Markku Huusko

Kolmiodraama vai Tupu, Hupu ja Lupu?

  • Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö haluaa Suomeen kolmen suuren hallituksen.
    Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jussi Niinistö haluaa Suomeen kolmen suuren hallituksen.

Perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Niinistö toi eilen Yleisradion Ajankohtaisessa kakkosessa esiin puolueensa ajatuksia tulevasta hallituksesta: kolme suurta mukaan ja pienet ”takiaispuolueet” syrjään.

Samaan aikaan toisaalla: keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen esittää Suomenmaassa ja täällä Puheenvuorossa ajatuksen keskustan ja perussuomalaisten yhteistyön syventämisestä otsikolla: Oppositio näyttämään suuntaa tulevaisuudelle.

Kumpikaan ajatus ei ole täysin uusi ja yllättävä, mutta niiden samanaikaisuus on kiinnostava nyt, kun pääministeri Jyrki Kataista kammetaan kesän otsikkopulan keskellä kissankokoisin kirjaimin milloin nimettömästi Brysseliin, milloin kokoomuksen vähemmistöäänillä syrjään puoluejohdosta.

Juha Sipilän johtama keskusta on gallupien perusteella tällä hetkellä ajajan paikalla ja Timo Soinin perussuomalaiset istuu vieressä repsikan penkillä, kun hallitusspekulaatioita vuoden 2015 vaalien jälkeen viritellään.

Jussi Niinistö toki toi tv:ssä esiin puoleensa pyrkimyksen suurimmaksi puolueeksi tulevissa eduskuntavaaleissa, suomalaisen poliittisen käytännön mukaan siis pääministeripuolueeksi.

On käynyt ilmeiseksi, että moni perussuomalainen pitää oppositiossa PS:n kanssa yhdessä kärvistelevää keskustaa toivekumppanina siinä, missä keskustan Kurvinen pitää perussuomalaisia. Tämä olisi siis hyvin mahdollisesti kolmen suuren puolueen arvokonservatiivinen ja eurokriittinen ydinkaksikko.

Mutta kumpi lähtisi kolmiodraamahallituksen kolmanneksi pyöräksi, oikeistopuolue kokoomus vai vasemmistopuolue SDP?
 
Euromyönteisimmäksi ja varsin arvoliberaaliksi profiloitunut kokoomus on perussuomalaisten ykkösinhokki ja jos se menettäisi pääministeripaikan 2015, tuskin sillä kovasti halujakaan olisi. Eli kolmanneksi mukaan voitaisiin yrittää kiskoa vaaliduunari Matti Putkosen vanha koti SDP, arvoliberaali ja euromyönteinen puolue sekin.

Voidaan kolmiodraamahallitus muodostaa tietysti myös ilman perussuomalaisia, jos oikeistopopulistit eivät nappaa vaaleissa ykköspaikkaa. Se hallitus voisi olla nimeltään Tupu, Hupu ja Lupu tai kenties myös Leenu, Liinu ja Tiinu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (112 kommenttia)

A.A. Remes

Sipilälläkin on omat murheensa varmasti omassa puoluessaankin, vaikka eivät vielä läpi paistakaan.

Aki Mönkkönen

Keskusta sanoo kyllä EU:e ja eurolle. http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/puh... Paketeistakaan ei tarvitse enää olla huolissaan, koska ne rahoitetaan suoraan EVM:n kautta, eli Suomelle laukeaa 11 mrd euron lisälasku automaattisesti. Keltään ei enää kysytä, haluatko mahdollisesti rahoittaa velkakriisin jatkumista.

Näinpä on turha enää pyristellä, kun on jo housuissa. Kiitos tästäkin edelliset ja nykyinen hallitus!

Totaalinen ero EU:a olisi vielä ratkaisu tai koko sontaläjän romahdus.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Minun korvaani särähti Niinistön puheissa eniten maininta "takiaispuolueista". Pian se Perussuomalaisten nousu pienpuolueista suurten puolueiden joukkoon näyttää nousseen Niinistölle hattuun. Ettei vain kävisi ylpeys lankeemuksen edellä.

Muutoin Niinistön puheet olivat normaalia spekulointia suurimman puolueen tavoiteasetteluineen. Linjamuutokset ainakin varmistavat sen, että Perussuomalaiset eivät jää toista kertaa ulos hallituksesta euroasioiden - tai välttämättä minkään muunkaan asian vuoksi. Ministeriautojen takapenkit houkuttavat siinä kuin muitakin.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Sinäpä sen sanoit. Niinistön esiintyminen vaikutti siltä kuin vaalit olisivat läpihuutojuttu ja sitten vain jakamaan ministerinpaikkoja.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Siltä tosiaan vaikuttaa, että kaiken suhteen valmistaudutaan hallitukseen menoon eikä kynnyskysymyksiä tulla enää näkemään. PS on siis vihdoin valmis hallitusvastuuseen.

Tässä on tietysti ongelmana se, että tien tasoittaminen pyörtämällä niitä periaatteita, joilla ääniä on kerätty, saattaa harmittaa joitakin äänestäjiä.

PS joutuu selkeyttämään linjaansa, mikä on mielestäni hyvin tervetullutta.

Olli Polli

Oli Suomen yhdistelmäluistelun joukkue mikä tahansa ei tällä joukkueella pärjätä tässä Disney-on-ice luistelussa, koska vastassa on Matami Mimmi Berliinistä sivutukenaan Mustakaapu pyörillä.

Lisäksi etelän Karhukopla on valloittanut Roopen "sammon" käynnistysnappulan ja painaa omille kannattjilleen vapaalippuja ja saa varmasti huutoäänestyksessä enemmistön ennen, kuin oma "lipsujien" joukko edes esiintyy.

Kaiken päälle IMFn Milla Magia odottaa hetkeään puussaan istuen!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Toivottavasti Puheenvuoro-aktiivit Jussi Niinistö ja Antti Kurvinen ehtivät kommentoida ajatuksiaan! Mitenhän tosissaan puolueet malttavat kisata eurovaaleissa ensi vuonna, kun kevään 2015 eduskuntavaalit jo siintävät silmissä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Perussuomalaiset ovat vihdoin mukautuneet ajatukseen neljän vuoden vaalikaudesta. Kataisen ministeristön alkutaipaleella Soinin-Tossavaisen leiri maalaili ennenaikaisia vaaleja hallituksen hajottua "syksyllä". Syksyhän se on nytkin tulossa, mutta hajotusvaaleilla hehkuttelu puuttuu.

"Takiaispuolue" on Timo Soinin lanseeraama käsite, jota näköjään pidetään jo yleiskielen sanana! Jussi Niinistö käytti termiä eilen, ja Jyrki Richt teki saman perässä. Ihmettelin, ettei ammattimainen tiedonvälittäjä katsonut tarpeelliseksi edes selittää tuota typerää haukkumasanaa. Perussuomalaisuus on kuin onkin tunkeutumassa valtamedian toimittajien ajatteluun - onneksi olkoon propagandapäällikkö Reijo Tossavainen!

Takiaispuolueen määritelmä:
Eduskuntapuolue, jonka päätavoite on (takiaisen tavoin) takertua hallitusvaltaan, tarvitatessa oma politiikkansa ja kannattajiensa näkemykset uhraten. Perussuomalaisten mielestä takiaisina Kataisen hallituksessa roikkuvat kristillisdemokraatit, ruotsalaiset, vihreät ja ilmeisesti myös vasemmistolaiset.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Ihmettelisin suuresti jos ei seuraava hallitus olisi Kok+Kepu+SDP+KD (+Vihr.?)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Samaa uumoilen. Perusteena käytetään tuota iänikuista "hätätilahallitusta" ja konsensusharhaa, jolloin eduskunnalle kuuluva valta saadaan kaapattua hallitukselle vielä tehokkaammin kuin nyt on tehty.

Eivätköhän sinne änkeä vihreiden lisäksi myös RKPläiset. Vasemmisto ja Persut jäänevät riitelemään oppositioon.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

...juuri noin RKP unohtui minulta listalta. Ja ihmettelen etenkin Persujen kiimaa seuraavaan hallitukseen,silloin tullaan tekemään vieläkin ikävämpiä päätöksiä,halusivat tai eivät.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #12

Ministerinpalkalla voi tehdä vaikka mitä päätöksiä, oma talous on silloin kunnossa.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Tämä Perussuomalaisten voitonvarmuus kalahtaa vielä pahasti heidän omaan nilkkaansa, sanokaa minun sanoneen.

Ihan niin kuin tässä unohdettaisiin, että me äänestäjät seuraamme tässä kaksi vuotta, mitä kaikkea vielä ennättääkään tapahtua, niin Euroopassa, Suomessa, taloudessa, yhteiskunnallisessa kehityksessä, politiikassa.

On totaalisen ennenaikaista paukutella henkseleitä sen enempää Jussi Niinistön kuin Sipilänkään, puhumattakaan jostain Keskustapuolueen nuorisojärjestön pellonpiennarpojasta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sipilä kylläkään ei tietääkseni ole henkseleitä paukutellut.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Olet oikeassa, Sipilä on maltillinen henkilö, mutta hänkin alkaa epäilyttävästi olla kallellaan persujen suuntaan.

Harri Räsänen

Sipilä ei ole tehnyt mitään. Hän on loistanut poissaolollaan.
Tämä kuuluu taktiikkaan tällä hetkellä.
Ei kannata sanoa mitään kun gallup kannatus on noussut itsestään.
Jos ottaa kantaa niin aina se jotain ärsyttää.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Suomi ja eurooppa on kiinni kesällä. Tiedä noista 2015 vaaleista. Pikemminkin odotan syksyä ja sitä millaisella asenteella hallituspuolueet hommiin palaavat.

Pääpuolueiden sisällä on selviä rakoilemisen merkkejä ja vaikka kuinka puhutaan, että nykysuomessa hallitus ei kaadu, niin jokin raja silläkin on kun kuppi tulee täyteen, niin nurinhan tuo menee. Kyllä puoluejohtajan tai -sihteerin paikalle on tunkua, vaikka julkisesti sitä ei myönnetä. Gallupit voidaan tulkita monella tavalla. Silloin kun ne eivät näytä jollekkin puolueelle kivalta, niin puoluejohto niitä vähättelee ja kilpailijat ovat tietysti toista mieltä.

Peruskysymys on siinä, että gallupit mittaavat nimenomaan äänestäjien mielipiteitä. Ei aktiivisen kenttäväen, jäsenistön vaan kansan tahtoa. Tätä taustaa vasten, jos oletetaan äänestysprosentin pysyvän kuta kuinkin samana, kyyti on kylmää sekä Kokoomukselle että SDP:lle. Sama äänestysvilkkaus ja tippuvat kannatusluvut. Jonnekkin ne äänet kuitenkin kuuluvat. Niillä on koti, mutta eri osoitteessa.

Nyt herää tietysti kysymys onko hallituksella enää koko kansan tuki takanaan? Uskon vahvasti, että ei ole. Onko tällaisella hallituksella oikeutta olemassa oloonsa? Osittainenkin toimintakyvyn menetys ei ole maamme edun mukainen. Esim. Kokoomus kulkee vaarallisella tiellä, kun jääräpäisesti myötäilee rysselin sanelupolitiikkaa. Euro ajautui kriisiin vastoin Kataisen&Co tahtoa!!!! SDP:n ALV ja vakuusasiat ovat luku sinänsä. Urpilaisen "täti tiukka" on lähinnä huvittava. Huovisen keskustelun avaus, joka on kyllä kannaotto. Tämänkö me olemme ansainneet?

Vielä lähes kaksivuotta puolivaloilla ajava hallitus ei ole maamme etu. Tulkoot uudet vaalit ja olkoon tulos mikä hyvänsä. Sanoisin, että puolueet itse hyötyisivät siitä eniten. Ei tarvitsisi enää kentälle selitellä, että miksi oman puolueen ideologiaa on sotkettu suohon oikein urakalla. Jo nyt mennään selittelyn ja suoranaisen valehtelun rajamailla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Uudet vaalit uhkasivat jo viime vaalien jälkeisissä pitkittyneissä hallitusneuvotteluissa, joissa Kataiselle annettiin muiden puolueiden taholta jatkoaikoja vaikka Tossavainenkin silloin kirjoitti:

Hallituspeli ei ole vielä pelattu

Suomessa voidaan joutua uusiin vaaleihin, väittää Ilta-Sanomissa valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka.
Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka pitää mahdollisena, että perussuomalaisista tulee johtava hallituspuolue. Itsekin olen Tarkan kanssa samaa mieltä.

Tarkka sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa pitävänsä mahdollisena, että hallitusneuvottelut epäonnistuvat ja Suomeen syntyy vähemmistöhallitus tai joudutaan jopa uusiin vaaleihin.

- Tämä on todella vaikea tilanne. Jos Jyrki Katainen epäonnistuu eivätkä demarit halua ottaa vetovastuuta, perussuomalaiset voivat nousta johtamaan hallitusta, Tarkka sanoo Ilta-Sanomille.

http://www.reijotossavainen.net/blogi/2011/05/

Perussuomalaisetkaan eivät kuitenkaan vaatineet hallitustunnustelijan vaihtoa, vasta nyt hallitusvastuu kelpaisi.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Sehän tässä kuviossa onkin mielenkiintoisinta, jos "sosiaalidemokraattisen kokoomuspuolueen" alamäki jatkuu siinä määrin, että sekä SAK:n että EK:n poliittinen siipi on matemaattisesti mahdollista heivata oppositioon räksyttämään ensi kaudelle.

Vielä se ei onnistu, mutta jos trendi on tämä niin ei ole ollenkaan sanottu, etteikö PS+KESK pystyisi muodostamaan enemmistöhallitusta pari "hyvin kilpailutettua" apupuoluetta mukanaan. Siinä olisikin todellinen jytky ja uudistumisen mahdollisuus.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pari hyvin kilpailutettua apupuoluetta?

"Takiaisista" vihreitä, RKP:tä ja vasemmistoliittoa on lähtökohtaisesti aika hankala ajatella PS+KESK-hallitukseen. Kristilliset kyllä olisi arvomaailmaltaan ja euroajattelultaankin lähellä tuota kaksikkoa. Syntyisi kolmen puolueen kypäräpappihallitus ilman kypäräpappipuolue kokoomusta.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Sikäli kun KD onnistuu edelleen pysymään 5 tai enemmässä eduskuntapaikassa, se olisi oletettavasti selkein mainituista. Luultavasti onnistuukin, koska Räsäsen taitavalle mediatempulle annettiin kohtuuttomasti ilmaista julkisuutta.

Tuskin keskusta (ruotsinkielisine piireineen yms) lähtee kirjaamaan hallitusohjelmaan pakkoruotsin poistoa. Joten mikä ongelma silloin olisi RKP:n 8-12 ääntä, joiden ainoa tosiasiallinen hinta on ruotsinkielisten etuoikeuksiin kajoamattomuus?

Ohjelmallisesti katsoen vihreät ja vasemmistoliitto olisivat vaikeampia, molempia ei voi ajatella otettavaksi eikä kumpaakaan missään tapauksessa todelliseen vaa-ankieliasemaan.

Vaalipiirijako kasvattaa vihreitä väkisin, joten heidän painoarvonsa kasvaa - toisaalta vasemmistoliitosta olisi todennäköisesti vähemmän harmia sisäisen yhteistyön kannalta ja heidän olemisensa hallituksessa rokottaisi oppositio-demareita sekä estäisi ay-liikkeen käytön hallituksen kampittamiseen.

Erityisesti se voisi johtaa vasemmistoliiton kiinnostavuuteen tämän hallituksen kannalta, jos siellä tapahtuisi puheenjohtajavaihdos Arhinmäestä johonkin todelliseen rautakouraan tai muuhun aitoon vasemmistolaiseen.

Käyttäjän Tkope kuva
Tommi Jalava

Tosikolla luonteella varustettuna luulin jo hetken Markun tarkoittavan, että vasemmistoliitolta löytyisi arvoja, joita Arhinmäki ei olisi valmis myymään! HEH!

Toivotaan KD:lle jytkyä, niin saadaan kansanrintamahallitus PS+KD+vas!

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #59

Valitettavasti se jytkynjytky jäänee nyt ensi kertaan, ettei siihen tarvita sitä KESK mukaan...

Mutta sehän jo todettiin tällä kaudella, ettei vasemmistoliitolta Arhinmäen johdolla todellakaan löydy mitään arvoja, joita he eivät olisi valmiit myymään. Ja hintana ei ollut mitään muuta kun Arhinmäen oma paikka Audin takapenkillä ja parin kaverinsa suojatyöpaikat.

Ottaisivat mallia vihreistä, jotka sentään ymmärsivät laatia ohjelman jota heidän ei tarvitse aktiivisesti rikkoa ja saivat vaalipiiriuudistuksen sellaiseen kuosiin, että voittavat lähes varmasti ensi kerran 2 paikkaa.

Joka tapauksessa ollessaan PS+KESK hallituksen letkan jatkona, vasemmistoliitto pystyisi 100% varmuudella tekemään kannattajiaan enemmän miellyttävää politiikkaa kun kokoomuksen ja EK:n juoksupoikana. Ehkei tarvitsisi sillä tavoin heivata kahta kansanedustajaakaan ryhmästä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ajatus on vielä kauheampi kuin hirveä EK-SAK -hallitus.

Tilalle tulisivat vastaavat, mutta vielä pahemmat taustajoukot ja lobbarit häärimään...

Ei hyvältä näytä, missään tapauksessa.

Jarmo Alanko

Stage has been set.
People all around Finland eagersly follow who is the new leader of political parties and what changes could that new party make.
And agien, 4-5 years go by and the same hassle comes around with new leader parties and their representantives, along with the big promises about the big changes that are going to happen.
This goes on until something radical happens, people wake up to this nightmare and starts to act. Is is too late then? Perhaps.
Remember these kind words when the barricades show up in face and your voice has been muted.

Some of us know that this puppet-theatre is a big illusion, some of us don't.
I suggest and obligate you to research history and find out, has this same scene happened once before. If it has, what were the consequenses.

Pahoittelen huonoa kielipäätäni, kirjoitukseni kieli on tarkoituksella englanniksi.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Ei siitä ole niin kovin kauan, kuin Timo Soini tarjosi Kataiselle yhteistyön kättä, mutta tämä käsi ei kiinnostanut Kokoomusta. Tämän torjutun käden jälkeen PS on lisännyt painetta sekä Kataisen että hallituksen suuntaan.

Reijo Tossavainen

Huusko nimitti perussuomalaisia "oikeistopopulistiseksi" puolueeksi. Se on siis Huuskon näkemys... Tosiasiassa perussuomalaiset asettuu vanhanajan vasemmisto-oikeisto akselillä keskustan ja demareiden väliin. Se ei ole vain minun arvioni.

Olen puhunut pidemmän aikaa keskustan ja perussuomalaisten yhteistyön puolesta. Ensimmäinen merkittävä askel tuolla tiellä oli eduskuntaryhmien yhteinen vetoomus sotesekoilun torppaamiseksi kuntatasolla. Homma näyttää pelittävän, ja sotesekoilu saadaan torjuttua.

Sote- ja kuntauudistukset ovat hallituksen tärkein hanke kotimaan politiikassa koko vaalikauden osalta. Nyt se saadaan siirrettyä vaalien yli. Silloin keskustan ja perussuomalaisten on helppo asettua hallitusneuvotteluissa "samalle puolelle pöytää", koska puolueiden näkemykset ovat suht´lähellä toisiaan.

Mitkä muut puolueet sitten ovat mukana tosimielellä neuvottelemassa? Keskusan ja perussuomalaisten lisäksi myös kolmas suuri puolue, jotta takiaispuolueen voidaan jättää oppositioon. RKP:n ja vihreiden ulosjättäminen on tarpeen, jotta välttämättömiä uudistuksia saadaan aikaiseksi.

Perussuomalaisesta näkökulmasta demarit tuntuvat todennäköisemmältä vaihtoehdolta. Erityisesti siksi, että kokoomus EU- ja europolitiikassaan joustamaton. Liittovaltion rakentaminen ja kansallisen päätösvallan murentaminen ovat puolueen ykköstavoitteet.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat todennäköisesti katastrofaaliset sekä demareille että kokoomukselle. On paljon mahdollista, että demarit haluavat jäädä nuolemaan haavoja oppositioon.

On siis mahdollista sekin, että hallitukseen joudutaan ottamaan pienpuolueita apupuolueiksi.

On mahdollista jopa sekin, että perussuomalaiset ja keskusta saavat eduskuntaan enemmistön. Se edellyttäisi sitä, että kummankin puolueen kannatus vaaleissa olisi parisen prosenttiyksikköä suurempi kuin mitä se tällä hetkellä on.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Jotteivat Perussuomalaiset astuisi nyt pahasti ämpäriin, niin muistutetaan, että Keskustalla on kuitenkin takataskussa "K-ryhmäoptio".

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Keskustan ja demareiden väliin eli PS olisikin keskusta-vasemmistolainen puolue?

Kansainvälisissä arvioissa perussuomalaiset niputetaan varsin säännönmukaisesti osaksi eurooppalaista oikeistopopulistista liikettä.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tutkitusti perussuomalaiset sijoittuvat poliittiseen keskustaan, ehkä hieman vasemmalle painottuen. Työväenpuolue ilman sosialismia, kuten useasti on osuvasti luonnehdittu.

Toisaalta puolueessa on myös oikeistolaisesti/yrittäjähenkisesti ajattelevia henkilöitä, joiden asiantuntemus yrittäjyyteen ja työllisyyteen liittyvissä asioissa on hyödyntämisen arvoista.

Johan Von Vastaus kommenttiin #29

Tämä on varsin uudenlainen tulkinta perussuomalaisista. Paljon oikeammille ainkin heidän puheensa vie. Se on vähän samaa kuin aikanaan kansallissosialistit. Joiden puoluehengen jokainen vähänkin historiaa lukenut tietää. Kun lukee heidän kirjoitukisaan ja blogejaan vievät jäljet kyllä sylttytehtaalle.

Arvo Kuusela

"Kansainvälisissä arvioissa perussuomalaiset niputetaan varsin säännönmukaisesti osaksi eurooppalaista oikeistopopulistista liikettä."

Sitä se onkin. Se on kansan syvi riveihin vetoavaa oikeistolaisuutta, johon sisältyy vähemmistöjen, kuten ruotsinkielisten väheksyntä ja halu sortotoimiin.

Eri asia sitten on etteivät persut oikein pidä tästä määritelmästä, se ei kai sovi imagoon. Yritetään esittää että olla vasemmalla, vaika ollaan oikealla. Kokoomuksen osalta on näkyvissä aivan sama ilmiö.

Kyse on siis siitä että halutaan melyttää perinteisesti vsmistolaista väkeä. Sieltä ne äänet irtoo ja sieltähän ne on saatu kalasteltua, koska vasemmiston, sen oikean vasemmiston, kokonaisäänisaalis on koko ajan laskenut.

.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

"Sitä se onkin. Se on kansan syvi riveihin vetoavaa oikeistolaisuutta, johon sisältyy vähemmistöjen, kuten ruotsinkielisten väheksyntä ja halu sortotoimiin."

Kuusela vaan luettelee ne sortotoimet mitä perussuomalaiset ovat suunnitelleet vähemmistöille ja varsinkin erikseen nimeämillesi ruotsinkielisille? Ettei vain olisi taas Kuuselan höpöpuheita kuten taloudesssakin.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #30

" halu sortotoimiin"

vapaaehtoinen kielivalinta on sortamista? kansanäänestykset sortotoimia?

Johan Von Vastaus kommenttiin #40

Sehän riippuu tapauksesta kuten tiedätte. Ja lukekaa kansallissosialistien talousohjelmaa ja heidän tavoitteitaan suoraan perussuomalisten jäljentämää.

Johan Von Vastaus kommenttiin #40

Sehän riippuu tapauksesta kuten tiedätte. Ja lukekaa kansallissosialistien talousohjelmaa ja heidän tavoitteitaan suoraan perussuomalisten jäljentämää.

Reijo Tossavainen

Huusko:

Ulkomailla ei tunneta pienen Suomen asioita kovinkaan tarkasti. Silloin niputtaminen on "luonnollista". Huuskon pitäisi tuntea Suomen politiikka sen verran tarkasti, että vääränlainen arvio pitäisi olla vältettävissä.

Tänä päivänä tosin vasemmisto-oikeisto jako ei toimi. Esim. demareissa lipposlaiset ovat enemmän oikealla kuin suurin osa kokoomuslaisista. Vihreissä on vanhan jaon mukaisesti selvästi vasemmistolaisia ja oikeistolaisia.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #34

Perussuomalaisten ryhmän sijoittuminen eu-parlamentissa kertoo eurooppalaisille toimijoille puolueen kuuluvan oikeistopopulisteihin.

A.A. Remes

Näihän roomaanityttökin opasti äitiään,"pyllistä äiti ennenkuin emäntä kerkiää".

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kepu + PS + SDP lienee kaikkein todennäköisin vaihtoehto.

Tosin demareiden on nostettava kannatuksensa vähintään 17-18% tasolle jotta hallitukseen kannattaisi legitiimisti edes mennä. Nykyisellä kannatustasolla kannattaa jättäytyä oppositioon.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Samaa mieltä Koskelan kanssa; sosialidemokraatit olisivat paljon suositumpi vaihtoehto kuin Kokoomus.

Mielellään tietysti SDP:n kannatus saisi toipua, mutta muutahan ei puolueen tarvitse tehdä kuin hävitä vähemmän kuin Kokoomus.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Antti Koskela, olet kirjoittanut uusliberalismin lopusta ja muistakin teksteistäsi olen päätellyt, että edustat SDP:ssä vasenta laitaa. Mitä ajattelet vasemmistoliiton ja SDP:n yhteistyöstä? Näillä näkyminhän vasemmisto voisi vain yhteisvoimin - jopa mahdollisen fuusion kautta - nousta sellaiseksi poliittiseksi voimaksi kuin joskus ennen ja jopa pääministeripuolueeksi 2015?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kiitos kysymästä Markku Huusko, aihe on mielenkiintoinen.

Ennen kannatin vasemmistopuolueiden yhdistymistä, silloin kun mm. Matti Viialainen sitä ajoi. Nykyään kuitenkin vasemmistoliitto on etääntynyt ja muistuttaa paljon vihreitä. Ehkä ennemmin vasemmistoliiton ja vihreiden yhdistyminen voisi olla mahdollista.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #54

Se ei oikein kyllä onnistu Niinistön puheenjohtajakaudella. Enkä oikein usko että muutenkaan. Vihreiden imago on yksinkertaisesti paapuurista katsoen vain liian porvarillinen, ja tässä suhteessa sekä Vasemmistoliitto että SDP ovat yhä edelleen samaa mieltä.

Vasemmiston piirissä on myös Oras Tynkkysen tuoreelle "Pienelle maailmanpelastusoppaalle" tuhahdeltu halveksuvasti. Ei sinänsä mikään ihme, sehän on vasemmistolaisesta näkökulmasta tarkasteltuna epäilemättä varsin porvarillinen -- rakenteisiin kajoamisen sijasta painotetaan sitä, mitä yksilö itse voisi tehdä. Tavallaan kielteiset lausunnot ovat olleet samansisältöisiä kuin silloin kun vasemmistolaiset tyrmäsivät presidentin "Ihan tavallisia asioita" -kampanjan.

Mediassa tietysti on paljon toitotettu, miten Vasemmistoliitto on lähentynyt aatteellisesti Vihreitä, mutta tässä hehkuttamisessa ovat jääneet huomiotta puolueiden arvo- ja aatemaailman yhteensovittamattomat erot. Puolueillahan ei ole juuri muuta yhteistä kuin ympäristöasiat ja jonkinlainen jaettu käsitys vapaamielisestä arvopolitiikasta. Mutta kun mennään verotukseen, työvoimapolitiikkaan tai talousasioihin, niin erimielisyydet ja suoranainen vastakkainasettelu on selviä; ja nimenomaan nämä ovat Vasemmistoliitolle se identiteettikysymys.

Melkein sanoisin, että SDP:n ja Vasemmistoliitonkin yhdistyminen olisi helpommin toteutettava rasti. Käytännössä ainoa varsinainen este on sosialidemokraattien kanta perustuloon, mutta se tietysti onkin sitten melkomoinen este.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #55

Kiitos asiaan hyvin paneutuneesta viestistä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eikös Vasemmistoliitolla ja SDP:llä ole sen verran kovia sisäisiä kähinöitä, joten toi yhdistyminen ei ole realistista senkään vuoksi?

Tietääkseeni demarit on kannatuksensa suhteen aika isoissa ongelmissa. Kannatus on laskenut pitkään ja menettävät perinteisiä kannattajiaan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #58

SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteistyötä haittaa merkittävästi se, että vasurit identifioivat itsensä nimenomaan SDP:stä vasemmalle. Siis siten, että jos SDP ajattelee jotain, niin vasureiden kuuluu olla siitä vasemmalle. Toisin sanoen vasemmistoliittolaisten alitajuntaan on iskostunut, että pitää olla erilainen kuin demarit.

Vasemmistoliitto on myös tehnyt tietoisen valinnan hylätä perinteiset kannattajansa eli työväen. Vasemmistoliiton nykylinjassa ei ole mitään, minkä vuoksi esimerkiksi keskiverto betoniraudoittaja äänestäisi heitä. Sen sijaan uusia punavihreitä äänestäjiä he ovat ihan kiitettävällä tavalla haalineet.

SDP on yrittänyt pitää kiinni perinteisestä työväestä, mutta kehnoin tuloksin. Perussuomalaiset ovat onnistuneet leikkaamaan kulmasta. En osaa oikein sanoa, onko muutos pysyvä. Tietenkin itse toivon, että demarit saavat työväkeä takaisin.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski Vastaus kommenttiin #63

Tai sitten oikeistodemarit menevät toisinaan Kokoomuksestakin ohi oikealle. Ainakin kun katsoi Lipposen politiikkaa.

Tuomiojalla kylläkin on ihan hyviäkin mielipiteitä, taitaa vaan olla väärässä puolueessa.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #72

Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes meni Kokoomuksesta oikealta ohi.

Vastaavasti koksujen Sirpa Pietikäinen on demareita vasemmistolaisempi.

Yksittäistapauksia riittää, eikä niihin kannata takertua.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski Vastaus kommenttiin #83

Suvi-Anne taisi k...ntyä niihiin muutamiin änkyröihin, jotka olivat syynä etten voinut aiemmin liittyä vasemmistoliittoon. Suku kyllä oli noita Elannossa asioivia, TUL:issa urheilleita, säästöpankkiinsa tilinsä pistäneitä. Toivon mukaan Yrttiaho on se viimeinen. Mustajärvi muuten on ihan toinen tapaus.

Siitä huolimatta SDP ja Kepu valtionhoitajapuolueina ovat juuri sitä. Kun väität, että vassarit ovat hylänneet duunarit unohdat oman puolueesi. Itse olen raksaduunari ja eipä siellä taukotuvassa tarvi olemattomien demareitten kanssa tarvi väitellä, on vaan me pari vassaria ja pari kolme persua ja viisi joita ei politiikka kiinnosta ollenkaan ja kakskytä virolaista, jotka on omissa oloissaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #63

Antti Koskela kirjoittaa:

"Vasemmistoliitto on myös tehnyt tietoisen valinnan hylätä perinteiset kannattajansa eli työväen. Vasemmistoliiton nykylinjassa ei ole mitään, minkä vuoksi esimerkiksi keskiverto betoniraudoittaja äänestäisi heitä."

Siihen nähden, että Vasemmistoliiton puoluejohdossa istuu kirvesmiehiä ja metallimiehiä, ja kansanedustajina niin ikään sulattomiehiä, olisin kyllä taipuvainen suhtautumaan näihin kommentteihin hieman suolattuna.

Vasemmistolaisethan nokittelevat demareita aivan samalla tavoin, ja huomauttavat että joku Mikael Jungner ei nyt varsinaisesti ole duunarin perikuva.

On muuten aika hupaisaa, kun demari kirjoittaa että SDP:n ja Vasemmistoliiton yhteistyötä haittaa merkittävästi se, että Vasemmistoliitto on... vasemmalla. Pitääkö tämä tulkita siten, että sosialidemokraateille on helpompi tehdä yhteistyötä oikeiston kanssa?

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Oli mikä tahansa lopputulema, niin EU- ja euromyönteisyys edelleen säilynevät ehdottomasti tärkeimpänä vedenjakana. Siksi

- ps:n on joko saavutettava erittäin suuri murskavoitto, superjytky, tai
- sitten sen on hinattava julkilinjaansa lähemäksi muita eu-puolueita tai
- SDP:n ja/tai keskustan on profiloituttava ajoissa vähemmän EU- ja euromyönteiseksi jotta matsaus ps:n kanssa uskottavasti onnistuu
- ps:n on jatkettava opposiotiossa kuitenkin ja uusi kokoomusvetoinen eu+euromyönteinen hallitus kaikesta huolimatta tulee

En kuvittele tietäväni mitä kutkin politiikot oikeasti ajattelevat omassa päässään näistä. Eduskunnan ilmapiiri voi olla toinen kuin kansalaisten ja Brüsselissä on mukavia kahviloita suklaaleivoksineen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tarkoittaako Huuskon arvoliberaali Kokoomuksen ja SDPn yhteydessä että kaikista arvoista on luovuttu? Siltä se ainakin tänne näyttää.

Jussi Niinistö on kyllä kirkasotsainen arvokonservatiivi, mutta ainoakaan repliikki ei ole viitannut siihen että hänellä olisi jokin realistinen kokonaiskäsitys tilanteesta, johon olisi Kataisen hallituksen jäljiltä hypättävä. Ja se vaalivoittokin on äänestämistä vaille valmis.

Spekuloinnin turhuudesta olen samaa mieltä kuin Hämis tuolla ylempänä.

Aulis Mäkitalo

"Euromyönteisimmäksi ja varsin arvoliberaaliksi profiloitunut kokoomus on perussuomalaisten ykkösinhokki ja jos se menettäisi pääministeripaikan 2015, tuskin sillä kovasti halujakaan olisi. Eli kolmanneksi mukaan voitaisiin yrittää kiskoa vaaliduunari Matti Putkosen vanha koti SDP, arvoliberaali ja euromyönteinen puolue sekin."

Juuri tätä pitkällä tähtäimellä silmälläpitäen Saariniemenkatu-Metallitalo lähetti Putkosen Perussuomalaisiin.

Operaatio lienee saavuttanut hiljaista menestystä ja se on mitä suotavin asia. Punamulta on aina ollut vaikeina aikoina Suomen onni. Perussuomalaiset on punamultavoimiin lukeutuva puolue. Se on noin karkein piirtein toinen puolisko vanhaa maalaisliitto-keskustapuoluetta.

Käyttäjän jormah56 kuva
Jorma Härkönen

Täytyy myös koko ajan muistaa, Perusuomalaise ovat lähes kaikkien muiden puolueiden kannattajien ykkösinhokki, ihan mitatusti.

Ykkösinhokki paukuttaa henkseleitään ja muodostaa kaksi vuotta ennen vaaleja mieleistään hallitusta.

Suomen kansalla on oikein kunnon näpäytyksen paikka.

Lauri Korhonen

Härkönen. Kiitos muistutuksesta.

Tyypillisesti aina kun keskustellaan jokainen tuo esille seikkoja joita pitää itselleen tärkeimpinä aiheeseen liittyen. Niin varmasti tässäkin tapauksessa.

Archibald Bomwitz

Perussuomalainen puolue on satiaispuolue! Kiusallinen loinen josta ei ole mitään hyötyä! Ja Soini itse on pääsatiainen.
Niin seuraava hallitus. Kepu, SDP ja Kok vahvistettuna RKP:llä ja mahdollisesti KD:llä! Soini jää oppositioon koska "pitää taas kerran sanansa" eli lyllertää vastuuta pakoon cowboy-saappaissaan niin lujaa kuin pääsee!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Niin seuraava hallitus. Kepu, SDP ja Kok vahvistettuna RKP:llä..."

Jos nyt yrittäisit rehellisesti vastata, niin minkä arvosanan antaisit näiden puolueiden poliitikalle viimeisen 25 vuoden ajalta? Huomioi samalla se edellinen kriisi vahvan markan politiikalla ja kymmenien tuhansien terveiden yritysten alasajo.

Archibald Bomwitz

Kaikki viimeisten reilun sadan vuoden aikana toimineet puolueet ja ideologiat sekä nyt aktiiviset poliitikot ovat omilla toimillaan menettäneet oikeuden edustaa kansaa. SDP, Kok., Kepu jne ovat pettäneet äänestäjäkuntansa mitä törkeimmällä tavalla! Mutta silti ne ovat ainoa varteen otettava vaihtoehto Persuille! Persut saavat jopa nämä surkeat epäonnistujat näyttämään hyviltä! Ja se on tämän maan suurin ongelma!
Soini valitsi aikoinaan poliittisen narrin, Veikko Vennamon, oppi-isäkseen, se kertoo jotakin Soinin ajatusmaailmasta. Ja jos katsomme mitä kykyjä Persuilla on tarjota hallitukseen niin kovin heikolta näyttää. Tulen olemaan hyvin hämmstynyt jos Persut menevät hallitukseen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen! Soini tietää, että osallistuminen hallituksen toimintaan on loistava tilaisuus näyttää miten epäonnistutaan. Jos Persut ja Kepu päätyvät samaan hallitukseen niin Kepu vie ja Persut vikisevät! Persuilla ei ole ketään joka pärjäisi käytännön politikoinnissa Kepulaisille. Edes Soini ei siinä pärjäisi, sillä Soini on suunsoittaja eikä mikään taitava tai edes keskinkertainen poliittinen kyky!

A.A. Remes

Puhutko henkilökohtaisella kokemuksellasi A.B.?

Aki Mönkkönen

Se on se varjonyrkkeilyn SM, eli nimimerkkeilyn sadomasokistisin "aimo" suomalainen, ihka epäaidossa persoonassaan.

Pentti Järvi

Käyttäjän tiedot

Käyttäjän ArchibaldBomwitz kuva
Nimi
Archibald Bomwitz

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Vuonna 2007 myöhäissyksyllä US keskusteli siitä kuka meille kelpaa USA:n presidentiksi. Siellä pääpuolueiden ehdokkaista keskustelimme.
Nyt Markku aloittaa keskustelun mitkä puolueet meille kelpaavat oman maan tulevaan hallitukseen. Myös nykyhallituksen puolueista keskustelimme ahkerasti. Ehdin silloin jo liputtaa "hätänumero" hallituksesta.(1+1+2)Mutta tulikin solistiseitsikko kuutonen. Jossa ei tiedetä kuka määrää ja kuka käskee?
PS on nyt kypsynyt hallituspuolueeksi. Sen ainoa koettelemus on, että muut puolueet eivät suostu siihen että Soini esim. on pääministeri. Vaikka PS todennäköisesti onkin tulevien eduskuntavaalien suurin puolue. Se karvas pala on nieltävä.
Tämä jälkeen kolmoset tai neloset on synnytetty.Neloset muodostuvat kahdesta voittajasta PS ja Keskusta, ja kahdesta häviäjästä SDP ja Kokoomus. Kolmoset muodostavat PS+Keskusta+Kokoomus. Molemmissa vaihtoehdoissa pääministeriksi tulee Sipilä Kepu.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Nyt ollaan oikealla tiellä, kun ryhdytään muodostamaan mahdollisia hallituskoalitioita jo hyvissä ajoin ennen eduskuntavaaleja. Ehdotin samaa näilläkin palstoilla jo ennen vuoden 2011 vaaleja. Mutta vaalit haluttiin käydä vain "pääministerivaalina", säännöillä, joissa suurimmaksi selviytyneen neljästä suunnilleen tasavahvan puolueen puheenjohtajasta tulisi automattisesti pääministeri.

Näin siten toimittiin varoituksista huolimatta, ja tuloksena oli täysin absurdi "sekametelisoppahallitus", jollaista ei voisi kuvitellakaan missään oikeassa parlamentaarisessa sivistysmaassa.

Meidän toivottoman sirpaleisessa puoluejärjestelmässämme olisi siis pitänyt muodostaa järkeviä hallituskoalitioita. Suurimman koalition ympärille sitten muodostettaisiin hallitus.

Jos puolueet jaetaan pääomapiirien etujen ajajiin ja tavallisen kansan etujen puolustajiin, Keskusta, Sdp ja PS voisivat muodostaa selkeän koalition, jos vain demarit pääsisivät eroon PS-kammostaan. Mukaan voitaisiin ottaa myös Vihreät ja Vasemmistoliitto. Siinä olisi jo vahva enemmistö, todella tukeva hallituspohja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uotilalla tuntuu olevan varsin hatarat tiedot siitä miksi demariaktiivit vierastavat persuja, mitään persukammoa ei suinkaan ole, kun demariaktiivien kanssa keskustelee. "Soini puhuu satuja" totesi Jutta Zilliacus toisen iltapäivälehden viikonvaihden haastattelussa, Siinä kiteytyy miksi demarien on vaikeaa ottaa Soinia tosissaan. Perussuomalaiset edustavat kaikkea sitä jota demareille on vierasta, kuten luvata asioita joihin mitään mahdollisuutta ei ole. Tähän myös Zilliacus kiinnitti huomion. On myös asiakysymyksiä mihin ei demarit voi suostua, kuten suhtautuminen eu:n, maahanmuuttopolitiikkaan, kehitysapuun. Myöskään persujen vihamielinen suhtautuminen AY-liikettä kohtaan ei ole jäänyt huomaamatta. Mikäli kepu on suurin puolue, mihin en ollenkaan usko, "punamulta" johon on usein turvauduttu Suomen ollessa vaikeuksissa on eräs vaihtoehto, toinen on Ahon hallituksen tapainen porvarihallitus, persujen uskon jatkavan oppositiossa, edllytyksiä vastuunkantoon ei ole olemassa

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

""Soini puhuu satuja" totesi Jutta Zilliacus toisen iltapäivälehden viikonvaihden haastattelussa"

"Jutta Zilliacus levitti eräällä matkalla YK:n päämajassa käsitystä, että Suomessa vain ruotsia puhuvat ovat sivistyneitä. Suomalaiset ovat moukkia." (Veikko Vennamo: Kulissien takana.)

A.A. Remes

Arto,joko Jutta Z on demari, demareissakin on onneksi useampia näkökantoja sinun lisäksesi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kotiunnassani järjestettiin jälleen kesäkuiset markkinat, yritysten lisäksi myös puolueet olivat siellä edustettuina. Kyselin kolmelta, kok, sdp, sekä keskustalaisilta paikallisilta kunnallispampuilta heidän sutautumistaan mahdolliselle hallitus yhteistyölle. Palaute pesuille oli murskaava, luottoa yheistyöhön ei tunnu löytyvän. Kepulaisen mielestä persujen on käännettävä takkinsa EU-poliitikassa jotta yhteistyön edellytykset täyttyisivät. Paimiossa on paljon suuria maatiloja, EU:a tulevat maataloustuet on se liima joka joka estää kepua vaaimasta eroa EU:a. Toinen asia, josta kaikki kolmen edustajat olivat samanmielisiä oli persujen luotettavuus yhteistyökumppanina, pysyisikö eduskuntarymä yhtenäisenä kun vaikeat päätökset ovat pöydällä. Seuraavaa kohteeni on Sauvon elomarkkinat jossa teen vastaavat kysymykset siellä oleville kunnallispampuille.

A.A. Remes

Arto G. Tämä tutkimuksesi kuuluu sarjaan kylällä puhutaan, yhtään nimeä ei sattunut jäämään mieleesi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Valitetavasti en heitä nimeltä tunne, eivätkä he minua, toisaalta, kahdenkeskisessä keskustelussa yleensä totuus tulee paremmin julki kuin suuressa joukossa. Ei Tapani Ruokanenkaan paljastanut kuka kertoi hänelle Kataisen aikomuksista.

A.A. Remes Vastaus kommenttiin #89

Älä pakene toisen selän taakse omine huhuinesi, näytöt näkyville.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

On mielenkiintoista seurata, miten näissä hallituskaavailuissa näkyvät kirjoittajien toiveet ja pelot. Vaaleihin on kuitenkin todennäköisesti aikaa vielä kaksi vuotta...

Käyttäjän anttikurvinen kuva
Antti Kurvinen

Päätoimittaja Huusko harjoittaa hyvin mielenkiintoista pohdintaa. Itsekin olen joissakin kahvikeskusteluissa pohtinut "kolmen ankanpojan"-hallitusta. Tietyistä perusratkaisuista porukka voisi olla samaa mieltä, mutta kyllä ns. rakennemuutosten tekeminen olisi vielä vaikeampaa kuin nykypohjalla. Plus valtapoliittisesti taitaisi olla mahdoton.

Kallupit on kalluppeja, mutta Keskustan ja PS:n nouseva trendi antaa olettaa, että molemmat puolueet hallitukseen tarvitaan. Mukaan tarvitaan lisäksi 1-2 muuta puoluetta. Ylilaajat sateenkaaret taitavat olla historiaa, kolemn neljän puolueen hallitus nähdään taas seuraavaksi...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kommentista, puheenjohtaja Kurvinen. Oma avauksesi oli myös hyvin kohdillaan sikäli, että hyvissä ajoin ennen vaaleja äänestäjillekin hahmottuisi, ketä äänestämällä olisi kenties luvassa minkäkinlaista politiikkaa. Toivottavasti keskustelu jatkuu.

Nykyinen hallitus on eurokriisin oloissa ja perussuomalaisten pelossa syntynyt kuuden enemmän ja vähemmän euromyönteisen puolueen pakkoavioliitto. Kevätkesällä 2011 kokoomus ja SDP olivat henkisesti selvästi lähempänä toisinaan kuin vaaliepäonnistuja keskusta ja vaalivoittaja perussuomalaiset toisiaan. Nyt voi olla jo toisin päin.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

"Suomen kansalla on oikea kunnon näpäytyksen paikka". Niin on! Ja osoite on tietysti hallitus ja harjoitettu politiikka. Näpäytys tulossa, eikä mikään valhe voi sitä estää! -Perinteisessä vas-oik -jaossa perussuomalaisten paikka on todellakin keskustan ja sosiaalidemokraattien välissä. Mielipiteet talouskysymyksissä ovat aika tarkasti sillä paikalla. -"Oikeistopopulisteiksi" perussuomalaisia kutsutaan vain siksi, että ne ovat isänmaallisia, maahanmuuttokriittisiä ja uskovat perinteiseen avioliittoon, eli heillä on perinteiset arvot. Ja nimitys "populisti" ei ole ollenkaan haukkumasana enää. Se on vain osoitus siitä, että on olemassa vielä yksi puolue, jota kiinnostaa kansan mielipide, ja jonka kautta demokratia voi toimia. Tämä näkyy seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Perussuomalaisista on hioutunut oppositiossa yksi neljästä suuresta puolueesta, joka näyttää olevan varsin valmis ottamaan kolmen muun lailla jaettua hallitusvastuuta ilman sen radikaalimpia linjauksia.

Olen ymmärtänyt, että perussuomalaiset ei ole irrottamassa Suomea eurosta tai EU:sta, ei pyri sulkemaan Suomen rajoja kriisialueiden kansalaisilta eikä yritä ajaa maahanmuuttajia ulos maasta, ei pyri yksikielistämään Suomea eikä suhtaudu puolueena mihinkään uskontoon tai vähemmistöön vihamielisesti. Tällaisia asioita muissa puolueissa viime vaalien aikaan ilmeisesti vähän pelättiin eikä ainakaan joiltain osin kai syyttä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Vielä kun saisi perussuomalaisilta selkeän kannan siihen, miten he linjaisivat Suomen puolustus- ja turvallisuuspolitiikka tulevan hallituksen aikana.

Perussuomalaisilla on itsellään huippuluokan asiantuntija em. asioissa, jota kannattaisi omassa piirissä kuunnella. Ymmärrän, että Jussi Niinistö ei kaiken kansan kuullen voi faktoja lyödä pöytään, koska ne väistämättä antaisivat ainoastaan yhden todellisen ja toimivan vastauksen. Tämä vastaus ei vielä tällä hetkellä sovi perussuomalaisten julkiseen idealistiseen ja fraseologiaan perustuvaan puolustus- ja turvallisuuspoliittiseen kuvaan.

Perussuomalaisilla olisi nyt paikka perusteelliselle kylmiin tosiasioihin perustuvalle sisäiselle puolustus- ja turvallisuuspoliittiselle keskustelulle. Tietoa ja asiantuntemusta on kyllä riittävästi saatavissa.

Pahinta on, jos puolustus- ja turvallisuuspolitiikasta tulee seuraavien hallitusneuvotteluiden kauppatavaraa. Sen verran vakavasta asiasta tässä PuTu -politiikassa on kyse, että sillä ei tule lehmäkauppoja tehdä. Nimittäin se Suomen PuTu -politiikan todellinen vastapuoli ei ole Suomen rajojen sisäpuolella ja sen kanssa ei hallitusneuvotteluita käydä. PuTu -asioissa olemme kaikki suomalaiset samassa veneessä.

Aulis Mäkitalo Vastaus kommenttiin #87

Kuudennen luokan kysymys.

Tärkeämmät asiat ratkaisevat.

Arvo Kuusela

"Olen ymmärtänyt, että perussuomalaiset ei ole irrottamassa Suomea eurosta tai EU:sta, ei pyri sulkemaan Suomen rajoja kriisialueiden kansalaisilta eikä yritä ajaa maahanmuuttajia ulos maasta, ei pyri yksikielistämään Suomea eikä suhtaudu puolueena mihinkään uskontoon tai vähemmistöön vihamielisesti. Tällaisia asioita muissa puolueissa viime vaalien aikaan ilmeisesti vähän pelättiin eikä ainakaan joiltain osin kai syyttä."

Puolueena perusssuomalaiset toki käyttäytyy tuolla tavalla sisäsiististi, tai enemmän tai vähemmän sisäsiististi, mutta puolueen kannattajat ja esimerkiksi tänne Uuteen Suomeen kirjoittelevat perussuomalaisuutta kanattavat blogistit, näyttävät silti edelleen kannattavan juuri tuollaista politikkaa.

Lisäksi näyttää siltä kuin puolueen kanattajat edelleen kuvittelisivat että puolue ajaa juuri tuota politiikkaa, vaikka heidän johtajansa on kauttarantain ja kierrellen, mutta kuitenkin selkeästi, linjanut puolueensa sisäsiistiksi.

Olisi kummallista ellei puolueelle pian löytyisi jostain kilpailevaa puoluetta, joka täyttäisi paremmin puolueen kannattajien toiveet puolueen politiikasta.

Taitaa olla vain nykyisestä karismaattisesta johtajasta kiinni se seikka että puolue pysyy kasassa ja jos toinen karismaattinen johtaja puolueeseen jostain ilmestyy, tai perustetaan toinen puolue jossa on yhtä karismaattinen johtaja ja jossa on kannattajin paremmin vetoava linja, puolue hajoaa samantien.

Toinen mahdollisuus on sitten se että demarit keksivät jonkin vetonaulan, kuten keskustapuolue Sipilän, joka houkuttelisi demarit takaisin vanhaan puolueeseensa. Entiset kepulaiset ovat jo palannet omaan kotpuolueeseensa, entiset demaritkin voivat niin tehdä, mikäli puheenjohtaja saadaan vaihdettua.

Nuorten ja nuorekkaiden naispolitikkojen aika ei ole vielä tullut suomalaisessa politiikanteossa. He eivät saa kenttäväkeä taakseen tarvittavalla tavalla eivätkä äänestäjien luottamusta.

Myös kokoomuksen olisi syytä ryhdistäytyä, tosin vaalitappio ja oppositiokausi näyttää olevan edessä jokatapauksessa, siihen voisi varaitua jo nyt ja aloittaa uuden linjan ja taktiikan miettimisen.

Nyt on kuitenkin kokoomuksen aika kokeilla naispuheenjohtajaa, ja epäilen että se ei taida onnistua sen paremmin heiltä kuin demaareilta tai keskustalta. Pienpuolueiden imagoon naispuheenjohtaja sopii varmaankin paremmin.

.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Markku Huusko:

"Jussi Niinistö toki toi tv:ssä esiin puoleensa pyrkimyksen suurimmaksi puolueeksi tulevissa eduskuntavaaleissa, suomalaisen poliittisen käytännön mukaan siis pääministeripuolueeksi.

On käynyt ilmeiseksi, että moni perussuomalainen pitää oppositiossa PS:n kanssa yhdessä kärvistelevää keskustaa toivekumppanina siinä, missä keskustan Kurvinen pitää perussuomalaisia. Tämä olisi siis hyvin mahdollisesti kolmen suuren puolueen arvokonservatiivinen ja eurokriittinen ydinkaksikko.

Mutta kumpi lähtisi kolmiodraamahallituksen kolmanneksi pyöräksi, oikeistopuolue kokoomus vai vasemmistopuolue SDP?"

**********

That's the question...? Tuntuu kyllä aika utopistiselta, että perussuomalaiset ovat päässeet jo tuolle tasolle kannatuksensaan. Eipä olisi uskonut.

Mutta,....on tosiaan mielenkiintoista että mikä isoista puolueista lähtisi sitten hallitukseen mukaan, jos on aikomuksena rakentaa kolmen suuren hallitus??

Kuuluuhan tuohon joukkoon myös keskustapuolue....Sitten muodostuisi neljän suuren puolueen pohjalta uusi hallitus...Vai mitä mieltä olette?

*****

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Merkille voi panna että Kurvinen "alentui" tänne kommentoimaan mutta Niinistö loistaa poissaolollaan. Persuilla on uusi linja Puheenvuorossa heillä on tarve kontrolloida ja välttää dialogia. Persuilla on tsunamimainen bannausaalto käynnissä. Blogeissa missä heillä ei ole bannausnappula ulottuvillaan he eivät lainkaan liiku. Puheenvuoro on heidän propagandakoneensa eikä mikään keskustelualusta heille.

Merja Heikka

Ei Keskustan kenttäväki hyväksyisi Perussuomalaisten hyllyttämistä, vaikka kekusta olisikin se suurin puolue. Uskon, että Sipilä on älykäs mies, ja tietää että Kokoomus on varsin monen keskustalaisenkin inhokki numero 1, tällä erää ainakin. Kokoomuksen tulisi uusia ainakin puoluejohtonsa, jotta se ei herättäisi niin närää muissa.

Joten ei ole muuta mahdollisuutta kuin perustaa perussuomalaisten ja keskustan yhteishallitus. Oli kolmaspyörä sitten mikä tahansa. Joko naamataulunsa pessyt Kokoomus tai sitten SDP.

Näin se vain mennee, ja Suomi voittaa!
JEEJEE!
Konstan parempi valssi voiton kunniaksi:
http://www.youtube.com/watch?v=QbZtzGxJDPQ&list=PL...

Kyllä demareiden äänestäjäkunta tietysti on euro-vastaisempi kuin Kokoomuksen, niin että näiltä osin se sopisi paremmin "meille" ;) yhteistyökumppaniksi. Palattais punamulta-aikkhaan, PÖÖÖÖÖ!

Kekkonen oli vissimästi oikeassa. Kyllä Kokoomus on sittenki se pölhöin kustaa. Vaikka joskus on tuntunu, ettei muissakhaan hurraamista ole, mutta kokoomus ei tunnu välittävän Suomen itsenäisyydestä tuon taihvaallista ennää. Kunhan vain ittelhensä saava petattua kunnon rahakhaat vakanssit EU:ssa, siinä kaikki. Kyllä Paasikivi pyöris hauashaan ko näkis tämän nyky-etustajiston. Mie uskon, että paasikivi olisi järkyttynyt Kokoomuksen liittovaltiolinjasta, ja erotuttaisi varmasti ainakin Stubbin koko puoluhheesta, ja lähettäis Siperihhaan, jos solis vielä mahollista.

Niin mie ainaki tekisin paasikivenä.

Uudestaan, uudestaan:
"Kotona aivan tehty, eihän toki laina"...
Veskun sanoin:
http://www.youtube.com/watch?v=A39LZ_zHmYs

Aki Mönkkönen

Mistä se johtuu, kun Suomi on aina kriisissä koksujen hoitaessa valtiota?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

En ole kokoomuksen kannattaja, mutta parempi kysymys olisi mielestäni: "Kenen edeltäjän syytä on se, että Suomi on kuralla aina kun koksuille tulee vuoro hoitaa valtiota?"

Ei siinä mitään rakettitiedettä tarvittu, kun kaksi vuotta sitten analysoi Suomen tulevan tilanteen. Eräät puolueet huomasivat tämän eivätkä halunneet väkisin Audin takapenkille. Jotkut muut puolueet kuvittelivat pääsevänsä jakamaan rahaa omilleen ja Audin takapenkille päästiin kovillakin vaatimuksilla.

Nyt hallitus on hirttäytynyt näihin pilkuntarkkoihin vaatimuksiin ja siksi saamme kärvistellä kaksi vuotta lisää, ennenkuin mitään järkevää voidaan tehdä. Käytetyin vastaus ministereiltä tähän asti on ollut: "Tämä on lyöty kiinni hallitusneuvotteluissa, emmekä suostu muutoksiin". Mutta ei sillä tulevalla hallituksellakaan mitään rahanjakotehtävää ole. Hyvä kun saavat budjetin tasapainoon. Velan lyhentämisestä tuskin on vielä silloinkaan toivoa.

Käyttäjän anitaorvokki kuva
Anita Koivu

Merjalta hyvä kommentti!
Pitää aina muistaa, että perussuomalaisten alkuperinnöstä löytyy pientalopojat eli suurella osalla meistä kaupunkeihin muuttaneista juuret ovat maalla. EU on autioittanut maaseutua ja luonut yhä suurempia tiloja, jotka elävät osin EU-tuilla. Keskusta on ollut niissä hallituksissa missä tätä napanuoraa EU:hun on luotu.
Keskusta viime vaaleissa hävinneenä on joutunut tarkistamaan kantojaan. Mielenkiintoista, että Arto kosiskelee suurtilallisia ystävikseen. No on ymmärrettävää kun katselee SDP:n toimia hallituksessa rahan ja vallan puolesta puhujina. On täysin unohdettu, että hallituksen päätehtävä on ,ovat siellä sitten mitkä puolueet tahansa, puolustaa omia kansalaisiaan.
On kaksi puoluetta, jotka olen aina ymmärtänyt ajavan puhtaasti omaa vallanhimoaan ( ja rahan).
Perussuomalaisten on vaalien jälkeen oltava suurin puolue, jotta voidaan palata Paasikivi-Kekkosen luomalle perustalle, jossa globaalissa yhteistyössä huolehditaan myös oman maan hyvinvoinnista.
Pitkin hampain ehdotukseni hallituskoalitioksi on PS-KesK-SDP, tässä järjestyksessä!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Koivu, kirjoittelen tätä kesäpaikassani Sauvossa, edessä viljavat pellot, takana suuret metsät. Iso-isäni, mäkitupalainen, alkoi rakenamaan tätä paikkaa 1910 ja lunasti sen itselleen -20 "torpparilain" tullessa voimaan, kysessä on niin isäni kuin itseni syntymäkoti. Minulla ei ole mitään tarvetta kosiskella suurtilallisia, päinvastoin jos jossain, niin kepulandiassa, jollainen Sauvo on ollut ja on edelleen, vasemmistolaisen, jollainen iso-isänikin oli liittyessään Sauvon työväenyhddistykseen -06, on ollut vaikeaa elää, ahdasmielisempää ympäristöa on vaikeaa löytää kuin maaseutu. Väite, että eu olisi autioittanut maaseudun on naurettava, maaltamuuto alkoi jo 50-luvulta Suomen siirtyessä maatalousvaltaisesta valtiosta teollisuusvaltioksi. Kun on seurannut maataloudessa käytettävien koneiden kehitystä ,aina suurempiin ja tehokkaisimpiin, on selvä, paluuta pienille perheviljeljelmille ei ole tilaa, valtion rahat eivät siihen riitä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hieno kommentti. Tietysti kiitos myös Anitalle joka otti esiin itse aiheen.

A.A. Remes

Arto G. kysymys ei ole valtion rahoista, vaan siitä riittääkö kotimainen ruoka väestöllemme?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Toivottavasti demokratia saadaan jälleen toimivaksi Suomessa seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Käyttäjän AkseliVuorenmaa kuva
Akseli Vuorenmaa

Sanotaan että kepu pettää aina ? mitä jos audin penkillä istuukin sipilä joukkoineen?
Ja vasemmistoliittonen ennen viime vaaleja oli EU-kriittinen jne. Linja takaisin ja hallitukseen?
Vihreissäkin porvallisen pinnan jälkeen löytyy myös ajattelevia ihmisiä.. Touko Aallon juttuja täällä luettuani näkisin mahdollisuuden että vihreätkin toimivat yhteistyössä?
Arvoliberaalipolitiikka voi olla avainsana.
Vapaammat säädökset ?
Tiedä tuota demokratia ei kumminkaan toimi. Jos EU:n lait täällä voimassa pysyvät

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Arto Granlund kirjoitti:
"Uotilalla tuntuu olevan varsin hatarat tiedot siitä miksi demariaktiivit vierastavat persuja, mitään persukammoa ei suinkaan ole, kun demariaktiivien kanssa keskustelee."

Demarijohto vierastaa ja kammoksuu perussuomalaisia ennen kaikkea siitä syystä, että PS:n väki on houkutellut kannattajikseen suuren osan perinteisistä demareista. Talouspolitiikassa PS sopisi Sdp:lle hallituskumppaniksi paljon paremmin kuin Kokoomus. Kokoomus-johtoisessa hallituksessa apupuolueena rämpinyt Sdp on jo menettänyt kohta puolet kannatuksestaan, suuren osan siitä perussuomalaisille.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

En tiedä paljonko demari-mepit ajattelivat teollisuuden suomalaisia duunareita, kun äänestivät 16.4. ja 3.7.2013 EU:n teollisuuden päästöoikeuksien kiristämisen puolesta ? Idealismiin ja kieroontuneeseen kaupankäyntiin perustuva sekä globaalisti epäsymmetristä kilpailukykyä luova päästöoikeuksien kiristäminen tuskin paljoa lämmittää irtisanomisuhan alla olevia duunareita.

Em. asian käsittelyyn liittyviä suomalaisten meppien äänestyskäyttäytymistä voi käydä katsomassa oheisista linkeistä:

3.7.2013 äänestys:
http://www.votewatch.eu/en/timing-of-auctions-of-g...

16.4.2013 äänestys:
http://www.votewatch.eu/en/clarifying-provisions-o...

Huomi kiinnittyy tässä millä linjoilla enemmistö ( 2 ) kokoomus-meppiä ja ps:n meppi ovat olleet ja toisaalta millä linjoilla sd:n mepit ovat olleet ( jos ovat olleet äänestyksessä paikalla ) tässä Suomenkin talouspolitiikkaan vaikuttavassa asiassa.

EU -vaalithan ovat 22. - 25.5.2014 välisenä ajanjaksona.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Uotila. Oma otantani on sen verran pieni, että sillä ei aitoja galluppeja saada aikaan. No Arto havannoi ympäristöään omalla tavallaan. Terve vaan Arto:):). Tosiasiassa omat antennini ovat demarien kannattajaystävistäni ja niitä on koko joukko, viestineet aika outoja signaaleja.

Osa on aivan tosissaan suivaantunut Urpilaisen tyylistä. Outoa siinä on se, että VVM:ää ei mielletä aidoksi demariksi. Osa syynä saattaa olla Jungerin läsnäolo taustalla. Nykyjohdon ulosanti ei yksinkertaisesti mene perille. PS ei näille henkilöille ole enää samanlainen peikko kuin aiemmin.

Toisilla riittää vielä kannatusta Urpilaiselle, mutta Jungeria ei juuri kukaan diggaa. Voi sanoa, että kukaan näistä tutuistani ei ole täysin tyytyväinen demarien nykyjohtoon. Tosin eipä tuo Heinäluomakaan kovin korkeita pinnoja kerää. Lipposen haamu...kukaties.

No mennään aiheeseesi. SDP:n kannattajat ovat ihan aidosti puolueuskollista väkeä, koska kyseessä on aito perinteinen ideologia, jolla on menneisyys ja jopa kansainvälinen tausta. Eli kyse ei ole niinkään puolueen alamäestä, vaan puolueen johdon alamäestä. Jos demarit alkaisivat tosissaan änkyröimään Kokoomusta vastaan, se nostaisi ainakin Jutan pisteitä ja pelastaisi ehkä puheenjohtajapaikan. Jungerin urheiluauto eduskuntatalon edessä antaa viestiä ja ylimielisyyttä kuvaa ja luulen, että edes paras kaveripiiri ei pysty auttamaan.

Mikäli mennään vielä nämä vajaat kaksivuotta on demareilla aikaa korjata suuntaansa joko puoluejohdon vaivihkaisella palaamisella juurilleen tai radikaalimmin teoin, vaihtamalla vaikka pakolla johtoryhmäänsä. Niin tai näin demarien mahdollisuus nostaa kannatustaan on yhtälailla mahdollista kuin Keskustallekkin.

Hyvää asiassa on se, että PS on todella kypsymässä hallitus- ja jopa pääministeripuolueeksi. PS+Kesk+SDP.

Reijo Tossavainen

Jungnerista on tullut rasite demaripuolueelle.

Pekka Salo

Takiaispuolue on uusi erittäin osuva lisänimi. Sille voi povata pitkää elämää.

Nykyisessä hallituksessa roikkuu vihreät mukana tehtäköön sitten mitä hyvänsä. Omat ministerit vain haukkuvat omaa hallitusta.
Rkp on hallituksessa kuin todellinen takiainen hiuksissa ikään pitämässä kiinni yhdestä ja ainoasta asiasta eli ruotsin kielen etujen lisäämisestä.
Kristillistenkin voi ajatella olevan takiaispuolue, mutta syy taitaa olla "kun nyt vihdoinkin päästiin".
Vasemmistoliitto on pelkästään "Takiainen" Arhinmäen yksityisen edun ajaja.

Seuraavan hallituksen muodostaminen lähtee ensinnäkin vaalien tuloksesta. Suurimman puolueen puheenjohtaja aloittaa tunnustelut kysymällä ensin Rkp:n mielipiteen sen haluamista kumppaneista. Rkp kertoo, että hallituksen muodostavat tällä kertaa se ja kepu, kokoomus ja perussuomalaiset. Muut jäävät oppositioon.

Rkp:läisellä rahalla, jota on yhä enemmän, on myös enemmän vaikutus valtaa. Näin on rahavalta jälleen kerran puhunut.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uotila on siinä oikeassa, persujen talouspolitiika on lähempänä demareita kuin kokoomuksen, mutta, mutta. Sosialiemokratia on kansaivalinen aate ja liike, veljespuolueita ympäri maaimaa. varsinkin Euroopassa. Sosalidemokratian keskeisiä periaateita ovat mm. kansaivälisyys, oikeudenmukaisuus, joka ilmenee maissa joissa on voimakas sosialidemokratia pieninä tuloeroina, pohoismaat hyvänä eimerkkinä. Tasa-arvo, ei pelkästään miesten ja naisten vaan yleensä ihmisten, esimerkkinä olkoon vaikka suomalainen peruskoulu jota kok. vastusti viimeiseen asti. Solidaarisuus joka ilmenee antamalla pienen murusen kansantulosta kehitysapuna ja ottamalla hädässä olevia pakolaisia Suomeen. Persut ovat nationalistinen puolue, mikä näkyy kieleisenä suhtautumisena EU:n ja yleensä kansaivälisyyteen. Persut on sisäänpäin kääntyvä, omaan napaan tuijottava ahdasmielinen porukka, jonka kielteinen suhtautuminen kehitysapuun ja pakolaisten vastaanottoon on tiedossa. Nämä varsin keskeiset erot demarien ja persujen välillä ovat omiaan luomaan epäilyksen onnistuneelle yhteistyölle. Jos on valittava notkahdus yksissä vaaleissa tai luopuminen keskeisistä periaatteista, valitsen notkahuksen.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Arto. Mitä mieltä olet Demareiden nykyjohdosta kontra aitoon ja perinteiseen demari aatteseen? Olen aina sanonut, vaikken sinänsä demari olekkaan, että puolue on itseoikeutettu kuulumaan maamme poliittiselle kartalle. Sen verran Huuskon aiheesta, ettei klikkaa pihalle. Omaveikkaukseni on PS+Kesk+SDP.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huomenta vaan Antti, sinne Kaarinaan, entiseen kotikuntaani johon minulla on huomattavasti läheisemmät siteet kuin nykyiseen koikuntaani Paimioon, olen siis kaarinalainen joka asuu Paimiossa. En ole lainkaan tyytyväinen, juuri eilen soitin kaarinalaiselle demarivaikuttajalle, jonka sinäkin hyvin tunnet, mutta jätän nyt nimen kertomatta. Kirosimme yhdessä Huovisen järjenvastaista ulostuloa "keppana" asiassa, vaikka huovinen nyt yrittää vetää sanojaan takaisin, vahinko on jo tapahtunut. Olematta sovinisti sanoisin, kyllä nuorehkot demarinaiset, joilta arkielämän tosiasiat ovat hukassa ovat tämän puolueen maineen pilanneet, olen lopen kyllästynyt siihen holhous- menttaliteettiin mitä sieltä suunnasta jatkuvasti tulee, nämä elämää rajoittavat säännökset ovat myös syy miksi Suomessa on niin pirun kallista elää.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #99

Joo näin se menee. Tulin juuri Hiidenmaalta ja Saarenmaalta ja no olin autolla, mutta ostin Tallinnan satamasta "vähät" tuliaiseni. Pitäisi Huovisen ottaa vapaata ministerin virasta ja mennä ko. markettien kassalle töihin. Voisi nähdä kolikon kääntöpuolen hiukka selvemmin.

Tosiasiassa demarien tämän hetken kannatusluvut ovat luonnottomat ja ne johtuvat juuri siitä, että nykyinen linja ei synkkaa demariaatteen kanssa. Aika usein puhutaan siitä, että demariaatetta ei enää tarvita, se on tehtävänsä tehnyt. Päinvastoin väittäisin sille olevan juuri nyt enemmän tarvetta kuin pitkään aikaa, vaikken demari olekkaan:):).

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Vaaleihin on vielä aikaa liki 2 vuotta ja paljon ehtii tapahtua vielä tätä ennen. Kuitenkin näyttäisi nyt siltä, että pitäisi tapahtua täydellinen ihme sekä Euroopan taloudessa, että Suomen omassa sisäisessä politiikassa, jotta nykyiset hallituspuolueet säilyttäisivät edes nykyiset kannatuksensa.

Näitä täydellisiä ihmeitä ei kuitenkaan tule tapahtumaan, vaan suuret ongelmat kasaantuvat edelleen vaaleihin 2015. Jos asiat ryssitään oikein kunnolla Suomen ja Euroalueen nykyjohtojen toimesta, ei olisi ollenkaan täysi mahdottomuus, että Keskusta ja PS saisivat jo kahdestaan mandaatin enemmistöön.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ylempänä esiin nostettu perussuomalaisten talouspolitiikka on mielenkiintoinen aihe. Europarlamentaarikko Sampo Terhon ryhmä esitti talvella budjetin rajua tasapainottamista ja siinä yhteydessä ruuan ja lääkkeiden alvin korotusta sekä työttömyysturvan muuttamista ehdolliseksi, mutta puheenjohtaja Timo Soini torjui ainakin nuo alv-korotukset.

Terhon ryhmän näkemys on siis erittäin oikeistolainen, mutta Soinin PS:n virallinen talouspoliittinen linja tuntuisi olevana maltillinen eli ei mitenkään radikaalisti SDP:stä, kokoomuksesta ja keskustasta poikkeava.

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaisten_tyoryhmara...

http://yle.fi/uutiset/timo_soini_alvn_nosto_ei_men...

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/294194...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Olen ns. PS mielinen. Terhon ulostulot noista aihepiireistä nostavat omat niskaharjakseni pystyyn ja kulmahampaat kasvavat. Vapaana kansalaisena voin todeta, että ko. tyyppi pitäisi pistää sivuraiteelle vähäksi aikaa.

Kasvukipuja PS:n sisällä, ehkä. Henkilökohtaista pyrkyryyttä luultavasti. Noilla keinoilla ei maamme hyvinvoinnin kasvua edistetä.

Tuolla toisessa blogissa esitin erään tilaston, josta jokaisen puoluejohtajan pitäisi ymmärtää vetää johtopäätös, vaikka matikassa olisi nelonen.

Pyöristetään maamme itsenäisyyden aika sadaksi vuodeksi. Siihen ei pitkä aika menen. Aivan kuin yritykset jakavat tulokset vuosineljänneksiin. Maamme sadan vuoden viimeinen neljännes, 25% itsenäisyyden ajasta on järkyttävän massatyöttömyyden aikaa. Fantastista.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mepeistä Sampo Terho (ps), Hannu Takkula ( kesk ), Sari Essayah (kd), Eija-Riitta Korhola (kok) sekä Petri Sarvamaa ( kok ) ovat pyrkineet torjumaan parlamentissa päästörajoitusten negatiivisia vaikutuksia Suomen ja EU:n teolllisuudelle ja näin ollen myös torjumaan negatiivisia vaikutuksia teollisuustyöntekijöille.

Päästöoikeuksien kiristämistä ovat ajaneet mm. Liisa Jaakonsaari ( sd ), Mitro Repo ( sd ), Anneli Jäätteenmäki (kesk) sekä Sirpa Pietikäinen ( kok ! ).

Työttömät teollisuustyöntekijät eivät ole omiaan edistämään kulutuksen kasvua ja Suomen taloudellista elpymistä. On mielenkiintoista,että tässä EU:n todella tiukassa taloudellisessa tilanteessa halutaan ehdoin tahdoin sahata omaa oksaa erilaisilla EU:n kilpailukykyä rajoittavilla vihermääräyksillä, joita muu maailma ei noudata.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #103

Varmaan ja hyvä niin. Terhon alv ja köyhät kyykkyyn linja laittaa miettimään miehen aatemaailmaa.

Käyttäjän petrikiiski kuva
Petri O. Kiiski

Persujen talouspolitiikka on täydellinen mysteeri.

Ulospäin pyritään antamaan kuva työläisen ja köyhän ystävästä. Toisaalta tänne kirjoittavista vaatimuksia sisäisestä devalvaatiosta (tai sen pakosta) ovat esittäneet lähinnä perussuomalaiset kirjoittajt.

Eli onko persujen talouspolitiikka lähempänä demareita vai kokkareita?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Persujen talouspolitiikka on täydellinen mysteeri."

Voisiko olla huonompaa kuin nykyisen hallituksen tai edellisen keskustavetoisen hallituksen?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Antti Brusi kirjoitti:
"Uotila. Oma otantani on sen verran pieni, että sillä ei aitoja galluppeja saada aikaan. No Arto havannoi ympäristöään omalla tavallaan. Terve vaan Arto:):). Tosiasiassa omat antennini ovat demarien kannattajaystävistäni ja niitä on koko joukko, viestineet aika outoja signaaleja.
Osa on aivan tosissaan suivaantunut Urpilaisen tyylistä. Outoa siinä on se, että VVM:ää ei mielletä aidoksi demariksi. Osa syynä saattaa olla Jungerin läsnäolo taustalla. Nykyjohdon ulosanti ei yksinkertaisesti mene perille. PS ei näille henkilöille ole enää samanlainen peikko kuin aiemmin."

Olen paljolta samaa mieltä esittämistäsi näkemyksistä.
Hälyttävää on, että johtavien demarien piirissä ei käydä keskustelua harjoitetusta politiikasta ja sen järkevyydestä. Johtajan pelko on melkein samaa luokkaa kuin Kremlin hallitsemassa valtakunnassa. Kukaan ei uskalla sanoa, että nyt mennään kovalla rytinällä täysin väärään suuntaan.

Demareille oli ratkaiseva virhe ryhtyä Kokoomus-vetoisen hallituksen apupuolueeksi. Sanotaan, että työväenpuolueen ei pidä mennä herrojen kanssa marjaan. Se sanonta ei ole menettänyt merkitystään. Vuoden 2011 vaalien jälkeenkin olisi ollut muitakin toimintamalleja. Sen sijaan demareissa linjaa vetävät nykyään kaikenlaiset "bemaridemarit", jotka haluavat suorastaan ajaa oikealta ohi Kokoomuksen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Herrat", jotka pyörittävät bisnestä, tarvitsevat niitä palkkaa saavia työntekijöitä, joilla on varaa ostaa "herrojen" kaupasta tavaraa. Jos työntekijöillä ole työtä, niin ei ole palkkaa, eikä "herrojenkaan" kauppa käy. Jos ei ole kauppaa, niin ei ole työtä eikä työntekijällä palkkaa.

Tämän periaatteen on kokoomukselainen J.K. Paasikivi kirjannut jo ennen sotia. No silloin ei ollut perussuomalaisia, oli vaan kokoomukselaisia, maalaisliittolaisia ja duunareita. Muuten samoihin aikoihin Santeri Alkiohan esitti ajatuksen Euroopan Yhdysvalloista.

Samassa veneessä ovat siis sekä "herrat" että työntekijät. Löytyisiköhän tästä mitään yhteistä synergiaa kokoomukselle ja demareilla/perussuomalaislle/ keskustalle.
Ongelma koko em. prosessissa on kaksi pääkohtaa.

Ensimmäinen on se, että kotimaisessa talouspolitiikassa on aivan liikaa välistävetämistä. Siis liikaa verovaroilla sekä veroluonteisilla kansalaisilta kerättävillä lakisääteiseisillä maksuilla tuettua "bisnestä" johon on myös sotkettu erilaisia idealismeja. Nämä rahat ovat pois aidoilta yrittäjiltä, jotka aidosti ottavat yrittäjän riskin. Yrittäjyyteen kuuluu riskin kantaminen. Sitä ei ole se, että verovaroilla tai lakisääteisillä veroluonteisilla maksuilla varmistetaan yrityksen kate. Viimeksimainittu toimintamalli johtaa vapaan yritystoiminnan degeneraatioon.

Toinen on se, että kotimaan sisämarkkinat eivät meitä elätä, vaan meidän on saatava vienti vetämään. Joskus vaan tuntuu, että meillä Suomessa ja EU:ssa monet tekevät parhaansa, että meidän kilpailukyky ei olisi parempi muihin globaaleihin kilpailijoihimme verrattuna. Toki tulee ihmetelleeksi, myös sitä miten läntinen naapurimme onnistuu myymään paremmin samaa tavaraa, jota mekin Suomessa valmistamme, mutta emme kuulemma korkeiden palkkakustannusten vuoksi saa kaupaksi maailmalle.

Toisaalta onneksi olemme EU:n mukana olleet neuvottelemassa mm. Etelä-Amerikan ja tulemme olemaan USA:n kanssa neuvottelemassa vapaakauppasopimuksista. USA on jo vähitellen toipumassa omasta itseaiheutetusta vuoden 2008 finannsikatastrofista, jonka vaikutukset levisivät ympäri maailmaa, myös Suomeen. EU:n neuvottelemat vapaakauppasopimuset ovat omalta osaltaan edistämässä myös suomalaisten tuotteiden vientiä. Toki yritykset itse ovat viimekädessä vastuussa tuotteidensa markkinoinnista ja myynnistä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vaalien jälkeisellä hallituksella ei kannata spekuloida niin kauan kun sitä hajoittava Snowdenin kysymys on ratkaisematta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset