Markku Huusko

Osmo Soininvaaran väärä analyysi

Vihreiden pitkän linjan poliitikon, kansanedustaja Osmo Soininvaaran mukaan hallituksen pääpuolueiden kokoomuksen ja SDP:n erimielisyydet ovat ”feikkiä”.  Hän analysoi, että nyt halutaan vain ”nostaa tunnelmaa”, kun vaalit lähestyvät.  Rohkenen olla eri mieltä.

Eilen illalla toistensa kimpussa Yleisradion A-studio Talkissa olivat toisella puolella kokoomuslainen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Ben Zyskowicz, kun toisella puolella olivat kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen ja kansanedustaja Jouni Backman.

Kokoomuslaiset ja demarit antoivat erimielisyyksillään, päälle puhumisellaan ja kehojensa kielellä selvän kuvan siitä, että tynkähallituksen päätöksenteko on nyt ja jatkossa vielä vaikeampaa kuin aiemmin. Motivaatio on mennyt.

Nyt kun kalastuslupalillukanvarresta on päästy eroon, edessä on jättimäinen sote-ratkaisu, jossa demarit ajavat julkisia terveyspalveluja suosivaa mallia ja kokoomus mallia, jossa yritykset olisivat vahvasti mukana palveluja tuottamassa.

Hallituksen pääpuolueiden edustajat ovat puhuneet sote-asiassa aina toistensa ohi, mutta nyt varsinkin, kun väljästi isossa porukassa sovittu asia pitäisi viedä käsi kädessä eduskuntaan. Kyse on viime kädessä puolueiden ideologiasta: sosialistinen tausta vastaan porvarillinen tausta.

Ministeri Vapaavuoren mukaan ministeri Viitanen pelotteli eilen markkinavoimilla ja hän piti sitä ”vastuuttomana”. Vapaavuori alkoi ärsyttää ministerikollegaansa ajatuksella julkisista ruokakaupoista: ihmisten nälälläkin tehdään bisnestä, miksi ei siis terveyspalveluilla. Viitanen vei asian taas ideologiselle yleistasolle puhumalla isojen kansainvälisten pörssiyhtiöiden aiheuttamista vääryyksistä.

Talouden kohentamiseen SDP tarjoaa hieman mutkia oikoen velkaelvytyksen jatkamista ja verojen korottamista, kun taas kokoomus olisi päinvastoin halukas leikkaamaan miljarditolkulla julkista sektoria ja elvytys tehtäisiin veronkevennyksillä. Jälkimmäinen tarkoittaisi potkujen kierrettä kunnissa, valtiolla ja muissa verorahoitteisissa töissä, mutta yksityiselle puolelle syntyisi mahdollisesti lisää työpaikkoja. Taas ollaan sosialistisen ja porvarillisen ideologian ytimessä.

Aika paljon puhuvaa, että kukaan tv:ssä esiintyneestä nelikosta ei toivonut ensi kevään vaaleista vastaavaa lopputulosta kuin 2011. Eivät edes pääministeripuolueen aseman historiallisesti saavuttaneet kokoomuslaiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Aika paljon puhuvaa, että kukaan tv:ssä esiintyneestä nelikosta ei toivonut ensi kevään vaaleista vastaavaa lopputulosta kuin 2011. Eivät edes pääministeripuolueen aseman historiallisesti saavuttaneet kokoomuslaiset."
-------------

Eiköhän tuota pidä tulkita pääsääntöisesti yhdellä tavalla.
http://areena.yle.fi/tv/1300933

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tuo blogistin esiin nostama ristiriita on minusta ihan normaalia debattia, joka on hyödyllistä, ainakin mikäli asioista päästään joskus sopimukseen.

Ainakin tässä on nyt vastakkain selkeästi kaksi osapuolta. SDP edustaa työväkeä ja työväenluokkaa. Kokoomus edustaa parempia piirejä, varakkaita, hyvin koulutettuja, kapitalisteja ja pankkiireita.

Näiden kahden osapuolen välillähän nämä poliittiset debatit kuuluu käydä. Asetelmia on viime vuosina hämmentänyt ja sotkenut vain se, että kokoomus on samalla kun se ajaa "parempien" ihmisten etuja, yrittänyt olla myös työväenpuolue.

Kenties Stubin aikana tuo hämmennys selkenee ja kokoomuksen tavoitteet kirkastuvat.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Debattia kyllä, varsin vahvoin ilmaisuin hallituksen pääpuolueiden edustajien kesken. Mutta onnistuvatko päätökset enää? Vähän alkaa näyttää siltä, että sote-uudistus jää seuraavan vaalikauden asiaksi tai sitten tämä hallitus repii sen kanssa itsensä kappaleiksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tästä minäkin olen huolissani.
Pisteiden keruu vaaleihin on nyt puolueiden päällimmäinen murhe,
valtakunnan asioiden hoito jää sivuseikaksi.

Tältä tämä nyt näyttää, muta tämähän on vanhastaan tuttua ja tähän on totuttu. Ikävää se silti on.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #9

Valtakunnan talous on täysin kuralla, mutta pahimmillaan tässä seuraavat puoli vuotta vain tölvitään ja kyräillään ilman mitään kauaskantoisia päätöksiä. Sitten aletaan rakentaa vaalien jälkeen hallitusta, mikä ei välttämättä ole helppoa, jos ja kun tuloksesta näyttää tulevan samantyyppinen kuin viimeksi eli neljä suurta ja muut.

Talouden hoidosta pääsisivät samoille linjoille suurista puolueista todennäköisesti parhaiten keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset tai sitten keskusta, SDP ja perussuomalaiset. Ensimmäinen kolmikko tekisi oikeistolaisempaa politiikkaa, jälkimmäinen vasemmistolaisempaa.

SDP:tä ja kokoomusta on jotenkin vaikea nähdä seuraavalla kierroksella samassa hallituksessa. Sen verran eriseuraisia ne nyt ovat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

"SDP:tä ja kokoomusta on jotenkin vaikea nähdä seuraavalla kierroksella samassa hallituksessa. Sen verran eriseuraisia ne nyt ovat."

Se on vain seurausta siitä että Antti Rinteen taktiikkana on vetää pesäeroa kokoomukseen, jotta puolueiden erot tulisivat seviksi. Tämä toivottavasti saa aikaan sen että myös kokoomus vetäytyy asemmiinsa oikealle. Silloin Antti Rinteen tavoite toteutuisi.

Kyllä kaikki puolueet pystyisivät keskenään toimimaan, ellei olisi näitä vaalitaktisia kuvioita haittaamassa.

Jos valtakunnan asioiden hoito voitaisiin tehdä ilman politiikan mukana oloa niin kaikki olisi huomattavasti yksinkertaisempaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #9

Tuostahan on varoittava esimerkki vuodelta 2011. Kiviniemi yritti toimia ensisijaisesti pääministerinä, kun Katainen keskittyi Kokoomuksen kannatukseen. Stubb ei nyt tee samaa virhettä. Stubb voi keskittyä positiivisuuteen, kun hän on delegoinut demarien pitämisen käsivarren mitan päässä Kokoomuksen todelliselle henkiselle johtajalle, Vapaavuorelle.

Jaa, että miksi käsivarren mitan päässä?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Soininvaaran motiivina lienee pyrkiä osoittamaan muiden puolueiden väitettyä samankaltaisuutta, jotta vihreiden "vaihtoehto" nousisi esille. En usko hänen onnistuvan, koska valtaosa politiikkaa seuraavista on kyllä huomannut esim. SDP:n ja kokoomuksen erimielisyydet.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itsekin haistan tässä Ylen häneltä pyytämässä analyysissä lähinnä politiikan tekoa puolueensa hyväksi, vaikka mies ei itse enää ehdolla olekaan.

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Listaan muutamia faktoja yksityisistä sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajista:
* Yritykset tuottavat sosiaalipalveluista 16,9 prosenttia.
* Yritykset tuottavat terveyspalveluista 22 prosenttia.
* Yksityisten yritysten osuus on nousussa.
* Sosiaalipalveluita tuottaa yli 4 000 yritystä, jotka ovat 99 prosenttisesti mpk-yrityksiä (mikro-, pieni- ja keskisuuria yrityksiä).

Tarvitsemme mpk-yrityksille monituottajamallia sote-palveluissa, jotta pystymme jatkossakin saamaan tehokkaasti palvelut kuntalaisille.
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/kunnat/tiedotteet/na...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sosiaalipalveluita tuottaa yli 4 000 yritystä, jotka ovat 99 prosenttisesti mpk-yrityksiä (mikro-, pieni- ja keskisuuria yrityksiä)."

Ehkä lukumäärältään mutta liikevaihdosta taitaa ylikansalliset verojamaksamattomat yhtiöt ottaa yli puolet.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ja ne suuret syövät ne pienet. Jokainen haistaa rahan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ode on sikäli oikeassa, että molempien päähallituspuolueiden keinot ovat toteuttamiskelvottomia käytännön tasolla, joten kyse on siis tunnelman nostattamisesta.

Ja miksi ne ovat toteuttamiskelvottomia? Siksi, että Suomen osuus globaalista tuotannosta on pysyvästi supistunut niin pahoin, että SDPn mallin mukainen julkinen rahoitus ei enää onnistu velkojen ja vastuiden kasvaessa. Kokoomuksen malli puolestaan törmää siihen, että yksityinen palvelutuotanto lepää yksityisen sairausvakuutusjärjestelmän varassa, johon puolestaan pienituloisilla ei ole varaa, eikä oikein enää keskituloisillakaan.

Valintatilanne tällä akselilla menee siis lähinnä siinä, halutaanko kaikille heikkotasoiset terveyspalvelut, vai osalle erinomaiset ja lopuille ei mitään.

Kaikille korkeatasoiset edellyttäisi omaa raha- ja talouspolitiikkaa, jolloin kurssimuutokset heijastaisivat demografian ja työllisyyden kehittymistä. Ei tosin ongelmitta, mutta nykyistä huomattavasti paremmin.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Tuo koko A-studio oli kaikkiaan naurettavaa jänkkäämistä, jossa kaikki yrittivät olla loppuun asti puhua mahdollisimman paljon, sanomatta yhtään mitään.

Mutta lopussa kiitos seisoi; kahden suurimman puolueen edustajista kukaan ei halunnut vaalien lopputuloksen uusiutuvan. Heidän ainoa poliittinen intohimonsa oli toivoa Perussuomalaisten laskua.

Vaan eihän tämä ole yllätys; Kataisen sosialistihallituksen ainoa päämäärä ja tarkoitus oli padota perussuomalaisten eurolinja demareiden petoksen kautta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jytkyn aikaan perussuomalaiset oli varsin yhteistyöhaluton puolue, siksi muut siirsivät sen sivuun. Siellä oli myös rasitteensa, kun valittujen kansanedustajien sanomisia puitiin oikeutta myöten. Nyt puolue ilmoittaa halukkuuttaan yhteistyöhön, mikä lienee muissa puolueissa noteerattu.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Kertoisitko tarkemmin tästä väitetystä yhteistyökyvyttömyydestä ja "syrjään siirtämisestä"? Missä asioissa puolue ei ollut halukas neuvotteluihin ja kuka tarkemmin ottaen tämän syrjään siirtämisen teki ja miksi?

Kertoisitko myös, mitkä oikeuskäsittelyt olivat auki hallitusneuvotteluiden aikaan ja mikä niiden vaikutus oli neuvotteluiden kulkuun? Entä mitä yhteistyöhalukkuudessa on sittemmin muuttunut ja kuka on sen noteerannut?

Pointti - saisi olla joku järki ja tolkku väitteitteissä, kun niitä kuitenkin toimittajan roolissa esittää.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #19

Perussuomalaisten linjaukset eurokriisin ratkaisussa olivat jotain sellaista, mikä ei muille kelvannut. Oli jyrkkää suhtautumista ja muiden näkökulmasta arvaamatonta. Tästä syystä heidät siirrettiin syrjään tai he ajoivat itsensä paitsioon, miten vain.

Neuvottelujen aikaan ja niitä ennen muissa puolueissa oli havaittavissa voimakkaita epäluuloja esimerkiksi perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksia kohtaan, jotka olivat tulleet esiin joinain varsin kärjekkäinä kannanottoina jo tuossa vaiheessa. Ei niiden suoraa vaikutusta pysty kukaan sanomaan, mutta epäsuoraa oli, eli varottiin lähtemistä yhteistyöhön vähän niin kuin Ruotsissa on karsastettu ruotsidemokraatteja.

En ole havainnut niin tunteenomaista suhtautumista perussuomalaisten näkemyksiin nyt kuin vuoden 2011 vaalien alla ja heti jälkeen. Siitä on tullut yksi tavallisista suurista puolueista, joka pyrkii hallitusvastuuseen siinä missä muutkin.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #27

On hämmentävää havaita, kuinka ennakkoasenteinen/tietämätön/tarkoitushakuinen Huusko on viime vaalien jälkeisestä tilanteesta. Hän mollaa tapansa mukaisesti perusuomalaisia, vaikka kohteena pitäisi olla Katainen. Hän nimittäin ei ollut valmis tinkimään omista näkemyksistään esim. EU-politiikan osalta tippaakaan. Normaalissa neuvottelutilanteessa laitetaan "kirkko keskelle kylää".

Emme olleet valmiit hyväksymään sittemmin harjoitettua EU-politiikkaa ehdoitta. Tapahtumat sen jälkeen ovat osoittaneet, että perussuomalaiset olivat oikeassa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #30

Kataisen kokoomus sai linjansa taakse viisi muuta eurolinjaltaan vähemmän jyrkkää puoluetta, joiden kanssa pääsi muodostamaan enemmistöhallituksen, jonka enemmistö on sittemmin sulanut niukaksi. Yhteistyö hallituksen sisällä on ollut hankalaa pitkin matkaa, eikä Katainen/Stubb-hallitus näytä jäävän historiaan minään suurena uudistajana. Sen aikana Suomi on velkaantunut riskirajoille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #32

Ovatko siis hallituspuolueet nyt yhteiskyvyttömiä itsensä kanssa, kun ne ovat joutuneet toteamaan, kuten blogistikin, että maan talous on kurjassa tilassa, eivätkä toteutetut yhteisvastuut tai euron (tilapäisesti laskenut) kurssikaan auta? "Velkaantumisen taittaminenkin" (mitä se tarkoittaneekin) oli jatkuvasti esillä puheissa.

Toiseksi ne ovat havainneet, ettei EU toimi kunnolla edes Suomen 20 vuoden jäsenyyden jälkeenkään ja todenneet monen suulla, että euron arvo on (yhä) liian korkea enemmistölle - myös Suomelle - epäoptimaalisen valuutta-alueen euromaista, eivätkä voi itse asialle mitään.

http://vnk.fi/ajankohtaista/tapahtumat/2013/fi.jsp
Katainen totesi elokuussa 2013 Heurekassa:
"Suomen talouden haasteet ovat rakenteellisia ja siksi myös vastauksia tulee etsiä rakenteellisista uudistuksista. Päätöksiä on tehtävä, sillä aika ei ratkaise Suomen ongelmia, pääministeri Katainen totesi ja kysyi, onko päättäjillä kykyä ja halua luoda uutta Suomea?"
- Hän oli itse pääministeri-päättäjä, joka jahkaili 3,5 vuotta päätösten kanssa.

Korkman taas sanoi sdp-hyvinvointivaltiosta:
"Hyvinvointivaltio on liian iso suhteessa veropohjaan”.
- Tällaisenaan meillä ei ole varaa poliitiikkojen ylisuureksi kuvittelemaan hyvinvointivaltioon.

Edes eurovaalin antamaa varoitussingnaalia ole haluttu ymmärtää ja analysoida:
http://www.google.fi/url?url=http://www.ts.fi/miel...

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä Vastaus kommenttiin #32

Mukavaa, että päätoimittaja Huusko on lähtenyt kanssani samoille linjoille. Tässähän juurikin myönnetään se heti alkuun esittämäni pointti, että perussuomalaisten ainoa ehdoton vaatimus eli eurolinjan muutos eikä kokoomukselle käynyt. Kaikesta muusta olisi voitu neuvotella.

Ja koska se ei käynyt, Katainen teki ratkaisun kasata mistä tahansa koostuva sekametelihallitus aiheuttamaan maalle vahinkoa 4 seuraavaa vuotta. Kun Urpilaisestakaan ei ollut kantamaan vastuuta pääministerin hommista ja heivaamaan hallitustunnustelija. Ennemmin keksivät vakuus-petkutuksen.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Oden mielipidettä puolustaa hallituksen touhu alusta lähtien.

Ihan sama mitä on päätetty niin sen jälkeen on alkanut puolueiden "iltalypsyt" ja oman hännän nostot. Samaa touhua ovat harrastaneet kaikki puolueet Six-Packista joten omiakin kokemuksia sillä rintamalla on varmaankiin Odella tiedossa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kokoomus ja SDP on samaa paskaa eri paketeissa. Eli Soininvaara on oikeassa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Siinäpä syvällistä pohdintaa.

Käyttäjän janimakela kuva
Jani Mäkelä

Ehkä hiukan hiomaton ja kansanomainen ilmaisu, mutta totuuspohjaltaan vaikeasti kiistettävissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

Niin, ja siinä on tunteet mukana,
kuten usein kansanomaisissa ilmaisuissa.

Tunteet on tärkeätä saada joskus ilmaistua.

Miten niihin tunteisiin oikein suhtautuisi?
Se onkin vähän monimutkaisempi juttu.
Siksi näihin ei oikein osaa vastatakaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eilisestä kahden suurimman hallituspuolueen esiintyjien puheista sain sellaisen käsityksen ettei tämä hallitus kyllä saa avoinna olevia asioita ratkaistua, päätöksiin, ennen kevään vaaleja, sillä kummatkin puolueet, varsinkin sdp, näyttäisi pelaavan jo vaalipeliä mitä suuremmassa määrin ja puolueet ovat silminnähden eripuraisia. Tuo vaalipeli taisi alkaa kyllä sdp:ssä jo ministeri Rinteen astuessa puikkoihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Rinne toteuttaa vain sitä linjaa mitä hän puolueväelle lupasi toteuttaa, jos tulee valituksi. Hän tekee sitä ihan ihailtavan tehokkaasti ja johdonmukaisesti. Se ei tietenkään ole valtakunnan etu, mutta ei sitä valtakunnan etua mikään muukaan puolue aja. Kaksi puoluetta on lähtenyt hallituksesta, Soini kieltäytyi yhteistyökuvioista.

Kokoomus pääministeripuolueena pyrkii kai valtakunnan etuun tehokkaimmin, mutta sekin on vain vaalitaktiikkaa.

Luulen ettei Stubin johtajankyvyt ja poliittiset taidot riitä pelastamaan Suomea tällä vaalikaudella. Ehkei ne Stubin kyvyt riitä edes pelastamaan kokoomuksen äänimäärää vaaleissa.

Sanoisin että Juha Sipilällä kenties olisi tarvittavat kyvyt, mutta hän on pois pelistä, oppositiossa ja käytettävissä vasta ensi vaalikaudella. INS ALLAH!!!!

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Pientä logiikkaa: Soininvaaran pyydetty analyysi on julkaistu ennen kyseistä keskusteluohjelmaa, ohjelman pohjustukseksi. Tämä ei ilmene jutussa mitenkään.

(A-studion ohjelma ei näy mobiililaitteella- Lumia 830, WP 8.1, ei löydy yhtään sovellusta.)

Sote-uudistus on epäselvässä tilassa, kun sopijoille on epäselvää mistä on sovittu.

Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien näkemysten yhteensovittamista on ollut ei-toivottuja seurauksia ja kustannuksia esim. työvoimapolitiikassa: Demarit kannattavat kaikin paikoin koulutuksia, koska se on (ollut) työläisten etu; Kokoomus kannattaa kaikin paikoin yksityistämisiä. Tulos: Siispä ostetaan pirusti yksityisiä koulutuksia julkisilla varoilla ja pakotetaan ihmiset niihin. Koulutusfirnat tienaavat, ja muut saavat ilmaista työvoimaa, kun työ onkin pakollista harjoittelua. On kuitenkin epätodennäköistä, että sen enempää Kokoomus kuin demaritkaan suostuisivat myöntämään, että tässä on periaatteessa mitään vikaa. He haluavat jatkaa samalla linjalla.

(Ulkopoliittisesti Kokoomuksen ja demarien yhteistyö olisi Suomessa edelleen paras realistinen vaihtoehto, tai näin on voinut ainakin tälle viikolle saakka uskoa.)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hänen analyysinsä pohjautui esimerkiksi eduskunnan käytävillä saatuun tietoon, ei tv-ohjelmiin tai muuhun yleisesti saatavilla olevaan aineistoon. Me toimittajat teemme analyysejämme omalta pohjaltamme, joskin jotkut ovat hyvin lähellä politiikanteon ydintä. Meillä politiikan ulkopuolisilla ja puolueista riippumattomilla tarkkailijoilla tieto on usein vajavaisempaa, mutta valttinamme ehkä on poliittinen objektiivisuus tai ainakin pyrkimys siihen.

Seppo Hildén

Ottamatta kantaa A-talkin keskusteluun kun että jaan Huuskon näkemyksen sen annista, niin lisäisin, että Vapaavuori rauhallisella ja asiallisella (myönsi myös kokoomuksen tehneen virheitä) esiintymisellä oli porukan valtiomiesmäisin esiintyjä.

Kyllä Kokoomuksen puoluekokous teki kesäkuussa pahan mokan valitsemalla Stubbin(sanon ennen kuin ajattelen) Vapaavuoren sijaan puolueensa johtoon ja samalla pääministeriksemme.

Stubbin vahvuus on kielitaito, mutta sen pahempi Suomelle, nyt se kerkiää laukoa noita älyttömiä lausuntoja useamman maan medioille ilman että voitaisiin edes jälkeenpäin yrittää paikata niitä sanomalla, vaikkapa että sattui tulkkausvirhe.

Jep, jep, iPad ajoi Suomen metsäteollisuuden alas ja sitä rataa...johan ne nauraa meille Amerikassakin jo ihan maha kippurassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On sanonta "kun köyhyys tulee ovesta sisään, lentää rakkaus ikkunasta ulos" Tästä samasta ilmiöstä on nyt kysymys. Kun valtiontaloudessa menee hyvin ja jaettavaa riittää on politiikan teko ja yhteistyö puolueiden kesken helppoa, kokoomus saa itselleen tärkeitä verohelpotuksia, demareille tärkeät hyvinvointipalvelut ja tulonsiirrot vähävaraisille voidaan toteuttaa verohelpotuksista huolimatta. Kun bkt muuttuu miinusmerkkiseksi ja jaettavaa ei ole vaan on tarvetta leikkauksiin alkaa puolueiden erot näkyä ja siinä tilanteessa ollaan nyt. Kokeeneena politiikkona Soini ymmärsi, että vaikeat ajat ja sitäkautta myös vaikeat päätökset ovat edessä ja monien muiden syiden lisäksi näiden tosiasioiden edessä oli varsin helppoa tehdä päätös jäädä oppositioon ja pyrkiä "lihottamaan" puoluetta, tukipaketit olivat vain savuverho vastuun pakoilulle.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Sote jää seuraavalle hallitukselle, koska kevään SOTE-ratkaisua sorvanneilla ei ollut kellään kengät lähelläkään maanpintaa. Katsotaanpa hieman aikataulua:

31.05.2015 viimeistään 1. kuntien edustajakokous (AVI kutsuu koolle)

31.10.2015 viimeistään perussopimuksen hyväksyminen

01.01.2016 viimeistään sote-alueen kuntayhtymä aloittaa toimintansa

01.02.2016 viimeistään kunnan/kuntayhtymän ilmoitettava halukkuutensa toimia tuottajana

31.10.2016 viimeistään sote-alueen hyväksyttävä ensimmäinen järjestämispäätös

01.01.2017 alkavat sote-alueiden järjestämisvastuu ja kuntien/kuntayhtymien tuottamisvastuu

31.12.2016 sairaanhoitopiirit lakkaavat

Kahdessa vuodessa pitäisi luoda organisaatio, joka mm.

a) käy neuvottelut sote-alueen kaikkien tuottajien kanssa

b) yhteismitallistaa tuottajien palvelutarjonnan ja varmistaa, että palvelut ovat kattavasti ja yhdenvertaisesti saatavilla koko alueella

c) luo sopimusjärjestelmän, johon kaikki kuvataan

d) luo valvonta- ja muutoksenhakujärjestelmän, jolla sopimusten toteutumista seurataan ja palveluiden saajien oikeusturva taataan

e) luo järjestelmän, jolla järjestelmän varat kerätään kunnilta ja kuntien maksuosuuden kehitystä seurataan

f) luo ennen sopimusneuvotteluja järjestelmän, jolla palvelutuottajien palvelut hinnoitellaan ja kerätyt varat allokoidaan sopimuksille ja sopimusajalle

g) luo järjestelmän, jolla palvelutuottajien saatavien maksatuskelpoisuus todetaan ja maksatus toteutetaan

Lista ei todellakaan ole tyhjentävä, mutta antaa kuvaa tehtävän koosta.

Sote-kuntayhtymien pitäisi aloittaa toimintansa 01.01.2016. Kuka maksaa vuoden 2016 kolminkertaisen työn? Kuka ja mistä rahoista maksaa tämän organisaation ylösajamisen ja mm. tilojen ja tietojärjestelmien (joita ei siis ole vielä edes olemassa) kustannukset? Samaan aikaan kuntien/kuntayhtymien pitää kuvata tarjoomansa niin, että sopimusneuvottelut olisivat ylipäätänsä mahdollisia. Mistä tähän työhön tekijät ja rahat?

Voin vain kuvitella esim. täällä Pirkanmaalla sote-kuntayhtymän alustavia neuvotteluita, kun ryhdytään keskustelemaan vaikkapa siitä miten TAYS:n jätti-investoinnit uppoavat kuntayhtymän taloudenpitoon, ja mitä ne merkitsevät muulle palveluverkolle.

Tämä suunnitelma on kunnille katastrofi. Osalla kunnista sote-kustannukset nousevat dramaattisesti. Samaan aikaan on varmaa, että kaikki muodostuvat uudet tuotantoalueet eivät saa kustannuksiaan kuriin ja peitetyksi sote-alueelta saatavilla maksuilla. Kun pottiin lisätään kuntalakiin tuleva kuntayhtymien alijäämien kattamisvelvoite, tulee mieleen väkisin ajatus, että lähetettäisiinkö tällä puheella Suomen kaikista kunnista avaimet valtioneuvostolle saatekirjeellä: "Tosson, pidä hyvänäsi".

Mikään painokelpoinen ilmaisu ei riitä kuvaamaan sitä, mistä tämä "pläni" on peräisin. Tehdään nyt mitä tahansa, seuraavat hallitusneuvottelut saavat perinnökseen itsenäisen Suomen pahimman rauhanaikaisen sekasotkun.

Vähintä mitä suomalaiset voivat tulevissa vaaleissa tehdä, on laittaa sopan keittäjät poliittiseen vastuuseen sotkusta.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Tuo kalastuslupalillukanvarsikeskustelu kertoikin osaltaan paljon. Erittäin pienestä asiasta nostetaan taas tällainen hulabaloo. Eikö tässä valtakunnassa nähdä vieläkään tähdellisempiä ongelmia?

Mutta miltä tuokin näyttää noin tasapuolisuuden nimissä? Miksi tuo koskee vain yhtä väestöluokkaa, vaikka noin keskimääräistä eläkeläistä vähävaraisempia löytyy tästä maasta pilvin pimein. Kohtuullistako? Ei ole. Ei se niin kallis tuo kalastuslupa ole kenellekään. Järkevöittää systeemiä toki täytyy.

Eli että päivän/viikon kalastamiseen ei tarvita aina uutta lääninkohtaista lupaa, jos reissussa vähän heittelee kokeillakseen.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Markku Huusko kirjoitti:
"Talouden kohentamiseen SDP tarjoaa hieman mutkia oikoen velkaelvytyksen jatkamista ja verojen korottamista, kun taas kokoomus olisi päinvastoin halukas leikkaamaan miljarditolkulla julkista sektoria ja elvytys tehtäisiin veronkevennyksillä. Jälkimmäinen tarkoittaisi potkujen kierrettä kunnissa, valtiolla ja muissa verorahoitteisissa töissä, mutta yksityiselle puolelle syntyisi mahdollisesti lisää työpaikkoja. Taas ollaan sosialistisen ja porvarillisen ideologian ytimessä.
Aika paljon puhuvaa, että kukaan tv:ssä esiintyneestä nelikosta ei toivonut ensi kevään vaaleista vastaavaa lopputulosta kuin 2011. Eivät edes pääministeripuolueen aseman historiallisesti saavuttaneet kokoomuslaiset."

On uskomattoman lapsellista, että maan johtava kapitalistipuolue ja maan johtava - tosin kovin heiveröiseksi hapertunut - sosialistipuolue yrittävät yhdessä ratkaista perustavan laatuisia talouspoliittisia kysymyksiä. Eihän se voi onnistua. Seurauksena on vain loputon riitely.

Kokoomuksen ja Sdp:n kuuluisi olla vaaleissa toistensa vaihtoehtoja, joiden välillä äänestäjien annetaan tehdä ratkaisu. Kummankin olisi koottava ympärilleen riittävän samanmielisten puolueiden koalitio, joiden välillä sitten vaalit käytäisiin. Se koalitio, joka saisi suuremman kannatuksen, muodostaisi hallituksen. Tässä suhteessa voisimme ottaa käyttöön Ruotsin (ja kaikkien sivistyneiden parlamentaaristen demokratioiden) mallin.

Oli muuten älytöntä kutsua hallituksen neuvonantajaksi juuri vaalit hävinneen Ruotsin hallituksen oikeistolainen valtiovarainministeri. Ruotsista olisi paljon muuta ja paljon parempaa opittavaa.

Suomen sirpalepuolueiden välinen "pääministerivaali" on täysin valuvikainen järjestelmä, joka olisi ehdottomasti hylättävä jo ennen ensi vuoden vaaleja. Tuollainen käytäntö tuottaa vain tällaisen surkean "sekametelisoppahallituksen", jonka pähkäilyä ja päättämättömyyttä seuraamme päivästä päivään.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

... ja lisätään tähän soppaan IL:n tekemä puoluekannatusgallup, jossa nyt Kokoomus on ottanut Stubbin johdolla aikamoisen mahalaskun; nyt 18,5 %.
Keskusta 23,4 %.
Lähes kaikki muutkin hieman nousussa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101818756495_u...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Monesti yksinkertaisin selitys on se oikein. Eli riitelyn nostattamisella lykätään päätösten teko ensi vaalikaudelle, siitähän hyötyvät kaikki hallituspuolueet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset