Markku Huusko

Laman runtelemat suomalaiset ovat kypsiä Stubbiin

  • Alexander Stubb Lahdessa 14.6.
    Alexander Stubb Lahdessa 14.6.

"Kokoomuksen vasemmasta laidasta alkaa vuotaa väkeä demareihin. Sari Sairaanhoitaja ei enää äänestä kokoomusta, kun miljardien leikkauslistoista aletaan puhua ja ay-jäsenmaksun verovähennystä uhataan."

Näin pohti Itäkeskuksen sosialidemokraattien puheenjohtaja Antti Koskela kommentoidessaan blogikirjoitustani "Stubbin valinta on fantastinen juttu" 14.6.2014. Stubb oli juuri huudettu puolueensa johtoon ja valtakunnan pääministeriksi Lahden puoluekokouksessa.

Vuotaminen vasemmasta ja varmaan oikeastakin laidasta tosiaan alkoi, mutta vain pieneltä osin demareihin. Käytännössä lähes kaikki kokoomukseen viime kesänä ja tänä syksynä kyllästyneet ovat lähteneet keskustan taakse, jolla on Helsingin Sanomien gallupin mukaan jo valtava 7 - 8 prosenttiyksikön kaula kakkossarjaan eli kokoomukseen, SDP:hen ja perussuomalaisiin.

Kolmossarjassa noin kahdeksassa prosentissa jököttävät vihreät ja vasemmistoliitto. Nelossarjalaiset kristillisdemokraatit ja RKP houkuttelevat taakseen kumpikin nelisen prosenttia puoluekantansa kertovasta kansasta.

Mikä keskustassa juuri nyt houkuttaa suomalaisia? Etupäässä lienee kyse yrittäjänäkin mainetta niittäneen Juha Sipilän uskottavuudessa Suomen talouden ajauduttua surulliseen tilanteeseen, pitkään lamaan.

Toisekseen hallitus ei ole kunta- ja sote-sekoiluineen kunnostaunut suurena päätösten tekijänä vaikeassa tilanteessa, ja taitava oppositiopoliitikko on tuonut sen maltillisen huolestuneesti esiin.

Suomen nykyiseen tilanteeseen ei Alexander Stubbin rento olemus sovi, kuten Kansan Uutisten Kai Hirvasnoro tänään oivallisesti huomautti.  Toki Stubbin puoluekaverit Laura Räty, Pia Kauma ja Lasse Männistö etunenässä ovat auttaneet Sipilää enemmän kuin Stubb ikinä olisi toivonut.

Stubbista on tullut julkisuudessa kokoomuksen ylimielisyyden ruumiillistuma. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, ovatko hän tai kokoomus ylimielisiä vai eivät. Mielikuva ratkaisee.

Nyt kokoomuslaiset voivat miettiä päänsä puhki, olisiko vakavampi-ilmeinen Jan Vapaavuori ollut sittenkin parempi johtaja viemään puolueen ensi kevään vaaleihin. Tai Paula Risikko.

"Tämä Amerriikan hypetys tuskin puree tuolla maakunnissa. Taitaa Sipilä hykerrellä, Risikko olisi ollut suurempi vastus", Puheenvuorossa bloggaava Elle Marketta Lazarov kirjoitti Stubbin valintapäivänä.

Suuret kansanjoukot kaipaavat johtajiksi kansanmiehiä ja -naisia.  Stubb ei sellaiseksi näytä käyvän, mutta mikä on mennyt pieleen Antti Rinteellä ja Timo Soinilla? Siinä oli maali, miksi he eivät ampuneet?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (116 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

100 000:n julkisen alan palkansaajan koko palkka maksetaan nyt lainarahalla. Näin paljon otamme nyt lamalainaa. On selvää, että vaalien jälkeen alkavat YT:t myös julkisella puolella. Nyt niitä on lykätty vaalien yli.

Tosin Keskusta voi olla myös hyvin varteenotettava julkisten työpaikkojen säilyttäjä. Kunnissa on paljon työvoimaa, ja Keskusta on suuri kuntien puolustaja. Ei suurkaupunkukuntien, mutta pienempien ja maaseutukuntien puolustaja.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mielestäni keskustan kannatuksen nousu on käsittämätön ilmiö, koska ei politiikka muutu vaikka henkilöt vaihtuvat. Vanhat valtapuolueet keskusta, demarit ja kokoomus ovat ajaneet maan konkurssikypsään tilaan ja on täysin päivänselvää etteivät nämä puolueet kykene korjaamaan tilannetta ja muuttamaan suuntaa!

Itse uskon ettei näillä gallupeilla ja mielipidemittauksilla ole enää aikoihin mitattu oikeasti mielipiteitä tai kannatusta, vaan niitä tehdään lähinnä mielipiteiden muokkaamiseksi. Jos keskustan kannatusluvut pitäisivät paikkaansa, se tarkoittaisi sitä että kansalaiset ovat taas kerran vedätettävissä, eikä maamme tilanteeseen tulisi korjausta vaalien jälkeenkään!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä talouspolitiikka voi muuttua oleellisesti. Nythän kokoomus ja demarit ovat kiskoneet samasta köydestä eri suuntiin eikä liikettä ole siksi tapahtunut. Jos keskusta ja kokoomus yhdessä muodostavat hallituksen parin apupuolueen turvin, niin silloin aletaan liikkua melko pitkälle yhteisellä suunnistuksella. Jos keskusta sen sijaan menee hallitusvastuuseen demarien kanssa, niin mikään ei todellakaan muuutu.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Itse en usko talouspolitiikan muuttuvan oleellisesti, jos keskusta saa vallan suurimpana puolueena, enkä myöskään oli keskustan oletettu hallituskumppani demarit tai kokoomus. Kokoomushan on vedättänyt kansalaisia neljä vuotta saamatta mitään aikaan ja demarit söivät vaalilupauksensa äänestäjilleen jo heti viime vaalien jälkeen!

Keskusta, kokoomus ja demarit ovat ajaneet maan selvitystilaan ja ei yrityksenkään konkurssipesää konkurssin tullessa hoida samat tahot jotka yrityksen konkurssiin ajoivat. Näin pitäisi tehdä myös valtion kanssa, ei näitä kolmea vanhaa valtapuoluetta tulisi konkurssipesän valvojiksi määrätä, koska heistä ei siihen yksinkertaisesti ole! Heiltä pitäisi kaikin keinoin estää vallankahvaan pääsy, ainakin siksi aikaa kunnes maamme seisoo taas omilla jaloillaan ja mieluummin vieläkin pidemmäksi aikaa!

Nyt maahan tarvitaan osaava ja kykenevä eduskunta ja hallitus, eikä näitä voi muodostaa vanhoista valtapuolueista ikävä kyllä, muuten asiat eivät korjaannu seuraavienkaan vaalien jälkeen!

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #15

Moni kirjoittaja on jo pitkään yrittänyt selittää näilläkin palstoilla sitä ettei talouden suunta muutu millään hallituskoaliitiolla, koska lääkkeet ovat aivan väärät. Ymmärrys ei riitä suurien puolueiden johdossa näkemään todellista ongelmaa joka on kysynnän puute. Niin pitkään kun puhutaan "ylivelkaantumisesta" ollaan metsässä. Velka on "ystävä" <3 ... taloudessa. Ilman sitä ei ole rahaakaan. Se on eri asia kenelle korot maksetaan, liikepankkien omistajille vai itselle (valtiolle).

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #18

Juuri näin, oma valuutta ja keskuspankki takaisin ja sille yksinoikeus luoda tyhjästä rahaa!

Tässä vähän IMF:n tutkijoiden tutkimuksia asiasta!

http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122196-...

Toki läpikorruptoituneet ja ostetut poliitikkomme eivät halua kuullakaan koko asiasta!

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #18

Itsekkin olen ihmetellyt miksi kummassa suomalaiset äänestävät samat puolueet aina valtaan. Miksi sama höpöhöpöjauhanta menee kansaan kun lämmin veitsi voihin.

Kyllä tämä nykyisten suurpuolueiden politiikka on niin nähty. Siellä ei osata kun elää kivikaudella ja katsotaan menneisyyteen. Tulevaisuuteen ei uskalleta katsoa eikä tehdä maatamme ja kansalaisia koskevia tärkeitä päätöksiä, vaan haikaillaan vanhaan.

Kirjoitin itseasiassa blogin tästä asiasta jossa ihmettelin keskustan suosiota.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen Vastaus kommenttiin #22

Meinaatko, että politiikkaan tulisi kunnolla spiritiä, jos kokoomus, keskusta ja demarit olisivat oppositiossa? Voisi olla ainakin mielenkiintoista.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #25

Ihan taatusti tulisi toisenlaista politiikkaa. Vanhoista puolueista ei yksinkertaisesti ole mihinkään muuhun kun pahoinvoinnin lisäämiseen.

eikö nämä vuosikymmenet ole jo näyttänyt tämän asian toteen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #25

Permanenttikokoonpanolla Suomi ei nouse lamasta, tarvitaan vastuunkantajia ja jämeriä toimeenpanijoita. Muuten käy kuin Suomen jalkapallojoukkueelle: voittopuheita riittää ennen ottelua, mutta tappioita vain tulee yhtenään milloin minkinlaista vastustajaa vastaan. Palloa ei saada "maaliin" kuten ei nytkään.

Tulosta ei synny, siinä syy. Hallitusurakka on tekemättä vaille valmis eikä pallo mene maaliin. Koska niiden tekemistä pelätään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #18

Alasajon-EU/EMU-Suomessa vallitsee nyt taloudellisen, poliittisen, isänmaallisuuden ja moraalisen rappeuttamisen ilmapiiri. Sille on saatava ensi ek-vaaleissa pikasulku. On muutoksen aika.

Muuten hukka/karhu perii Suomen. Sukupuolineutraalit avioliitot on yksi malliesimerkki tästä kestämättömästä ja luonnottomasta hapatuksesta. En äänestä sitä puoluetta, joka sen hyväksyy.

Suurvalta-Roomakin tuhoutui tapain ja moraalisen turmelluksen vuoksi. Samoin Natsi-Saksa ja N-liitto jne. Historiasta löytyy kosolti hyviä esimerkkejä kulttuureita mädännättäneistä ilmapiireistä.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #102

Hyvinä aikoina suvaitsevaisuus kasvaa ja huonoina laskee. Tapojen turmeltuneisuuden nousu yleiseen puheeseen indikoi vain huonoa oloa ja pelkoa eli sitä että jotain on menossa yhteisössä konkreettisesti pieleen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #105

Poliittinen kulttuuri onkin nyt saavuttanut turmeltuneisuuden tason niin Suomessa kuin EU/EMU/EKP:ssäkin. Junckerkaan ei nauti enää luottamusta.Ja hän suosi Kataista alaisekseen. Katinenkaan ei nauti Suomessa luottamusta.

Johtaako euromafia EMUA?

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #15

Olet pitkälle oikeassa. Uskon kuitenkin Sipilään henkilönä, mutta kepussa on niitä "kepuja" jotka ovat tämän saaneet aikaan. Pitäisi tapahtua voimakas muutos myös puolueen sisällä.

Katainen on kyllä syyllinen nykyahdinkoon. Parempi ja jämäkämpi tämä Stubb. Kokoomuksen kannatuksen lasku johtuu juuri Kataisen pitkäaikaisesta politiikasta, tulee vain nyt viiveellä.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen Vastaus kommenttiin #19

Valitettavasti Sipilä ei ole osoittanut sen suurempaa taipumusta asioiden selvittelyyn kuin muut johtavat poliitikot. Puheenjohtajaksi valitsemispäivästä lähtien hänelle on tarjottu ajantasaisempaa tietoa rahataloudesta ja sen vaikutuksista poliittisiin suosituksiin. Mitään erityistä ymmärryksen kehittymistä ei kuitenkaan ole ollut havaittavissa. Hän on vain erilainen esiintyjä muihin nähden, siitä suosion kasvu.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #15

Kiitos hyvästä kommentistasi Markku L. Olen täysin samaa mieltä. Kuinka puolueet jotka maamme asiat ovat sotkeneet näin syvälle, voisivat ne itse samalla politiikallaan muuttaa ja vielä miltei samoilla naamoilla?

Tätä maan murskausta on jatkunut jokaisen puolueen toimesta. Vaikka PS ei ole ollut hallituksessa, niin se petti kannattajansa täysin, mitään ei tehty vaikka kansan tuki oli takana, joten en kyllä siihen myöskään yhtään luota.

Jäljelle jää siis pienpuolueet, joilla on oikeita linjauksia ja ajatuksia selvittää tämä konkurssipesä edes jollain tolalla.

Jos ei vanha kuole, ei uutta voi syntyä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #23

Kari Rosenlöf. Mitä mieltä olisit sitoutumattomien virkamieshallituksesta tai toimitusministeriöstä?

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #36

Kiitos kysymästä kaima Kilpiö.

En usko virkamieshallituksen voimaan tässä tilanteessa. Tulevaisuudessa on kyettävä niin rajuihin poliittisiin päätöksiin, että sillä ei yksinkertaisesti potku riitä.

Itse näen ainoana selvitymiskeinona vahvalla kansan mandaatilla olevan kovatasoisen hallituksen, jonka politiikka on täysin nykyisestä poikkeavaa. Nykypuolueet eivät tähän pysty. Jos pystyisivät se olisi jo nähty. Lisäksi tarvitaan todellinen valtiomies pääministeri. Ei tällaista leikkimistä enää.

Ensimmäinen tehtävä tulisi olla itsemääräämisoikeuden palauttamisen Suomelle. Ilman sitä ei ole toivoakaan päästä tässä sopassa eteenpäin. Kuinka voi toimia ilman valtaa? Siitä sitten uusin askelin kohti uutta vapaata Suomea. Helppoa ei tule olemaan, tehtiin sitten mitä tahansa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #41

Kari Rosenlöf. Totta valtiomiehistä on huutava pula. Broileritason untuvikkoja, nousukkkaita ja besserwissereitä kyllä löytyy sekä EU/EMU:n lakeijoita, mutta ei Suomen puolustuspuhujia, suunnannäyttäjiä ja lamasta nostajia eikä jämeriä toimeenpanijoita.

On muutoksen aika.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #23

Pienpuolueilla on 1,3 % kannatus, pitäisikö kansa vaihtaa?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Talouspolitiikka ei sinänsä muutu, koska monen EU-maan kesken sopimat automaattiset leikkaussopimukset ovat kirjattuna lakeihimme.

Kun karsinassa ollaan ja on vain yksi maali, niin on selvää, ettei tämä tästä mihinkään muutu.

Draghi sen sijaan vihjailee vakavasti, että eurokriisimaiden velkakirjoja aletaan ostamaan kaikkien euromaiden yhteiseen taseeseen. Näin päästään pois ikävästä markkinataloudesta ja saadaan euromaista kasattua sellainen sosialismin utopia, jossa yhä suurempi osa talouden toimeliaisuudesta pyörii valtioiden kautta.

Jotkut voivat pitää sitä kehitystä terveenä. Minä en.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Kyllä Juha Kuikasta pitää tehdä pääministeri niin Suomi nousee kohisten lamasuosta, Suomen kilpailukyky ja talous paranee, työtä on kaikille ja hyvinvointi palaa 1980- luvun mittoihin. Siinä supermies Suomen johtoon.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Juhalla on selkeää "lapsen uskoa" maailman tappiin saakka, vaikka 20vuoden historia alkaa osoittamaan että kolmen valtapuolueen väliin ei mahdu edes "sätkäpaperi". Ongelma on Suomen kansassa ja sen "uskossa" jossa järki ja oma etu ei kohtaa, aika harva on selvillä mikä politiikassa on vikana ja varsinkin se että koko poliittinen järjestelmämme kaipaisi pikaista uudistusta ajan hengen mukaiseksi.

Seuraavissa vaaleissa ei ole todellakaan apua kauniista kasvoista vaan raásta järjestä.

Kansan etu ja erilaisuus politiikkaan löytyy helposti kun vain kansa niin sattuu haluamaan IPU, MUUTOS 2011 ja asiat alkaa saamaan toisen lähestymiskulman aikalailla takuuvarmasti. Vaikka aluksi ihan vaan protestimielessä nykypolitiikkaa vastaan. Simple as that!

IPU on isänmaallinen puolue ja MUUTOS 2011 ajaa suoraa demokratiaa ja kansalaisille itselleen oikeutta olla jotain mieltä myös isoissa päätöksissä, joita voi olla tulevaisuudessa edessä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #67

Juuri siinä kommentissa, johon sinä ja ylempi kommentoija viittaatte, en ole ottanut kantaa siihen, koituuko keskusta-kokoomus-hallitusakselin politiikka talouden kannalta siunauksellisemmaksi kuin kokoomus-demari-hallitusakselin politiikka. Toki minulla on siitä oma näkemykseni.

Oleellista kuitenkin on, että kokoomuksen ja demareiden väliin mahtuu miljoona sätkäpaperia. Demarit peräänkuuluttavat elvytystä ja lisälainan ottoa, keskusta ja kokoomus puolestaan lainan oton lopettamista ja säästöjä. Kauempana toisistaan ei asianäkemyserot enää voisi olla. Ei ole suotavaa päättää puoluekannatustaan mielikuvien kautta "suuria puolueista", puoluejohtajan imagosta tai "vanhoja puolueita" kiroten, vaan nimenomaan katsoa mitä politiikkaa kukin puolue ajaisi, jos saisi kaiken vallan päättää.

Jukka Laine

Olihan se outoa jos suomalaiset kannattaisivat kokoomuksen turvallisuuspoliittisia linjauksia eli liittoutumista Venäjää vastaan.

Demariin siirtyvät etujen säilyttäjät eli pää pumpuliin. Muu maksaa laskut.

Voidaanko puhua lamasta. Vai onko kyseessä pysyvä muutos. Nokia elpyy?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ulko- ja turvallisuuspolitiikalla en usko olevan suurta tekemistä näiden kannatusmuutosten kanssa.

Lamasta voidaan mielestäni puhua, koska talouden alamäki on ollut niin pitkä ja työttömyys on paisunut, vaikka valtio on elvyttänyt taloutta valtavalla velanotolla.

Jukka Laine

Itsekin uskon Stubbin verolinjausten olevan suurempi syy kannatuksen laskuun ja kokonaisuus tietysti kaikkine kohuineen.

Lamasta ei pitäisi puhua vaan pysyvästä muutoksesta. Näin ei syntyisi virheellistä kuvaa taloutemme tilasta. Suomi ei elvy ilman poliittista muutosta.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen Vastaus kommenttiin #10

Poliittista muutosta johon poliitikot eivät ole harvaa poikkeusta lukuunottamatta valmiita. Valmis ei ole myöskään kansa joka tulee jälleen äänestämään eduskuntaan viihdepellet, urheilijat ja kaiken hyvän lupaajat. Rannalle tulee jäämään jälleen ne jotka lupaavat kurjuutta ja kovia aikoja ennen kun aurinko uudelleen nousee.

Käyttäjän Kehva kuva
Esa Aaltonen

Hmm... Markku, jos melkein 86% suomalaisista ei nyt halua liityä NATO:n (pelastusalan tilaama tutkimus 09/2014) niin sehän tarkoittaa käytännössä, että myös enemmistö kokoomukselaisista ei halua nyt liittyä NATO:on. Miten luulet Stubbin jatkuvien "henkilökohtaisesti haluaisin NATO:on" kommenttien resonoivan tuossa porukassa? Puhumattakaan tukikohtasopimuksesta, jota Stubb olisi kansan mielipiteen huomioidessaan voinut hyvinkin helposti viivyttää...

Veikkaan että tarkemmat gallupit paljastavat, että lähtijöitä löytyy hyvin laajalla spektrillä ja merkittävässä määrin myös siitä porukasta joka ei koskaa ole mitään muuta puoluetta äänestänyt.

Matias Härkönen

Minusta Stubb on vain yksi tekosyy lähteä Kokoomuksesta. Todella hyvä tekosyy sinänsä ja hänenkin aikana töppäilty paljon. Mutta juuret ovat syvemmällä. Jo Kataisen aikoina puolue sai paljon kritiikkiä, mutta suomalaiseen mentaliteettiin kuuluu "puolustaa omia valintoja" niin kauan kuin mahdollista. Ne valinnat huomattiin virheellisiksi. Kokoomuksen europolitiikka kaikkine tukineen ei ollutkaan se oikea tie. Sixpack ei ollut oikea tie ja 4 vuotta ollaan ajelehdittu ilman kapteenia. Stubbin tulo peräsimeen, antoi "tekosyyn" häippästä kokoomuksesta. Hyvä niin.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Aika hyvä optio Stubbilla on myös tuhlaavaisuuden ja ryvettyneen "maan tavan" ruumiillistumaksi.
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Heli Hämäläinen

Soini ei halua olla poliitikko, vaan konservatiivinen kirkkokurista vastaava uskonnollinen johtaja.

No, samoista äänistä kisaa Kristillisdemokraatit, Kypäräliperikokoomus ja Keskustan raamattuvyöhykeläiset. Voi tulla hyvinkin ahdasta kaikille.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Olipa napakka kommentti, oli ihan pakko peukuttaa. Herran haltuun näyttävät asiamme jäävän kun herraksi tituleeratut poliitikot hakevat Raamatusta apua päätöksiä puolustellessaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Vuosia sitten Rymättylän kunnantalossa oli joku rovasti, jonka tehtävänkuviin kuului myös teiden ylläpito. Kun talvella oli paljon lunta ja tiet jätettiin auraamatta ja sitten ne lumet jäätyivät, auton rattiin ei tarvinnut koskea kun ne urat ohjasivat autoa ihan itsestään.

Silloin ihmiset kysyivät siltä rovastilta ja hänen vastauksensa oli: "Kyllä me jätämme tiestön jumalan haltuun." Äärimmäisen tyhmää on yrittää raamatulla perustella kantaa ja mielestäni nämä henkilöt äänestyksessä pitäisi erottaa perusteella henkisen väkivallan käytöstä vähemmistöä kohtaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ulkopolitiikka ei nähtävästi vaikuta suomalaisten kantoihin tai, mikä Nato- kannattajalle vielä pahempaa, se vaikuttaakin niin päin, että kokoomusäänestäjät haluavat Venäjän aggressiivisuuden voimistuessa luisua ns. idealistien ja realististien keinulaudalla takaisin myöntyväisyyspolitiikkaan, josta myös epäanalyyttistä sanaa suomettuminen käytetään.

Stubbissa on se hyvä puoli, että hän kannattaa Suomen sitoutumista läntisiin arvoihin ja ihmisoikeuksiin. Voisi jotenkin kuvitella, että kokoomusväki olisi vaikeutuvassa tilanteessa lojaalia puolue- ja valtiojohdolle, mutta nähtävästi näin ei ole.

Vaalipiireihin laskettuna kannatusmittaus näyttää, että Keskusta, Kokoomus ja RKP eivät enää saisi kolmistaan enemmistöä eduskuntaan. Tämä johtanee Kokoomuksen oppositioon. Vihreille laskettu viiden paikan - 50 % - lisäys tuskin realisoituu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Stubb on viimeinen pisara kansakuntamme kärsimysten maljassa, jonka Katainen jo ehti täyttää piripintaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Stubbin välitodistus ei näytä hyvältä, mutta yleensä kevään päästötodistukseen petrataan.

"mutta mikä on mennyt pieleen Antti Rinteellä ja Timo Soinilla? Siinä oli maali, miksi he eivät ampuneet?"

Rinne vaikuttaisi valinneen linjan hiljaa hyvä tulee, Soini siltä kuin olisi lyönyt hanskat tiskiin.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Stubbista on tullut julkisuudessa kokoomuksen ylimielisyyden ruumiillistuma. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, ovatko hän tai kokoomus ylimielisiä vai eivät. Mielikuva ratkaisee."

Näin on käynyt. Stubb kelpaa Helsingin nuorisolle, mutta siinä kaikki nyttemmin. Pelkän epäedullisen mielikuvan lisäksi on käynyt ilmeiseksi, että hän ei menesty näin vaativissa tehtävissä. Puolueen ja hallituksen johtamisessa ei pärjää pelkällä puheella - varsinkaan kun sekin on Hesan slangia. Kokemus ja kyvyt näyttävät puuttuvan. Pinnallinen äly ei riitä.

"Nyt kokoomuslaiset voivat miettiä päänsä puhki, olisiko vakavampi-ilmeinen Jan Vapaavuori ollut sittenkin parempi johtaja viemään puolueen ensi kevään vaaleihin. Tai Paula Risikko."

Arvioisin, että jämerä ja luotettavan tuntuinen Vapaavuori olisi ollut onnistunut valinta niin kokoomuksen kuin valtakunnankin kannalta.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Olen samaa mieltä Pekka Pihlannon kanssa. Kokeneena kehäkettuna Vapaavuori olisi ollut Suomen ja kokoomuksen kannalta poliittista broileria Stubbia moninverroin parempi valinta. Ei ole untuvikoista lamaministereiksi. Nähty on.
Eikä bluffin puhujistakaan. Nyt tarvitaan oikeasuuntaisia päätöksiä ja valtiomiesmäisiä tekoja.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Sipilä ei siihen tule pystymään sillä kepu tulee kuitenkin kasvattamaan paikallishallintoa ja lisäämään yhteiskunnan kuormaa."

Erinomaisen vahvaa "Paasikiveä tai Kekkosta " tarvitsemme tilanteessa, jossa kunnanvaltuustojen ja Eduskunnan valtaenemmistö on virkamiestaustaisia broilereita.

KUKAPA SITÄ OMAA OKSAANSA LÄHTISI SAHAAMAAN.

Jatketaan vain niinkuin ennenkin maan tavalla.
Kyllä se pää vetävän käteen piankin tulee.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Nykykokoomuksen olemus ja hybris henkii ja huokuu EU-uhmaa ja ylimielisyyttä isänmaallisuutta ja realiteetteja vastaan. Menestyksen aiheuttama huuma ja ylpeys alkavat nyt kostautua EMU-lankeemuksen edellä ja etenkin sen jälkeen.

Suomi on ajettu retuperälle EMUn rupusakkiin Kreikan, Kyproksen, Italian ja Kroatian joukkoon. Samoin valheellinen AAA-luottoluokitus tippuu pian B-sarjaan.

Gallupitkin sen todistavat. Taitaa kokoomus joutua oppositioon näine eväineen.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

No, Vapaavuoren Jannella on oma ristinsä kannettavanaan ja ristinsä mies on kantanut aivan mallikkaasti. Varmasti suomalaiset olisivat suhtautuneet neutraalimmin Vapaavuoreen. Lisäksi Vapaavuorella olisi ollut kanttia myös myöntää tehdyt virheet ja ottaa uutta suuntaa mihin Stubb ei pysty - koska kaikki ei todellakaan ole niin fantsua. Risikollakin olisi ollut "munaa" enemmän kuin Stubbilla mutta Janne olisi se joka tuolla istuvista olisi voinut edes yrittää kääntää valtiolaivan ruoria. Sipilä ei siihen tule pystymään sillä kepu tulee kuitenkin kasvattamaan paikallishallintoa ja lisäämään yhteiskunnan kuormaa.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Nykyinen hallitus lisäsi taas ensi vuodelle kuntien velvoitteita 500 miljoonalla, joten keskustan syyttäminen hallinnon kasvattamisesta ei satu aivan maaliinsa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Stubbia arvostellaan nyt pintapuolisesti, eikä kukaan edes halua selvitellä todellisia syitä, esimerkiksi ministerien nimityksiin ohitse vanhojen körmyjen. Täälläkin aina huudetaan muutoksen perään, mutta jos joku tekee muutoksen vanhaan systeemiin hänet ristiinnaulitaan.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Muutos on ehdottomasti hyvästä, mutta vain, jos se suuntautuu kohti parempaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Stubb on muutoksen ilmentymä, mutta muutosvoiman irvikuva.

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Mikään ei viittaa siihen että nuoret poliitikot kykenisivät uudistamaan politiikkaa. He ovat vain nuoria. Samat myytit heidänkin puheissaan. Stubb valmistautui uudella kaartilla tuleviin vaaleihin, muodikkaan fantsusti. Puree ehkä niihin jotka eivät mitään ymmärrä politiikasta ja yhteisön kehittämisestä. Tupeltaneet ovat jo aika paljon.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Mikäli muutosta halutaan, niin kuiskaajat ja taustavaikuttajat pitää vaihtaa. Rahapolitiikkaa et voi tehdä ja finanssipolitiikkakin on kiinni rahapolitiikasta, joten tässäpä sitä nyt sitten ollaan.

Työnnä nyt sitten taloutta liikkeelle köydellä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

En voi kuin allekirjoittaa Huuskon analyysiä isoin kirjaimin. Eikö Kokoomus sisäisetsi aistinut, että tarvitaan uskottavia kokeneita tekijöitä eikä pintaliittoon tottuneita, paha sanoa; mutta "sirkuspellejä", ei Kokoomus ole koskaan ollut tämän näköinen.
Uudenmaan massiivinen kokoomusporukka höyrähti Stubbin imagoon kuvitellen sen olevan Kokoomuksen uusi imago.
Nyt maata johtaneet seniorikokoomuslaiset kärvistelevät ja kirjoittavat todella happamia asioita omasta puolueestaan. Virmavirta, Ilaskivi, Lehti viimeisimpinä jne..
Ei puolueen historiaa ja tekemesiä voi muutta sormien näpsäytyksellä- sillä pitää olla pysyvä uskottava linja ja sille riittävän kokeneet, mutta uudistuskykyiset johtajat, jotka osaavat viedä asioita maaliin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ehkä siksi jäi Rinteeltä ja Soinilta ampumatta, että Rinne on heistä kahdesta ainoa joka on tehnyt niitä puheissa puolustamansa duunarin hommia. Tosin ei se kauaa kestänyt ja siitäkin on aika montakymmentä vuotta. Demarien puheenjohtajana Rinteen puheessa ja eleissä näkyy tympääntyminen ja eräänlainen väsymys. Hän tajuaa tehneensä virheen ja haluaisi pois, mutta pakko nyt istua loppuun asti. Kakku josta lähti palaa hakemaan tulikin kitaan kokonaisena ja nyt ei mies meinaa saada happea. Kyllä se aika kauas näkyy ja kuuluu.

Soini taas on sileäkätinen politrukki joka meni 15-vuotiaana puolueeseen ja on vissiin yhden kesän ollut jossain varastohommissa lukiovuosinaan. Gradunkin aihe oli populismi, joten pohjatiedot yhteiskunnasta ja visiot sen muuttamiseksi eivät järin häävit ole. Hänellä kuin puolueellakaan sen puoleen. Äkkiväärät ja oikuttelevat kannattajat ovat riesa johon Soini alkaa kyllästyä. Kun kerää äänekkäimmän aineksen niin kuuluu ja näkyy, tosin paras päätös on harvoin se minkä saa kun johtaa huutoäänestystä. Soini on tämän huomannut ja on alkanut puheissakin terä kääntyä omia päin jo vuosia ennen 2011 jytkyvoittoa. Nyt kolme ja puoli vuotta Jja. (Jytkyn jälkeisenä aikana) olemme nähneet että Soini ei epäröi siirtyä ryhmäkuriin jopa samaa sukupuolta olevien avioliitosta äänestäessä. Se on sikäli erikoista että perussuomalaiset on ainoa neljästä suuresta puolueesta jonka äänten ei ajattelisi hajoavan ainakaan siinä äänestyksessä. Johtajalla saattaa olla vielä hihnoissa kiristämistä ja moni perussuomalaisten kannattaja on alkanut nähdä Soinin pikemminkin puolueen menestyksen esteenä kuin sen edellytyksenä. Tuossa tilanteessa ei ehkä kannata aukoa päätään ainakaan EU:sta Alexander Stubbille.

Stubb on oppiarvoltaan tohtori ja tehnyt väitöskirjansa EU-integraatiosta. Ministerinä ja Kataisen lähipiirissä Stubb on nähnyt poliittista päätöksentekoa myös kotimaassa jo kuuden vuoden ajan. Siinä on kuusi vuotta enemmän ministeripäiviä kuin Soinilla tai Rinteellä. Soini ei pärjää sutkauttelemalla EU-keskusteluissa alan tohtoria ja pitkän linjan poliitikkoa vastaan. EU tässä on edelleen pinnalla, mutta populisti ei asiantuntijaa horjuta. Siksi on alkanut puntti tutista ja suu mennä pienemmälle kuin vielä Kataisen ja Urpilaisen aikana. Rinnettä ei kiinnostaisi olla enää politiikassa, eikä hän ole johtaja vaan seuraaja. Siksi asema SDP:ssä on keskittynyt edunvalvonnaksi katsottavien asioiden läpi viemiseen, mutta omaa linjaa ei ole. Eikä tule.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Soini ei pärjää sutkauttelemalla EU-keskusteluissa alan tohtoria ja pitkän linjan poliitikkoa vastaan."

Federalisti-Stubbi ei ole ollut oikeassa missään ja kuvittelemansa liittovaltio pysyy kangastuksena ennen romahtamistaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Eivät ne koulutukset taikka tittelit, kokemuskaan auta, kun tekee virheellistä politiikkaa!

Itse asiassa se on anteeksiantamatonta tohtoristason kaverille, jonka edes pitäisi ymmärtää tilanne paremmin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Henri Myllyniemi. Taitaakos sen selkeämmin sanoa. Ihminen voi olla vaikka kuinka paljon koulutusta saanut, muttei hän silti ole sivistynyt ja viisas, sanovat elämän koulussa pätevöityneet. Non scholae, sed vitae discimus.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos saan vähän saivarrella, niin Stubbin tohtorinarvo ymmärtääkseni vastaa meikäläistä lisensiaattitutkintoa, mikä anglosaksisessa maailmassa puolestaan on tuntematon, näin ainakin jossain väitettiin.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Historia toistanee itseään...seraavaksi Sipilä tuhoamaan loputkin.

Kysymys Markku Huuskolle. Miksi alla oleva linkki on muutettu niin, ettei se jaettuna enää suoraan aukene vaan täytyy kopioida selaimen osoitekenttään?

http://pelisuomi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177293-mauno-koivisto-iiro-viinanen-ja-esko-aho-–-emme-anna-koskaan-anteeksi

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Suomalaiset ovat enimmäkseen sadomasokistista porukkaa, joten huhtikuussa ja jälkeen tapahtuu seuraavaa:

Keskusta vetää Sipilän johdolla noin 24-25 % kannatuksen ja hänestä tulee pääministeri. Vedettävänä on koko siltarumpupolitiikan kivireki ja eläkerahastot sekä valtion omistukset realisoimalla yritetään kylvää yritystukien kautta tukemaan kasvupakkoa, mutta ilo jää hetkelliseksi, koska kansantalouden vuotokohdat ovat ja jäävät tukkimatta.

Hallitukseen tulevat mukaan Kok ja PS, eli oikeistohallitusta pukkaa. Molempien kannatus keikkuu siellä 14-17 % tuntumassa ja SDP jää 12 prosentilla oppositioon. Ay-liike saa viimeisen voitelunsa ja yleissitovat tessit puretaan. RKP hengailee jälleen mukana vakiokannatuksellaan, kunhan pakkoruotsi pysyy. RKP on Kokoomus ruotsiksi. Kokoomuksen puisto-osasto jätetään hallituksesta ulos ja sen kannatus laskee hieman. Kristilliset putoavat minipuolueeksi.

Jos äänestysprosentti pysyy aiemmalla tasolla, Ipu saa 1-2 paikkaa. Jos PSn aiheuttama pettymys laskee äänestysprosentin 50 paikkeille tai alle, niin sitten jää ulos. Muutos on vastaavassa tilanteessa, riippuen siitä miten pitkälle avoimen rasistinen vaalikampanja kantaa.

Politiikka muuttuu, mutta sen seurauksena yrittäjät ja osaavat nuoret pakenevat maasta, koska työn sivukulut ovat liian raskaat, jotta puurtamisesta jäisi mitään käteen. Vaihdossa saadaan lisää halpatyövoimaa polkemaan palkkoja.

Syöksykierre ei oikene, koska yksityinen sektori kuppaa yhteisen kassan kuiviin, viennin ja yksityisen kysynnän puutteessa. Eläke- ja sosiaaliturvarahastot ajautuvat suoritustilaan.

2017 Suomi on roskalainaluokassa ja hallitus joutuu eroamaan. Siitä jatketaan troikan komennossa, ellei mellakoiden saattelemana saada uusia vaaleja ja toimintakykyistä hallitusta, missä yksikään vanhoista puolueista ei näyttele merkittävää osaa.

Tämä skenaario on hyvin lähellä toteutumista, ellei äänestäjien keskuudessa tapahdu täyskäännös ja euroalue saadaan jollain ihmeen konstilla pidetyksi pystyssä. Jos joudumme avoimeen konfliktiin itänaapurin kanssa, niin sitten näillä ennusteilla ei ole mitään merkitystä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Hyvä kommentti Timo. Ajattelen pilkulleen noin.

Tämän vuoksi seuraavissa vaaleissa valituksi tulevan ehdokkaan on luvattava äänestää hallitus tarvittaessa nurin puoluekurista välittämättä, ettei käy niin kuin nyt ja tilanne vain pahenee.

Juhani Piri

Puoluekuri on vain kaunisteltu sana diktatuurille. Demokratian irvikuva.
On säälittävää, että ehdokkaat joutuvat juoksemaan vessoissa äänestyksen aikana tai jäämään saikulle tai painamaan nappia vasten tahtoaan kun taas rehellisenä ja suoraselkäisenä edustajana joutuisi teoistaan tilille äänestäessään puolueen linjausta vastaan.

Vihreissä ei onneksi ole tällaista hävettävää diktatuuria.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Välikysymyksiltä on todellakin viety hallituksen kaatamismahdollisuus. Se tulee palauttaa valtiosäännöstöön ja perustuslakiin sanktiona maan asioiden huonosta hoidosta. Nyt välikysymys kärsii inflaatioon. Sillä ei ole mitään merkitystä. Kaatokynnys pitää olla kuitenkin riittävän korkea ja aiheellinen.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Stubbin etsikkoaika oli harvinaisen lyhyt, mutta tuo johtunee osin siitä, että kovin lyhyessä ajassa kokoomuksen näkyvät hahmot ovat töpeksineet oikein urakalla. Tämä taas on luonut vaikutelman, että johtaminen puuttuu kokoomuksessa ja sitä myöten koko hallituksessa. Tässä tilanteessa tuskin kukaan haluaa moista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tämä taas on luonut vaikutelman, että johtaminen puuttuu kokoomuksessa ja sitä myöten koko hallituksessa."

Mielestäni tuo ei ole vaikutelma vaan tosiasia. Mikäli tarkoituskin on ollut ajaa Suomen talous alas niin hallitus on onnistunut erinomaisesti. Oletko kuullut hallituksen piiristä yhtäkään esitystä jolla Suomen talous saataisiin nousuun?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Oppipojista ja harjoittelijoista ei ole vielä johtajiksi.

Kukas se sanoikaan: Rivimiespoliitikot puhuvat vain seuraavista vaaleista, kun taas valtiomiehet ajattelevat maan tulevaisuutta ja sen parasta sekä seuraaviakin sukupolvia.

Käyttäjän vpsainio kuva
Vesa-Pekka Sainio

En tiedä muista, mutta itse olin kypsä tähän kirjoituksen otsikossa mainittuun henkilöön jo vuoden 2004 EU-vaalien alla, kun näin espoolaisessa paikallisbussissa päivittäin työmatkaa tehdessä tämän kyseisen henkilön virnuilemassa joka toisella bussipysäkillä vaalimainoksissa.

Mutta tietysti kaikkihan katsovat eri asioita omista näkökulmista ja omat mielipiteet ovat jokaisen omia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"kun näin espoolaisessa paikallisbussissa päivittäin työmatkaa tehdessä tämän kyseisen henkilön virnuilemassa"

Näin se on nähtävä. Muualla maailmassa hymyileminen kuuluu normaaliin kohteliaaseen kanssakäymiseen, mutta tässä maassa se on vähintäänkin epäilyttävää.

Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen

Kyllä ihmiset yleensä erottavat mikä on luonnollista ja mikä teeskentelyä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #58
Käyttäjän velimattivanhanen kuva
Veli-Matti Vanhanen Vastaus kommenttiin #61

Joo, gallupitkin viittaavat siihen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #70

Tosi on , sanoisi Kivikoskikin.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Täysin samaa mieltä kuin 44.
Yhtäkkiä v.2004 stuppi ilmestyi tuntemattomuudesta ripustautuneena joka toiseen lyhtypylvääseen sloganilla " Asiantuntija". Ja vähän ajan kuluttaja tämä "asiantuntija " valehteli HS:n alakerrassa, että " Lissabonin sopimus ei muuta mitään ".
Siinä meni minun uskoni lyhtypylväissä roikkuviin mainostoimistojen iskulauseilla pätevyyttä todistaviin.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Täysin samaa mieltä. Yhtäkki v.2004 stuppi ilmestyi tuntemattomuudesta ripustautuneena joka toiseen lyhtypylvääseen sloganilla " Asiantuntija". Ja vähän ajan kuluttaja tämä "asiantuntija " valehteli HS:n alakerrassa, että " Lissabonin sopimus ei muuta mitään ".
Siinä meni minun uskoni lyhtypylväissä roikkuviin mainostoimistojen iskulauseilla pätevyyttä yrittäviin.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Hallituksen tekemättömyys, toimettomuus ja päättämättömyys sataa nyt Keskustan laariin. Seuraavaa hallitusta odottaa mittava urakka. Siitä ei selvitä hymyilemällä ja selfieitä ottamalla.

Keskusta voi ehkä olla suurin puolue, mutta yksin se ei saa hallitusta perustettua. Se tarvitsee vähintään demareiden ja perussuomalaisten tukea muodostaakseen enemmistöhallituksen. Kolme-neljä puoluetta riittää enemmistöhallituksen muodostamiseen.
Edessä ovat mielenkiintoiset ajat. Seuraavalla hallituskaudella tulevaisuuden haasteet ovat todella mittavat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Keskusta voi ehkä olla suurin puolue, mutta yksin se ei saa hallitusta perustettua."

Keskusta on pimeä kortti, eihän siellä ole mitään visiota miten talous saadaan nousuun, ei ole kyllä muillakaan eduskuntapuolueilla. Median tehtävänä olisi tentata puolueita ja saada ulos realistisia keinoja talouden kohentamiseksi. Tyhjän saa pyytämättäkin ja se on tällä hetkellä todennäköisin vaalitulos.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Pitäisi tunnustaa tosiasiat ja keskittyä vain niihin asioihin joihin meillä on mahdollisuus vaikuttaa toistaiseksi. Raha- ja finanssipolitiikka johdetaan Brysselistä, ainoa asia mihin voidaan vaikuttaa on keksiä lisää tuloja (ei verotuloja) ja kasvattaa jaettavaa, tämä ei nyt onnistu, koska kysyntä meidän tämän hetken vahvuusalueilla on huono. Luotan teollisuutemme kykyyn kehittää uusia busineksia, mutta se vaatii aikaa. Se mitä voimme muuttaa on oikeudenmukaisempi ostovoiman jako, jolloin myös kotimarkkinoilla on elinvoimaa. Kaikki nykyiset puolueet kannattavat voimassa olevia rakenteita vaikka höpöttävätkin rakenneuudistuksesta, todellinen rakenneuudistus on erota eurosta ja ottaa rahapolitiikka omiin käsiin, tämä on kuitenkin tässä vaiheessa mahdoton ajatus nyky gallupien mukaan. Aikaa on ja muutos voi tapahtua nopeasti kuten olemme nähneet kuluvan vuoden eri konfliktien synnyn myötä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On kyllä pakko puolustaa myös poliittisia päättäjiä. Mikäli elinkeinoelämässä tehdään virheellisiä päätöksiä ja vielä niissä keskeisissä, kuten IT-klusterissa ja metsäteollisuudessa on tehty, niin aika vaikeaa jopa mahdotonta on polittisilla päätöksillä korvata menetettyjä työpaikkoja, ainakaan pikaisesti. Rakentaminen on aina purkaamista hitampaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sosialismissa poliitikot yrittävät elinkeinoelämää ohjata ja aina yhtä huonolla menestyksellä.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"mikä on mennyt pieleen Antti Rinteellä ja Timo Soinilla? Siinä oli maali, miksi he eivät ampuneet?"
Maaliksi sopii myös Mauri Pekkarinen ja syöttötariffilaki, Pekkarinen oli avainasemassa vaatimassa ilmastonmuutos talkoisiin lähtemistä tuulivoimaloita lisäämällä. Tuulisähkö sai poliittisen markkinaehtoisen takuuhinnan, eli syöttötariffin, asian vauhdittamiseksi. Tavoitteen perustelut olivat valheellisia, tulos on jo nyt nähtävissä ja pettymys tuloksesta on suuri. Ohjaus vie vuosittain kohta yli 200 miljoona euroa vuosittain 12 vuoden ajan jos töppäystä ei pysäytetä.
Nyt Pekkarisen toimista pitää hakea tutkintapyyntöä. Asia kuuluu kansanedustajille!

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Odotukset ovat suuria kansalaisten keskuudessa mitä Keskustaan tulee. Mieleen putkahtaa pari muistikuvaa.
Gorba neuvostokansan pelastajana. Hänestäkin neuvostokansa odotti Messiaan kaltaista ihmeidentekijää.
Toinen muistikuva Keskustasta pettäjänä nyt ja aina.
Ettei vaan sekin juottaisi kansalaisille "karvasta kalkkia".

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Stubb on oppiarvoltaan tohtori ja tehnyt väitöskirjansa EU-integraatiosta...

Jaha,mitä tekemistä sillä on Suomen asioiden ja edun kanssa?Se on kyllä aika turha mainostaa tohtorin nimikettä sillä opilla.Päivän selvää on se,että Stubb on "maailmankansalainen"osaa sujuvasti muutama kieltä,eikä hänellä ole ilmeisesti mitään siteitä Suomeen sillä lailla,että olisi riippuvainen kansan suosiosta.

Kuten hän itse sanoi aikanaan,vähän ennen kuin päämiehen viitta harteilleen laskettiin"tämä on duuni muiden joukossa"Eihän suht nuori mies ole kiinni urallaan yhdestä duunimestasta,ei ole tarvetta roikkua hampaat irvessä pääministerin pestissä,kuten eräät poliitikot,ei lasketa irti vaikka seniiliys ja aika on ajanut ohi.
Ovet ovat auki ainakin EU pesteihin,ja omat oppi isät ottavat oman poikansa takaisin,kun aika on.Stubb ON eun kasvatti,ja sen edustaja. Valioyksilö.

Niistä Stubbin tohtorin ynm.arvoista voi olla sitten mitä mieltä kukin nyt onkaan.Eun mallioppilas ,tietysti.Sitä ei voi kieltää,mutta eri asia on tosiaan se,kenelle siitä on hyötyä.Ainakaan Suomi ei ole yli 20 vuoteen saanut muuta "hyötyä" eusta,kuin arvoyhteisön( kokoomus pitää euta sellaisena,vaikkakin tutkimukset osoittavat eun sisällä eriarvoisuuden ja epä tasa arvon,ihmisoikeuksien polkemisen ainoastaan lisääntyneen/lisääntyvän) jatkuvasti nousevan nettomaksun,ja kieltolakien ja säädösten tuhansien vauhdilla lisääntyneen holhouksen ja valvonnan.

Täällä on tarkoitus ja päämäärä kaiken yksillöllisyyden tappaminen,ja yrittämisen,omin avuin selviämisen karsiminen,sossut ei paljon auta kun työpaikat katoaa ja velat eivät katoa perheiltä.Kodit katoaa ja perheiltä itsetunto.Syyllistäminen onkin kova sana,sitähän harjoittavat nämä rouvakerholaisetkin iskulauseissaan"lapset eivät voi asua kotonaan"Jaha,ja sitten voivat asua monikansallisten laitosten huostassa,100 000 per.vuosi veronmaksajien rahoilla.

Velkaa halutaan juuri siksi,että velkaorjat ovat pihdeissä ja määrättävissä,alistettuja toisten käskyvallan alle.Tämä eu kommuuni on ainoa laatuaan ja omituinen systeemi,perse edellä liittovaltioon,kaikkien eri kulttuurien pakkoliitto,jota pyörittää muutama tyyppi sieltä verhojen takaa.Rahaa kerätään,mutta mihin ja loppujen lopuksi miksi?Siksikö,että eu maat olisivat yksi yhtenäinen, köyhien kansalaisten täyttämä ,eliitin hallitsema kommuuni.Osavaltiot,jossa ilman omaa valuuttaa ja omaa hallintoa,itsenäisyyttä olevat valtiot on asetettu sanktioiden ja sakkomaksujen avulla nöyrtymään.Ei kaikki,vain ne joiden sanalla ei ole sijaa kommuunissa .Sotilas tai poliisivoimien valvoma,lain säädännöillä ennalta ehkäisevästi suojattu kansannousulta ja eriäviltä mielipiteiltä oleva harvainvalta..

Kun alasajo aloitettiin Suomen osalta, oli tarkoitus ilmeisesti saada kaikki samalle tasolle muiden köyhien eu maiden kanssa,eli ihmiset oppimaan tavoille,ei työtä,ei oikeuksia, ei ihmisarvoa. Suomen hinta tason mukaan ei kohta enää selvittäkään,ei edes ne keskiluokkaiset,joiden on annettu ymmärtää olevansa edes hivenen muita paremmassa asemassa,ja ihmisinä parempia.Kaikkihan on mennyt juuri päinvastoin,millä eu eräille "myytiin"Mikä on hyvin?Saisiko niitä etuja ihan selkokielellä.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Pitkässä juoksussa vain teot ratkaisevat, mielikuvat muuttuvat sitten pikku hiljaa kohdalleen. Stubb on saanut aikamoisen sotkun siivottavakseen, joten ollaankohan nyt vähän liian nopeasti tuomitsemassa ? Hallituksen hajottaminenkaan ei juuri auta enää tässä vaiheessa, joten aika vähän on Stubbilla vaihtoehtoja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, olisiko meidän kaikkien kansalaisten nyt aika ottaa kirjahyllyistämme esiin filosofi Pekka Himasen opaskirjanen, jonka lukaiseminen erittäin suurella todennäköisyydellä johtaisi nykyisen staattisen kansallisen avuttomuuden tilan räjähtämiseen luovan suomalaisuuden globaaliksi, huikeaksi menestystarinaksi ?

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Stubb oli vielä puoli vuotta sitten yksittäistä poliitikoista Suomen suosituin - ja on yhä edelleen. Mutta hänen kannattajansa ovat ennen kaikkea nuoria juppeja, snobeja ja bisnesurasta haaveilevia kokoomusnuoria.

Muut kokoomuslaiset ovat vierastaneet Stubbin tyyliä. Niinpä hän on lakannut käyttämästä muhkeita taskunenäliinoja. Hammastarhat ovat saaneet jäädä hillityn hymyn taakse.

Suomen ongelmana on ennen kaikkea täysin mahdoton hallituspohja. Rikkaiden etuja ajavan Kokoomuksen ja meidän vähemmän rikkaiden etuja ajavan Sdp:n pitäisi olla vaaleissa toistensa vaihtoehtoina eikä istua samassa hallituksessa.

Useimmille demarien kannattajille tämä pähkähullu hallituspohja on ollut selviö jo alusta alkaen. Siitä johtuu Sdp:n katastrofaalisen alhainen kannatus. Nyt tämä hallituspohjan idioottimaisuus on alkanut vihdoin valjeta myös Kokoomuksen kannattajille.

Siinä selitys Kokoomuksen kannatuksen reippaaseen alamäkeen.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Siinä olet oikeassa, että kokoomukselaisen pääministerin, Jyrki Kataisen, 'johtama' hallitus on tehnyt kaikkea muuta kuin kokoomuslaista politiikkaa (esim. YLE-vero ym. hölmöydet). Nyt kokoomus maksaa tuosta asianmukaisen hinnan.

Se, että kokoomusta kannattavat muiden lisäksi myös paremmin toimeentulevat ei tee toki siitä 'rikkaiden etua ajavaa'. Se on vain tavoitteiltaan nykyaikaan paremmin sopiva puolue kuin esim. demarit, joiden ajattelu näyttää jääneen jonnekin menneille vuosikymmenille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Se on vain tavoitteiltaan nykyaikaan paremmin sopiva puolue"

Millä tavalla kokoomus on paremmin nykyaikaan sopiva puolue? Luettele ne tavoitteet ja saavutukset joita kokoomus tässä nykyajassa käytännössä edustaa?

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #79

Pari esimerkkiä:

Kokoomus ei ymmärtääkseni lietso vastakkainasettelua yritysten/yrittäjien/sijoittajien ja toisaalta työntekijöiden välillä, johon vasemmiston ideologia vielä tänä päivänäkin näyttää pohjautuvan. Kaikkia osapuolia tarvitaan ja niillä on yhteinen intressi saada suomalaiset yritykset ja suomalainen työ kilpailukykyiseksi muiden kanssa.

Vasemmistolle näyttää olevan itseisarvo, että sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan julkisilla organisaatioilla. Kokoomus laittaisi yksityiset ja julkiset palveluntarjoajat kilpailemaan tasavertaisin ehdoin, jolloin parhaat tuottajat ja menetelmät menestyisivät ja kilpailun ansiosta kaikkien olisi pakko kehittää toimintaansa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #82

"Kokoomus ei ymmärtääkseni lietso vastakkainasettelua yritysten/yrittäjien/sijoittajien ja toisaalta työntekijöiden välillä"

Aivan varmasti lietsoo verotuksella. Ylikansallisilla yhtiöillä on verovapaus ja suomalaisilla kohtuuton verotus, no eipä ihme että yrityksiä siirtyy ulkomaiseen, verovapaaseen omistukseen kiihtyvällä tahdilla. Työntekijöillä enää juuri oikeuksia ole, pelkäävät työpaikkojensa puolesta ja aivan aiheellisesti.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #83

Ylikansallisten yhtiöiden verojen välttely on kansainvälinen ongelma, ei sitä nyt oikein voi laittaa Suomen kokoomuksen piikkiin.

Sen sijaan kokoomus haluaisi työn verotuksen alentamista, minkä luulisi sopivan myös suomalaisille työntekijöille.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #90

"Ylikansallisten yhtiöiden verojen välttely on kansainvälinen ongelma, ei sitä nyt oikein voi laittaa Suomen kokoomuksen piikkiin."

Älä nyt höpise tyhjää, suvereeni valtio voi itse määrätä verotuksestaan ja Suomessa hallitus on päättänyt että ylikansalliset yhtiöt saavat vapaasti päättää maksavatko veroja Suomeen vai ei. Ruotsissa päätettiin jo 7 vuotta sitten ettei verosuunnittelu ole hyvinvointiyhteiskunnalle hyväksi ja Ruotsilla menee huomattavasti paremmin, ulkomaisia investoijia on monikymmenkertaisesti Suomeen verrattuna.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #92

Voitko nyt kertoa, miten Ruotsissa on onnistuttu estämään ylikansallisten yhtiöiden verokikkailut ?

Eli miten Ruotsin systeemi poikkeaa suomalaisesta tuossa suhteessa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Seuraavat vaalit voittaa Sipilä tai sitten keskustapuolue. Ihan miten vain. Vaalien jälkeen hallituksen muodostaminen tapahtuu kuten ennenkin Suomessa. Rkp katsoo mitkä puolueet se tällä kertaa kelpuuttaa hallitukseen kanssaan. Keskustapuoluetta ei voi kuitenkaan sivuuttaa.

Siispä hallituksen varsinainen runko on pian valmis: keskustapuolueesta pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Paavo Väyrynen, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja maa- sekä metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila. Ainakin nämä ovat varmoja ministereitä.

Rkp itse ottaa ainakin oikeusministerin salkun, koska se on ehdottomasti tärkein ruotsin kielen kysymyksissä. Puolue haluaa myös opetusministerin salkun, mutta muut panevat ehkä vastaan tai sitten ei.

Toiselle hallitukseen tulevalle suuremmalle puolueelle eli demareille tai persuille lankeaakin sitten varsinainen Musta Pekka käteen eli valtionvarainministeri.

Muut puolueet tulevatkin kontaten neuvotteluihin Säätytalossa. Esimerkiksi vasemmistoliiton Paavo Arhinmäellä on niin himo päästä Audin nahkaistuimelle, että hänen kallis pikkutakkinsa ei kestä sitä jatkuvaa pyörittelyä ympäriämpäri, vaan ompeleet ratkeavat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Jotta nuo Säätytalon "pitkien puukkojen yöt" (kommentti 69) voitaisiin välttää, pitäisi viimeinkin siirtyä pohjoismaiden, Englannin, Australian ym. sivistyneiden parlamentaaristen demokratioiden mallin mukaisiin blokkivaaleihin. Kokoomus ja Sdp kuuluvat tuolloin ilman muuta eri hallitusblokkeihin. Ei niiden pidä istua samassa hallituksessa.

Suomalaismalliset Säätytalon hallitusneuvottelut ovat äänestäjien pettämistä ja kansanvallan pilkkaa. Ei ihme, että Suomen äänestysprosentti on alempi kuin sivistysvaltioissa. Kansalaiset ovat lopen kyllästyneitä tällaiseen poliittiseen peliin.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Politiikkaa, valtaa vai pelkästään valtapolitiikkaa.
Aikaisemmin oli selvemmin esillä kuka ketäkin tuki tai mistä
se tuki tuli. Kokoomus sai aina apua EK:lta ja eiköhän edelleenkin, onhan siellä entisiä kokoomus ministereitä hommissa. Samoin monet ammattiyhdistys liikkeet ovat olleet SD.n tukijoita. Tosin sieltä päin sitten on tullut Heinäluomaa, Rinnettä ja Ihalaista hallitukseen heidän etujaan vastaavasti puolustamaan. Kepua on taas maatalouteen liittyvät yhteisöt puolustanut ja vastineeksi Kepu on sitten avittanut heitä kykynsä mukaan. RKP:llä on sitten oma tukijoukkonsa joka liittyy enemmän tähän suomenruotsalaisuuteen ja heidän yhteisöihin. Uusilla puolueilla ei ole vielä mitään merkittäviä tukijoukkoja, joidenka etuja he ajaisivat. Heillä onkin ehkä helpompi löytää niitä asioita ja keinoja, jotka olisivat kaikkien etujen mukaisia eikä pelkästään yhden asian etujen puolustamista. Kokonaisuuksien löytymistä, yhteensovittamista ja oikeanlaisten kompromissien tekemistä, jossa kukaan ei joutuisi sivuraiteille tämän hetkisessä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Mistä löytyy tällaisia henkilöitä? Löytyykö heitä sitoutumattomien akateemikkojen joukosta? Heitäkin on nykyisin paljon myös työttömänä. Mutta kuten täällä on usein lausuttu, ei se koulutus ole kuitenkaan tärkein tekijä, jos haluaa saada jotakin aikaiseksi vaan näkemys ja halu toteuttaa se. Lisäksi hän tarvitsee ne tukijat.
Enemmän täällä tarvitaan sellaista tekemistä, joka ei ole vastavuoroista nuoleskelua.

Täällä on paljon irvailtu Stubbin itsekeskeisyydestä ja puolueen imagon luomistrategiasta.
Alexander Stubb on varmasti pätevä ja hyvä henkilö moniin asioihin, joihin loppujen lopuksi Suomestakaan ei löydy kovin monia. Siksi kysynkin haukkasiko Stubb kuitenkin jonkun ihmeellisen mielikuvan aikaan saattamana väärästä pullasta vai Jyrkin jättämästä pakkopullasta, ja joutuu nyt kaivelemaan hampaidensa välistä monilla tikuilla, ennen kuin purukalustoaan yhtä näyttävästi esittelee.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on tyly arvio, jota en itse näin jyrkässä muodossa kyllä allekirjoita:

"Pääministeri Alexander Stubbin johtamalla kokoomuksella ei ole enää mahdollisuuksia suurimmaksi puolueeksi ennen kevään eduskuntavaaleja, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuslaitoksen tutkija Erkka Railo."

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/74510-onko-stubbin...

Olen sitä mieltä, että niin Stubbilla, Rinteellä kuin Soinillakin on vielä mahdollisuus ohittaa Sipilän keskusta, vaikka se ei olekaan kovin todennäköistä. Vuoden 2015 huhtikuuhun on vielä aikaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos demarit sen ohittaisivat, niin se tietäisi kylmää kyytiä ennen kaikkea persuille. Muista puolueista ei siihen suuntaan perälauta tule vuotamaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Pääministeri Alexander Stubbin johtamalla kokoomuksella ei ole enää mahdollisuuksia suurimmaksi puolueeksi ennen kevään eduskuntavaaleja, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuslaitoksen tutkija Erkka Railo."

Mitä merkitystä tällä on, 30 vuotta sitten sdp, kokoomus ja keskusta sopivat konsensuksesta jossa päämääränä on Euroopan liittovaltio. 30 vuotta hallituksessa on ollut aina kaksi näistä kolmesta ja yksi on ollut oppositiossa räksyttämässä, eikä politiikka ole tänä aikana muuttunut mihinkään, tärkeintä on edelleen liittovaltio ja valuuttaunioni jossa Suomen omat tarpeet ohitetaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ottamatta kantaa sanomaasi toteaisin kuitenkin, että kun puhutaan lillukan varsista, niin keskitytään sitten niihin. Nyt keskustelun keskiössä on se halutaanko lisää velkaa vai eikö haluta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #85

Tarkoitatko että liittovaltiokehitys on lillukanvarsia? Fakta on että olemme EU:n ja EKP:n määrysvallan alla ja emme itsenäisesti voi päättää velkaantumisestamme.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #86

Liittovaltiokehitys ei ole lillukanvarsia, vaan nimenomaan se velkaantumiskehitys. Ja siihen voimme vaikuttaa itsenäisesti. EU ei ole diktateeraamassa meidän soteuudistuksiamme, julkisen sektorin määrää, verotusta y.m. (Tässä yhteydesä siis en sisällyttänyt käsitteeseen "lillukanvarsi" varsinaisesti negatiivista arvovarausta, vaan käytin kyseistä ilmaisua vain erottamaan käsiteltävien asioiden yleistä tarkastelutasoa.)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #87

"Liittovaltiokehitys ei ole lillukanvarsia, vaan nimenomaan se velkaantumiskehitys."

Sinun pitäisi ensinnä ymmärtää että tässä yhteisvelkavaluutassa ja EKP:n määräysvallan (liittovaltio) alla emme voi harjoittaa kuin talouskuripolitiikkaa jossa tulemme jatkossakin vääjämättä velkaantumaan yksityispankeille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #91

"Talouskuripolitiikka" voi tarkoittaa vain velkaantumisen lopettamista. Ja se on Suomen omassa päätäntävallassa.

Jos Suomi ottaa lisää velkaa, niin Suomi laskee liikkeelle velkakirjoja markkinoille, ja niitä voi ostaa kuka tahansa. Suurin osa ostajista tulee olemaan "yksityispankkeja", mutta miksi tuon oikeastaan totesit? Kaikille velkojille tulee maksaa velat takaisin, joten kun korkotasosta ja lainasopimuksen muusta sisällöstä huolehditaan Suomen etujen mukaisesti, ei sillä ole niin paljon väliä minne ollaan velkaa.

Jos Suomi niin haluaa, Suomi voi myös laskea liikkeelle kotimaisia obligaatioita. Ei EKP sitä estä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin jyrkässä muodossa ei allekirjoittanut Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Ville Pitkänenkään:

Minä en lähtisi ihan vielä pulttaamaan kiinni kenenkään junaa, eli en uskalla niin vahvaa ennustusta tehdä kuin Railo. Toki kokoomuksen trendi on erittäin kielteinen, mutta kyllä vaalikampanjan aikana voi vielä kaikenlaista tapahtua, Pitkänen toteaa.

Ans kattoo kenen juna vislaa ensimmäisenä asemalle.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014112218855783_u...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sen sijaan kokoomus haluaisi työn verotuksen alentamista"

Sanotaan nyt vielä että verotuksen alentamiseksi pitäisi hallituksen myös vähentää menojaan ja varsinkin kokoomus on ollut innokas työntämään veromaksajien miljardeja varsinkin pankeille ja huonoja kauppoja tehneille sijoittajille. Onko Suomen vastuut ja suorat lainat nyt 50 mrd, näistä ei jää kuin velkaa suomalaisille veronmaksajille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muille lainatut rahat ovat korollista lainaa. Suomi on itse saanut lainaa kansainvälisiltä markkinoilta halvemmalla kuin se on lainannut vaikkapa Kreikalle. Ainahan lainaajalla on luonnollisestikin olemassa luottotappioriski. Niin niilläkin tahoilla, jotka Suomea ovat rahoittaneet.

Alkavat nuo tukipaketit sitä paitsi olemaan vähän "out" keskustelussa, kun eivät enää ole ajankohtaisia. Akuutein kriisi on ohi ongelmamaissa ja ne lienevät läksynsä oppineet.

Mikä puolue on halukas vähentämään valtion menoja rivakammin kuin kokoomus tai keskusta? Saattaisit vastata "persut", mutta kun heikäläisiltä ei juuri konkreettisia lukuja ja esityksiä heru.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Muille lainatut rahat ovat korollista lainaa.!

Trolli.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Olen samaa mieltä siitä, että hallituksen (julkisen talouden) menoja pitäisi vähentää. Se juuri antaisi mahdollisuuden työn (ja muunkin) verotuksen keventämiseen. Siinä se Kataisen suurin puute onkin ollut, että hän ei ole pystynyt tuohon, vaan on alistunut vasemmistolaiseen 'lisää velkaa / elvytystä' -politiikkaan ja toiveajatteluun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hän on joutunut siihen alistumaan, mutta ei ole milloinkaan uskonut sellaisen toimintatatavan siunauksellisuuteen. Kataistahan pidetään EU:n "mikkihiirimaissa" huonona valintana superkomissaariksi juuri siksi, että hänen imagonsa on liian tiukan taloudenpidon profiloima.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #98

Se onkin aika huvittavaa lukea, kuinka Kataista jossakin päin maailmaa pidetään tiukan taloudenpidon edustajana.

Näin jälkiviisaasti voidaan sanoa, että Kataisen olisi pitänyt olla huomattavasti päätäväisempi ja kaataa hallitus, kun hänellekin varmasti matkan varrella valkeni, ettei sixpack -hallituksessa voinut harjoittaa järkevää taloudenpitoa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kyllä nyt olisi yhdestoista hetki toimia niin, että suomalaiset saisivat huhtikuussa 2015 vihdoinkin käydä oikeat sivistyneet ja parlamentaariset eduskuntavaalit.

Suomen kaltaisessa sirpalepuoluemaassa se merkitsisi sitä, että puolueiden on mentävä vaaleihin blokkeina, jolloin äänestäjä tietää varmasti, millaisen hallituskoalition hyväksi hänen äänensä menee. Niinhän äänestetään kaikissa pohjoismaisissa hyvinvointidemokratioissa.

Nyt on kokeiltu neljä vuotta Kokoomus-vetoista politiikkaa - eikä hyvältä näytä. Jopa presidenttikin on tällä hetkellä kokoomuslainen. Olisi siten aiheellista valita valtaan sellainen koalitio, jolla tuo rikkaimman kansanosan etuja ajava puolue siirrettäisiin oppositioon.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Hallituksen pääministeri on kyllä ollut kokoomuslainen, mutta politiikka on ollut kaikkea muuta kuin kokoomuslaista. Ei kukaan, joka vähänkään on selaillut kokoomuksen puolueohjelmaa, voi pitää Kataisen hallituksen politiikkaa kokoomuslaisena.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Stubb ei ole syypää tähään härdelliin. Hommat mokattiin pahasti jo aikaisemmalla pääministerikaudella. Sanotaan mitä sanotaan, mutta Alex edustaa tämän päivän eurooppalaisia ihmisiä, niin nuoria kuin vanhojakin.

Hänellä on vankka EU-tuntemus, joka vääjäämättä on hyvä asia, koska asumme EU:ssa. Emme siis "vain" Suomessa. Tätä tosiasiaa ihmiset eivät vaan tahdo millään ymmärtää, vaikka totista totta se on.

Ei täällä maailmanmeno juurikaan muuttuisi, vaikka seuraavissa vaaleissa kepu saisikin vaalivoiton. Samaa huttua sekin tulisi olemaan. Mietin kyllä ratkaisua, mutta ei tule mieleen mitään, eikä se todellakaan minun tehtäväni olisikaan. Jotkut siitä ovat kuitenkin vastuussa, kun nauttivat muhkeita palkkoja plus muita etuuksia kansamme edustajan roolissaan.

SDP petti kyllä pahasti äänestäjänsä tällä hallituskaudella. Ei ihme, että luottamus äänestäjiltä loppui. Ei ole mitään järkeä olla jossain demaripuolueessa, jossa ei ole mitään muuta prolea kuin punaisten lippujen heiluttelu, vanhat taistolaislaulut ja "hyvät toverit"-hokema.

Persut ovat myös epäonnistuneet politiikan teossa täysin. No, mitä muutakaan sitä noilla eväillä voisi edes odottaa. Tyhjää kuminaa jossain tynnyrin pohjalla. Ei pelkällä supliikilla mitään synny, se on nyt nähty.

Mistähän sitä löytyisi kunnon ytyä tämän maan "take off'iin." Toivon mukaan edes jostain. Have a nice sunday everyone.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Stubilla nyt vain on Suomen valtion päministerile väränlainen olemus. Stub hurmasi olemuksellaan hetkellisesti hänet valinneet kokoomuksen puoluekokousedustajat, mutta taitaa olla turha toivo että innostus leviäisi kansalaisten keskuuteen laajemmin. Eurovaalit oli eri asia, europarlamentti olisi Stubille paremmin sopiva paikka.

Vaikka nämä kansalaismielipiteet perustunevat etupäässä mielikuviin, eikä realistisiin arvioihin Stubin pääminiterin kyvyistä, niin Stubin valinta päministeriksi on silti väärä. Pelkillä kyvyillä ei nimittäin maata hallita, tarvitaan myös se kansalaisten ja äänestäjien luottamus ja sitä Stub ei ennätä enää ennen vaaleja hankkimaan. Vapaavori olisi ilman muuta ollut se oikeampi vaihtoehto tähän tilanteeseen.

Kun eduskuntavaaleissa tulee kokomkselle takkiin, niin saa nähdä miten käy kokoomukselle ja Stubille vaalien jälkeen. Kenties luottamuksen palauttaminen kokoomukseen edellyttää taas uutta puheenjohtahavaihdosta.

Sipilä näyttää olevan tukevasti tiellä joka johtaa Suomen pääministeriyteen ja se on ihan hyvä asia. Sipilällä on kyky saada kansalaisten luottamus ja sitä juuri tarvitaan, edessä olevien toimien viemiseksi läpi eduskunnassa ja koko kansan hyväksynnän saamiseksi niiden toimien takse. Ilman kansalaisten laajaa hyväksyntää tuskin pystytään Suomen syöksykierrettä oikaisemaan.

SDP:n kannatuslukujenkin soisin vielä nousevan. Antti Rinne seuraavan hallituksen kakkosmiehenä olisi oikein hyvä vaihtoehto.

Perussuomalaisuus on todella varalinen ilmö koko Suomelle ja näyttää siltä että Sipilä- ilmiö on pystynyt sammuttamaan Soini- ja Halla-Aho- ilmiöiden kasvun ja se on toistaiseksi Sipilän kaikkein suurin ansio.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Markku Huusko.

Verrattain hyvä kirjoitus, vaikka suosittelenkin aina kunnioittamaan esivaltaa.

Alexander Stubb on tällä hetkellä Suomen legitiimi pääministeri. Ei ole hyväksi Suomelle eikä suomalaisille, jos johtajistoon kohdistetaan jatkuvaa vaihtamispainetta. Stubb palvelee sen ajan kuin hänelle on määrätty, ja sitten 2015 eduskuntavaaleissa saamme mahdollisesti jonkun muun pääministeriksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Pääministerin virka on hallintovirka. Vaalikauden mittaiselle pääministeriyelle ei ole minkään laista legitimiteettiä, Sen enepää Stubbia kuin Kataistakaan ei valittu pääministerin virkaan vaan kansanedustjaan tehtävään.

Käyttäjän 98765sp kuva
Simo Perttula

Suomi lähti tosiasiassa jyrkkään alamäkeen jo Kataisen hallituksen vauhdittamana. Kuuden puolueen hallitus epäonnistui kaikessa päätöksen teossaan. Kaikkia tärkeitä rakenteellia muutoksia on lykätty tähän päivään?
Hokemana on ollut AAA-luokituksen säilyttäminen. Työryhmien asettaminen tiettyä asiaa selvittämään on ollut kolmen AAA:n suojakilpi. Mutta pohdintaa on edelleen menossa. Päätösten teon aika olisi nyt. Mutta vaalit ovat liian lähellä. Varsinainen virhe oli Kataisen ero pääministeydestä? Katainen pienemmällä puoluemäärällä olisi oman maan asiat tuntien oikea Pääministeri. Ja Stubb loistavalla kielitaidollaan ja -esiintymisellään olisi mies paikallaan EU:n varapuheenjohtajana. Hänellä on valmiiksi luodut suhteet Brysseliin!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Kypsiä Stubbiin" voidaan tulkita kahdella tavalla. Tosiasia on, että jos A. Stubb tulee valituksi uuteen eduskuntaan, kansalaiseet haluavat hänet sinne.

Gallupit eivät ole vaalitoimitus!

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Suomalaiskansalliseen identiteettiin kuuluu solidaarisuus. Pienenä kansakuntana meidän mahdollisuutemme kilpistyvät yhteiseen.

On selvää, että vauraus täälläkin nostaa päätään ja kilpailusta pudonneista joudutaan huolehtimaan.

On ollut viisasta, että heikoimmin pärjänneiden tueksi valtakunnallinen sosiaalitoimi astuu kehiin. Sosiaalitoimi on kuitenkin joutunut huolehtimaan suuremmasta määrästä ihmisiä kuin se on mahdollista.

Kansa on aina viisaampi kuin sen edustajat! - Tämä on hyvä muistaa.

Nyt ei puhuta Stubbista tai Rinteestä, puhutaan huomattavasti suuremmista kansallisista vaikutusalueista.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Toivottavasti Sipilä on viisas mies. Mutta riittääkö edes se? Pelkään pahoin, että Väyrynen, Pekkarinen ja Kääriäinen pitelevät edelleen Keskustan ohjaksia. Ja se ei tiedä mitään hyvää, pikemminkin pysähtyneisyyttä.

Väyrys Paavo haluaa ulkoministeriksi. Mielestäni se voi olla Suomelle jopa vaarallista nykyisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa. Väyrynen ajattelee lähinnä itseään, ja hän toimii mielellään niin että Suomen kokonaistilanne olisi suotuisa hänen henkiökohtaiselle menestykselle. Siinä voi Suomen ja suomalaisten etu jäädä jalkoihin. Jos Väyrynen esimerkiksi tekee omin päin sitoumuksia Venäjän kanssa, voi ne olla vaikea purkaa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset