahdoton, Markku hyvä.

Reijo Tossavainen

EU-vaalien taistelupari v. 2014: Katainen vs. Soini. Voittaja Soini.

Seuraavana ek-vaalit v. 2015, joissa vastakkain Perussuomalaiset vs. Kokoomus ja muut. Perussuomalaiset lisäävät kannatustaan.

Perussuomalaiset on ek-vaalien jälkeen hallituspuolue... RKP saa keskittyä Freudenthal mitalin kiillotukseen ja Vihreät liito-oravakannan laskemiseen...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen
Olli Pusa

Totta. Nyt vaalitulos kelpaa lähinnä veikkauskohteeksi. Mutta mitkä ovat eduskuntavaalien 2015 keskeiset teemat? Ja jos vaalit järjestetään aikaisemmin, muuttuvatko teemat? Yritin edellä arvioida vaalien asetelmia. Mikä on sinun "veikkauksesi" niistä?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #13

Eiköhän nämä teemat ainakin ole pinnalla:

-valtion velkaantuminen ja hyvinvointipalvelut
-kuntarakenne
-työllisyys ja eläkeikä
-kv-asiat; voi tulla EU:n lisäksi muitakin asioita pinnalle
-ja sitten sen hetkinen kuuma keskustelun aihe, joka voi olla mikä tahansa

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #14

Liittovaltio yhteisine velkoineen, keskinäisine tulonsiirtoineen, yhteisine veroineen, yhteisine sosiaaliturvineen ym. ei siis ole mikään "tärkeä" asia?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen Vastaus kommenttiin #17

Tuossa oli minulla jo EU-asiat, joka pitää sisällään koko skaalan.

P.s. Tosin missä aikataulussa saat parissa vuodessa yhteiseksi EU-maiden velat, yhteisverotuksen ym.
Ei tule, eikä Suomi ja kokoomus kannata sitä kehitystä.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #20

Vuonna 2010 aloiteltiin lainaamalla rahaa Kreikalle ("me tienataan"). Nyt on jo toteutettu isoja tukijärjestelmiä, on kehitetty velkoja yhteisvastuullistava EVM, joka voi päättää Suomenkin rahoilla tukea jotakin maata tai pankkeja vaikka vastoin Suomen tahtoa. Ja EKP painaa seteleitä kriisimaiden pelastamiseksi. Toki on hieman epäselvää, millä valtuudella. Euron pelastamiseksi?

Kovin nopeasti tuo etenee. Ja liittovaltiokehitys on julistettu ainoaksi tavaksi pelastaa euro. Jokaiseen noista tukiratkaisuista Katainen on vienyt Suomen perustellen euron pelastamisella. Sillä siis voidaan perustella mitä tahansa?

Britit ovat nostaneet kissan pöydälle: jos euron pelastaminen vaatii liittovaltiota (kuten keski-euroopan johtajat, komissio jne julistavat), onko Suomi valmis siihen, vai pysyykö Suomi sen ulkopuolella vaikka euro kaatuisi? Siinä on ratkaiseva kysymys.

Galluppien mukaan enemmistö suomalaista vastustaa Suomen vastuiden kasvattamista, vaikka se johtaisi euron tuhoon. Siksikö kansanäänestystä niin innokkaasti vastustetaan hallituksessa? Kokoomus vastustaa liittovaltiokehitystä? Onko tuo ns. "absoluutti?nen fakta"

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #28
Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #28

Kovin nopeasti tuo etenee. Niin nopeasti että Kataisen "muut kiireet" estävät sote soppaan puuttumisen kehoituksista huolimatta. Aika outoa eikö.

Pääministeri juoksee maailmalla ja jättää SDP:n sähläämään sote-uudistuksen kanssa. YLE uutisoi "Urpilainen Guzenina-Richardsonin sote-puheista: Vika voi olla myös kuulijassa".

Ja mitä tekevät muut hallituspuolueet? Ovat kai piilossa peiton alla ja toivovat että rajuilma menisi ohi ja aurinko taas paistaisi.

Meni hieman ohi aiheen. Pahoittelut.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Utopistisuudessaan samaa tasoa tämä ennuste kuin Jouko Pihon näky Venäjän hyökkäyksestä Suomeen 13.6.13.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Katos katos kun Minnalle jäi päivämäärä mieleen! Aiotko sulkeutua kellariin Railin päivän aamuna, vai joko häivyt edellisviikolla Ruotsiin?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Vihreät liito-oravakannan laskemiseen..."

Hyvä neuvo! Yy, kaa, koo, nee - oho, se olikin perusorava - siis uudestaan nee, vii, kuu - tuo seuraava näyttää marsulta, mutta sitten... see, kasi, ysi ja... ja... no, siihen se tällä kertaa jäi. Eipä tullut kymmentä täyteen, mutta hyvä näinkin. Kyllä näillä taas yhden valtatiehankkeen torppaa!

Lilli Markkanen

Paljon pitää politiikan muuttua, jos mielii hallitukseen. Ensimmäiseksi tulee mieleen, että pitäisi olla sellainen uskottava hallitusohjelma, jonka itsensä lisäksi muut hallituspuolueet voisivat ottaa omakseen yhteisessä hallitusohjelmassa. Turha haaveilla mistään pääministerin postista, tai sitten meillä tulee olemaan pitkästä aikaa vähemmistöhallitus. Ken elää, näkee!!!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eiköhän koko maailmantalous ole siinä kunnossa, että se voi rysähtää kasaan hetkellä millä hyvänsä. Ja siksi uudet vaalit voivat tulla koska tahansa.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Huusko.
Sauli Niinistön valinta Suomen tasavallan presidentiksi ei kyllä johtunut hänen puolueestaan. Presidenttivaalit ovat aina henkilövaalit.

Jos euroalue repeää, Suomen talous ei syöksy sen enempää, kuin €urossa ollessa.

Huusko voisi kuunnella mitä Terho sanoi: "tämä esitys on minun työryhmäni esitys, eikä puolueen virallinen kanta."

Huusko :"erkaannuttaa Suomea Euroopan unionin ytimestä Saksan ja Ranskan rinnalta?"

Miten sellaisesta erkaannuttaa, missä ei ole koskaan ollutkaan.

Laitan tähän mitä vastasin Sari Essayahalle:
"Tuo 2014 parlamenttivaali tuntuu Suomalaisittain aika turhalta, koska EU-diktatuurissa vain ministerineuvostolla ja komissiolla on käytännöllisesti katsoen päätäntävalta.

Lisäksi EU:n 754 MEP:stä Suomalaisia on vain 13 (pieneneekö nyt 12) ja tuostakin 13:sta suurin osa on federalisteja.
(Suomen etua ajavat vain Sari Essayah ja Sampo Terho)

Ministerineuvostossa on tehtävä yksimielinen päätös tärkeissä kysymyksissä, kuten perussopimuksen muuttaminen. Useimmissa asiossa käytetään määräenemmistöäänestystä, jossa kunkin EU-maan äänimäärä vastaa suurin piirtein sen väestön kokoa.
Tämän asian tähden federaatiota Suomessa kannattavat KOK ja SDP hyväksyivät myös pienet puolueet hallitukseen, että KOK/Katainen voisi ajaa ministerineuvostossa "velkaunioniin" siirtymistä.

Edellä mainitsemistani johtuen pidän tärkeimpänä vaalina Suomen eduskuntavaaleja, jossa liittovaltiokehitystä kannattavat kokisivat tappion."

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Erkaannuttamista on se, että alkaa ajaa omaa pohjoista euroa tai joitain muita vaihtoehtoisia eurooppalaisia valuuttaratkaisuja toisin kuin Saksan ja Ranskan johtajat haluavat. He haluavat, että euro säilyy nykyisellään. Siksi he ovat tehneet kaikkensa Etelä-Euroopan pitämiseksi mukana ja markkinat ovat tähän viime aikoina myös luottaneet. Näin siis tällä hetkellä, huomisesta emme tiedä.

Olli Pusa

Markku. Muistuttaisin, että me emme ole koskaan kansalaisina saaneet päättää liittymisestä euroon. Siitä ei nimenomaan järjestetty kansanäänestystä. Silloin kun euroon liittymisestä keskusteltiin, minä en kyllä sitä vastustanut. Luin aika huolella niitä liittymisehtoja.

Silloin puhuttiin vain siitä, että euron kurssi saattoi joskus olla väärä suomalaisille yrityksille. Kun devalvointimahdollisuudesta oli luovuttu, yritettiin kehittää korvaava mekanismi eli EMU-puskurit työttömyysturvajärjestelmään ja eläkejärjestelmään.

Sen sijaan vastuu muiden maiden veloista oli nimenomaan kiellettyä. Se rauhoitti minua, koska se esti periaatteessa Suomen joutumasta maksamaan välimerenmaiden konkurssikypsien eläkejärjestelmien kustannuksia. Niiden konkurssikypsyydestä puhuivat luottoluokittajat avoimesti 1990-luvulla.

Sitten havahduttiin siihen, että euroon liittyvistä sopimuksista ei ollut piitattu ollenkaan ja yhtäkkiä meitä vaadittiin maksamaan kriisimaiden sekoilujen kustannukset. Eli mm. niiden konkurssikypsien eläkejärjestelmien kustannuksia. Vaikka tuollainen oli sopimuksissa nimenomaan kiellettyä.

Tarkoitatko sitä, että meidän pitää maksaa sopimusten vastaisetkin laskut siksi, että Saksa ja Ranska sitä vaativat? Etteivät ne suuttuisi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #62

Olemme yhdessä saaneet tilanteen ainakin toistaiseksi rauhoittumaan ja korkopiikit taittumaan. Kriisimaat ovat alkaneet finanssialalta saamieni tietojen mukaan palailla lainamarkkinoille ja niiden papereita kohtaan tunnetaan taas kiinnostusta. Tämä on hyväksi koko Euroopalle, myös Suomelle.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #127

Ja miksikö kriisimaita lainoittavat pankit, jotka todellisuudessa toimivat EKP:n bulvaaneina, ovat rauhallisempia nyt? Koska EKP lupasi kantaa vastuut. Ja se tapahtuu meidän piikkiimme eli luotetaan, että meidät saadaan tavalla tai toisela maksamaan lasku. Onko se riemuitsemisen arvoinen asia?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kysyisin Huuskolta, miksi hän arvelee Ranskan ja Saksan (yhteinen väkiluku 140milj.) johtajien halunneen säyilyttää euron nykyisellään, ja samalla ajaneen euroalueen velkaongelmien ratkaisemiseksi EU:n tähän asti noudattamaa yhteisvastuun ideaa, jonka perussopimus taas kieltää?

Tähän pitäisi kyetä vastaamaan. Kysymys koskee siis motiivia. Tilaisuushan molemmilla jo oli, eikä kummankaan alibi ole pitävä...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #116

Kerrotko minullekin, jos tiedät, kun minä en toisten motiiveista niin tarkasti tiedä.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #128

Kerron EU:n asiaa ja muistutan, että Sauli Niinistö pitää HYVÄNÄ asiana Brittien kansanäänestystä EU-ehdoista.

Mutta ei Suomessa tietenkään. Miksiköhän ?

'A true politician' says Quest about 'green values'-Niinistöstä.

http://edition.cnn.com/video/#/video/business/2013...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Politiikassa tuskin on vähään aikaan odotettavissa yhtä dramaattisia muutoksia kuin kansainvälisen luottolaman ruokkima jytky oli.

Ek-vaalien jälkeen neljän suurimman nokkimisjärjestys lienee Kokoomus-Keskusta-Sdp-Perussuomalaiset. Ylivoimaisesti suurin voittaja edellisiin vaaleihin nähden tulee olemaan Keskusta, joten todennäköinen hallituksen runko tulee olemaan Kokoomus-Keskusta-Rkp-Vihreät.

Sipilälle on luontevaa tarjota seuraavan hallituksen valtiovarainministerin pestiä. Kristilliset ja vasurit tulevat täydentämään porvarihallitusta jos/kun niitä selkeän enemmistön aikaansaamiseksi tarvitaan. Tältä maailmaa objektiivisesti katsellen tällä hetkellä näyttää. Ennustetta tarkennetaan vaalien lähestyessä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ek-vaalien todellinen taistelupari tulee olemaan Urpilainen-Sipilä, koska toista heistä odottaa oppositio. Kokoomuksen pj:n pääministerin paikka on melkein kirkossa kuulutettu, vaikka EU-vaalien jälkeen Kataisella saattaakin olla vientiä Brysselin suuntaan. Soinilla ei taas ole mitään mahiksia.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Sen verran änkyröin että Sipilän pitää loistaa Urpilaiseen nähden komeasti että Katainen(Kok suurin puolue?) hylkäisi hyväksi aisapariksi osittautuneen Urpilaisen
Persut on oppositiossa kaikissa vaihtoehdoissa,Fakta!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #29

Demareiden hidas alamäki todennäköisesti jatkuu edelleen iäkkään kannattajakunnan luonnollisen poistuman tahtiin. Persuilta ääniä valuu sekä demareille että Keskustalle, mutta nähtäväksi tosiaan jää kumpi taisteluparista Urpilainen-Sipilä ne äänet kotiuttaa. Tuossa on ek-vaalien jännitysnäytelmä.

Olli Pusa

Unohdit vain mainita sen kaipaamasi liittovaltion. Jota Katainen väittää vastustavansa samoin kuin Sipilä, mutta jonka keski-euroopan johtajat, komissio ym. ovat julistaneet ainoaksi keinoksi pelastaa euro.

Kun liittovaltio on toteutettu, ei sumalaisille työttömille riitäkään sosiaaliturvaa. Heidät voidaan palkata ruokapalkalla laskemaan liito-oravia? Todella ekologista.

Mitä sanovat Katainen ja Sipilä liittovaltiosta? Tähän asti molemmat ovat väittäneet vastustavansa sitä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Veikkaan, että ottavat täsmälleen saman kannan kuin Natoon. Nyt ei vielä ole liittovaltion aika, mutta ei nyt sentään vastusteta tiiviimpää yhteistyötä.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #40

SItä ovat koko ajan yrittäneet. Mutta mm. Katainen on julistanut vastustavansa liittovaltiota.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #50

Haittaako tuo jos todellinen kehityssuunta on kuitenkin oikea. Edetään vähän hitaammin, mutta perille päästään kumminkin.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #54

Tuota monet epäilevät. Entä jos oivaltavatkin, että Katainen puheistaan huolimatta ajaa Suomea liittovaltioon. Miten silloin käy kannatukselle?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #64
Olli Pusa Vastaus kommenttiin #85

Eikös se ole jo kolmasti kieltänyt? Silloin se muuttuu absoluuttiseksi faktaksi, kuten Wallinin tapauksessa.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

Jostakin syystä hallitusmyönteiset eivät halua keskustella liittovaltiosta.

Olli Pusa

Gallupien mukaan enemmistö suomalaisista vastustaa Suomen sitoumusten kasvattamista kriisimaissa, vaikka se johtaisi euron kaatumiseen. Liittovaltio merkitsee vielä kovempaa sitoutumista kriisimaiden kelkkaan. On ihan ymmärrettävää, että ei haluta puhua noin epäsuositusta asiasta. Mutta vaikeneminen kertoo myös, että tuo liittovaltiokehitys tullaan viemään läpi muiluttamalla, kansalaisten mielipiteestä välittämättä.

Elias Määttänen

Vuosi 2015: Soini vs. Sipilä, Katainen ja Urpilainen

Hallituksen haaveet Perussuomalaiset puolueen kaatumisesta sisäisiin erimielisyyksiin eivät enää oikein jaksa elää ja niinpä vuoden 2015 eduskuntavaalien asetelmien virittely on täydessä käynnissä. Näihin vaaleihin on vielä - tai enää - hieman päälle kaksi vuotta aikaa. Välissä käydään europarlamenttivaalit ensi vuonna.

Suurimman oppositiopuolueen Timo Soinin Perussuomalaisten kannatus on pysynyt eduskuntavaalien 2011 jälkeen koko ajan suunnilleen samana. Sen asemaa ei ole horjuttanut tähän mennessä sen enempää perussuomalaisvastaisten toimittajien mediasota puoluetta vastaan eikä yritykset lyödä kiilaa puoleen sisälle eikä Juha Sipilän flirttailu euro- ja eu skeptisyyden kanssa.

Perussuomalaiset puolueen Timo Soinin kannatuksen kaksinkertaistuminen Suomen tasavallan presidentin vaaleissa 2012 verrattuna edellisiin presidentin vaaleihin ja puoluuen suurin vaalivoitto kuntavaaleissa viime vuonna kertovat Soinin Perussuomalaisten suvereenista johtoasemasta maassamme.

Politiikassa kaikki voi muuttua nopeasti. Perussuomalaiset, Keskusta ja sdp läähättävät kokoomuksen niskaan vaihdellen paikkaa Suomen toiseksi suurimpana puolueena.

Jos nykyinen salailuun, jatkuvaan muunnellun totuuden kertomiseen kansalaisille, Suomen vieminen pikkuhiljaa hivuttamalla liitovaltioon perustuva politiikka jatkuu, nousevat opposition haastajat Timo Soini (ps.) ja Juha Sipilä (kesk.) varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi pääministerin paikalle. Hallituskumppani Jutta Urpilainen (sd.) taas ei olisi erityisen kova kilpailija, jos kansa vain alkaa pikku hiljaa kyllästyä vaalilupausten pettämiseen, kuten usein ei kuitenkan ikävä kyllä käy.

Haastajista selkeimmän poliittisen vaihtoehdon Kataiselle kuten myös muille kärkipoliitikoille tarjoaa Soini. Hän on valmis kysymään muuttuneessa tilanteessa kansalaisilta Euroopan unionin jäsenyydestä ja olisi valmis viemään eurokysymyksissä Suomea linjalle, jossa pidetään sopimuksista kiinni. Hän tarjoaa suomalaisille tulevaisuuden vaihtoehdoksi parempaa EU:ta.

Maan talouden kohentamiseen Soinilta on kuultu lukuisia vaihtoehtoja, jotka lötyvät puolueen ohjelmista, vaihtoehtobudejetista, sellaiseksi olisi voitu laskea myös tässä talouden tilanteessa, kaikki mahdolliset keinot valtion rahalla STX Turun telakan tukemiseksi. On kuultu myös europarlamentaarikko Sampo Terhon oman työryhmän malli - jota perussuomalaisvastaiset toimittajat edelleen yhä yrittävät väittää puoluueen malliksi - jossa on leikkauksia mm. nykyiseen kehitysapuun, parannusta työttömyysturvaan.

Urpilainen ja Sipilä ovat samoilla Kataisen linjoilla suurissa kansainvälisissä kysymyksissä: kyllä EU:lle, kyllä eurolle, ei Natolle. Kummankin heistä olisi helppo muodostaa Eurooppa-myönteinen hallitus, jossa olisi myös Paavo Väyrynen mukana, Kataisen kanssa vuoden 2015 keväällä siten, että pääministeri tulisi vaaleissa suurimman äänipotin keränneestä puolueesta.

Mutta entä jos perussuomalaisista tulee Suomen suurin puolue ja Soinille tarjoutuu paikka alkaa kasata hallitusta kuten hän on Keskisuomalaisessa jo toivonut? Olisiko Kataisen, Urpilaisen tai Sipilän mahdollista lähteä rakentamaan Cameronin hahmottelemaa EU:ta.

Mailman tilanne on jo tällä hetkellä sen verran kaoottinen, että se olisi mahdollista. Myös vihreät, vasemmisto ja kristilliset pystyvät kääntämään takkinsa seuraavissakin vaaleissa ja RKP on joka hallituksessa, jos Soini vain antaa RKP:lle erityisvapauden äänestää hallituksen linjaa vastaan ruotsin kieleen liittyvissä kysymyksissä.

Mutta minkälainen on Eurooppa vaalivuonna 2015, jos nykymeno jatkuu? Sen tietää jokainen, joka on seurannut tätä nykyistä kehitystä.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Omalla tavallaan hassu on tämä persujen kuvitelma siitä, että edes niukka suurimman puolueen asema tekisi Soinista pääministerin. Jos ei ole aitoja kavereita missään puolueessa ja kaikkien kanssa pääkysymyksistä eri linjoilla, niin miten voisi saada aikaan enemmistöhallituksen? Mikään suurista puolueista ei lähtisi Soinin vetämään hallitukseen jos hallitusohjelmaan pitäisi kirjata yksikin persujen oleellisista vaalilupauksista. Kolmella seuraavaksi suurimmalla on aina mahdollisuus lyödä hynttyyt yhteen ja muodostaa Kokoomus-Keskusta-Sdp hallitus. Oikeassa elämässä persut on ikuinen oppositiopuolue, ellei se ota kynää käteen ja kirjoita puolueohjelmaansa kokonaan uusiksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Börje, sinulta aika outo kommentti, sillä et näytä muistavan kuinka ennen viime eduskuntavaaleja muun muassa SDP:n taholta annettiin aivan erilaisia vaalilupauksia kuin mihin sitten päätyivät mennessään hallitukseen. Samaa voi sanoa vasemmistoliitosta.

Siispä hallitukseen mennään näköjään takinpielet hulmuten ja unohtaen mitä onkaan äänestäjille siis kansalaisille luvattu. Pääasia on puolueiden johtohenkilöiden saada oma korkea asema ja vallankäyttö mahdollisuus. Sillä ei niin ole enää väliä mitä kansalaiset ajattelevat. Tai sittenkin näyttää sinuun ainakin uponneen nuo lupaukset joita ei ole pidetty. Uskosi on vahva.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Aika mielenkiintoinen kommentti sinulta Sirpa,tarkoitatko sitä että hallituskuviot päätetään jo ennen vaalitaistoa,ja siltä pohjalta nuo hallituspuolueet sitten lupailevat samoja asioita kansalle

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #43

Itse asiassa vaikuttaa juuri siltä. Se viittaisi siihen, että hallituskuvioista ja keskeisistä ohjelmista päätetään muualla kuin puolueissa.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaalilupausten ja hallitusohjelman väliin mahtuu kovin monta kompromissia. Hallituskavereiden kanssa pitää ensinnäkin tulla toimeen ja heidänkin pitää saada joitain omia tavoitteitaan läpi. Minulla ei ole mitään uskoa poliittisiin lupauksiin, joten veikkaukset perustuvat inhorealismiin. Tällä hetkellä puolueista vain persuilla ja KD:lla on aidosti vaikeaa löytää kavereita. Jytkyn takia KD jouduttiin ottamaan nykyiseen hallitukseen, mutta tuskin siitä hallitukseen vakituista apupuoluetta syntyy. Ovat siellä vain jotta persut pysyvät ulkona.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #47

Kommenteistasi voisi saada sellaisen käsityksen jotta pidät itseäsi selvännäkijänä. Siihen kaiketi perustuu ennakkoluulosi siitä etteikö PS-puolue voisi käyttäytyä samoin kuin SDP ja vasemmistoliitto nyt hallitukseen mennessään eli voi omista tavoitteistaan, ei toki tärkeimmistä, tinkiä. Jotenkin tuntuu siltä että inhorealismisi on todella huipussaan yhtä puoluetta kohtaan. Ok. se oikeushan sinulla tietysti on.

Itse kun en ole valmis ennustelemaan suuntaan enkä toiseen vaan olen realisti ja katson mitä tuleman pitää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #56

Politiikassa pitää voida luottaa siihen, että toisen eduskuntaryhmä on hallitusohjelman takana. Muilla on kokemusta toisistaan ja Keskustaankin luotetaan vaikka se viidakon vanhan sanonnan mukaan pettääkin aina. Persuihin ei luota kukaan.

Jouni Haimi

Ensinäkin enoikein pidä järkevänä ihmistä jokatekee äänestyspäätöksett vain vaalilupausten mukaan eikä se järkevältä vaikuta että joku niistä vielä vinkuu parin vuoden pästä vaaleista.

Voidaan myös sanoaettä suurin lupausten pettäjä onkin perussuomalaiset jotka eivät edes yrittäneet lunastaa lupauksia ja jäivät oppositioon huutelemaan.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Uskon, että seuraavien eduskuntavaalien voittajat tulevat olemaan Soini - Sipilä. Soinin euro- ja liittovaltiovastaisuus on vähitellen saanut seuraajia, koska koko Eurooppa (mukaanlukien Suomi) alkaa vähitellen herätä Euroopan unioni-unestaan. Soini on selvä voittaja. -Sipilä ei selviä voittajana, koska ihminen( tai puolue), joka kääntää takkiaan jatkuvasti, ei voi ola voittaja. Mutta retoriikallaan Sipilä saa puolueensa kannatusluvut nousemaan. Tottakai he myös ottavat osaa hallituksen muodostamiseen. -Urpilainen tulee myös mukaan hallitukseen, koska demarit ovat anteeksiantavaisia, ja demarien ideologia on niin väljä, että sillä voi puolustella mitä vain. Ja olivathan Demarit ennen hallitukseen menoa Perussuomalaisten linjoilla. Vasemmistoliitto tulee menemään hallitukseen, jos demarit ovat siellä. Ennustan puheenjohtajan vaihtoa, koska eivät ole yhtä anteeksiantavaisia kuin Demarit! -Ennustukseni on, että pikkupuolueista Ruotsalaiset ja Vihreät lisäksi jäävät pois hallituksesta, Kristilliset ovat mukana, ja suurista puolueista Kokoomus on kerrankin oppositiossa, murskatappion saaneena. -Odotan mielenkiinnolla kevättä. Ehkä nämä asiat tapahtuvat ennemmin kuin luullaan?

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Miksi PS "vihataan" koetaan jopa uhaksi,se on osittaista pelkoa tulevasta jos hiukkasenkin kelkka kääntyy kansanomaisempaan suuntaan että nykyiset vallanpitäjät joutuvat luopumaan omista suunnitelmistaan,jotka eivät täytä äänestäjien tämän hetkisiä tuntoja.

Eikä suunnanmuutos tai nykyisen linjan tarkentaminen tarvitse muodostaa pelotetta,vaan mahdollisuutta oikeudenmukaisempaan yhteiskuntaan kuin vielä sen kautta koko eurooppaaan " ettei EU politiikka saa varauksetonta Suomen tukea - tälläisenään - enempää !

Arvovalta tappio on aina tappio,eikä torjuntavoitto !

Käyttäjän toimikankaanniemi kuva
Toimi Kankaanniemi

Timo Soinin lausunto Cameronin puheen jälkeen on mielenkiintoinen. Hän totesi, että pääministerinä hän esittäisi kansanäänestystä, mutta enemmistö päättää. Hän ei siis hirttäytynyt kansanäänestykseen. Jos enemmistö eli Kok, Sdp, Kesk, Vas ja pienpuolueet ovat kansanäänestystä vastaan ja niillä on eduskunnassa vaalien jälkeen enemmistö niin kansanäänestystä ei tule. Tästä huolimatta Soini voi olla vaikkapa pääministerinä.

Kalle Isokallio tiivisti asian erinomaisesti jälkiviisaissa. Hän sanoi, että kysymys on siitä, edetäänkö nykyisellä tulonsiirtounioniin pyrkivällä tiellä vai siirrytäänkö vapaakauppa-alueeseen palaavalla tiellä. Tässä on ne vaihtoehdot, joista valitaan.

Olen samaa mieltä Isokallion kanssa siitä, että vapaakauppa-alue on Suomen etu. Se turvaa vientimme jatkuvuuden ja kasvumahdollisuudet, mutta jättää päätösvallan kotimaahan muilta osin. Yhteistyötä voidaan siitä huolimatta tehdä mm. ymäristö-, energia-, maahanmuutto- ym politiikassa, mutta ilman tulonsiirtoja, joissa Suomi olisi kaksinkertainen häviäjä: olisimme raskas nettomaksaja ja oma elintasomme putoaisi merkittävästi. Yhteisvaluutta voidaan säilyttää, jos sen alue on riittävän homogeeninen, koska kukaan ei halua devalvaatiokilpailua tärkeimpien kilpailijamaidemme kanssa.

Siispä eurovaaleissa ja eduskuntavaaleissa pääteemaksi Suomen pyrkimys kohti koko Euroopan kattavaa vapaakauppa-aluetta.

Olli Pusa

Kun EU-jäsenyydestä päätettiin, emme liittyneet yhteisten velkavastuiden tulonsiirtounioniin. Euron sopimuksissa niemnomaisesti kiellettiin vastuun ottaminen toisen maan puolesta. Jotta kenellekään ei tulisi mieleenkään vaatia sellaista.

Sitten saksalaiset ja ranskalaiset alkoivat vaatia meiltä tekemiemme sopimusten vastaisia toimia. Ja meidän johtajamme käyttäytyivät, että meidän pitää tehdä niin kuin Saksa ja Ranska vaativat, vaikka onkin sopimusten vastaista. Muuten ne suuttuvat.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aiotko Toimi olla itse ehdolla 2015 perussuomalaisten riveissä?

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Isokallio selitti mielestäni asian selkeästi ja hyvin. Eikä todellakaan unioniin liityttäessä ollut sellaista sopimusta, että toiset maat vastaavat toistensa veloista.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Heitänpä peliin yhden näkökulman:
Valtion velkakierteen katkaisun keskeisin avaintekijä - sinällään rajallisten säästömahdollisuuksien lisäksi, on yrityssektori - vienti veturina. Lisäksi maatalouden elinvoimaisuuden säilyminen on tärkeä sekä tasapainoisen asumisen, että työllistämisen kannalta. Uskon, että EK:n (mukaanlukien Suomen yrittäjät), SAK:n ja MTK:n jäsenistöjen rooli tulee jatkossa korostumaan. SAK (taitaapa siellä Akavakin olla) on osa eurooppalaisen ay-liikkeen kattojärjestöä (EAY/60 miljoonaa palkansaajaa), joka taisi juuri täyttää 40 vuotta. EK:n EU-myönteisyys ei kaivanne lisäselittelyjä. EK puolestaan kuuluu BusinessEurope järjestöön, johon kuuluu noin 6000 suuryritystä ja 1,7 miljoonaa pienempää. BusinessEurope on tärkein eurooppalaisen kilpailukyvyn kehittämisen puolesta puhuja. Perusuomalaisilla taitaa olla aika kivinen tie noihin etujärjestöihin sisäänmenossa.

Kaikenkaikkiaan onnistumisilla vastavalituissa valtuustoissa on suuri merkitys kaikkiin äänestäjiin. Kyllä minä suosittelisin nyt kaikille poliitikoille keskittymistä myös työhön kuntatasolla. Siellä luodaan menestystekijät tulevaisuudelle.Alku - ainakin kotikunnassani näyttää varsin masentavalta.

Olli Pusa

"EK puolestaan kuuluu BusinessEurope järjestöön, johon kuuluu noin 6000 suuryritystä ja 1,7 miljoonaa pienempää. BusinessEurope on tärkein eurooppalaisen kilpailukyvyn kehittämisen puolesta puhuja."

Tuota kannattaa pysähtyä miettimään. Valtaa EK:ssa käyttävät suuryritykset. EK edustaa yrityksiä, joille Suomi on vain yksi periferia Euroopassa. Niiden tuotannosta suuri osa on Suomen ulkopuolella ja ne eivät maksa Suomen veroja. Suomen verot maksaa keskiluokka, palkansaajat ja pienyrittäjät.

Suurilla yrityksillä ei ole isänmaata. Niiden intressi on usein ristiriidassa suomalaisxten veronmaksajien intressien kanssa. Kun suomalaisten piikkiin otetut vastuut kriisimaista laukeavat maksuun, kuka sen laskun maksaa? Suomalainen keskiluokka, ei suuryritykset. Miksi noiden yritysten pitäisi antaa päättää Suomen asioista?

Kirjoituksestasi henkii hyvin nykyinen käytäntö. EK sanoo, mitä kokoomus tekee ja SAK sanoo, mitä SDP tekee. Mutta silloin taitavat olla väärät tahot päättämässä suomalaisen veronmaksajan asioista? Kuvaat korporatiivista hallintomallia (jonka esimerkkinä käytetään Mussolinin Italiaa), etkä demokraattista maata.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minä olen jo unohtanut kuka Ollin mielestä sanelee Vihreiden mielihalut.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #80

Tutkimusten mukaan vihreän liikkeen perusti kylmän sodan aikana KGB heikentääkseen läntisen euroopan taloutta ;-)

Mielenkiintoinen kysymys, kuka nyt vetelee naruista? KGB on toki edelleen olemassa nimeään muuttaneena. Kuvittelin, että Börje vihreiden sisäpiiriläisenä tietäisi, ketä palvelee. Olen Börje pettynyt ;-)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #83

Luulitko, että paljastaisin:) Olen vaan unohtanut mitä salaliittoa Pusa epäilee.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #86

Vihreää. Se soluttautuu koululaitokseenkin homeen muodossa.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #90

naurut irtosivat nyt - hyvin nokittelette! Börjelläkin on nelonen silmässä ja hyvää analyysiä, hienoa!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Ollilla ne salaliittoteoriat taitavat edelleen hallita ajattelua ja kirjallisia tuotoksia. Kyllä minä uskon vakaasti suomalaisiin äänestäjiin ja edustukselliseen demokratiaan. Noitten 6000 yrityksen liikevaihto nyt sattuu olemaan tasoa 5000 miljardia ja arvonlisä tasoa 1300 miljardia.Ja valtaosa suomalaisia veturiyrityksiä kuuluu tuohon verkostoon. Euroopan kärkiyritykset ovat 85..90 heränneet vaatimaan poliitikkoja mukaan kilpailukyvyn kohentamiseen Japanin ja USA:n ollessa karkuteillä. Näin tapahtui; EU:n integraatio syveni ja kilpailukyky parani. 2000-luvulla BRIC-maiden tullessa voimalla kuvioon tilanne on muuttunut ja uusia strategioita haetaan - toivottavasti yhteistyössä poliitikkojen kanssa.

Paikallisesti kuntapäättäjät haluavat tietää mahdollisimman paljon yrityselämän strategioista ja odotuksista. Se on oikein. Samaa koskee eduskuntaa ja virkamiehiä. Sekin on ihan OK. En tiedä mistä Pusa haluaisi kaivaa tietoa maailman kysyntä- ja kehityksen muutostekijöistä kuin niiltä, jotka ovat "asioitten keskellä" ja tekemisissä päivittäin. Olisi tyhmyyttä jos työmarkkinajärjestöjen ja MTK:n tietämystä ei hyödynnettäisi. Vai pitäisikö "kansalta" kysyä mihin olisi ensi vuonna kiva viedä tuotteita ja paljonko pyydetään yrityksiä kauppaa tekemään. Herätys Olli - karista pölyt hartioilta ja tule mukaan kehittämään Suomea.

Olli Pusa Vastaus kommenttiin #107

"Kun sota oli ohi, Suomi oli antautunut Neuvostoliitolle kahdesti,"

Usko vapaasti, jos et tiedä.

"Vai pitäisikö "kansalta" kysyä mihin olisi ensi vuonna kiva viedä tuotteita ja paljonko pyydetään yrityksiä kauppaa tekemään."

Kannattaa kysyä ostajilta. Mutta se on eri asia kuin demokratia, josta päättää "kansa". Etkö siis sittenkään usko demokratiaan. Demokratia on suomeksi kansanvalta.
"
Herätys Olli - karista pölyt hartioilta ja tule mukaan kehittämään Suomea."

Sitähän koko ajan teen. Yritän sinuakin ymmärtämätöntä valistaa tosiasioista.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #122

Elähän Olli hermostu. Tämä on vain leikkimielistä pohdintaa. Kyllä ilma aamuksi tyyntyy...jos ei Tossavainen aiheuta myräkkää..

Juha Petri Heinola

Huusko: - "Maan talouden kohentamiseen ei Soinilta ole kuultu suoranaista vaihtoehtoa, jos sellaiseksi ei lasketa elinkeinoelämän vähemmän kaipaamaa eurorikkoa"

Itseasiassa elinkeinoelämä on sanonut, että eurojäsenyys on yksi suurin syy meidän kilpaulukyvyttömyydelle verrattuna Ruotsiin.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Juu, mutta elinkeinoelämä ja EK eivät ole sama asia - vaikka usein näin julkisuudessa annetaan ymmärtää.

Ihan sama kuin väitettäisiin, että SDP on palkansaajapuolue, tai SAK on tavallisen duunarin puolella. Eivät ole.

Olli Pusa

Yksityisellä sektorilla yli 60% saa leipänsä pk-yrityksistä. Mhutta päätöksentossa heidän asiansa ei kiinnosta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Cameron puhui EU:sta brittien omien kokemusten kautta. Onhan briteillä yhä kansainyhteisön muodollinen tausta, joten EU ei ole ainoa viiteryhmänsä. Meillä hermostutaan tästä ns. persuuntumisesta, joka saattaa laajeta ja ruokkia kotimaankin EU-kritiikkiä: myös muualla nähdään valuviat ja kulttuurierot eikä kaikelle voi enää löytää vain yhtä syntipukkia.

Suomalaisena (neljässä maassa asuneena) olen jo voinut tutustua käytännössä siihen, mitä EU on, miten se oikeasti toimii, mihin se sanoo pyrkivänsä ja millainen on sen hallintokulttuuri ja poliittis-taloudellinen moraali, kun se nyt pohjautuu lähinnä väkilukuperusteiseen voimaan ja arvovalintoihin. Meidän osamme ja voimamme on se 1,8% eikä se ei ole paljon, muuten kuin maksajan roolissa: sekin on jo koettu.

Tätä taustaa vastaan arvioin Suomen hallituksen ja EU:n onnistumisia sekä maan että yksilön kannalta. Ei ole aina varaa uhrautua, jotta jokin pieni ryhmä päättäjiä voisi toteuttaa omia visioitaan Euroopasta käyttäen koekaniineina eläviä kansoja ja ihmisiä - ja kysymättä heiltä, varsinkaan maksajilta, mitään.

Mediamme on lyönyt laimin EU:n ja Suomen hallinnon vahtikoiran tai neljännen valtiomahdin roolinsa ja unohtanut oman vastuunsa.
Korruptio ja moral hazard, jotka ulottuvat sekä talouteen että politiikkaan ovat jo sinänsä riittäviä syitä EU-kritiikille:
http://www.transparency.org/cpi2012/results

Vähiten korruptoituneita EU-maita sijoituksena listalla (ns. vastuulliset):
1. Suomi ja Tanska; 4. Ruotsi; 9. Hollanti; 13. Saksa; 17. Iso-Britannia

Niitä enemmän korruptoituneita EU-maita (ns. eurokriisimaat):
22. Ranska; 30. Espanja; 33. Portugali; 72. Italia; 99. Kreikka

Tässä siis halutaan olla mukana ja paikata tätä suomalaisten hyvinvoinnin ja velkaantumisen kustannuksella. Sallikaa minun epäillä: kulttuurien ja mentaliteettien muuttaminen on paljon vaikeampaa kuin luullaan.
Voisitko kuvitella ykköseksi Kreikan ja Suomen sijalle 99? Ehkä painajaisessa?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Väyrynen tukee Keskustan ja Perussuomalaisten varaan rakentuvaa hallitusta.

Näin uskoisin ja se särkee Kokoomus-Demariakselin selkärangan.

Keskustalla ei ole enään kanttia lähteä Kokoomuksen kanssa hallitukseen.

Perussuomalaisten ystävä on Kokoomus pelkästään prakmaattisista syistä.

Demarit hajoittaa hallituksen jos kannatusluvut näyttävtä 15%:a.

Pohja on pudonnut.

Uuden Suomen linjalta.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Suomessa on noin 21% hyvätuloisia ja tyytyväisiä elämäänsä. Se on samalla Kokoomuksen osuus nykyisistä aktivisteistä. Siis niistä jotka vaivautuvat äänestämään.Nykyinen pääministeripuolue jämähtää siihen.
SDP on nyt ja varsinkin tulevaisuudessa voimakkaassa kannatuksen alamäessä. He tullevat saamaan noin 15%:n äänipotin Tulevissa EU ja Eduskuntavaaleissa. Voimakkaassa kannatuksen ylämäessä ovat PS ja Keskusta.
PS tullee saamaan noin 25% äänistä tulevissa vaaleissa. Keskusta saanee noin 23%. Kaikki muut puolueet laskevat voimakasta pyllymäkeä alas. Ja vauhti on voimakas.
Seuraavan hallituksen runnaavat PS ja Keskusta. Apupuolueina Kokoomus, Kristilliset ja Vasemmistoliitto.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Täysin pieleen mennyt arvio. Suomalaiset ovat kokonaisuudessan Pohjois-Euroopan tyytyväisin kansa.

http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_hykertelevat_tyy...

Ei ole perusnegatiivisuus ensi vaalien ykkössyöttö.

Aki Saarikoski

Ylen intresseihin sopiva nollatutkimus, ei kerro oikeasti mitään.

Jouko Koskinen

Persujen populistinen natovihalla pullistelu on omiaan kääntämään esimerkiksi kokoomusta natomyönteiseen suuntaan. Samoin kuin persujen EU-inho on pannut hallituspuolueet lukitsemaan kantansa myönteiseksi yhä tiukemmin.

Tämä heikentää neuvotteluasemia yksittäiskohteissa. Joistain ryhmäpsykologisista seikoista johtunee että kaikilla on jossain kohden sokea piste. Vihreät kiirehtivät esiintymään paaviakin paavillisemmin oman maansa vahingoksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

On mielenkiintoista havaita kuinka Tossavainen omassa blogissaan teeskentelee, että nyt olisi mennyt herne nenään päätoimittaja Huuskon ottaessa varovaisen myönteisen kannan liittovaltiokehitykseen. Tähän asti propagandaministerin hampaissa onkin ollut vasta koko muu suomalainen valtamedia. Uutta Suomea on sentään kohdeltu vielä silkkihansikkain. Onhan täällä voinut ilmaiseksi julistaa isolle yleisölle.

Joko me kohta näemme persujen suoraselkäisen joukkopoistumisen Puheenvuorosta vai entistä rankempaa ilmatilan haltuunottoa? Arvostaisin ensimmäistä, joten veikkaan jälkimmäistä. Onhan kyse Tossavaisesta, joka ei missään tapauksessa halua käydä täällä poliittista keskustelua eri mieltä olevien kanssa, vaan käyttää blogialustaa pelkästään persupropagandan levitykseen.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Osoittaa mielestäni huolestuttavan heikkoa poliittista asiantuntemusta, kirjoittaa väite "Maan talouden kohentamiseen ei Soinilta ole kuultu suoranaista vaihtoehtoa". Mihin tämä väite perustuu?

Jos tarkkoja ollaan, se vaihtoehto on kylläkin ihan koko perussuomalaisen puolueen. On vaaliohjelma, eduskuntaryhmän varjobudjetti sekä kaikista puoleista suurin määrä budjetti-ja lakialoitteita. Mitä muuta pitäisi?

Ymmärtäisin jos poliitiikasta tietämätön tai sitten tarkoituksenhakuinen poliittinen vastustaja heittäisi tuollaisia löyhiä heittoja. Mutta koska tiedämme ettei kirjoittaja ole kumpikaan, pistää tämä ihmetyttämään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvätuloisten verojen korotukset, yritysten Kela-maksun palauttaminen sekä kehitysyhteistyörahojen ja puoluetuen leikkaukset eivät mielestäni ole suoranainen vaihtoehto talouden kohentamiseksi. Pk-yrittäjien verokannustimet voisivat kyllä toimia oikeaan suuntaan.

Kari Ahlava

Kokoomus haluaa johtaa maata, joka pyörii verovaroilla. Se on puolueen bisnes. No, presidentti on halunnut laskea omia palkkioitaan, mutta miten nämä muut verovaroin toimivat valtion ja kuntien tekijät?

Alvin korottaminen vie kauppavaihdosta paljon rahaa byrokraateille. Kuka veroja haluaa korottaa?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Hyvätuloisten verojen korotukset ovat kuitenkin mielestäni suuntana oikea, vaikka se olisikin tehty vain määräajaksi. Siinä olisi oikeaa singnaalia toimeentulostaan kamppaileville pientuloisille...eli yritetään kaikki yhdessä päästä kuiville.

Pk-yrittäjien verokannustimet olisivat taas oikeaan osuneita toimenpiteitä, koska muuten niidenkin toiminta rapautuu liikaa kun ostovoima kansalta vähenee. Eläkeiän korottaminen ja työajan lyhyys pitäisi kai saada hoidettua myös kuntoon ennen kuin on liian myöhäistä? Ikääntyminen ja oleskeluyhteiskunnan jatkuva kasvu tulee vielä märkänä rättinä meidän kasvoillemme, jos mitään ei nyt tehdä kuten asiantuntijat ehdottavat.

Poliitikkojen toiminta tähtää jo heidän itsensä uudelleen valintaan, joten kaikki tärkeät teot siirretään edukuntavaalien jälkeiseen aikaan. Äänestäjiä täytyy mielyttää, muuten loppuu makea leipä heiltäkin...

(En tiedä onko sopivaa kysyä tässä yhteydessä, mutta kysynpä kuitenkin. Miten sinä Markku H nykyään voit?)

Kari Ahlava

"Mutta minkälainen on Eurooppa vaalivuonna 2015? Sitä ei tiedä kukaan. Euroopan rahaliiton kohtalontilanne voi syntyä siten, että Saksan ja Ranskan akseli murtuu siksi, että ranskalaiset kyllästyvät Saksaa heikompaan pärjäämiseensä ja alkavat kaivata itsenäistä valuuttakurssipolitiikkaa.Tällaistakin skenaariota jotkut finanssipiirit ovat hahmotelleet, vaikka merkkejä EU:n todellisen ytimen hajoamisesta ei ole ollut havaittavissa. "

Ehkä Cameron saa jotain aikaan. Brittilehdistö on voittoisasti euroskeptinen, siellä on toivomme. Emme halua pois Euroopasta, mutta on asia niin kuin Tony Blairkin, eurooppamyönteinen mies, Der Spiegelin haastattelussa sanoo, että Brysselistä tulee vähän tyhmiä määräyksiä. Kas kun viisaita miehiä ei siellä keskieuroopassa ole sen enempää kuin meilläkään. Eihän itsemääräämisoikeutta ole tarvis antaa pois.

Tässä jäi nyt epäselväksi se, että onko päätoimittaja liittovaltion kannalla?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Seuraavat vaalit 2014 ja 2015 voivat tuoda suuriakin yllätyksiä. Euroaalue saattaa hajota niitä ennen. Syynä voivat olla Kreikan konkurssi ja/tai Saksan ja Ranskan erimielisyydet.

Ja vaikka € säilyisikin, Suomen poliittinen asetelma saattaa muuttua yllättävästi. Kannattaa lukea tarkkaan Paavo Väyrysen US Puheenvuoro 29.1., jossa hän ilmoittautuu ehdokkaaksi kumpiinkin vaaleihin. Väyrynen samalla käytännössä haastaa puolueensa puheenjohtajan Juha Sipilän.

Väyrynen asettuu blogissaan samalle kannalle kuin Britannian pääministeri Cameron, joka vaatii EU:lle uutta perussopimusta ja reiluja vapaakaupan sääntöjä. Suomen hallitusrintamasta Cameronin näkemykset on torjuttu suorastaan kauhistellen.

Jos Suomen kansa ehtii kahdessa vuodessa kyllästyä lopullisesti Välimeren korruption mädättämien maiden ja lurjustelevien pankinjohtajien jatkuvaan tukemiseen, voi vielä käydä niin, että Soini ja Väyrynen saavat yhteensä lähes 50 prosentin äänisaaliin ja pääsevät muodostamaan hallituksen.

En väitä, että tämä olisi toivottavin kehitys. Mutta se on täysin mahdollinen. Niin väsyneitä monet ovat euroalueen kriisiin, jonka loppumisesta ei näy merkkejä.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Ettei vain olisi tyyntä ennen myrskyä ?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Pikemminkin ollaan myrskyn silmässä:

Valtiot pystyvät rullaamaan velkojaan uusiksi velkakirjoiksi, mutta velkataakat edelleen liian isot ja taloudet kyykyssä - kilpailukyky ei sittenkään ole sisäisen devalvaation kurjistustiellä mennyt kuten kuviteltiin).

Vielä auki
* Kyproksen bailout
* Kreikan tappioiden tunnustaminen
* Espanjan bailout
* Italian vaalit
* EU:n demokratiavaje - parlamentarismi pelleilyä
(huomaa Rehnin tolloilu europarlamentin edessä eilen http://goo.gl/mxfgf)
* Saksan vaalit
* Täysi linjattomuus Suomen hallitukselta (tulonsiirtoliittovaltio vai Fixit?)

Suomessa erityisiä ongelmia:
Suomalaisen median täydellinen kädettömyys (HS, YLE, US. Talouselämässä ja TalousSanomissa on pientä yritystä)

EK:n täysin ansioton nosto edustamaan suomalaista yksityistä sektoria, kun todellisuudessa se on muutaman suuryrityksen omistajien ja johtajien hiekkalaatikko

Ihmeelliset asiantuntijat: Himanen konsultoi, dippainssiyritysjohtajat neuvovat rahapolitiikassa, luokanopettaja neuvottelee lainavakuuksista.

Jatkuva salailu, teeskentely ja nokittelu. Kritiikin kumoaminen rassismi- ja populismisyytöksillä.

Kaksoisstandardit: 30 päiväsakon Illmanin suututtaminen johtaa erovaatimuksiin, mutta 5 kuukautta ehdollista kohteliaisiin "ei ollut tavoitettavissa"-juttuihin.

Tekopyhyys: väärien mielipiteiden demonisointi.

Sateenkaarihallituksen aiheuttama näennäisoppositio - PS/Kesk voisi olla terävämpi, mutta PS:n kokemattomuus ja K:n haluttomuus kritisoida liikaa asioita, jotka voisivat osua omaan nilkkaan tekee hallituksen sparrauksesta hampaattoman.

Täydellinen ammattitaidottomuus: täysin kädettömät ammattipoliitikot, jotka ovat virkamieskoneistonsa varassa, mutta eivät malta olla harrastamasta poliittisista ohjausta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Aika ajoin monessa kirjoituksessa pukkaa myös yksi sana. Tällä hetkellä ollaan taas siinä vaiheessa, kun sana esiintyy tiuhaan.

Complacency.

Käyttäjän juhojuho kuva
jukka juhola

Kyllä nyt voi sen sanoa että monella on sormi suussa ja puurot ja vellit iloisesti sekaisin. Politiikassa mahdotonkin voi kääntyä mahdolliseksi hyvinkin pian. Jos nuo nukkuvien puolueen edustajat lähtevät liikkeelle niin voi ennustaa että nykyiset hallituspuolueet ovat helisemässä. Tuskin he äänestävät puolueita jotka ovat leimautuneita jakamaan rahaa ulkomaille samalla kun kotimaassakin niille olisi käyttöä. Eletään mielenkiintoisia aikoja ja alkavan kevään jälkeen ollaan viisaampia onko se hallituksen yhteiselo niin auvoista kuin he itse haluavat uskoa. Hallitus voi aivan hyvin joutua tilanteeseen jossa vasemmisto sieltä lähtee. Tätä hallituspohjaahan ei koskaan olisi pitänyt tullakaan että ei sitä kukaan jäisi kaipaamaan.Minä en ainakaan tunne ketään sellaista.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Toivottavasti noista saadaan oikeat liittovaltiovaalit, jossa revitään auki koko karmeus tai kauneus. Valitettavasti Suomi on tänä hallituskautena iskenyt kätensä niin syvälle paskaan kun ainoastaan yrittänyt siirtää vaikeita ratkaisuja kauemmaksi, siinä pahin esimerkki EVM-päätökset, joita Suomi valiettavasti tulee omalla mallillaan noudattamaan toisin kuin etelän maat, joissa sopimukset ovat paperia..
Tässä on todella vaikeaa enää lähteä Tanskan tai Ruotsin malliin, joka olisi ehdottomasti oikea viitekehys Suomelle. Tämä nykyinen töpeksintä tulee käsittämättömän kalliiksi, nykyiselle ja seuraaville sukupolville, joka iskee mojovan loven "pohjoismaiseen hyvinvointiin".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset