Markku Huusko

Rinne valittiin - jo älähti elinkeinoelämän edusmies

  • Uuden Suomen Linda Pelkosen valokuvaama Antti Rinne tänään Seinäjoella.
    Uuden Suomen Linda Pelkosen valokuvaama Antti Rinne tänään Seinäjoella.

Kovaksi keitetty ammattiyhdistysmies Antti Rinne, 51, on SDP:n uusi puheenjohtaja. Tällä puoluekokouspäätöksellä sosialidemokraatit siirtyvät piirun verran vasemmistolaisempaan suuntaan.

Rinne aloitti työmarkkinataistelunsa elinkeinoelämän kavahtaman AKT:n lakimiehenä vuonna 1986, nousi ERTOn puheenjohtajaksi 2002, Toimihenkilöunionin puheenjohtajaksi 2005 ja Ammattiliitto Pron puheenjohtajaksi 2011.

Rinteen valinta on aiheuttanut jo kulmakarvojen kohottelua elinkeinoelämän puolella. Repiikö hän kokoomuksen kanssa tehdyt hallituksen kehyspäätökset, alkaako hän toteuttaa valtion aktiivista kietoutumista yritysmaailmaan eli valtiokapitalismia, rokotetaanko yrityksiä verotuksella ja torpataanko jatkossa kaikki suurliikemies Björn Wahlroosin tällä viikolla peräänkuuluttamat työmarkkinoiden joustot?

Yksityisten yritysten suorapuheinen edusmies, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä kavahti tänään jo julkisesti Rinteen nousua SDP:n puheenjohtajaksi. Kokoomuksessa europarlamenttiin vuonna 2009 pyrkinyt mies kirjoitti blogissaan tänään näin:

"Euroopassa on meneillään suuri ideologinen kamppailu markkinatalouden ja valtiokapitalismin välillä. Antti Rinteen valinta on osa tätä taistelua. Valtiokapitalismin kannattajat hakevat kasvua keskitetyn teollisuuspolitiikan, valtio-omistuksen, valtiollisen riskirahoituksen ja (Suomessa) kuntakapitalismin keinoin. Tavoitteena ei ole tasavertaiset toimintaedellytykset kaikille yrityksille."

Luottamus Rinteeseen ei ole hallituskavereiden kavereiden keskuudessa ihan tapissaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On pakko laittaa linkki Uudessa Suomessa 10.10.2007 julkaistuun kirjailija Jari Tervon kirjoitukseen, jossa ensimmäistä kertaa nostettiin Jutta Urpilaisen nimi esiin potentiaalisena puheenjohtajana. US teki tuona verkkotoimintansa ensimmäisenä päivänä aiheesta myös uutisen.

Tervo kirjoitti: "Remonttimiesten tarkoituksena on paitsi sukupuolen- myös sukupolvenvaihdos puolueen huipulla. Puolueen ykköspaikalle on säästetty Vaasan vaalipiirin toisen kauden kansanedustajaa Jutta Urpilaista."

http://jaritervo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/41750-he...

Taas tehdään "sukupuolen- ja sukupolvenvaihdos", kun pois äänestettyä puheenjohtajaa selvästi vanhempi miespuolinen henkilö tuli valituksi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Yleensä ikä tuo ymmärrystä - mutta ei ehkä ammattiyhdistysliikkeessä.

Olli Kankaanpää

Antti Rinne on Björn Wahlroosin kanssa samalla kannalla työelämän joustojen suhteen. Herrat saavat jatkossa keskittyä Suomen eroon eurosta. Liike-elämä, toisin kuin moni lehti kirjoittaa, on Suomen irtioton kannalla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Miksi liike-elämä kannattaisi rahaliiton hajoittamista? Pari spekulanttia eivät ole liike-elämä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maamme vaatii kovaksi keitettyä johtoa joka pitää meidän puolta.
Maamme ei kaipaa poliitikkoa, Kiviniemi vai kuka hän oli , joka avasi ulkomaalaisille pankeille piikkejä ja Urpilaista joka piti piikkiä pystyssä verovaroinemme.

Tähän Urpilainen kaatui.

Urpilaiselle ja hallituksellemme toivon nyt ehtiessään lapsionnea, jotta nykyistä velaksi elämistämme kantaisi huomenna useammat hartiat.
Maahamme muuttajilta, uudisasukkailta ei voi vaatia laskujemme maksamista. Siihen he eivät ole syyllisiä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Tämä järjestelmä ei tule toimimaan. Se voidaan korvata joustavilla työmarkkinoilla niin kuin Yhdysvalloissa on tehty. Siellä teollisuustyöntekijän reaaliansio on 1970-luvun tasolla. Tai se voidaan korjata niin kuin Euroopassa, eli työttömyydellä", Wahlroos sanoi.

Jep,eli alle kahden taalan tuntiliksalla,ilman mitään huom.mitään OIKEUKSIA työntekijällä.Kuten ameerikoissa.Ei muuten koske pelkästään teollisuus työntekijöitä,riippuu missä päin ameerikoita työskentelee ja millä alalla.1,75 on ravintola-alalla aivan yleistä+tipit joista ansio kertyy.

Tottavieköön Suomi on jo jaettu työtä tekeviin es.osa-aikaiset,pätkätyöläiset,työllistämistukityölliset jne.työntekijöihin joilla ei ole oikeuksia,sekä palkkataso alakantissa.Työntekijät vaihdetaan uusiin, eli kierrätetään ammattitaitoista porukkaa,ilman aikomustakaan palkata jatkuvaan työsuhteeseen.

1200kk.Ja Suomen hintapolitiikka,jep.

Eläkettä saavilla herroilla ei hätäpäivää.Työntekijät maksavat heidän huippueläkkeensä vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mielestäni Wahlroos toi julki vaihtoehdot Suomen ollessa yhteisvaluutassa. Ay tukee euroa ja vastustaa joustavia työmarkkinoita. Ei ole kovinkaan pieleen mennyt tulkinta, jos katsoo ay:n kannattavan työttömyyttä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kyse ei ole pelkästään eurosta vaan koko EU:n systeemistä.Lakeja joita sitoudutaan noudattamaan ilman harkintaa ja oman maan etua.Muutamat jotka havittelevat virkaa hyväpalkkaisessa ,mihinkään vaikuttamattomassa toimessa.Komissaari joo..

Suomen koko kurjuus on nähtävissä siinä,miten ministeritasolta asti on jäänyt oman maan asiat paitsioon ja hoitamatta.Etusijan ovat saaneet Eu lobbaus,puolueesta riippumatta.

Es.virossa ei neuvotteluissa kaikkea hyväksytty sellaisenaan,kuten täällä.Suomi ei myöskään noudata kansalaistensa helpotukseksi säädöksiä jne.plaa,plaa,plaa..kuten pitäisi.

Käyttäjän HannuMyllynen kuva
Hannu Myllynen

Työsuorituksia ostetaan ja myydään, käydään kauppaa.
Kauppasopimuksia työstäkin tehdään toistaiseksi voimassa olevina, määräaikaisina, osa-aikaisina, spot-sopimuksina jne.

Sopimusta ei synny jos ei yhteisymmärrykseen päästä ehdoista, kustannuksista , spesifikaatioista, sanktioista, aikatauluista yni .

Mistä työttömyys johtuu? Hinnat, ehdot , kustannukset rajaavat osan töistä ja tekijöistä ulkopuolelle. Markkinat siirtyvät muualle, kuten on käynyt.

Nykyisessä maailmankylässä ei kenenkään ole pakko ostaa eikä myydä työtä eikä millä ehdoilla hyvänsä. Emme pysty kilpailemaan rutiinityösuorituksissa joten meidän tulee kouluttautua, tutkia ja kehittää tuotteita ja tuotantoa , jossa eivät nk halpamaat pysty kilpailemaan. Kannattaa yksilön ja yrityksen etsiytyä tuotemarkkina-alueille , joissa kysyntä ylittää tarjonnan.

Jos kilpailet samoilla työsuoritusmarkkinoilla kuin kiinalaiset, intialaiset , vietnamilaiset ym niin minimipalkkaa ei turvaa mikään työehtosopimus vaikka miten yleissitova. Jos et myy markkinahintaan niin sitten olet myymättä.

Jukka Laine

Ensimmäisenä tuli mieleen Suomen rahoittajat. Mitä Rinne heille selvittää poliittisista linjauksistaan. Pahimmillaan lainarahan hinta voi nousta, jos valtiovarainministeri alkaisi vaatia omia utopistisia ja populistisia näkemyksiä toteutettavaksi.

Kokoomuslaiset vanhat politrukit ovat jo nähneet merkkejä Rinteessä siitä että hän tullut kokoomuksen linjoille. Kokoomuksen linja on taas sama kuin Saksan linja, Suomi tukee muiden maiden pankkeja ja korottaa omia verojaan ja leikkaa kansalaistensa elintasoa.

Rikkaat ovat rikastuneet mutta demarit vain haikailevat menneisyyttä. Ei sitä voi kuin hämmästellä.

Jukka Mäkinen

Rinteestä en osaa sanoa sitä tai tätä, mutta se että Urpilaisesta päästiin on koko Suomen etu. Siitä seikkailusta nyt tuli muutaman miljadin ylimääräinen lasku Suomen kanssantaloudelle, mutta pääsivät ainakin siskot näyttämään osaamistaan.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Valitettavasti huononkin voi vaihtaa huonompaan.. Niin tässä taisi käydä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Hyviä taustatietoja. Mielenkiintoisia pelkoja ja ulostuloja heti valinnan jälkeen. Saa nähdä minkä ministerimandaatin Rinne itselleen tahtoo? Toisekseen ajaako hän Urpilaista paremmin perinteisten duunarienkin asioita, ja palaako persuihin liittyneet demarit kotipesäänsä Mr. Putkosen johdolla?

Jukka Laine

Rinne pistää nimensä seuraavaan tukipakettiin. Suomi ei selviä ilman ulkomaista velkarahaa montaa viikkoa. Rinteen valinta synkistää näkymiä ja työpaikkojen ulkoistamiset tulevat kiihtymään ja jopa valtion lainarahan hinta voi nousta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Saa nähdä kumman puolelle Rinne asettuu EU:n vai Suomen?

Jukka Mäkinen

Todennäköisesti Rinteen puolelle, siitä sitten riippuu onko vastapuolella Suomi, EU vai molemmat.

Olli Kankaanpää

Uuden Suomen päätoimittajan asuntolainan korkoeroista pitää eropäätöksen jälkeen huolta Suomen Pankki.

Reino Jalas

Sen paremmin EK kuin kukaan muukaan porvarileirissa ei ole oikeasti huolissaan Rinteen mahdollisesta entistä vasemmistolaisemmasta politiikasta.

Muistikuvieni mukaan myös valtiovarainministeri Eero Heinäluoma oli SAK-taustainen. Hänelle ei tuottanut minkäänlaista tuskaa lakkauttaa 2005 varallisuusveroa Suomessa.

Työministeri Ihalainenkaan ei ole juuri AY-pehmoillut, pakollisia "oikeudenmukaisuus" -mantroja enempää. Oli täysillä ajamassa väelleen viime syksyn 3-vuotista nollatupoa.

Historia ei anna oikein minkäänlaista varmaa osviittaa siitä että millaista demaripolitiikkaa on tulossa ensi vaaleihin saakka. Ilmeisesti Rinnettä ja hänen osuvia sanomisiansa tällä hetkellä pelätään jonkin verran enemmän kuin Urpilaista. Sekään ei ole politiikassa ihan mitätön asia.
Mutta tuskin Rinnekään 15% kannatuksen kohdalla haluaa ennenaikaisia syysvaaleja.

Jukka Laine

Urpilainen oli iässä jossa ihminen kykenee vielä omaksumaan uutta. Ja sitä uudistautumista nyt tarvittaisiin Suomessa ja kykyä nähdä asiat monesta
näkökulmasta.

Ikääntyvä mies, joka omaa hieman hitaan ja kankean ajattelukyvyn ja on ikänsä taistellut uudistautumista vastaan, surullista.

Kyllähän sen näkee meistä miehistä ettei meillä montaa ajatusta kerrallaan päähän mahdu. Enpä olisi uskonut, että tulee Urpilaista ikävä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ihan pakko kirjottaa johonki, ihanaa fantastista, että jyrki-jutat jättää meät!

Ay-liike tänä päivänä on kysseenalainen bisnesilmiö, mutta sossut vasemmalle on hieno homma, onneksi olkhoon!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minihallitusneuvottelut ovat nyt edessä, eli SDP haluaa joidenkin aiempien päätösten uudelleen arvioimista. Muut hallituspuolueet tuskin riemastuvat.

Rinne haluaa Ylen TV1:ssä nähdyn haastattelun mukaan elvytystä: rahaa homekoulujen kunnostukseen ja tiestöön. Lapsilisien leikkauksen purkaminen noussee pöydälle.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

EK:n herrat pelaa kovemmilla panoksilla.Koronkiskureita ei suvaita ,eihän?Siksipä on pankki Maltalle perustettava.

Veroa ei Suomeen maksettu silloin eikä sen jälkeen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jos puhutaan homekouluista,on se riski ,vaara lapsille sekä henkilökunnalle.Vuosikausia kouluja sekä päiväkoteja parakeissa,HALOO?Palkkoja korotettu herroille ja narreille,ilman tulosta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sdp:n valtaus ei ollut AY-liikkeltä mitenkään nerokas veto. Demareiden nykyisten kannattajien ikärakenne on sellainen, että puoli prosenttia kannatusta katoaa pelkästään luonnollisen kuolleisuuden vuoksi joka ikinen vuosi. Nyt hukataan kerralla iso joukko toimihenkilönaisia. Rinteellä alkaa olla kova duuni pitää demarit suurempana puolueena kuin Vasemmistoliitto. Kaikki panokset laitettiin persujen paluumuuton varaan.

Hannu Tanskanen

Enpä usko että tuo äänestystulos oli niinkään Rinteen puolesta kuin Urpilaista vastaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Usarin Linda Pelkonen kuvailee hyvin tunnelmia SDP:n puoluekokouksesta paikan päältä:

http://lindapelkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1676...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Media peliä ,edelleen.Suomen kansalle syötetään kilvan tuloksia joita on es.YLE pakkoveron muodossa mahdolistettu.

Missä puolueeton katsantakanta?Katsokaapa tarkaan kuka omistaa ja mitä,missäkin.

Pia Heinänen

Melkoinen vaihtoaalto käynyt puheenjohtajien osalta sitten viime eduskuntavaalien. Hyvä niin.

Melkein haluaisin kiittää asiasta yksinvaltias Soinia, joka on usuttanut vanhat koirat opettelemaan uusia temppuja.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Jos ns.totta,puhutaan,koko paska on niin,että kokoomuksen haluama "totuus" on teille kaikile selvää totuutta.Ja sitten vielä,lehdistö ja muu media on ainoa totuus teille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Urpilainen tai Rinne - ei juuri Suomen asemaan vaikuta.

Ihmettelen, että maallemme tärkeistä asioista kirjoittavat tosiasioihin pohjautuen - eivät Erkki Toivasen kaltaisten sivistyneiden toimittajien jälkeen enää juuri median ns. ammattilaiset vaan - lähinnä meklarit, yliopistoihmiset, tutkijat, talouslehtien analyytikot, jopa asioihin oma-aloitteisesti perehtyneet kansalaiset.

Ilman heidän panostaan tämä muistuttaisi jotain vanhaa Albanaa. Mikä tämän maan on saanut vaikenemaan vaikeiden aiheiden reippaasta käsittelystä ja vajoamaan henkilötason juoruihin ja hyssyttelyyn?

Kansalaiset etsivät tietoa kv. lähteistä, kun sitäkään ei enää jakseta median taholta seurata. Keskustellan siitä, voiko keskustelusta keskustella.

Ilman oppositiota, mm. asiapohjaiset kansallisesti tärkeät, eurokriittiset ja -skeptiset puheenvuorot olisivat tainneet jäädä lähes tyystin ilmitulematta. Nyt pitäisi oikein kunnolla grillata päättäjien edusmiehiä. Tähän asti he ovat päässeet aivan liian helpolla leväperäisen ja laiskan median käsittelyssä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Onhan Rinteellä kuitenkin tehtävää. Kuten nykyisin on trendikästä sanoa, että on haastavan työn äärellä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pitähän tuo haastavasti kiirettä jo Loimaan kassallakin ja Turun Linnankadun tiilitalossa...
http://www.tradingeconomics.com/finland/unemployme...

Sanoikohan joku Think Tank-tilaisuudessa, että todellinen työttömyysprossa on 15-16%, ei siis 9,5%?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #40

Minä olen ainakin sanonut, mutten muista missä kaikkialla. Lähteenäni olen käyttänyt tätä Roger Wessmanin kirjoitusta:

http://rogerwessman.com/2014/04/24/tyottomyyden-no...

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

"... torpataanko jatkossa kaikki suurliikemies Björn Wahlroosin tällä viikolla peräänkuuluttamat työmarkkinoiden joustot?..."

Jos tarkasti kuunteli "Nallen" sanoman Liberan tilaisuudessa tajusi että hänkin on ymmärtänyt ettei työmarkkinoiden joustoja tule tapahtumaan (hyvinvointiyhteiskunnassa) siinä määrin että niillä olisi mitään merkitystä Suomen kilpailukyvylle.(Samalla tuhottaisiin sisämarkkinat.)

Se mitä "Nalle" peräänkuulutti oli kelluva valuutta Suomelle. Hän on nyt valinnut voittaja puolen. Hänkin toki pelkäsi sitä kuinka Euroopan maiden välinen politiikka kehittyy kun euroa aletaan hajottaa, niin moni poliitikko menettää kasvonsa tuolloin. Poliittiset kostot eurosta eroaville eivät ole poissuljettuja.

http://www.katsomo.fi/?progId=343868

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset