Markku Huusko

Onneksi aina joku haluaa kusitolpaksi

Selailin läpi tänään sähkökirjana julkaistun Reetta Rädyn ja Ville Blåfieldin kirjoittaman Kuka hullu haluaa poliitikoksi? -kirjan ja vähän hämmästyin siitä valituksesta, joka joidenkin kansanedustajien suusta kuuluu.

Haastatelluista pahiten kypsähtänyt on kokoomuslainen Sampsa Kataja. Lainsäädäntötyötä kahdeksan vuotta tehnyt mies jättää tämän kauden jälkeen vapaaehtoisesti eduskunnan ja palaa Poriin.

Työ ei ollut ihan niin kuin piti ja Arkadianmäen olosuhteetkaan eivät vedä vertoja kotikulmille.

”Asianajajana minulla oli iso työhuone torinäkymillä, Ilja Repinin taulu seinällä, iso nahkatuoli. Kun tulin eduskuntaan, vahtimestari tuli näyttämään, missä työhuoneeni on. Luulin, että nyt kuljetaan jonkin varastokellarin läpi. Mutta sitten vahtimestari avasi oven. Ei se ollutkaan paperivarasto, vaan minun työhuoneeni. Just ja just näki taivasta sieltä”, mies kertoo kirjassa.

Ja se 8000 euron kuukausipalkkiokin on ollut lakimiehen mielestä riittämätön:

”Valtakunnan parhaat kyvyt näkevät, että taloudellisesti täällä menettää. Pilke silmäkulmassa olen sanonut, että kansanedustajalla pitäisi olla se palkka, mikä oli aikaisemmalla työuralla, että viitsisi ottaa nämä haittapuolet mukaan, kun siirtyy huonopalkkaiseen, määräaikaiseen työhön. Itse menetin taloudellisesti aika lailla, kun tänne lähdin.”

Voi itku ja hammasten kiristys. Kataja ei tosin ole ainoa, joka palkkausta manaa. Myös RKP:läinen kansanedustaja, puolueensa ex-puheenjohtaja Stefan Wallin arvostelee poliitikkojen työstään saamaa korvausta.

”Politiikka ei ole kovin hyvin palkattua. Pääministerinkään palkka ei ole kovinkaan kilpailukykyinen, kun vertaa minkä tahansa keskisuuren yrityksen pikkupomojen palkkoihin. Ne, jotka ovat rahan perässä, eivät varmasti hakeudu politiikkaan”, hän pohtii.

Pääministerin palkka on noin 11 000 euroa kuussa. Suurimmalle osalle kansaa se on utopistisen suuri summa, mutta valtaperspektiivistä asia näyttää siis kovin erilaiselta.

On politiikka toki tarjonnut myös sosiaalisen nousun paikan. Näin kävi vuoden 2011 jytkyssä perussuomalaisten Jari Lindströmille, lopetetulta Voikkaan tehtaalta potkut saaneelle paperimiehelle.

Kouvolalainen Lindström on harpannut tuntemattomuudesta merkittäväksi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi, eduskuntaryhmänsä puheenjohtajaksi.

Nyt ovat uudet vaalit edessä. Pahimmillaan käy kurjasti, jolloin paluu arkeen olisi raju.

LIndström sanoo kirjassa: ”Mie olen kerran elämässä tippunut, kun on viety työpaikka alta. Se on hieman opettanut, että on muutakin asioita kuin työ. Joko tää homma jatkuu tai painun työvoimatoimistoon ja ilmoittaudun työttömäksi työnhakijaksi.”

Kaikki eivät valita. Eivät kaikki myöskään ajattele yhtä kyynisesti kuten keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Hannes Manninen aikoinaan todetessaan, että: ”41 vuotta julkisena kusitolppana riittää”.  Saman puolueen nykyinen puheenjohtaja Juha Sipilä tosin lanseerasi uudelleen tuon negatiivishenkisen termin hiljattain EVAn pääministeritentissä.

Räty ja Blåfield ovat tehneet hyvää työtä poliitikkotarinoidensa kokoamisen kanssa. Jos olisi olemassa erillinen poliitikkotutkinto, tämä olisi sen yksi pakollinen oppikirja.

Ja aina joku haluaa poliittiseksi päättäjäksi – kansanvaltamme onneksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Huono palkkaus onkin siis syynä edustajien ja ministerien heikkoon tasoon. Hyvä että selvisi. Kun maksaa pähkinöitä, saa apinoita.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tai sitten tarvitsee olla kutsumusta. Tätä todistetaan täällä Kreikassa parhaillaan, kun maailmaa kiertänyt taloustieteen professorina häärännyt Gianis Varoufakis kiertää nyt Eurooppaa kuin rock-tähti konsanaan nahkatakissaan, moottoripyörällä ajellen selkäreppua käyttäen.

Vastassa on sitten kravattiin sonnustautuneet vanhat AY-jäärät, kirjakauppiaat ja potkupallon pelaajat. Ja pitäisi puhua taloudesta...

Ei varmaan kovin helppo pesti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Historia puhuu karua kieltään: Kansanedustajien palkkioden korottaminen korrelloi tason laskun kanssa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Minusta olisi ikävää jos kansanedustajien palkat nousisivat älyttömiksi. Se tarkoittaisi sitä, että olisi varaa kuluttaa kampanjoihinkin enemmän. Demokratia kärsisi. Muutenkin parempi, että sinne mennään ajamaan kansan asioita eikä tienaamaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aika harvalla taitaa palkka pudota kuten joillain bisneksen puolelta tulevilla kansanedustajilla tapahtuu. Nostoon ei ole tarvetta ainakaan näissä valtiontalouden oloissa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Oleellista on muistaaa, että "palkkavertailu" on absurdia: kansanedustaja ei ole työssä vaan luottamustoimessa. Vertailu työstä maksettavaan ei siis ole mielekästä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Henkilökohtaiseen rahoitukseen perustuva kampanjointi on yksi pahimmista demokratian syöpäpesäkkeistä. Joidenkin yksilöiden kalliin kampanjan maksaa puolue ja bisnesmaailma parhaimmillaan kokonaan, kun taas toiset joutuvat käyttämään omiaan tai lainattuja rahoja jopa kymmeniä tuhansia euroja jotta olisi edes toiveita tulla valituksi.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Näinhän se vähän on. Ongelma on myös se, että eduskuntapuolueet sementoivat valtansa puoluetuella ja eduskunnan ulkopuoliset eivät saa mitään.

Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestö on kuulemma moittinut tästä viimeisimmässä vaaliraportissaan.

Piraatit vaativat monin tavoin parempaa demokratiaa, ja yksi olisi että puoluetuki riippuisi äänistä, eikä eduskuntapaikoista.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #10

Ainakin tuki kohdistuisi tarkemmin ja sitä saisivat kaikki puolueet joilla on kannatusta. Puoluerekisterin ulkopuolisten ryhmien pitäisi kuitenkin jäädä ulkopuolelle vaikka ne asettaisivatkin ehdokkaita.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #12

Tarkemman tuen sijoittumisen lisäksi sillä voisi olla mahtava vaikutus äänestyskäyttäytymiseen. Jokainen ääni on sitten konkreettista tukea puolueelle, jolla tämä voi ajaa tärkeäksi nähtyjä asioita. Äänestysprosentti saattaisi hyvinkin nousta.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #13

Äänestäjän näkökulmasta; Äänestys% varmasti nousis kun äänestäjille maksettais vaikka kymppi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #17

Ilmainen muoviämpäri tai kupillinen kahvia saisi jonot ajoiksi jo vaaliaattoyönä. :D

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #12

Pistämätön logiikkasi: Jos et saa kannatusta, et saa rahaa. Jos et saa rahaa, etä saa kannatusta.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen Vastaus kommenttiin #10

Ja yksittäisen edustajan valtakin on suhteellista. Puoluekuri ajaa edustajat äänestämään niin kuin puolue-eliitti on päätynyt, erilaisten lehmänkauppojen puolesta.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #26

Näinhän se tuppaa olemaan. Vaaleissa voikin olla tärkeämpää katsoa mitä äänestämäsi ehdokkaan puolue ajaa, kuin mitä ehdokas itse.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #31

" Vaaleissa voikin olla tärkeämpää katsoa mitä äänestämäsi ehdokkaan puolue ajaa, kuin mitä ehdokas itse. "

Tärkeämpää on katsoa millainen puheenjohtaja puolueella on, kuin katsoa mitä puolue ohjelmallaan kertoo ajavansa. Meillä on tällä hetkellä kahdeksan puoluetta, mutta vain yhdellä niistä on puheenjohtajana henkilö joka kokemuksensa, tietopohjansa, vastuullisuutensa ja älykkyytensä puolesta on pääministeriainesta. Loput on mitä on, eikä varmasti kukaan heistä eri syistä Suomea riittävän kykenevä johtamaan.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #34

Kyllä meillä on enemmän kuin kahdeksan puoluetta. En nyt kyllä ole yhtään varma ketä olet ehdottamassa pääministeriksi.

Pääministerille on se ja sama, koska se kuitenkin lähtee TAAS kesken kauden vihreämmille ruohoille. Ihan sama mitä se pääministeri lupailee, eikä niillä vaalilupauksilla muutenkaan ole väliä, vaan pitää katsoa sitä puolueen käytännön linjaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Täysin väärin päin. Tärkeintä on katsoa, mitä ehdokas on tehnyt.

Kumpaa luulet, että "vanha" ehdokas pelkää enemmän: sitä, että oma puolue voittaa, mutta itse putoaa, vai sitä, että tulee valituksi, mutta oma puolue häviää?

ehdokas ja se, että ehdokas pelkää jäävänsä ulkopuolelle, on kaiken avain. EI puolue.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #26

Puoluekuri on pelkkä sosiaalinen painostuskeino: "et ole kiva kaveri". Muuta merkitystä sillä ei ole. Kannattaa katsoa vaikka puoluekurin tehoa tapauksessa Vassarit.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen Vastaus kommenttiin #60

Ei pidä paikkaansa, puoluekurista poikkeavat joutuvat takariviin ja etenemismahdollisuudet loppuvat siihen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #69

Hui kamalaa! Ihan takariviin! Mihin eduskunnassa voi edetä? Ai niin, eturiviin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Etukäteen hankittu tunnettuuskin ratkaiseen tässä pelissä. Olisiko Kike Elomaa eduskunnassa ilman taustaansa? Olisiko sinne noussut missejä? Miten käy Reetun, auttaako laulajan ura ja tekeekö kampanjasta halvemman kuin muilla?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, edunvalvontaa. Miksi se olisi syöpä, että joku saa jostain rahaa päästäkseen valvomaan etuja?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muistaakseni operetissa "Mustalaisruhtinatar", vanha kreivi toteaa: "Minä olen se lyhtypylväs, jonka juurella koko suku nostaa jalkaa..."
Suostuisin kyllä tuohon rooliin 6.500€/kk palkalla. Se tuplaisi parhaat tilini. :D

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kansanedustajan työ on kova ja vastuullinen työ. Kyllähän siitä pitää asiallinen palkka maksaa. Moni siihen työhön haluaa, harvempi pääsee ja moni jää rannalle vaalivelat tappiosta muistonaan.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eihän kansanedustaja pelkästään tuota 6500 kieppeillä olevaa summaa saa. Kaiken maailman lisäthän tulevat myös riippuen siitä missä asuu. Jos kaikki saamiset lasketaan niin aika isoksihan tuo summa joidenkin kohdalla kohoaa. Osakeyhtiöistä jne lisätienistejä. Minkähän verran edustajista todella jää vain tuohon peruspalkaan? Olisi kiva tietää hiukan enemmän kansanedustajien tuloista. Herkästi kutsutaan puhumaan ja esiintymään erilaisin tilaisuuksiin ja taitaa niistäkin rahaa kertyä. Mihin kaikkeen se aika riittääkään?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #29

Eikä taida olla ihan vähäpätöinen sekään seikka, että usein korkeampia valtion- ja EU:n virkoja täytettäessä ne annetaan nykyisille tai entisille politiikoille.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ajatella, että joku ihan maksaa siitä, että pääsee "huonopalkkaiseen" työhön. Olisikohan vallanhalulla mitään tekemistä asian kanssa. Voisikohan tuossa työssä päästä piireihin, siis niihin hyväveli-järjestöihin, joista saattaisi olla hyötyä uran aikana, ja myös sen jälkeen.

Minusta taas tuntuu, että kansalaiset ovat toimineet kusitolppina.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #43

"Minusta taas tuntuu, että kansalaiset ovat toimineet kusitolppina."

Ja vielä ihan vapaaehtoisesti.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Rahanahne politiikko kuvastaa selvästi aikamme rappiota.

Enää ei edes viitsitä pitää yllä ihmisrakkaan ja vaatimattoman yhteisen hyvän ajajan valekaapua, vaan ryhdytään suoraan ruikuttamaan ns. huonoa palkkaa ja huonoja työoloja.

Kuinkahan monella meistä mahtaakaan olla omasta mielestämme hyvä ja riittävä palkka? Emme kuitenkaan yleensä valita.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Onhan se ristiriitaista että kulutetaan kymmeniä tuhansia euroja että päästäisiin vastenmieliseen, ikävään ja huonostipalkattuun työhön :)

Joillakin se tosin saattaa kuulua pitkän tähtäimen suunnitelmaan jossa kansanedustajuus on astinlauta hyväpalkkaisiin siviilitöihin tai tuottaviin sivutoimiin joidenkin yhtiöiden hallinnossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos näin on, niin taitaa olla eduskunnassa monta saalistavaa sutta, jotka eivät kaitsemaansa laumaa säästä?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #15

Nehän voidaan sitten vaaleissa vaihtaa - jos halutaan.

Tero Virtanen

Erittäin hyvin muotoiltu kirjoitus.

Pekka Sandberg

Eikös kansan edustajan ammatti pitäisi olla kutsumus yö,ei palkan niin väliä.

Jouni Kaskiharju

Tienaan kohtuullisesti ja kohtalaisen varmassa jopissa. Monesti olen tässä matkan varrella pohtinut mahdollisen pätkätyön vaarallisuutta: Jos ei irtoa, ollaan omilla. Jos irtoaa, niin 4 vuoden päästä on tiukka paikka. Ikää on sen verran, ettei työelämään ole paluuta.

ulf fallenius

Ministeripalkka liian pieni ja kansanedustajan puolet liian suuri.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Ahaa... siis yksi "jos leipä loppuu, syökööt leivoksia" -tyypin kokoomuslainen lisää! Räty, Kauma, Männistö, Kataja... sammakot loikkivat suusta yhä kauemmas.

Perus-populismi alkaa vaikuttaa varsin sympaattiselta lähestymistavalta; ainakaan se ei kohoa torikansan yläpuolelle kuten Sampsa Kataja konkreettisesti kaivatessaan arvokonttorin nahkatuoliin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ja aina joku haluaa poliittiseksi päättäjäksi – kansanvaltamme onneksi".

Mutta haluavatko ne, joiden pitäisi?
Ja onko se kanasanvallan onni, jos haluajien luonne ja motiivit ovat siitä ikävämmästä päästä?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kansanvallan onni on, että eduskunnassa ja valtuustoissa istuvat vain ne, jotka kansa on sinne halunnut, valinnut. Ei kukaan muu.

Juha Kuittinen

"Voi itku ja hammasten kiristys. Kataja ei tosin ole ainoa, joka palkkausta manaa. Myös RKP:läinen kansanedustaja, puolueensa ex-puheenjohtaja Stefan Wallin arvostelee poliitikkojen työstään saamaa korvausta.

”Politiikka ei ole kovin hyvin palkattua. Pääministerinkään palkka ei ole kovinkaan kilpailukykyinen, kun vertaa minkä tahansa keskisuuren yrityksen pikkupomojen palkkoihin. Ne, jotka ovat rahan perässä, eivät varmasti hakeudu politiikkaan”, hän pohtii"

Stefan Wallin on vähäpalkkaisen politikointinsa lisäksi tehnyt onnistunutta asuntokauppaa..

http://www.hs.fi/politiikka/a1305559333343

Käyttäjän JuhaTolvanen2 kuva
Juha Tolvanen

Selvähän se! Palkka pieni ja pakaroihin käyvä mutta toisaalta edut ovat kuitenkin hyvät -sitten kun pääsee loikkaamaan raskaasti ja syvällä uivasta Suomi-lotjasta.

Katajan eduskuntayöhuone valokopiokoneen ja paperivaraston välissä olevassa pahvikoppityöhuoneessa.Seinällä se repri Repinin maalauksesta Volgan lautturit. Ja hän siinä itse on se ykköslautturin hikiotsainen uhrautuja.

Koska me saamme sinne eduskuntaan ihmisen, joka tekee sellaisenaan rehdisti ja pelkäämättä tuloksella mitattavia positiivisia töitä kansan hyväksi. Että voi sanoa uudessa nahkatuolissa: Minä hyvää työtä palkkani edestä tein. En ollut leimasinmies. Se, joka poisti puoluetuet, päällekkäiset organisaatiot, kehitytti Suomeen turvallisen nettiäänestyssoftan, korjaa lepsun rangaistusasteikkoa, panee peräkammarin pojat ja tytöt kannustavasti oppisopimushommiin, jne. Töitä on mutta ensin syytä purkaa kaikki "on jo sovittu"-tyyliset rakennelmat.

Että Suomen puolesta hyvä juttu tehtäisiin, Luetaan tarkkaan vaaliohjelmat ja kokemustatsilla suljemme pois takinkääntäjät, lierot lauhduttelijat, ja ne jämähtäneet jotka eivat osaa enää omin avuin lopettaa.

Käyttäjän Kansojenherra kuva
Tuukka Kuru

Kyllähän opiskelijalle kyseinen palkka kelpaisi milloin tahansa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Näissä blogeissa pitäisi aina puhua netto- eikä bruttotuloista. 6355 euron kuukausituloista menee veroihin ja veroluonteisiin maksuihin peräti 40 prosenttia, mikä romahduttaa nettopalkan reippaasti alle 4000 euron. Kun tästä vielä poistetaan kampanjakulut (keskimäärin 40000 euroa) niin omillaan kampanjoivat kansanedustajan palkka on käytännössä 3000 euron luokkaa. Pätkäduuniksi ja työn vaativuuteen ja kuluttavuuteen nähden erittäin vähän.

Summa summarum, kansanedustajan palkka on surkea kun huomioi että kampanjassa epäonnistuminen ei häivytä kampanjaan menetettyjä rahoja. Vain jos tukena on varakkaita yrityksiä, yhdistyksiä tai yksilöhenkilöitä voi tältä välttyä.

Vielä suurempi ongelma tulee esiin siinä, että monet kansanedustajat joutuvat eturistiriitaan: eduskunnan hajoittaminen tarkoittaisi työpaikan menemistä alta, uusia kalliita vaaleja epävarmoin tuloksin. Kyllä kansanedustajien alipalkkaus on oikeasti suuri ongelma, ja vielä suurempi ongelma on ministerien palkkaus joka on järjestään pienempi kuin johtavien virkamiesten vaikka vastuu on valtavasti suurempi.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kun eduskuntaa sitten on päässyt on tie hyvälle eläkkeelle nopeasti silattu ja eihän ole kyse palkasta vaan palkkiosta. ja kysehän ei ole työstä vaan luottamustehtävästä ja vapaatakin on eniten Euroopassa juuri suomalaisilla edustajilla. Neljän kuukauden istuntovapaillaan suomalaiset kansanedustajat ovat AL:n kahdeksan maan vertailun kärjissä. Virossa päästään lähelle.

Niin ja päälle tulevat verottomat kulukorvaukset, jotka nostavat tuloja. Voi jospa kaikki laskettaisiin. Sivuhommatkin. Joillakin on selvästi kuitenkin vetoa tuohon luottamustehtävään, sillä jatkotyöpaikkakin on ainakin aiemmin melko hyvin lohjennut hyvällä paikalla.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tietokoneet, iPadit, älypuhelimet + eduskunnan maksama liittymä, torkkupeittoja, harrastustoiminta, taksikortit ja lista jatkunee loputtomiin...

Jukka Mäkinen

Kaikesta tuosta päästäisiin kun 200 kansanedustajaa varamiehineen valittaisiin arvalla kaikista täysiäikäisistä lukutaitoisista kansalaisista.

Vaaleilla sitten valittaisiin presidentti ja hallitus yhtenä pakettina. Silloin eduskunta voisi keskittyä lainsäädäntöön virkamiesten avustuksella, sekä valvomaan hallituksen toimia, ennen kaikkea budjettia.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Miten tulla vaikuttajaksi? Annika Saarikko tietää.

Jo ennen kaljagatea vääräleuat Esson baarilla kyselivät mahtaako kannettu vesi pysyä kaivossa Kirkkohallituksen nuoren tiedotusapulaisen hypähdettyä keskustan varapuheenjohtajaksi hyödyntämään hiljaista perinnetietoutta.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Ongelma on siinä, että yritysten ja julkishallinnon johtotehtävissä maksetaan palkkaa pätevyyden mukaan. Pitäisikö eduskunnassa ammattitaidottoman saada yritysjohtajan palkka?

Demokratiassa ei kaiketi voi maksaa kansanedustajille erilaista palkkaa esimerkiksi heidän siviilitulojensa ja pätevyytensä mukaan, joten ongelma on ja pysyy. Ei noin suurelle laumalle voida maksaa huipppujohtajan palkkaa.

Eräs kansanedustaja totesi kerran, että eduskunnassa maksetaan sama palkka samasta työstä, mutta toinen edustaja korjasi: kyllä täällä maksetaan sama palkka kovin erilaisista töistä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ongelmana on, että on kokonaan unohdettu, että kansanedustajan toimi ei ole työpaikka, palkkatyö, vaan luottamustoimi. Siitä ei makseta palkkaa, vaan palkkio. Kansanedustajan työhön on 100 % pätevä jokainen vaalikepoinen.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Kyllä se asianomaisille on tosiasiallisesti palkkatyötä varsinkin sellaisille, joilla ei muita tuloja ole.

Jokainen vaalikelpoinen on pätevä, mutta tosiasiallinen pätevyys tehdä niitä töitä vaihtelee suuresti. Tietty osa kansanedustajista on pelkkiä napinpainajia, osa antaa arvokkaan panoksen kansakunnan asioiden hoidossa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #71

Luottamustoimi on luottamustoimi, palkkatyö on palkkatyötä. niin se nyt vaan menee.

Jokainen vaalikelpoinen on aivan yhtä pätevä. Tosiasiallisesti.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #73

Jokainen vaalikelpoinen on aivan yhtä pätevä. Tosiasiallisesti."

Tosiasiallisesti ei kyllä ole.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #74

Voisitko perustella?

Olisi mielenkiintoista, minkä perusteella kuka tahansa vaalikelpoinen ei olisi yhtä pätevä kuin joku toinenkin, kun toimintaa rajoittavat vain "perustuslaki ja omatunto".

Toisin sanoen: "Ongelma on siinä, että yritysten ja julkishallinnon johtotehtävissä maksetaan palkkaa pätevyyden mukaan. Pitäisikö eduskunnassa ammattitaidottoman saada yritysjohtajan palkka?"

Miten mitataan kansanedustajan pätevyys?

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #75

"Voisitko perustella?"

Voin toki. Puhuin tosiasiallisesta pätevyydestä tehdä niitä töitä. Demokratiassa tietysti kaikkien vaalikelpoisten on kelvattava hommiin kunhan äänet riittävät. Väännän rautalangasta: suorittavassa työssä ollut ei voi olla yhtä hyvä ottamaan kantaa käsiteltäviin asioihin, kuin kysymyksessä olevan alan (sosiaalitoimen, lääketieteen, opetustoimen, taloushallinnon, jne) tehtävissä toiminut. Kukaan ei ole tietysti joka alalla pätevä, mutta jokin yleistutkinto voi valmentaa ihmistä päätöksentekoon.

Eri asia on pätevyyden mittaaminen, eli se on vaikeaa, mutta kyllä ihmisen työ- ja opiskeluhistoria jo jotakin kertoo. Yleensähän tätä joudutaan mittaamaan/arvioimaan valittaessa jäseniä valiokuntiin, hallitukseen ym. muihin eduskunnan eritysitehtäviin.

On helppo löytää esimerkkejä vaikkapa ministereistä, jotka eivät ole tehtäviensä tasalla - kun valinta on tehty vaikkapa "poliittisten ansioiden" perusteella.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #77

Ensin ihan kärkeen: Ministereitä ei valita eduskuntavaaleissa.

Sitten, väännän rautalangasta: "suorittavassa työssä ollut ei voi olla yhtä hyvä ottamaan kantaa käsiteltäviin asioihin, kuin kysymyksessä olevan alan (sosiaalitoimen, lääketieteen, opetustoimen, taloushallinnon, jne) tehtävissä toiminut."

Miksei? Eduskunta säätää lakeja ja määrää veroja. Mikä pätevöittää sosiaalitoimessa toimineen pätevämmin säätämään veroja kuin "suorittavassa työssä olleen"? Mikä pätevöittää lääkärin paremmin säätämään rikoslakia kuin "suorittavassa työssä olleen"?

Ammattiosaston luttamusmies Helsingin telakalla joutuu tekemään enemmän yhteisöllisiä päätöksiä kuin yksikään lääkäri uransa aikana.

Missä suhteessa joku A on pätevämpi säätämään lakia homojen oikeudesta avioliittoon kuin joku B?

Noin rautalangasta...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #78

"Ministereitä ei valita eduskuntavaaleissa."

Kuka sellaista on väittänyt?

"Miksei? Eduskunta säätää lakeja ja määrää veroja. Mikä pätevöittää sosiaalitoimessa toimineen pätevämmin säätämään veroja kuin "suorittavassa työssä olleen"? Mikä pätevöittää lääkärin paremmin säätämään rikoslakia kuin "suorittavassa työssä olleen"?

Luetun ymmärtäminen näyttää olevan niukka hyödyke. Ei pidä tulkita enempää kuin tekstissä lukee. - Minä uskon koulutukseen ja opilliseen sivistykseen, vaikka tasapäistäminen onkin päivän trendi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #79

Luetun ymmärtäminen, tosiaan. Puhe oli kansaneustajan pätevyydestä, sinä kirjoitit ministereistä. Jos et tiennyt, että ministereitä ei valita vaaleissa, oli kirjoitelmasi ilmeisesti asiaankuullumaton heittp. Tarkoituksen voi vain arvata.

Minäkin uskon koulutukseen ja opilliseen sivistykseen. Mutta kansan edustmiseen ne eivät pätevöitä sen enempää tai vähempää kuin mutterinvääntökään. Tasapaistäminen taas liittyy asiaan saman verran kuin tuo ministerinä toimiminen. Että sitä luettua jne...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Koska tässäkin keskustelussa puhutaan kansanedustajien palkkioista vähän eri luvuin, laitan tähän vielä tarkkaa tietoa asiaan liittyen:

Kansanedustajan palkkio on 1.3.2014 lukien 6 355 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6 831 euroa kuukaudessa. Lisäksi maksetaan kulukorvauksia. Edustajan kotipaikasta riippuen hän saa kulukorvausta 30 prosentin (986,81 e), 40 prosentin (1 315,75 e) tai 55 prosentin (1 809,15 e) mukaan. Lähde: Kuka hullu haluaa poliitikoksi?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Eduskunnan omilla sivuillakin on tietoja. Lisäksi tulevat ilmaiset matkat, lento, juna, taksi jne. Melkoinen etu sekin, Eikä kulukorvauksista makseta veroja.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Kuka hullu haluaa poliitikoksi?"

Hyvä kysymys. Joskus tulee mieleen eduskunnan touhuja seuratessa, että itse asiassa aika moni.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Minusta epäkohta ei ole kansanedustajien palkkioissa. Vaan siitä aineksesta ketä ja millaisilla yhteiskunnallisilla kyvyillä ja taidoilla varustettuja senaattoreja ihmiset äänivaltaansa käyttäen eduskuntaan vallankäyttäjiksi valitsevat. Kysymys kuuluukin. Tarvitaanko eduskuntaan mainostoimistojen luomia pelkkiä "napinpainajia"? Kyllä se puolueiden vallankäyttö onnistuisi pienemmälläkin porukalla. Ainakin säästyisi hiukan valtion varoja. Eihän se ei ole "napinpainajan" vika, jos tulee valituksi. Ehkä se on niin, että "napinpainajatasoinen" äänestäjä antaa äänensä "napinpainajatasoiselle" ehdokkaalle? Demokratiaa sekin.
Ehkä onkin niin, että puolueet ovatkin niitä, jotka haluavat säilyttää nykyisen määrän kansanedustajia? Saavathan ne puolue- ja lehdistötukensa edustajiensa määrän mukaan?
No väliäkö tuolla. Itse kannan korteni kekoon käyttämällä äänestysoikeuttani ja toimimalla kuuden tunnin verran keräyslipasvahtina eräällä äänestyspaikalla. Ilman palkkiota.
Jos satuit lukemaan tämän ja käyt äänestämässä muista roposella lipasta!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä tarkastelu puolueiden vuosittain veronmaksajilta saamasta 180 000 eurosta per kansanedustaja neljän vuoden takaa. Se summa ei sisällä siis vielä kansanedustajien palkkoja.

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68297...

Kaikki muistavat, kuinka perussuomalaiset rikastui (ja keskusta köyhtyi) vuoden 2011 jytkyn jälkeen. Nyt perussuomalaisillakin on millä mällätä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kylläpä olette tietämättömiä.ns.kansanedustaja ei saa mitään palkkaa,vaan PALKKIOTA.Nämä pyrkyrit ovat siis kansan valitsemia LUOTTAMUSTOIMESSA olevia edustajia,joiden tehtäviin kuuluuisi kansan etujen ajaminen.

He saavat verottomat kulukorvaukset jne.urheilla voi,harrastaa,ajella taksilla,vinguttaa valtion luottokorttia,kun pääsee ministerin pallille.Valiokunnissa,rayn,veikkauksen,ALKOn jne.jne.hallituksissa istuessa saa taas palkkioita sieltäkin.ALKO myös kantaa ilmaiset viina näytteet kotiin,palkkioksi istumisesta hallituksen kokoonpanossa.

Nämä LUOTTAMUSTOIMEN haltijat saavat siis PALKKIONSA,kun ajavat teidän asioitanne.
Vaikka he ovat poissa edustustehtävistään,he saavat palkkionsa es.äitiys jne.lomalla.Heillä voi olla siis tuloja vaikka mistä muualta,ja varsin monella onkin.Nythän on niin,että sinne pyrkivätkin nämä ,joiden tuki tulee liike elämän edustajilta.Meinaatteko että nämä köyhemmät sinne pääsevät mitään päättämään.Höpö,höpö.

Eläke kertyy niin edustajan LUOTTAMUSTOIMESTA,kuin duunista jota suhteiden luomisen ja verkostoitumisen jälkeen menevät tekemään.Ne,joita ei enää tarvita,saavat sopeutumisrahaa,jotta voivat miettiä mitä seuraavaksi??

Kansanedustajien tulotaso EI ole tippunut,sen jälkeen kun ovat itseään päässeet edustamaan...jne.jne.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

En ole koskaan pitänyt kansanedustajien palkkioita kohtuuttomina. Ajattelen silloin sitä, mitä tällaiseen neljän vuoden pätkätyöhön pääseminen edellyttää. Monesti joutuu ottamaan vaalikampanjaan sellaisia lainoja, joiden maksaminen takaisin ei onnistu koko vaalikauden aikana.

Aivan toisessa asemassa ovat poliitikot, jotka saavat koko kampanjarahansa taloudellisen eliitin taskusta niin kuin nykyinen pääministeri.

Tavallinen rivikansanedustaja joutuu uutena tulokkaana melkoisen "koulukiusaamisen" kohteeksi. Jotkut eivät saa eduskuntaryhmissään koskaan minkäänlaista asemaa. He jäävät nokkimisjärjestyksessä aina pimentoon. Kun katsoo eduskunnan kyselytuntien keskusteluja, niissä ovat yleensä äänessä vain muutamat harvat edustajat.

Ministerien palkat eivät ole häävejä elinkeinoeliitin rohmuamisiin verrattuna. Niinpä suuryritysten johdossa naiset ovat harvassa. Maan hallituksessa sen sijaan istuu puolet naisia. Jo se kertoo palkkioista jotain.

Muuten olen sitä mieltä, että Suomeen olisi saatava äänestäjien kuluttajansuoja. Puolueiden olisi kerrottava, minkä muiden puolueiden kanssa ne ovat valmiita hallitusyhteistyöhön. Tarvittaisiin siis blokkivaaleja. Suomen kaltaisille "sekametelisoppahallituksille" sivistyneissä demokratioissa hevosetkin nauravat.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Olet aivan oikeassa tuosta blokkimallista. Tämä viimeisiä viikkojaan istuvan six-packin jämähallitus on hyvä esimerkki siitä miten liian monta lusikkaa sopassa on vesittänyt kaikki päätökset naurettavuuden ( voiko tällaista edes kutsua naurettavaksi, sehän on surullista) tasolle. Ehkä jos Kokoomus rehellisesti myöntäisi olevansa jotain muuta kuin "keskustaoikeistolainen" ja Sosiaalidemokraatit vallanhimossaan eivät lähtisi selvästi oikeistoa edustavaan Kokoomuksen kanssa samaan veneeseen ja niin edelleen. Nythän kaikki haluavat olla enemmän keskustassa kuin Kepu itse. Sieltä on sitten ilmeisesti hyvä keikkua suuntaan sun toiseen ilman että kukaan pääsee sanomaan pahasti ideologian unohtamisesta.

Anna-Leena Nieminen

"Onneksi aina joku haluaa kusitolpaksi"

No näinhän juuri poliitikot ajattelevat käytännössä missioidensa maksajistaan eli yksityisestä sektorista, yksityisyrittäjistä ja työntekijöistä.

Suosimalla köyhyyttä eli tuottamattomuutta poliitikot riistävät maksajiaan, tuottajia . Pitävät kusitolppana*. Riistotyökaluinaan tulonjakopoliitikka ja valtion kasvattaminen julkisen sektorin työntekijöitä lisäämällä ja heidän palkkojaan nostamalla.

Poliitikot laittavat yksityisen sektorin maksamaan köyhyyden lisäksi muitakin missioitaan

  - ilmastonmuutos
  - tasa-arvo
  - feminismi
  - sukupuolineutraalisuus
  - monikulttuurisuus
  - maahanmuutto
  - kehitysyhteistyö
  - "kansalais"järjestöt

Poliitikkojen kannalta tämä yksityisen sektorin kusitolppana pitäminen on onni, mutta tulevaisuuden kannalta katastrofi. Tulevien sukupolvien tulevaisuus on jo tuhottu.

Valtionvelka on lähes 100 mrd euroja ja tulevat sukupolvet joutuvat sen maksamaan toisin sanoen nykyisten poliitikkojen järjettömistä aivoituksista ja moraalittomasta toiminnasta.

Puhumattakaan tulevasta tulonsiirtounionista eli poliitikkojen jättimäisestä missiosta; uudelleenjakokoneesta.*Kaavailevat nyt kusitolppansa kustantamana uusia hulppeita edustustiloja.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Kansanedustajat jotka ovat viimeisen muutamien vuosikymmenten saatossa tuhonneet yhden maailman rikkaimmista valtioista, myymällä valtion tuottavat yritykset, maan luonnonvarat ja kansallisvarallisuuden pilkkahinnalla, ovat nyt syyllistämässä kansalaisia tällä kusitolppajutulla. Koska pelkäävät että valtaosa kansasta kohtapuolin herää karuun todellisuuteen ja alkaa vaatimaan päitä vadille. Ei ihme että ovat joutuneet lähettämään jälkeläisensäkin ulkomaille turvaan, jossa hekin elävät kansalta varastetun omaisuuden turvin ökyelämää.

Jos nämä omasta mielestään kansan sankarit olisivat todellisia sankareita, ei heidän eikä heidän jälkeläistensä tarvitsisi pelätä kansalaisia ja syyllistää heitä omista rikoksistaan kansalaisia ja valtiota kohtaan.

Sen sijaan että tämä omasta mielestään kusitolppaväki olisi tehnyt maastamme todellisen demokraattisen oikeusvaltion, he ovat ylläpitäneet näennäisdemokraattista oikeusvaltion irvikuvaa pystyssä kaikin keinoin. Maamme on saanut euroopan eniten ihmisoikeustuomioita, olemme siis euroopan ihmisoikeusrikollisin valtio todistettavasti. Joten kuka tässä onkaan kuseksinut ja kenen kintuille?

Maassamme ei ole poliittisesti riippumatonta Perustuslakituomioistuinta, joka takaisi kansalaisille edes perustuslaillisten oikeuksien toteutumisen. Maassamme ei ole poliisilla ulkopuolista valvontaelintä ja siksi poliisikin on euroopan rikollisin. Poliittinen vastuu on vain suuri vitsi maassamme, kukaan poliitikko ei eroa vaikka tekisi mitä tahansa! Samoin on korkeiden virkamiesten kohdalla ja maan ylimmät laillisuusvalvojat sulkevat silmänsä jopa jatketuille maan- ja valtiopetoksille, ja jättävät asiat tutkimatta.

Sitten nämä järjestäytyneen poliittisen rikollisuuden toimijat tulevat vielä syyllistämään omaa kansaansa, kun kansalaiset näin internetin aikaan uskaltavat sanoa sanansa ja kertoa asiat niinkuin ne todellisuudessa ovat. Kertakaikkiaan röyhkeätä porukkaa ja jokaisen valtapuolueen asiat pitäisi tutkia täikamman tarkkuudella usean vuosikymmenen ajalta!

Me kansalaiset haluamme jättää lapsillemme suoran demokratian ja oikeusvaltion perinnöksi, mutta te kusitolpat olette tehneet kaikkenne estääksenne tämän, käyttämällä valta-asemianne väärin. Lastemme kuuluisi saada elää maassa jossa edes Perustuslaki olisi turvattu, samoin kuin ihmis- ja perusoikeudet ja hyvät kusitolpat, teidän tehtävänne olisi ollut saada nämä asiat aikaan, mutta sen sijaan olette olleet vain kansainvälisen suurpääoman juoksupoikia ja -tyttöjä, halveksittavia maanpettureita!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

8000 kuussa? Valitkaa mut, valitkaa mut, valitkaa mut!!!!

Kyllä se ainakin mulle riittäisi.

Ai, niin, tarttis vielä olla ehdokas. Hmmm...

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Ei välttämättä ole vielä liian myöhäistä ruveta. :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset