Näin puhkesi Olli Immosen oma kupla

”Tämä ruma kupla, jossa vihollisemme elävät, puhkeaa pian miljooniksi osiksi”, kirjoitti kansanedustaja Olli Immonen (ps.) Facebookissa viitaten monikulttuurisuuteen.

Helsingin Kansalaistorille saapui tänään ainakin 15 000 ihmistä spontaaniin tilaisuuteen, joka sai alkunsa vasta sunnuntaina aamupäivällä Facebookissa. Tampereelle oli väkeä kertynyt yli 1 500 ja myös Immosen kotikaupunkiin Ouluun satamäärin.  

Hallituspuoluetta edustavan Immosen ajatusten vastustaminen jalkautumalla kaupungille oli täysin poikkeuksellinen tapahtuma suomalaisessa poliittisessa historiassa. Mistä tämä kertoo?

Ensinnäkin siitä, että valtava joukko kaupunkilaisia koki Immosen ajatukset kuvottaviksi, oli halukas puhkaisemaan hänen kuplansa.

Toisekseen siitä, että Facebook ja muu sosiaalinen media on muuttunut valtavaksi kansanjoukkojen liikuttajaksi jopa täällä, missä ihmiset eivät ole perinteisesti olleet innokkaita lähtemään kaupungille mieltä osoittamaan. Asiat kokoavat ihmisiä yhteen.

Monen polven helsinkiläinen, vanha tuttavani Mikko Kaukonen oli myös saapunut paikalle Kiasman kupeeseen. Hän viittoili suuriin kansanjoukkoihin ja arvioi kuplan olevan aivan toisaalla kuin Kansalaistorilla, jonne oli saapunut runsaslukuisasti perheitä ja ryhmittymiä, joissa oli mukana maahanmuuttajataustaisia suomalaisia.  Olen samaa mieltä.

Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla yleisemminkin monikulttuurinen kanssakäyminen on jo 2010-luvulla jokapäiväistä, mutta sitä se ei ole kaikilla pienemmillä paikkakunnilla.

Täällä ovat tataarit, juutalaiset, suomenruotsalaiset ja monet muut käyneet kouluja, työskennelleet ja harrastaneet suomenkielisten kantasuomalaisten kanssa jo niin pitkään, että monikulttuurisuutta ei jaksa enää ihmetellä. Tästä muistutti tänään tataaritaustainen, Helsingin Haagassa nuoruutensa viettänyt Atik Ismail tilaisuuden taustavoimana olleen Radio Helsingin haastattelussa.

Itse asiassa koko kantasuomalainen tuntuu varsinkin Helsingissä vähän huonolta määritelmältä millekään ihmisryhmälle, koska voi hyvällä syyllä kysyä, ketkä tuohon joukkoon oikein kuuluvat.

Helsinkiläinen – ja tiedän myös, että ainakin myös turkulainen ja tamperelainen – lähestymistapa on se, että muut kulttuurit eivät pelota. Identiteetti on vahva, eikä ole pelkoa siitä, että joku tulisi ja veisi jotain pois itseltä.

Uusien elementtien tuominen suomalaisuuteen on jatkuva prosessi. Tästäkin tämän päivän joukkokokoontuminen kertoi. Suomalaisuutta ei Kansalaistorilla jyrätty eikä sitä muutenkaan jyrätä.

Lopuksi yksi negatiivinen huomio tilaisuudesta: oli yleisöltä heikko esitys, että tilaisuuteen pyydetty perussuomalainen puhuja, päätoimittaja Matias Turkkila, sai häiritsevän vastaanoton.  Hänhän ei puolustellut lavalla Immosta ja vielä erikseen irtisanoutui rasismista.

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu