Markku Huusko

Jos Paavo Väyrynen olisi Suomen presidentti…

  • Paavo Väyrynen ja Sauli Niinistö presidentinvaalin aikaan 22.1.2012. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Paavo Väyrynen ja Sauli Niinistö presidentinvaalin aikaan 22.1.2012. Kuva: Petteri Paalasmaa

Suomi on asemoinut itsensä tiukasti länteen, osaksi sitä valtiojoukkoa joka tuomitsee Venäjän toimet Ukrainassa. Asemointia lujitti eilen uudenvuodenpäivänä tasavallan presidentti Sauli Niinistö puheessaan

Kannanottoa on luonnehdittu voimakkaaksi. Mitä niin voimakasta Niinistö sanoi, joka olisi voinut joltain toiselta presidentiltä jäädä sanomatta?

Ensinnäkin vahvaa oli se, että hän mainitsi Venäjän nimeltä seitsemän kertaa, eikä nyt ollut todellakaan kyse mielistelystä kuten joskus takavuosina suomettuneeseen aikaan.

Niinistön toteamus ”Venäjä hyvin tietää, että Suomi on ja pysyy osana länttä” on esimerkiksi itsestäänselvyys, mutta Suomen presidentin sanomana tämäkin kuulostaa voimakkaalta juuri tämän hetken maailmanpoliittisessa tilanteessa.

Yllättävintä ja voimakkainta oli kuitenkin nähdäkseni se, että Niinistö meni puheessaan tahtoen myös turvallisuuspolitiikan herkemmille osa-alueille: hän otti esille Suomen potentiaalisen sotilaallisen liittoutumisen länteen eli Nato-jäsenyyden.

”Olemme vieneet myös Nato-kumppanuutemme uudelle tasolle ja jatkamme tätä työtä. Sanomattakin on selvää, että jäsenyyttä on aina mahdollista hakea, jos niin haluamme”, presidentti totesi. Se oli voimakas viesti ulkopoliittiselta ykkösjohtajaltamme myös kansainväliseen jakeluun.

Suomessa ajatellaan toki toisinkin. Vain päivää ennen Niinistön puhetta, uudenvuodenaattona, saimme lukea Niinistöä presidentinvaalissa 2012 haastaneen ja kisassa lopulta kolmanneksi sijoittuneen Paavo Väyrysen (kesk.) tuoretta tekstiä Venäjään ja Ukrainaan liittyen

Väyrysen ”poliittinen ratkaisu Ukrainan kriisiin” on itäisen naapurimaamme laajentumishaluja jossain määrin ymmärtävä. Hän muun muassa epäilee Ukrainan parlamentin ja hallituksen legitimiteettiä päättää koko Ukrainan kohtalosta ja hahmotteli ”Krimin itsenäisyyden osittaista palautumista” Venäjän alaisuudessa.

”Krimin alueella voisi olla Puerto Ricon mallin mukainen oma ’kansalliskaarti’, mutta sen ulkoisesta turvallisuudesta vastaisi Venäjä. Tällöin tulisi otetuksi huomioon sopimuksiin perustuva Venäjän oikeus ylläpitää Krimillä laivaston ja ilmavoimien tukikohtia”, Väyrynen maalaili tällä kertaa kansainvälisten suhteiden dosentin ominaisuudessa.

Palataanpa vielä siihen, mitä tasavallan presidentti Niinistö sitten sanoi uutenavuotena Krimistä. Hän totesi: ”Tuomitsimme Venäjän suorittaman laittoman Krimin valtauksen heti sen tapahduttua sekä sitten Venäjän toiminnan Itä-Ukrainassa.”

Eli jos presidenttiehdokas Väyrynen olisi valittu vuonna 2012 Suomen johtoon, olisi Suomen linja Ukrainan sodan suhteen väyrysläinen, joka voisi olla melko eri asia kuin että se on nyt niinistöläinen. 

Kunniapuheenjohtaja Väyrynen ei ole suinkaan eilisten uutisten mies, vaan hän pyrkii yhä huipulle päättämään Suomen kansan asioista. Kovassa nosteessa olevan keskustan eduskuntavaaliehdokkaana hänellä on tällä hetkellä erityisiä haluja Suomen ulkoministeriksi. Nykyisin sillä paikalla toimii sosialidemokraattien Erkki Tuomioja, jolla saattaa spekulaatioiden mukaan olla puolestaan haluja vuonna 2018 Niinistön paikalle presidentiksi. On niitä ehkä Väyryselläkin.

Ulkoministerinä Väyrysellä voisi olla kiusausta irrota muun ulkopoliittisen johdon yhteisestä rintamasta samalla tavalla kuin ulkoministeri Tuomioja teki viime vuonna EU:n Venäjä-pakotteiden kohdalla. Oppositiomies Väyrynen kun sattuu pitämään juuri ministeri Tuomiojan ulkopoliittisesta linjasta, vaikka muu hallitus ei häneltä juuri kehuja kerää.

”Minun mielestäni Erkki Tuomioja on toiminut tämän Ukrainan kriisin yhteydessä mallikelpoisesti. Itse olisin toiminut varmasti hyvin samalla tavalla”, Väyrynen sanoi Helsingin Sanomille lokakuussa 2014.

Onko varjoihin syntynyt jo Väyrysen-Tuomiojan linja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (112 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

On mielenkiintoista seurata millaisia henkilökohtaisia väyrys-antipatioita - jopa vihoja - kukin näillä palstoilla potee. Jossittelu on siinä yksi työkalu, kun faktat puuttuvat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Antipatiat ovat aina ansaittuja.

Jonas Hellgren

Väyrysen viihdearvo alkaa olla jo Nykäsen Matin tasolla. Politiikka olisi paljon tylsempää ilman Paavoa.

Jukka Laine

Ei tarvitse olla kovin suuri tietäjä, kun näkee EU:n ajautuneen umpikujaan Ukrainassa. EU:sta piti tulla suuri ja mahtava rauhanliike, jonka laajentumispolitiikka herättäisi naapureissa ilonkiljahduksia. Näin ainakin meistä naiveimmat ajattelivat.

http://eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?con...

Onko Suomen linja sitten järkevää ja kestävää, kun Venäjä on ajautumassa sotaan Euroopan kanssa. 1939 Suomi lähti tukemaan Saksaa tunnetuin seurauksi. Meillä on edelleen maaraja Venäjän kanssa. Annammeko tuen EU:lle Venäjää vastaan varauksetta?

Kyllä se on minusta aika hyvä kysymys. Venäjä ei nimittäin peräänny ennenkuin Kiina luopuu aikeistaan vähentää riippuvuuttaan dollarista ja Yhdysvalloista. Kiinalaiset tietävät, etteivät amerikkalaiset kykene koskaan maksamaan velkojaan ja haluavat muutosta maailmantalouden nykyiseen tasapainoon. Euroopasta on tullut Yhdysvalloille tärkeä liittolainen BRICS maita vastaan. Onko Suomen etu olla innolla mukana kaikessa tässä?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Laine

Antaako Kiina kaikkien ulkomaisten velallisten velat anteeksi ? Ilmeisesti joutuu antamaan ja amerikkalaiset alkavat käyttää yuania. Kauppa jatkuu sitten nollilta. Jos ei jatku mihin Kiina myy tuotteensa ?

Jukka Laine

Kannattaa lukea kiinalaisten mielipiteitä vaikka china dailystä. Kyllä he ovat aika ärtyneitä nykytilasta. Kiinassa kasvaa maan omat markkinat ja kiinalaiset rakentavat uutta taloutta. Varmasti jokainen amerikkalainen on potentiaalinen asiaka siinä missä muutkin.

Kiinalaisetkaan eivät ole niin naiveja, etteivät vaatisi tunnustusta kasvaneelle asemalleen maailmantaloudessa. Jos jotain haluaa tässä maailmassa, se pitää ottaa. Yhdysvallat tekee kaikkensa säilyttääkseen valtansa nykymaailmassa. Kaikin keinoin.

Käyttäjän kalevitik kuva
Kalevi E. Tikkanen

Suomi ei lähtenyt vuonna 1939 tukemaan Saksaa. Itse asiassa Saksa lähti tukemaan Neuvostoliittoa sen pyrkimyksissä alueidensa ja etupiirinsä laajentamiseksi. Tuki oli tietenkin molemminpuolista.

Mitä myöhemmin tapahtui, on eri asia. Mutta sitäkään ei olisi tapahtunut ilman sitä, mitä oli tapahtunut aikaisemmin.

Jukka Laine

Syyskuussa 1939 suomalaisten ollessa Berliinissä kauppaneuvotteluissa saksalaiset ottivat Petsamon nikkelin esille. Saksalaiset esittivät toiveen, että Suomi ottaisi kaivosalueen haltuunsa ja luovuttaisi alueen tai myisi tuotannon Saksalle. Saksan tarve oli selvä: se oli aloittanut hyökkäyssodan, mutta sen nikkeliomavaraisuus syksyllä 1939 oli vain 5 prosenttia.[8]

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kolosjoen_kaivos

Länsivaltojen julistettua sodan Saksalle 3.9.1939 Saksassa sotilasvirkamiehet esittelivät Hitlerille jo samana päivänä suunnitelman Petsamon nikkelistä. Näin sota saapui myös Pohjolaan. Länsivaltojen ja Yhdysvaltojen diplomaatit varoittivat Suomea monasti auttamasta kauppasaartoon sotakauppalakien takia joutunutta Saksaa. Talvisota oli Suomen oma valinta. Stalinin alueneuvotteluilla oli tavoitteena vähentää Suomen saksalaisuuntausta ja se ei tainnut olla Stalinin oma idea edes.

http://jukkalaine1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/169787...

Käyttäjän ErkkiVainionp kuva
Erkki Vainionpää Vastaus kommenttiin #16

Syksyllä 1939 Petsamo oli Suomen valtioaluetta ja Kolosjoen kaivostoimintaa pyöritti kanadalais-brittiläinen yhtiö. Natsi-Saksan ja Neuvostoliiton 23.8.1939 tekemän sopimuksen mukaisesti Stalinin puna-armeija otti Petsamon nikkelialueet sopimuskumppaneitten haltuun 15.joulukuuta 1939. Petsamon osalta Neuvostoliitto ei ollut esittänyt aluevaatimuksia Leningradin turvallisuuden takaamisesta.

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #51

Tuo olikin ihan uusi tulkinta :) Että NL ja Saksa ihan yhdessä ryöstivät Petsamon kaivokset Suomelta. Britannia vaati Suomelta sotakorvauksia siis väärin perustein kaivosyhtiö Incon osalta.

Suomen olisi pitänyt tyytyä raaka-ainekauppaan, eikä havitella lebensraumia lisää.

Käyttäjän ErkkiVainionp kuva
Erkki Vainionpää Vastaus kommenttiin #79

Niin, jos näin pitkälle mennään niin Natsi-Saksa ja Neuvostoliitto olivat yhdessä sotarikollisia ja niiden seuraajille tässä tapauksessa korvaukset kuuluvat.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Venäjä ei nimittäin peräänny ennenkuin Kiina luopuu aikeistaan vähentää riippuvuuttaan dollarista ja Yhdysvalloista."

Saattaa kestää:

Top 5 Export destinations of China:
United States (19%), Hong Kong (11%), Japan (8.3%), Germany (4.4%), and South Korea (3.7%)

http://atlas.media.mit.edu/profile/country/chn/

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"1939 Suomi lähti tukemaan Saksaa tunnetuin seurauksi."

Ihan pieni mutta tärkeä oikaisu tuohon. Suomi ei ollut Saksan kimpassa 1939, vaan haki tukea ensin pohjoismaista ja kun sieltä ei tukea löytynyt, niin Ranskan ja Englannin suunnalta.

Saksan kanssa suhteita lähdettiin kehittämään vasta Talvisodan jälkeen, kun mm. Paasikiven vetämistä Suomen ja Neuvostoliiton rauhan neuvotteluista ja muusta Neuvostoliiton toiminnasta Suomessa, kävi ilmi, että Neuvostoliitton aikoi saattaa "Suomen asian hoidetuksi".

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Heikki Santala

Täällä kun ei ole koko kansan mielipidettä. Minulle ei ole edes selvinnyt asettaako Keskusta Paavo Väyrysen ehdokaslistalle eduskuntavaaleissa 2015.

Minusta jotenkin tuntuu, että tulevan hallituksen kokoonpano ja hallitusohjelma ratkaisevat Paavo Väyrysen kohtalon, jos hänet valitaan eduskuntaan. Paavo Väyrysen valinta on äänestäjien käsissä.

Hallitusohjelma täytyy todella muuttua radikaalisti, jos Väyrynen on ministerinä.

Paavo Väyrynen ei jätä mielipiteitään Suomen ulkopoliitiikasta tai EU politiikasta mitään arvailujen varaan.

Sipilä ei vielä tiedä edes omaa kantaansa. Meppi Brysselistä pyörittää Keskustan politiikkaa

Paavo Väyrysen tahto muuttaa Suomen nykyistä politiikkaa aiheuttaa tietysti arvostelua. Mielestäni ei kuitenkaan vihaa.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ilkka,

kiitti palautteesta!

Jos tahdot sillä osoittaa tai asettaa kommettini väyrysläiseksi, niin huti tuli. Onko se niin vaikeata ottaa asiat vain asioina?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Keskustan johto on jo joutunut kommentoimaan Väyrysen ulkopoliittista irtiottoa. Kiinnostavaa, että näkemykset pannaan sen piikkiin, että ne on kirjoitettu dosenttina. Entä jos tätä mieltä olisi presidentti Väyrynen, jota keskustan johto ajoi tuolle paikalle?

Yle:
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja: Väyrysen Ukraina-kannat ovat akateemista pohdintaa

http://yle.fi/uutiset/keskustan_eduskuntaryhman_pu...

T Piepponen

"Minä olen Jumalan valittu johtamaan Suomen kansaa."

Diudiu...

Vallanhimo + grandioosi = haitallista aina.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Keskustan korkea gallupkannatus johtunee osaltaan siitä, että kansa viimein ymmärtää ja uskoo Väyrysen olevan lopullisesti sivuutettu. Ei silti pitäisi vielä huokaista helpotuksesta. Vaara ei ole ohi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Valtaoikeuspohdinnoilla on monia puolia, oikeasti. Näinä aikoina sekin siis ihan todella counts kuka sattuu olemaan pressana. Joillain messiastautia tai yya-itseoikeutusperinteenjatkamisvimmaa potevilla kun on enemmän intoa ja itsekohtaisesti tunnettua sosiaalista tilausta kuin oikeata valtiomiestaitoa. Eipä silti, yrittänyttä ei laiteta niin kauan kuin ei saa jalasmökkiään hinattua väärään paikkaan.

Voisivatkohan P. Väyrynen et consortes harkita nykyisessä haastavassa geopoliittisessa tilanteessa lämmittelevänsä kv. luottamuksenlujittamisaloitteita:
Itämeri rauhanmeri ja Ydinaseeton Pohjola (ml. Karjala/Petsamo) - tai ainakin YK:n yhteisneuvoston hallinnoima nykyisin yhteisellä rajavyöhykkeellä sijaitseva Demilitarisoitu Korvatunturi, ks. http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1833...

Häkämiehen V3-lausunto ja Stubbin 080808-huomio olisi pitänyt ottaa vakavasti muidenkin kuin meidän harvojen jotka näimme jo loppuvuodesta 1999 Putinin 1. pääministerikaudella Moskovan tapahtumissa ja Groznyin piirityksen alkaessa tuon 2007 kolmesti lausutun V-'haasteen' kehittymisen uudenvuodenpuheeseen 2015 mennessä seitsemästi sanottuksi V-'uhaksi'.

Hienoa muuten huomata Ilkka Kanervan kehittyneen terveeseen suuntaan 70-luvun yya-henkisyydestä ja ajasta Saksan neljännen valtakunnan (DDR) vieraana, kun hän linjaa näinkin selvästi Venäjän kolmannen valtakunnan puolidesantti Väyrysen "rauhanaloitteen": http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kanerva%20vayr...

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

On mielenkiintoista seurata kuinka kovalla mainonnalla,siis median avustuksella valittu "työväen presidentti"kokoomuksen niinistö,on nostettu jalustalle,ilman mitään ansioita.Jos joku puuttuisi suomessa edes 700 000 työttömän ja liki miljoonan köyhän asioihin,niin silloin voisi mainita edes.

Nämä menneen vuosikymmenen politiikot niin holkerit,viinaset,ahot,vanhaset,väyryset,jaakonsaaret ynm.poppoo, olisikin aika laittaa naftaliiniin.Koskee jokaista eunkin kääpää,sosialisti merkel,"pöhnäpää junker"jne.EUn alkuisät ja emät.Sosialistit ja toisten omaisuuksien sosialisoijat.

EUkommuuni ei toiminut,eikä toimi,nyt pelataan naton ja vapaakaupan äänillä.Neukkula hajosi ,nyt on euroopassa samanlainen eliitin kommuuni,jatkuvine järjestettyine KRIISEIneen, sanktioineen,vyönkiristyksineen ja uhkineen.Järjestö jonka jäljiltä eun alueella vaeltaa työttömien,kodittomien,köyhien laumat!Ihmiset vailla tulevaisuutta.

Suomella,jolla ei ole omista asioistaan päätäntä valtaa,ei raha,ei ulko,ei sisä,eikä muussakaan politiikassa,on eun ja usan juoksupoikien maa.Jos puoluekanta on kokoomus,ja sopivat tuttavat,niin toki silloin.Niinistön ajamiin asioihin ei kuulu ne ihmiset,joiden selkänahasta revitään tämän arvoyhteisön ylläpito.Tämä politiikka on aivan selvää tulosta,siitä mihin nämä ovat pyrkineetkin,ainoa mikä puuttuu,on rehellisyys myöntää se.

Suomen rahoja kupataan eliitin kommuuniin,suomalaisten hyötymättä latiakaan,tästä rosvouksesta.Suomessa ajetaan alas terveydenhoito,koulutus,sosiaaliturva,työntekijöiden oikeudet,ihmisoikeudet,lasten ja perheiden oikeudet,oikeus työntekoon omassa maassaan,työpaikat on menetetty halpatyövoimalle,asunnotta perheitä,lapset huostabisnekseen jne.Miksi?

Siksi, että poliitikot saavat jatkaa epäonnistunutta eliitille rakennettua kommuuninsa pyörittämistä.Suomen alasjo oli osa suunnitelmaa jo 90 luvulta asti.Niinhän sitä on maata myytykin pala kerrallaan.Sitä tarkoittaa eun yhdentämispolitiikka,ihmisten elämä ei paina näille poliitikoille ja liike elämän (usein yhteyksiä ja kytköksiä)tyypeille yhtään mitään.Ei maassa,jossa lapsikin on kauppatavaraa.

Mihin ne Suomalaisten rahat katoaa,keiden taskuihin?EUn epäselvyydet ja mafisoillekin jaetut rahat?Lentokentät,joille ei laskeudu kuin varikset jne.jne.

Käyttäjän donnybird kuva
tuula pakarinen-curry

Sosiaalinen hyvinvointi oli hyvä amerikassakain, mutta 70- luvulta ajettiin
alas. Nyt sitten luullaan, että siellä on aina ollut jotain muuta.

Seuraamme kaiketi amerikan mallia. Rahapolitiikka sanelee maailman
talouden; se voitaisiin muuttaa aika helposti, ajan kanssa. Mutta keskustelu
ei ole edes alkanut. Keskitytään vaan maiden välisiin konflikteihin, näin
valtiollisella tasolla.

Amerikassa on 1,5 miljoona koditonta lasta nykyisen rahajärjestelmän
tuloksena. Siitä ei tietenkään keskustella. Uutisointi on länsimaissa
enemmän sensuurin käsissä kuin missään koskaan aikaisemmin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aivan.Bushin aikana mediassa tämän tyypin politiikka oli ainoastaan luvallista julkaista,ja vain heidän ajamiaan asioita.Valheillahan vietnamin sotakin saatiin läpi.Sitä häpeää he kantavat vieläkin.Omat poikansa tapattivat ja hylkäsivät.
Kissinger,obaman oppi isä,neuvoja,joka pommimiehenä kehtasi ottaa vielä nobelin rauhanpalkinnon vastaan.Mutta niinhän se kehtasi EUkin..

Suomessakin on menty yhden kannan politiikkaan,jopa YLE on mukana julkaisemassa uutisia tavalla,jossa natottajien ja venäjä vastaisten kanta saa enemmän näkyvyyttä,kuin mitkään tosiaasiat mitä eun ja euroopan alueella tapahtuu.USA on nostettu uutisaiheeksi,aivan kuin suomi olisi ainoastaan eu,usa-vastaan venäjä tarpeita varten.

80 % Näiden poliitikkojen ajasta meneekin eun ja usan,venäjän,ukrainan,vapaakaupan ja natottamisen kanssa pelleilyyn,kuten huomaa suomen tilanteesta.
Palkkioita he kuitenkin repivät suomalaisten selkänahasta,kymmenniä tuhansia euroja kuukaudessa.Suomalaiset kun maksavat ukrainankin kriisin seuraukset.EU maksuina,jotka suunnitelmien mukaan nousivatkin.Politiikka joka on suunniteltu jo aikoja sitten,maksatetaan suomalaisilla.Se,mitä suomi saa usalta vastineeksi,onkin arvoitus.

EU eli yhtä kuin yli 20 vuotinen KRIISI.Manipuloinnin jatkeena uhkakuvat ja pelottelu,itse aiheutettuja uutisia,joiden tarkoitus on tyhmistää suomalaisia.Suurin uhka ja totuus on ihmisten kurjistaminen,ja epäonnistuneen yhteisvaluutan(saksan määräyksestä) ja erilaisten kulttuurien pakkoliittämisen seuraukset.Pohjoismaista ainoana maansa valuutasta luopunut Suomi,on saanut vielä usan asioiden ajamisen tehtäväkseen.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hämmensi lientä miten hyvänsä, niin Paavo kelluu kuin korkki. Mitä se mies loppujen lopuksi ja reaaliaikaisesti on - europarlamentin eläkeikäinen rivimies. Statukseensa nähden Väyrysellä on aivan uskomaton ote yleispolitiikkaan ja mediaan. Nyt hän on tökännyt sormensa kartalle, inspiroitunut Puerto Ricosta - ja tiedotusvälineet pahnanpohjimmaista bloggaajaa myöten hihkuvat riemusta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Paavo Väyrysellä on poliittisesti oikeinkin merkittävä status. Hän on istuva europarlamentaarikko, keskustan kunniapuheenjohtaja ja presidentinvaalissa 2012 yli puoli miljoonaa ääntä saanut ääniharava kaukaisemmasta henkilöhistoriasta puhumattakaan.

Puheenjohtaja Juha Sipilälle hän on haaste. Sipilä on keskitien poliitikko ja itä/länsiajattelussaan tämän hetken tietämän mukaan samantyyppisellä linjalla kuin presidentti Niinistö, pääministeri Stubb sekä puheenjohtajat Rinne ja Soini. Tosin kevään vaalien alla voidaan näissä puheenjohtajien linjauksissa nähdä muutoksia/tarkennuksia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Olen toki itsekin väyrys-koukussa. Paavo on niin (v)ihastuttava persoona, että jokaisella on hänestä mielipide. Miehellä on meriittinsä menneisyydessä, mutta voisiko hänellä yhä olla poliittista tulevaisuutta?

Väyrynen on haaste Sipilälle - kuten on ollut kaikille puolueensa puheenjohtajille V. J. Sukselaisen jälkeen, Väyrystä itseään lukuun ottamatta. Kunniapuheenjohtajuudestaan Paavo oli valmis kuin myöntymisen merkkinä "jättämään kunnian pois" vuonna 2012, jolloin hän konkreettisesti kilpaili Sipilää vastaan puolueen ykkösmiehen paikasta.

Jos presidentinvaalin pronssimitalisti on ulkopoliittisesti noin aktiivinen, voisi finaaliin päässeeltä Pekka Haavistolta odottaa vähintään vastaavia Ukraina-kantoja.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #42

Vihreiden Pekka Haavisto ei näyttäisi olevan ulkopolitiikan osalta eri mieltä valtakunnan virallisen linjan kanssa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Markku,

tarkennuksena - tulkinnat erikseen... :

”Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä katsoo, että mahdollisuus Nato-jäsenyyteen on jätettävä auki. Sipilä ottaa Natoon kantaa tämän päivän Talouselämä-lehden haastattelussa.

Sipilän mukaan keskusta voi olla mukana vain sellaisessa hallituksessa, joka ei lyö Nato-kantaansa lukkoon.

- Kansallinen liikkumavara on säilytettävä ja itsetunnon oltava kohdallaan, jotta voimme tehdä ajassa päätöksiä, Sipilä sanoo Talouselämälle.

Sipilän mukaan liittoutumattomina Suomi ja Ruotsi muodostuvat vyöhykkeen, joka ei uhkaa ketään.

- Se on tietty turvatakuu. Mutta Nato-jäsenenä raudan saanti kriisitilanteissa olisi paremmin turvattu, jos joutuisimme suurvallan hyökkäyksen kohteeksi. ”

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/keskus...

”Lopuksi haluaisin todeta, että Suomen ja Neuvostoliiton keskinäiset suhteet tulevat jatkumaan ystävällisinä ja luottamuksellisina sillä pohjalla, jonka J.K. Paasikivi loi. Se kyräilevä suhtautuminen, jota silloin tällöin ilmenee Paasikiven linjaa vastaan, on turhaa hyvien voimavarojen tuhlaamista. Paitsi että se sotii kansallista etuamme ja pysyviä tosiasiallisia olosuhteita vastaan, se ei liioin voi koskaan tuottaa poliittisessa käytännössä mitään tulosta.

J.K. Paasikiven linja on Suomen virallinen ulkopolitiikka nyt ja vastaisuudessa.”

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/9839/T...

Veikö kissa Suomen linjan?:

http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1770...

Natoko ratkaisee tulokasvumme - kaikkien kansalaistemme elintason?:

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1835...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Etyjin yleiskokouksen presidentti Ilkka Kanerva tyrmää Väyrysen esityksen

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kanerva%20vayr...

-----------
P.s. Blogin otsikkoon "Jos Paavo Väyrynen olisi Suomen presidentti…"

Onneksi ei ole !

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Väyrynen sai presidentinvaalissa 2012 yli puoli miljoonaa ääntä. Tämä oli 17,5 prosenttia kaikista suomalaisten antamista äänistä, millä hän melkein yksi toiselle kierrokselle Niinistöä vastaan. Tämä luo mielestäni puitteet spekulaatiolle semminkin, kun hän yhä pyrkii Suomen politiikan korkeimpiin virkoihin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinvaa...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Niin sai, tulokset ovat arkistossani.

http://tulospalvelu.vaalit.fi/TP2012K1/s/tulos/tul...

Mutta Väyrystä ei ole valittu - onneksi - presidentiksi.

Missään muussa länsimaassa hän ei poliittisen menneisyytensa johdosta olisi päässyt edes ehdokkaaksi.

---------
Onko eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tiilikainen "laitettu " tekemään nykyisen puoluejohdon pesäeroa Väyryseen
http://yle.fi/uutiset/keskustan_eduskuntaryhman_pu...

Jorma Mäkelä Vastaus kommenttiin #67

Kokoomuksen kaikki rattaat on nyt laitettu liikenteeseen uhkaavaa kepu-punamulta-varaa vastaan. Tällä paniikkitoiminnalla punamulta varmistuukin. Käsittämätön väite tämä "mennneisyytensä johdosta..." Kyllä kokoomuksella oli omat hännystelijänsä Moskovan reissuilla. Stubb vannoi, ettei hän alennu loanheittoon. Hän on julkisesti asettanut kokoomuksen vaalityön ja -menestyksen tärkeimmäksi tehtäväkseen. Paljon puhetta, vähän tuloksia. Puolueella ja isänmaalla näyttää menevät yhtä huonosti. Nyt vaaliloka lentää. Hävettää. Seitsemän vuotta tehty tuhopolitiikkaa (Eero Lehti). 20 vuodessa ei ole opittu mitään. Twitter- ja selfie-strategia ei nyt pure, sillä kansa varsinkin itäisessä Suomessa tajuaa turvallisuus- ja talouspolitiikan realiteetit. Kansa luottaa viisaisiin, asiallisiin ja harkitseviin poliitikoihin mallia Soininvaara, Tuomioja ja Sipilä. Niinistö on loistava presidentti ja johtaja puoluepolitiikan yläpuolella ja häntä totisesti tarvitaan.

Jonas Hellgren Vastaus kommenttiin #67

"Missään muussa länsimaassa hän ei poliittisen menneisyytensa johdosta olisi päässyt edes ehdokkaaksi."

..muussa..?? Ikäänkuin Suomi olisi länsimaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Onneksi ei ole !"
Onko sillä merkitystä kuka politikko on presidenttinä?
Mihin perustat näkemyksesi että juuri Väyrynen hoitaisi Suomen asiat hunningolle.

Jukka Laine

Länsilinjaus on vienyt Suomen itsemääräämisoikeuden ja oma taloutemme on tuhottu yhteisvaluutassa. Toki teimme sen ihan itse. Kreikassa ja Britanniassa puhaltavat muutostuulet ja taloudellisen kurjistumisen myötä eurovastaisuus tulee kasvamaan myös Suomessa.

Jan Rossi

Itse olen jo ankarasti tuominnut Väyrysen mielipiteet. Niitä ei tarvitse vakavasti ottaa. Kirjoituksellaan Väyrynen paljastaa itsensä ja sen mihin hän asemoi itsensä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Poliittisesti yhä vahvasti vaikuttavien henkilöiden näkemykset on aina syytä ottaa vakavasti, jos ylipäätään ottaa politiikan vakavasti. Väyrysen tapauksessa kyseessä on joka kuudennen suomalaisen äänestäjän vuonna 2012 hurmannut keskustan kunniapuheenjohtaja ja Brysselissä edelleen vaikuttava europarlamentaarikko.

Jan Rossi

Kepu irtisanoutui jo Kimmo Tiilikaisen suulla Väyrysen puheista. Väyrysen ajattelu ei saa laajaa tukea kepussa. Väyrynen paljasti kirjoituksellaan itsensä. Tai sitten Venäjällä on edelleen jonkinlainen ote Väyrysestä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #30

Niin teki, laitan vielä linkin tähän: http://yle.fi/uutiset/keskustan_eduskuntaryhman_pu...

Mutta, mutta, eduskuntavaalit tulevat ja keskusta on kulkemassa kohti voittoa. Se tietää mahdollisesti myös Väyryselle huomattavaa äänipottia, kun sellainen tuli hänelle myös 2012. Mitä tekisi keskustan johto sitten? Antaisiko ulkoministerin paikan, kun Väyrynen sen on ilmoittanut haluavansa?

Jan Rossi Vastaus kommenttiin #32

En usko Sipilän antavan ulkoministerin salkkua Väyryselle. Lisäksi paikka ei edes tule kepulle jos Sipilästä tulee pääministeri. Elinkeinoministerin paikan kepu saanee ja paluun tekee Mauri Pekkarinen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Jos kepu on suurin puolue, jäävät valtiovarainministerin ja ulkoministerin paikat todennäköisesti hallituksen kakkospuolueelle.

Nykyisillä lukemilla se olisi kokoomus. Saa nähdä ottaisiko Stubb valtiovarainministerin salkun, kuten kakkospuolueen pj yleensä tekee, vai jättäytyisikö suosiolla ulkoministeriksi.

Jos taas demarit ovat kakkospuolueena, ulkoministerin paikka on melko varmasti Tuomiojan.

Toisaalta voi olla mahdollisuus että kepu 60 kansanedustajalla yrittää omia pääministerin salkun lisäksi umin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Keskusta voisi tosiaan rajun vaalivoiton huumassa haluta sekä pääministerin että ulkoministerin paikan, kuten SDP 63 kansanedustajallaan vuosina 1995 - 1999, jolloin näissä töissä olivat Paavo Lipponen ja Tarja Halonen.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntavaalit_1995
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lipposen_I_hallitus

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Pitää paikkansa. On mahdollista että kepu hamuaa molempia paikkoja. Tosin jos tarjolla paikkaan on nimenomaan Väyrynen, voi hyvin olla että sen kummemmin kokoomus kuin demaritkaan eivät suostu moiseen.

Jan Rossi

On uskomatonta kuinka Väyrynen on jakamassa Krimiä Putinille, vaikka kaksi mahtiluokan rikosta on selvittämättä eli Maidanin joukkomurha ja malesialaisen koneen pudottaminen. Näihin Paavo Väyrynen ei kajoa pitkällä tikullakaan, mutta ehdottelee jo Krimin luovuttamista Putinille.

Erno Linnola

En ehkä näe sitä päivää jolloin Euroopan ja Pohjois-Amerikan historiaa kirjoitetaan vuodesta 1991 eteenpäin aina 2050-luvulle. Silloin tutkijat tulevat pohtimaan mikä aiheutti lännen taloudellisen, poliittisen ja sotilaallisen hegemonian romahtamisen.

Tärkeitä etappeja matkalla oli mm...

- Dollarin irroittaminen kultakannasta elokuussa 1971 (Vietnamin sota, USA:n kilpailukyvyn heikentyminen)
- öljykriisi ja siitä seuraavat jatkuvat sodat
- lännen demografinen muutos (väestön etnisen pohjan muuttuminen)
- lännen kulttuurinen rappio
- lännen kilpailukyvyn heikentyminen 1900-luvun lopulta lähtien
- lännen velkaantuminen ( ilman velanottoa ei mitään talouskasvua olisi vaan talous supistuisi)

On huvittavaa huomata miksi Markku Huuskon tapaiset toimittajat elävät käsityksissä että USA olisi muka suhteellisesti yhtä voimakas kuin Elviksen aikoihin 1950-luvulla. Tosiasiassa sekä USA että EU ovat savijaloilla seisovia velkaisia jättiläisiä. Herätkää todellisuuteen. Lännen alamäki on menossa eikä sitä voida edes pysäyttää. Siispä lopetetaan tämän lähetyssaarnaaminen kolmansiin maihin tästä demokratia- ja ihmisoikeushötöstä. Lännen jargonilla ei ole uskottavuutta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onhan näitä romahdusteorioita. Kansanvallan kannattajana en toivo kansanvaltaisten järjestelmien murenemista. Niiden tilalle on tullut ja tulee aina jotain paljon ikävämpää.

Erno Linnola

Kansanvallan kannattajana? Tarkoitatko tätä vaalikoppidemokratiaa jolla valitaan parlamentti jonka keskuudesta valitaan hallitus joka noudattaa sitä yhtä ja samaa vallitsevan taloususkonnon mukaista oppia mitä USA:sta asti tänne evankelioidaan? Suoraan sanottuna Markku Huusko - älä ole naivi.

Käyttäjän ariprihti kuva
Ari Prihti

Keskusta ajaa kaksilla jopa kolmilla rattailla yhtäaikaa,saapa nähdä mikä se virallinen julistus on asiaan,nykyinen pj. on todennäköisesti aivan hiljaa maaliskuulle asti. Hiljaa olemalla se kannatus on hiipinytkin,vaali lauseena voisikin olla "ollaan hiljaa saadaan kalaa"

Erno Linnola

Poliittinen järjestelmä on neuvoton koska ei tajua että lännen taloudellinen painoarvo alkaa lähestyä sen väestöllistä painoarvoa maailmassa. Meidän johtajamme haluavat palata aikaan jolloin oli kasvua, lisääntyvää vaurautta ja samanaikaista lähes velattomuutta. Tuo ei ole enää mahdollista.

Olisi jo korkea aika hyväksyä tosiasiat. Siihen liittyy myös se ettemme tästä lähtien edes kuvittele olevamme niitä jotka maailmalle määrittelevät kriteerit hyvyydelle, oikeudenmukaisuudelle, tasa-arvolle ym. Meillä ei ole TOTUUTTA hallussamme.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Erno Linnola

Sinä totesit tuossa pari viikkoa sitten, että 1.1.2015 dollarikauppa loppuu maailmankaupassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#48 Valta ja oikeassa oleminen eivät ole sama asia. Totta kai me ajattelemme kuten ajattelemme silloinkin kun emme ole maailman katolla. Tämäkin keskustelu on länsimainen keskustelu, tyypillinen sellainen, ja hyvä niin.

Jonas Hellgren

Pitää muistaa että ulkopolitiikka on kepulle aina toisarvoista.
Tärkeintä ja ykkösasia on lypsää valtion rahoja kannatusalueille ja MTK'lle. Aina.
Suomen talous ei yksinkertaisesti kestä kepuvetoisia hallituksia.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Väyrysen-Tuomiojan linjasta" kirjoittaminen on kyllä aika hassua, koska tuskin kukaan on ollut niin aktiivinen luun tunkemisessa itänaapurin kurkkuun kuin ulkoministeri Tuomioja.

Tuomioja sanoi Krimin tilannetta Venäjän miehitykseksi heti siinä vaiheessa kun muut tahot vielä ihmettelivät mistä asemiehet niemimaalle olivat ilmestyneet; Tuomioja nimesi Venäjän päävastuulliseksi Ukrainan kriisiin ja sanoi suoraan, että suurimmat fasistit Ukrainassa ovat separatistien riveissä; ja Tuomioja totesi MH17:n alasampumisen jälkeen, että kyseessä oli joukkomurha, ja Venäjän on otettava vastuu tapahtuneesta.

Se, että Tuomioja ei kaikissa käänteissä ole pitänyt pakotteita parhaana mahdollisena keinona, on aika pientä. Senkin taustalla on todennäköisimmin Tuomiojan halu säästää Suomen oma ulkopoliittinen liikkumavapaus. Toisin kuin Stubb, jolla ei itsenäistä ulkopolitiikkaa edes ole, vaan ainoastaan vain robottimainen linja myötäillä sitä päätöstä, mikä kulloinkin Brysselistä tulee.

Mitä taas tulee Niinistöön, niin hän on nimenomaan ulkopoliittisesti kokemattomana menetellyt viisaasti ja delegoinut tiukkoina hetkinä vastuun ulkoministeri Tuomiojalle. Luulenpa, että esimerkiksi presidentti Haavisto olisi oman kokemuksensa siivittämänä ollut kärkkäämpi mestaroimaan tilannetta ilman ulkoministeriään, etenkin kun vihreiden ja sosialidemokraattien välit ovat perinteisesti kehnot.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ote esimerkiksi Suomenmaassa julkaistusta analyysistä: "Suomen hallituksen näkemyserot kävivät tiistaina ilmeisiksi EU:n uusista Venäjä-pakotteista. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ilmaisi tyytymättömyytensä hallituksen pakotelinjaan ja jätti EU-ministerivaliokunnan kokouksen pöytäkirjaan merkinnän, jonka mukaan Suomi voisi tarvittaessa vaikka yksin vastustaa uusien pakotteiden voimaantuloa. Ulkopolitiikassa tällaisia varaumia ei ole totuttu näkemään."

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/uutisanalyysi_tuom...

Miksi Tuomiojan oli pakko tehdä tuollainen ulkopoliittista sotkua aiheuttanut teko, jonka olen kuullut herättäneen huomiota myös maamme rajojen ulkopuolella? Väyryselle tuokin on tosin kelvannut.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Varmaankin siksi, koska Tuomioja haluaa että Suomella olisi ensisijainen sananvalta sellaisissa EU:n asioissa, jotka koskevat omaa itänaapuriamme.

Minusta tämä on aika hyvä lähtökohta. Paljon parempi kuin se, että hallituksemme on vain pelkkä Brysselin etäispääte sellaisissakin asioissa, joiden seuraukset tuntuvat Suomessa ensiksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #61

Ehkä ulkoministeri Tuomioja tarkoitti sitä, ehkä ei.

Tuomiojan lievästä länsiallergiasta kertoo kuitenkin se, että hän riensi vertaamaan Natoa Venäjään Salonius-Pasternakin Ahvenanmaa-kirjoitukseen liittyneessä keskustelussa.

Tuomioja-sitaatti Iltalehdestä viime maanantailta: "Aivan yhtä hyvin voitaisiin ja varmasti valmiussuunnittelussa tehdäänkin ilman provosoivaa tai puolustusvalmiuksia paljastavaa julkisuutta varautua paitsi näihin tilanteisiin, myös sellaisiin jossa sotilasliitto Natolla voisi olla samanlaisia Suomeen ja esim. Ahvenanmaahan liittyviä painostus- ja hyväksikäyttötarpeita".

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014122918959727_u...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #65

Kun pitää mielessä, että viime kesänä Salonius-Pasternak ehdotti valmiuslain ja maakuntajoukkojen käyttöönottoa satamalakon ratkaisuksi, niin voi _ehkä_ ymmärtää miksi vanhan polven demaripoliitikko on hiukan tympääntynyt mainitun tutkijan avauksiin.

Ja totta kai valmiussuunnittelussa ja maanpuolustuksessa pitää ottaa huomioon aivan kaikki kuviteltavissa olevat vaihtoehdot. Ei se vielä sellaisenaan ole "NATO:n vertaamista Venäjään".

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä kun otit tämän esiin. Tuomiojahan vaati, että Suomella tulisi olla _oikeus_ tarvittaessa vetäytyä pakotteista, mutta ei ole vaatinut että pakotteista vetäydyttäisiin.

Siksi ainakaan minä en tulkitse, että Tuomioja olisi vetäytymässä yhteisestä rintamasta, toisin kuin Väyrynen ja myös Lehtomäki.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #75

Keskustella maan hallituksessa pitää, mutta Tuomiojan vaatima pöytäkirjamerkintä kertoo nähdäkseni periaatteellisesta näkemyserosta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #77

Oli miten oli, hallituksessa kukaan ei ole vaatinut yhteisestä rintamasta lipeämistä. Sellaiset lausunnot ovat tulleet yksinomaan oppositiosta, eritoten kepusta ja vasemmistoliitosta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Niinitä on "tuominnut", toisin sanoen sanonut "Hyi, hyi!".

Entä sitten?

Mitä Suomion TEHNYT?

Ei mitään.

Jostain luin nuorempana jotain sellaista kuin että: "Sillä mitalla, millä te mittaatte, sillä mitalla teille mitataan". Tai jotain sellaista, missä lienee ollut. Mutta "koti, uskonto, isänmaa" -kako varmaan tietäisi. Vaikkapa tuo Niinistö.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

... "tuominnut", toisin sanoen sanonut "hyi, hyi!".
---
Mitä Suomi on TEHNYT?

- Politiikassa sanat ovat tekoja, ja hyihyttely siten merkittävä toimi. Eipä se kuuluisa noottikaan (1961) ollut konkreettista kuristamista, vaan diplomaattis-poliittinen kirje.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Se nootti oli uhkaus. Millä Niinistö ja Suomi muka Venäjään uhkailisi?

Isävainaa opetti aikoinaan: "Älä koskaan uhkaile."

Istärajan sulkeminen välittömästi henkilöliikenteeltä olisi (ollut) teko, joka tuntuu ja näkyy heti Venäjällä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #72

Suomi uhkailee Venäjää viisumivapauden edistämisen jarruttamisella ?

P.S. Toisaalta ei venäläisiltä sotilailta ennenkään viisumeja ole ehditty rajalla kysellä. On ollut muita kiireitä ( kertoivat isä ja kaksi isoisääni ).

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #87

En itse huomannut kirjoittaneeni mitään viisumeista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #88
Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #89

En vieläkään löydä mitään viisumeista, en edes koko sanaa, tekstistäni.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #91

Pekka vastasi, kun kysyttiin, millä Suomi uhkaisi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #101

Harmillinen väärinkäsitykseni. Pahoittelen.

Rajan sulkeminen olisi ollut teko, joka olisi huomattu Pietarin kaduilla, rikkaille ja eräille poliitikoille annettua matkustusrajoitusta ei huomannut kukaan. Se oli huono vitsi, ja tuon vitsin seurauksena kriisi vain paheni.

Jonas Hellgren

"Mitä Suomion TEHNYT?"

Ainakin torpannut oman elintarvikevientinsä Venäjälle.
Vähän samaa kuin vetäisi itseään turpaan sanoen kaverille, "jos et lopeta lyön uudestaan".
Tekemistä se sekin on, järkevyydestä voidaan keskustella.

Erno Linnola

Suomi liittyi Euroopan Unioniin vuonna 1994 ja siitä hetkestä lähtien ei Suomella ole de facto ollut omaa ulkopolitiikkaa kun tiukka paikka tulee. Näin ollen on kaikki edellytykset ajautua siihen katastrofiin josta niin monet aiemmat suomalaiset päättäjät olivat varanneet suomalaisia: maan joutumista lännen eteentyönnetyksi tukikohdaksi Venäjää vastaan.

Toisaalta eipä Suomella ole myöskään omaa raha- ja finanssipolitiikkaakaan joten maa alkaa siinä suhteessa olla samassa jamassa kuin kesällä 1918 kun vastaitsenäistyneen maan uudet päättäjät tekivät Finlandiasta Saksan vasallivaltion. Ilmeisesti vain jotain pientä Suomea suurempaa täytyy tapahtua maailmanlaajuisesti jotta Suomi tästä vasallinasemastaan irti pääsisi. Vuonna 1918 se oli ympärysvaltojen voitto Saksasta.

Paavo Haavikko oli oikeassa: ei Suomesta ole oikein itsenäiseksi maaksi. Maan poliittisen eliitin alemmuuskompleksi on se suurin este. Kulissit alkavat nyt vähitellen romahtaa jolloin paljastuu totuus: Suomi on marginalisoituvan Euroopan periferiassa. Case closed!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tiedoksi blogipalvelun käyttäjille, että kirjoittaminen tänne edellyttää tunnistettavuutta. Muussa tapauksessa oikeudet kirjoittaa menevät.

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Huusko: "Niinistön toteamus ”Venäjä hyvin tietää, että Suomi on ja pysyy osana länttä” on esimerkiksi itsestäänselvyys"

Maamme suomettuminen länteen ei ole mitenkään itsestään selvää, vaikka Niinistö, poliittinen eliitti ja valtamedia niin paukuttavatkin päivästä toiseen.

Mikä ihme siinä on että juuri kun itäsuomettumisesta on päästy, joillakin on niin järkyttävä hinku suomettumiseen, että se pitää tehdä edes johonkin suuntaan?

Miten olisi itsenäisyys?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomettuminen oli poliittisen ja taloudellisen eliitin (ei tietenkään kaikkien) kansanvaltaisista arvoista piittaamatonta veljeilyä itäisen diktatuurin johtajien kanssa.

Euroopan unioniin kuuluvat valtiot sen sijaan edustavat meidän kanssamme lähtökohtaisesti samaa arvomaailmaa, ja olemme liittyneet osaksi eurooppalaista perhettä kansanäänestyksellä.

Suomi kykenee säilyttämään itsenäisyytensä osana EU:ta. Tarkkana meidän pitää tietysti olla ja puolemme unionissakin pitää.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Itsenäisyydestä ei voi puhua samana päivänäkään kuin EU:sta, jonka taakse kansan niukka enemmistö saatiin median yhteisellä propagandasopimuksella Aatos Erkon aloitteesta.Tuolloin myös eksplisiittisesti luvattiin, että kyllä-ääni ei merkitse yhtisvaluuttaa. Kuinka kävi?

Vaarana on nyt uusi vastaava sopimus Naton suhteen, jolloin voisimme menettää itsenäisyytemme rippeetkin.

Mitä tarkoittaa "meidän kanssamme lähtökohtaisesti samaa arvomaailmaa"? Keiden meidän? Et kai vihjaa että suomalaiset olisivat kansakuntana yhtenäinen mitä arvoihin tulee? Se ei näet pidä lainkaan paikkansa muualla kuin Persujen toiveunissa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Entäs "eurottuminen ja brysselöityminen "? Eikö siinä ole mitään moitittavaa?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #100

Kari,

sieltä tämä "suomettuminen" varmaan muuten tulee. Kuvaillaan sanallisesti "brysselöitymistä" ja unohdetaan , että Suomen ulkopolitiikka oli aika jämäkkää itänaapurimme suuntaan. Jos nyt ajattelee esimerkiksi, että Suomi esitti Porkkalan osalta aluevaatimuksen Neuvostoliitolle ja ko alue palautettiin ennenaikaiseksi, niin ei sitä järkeään vähänkään käyttävä ihminen mielistelyksi voi kutsua. Toisin taitaa olla "brysselöitymisen" kanssa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #125

Jari Vuorijoki. Näin on. Suomen sisäpolitiikka on saamattoman sateenkaarihallituksen toimesta jätetty täysin rempalleen. Pääsääntöisesti ulkopoliittisesti on panostettu kaikki voimavarat EUforiaan ja euromaniaan sekä omia etuja ajaakseen liehitelty vain EU/EMU:n ja EKP:n päällepäsmäreitä. Epäisänmaallisuus ja hurskastelevat vaalipuheet "kodin, isän ja uskonnon" kunnioittamisesta ovat vain tuttua petos-ja bluffipuhetta. Kukapa niitä enää kaiken nähdyn ja koetun jälkeen uskoisi. Ei mene läpi. Kokoomuksen "korvatkin" heiluvat.

Kokoomushallitusten käytännön teot ja hutipäätökset eivät sitä osoita mitenkään. Kokoomus on elänyt koko hallituskauden valheellisuudessa. Kyllä suomalaiset ovat sen verran valveutunutta, kiukkusta ja kriittistä kansaa ns.herrojen kotkotuksiin ja katteettomiin lausumiin nähden, ettei palturin puhumien enää kannata.

Katainenhan kehui tekevänsä vaalipuheissaan Suomesta "paremminvointivaltion, mutta tekikin siitä "pahemminvointivaltion" eli paremminvointivaltion vain ökyrikkaille ja veroparatiisiin muuttaville tai tallettavalle eliitille. Erittäin epädemokraattista ja epävaltiomiesmästä toimintaa. Vaihtoaitio ja pitkäaikainen oppositio odottanee tuollaista vilpillistä porukkaa! On sitten aikaa nöyrtyä ja ajetella tekemättäjättämisiään. Ja "syntejään".

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki Vastaus kommenttiin #133

Kari,

Vähän tuntuu siltä, että kokoomus kampanjoi punamultaa Stubista ulkoministeri ehdotuksillaan. Mutta mikäs siinä. Päätöksentekokykyinen kookoonpano se olisi.

Käyttäjän ErkkiVainionp kuva
Erkki Vainionpää

Itsenäisyys on ennen muuta poliittisen ajattelun vapautta ja päätöksenteon vaihtoehtojen valinnanvapautta. Valtiollinen itsenäisyys on varsin suhteellinen käsite ollut aina, etenkin pienillä valtioilla.
Olennaista on se, mitä kansan enemmistö haluaa. Suomen kansa mitä ilmeisemmin, ainakin minä, haluaa läntisen orientaation jatkumista.
Natoon liittyminen tapahtuu niin, että valtioneuvosto antaa esityksen, jonka eduskunta voi hyväksyä vaikka seuraavana päivänä. Toki sopimusluonnos pitää olla kirjoitettuna. Tämän jälkeen, jos eduskuntapuolueet niin päättävät, järjestetään kansanäänestys.

Juha Kuittinen

"Helsingin Sanomat kertoo Wikileaks-asiakirjojen perusteella, että kokoomuksesta lupailtiin Yhdysvaltain lähetystön edustajalle, että seuraava kokoomusvetoinen hallitus vie Suomen sotilasliitto Natoon.

Lähetystöraporttien mukaan ulkoministeri Alexander Stubbin (kok) erityisavustaja Jori Arvonen kertoi, että kokoomuksen johto näkee puolueensa nousevan seuraavaan hallituksen johtoon ja vievän Suomen Natoon.

Lähetystöarvion mukaan suomalaiset olisivat voitettavissa Naton taakse, eikä jäsenyydestä tarvittaisi kansanäänestystä. Raportti on maaliskuulta 2009".

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201102120070939_uu...

Käyttäjän ErkkiVainionp kuva
Erkki Vainionpää Vastaus kommenttiin #102

Toivon ja uskon, että seuraava Keskusta-vetoinen hallitus tekee tämän päätöksen. Eikä siihen välttämättä tarvita kansanäänestystä, jos eduskuntaryhmien enemmistö niin päättää.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #106

Toivon, että Suomi pysyy puolueettomaana maana. Ja kansanäänestyksillä tuollaiset on kysyttävä ja ennen vaaleja selkeä kanta puolueilta kyllä/ei Natoon...

Veikko Yli-Nisula

Markku Huuskolla terve analyysi

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos. Kuvaa palveluun vielä, kiitos. On täällä sääntönä.

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onneksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö toivotti puheensa lopuksi Suomen kansalle uuden vuoden alkaessa :" Jumalan siunausta!"

Uskoisin tämän siunauksen riittävän Paavo Väyrysen ( kesk.) pitämiseksi poissa ulkoministerin virasta etenkin kun pääministeri Stubb ( kok.) on samaten viime hädässään turvannut "kotiin , uskontoon ja isänmaahan".

P.S. Jos täti olisi setä niin sillä olisi munat. Tämä kansanviisaus viittaa blogin otsikon sisältämään realipoliittiseen harhaan, joka alkaa sanalla "jos".

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Tuomiojan arvostelu pakotteiden lykkäämisepisodissa on epäasiallista. Siinä vaiheessa hän edusti näkemystä, että jättämällä pakotteet vielä toistaiseksi pöydälle, voisi neuvotteluteitse saavuttaa tuloksia. Hän on kuitenkin selväsanaisesti tuominnut Venäjän toimet Krimillä ja Ukrainassa. Väyrysen ulostulot taas lähtevät siitä, että Venäjän toimet täytyy osin hyväksyä. Tässä on merkittävä ero.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mielestäni ulkoministerin kohdalla on havaittavissa ainakin lievää länsiallergiaa, johon viittasin tässä ylempänä olevassa Natoon, Venäjään ja Tuomiojaan liittyvässä kommentissani:

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18349...

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Tuomiojan lievän länsiallergian kyllä kuittaan. Iltalehdessä Tuomiojan närkästys kulminoituu enemmin siihen, että ylipäätään annetaan lausuntoja kuin itse lausunnon sisältöön.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Krim olisi tunnustettu osana Venäjää ja konsulaatin avajaisissa Paavo leikkaamassa nauhaa puutarhasaksilla.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

..... Bäckman Johan olisi nimitetty konsuliksi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Olin päivällisillä kultturiantropologi Lennart Meren kanssa Tallinnassa, kun hän oli ulkoministeri. Keskustelimme mm. virolaisten ja venäläisten luonteista ja kulttuureista.

Lennart Meri sanoi, että venäläinen kulttuuri, yhteiskunta ja luonteenlaatu ovat historiallisesti välimerellisiä. He ovat suurpiirteisiä, mutta myös herkkiä. Lennart Meri sanoi, että tämä on erittäin tärkeää tiedostaa.

Suomessakin tämä olisi tarpeen tiedostaa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Päätoimittaja Huuskolta rohkea avaus. Jättää miettimään, mistä asti piti Päätoimittajan hakea hyväksyntä draftille, vai oliko itse määritelty linja? Joka tapauksessa tarpeellinen puheenvuoro.

Piti aika pitkään odottaa arvostetun Jussi Jalosen kommentteja... jotka olivatkin sitten erittäin teräviä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Jaa että "arvostetun"? No, huumorin kukka on se kaunein kukka, vaikka sitten sarkasmin terälehdillä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

(Jussi älä dissaa itseäsi ainakaan julkisesti....)

Minä, 500+ tuhannen muun suomalaisen kanssa fanitetaan kaikkia, jotka ovat älyn suomin runsain lahjoin liikkellä ajattelemassa lähimmäisiään, rakkaimpiaan, puoluekantaan katsomatta.

Kommentoija Jalosen haastavia kommentteja on aina ilo lukea.

Olavi paloneva

Huuskolle ,tavallinen kaduntallaajakin tietää ,että Suomikuuluu länteen.Ja kuulunut sinne aina,eli miksi sitä pitää toistaa

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Siksi, ettei ainakaan Paavo Väyrynen tunnu sitä tietävän.

Asialla on poliittista merkitystä, koska Väyrynen saattaa olla seuraava ulkoministerimme.

Olavi paloneva

Huuskolle ,tavallinen kaduntallaajakin tietää ,että Suomikuuluu länteen.Ja kuulunut sinne aina,eli miksi sitä pitää toistaa

Käyttäjän KeijoKinnunen kuva
Keijo Kinnunen

Paavo se on saanut vihdoinkin 'lamppunsa' palamaan....

Muistuu mieleen Paavo Väyrysestä kertonut sketsi:
"Kuinka monta Paavoa tarvitaan kiertämään lamppua paikoilleen?

- ???

Vain yksi... Paavo pitää lamppua paikoillaan ja koko maailma kiertää Hänen ympärillään..."

Kyllä Paavo Väyrynen fiksu mies On, mutta suhdanteet eivät aina ole olleet Hänen puolellaan.

K.K.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Paavo Väyrynen on vastannut nostattamaansa ulkopoliittiseen keskusteluun blogissa näin:

http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1835...

Erkki Tuomioja puolestaan on syytellyt mediaa "pelottelukampanjasta":

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/Yle%20Tuomi...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tuomioja oikeassa lehdistön pelottelukampanjasta. Ydinpommikone lentää lehden vasemmasta laidasta oikeaan. Pommikoneita lennellyt iät ja ajat kansainvälisillä reiteillä. Ydinpommit muuten on kohdistettu muille mantereille, ei naapureita kannata saastuttaa kun ovat tartuntavaarallisesti lähellä.

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

Tuomioja on täysin oikeassa pelottelukamppanja on käynnissä jopa hysterin lietsominen sanoisin.
70 luvun tapaista yksisuuntaista uutisointia, vain toiselta kantilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Heti kun putinfanit pitävät malampaa profiilia, hiljenenvät myös ne jotka ovat huolissaan ihmisoikeuksista Venäjällä ja Venäjän kriisiytymistä Putinin takia. Jos puheenvuorossa ei olisi näitä kokopäivätoimisia proputinismikommentaattoreita ei meidän putinkriittisten tarvitsisi huomauttaa olemassaolostamme.

Käyttäjän JormaLehmonen kuva
Jorma Lehmonen

Venäjällä mitään ihmisoikeusongelmaa ole. Sinulla Sini tuntuu olevan suurikin ongelma sietää Venäjää, venäläisiä ja Putinia. Jos et hyväksy että he ovat rajanaapureitamme voithan aina muuttaa pois !

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #129

Jaaha. Ja minä en ole missään kritisoinut venäläisiä. Paras ystävättäreni on venäläinen. Minä toivon että Suomi olisi hyvä maa venäläisille. Kritisoin Putini ja hänen hallintoaan vain ja ainoastaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Muuan valtiopäiväneuvos on jatkuvasti muistuttamassa siitä, että ydinaseita ei rakenneta pelkästään varastoissa makaamaan. Ei näytä kuitenkaan pelottelu enemmistöön tehoavan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Mediapeli jatkuu! Tri Väyryselle on esitetty sen Demilitarisoitu Korvatunturi Rauhantunturi -hanketta koskevan lisäksi uusi, Puerto Rico -viittauksen yhteyttä Venäjän entiseen Alaskaan ja Putinin - Duginin agendaa laajemminkin koskeva, ks. http://paavovayrynen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1835...

Käyttäjän Aristotellus kuva
Tomi Salonen

Aika moni unohtaa tämän dostontuotantokahdessapäivässä -herran puhuneen EU:sta rationaalisemmin kuin moni muu. Hän väläytteli myös pohjoismaista yhteistyötä puolustukselliseksi lähtökohdaksi. Nyt Krim -puheetkin tuntuvat rohkeilta; vaikkakaan eivät niin rohkeilta, kuin jos ministerinä tai presidenttinä niitä lausuisi. Väyrynen oli aikanaan ulkoministerinä kuin lammas, kun Gennadi Janajevin johdolla koetettiin vallankaappausta naapurissa. Ehkä hän on kuin viini, joka alkaa maistua vasta iäkkäänä - kunhan ei vain etikkaisena sittenkin.

Käyttäjän JoukoKosonen kuva
Jouko Kosonen

Tässä taloudellisessa ja poliittisessa tilanteessa voimme olla tyytyväisiä, että meillä on valuuttana euro, vaikka sitä monet keskustelijoista moittivatkin. Se on kriisien myötä ja toivotustikin hieman heikentynyt suhteessa dollariin, mutta osoittaa vakautta alhaisine korkoineen. Venäjän asemaa kuvaa hyvin ruplan kurssi, jonka voi katsoa oheiselta uutistoimisto Bloombergin sivulta.
http://www.bloomberg.com/quote/EURRUB:CUR
Eräs soittaja kysyi taannoiin Valuuttahallinta Oy FX:n puhelinmessa, miksi HS ja Yle eivät uutisoi ruplan vahvistumista. Totesin hänelle, että ruplan kurssin heiluminen 85:stä silloiseen 65:een ei asiallisesti vielä ollut uutisoinnin arvoista vahvistumista. Kurssimuutos oli ns. rekyyliä hurjasta ruplan heikentymisestä. Yleensä kovaa nousua saattaa seurata noin 50 %:n rekyyli. Nyt rupla pyörii tason 71 ruplaa/1 euro ja sanoisin, että eväät ruplan vakaantumiselle ovat heikot. Valuutan arvo kuvastaa monia asioita niitä tässä erittelemättä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jos Väyrynen olisi Suomen presidentti, olisi asiamme tänään toisin.
Mutta, minä luon seuraavan hallituksen:

Pääministerinä jatkakoon Stubb, uudistushaluinen ja hyvät EU ja länsisuhteet.
Valtionvarainministeriksi talouden hallitseva Sipilä.
Ulkoministeriksi Väyrynen, venäläisistä kokemusta.
Puolustusministeriksi Haglund, hyvin hoitanut pestinsä.
Muista ministereistä sitten ei niin väliä. Naftaliiniin, odottamaan parempia aikoja jolloin on taas mistä jakaa.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Kun vilkaisee kadulla iltapävälehtien lööppejä ja erinäisiä blogeja, saa käsityksen, että Putinin Venäjä on koht’sillään hyökkäämässä länteen ja Suomeen.

Jos taas käy Johan Bäckmanin nettisivuilla, siellä kerrotaan, että Suomi on pikapuolin hyökkäämässä Venäjälle: http://kohudosentti.blogspot.fi/

Tämä osoittaa, miten vaarallisella tavalla mielipiteet ovat polarisoituneet Ukrainan kriisin edetessä.

Minä en hyväksy kumpaakaan äärilinjaa.
Näen, että Kremlissä ollaan selvästikin peloissaan ja huolissaan. Ukrainan länsisuuntaus on viimeinen pisara. Jos Ukrainasta tulee EU:n ja jopa Naton jäsenmaa, Venäjän vallanpitäjien kannalta tilanne on kestämätön. Putinin ja hänen oligarkkihallintonsa uhkaa luhistua. Ukrainan menettäminen olisi siis lopun alkua.

Putin on siis kuin nurkkaan ajettu karhu, joka ärhentelee peloissaan. Ulkopuolelta eli meiltä lännestä katsottuna luulee helposti, että karhu näyttää hampaitaan vihasta. Pelokas karhu muistuttaa näet erehdyttävästi vihaista karhua:
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182654-...

Suomi ja Baltia eivät siis ole uhattuina. Baltian maat saivat rauhassa liittyä EU:hun ja jopa Natoon. On kysymys vain Ukrainasta, "Venäjän pikkuveljestä".

Meidän on tuomittava Krimin anastus. Mutta meidän on samalla pyrittävä löytämään rauhanomainen ratkaisu tähän vaaralliseen kriisiin.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Natoko ratkaisee tulokasvumme - kaikkien kansalaistemme elintason? :

http://ilkkahyttinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1835...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset