Ulkoministeri Tuomiojan outo kysymys minulle

Minulla oli ilo olla kuluneella viikolla tentittävänä Vaalitentti "nurinpäin" -tilaisuudessa.  Siinä ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen esittivät mInulle, Kansan Uutisten päätoimittajalle Sirpa Puhakalle sekä mediatutkija Salli Hakalalle mediakriittisiä väittämiä ja kysymyksiä.

Pääaiheina olivat suomalaisen median tekemiset kiristyneessä maailmanpoliittisessa ilmapiirissä ja talouden ilmiöiden kuvaajana. Vähän sivusimme myös Talvivaaraa ja sitä kautta ympäristöasioita. Keskustelua veti Ydin-lehden päätoimittaja, ex-demariministeri Arja Alho.

Tilaisuuden avaukseksi saimme ulkoministeri Tuomiojan lyhyen katsauksen iltapäivälehtien lööppeihin. Koosteeseensa hän oli poiminut useita Venäjä-aiheisia otsikoita, joissa puitiin muun muassa venäläisten lentokoneiden tekemiä ilmatilaloukkauksia Suomen puolelle ja venäläisten kohua herättäneitä kiinteistökauppoja Suomessa.

Siis arvaamattomaan Venäjään liittyviä pelkoja ja uhkia viimeisen runsaan vuoden ajalta, jolloin naapurimaamme on käyttäytynyt todistetun härskisti Ukrainassa ja vähän muuallakin.

Lehtien myyntiotsikot eivät selvästikään miellyttäneet Kataisen/Stubbin hallituksen ulkoministeriä, sen näki heti. Hänen mielestään mediassa on nimittäin nyt kampanjoitu. Samansuuntaisesti asian tuntui näkevän myös toimittajakollegani Puhakka, joka on taustaltaan poliitikko – vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri ja viittä vaille kansanedustaja.

Kampanjoitu mediassa siis minkä puolesta tai mitä vastaan? Ajatuksenjuoksu meni niin, että Venäjää vastaan olisi täällä tarkoitushakuisesti rakenneltu viholliskuvia. Epäilemättä suomalaista mediaa (joka oli tarkastelussa typistynyt iltapäivälehdiksi) oli syytä epäillä myös kansan natottamisesta, mitä ei kuitenkaan ääneen sanottu.

Asetelma oli totta vie kiinnostava, koska olin riippumattoman ja yksityisen median ainoa edustaja Helsingin yliopistolla. Siis vähän niin kuin yksi meistä poloisista syytetyistä.

Joitain muitakin yksityisen median henkilöitä järjestävänä seurana ollut kansalaisliike Vapaus valita toisin oli tosin paikalle kysynyt. Eivät  olleet päässeet.

No mutta minähän puolustan kotimaista laatumediaa, myös iltapäivälehtiä, jos tätä Suomen moniarvoista uutisporukkaa salaliitoista aletaan epäillä ja jopa Venäjän yksisilmäiseen valtiomediaan ryhdytään vertaamaan. Puolustan minä myös Yleisradiota. Senkin uutistoimintaa ulkoministeri tohti tuossa tilaisuudessa epäillä joiltain osin tarkoitushakuiseksi.

Tuomioja esitti minulle suoria kysymyksiä, mistä olin luonnollisesti otettu. Outona rinnastuksena toden totta pidän sitä, että hän näkee yhtäläisyyksiä Venäjän median propagandan ja suomalaisen "lööppijournalismin" välillä.

Esimerkiksi hän otti ilmatilaloukkaukset, joiden käsittely oli hänen mukaansa suomalaisissa iltapäivälehdissä ja muuallakin ollut liioittelevaa.

Tuomiojan kysymys Huuskolle typistetysti (Tilaisuuden Youtube-videolla kohdassa 2:08):

"Väitätkö, että tässä ei ole jokin tietoinen poliittinen kampanja, valinta, takana silloin, kun tehdään tätä? Totta kai sitä viholliskuvia voitaisiin lisätä vaikka mistä suunnasta, mutta se ei vastaa sitä tarkoitusta, mitä tällä journalismilla on".

Huuskon vastaus typistetysti:

"Näen tässä ajattelussa pikkuisen, suokaa anteeksi jos käytän tällaista ilmaisua, salaliittomaista ajattelua… Jos pöydällä on tarjolla julkkisjuttu, Venäjä-teemajuttu tai tosi-tv-juttu ja (iltapäivälehdissä) mietitään, mikä parhaiten huomenna myy, lööppiin saatetaan mielellään vetää kyseinen asia ilman, että siinä on mitään tietoista viholliskuvan rakentelua".

Kerroin siis näkemyksenäni, että kyse on noissa tiedotusvälineissä raa'asta bisneksestä, ja siihen vastasi Tuomioja näin:

"Se voi onnistua kerran tai kaksi, mutta kun se on näin systemaattista, tuota selitystä en usko".

Kun kerran noin selkeästä uskon asiasta on kysymys, siitä on kai ulkoministerin kanssa turha väitellä. Vai mitä?

Jos haluat nähdä runsaan 25 minuutin koosteen sanailustamme, katso video täältä.

 

 

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu