Markku Huusko

Maahanmuuttovirasto joutui tikun nokkaan - syystä?

  • Ylen Spotlightissa esiteltiin Maahanmuuttoviraston päätöksiä.
    Ylen Spotlightissa esiteltiin Maahanmuuttoviraston päätöksiä.

Maahanmuuttovirasto hylkää nykyisin lähes poikkeuksetta sille tulevat hakemukset yksin Suomeen tulleiden pakolaislasten perheiden yhdistämiseksi, Ylen Spotlight-ohjelma raportoi tiistaina. Linja on ohjelman tietojen mukaan kiristynyt vuoden 2011 jälkeen.

Sattumaa tai ei, vuosi 2011 oli Suomessa eduskuntavaalivuosi, jolloin maahanmuuttokriittiset puheet maassa yltyivät.

Viime vuonna hakemuksia yksin Suomeen tulleiden lasten perheiden yhdistämiseksi tehtiin Spotligtin mukaan 157, joista kaikki hylättiin aluksi. Yksi päätös muutettiin valituksen jälkeen.

”Tämä on suuri häpeä… Selvästikin Maahanmuuttoviraston linjana on antaa hylkäyspäätöksiä”, lasten hyvinvointiin liittyviä asioita tutkiva Åbo Akademin professori Kaj Björkqvist sanoi Ylen ruotsinkielisen puolen ohjelmassa.

Lue Uuden Suomen uutisjuttu aiheesta täältä ja katso Ylen Spotlight täältä.

Ylen tv-ohjelma oli tehty vahvasti pakolaislasten näkökulmasta heitä haastatellen ja Maahanmuuttoviraston jyrkkää linjaa haastaen. Ohjelma oli hyvin toteutettu, joskin kulman valinta oli siis alusta pitäen selvä. Tuli asiantuntijan suulla todetuksi, että lasten edun mukaista on aina kasvaa vanhempiensa kanssa.

Spotlightissa korostui, että lapsia lähetetään kriisimaista maailmalle vanhempien heille haluaman paremman elämän toivossa. Ulkomailta yritetyt Suomen lain kiertämisyritykset jätettiin kuriositeetiksi ja Maahanmuuttovirasto sekä siitä vastaava sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) olivat siis syntipukin roolissa.

Perheenyhdistämistenkin tapauksessa ongelman tekee monimutkaiseksi se, että hätä sellaisissa sodansekaisissa kriisimaissa kuin Afganistan, Somalia ja Irak on todellista. Vauraista länsimaista, kuten Suomesta, sellaista inhimillistä kärsimystä ja puutetta on monien vaikea ymmärtää etenkin tällä hetkellä, kun puute täälläkin on pitkän talousalamäen vuoksi kasvanut ja julkinen raha on poikkeuksellisen tiukalla.

Kaikesta tästä on seurannut koventuneita äänenpainoja ja näköjään myös viranomaiskäytäntöjä pakolaisperheisiin liittyen. Eduskuntavaalit ovat taas tulossa, mikä lisää poliittisten irtopisteiden keruuta myös pakolaisasialla.

Melkein kaikki aikuiset lienevät samaa mieltä siitä yleisperiaatteesta, että lapsen etu on tärkein, mutta voidaanko yksittäisen maan lainsäädännöllä ja viranomaispäätöksillä koskaan oikeasti päästä lähellekään ideaalia? Varsinkaan, kun täällä syntyneiden lasten ja muualta maailmasta tulevien lasten edut ovat kilpailutilanteessa julkisen rahan jatkuvan puutteen vuoksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (90 kommenttia)

Niko Sillanpää

Eli puheena on ns. ankkurointi-ilmiö.

Miksi ko. alaikäisiä ei voi yhdistää vanhempiinsa kotimaassaan, kun tarvetta turvapaikkatasoiseen kansainväliseen suojeluun ei kummallakaan taholla ole olemassa?

Joillekin tämä on tosin jonkinlainen hyvän ja pahan ratkaiseva moraalikysymys:

"The Guardian view on the refugee crisis: Europe must meet this moral challenge"

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/oct/...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Lapsen lähettäminen Suomesta takaisin sotaisten olosuhteiden keskelle ei taida olla ensimmäinen asia, jonka viranomainen haluaa tehdä. Maahanmuuttoviraston viimeaikaisten päätösten perusteella on selvää, että myöskään tänne eivät yksin tulleen pakolaislapsen vanhemmat enää pääse. Jos joku haluaisi yrittää päästä Suomeen "ankkurilapsen" avulla, menisi operaatio suurella todennäköisyydellä pieleen.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Perheen voisi yhdistää Ruotsiin, joka on suvaitsevainen ja monikulttuurinen yhteiskunta - ja vieläpä aivan kivenheiton päässä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #4

Onneksi myös Suomi on suvaitsevainen ja monikulttuurinen. Joskin Ruotsia köyhempi.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #6

Totta. Ruotsissa on rikkautta paljon enemmän.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #7

Suomalaiset maahanmuuttajat ovat Ruotsia muiden maahanmuutajien tavoin yhdessä kantaruotsalaisten kanssa rakentaneet.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #9

Pointti oli kuitenkin se, että pakolaislapsosten kannattaa hakea perheenyhdistämistä Ruotsissa, koska siellä se hyväksytään helpommin. Perheenjäsenet myös kotoutuvat Ruotsiin helpommin sen kehittyneiden kotoutusmenetelmien ansiosta.

EDIT. Mutta saatoin unohtaa sen, ettei Ruotsi ehkä maksamaan perheenyhdistämisestä koituvia kuluja...?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #9

Olikohan se lopulta kuitenkin hirveän iso palvelus Suomelle ottaa muiden muassa myös onnenonkijat ja roskasakki sinne ruotsiin rötöstelemään?

Kyllä kavereita ja kaunista puhetta riittää niin kauan kuin rahaa riittää ja kelit on hyvät. Pitemmän päälle eniten on merkitystä niillä, jotka ovat valmiita maksamaan kovaa hintaa kaikesta. Puheiden paino punnitaan kun niiden pitäminen käy hankalaksi.

Se on niin helppo unohtaa, jos ei ole moiseen elinaikanaan törmännyt.

Kaikkivaltias raha puhuu meidät saman pöydän ääreen ja se pitää niin kauan kuin kaikkivaltias pitää arvonsa, vaikka rakoilee helpostikin. Koko ajan ollaan desimaalin päässä rähinästä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20

Ne oli ongelmallisia ekassa sukupolvessa. Nyt ruotsinsuomalaisia on jo monessa polvessa ja ovat kääntyneet ongelmaryhmästä onnistujaryhmäksi. Luultavasti on osattu ottaa hyvät puolet molemmista kulttuureista. Aitous suomalaisesta ja empaattisuus ruotsalaisesta. Voiko enää paremmaksi tulla!

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #22

Sini, ei taida olla ihan niin ruusuisesti. Rikollisuusselvityksen mukaan ruotsinsuomalaiset paluumuuttajat (ties kuinka monennen sukupolven) ovat myös yliedustettuina rikostilastoissa.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177706-maaha...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

No paluumuuttajat on kai vähän eri juttu. Suomi ei ole mikään helppo maa meille paluumuuttajille. Jos elämänsä aikana tekee kaksi maahanmuuttoa niin se vie myös henkisiä voimia.
Suomi hylkäsi kaikista köyhimmät jotka joutuivat muuttamaan Ruotsiin ja saattoi myös kaltoinkohdella samoja henkilöitä kun nämä tulivat takaisin.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #26

Jokainen voisi oikeuttaa rikoksensa syyttämällä yhteiskunnan kaltoinkohtelua! On kuule minuakin kohdeltu kaltoin byrokratian hampaissa, enkä silti ole ryhtynyt rikolliseksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #70

Jaa ja kuka täällä on oikeuttanut mitään? Ruotsinsuomalaisten positiivisesta stigmanohittamisesta oli kyse ja sinä toit siihen paluumuuttajat. hoi hoi.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #24

Sitäkö saakin muutaman törttöilijän takia syyllistää koko kansanryhmän kun kysymyksessä on suomalaiset. Täällä on paljon puhuttu että näin ei saisi tehdä tuolta muilta mantereilta muuttaneille moniosaajille.
Herättää kysymyksiä Suomen suvaitsevien kansalaisten todellisista ajatuksista.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #60

Ex-kansanedusta Kiljunen kertoi taannoin blogissaan meidän ruotsinsuomalaisten olevan tuplasti rikollisempia, kuin kantaruotsalaiset. Niin olettaisin kun kerran eduskuntaan saakka päässyt ihminen puhuu maahanmuuttajien rikollisuudesta niin uskoisin, että asiasta voidaan keskustella.
Mielestäni aiheesta on hyvä keskustella jotta pääsemme ongelmaan kiinni. Turha hyssyttely ei auta asiaa vaan jopa pahentaa sitä. Itse suosittelen rikollisia maanmiehiäni muuttamaan takaisin kotia jos eivät pysty noudattamaan uuden kotimaamme lakeja. Suosittelisin samaa, myös muille vähemmistöille jotta voimme voittaa valtaväestön luottamuksen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#2
Voitaisiinhan ottaa selvää millaisissa oloissa vanhemmat ovat, ovatko he sodan keskellä. Nähtävästi he eivät aivan tyhjätaskuja ole kun ovat ihmis-salakuljettajille pystyneet maksamaan "ankkurin" tuomisesta maahan.

Saattapa olla, että maahanmuuttoviranomaiset ovat siitä selvän ottaneet ja siksi kielteisen päätöksen antaneet. Jos niin on, niin alaikäisen(!) lähettäminen vanhepiensa luo olisi paikallaan.

Esa Niemi

Ihmiskauppaa ja ihmissalakuljetusta ei tule tukea tekemällä siitä maahanmuuttoväylää elintasorajojen yli. Humanitaarinen auttaminen onnistuu parhaiten sekä suuremmalle määrälle avuntarvitsijoita kun se tapahtuu lähtömaiden läheisyydessä.

Tärkeintä mielestäni on ettei näitä lapsia anneta ihmiskauppiaiden ja ihmissalakuljettajien käsiin. Suomeen pääsee ehkä muutama, mutta vielä suurempi osa saattaa joutua muun hyväksikäytön kohteeksi ellei peräti orjuutetuksi tai vaikka elinkaupan uhriksi. Auttamisen tapahtuessa lähtömaiden läheisyydessä UNHCR:n koordinoimana on suurinta mahdollista rakkautta ja auttamista. Kiintiöpakolaisia voidaan tällöin ottaa enemmän ja useampaan maahan kun ei-pakolaiseksi todettavat eivät tuki vastaanottavia maita oikeiden pakolaisten nenän edestä.

Ihmisiä ei tule muutoinkaan lähettää vaaralliselle matkalle, joista harva pääsee teollisuusmaihin. Useimmat näistä ryöstetään, raiskataan, pahoinpidellään, ihmiskaupataan, orjuutetaan ennen elintasorajalle pääsyä. EU:n tai etenkin Ruotsin politiikka on suuri inhimillinen tragedia.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Tämä on hyvä alku, mutta samantien voisi yksipuolisesti irtisanoutua humanitäärisestä maahanmuutosta täydellisesti, mukaan lukien kansainvälisten sopimusten mukaiset pakolaiskiintiöt. Ensin voitaisiin hoitaa valtion budjetti kuntoon, ja sen jälkeen parantaa maailmaa, jos jotain sattuu joskus jäämään ylikiin.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Kiintiöpakolaisten ottaminen ei ole minkään kansaivälisen sopimuksen velvoittama vaan eduskunnan tekemä päätös.

Eikä edes niin kovin yleinen käytäntö euroopassakaan...

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Millä perusteilla Suomeen otetaan Somalian "hädänalaisia"? Suomessa asuvat somalithan käyvät siellä säännöllisesti lomailemassa sukulaistensa luona - jopa kuukausien ajan. Miksi näitä Somalian "hädänalaisia" ei sijoiteta niihin Somalian alueille missä voi tuolla tavaöla lomailla?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Että tällaista taas. Onko sinulla jotain faktaa tuon "säännöllisen lomailun" tueksi?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Pari vuotta vanha uutinen kertoi tällaista:
http://yle.fi/uutiset/suomen_somalit_uskaltautuvat...
"Somaliliiton mukaan Mogadishussa on vieraillut viime vuoden aikana satoja somaleja."

Ehkä toimittaja voi selvittää, mikä tilanne on v. 2014? Faktaa asiasta näköjään kaivataan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #13

Suomalaiset maahanmuuttajat vierailevat Suomessa, kosovolaiset Kosovossa ja somalialaiset Somaliassa. Onko siinä jotain ihmeellistä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #15

Huusko #15:
Ei siinä vierailemisessa mitään ihmeellistä. Totesin vain uutisen tiedot, kun kerran kyselitte.
Äitinikin oli 6 lapsen kera sotaa paossa Ruotsissa, mutta palasi takaisin reilun vuoden jälkeen - 7 lapsen kanssa. :D
Mutta sodan aikana hän ei vieraillut Suomessa, vaikka isävainaa haavoittui. Ehkä siinä oli jotain ihmeellistä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #16

Niin, tuossa ylempänä kommentaattori puhui "säännöllisestä lomailusta", missä taisi olla pieni arvoväritys mukana. Siihen "säännölliseen lomailuun" vähän faktaa olisin kaivannut, mutta sellaistahan ei ole, on vain löysiä väritettyjä heittoja.

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo Vastaus kommenttiin #17

Onko kellään tietoa kuinka kannattavaa toimintaa tuo on Turkish Airlinesille?

Departure
Helsinki, Helsinki Vantaa - Mogadishu, Aden Adde International
Wednesday 29 October 2014
Return
Mogadishu, Aden Adde International - Helsinki, Helsinki Vantaa
Wednesday 05 November 2014
Round trip
From
1 Adult, all included

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #19

Kannattavuudesta on vaikeata sanoa mitään, mutta pari vuotta sitten:
"Toimiston tiskillä lipun hinta on 796 euroa, netissä lentoyhtiö myy matkaa 1134 eurolla. Supersaver tietää halvimmaksi lipun hinnaksi 753 euroa."
http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2012/03/0...

Tapani Kemppainen Vastaus kommenttiin #17

Markku ja vielä Kelan rahoilla, mietipä sitä

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen Vastaus kommenttiin #15

Itseasiassa on, jos maasta lähdetään henkensä varjelemiseksi pakolaiseksi, ja sitten sinne mennään lomailemaan. Tässä ei ole kyse mistään rasismista olettaen, että puhutaan ihmisistä, joilla on voimassa oleva pakolaisstatus.

Ainakin mitä kanadalaisia maahnamuuttofoorumeja seurannut, niin Kanadassa pakolaisstatuksella oleskeleva, pääsee vain erityisluvalla käymään maassa, josta on pakolaiseksi lähtenyt.

Hyväksytty syy on esimerkiksi vakavasti sairaan vanhemman luona käyminen.

Lupa täytyy siis olla, silloin kuin maassa oleskellaan pakolaisstatuksella. Mikäli kyseessä on aikanaan pakolaisstatuksen saanut, joka sittemmin on hankkinut itselleen pysyvän oleskeluluvan tai kansalaisuuden, vastaavaa rajoitetta ei tietenkään ole.

Minusta tällainen rajoite on täysin hyväksyttävä, koska ei voi samalla olla maanpaossa ja lomailla maassa, jossa kokee henkensä uhatuksi.

Veikkaan kuitenkin, että nämä mainitut sadat entisissä kotimaissaan lomailevat somalit ja kosovolaiset, eivät ole Suomessa pakolaissatuksella.

Olisikin mielenkiintoista, jos Suomen kansalaisten matkustusoikeutta rajoitettaisiin esimerkiksi syntymämaan perusteella.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #15

Valitettavasti en pystynyt välittömästi vastaamaan päätoimittaja Huuskon kommenttiin. Nimittäin olin vielä jokunen tunti sitten Keski-Euroopassa tienaamassa niitä kuuluisia palkkaveroeuroja niin kovasti rahapulassaan olennaisia maailmantapahtuvia korjailevan valtiomme pussiin. Tulkoot siis komementit tässä:

Tuossa tulikin jo useammalta muultakin kirjoittajalta niitä evidenssejä somalien lomailusta kotimaassaan. Näitähän ei Suomessa oikeastaan virallisesti ole, vaan niitä pulpahtaa silloin tällöin eniin. Ihan vahingossa, kysymättä ja yllättäen kuin poliisin terrorimurhapidäykset.

Huusko kysyy: "Mitäs ihmeellistä siinä on kun suomessa asuvat somalit menevät somaliaan?". No siinä on sellaista ihmeellistä että sieltähän ollaan juuri pakenemassa "sodan kauhuja" (kuten päätoimittajakin ilmoitti), mutta sitten kun on leijonapassi taskussa, voidaankin samassa maassa oleskella kuukausia. Ristiriitaista.

Jos nyt oletetaan että siellä niitä sodan kauhuja on, niin eikö olekin outoa että suomen somalit voivat lähettää lapsensa sinne kauhujen keskelle kuukausiksi, vieläpä niin että lapsen koulunkäynti keskeytyy. Ymmärtääkseni lastensuojeluviranomaiset ovat keveämmissäkin tapauksissa ryhtyneet virkansa valtuuttamiin toimiin. Valistunut lehdistökin on saattanut moisesta jopa kirjoittaa. Näistä ei. Tämä on ok. Lapset lähetettäkööt sinne sodan kauhujen keskelle.

Sitten näihin aiemmin mainittuihin kolmeen maahan ja sotiin joita päätoimittaja Huusko kertoo käytävän. Irak, Afganistan, Somalia. Onkos nyt jotkut maat käymässä sotaa noita kolmea maata vastaan? Ei tuu mulla mieleen. Vai ketkäs siellä oikein sotii? Onkos näillä sotijoilla jotain yhteistä? Voisiko päätoimittaja Huusko avata tätä asiaa syvemmin?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #41

Kirjoitat: "Mutta sitten kun on leijonapassi taskussa, voidaankin samassa maassa oleskella kuukausia".

Jos on integroitunut Suomeen niin, että on pitkän prosessin jälkeen passi taskussa ja on ihan tuiki tavallisilla palkkatuloilla varaa käydä alkuperäisessä kotimaassa, niin toiminta on vallan normaalia. Ilmeisesti tarkoitat jotain muuta?

Kirjoitat myös: "Onkos nyt jotkut maat käymässä sotaa noita kolmea maata vastaan? Ei tuu mulla mieleen. Vai ketkäs siellä oikein sotii? Onkos näillä sotijoilla jotain yhteistä? Voisiko päätoimittaja Huusko avata tätä asiaa syvemmin?"

Kysyjällä on ilmeisesti jotain mielessä, mutta en tiedä mitä. Jos kyse on siitä, että kyseisissä maissa käydään sisällissotaa, siitä en lähtisi kaikkia kansalaisia syyllistämään. Suomi ja suomalaisetkaan eivät ole sellaiselta kauhun ajalta välttyneet.

Kysyjälle tiedoksi myös, että Uuden Suomen sääntöjen mukaan täällä esiinnytään tunnistettavasti kuvalla.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #72

"Ilmeisesti tarkoitat jotain muuta?"

Kyllä. Tarkoitan juuri kaksinaismoralistista ajattelua Suomessa Armon Vuonna 2014. Esimerkkinä: kun "Somali A" on pyrkimässä maahanmuuttostatuksen omaavaksi henkilöksi Suomeen, hänen ottamistaan perustellaan "Somalian sodan kauhuilla". Kun samaan aikaan suomen kansalainen "Somali B" haluaa mennä, tai lähettää lapsensa Somaliaan, näistä sodan kauhuista ei ole tietoakaan, ja lähteminen "on ihan normaalia". Tämä jos mikä on kaksinaismoralismia.

Ja mitä toiseen kysymykseen sotivista osapuolista tulee, näissä kolmessa maassa on todellakin enemmän tai vähemmän sisällissota. En siinä pyrikään syylistämään koko kansaa, vaan näitä sotatoimia ajavia tahoja. Afganistanin sodassa osapuolina on afganistanin taleban vs. afganistanin muu kansa, Irakissa on Irakin Taleban vs. muu kansa, Somaliassa Al-Shabaab vs. muut somalialaiset.

Arvon päätoimittaja: mitä noihin sotiin tulee, niin kyse ei todellakaan ole siitä että syyllistetäänkö kaikki sodan osapuolet, vaan siitä että syyllistetäänkö ylipäänsä ketään. Minä en ole havainnut juuri lainkaan suomalaisten tiedotusvälineiden tuominneen selkeästi mitään sodan osapuolta. Näiltä osin passiivinen ote näyttää ilkeästi siltä, että molempien osapuolten toimet hyväksytään sen kummemmin osapuolten motiiveja läpikäymättä.

Olisin tietysti iloinen jos Uusi Suomi voisi toimia poikkeuksena tässä rintamassa, ja päätoimittajansa lausunnolla tuoda esiin kantansa sotivista osapuolista ja heidän oikeutuksistaan sotatoimiin.

Ja mitä kuvaan tulee, niin voinhan sen tuohon laittaa.

Esa Niemi Vastaus kommenttiin #72

Onhan tuo ongelmallista jos samassa maassa lomaillaan kun toiset hakevat turvapaikkaa vedotessaan maan olosuhteisiin useiden maiden läpi matkustettuaan kuitenkaan hakematta turvapaikkaa.

Missä määrin suomalaiset matkustivat maailman ääriin makumieltymystensä ohjaamana kun täällä oli sisällissota. Sisällissota tai sota eivät ole peruste turvapaikalle, vaan perusteltu vaino tai uhka.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#8
Lomailusta en tiedä, paljon siitä kirjoitellaan joten voi siinä perääkin olla.

Se on kyllä luultavasti faktaa, että lapsia lähetetään kotimaahansa kasvatettavaksi, että eivät vieraantuisi omasta kulttuuristaan. Sitä on tapahtunut jo 90 luvulla, minulla on edessäni lehtileike Lapin Kansasta v1998, Suomesta oli "kadonnut" toista sataa Somalilasta ketään somalit eivä olleet ilmoittaneet kadonneeksi, siitä nousi aluksi kohu mutta kun kun kävi ilmi, että heidät oli lähetetty Somaliaan kasvatettavaksi niin juttu "lakaistiin maton alle."

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Näköjään tietyissä piireissä Maahanmuuttoviraston toimintaa luonnehditaan perinteisellä "oikeansuuntainen mutta riittämätön".

Ylipäätään vaikuttaa siltä että Maahanmuuttoviraston toimintaa pitäisi avata julkisuudelle paljon enemmän kuin muiden virastojen, jotta kaikkien tirkistelijöiden uteliaisuus tulisi tyydytettyä.

Mika Samuel Kiekkijev

Onko nyt ymmärretävä niin, että maahanmuuttoviraston tulisi olla noudattamatta niitä asetettuja kriteereitä, jotka ovat voimassa, jotta saataisiin poliittisesti korrektimpi tulos aikaan?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Noinkin, kun meitä se työvoimapulakin odottaa oven takana....

Matias Härkönen

Svenska Dagbladet ja moni muukin on kirjoittanut näistä "lapsista". Tanskassa 51% oli yli 18 vuotiaita. Vuoden 2013 alussa tulleista 75% oli yli 18 vuotiaita.

Ruotsissa ei käytetä testejä vaan siellä ollaan "hyväuskoisia" ja uskotaan mitä kerrotaan. Ainoastaan silloin jos parta kasvaa kuin 35 vuotialla ja on täysin ilmeistä että henkilö on vanhempi kuin antaa ymmärtää, niin ikää voidaan korjata (ilman testejä). Vuonna 2013 tällaisia henkilöitä oli n. 10% tulijoista.

Samaisen jutun mukaan suomessa ja norjassa arvioidaan että n. 66% lapsukaisista olisi itse asiassa jo täysi ikäisiä.

Joka tapauksessa, niin kyse ei nyt ole mistään alla murrosikäisistä lapsista, vaan pääasiassa 17+ vuotiaista, joita lähetetään suomeen siinä toivossa että koko perhe pääsisi perässä.

Jos alamme löysäilemään asiassa liikaa, niin tämä vain houkuttelee vanhempia lähettämään lapsensa pois. Se taas tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa yhä nuorempia lapsia joutuis vaaralliselle matkalle ihmiskauppiaiden käsiin. Nykyinen järjestelmä on siis hyvä.

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hur-manga-ens...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Svenska Dagbladet ja moni muukin on kirjoittanut näistä "lapsista". Tanskassa 51% oli yli 18 vuotiaita. Vuoden 2013 alussa tulleista 75% oli yli 18 vuotiaita."
Tuostapa juolahtikin mieleeni että aikanaan tulee olemaan joillekin vaikea ymmärtää miten nämä lapsina Suomeen tulleet kuolevat hyvin nuorina, no, sehän voidaan tietenkin selittää traumaattisina kokemuksina lapsuusiässä.

Juhani Penttinen

Ilman sarvia ja hampaita haluaisin kysyä seuraavaa. En siis ole maahanmuuttokriittinen , -myönteinen tai -kielteinen lähtökohtaisesti.

Miksi Suomen on ylipäätään otettava pakolaisia ? Eikö pakolaisasiassa vastuu tulisi olla ensi sijassa niillä mailla jotka ovat välillisesti tai välittömästi aiheuttaneet pakolaisuuteen synnyttävät ongelmat ? Millä tavalla Suomi on aiheuttanut esim. viimeisen sadan vuoden aikana maailmanpoliittisia jännitystiloja eri puolilla maapalloa ? Siirtomaita meillä ei ole ollut koskaan ?

Miksi pakolaisen pitää sännätä esim. Afrikasta saakka Suomeen asti pakoon ? Eikö pakoreaktion tulisi stopata jo paljon ennen johonkin lähimpään turvalliseen valtioon kuin tänne pieneen periferiaan lähelle Pohjoisnapaa ?

Ymmärtäisin asian jos turvapaikkaa haettaisiin esim. Virosta tai Venäjän Karjalasta ? Tuokin skenaario voi olla mahdollista lähitulevaisuudessa .

Toki yksilötasolla aavistan aidon pakolaisen inhimillisen hädän.

Onko motto siis vain "Världens sak är vår" ?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

@Penttinen #27:
Niin voisi luulla. Ei Suomestakaan lähdetty sotaa pakoon 5000-10000 km:n päässä olevaan maahan, vaan lähellä sijaitsevaan rauhallisempaan maahan ja kulttuurisesti tuttuun: Ruotsiin. Apua sentään saatiin Yhdysvalloista asti.

Olen myös joskus ihmetellyt suuren ja mahtavan Venäjän maahanmuuttoviraston karsautta. Tilaahan siellä olisi...

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen

Seppo Saari: "Niin voisi luulla. Ei Suomestakaan lähdetty sotaa pakoon 5000-10000 km:n päässä olevaan maahan, vaan lähellä sijaitsevaan rauhallisempaan maahan ja kulttuurisesti tuttuun: Ruotsiin. "

Juuri oli Kanadan sanomissa juttu, että moni lähti Suomesta sodan jälkeen ja aikana esimerkiksi Kanadaan. Kanada valittiin kohdemaaksi Yhdysvaltojen sijaan sen vuoksi, ettei siellä ollut yleistä asevelvollisuutta.

Kyllä niistä Ruotsiin pakoon lähteneistäkin aika moni lopulta päätyi Pohjois-amerikkaan. Tuskinpa Suomeen tulevat pakolaisetkaan aivan ensimmäisenä ovat kotimaastaan ottaneet business-luokan lipun ja lentäneet suoraan Suomeen; välissä lienee monta maata.

Pohjois-amerikkaankin tultiin Suomesta sotien aikana ja jälkeen pääosin laivalla. Mitä nyt 50-luvulla Kanadan hallitus saattoi antaa lentoliput velaksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #35

#35.
Kyllä tuo on tuttua, kun "puoli sukua" työskentelee Pohjois-Amerikassa. Vanhimmat jo v:sta 1902-04 eli Venäjän tsaarin ajoilta. Atlantin ylitys oli riski sodan aikana ja jopa jotkut merimiehet joutuivat tämän vuoksi jäämään länteen odottelemaan - ja monille odotuksesta tuli pysyvä.

Siirtolaisuus-Insituutti Turussa kertoo ilmiöstä enemmän. Suomesta lähdettiin etupäässä työhön Amerikkaan eli toteuttamaan omaa unelmaa. Stipendiaatit omaansa. Siinä maahanmuuttoviraston rooli ei ollut "tikun nokassa" keskeinen, vaan ydin oli joko hankittu työpaikka tai idea oman yrityksen perustamisesta ja uuden oppimisesta. Jos homma ei sujunut, tultiin myös usein takaisin.
Ei sinne esim. heitetty yksinäisiä lapsia ankkureiksi.

Ruotsiinkin sotalapset sijoitettiin perheisiin tai lastenkoteihin.

P.S. Australian valtio aktiivisesti rekrytoi suomalaisia siirtolaisiksi 1960/70-luvuilla. Maalla oli oma toimisto Unioninkadulla Hesassa. Sellainen toiminta ei liene Suomen maahanmuuttoviraston agendalla?

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen Vastaus kommenttiin #38

Sepppo Saari: "Ei sinne esim. heitetty yksinäisiä lapsia ankkureiksi."

Meillä asuu tuossa parin kilometrin päässä, täällä Kanadassa (ei tarvitse tyytyä kuulopuheisiin), nainen, jonka suomalainen äiti lähetettiin Kanadaan teini-iässä. Ei kylläkään ankkurilapseksi. Perhe jäi Suomeen. Ei Suomesta ole koskaan ollut tarvis lähettää ketään ankkuriksi edeltä. Suomalaiset on otettu yleensä vastaan ilmankin.

USA:ssa ainakin muutama osalvaltio pisti suomalaisilta rajat kiinni 1950-luvulla. Tuli liikaa ongelmia. Heti tuon jälkeen pienen hetken Ontarion suurin maahanmuuttoryhmä olikin suomalaiset.

Minusta tällainen kaikkitietävä ylpistely suomalaisten mukaparemmuudella pelkkiin omiin luuloihin perustuen on hieman surullista.

Kuten aiemmin sanoin, aika moni sieltä Ruotsistakin lopulta jatkoi Pohjois-amerikkaan, eikä ne Suomeen pakolaisina tulevatkaan ole useimmiten ensimmäisellä pysäkillä maastalähdön jälkeen.

Totta kyllä, että Suomesta on lähinnä lähdetty ns. elintasopakolaisiksi paremman elämän perään. Pakoon on lähdetty lähinnä köyhyyttä tai veroja, ei niinkään väkivaltaa tai muuta vainoa.

Tottahan sekin on, että osa pakolaisuudesta on keinottelua paremman ja helpomman elämän toivossa ilman todellista uhkaa. Siksi pakolaisstatusta ei saakaan ihan kuka vaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #42

#42:
Jaa, missähän oli "kaikkitietävää ylpistelyä suomalaisten mukaparemmuudella"? En sellaista ainakaan ajanut takaa, joten ehkä luet tekstiäni kontekstin ohi?

Ilman ylpistelyä, mutta vain todeten, isoisäni lähti muinoin meren yli, kävi vaatturikoulun Manhattanilla ja palasi Suomeen räätäliksi - tosin yritettyään ensin houkutella perhettä sinne: olot olivat jo silloin paremmat kuin Suomessa ja työtä riitti. Vaan eivätpä lähteneet. :D

Asuin Yhdysvalloissa muutaman vuoden, joten se touhu on hieman tuttua.

Parempaa elintasoa/ elämää siirtolaisetkin ovat hakemassa omin ponnisteluin, mutta käyttämäsi termi "ns. elintasopakolaisuus" vaikuttaa hieman toiselta asialta. Aivan kuten kirjoititkin, osa pakolaisuudesta näyttää olevan "keinottelua paremman elämän perään" - siis todellinen tarkoitus voi olla esim. alkuvaiheen pakolais-statuksen etuisuuksilla pohjustettu siirtolaisuus.

Sen voisi kyllä sanoa ihan rehellisestikin: haluan siirtolaiseksi ja olen hankkinut työpaikan.

Tähdennän sitä, että toki onnettomien olosuhteiden, sotien ja nälän vuoksi kärsineitä tulee auttaa mielellään heidän kotimaassaan, ja ilman muuta jonkin verran myös pakolais- ja turvapaikka-statuksen kautta harkinnan mukaan. Kansainvaellukseen rohkaisu on sitten ihan toinen juttu: avoimet ovet.

Tässä esimerkki uudemmasta suomalaisten työperäisestä siirtolaisuudesta:
http://www.magnumenterprisesgroup.com/

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen Vastaus kommenttiin #54

Seppo Saari: "Jaa, missähän oli "kaikkitietävää ylpistelyä suomalaisten mukaparemmuudella"? En sellaista ainakaan ajanut takaa, joten ehkä luet tekstiäni kontekstin ohi?"

En nyt viitannut suoranaisesti sinuun, vaan yleisemminkin ajatukseen siitä, että suomalaiset maastamuuttaneet ei syyllisty rikoksiin, eikä missään nimessä yritä väärinkäyttää uuden maan systeemiä.

Suurin osa tietystikään ei yritä, mutta onko suomalaiset nyt oikeasti jotenkin poikkeuksellisen rehellistä kansaa? Aikanaan kun Suomesta lähdettiin pakolaisiksi, länsimaissakaan ei käsittääkseni ollut samanlaista sosiaaliturvaa kuin nykyään. Ei ollut mitä hyväksikäyttää.

Olen kyllä ihan samoilla linjoilla kanssasi muutoin, mutta pakolaisia ei mielestäni aina voi auttaa paikanpäällä.

Sotaa käyvästä maasta pitää olla oikeus lähteä pois. Tietysti tulee noudattaa sen maan lakeja, johon haluaa asettua.

Toisaalta, esimerkiksi Iranistaja ja Irakista lähtee kyllä ihmisiä pois ihan ilman pakolaisuuttakin. Samoin esimerkiksi Romaniasta on lähtenyt ihmisiä pois miljoonatolkulla. Siirtolaisiksi.

Intiasta ja Kiinasta suorastaan virtaa insinöörien lauma Pohjois-amerikkaan eikä kukaan ole esitä itseään pakolaiseksi.

Aika pieni osa suomalaisestakaan maahanmuutosta on pakolaisuutta, mutta aina kun maahanmuutosta keskustellaan, osa porukasta ei muusta osaa puhuakaan. Nyt se tietysti nimenomaan oli aiheena, joten itse menin aiheen ulkopuolelle.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #35

#35
Sotien aikana Suomesta ei menty Amerikkaan sotaa pakoon, miten se olisi ollut mahdollista.

Sodan jälkeen kyllä oli mahdollisuus.

Käyttäjän vaattanen kuva
Tapio Vaattanen Vastaus kommenttiin #40

Paavo Vaattovaara: "Sotien aikana Suomesta ei menty Amerikkaan sotaa pakoon, miten se olisi ollut mahdollista."

Yritin siksi tuodakin esille, että vaikka Pohjois-amerikka ei mm. maantieteellisistä syistä ollutkaan mahdollinen ensimmäiseksi pysäkiksi, oli se silti monelle todellinen päämäärä.

Käsittääkseni Suomeen tulevat pakolaisetkin harvemmin ottavat suoria lentoja business-luokassa Mogadishusta Helsinki-Vantaalle.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

"Maahanmuuttovirasto joutui tikun nokkaan - syystä?"
Kyseessä lie oivallinen pohde ao. asiasta, joka jakoi kansaa muutamia vuosia sitten. Timo Soini nosti aluksi kissan pöydälle. Astrid Tohrs alkoi leipoa likisattua limppua ja siinä ohessa hätisteli kissaa pöydältä.
Asia eskaloitui kunnolla heti alkuun. Jussi Halla-ahon virtuaalinen, tietellisen todistusvoimainen bloki taltioi suvaitsevaistolle vastenmieliset faktat talteen. Ja vähänkerrassaan maahanmuuttovirasto alkoi lukea ja ymmärtää lakiasioita ilman irvistelyä.

Tänään ao. virasto onkin oppinsa käynyt ja kansa ihmettelee että miten PS romahtaa vaaleissa kun eivät enää sorsi maahanmuttajia vaan sen tekeekin nyt virasto ;-0

Tässä sitä nyt ollaan. Suomessa löytyykin nyt paras ja 'Pisan' tarkasti sekä tunteilematta toimiva maahanmuuttovirasto koko Euroopassa.
Onhan se niin, että mitä tahansa asiaa maailmalla aletaan tutkimaan ja vertailemaan, aina sieltä vaan huipulle änkeää itse itseään inhoava Suomi Finland. Kukaan missään ei silti tiedä mikä maa ja mihnä kuhna se sijaitsee. Aina se vaan podiumulla kököttää pinaalit kourassa.

Tämä tuore, viimeisin komedian kuningaskin lähetettiin maailmalle matkaan, komeljanttarin perään tyypillisesti syljettiin. 'Suomessako huumoria, älkää ny viittikö, hoohhohoh.'
Toimeliaisuuden takia substanssissaan tulevaa pääminister-ainesta ;-)

http://www.youtube.com/watch?v=xPTDeOe3OtU

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Maahanmuutto aivan vieraasen kulttuuriin ei ole pohjimmiltaan terve ilmiö. Maailmassa on valtava määrä pakolaisia ja myös elintasopakolaisia. Läheskään kaikkia halukkaita ei saada sijoitetuksi hyvinvoiviin maihin.

Olisikin syytä keskittyä auttamaan ihmisiä kotimaassaan, eikä yllyttää heitä muuttamaan vieraaseen kulttuuriin, jossa sopeutuminen vie vähintää sukupolven.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Se on vaan niin että ne tyypit ja tahot jotka tuota mantraa saarnaa eivät myöskään halua kehitysapua. Jossainpäin persut eivät suostuneet nenäpäiväkampanjan kuvaan kun pitää "auttaa oman maan hädänalaisia. Nuivuus on elämänasenne joka värittää koko elämän.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ei kyseessä ole mikään mantra, vaan eräs arvio tulevaisuudesta, jonne kaikki eivät näköjään suostu katsomaan.

En näe, mitä tekemistä persuilla on tässä keskustelussa. Ei heillä ole monopolia realistiseen maahanmuuttonäkemykseen, jota he sitäpaitsi käyttävät väärin ja puhtaasti omaksi edukseen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Se on vaan niin että ne tyypit ja tahot jotka tuota mantraa saarnaa eivät myöskään halua kehitysapua."

Väärin. Olen kommentoinut tällä palstalla useasti (yli 5 kertaa), että kehitysapu pitäisi laittaa kokonaisuudessaan pakolaisleirien kehittämiseen. Suomi voisi ottaa vastuun jostain pakolaisleiristä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #50

Kun tämä kommentti ei ole saanut suosiota, pitänee selventää.

Maahanmuuttokriittisestä näkökulmasta tämä on paras ratkaisu. Jos oletetaan, että kehitysapubudjetti on yli 0 euroa, nuivasta näkökulmasta se tulee parhaiten käytettyä juuri pakolaisleireihin. Se ratkaisee maahanmuuton ongelmia parhaiten siihen käytettynä.

Oletuksena siis, että kehitysapubudjetti on yli 0 euroa. Jos se on tasan 0 euroa, silloin sitä ei tarvitse käyttää mihinkään.

(Nyt jos joku ajattelee että annetaan se mieluummin kotimaassa köyhille - annetaan vain, mutta ei se silloin ole kehitysapua. Eli silloin kehitysapubudjetti on se 0.)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #59

Nerokkain ajatus mikä Puheenvuorossa on koskaan ollut, eikä yhtään kommenttia/suosittelua?

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Otetaanpas hieman perspektiiviä.

Vuonna 1945 keisarillinen Japani oli murskattu täysin. Maa oli raunioina. Kaksi atomipommia oli pudotettu maahan. Maassa ei ollut mitään omaa tuotantoa tai luonnonvaroja. Oli sotasyyllisyys, sotakorvaukset ja nälänhätä. Kului 40 vuotta ja Japani oli ultramoderni Aasian tiikeri.

Sama vuosi, 1945. Saksa. Samanlainen tarina. Maa jaettiin kahtia. Ja nykyään Saksa on euroopan talouden ja teollisuuden keskus.

Molemmat noista maista nousuvat jaloilleen itse. Oman väestönsä avulla. Oli oma apu, ei kehitysapu.

No mitenkäs se kehitysapu. Sitä on jaettu noin 40 v pääasiassa Afrikkaan. Valitettavasti tulosta ei ole näkynyt oikein missään. Kyse on todennäköisimmin tuhansista miljardeista euroista mitä maailma on kaatanut tuohon maahanosaan. Onko sillä nyt afrikka nostettu jaloilleen? Ei ole. Afrikka ei ole edes kontallaan. Jonnekin ne tuhannet eurot ovat vain kadonneet. Kyllä. Niillä on ottajansa. Ja tulee olemaan. Kannettu vesi ei saharan kaivossa pysy.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan Vastaus kommenttiin #52

No eipäs.

Juhani Kleemola unohtaa autuaasti taloudellisen avun mitä USA jakoi sodan jälkeen "läntiselle" maailmalle. Saksa sai 1448 miljoonaa dollaria. Ei eniten, ohitse menevät Iso-Britannia ja Ranska, mutta merkittävästi.
USA tarvitsi markkinoita. Japanin lukuja minulla ei ole tähän hätään, mutta luonnollista on että markkinat ja riippuvuussuhde luotiin.

Afrikka taas ei ole kokonaisuus, tarkastelumielessä. Se on maanosa. Historia on erilainen, välillä menestystä, välillä taas jotain vallan muuta. Marshall-tyyppinen liekanarun luonti ei onnistunut. Ei Neuvostoliitolle eikä lännelle.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #56

No eipäs.

Japania kuormittivat USA:n tiukat ehdot (lue kauppapoliittiset nöyryytykset). USA "mainosti" Japanin tuotteita leimaamalla ne heikkolaatuiseksi roskaksi. Lupa ja määräys tulivat USA:n hallitukselta.

Kuten tiedämme, MADE IN JAPAN-merkintä oli alkuaa juuri tätä tarkoitusta varten. Tämä musta lappunen, jonka USA oli määrännyt kaikkien japsituotteiden kylkeen, mm. Nikon kameroihin, kääntyi tarkoitustaan vastaan, USA:n harmiksi, laadun taemerkiksi.

Saksa sai kyllä Marshal-apua, mutta se jouti lopulta kuitenkin maksamaan miehityjoukkojen ylläpidon, joka oli selkeästi enemmän kuin Marshal-apu yhteensä.

Niin Antti, Afrikka sensijaan.......rikastaa kulttuuria.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #62

"Niin Antti, Afrikka sensijaan.......rikastaa kulttuuria." Tuollaista puhetta Afrikasta jonain yhtenäisenä myyttisenä alueena vihjausten ja pilkku pilkku pilkku mielikuvitustaukojen kera tosiaan liikuu. Ja ne jotka sitä puhetta liikuttavat ovat oudolla asialla.

Tapio Suhonen Vastaus kommenttiin #63

Afrikka ei ole yhtenäinen, mutta epävakaa maanosa se on - ei tokikaan myyttinen.

Toisekseen, kun "oudolla asialla" ollaan, niin mikä on se afrikkalainen kontribuutio länsimaisuuteen, jota ajat takaa?

Lambeduusan saaren vesille hukkuu afrikkalaisia, ei eurooppalaisia. Afrikkalaiset hakeutuvat eurooppaan, mutta miksi? Rikastuttaakseen?

Ei varmaankaan, mutta hakemaan toimeentuloa.

Taivutan nyt rautalangasta: Jos on olemassa ilmiö, joka sisältää sosiologisesti arkaluontoisen arvoasetelman, se liudennetaan neutraaliksi, tai korotetaan kuvitelluilla arvotekijöillä.

Naureskelen vain ääneen näille mauttomille, asiattomille ja valheellisille arvorakennelmille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #65

"Taivutan nyt rautalangasta: Jos on olemassa ilmiö, joka sisältää sosiologisesti arkaluontoisen arvoasetelman, se liudennetaan neutraaliksi, tai korotetaan kuvitelluilla arvotekijöillä."

Näin on. Afrikkaa on turhaa romantisoida ja sen ongelmia peitellä. Tämä on suorastaan vahingollista afrikkalaisille.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #66

Kukaan ei täällä ole romantisoinut Afrikkaa. Vain tiukan ja karkean maantieteellisesti on olemassa selkeärajainen paikka nimeltä Afrikka.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #69

Eikö? Kyllä Afrikkaa kritisoivien syyllistäminen perustuu enemmän romanttiseen ajatteluun kuin realismiin.

Onhan Afrikka aika selkeärajainen alue. Ei sitä turhaan maanosaksi määritellä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #73

Aivan, on maanosa. Maanosaa on outo kritisoida koska käsite kuuluu fyysiseen maantieteeseen. Australiaa voi kritisoida koska se on myös valtio. Silloin ei niputeta eikä yleistetä.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #74

Tietyllä yleisyyden asteella keskusteltaessa voidaan puhua mantereesta kokonaisuutena. Samalla tavoin puhutaan poliittisessa mielessä Amerikasta, joka kattaa USAn ja Kanadan. Ja tähän asti ei ole loukkaannuttu siitä, että puhutaan Euroopan ongelmista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #75

Samaa mieltä tietysti voi analysoida ja eritellä afrikkalaisia ilmiöitä mutta siitä ei ollut kysymys.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #65

Minä en ole puhunut Afrikasta käyttäen sitä epämääräisen lauseen subjektina. Hommatyylillä käännetään aina vastapuolelle kaikki, kouluesimerkki!!!lol

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #56

Antti Alftan autuaasti jättää huomiotta sen että Afrikka saa Saksan marshall-apuun verrattuna moninkertaisen kehitysapumäärän joka jumalan vuosi.

Jos Saksa sai yhdysvalloilta kertaluonteisesti $1448M, niin pieni mutta piskuinen Suomipa maksaa 1,44M€ joka vuosi.

OECD-maat jakavat kehitysapua noin $135Mrd vuosittain pääosin afrikkaan. Siinä kun tuon suuruisia summia jaetaan neljän vuosikymmenen ajan, ja tulokset ovat tätä mitä ovat, voidaan todellakin kysyä että: mine ne rahat ovat menneet?

Afrikka todellakin on erilainen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Miten nyt maahanmuuttokriittinen poliitikko ratsastaa vaaleissa "holtittomalla maahanmuutolla"?

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Mistä lähtien maahanmuuttokriittistä poliitikkoa on kiinnostanut todelliset asiat?

Tapio Suhonen

Jospa onkin niin, että ankkurilapsimatkailu onkin tullut "todelliseksi asiaksi" juuri tuon "maahanmuuttokriittisen poliitikon" toimesta.

Tapani Kemppainen

Naapurimaassa Virossa ei ole maahanmuuttajien kanssa mitään ongelmia. Nada problem. Ottakaamme oppia heistä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Maahanmuuttovirastolle pitäisi antaa työrauha jokaisen tahon toimesta.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Itselläni on jonkinlainen näppituntuma, ei tarkkaa faktaa näistä perheenyhdistämispäätöksistä. Maahanmuuttovirastossa on ollut toisaalta ankara ruuhka, käsittelyaika meni säännöllisesti pitkäksi, ja tosiaan päätökset tuntuisivat olleen yleensä kielteisiä.
Asiaan saattaa vaikuttaa pitkän käsittelyajan mukana tulleet tilanten muutokset: ihmisiä kriisialueella kerkiää sairastua ja kuolla, matka lähimpään Suomen lähetystöön on pitkä ja vaarallinen, siis myös kallis. Pakollisten DNA-testien käsittely vie vielä oman aikansa.
Lisäksi alaikäisenä maahan tulleen pakolaislapsen tilanne kerkiää pitkän käsittelyn aikana muuttua. MIGRI kyllä linjaa, että 18 vuoden iän täyttyminen ei vaikuta heidän päätöksiinsä. Mutta pitää ottaa huomioon myös nuoren muuttunut tilanne. Alle kaksikymppinen nuori joutuisi käytännössä huolehtimaan perheestä mikä on vasta tullut maahan. Aikuisemmalta, pitempään maassa olleelta se onnistunee. Opiskeluissaan alkuun päässeelle nuorelle se on ongelma.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Tämä on vakava ongelma, johon en keksi heti kohta ratkaisua. Ehkä meidän kannattaisi tässäkin ottaa selvää siitä, miten Ruotsissa toimitaan. Heillä on moninkertainen kokemus näistäkin ongelmista.

Ruotsissa myös ymmärretään, että valtakunnan väestöpyramidin muoto pakottaa etsimään apua maahanmuutosta.

Onhan Ruotsista jo pyydetty apua jopa Suomen kansantalouskriisin ratkaisemiseen.

Ruotsalainen on myös valittu asiantuntijaksi panemaan Stockmannin asiat kuntoon.

Ruotsista meidän pitäisi myös ottaa oppia päästäksemme eroon valuvikaisista puolueiden välisistä "pääministerivaaleista". Tilalle olisi saatava ruotsalaismalliset blokkivaalit.

Reko Kauranen

Olipas uutinen että Ruotsi on onnistunut kotoutuksessaan. Malmössa islaminuskoiset vainoavat juutalaisia ja siellä on lähiöitä, joihin poliisikaan ei uskalla mennä.
Totuushan on ikävä kyllä, että missä islam, siellä ongelmia, vaikkei jokaista muslimia voikaan syyttää. Monet muut kansanryhmät sopeutuvat kovinkin hyvin.
Onko lupa vielä sanoa totuus ääneen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ehkä sinunkin pitäisi vähän lukea sitä hirvittävää 'valtamediaa' ettet olisi kokonaan jälkijättöisten valheiden ja huhujen varassa. Alkaa olla lahkon tunnusmerkkejä noissa iänikuisissa puheissa lähöistä joihin poliisi ei uskalla mennä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

Lappalainen voi esittää valituksensa jälkijättöisestä ja huhuihin perustuvasta uutisoinnusta Svenska Dagbladetin toimituksern. Epäilen että Lappalaisen valitukseen viitatasn kintaalla, sillä uutisointi 55:stä ruotsalaislähiöstä minne edes poliisilla ei ole menemistä, perustuu viikon vanhaan kansalliseen raporttiin.

http://mobil.svd.se/opinion/55-no-go-zoner-i-sveri...

Tietysti olisi hienoa jos tällaisetkin naapurimaan maahanmuuton tuloksiin uutisoitaisiin myös suomessa, ettei oltaisi kokonaan virallisen maahanmuuttouutisoinnin jälkijättöisten valheiden ja huhujen varassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #86

Sehän on mielipidekirjoitus! Siellä joku axpixlathörhö on saanut Svenska Dagbladetiin mielipidekirjoituksen. Joo

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #89

Jos pakkoruotsi on tuttua, kyseisessä kirjoituksessa viitataan kansalliseen raporttiin, missä asia käy ilmi. 55 no-go-zonea Ruotsissa.

Ja jos Lappalaisen usko on nyt kovilla, niin eräs profeetta näki nämä ennalta jo vuosia sitten. Kotitehtävänä Lappalainen voi selvittää että kuka olikaan näin ennalta näkevä profeetta.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola Vastaus kommenttiin #89

Unohtuipa mainita. Siinä kun Lappalainen nimeää jutun kirjoittajan "joksikin avpixladhörhöksi" (suom: "rasistien nettisivustolle kirjoittavaksi sekopääksi") joka on saanut jutun läpi Svenska Dagbladetiin, niin todettakoot että Per Gudmunsson on Svenska Dagbladetin Editional Writer. Hän on työskennellyt aiemmin Ruotsin YLE:ssä.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #89

Kirjoittaja on SvD:n pääkirjoitustoimittaja ja kyseessä pääkirjoitus (ledare).

Teijo Killström

Eli kun media kertoo jatkuvista ongelmista jotka keskittyvät tiettyihin paikkoihin niin kyseessä onkin jonkinlainen uutistoimistojen ja lehtien salaliitto tai huhujen levittely?

Sattuneesta syystä on tätä planeettaa tullut kierreltyä (Lahkon toimesta tietty) ja moninaisissa paikoissa käytyä, sellaissakin jossa paikallisesta kultturista johtuen Sini Lappalaisenkin kävisi huonosti vaikka kuinka yrittäisi ymmärtää paikallisien kulttuurien rikkautta.
Nyt sitten Sini Lappalainen tietää kertoa näitäkään paikkoja ei ole olemassa.
Todella outoa.

Vinkkinä heitettäköön että esim.marokkolainen kulttuuri ei kukoista Agadirin rantahotelleissa vaan vaikkapa Casablancan laidoilla.
Sama pätee muihin paikkoihin, se turistimesta ei ole todellista kulttuuria, on sitten kyse hyvästä taikka pahasta.

Nyttemin en enää nokkaani urheiluhenkisesti tiettyihin paikkoihin työntäisi kun tuo juoksu ei enää suju yhtä vauhdikkaasti ja pitkään kuin ennen...Ja tämä koskee monia Euroopankin kaupunkeja joiden osissa tietyt kultturit ovat valitsevina.
Kovasti Suomessa määrätyt tahot jaksavat selittää miten on Suomi rasistinen maa ja miten täällä väärän väristä kurmotetaan.
Höpöhöpö-juttuja joiden kertojien olisi hyvä kokeilla matkustelua hiukan laajemmin kuin Tallinan/Tukholman ristely taikka Kanaria.
Tämän jälkeen voisivat nimittäin aivan hyvällä omallatunnolla todeta miten onkin Suomessa hurjan vähän rasismia ja hurjasti yleistä turvallisuutta,toistaiseksi...

Reko Kauranen

Lappalainen onko tuo sinun toiveajatteluasi. Malmön tilanne on tosi paha, kun ajatellaan että pitäisi olla laki ja järjestys. Etkä voi kieltää että missä islam, siellä ongelmia. Näin on Lähi-idässä ja Länsimaissakin.

Reko Kauranen

Lappalainen mene sivulle barenakedislam.co

Muslim immigrant gangs, having all but destroyed Swedish cities like Malmo are expanding their crime and burglary sprees to Oslo, Norway
images-2Gangs of criminal youths from Muslim immigrant suburbs of Stockholm and Gothenburg have started traveling to Norway to commit burglaries and other crimes, police in Oslo have reported.
The Local (h/t Marina) Geir Ellefsen, police superintendent at Oslo’s Majorstua Police Station said: “We have seen a development in recent years where more and more criminals are arriving in Norway from Sweden,

"suvaisevainen" ja positiivista syrintää harjoittava media ei tetenkään voi tuoda näitä asioita esiin, koska se olisi "rasisimia" ja "islamofobiaa"

Reko Kauranen

Swedish City's Population One-Quarter Muslim

Massive immigration has made Malmö today one quarter Muslim, and stands to transform it into a Muslim majority city within just a few decades. One of the most popular baby names is not Sven, but Mohammed. Pork has been taken off some school menus. Want to learn to drive? You can attend Malmö's own "Jihad Driving School."

But despite Malmö's usually placid appearance, this experiment in multiculturalism has not gone well. In the Rosengaard section of Malmö, a housing project made up primarily of immigrants, fire and emergency workers will no longer enter without police protection.

Unemployment in Rosengaard is reported to be 70 percent. An immigrant-fueled crime wave affects one of every three Malmö families each year. The number of rapes has tripled in 20 years.

cbn.com

But Malmö has been so accommodating toward immigrant Muslims that a local Muslim politician, Adly Abu Hajar, has declared that "The best Islamic state is Sweden!"

Jews Cannot Walk The Streets

Don't ask Malmö's Jews to give the city the same glowing assessment. Jews who dare walk the streets wearing their yarmulkes risk being beaten up.

"It's true. Jews cannot walk the streets of Malmö and show that they're Jews," said Lars Hedegaard.

Hedegaard lives across the water from Malmö in Copenhagen, Denmark, where he was a columnist for one of Denmark's largest newspapers. He says pro-Israel demonstrations in Malmö, like the ones during the fighting in Gaza earlier this year, were met with rocks, bottles and pipe bombs from Arabs and Leftists.

"I was there for demonstration; a pro-Israeli demonstration with about 400 or 500 people," Hedegaard told CBN News. "Jews and non-Jews, and I came over to cover it. The police allowed, I'd say a hundred Palestinians or Arabs to shout and threaten and throw bombs and rockets at us. A homemade bomb landed about ten yards from me, and went off with a big bang. And now of course, I thought the police were going to jump these guys, get them out of the way. They didn't. They just let them stand there."

Swede Ted Ekeroth helped film the Arab-Left counter-demonstrations. He saw Arabs throwing rocks at a 90-year-old holocaust survivor.

"I filmed the police chief and asked him why are they not reacting to this," Ekeroth said. "Why are they not doing anything? And he simply answered, 'It's their right according to the Swedish constitution.' We apparently did not have the same right, because we were forced out of there. Our manifestation for Israel is always peaceful, and theirs is always the quite opposite -- Death, hate and killing of Jews. They come and they shout different slogans," he continued. "It can be everything from Arabic slogans inciting killing of Jews to in Swedish and Danish, 'Kill the Jews.'

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Johan tämä lahko heräsi kun ruvettiin puhumaan sen yksipuolisesta ja harhaisesta mediadieetistä.

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

55 no-go-zones in Sweden.
Best regards: Svenska Polisen

Reko Kauranen

Kun ei halua uskoa niin ei usko. Saakohan lappalainen unta ensi yönä. Nyt hänen maailmankuvansa asetettu kyseenalaiseksi. Silloin pitää lähteä kaiken kieltämisen tielle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset