Markku Huusko

Kesäterveiset Varissuon ostarilta!

  • Kuva Varissuon liikekeskuksen parkkipaikalta.
    Kuva Varissuon liikekeskuksen parkkipaikalta.

Hyvät kesäviikonlopun toivotukset Turusta Varissuon liikekeskuksesta, jota tässä ostariksi kutsun. Piipahdin Varissuolla aivan päähänpistosta, kun ajelin tänään länsirannikkoa alaspäin Turun kautta kohti pääkaupunkiseutua.

Ensin katsaus maantieteeseen, jotta muutkin kuin turkulaiset tietävät missä olen käynyt.

Varissuon kaupunginosaan pääsee liittymään Turun-Helsingin-moottoritieltä muutamaa kilometriä ennen Turun keskustaa. Se sijaitsee aivan Turun ja Kaarinan rajalla.

Parkkeerasin ostariin, koska ostari on kaikkien lähiöiden ydin. Siellä jos missä sattuu ja tapahtuu, jos on tapahtuakseen.

Tiesin totta kai jo mennessä, että todennäkösyys sille, että Suomessa keskellä päivää sattuu jotain yllättävää, lähentelee nollaa.

Varissuolla vietetään lauantain alkuiltapäivää. Liikekeskuksessa yksi yrittäjä pitää kahvilaa ja toinen leikkaa hiuksia. Perusmeininkiä.

Ruokakauppaa ja ravintolaa löytyy, ja pari kaljabaaria. Ihmiset asioivat tavalliseen tapaan ja puhuvat meille suomalaisille tyypilliseen tapaan hiljaa. Musiikki ei pauhaa. Juopotkaan eivät räyhää.

Piipahdan kahvilaan ja tilaan aitoja turkkilaisia leivoksia latteni kanssa. Sellaisia en saa Prismasta enkä Sittarista.

Ympärilläni näkyy iloista kanssakäymistä. Tuossa urheilullisen näköinen poikaporukka on selvästi menossa urheilemaan kassit olallaan, tuossa lapset ostelevat makeisia tutulta tädiltä.

Yksinäinen mies istuu lähellä kahvilan kassaa ja saa seuraa kahvilanpitäjästä.

Kieliä puhutaan ja jäätelöä syödään.

Autot eivät pala eikä levottomuus rehota.

Sellaisellakin on peloteltu. Näitä tummia sävyjä on nähty esimerkiksi kansanedustaja Maria Lohelan (ps.) blogissa, jossa hän yhdisti Varissuon ja nuo kansainväliset suurkaupunki-ilmiöt vuoden 2014 lopulla. Tuolloin hän valmistautui keräämään ääniä kannattajakunnaltaan.

Sen tiesin jo entuudestaan, että arvostettu Turun Normaalikoulu eli Norssi on Varissuolla. Jäähallikin näytti löytyvän ja kirjasto. Turun vuokra-asunnoista Varissuolla on huomattava osa.

Turun ylioppilaslehden muutaman vuoden takaisesta artikkelista luin, että asukasluku on ollut enimmillään 1980-luvun puolivälissä noin 12 000. Alas on tultu 9 000:n tietämille, vaikka sinne on muuttanut viimeisen parin vuosikymmenen aikana runsaasti maahanmuuttajia.

Rikosaallon kerrotaan pyyhkäisseen Varissuon yli 1990-luvun alussa, ja silloin syntyi huono maine, joka on paikallisen poliisin mukaan nykyisin liioiteltu.

Itse jututin erästä varissuolaista yrittäjää, joka sanoi asuneensa siellä yli 15 vuotta. Hänelle eikä hänen perheelleen ole sattunut koko aikana mitään ikävää. Hyvä kuulla.

Nyt kun Lohela on eduskunnan puhemies, voisi hän järjestää eduskunnalle vaikka syysretken Varissuolle. Pääsisi paikanpäällä kehumaan kollegoilleen kotikulmiensa lämmintä monikulttuurista henkeä.

Terveisin,

Markku

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Seppo Hildén

Ai ai, kävit vain Liikekeskuksen kahvilassa. Kunnon toimittajan tavoin olisi pitänyt tehdä ainakin toinen vertaileva käynti vaikkapa liikekeskuksen pub Vanhassa Variksessa ja kysellä siellä olevien mielipiteitä Varissuon menosta.

No ehkä sitten toisella kerralla. Ja kun et ole omalla autolla liikenteessä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Meno lähiöissä on villimpää kuin maaseutupitäjissä. On juurettomuutta, ja suureen joukkoon mahtuu myös eri syistä syrjäytyneitä.

Mutta se miten jotkut poliitikot kääntävät ennakkoluulot politiikkansa apuvälineeksi, on toinen juttu.

Olen minä Seppo elämäni aikana monensorttisissa pubeissa käynyt ja porukoiden kanssa jutellut. Suuria viisauksia en ole pubeista löytänyt.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vastapainoksi Varissuon monikulttuurisuudelle eduskunta voisi tehdä toisenkin syysretken ja tämän Viitasaarelle, jossa kansanedustajat voisivat tutustua paikallisen kollegansa opastamana monokulttuuriin ja sen aiheuttamiin kansallisiin ongelmiin ja niiden käytännöllispainotteisiin ratkaisumalleihin.

Seppo Hildén

Nyt on pistettävä vähän kritiikkiä US:n vastaavalle päätoimittajalle:

Ensinnäkin päätoimittajan pitäisi ymmärtää ihan journalistisistakin lähtökohdista ettei yhteiskuntakriittisiä juttuja/blogeja/päätelmiä voi/kannata tehdä yhdellä piipahtamisella ja sen perusteella kyseenalaistaa jonkun paikalla pitempään asuneen julkiset huomiot (kansanedustaja Lohela) asuinlähiöstä. Mietitäänpä kummalla on uskottavampi tietämys Varissuosta, päätoimittaja Huuskolla joka piipahti kahvilla ostarilla yhtenä päivänä päiväsaikaan vai kansanedustaja Lohelalla, joka on asunut alueella vuosikausia ja nähnyt alueen eloa vuorokaudet ympäriinsä.

1-0 Lohelalle.

Tässä voi sanoa kaunistelematta, että päätoimittaja Huusko on tehnyt blogipäätelmänsä aika heppoisin perustein. Ei menisi tavallisen toimittajan juttuna läpi missään. No onneksi tämä on vain blogi mutta kuitenkin aika vahva kannanotto kun kirjoittajana on päätoimittaja.

"Suuria viisauksia en ole pubeista löytänyt."

Sääli jos ei ole mitään tarttunut, sillä juuri suomalaisissa pubeissa piipahtamalla toimittajat kuulee mitä se taviskansa on asioista mieltä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20

Pubeissa istuu pubikansa ja sitten ovat ne, enemmistö, jotka eivät siellä istu. Mielipiteet voivat myös jakautua.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #20

""... pitäisi ymmärtää ihan journalistisistakin lähtökohdista...""

Juttuhan on mitä mainiointa tutkivan journalismin parodiaa, vaikkakin varmaan tahatonta.

Muistelen kun Suomen Kuvalehden taannoinen päätoimittaja Mauno Saari jo 70-luvulla kirjoitti, miten mieltä avartavaa lehtimiehen on kauniina kesäpäivänä jättää hetkeksi työhuoneen pölyt taakseen ja piipahtaa ulkona katuvilinää katselemassa. Ihanin lause: "Kas, tuolla menee kaunis tyttö!"

Tuollaisella on siis perinteitä. Jatkoakin varmaan on luvassa. "Kokeilin millaista on elää päivä köyhänä!" "Elämää puuhellojen aikaan!" "Pärjääkö nainen intissä?"

Hups. Miten nuo tuntuvat niin tutuilta...?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #35

Jos oiken muistelemaan rupean, nousee mieleeni noilta 70-luvun ajoilta ISSY:n Lappeenrannan kesäyliopistossa järjestämät journalismiseminaarit, joista jossakin Jouko Tyyri vitsaili juuri tuosta miten houkuttelevaa kirjoittajalle on pukata juttuunsa jokin omakohtainen subjektiivinen kokemus ikään kuin todellisuuskosketusta antamaan.

Hän oli kirjoittanut Suomen Kuvalehteen jutun Kekkosen perässähiihtämisestä ja kuvaili parilla lauseella myös miten oma paita kastui siinä hiestä märäksi.

Hän ei kuitenkaan tarkoittanut sitä että subjektiiviselta kannalta kannattaisi antaa todistusta jostain objektiivisesta todellisuudesta. Subjektiivinen ja objektiivinen ovat kaksi eri kategoriaa. Luulisi että sen tajuaminen olisi helppoa, mutta ei. Jostain syystä monikin kuvittelee ja kokee, että subjektiivisessa on jokin objektiivisen siemen.

Hassuksi tämä ajattelu muuttuu, kun sen pohjalta aletaan jakaa todistustaakkoja. Kun lähtökohdaksi otetaan kyseenalaistamatta jokin subjektiivinen oletus -- jossa tunnistamatta jää että kyseessä on subjektiiviselta pohjalta nouseva oletus -- ja vaaditaan sitten että päinvastaista mieltä olevan on todistettava vastaväitteensä, "esitettävä pitävää faktaa".

Esimerkiksi kuvitelma että kaikki "kulttuurit" voisivat sopeutua toisiinsa on vain subjektiivinen oletus, jonka monet ottavat kyseenalaistamattomana lähtökohtana. On yhtä hyvin mahdollista etteivät kaikki kulttuurit koskaan sopeudu keskenään.

Emme nimittäin tiedä tällaisia asioita. Meillä ei ole sellaisesta objektiivista tietoa. Mutta silti saatamme pohtia ja puhua siitä miten integraatiopolitiikka on joko onnistunut tai epäonnistunut. Siis ikään kuin se voisi aina onnistua, ja epäonnistumisessa olisi kysymys vain tahdon tai taidon puutteesta.

Kun kategorista eroa subjektiivisen ja objektiivisen välillä ei edes noiden kahvilakokemusten yhteydessä ymmärretä, miten sitten olisi mahdollista että esimerkiksi durkheimilaisen sosiologian tekemä perustavanlaatuinen ero yksilötason ja yhteisöilmiöiden välillä voitaisiin ymmärtää?

Siis että yksilöt tekevät ryhmässä tekoja joita yksikään heistä ei yksilönä yksinään tekisi. Että on olemassa yhteisöilmiöitä jotka eivät palaudu yksilötasolle. Ja sama laajemmin: että ehkä yksilöt vielä pystyisivätkin integroitumaan vieraaseen yhteiskuntaan, mutta "kulttuurit" eivät.

Traagista on, että kyvyttömyytemme myöntää lähtökohtiemme epävarmuutta ei suinkaan tee meistä älyllisesti varovaisempia, vaan päinvastoin. Se ikään kuin pakottaa meidät vain omaksumaan vielä varmemmin oman kantamme, "valitsemaan puolemme".

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #20

Olihan tuossa viitattu myös poliisin kommentteihin ja linkkiäkin laitettu.

Seppo, enemmän on taviskansaa, joka istuu toreilla ja ostareilla dokaamatta. Viittasin pubikommentilla siihen, että kaljoittelupöydissä harvemmin viisaat argumentit nousevat esiin, äänekkäimmät ja uhoavimmat kyllä.

Arto Saarinen

Huusko lähti käymään Varissuolla kiveen hakatulla ennakkoasenteella "monikulttuuri on absoluuttinen rikkaus". Piipahdus päiväsaikaan kahvilassa varmisti sen, että ennakkoluulo sai vahvistuksen. Fantastista journalismia. Samoin piipahdus Saharassa todistaa sen, että maapallo on eloton planeetta.

Käyttäjän MikaSevn kuva
Mika Sevón

Juurikin näin. Valitettavaa on, että sokeus on päätoimittelijalla pysyvää.....

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Itse puolestani kävin tarkistamassa Itäkeskuksen turvallisuuden. Oli pakko vaikkei edellisestä käynnistä ollut kuin muutama viikko, koska luin huolestuneena tuoreen raportin paikan luonteen viimeaikaisista muutoksista.

Olisiko niin, että maalaisilla ja/tai perussuomalaisilla on harjaantuneempi silmä erottaa notkuvia mamulaumoja? En löytänyt.

Ilkka Huotari

Lomailevathan ihmiset Somaliassakin, silti sieltä lähdetään pakolaiksi.

Käykää tarkistamassa tilanne?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Viime vuosina somalialaiset eivät ole olleet lähellekään suurin ryhmä turvapaikanhakijoiden joukossa: http://www.pakolaisneuvonta.fi/index_html?lid=38

Kuka lomailee ja missä? Faktoja väitteen tueksi, kiitos.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #11

Jos joku lomailee omalla rahallaan jossain, on se hänen asiansa. Jos joku jostain maasta lähtenyt on integroitunut jonnekin toisaalle, se on myös hänen asiansa. Tähän lomailuväitteseen on ilmeisesti piilotettu jokin "yleisesti tunnettu asia", joka ei minulle avaudu.

Se että sisällissodan runtelemassa Mogadishussa ovat olot kohentuneet, on aivan loistava asia.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #15

"Tähän lomailuväitteseen on ilmeisesti piilotettu jokin..."

Niin, sellainen, että siitä on uutisoitu jo melko pitkään, siitä on puhuttu eduskunnassakin, joten oletin kyllä, että tämä asia on kaikkien tiedossa...

Minna Eerolainen Vastaus kommenttiin #18

Siitä että eduskunnassakin on asiasta puhuttu en enää nykyään tekisi pidemmälle meneviä johtopäätöksiä. Eduskunnassa on myös esitetty dokumentoitu natsitervehdys että taitaa enemmän olla kyse suomalaisen parlamentarismin kriisistä kun sinne kaikensorttisia vatipäitä on valittu.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #25

Tarkoitti sitä, että asian pitäisi olla yleisessä tietoisuudessa.

Tässä vielä yksi linkki: http://yle.fi/uutiset/suomen_somalit_uskaltautuvat...

Eiköhän asia ole aika selvä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #28

Pitäisikö jonkun matkustamista rajoittaa sillä perusteella, että on tullut pakolaisena toiseen maahan ja saanut vaikkapa tuon maan kansalaisuuden? Jos joku matkustaa omalla rahallaan, hän nyt vain matkustaa.

Mikä se piiloviestisi tässä nyt on?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #85

Ahaa ok, nyt viimein taisin ymmärtää kysymyksesi. Piiloviesti oli tässä se, että jossain maassa voi lomailla (tai jossain kaupunginosassa voi lomailla) ja silti sieltä joudutaan lähtemään ehkä pakolaisiksi (tai silti kaupunginosa on ehkä turvaton).

Pelkkä käynti ei kerro paljoa.

Analogia oli lomailu paikassa X ja paikan turvattomuus/turvallisuus.

Nyt sitten täällä kuultiin jo ainakin yhden asianosaisen todistus paikan turvallisuudesta - sekään ei vielä kerro kaikkea kuten ei kerro varmasti muutaman lomailijan kokemus Somialiastakaan. Aina saattaa olla niitä tiettyjä, jotka ovat suuremmassa vaarassa kuin jotkut toiset. Suomessa tuntuvat olevan vanhukset nimenomaan suuressa vaarassa tällä hetkellä. Somaliassa saattaa olla joku toinen "kohderyhmä".

En siis vetäisi kovin vahvoja johtopäätöksiä tällaisista yksittäisistä kokemuksista.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015062819945128_u...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kokemuksesta tiedän sanoa että 70/80-lukujen taitteessa se oli hieman hurjempi paikka kuin mitä nykyisin. Isoimmat ongelmat keskittyivät muutaman kaupungin vuokratalon asukkaisiin siinä liikekeskuksen vieressä.
Nykyisin niillä on sentään kunnon liikenneyhteydet ja palvelut ja sikäläinenkin väki vaikuttaa tyytyväiseltä lähiöönsä. Vanhuksia siellä on nykyisin paljon enemmän kuin ennen, ehkäpä juuri palvelujen vuoksi. Niin vain sekin alue harmaantuu.

Käyttäjän MaaritLammasniemi kuva
Maarit Lammasniemi

Tyhjää täällä taloissa nyt on. Loma-aika.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ulkomaanmatkoilla ilmeisesti suurin osa asukkaista.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse olen käynyt viimeiset pari vuotta kerran pari viikossa Varissuon liikekeskuksessa, veljeni kuskina, ei minkäänlaisia ongelmia koskaan. Turun ensimmäisiä lähiöitä Jyrkkälä oli huonomaineinen 70-luvulla ilman ainoatakaan maahanmuuttajaa. Itse muutin Kaarinan Hovirinnan lähiöön jossa asuin -76-87 alussa ongelmia, mutta kuin Jyrkkälä myös Hovirinta ovat nykysin lähinnä rauhallisia nukkumalähiöitä. Ongelmia löytää joka paikasta jos niitä haluaa löytää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

TYL (2011) integraation onnistumisesta: "JOKA neljäs varissuolainen on työtön. Kaikista (Varissuon) työttömistä työnhakijoista yli puolet on ulkomaalaistaustaisia."
Valitettavasti tilanne yhä vain jatkuu näillä kreikkalaisilla työttömyysnumeroilla...

Autosta ei näitä ongelmia tietenkään tiedosta, vaikka ajaisi joka päivä lähiön läpi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Muistelisin silloin 80-luvun alkupuolella Itäkeskukseen mennessä oli järkevintä kulkea parkkipaikan kautta eikä jalkakäytävää. Koskaan ei voinut olla varma mitä ylhäältä sataa niskaan. Huonekalujen heitto parvekkeelta tai poliisipiirityksen hankkiminen talon ympärille oli sikäläisille alkusuomalaisille normipäivä. Muistelisin että äitivainaan viereisessä talossa tapettiin yhden vuoden aikana kolme ihmistä kahdeksankymmentäluvulla.

Onhan se alue totisesti ihan eri kuin mitä oli joskus ja hurjanpaikan tilastoissa Kraakkuneva on pudonnut kärkisijoilta ajat sitten.

Vaan niinhän se isommissa kaupungeissa menee. Vuosikymmenten saatossa eri alueet nousevat ikävissäkin asioissa julkisuuteen ja painuvat sitten alas uusien tullessa tilalle. Kuulemani mukaan 40/50-luvuilla huvikumpuja olivat ihan muut nurkat, niinkuin taas nykyisinkin. Varissuo ei suinkaan ole enää se paha paikka. Ja jos vaikka ei kerrostaloasumisesta pitäisikään niin onpa tuolla ihan viihtyisiä ok-taloalueitakin, tosin liian kaukana merestä mun makuuni.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Alkuiltapäivä. :) Selittää sekin paljon.

Asuin opiskeluaikana, n. 10 vuotta sitten, tuolla. Tullessani kaupasta kotiin lähellä asuntiani tuli pieni ja nuori, ehkä 7-vuotias tyttö kysymään, että missä minun puukko on.

Vastasin, etten kanna sellaista mukanani.

- Etpä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ei oo kuin tuppi. Puukko on tuolla nurkan takana, yhen kundin seljässä pystyssä....
Nyt tarttee mennä....

Varissuon ongelmat taitavat nykyisin olla parkkipaikkojen vähyys ja omistusasuntojen hintojen romahtaminen.

Reijo Tossavainen

En tiedä, on Huuskon juttu tarkoitettu vain provokaatioksi, jonkinlaiseksi keskustelun herättäjäksi, vai onko todellakin kysymys ammattitaidon puutteesta.

Minna Eerolainen

Kiva nyt kuitenkin kun olit sen neljä vuotta "yhteisiä asioitamme hoitamassa" noin hyvällä asenteella :D

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ex-kansanedustaja Reijo Tossavainen ( ps. ),

Suurinta ja halveksittavinta ammattitaidottomuutta edustaa kyvyttömyys kestää omalle näkemykselleen vastakkaisia mielipiteitä ja niiden tulkitseminen provokaatioksi. Seurauksena paniikinomaiset bannaukset. Tunnistat varmasti kuvauksesta itsesi.

Päätoimittaja Markku Huusko edustaa sivistynyttä tapaa käsitellä blogikirjoituksensa herättämää mielenkiintoa ja myös eriäviä mielipiteitä. Kannattaa ottaa opiksi.

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Hieman ihmettelen Markku Huuskon asennetta koskien Suomesta turvapaikan saaneiden somalialaisten lomamatkailua Somaliaan.
Jos Somalia on niin turvallinen, että siellä voi lomailla, eivätkö perusteet ja oikeus turvapaikkaan ole silloin rauenneet tai niitä ei alunperikään ole ollut olemassa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei Ruotsi inkeriläidpakolaisia karkoittanut vaikka vierailivat tiuhaan Suomessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jatkosodan aikana Suomeen evakuoitiin 63000 inkeriläistä. Heistä palautettiin eli käytännössä karkoitettiin Neuvostoliittoon Moskovan välirauhan jälkeen 55000 inkeriläistä osana rauhansopimusta. Vain pieni osa heistä ehti/ymmärsi paeta lähinnä Ruotsiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hieman yleisemmälle tasolle siirrettynä:
Suomalaisen ns. hyvinvointivaltion integrointi-, sosiaali- ja veropolitiikat eivät jostain syystä toimi työllistymisen osalta edes niin hyvin kuin Kanadassa ja Yhdysvalloissa, joissa tukiohjelmat ovat suppeampia, mutta työn merkitys eli oma vastuu toimeentulon osalta on paljon keskeisempi.

"The immigrant–native employment gaps are larger in Finland than in Australia, Canada, or the US."
("Assimilation to a Welfare State: Labor Market Performance and Use of Social Benefits by Immigrants to Finland". Matti Sarvimäki)

Mika Samuel Kiekkijev

Suomessa on myönnetty hyvin vähän turvapaikkoja Somaleille, loput ovat vaan saaneet jäädä.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Aina somalit mielessä :D. Ei somalit poikkea tässä asiassa muista pakolaisista. Yli puolet turvapaikanhakijoista saa kielteisen päätöksen. Muille myönnetään joko turvapaikka tai suojeluperusteinen oleskelulupa. Ei tänne vaan saa jäädä vaan pitää olla vankat perusteet oleskeluluvan myöntämiselle

Käyttäjän amgs kuva

Asuin noin kaksi vuotta Varissuolla ja kohtasin siellä ystävällisiä ihmisiä. Lähimetsässä on varmasti nyt mustikoita.

Viljo Häggman

Juu, alokkaana tuli niitä syötyä naama sinisenä, kun olis pitäny ryynätä. Siellä kasarmialueella oli myös ihan linkkitornin alla sellainen kymmenen aarin rinne ihan keltaisena kanttarelleista. Siviilit eivät päässeet poimimaan, eivätkä ne varusmiehillekään kelvanneet, suurin osa mätäni paikalleen.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Markun tulkinta Lohelan kirjoituksesta on vinoutunut. Marian kirjoitus on varsin tasapainoinen ja viittaa samaan yleiseen varoitukseen, mihin maahanmuuttokritiikissä aina viitataan: jos teemme samoin kuin muut, meille käy samoin. Varoittajat ovat heränneet ulkomailta tulleista ministeritasonkin (kuten Merkel) viesteistä, eivätkä halua samaa Suomeen.

Sinänsä, itsekin olen käynyt Varissuon ostarilla samaan aikaan päivästä ja tulkinta oli sama. Rauhallista oli ja kahvilassa oli avulias palvelu, erottui normaalista.

Kun vähättelyjä toistellaan, samalla niin kovin mielellään ohitetaan sellaiset tosiasiat, kuten luku- ja laskutaidottomuus sekä matala koulutustaso. Eipä suuresti saa kirjoittamaan sekään, että yhden auttaminen Suomessa on paljon kalliimpaa kuin monien auttaminen kotiseudullaan.

Suomessa tukeminen on liikaa järjestelmän vastuulla, eikä ihmisen itsensä. Näin on yksinkertaisesti siksi, että järjestelmä on olemassa ja haluaa olla tärkeä. Toisaalta se vain konemaisesti toteuttaa yksinkertaistettuja yleisiä sääntöjään. Niinpä edes suomen kieltä ei moni opi. Siinä on hyvä esimerkki suomalaisen kotoutuksen toimivuudesta, jos joku sattuu toisin uskomaan.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Mikko Kangasoja kirjoitteli:
" jos teemme samoin kuin muut, meille käy samoin. Varoittajat ovat heränneet ulkomailta tulleista ministeritasonkin (kuten Merkel) viesteistä, eivätkä halua samaa Suomeen.
"

Kerropa missä kohdin meillä on tehty samoin? Suomen maahanmuutto on syntynyt ihan erilaisessa tilanteessa kuin Keski-Euroopassa, missä niitä ongelmia kuulemma on. Sinne on nimenomaan haalittu vierastyöläisiä perheineen, joiden on odotettu lähtevän ajan kanssa takaisin kotiin jos työt loppuvat ja tästä syystä asuttaminenkin on ollut vähän sitä ja tätä. Suomessa ei päinvastaisista väitteistä huolimatta ole koskaan haalittu porukkaa ulkomailta.

Käyttäjän EevaSusi kuva
Eeva Susi

Olen asunut Varissuolla syksystä 2008. Poikani aloitti silloin Norssin IB-lukion ja oli kätevää asua lähellä koulua. Minulla ei ollut minkäänlaisia ennakkoluuloja muuttaessani Varissuolle, ystäväni kuitenkin varoittelivat levottomuuksista ja vaikka mistä.

Olen kova lenkkeilemään ja Varissuon ympäristössä on mahtavat lenkki- ja luontopolut. Ostarissa on kaikki palvelut posti, terveyskeskus ja apteekki mukaan lukien. Paras kauppa on mielestäni Mahmudin sekatavarakauppa josta saa erilaisia papuja, linssejä, tuoreita turkinpippureita ja vaikka mitä. Käyn ostoksilla jalan tai pyörällä lähes toiselta puolelta asuntoaluetta sekä päivällä että illalla. Bussilla pääsee keskustaan joka 10:s minuutti ja pikaraitiotietä suunnitellaan. Poikani koulukaverit olivat kaikki eri maista ja erilaisen taustan omaavia opiskelijoita, hienoja nuoria! Opetus koulussa oli mielestäni edistyksellistä joskin hieman rankempaa kuin ”tavallisessa” suomalaisessa lukiossa. Kiitos opettajakunnalle: nyt poikani on yliopistossa ja opiskeli vuoden turkkilaisessa yliopistossa opiskelijanvaihto-ohjelman puitteissa. Hieno juttu!

Tunnen oloni Varissuolla onnelliseksi ja hyvin turvalliseksi. Turun keskusta eli Kauppatorin pielet ovat paljon vaarallisempia alueita kuin Varissuo, norkoilevia nuorisojoukkoja, taskuvarkaita, humalaisia aggressiivisia ihmisiä jne. Tutkimuksen mukaan Varissuolla ja Lausteella asuvat Turun onnellisimmat ihmiset: ”Turun Varissuolla ja Lausteella elävät ovat keskimäärin useammin onnellisia muuhun Turkuun verrattuna, kertoo tutkija, valtiotieteiden tohtori Arttu Saarinen Turun yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta. Hänen mukaansa Varissuo-Lausteen asukkaiden onnellisuutta selittävät koettu terveydentila, siviilisääty ja tyytyväisyys naapureihin. Erityisesti naapurisopu lisää onnellisuutta.” Naapurisopu ainakin minun taloyhtiössäni on erittäin hyvää: loma-aikana voin huoletta jättää asuntoni naapureiden huoleksi, auton renkaan vaihdossa autellaan jne. Ne norkoilijat ja alkoholistit, jotka pilaavat paikan mainetta ovat suomalaistaustaisia yleensä keski-iän ohittaneita miehiä.

Myös hinta-laatusuhde on Varissuolla uskomaton: remontoidun 3-4H+K saa alle 100000 EUR ja rivitalohuoneiston alle 150000 EUR. Tervetuloa Varissuolle, onnellisten ihmisten asuntoalueelle!

Käyttäjän EevaSusi kuva
Eeva Susi

Lisäyksenä edelliseen.
Varissuolla on oma lämpökeskus ja tästä johtuen kaukolämpö on n. 20% edullisempaa kuin muualla Turussa.
Jätehuolto ja kierrätys pelaavat melko hyvin: poltettava kaatopaikkajäte, lasi/metalli, kartonki ja paperi. Akselin Kiinteistöpalvelun pihalle voi jättää jopa remonttijätettä ilmaiseksi.
Yhtiövastikkeet ovat myös alueella todella edullisia.
Alueella on koulun lisäksi päiväkoti, urheilumahdollisuuksia esim. jalkapallokenttä, talvella luistelurata ja jäähalli.
Pihojen kunnossapito on myös hyvää: joillakin taloyhtiöillä on omat pihatalkoot kerran tai pari vuodessa, lopusta pitää huolta huoltofirma.

Reijo Tossavainen

Varissuon alueella asunnot ovat todella halpoja. Retorinen ja sarkastinen kysymys: Mistä se johtuu?

Viljo Häggman

Oaittain myös siksi että Varissuo on niin jumalattoman ruma. Rakennettiin aikanaan aivan liian tiiviisti, muutama ruma latvakuusi siellä välissä.

Käyttäjän EevaSusi kuva
Eeva Susi

Johtuiskohan siitä, että Littoisten kupeessa on tonttimaa ollut halpaa, kunnallistekniikka on halpaa koska alue on laaja ja rakennuksissa on monta kerrosta. En tiedä! Mutta hieno juttu että pääsee lähellä Turkua asumaan näin edullisesti. Pikaraitiotien myötä hinnat taitavat kuitenkin nousta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kerro Reijo. Älä pidä jännityksessä.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Eeva. Kirjoituksesi voisi olla kuin Jakomäestä Helsingistä, jossa asuin muutamia vuosia sitten vähän aikaa kun oma kämppäni oli putkiremontissa. Hyvät palvelut, tilavat julkisivurempatut asunnot, lasitetut valtaisat parvekkeet, ihanat lenkkeily- ja ulkoilumaastot, uimahalli, terveyskeskus, ostari palveluineen jne. jne.. Todella kompakti ja toimiva kokonaisuus. Paljon maahanmuuttajia, ei koskaan mitään häiriötä. Ainoat "uhkaavat" tilanteet tulivat ostarin känniseltä leijonakoruporukalta kun huutelivat baarinsa terassilta tai pummivat aggressiivisesti.

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti

Nykyään tuntuu olevan muodikasta käydä ajelemassa maahanmuuttolähiössä, ostarillakin poiketaan. Sitten onkin kiire kahteen asiaan: kirjoittamaan monikulttuurin onnistumisesta; sekä poistumaan paikalta omaan "valkoiseen" turvattuun elämään.

Tässä jutussa ei ihmetytä muu kuin se, että kirjoittaja ilmoittaa olevansa ammatiltaan toimittaja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Käykääs kysyy Jethrolta ottaaks mielellään asunnon myyntiin varissuolta :)

Todella suosittu lapsuuteni viereinen asuinalue, aurinko paistaa, ihmiset ovat onnellisia, kulttuurit kohtaavat, mitä nyt välillä kohtaavat maijan takaosassa :)

Kyllä elämä on ihanaa!!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nii ja Huusko vois käydä aamusen lehdenjakajan mukana viikonloppukierroksella (kokemusta on), sillon on villin lännen meininkiä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Taas on kollektiivinen puolustautuminen ja uhriutuminen menossa kun ihan aiheellisesti osoitettiin, että lähiöt eivät ole sellaisia helvetinkoloja miksi niitä usein väitetään.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Rikosaallon kerrotaan pyyhkäisseen Varissuon yli 1990-luvun alussa, ja silloin syntyi huono maine, joka on paikallisen poliisin mukaan nykyisin liioiteltu.»

Meno taisi rauhoittua muutettuani sieltä pois. Sittemmin rauhatonta on ollut Ylioppilaskylässä ja nykyään täällä Halisissa. Ongelmilla ja niiden aiheuttajilla on taipumus siirtyä paikasta toiseen.

Tuo Itäkeskus on muuten vaarallinen paikka. Itse sain siellä kerran turpaani pelkästään kävelemällä ovesta sisään, taisi olla kantaväestöön kuulunut tyyppi jotenkin pireissä tai jotain. No juopuneitakin tietenkin on. Yksi entinen kaverinikin joskus kuulemma sätti siellä vääränvärisiä asiakkaita ja sellaista kännissä. No entinen siinäkin mielessä, että kuoli sitten itse johonkin vähän sen jälkeen – Varissuolla tapahtuu.

Tapahtuihan siellä kaikenlaista muutakin. Kerran yksi lähitalossa asunut tyyppi ampui perhettään ja sitten muistaakseni lopulta itsensä. Olihan se jännää seurata poliisipiiritystä. Kotipihallakin kävi kerran yksi känninen kimppuun iso puukko kädessä. Corollani pöllittiin neljästi, kunnes lopulta ajettiin liian syvään ojaan.

Sellaista tavallista meininkiä, mihin ei siihen aikaan tarvittu edes mamuja.

Käyttäjän EevaSusi kuva
Eeva Susi

Minä vuosina Varissuolla on näin rauhatonta ollut? Oliko se siis 1990-luvun alussa? Muistan lukeneeni uutisen, että Varissuolle palkattiin ulkomaalaistaustainen korttelipoliisi ja sen jälkeen alue rauhoittui vielä enemmän - korjatkaa jos muistan väärin.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Edellä oli listattu kokemuksiani noin vuosina 1978-1994.

No en nyt mahdottoman rauhattomaksi silloista Varissuota kuvailisi, mutta tuollaisia juttuja siis tapahtui.

Saattoi sitten olla se uutinen, jossa Itäkeskuksessa istunut äitini oli päässyt kuvaan korttelipoliisin kanssa. En tiedä menestyksestä, mutta varmastikin ulkomaalaistaustainen korttelipoliisi voi olla omiaan lievittämään etnisiä jännitteitä erityisesti ulkomaalaistaustaisen nuorison suhteen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Miten Malmön hässäkät Turun Varissuohon? Ruotsissa rikollisjengien väkivaltaiset yhteenotot ovat valitettavasti arkipäivää.

Käyttäjän MikaSevn kuva
Mika Sevón

Kyllä sokeus on lujassa, ja naivismi ilmeisesti myös....

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Paljon avartavia kommentteja tullut, kiitos niistä. On tuolla jotain muutakin, mutta mitäpä niistä. Erityiskiitos teille, joilla on omakohtaisia kokemuksia Varissuosta!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Asuin Tampereen Hervannassa kymmenisen vuotta. Paikalla on ollut oma maineensa, mutta juuri mitään moitittavaa en minä löytänyt. Paitsi silloin kun autoissa ei vielä ollut käynnistyksen estojärjestelmiä, niin niissä kävi varkaita, jotka miltei tiedettiin. Kerran myös pyöräni kissansilmä oli potkittu irti, mutta niin voisi käydä missä tahansa kaupunginosassa.

Nykyisen työpaikkani läheisyyden takia asioin välillä Kauppakeskus Duossa. Se on loistava asiointipaikka kauppoineen ja ravintoloineen, miltei kansainvälisen tuntuista meininkiä. Pub Kultaista Apinaa kehui myös kollegani joka on hieman olutkulttuuriin perehtynyt.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kiitos Markulle hyvästä jutusta. Tuli mieleeni, että aika paljon lähiöille tehdään myös hallaa leimaamalla niitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset