Markku Huusko

Keskusta + 6% - ilmiö nimeltä Juha Sipilä

  • Juha Sipilä, Timo Soini ja Jyrki Katainen kuntavaalien 2012 aikaan, jolloin Sipilä oli vielä melko tuntematon.
    Juha Sipilä, Timo Soini ja Jyrki Katainen kuntavaalien 2012 aikaan, jolloin Sipilä oli vielä melko tuntematon.

Eduskuntavaaleissa 2011 Suomen keskusta rämpi Mari Kiviniemen johdolla 15,8 prosentin kannatukseen ja jäi eduskunnan pienimmäksi oppositiopuolueeksi. Viime kesänä Kiviniemi väistyi ja tilalle valittiin ensimmäisen kauden kansanedustaja Juha Sipilä Oulun vaalipiiristä.

Ensimmäiset puoli vuotta meni ihmetellessä, että kuka tämä tällainen Sipilä oikein on. Oli kirjoituksia, että pohjoisen mies on tehnyt bisneksessä rahaa. Tv-haastatteluissa hän veti matalaa profiilia, ei esiintynyt esimerkiksi puoluetoverinsa Paavo Väyrysen tapaan kaikkitietävästi.

Tänä keväänä kansalaiset ovat alkaneet arvostaa häntä ja keskustaa. Tammikuussa Ylen mittauksessa puolue sai vielä 17,1 prosentin kannatuksen, mutta nyt jo huikeat 21,7 prosenttia.

Näin ylhäällä ei yhdenkään puolueen kannatus ole ollut kuin viimeksi tammikuussa. Silloin tuo puolue oli kokoomus.

Kevään aikana Sipilä on profiloitunut kriittisenä euron ja EU:n kannattajana, hallituksen kunta- ja sote-uudistuksen arvostelijana ja jopa vasemmistoliittolaisen ministerin Paavo Arhinmäen kuiskaajana osinkoverotusta uudistettaessa. Se on vedonnut niin miehiin kuin naisiin. Sipilä nähdään potentiaalisena vaihtoehtona pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.).

Keskustan kahdessa vuodessa saama kuuden prosenttiyksikön lisä muodostuu karkeasti näin: SDP:ltä puolet, kokoomukselta ja perussuomalaisilta loput.

Kyse on kuitenkin vain gallupkannatuksesta, joka voi haihtua yhtä nopeasti kuin tulikin. SDP:ssä, kokoomuksessa ja perussuomalaisissa mietitään nyt varmasti päät puhki, miten Sipilän johtaman keskustan voittokulku pysäytetään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ehkä tämä on todistus siitä, että sittenkin poliittisen toiminnan sisällöllä ja tavalla tuoda se julki on merkityksensä. Sipilän puheita kuunnellessa huomaa merkittävän eron puheisiin meloneista ja lippahatuista. Mielenkiintoista nähdä, kuinka lippalakki puristaa tänä iltana YLE:n puheenjohtajatentissä puheenjohtaja Soinin päätä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Soinilta on asiatyyli hakusalla, mikä näkyi jo presidentinvaalien kampanjoinnissa ja tuloksessa. Miten Soini muuntuu vastaamaan Sipilän linjaan jää katsottavaksi - vaihteeksi niinkin päin että perussuomalaiset joutuvat politiikassa altavastaajiksi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä on muutama taitekohta pj Sipilälle

Hallituksen selonteko Suomen EU-politiikasta
http://valtioneuvosto.fi/eu/suomi-ja-eu/selonteko-...

Europarlamenttivaalit 2014 toukokussa (siirretty toukokuulle)
http://www.vaalit.fi/14166.htm

Norjan 2013 syyskuussa ja Ruotsin 2014 syyskuussa eduskuntavaalit ja veljespuolueiden menestys

http://politisk.tv2.no/spesial/partibarometeret/ma...
http://www.tns-sifo.se/media/468217/vb_maj_2013_sv...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Paljon ehtii vielä tapahtua ennen eduskuntavaaleja 2015. Eurovaalit 2014 on erityisen hyvä mittari.

Jaakko Anttila

Pietikäiselle:

Veljespuolue Venstre on Tanskan suurin puolue. Tanskan entinen talonpoikaispuolue.

Matias Härkönen

Jos keskusta toimisi kuten sipilä sanoo, en näkisi mitään väärää äänestää heitäkin. Mutta näinhän se ei mene. Kepu alotti tukipolitiikan eu maille eikä varmana ole se, joka siitä luopuisi. Siispä vanha sanonta, kepu pettää aina pätee yhä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tuo "vanha sanonta" on kyllä so last century.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvä sanonta se on, jos se on vastustajan paras (=ainoa) argumentti.

A.A. Remes Vastaus kommenttiin #8

Arto Merisalon tilitys Blokissaan Uudessa Suomessa oli kyllä kova argumentti,mutta oli näkyvillä vain keskiyön aikaan, mistähänsyystä?
Huusko voisi nyt tasapainonvuoksi nostaa karuselliin.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Harri Holkerin katastrofihallituksen jälkeensä jättämät sotkut selvitti Esko Ahon hallitus.
Jyrki Kataisen katastrofihallituksen sotkut tulee selvittämään Juha Sipilän hallitus.
Näin se vaan on; Kokoomus tunaroi aina ja Keskusta laittaa asiat kuntoon.

Pekka Loikkanen

Vaikka en ole KEPUN äänestäjä, täytyy myöntää että toteamassasi on perää. Kokoomuksen asema on hiukan hankala, vapaasti sanottuna niinkuin varis tervatulla laudalla vaikea kumartaa sekä Hakaniemeen ja Etelärantaan yhtäaikaa aina on nokka tai pyrstö tervassa.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen Vastaus kommenttiin #29

Pekka Loikkanen

Sitten on vielä muistettava, että juuri Esko Aho oli pääministeri, joka taivutteli Keskustan YYA-jäärät EU-jäsenyyden taakse. Ilman Esko Ahon määrätietoista toimintaa Suomi olisi tällä hetkellä EU:n ulkopuolella; hyvä vai paha - sen voi jokainen itse tykönään päätellä.
Kiitokseksi Aho sai kansan vihat ja häntä nöyryytettiin presidentin vaaleissa oikein olan takaa sekä vasemmalta, että oikealta.

Petri Muinonen

Holkeria vielä "auttoi" demaripresidentti vahvan markan aatoksineen...

Sekä oikealla että vasemmalla Ahon hallitusta parjataan, kun se sattui toimimaan edellisen sinipuna-hallituksen mokien ja kauppakumppani Neuvostoliiton kaatumisen jälkityrskyissä.

Minulle Aho on ollut nuorena/nuorehkona pääministeriksi tulleista (Aho, Kiviniemi, Katainen) se kaikkein pätevin ja näkemyksellisin - ilman epäilyksen häivää. Ei ollut hänellä tarvetta kysyä höpökonsultilta kaverinkauppana höpövisioita Suomelle.

Petri Muinonen

Tähän saakka vain perussuomalaiset ovat osoittaneet, etteivät taivu hallituspolitiikkaan, jossa takauksia, tukea tai "takuuksia" mätetään asiansa holtittomasti hoitaneille EU-maille.

Matiaksen huoli on varsin aiheellinen; minunkin ensimmäinen reaktioni Sipilään on varsin positiivinen, mutta vanhoista sanonnoista riippumatta: onko Keskustasta muuttamaan Suomen linjaa EU-kriittiseksi MYÖS TEOISSA??? Siihen en vielä usko. Jotta uskoisin, Sipilän pitäisi laittaa persoonansa projektiin mukaan niin vahvasti, että häntä voi ilman varauksia kutsua valehtelijaksi jos toimii toisin vaalien jälkeen. Siihen on vielä muutama maili matkaa.

Olen erityisen ilahtunut siitä, että Sipilä ymmärtää pitkän aikavälin kestävyyden päälle, näkee mm. sen ettei maataloutta voi ajaa alas elintarviketuotannon ollessa globaalisti yhä riittämättömämpää - ja siis myös aikaa myöten perustuotannon ja sen sivuelinkeinojen työllistämispotentiaalin.

Jaakko Anttila

Härköselle:

Kepu ei ole "aloittanut tukipolitiikkaa EU-maille". EU:n jäsenvaltiona ja euroalueen jäsenenä Suomi on velvoitettu noudattamaan EU:n yhteistä rahapolitiikkaa riippumatta siitä, mikä suurista puolueista on hallitusvastuussa.

Brysselissä hakataan, lastut tänne lentelee. Mikä se on? Hallitustenvälisen järjestön yhteinen rahapolitiikka.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vapun aikoihin Timo Soini heitti vielä varsin ylimielisesti, että "kun hallitus on näin huono, jopa Keskusta nousee". Nyt ääni kellossa on saattanut muuttua kunnioittavammaksi; täytyypä kuunnella tv-keskustelua illalla!

Keskustalle - vai pitäisikö sanoa suoraan: Sipilälle - on annettava tunnustus trendien uhmaamisesta. Huhut agraaripuolueen poliittisesta kuolemasta ovat tälläkin kertaa osoittautuneet ennenaikaisiksi.

Jos ymmärsin oikein, Esko Aho on äskettäin ryhtynyt sovittelemaan itselleen ministerinhousuja ja jäsenyyttä Juha Sipilän hallituksessa. Yhtäkkiä ajatus ei vaikutakaan aivan tuulesta temmatulta. Ex-puheenjohtaja on toisaalta aina hiukan vaarallinen hahmo, joka ei välttämättä malta pysyä rivimiehenä. Sauli Niinistö varjosti ikävästi varsinkin Ville Itälää, ja Eero Heinäluoman uskotaan vetelevän naruja demareissa. Paavo Väyrynen on tietysti aivan omassa luokassaan: aina valmiina pudottamaan hanskat ja haastamaan kapteenin.

Johannes Virolainen kysyi aikoinaan, mitä Kokoomus aikoo vaalivoitollaan tehdä. Nyt haluaisin tiedustella Juha Sipilältä, mitä käyttöä on gallupin kärkitilalla, kun vaaleihin on vielä kokonainen vuosi. Osaako vilpittömältä ja sopuisalta näyttävä Sipilä pelata myös johtoasemassa?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Luulen, että hän ei ryhdy pelaamaan johtoasemassa. Sen sijaan hän jatkaa edelleen sen pienemmän oppositiopuolueen asemassa. Eli siinä asemassa, missä hän oikeastikin on.

Joachim Seetaucher

"Johannes Virolainen kysyi aikoinaan, mitä Kokoomus aikoo vaalivoitollaan tehdä."

Tuo oli silloin Johannes Virolaisen ylimielinen letkautus, koska hän tiesi kyseisessä tilanteessa, että Kekkonen ei tosissaan ole ottamassa kokoomusta hallitukseen kuitenkaan. Ja niinhän siinä silloin kävikin.

Jaakko Anttila

Seetaucherille:

SDP:n vasemmistosiipi voitti SDP:n oikeistosiiven vuoden 1966 eduskuntavaaleissa. Sen jälkeen SDP:n oikeistosiipi savustettiin ulos puolejohdosta ja hallituksesta. Sen jälkeen SDP teki jokaisessa puoluekokouksessaan (vuoteen 1987) saakka päätöksen, jonka mukaisesti "SDP ei lähde hallitukseen Kokoomuksen kanssa, koska SDP kannattaa punamultayhteistyötä Keskustapuolueen kanssa".

ulf fallenius

Kyllä Katainen tehnyt niin hyvin tuhotöitä kokoomuksen leivissä että ihmettellen kuka enään heitä äänestäisi.Paitsi Pietikäinen joka on Eu ja kokoomus fanatiikko niinkuin urheilumiehet yleensäkin kanattaa omia seurojaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hetkinen, ihan kuin olisin nähnyt tällaisen hyvin samanlaisen blogin aiemminkin. Nuo loppusanat ovat jotenkin tuttuja. Sitten taas PS olikin kakkospaikalla.

Piakkoin tulee esityslistalle alaskirjauksia Kreikan 1. tukipaketista. Saattaa olla, että muissa puolueissa joku muistaa mainita silloisen pääministerin puoluetaustan. Saattaa joku muistaa mainita vieläpä silloisen valtiovarainministerinkin puolueen.

Toisaalta on kyllä ihan hyvä, jos näihin Suomen sisäisiin uudistuksiin saadaan myös muitakin näkemyksiä kuin ainaista edestakaisin kiskontaa.

Joachim Seetaucher

Mitä tästä opimme?

Haudatuiksi ja manan maille tuomitut puolueet voivat lyhyessä ajassa nousta uuteen kukoistukseen kuin Fenix-lintu tuhkasta. On positiivista, että kansa ei sittenkään ole niin luutunut.

Jos demarit menettelisivät omalta kannaltaan viisaasti, niin he myös vaihtaisivat puheenjohtajaa ennen kuin on liian myöhäistä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Puheenjohtajuusvalinta on demareiden oma sisäinen asia. Sen sijaan valtiovarainministerin vaihtaminen on jo koko "Suomen tasavallan asia".

Katsotaan miten Keskusta pystyy ylläpitämään tuota paikkaa. Bandwagonia tuli varmasti viime mittauksen niukasta piikkipaikasta.

Joachim Seetaucher

Persujen jytky oli peilikuva keskustan notkusta viime vaaleissa ja nyt porukka on palaamassa takaisin kotiin.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

Juu, tässä vaiheessa tuon ilon suo aivan mielellään. Voisi ottaa päähän, jos tälleen pitäisi joustaa juuri vaalien alla.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #17

"Jytky" oli äänestäjien tyytymättömyyttä vallitsevaan politiikkaan. Muutosta haluttiin!

Käyttäjän NikoSiironen kuva
Niko Siironen

Mitä olen Sipilää seurannut, hän vaikuttaa varsin hyvältä tyypiltä. Rauhallinen kaveri, joka haluaa oikeasti tehdä yhteistyötä. Tästä siis esimerkkinä "Case Arhinmäki", jossa Sipilä kävi huomauttamassa rehdisti Arhinmäelle, että menikös se nyt oikein. Olisi voinut toimia toisinkin. Esimerkiksi oisi voinut kirjoittaa blogiin tai muualle, että ei elämä näitä hallituksen sankareita. Sen sijaan hän kävi kysymässä Paavolta, että miten tämä nyt näin meni? En ihmettele yhtään Keskustan nousua tällaisen johtajan alaisuudessa. Miehellä on jalat maassa, eikä pää huitele pilvissä. Nöyrä ja rehti työmyyrä.

Jari Nyberg

Mikä parasta, Sipilä ymmärtää lukuja. Kun hänelle lyödään nenän eteen kylmiä faktoja monikulttuurin ihanuudesta, niin hänen insinöörin aivonsa kykenevät niitä myös käsittelemään. Kataisen kutosen matematiikalla näyttää olevan huomattavia vaikeuksia käsitellä humanitaarisen maahanmuuton kustannusvaikutuksia pitkällä tähtäimellä. Jotka kaikissa Euroopan maissa ovat osoittautuneet erittäin suuriksi. Vaikka meille ei suomeksi sitä olekaan kerrottu. Ehkäpä Uusi Suomi nostaa kissan pöydälle?

Jostakin syystä olen huomannut, että myös suomalaisilla toimittajilla saattaa olla silmillään ideologiset silmälasit, joilla ei kylmiä numerotietoja pystytä käsittelemään. Koska olen ainainen optimisti, niin olen sitä mieltä, että kyse on vain suunnattoman suurien lukujen ymmärtämättömyydestä. Sitä toista vaihtoehtoa en suomettumisesta juuri irtipäässeestä toimittajakunnasta rohkene epäillä.

Pekka Loikkanen

Mielestäni olet oikeassa Sipilän kykyjen suhteen. Olen kirjoitanut alla olevan tekstin Talouselämä lehden Tebatti palstalla aiemmin. Eli kysymys on laajemminkin poliitikkojen ammattitaidosta ja osaamisesta.

Merkitseekö Juhani Sipilän esiintulo myös erilaista poliittista henkilöprofiilia, eli uudentyyppinen korkean substanssi osaamisen omaava ja kansalaisten huolia aidosti ymmärtävä rauhallinen poliitikko ?

Perinteisesti poliittisten puolueiden ehdokasvalinnoissa, on korostunut tapa etsiä verbaalisesti lahjakkaiden ehdokkaiden lisäksi juontajia, missejä, esiintyviä taiteilijoita, urheilijoita, uutisankkureita jne., jotka vetävät hyvin toreille ja kauppakeskuksiin äänestäjiä. Useinkaan näillä valituilla ehdokkailla ei ole välttämättä syvää kokemusta eri hallinnon aloilta, yrityselämästä tai yrittämisestä tai kansantaloudesta. Eivätkä ääniharavat malta edes niitä opetella, ennen kuin heidät istutetaan jo ministeriauton takapenkille.

Useissa yhteyksissä puutteellista lainvalmistelua ovat ihmetelleet asiantuntijoiden lisäksi korkeat virkamiehet ja lainoppineet. Kansaa on puhuttanut jätevesiasetus, sote- ja kuntauudistus, kehysriihen verolinjaus sotkuista puhumattakaan. Asioita on usein hoidettu enemmänkin aatteen kiilto silmissä kun syvällisellä osaamisella. Kehitysriihen yhteen- vähennys ja prosenttilaskuihin perustuvien verovaikutusten analysointi ei näytä olevan monenkaan ministerin vahvimpia puolia, eikä taida olla heidän erityisavustajienkaan niin falskeja verovaikutus raportteja ministereille heitettiin.

Kehysriihen käsittelyssä eduskunnassa esiin nousi kuitenkin ensikauden kansanedustaja joka oli omatoimisesti laskenut verovaikutukset huomauttaen ”eihän keisarilla ole minkäänlaisia vaatteita”. Sen jälkeen Kokoomus ja sen puutarhaosasto (vihr.) ja pikkupioneerit (vas.), ja demaritkin heräsivät taivastelemaan omia päätöksiään

Onko vaalitilaisuuksissa henkseleitään paukuttelevien ekstroverttien, ja mitä moninaisimpien asioiden ja järjestöjen parissa ”touhuavien” poliitikkotyyppien aika ohi ?

A.A. Remes

Kun Sipilältä olisi riittänyt vielä kunnallispoliittista osaamista ohjata keskustaa noudattamaan Kuntalain 81:4§:n määräystä Pohjois-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin valtuuston valinnoissa ettei keskusta olisi lainvastaisesti rohmunnut yli kymmentä sille vaalituloksen mukaan kuulumatonta paikkaa. Tieto ei varmaan kulkenut valtuuston ryhmätoverille toiminnanjohtaja Minna Siiralle. Joidenkin puolueiden puheenjohtajat vedetään vastuuseen jo jäsenten möläyksistäkin, mutta Sipilä purjehtii nyt myötätuulessa. Ei varmaankaan Heidi Hautalan mukaan tiennyt kuinka tulisi toimia.

Tapio Vehmaskoski

Minun luuloni on, että lopulta asioiden kehittyminen valitsee johtajansa.

Sipilän osalta positiivista on ollut, että hän vaikuttaa rehelliseltä. Hän ei yritäkään viedä asioita eteenpäin painostamalla taikka haukkumalla muita. Hän kuuntelee, on rauhallinen, puhuu asioista niiden oikeilla nimillä, ei korota ääntään, on oma itsensä. Hän on myös sovitteleva.

US-blogeissa on tuotu esille voimakkaasti euron epätoivoinen seikkailu Kreikassa ja Kyproksessa ja myös ennustettu lopputulemaa: Kreikan velkojen anteeksiantamista viimeistään tulevana syksynä. Tämän muuten toi Sipiläkin esiin puoluejohtajien yhteisesiintymisessä A-studiossa, vaikkakin hän myös sanoi, että Kreikkaa oli "pakko auttaa". Hän jatkoi kuitenkin samaan hengenvetoon, että pääosa tukirahoista on mennyt ja menee pankkien pelastamiseen. Kreikan köyhä kansa tulee tarvitsemaan myös suoraa tukea.

On ihme, jos ei tällainen koruton esiintyminen ja tosiasioiden kiemurtelematon esille tuominen vaikuta kansalaisiin. On näköjään vaikuttanut gallupien mukaan.

Kansalaiset tietävät, että on muutoksen aika. Vanhalla joukolla ei muutosta saada aikaa.

Mutta uskokaa tai älkää, myös Soinin Perussuomalaisia tullaan tarvitsemaan. Perussuomalaiset tarvitaan muutosten läpiviemiseen. Kyllä Perussuomalaiset ovat aivan kelvollinen osa vastuuntuntoisia suomalaisia.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Väärin! Kyllä se vaikuttaa kansalaisiin. On käymässä siten miten blogisti Seppo Oikkonen kommentoi blogissaan toissa vuonna. PS toi toivoa ihmisille että jos tälläkin tavalla voi vaikuttaa Suomen asioihin (Äänestäminen) mutta varjopuolena hän mainitsi sen toisen puolen. Jos kansa hylkää puolueet on seuraukset paljon vakavammat ja voivat johtaa levottomuuksiin. Luulen että näin on jo paljolti käynyt. Äänestysprosentit olivat kuitenkin Ps:n mukanaolosta huolimatta niin alhaiset ja siihen jatkoa tulee seuraamaan meppivaaleissakin.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Markku Huusko kirjoitti:
"Keskustan kahdessa vuodessa saama kuuden prosenttiyksikön lisä muodostuu karkeasti näin: SDP:ltä puolet, kokoomukselta ja perussuomalaisilta loput.
Kyse on kuitenkin vain gallupkannatuksesta, joka voi haihtua yhtä nopeasti kuin tulikin. SDP:ssä, kokoomuksessa ja perussuomalaisissa mietitään nyt varmasti päät puhki, miten Sipilän johtaman keskustan voittokulku pysäytetään."

Kun on vaikea taloudellinen ja poliittinen tilanne ja jo puoluekoostumukseltaan toimintakyvytön hallitus, kannatusta voi hankkia joko ronskilla ja räväkällä kritiikillä tai herrasmiesmäisellä asialinjalla. Timo Soini on noukkinut pisteitä edellisellä ja Juha Sipilä jälkimmäisellä tavalla.

Tällä hetkellä näyttää jopa siltä, että Sipilä on vetämässä pitemmän korren. Sekä Soini että Sipilä ovat lajissaan poikkeuksellisia poliitikkoja. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Sipilä saa enemmän uutta kannatusta. Hän on niin erilainen poliitikko.

Kummallisinta tässä on se, että Keskustaa on pidetty auringonlaskun puolueena, koska maaseutuväestön osuus laskee. Näin on käynyt muissa Pohjoismaissa mutta ei siis Suomessa.

Tv:n vaalikeskustelu 29.5. oli aivan kaoottinen. Se oli päälle huutamista ja melkein käsirysyä. Juha Sipilä säilytti rauhallisen malttinsa. Hän tisi saada taas lisää kannatusta.

Odottaisin vain sekä Sipilältä että Soinilta tietoa siitä, millaisessa hallituskoalitiossa he olisivat valmiit istumaan. Se on peruskysymys äänestäjien kannalta. Mikään meidän puolueistamme ei ole läheskään tarpeeksi suuri voidakseen hallita yksin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Gallupmittauksesta tulee myös huomioida se että vain 59 % oli tavallaan ilmoittamansa puolueen kannalla NYT. Tuokin valinta voi siis vielä vaihtua varsinaisessa äänestyksessä. Ja sitten ne jotka eivät vielä ilmoittaneet kantaansa lainkaan. Niiden joukko on jokseenkin 20 %:n luokkaa ja päälle aina nukkuvat.

Näillä väliaika tuloksilla ei ole kuin viihdearvo nykyisin.

Tuomas Taivasaho

" Odottaisin vain sekä Sipilältä että Soinilta tietoa siitä, millaisessa hallituskoalitiossa he olisivat valmiit istumaan. Se on peruskysymys äänestäjien kannalta. Mikään meidän puolueistamme ei ole läheskään tarpeeksi suuri voidakseen hallita yksin. "

Mikään ei muutu. Uudet sukupolvet takertuvat nyt Sipilään samoin kuin hieman vanhemmat Soiniin muutoksen toivossaan. Äänestämällä Sipilää, saamme Kokoomuksen.

Ihmiset haluavat vaikuttaa politiikan suuntaan, mutta päätyvät pyörittelemään millaista pinssiä heidän pitäisi kannattaa, että seuraisi jotain toivottavaa omalta kannalta. Sellaista valtaa, millä vaikutettaisiin muuhun kuin henkilökysymyksiin, ei kansalle ole suotu.

Jaakko Anttila

Uotilalle:

Näin ei ole käynyt kaikissa muissa Pohjoismaissa, koska Tanskan suurin puolue Venstre on yksi yhteen Suomen Keskustan kanssa, vuonna 1870 perustettu Tanskan entinen talonpoikaispuolue.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Monelle voi tulla yllätyksenä, että Juha Sipilää voi äänestää VAIN Oulun vaalipiirissä." :)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niin, hänhän EI lähde EU-vaaliehdokkaaksi 2014.

Simo Suutari

Hei, muuttuuko nyt hallitus vai mikä on ? eikö vaalit ole vasta kahden vuoden päästä. Ei tällä Gallup-politiikalla ole mitään merkitystä. Väliin tehdään vielä moooonta uutta gallup tutkimusta.Kai toimittajienkin on jostain juttua väännettävä.

Käyttäjän JariLehtonen kuva
Jari Lehtonen

Antikepulaisuus on ollut ainoa poliittinen aatteeni koska Ylitorniolla, jossa olen kouluni käynyt, KEPUlla oli hegemonia ja liikunnanopettaja Mauri Gardinista tuli ensin Paavo Väyrysen poliittinen sihteeri ja sitten Rovaniemellä ryvettynyt KEPUlainen kunnanjohtaja.

KEPU siis pettää aina. Onneksi niin on käynyt nytkin. Kepu on aiemmin edustanut konservatiivisiä maanomistajia ja juntteja.

Juha Sipilä on sen sijaan Oululainen akateemista kaupunkilaisjärkeä käyttävä raitis rauhansanalainen lestadiolainen (on syytä erottaa SRK-laisesta fundamentalistisesta uskosta), joka on saanut koulutuksensa yliopistossa jossa olen itsekin opiskellut. Veljeni on tehnyt Sipilälle ekokylään ja puukaasuautoihin säätösysteemit. Arvosta sekä Juha Sipilää että veljeäni. He ovat molemmat oman alansa huippuasiantuntijoita ja tekevät myös käytännön asioita.

Juha Sipilä on rakentanut Kempeleeseen ekokylän, tätä olisi syytä markkinoida maailmanlaajuisesti ja nostaa Suomi taas innovaatioiden maailmankartalle.

Olen hyvinkin valmis äänestämään ja kannattamaan Juha Sipilää Suomen pääministeriksi kunhan hän vain valitsee hallituskumppaneikseen SDP:n, Ruotsalaiset ja Vihreät. Katainen, Niinistö ja Vasemmistoliitto voisivat jäädä tekemään oppositioyhteistyötä yhdessä Perussuomalaisten ja Soinin kanssa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Meinaatko että Niinistö aikoo loikata Vihreistä?

Oma arvaukseni seuraavasta hallituksesta liippaa läheltä: Sipilä pääministeriksi ja siis kepujohtoinen hallitus, johon sdp, vihreät, mahd rkp, ehkä vas, mutta tuskin. Persut, kd ja kokoomus oppositioon. Vasemmisto tuskin jaksaa enempää vastaanharaajan roolia, varsinkin kun kannatus siitä laskee.

Tuon hallituksen toimivuuteen en ota kantaa, mutta kun henkilö- ja imagovetoista politiikkaa nähtävästi halutaan, Sipilä tuonee keskustelevampaa ja vakuuttavampaa henkeä kuin nykyinen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

NO ei tuosta kyllä enemmistöhallitusta tule, joten myös päätösten tekeminen mahdotonta opposition niin halutessaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #37

Ilman Vasemmistoliittoa 50,3% ja sen kanssa 58,3%.

Tämän viimeisen gallupin lukujen mukaan.

Archibald Bomwitz

Puoluejohtajana Juha Sipilä on liian siloiteltu ja hyvin käyttäytyvä ollakseen totta. Sipilä ei sano mitään mikä saattaisi loukata muiden puolueiden kannattajia ja riippumattomia! Hyökkäykset on delegoitu Kimmo Tiilikaiselle, Anneli Jäätteenmäelle ja Mauri Pekkariselle. Tämä "Kolmen Kopla" ei puhu ilman Sipilän lupaa ja siunausta. Sipilää ihailevat tulevat pettymään raskaasti jos/kun Sipilä on pääministeri, silloin ruoska tulee viuhumaan ja kaikki Kepun kokemat "vääryydet" tullaan kostamaan Sipilän toimesta!

Käyttäjän Milleniar kuva
Miikka Välimäki

Tässä ei pidä unohtaa Paavo Väyrysen presidentinvaalikampanjassaan tekemää pohjatyötä josta Keskustan kannatuksen on Sipilän johdolla ollut hyvä ponnistaa ylöspäin.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Jos on jotain mitä politiikasta pitää tietää niin yksi opetus on jo fraasiksikin muodostunut "kepu kusettaa aina". En usko, että tälläkään kertaa kyse on muusta kuin imagon nostattamisesta siksi aikaa, kunnes hallituspaikka varmistuu ja sen jälkeen voikin jatkaa siitä mihin ennen oppositioon putoamista päädyttiin. Toisin sanoen mikään ei muutu äänestämällä niin sanottuja vanhoja puolueita.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Enpä jaksa uskoa Keskustan nousuun.

Edellinen hallituskausi Kiviniemen sanomisineen ja tekemisineen on hyvässä muistissa.

Vaaleihinkin on vielä pitkä aika ja sinä aikana ehtii tapahtua paljon.

Keskustaan on vaikea luottaa, ei kiitos!

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Kokoomus ei ole enää se yleispuolue johon minäkin liityin vuonna 1952. Nuorella maalaispojalla oli kaksi sallittua puoluetta Kokoomus ja Maalaisliitto. Valinta oli Kansallinen Kokoomus.
Tuo valinta on pettänyt raskaasti? Sille ei ole tärkeää oman maan köyhälistö. Sille ovat tärkeitä vain Euroopan eri maiden yhdentyminen? Kansalaisista ei niin väliä. Gallupit näyttävät aivan oikean suunnan. Kokoomuksen epäonnistuneet johtopoliitikot tekevät joukkopaon Unioniin. Siellä eri tason tehtäviin. Tervemenoa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset