Markku Huusko

Yli 2 000 urhoollista, kunnioitan teitä

Täytyy myöntää, että on perhosia vatsassa. Minua aidosti jännittää, mitä tämä vaali-ilta tuo tullessaan.

Kun minullakin, sivustaseuraajalla, on tällainen olo, mitä mahdatte miettiä te yli 2 000 ehdokasta, joista moni on laittanut kuluneina viikkoina, kuukausina ja vuosina kaikkensa peliin, jotta tänään tulisi kannaltanne toivottava tulos?

Te olette seisseet sateessa ja viimassa juna-asemilla, kauppakeskusten edustoilla, katujen kulmauksissa ja toreilla itsestänne kertomassa. Teitä on jopa hätistelty pois tuulikaapeista.

Lisäksi te olette bloganneet, tviitanneet, facebuukkailleet ja sähköpostitelleet aikaisin aamulla ennen töihin menoa ja illan pimenevinä tunteina. Olette yrittäneet keksiä pohdiskeltua ja nokkelaa sanottavaa, jotta kansalaiset huomaisivat juuri teidät tässä valtavassa tiedontulvassa.

Johonkin otsikkoonne ja ajatukseenne media on ehkä tarttunut. Useimpiin ei.

Moni teistä on polttanut pienen omaisuuden tunnettuutta parantaaksenne. Olette ostaneet lehti-, verkko-, tv-, radio-, ja tienvarsimainontaa. Olette kierrelleet vaalipiirejänne sekä tarjonneet kahvia ja kakkua tutuille ja tuntemattomille. On teistä moni toki saanut merkittävää rahallista tukeakin toimintaanne. Se saattaa vähemmälle jääneitä kismittää.

Teidän on pitänyt opetella verkossakin uusia tekemisen ja mainonnan muotoja, koska ette halunneet antaa etulyöntiasemaa kilpailijalle. Nämä vaalit olivat taas mediankin osalta erilaiset kuin 2011.

Minä kunnioitan syvästi teitä, jotka tähän armottomaan kisaan olette lähteneet. Uskon, että te kaikki haluatte ideologiasta ja valitsemistanne poliittisista ratkaisumalleista riippumatta tehdä parhaanne Suomen hyväksi.

Te olette suomalaisen demokratian ydinjoukko, josta vain vähemmän kuin joka kymmenes tulee valituksi. Päätavoitteensa saavuttaa 200 suomalaista eri puolilta Suomea. Ilon päivän jälkeen teille valituillekin koittaa arki, joka tuo mukanaan valtavan vastuun, vastuun Suomen tulevaisuudesta.

Sattumalta te ette tässä tarjolla ole olleet, vaan lähes järjestään takana ovat jo monenlaiset prosessit puolueissa ja muissa taustajoukoissa. Lähipiireissänne on paljon heitä, jotka olisivat halunneet olla teidän tilallanne nyt ehdolla, mutta eivät päässeet. Joku saattoi pelata kovaakin peliä ja pelaa sitä ehkä jatkossakin.

Kilpailu äänistä ja suosiosta on kovaa, mutta suomalainen demokratia saa siitä jatkuvasti uutta voimaa. Päätöksenteon korkeakouluina toimivat kunnanvaltuustot, kansalaisjärjestöt ja jopa asunto-osakeyhtiöt - kaikki organisaatiot, joissa kunnioitetaan yhdessä päättämistä.

Myös täällä verkossa demokratia on löytänyt uusia toteuttamisen tapoja ja siinä samalla kehittynyt. Ilokseni olen pannut merkille, että nämä vaalit ovat olleet näin verkkopalvelun ylläpitäjän näkökulmasta selvästi fiksummat kuin vuoden 2011 vaalit.

Nyt lähden äänestämään yhtä teistä urhoollisista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jarmonieminen kuva
Jarmo Nieminen

Kiitos Markku kirjoituksestasi. On monelle todella tiukka paikka kun kello 20 julkaistaan ennakkovaalien tulokset. Osalla kuukausien työ valuu sekunnin murto-osissa tajuntaan. Adrenaliini valtaa kehon. Pettymys on valtava. Toisilla alkaa tunteja kestävä sydäntä riistävä, ahdistava jännitys.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos. Jännitys tiivistyy. Enää kolme tuntia ennakkoäänestystulokseen...

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Näinhän tuo on. Jotta valituksi voisi tulla, pitää ensin olla uskallusta ryhtyä ehdokkaaksi. Tuo on monessa mielessä todella suuri kynnys ylittää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Urhoollisia olemme myös me äänestäjät, jotka vaalikopissa merkitsemme valitsemamme numeron äänestyslappuun tietoisina siitä, ettemme tiedä mitä siitä on seurauksena vaikeuksissa kamppailevalle Suomelle, isänmaallemme.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kun äänestää, on myös purinalle pohjaa, jos itselle mieleiset näkemykset eivät vaaleissa voita tai asiat eivät muuten mene kuten itse haluaisi.

Itse kävin äsken ääneni antamassa. Oli äänestyspaikalla taas mukavan arvokas tunnelma.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä pohjustusta illan fiiliksiin, kun Tarmo Ropponen & Co puivat aikaisempia tulosiltoja ja pohtivat nykymenoa: http://areena.kokeile.yle.fi/1-2398927

Uuden Suomen toimitus raportoi illan aikana myös aktiivisesti. Koetamme välittää osaltamme tunnelmia voittajien ja häviäjien leireistä.

Puheenvuoron blogeissa on tänään melkoisella varmuudella kuhinaa, jota ei muualta löydy.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Saapas nähdä voisiko Ropponen tehdä uusintakirjoituksen tästä aiheesta.
http://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/56336-saatyt...

Pian nähdään jatkuuko meno samanlaisena kuin ennen.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Itse kävin juuri äänestämässä oman piirin piraattia, en kuitenkaan itseäni, enkä todennäköisintä läpimenijäämme - halusin vain palkita kaverin siitä, mitä tämä teki perjantaina. Joka tapauksessa ääni on nyt yhteisessä potissa.

Kohta purkamaan vaalimökkiä ja pesemään pois teippitahroja kontin kyljistä. On ollut hyvä kampanja, vuosi vuodelta kaikki onnistuu paremmin. :)

Käyttäjän JaakkoMeretniemi kuva
Jaakko Meretniemi

Kiitos UusiSuomi! Demokratian ja isänmaan asialla ollaan kaikki.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos! Ei ole demokratian voittanutta.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

BBC uutisoi suhteellisen tuntemattoman miljonäärin haastavan pääministerin vaaleissa.

Kyseessä on?
-Ukraina
-joku Afrikan maa
-joku Länsi-Euroopan maa

Vihje: ko. maassa politiikka on mitä suuremmassa määrin uskonnollinen kokemus

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toinen vihje: arkkipiispa kävi hyvissä ajoin ennen vaaleja sopimassa päätoimittajien kanssa nollatoleranssista.

Reijo Tossavainen

Se oli omalta osaltani hyvin mieleenpainuva hetki, kun ensi tieto läpimenostani lävähti ruutuun. Nyt en ole ehdolla, mutta silti jännityksellä odotan. Pidän todennäköisenä, että gallupit ja lopputulos ovat hyvin erilaisia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Reijo, on ollut varmasti hurja hetki. Pidän myös hyvin mahdollisena, että näemme tänään suuria yllätyksiä puolueiden kannatuksissa. Yksittäisten läpimenijöiden ja putoajien kohdalla tämä on lähes väistämätöntä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hyvää päätoimittaja-toisinajattelija debattia, kunhan muistaa Niklas Herlinin kehut toisinaan ajattelemaan uskaltavalle Björn Wahlroosille joka "nousi virkamiehen pojasta melkein omistajien tasolle".

Petteri Hiienkoski

Jos ollaan ihan rehellisiä, tämä demokratian "ydinjoukko" on pitkälti edelleen demokratian portinvartijoiden eli median armoilla. Some ja vaalikoneet ovat hieman demokratisoineet tilannetta, purkaneet institutionalisoituneen median monopolia ja edistäneet sananvapauden toteutumista.

Median edustajat ovat vaaleissa kuitenkin edelleen niitä kuninkaantekijöitä. Isolla rahalla, tuli se sitten suuryrityksiltä tai etujärjestöiltä, saavat puolueet ja ehdokkaat ostettua vaalimenestykseen välttämätöntä näkyvyyttä, jota "riippumattomalla" medialla sitten on taipumuksena vahvistaa.

Ylen toteuttama vaaligalleria, jossa jokaista ehdokasta haastateltiin videolle, oli askel oikeaan suuntaa. Siitä kiitos Ylelle!

Media, joka tyytyy vallanpitäjien sylikoiraksi, ei täytä tehtävää, mitä länsimainen demokratiakäsitys medialta edellyttää.

On erittäin hyvä asia, että puoluerahoituksen julkisuutta on lisätty. Jotta media voisi täyttää edes jossain määrin tehtäväänsä, jota demokratian toimivuus siltä edellyttää, sen tulisi selvittää rahoittajatahojia ja niiden motiiveja, kuten tapahtui vaalirahaskandaalin paljastamisessa.

Tärkeää olisi myös seurata, miten vaalirahoittajat ja niiden taustalla olevat etujärjestöt, ohjaavat puolueita ja niiden edustajia hallitusneuvotteluissa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Toimittajatkin ovat ihmisiä jotka joutuvat pitämään mielessä toleranssimiesten vihjeet ruotsinkielestä jumalanruoskan ja pyövelinmiekan yhdistelmänä akateemisessa työelämässä.

Jos olisin nuorperheen isä päätoimttajana miljoonan asuntovelat päällä Westendissä, niin... enpä tiedä... onneksi en ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset