Markku Huusko

Stubb ratsasti pääministeriksi ison rahan tuella

  • Alexander Stubbin hallitus alkoi hallita Suomea tänä kesänä. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Alexander Stubbin hallitus alkoi hallita Suomea tänä kesänä. Kuva: Petteri Paalasmaa

Kokoomuksen Sirpa Pietikäinen teki kevään vaaleissa taloudellisesti kaikkensa saadakseen jatkokauden europarlamenttiin. Myös saman puolueen Alexander Stubbille eurovaalit olivat jättipanostuksen paikka.

Pietikäinen upotti vaaleihin jättimäiset 183 701,19 euroa ja Stubb myös huimat 126 596,13 euroa.

Heidän rahoituksessaan on kuitenkin yksi valtava ero. Siinä missä Stubb käytti massiiviseen kampanjaansa vain saamaansa tukirahaa rikkailta yksityishenkilöiltä ja yrityksiltä (Katso Subbin ilmoitus ja rahoittajat täältä), oli Pietikäinen valmis suuriin henkilökohtaisiin uhrauksiin omien säästöjen ja lainojen muodossa (Katso Pietikäisen ilmoitus ja rahoittajat täältä).

Pietikäinen laittoi omia varoja kampanjaansa peräti 49 147,98 euroa, yhden kalliimman puoleisen henkilöauton verran. Lainoja hän otti tukiryhmineen vielä enemmän, 60 000 euroa. Tätä lainaa maksetaan suunnitelman mukaan takaisin viiden vuoden ajan 1715,82 euroa kuussa.

Pietikäisen kampanja oli myös toteutuksensa puolesta poikkeuksellisen valtavan ulkomainonnan vuoksi. Siihen paloi rahaa peräti 127 359,01 euroa.

Käytti Stubbkin tosin lähes 50 000 euroa ulkomainontaan, mutta televisiomainontaan meni häneltä selvästi Pietikäistä enemmän, yli 20 000 euroa.

Ei tullut näistä vaaleista rakennemuutoksessa kärvistelevälle medialle pelastajaa, mutta Stubbin ne kyllä auttoivat pääministeriksi; hän sai eurovaaleista valtavan nosteen kokoomuksen puheenjohtajakisaan.

Yli 148 000 ääntä kansalaisilta oli sellainen suoritus, että moni konservatiivinenkin kokoomuslainen kääntyi Stubbin taakse.

Pahoillaan eivät ole myöskään Stubbia rahoittaneet Björn Wahlroos, Mikael Lilius, Kari Stadigh ja Chaim ”Poju” Zabludowicz. Hekin saivat haluamansa miehen maan keulille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (62 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oho - päätoimittaja on palannut lomalta! Kai konttori on ilmastoitu?

Muistan Helsingin metroasemalta Sirpa Pietikäisen vaalimainokset. Suuret julisteet sarjana juuri sillä vastapäisellä seinällä, jota matkustaja junaa odotelleessaan tulee tuijottaneeksi. Maksoihan se, mutta näyttää kannattaneen. Ilmankos Eija-Riitta Korholan blogi vaalien jälkeen oli kitkerää sorttia; puoluetoveri on loppujen lopuksi aina se pahin vihollinen.

Toiseksi viimeinen kappale on erinomainen. Rivijako palvelee dramaturgiaa, koska lukija odottaa verbiä "kääntyi" seuraavan "haudassaan". Huhut konservatiivisten kokoomuslaisten kuolemasta ovat kuitenkin ehdottomasti ennenaikaisia!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Päätoimittaja on tänä kesänä välillä lomaillut, välillä tehnyt töitä, kiitos asian huomaamisesta. Ilmastointi taitaa olla harvassa paikassa aivan kohdallaan näillä helteillä :)

Sirpa Pietikäisen ulkomainokset todella huomasi. Eräs asiantuntija sanoi minulle jo vaalien aikaan, että niiden on täytynyt maksaa yli 100 000 euroa.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Sirpan ulkomainokset myös ärsyttivät - ainakin minua! Työyhteisömme kevätretkellä Lahteen ensimmäinen vastaantulija oli Sirpan valtava kasvokuva! Ahisti!
Ilmeisimmin kuitenkin massiivinen mainoskampanja tehoaa - iso raha tehoaa!
Pelottavaa!

Mika Samuel Kiekkijev

Jussi Halla-aho 4055€, mahtaa Pietikäistä harmittaa, itseäni ainakin harmittaisi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Käytännössä ilman maksullista vaalikampanjaa toiminutta Jussi Halla-ahoa äänesti yli 80 000 suomalaista. Se on kiinnostava ilmiö.

Eniten harmittanee kymppitonneja omia varoja kampanjaan uhranneita ja Brysselin koneesta jääneitä ehdokkaita. Se on sitä politiikan karumpaa puolta.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Halla-Ahon mediahuomio eli hänen mamukriittisten toteamustensa ilmainen, julkinen paheksunta lienee vain nostanut kannatusta. Tai pitänyt yllä.

Ehkä hänet koetaan soturina taistelemassa valtamedian agendalla olevaa tasa-arvoisuuden ihanteellisuutta vastaan.

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Vaalirahoitus on laillista ja tiedotusvälineiden kannalta hyödyllistä. "Isoa rahaa" tarvitaan moniin hyödyllisiin asioihin, eikä se aina sisältöihin puutu. Julkaistaanhan tätäkin verkkolehteä "ison rahan" toimesta ja silti useimmat kirjoitukset ovat aikalailla "ison rahan" vastaisia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minusta on hyvä asia, että iso raha osallistuu myös vaaleihin. Samaan aikaan on kiinnostavaa, keitä poliitikkoja se tukee ja keitä ei.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Plussaa vai miinusta läpimenolle se, että Stubbin käyttämä summa ei juurikaan eroa vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa käyttämästään (119.000), mutta tukijoiden määrä on lisääntynyt?

http://www.vaalit.fi/uploads/zdieor3efnv.pdf

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

"Iso raha" pyrki ehkä eniten ostamaan politiikkaa Kekkosen kaudella idänkaupasta johtuen. Nyt yhtä selvää syytä kannattaa jotain poliitikkoa ei ole, ellei sitten ajatella Stubbin edustavan tätä päivää myös talousmiesten mielestä moneen taaksepäin katsovaan poliitikkoon verraten.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Niin no, tuntemattomuudesta nousseena Stubb sai v. 2004 europarlamenttivaaleissa vähän yli 115 000 ääntä. Nykyisen tunnettavuutensa sekä gallupsuosionsa huomioon ottaen odotettavissa oli nyt enemmän. Kuinka suuressa roolissa lienee ollut "iso raha", ja raha ylipäätään.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen Vastaus kommenttiin #15

Hesari oli yksi merkittävimpiä Stubb-nosteen luojia. Pääkirjoitussivun vieressä puolen tusinaa EU-myönteïstä "asiapitoista"juttua Stubbin kuvalla ja allekirjoituksella.

Stubb toimi tuolloin EU:n komission puheenjohtaja Romano Brodin erityisavustajana kohdemaa Suomi. Neuvostoliitossa samantyyppistä virkamiestä kutsuttiin politrukiksi.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Kun 'iso raha' tukee, ei voi olla niin, että pyyteettömästi noin tukevat jonkun edustajaehdokkaan onnistumista!

Käyttäjän timpuri kuva
Timo Uppala

Halla-ahon merkittävää saavutusta (äänimäärä/rahallinen panos) ei ole katsottu merkittäväksi asiaksi uutisoida missään

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Halla-ahon tapaus oli eilen hyvin näkyvästi ainakin Maikkarin uutisissa. Jos en väärin muista, kerrottiin, että yhden äänen "hinnaksi" tuli 5 senttiä, kun Pietikäisen vastaava luku oli noin 3,7 euroa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tasapuolisuuden nimissä olisi Olli Rehn tullut mainita, koska
hän käytti enmmän rahaa kuin Stubb
http://www.vaalirahoitus.fi/fi/index/vaalirahailmo...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä juttu käsitteli eniten rahaa käyttänyttä ja pääministeriä. Mutta ihan hyvä, kun laitoit linkin toiseksi eniten rahaa käyttäneen Rehnin ilmoitukseen. Hän tuki kampanjallaan yli 62 000 eurolla lehdistöä!

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Mikähän olisi ollut tulos, jos Halla-aho olisi käyttänyt saman verran kun nyt vaikka Rehn?
Ollaan siis tultu siihen, että vain rahalla voidaan estää rehellisen mielipiteen esittäminen...follow the money...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Halla-aho teki tuloksen perusteella lähes täydellisen kampanjan. Olisiko sitä raha enää miksikään muuttanut?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Entä sitten toisinpäin, jos Pietikäinen ei olisi satsannut rahaa, olisi jäänyt valitsematra?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Halla-ahon ei kannattanut sijoittaa kampanjointiin juurikaan rahaa, koska hän tiesi että edellisissä eduskuntavaaleissa perussuomalaisia äänestäneissä oli paljon ihmisiä jotka halusivat hänet pois Suomen politiikasta.

Alexius Manfelt

Markku hyvä, mielenkiintoiseksi menee tuo toisen rahoilla pääseminen, silloin pitää päättää asioista, joilla on merkitystä rahoittajalle. Näitä asioita tulee vastaan aina. Onko henkilöllä kykyä ja kuntoa nousta tällaisten kysymysten yläpuolelle.

Itse kunnioitan Sirpan satsausta paljon enemmän kuin Stubin saamaa sponsausta. Se vain on rehellisempää.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minäkin nostan hattua sille rohkeudelle, että on valmis laittamaan paljon omaa rahaa vaalikampanjaansa. Se on aikamoinen riskisijoitus.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Se että superrikkaat elinkeinoelämän toimijat rahoittivat Stubbin kampanjan jopa kokonaan todistaa kuinka yhteiskunnan tila Suomessa on täsmälleen sama kuin Venäjällä, Kiinassa ja USAssa. Näissä maissa on pieni joukko supermiljonäärejä, jotka johdattelevat yhteiskuntaa ja politiikkaa mielivaltaisesti.

Mitä taloustieteilijä Piketty sanoikaan varallisuuserojen kasvusta länsimaissa ja levottomuuksista ennen pitkää.

Miten Jukka Tarkka arveli käyvän Stubbille ja kokoomukselle: voi nopeasti romahtaa raskaasti.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128871954684...

Pirjo Jokinen

Oligarkit eivät yleensä edes vaivaudu keskusteluun hierarkian alaosassa olevan, varattoman rahvaan kanssa.

Kotona voivat niin tehdä: "Hulda on hyvä ja siistii aulan.."

http://pirjojokinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17275...

Hannu Tanskanen

Niinhän ne jenkeissä sanovat asiaa tuntevat, ettei ole eroa markkinoiko poliitikkoa vai saippuaa, raha ratkaisee.

Perin ikävää jos noin ja onneksi Jussi Halla-Ahon tapaus todistaa toista, on agendallakin merkitystä.

Pieniä ovat silakat joulukaloiksi, mutta en ilkeä olla kertomatta omaa tapaustani. Nousin pystymetsästä kuntapolitiikkaan 94 euron yhdellä mainoksella ja 75 äänellä. Joku maakunnasta itki somessa, että vain suurella rahalla pääsee valtuustoon. Kun kerroin, epäili, että olen varsin tunnettu paikkakunnallani. Sekin väärin, vain vaimo tuntee. Mutta, sain kertoa agendani kuudella kirjoituksella neljä viikkoa ennen vaaleja paikallislehdissä, vaaliteltalla olin vain kolmasti eikä kukaan tuntenut tai puhunut kanssani.

Nyt eduskuntavaaleissa harkitsen sijoittavani koko satasen ;-)

Pirjo Jokinen

Kunnallsipolitikot näinä aikoina on paljolti pelkkiä kumileimasimia moninkertaisessa byrokratiassa.

Brysseliin menijät on jättäneet uppavan laivan kuin rotat..

Hannu Tanskanen

No, tuskin enempää kuin eduskunnassakaan? Varavaltuutettu kylläkin on kuin varapyörä nykyaikaisessa autossa, paiskataan pimeään ja luukku kiinni. Mutta lautakunnissa ja johtokunnissa voi oikeasti vaikuttaa, jos välittää ja ottaa asioista selvää. Paljastin kunnallisen liikelaitoksen oudot hankintakuviot, sain moitteita johtokunnasta, mutta nyt tilintarkastajat huomauttivat samasta. Ympäristölautakunnassa olen, vaikka ääneni on vain yksi yhdeksästä, laittanut vihreät tiukoille ja eräässä merkittävässä äänestyksessä annoin ratkaisevan äänen. Eli ei aivan turhaa touhua, kokouspalkkio pikkukunnassa nyt on vain kahviraha, 1/8 Helsingin ja Espoon lautakuntajäsenten palkkiosta, rahasta tätä ei ainakaan tee.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #32

Olen itse aikoinani ollut nuorisolautakunnassa ja uroteokseni jäi yksi eriävä mielipide.. :P

Koulun johtokunnassa olen ollut. Oli ihan ok. reksi ja opettajien edustus. Talkkari SDP hm.. en viitti julkisesti sanoo mitään. Itse edustin maltillista vasemmistoa ja eniten olin samaa mieltä maltillisen Kokoomusedustajan kanssa.

Silti.. eipä me voitu oikein mistään päättää.. Pidetäänkö joulu- ja kevätjuhla ukona vai sisällä.. Niistäkin vastasi siotten etupäässä vanhempainkokousten väki..

Ei ollut älykästä puuttua opetussisältöihin kun opet on ammattilaisia, mutta toki sellaiset kysymykset kuin ET-opetuksen oleminen vaihtoehtona, sen sisältö, yms. on olleet mun lempiaiheita. Niihin pitää voida kuitenkin vaikuttaa eduskunta ja nykyään EU-tasolla.

Mepejähän sitä pitäis kytätä ja pommittaa aloitteilla..

Pirjo Jokinen

Minkäköhänlaisia satsauksia yleensä pääministeriksi päässeet ovat joutuneet tekemään?

Onko kukaan Kokoomuslainen päässyt valtaan ikinä pikkupudjetilla?

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Stubb sai viime eduskuntavaaleissa vaalikampanjansa rahat kasaan yhdellä "korkean tason" aamupäiväseminaarilla, jossa puhujina mm.
Martti Ahtisaari, Carl Bildt, Jorma Ollila ja Björn Wahlroos.
Muistaakseni seminaarin osallistumismaksu oli 1500 euroa.
Kyllä Stubbille löytyy tukijoita myös rajojemme ulkopuolelta.
"Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat".

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Valtaapitävät pitävät Stubbista, mutta ei pidä väheksyä sitä, että hän sai henkilökohtaisia ääniä kansalaisilta yli 140 000 eli näissä vaaleissa ylivoimaisesti eniten.

Kansalle hän on tekemisistään vastuussa. Jos kansalaisia eivät tekemiset riittävästi miellytä, hän joutuu väistymään pääministerin paikalta jo ensi keväänä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kysymys ei taida olla lainkaan siitä miellyttääkö Stubb politiikallaan ja /tai hallituksen aikaansaannoksilla vaan siitä että osa kansalaisista on 'hurmaantunut' hänen hymyilevään olemukseensa ja twiittailuunsa. Siis aivan toisarvoisiin asioihin kuin mihin tulisi laittaa huomiota kun arvostellaan pääministerin toimia. Valitettavaa, mutta taitaa vain tällainen suhtautuminen olla totta. Osansa lienee kyllä median luomalla hypetyksellä, jota ei sovi myöskään sivuuttaa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #27

Samalla tavalla osa on hurmautunut Li Anderssoniin tai muihin kärkihahmoihin. En tiedä, miten Stubbiin hurmautuminen olisi erikoisempaa. Mauno Koivisto sai paljon kehuja ulkonäöstään.

140 000 on kova henkilökohtainen äänimäärä kun vaalien "suurin voittaja" Vasemmistoliitto sai koko köörillään vain n. 20 000 ääntä enemmän. Stubb ei ole varmaankaan niin karismaattinen, että saa pääasiassa äänensä hurmautuneilta äänestäjiltä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #51

Onpa netissä kirjoitettu hippiliikkeiden edustajien antaneen äänensä Stubbille.
"Enpä ihmettelisi jos monet hipit olisivatkin äänestäneet Alexander Stubbia ja Kokoomusta..."

http://hipit.fi/foorumi/hippi-keskustelu/hippiliik...

Hemmo Koskiniemi

Markku,
muistatko kuinka ylistit Stubbin valintaa puoleen puheenjohtajaksi. Taisi media käydä "valitsemassa" Kokoomukselle miediaseksikkään puheenjohtajan ja pääministerin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hemmo, jos viittaat tähän kirjoitukseeni (http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17031...), siteeraan siitä yhden pätkän:

"Stubbin valinta on fantastinen juttu siksi, että aloittava pääministeri tuo näkemyksensä esiin poikkeuksellisen avoimesti ja selkeästi. Hän jakaa mielipiteitä. Tämä taas tuo kotimaiseen politiikkaan enemmän politiikkaa."

Tätä siis tarkoitin.

Hemmo Koskiniemi

Markku,
tarkoitin vaan sitä, että media pitää Stubbia ikään kuin "omana hyvänä valintanaan".

Suomessa tähän asti puoleet ovat kyenneet säilyttämään autonomiansa, mutta Stubbin osalta tilanne ainakin näin tavallisen kansalaisen näkökulmasta näyttää toiselta.

Kokoomuksen ydinaktiivit eivät olleet Stubbin kannalla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä on konservatiivinen kokoomuslainen? Onko niitä muunkinlaisia?

Pirjo Jokinen

On nuoremmissa liberaaleja jotka ei edes tajua mikä homeinen konservatiivipesäke on se sisäpiiri, johon ei kukaan pääse kun on niitä Lionsklubeja ja Herraseuroja, mitälie ritarihuoneita yms. joihin siivoojikssikin valittavat testataan sen tuhannen kerran ettei ne vaan sitten juoruile näitten aatelisten asioista muille..

Niin suljettua ei löydy mistään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ritarihuoneella ei ole mitään tekemistä Kokoomuksen kanssa.
Kokoomuksessa on aina kannatettu taloudellista liberalismia eli antaa mennä-aatetta.
Säätypäivät on lakkautettu jo vuosisata sitten, aatelistoa ei ole olemassakaan. Ritarihuone on pelkkä perinneyhdistys.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #39

Keitäs on ne Kokoomuksen kuningasmieliset, jotka justa hiljattain esitti Suomeen taas kuningasta?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #43

Ei aavistustakaan. Ehkä jotain dementiikkoja?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #44

Asialla ovat perinteisesti kokoomusnuoret joskaan eivät vakavissaan, tällä kerralla Joensuun Opiskelevat Porvarit ry :)

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128870053678...

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander Vastaus kommenttiin #47

En tiedä, olivatko tosissaan, mutta tässä on hyvä esimerkki siitä, että myös sokea kana voi joskus löytää jyvän. Minusta tuli monarkisti, kun asuin Ruotsista ja luin iltapäivälehden lööpistä, kenet kansa valitsisi presidentiksi, jos maasta tehtäisiin tasavalta.

Kaikkein paras ja halvin ratkaisu olisi personaaliunioni. Monarkki kävisi aina silloin tällöin näyttäytymässä. Leikkaisi nauhoja avajaisissa ja vilkuttaisi kansalle.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #43

Lions club ihan takuuvarmasti on oikeistolaisten järjestö.

http://www.lions.fi/toiminta/yleista_lionstoiminna...

"Lionstoiminnan synty

Lionsjärjestö, “The International Association of Lions Clubs” perustettiin 7.6.1917 Chicagossa, Yhdysvalloissa. Järjestön perustaja oli chicagolainen vakuutusmies Melvin Jones. Kantavana ideana oli liikemiesklubin aktiivisuuden suuntaaminen myös hyväntekeväisyyteen. Järjestön tunnuslauseeksi muotoutui iskulause

”We serve – Me palvelemme ­– Vi hjälper”"

-L i i k e m i e h e t, ah miten konservatiivista tuokin, miehet, ja politikkoina vastustavat tasa-arvoa, hyvinvoinnin jakaantumista kaikille. Äiteni on jehovantodistaja ja asuu paikallisten jellonien palvelutalossa. Ei niillä sentään valvontakameroita ja punikkitunnistimia siellä ole kun oon voinut mutsilla käydä jelppaamassa. On jo 83v. ja ollut eläkkeellä ja asunut talossa vuosikymmeniä monen uskonsiskonsa tavoin. Me-lehden tilauksen äite lopetti kun alkoi toimia JT:ssa.

JT:t pukeutuvat konservatiivisesti. Naiset ovat naisellisia ja miehet miehekkäitä. Onhan se meidän äitelle noloa kun tytär on "punikkilumppu" ja lapsenlapsi homo, mutta minkäs voi.

Ei kai meitä poiskaan voi sieltä häätää kun äiteriepu maksaa itse asumisensa ja palvelunsa ja asuu itsenäisesti pikkiriikkisessä yksiössään kustantaen kauppapuksun ja siivoojan pienestä eläkkeestään kaiken. Vuokrat saa nämä talon omistajasijoittajat.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #45

Ritarihuone:

http://www.riddarhuset.fi/suomeksi/suomen_aatelist...

"AATELISTO TÄNÄÄN

1723 säädetyt, ritarisäädyn ja aateliston nauttimat etuoikeudet koskivat lähinnä verovapautta, jonka viimeisetkin rippeet katosivat Suomessa vuonna 1920 tulo ja varallisuusverotukseen siirryttäessä.

Huolimatta taloudellisten etuoikeuksien ja poliittisen vallan katoamisesta suvut kuitenkin elävät yhä ja niiden myötä myös kukoistava perinne.

Ritarihuoneen nykyinen toiminta perustuu vuoden 1918 ritarihuonejärjestykseen, jonka vahvisti nuoren itsenäisen Suomen valtionhoitaja C.G. Mannerheim. Tämän lain mukaisesti aatelisto kokoontuu joka kolmas vuosi aateliskokoukseen. Kokousten välisiä juoksevia asioita hoitaa Ritarihuonejohtokunta, joka koostuu seitsemästä varsinaisesta jäsenestä ja viidestä varajäsenestä. Sihteerinä sekä aateliskokouksessa että johtokunnassa toimii Ritarihuonesihteeri."

-Hiljaiseloa toki, mutta kunhan oikeisto vielä voimistuu, niin kenties saamme sen Herra Kuninkaan? Björn Wahlroos ottaisi varmaan tittelin mieluusti vastaan ja moni, todella moni muukin mies ja Kuningareksikin olis takuulla tunkua. Siinä olis kyynärpäät mustina ja ruvella..

Jälkeläisenikin isän sukujuurista löytyi Suomessa aikoinaan varsin arvovaltaisina vaikuttajina ja sukuaan laajalti levittäneitä aatelisia. Hänkin voisi vaatia sitten itselleen jotain valtaa. Polveutuu suorassa linjassa vaakunoiduista! Olenkin vitsaillut että pitäiskö hoviniiauksia opetella arvon ylhäiselle.. hah hah hah..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #46

Aivan, mitään poliittista valta ei ole aatelissuvun jäsenillä. Sillä perusteella ei kukaan mitään valtaa voi vaatia.
Poliittisia näkemyksiä löyty varmasti laidasta laitaa.
Perinteiden vaalimiseessa Ritarihuone toki on konservatiivinen; ainoa joka osoittaa kirjeensä "Fröken"-tittelillä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Nyt kun "väyrystely" on yleistynyt, niin ison rahan panostus tehostuu entisestään. Samalla rahalla vaikutetaan yhden ihmisen kautta sekä eduskunnan että europarlamentin kokoonpanoon.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tyypillisiä vaalikampanjoihin liittyviä yleistyksiä:

"Ilman rahaa ei tule valituksi." Tuon kumosi Jussi Halla-aho.

"Iso satsaus takaa läpimenon." Antero Vartia ja Mikael Pentikäinen yrittivät kalliilla kampanjoilla, mutta eipä tärpännyt. "No kun se ei ollut tarpeeksi!"

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ydinasia Stubbin vaalirahoituksessa on se kiitollisuudenvelka, joka Stubbille jäi rahoittajiaan kohtaan - ja miten hän sen realisoi. Valppautta medialta!

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Taitaa olla jo niin, että sama kiitollisuuden velka täyttää jo suurimmat mediat, että sieltä niitä apuja ei löydy.

Pirjo Jokinen

Stubb henkilönä ei tietenkään ole sen kummoisempi kuin me muutkaan. Ihmisiähän me vaan ollaan.

Ei kellään ole sinistä vertakaan vaikka ois mimmoset laskimotulehdukset suonikohjuineen ja takinpielet täynnä prenikoita.

Sitä olen kyllä tekstiilialan moniosaajana ihmetellyt, eikö Stubbilla ole varaa sopiviin pukuihin? On aina sen näköinen että ois se vanha rippipuku päällä. Mahtaako ostaa intian hikipajassa väsättyjä jostain verkkokaupasta kun on niin kiireinen mies eikä ole hoksannut että vuosien saatossa on tullut miehistyneeksi poikavuosiltaan, vai onko ostanut jonkun Simo Vaatehuonellta Hei, varaston aikoinaan kun halavalla sai.

Reijo Tossavainen

Kokoomus ja kokoomuspoliitikot ovat taitavasti hyödyntäneet sille suosiollista mediaa. Koko mennyt vuosi on ollut hallituksen lähes täydellisen epäonnistumisen peittelemistä erilaisin mediatempuin.

Ensin media hehkutti vuoron perään Virkkusen ja Stubbin eurovaaliehdokkuuksia usean viikon ajan. Siinä samalla "aina valppaalta" medialta jäi huomaamatta/paheksumatta, että tosiasiassa Stubbilla ei ollut aikomustakaan mennä europarlamenttiin. Kyse oli vain julkisuuspelistä.

Sitten alkoi puoluetoimiston käsikirjoituksen mukainen puheenjohtajapeli. Jälleen saatiin siirrettyä huomio muutaman viikon ajan muihin asioihin kuin hallituksen täydelliseen epäonnistumiseen.

Puoluekokouksen jälkeen jatkui median Stubb-hypetys. Osana sitä oli täydelliseksi kuplaksi osoittautunut "rakennepaketti".

Nyt on nähtävissä valoa tunnelin päässä. Niin toimittajille kuin muillekin on selviämässä Stubb-kulpan koostumus, joka on pääasiassa somehöpöttelyä ja selfienarsismia. Tämän maan tilanne on Kataisen-Urpilaisen hallituksen aikaansaamattomuuden jälkeen niin vakava, että kupla ennenpitkää puhkeaa.

Toivottavasti niin tapahtuu jo syksyn aikana tai viimeistään vaaleihin mennessä. Jos mahalasku on täydellinen, niin twiittaamiseen sijaan moni taputtaa käsiään ja käy äänestämässä ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Kansanedustaja Tossavainen:" tosiasiassa Stubbilla ei ollut aikomustakaan mennä europarlamenttiin."

Osallistumalla parlamenttivaaliin pääministeri Stubb varmisti kaksi asiaa:
1. Valinta puolueen puheenjohtajaksi ja sitä myötä pääministeriksi.
2. Kokoomukselle yksi paikka enemmän Euroopan parlamenttiin (varajäsenelle).
Ovelaa taktikointia. Puoluetoimistolla taitaa häärätä joku paikallinen Ross Brawn.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suhtautumisessa Subbiin ja hänen tavasta esiintyä julkisuudessa näkyy selvästi ikäpolivien ero. Varttuneemman väen, johon itsekin kuulun, on ehkä vaikeaa ymmärtää Stubbin tavan toimia julkisuudessa. Kun olen keskstellut jälkipolveni ja heidän kavereittensa kanssa, niin he taas näkevät Stubbin toiminnan aivan luonnollisena, tähän aikakauteen kuuluvana, vaikka ei samoin hänen noudattavasta politiikasta ajattelisikaan. En ole koskaan uskonut, että on yhtä oikeaa tapaa elää, enkä myöskään usko, etteikö politiikkaa voisi tehdä julkisuudessa monin eri tavoin, tulokset ratkaisevat, eivät tyyli.

Pirjo Jokinen

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=9&id=1710
3.11.2011
"Tiistaina Stubb aiheutti pahennusta käytöksellään, kun hän oli ronskein sanakääntein ilmoittanut, ettei yhteistyökokous kiinnostanut häntä. Stubb oli puhunut särmikkäästi yleensä konsensushenkiselle PN:n puheenjohtajiston ja yhteistyöministereiden kokoukselle. Kokouksen päätyttyä hän oli kuvaillut tapaamista suomalaisten osallistujien kuullen: ”Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa.”"

-Pääministeri Suomesta on aika tärkeässä roolissa markkinavoimien rytinöissä ja kun tiedetään millaiset käytöstavat maailmalla kuuluvat yleensä kulttuureihin ja kun meidän valtiojohtomme pitäisi olle enemmänkin piskuisen maamme hyvinvointia ajavia, niin ei haittais vaikka pokkurois, olis lipevä ja vaikka välillä rähmällään sinne sun tänne.

Kun täällä ihan tällainen rivitollisko möläyttää ”Vittu mitä paskaa, ei voisi vähemmän kiinnostaa.” niin senpäiväinen suhina alkaa ympärillä, joten sikseen riskaabelia tuollaisen jätkän valitseminen pääministeriksi on. Eikä edes nöyrästi tyytynyt pyytämään anteeksi, vaan nykyajalle tyypillisenä alkoi selitellä ties mitä unettomuuttaan yms. ikäänkuin voisi aina väsyneensä ja stressantuneena päästellä suustaan alatyyliä.

http://www.hs.fi/politiikka/a1305549936657

Seliselimiehet on audimiehiä.
Ensin stubb kylläkin sanoo ettei saa selitellä, mutta selittelee kuitenkin. Sekavaa käytöstä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vaalirahoituksen vaikutus on aina ainakin jossain määrin arvailujen varassa. Itse ounastelisin, että koko ajan julkisuudessa näkyvien henkilöiden (kuten Stubb ja vähemmässä määrin muut ministerit ja joku Halla-aho) kampanjassa lisärahalla on vähän pienempi paino ja vaikkapa Stubb olisi luultavimmin saanut lähemmäs satatuhatta ääntä pienelläkin budjetilla - olisiko se riittänyt pääministeriyteen on kokonaan toinen juttu. Heikosti tunnetuilla ehdokkailla lisäraha kampanjaan sen sijaan vaikuttanee enemmän.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ratkaisevaa oli tietenkin "isolta rahalta" saatu 17.500.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Nämä vaalirahaselvitykset osoittavat vakuuttavasti, mihin puolueisiin ja ehdokkaisiin suuri raha - "se yksi prosentti" - satsasi valuuttansa ja asetti toiveensa. Alexander Stubb oli aivan selvästi heidän suosikkinsa. Stubbin ei tarvinnut käyttää vaaleihin lainkaan omaa rahaa.

Kokooksen "vihreä vasemmistolainen" Sirpa Pietikäinen sen sijaan ei saanut suurta rahaa innostumaan. Hän joutui panemaan omat setelinsä liikkeelle.

Nils Torvalds ei tainnut olla Rkp:n ehdokkaista "sen yhden prosentin" suosikki, koska hän kampanjoi noin vaatimattomalla budjetilla.

Jostain minulle käsittämättömästä syystä Olli Rehn sai taakseen aivan huikean budjetin, vaikka hän edusti aivan toisenlaista EU-linjaa kuin muu Keskusta, varsinkin Paavo Väyrynen.

Sdp:n kannatusalhossa rypevä puolue oli hankkinut Liisa Jaakonsaarelle ja Miapetra Kumpula-Natrille paljolta ay-liikkeen kautta kelpo vaalirahat.

Perussuomalaisten, Vasemmistoliiton ja Vihreiden mepit eivät saaneet suuren rahan tukia. He taitavatkin edustaa selkeimmin "meitä 99 prosenttia".

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Toisaalta panostihan Pirkko Ruohonen-Lerner yli 20 000 euroa ja pääsi varalle n. 20 000 äänen turvin. Hintaa äänelle euron verran. Sampo Terho satsasi 30 000 euroa ja sai ääniä lähes samaan euron hintaan.

Heidi Hautala meni läpi kymppitonnin budjetilla, kun taas Oras Tynkkynen jäi neljä kertaa suuremmalla budjetilla seitsemän tuhannen äänen päähän hänestä.

Toimi Kankaanniemen budjettia ei ole tiedossa, mutta hän oli Ruohonen-Lerneristä vain parin tuhannen äänen päässä, ei lopulta olisi ollut ylittämätön etumatka entisen ministerin saavuttaa. Tilanne kuvaa hyvin sitä kuinka hatara asema Ruohonen-Lernerillä enää on puolueen kannattajienkin keskuudessa, puolueen sisällähän on Soinikin vetänyt tukensa pois.

Vielä vertailun vuoksi että demareiden Timo Harakka saavutti varasijan satsaamalla 72 000 euroa jolla tuli hieman alle 23 000 ääntä, hieman yli kolme euroa per ääni siis.

Pienpuolueista suosituin ehdokas oli Itsenäisyyspuolueen Antti Pesonen joka sai hieman yli 1500 ääntä, he eivät saa puolue- tai muitakaan tukia.

Heikki Tala

Riittävä määrä suomalaisia on halunnut rkp-johtoisen kokoomuksen maan johtoon. Takapirut ovat suomenruotsalaisia rahamiehiä, jotka siis saivat "oman miehen" pääministeriksi. Kyllä kansa tietää - ja tulee kärsimään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset