Markku Huusko

Vastuulliset suomensomalit keskuudessamme

Helsingin Sanomien Kuukausiliite on tehnyt upeaa journalismia kolmesta Suomessa kasavaneesta maahanmuuttajataustaisesta nuoresta, jotka ovat hairahtuneet lähtemään epäinhimillistä väkivaltaa harjoittavan ääri-islamistisen Isisin joukkoihin Syyriaan. 

”Hän vietti yhä enemmän aikaa verkossa, varsinkin islamiin liittyvillä sivuilla. Ne eivät kuitenkaan olleet sellaisia sivuja, joita tavalliset muslimit seuraavat, vaan radikaalimpia. Moskeijassa tuli riitaa. Ali syytti moskeijan opettajia siitä, että he opettivat väärin. Häneltä otettiin moskeijan avaimet vähäksi aikaa pois.”, Kuukausiliitteen jutussa sanotaan yhdestä heistä. 

Jutun nuoret vaikuttivat taustaltaan tavallisilta: Espoossa asuttiin, biletettiin ja Facebookia päivitettiin. Siitä huolimatta he radikalisoituivat.

Nuorten radikalisoitumisesta ovat täällä Puheenvuorossa kirjoittaneet ennen Hesarin juttua maahanmuuttajataustaiset bloggaajat Abdirahim ”Husu” Hussein ja Nur Mohamed. Nämä vastuulliset miehet ovat esittäneet painavia ajatuksia. 

”Suomesta on jo lähtenyt kymmenittäin nuoria miehiä Isisin riveihin taistelijoiksi. Me vastuulliset Suomen somalitaustaiset emme voi hyväksyä tätä. Tämä tuntuu meistä yhtä pahalta kuin kenestä tahansa kantasuomalaisesta”, Nur Mohamed kirjoitti blogiinsa noin kuukausi sitten.

”Ei kukaan vanhempi toivo kasvattavansa uutta terroristia, huumediileriä, murhaajaa, raiskaajaa tai muuta rikollista”, Husu, suomensomali hänkin, pohti elokuun puolella tässä tekstissään.

Niin se on. Eivät kantasuomalaisetkaan vanhemmat halua lapsistaan rikollisia moottoripyöräjengiläisiä, väkivaltaisia skinheadejä tai päämäärättömiä palkkasotilaita maailman sotiin. Niin vain kuitenkin käy, sillä jokin nuoria (etupäässä miehiä) näihin kuvioihin ajaa tai joku heidät niihin onnistuu houkuttelemaan. 

Vanhemman pitää olla hereillä, oli hän sitten kantasuomalainen tai maahanmuuttaja. Hänen pitää osata jakaa tietoa ja keskustella. ”Mitä enemmän ymmärrät, sitä helpompi on sanoa ei”, Husu muistuttaa tässä Uuden Suomen eilisessä uutisjutussa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Janne Hilden

Vanhemmille voi sälyttää suuren vastuun nuoren radikalisoitumisesta.
Huono on vanhempien suhde lapseensa ja kasvatus mennyt kieroon, jos lapsi päätyy esim. sosiaalisen median kautta terroristiksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Vanhempien vaikuttaminen ja vastuu on klisee ja myytti samanaikaisesti.

Lapsi tekee itse valintansa ja ratkaisunsa vanhempien kykenemättä vaikuttamaan hänen päätöksiinsä yhtään enempää kuin mitä he voisivat vaikuttaa kenenkään yksilöllisesti ajattelevan ulkopuolisen ihmisen tekemisiin.

Kuinka paljon ns. hyvien perheiden lapsista onkaan kasvanut rikollisia ja rappioalkoholisteja ja kuinka paljon hyvää on kehittynyt jo menetettyinä pidetyistä tapauksista.

Radikalisoituminen ja kieroon kasvaminen (mitä se muuten on?) kumpuaa jostain aivan muualta kuin kotiolosuhteista.

Yhdelläkään Suomessa asuvalla nuorella eivät asiat voi olla sillä tolalla, että heidän on lähdettävä kotiolojen johdosta vaikkapa Syyriaan taistelemaan.

Kyseessä on lähinnä nuoruuden into ja typeryys, joka vie mennessään.

Kumpi on pitkällä aikajänteellä parempi asia, radikalisoituminen vai degeneroituminen?

Suomessa on nimittäin havaittavissa enempi jälkimmäistä kehityssuuntaa.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Missä vaiheessa katsot vanhempien vastuun loppuvan? Kuukausiliitteessä kuvatut kaverit olivat 21-vuotiaita. Täysi-ikäisiä ja toimivat tietoisesti täysin omasta aloitteestaan.

Kaikissa tapauksissa vanhemmat olivat tehneet parhaansa. Leppävaaran Alin kohdalla äiti oli soitellut hänelle jatkuvasti Syyriaan ja yrittänyt taivutella poikaansa palaamaan kotiin.

Asioita ei voi laittaa kotikasvatuksen tai kulttuurin syyksi sellaisissa tapauksissa, joissa niitä ei voi suuremmin moittia. Nuoret aikuiset tekevät toisinaan typeriä valintoja omasta halustaan, vastoin kotikasvatustaan. Sitä ei voi enää pitää vanhempien vikana.

Janne Hilden

Eivät kaikki ole täysikäisiä. Ihan teini-ikäisiäkin kalifaattiin lähtee, kuten 15-vuotiaita tyttöjä. Melkoista välinpitämättömyyttä vanhemmilta lapsea kohtaan siihen asti, kunnes pitää televisiokameroiden edessä rukoilla lasta palaamaan kotiin.

http://www.cbsnews.com/news/isis-luring-young-euro...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vanhempien syyllistäminen on täysin turhaa ja hyvin ikävää.

Janne Hilden

Aijaa, ei kotioloilla ole mitään vaikutusta nuorten tulevaisuudennäkymiin kuten syrjäytymiseen?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #10

Tuosta sinun aiemmasta kommentistasi saattoi ymmärtää, että syyllistät nimenomaisia vanhempia. Kotioloilla ja keskustelulla on merkitystä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Paitsi että entä jos ei voi? Että jos sen jälkeen kun lapsi poistuu ensimmäistä kertaa kotoaan, heillä ei ole paljoankaan sanottavaa mihinkään ? Ja entä jos mitä pitemmälle ihmisen kehityksessä mennään, sitä vähemmän? Geeninsä toki lapselleen välittävät, mutta muuten ympäristö saattaa vaikuttaa enemmän kuin kotikasvatus.

http://www.scientificamerican.com/article/parents-...

http://www.amazon.com/Nurture-Assumption-Children-...

Vanhempia on hyvä osoitella tietysti, sillä se on niin ilmeinen ja yksinkertainen syntipukki. Helposti kontrolloitava. Mutta jos lapsesi kuuluu johonkin harvinaiseen prosenttiin ihmisistä, hänelle ei ehkä ole muuta paikkaa tässä maailmassa kuin jossain sotatantereella; Ethän sinä seksuaalisesti poikkeavan lapsenkaan kohdalla ala osoitella kotikasvatusta. Ympäristön vaikutus- Ja kun ympäristö on internet, se on vielä vaikeammin hallittavissa.

Ja kyllä se on tiedossa. Kaikille selvää. Mutta kun jotain sattuu, on tärkeä pestä kädet siitä? Saada joku mukava, tai ainakin vähemmän ikävä loppu tarinalle?

Seppo Hildén

Oiskohan maailman aivopesutuimmalla uskonnolla jotain tekemistä asian kanssa? Jos ihmisen päivittäistä elämää rytmittää (viisi rukouskertaa päivässä) uskonto ja se tulee samalla suurimmaksi ohjenuoraksi (Miten Koraani opettaa elämään ja toimimaan) niin en ihmettele yhtään että jihadisteja löytyy Suomestakin.

Nämä ääri-islaminuskoisethan eivät perusta moottoripyöräkerhoja, puhumattakaan että heitä kiinnostaisi liittyä sellaisiin. Sen sijaan heitä kiinnostaa Koraanin tiukka ja puhdasoppinen noudattaminen ja liittyminen sellaisiin ryhmittymään (kuten ISIS) jotka ajavat tätä asiaa.

Mikä tässä asiassa on niin vaikea ymmärtää?

Ongelma on se, että tästä perussyystä ei uskalleta keskustella julkisesti ja keskustellaan sitten lillukanvarsista.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Uskonnollisen kasvatuksen nimeäminen syypääksi olisikin kiintoisaa, kun Kuukausiliitteen jutussa kuvatut Ali ja Hussein olivat lähtöisin varsin maallistuneista perheistä.

Kaiken lisäksi vielä uskoon tultuaankin he olivat ajautuneet riitoihin omien seurakuntiensa opettajien kanssa. Alin mielestä seurakunnan imaamit olivat liian lepsuja, ja Husseinia otti päähän kun imaami oli kehdannut puhua väkivaltaa ja kostoa vastaan.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Avaintermi ei ole "uskonnollinen kasvatus" vaan "uskonnollinen opetus", joka löytyy Koraanista ihan lukemalla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Ongelmanahan näillä itseään muslimiksi kutsuvilla ja koko islaam -keskustelulla on, että ongelmat eivät perustu Koraaniin, vaan nimenomaan mullahien ym. "opetuksiin", joilla ei ole mitään tekemistä Koraanin julistaman islaamin kanssa. Ihan jokapäiväisiä esimerkkejä ovat "islamilainen teurastus" tai vaikkapa naisten pakottaminen käyttämään erilaisia "telttoja", jotka kumpikaan eivät perustu Koraaniin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Uskonnosta syyn hakeminen nuorten aikuisten epätoivoisiin ratkaisuihin on näissä tapauksissa yhtä heikko esitys kuin vanhempien suora syyllistäminen. Kuten tässäkin blogissa kerrotaan, suomensomalien yhteisö on näistä tapauksista aivan yhtä järkyttynyt kuin muut.

Seppo Hildén

"Uskonnosta syyn hakeminen nuorten aikuisten epätoivoisiin ratkaisuihin on näissä tapauksissa yhtä heikko esitys kuin vanhempien suora syyllistäminen"

Jaahas, katsotaanpas ongelmaa. Ongelma on se, että Suomesta on lähtenyt ääri-islamistiseen järjestön (ISIS) riveihin taistelemaan samalla lailla Koraanien ohjeita tulkitsevia nuoria.

Minusta uskonto-syy-yhteyden esittäminen ei ole ollenkaan heikko esitys, päinvastoin, kaikkein loogisin. Jos ei olisi uskontoa, ei olisi ongelmaakaan.

Vanhempien esittäminen sen sijaan syynä on heikko esitys, koska Koraanin opetukset menee islamissa vanhempien edelle.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Heikoista esityksistä puheenollen, on se hyvä että US on kuitenkin löytänyt syylliset:

"Espoolaisnuorten tarinassa yksi mahdollinen käänteentekevä tapahtuma on lähtijöille tutun musliminuoren surma, josta kerrotaan Helsingin Sanomissa."

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Lähinnä naurettavaa on aikuisen ihmisen väittää ettei uskontoyhteyttä tässä asiassa olisi. Sitä en epäile yhtään etteikö näitten lähtijöiden vanhemmat olisi järkyttyneitä ja mahdollisesti uskonnolliset opettajatkin mutta hekin luultavasti ymmärtävät sisimmässään että vain uskonnolla on se voimaa antava vaikutus näitten nuorten ihmisten lähtöön sinne viiltäjä alien porukkaan. Hehän vain toteuttavat sitä mitä ovat ymmärtäneet heidän uskontonsa heiltä vaativan. Saattaa olla että he ovat ummärtäneet väärin mutta uskonnolla on silti suuri vaikutus tapahtumiin näissä asioissa.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Seppo kirjoitti:
"Oiskohan maailman aivopesutuimmalla uskonnolla jotain tekemistä asian kanssa?"

Lieneekö opetus moskeijoissa/intenetissä samalla tasolla 1100-luvun katolilaisuuden oppien kanssa. Noihin aikoihin hyvin oppinsa sisältäneet pyhiinvaeltajat matkasivat, kärsimysten keskelle, valloittamaan Pyhää maata ja Jerusalemia.

Myös taisteluja etsivä seikkailunhalu on osa ihmiskunnan selviytymis- ja geeniperimää. Kaikkien meidän.

Jukka Mäkinen

Suurin osa ristiretkeläisistä ei lähtenyt uskonnollisista syistä Jerusalemia valloittamaan, vaan siksi ettei aatelisperheiden nuorimmille jäänyt oikein muuta mahdollisuutta elämässä, kuin Jerusalemiin tai selibaattiin. Vanhin poika påeri tilukset ja linnat, eikä siihen haluttu mahdollisia kilpailijoita vierelle vahdittaviksi.
Niinpä nuoremmat veljet lähtivät ryöstö- ja raiskausretkelle idän ihmemaahan.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto Vastaus kommenttiin #41

Entäs köyhälistö, joita lähti sinne ainakin kymmenin tuhansin. Vaikkei useimmat päässeet edes perille.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #52

Ei sinne mitään köyhälistöä omin päin lähtenyt. Se oli feodaaliaikaa. Köyhät olivat herrojensa omaisuutta. Tietenkin jokaisella ritarinplantulla oli mukanaan jokunen tusina palvelusväkeä. Isommilla kruunupäillä satoja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Keskustelkaa lastenne kanssa, vaihtakaa mielipiteitä maailman menosta, kuunnelkaa heitä ja kanustakaa lukemaan, lehtiä, kirjoja.

Janne Hilden

Jutun nuoret vaikuttivat taustaltaan tavallisilta: "Espoossa asuttiin, biletettiin ja Facebookia päivitettiin."

Tämä lause blogissasi ei kerro mitään heidän taustoistaan. Ei tuosta selviä mitään oleellista, olivatko taustat tavalliset tahi jotain muuta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mikä on tavallinen tausta? Missä siitä saa esityksen. Ehkä viiskytluvulla oli tavallisia perheitä.

Janne Hilden

Näidenkin Hesarin jutussa olevien ihmisten tausta todellakin jää kysymysmerkiksi. Emme me tiedä, mitä perheissä tapahtuu suljettujen ovien sisällä.

Sorry, jäät ilman esitystä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #18

Kammoon Janne, ensin sanot että jutun attribuutit, Espoo, bailaaminen ja mitä ne oli ovat liian ylimalkaisia todistaakseen tavallisuuden. Sitten kun kysyn miten sinä esität tavallisuuden niin rupeat vihjaamaan jotain näiden perheiden suljettujen ovien takana tapahtuvasta.
Tässä keskustelussa ei kai pitäisi olla mitään suljettuja ovia. Minulle käy määreet Espoo, bailaa, ja facebook tavallisesta ja en vaadi mitään viiskytlukulaista "isä soutaa , äiti ompelee ja Pekka leikki mekanolla ja Liisa auttaa äitiä"-kuvaa.

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #22

En vihjaa näistä juuri kyseisistä perheistä mitään, vaan yleisesti totean: määreet Espoo, bailaa ja facebook nyt eivät kerro mitään perheiden tavallisuudesta.

Kyllä joku koulusurmaajakin saattaa asua Espoossa, saattaa bailata ja olla Facessa. Big deal.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

Koulusurmaajienkin perheet ovat tavallisia. Tavallisen perheen lapselle voi sattua kaikenlaista ja hän voi myös syntyä geenimutaation kanssa ja hänen kohdalleen voi kasaantua ongelmia ja hänellä voi olla kiihkeä luonne jne.

Toni Seppänen

Isä ja äiti, ruokaa ja rakkautta.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #33

Leippää ja lämmintä sanottiin minun lapsuudessani silloin kun tarkoitettiin että kaikki oli kunnossa. Tuo "lämmintä" käsitti sen fyysisen ja henkisen puolen. Pätee vieläkin , Epsoossa ja pohjosempanakin. Siinä on aikalailla tavallisen perheen määritelmä jos siitä on epäselvyyttä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #33

Tai kaksi isää ja ruokaa ja rakkautta ja kavereita ja tarpeeksi hyvä koulu.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #37

Sinillä on aika outo käsitys tavallisesta. Sanoisinpa että aika harvinainen perhe, eikä suinkaan tavallinen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #42

No siinä tapauksessa Toni Seppäsen kuvio on nipin napin tavallinen. Se leipää ja lämmintä on hyvä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Miten niin ISIS taistelijat eivät ole vastuullisia ? Kyllä heillä on omat vastuunsa.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tämän joukon lisäksi voimme esitellä Suomessa kasvaneen naisen, Fadumo Dayibin, joka henkensä uhalla asettuu Somalian presidentinvaaleissa ehdolle.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Totta on, Somalia tarvitsisi naispresidentin, monestakin syystä.

Tommi Mäkinen

"Jutun nuoret vaikuttivat taustaltaan tavallisilta: Espoossa asuttiin, biletettiin ja Facebookia päivitettiin. Siitä huolimatta he radikalisoituivat."
miks ees yrität??? karmeeta valkopesua.

kirjoitatko minustakin kivasti jos tapan perhees ja kaveris??

Tulee niin mieleen tampereen murhapoltto ja tekijät, HS: [Omistajaa] on kuvailtu ystävälliseksi. Hän puhuu hyvää suomea ja on ainakin Facebook-päivitystensä perusteella sosiaalinen, huumorintajuinen, monen tuntema ja aktiivinen.

[...]

Päivityksistä huomaa myös, ettei mies aina pitänyt pitkiä työpäiviä ja -öitä vaativasta työstään Tampereella. http://www.halla-aho.com/scripta/maahanmuuttokriit...

Tommi Mäkinen

en siis tod. ole tekemässä yhtään mitää mutta varuiks sanon tän. te toimittajat kun ootte erikoisvajaaälystä porukkaa: http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/333093/Kansanedus...

jokainen idiootti tajuu mist puhutaan ja toimittaja tekee jutun, äh,,

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

"....kirjoitatko minustakin kivasti jos tapan perhees ja kaveris?? ....."
Kuullostaa taas hommaslangilta.
Suomessa oli ennen äärioikeiston nettiterroria tapana että rikoksia ja muita negatiivisia ilmiöitä yritettiin tulkita ja ymmärtää. Sillä ei ollut mitään itse rikosta vähättelevää merkitystä.
Hommakontekstissa vain miespuolisten suomalaistaustaisten rikoksia saa yrittää tulkita ja ymmärtää.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Huvittavinta on se ettei näiltä nuorilta Suomessa kysytä mitään.Täällä elkku ukot ja akat tekee analyysejään heistä ja syrjäytymisestä jne.Tämä yhteiskunta on se syrjäyttäjä,niin perheiden kuin heidän lastensa osalta.

Suomessa on nyt tilanne,jottei vanhemmilla ole varaa edes harrastuksia kustantaa,ei edes niillä jotka työssä vielä ovat.
Tämä kokoomuksen ja sos.demarien holhous-ja kyykyttämis politiikka on tullut tiensä päähän.Just nyt hesassa hakkaavat jengien voimin lapsia ja nuoria,siinä on kokoomuksen "arvoyhteisön"tulevaisuudesta hiukan esimakua.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-...

Tämä tyyli tässä maassa haukkua suomalaisia nuoria ,onkin oikein median omaa keksintöä sossutanttojen kannustamaa perheiden mollaamista.Täällä maassahan onkin vain laiskoja työttömiä,joista tulee hakkaajia ja juoppoja.Mediahan tätä sanomaa mainostaa.Bisnes,bisnes.

Huostabisneksestä seuraa syrjäytettyjen armeija,ja taas media mainostaa huonoja koteja "joissa lapsi ei voi elää.."100 000 veronmaksajille per.lapsi veroparatiisifirmat kiittää..Kun tiedetään sekin tosiasia että virheillä ja laitomasti sinne on kiikutettu lapsia,niin huh,huh.Kuka vetää fyrkat fikkaansa tästäkin.Lasten hinta Suomessa?

On hiukan katsottava peiliin poliitikkojen ja monen muunkin arvostelijan,1990 luvulta on suomea alasajettu niin terveydenhoidon,mielenterveydenhoidon(1990 ns.lama sen uhrit ja seuraukset,vieläkin selvittämättä ,kesken,ne lapset ja nuoret)

Nyt ollaankin EUn KESKIÖSSÄ ja sama kaava toistuu pinnan alla.Kupattavana onkin koko maa ja sen hintaa maksavat lapset,nuoret ,perheet.Kaikki on kaupan.Nuorten ja lasten ihmisyys ja arvo mitataan vanhempien varallisuuden ja aseman mukaan.Tästä ei kahta puhetta ole.Rahalla saa ja hevosella pääsee,ei oikeuden ja totuuden kautta.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Lähtijät ovat varmaan sosiaalistuneet osakulttuuriin, jossa korostetaan taistelemisen välttämättömyyttä - fight, fight. Tämä lietsoo gangsta-rap, muissa maissa maahanmuuttajataustainen aggressiiviinen rap, sekä jotkin tietokonepelit.

Lähtijät ehkä hakevat sittenkin pohjimmiltaan arvostusta suomalaiselta yhteiskunnalta tällä taistelemisella. Nuori tyytymätön EU-kansalainen tai Schengen alueen asukas voisi sanoa, että lähden tässä pariksi vuodeksi Eurooppaan hengailemaan, pummaamaan ja polttamaan pilveä ja rakastelemaan hippileireille. Tätä ei arvostettaisi, ja tällaisen syrjäytymisen ehkäisyyn suomalainen yhteiskunta on panostanut kaikki voimavarat. Nyt sitten tuloksena on, että jotkut harvat lähtee suoraan Syyriaan kuolemaan jossakin äärimmäisen barbaarisessa väkivaltakuviossa, käyttämättä omia mahdollisuuksiaan ja kokeilematta omia kykyjään.

PS. Tuota muslimiyhteisön "me emme tienneet" -järkytystä kohtaan voi olla historiantutkimuksen kannalta vähän skeptinen. Totta kai ihmiset nyt sanovat noin. Tutkimus selvittää sitten myöhemmin, kun asia ei ole enää ajankohtainen, sen, miten asiat oikeasti menivät.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"lähtee suoraan Syyriaan kuolemaan jossakin äärimmäisen barbaarisessa väkivaltakuviossa, käyttämättä omia mahdollisuuksiaan ja kokeilematta omia kykyjään."

tai sitten juuri ISIS tarjoaa ne parhaat mahdollisuudet kokeilla omia kykyjään

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On hyvä, että avointa keskustelua käydään. 4-5 vuotta sitten tällaista kehitystä pidettiin Suomessa lähes mahdottomana, ja sellaisesta puhuneet pessimistit saivat kuulla kunniansa.

Voi todellakin olla niin, että eri kulttuurimentaliteettien toisiinsa sovittamisessa on monille hyvinkin vaikeasti ylitettäviä kynnyksiä, jolloin voi syntyä ns. kahtia jakautunutta lojaalisuutta.

Janne Suuronen

Väkivaltainen hölmöily on kyllä oikeastaan aina kuulunut testosteroideja uhkivien nuorten repertuaariin. 1950-1980-luvuilla nähtiin Suomen lähiöissäkin levottomuuksia, kun maaltamuuttaneiden itsensä enemmän tai vähemmän juurettomiksi tunteet nuorukaiset hakivat yhteiskunnallista identiteettiään ja rooliaan.

Lähi-itään ja Afrikkaan (Somaliaan) taistelemaan lähtevien nuorten hölmöily on tietysti monta astetta vakavampaa ja mitä tuskin voi selittää yhdellä yksittäisellä tekijällä. Yhdistelmä juurettomuutta, uskontoa, väärää seuraa (netissä ja/tai reaalimaailmassa), vanhempien syntymämaan ikiaikaisten olosuhteiden kautta (väkivaltaista) ongelmienratkomiskulttuuria, mistä täytyy olla heijastumia monen sukupolven päähän jne.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Mutta jos vanhemmat pyytää ihan virkavallalta apua, pitäs asia pikasesti tutkia ja vaikka panna putkaan ja terapiaan lähtöhenkinen nuori, siinei pikkusympatiat auta. Mutta pitäs siis olla rikos jo se, että radikalisoituu?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Sokea saa olla muttei tyhmä.Ei todellakaan voi verrata ennen vanhaisia tappeluita näihin rikollisryhmiin jotka HAKKAAVAT ja ryöstävät viattomia,ULKOPUOLISIA lapsia ja nuoria.Jotakin rajaa.
Siinä teille vähän alkusoittoa tulevasta.Arvoyhteisöä parhaimillaan.

Osoittakaa se turha ,mitään auttamaton syyttelynne hallitukseen ja yhteiskuntaan.Siellä se on kokoomus ja sdp politiikan maamme alasajon seuraukset tulossa oikein rytinällä,kohta reagoivat muutkin kuin nuoret.Sinne nyt sossutantat ja muut kyykkimään nurkille.Tekemään oikeata duunia liksansa eteen.Sinnehän sitä veronmaksajien rahaa syydetään muutoinkin "varhaiseen puuttumiseen" ynm.psykojutusteluun ja puuhailuun.On näemmä pahoin epäonnistuttu...kuten myös vuosia sitten myönnetty maahanmuuton epäonnistuminen.läpä,läpä.Etsivä nuorisotyö ja muu puuhastelu.Joskohan ne kiltit piltit olisikin kannattanut jättää rauhaan,olla vainoamatta perheitä ja jahdata näitä oikeita "tulevaisuuden uskoja"..

Kas vain.Missä sossukokoomus ja huovinen?Kiiresti nyt laatimaan lakeja ettei saa sotimaan mennä,perheille.Vai eikö ole aikaa todellisiin ongelmiin, kun pitää suomalaisten kodeista ja ihmisiltä viedä lapset laitokseen poliisikyydein.SE on tärkeätä.Nämä rosvojoukot saavat rauhassa ottaa lain omiin käsiinsä.Ei varmaan ollut aavistustakaan tulevasta,ei vaikka kyttäys joka kohdistuu lapsiin,nuoriin,perheisiin on onnistuttu ulottamaan sukuihin asti.Ei koske kaikkia siis,koska suvaitsevaisuus.

Vai onko kuvitelma se,että suomalaisten pitäisi maksaa vielä nämäkin ongelmat??

Ettei vaan ole positiivisen syrjinnän tulosta..

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

ISIS on terroristijärjestö ja en ole koskaan nähnyt vastaavanlaisia puolustuspuheita esimerkiksi suomalaisten pitkään kiusattujen kouluampujien tai muiden vakaviin väkivaltarikoksiin syyllistyneiden kohdalla, kuin nyt saadaan lukea näiden terroristiryhmiin lähteneiden kohdalla!

Kaikki mahdolliset lieventävät seikat ja puolustuspuheet on lähes tullut nähtyä, jotkut jopa ovat väittäneet koko ilmiötä yhteiskuntamme syyksi.

Itse olen miettinyt että kun meidän maassamme on länsieuroopan vähiten maahanmuuttajia ja silti täältä on lähtenyt länsieuroopan eniten henkilöitä ISIS terroristijärjestöön sotimaan, niin minkälaatuinen on maahamme tullut maahanmuuttaja-aines? Voisiko se olla koko länsieuroopan huonointa?

Vaikka kyse kuinka olisi nuorista henkilöistä, jotka tuntevat varmaan olonsa vieraantuneeksi maassamme, niin ISIS on silti luokiteltu terroristijärjestöksi!

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

En pidä tonne sotimaan lähtemistä kovin vaikeana käsittää.
Kautta historian nuoret miehet on lähtenyt sotiin ja seikkailuihin, etenkin jos on löytynyt joku moraalinen oikeutus.
Nykyään sivistynyt versio taitaa olla rauhanturvaajaksi lähteminen.

Enkä ihmettele kauheasti, että nuoret löytävät moraalisen oikeutuksen sotimaan lähtemiselle islamista ja lähi-idän konflikteista. Tuskin kukaan täältä lähtiessä ajattelee menevänsä tappamaan siviilejä tai tekemään muita julmuuksia.
Sota vaan tekee usein ihmisistä eläimiä, jos ei ole armeijassa jossa pidetä kuria, vaan taustalla ideologia ja ihmiset jotka yllyttävät julmuuksiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Väsyneet miehet nukkuivat. Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa ollut heille vihainen .Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoakin heitä kohtaan.

Aika velikultia."

( Väinö Linna, Tuntematon sotilas )

Romaani kertoo nuorista suomalaisista miehistä, jotka käyvät sotaa : tappavat, tekevät sotarikoksia ja sankaritekoja ja uhraavat elämänsä taistelussa kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta.

Ei uutta auringon alla.

Martti Kovala

Toveri Stalin, lempinimeltään "isäsemme aurinkoinen", ei jättänyt velikullille muuta vaihtoehtoa, kuin taistelun tai antautumisen.
Muhammed tarjoaa aavikon hiekan takaa vaihtoehdoiksi "alistumisen islamin edessä" tai kuoleman.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Asia on tavattoman yksinkertainen. Erityisesti länsimaiden ulkopuolelta tulleiden ensimmäisen ja erityisesti toisen polven maahanmuuttajien riski syrjäytyä on huomattava. Syitä löytyy lukuisia. Tämä on muiden maiden esimerkkienkin valossa itsestäänselvää.

Homogenia ei ole kenenkään toivelistalla. Mutta kun eroavaisuudet kasvavat, myös riski väliinputoajista, jopa hyvin rajuistakin sellaisista, kasvaa.

"Kotouttaminen", kohtaaminen jne. voivat korkeintaan pienentää syrjäytymisriskiä, eivät eliminoida sitä. Huuskon reaktion ymmärrän. Hän pelkää rasismia ja hihhuleita. Niin minäkin. Siksi ei kannattaisi laskea asioita sellaiseen pisteeseen, että rasisteja ja hihhuleita syntyy.

Huuskon ratkaisu globaaliin terrorismiin ja mittareiden valossa epäonnistuneeseen kotouttamiseen on lukea PS-lehteä rasististen vivahteiden toivossa. Minusta se on heikko esitys.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä Huopainen, Huuskon peloista ja ratkaisuista taitaa tietää parhaiten Huusko itse. Rasismia, väkivaltaa ja niiden lietsomista pidän vastustettavina asioina.

Rikollisuuteen, jengeihin ja pahimmillaan jopa sotiin haksahtavia väliinputoajia on valitettavasti aina, oli sitten kyse esimerkiksi suomalaisesta maaltamuutosta Suomen kaupunkeihin ja Ruotsiin 1960-1980-luvuilla tai ulkomailta meille tulevasta maahanmuutosta 1990-2010-luvuilla.

Reko Kauranen

On virhe, jos uskonnollisuutta ja ihmisen hengellisiä tarpeita ei oteta huomioon. Nuori etsii tukevaa pohjaa elämälleen ja tarkoitusta elämälleen. Yksi tärkeä kysymys on suhde kuolemaan. Nämä ovat tärkeitä myös aikuiselle, mutta kiireen keskellä nämä kuitenkin sivuutetaan ja lykätään ehkä tuonnemmaksi.
Musliminuoret jotka ovat lähteneet Lähi-Itään etsivät elämälleen tarkoitusta. He ovat oikeassa siinä, että islamin historia ja sen pyhät kirjat ja Muhamedin esimerkki, joka on velvoittava mulimille, ovat täynnä väkivaltaa ja siihen kehottamista. Koraanissa on tappamista merkitseviä sanoja lukemattomia, vaikka ne monet ovat käännöksistämme sievistelty pois.Jihad Pyhä sota pitää sisällään koko maailman alistamista islamin alle. Tämän todistavat Lähi-idän oppineet Youtubessa, he sanovat suoraan että Isis on islamin linjoilla.
Ihminen on uskonnollinen ja nuo nuoret ovat eläneet islamin piirissä. He näkevät vanhempiensa maallistumisen ja sen ettei se islam jota heille opetetaan, anna heille sitä turvaa, mitä he tarvitsevat.
Lisäksi he ovat nähneet miten täällä Suomessa. ns kristityssä maassa eletään. He vetävät johtopäätöksen ettei kristinuskostakaan ole apua heidän maailmantuskaansa. He eivät tiedä että on Jeesuksen uskovia, jotka tahtovat noudattaa Jeesuksen antamia hyviä ohjeita ja että Jeesuksen kautta hekin pääsisivät elämään armosta, sen sijaan että islamin suorituksilla yrittäisivät ansaita taivaan. Muslimithan eivät voi olla varmoja pelastuksestaan, paitsi ilmeisesti vain kuolemalla marttyyrinä Pyhässä Sodassa. Syyttävä sormi menee kyllä myös kristinuskovienkin suuntaan, miksi ette toimi.
Ongelma ei koske vain muslimeja vaan suurinta osaa suomalaisista nimikristityistä, jotka ovat hylänneet Raamatun ja todellisen Jeesuksen seuraamisen. Kun uskotaan kehitysoppiin, Jumala on hylätty, ei elämällä todellakaan ole mitään tarkoitusta, kun ollaan synnytty tänne sattumalta.

Käyttäjän VeliKilpirinne kuva
Veli Kilpirinne

Ikävä kyllä olemme ajautuneet siihen pisteeseen, jossa vapaa keskustelu mm. vähemmistöjen, maahanmuuton ja erityisesti maahanmuuttopolitiikan ongelmista halutaan estää. Seuraapa mitä mediaa hyvänsä, niin sellainen aito kriittinen, kiihkoton ja monisävyinen asoiden käsittely puuttuu kokonaan. Valtakunnan yhtä ja ainoaa totuutta ajetaan, kuin käärmettä pyssyyn ottamatta huomioon sitä, että toistaiseksi vielä ihmiset ajattelevat omilla aivoillaan. Tällä media tekee itse asialle suuren karhunpalveluksen, koska asioiden yksipuolistaminen pistää aika monella vihaksi. Ja kun tänä klikkauskulttuurin ja kertakäyttöjournalismin aikana tärkein medialukutaito on kaivaa esiin se, mikä jätetään kertomatta. Ei se rasismi hyssyttelyllä mihinkään häviä, vaan tällaisella vääristyneellä uutisoinnilla kasvaa ja vahvistuu, kunnes ilmiö ryöpsähtää hallitsemattomasti pinnalle. Journalismi on ikävä kyllä menettänyt silmissäni uskottavuuden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset