Markku Huusko

Maahanmuuttaja voi vihdoin yltää eduskuntaan

  • Eduskunnassa ei Suomen monikulttuuristuminen ole näkynyt. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Eduskunnassa ei Suomen monikulttuuristuminen ole näkynyt. Kuva: Petteri Paalasmaa

Huhtikuun eduskuntavaaleissa saattaa tapahtua se, mitä moni on toivonut ja joku punaniskaisin myös pelännyt. On hyvin mahdollista, että lakejamme valitaan laatimaan maahanmuuttajataustainen henkilö.

Tämä olisi historiallista, vaikka kaksi Suomessa syntymätöntä meillä on jo eduskunnassa sotien jälkeen vaikuttanutkin.

Virossa syntynyt Hella Wuolijoki toimi kyllä Suomessa kansanedustajana 1946 – 1948, mutta hänkin nousi tehtävään SKDL:n varapaikalta, eli ei tullut valituksi suoraan. Parhaillaan eduskunnassa istuu Ahvenanmaalta valittu Elisabeth Nauclér, joka on syntynyt Ruotsissa ja jonka isä on Värmlannin metsäsuomalaisia.

Parhaat mahdollisuudet maahanmuuttajataustaisista ehdokkaista nyt lienevät vuonna 2011 varapaikoille jääneillä ja kansallisesti tunnetuilla Fatbardhe Hetemaj’lla (kok.) ja Nasima Razmyarilla (sd.) Helsingissä.

Vuonna 2007 niukasti rannalle jäänyt ja viimeksikin puolueessaan kärjen tuntumaan yltänyt niin ikään helsinkiläinen Zahra Abdulla (vihr.) ei ole tällä kertaa ehdolla.

Suomessa syntymättömiä näkyviä yhteiskunnallisia keskustelijoita edustaa näissä vaaleissa myös esimerkiksi keskustan Abdirahim Husu Hussein. Hänen kilpailijansa ovat pääkaupungissa kyllä niin kovia politiikan tekijöitä, että läpimenoa voisi pitää yllätyksenä.

Keskusta sai viimeksi Helsingistä nimittäin vain yhden paikan, kun silloinen pääministeri Mari Kiviniemi meni läpi. Nyt tuosta yhdestä kiinnityksestä ja kovan työn alla olevasta yhdestä lisäpaikasta kilpailevat Husseinin kanssa esimerkiksi pitkän linjan vaikuttajat Paula Lehtomäki ja Olli Rehn.

Hetemaj’n tai Razmyarin kohdalla ei puhuttaisi enää varsinaisesta yllätyksestä. Kumpikin varapaikkalainen sai keväällä 2011 yli 4 000 ääntä, ja heidän kilpailutilanteensa on muuttunut kenties hieman edelliskertaa edullisemmaksi.

Viimeksi toiselle varapaikalle, alle 200 äänen päähän edustajapaikasta jääneen Hetemaj’n edestä ovat lähteneet elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Lasse Männistö, jotka vetäytyvät nyt eduskunnasta.  Koviksi uusiksi kilpailijoiksi samaan piiriin ovat tulleet muun muassa europarlamentissa pitkään vaikuttanut Eija-Riitta Korhola ja ekonomisti Juhana Vartiainen, tuttuja televisiosta hekin.

Ensimmäisen varapaikan viimeksi Helsingissä saaneen, alle sata ääntä läpi menneelle Päivi Lipposelle hävinneen, Razmyarin tilanne on vastaava. Edestä vetäytyy pitkän linjan kansanedustaja Rakel Hiltunen. Nimekkäitä uusia kilpailijoita samalta listalta tosin löytyy Pentti Arajärvestä ja Tuula Haataisesta lähtien.

Maahanmuuttajan läpimeno olisi uudenlainen kehitysaskel Suomen yhteiskunnalle, joka on kulkenut hyvinkin monikulttuuriseen suuntaan muualla paitsi eduskunnassa.

Toki Suomessa syntymättömätkin edustavat ensisijaisesti puolueitaan, mutta he toisivat varmuudella uusia näkökulmia maahanmuuttokeskusteluun ja miksei myös -lainsäädäntöön.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (95 kommenttia)

Niko Sillanpää

Markku Huusko: "...he toisivat varmuudella uusia näkökulmia maahanmuuttokeskusteluun ja miksei myös -lainsäädäntöön."

Mitäköhän nämä uudet näkökulmat noin konkretian tasolla olisivat? Ymmärtääkseni kaikki yllä mainitsemasi ulkomaalaistaustaiset ehdokkaat haluavat lisää ihmisoikeusmaahanmuuttoa ja lisää rahaa kotouttamiseen. Kumpikaan ei ole erityisen tuore saati erityistä mielikuvitusta edustava näkökulma.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aika nuiva näkemys kommentoijalla. Se selviäisi sitten, kun maahanmuuttajataustainen ehdokas tulisi valituksi. Aika usein näkökulmatkin ovat vähän erilaisia, kun tausta ja elämänkokemus on erilainen.

Janne Suuronen

Eikös ajettavat uudet asiat tule tuoda esiin jo vaalikampanjoinnin aikana, eikä vasta valitsemisen jälkeen ? Että siltä osin aika omituinen asenteellinen sekä koko puheenvuoro, että päätoimittaja Huuskon kommentti.

Paistaa sinänsä lävitse muutoinkin Uudessa Suomessa.

Niko Sillanpää

Ymmärrän kyllä, että tänä emootiopolitiikan aikakautena minkäänlaisen substanssin arviointi on ikävää. Eli sammutetuin lyhdyin vaaleihin tältä osin ja sitten nähdään, miten käy, jos valituksi tulee? Niinkö yleensä mainostat mieleisiäsi ehdokkaita?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #7

Arvioin tekemälläni rajauksella ehdokkaiden mahdollisuuksia mennä läpi. Kyseessä on toteutessaan myös ilmiö, jota ei ole vielä nähty.

Toisella rajauksella voisi tutkailla esimerkiksi maahanmuuttoynseitä ehdokkaita. Kiinnostavaa on esimerkiksi Muutos 2011 -puolueen kaikki yhden kortin varaan pelaaminen Uudenmaan vaalipiirissä. Siellä on Reetua ja muuta ehdolla, ja jos saavat tuolla keskityksellä 15 000 ääntä yhteensä, voi sieltä yksi jopa humpsahtaa läpi. En tosin pidä sitä todennäköisenä, mutta mahdollisena kuitenkin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #15

Teepä se. Reetua ja muuta olisi todennäköisesti tyytyväinen vetoapuun, luulisin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #15

Hyvä termi "maahanmuuttoynseitä ehdokkaita" sanoisin heitä myös kulttuurijunteiksi, joilla on rajoittunut ihmiskäsitys ja globaalin maailman ymmärrys.

Jari Leino Vastaus kommenttiin #15

Minäkin pidän sitä mahdollisena. Hyvinkin mahdollisena. :)

Ja juuri siksi olemme keskittäneet voimamme Uudellemaalle.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Se selviäisi sitten, kun maahanmuuttajataustainen ehdokas tulisi valituksi."

Korjaa toki, mikäli olen väärässä, mutta tämän perusteella katson sinun uskovan vakaasti tuoreiden ja raikkaiden ongelmanratkaisukeinojen ja uudistusten odottavan kukoistustaan siksi, että mainitut ehdokkaat ovat maahanmuuttajataustaisia. Minä sanoisin, että nämä uudet tulokulmat jo ovat joko olemassa tai eivät ole ja painoarvo on kunkin ehdokkaan kampanjoinnissa.

Niiden aktualisoitumista ei pidä laittaa valituksi tulemisen varaan. Nämä uudet, mullistavat ja hienot näkemykset pitäisi olla jo nyt havaittavissa ja äänestäjäkunnan arvioitavissa. En väitä, etteikö näin olisi. Kritisoin näkemystäsi, jonka mukaan vasta maahanmuuttajataustaisen ehdokkaan läpipääsy osoittaisi näiden elävöittävien näkökulmien olemassaolon.

Minulle on ihan se ja sama, valitaanko tulevissa vaaleissa maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita. Tärkeintä on se, että heidät valitaan substanssiosaamisen eikä maahanmuuttajuuden johdosta. Jälkimmäinen ei takaa sitä, että lopputulos on pelkkää raikkautta, uutuutta ja rikkautta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Näkökantansa eivät ole sen ummehtuneempia saati mielikuvituksettomampia kuin maahanmuuton rajoittamiseen ja kotouttamispalveluiden alasajoon tähtäävät. Kummallakin mainituista on vaaliteemansa, joihin sisältyy muitakin näkökohtia.

Niko Sillanpää

"Näkökantansa eivät ole sen ummehtuneempia saati mielikuvituksettomampia kuin maahanmuuton rajoittamiseen ja kotouttamispalveluiden alasajoon tähtäävät."

Totta. Uskoisin, että myöskään kukaan päätoimittaja ei ole kertomassa, miten em. asioita ajavat ovat "varmuudella tuomassa uusia näkökulmia".

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Nuivalistonkin näkemykset saavat tällä foorumilla lähes rajoittamattomasti tilaa. Ei siis pitäisi olla syytä bittikateuteen. Tällä foorumilla toimittajat myös ovat tolerantteja arvostelulle.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #59

Huusko tai muu toimitus on nostanut näissä tai aiemmissa vaaleissa Reetua ja muuta? Laita linkki ihmeessä!

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #61

Reetufanina en päästä apajille kilpailijoita. Ähäs.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #62

En ihmettele yhtään, että fanituttaa. Tsekkaa Reetun 2007 vaalien mainosvideosikermä YouTubesta. Vasemmistopopulismia par excellence, köyhän asialla ollaan viimosen päälle. Tosin siinä Reetun sosialismissa on sitten sellainen kansallinen sivumaku...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #66

Juurikin sitä. Reetu saa uroonkin ovuloimaan, joten voimme povata menestystä.

Elijas Bijur

Pitää lisätä, että Hämeen vallipiirissä on ehdolla myös maahanmuuttaja. Hän on demareiden Ranjith Kumar Prabhakaran. Toimii vahustenhoidossa ja on Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston jäsen. Syntyisin hän on Sri Lankasta. En olisi pahoillani hänen läpimenostaan, on kaverilla asennetta vanhustenhoitoon, sanovat hoidon kohteet itse!

Ari Kemppainen

"Maahanmuuttajan läpimeno olisi uudenlainen kehitysaskel Suomen yhteiskunnalle, joka on kulkenut hyvinkin monikulttuuriseen suuntaan muualla paitsi eduskunnassa."

Kehitysaskel?
Tarkoittaa varmaan sitä, että eliitti voisivat Ylpeillä sillä että meillä Suomessa on maahanmuuttaja taustaisia henkilöitä eduskunnassa, "päättämässä" asioista?

Janne Suuronen

Todella osuvasti ja ytimekkäästi ilmaistu. Päätoimittaja Huusko ei edes osannut nimetä, mitä uutta voisivat tuoda, joten kommenttisi osui motiivin ytimeen.

Mauri Skön

Lainsäädännöstä puheen ollen, kuuluuko jokainen suomen kansalainen automaattisesti Suomen allekirjoittaman YK;n ihmisoikeusjulistuksen piiriin?

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Janne Suuronen ja vielä kristillinen. Minkälainen on kristillinen maailmasi? Huh, ihan hirvittää.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #28

Pahoittelen Irja, kun en mahdu sinun itsellesi mieleesi luomaan muottiin.

Kristillisdemokraateilla on yllättävän monenlaisia ajatuksia eri asioista. Olemme vain olleet turhan arkoja tuomaan niitä esiin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Maahanmuuttajataustaisten suomalaisten määrän perusteella on pelkästään luonnollista, että heitä ajan myötä valitaan myös eduskuntaan, todellakin päättämään asioista. Äänestäjien kannatus on luottamuksen mittari kyvystä ajaa kansalaisten asiaa. Elitismin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Outoa nillitystä.

Matias Härkönen

Minulle ei ole mitään väliä, onko maahanmuuttajataustainen vaiko supisuomalainen. Osaamisen ja taitojen tulisi ratkaista, kuten kaikessa muussakin.

Hetemaj:lla välillä ihan järkeviäkin ajatuksia, joten näistä kahdesta mieluummin Hetemaj jatkoon.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Näin on. Ei sillä ole merkitystä taitojen kannalta, onko maahanmuuttaja vai syntyperäinen suomalainen. Ja joka tapauksessa puoluejohto kertoo, mitä nappulaa painetaan äänestyksissä.

Käyttäjän mikael kuva
Mikael Lönnroth

Mä en ihan tiedä, mihin virkaan nyt olet kansanedustajia hakemassa? :) Eikö tuohon hommaan tarvita myös ajatuksia/aatteita ja tavoitteita? Suomen kansaa pitäisi edustaa ja elleivät tehtävät ja tavoitteet tule jostain ulkoa annettuna (niin kuin tietysti osittain tulevat), niin näkemykset ovat yhtä tärkeitä kuin osaaminen ja taito tehdä näkemyksistä konkreettista todellisuutta.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Ja jos vielä se häpeä, että eivät tulisi valituksi, niin pitäisikö alkaa vaatimaan kiintiöitä? Ja jos, niin myös poliisitoimeen.....ainakin nämä nyt aluksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Että sellaisen kommentin laitoit.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Seppo,poliisihallinnossa on varmaan edelleenkin paikkoja putkanvahdeille.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Razmyar saattaa hyvinkin päästä eduskuntaan, Hetemaj todennäköisesti ei. Tämä ei nyt vain näyttäisi olevan kokoomukselle suosiollinen vaalivuosi, tuskin edes Helsingissä.

Razmyarin linjauksia on tässä kommenttiketjussa näemmä ihmetelty ja arvuuteltu. No, ilmeisesti hän ainakin kannattaa elvytystä ja suhtautuu verraten kriittisesti ajatuksiin tarveharkinnan poistamisesta työperäisen maahanmuuton kohdalla. Tämä selviää aika vähällä vaivalla, kun viitsii lukea vaikka ehdokkaan verkkosivua, joten "sammutetuista lyhdyistä" on turha haastella. Perusdemari, siis, mutta koska hänellä ei ole ay-painolastia niskassa ja hän on muutenkin keskivertoa reilusti vapaamielisempi, niin pitäisi tosiaan olla aika selvä, että hän toisi uusia näkökulmia puolueen eduskuntaryhmään.

Lisäksi asiassa on tietysti se puoli, että nelisen vuotta eduskunnassa on viettänyt aikaansa muutamakin tyyppi, joiden käsitys maahanmuuttopolitiikan järkeistämisestä on se, että raapustellaan pöytälaatikkokirjoituksia muslimien väestöräjähdyksestä ja lastenraiskaajien uskonnosta. Asiaan on kuulunut myös suivaantuminen siitä, kun joku on ihmetellyt julkisesti, että mikä hitto näitä yksilöitä oikein vaivaa. Eiköhän sinne parlamenttiin sovi joukkoon myös yksi edustaja, jolla on taustansa puolesta valmiudet tarvittaessa tokaista näille sosiaalisesti toimintarajoitteisille suorat sanat.

Asiasta toiseen, ulkomailla syntyneitä kansanedustajia on ollut muuten ainakin kolme, eikä vain kaksi. Tukholmassa syntynyt riikinruotsalainen Mauritz Hallberg, joka oli vanhempiensa kanssa muuttanut lapsena Suomeen, oli RKP:n kansanedustaja vuosina 1910-1911. Mikäli ulkomailla syntyneiden ohella halutaan joukkoon laskea lapsuusiällä vieraan maan kansalaisuuden omistaneet, niin tällaisia ovat Jutta Zilliacus ja käsittääkseni myös Ben Zyskowicz, jolla taisi olla lapsena Puolan kansalaisuus.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jussi, arvasin, että joku ulkomailla syntynyt vielä löytyy, vaikka käyttämistäni lähteistä oli löydettävissä vain kaksi. Jotenkin arvasin myös, että juuri sinä asiasta kerrot. Lisäsin tekstiin sanat sotien jälkeen.

Janne Suuronen

Kukaan ei lienee ole väittänytkään mainittujen ehdokkaiden itsensä ajavan sammutetuin lyhdyin. Eikä ottanut kantaa heidän kyvykkyyteensä.

Mutta ehdokkaiden mainostamistaminen pelkästään etniseen taustan pohjalta ihmetyttää. Tässä joku päivä sitten Uuteen Suomeenkin bloggasi joku maahanmuuttaja, joka kirjoitti ettei halua olla pelkästään "maahanmuuttajalemmikki". Haluaisi, että asiat ratkaisevat. Taisi olla Vihreä, Kesk tai SDP:n ehdokas.

Nyt sitten Huusko taas tällä puheenvuorollaan alensi maahanmuuttajat lemmikin asemaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kaikki jutussa mainitut ehdokkaat ovat kovalla omalla työllään edenneet yhteiskunnassamme. Osaavat asiansa.

Ehdokas Suurosella on omat mielleyhtymänsä.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #17

No sinulta kysyttiin, että mitä asioita ehdokkaat ajaisivat. Et osannut sanoa.

Joten en tiedä, että onko vika savolaisessa päätoimittajassa vai vastaanottajan vastuulla.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #21

Vastaanottajalla on rajoittunut ja vääristelevä vasaanottotaipumus. Sitä näkyykin täällä yllättävän paljon, mutta sanahan on vapaa, ja näitä poikkipuolisia näkemyksiä sallitaan yhtä lailla kuin muitakin. Rikkautta sekin, silloin ainakin tietää kuka on kuka.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Eihän tuossa blogissa mitään mainostettu. Otettiin vain esille se tosiasia, että nyt on realistiset läpimenomahdollisuudet mainituilla ehdokkailla. Tuskinpa monikaan äänestäjä tekee valintaansa pelkästään sillä perusteella, että ehdokas on ulkomaalaistaustainen. Jos tekee, niin sekin on äänestäjän oma valinta.
PS. Ihan siitä netistä voi googletella kyseisten ehdokkaiden sivuille. Sieltä kyllä löytää heidän edustamansa politiikan painopisteet.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #45

"
PS. Ihan siitä netistä voi googletella kyseisten ehdokkaiden sivuille. Sieltä kyllä löytää heidän edustamansa politiikan painopisteet.
"
Vielä kerran. Mikähän mahtaa ymmärryksessä olla vikaa, kun samaa saa jankata (varmaan sen savolaisen puoliskoni syytä).

Kommenteissani ei ollut kyse siitä, etteikö melkein kuka hyvänsä kykenisi kaivamaan mainituista ehdokkaista tietoa. Kyse on siitä, että Huusko lähti lobbaamaan ehdokkaita vaikkei tiennyt (so ei ollut kaivanut esiin) näiden ehdokkaiden ajamia asioita. Huusko nosti esiin ehdokkaita näiden etnisen taustan pohjalta.

Toki sitä saa kukin kannattaa ja lobata ihmisiä millä kriteerillä hyvänsä. Joku ehdokkaan sukupuolen pohjalta, joku ehdokkaan etnisen taustan pohjalta, joku ehdokkaan kenkien lankkauksen tason pohjalta, mutta yhteiskunnan toimivuuden ja demokratian kannalta ehdokkaiden ajamat asiat tulisi olla tärkein kriteeri.

Eiköhän kommenttissa #4 jo kerrottu, mistä tässä lobbauksessa kenkä puristaa.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #63

Se vain saattaa johtua vaikkapa siitä, että Huuskokin arvostaa ehdokkaita jotka eivät tarkastele maailmaa vessapaperirullien läpi ja käyneet muuallakin kuin kaivolla ja postilaatikolla. Onhan siellä KD-puolueessakin ulkomaalaistaustaisia ehdokkaita ainakin yksi. Vaikutti aika avarakatseiselta tyypiltä.
Jos se Suomen sisäinenkin kansainvälistyminen alkaa ahdistamaan, niin siinähän on selvä tilaus Suomiamishi-liikkeelle. Nailonpaidan ylänappi kiinni ja suorat hänkselihousut ja eikun eristäytymään.

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #77

Siehän oot kova ukko haastelmaan olkinukkejoutavii (Karjalainen puoleni). Mie en tunnista mittään noist väitteistäs.

Etnisin perustein tehdyn lobbaamisen kritisointi on etnisin perustein tehtävän lobbaamisen kritisointia. Älä tee äläkä edes yritä tehdä mitään muuta johtopäätöksiä.

Suomeen suuntautuvasta maahanmuutosta 10% on työperäistä eikä minulla ole mitään sitä vastaan. Suomeen myös otetaan humanitaarisin perustein maahanmuuttajia, eikä sen kokonaismäärään minulla ole mitään vastaan; kriteereitä ehkä pitäisi tarkistaa. Saman vastaukseni löydät niin vaalikoneista, kuin Ylen vaalivideostani. Jos vain viitsisit nähdä vähän vaivaa sen esiin kaivamiseksi ;) Kun monen viisastelijan mukaan on niin helposti tehty.

Olen reissannut elämässäni ihan riittävästi nähdäkseni erilaisia kulttuureja Amerikassa, Pohjois-Afrikassa ja Asiassa. Ei mikään kulttuurien erityisasiantuntija, mutta ehkä omaa putkinäköäsi enemmän kuitenkin.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen Vastaus kommenttiin #86

Niin se suutahti Hrutsev Kennedylle kun tämä esitteli puhelinkeskusta Jenkeissä ja tiuskaisi, " meillä on enemmän puhelimia kuin teillä". Kuvailin vain yleisellä tasolla ehdokkaita , joita en soisi pääsevän eduskuntaan, mutta koska tunsit kuuluvasi kuvailemaani joukkoon, niin hyvä kun aloit irtisanoutumaan.

Pasi Pekkinen Vastaus kommenttiin #63

Janne Suuronen on ainakin omalla jankkaamisellaan osoittanut mistä ja kenen päälle suomalainen kristillinen pissii. Ja sitä tuntuu riittävän.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Maahanmuuttajilla hehkuttaminen on sama asia kuin sukupuolikiintiöt.

Olkoot vaikka kaikki maahanmuuttajia tai vain suomalaisia tai vain naisia tai vain miehiä, kunhan osaavat laittaa tämän maan asiat kuntoon. Mikään muu asia tai tausta ei saa olla itseisarvoltaan tämän suurempi.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Itseäni ihmetyttää vähän tämä julkisessa keskustelussa vallitseva ristiriitainen trendi.

Toisaalta korostetaan tasa-arvoa, ja että ihmisiä ei saa lokeroida syntyperänsä, seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuolensa mukaan.

Toisaalta sitten taas (ironisesti myös "suvaitsevaisten" toimesta) ihmisiin lyödään hyvin herkästi erilaisia leimoja juuri edellämainittujen ominaisuuksien perusteella ("ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kansanedustaja", "homoseksuaali presindenttiehdokas" tai "naisjohtaja").

Herkästi tulee sellainen tunne, että henkilö ikäänkuin nostetaan jalustalle kaiken kansan töllisteltäväksi, jopa vähän alentuvaan sävyyn. (Katsokaa kaikki! Jopa nainenkin voi olla hyvä johtaja! Katsokaa kaikki! Jopa homoseksuaali voi pyrkiä presidentiksi!)

Luulen, että monia maahanmuuttajataustaisia ja seksuaalivähemmistöjen edustajia saattaa jopa vähän häiritä, kun "suvaitsevaiset" ihmiset jatkuvasti korostavat heidän valtaväestöstä poikkeavaa taustaansa/seksuaalista suuntautumistaan, ikäänkuin se olisi ainoa heitä määrittävä tekijä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Ihmisten kategorisointihan on yksi ilmiö. Valitettavasti usein tulee sen kautta myös poltinmerkkejä, kun mieluummi kategoriat ovat negatiivisvoittoisia sen sijaan että niissä olisi jotain myönteistä.

Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola

Minua ei lakkaa hämmästyttämästä, että miksi ulkomaalaisuus on niin ihmeellistä?

Useimmat meistä suomalaisista ovat jo vuosikymmeniä voineet matkustella pitkin maailmaa. Jos ei osaa kieliä tai ei ole ollut rahaa matkustaa, niin televisiossa on tekstitys ja sieltäkin on vuosikausia voinut tutustua ja katsella sydämensä kyllyydestä ulkomailla syntyneiden elämää. Useimmilla meistä on myös ulkomaalaisia ystäviä, perheenjäseniä, tuttavia, naapureita ja työkavereita.

Mutta miksi silti vielä nykypäivänä jonkun syntyperä on toistaan parempi?

Ari Kemppainen

"Mutta miksi silti vielä nykypäivänä jonkun syntyperä on toistaan parempi?"

Koska jos "SE" kuuluu vähemmistöön? On sen pakko olla parempi, muuten on sulkeutunut ja ahdas mielinen rasisti, sanoisinko jopa supisuomalainen
http://hikipedia.info/wiki/Supi_Suomalainen

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Erityisen pöljää on nationalistinen kiihkoilu ja muiden kulttuurien väheksyminen.

Ari Kemppainen

Oliko Huuskon kommentti tarkoitettu minulle?
Jos on terve itsetunto, ja arvostaa omaa kulttuuriaan (Suomalaisuutta) niin kovin erikoista että heti se leimataan "nationalistiseksi" kiihkoiluksi?
Kun taas, vähemmistön edustajan kulttuurillinen ja seksuaalinen jopa uskonnollinen itsensä esiin nostaminen, on vain hienoa.
Merkillistä? että se myöskin koetaan "tietyissä" piireissä vähemmistöjen ja muiden kulttureiden väheksymiseksi?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #22

Ari Kemppainen, ei ollut, vaan yhtä ylemmäs.

Ari Kemppainen Vastaus kommenttiin #51
Käyttäjän marjukkakaakkola kuva
Marjukka Kaakkola Vastaus kommenttiin #51

Eli minulle?

Nationalistista kiihkoilua näkee harvoin, mutta lukuisat ovat ne kerrat kun saa lukea muunmaalaisia ihannoivia juttuja. Ja jos ei siihen kuoroon riemulla yhdy vaan kannattaa tasa-arvoa erilaista syntyperää olevien kesken, on - ilmeisesti nationalistinen kiihkoilija. ;)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #76

En nimittänyt ketään erityisesti nationalistiseksi kiihkoilijaksi. Oli vain tuollainen jatkolausahdus sinun kommenttisi perään.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Mitä merkitystä yhdellä edustajalla on, että on maahanmuuttajataustainen. Vain jos ryhmässään pääsee vaikuttavaan asemaan, muuten hän on vain yksi napinpainaja.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Markku: Mie ainakin halveksun kulttuureita missä naisilla ei ole oikeudet samoja, kuin miehillä ja he eivät ole tasavertaisia kansalaisia. Mutta en mä pietä itseäni parempana ihmisenä, kuin ketään tämmöisestä maasta tulevaa(ainakaan tuntematta).
Olen kyllä ulkosuomalaisena ylpeä omasta kultturistani ja pietän toisten tapoja joskus vähän hassuina ja välistä jopa sivistymättöminä.

Ps. Musta toi on oikeesti hassua hehkuttaa joitakin IHMISIÄ ihan vain siksi, että heillä on erinlainen tausta.

Pps. Rehellisiä ja päteviä ihmisiä sinne eduskuntaan kaivataan. Värillä ei ole väliä eikä sillä ketä kukanenki käy duunaamassa.

Hälsningar från Stockholm

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ei ulkomaalaisuus tai maahanmuuttotausta olekaan ihmeellistä. Närkästyneitä ovat toistaiseksi olleet vain nk. maahanmuuttokriittiset kommentoijat. Taustavaikuttimet vaihtelevat, mutta yhteisenä tekijänä lienee ajattelu: maahanmuuttotaustaiset ajavat maahanmuuttajien asiaa. Maahanmuutto taasen on monen mielestä joko voittopuolisesti tai yksinomaan kovin paha asia. Samalla unohdetaan se suurempi kokonaisuus, että maahanmuuttotaustaiset poliitikotkin ajavat suomalaisten asiaa.

Itselle tärkeiden asioiden ajaminen ja taustan (alueellinen, etninen, kielellinen, ammatillinen, sosiaalinen, jne.) korostaminen on poliitikolle ollut luontevaa ja eduksi. Miksi ei sitten suomalainen voisi tuoda esille maahanmuuttajataustaansa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Minulle ei ole väliä ehdokkaiden taustoilla, mutta tavallaan toivon, että yksi tämän kategorian ehdokas menisi läpi, koska uskon että yksi kehitystehtävä on silloin tehty ja loppuu se tietty maahanmuuttajuuden kyttääminen. Tällä hetkellä maahanmuuttajien ympärillä käy ihan käsittämättömien mittasuhteiden kihinä ja kuhina ja on sääli, että ehdokkaitakin katsotaan aina siitä maahanmuuttajanäkökulmasta. Etenkin kun he ovat keskenään varsin erilaisia ja sijoittuvat eri puolueisiin.

Ja mitä olen katsonut ehdokkaita, he ovat varsin hyviä ja omilla ansioillaan liikkeellä. Parhaimmat mahdollisuudet ovat Razmyarilla. Ihan sievoiset potit keräävät myös Hetemaj, Hussein ja Yanar. Ihan mielenkiintoinen ehdokas - josta en olisi tiennyt, ellei Halla-aho olisi toitottanut hänestä - on myös somalisyntyinen yrittäjä Ahmed Hassan, jonka kotimaakieli on ruotsi. Hassan on kuitenkin ehdolla pienessä RKP:ssä joten ehdokkuudella saanee vain kannuksia ja kokemusta omaan politiikantekoon.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mutta silti on vielä todettava, että maahanmuuttajataustainen ehdokas olisi kyllä eittämättä vahvistus eduskuntaan siinä mielessä että he siitä paljon tietävät. "Kaikenlaiset muslimit täällä hilluu"-tyyppinen politiikka on niin nähty.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Juu, hype tarvitsee sen käännepisteensä kyllä. Mitään vaikutusta sillä ei ole mihinkään (positiivista tai negatiivista), mutta saapahan historiankirjat taas yhden triviaalitiedon lisää.

Tosin se triviaalitieto on jo olemassa sinällään, mutta tässä yhteydessä ei taideta tarkoittaa eurooppalaisia.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Voimme kaikki rauhoittua: blogin yllä on kantasuomalaisen vaalimainos. Lepo vaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Montako maahanmuuttaja perhettä on vailla asuntoa?Millaista syrjintää heihin kohdistuu ,verrattuna suomalaistaustaisiin asunnottomiin?8000 ihmistä vailla asuntoa Suomessa,niin nuoria,perheitä,vanhuksia,työssäkäyviä.Kuinka moni ulkomaalaistaustainen tekee 6 eurolla duunia,ja on vaarassa pudota ilman eläkettä kohta köyhyysloukkuun?
es.Helsingissä teetettiin 6eurolla,ja 16 tuntisia päiviä.Myös muualla suomessa asuntoja vuokrataan ulkomaalaistaustaisille,ja halvalla teetetään duunia.As.tuet asuntojen omistajille.

Käsittääkseni ei tähän ongelmaan tarvita lisää lakeja,vaan entisten noudattamista.Kukahan tämän onkaan hyväksynyt,ja hyväksyy?Ei taida olla suomen kansa kuitenkaan.

Miten se edistää työllistymistä,että entisetkin on hoitamatta:kielitaidon puute,ammattitaidon puute jne.Eli pohjoismaiden ainoat leipäjonot ovat tuttuja siis heillekin,ja siellä ei mainostettua rasismia,ja kulttuurieroja ole.Tutkimuksessa mainitaan tosin venäläiset ja virolaiset,miten muut?

10 000 maahanmuuttajataustaista on kohta siinä iässä,että aika alkaa olla käsillä,onko muuta kuin ne suut ammollaan :ai,maahanmuuttajatkin ikääntyvät"ihmettelijöitä?

Poliitikot kun mielellään mainostavat nuoria ja terveitä,joita saadaan tekemään niitä pas..töitä,joita "suomalaiset eivät halua tehdä"tyylillä.Tosin unohdetaan mainita,että suomalaisia ei palkata,koska halvalla saa,jo ennestään huonosti palkatuille aloille.Kokoomus ja kumpp.tosin ajavatkin halpatyövoimaa,ja oikeuksien poistamista duunareilta.

Vai onko kyse vain ja ainoastaan ns.paremman väen eduista,niin maahanmuuttajien,kuin kantasuomalaisten poliitikkojen pyrkimyksissä?

http://www.hs.fi/kaupunki/a1305621149198

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Onko maahanmuuttaja automaattisesti aina pakolainen?

Ari Kemppainen

Ei.. siksipä ihmetyttää että juurikin nostetaan mielummin jakkaralle niitä "pakolaistaustaisia" maahanmuuttajia. Miksei tunnu suomen ylivoimaisesti suurinta ryhmä "venäläistaustaiset/viro" olevan hinkua sinne eduskuntaan?
Asiat on varmaan "heidän" mielestään täällä "SUOMESSA" niin hyvin ettei tarvitse valittaa?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #40

Itsehän he ovat sinne nousseet, eikä nostettu. Kemppainen, sinulla on hyvin erikoinen näkökulma, että politiikkaa tehdään valittamisen halusta. Sitä tehdään (toivottavasti) yhteisen rakentamisen vuoksi. Mutta sinänsä hyvä kysymys, mikseivät venäläistaustaiset ole lähteneet näkyvämmin mukaan politiikkaan.

Ari Kemppainen Vastaus kommenttiin #42

"Itsehän he ovat sinne nousseet, eikä nostettu."

Kyllä tämäkin blogi nousi ihan ihmeellisesti tänne karuselliin?

"sinulla on hyvin erikoinen näkökulma, että politiikkaa tehdään valittamisen halusta. Sitä tehdään (toivottavasti) yhteisen rakentamisen vuoksi."

Ellet vielä ole ymmärtänyt politiikan "ydintä" on se ihmisten/ryhmän etujen ajamista ja harvoin on ikävä kyllä ollut sitä yhteistä rakentamista, paitsi sotien jälkeen, kiitos sotiemme veteraanien ja isien ja äitien.

"Mutta sinänsä hyvä kysymys, mikseivät venäläistaustaiset ole lähteneet näkyvämmin mukaan politiikkaan."

Olisiko niin, kun totesin jo aikaisemminkin että "he" eivät koe tarvetta moiseen? Että Suomi on hyvä ja turvallinen maa asua ja elää, kun taas joidenkin ryhmien mielestä tämä sama suomi on rasistinen ja paskamaa?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Huusko: "Maahanmuuttajan läpimeno olisi uudenlainen kehitysaskel Suomen yhteiskunnalle, joka on kulkenut hyvinkin monikulttuuriseen suuntaan muualla paitsi eduskunnassa."

Mitä tämä mainitsemasi "monikulttuurisuus" oikein pitää sisällään kun onhan meillä eduskunnassa paljon eri uskontoja, uskonnottomiakin sekä edustettuna lukuisia eri vähemmistöjä sekä paikalliskulttuureja? Fatbarde Hetemajia ei äkkinäinen edes huomaisi maahanmuuttajaksi, mutta "Husu" Huseinin kylläkin. Onhan siellä nyt myös Jani Toivola, joka edustaa peräti kahta eri vähemmistöä.

Nimittäin vastustan sellaistakin kategoriointia että maahanmuuttaja on automaattisesti kotoutuksen ja monikulttuurisuuden rautainen ammattilainen. Vastaavalla logiikalla kaikki olemme asiantuntijoita kaikissa niissä yhteiskunnan sektoreissa joita olemme joskus käyttäneet. Soskun entinenkin asiakas on asiantuntija sosiaalitoimen järjestämisen suhteen, jokainen putkassa ollut omaa valtavan tietopankin sisäisen turvallisuuden alalta, jokainen armeijan käynyt on puolustuspoliittinen ekspertti, jokainen jolla on kämpässään sähköt on kykenevä menemään energiapoliittisella ohjelmalla eduskuntaan, jne.

Olisiko tässä sittenkin sellainen vivahde jota usein näkyy että asiantuntijuuden saavuttaminen toimenpiteiden kohteena päteekin ainoastaan maahanmuuttajiin? Kukaan ei nimittäin väitä vastaavaa valtaväestön edustajista tai vetoa siihen. Välillä hieman vaikuttaa että eräiden mielestä maahanmuuttaja ei voisi osata tai olla edes kiinnostunut muista asioista kuin maahanmuuttajista ja kotoutuksesta. Onhan se aikamoinen ennakkoluulo, vaikka kuinka hyväntahtoisena sitä esitettäisiin. Selkeää piilorasismia eli ajattelua sävyttävät erilaiset lukitut käsitykset jotka liittyvät henkilöön, olkoonkin ettei sanomisia ole tarkoitettu rasistiseksi tai pyritä lietsomaan ennakkoluuloja. Näin kuitenkin vahingossa tapahtuu ja kapeaa käsitystä maahanmuuttajista henkilöinä sekä poliittisina toimijoina ainoastaan vahvistetaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

En tiennytkään että Jani Toivola kuuluu kahteen eri vähemmistöön. Itseasiassa en tiennyt hänen kuuluvan vähemmistöön ollenkaan, paitsi tietysti ihonvärin suhteen.

Ilpo Sinettä

Makku Huuskolta jäi niinkin tärkeä asia huomaamatta kuin SDP:n ja Sekoomuksen laskevat kannatusluvut. Eikös jossain ollut jo laskelma että kumpikin puolue menettää noin 10 edustajaa. Ei sinne maahanmuuttaja-ehdokkaat mene läpi, eikä kyllä tarvitsekaan. Eiköhän me alkuperäiset kantasuomalaiset hoideta vielä omat asiat tyylillä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikka kokoomuksen ja SDP:n kannatus on laskussa, ne saattavat saada saman verran kansanedustajia läpi Helsingin vaalipiiristä kuin 2011. Tämä johtuu vaalimatematiikasta. Ensimmäinen voi saada siis kuusi ja jälkimmäinen neljä. Lisäksi huomionarvoista on, että Helsinkiin tulee yksi lisäpaikka.

Tässä yksi vaalipiirikohtainen ennuste Helsinkiin: http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/273506-en...

Tämä bloggaaja Antti Koskelan näkemys Helsingin vaalipiiristä on lukemisen arvoinen: http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18778...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Haluaisin nähdä sellaisen Suomen, jossa ei olisi erikseen maahanmuuttajaehdokkaita. Joskus 10 vuotta sitten äänestin useammassa vaalissa maahanmuuttajaa koska halusin sillä pienellä teolla rohkaista maahanmuuttajia osallistumaan vaaleihin ja politiikkaan. Yksi pääsikin kaupunginvaltuustoon, josta olen edelleen iloinen.

Nyt näyttää siltä, että puolueet haalivat melko kyynisesti vain erilaisia naamoja ehdokaslistojen koristeeksi ja maahanmuuttajien todelliset vaikutusmahdollisuudet jäävät usein aika suppeiksi. Toki hyviäkin maahanmuuttajaehdokkaita on mutta he ovat hyviä muista syistä kuin siitä, etteivät ole syntyneet Suomessa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Jotkut puolueet todellakin tuntuvat hankkivat ihan maahanmuuttajia, maahanmuuttajataustaisia tai julkkiksia ihan vain sen takia, että voisivat olla erityisiä.

Niko Sillanpää

Välisummataanpa keskustelua tässä välissä.

Eli "maahanmuuttokeskustelun ja -lainsäädännön varmuudella uudet näkökulmat" ovat ay-liikepainolastin puute ja muslimitaustaisen ehdokkaan vapaamielisyys. Lisäksi tätä edustaa suorien sanojen sanominen sosiaalisesti toimintarajoitteisille kansanedustajille. Lisäksi kyseessä on yksilöpsykologiasta yhteiskuntaan soveltamalla kehitystehtävän täyttyminen, kehitysaskel, joka saavutetaan pelkällä sopivan henkilön olemassaololla. Toivonen sentään pystyy leikkaamaan retoriikan ja toteaa, että kyse on etu- ja identiteettipolitiikasta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

"Tuttuja televisiosta" on blogin terävin huomio.

Erityisesti maahanmuuttajataustaiset henkilöt erottuvat jo ulkonäöltään muista television vaali- ja hömppäohjelmien osallistujista. Pelkällä julkisuudella ja eksoottisuudella pärjää nykykulttuurissamme erittäin hyvin ja tämä koskee myös politiikkaa, jossa asiasisältö helposti hukkuu vaalihumuun ja markkinatunnelmaan.

Helsingin keskusta tulevina viikkoina tulee jälleen kerran olemaan tutustumisen arvoinen paikka kaikille niille, jotka ovat päivitelleet suomalaisen demokratian alennustilaa viime aikoina. He saavat uskolleen vahvistuksen.

Moni äänestäjä ehtii saamaan suunsa makeaksi ja hernerokkaa rinnuksilleen useampaankin otteeseen, mutta viipyilevän ja epämieluisan jälkimaun aiheuttaa tietoisuus siitä, että tämä vaalitarjoilu on todellisuudessa omakustanteinen. Puoluetukea jaettiin viime vuonna 34 miljoonaa euroa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Maahanmuuttokriittisten sijaan kannattaa äänestää maahanmuuttajia eduskuntaan, edellisten suoritukset ovat olleet ö-luokkaa kuluneen vaalikauden aikana.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Intiaaneilla on ikiaikainen sananlasku "Saadksesi kalaa on ajateltava kuin kala" Tästä näkökulmasta katsoen maahanmuuttajataustainen kansanedustaja voisi tuoda lisä-arvoa päätöksiin jotka koskevat maahanmuuttoa.

Niko Sillanpää

Tuokin kaipaisi jotain konkretiaa, substantiointia.

Intiaanien viisaudet maksoivatkin sitten heille kokonaisen mantereen.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Granlund: "Intiaaneilla on ikiaikainen sananlasku "Saadksesi kalaa on ajateltava kuin kala" Tästä näkökulmasta katsoen maahanmuuttajataustainen kansanedustaja voisi tuoda lisä-arvoa päätöksiin jotka koskevat maahanmuuttoa."

Jokaisen maahanmuuttajan tarina on hyvinkin erilainen, joten mitään yleistä linjaa yksilökokemusten pohjalta on vaikea saavuttaa. En minäkään väitä olevani peruskoulun, lukion, armeijan tai ammattikorkeakoulujen asiantuntija, vaikka olenkin ne nuorempana käynyt. Kukaan ei oleta että noiden käyminen tekisi kenestäkään asiantuntijaa siitä miten koulutus olisi paras järjestää.

Todellinen ongelma, jota hyvin monet ovat haluttomia huomaamaan, on juuri se että minkä tahansa vähemmistön edustajaa kohdellaan kyseisen vähemmistön edustajana sekä vähemmistönsä poliittisena asiantuntijana. Maahanmuuttajassa nähdään häntä määrittävimpänä asiana maahanmuuttajuus ja häneltä halutaan linjauksia vain maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Kukaan ei ole niin suvaitsevainen että odottaisi saati kysyisi heiltä näkemyksiä juuri mihinkään muuhun, vaikka maahanmuuttajien näkemykset yhteiskunnasta eivät ole mitenkään yhtenäiset, vaan siellä on liberaaleja, konservatiiveja, vasemmistoa, oikeistoa, uskonnollisia ja uskonnottomia, jne.

Miksi juuri suvaitsevaisista suvaitsevaisimpia se ihmisen syntyperä kiehtoo niin valtavasti, luulisi henkilön arvoilla, kiinnostuksen kohteilla, osaamisella ja poliittisellakin kokemuksella olevan myös edes jotain väliä? Ainakin valkonaamaista suomalaista valitessa noille laitetaan paljon painoa, edes naisjärjestöt eivät enää kailota kuinka sukupuoli sinänsä pätevöittäisi ehdokkaan yhtään mihinkään.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Onhan eduskunnassa Ben Zyscowicz, isä on Puolasta muuttanut juutalainen ja äitikin syntyjään puolanjuutalainen jolla oli Suomen kansalaisuus. Benkusta ei tulla presidenttiä, koska hän oli viisivuotiaaksi asti Puolan kansalainen. On hän maahanmuuttajataustainen.

Jani Toivolan isä on Afrikasta, joten taustainen on hänkin ja kansanedustaja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ben Zyskowicz Ben Zyskowicz Ben Zyskowicz Ben Zyskowicz Ben Zyskowicz

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

SDP:n maahanmuuttoliturgia ei lupa hyvä, Nasima teki asiallinen maahanmuutto-ohjelma, sitä ei edes demareissa noteerata.

Vahvistamme vähemmistöjen oikeuksia. Aidosti tasa-arvoisessa yhteiskunnassa vaalitaan vähemmistöjen oikeuksia ja osallisuutta sekä monipuolista kulttuuria. Rasismi ja syrjintä ovat tuomittavia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kuuluvat samat oikeudet kuin valtaväestölle. Maahanmuutopolitiikan on oltava oikeudenmukaista ja reilua. Maahanmuuttaneiden osaaminen on saatava parempaan käyttöön.

Kokoomuksella maahanmuuttajat ei mainita lainkaan ohjelmassa, joten mamuasiat ei heitä kiinnostaa.

Salonkikelpoisten puolueiden maahanmuuttokannanotot ovat väsähtäneitä korulauseita.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Maria Jungner ja Nasima
Olin vahvasti Nasiman tukena myös vaaleissa, kun hän lähti demareiden ehdokkaaksi eduskuntaan. Kun hän ei sitten päässytkään läpi, olin hyvin pettynyt. Minä ehdotinkin, että Nasima pitäisi palkata mieheni eduskunta-avustajaksi.

Kun Nasimasta ja Mikaelista otettiin salakuvia jokin aika sitten heidän poistuessaan baarista, olin pahoillani erityisesti Nasiman puolesta. Hän oli työskennellyt sitkeästi menestyksensä eteen, ja yhtäkkiä hänestä yritettiin tehdä perätöntä huhua. Itse en vihjailuista välittänyt, sillä olen jo oppinut, että julkisuus elää omaa elämäänsä. Tiedämme sekä Mikaelin että Nasiman kanssa, mikä on totuus, eikä tämä ystävyys kohuista horju."

Razmyar muutti perheensä kanssa diplomaattina toimineen isänsä työn vuoksi ensin Moskovaan vuonna 1989 ja sieltä Suomeen Afganistanin levottomuuksien aikaan vuonna 1992.[2] Hän puhuu darin kieltä. Razmyar valmistui ylioppilaaksi Töölön yhteiskoulusta vuonna 2004. Hän on suorittanut yhteisöpedagogin ja valtio-opin opintoja.[3]

Vuodet 2006–2007 Razmyar työskenteli Kansainvälinen siirtolaisjärjestön tehtävissä Tanskassa, minkä jälkeen hän on työskennellyt Mannerheimin Lastensuojeluliitossa ja Monika-Naiset-liitossa maahanmuuttajia koskevissa tehtävissä.[4] Vuonna 2010 Razmyar valittiin vuoden pakolaisnaiseksi perusteena tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen.[2][5] Samana vuonna hän osallistui Tanssii tähtien kanssa -ohjelman viidennelle kaudelle, mikä herätti keskustelua Suomen afgaaniyhteisössä.[6]

Just,just.Husukaan ei tarvitse ilman tukijoita olla(on muuten yhteisöpedagogi hänkin),kuten ei oikeastaan kukaan noista julkkisedustajista.Kun on suhteita sopivasti,eikä näistäkään kukaan ole mikään orpo piru Suomessa,kuten joku tuolla antoi itsensä ymmärtää.Kyllä siinä on julkisuus ja tukijoukot,rahahanat saatu aukeamaan.Näistäkään ehdokkaista ei kukaan ole vaille mitään,eikä idiootti joka ei osaa omaa etuaan ajaa.Kuka siellä on ns.tavallisten ulkomaalaistaustaisten etuja ajamassa,eli näiden 90 luvulla tulleidenkin,heikomassa asemassa olevien?

Näillä julkisuuden valokeilassa pastattelevilla on sama vika kuin muillakin pyrkyreillä,on unohtunut ne tavalliset ihmiset.Tanssitaan tähtien kanssa,ja lööpeissä mainostetaan itseään.Eipä taida siellä "alemmalla tasolla"kaikki sujua kuin tanssi vaan,ei saanut töitä edes ammatti ihmiset,ulkomaalaistaustaiset,kun ei julkisuutta ja tukijoukkoja.

Jari Lindoos

Monilta meni iltapäivän reilun kaupan kapselikahvi väärään kurkkuun, kun yksi ns mokutuksen ylipapittarista, Expressen lehden kolumnisti Ann-Charlotte Marteus tuli kaapista ulos.

http://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marte...

Minä olin mukana rakentamassa mielipidekäytävää (määrittämässä Oikeita, hyväksyttävinä pidettäviä mielipiteitä), mikä on estänyt rakentavan keskustelun maahanmuutosta ja kotouttamisesta.

Muistini saattaa pettää, mutta luulen aloittaneeni urani mielipidekäytävän rakentajana tosissaan vuonna 2002, kun Kansanpuolue vaati kielikokeita Ruotsin kansalaisuutta havitteleville. Osapuilleen samoihin aikoihin kuvottava islamofobian aalto rantautui meille Tanskasta. Minä monien muiden lailla pelkäsin Tanskan sairauden tarttuvan. Padon rakentaminen tuli ajankohtaiseksi.

Samoihin aikoihin myös Ruotsidemokraatit ilmaantuivat poliittiselle kartalle. Pelkkä ajatus siitä, että niin inhottava puolue nähtäisiin Ruotsin valtiopäivillä, oli etova. Ja sitä paitsi se tuntui loukkaavalta. Ruotsihan on Ruotsi. Ainutlaatuinen poikkeus. Humanitäärinen suurvalta.

Minulle mielipidekäytävän rakentaminen tarkoitti työskentelyä kahdella eri saralla. Ensinnäkin missioni oli kertoa Ruotsidemokraattien muodostamasta vaarasta ja nuijia maan rakoon kaikki ne impivaaralaiset, jotka miettivät puolueen äänestämistä. Toiseksi minun oli torpattava kaikki ne yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistujat, jotka käyttivät ilmaisuja, mitkä jollain tapaa normalisoivat Ruotsidemokraattien kuvaamia yhteiskunnan kipupisteitä. Jokaisen idiootin, joka käytti sanoja tai faktaa, mitkä jollain tapaa voitiin tulkita rasismiksi tai edes lipsahdukseksi sitä kohti, oli saatava tuntea tyhmyytensä nahoissaan.

Näihin sisältyi kaikki tekstit, mitkä kyseenalaistivat Ruotsin kyvyn suoriutua kunnialla suuresta määrästä tulijoita lyhyessä ajassa. Näitä juttuja en listannut ”työmarkkinat”, ”asuntomarkkinat”, ”hyvinvointi” tai ”koulutusjärjestelmä” kategorioihin, siis politiikka-otsikon alle. Ei, minä luetteloin ne moraaliksi rikoksiksi: ”rasismiksi”, ”itsekkyydeksi” ja ”pahuudeksi”.

Kiitos kysymästä, työ mielipidekäytävän kanssa sujui hyvin, vaikkakaan en itse kokenut sitä käytäväksi. Mielipidekäytävällä on samoja taianomaisia ominaisuuksia kuin Tohtori Whon Tardisilla: Sen kyydissä kaikki tuntuu äärettömän suurelta, yhtä suurelta kuin Totuus. Vasta kun hyppäät pois sen kyydissä, tajuat kuinka kapea käytävä on. Ja se kutistuu koko ajan.

Mielipidekäytäväaikanani sain paljon vihapostia. Mutta sitten alkoi tulla toisenlaisia viestejä, surullisia, ahdistuneita sähköposteja aivan tavallisilta ihmisiltä. Yksi niistä riipaisi minua erityisesti:

”Ann-Charlotte, jos pelkään, että maahanmuuttopolitiikka ei toimi, mutta en missään nimessä halua äänestää Ruotsidemokraatteja, niin mitä minun pitäisi tehdä? Ketä minun pitäisi äänestää? Ole kiltti ja vastaa”.

En vastannut. Keskustelu jonkun kanssa, joka tosissaan mietti tulijoiden määrä, oli tabu. Se oli, kuin olisi tanssinut valssia Kent Ekerothin (SD) kanssa.

Vastaamatta jättäminen oli minulle moraalinen ja henkinen tappio, mikä jäi kalvamaan.

Muutkin asiat alkoivat mietityttämään. Kun kollegani Anna Dahlberg pari vuotta sitten kirjoitti, että tulijatulvan myötä on syntynyt asuntopula, hänen katsottiin kalastelevan sameilla vesillä. Pitkän aikavälin väistämättömistä käytännön ongelmista keskusteleminen oli muuttunut täysin mahdottomaksi.

Keskusteluilmasto alkoi tuntua epäterveeltä.

Sellaisena se on kuitenkin jatkunut. Tässä eräänä päivänä kansanpuoluelainen ja ympäristötuhopuoluelainen keskustelivat Twitterissä. Liberaali ihmetteli, millä ihmeen konstilla kunnat pystyvät huolehtimaan muutaman vuoden sisään odotettavissa olevista 400.000 tulijasta? Ympäristöntuhoaja vastasi: ”Tuolla retoriikalla pelataan Pimeyden Voimien pussiin”.

Yksinkertaiset faktat toisin sanoen luokitellaan ”haitalliseksi” retoriikaksi. Todellisuus on – fascistinen?

Näin käy, kun keskustelu maahanmuutosta (politiikka) rinnastetaan täysin rasismiin (moraali). Ja sama toteutuu silloin, kun oikeutettua Ruotsidemokraattien ideologian kritiikkiä aletaan kohdistamaan myös niihin, jotka haluavat keskustella maahanmuuton käytännön seuraamuksista.

Luojan kiitos Ruotsista ei ole tullut Tanskaa. Ehkäpä tämä on mielipidekäytävän ansiota. Mutta hinta on kova: Itsesensuuria siellä täällä, pelkoa tutkia todellisuutta avoimesti ja uskon väheneminen argumentin voimaan. Tästä on seurannut kansan tyhmentymistä, poliitikkojen moraalista yliherkkyttä sekä yhteiskuntaongelmia, jotka olisi pitänyt noteerata ja joihin olisi pitänyt puuttua jo aikoja sitten.

Kalliiksi tuli tämä käytävä.

Ann-Charlotte Marteus

Ja niin se tulee kalliiksi Suomellekkin.

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti

"punaniskaisin". Täyttyykö tuossa rasismin tunnusmerkit?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

"Punaniska" tulee kai alunperin "punajaloista" (red legs), jota käytettiin irlantilaisista orjista barbadoksella, ne kun alkoivat punottaa peltotöissä.

Kolonialisminaikainen käsite, jolla osoitetaan halveksuntaa sosiaalisesti alempaa kastia kohtaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Sadan kommentin raja on ylittynyt, kuten oli tarkoituskin.

Ehdokas Ozan Yanar (vihr., Helsingin vaalipiiri 89) luultavasti tulee valituksi varsinkin, kun Soininvaara ei jatka.

Vaalisivuillaan ehdokas esittää, että ”Taloustieteilijänä haluan etsiä keinoja” .. ”Taloustieteilijänä olenkin keskittynyt…” – se on koko ajan ”taloustieteilijänä” eikä jotakin muuta. ”ha”-tavu on jäänyt pois sloganista ”maan muuttaja”. Ehdokas kieltäytyy asettumasta ”maahanmuuttajaehdokkaaksi” ja karnevalisoi koko maahanmuuttajaposition.

Tämä vetoaa äänestäjään, jolle Ozan Yanar sijoittuu vaalikoneiden tuloksissakin korkealle. Olisi hyvä, että ei-Suomessa syntynyt ehdokas pääsisi läpi juuri Vihreistä, jotka ovat yleensä syrjäyttäviä suvaitsijoita ja asettuvat ylhäältä käsin määrittelemään ja suvaitsemaan kaikenlaisia vähemmistöjä. (RKP:ssä taas vähemmistöt voivat enemmän puhua omissa nimissään, tietyin varauksin.)

Ozan Yanar ei vaalikonevastauksessaan tue Suomen liittymistä Natoon, mikä saattaa olla äänestäjälle olennainen valintaperuste. Fatbardhe Hetemaj (kok) on jokseenkin samaa mieltä siitä, että Suomen tulisi tällä vaalikaudella ryhtyä valmistelemaan hakemista Natoon.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ozan Yanar (vihr.) on puolueessaan nouseva hahmo ja sai eurovaaleissa viime vuonna yli 2 000 ääntä. Hän ei ole ollut ehdolla eduskuntavaaleissa aiemmin. Yanarinkin voi toki lukea mahdollisiin läpimenijöihin Helsingistä.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Keskustalle toisen paikan saaminen Helsingistä edellyttäisi yli 80% kannatuksen kasvua edellisistä eduskuntavaaleista. Eihän sellaiseen voi uskoa edes keskustalaiset. Että se siitä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Asetelmaa heidän kannaltaan helpottaa se, että Helsingin vaalipiiriin on tullut yksi lisäpaikka ja puolueen kannatus on valtakunnallisesti korkella tasolla. Helppoa toisen paikan saaminen ei ole, sillä keskustan listan pitäisi tosiaan lähes tuplata Helsingin äänimäärä viime kerrasta. Jos paikkaluku Helsingistä jää yhteen, on tulos taatusti heille pettymys, ja tällöin esimerkiksi Olli Rehn tai Paula Lehtomäki jäisi ulos eduskunnasta.

Niko Sillanpää

Vaikuttaa, että tämän keskustelun voikin sitten summata.

Tiesin jo kommenttia #1 kirjoittaessani, että mitään järkevää vastausta kommentissa esittämääni kysymykseen en tule saamaan siitä yksinkertaisesta syystä, että mitään päätoimittaja Huuskon mainostamia "uusia näkökulmia" ei tuossa kontekstissa tällä hetkellä ole, eikä niiden ilmaantuminen ole odotettavissakaan. Nuo "uudet näkökulmat" oli toki tarkoitettukin vain retoriikaksi, eli siinä mielessä olin päätoimittajalle ehkä turhan ankara.

Blogin aihehan on yhtä tuore kuin vasta esiin kaivettu muumio. Tätä asiaa on päivitelty nyt ainakin vuoden 2003 eduskuntavaaleista lähtien.

Lähestymistapakin on aikaisemmasta tuttu: Noteerataan kategorian "maahanmuuttaja" alla ulkomaista alkuperää olevien vähäinen edustus valtakunnan tason politiikassa. Sitten kuitenkin vaikka määrällisesti suurimmat maahanmuuttajaryhmät ovat venäläiset, virolaiset ja ruotsalaiset, näillä taustoilla menneet, olevat ja tulevat kansanedustajapaikat ja muut poliittiset positiot eivät kelpaa, vaan tarvitaan Maahanmuuttaja. Syy tähän on, että tässä diskurssista kyse ei ylipäätään ole maahanmuuttajuudesta, vaan, kuten yllä käy ilmi, postkolonialisten uhrimytologian huomioivan kehitystehtävän suorittamisesta.

Kyse ei ole politiikan substanssista, vaan ideologisesta rituaalista.

Herääkin kysymys, riittääkö tämän kehitystehtävän, tai päätoimittajan sanoin "uudenlainen kehitysaskel Suomen yhteiskunnalle", suorittamiseen puheena olleista Razmyar tai Hetemaj valituksi tullessaan. Molemmat nimittäin ovat liiankin suomalaisia, liian vähän toiseutta, tai päätoimittajan sanoin "monikulttuurisuutta". Itse veikkaan, että ei riitä, ainakaan aihepiirin puritaaneille.

Käyttäjän amgs kuva

Yhdenvertaisuus lain edessä näköjään ei toteudu blogikansan parissa. Eduskunnassa tarvitaan valveilla olevia KANSALAISIA.

Varmasti moni maahanmuuttaja on kanssani samaa mieltä siitä, että on ihan turhaa puhua heistä ja meistä. Moni keskustelija tässä elää mielikuvituksellisessa nettimaailmassa, jossa argumentointi on radikaalisoitunut. Olen joka päivä tekemisissä suomalaisten kanssa monissa kylissä Uudellamaalla ja minusta suorat kontaktit ihmisten kanssa puhuvat eri kieltä kuin nettipalstoista voisi luulla. Minä suomalaisten keskellä olen vain yksi ihminen muiden joukossa. Miksi siis pitäisi olla kuin ei osaisi ajaa asiansa ja tarvitsisi sitä varten omia ehdokkaita? Niin kauan kun eduskunnassa on Outi Alanko-Kahiluotoja ja ehdolla Pia Lohikosken, Paula Nordtrömin, Joona Räsäsen ja Birgit Aitakummun kaltaisia ja lisää heidän kaltaisia pääsee eduskuntaan niin asia on OK. Menestystä silti Nasimalle ja Fadelle!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Lisään tähän vielä tilastopohjaista asiaa. Suomen väestöstä vajaa 300 000 eli 5 prosenttia on ulkomailla syntyneitä. (Lähde: Tilastokeskus http://www.tilastokeskus.fi/ajk/tiedotteet/2014/uu...)

Eikö eduskunnan koostumuksen olisi hyvä heijastella koko kansaa? Karkealla matematiikalla ulkomailla syntyneitä tulisi olla sillä perusteella 200:sta jopa kymmenkunta. Se tuntuu isolta määrältä, mutta yksikin olisi hyvä alku.

Niko Sillanpää

Kaikki heistä eivät ole äänioikeutettuja eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän amgs kuva

Ajatuksen lähtökohta on etnisyys tai tässä tapauksessa se, etteivät nuo 300 ole syntyneet Suomessa ja näin heillä olisi muita erikoistarpeita kuin muilla Suomessa syntyneillä kansalaisilla. Näin on teityyn rajaan asti, kuten silloin kun ihminen saapuu maahan ja tarvitsee yhteiskunnalta tukea kotoutumiseen. Kuukausien ja vuosien kuluttua tämä tulija toimii, jos kaikki sujuu hyvin, myös yhteiskunnan hyvksi ja hän tarvitsee samoja palveluja kuin muut kansalaiset. Ei ole siis pitkälti perusteltua jakaa kansalaisia Suomessa syntyneihin ja muihin. Moni ehdokas, kuten Nasima ja Fade, evit profiloituu maahanmuuttajaehdokkaina, koska tajuavat olevansa koko kansan palveluksessa ja näin sen pitäisi olle. Kun me päästään siihen, ettei ole olemassa tarvetta jakaa kansalaisia, niin Suomi on ihan mukava paikka kaikille kansalaisille. En ajattelee sinua erilaiseksi tai erityiseksi ihmiseksi, koska olet syntynyt Suomessa ja näytät erilaiselta. Ainut seikka minkä takia kunnioitan sinua enemmän kuin muita on se, että olet ihminen isosti ja pidän kovasti kirjoituksista ja onhan päätoimittajalla iso tehtävä ja vastuu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Etnisen taustan perusteella tässä esille nostetut ehdokkaat (mm. Rasima, Husu ja Fathbarde) eivät ainakaan blogiensa perusteella ole tuoneet mitään erityisen tuoreita tai uusia näkökulmia esim. EK-vaaliehdokkaina - edes maahanmuuttokeskusteluun. Puoluetausta on alkanut jo syödä...

Toki tällaista etnisyyteen perustuvaa erottelua ja erityiskohtelua tulisi välttää, ettei synny käsitystä puolueiden listoilleen ottamista vetonauloista tai tiettyihin kohderyhmiin otetuista ääniharavista. Näistähän oli muutama viikko sitten julkisuudessa värikästä sanailua.

Tällä logiikalla arvokkaita ehdokkaita voisivat olla 4-10 vuotta ulkomailla asuneet suomalaiset, jotka palattuaan asettuvat EK-vaaliehdokkaiksi. Löytyisiköhän sellaisiakin? Uskon niin.

Mutta miksikäs ei. Voihan juttuja kirjoitella erikoisten nimien, syntyperän tai ulkonäönkin perusteella.

Maahanmuuttokeskusteluun voisi löytää uusia aineksia Ruotsista, jossa asia on taas pinnalla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

En ymmärrä: "Huhtikuun eduskuntavaaleissa saattaa tapahtua se, mitä moni on toivonut ja joku punaniskaisin myös pelännyt. On hyvin mahdollista, että lakejamme valitaan laatimaan maahanmuuttajataustainen henkilö.

Tämä olisi historiallista, vaikka kaksi Suomessa syntymätöntä meillä on jo eduskunnassa sotien jälkeen vaikuttanutkin."

Eivätkö nuo kaksi "Suomessa syntymätöntä" olleetkaan maahanmuuttjataustaisia?

PS: Unohdit J. Zilliacuksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset