Markku Huusko

Paska iski tuulettimeen

 • Suomi erottuu joukosta epäedukseen. Kiina hyydyttää tosin nyt myös Saksaa ja muita. (Klikkaa kuvaa)
  Suomi erottuu joukosta epäedukseen. Kiina hyydyttää tosin nyt myös Saksaa ja muita. (Klikkaa kuvaa)

Suomen tämänhetkinen lama vie työpaikkoja kuin halla katovuosina viljaa. Päivän luku on 381 600. Niin paljon Suomessa oli työttömiä työnhakijoita heinäkuussa 2015.

Täytyy mennä 17 vuotta taaksepäin, jotta löytää yhtä pahan luvun. Tästä muistuttaa työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Petri Syvänen Uuden Suomen haastattelussa.

Vuonna 1998 työttömien määrä oli kuitenkin laskussa. Nyt työttömyys on nousussa, kuten se on trendinomaisesti ollut aina vuodesta 2009 asti.

Toistan itseäni kysyessäni, kuinka kauan tämä hyvinvointiamme tuhoava taloustrendi jatkuu? Ollaanko matkalla yli puolen miljoonan? (Vuonna 1993 työttömiä oli pahimmillaan 536 800)

Suomi on ajautunut tähän tilanteeseen huomattavasti kammottavammassa valtiontalouden kunnossa kuin yksittäisenä syöksyvuonna 2009. Nyt lainaa on noin sata miljardia euroa ja suunta on kasvava, vaikka hallitukset ovat yrittäneet taklata ongelmaa veronkorotuksin ja säästöin vuosikausia.

Ei Suomen poliittisia päättäjiä tästä ole ensisijaisesti syyttäminen. Ensin iski kansainvälinen finanssikriisi, sitten Nokian kriisi, sen jälkeen Suomen taloudelle elintärkeän Venäjän taloussyöksy ja nyt kaupan päälle vielä Kiinan hyytyminen. Paljon muita pienempiä syitäkin toki on.

Kiinan tilanne on erityisen ikävä lisä tähän jamaan. Kyse ei ole vain pörssikursseista vaan paljon pahemmasta: talouskasvusta ja kysynnän putoamisesta, joka näkyy ympäri maailmaa.

Kauppalehti kertoi eilen, kuinka Kiinan kompurointi tuntuu jo Saksassa. Esimerkiksi varsin Kiina-riippuvainen autovalmistaja BMW tekee nyt aiempaa heikommin rahaa ja kuluttajien luottamus notkuu.

Saksan talouden heikkeneminen on perinteisesti synkkä asia koko Euroopalle, eritoten vientivetoiselle Suomelle.

Viimeistään tässä kohdassa eurovihaajat keksivät kaiken syyksi euron ja vaativat eroa yhteisvaluutasta. Nurja puoli vain jää useimmiten kertomatta: velat, sinun ja minun, jäisivät euroiksi, kuten Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto viikonvaihteessa huomautti.

”Suomessa toimivat pankit ovat erittäin suuressa määrin rahoittaneet luotonantonsa euromääräisellä velalla markkinoilta. Valtion velka on niin ikään euromääräistä ja miltei kokonaan ulkomaisten sijoittajien hallussa”, Suvanto pohdiskeli.

Nyt on vielä aurinkoista, mutta illat pimenevät ja talvi tulee. Ainoa, mitä yhteiskunnalliset päätöksentekijät voivat tehdä työpaikkojen pelastamiseksi, on parantaa kilpailukykyä sekä suosia päätöksissään yrittäjyyttä ja uusien työpaikkojen luomista.

Anteeksi ranskani, mutta paska on iskenyt tuulettimeen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (185 kommenttia)

Lauri Wirén

Huonosti työllistyvien maahanmuuttajien määrä lisääntyy ja työttömyys kasvaa. Kuullostaa aika johdonmukaiselta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Keksitkin sitten maahanmuuttajia Suomen työttömyydestä syyllistää. Ei mene todennäköisesti kauaa, kun joltakulta tulee ensimmäinen euroon ja kenties kreikkalaisiin liittyvä syyllistely.

Lauri Wirén

Jos maahanmuuttajien työllistyminen on keskimäärin kantaväestöä heikompaa ja maahanmuuttajien määrä lisääntyy, niin ei tarvitse olla kummoinenkaan aritmeetikko, että ymmärtää maahanmuuton lisäävän työttömyyttä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #9

Suosittelen katsomaan kokonaislukuja. Suomessa on nyt lähes 400 000 työtöntä ja kaikkiaankin noin 200 000 ulkomaalaistaustaista (muutama prosentti meistä kaikista Suomessa asuvista). Tuossa jälkimmäisessä luvussa ovat mukana esimerkiksi lapset ja työn vuoksi maahamme muuttaneet.

http://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaest...

Lauri Wirén Vastaus kommenttiin #17

Maahanmuuttajien työllisyysaste on vain n. 50% (http://www.kdlehti.fi/2015/03/16/maahanmuuttajien-...), joten lisääntyvä maahanmuutto lisää työttömyyttä. Mikä tuossa nyt on noin vaikeaa?

Jarmo Skog Vastaus kommenttiin #27

Ja suomalaisten 67%, kuten samaisesta artikkelista ilmenee. Eroa on, mutta se ei selitä kuin murto-osaa Suomen työllisyystilanteesta.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #27

Mikä suomalaisten työllisyysaste on? Muistaakseni jotain 65% luokkaa? Eli ei järin hyvä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #17

Mutta palkansaajat eivät edes tunnusta kuinka vakava tilanne on.

Reino Jalas

“Ei mene todennäköisesti kauaa, kun joltakulta tulee
ensimmäinen euroon ja kenties kreikkalaisiin liittyvä syyllistely.”

Kauan ei tosiaan mene, koska se sanottiin jo eilen. Pääministeri Sipilän suusta kuultiin aika selvästi tuohon Euroon liittyvä kommentti eilisessä tiedotustilaisuudessa:

  “Tästä koko tilanteesta vielä, että täähän on sellainen tilanne jossa oman valuutan olosuhteissa harkittaisiin vakavasti devalvaatiota. Nyt kun sitä ei yhteisvaluutassa ole, niin nyt pitää hakea muita keinoja. Tämä on suomalaisessa yhteiskunnassa uusi tilanne, Euron aikana.”

Kyllä vaan, siis se oma valuutta, sitä kautta oma pohjoismaiden tyylinen rahapolitiikka. Kaikkein pahimpien hätätilanteiden varalle devalvaatio-pelivara, annetaan oman valuutan heiketä kilpailijamaihin nähden. Sellainen suomalainen hätä on nyt käsillä, ja sen sanoi eilen ääneen myös pääministeri.

Stubb sanoi eilen suurlähettiläspäivillä:

  “EMU ja Euron tulevaisuus nivoutuu keskeisesti meidän talouteen ja talouden kasvuun. Meidän on pakko aloittaa avoin keskustelu siitä että miltä Euron tulevasuus näyttää.”

Siitä se alkaa, keskustelusta. Myös raskaan teollisuuden puolelta sen perään alkaa vielä keskustelemaan yksi jos toinenkin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #39

Pari jos-pitoista asiaa. Jos Suomi olisi tässä tilanteessa omalla kelluvalla valuutallaan, pehmentäisi se todennäköisesti iskua. Vaan ei ole. Ja vaihtoehtoista historiaa ei ole.

Sitten tähän päivään. Jos Suomi nyt omin nokkineen irtoaisi eurosta, voisivat seuraukset taloudelle ja koko yhteiskunnalle olla katastrofaaliset. Siis voisivat.

Mahdollisessa katastrofissa voisi velkaisille talouksille ja valtiolle käydä hyvin ikävästi. Kuka päättäjä tuon rytinäriskin ottaisi?

http://www.uusisuomi.fi/raha/105118-asiantuntija-p...

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #46

"Kuka päättäjä tuon rytinäriskin ottaisi?"

No kansalaiset itsehän ihan kaikki riskit kantaa. Ilman kansanäänestystä Eurosta eroamista ei voi tietenkään tehdä.

Kansanäänestyksellä kansalaiset itse ilmoittautuvat päätöstensä ja tekemistensä vastuumiehiksi. Niinkuin oli kieltolain päättämisessä 30-luvulla ja EU-äänestyksessä 1994.
On noiden päätösten kanssa osattu ja pystytty elämään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #46

Kaikki mahdollisuudet eivät ole valmiina vaihtoehtoina historiasta poimittavaksi.
Siinä tapauksessa mikään kehitys ei olisi mahdollista.
Devalvaatio oli monelle yrittäjälle katastroofi.

Reino Jalas Vastaus kommenttiin #57

"Devalvaatio oli monelle yrittäjälle katastroofi."

Se katastrofi ei kuitenkaan firman kotimaassa valmistettujen tuotteiden kannalta, eikä niiden menekin heikkenemisen vuoksi.

Katastrofi tuli valuuttamääräisistä lainoista. Vapautuneet rahamarkkinat 1988 houkuttelivat tilanteeseen tottumattomia ja varomattomia yrittäjiä ottamaan ylisuuria lainoja.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman Vastaus kommenttiin #46

Eiköhän tuota rytinää tule tässä nykyisessäkin valuutassa.

Sisäisen devalvaation jäljiltä niitä velkoja on ihan yhtä huono maksaa kuin ulkoisenkin. Kotitalouksilta kun tulot leikkaantuu niin ei vekseleitä olekkaan enää niin helppo lyhentää.

Alkaa tuo valtion velkasuhdekkin näyttää hiukka huonommalle kun bkt:eekin hiipuu vähän kerrassaan.

Paskat kortit on kädessä joka tapauksessa. Omalla valuutalla voisi tosissaan pehmittää iskua. Nyt istutaan käsien päällä ja odotellaan milloin IMF marssii sisään ja alkaa tekemään sisäistä deetä...

Katsotaan ja kuunnellaan miten tuo pörsseihin pumpattu raha nyt alkaa käyttäytä. Viimeset 7 vuotta on taas kupla kasvanut ja ehkä sen on vaan aika taas posahtaa.
Keväällää aletaan mahdollisesti sitten kuulla heikkoja positiviisia signaaleja sijoituksista reaalitalouteen. Ehkä...

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #46

Saattaa hyvin olla ettei päättäjien tarvitse ottaa rytinäriskiä, vaan rytinä vie päättäjät mennessään. Siinä kuin Suomenkin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #46

Tässä nyt odotellaan rytinää. Ne velkaiset taloudet makselevat sitten niitä velkojaan kuitenkin myös palkkadevalvaatiossa. Velkavetoisen talouden ongelma ja seuraukset koituvat jokatapauksessa.

Mitä tulee riskienhallintaan, niin riski on jo otettu, kun ei ole tehty mitään. Milloinka taloushistoriassa rytinöiltä on vältytty? Itseasiassa on aivan hullua, että yritetään väistää rytinää velanotolla ja nyt palkkadevalvaatiolla.

Taitaisi olla maailman taloushistoriassa ensimmäinen kerta jos se onnistuisi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kun kirjoittaa tilastoista ja tilastoiden pohjalta, kannattaa aina myös selvittää, jos ei muille, niin itselleen, mitä on tilastoitu jamillä perusteella.

Työttömyyden väheneminen 1998 jälkeen johtui, ei työllisyyden lisääntymisestä, vaan tilastoinnin perusteiden muuttamisesta.

Nykyisin henkilö, jolla on ollut viikon aikana vähintään 1 (yksi!) tunti palkkatyötä, ei ole ko. viikolla työtön.

Jokainen ymmärtää, että moinen "työttömyystilasto" on vitsi, jonka tarkoitus on vain rauhoittaa kansaa.

Todellinen päivittäistyöttömyys on tällä hetkellä hieman yli 850 000 työikäistä. JOKA IKINEN PÄIVÄ oon siis noin montia työikäistä suomalaista työnhakijaa vailla palkkatyötä. US(kin) pystyy luvun selvittämään, melko helpostikin, Tilastokeskuksen tilastoista. Niin minäkin olen tehnyt.

Hopihop! Töihin siitä ja tekemään sitä aitoa tsurnalistiikkaa!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Saksassa maahanmuuttajien työttömyysaste oli 2014 68%. Jos suomessa päästäisiin samaan?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ensinnäkin olisi hyvätapaista laittaa linkki, jos esittää tuollaisen luvun. Toiseksi maahanmuuttajien syyllistäminen ei edistä talous- eikä mitään muutakaan keskustelua millään lailla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Ei työttömyys yleensä ole työttömän valinta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #54

Ei ainakaan perinteisessä suomalaisessa kulttuurissa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #154

Kiitos linkistä. Tuolla aikaisemmalla kommentaattorilla menivät työttömyysaste ja työllisyysaste sekaisin. Hänen esittelemänsä luku näyttikin aika älyttömältä.

Samasta Verkkouutisten jutusta: Suomessa ulkomailla syntyneiden työllisyysaste oli 63 prosenttia.

Maahanmuuttajat selittävät Suomen työttömien suurta kokonaislukua vain kovin pieneltä osin, vaikka jotkut muuta haluavat väittää.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kyllä maahanmuuttaja työllistyy kun porukalla perustavat pizzerian ja tekevä työtä muutamasta eurosta tunnissa ja siihen alipalkkaan ulkopuolisen on vaikea sekaantua.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Hieno homma, työvoimapula on onnistuneesti torjuttu, ei muuta kun henkselit paukkumaan.

Lauri Wirén

Kokkarit ovat saaneet työvoimareservinsä, jota ovat itkeneet kohta kymmenen vuotta. Nyt voidaan sitten panna piste maahanmuutolle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Ei Suomen poliittisia päättäjiä tästä ole ensisijaisesti syyttäminen".

Muutama vuosi sitten Suomen talous oli eurooppalaisittain katsottuna hyvässä kunnossa. Nyt taloutemme on Euroopan heikoimpia, ellei suorastaan heikoin. Näillä näytöillä en kyllä vapauttaisi poliitikkoja vastuusta.

Nykyinen hallitus kyllä näyttää yrittävän tosissaan suunnan muutosta, mutta edeltäjien perintö on raskas. Hyvässäkin tapauksessa suunnan kääntämiseen menee pari-kolme vuotta, sillä pikälääkkeenä käytettyä d-vitamiinia ei nyt ole käytettävissä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vastuu poliittisista päätöksistä on poliitikkojen. Niillä voidaan toki talouden tilaa pahimmillaan pahentaa ja parhaimmillaan vähän parantaa.

Suurimmista heikkoon taloustilanteeseemme vaikuttaneista tekijöistä eli kansainvälisestä finanssikriisistä, Nokian syöksystä, Venäjän talousahdingosta ja Kiinan hyytymisestä en kotimaisia poliitikkoja syyttelisi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kun Suomen kehitys on varsin selvästi muiden Euroopan maiden kehitystä heikompaa, meillä on tehty jotain asioita muita huonommin, ellei jostain löydy nimenomaan meidän kehityksemme kannalta epäsuotuisia asioita jotka riittävät tuon eron selittämiseen. Nokiasta en poliitikkoja syyttelisi (itse asiassa sen nousussa oli silloisilla poliitikoilla omat ansionsa) ja Venäjällä on Suomen talouteen suurempi vaikutus kuin muun Euroopan talouksiin. Kiina ja finanssikriisi vaikuttavat muihin talouksiin vähintään samalla painolla kuin Suomen talouteen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #23

Mainitsitkin kaksi epäsuotuisaa, erityisesti Suomeen iskenyttä isoa asiaa: Nokia ja Venäjä.

Jouni Nordman

Eli politikolla ei ole vastuuta siitä että eivät tehneet mitään, eli jos valta on maassa politikoilla, niin viimeisen seitsemän vuotta nämä ovat jääneet tuleen makaamaan, eli olleet täysin toimet toimia tekemään niitä muutoksia mitä olisi pitänyt tehdä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oikeassa olet, mutta mitä varten puheet kuulostavat siltä kun elättäisin suunnitelmataloudessa ja talousjärjestelmä olisi jokin mekaaninen laite jota voidaan korjata pikkasen rukkaamalla.
Minulle on jäänyt mieleen kun pääministerinä ollessaan Katainen kerran lausui totuuden kun sanoi,että hallituksen mahdollisuudet ohjata taloutta ovat hyvin marginaaliset. Hän sanoi myös, että kukaan ei voinut ennustaa tilannetta johon oli tultu.
Kuitenkin kilpaa ennustetaan mitä tapahtuu kun mistäkin narusta nykäistään.
Ekonomistien premissit kasvusta ja kilpailukyvystä pidetään itsestäänselvinä totuuksina.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #74

Vaikka talous ei olekaan mekaaninen laite jota voidaan helposti rukata, valtiolla on hyvin suuret mahdollisuudet vaikkuttaa siihen. Sekä positiiviseen, että erityisesti negatiiviseen suuntaan. Sekä lyhyellä, että erityisesti pitkällä tähtäimellä. Tosin kansainväliset sopimukset voivat sitä rajoittaa. Positiivisella puolella valtion rooli on enemmänkin mahdollistaja ja puitteiden rakentaja. Negatiivisella puolella valtion toimenpiteet voivat raunioittaa talouden. Edellisestä olkoon esimerkkinä vaikkapa Kiina, jonka talous kääntyi nousuun Dengin uudistusten seurauksena. Jälkimmäisestä on esimerkkejä hyvinkin runsaasti, näistä tuttuja ja tuoreita vaikkapa Venezuela ja Kreikka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #80

Mitä varten luulet, että pörssikurssit romahtavat Kiinassa?
Ennen valtion puolesta palkattiin työttömiä tarpeellisiin töihin.
Valtio on yhteiskunnallinen organisaaatio jolla on tehtäviä ja toimintoja, mitään rooleja se ei esitä.
Globaali kapitalismi määrää Suomenkin talouden puitteet. EU:n hyväksymä kauppasopimus luovuttaa olennaista päätösvaltaa valtioilta häikäilemättömästi toimiville konserneille.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ei hätää. Karjuva työvoimapula on aivan nurkan takana.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Onneksi Suomella on harvinaisen vahva hallitus sekä pääministeri, joka ei näytä pelkäävän oman poliittisen tulevaisuutensa puolesta (kertoi perustavansa yrityksen 24 h siitä kun jättää pääministerin tehtävät). Nyt, jos koskaan, on tiukkojen päätösten aikaa. Kansan enemmistö (53 %) näyttää tuon kyllä tajuavan ja hyväksyvän.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mielestäni tuo hallituksen vahvuus ei konkretisoidu, ainakaan vielä. Ensin kaikki energia laitettiin yhteen asiaan, joka vesittyi pahasti. Hallituksen käytös on arvaamatonta ja herättää levottomuutta ja huolta kansassa. Sisältö on aivan jotain muuta, kuin luvattiin. Sisäiset ristiriidat kielletään, mutta ovat ilmiselviä. Soini ei suoriudu monen kymmenen vuoden poliittisen kokemuksen jälkeen hoitamaan levottomuutta aiheuttanut kohua, ei suostu näkemään rooliaan ja kehuu Venäjän rajapolitiikkaa rempseästi.

Uskon, että kansa on aika hyvin sisäistänyt, että jostain pitää luopuakin. Mutta hallitus ei ole vahva ennen kuin se on saanut aikaan jotain näyttöjä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ei tosiaan varsinaisesti edesauta kotimaista kysyntää ja taloutta, että ensin hallitus yrittää pakottaa työmntekijät kampittamaan itseään ja nyt sitten miettivät parasta keinoa kampittaa työntekijöitä.

Voisivat vähitelleen siirtyä kansantalouden tietoisesta vahingoittamisesta kansantalouden tilan hoitoon.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #45

Ennustan (ja toivon), että syksyllä nähdään koviakin päätöksiä, myös kansantalouteen liittyviä. Hallituksella on vahva mandaatti ja niin kansan enemmistön kuin pressan tukea. Ollaan tässä suhteessa optimisteja, kahdeksan vuoden tunaroinnin jälkeen...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #45

Kansantaloustieteessä tätä Suomen ilmiötä kutsutaan aika suoraan vaihtotasekriisiksi.

Sillä on kansanomaisempikin nimitys: valuuttakriisi.

Suomessa asiaa kysytään rahoituksen professoreilta, yritysjohtajilta (mikrotalouden ammattilaisilta), työmarkkinajärjestöiltä ja vaikka keltä tahansa muulta kuin kansantaloustieteen ammattilaisilta.

OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen kertoi Taloussanomien uutisessa seuraavaa:

"– Kun euroon liityttiin, kaikkien piti ymmärtää, että jossain vaiheessa tulee tilanne, jossa tarvitaan sisäistä devalvaatiota. Nyt on sellainen, Heiskanen sanoo."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2015/08/2...

Niin piti? Tämä nyt sattuu olemaan sitä "kansantalouden tietoista vahingoittamista", mutta sillä näyttää olevan suomalaisten enemmistö kannattamassa näitä toimia.

Minä en kannata, vaan katson, että suomalaisten olisi paljon helpompaa vastaanottaa nämä ulkoiset ja epäsymmetriset taloussokit omalla joustavalla valuutallaan.

Tämä kuvio on näin yksinkertainen:

1) Taloussokin iskiessä jonkun on joustettava. Mieluiten valuutta.
2) Jos valuutta ei jousta, työmarkkinoiden tulee joustaa (palkkaleikkaukset ja muut etuuksien menetykset, joista Heiskanenkin kertoi).
3) Jos työmarkkinatkaan eivät jousta, jousto haetaan työttömyyden kautta. Siitä kertoo päätoimittaja Huuskon avauskin: tähän suuntaan mennään.

Onko se sitten mitenkä mielekästä?

Noin vuosi sitten julkaistiin työttömyysdevalvaation kuvaus:

http://libera.fi/libera-uusi/wp-content/uploads/20...

---

Joten parahin Juhana, minkä polun valitsisit sitten itse?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #92

Onko pakko elää shokkihoitotaloudessa?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #92

Ei se niin yksinkertaista ole, että kaikki voidaan laittaa yhden ongelman piikkiin. Edelleen vertailuhinnat työn kustannuksiin niin Saksaan kuin Ruotsiin kertovat työvoimakustannusten olevan alemmat meillä. Jos se ei riitä, kertoo se kyllä lähinnä siitä että yritykset ovat laiminlyöneet omat prosessinsa ja niiden kehittämisen. Niinpä puhe palkkadevalvaatiosta haiskahtaa pahemman kerran siltä, kuin sillä paikattaisiin yritysjohdon systemaattinen töpeksintä - se taas ei anna oikein eväitä päästä sopuun asiassa. Johdon töpeksintä taas on sitten omistajien virhe ja siitä on turha syyttää työntekijöitä. Työntekijät tietysti loppupeleissä virheiden seuraukset yleensä maksavat, mutta taas muiden töpeksinnästä syytetään väärää tahoa. Omistjat taas eivät virhettään korjaa jos se aina paikataan työntekijöiden toimesta. Ei ole ohjausvaikutusta hoitaa yrityksiä paremmin.

OP-ryhmän edustaja on nyt kovin jälkiviisas. Tämä kommunikoidaan oikeasti vasta nyt kun sitä halutaan.

Joustaa voi kyllä useampikin kuin yksi taho. Asia ei taaskaan ole noin yksinkertainen. Ja itse asiassa kyllä yhteiskunnallisesti olisi parempi jos omistajat joustaisivat. Eri asia kuinka toteutettavissa se on. Tässä tulee se mielenkiintoinen asia esiin, että meillä on yritysten tuotto-odotukset kasvaneet samalla kun sekä kotimarkkinat, että maailmanmarkkinat ovat suunnanneet taantumaan. Samalla vaihtoehtoisten sijoitusten tuotot ovat tippuneet. Se taas kuulostaa siltä, etteivät omistajat ole olleet aivan hereillä markkinatalouden toiminnasta. Kurkotetaan kuuseen ja loppujen lopuksi kupsahdetaan katajaan.

Jos joustot toteutetaan kuten hallitus on ehdottanut, se vie loputkin ilmat kotimaisesta kysynnästä ja todellakin nostaa työttömyyttä entisestään. Se voi olla ideologisesti puhdasoppista, mutta vastuuntuntoinen ay-liike ei voi sille tielle lähteä.

Suurin ongelmamme on investointilama. Yritykset eivät ole investoineet. Ilmeisesti johdon palkkioiden takia matalasuhdanteessa ei olla investoitu, jotta lyhyellä tähtäimellä pidetään tuottoprosentit epärealistisen korkeina. Siksi on maksettu suuret lisäosingot. Yritysjohtajat ovat ulkoistaneet vastuun rahojen tuottamaan laittamisesta omistajille ja samalla heikentäneet pitkän tähtäimen tuottomahdollisuuksia. Ei ole investoitu tuleviin tuottoihin, vaan keskitytty lypsämään olemassaolevia lypsylehmiä. Siksi en usko palkkojen alennustenkaan juuri auttavan. Ei ole mitään investointeja näköpiirissä, vaan todennäköisemminsillä vain mahdollistettaisiin samojen ongelmien jatkuminen.

Investoida voi toki myös valtio, mutta ei ole investoitu. Meillä on tiestö jatkuvasti surkeammassa jamassa. Rataverkko surkeassa kunnossa ja krooninen pula vuokra-asunnoista pk-seudulla. Varsinkin viimeinen on erityisen suuri ongelma. Ylihintainen asunto ajaa palkkainflaatiota ja heikentää ihmisten ostovoimaa. Samalla rakennusmiehet pyörittävät peukaloita kortistossa, vaikka asunnoista on pulaa. Yleishyödyttömät vuokra-asuntoyhtiöt eivät rakenna riittävään tahtiin asuntoja, sillä pula pitää asunnot ylihintaisina ja takaa olemassaoleville sijoituksille ylisuuret tuotot. Poliitikot ovat tehneet rahan tahkoamisen liian helpoksi asuntosektorilla. Kilpailu ei toimi ja kansantalous ja kuluttajat maksavat hinnan.

Toistan edelleen, että ilaman investointeja ei ole tulevaisuutta. Jos yritykset eivät investoi niin valtion on pakko. Muu on silkkaa idiotismia.

Tässä on ainut realistinen mahdolisuus saada aikaiseksi jonkinlainen yhteiskuntasopimus. Hallituksen pitää pystyä osoittamaan, että mahdollinen palkkadevalvaatio johtaa muuhunkin kuin työttömyyden kasvuun ja omistajien ansaitsemattomaan tuottojen kasvuun. Nyt on keskitytty miettimään miten työntekijöiden siivun kokoa pienennetään ja omistajien kasvatetaan. Varsinaisen kansantalouden hoito on unohtunut perinteisessä puhtaassa eturyhmien välisessä keskustelussa. Ja sitten on tietysti se tilanne, että niin kauan kun tuulivoimatukia maksetaan tai maatalousyrittäjien sosiaalituet ovat koskemattomia, talkoista puhuminen on mielestäni silkkaa sonnanjauhantaa.

Joten osoitusta siitä, että hallitus ottaa oikeasti kaikki huomioon vaaditaan yhteisymmärryksen syntyyn. Siitä taas ei ole mitään havaintoa. Sen sijaan kulutusta ihmiset ovat varmasti leikanneet hallituksen uhkailujen takia ja siten hallitus on tähän mennessä vain pahentanut taloustilannetta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #114

Kyse oli siitä (kuten varmaan Ekholmin lyhyestä paperista näit käppyröistä), että työn kustannusten viimeaikainen kasvuvauhti on ollut muita ripeämpää ja se luo omat ongelmansa. Tehty työ on kannattavampaa siirtää muualle.

Jos olet sitä mieltä, että tämä on yritysjohtajien vika, että ovat myöntyneet liian koviin palkkakulujen kasvuun niin laskemalla palkkojahan tässä yritetään päästä takaisin siihen tilaan, missä työ tulee kannattavaksi tehdä Suomessa.

Mikäli taas katsot, että omistajat ovat epäitsekkyydessään halunneet allokoida pääomansa tuoton enenevissä määrin duunareille ja siten aiheuttaneet palkkakustannusten leviämisen käsiin niin tarvitsemme sitten enemmän niitä omistajia, jotka pitävät itsensä puolta ja hillitsevät palkkanälkäisiä Suomen tuhoajia. Siis sen jälkeen, kun korjausliike on tehty alas.

Näin voidaan toimia oyj-muodossa, jolloin meistä kuka tahansa voi ryhtyä omistajaksi. Toivottavasti tällainen yhtiömuoto sitten laajenee.

Tuotto-odotusten SUHTEELLINEN kasvu kielii siitä, että pääoamlle on tiedossa paremmat RoI-lukemat Suomen ulkopuolella. Ehkä juuri siksi, että se pääoma jauhaa liiaksi duunareille ja tuontitavaraan ja kuplahintaisiin pääkaupunkiseudun asumuksiin.

Tästä on juuri vaihtotasekriisistä kyse. Oma kilpailukyky menee, kun tuotteiden hintaa joudutaan kohottamaan kustannusten kasvaessa. Samalla kulutus ohjautuu yliarvostetulla valuutalla tuontitarvikkeisiin. Tämä on siksi valuuttakriisi, että toisenlaisella valuutan arvolla vientituotteet olisivat houkuttelevissa hinnoissa ulkomailla, kun taas kotitalouksien kysyntä ohjautuisi ennemmin kotimaassa tuotettuun tomaattiin kuin ulkomailta raahattuun tomaattiin valuuttakurssien tuoman hintaeron vuoksi. Olisi kannattavampaa perustaa oma tomaattiviljelmä kuin tuoda ulkomailta.

Olen kuitenkin samaa mieltä kannsasi siitä, että sekä sisäinen ja työttömyyden kautta tapahtuva devalvoituminen on haitallista kansantaloudelle. Sen nyt näkee esimerkiksi Kreikasta. Palkkadevalvaatio kurittaa niin ulkomaista kuin sisämarkkinakysyntää. Ulkoinen devalvoituminen kohdentuisi yksinomaan tuontitavaraan.

Työttömyysdevalvaatio on kaikista epäreiluin, sillä se jakaa kansalaiset täysin eri kasteihin.

Tämän vuoksi pidänkin oman valuutan kelluttamista parhaimpana ratkaisuna.

Investointilamakin on totta, mutta olemme eri mieltä sen syistä. Kyseessä on kasvavan työttömyyden (työttömyysdevalvaation) vuoksi syntyneet epävarmat näkymät. Niiden tulee parantua, jotta investointihalukkuus kasvaisi.

Olen vieläpä samaa mieltä siitä, että julkinen talous on oikeastaan ainoa taho, joka uskaltaa ottaa riskin ja investoida tulevaan (esim. infrastruktuuri) taantuman ja laman aikana. Valitettavasti eurokriisin alkumetreillä Suomen hallitukset katsoivat parhaaksi vaihtoehdoksi sitoutua ns. talouskurisopimukseen, jolloin meidän tulee huolehtia automaattisista velkajarruista.

Toisaalta katson, että velkaantuminen ei hyödytä niin kauan kuin Suomen talouden rakenteet ovat pielessä. Rakenneongelmamme on yhteisvaluutta.

Se on ikävä tosiasia, että palkkadevalvaatio ja omistajien etuuksien suhdetta tulee kasvattaa jälkimmäisten eduksi. Suorat nettoinvestoinnit Suomeen ovat hälyttävällä tasolla. Yksikään kansainvälinen sijoittaja ja investoija ei tule maksamaan siitä ilosta yhtään ekstraa, että saa katsella suomalaisten duunarien palkkajuhlia työn tuottavuuden laahatessa perässä.

Ehei. He valitsevat kohteekseen mielummin maan, jossa tuotto on paremmalla tolalla.

Kotimaisten sijoittajien vinkkelissä isänmaallisuus voi painaa. Itsekin sijoitin pääosin suomalaisiin yrityksiin loppukeväästä 2012 aina kesään 2014 asti. Silloin jouduin kotiuttamaan voittoni rahoittaakseni muuttoni ulkomaille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #127

"Tästä on juuri vaihtotasekriisistä kyse. Oma kilpailukyky menee, kun tuotteiden hintaa joudutaan kohottamaan kustannusten kasvaessa. Samalla kulutus ohjautuu yliarvostetulla valuutalla tuontitarvikkeisiin."

Sori Henri, hellalla on tulemassa sorsaa, jota en haluaisi pilata ja luin vähän hätäisesti: mikä vaihtotasekriisi se on kun öljyn hinta on se mikä se on ja tasoittaa?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #127

Se jos kustannukset eivät kasvaisi, olisi itsessään merkki pahanlaatuisesta ongelmat. Ne kasvavat muuallakin ja inflattaio juoksee. Osa työstä on toki kannattavaa siirtää muaalle ja taloutemme onkin perustunut sille, että halpatyö siirretään muualle ja me keskitymme korkeamman tuotavuuden töihin. Siis oikeasti korkeamman tuottavuuden, ei tuottavuudeksi kutsutun palkanalennusten avulla hankittuun alemman tuottavuuden töihin. Sillä linjalla matka jatkuu pohjalle asti.

Yritysjohtajien (ja siten omistajien) vika on se, että ovat keskittyneet tuottavuuden parantamisen, markkinoinnin ja tuotekehityksen sijasta valittamaan siitä että muillekin kuin heille maksetaan palkkaa. Siihen on laitettu viimevuosina suurimmat johtamispanokset nyt nähdyin seurauksin.

Katson että omistajat ovat olleet liian ahneita ja leikanneet siksi sellaisista paikoista joiden takia yritysten oletettu tuottokyky on tippunut. Liian pienet panostukset esimerkiksi tuotekehitykseen ja markkinointiin. Keskitytty lypsäämään nykyisiä lypsylehmiä ja uusia ei ole hankittu. Nyt lypsylehmät eivät enää ole niin tuottoisia ja korvaavia ei ole tilalle saatu. Tulot on jaettu lisäosinkoina ulos, eikä sijoitettu liiketoiminnan kasvattamiseen ja kehttämiseen.

Tuotto-odotusten suhteellinen kasvu on johtanut siihen, että on jaettu lisäosinkoja ja vastuu siirretty omistajille. Yritysjohtajat eivät ole uskoneet itse pystyvänsä sijoittamaan kyseisiä rahoja riittävällä tuottotasolla. Suhteellinen tuottojen kasvu taas onnistuu heikentyvän kilpailukyvyn taloudessa lähinnä siten, ettei kilpailu toimi riittävästi. Viennissä se voisi onistua, mutta silloin ei olisi mitään syytä valittaa palkkakustannuksista. Toiminta onnistuu muutenkin. Maailmantalous taas on lamassa, joten tuotto-odotukset ovat kyllä heikentyneet globaalilla tasolla (keskimäärin). Voittajat tietysti aina pärjäävät, mutta voittajaksi ei tulla jos ainoa kilpailukeino on halvin mahdollinen palkkakustannus.

Vaihtotasekriisi meillä toki on. Siihen voi vaikuttaa muutenkin kuin heikentämällä palkkoja. Esimerkiksi parantamalla sitä tuottavuutta ja etsimällä uusia markkinoita ja kehittämällä uusia tuotteita. Palkkakustannuksia pienentämällä voidaan antaa hyvin pientä buustia olemassaolevien vientitotteiden yrityksille. Mutta ilman uusia markkinoita tai tuotteita vienti ei parane yhtään, vain voittojen määrä nykyisistä kasvaa.

Työttömistä suurin osa tulisi kotimarkkinoilta ja kotimarkkinayyrityksistä. Joten jos palkkadevalvaatiolla ei merkittäviä uusia vientimääriä saada, pienentynyt palkkasumma vientiyrityksissä romaututtaa sitten myös kotimarkkinat. Siksi investoinnit kotimaanmarkkinoilla ovat välttämättömiä ja ilman niitä on aivan sama vaikka palkkoja leikattaisiin.

Kasvava työttömyys on toki aiheuttanut investointilaman pahenemisen, mutta investointilama on alkanut jo vuosia sitten. Asuntorakentamisen osalta se on yli kymmenen vuoden ali-investointitaso, joka on aiheuttanut inflaatiota ja heikentänyt ostovoimaa. Se on pk-seudun ja valtiontason poliitikkojen yhdessä söhlimä tilanne. Myös infrastruktuuri-investoinnit ovat olleet alimitoitettuja pitkään, sillä valtion menoja on haluttu leikata veronalennusten eteen. Siten on säästetty aivan vääästä paikasta. Veronalennusten eteen on siis heikennetty talouttamme pitkän aikaa. Talouskurista tässä ei ole ollut kyse, vaan säästöjen ja menojen täysin väärästä kohdentamisesta.

Ei ole mitään järkeä pyrkiä kasvattamaan omistajien osuutta. Se on jo nyt erittäin suuri ja usein liian suuri kertoakseen toimivasta kilpailusta. Tuotto-odotuksiin sen sijaan voidaan vaikuttaa. Nyt yhteiskunnan ja poliitikkojen avustuksella ylisuuria tuottoja on mahdollista saada ottamatta kunnon taloudellista riskiä. Miksi sijoittaa riskitoimintaan jos ilman riskiä voi subventiotaloudesta saada tuulivoimallaa riskittömät huipputuotot. Miksi investoida uusiin vuokrataloihin kun poliitikot ovat toimillaan heikentäneet tarjontaa ja samalla tuoneet normaalia tuottotasoa korkeammat tuotot vanhoille sijoituksille. Markkinat eivät toimi ja siksi liian hyviä tuottoja on tarjolla pienellä riskillä.

Paljon siis voitaisiin tehdä taloutemme eteen, mutta se vaatisi sen että oikeistohallitus ottaisi järjen käteen. Voisivat politiikan oikealla sivellä vaikka kokeilla markkinataloutta välillä sen sijaan että ovat nyt lähinnä sosiaalitoimisto sijoittajille.

Tänne ei myöskään sijoita yksikään ulkomainen toimija, jos omat kotimarkkinamme eivät toimi. Kotimarkkinoiden tilannetta voi parantaa ja niitä voi myös kasvattaa, esimerkiksi lisäämällä väestöä maahanmuuton avulla. Samalla saataisiin syrjäseutujen tyhjiin tiloihin käyttäjiä ja niihin sitoutunut tuottamaton pääoma tuottamaan. Kasvukeskusten asuinrakentaminen taas työllistäisi paljon ja pitäisi kotimarkkinat toiminnassa (Ruotsissa toiminut hyvin, vaikka sielläkin asuntopula). Se kannattaa sitten rahoittaa vaikka valtion ottamalla ulkomaisella erittäin halvalla velalla, jos kotimaan sijoittajat eivät ropojansa halua sijoittaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #139

"Vaihtotasekriisi meillä toki on."

Tuoreempaa tietoa? - Julkaistu: 14.8.2015:

Vaihtotase ylijäämäinen kesäkuussa 2015, pääomaa vietiin nettomääräisesti

Ylijäämäinen kauppatase ja ensitulon tili pitivät vaihtotaseen ylijäämäisenä kesäkuussa 2015.

http://www.stat.fi/til/mata/2015/06/mata_2015_06_2...

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #142

Asiaa pitää katsoa kumulatiivisestä vajeen kertymästä tai trendistä. Se, että toukokuussa on tehty ylijäämää ei muuta miksikään sitä tosiasiaa, että vajetta on kertynyt miljardikaupalla koska niin pitkään on menty miinusmerkkisenä. Toisekseen, yhden kuukauden luvut eivät kerro myöskään trendin muutoksesta mitään.

http://tilastokeskus.fi/til/mata/2015/06/mata_2015...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #157

No katsotaan nyt miten kauan mennään sillä että öljyn hinta on pohjalukemissa ja vähentää tuontilukuja ja laskeeko vielä siitäkin, joskin sillä on vaikutuksensa vientijalosteisiinkin.

Nyt kun vilkaisi niin Brent siinä 43 dollaria, ja Venäjän tuontiöljy on viime aikoina nettitiedoista päätellen ollut siinä 3 taalaa halvempaa. Jotta mihinkähän suuntaan öljyn hintakin kehittyy.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #160

Toivotaan, että trendi kääntyy. Laskin tuon kumulatiivisen vaihtotaseen alijäämän vuodesta 2010: yli 16 mrd e.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #160

Katso verrokkejamme: miten on heikentynyt euro, halpa öljy ja EKP:n QE vaikuttanut muualla? Kasvetaan 3 prosenttia jopa.

Siis näistä avuista HUOLIMATTA Suomi on syöksykurssissa. Ei hyvä.

Ja nyt voi olla euron kurssikin taas paineessa, kun Kiina tuossa sekoilee omiaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #171

Usko pois Henri, Kiina hakee tasoaan, ja eikös euro vahvistunut dollariin nähden.

Ja öljystä on ylitarjontaa, ans kattoo kuinka kauan. Saudit kai siinä pitävät markkinaosuuksistaan kiinni ja mm. Venäjä ja Venezuela myyvät pakosta, vaikka on pelkkää mutuani.

Sitä en ymmärtänyt mistä tuohon Suomen vetäisit, eihän me olla muuta kuin lastu lainehilla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #139

"Esimerkiksi parantamalla sitä tuottavuutta ja etsimällä uusia markkinoita ja kehittämällä uusia tuotteita."

Voisiko hallitus tehdä tästä oikein yrityksille lakiin perustuvan velvoitteen vai miten olit ajatellut asian hoitaa? Voisihan hallitus määrätä¨myös suomalaiset innovoimaan, jokaiselta suomalaiselta vähintään yksi innovaatio vuodessa. Mielestäni on kuitenkin parempi pitäytyä niissä toimenpiteissä mitkä ovat hallituksen käsissä ja jokainen perustakoon yrityksiä mahdollisuuksiensa mukaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #143

Hallitus ei voi pakottaa yritysjohtoa tekemään töitään, sillä heidän normaaleihin työtehtäviinsähän nämä keinot yleensä kuuluvat. Hallitus voi kyllä vaikuttaa siihen, että nämä normaalit keinot parantaa yrityksen toimintaa ovat parempi keino parantaa yrityksen toimintaa kuin hallitukselta ilmaisen työvoiman ruinaaminen. Jälkimmäinen on nyt kovin suosittu tapa, mutta auttaa vain huonoja yritysjohtajia pitämään työnsä ja saamaan ansaitsemattomat bonukset.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #139

Eli mielestäsi Irlanti on nyt syvissä ongelmissa, koska kustannustaso on viime aikoina laskenut?

Edelleen väite oli, että nämä kustannukset ovat nousseet Suomessa reippaasti kilpailijamaita nopeammin. Jumitat nyt joissain absoluuttisissa arvoissa, vaikka yritän kertoa, että muutosvauhti on ollut epäedullista Suomelle.

Tuottavuuden kehitystä on pirun vaikeaa tehdä taantumissa.

No, nyt olemme päässeet niistä ahneista investoijista eroon. Minä en näe tätä iloisena kehityksenä. Mutta se on toki välttämätöntä hoitaa tämä kriisi kasvavan työttömyyden kautta, joka pakottaa palkat aikanaan alas. Ehkä Suomi kestää tässä 10-20 vuotta tätä näivetystä. Pakko toivoa, jos haluamme pitää sen euron. :)

Ei muuta kuin ostamaan sitten osakkeita - ja korvaamaan menetettyjä palkkatuloja pääomatuloilla. :) Sopii mennä kokeilemaan itse kunkin, että kuinka helppoa puuhaa se on.

Vaihtotasekriisissä edelleen se tuottavuuden kehittäminen on hidasta, epävarmaa ja erittäin tuskaista taantumassa. Se voidaan siis viivata yli suosiolla.

Yksi on rajoittaa tuontia tullimääräyksin. Sitten on vielä leikellä niitä palkkoja ja tietysti kelluttaa kansallista valuuttaa. Näistä kolmesta sopii valita sitten. Anna tulla, minkä valitset?

Jos kaipaat investointeja kotimaassa niin emme me estä sinuakaan pistämästä yritystä pystyyn. Valtio ei sitä voi tehdä kok-dem-vs-kd-vihr hallitusten aikana nuijittujen talouskurisopimusten vuoksi.

Saatat olla oikeassa siinä, että vuosia sitten on "investoitu väärin". On tilattu julkiselle sektorille kaikenlaista maahanmuuttokoordinaattoria ja mitä lie tasa-arvovaltuutettuja, kun olisi voitu tuottavaakin työtä tehdä. No, se virhe on tehty jo. Voitaisiinhan nämä paperinpyörittäjät irtisanoakin. Vähentäisi valtion menoja.

Muistan tuossa kun pari vuotta sitten Metso Oyj olisi jakanut ylimääräistä osinkoa. Valtio olisi ollut reippaasti saamapuolella, mutta se nyt sitten torpattiin, muistaakseni demareiden myötävaikutuksella. Siten ei ole mikään ihme, ettei ainakaan valtiolla ole varoja investoida.

Ja jälleen kerran: tehokkain piristysruiske kotimarkkinoiden piristämiseen on se oma valuutta. Sosiaaliturvamenoja kasvattamalla tämä maa ei nouse.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #174

Mistäs sinä tuon Irlannin repäisit. En ole perehtynyt Iralnannin tilanteeseen, mutta romahduksen jälkeen ovat saaneet tilanteen oikaistua. Heidän ongelmansa ei tosin ollut kustannustaso.

Kasvu voi toki olla kovempi kuin muualla, mutta absoluuttinen hinta sen määrää kannattaako jokin Onhan Kiinankin kustannusatson nousu ollut vuosikymmenen hurjempi kuin lähes missäään muualla, mutta ei se heietä tuhonnut. Meidän kovempi kasvumme ei ole ollut niin kovaa että se olisi vaikuttanut suhteessa merkittävästi. Sen sijaan kilpailijamaissa kulut nousevat nyt, meillä ei.

Tuottavuuden kehitystä on vaikea tehdä ihan missä taloustilanteessa tahansa. Se pitää kuitenkin aina tehdä jos yritys meinaa pärjätä. Jos ei tee ei siinä työn hinta pelasta. Se on osa jokaisen järkevästi toimivan yrityksen arkipäivää. Huonot taloudelliset ajat kyllä pakottavat siihen jos asiaa ei aiemmin ole hoitanut. Siksi ei kannata tuottavuuden kehityksen laiminlyöntiä paikata palkka-alella, jää vielä se tuottavuus edelleen hoitamatta. Sitten ollaan vain kohta pyytämässä seuraavaa palkanalennusta. Ei yritystoiminnan ole tarkoituskaan olla helppoa, muuten ei kilpailu toimisi. Miksi pitäisi edes harkita valitsevansa jokin muista tarjoamistasi vaihtoehdoista, ne ovat vain lisää keinoja paikata huonoa yritysjohtamista, jolla ei avoimessa taloudessa pärjätä. Voi sieltä hetkellistä helpotusta hakea, mutta ilman tuottavuuden parantamista seuraava avuntarve on nurkan takan. Tuotekehityksen kohdalla mikään palkanalennus ei auta, jos tuote ei enää pärjää. Vai olisiko Nokia voittanut puhelinkisan vanhentuneella tuotteella vaikka palkat olisi puolitettu? Tai olisiko vanhentunut paperitehdas kannattanut alenevan paperinkysynnän markkinoilla, vaikka duunarit olisivat tuleet ilmaiseksi töihin? Eivät olisi vaan kyllä se olisi vaatinut tehokkaammat tehtaat. Markknoilta poistuivat heikoimmat yksiköt ja siihen ei palkalla ollut vaikutusta.

Investoijia pitää houkutella, mutta ei se pienellä palkka-alella onnistu. Kyllä siinä olellista on terve kansantalous ja toimivat kotimarkkinat. Ja niitä jotimarkkinoita hallitus on nyt söhlimässä ilmeisen tarkoituksella. Toisaalta en näe mitään erityistä iloa siinä, että joku ostaa meiltä valmiiksi toimivan yrityksen. Merkityksellinen olisi jos joku tänne uuden vientiyrityksen perustaisi, mutta ne meidän täytyne luoda ihan itse. Siinä taas auttaa että kotimarkkinoilla joku ostaa jotain mitä voi sitten myydä muuallekin. Euro taas helpottaa ulkomaankauppaa ja pienenttä sijoittajan riskiä. Devalvoituva valuutta se vasta investointien hidaste onkin. Ei auta hyväkään tuotto jos se investoijan valuutassa hupenee valuutan heikentymiseen.

Me kaikki voimme toki perustaa yrityksen. ja perustankin heti jos keksin jonkun idean jolla voi tienata enemmän kuin palkkatyössä. Hyvän idean se vaatii eikä pari prosenttia halvempaa työvoimaa. Kotimarkkinayritystä ei ainakaan kannata perustaa jos ostajilla ei ole rahaa.

Virheinestointi on ollut se ettei ole investoitu siihen mitä tarvitsemme ja jolle se tulevaisuuden kasvu perustuu. Ei ole edes investoitu kannattaviin asioihin. Ei ole investoitu kun oikeistolainen talouspolitiikka ei halua valtio-omistusta vaikka se olisi kannattavaakin. Ideologinen(uskonnolinen) puhdasoppisuus on johtanut idiotismiin ja ei se siitä samalla toiminnalla korjaannu. Nämä maahanmuuttajakoordinaatoorit on ihan tippa valtameressä, mutta toki helppo syyllistyskohde. Heidän kulumme kyllä kykenisimme kantamaan jos taloutta hoidettaisiin asianmukaisesti. Olisi töitä niille maahanmuuttajillekin. Se viimeinen virhe onkin syyttää tilanteesta niitä jotka sitä eivät ole aiheuttaneet. Persut taas ovat hypänneet suoraan tuohon EK idioottien käskyläisten rintamaan, ilmeisesti omaa talouspolitiikkaa ei ole edes ollut - eurovalittamisen lisäksi. Muiden järkilinjan talospuolueiden voima ei ole riittänyt valtion investointien käynnistämiseen kun suurin valta onahan laittaminen palkkoihin ei muutenkan ole investoimista. Vain myöhemmin tuottoja tuoviin yrityksiin tai infrasruktuuriin sijoittaminen on investointi.

Metso on aivan itse investoinut ne jakamatta jääneet varat. Valtiolta ei rahat ihan helpolla lopu jos vain halua nvestoida löytyy. Se suurin ongelma nimenomaan on se halun puute, ei investointikohteiden puute. Ja kun ei investoida, ei talous voikaan menestyä. Sen pitäisi olla itsestäänselvää.

Oma valuutta on erityisen tehokas keino haitata ulkomaankauppaa, nostaa ulkomaisten sijoittajien sijoitusriskejä, nostaa transaktiokustannuksia ja devalvaatiossa romahduttaa ostovoima ja elintaso. Oma valuutta ei auta yhtään jos se tehty talouspolitiikka ei ole kunnossa. Siitä meillä on tässä massa riittävästi kokemusta markka-ajalta. Erityisen huono se on jos velat ovat kallistuvassa ulkomaanvaluutassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #180

"Oma valuutta on erityisen tehokas keino haitata ulkomaankauppaa"

Niin tietenkin jos päämääränä on heikentää vientiä, pidetään vain valuutan arvo keinotekoisen korkeana kuten vahvan markan aikaan (ecukytkentä) tai nyt eurolla. Sipilä ei ole kyllä tuosta tavoitteesta puhunut, pikemmin päinvastoin. Minkä puolueen tavoitteena näet haitata Suomen ulkomaankauppaa jos meillä olisi oma valuutta?

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #182

Oma valuutta on siis hallaa ulkomankaupalle. Euromaiden välisessä kaupassa ei ole valuuttariskiä mukana. Jos me siirrymme markkaan takaisin, niin sitten on valuuttariskikin taas mukana kuiviossa ja se maksaa myös. Itse havaitsen tämän töissä jatkuvasti. On helppo tehdä bisnestä ja sopia hintoja pitkäksikin aikaa Euroalueella kun valuuttakurssimuutkókset eivät pilaa laskelmia.

Jostain syystä Perussuomalaiset tällaisesta haitanteosta hekumoivat. Tai sitten vain puhuvat lämpimikseen kun eipä niiden oikeista mielipiteistä mitään tiedetä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #185

Vapauttaako euro yritykset valuuttariskistä? Kun eurossa ollaan, yrityksen näkökulmasta "valuuttariski" ei synny valuutan arvon muutoksesta vaan hintatason vaihtelusta johon vaikuttaa euron arvon heittely.

Yritykset kilpailevat kotimarkkinoilla paitsi muiden euromaiden alueella toimivien yritysten tuotannon kanssa, myös euroalueen rajat ylittävän tuonnin kanssa. Tämä "valuuttariskin puuttuminen", on asia joka pitäisi ajatella nykytodellisuuden mukaisella tavalla.

Euroalue luo sisäisesti vakaamman toimintaympäristön, kuin mitä omien valuuttojen olosuhteiden vallitessa elettiin Euroopassa, mutta vastaavasti euron arvo ei vaihtele Suomen kansantalouden vaatimalla tavalla. Lisäksi meillä palkkataso ei määräydy joustavasti euroalueen asettamien vaatimusten mukaan, joten paskaa tulee tuulettimeen.

Lopputuloksen ei voi sanoa nyt olevan aiempaa parempi kuin ennen, kun Suomesta Ruotsiin siirtyy kaiken aikaan vientialan bulkkituotantoa, ja lopputulos on se ettei tilalle näytä tulevan yhtään mitään. Miksi tulisi, kun vaikkapa Ruotsi voi tarjota paremmin toimivan kansantalouden myös korkean jalostusasteen tuotannolle. Kotimaisilla yrityksillä ei ole syytä investoida Suomeen enää lainkaan.

Vaikka ay ja demarit syyttävät yrityksiä tyhmyydestä investointien laiminlyönnistä, asia taitaa olla mieluumminkin päinvastoin. Vientiyrityksissä järjen käyttö on suurempaa kuin mihin ay-linnakkeessa on koskaan kyetty.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei kai sentään pienellä eläkkeellä elävien mummojen tavitsisi luopua asunnostaan?

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Populisteja ei kuunneltu tosissaan,, kuten Markku Uuspaavalniemeä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kun Euroopan ulkopuolelta voidaan tuoda, voidaa sinne myös viedä. Kuiviin imetty Eurooppa tulee unohtaa ja tuotteet suunniteltava ja vietävä muille maille.
Annetaan Ruotsin hoitaa Euroopan hupenevat sanomalehtipaperimarkkinat.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Muuten samaa mieltä, mutta ei nyt sentään lähdetä lopettamaan toimivaa teollisuutta.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Synkkää on. Lipponen hallituksineen aikanaan kiristi mahdollisuuksia päästä työttömän statukselle, joten 1990-luvun tilastoinnilla luvut ovat vieläkin mustempia. Kaipaisin lukua a) työllisten määrästä b) yksityisen sektorin työllisten määrästä.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vaikkei eurosta saisi puhua tämän blogin yhteydessä, niin meidän on kiittäminen niin Paavoa kuin Saulia siihen liittyvistä murheista.

Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Antti Suvanto on aivan oikeassa kun huomautti että "velat, sinun ja minun, jäisivät euroiksi". Virhe oli jo tapahtunut. Itse olisin mieluimmin maksanut näinä vuosina enemmän korkoa tai vaikapa rahanvaihtokuluja kuin tätä nykytilannetta, josta ei näy onnellista ulospääsyä. Talousasioissa ruotsalaiset ovat meitä selvästi fiksuimpia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomella on ollut onnistumisen hetkensä, mutta vanha vauras Ruotsi näyttää taas tällä hetkellä valtiolta, joka osaa katsoa talousasioissa kauemmas.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #52

Todellakin, älysivät pitää rahapolitiikan itsenäisenä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #158

Itseasiassa ruotsalaiset hallitisijat olivat euroalueen kannalla, mutta järjestivät kansanäänestyksen joka jäsenyyden torppasi.

Lipponen hoiti asian fiksummin, ei kysytä kansalta.

Viisaus on suhteellinen käsite.

Mika Rajala Vastaus kommenttiin #159

Muistan, taisi olla jotakin rintamaakin jossa oli Perssonin lisäksi myös porvaripuolueiden puheenjohtajia puoltamassa jäsenyyttä EMUssa. Kansa älysi ja äänesti toisin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #159

"Lipponen hoiti asian fiksummin, ei kysytä kansalta.

Viisaus on suhteellinen käsite."

Tässä asiassa sarkasmi on vaikea laji, moni on sitä mieltä että Suomi teki viisaasti ottaessaan euron ja kuitenkin toisessa lauseessa ihailevat kuinka hyvin Ruotsilla pyyhkii ja miksei Suomi pysty samaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #52

Gioacchino Rossini sanoi Wagnerin musiikista: "Wagner has lovely moments but awful quarters of an hour." (Lähde: 1867; lainattu v. 1883 Italienische Tondichter)

Suomen taloudellakin on "ollut onnistumisen hetkensä", mutta kammottavat 6 viimeistä vuotta. Ehkä Suomi siis (toisin kuin Ruotsi) pelkää katsoa kauemmas talousasioissaan. Vahinko.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Olisi hienoa, jos US saisi haastateltavakseen entisen pääministerimme vuosilta 2011-2014 Jyrki Kataisen ( kok.). Tämä voisi kommentoida Suomen nykytilannetta ja tuoda raikkaita tuulia paskanhajuiseen keskusteluumme.

Katainen toimii nykyään Junckerin komissiossa EU:n työllisyydestä, kasvusta , investoinneista ja kilpailukyvystä vastaavana komissaarina.

P.S. Kataista ei ainakaan voi helposti syyttää siitä, että hän olisi komissaarina puolueellinen ja ajaisi EU:ssa Suomen etua.

Lauri Wirén

Jyrki on suuri visionääri, joka jo vuonna 2008 kehitti ratkaisun nykyiseen pakolaisongelmaan. Jyrkihän sanoi, että Suomen pitää ottaa 180 000 maahanmuuttajaa vuosittain, jotta "ikäjakauman vääristyminen voidaan paikata".

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Seuraavasta maahanmuuttojankkauksesta tulee seuraamus.

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä idea. Yritämme saada komissaari Kataisen haastateltavaksi.

Matias Härkönen

Yrittäjänä sanoin vain, että en yhtään ihmettele. Demarit ovat tehneet kaikkensa, että yrittäminen on mahdollisimman vaikeaa ja työntekijänä oleminen mahdollisimman helppoa. Ja kun yrittäjän mahdolliset voitotkin halutaan vain sosialisoida ja kuraa saa niskaan jatkuvasti, niin kuka hullu tässä maassa enää yrittää.

Virossa suomalaistaustaisia yrityksiä on n. 30 000. Se on n. 23% kaikista yrityksistä. Jos näistä jokainen olisi jäänyt suomeen ja työllistänyt keskimäärin 3 henkeä, niin 100 000 työpaikkaa olisi enemmän.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Työntekijänä oleminen mahdollisemman helppoa" Kas, kun viidellä eri vuosikymmenellä metallialan työstökoniden kanssa työskennelleenä en ainakaan itse tai työkaverini ole sellista huomanneet.

Matias Härkönen

Koitappa sitten vaihteeksi yrittäjyyttä tai olla työllistäjänä...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Jaahas, taas korvataan omat mielipiteet ja reaalimaailman faktat Demareiden syyttelyllä. On se kumma kun pieni eduskunnan vähemmistö on onnistunut saamaan porvarienemmistöisen eduskunnan ja porvarivetoiset hallitukset toimimaan Demareiden halujen mukaan. Ja samalla Demarit ovat onnistuneet olemaan eri mieltä hallitusten päätösten kanssa.

Usein tietysti tarpeeksi toistettu propaganda voi mennä läpi ja tämä näyttäisi toimineen kyllä.

Sen sijaan yksi merkittävimmistä oikeista ongelmista on juuri tämä. Jos ihmisille menee tällainen puppu läpi, niin ei ihme jos taloutemme on romahtamassa. Järjellistä toimintaa ei voi odottaakaan tulevaksi.

Matias Härkönen

Valitettavasti jokaisessa hallituksessa (nyt ja menneinä aikoina) on aina eri puolueita ja asioita joita he vahvasti ajavat. Vihreät ovat onnistuneet saamaan aina välillä viherverojansa läpi, vasemmisto on onnistunut saamaan tukiviidakon (tosin yhdessä demareiden kanssa) ja keskusta on esim. onnistunut saamaan aikaan valtavat maataloustuet.

Demareille on aina ollut tärkeintä duunarin asema. Siinä samalla on unohdetttu yrittäjyys ja työllistäminen. Pääasia on ollut, että yhdessä AY-liikkeiden kanssa on suojeltu jäsenten etuja. Sillä ei ole ollut väliä, onko se ollut kokonaisetu suomelle.

Tosin jos olet eri mieltä, niin voisit kertoa mitä demarit on saaneet aikaan edistääkseen yrittäjyyttä ja luodakseen työpaikkoja? Suklaan jakamista yrittäjille ei lasketa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #137

Tietysti Demareille on duunarin asema ollut tärkeä, kuten muidenkin kansalaisten. Yhteiskuntamme tehtävä on huolehtia kyseisten ihmisten asioista ja ajaa heidän etuaan. Jostain syytä monet eivät koe kansalaisia kovin tärkeinä. Etuja toki saa ajaa kaikki muut, paitsi se suurin kansanryhmä, eli työllään elävät ihmiset. Ainoastaan muiden työllä elävät saisivat ajaa omaa etuaan ja duunareiden pitäisi sitten siirtyä ajamaan kyseisten ihmisten etuja omiensa kustannuksella.

Duunarin siis pitäisi olla puhtaita altruisteja maailmassa jossa kaikki muut ajavat omaa etuaan. Nyt järki käteen...

Yrittäjät ovat osa kansaa ja heistä suurin osa ihan duunarin asemassa. Jostain syystä he kuitenkin oman etunsa vastaisesti äänestävät puolueita, jotka hassaavat pienyrittäjien ja duunareiden rahat muutamien suuryritysten kasvottomien osakkaiden taskuihin.

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #140

Vika on siis yrittäjissä, kun eivät ymmärrä parastaan ja äänestä Demareita...

Tulee enää mieleen yksi video.

https://www.youtube.com/watch?v=ujxDXLH5yUA&featur...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #184

Yrittäjillä on aina mahdollisuus äänestää sellaista puoluetta joka heidätkin ottaa huomioon. Sellainen voi toki olla muutkin puolueet ja luulisikin olevan. Mutta kun suuri osa yrittäjistä äänestää sellaisia jotka heitä eivät ota huomioon niin eivät sitten ansaitsemaansa huomiota saa. Turha demareille on vinkua siitä ettei Kepu tai Kokoomus välitä pätkääkään pienten kotimarkkinayrittäjien elämästä.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Länsivaltojen talouspakotteisiin osallistuminen Venäjää vastaan ja Venäjän vastareaktio siihen on suomalaisilta täysin poliittinen työttömyyttä lisäävä päätös.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomi on EU-maa, joka toimii yhteisten sääntöjen mukaisesti.

Venäjän talousongelmat ovat siltä osin sen itse aiheuttamia kun se lähti naapurimaassaan Ukrainassa röyhkeyden tielle ja sai lännen pakotteineen vastaansa.

Täysin öljystä ja kaasusta riippuvainen Venäjä ei voi raaka-aineiden maailmanmarkkinahinnoille mitään. Rupla on syöksynyt ja elintaso maassa laskenut, mikä on vähentänyt dramaattisesti matkustamista muun muassa Suomeen. Se näkyy meidän taloudessamme erityisen ikävästi.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

"Ei Suomen poliittisia päättäjiä tästä ole ensisijaisesti syyttäminen. Ensin iski kansainvälinen finanssikriisi, sitten Nokian kriisi, sen jälkeen Suomen taloudelle elintärkeän Venäjän taloussyöksy ja nyt kaupan päälle vielä Kiinan hyytyminen. Paljon muita pienempiä syitäkin toki on."

Ei noista ole syyttäminen, mutta sitä että Suomea ei ole saatu eikä ilmeisesti tällä menolla saada kyvykkääksi jatkossakaan(?) REAGOIMAAN noihin shokkeihin on suoraan syyttäminen!

Kansa on kaduilla katsotaan tuoko syksy muutoksia oikeaan suuntaan. Voi mennä vääräänkin suuntaan...

ja en laita linkkiä;-)

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Kahden promillen määrästä ei kai voi sanoa, että kansa on kadulla?! Tarkoittaa siis kaksi kappaletta jokaisesta tuhannesta ihmisestä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kun tulee massatyöttämyys se on myös elinkeinoralenteen kriisi, jotkut alat vaan ovat tiensä päässä. Koululaitoksen soisi reagoivan nopeasti ja alkavan valmistaa oppilaita tarttumaan muuttuvan maailman haasteisiin. Ajattelun pitäisi olla resurssilähtöistä, katsottaisiin mitä vahvuuksia on ja miten niistä voi ponnistaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sini Lappalainen,

Voitko tarkentaa, mitkä alat ovat suomalaisille tiensä päässä ja mitä resusrssilähtöisiä vahvuuksia Suomella on ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Viimeiset irkkarit ovat tulleet media-alalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #44

Suomalaisten tiedonvälittäjien koulutusta tulisi siis rajusti vähentää ellei peräti lopettaa koko koulutus , niinkö ?

P.S. Ostetaanko kotimaan uutiset jatkossa esimerkiksi Venäjältä sikäläisiltä toimittajilta ?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #69

Pitää miettiä mihin suuntaan nyt panostaa. Itse olen sitä mieltä että biotalous ja viljely ovat tulevaisuuden aloja mutta en ole rkspertti. Börje Uimosen viimeisessä blogissa oli keskustelua uusista teknologioista. En oikein hahmota mikä sinua minun eatkaisukeskeisessä lähestymisessäni niin korpee?

Matias Härkönen Vastaus kommenttiin #69

Kyllä Sinillä tässä on ihan oikea pointti. Täysin aiheeton läppä venäläistoimittajista. Media-alalla murros on ollut suuri. Printti ei enää myy vanhaan malliin ja uutisia saa netistä ilmaiseksi vaikka kuinka paljon. Perinteinen toimittajantyö saattaa hyvinkin vähentyä. Ei tämä silti tarkoita, että venäjältä lähdetään juttuja ostamaan.

Mutta se mitä oikeasti pitäisi tehdä, on seurata nimenomaan kehitystä. Koodaamisen tuominen kouluihin on jo hyvä askel. Esim. perus html taitoja pitäisi nykyään edellyttää jo kaikilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #77

Koodasminen myös kiinnostaa lapsia jo ennen lukioikää

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #77

Perinteisen printtimedian säilymisen takaa laatu ja kirjoitettujen juttujen ja uutisten taustoitus.

Lukija haluaa tietää tapahtumien taustat ja syy-yhteydet. Mahdollisimman monen näkökulman tarjoaminen lisää uutisen kiinnostavuutta.

Suurikin lehti, joka perustuu perinteiseen tutkivaan journalismiin, säilyy. Samoin säilyvät pienten paikkakuntien lehdet, jotka kertovat pieniä uutisia oman alueensa lukijoille.

P.S. Venäjän kehitystä on syytä seurata ja erityisesti siellä tapahtuvaa Suomen asioiden käsittelyä mediassa. Toivottavasti suomalainen media pystyy ottamaan haasteen jatkossakin vastaan ja kyseenalaistaa tarvittaessa kotimaastamme kertovaa uutisointia.

P.P.S. Kyllä Venäjältäkin kannattaa uutisia ja juttuja ostaa, mutta totuuden vuoksi niitä kannattaa tasapainottaa suomalaisella ja eurooppalaisella näkökulmalla, jonka parhaiten tarjoaa Suomessa koulutettu tutkiva journalisti.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #117

Pekka mediakeskustelua käydään missäs muualla kuin Tossavaisen blogissa. Otin vaan turhaan kysymykseesi aloista jotka katoavat tai joutuvat muuntumaan tuon median koska se on pinnalla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #126

Ex-kansanedustaja Reijo Tossavaisen ( ps. ) blogiin minulla on ollut banni jo vuosia, koska oikeutetusti hänen mielestään olen persuvastainen , joten en ole siellä aivan viime aikoina pystynyt osallistumaan vuorovaikutteisiin medialukutaidon harjoituksiin.

P.S. Tiedän, että tämä vastaus on turha kuten esittämäni kysymyksetkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #144

No Tossavainen yrittää agiteerata persumedian lukutaitoa ja vastustaa kaikkea muuta, mm. blogeissaan olleilla linkeillä eroa erkosta - arvelisin syynä olleen se, että HS ei julkaissut kerran viikossa ilmestyneen omistaneensa paikallislehti Valkealan sanomien self-made ex-päätoimittajan Tossavaisen hengentuotteita.

Vaikka voihan Tossavainen olla jostain muustakin syystä loukkaantunut. Hän kun vaikuttaa ah niin herkältä, paitsi aina silloin kun haukkuu muita puolueita ja niiden edustajia.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Maailma voisi pyrkiä muuttamaan päämääräsuuntaisesti paremmaksi eikä antautua vain hallitsemattomien markkinavoimien ja joidenkin mielipuolten valtaintressien vietäväksi.
Lähtökohtana todelliset rajalliset resurssit. Ei ole mielekäs tavoite muuttaa kaiken mahdollisimman nopeasti rahaksi. Raha sinänsä ei ole mikään resurssi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Lisäksi on prosesseja jotka ovat hitaita ja siksi jäävät huomaamatta nopean rahan lypsäjiltä. Esim nyt kun ilmasto lämpenee voisimme ryhtyä monenlaisiin uudistumisårosesseihin esim kasvattamaan trooppisempia puu- sekä vihannes että viljalajeja. Ebenholz on arvokasta mutta ei hätäsille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #56

Tänä kesänäkin olisi turvesoillamme kannattanut kasvattaa vesimelooneita.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ainoa-väittämät ovat aina vääriä, koska aina on olemassa vaihtoehtoja ja enemmän kuin vain yksi mahdollisuus:

”Ainoa, mitä yhteiskunnalliset päätöksentekijät voivat tehdä työpaikkojen pelastamiseksi, on parantaa kilpailukykyä sekä suosia päätöksissään yrittäjyyttä ja uusien työpaikkojen luomista.”

Suomen kiistatta erittäin huono jama ja työllisyystilanne aiheutuu siitä, että Suomi ei ole pitänyt kiinni tuotannollisesta perustasta ja että suomalaiset yritykset tavoittelevat lyhyen aikavälin voittoja kvartaalitaloudessa – siis siirtävät tuotannon pois hetkellisten etujen vuoksi. Saksalaisessa keskustelussa ja tutkimuksissa selietään Saksan menestystä sillä, että Saksassa, toisin kuin muissa maissa, perheyritykset, kuten blogissa mainittu BMW, ajattelevat ylisukupolvisesti ja pitkäjänteisesti ja että Saksassa on pidetty kiinni tuotannollisesta perustasta. (Linkkejä ja saksankielisiä sitaatteja pyydettäessä.)

Jos ongelman syyt hahmotetaan tällä tavoin, sitten yhteiskunnalliset päätöksentekijät voisivat tehdä muutakin kuin vain yrittää työntekijöiden ansioita alentamalla ”parantaa kilpailukykyä”, joka on jo kansainvälisten vertailujen mukaan hyvä tai huippuluokkaa. Suomessa voitaisiin tuottaa laadukkaita työkaluja, kuten ruuvipuristimia ja poria, aivan kannattavasti, mutta tuo kannattavuus ei vaan riitä tyydyttämään suomalaisen pääoman osaketuotto-odotuksia. Jokin vanha Valmet-tyyppinen järjestely voisi olla näissä oloissa käytännällisesti järkevä vaikka se ei olekaan ideologisesti suotava.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mitkä muut toimijat kuin yritykset luovat runsaasti työpaikkoja ilman temppuja? Sillä minä sitä ainoa-sanaa käytin.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Asia on juuri näin kuin herra Kiema esittää. Älytön koko valuuttakeskustelu muuta kuin jonkinnäköisenä äkillisenä hoitokeinona. Mikään hypoteettinen devalvaatio ei riitä palauttamaan teollisuutta härmän maille.

Suomen on kansainvälistyttävä osaamisessaan muutenkin kuin edesmenneen matkapuhelinteollisuuden osalta. Ruotsalaista viisautta voidaan ihailla, muttei se kruunussa piile, vaan siinä, kuinka paljon paremmin he ovat tottuneet palvelemaan ostovoimaista kuluttajaa.

Mitään muuta pitkäjänteistä mahdollisuutta ei ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ruotsalaista viisautta voidaan ihailla, muttei se kruunussa piile, vaan siinä, kuinka paljon paremmin he ovat tottuneet palvelemaan ostovoimaista kuluttajaa."

Näin jos asiakas katsoo vain laatua ja palvelua eikä hintaa. Paperi ja sellutehtaatkin pysyi paremmin Ruotsissa varmaan sen laadun takia ei varmaan asiakas hinnasta välittänyt jos suomalaiset edes olisi osanneet paperia ja sellua tehdä. Parkettitehdaskin siirretiin varmaan Suomesta Ruotsiin samasta syystä ja bussitehdas Puolaan.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola Vastaus kommenttiin #173

Siis kyllähän turskat, öljyt ja metsät hyviä kansantuotteen kantimia on, niin kauan kuin pysyy kilpailukykyisenä ja niitä riittää. Mutta jos maassa ei sellaista kapitaalia ole, se on löydettävä jalostetummasta osaamisesta.

Sitä tarkoitan palvelulla. Että osataan tehdä tuotteita, joita ympäri maailman halutaan ja myydä ne vielä niin, että kauppa käy. Kaikki fiksuiten hoidetut kauppakonseptit Suomessa ovat ulkomaalaisia tänä päivänä. Suomalaiset vientituotteet ovat vähissä. Siinä ne ongelmat ovat, dedikoidusti tämän maan osalta. Noiden käppyröiden.

Meidän olisi pitänyt tehdä kaikkemme, ettei Ballmer pääse ostamaan Suomelta tulevaisuutta.

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

1. Herran vuonna 2015 vielä osoitellaan sormella työnantajia tai syytetään "kriisejä" (seurauksia; ei syitä) ongelmista, jotka ovat suoraa seurausta yhteisvaluutasta... ja jatkavat pahenemistaan, kunnes elinkustannukset sekä innovaatio/tuottavuus ovat Saksan tasolla tai oma kelluva valuutta tasapainottaa tuontia.

2. "Työpaikat" nähdään pelkkänä välineenä hyvinvointipalvelujen rahoittamiseen. Niitä on pakko saada vaikka "suosimalla uusien työpaikkojen syntymistä" nettonegatiivisilla elvytyshankkeilla - kunhan ei tunnusteta elävämme yli varojemme ja leikata (palveluista; ei suoraan käteen annettavasta ostovoimasta).

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Melkoisen suuri osa suomalaisista työnantajista on kollektiivisesti sahanneet omaa oksaansa. Siellä on pörssiyhtiön johto ajanut omaa lyhytnäköistä etuaan menetelmillä, joilla niin yritys kuin kansantalouskin on kärsinyt. Sitten seurauksena jatketaan samalla linjalla.

Voimme toki leikata maailman tappiin asti samalla kurjistaen kierros kierrokselta maatamme. Sitä kautta mikään ei muutu paremmaksi kansalaisille eikä suurimmalle osalle yrityksiäkään. Oleellista on saada välittömästi investoinnit käynnistymään. Ilman niitä ei ole tulevaisuutta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vuonna 2008 alkanut kansainvälinen finanssikriisi, Nokian romahdus, Venäjän talousongelmat ja Kiinan hyytyminen seurausta yhteisvaluutasta?

Jarmo Timonen

En laskisi Venäjän talousongelmia enkä Kiinan hyytymistä tuohon joukkoon - sen sijaan uskon Suomen paperiteollisuuden supistumisen johtuneen pitkälti liian vahvasta Eurosta. Paperiteollisuudesta suljettiin 2006-2011 7 paperitehdasta, 4 sellutehdasta ja yksi kartonkitehdas - työntekijämäärä väheni noin 40000:sta noin 17000:een. Lisäksi kerrannaisvaikutuksena esim. puunkorjuusta ja kuljetuksesta on vähentynyt tuhansia työpaikkoja. https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_paperiteollisuus

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No kohta sieltä hallituksesta tulee uusia keinoja, syyskuun lopussa. Katsotaan nyt mitä ne on ja miten hallitusohjelmaa aiotaan viedä eteenpäin.

Hiukan toivoisi malttia tuohon hallituksen toiminnan arvosteluun, eihän nyt mitenkään pysty neljässä kuukaudessa mitään toimenpiteitä tehdä, kun on tässä välissä ollut muitakin murheita, kuten Kreikka ja turvapaikanhakijoiden ryntäys.

Työllisyyteen varmaan kohta alkaa hallituksen toimet keskittymään, se on sitten eri asia onko ne oikeita vai vääriä keinoja, sen me aika pian näemme.

Jumalaton meteli on kuitenkin tiedossa silloin kun hallitus julkaisee keinonsa yhteiskuntasopimuksen tilalle, veikkaisin AY-liikkeeltä kovaa tekstiä ja ehkä jotain toimiakin. Mutta kuten Sipilä sanoi, keskustella voidaan, mutta päätökset tekee nyt hallitus. Kovat on ajat tulossa, veikkaisin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Hiukan toivoisi malttia tuohon hallituksen toiminnan arvosteluun, eihän nyt mitenkään pysty neljässä kuukaudessa mitään toimenpiteitä tehdä"

No ei pysty ei, ja kun yhteisvelkavaluutasta ei saa edes puhua ollaan pattilanteessa jossa ei ole kuin huonoja ja huonompia vaihtoehtoja jotka eivät kuitenkaan korjaa yhtään mitään.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kyllä nykyhallitusta voidaan syyttää tilanteesta. Siellä on mukana samoja tahoja, jotka ovat vuosikausia ajaneet politiikkaa joka tähän tilanteeseen on johtanut. Ulkoiset ongelmat ovat saaneet paskan iskemään tuulettimeen, mutta niiden vaikutus on maksimoitu huonolla talouspolitiikalla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tsekkaa tämä kommenttini aiheeseen liittyen tuossa yläpuolella:

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20090...

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Ne ovat saaneet ongelmat räjähtämään silmille, mutta kyllä meillä on virheellisellä politiikalla tehty taloudesta haavoittuvainen.

Selvä ero Ruotsiin on esimerkiksi investoinneissa. Ruotsissa valtio on investoinut ja laittanut verotulot kiertoon. Meillä on leikattu verotuloja ja ne rahat ovat päätyneet lähinnä maailmalle. Ruotsi on kehittänyt maata ja meillä taas lähinnä ajettu maata alas. Ei ihme jos talous seuraa perästä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Miten se äänestäjä on niiiiin tyhmä, että vuodesta toiseen lyö kai sitten päätänsä seinään. Mikä, tai mitkä puolueet siellä sitten pitäisi olla, kaikkihan siellä ovat vuorotellen käyneet maailmaa parantamassa, vai onko niin, että Suomessa asuu vain tyhmiä ihmisiä?

Suomessa on tää syyttelyn ilmapiiri, teki mitä hyvänsä, kaikki on aina päin persettä.

Positiiivisuutta peliin, annetaan nyt näitten poikien koittaa, eikä heti ammuta, kun peli on vasta alkanut.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olen samaa mieltä, että aivan turha etukäteen on ketään tuomita. Ei ole mahdotonta, että keksivät vielä taloutta enemmän piristäviä ratkaisuja kuin kaatuneet yritykset yhteiskuntasopimukseksi.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #64

Ehdottomasti pitää tuomita etukäteen jos ollaan tekemässä samoja virheitä kuin ennenkin. Jos lähdetään käyttämään lääkkeitä, joilla ei ole ennenkään tautia parannettu, niin totta hitossa siitä pitää nostaa meteli. Näyttäisi nämä lääkkeet vain satuttavan potilasta. Tai no, oikea käsi voi paksusti ja muu ruumis on kohta kuoliossa. Oikean käden perspektiivistä se voi tietysti tuntua mainiolta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onneksi ei ole mahdollisuutta devalvoida. Mikäli meillä olisi nyt oma valuutta, jonka arvoa laskettaisiin eli devalvoitaisiin kilailukykyämme vauhdittaman niin olisi myös syytä pohtia mitä siitä pitkällä tähtäimellä seuraisi. Kentise vientimme joltain osin kasvaisi, tosin hyvin epävarmaa se olisi, mutta varmaa olisi, että kilpailukyvyn menettämisen syyt jäisivät korjaamatta ja kun devalvaatiosta saatu hyöty on "syöty" sitä suuremmassa liemessä olisimme. Ei devalvaatiota turhaan verrata krapularyyppyyn, auttaa hetken, mutta tuleva "kankkunen" on kahta kauheampi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos meillä ajateltaisiin kuten kansallista talousyhteispeliä meitä paremmin pelaavassa Ruotsissa, tämä ei olisi aivan välttämättömyys. Mutta yhtä kaikki, meillä on valuuttana euro, sen faktan kanssa eletään ja sen kanssa on tähän akuuttiin tilanteeseen yhdessä ratkaisuja löydettävä.

Reino Jalas

“Mutta yhtä kaikki, meillä on valuuttana euro, sen faktan kanssa
eletään ja sen kanssa on tähän akuuttiin tilanteeseen yhdessä
ratkaisuja löydettävä.”

Tilanne on ilman muuta akuutti, mutta ei ole silti minkäänlaisia takeita että Sipilän hallitus kykenee asiaan akuutteja ratkaisuja löytämään.
Me voimme hyvinkin roikkua tässä samassa löysässä taloushirressä koko Sipilän 4 v. hallituskauden ajan. Sen perästä vielä seuraavan ja seuraavankin hallituksen ajan,

Käy vähän niinkuin Kreikan kriisin 2010 kanssa. Nyt jälkikäteen kaikki sanovat jo tuolloin tienneensä, että EU:lle olisi ollut järkevämpää päästää Kreikka 2010 maksukyvyttömäksi.
Samalla rahoittajapankit olisivat joutuneet leikkaamaan sen velkoja 100 miljardilla jo vuonna 2010.

Sillä keinolla Kreikan talous jo nyt nousun tiellä. Mutta sen sijaan tuli 3. tukipaketti ja vielä senkin avulla kreikkalaisten kurjuus sen kuin jatkuu, kenties ainakin 10 v. lisää.

Suomi on oman akuutin mutta nyt jo 7 v. kestäneen tilanteensa kanssa ihan yhtä suurien valintojen edessä. Muilla mailla on ollut pientä nousuakin jo näkyvissä, mutta ei vaan meillä.

Että mitenkäs isoja ja raskaita muutoksia tässä pitääkään lopulta tehdä. Koska ei ne pienet puheena olleet fiskaaliset muutokset nyt vaan alkuunkaan riitä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Parahin Markku,

me elimme aikanaan myös sen ECU-markan faktan kanssa. Kunnes emme sitten eläneetkään.

Kriisi on nytkin jo "leivottu sisään". Saatat muistaa, että pidin tätä asiaa jo muutama vuosi sitten esillä: pois tästä ennenkuin käy todella huonosti.

Meillä ei ole tosin aikakonetta, että voisimme palata takaisin muutaman vuoden taakse ja valita toisin.

Tilanne tulee synkkenemään lisää. Vanha viisaus sanoo, että kun raha loppuu niin rakkauskin kävelee ikkunasta pihalle. Euromaat ovat jo toistensa kanssa napit vastakkain. Tulevaisuudessa pelkään pahoin, että nämä ottavat yhteen aseellisesti. Ei niitä Yhdysvaltain köyhiä keskilännen maatalousvaltioita ilman kiväärein ja tykein pistetty ruotuun kultakannan aikana.

Miksi uskoa tällaiseen kehitykseen, saatat kysellä? Nii-in. Kuinka moni uskoi olympiadi sitten, että tämä on vain tällainen pieni taloudellinen ryppy, ja että "kasvu hoitaa"?

Katsotaan nyt sitten kuinka tässä käy.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #95

Kauhuskenaarioita ja dystopioita on aina rakenneltu. Itse uskon hyvin vahvasti asioiden hoituvan euromaiden kesken ilman mainitsemiasi "kiväärejä ja tykkejä". En tosin tiedä miten, mutta en olekaan mikään ennustaja.

Roskalainamaat Unkari ja Venäjä ovat yhdenlaisia esimerkkejä siitä, miten asiat voivat hoitua myös omalla valuutalla, kun ne päin seiniä hoidetaan.

Tässä aihetta sivuava kommenttini tuolla alempana:

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20090...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #112

Rupla on toiminut markkinaehtoisesti. Pakotteet ovat tietysti vähemmän "markkinaehtoisia", mutta seuraukset noudattavat niitä. Toinen ruplaa painava tekijä on tietysti öljyn hinnan mataaminen.

Onko tämä nyt sitten auttanut Venäjää? Sinun tulisi miettiä sitä vaihtoehtoista skenaariota, jossa Venäjä pyrkii pitämään keskuspankkioperaatioillaan ruplan arvon keinotekoisen korkealla.

Juuri tätähän Suomessakin yritettiin vuosina 1990-92. Turhaan. Ostimme markkojamme pitääksemme markan "ECU-putkessa" ja ostoihin Suomen Pankki käytti ulkomaan valuuttareservejä.

Muuten ihan hyvä idea, mutta se pieni yksityiskohta pääsi unohtumaan, ettei Suomen Pankilla ollut oikeutta luoda lisää Saksan markkoja tai Yhdysvaltain dollareita.

Kassa tyhjeni. Sitten oli pakko vain luovuttaa.

Sama ilmiö tulee toistumaan tälläkin kertaa, koska en usko enää euroalueen kykenevän muuntautumaan tulonsiirtounioniksi. Se on vielä epäselvää, että kenen mitta tässä täyttyy ensin.

1) Suomen, joka lipuu hiljalleen Troikan hellään huomaan?
2) Saksan, jossa kuppi kellahtaa nurin jatkuvasti pakosta kasvatetun yhteisvastuun myötä?
3) Italian, jossa euroaikana ei ole esiintynyt muuta kuin paikallaan polkemista ja velan rivakkaa kasvua?
4) Kreikan, jossa loputtomaan kansan näännytystaktiikka johtaa levottomuuksiin?

Ikävä kyllä vaikuttaa siltä, että vaihtoehdoista ensimmäinen se ei ole.

Janne Suuronen

Markku Huuskokin voi muiden päätoimittajien kanssa katsoa peiliin ja pohtia, millaisia asioita piditte 2008-2013 esillä. Niin uutisissa, kuin vaikkapa täällä puheenvuorojen rullaan nostoissa. Ääliöt.

Vallan vahtikoiraroolin ja yhteiskunnallisten muutosten havainnoinnin sijaan lisää ihkua ja vähemmistöjen oikeuksia vain. (Varaa todeta koska vuodesta 2009 lähtien olen US:ssakin naputtanut samasta aiheesta)

Haepas taas esiin joku vaikkapa 10-vuotta mediassa mielellään esiintyvä punavihreä päivystävä naisdosentti näyttävästi viisastelemaan vaikkapa naisten oikeuksista. Niitä samoja naamoja samoine "tärkeine" aihepiireineen, kuin mitä tässä kaikki vuodet olemme nähneet. Vaan itsekriittisyyteen kykenemätön media ei kyllä myönnä, ehkä jopa ette todellakaan ymmärrä, omaa roolianne Suomen tilasta.

Tänään se paska muuten osui Helsingin Sanomienkin tuulettimeen. Sitä saa, mitä tilaa. Kaikkea ei kannata yrittää selittää pelkällä digitalisoitumisella, kuten US:ssä HS:ää paremmin tiedätte.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Janne, kiitos näistä mediaan yleensä ja minuun erikseen kohdistetuista kannustavista sanoista.

Oman näkemykseni mukaan olemme pitäneet taloutta - siihen liittyneitä positiivisia ja negatiivisia ilmiöitä - kovastikin esillä tässä vuosien varrella. Pidämme vastakin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No jälkiviisautta kaikki tyynni, kukas täällä on täysin tiennyt mihin tämä maailma menee, eipä ole sellaista viisautta kellään. Turha lähteä ketään syytteleään mistään kirjoituksista, ne on sitä aikaa ja sen ajan ajatuksia, historia on aina historiaa.

Tämän ajan mukaan on mentävä ja ongelmat on tässä ja nyt, siitä ei paljon hyötyä ole, että osoittelee sormella jotain ja sanoo ähää! mitäs silloin tuli sanottua, lapsellista tuollainen sanon minä.

En kuitenkaan usko, että kukaan nykypolitiikoistakaan piruttaan tekee jotain päätöksiä, heidän mielestään nyt tehdään juuri oikeita päätöksiä, tässäkin vain tulevaisuus näyttää kuinka käy. Ihmisistä se ei kuitenkaan tee yhtään vähäpätöisempää, jos päätökset osoittautuvatkin vääriksi.

Se on kuitenkin aina kansa, joka neljän vuoden välein päättää politiikan suunnan, turha se on täällä palstoilla esittää loukkaantunutta ja kauhistunutta leikkauksista ja muista. Vaalit on käyty ja seuraavissa sitten on toinen suunta, jos kansa niin haluaa.

Käyttäjän HannuKTaskila kuva
Hannu Taskila

Terve

Satuinpa törmäämään tähän kirjoitukseen. Näyttää olevan pyrkimistä kiillottaa joitakin paiskaantuneita poliittisia kilpiä. Tosiasiat ovat tosiasioita kaikesta huolimatta. Maailman taloudessa olevat ongelmat ilman muuta vaikuttavat.

Useimmiten näissä kirjoituksissa voi pääasiat jäädä taka-alalle. Johtamisen tehtävää ei ole joko oikein ymmärretty tai tajuttu.

Suomea on johdettu melkein vuosikymmenen 80/90 luvun vaiheesta virheelliselle polulle. Yli kahteenkymmeneen vuoteen ei tartuttu selvästi näkyvään ongelmaan - eli siihen, että yritykset, - teollisuus, - ja monet muut alat jatkuvasti näivettyivät. Vallitsi työpaikka- ja yrityskato. Investoinnit ovat loistaneet poissaolollaan maastamme. Merkit ovat olleet aivan selvät. Asioita seuranneet rivikansalaisetkin olivat täysin selvillä että vastassa on rahattomuus, työttömyys, ja luhistuminen. Suomen johdossa hallitus toisensa jälkeen ei näyttänyt asioita noteeraavan tai ymmärtävän.

Johtamisen päätehtävä on kokonaan unohtunut. Johdon yksi tärkein tehtävä on vastuullisesti luotsata tulevaisuutta ja johtaa kansa kohden parhaita näkymiä. Sitä varten johtaminen on rakennettu.

Eikä sitä että: Kyllähän me tiedämme että mitä pitäisi tehdä, mutta jos me se teemme niin meitä ei valittaisi uudelleen.

Mielestäni voi sanoa, että Suomen annettiin ajatua nykyiseen tilaan. Voidaan vieläpä olla sitä mieltä, että Suomi johdettiin lamaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itse arvioin, että päättäjämme myös hallitustasolla ovat luottaneet Suomessa vuonna 2009 käynnistyneen laman ja suurtyöttömyyden jälkeen, että kyllä se siitä korjaantuu niin kuin aina ennenkin.

Joku päättäjä on alkanut pitää Nokiasta ja muista yrityksistä tulleita suuria optio- ja yhteisöverotuloja jo saavutettuna etuna ja tuolle päättäjälle onkin ollut suuri hämmästys, kun kävi ilmi, että kyse oli ohimenevästä ilmiöstä. Samaan aikaan systeemiimme on rakennettu valtava määrä menoautomaatteja, mikä on vienyt valtion ja useiden kuntien taloudet aivan kuralle.

Eli mielestäni paljon enemmän on ollut kyse huonosta kyvystä varautua tulevaan ja mainitsemastasi "ajautumisesta" kuin lamaan johtamisesta.

Käyttäjän HannuKTaskila kuva
Hannu Taskila

Kysymys todennäköisesti oli siitä, että elektroniikan ja Nokia nousu toi rahaa ja peitti politiikkojen näkymästä sen että perusteollisuutemme ja elinkeinomme näivettyivät. Juostiin paljolti turhanpäiväisen asioiden perässä. Kentältä katsottuna asiat näki selväsi että minne mennään. Latvasta katsottuna näkymät taisivat näyttää turhan kaukaisilta ja häipyä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #83

Luotettiinhan sitä Venäjän markkinoiden kasvuun ja itäturisteihinkin, ja nyt on käynyt näin:

Tulli: Suomen vienti Venäjälle oli tammi-kesäkuussa 35 prosenttia vähäisempää kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Viennin arvo putosi 1,2 miljardiin euroon.

Ja kun Urals blendistä saa tällä hetkellä siinä 40 dollaria ja EUR/RUB kurssi on noin 80 niin pahempaa on luvassa ellei käännettä tapahdu.

Käyttäjän HannuKTaskila kuva
Hannu Taskila Vastaus kommenttiin #86

Siitä huolimatta vaikka luotettiin - niin että syödään pitkälti toiskyventä vuotta velaksi ja syödään aikaisemmin kolmatta kymmentä vuotta säästetyt aikaisemman velkaantumien pienentämiseen maksetut varat. Syötiin kasvun käynnistämiseen tarvittavat varat. Haluttiin jättää tekemättä äänestäjille epäsuosittuja toimia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #98

Valtionvelkaa vähennettiin nousukaudella vielä 2008 ennen kuin finanssikriisi iski, mutta muuten voi menojen lisäyksestäkin sanoa että huoleton on hevoseton poika.

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/tilastot/julkin...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #83

" ...elektroniikan ja Nokia nousu toi rahaa ja peitti politiikkojen näkymästä sen että perusteollisuutemme ja elinkeinomme näivettyivät. Juostiin paljolti turhanpäiväisen asioiden perässä. "

Ei pitäisi juosta menestyksen perässä vaan mieluummin heitellä verkkoja sinne missä kukaan ei vielä kalasta. Nokia tyytyi vanhaan menestykseensä. Poliitikoiden ajattelutapa saman suuntaista.

Liikaa on sitä, että tyydytään varmistelemaan nykyistä tulovirtaa, tekemättä mitään uusien tulovirtojen hakemiseksi ja löytämiseksi. Kakun kasvattamiseksi ja tulovirtojen saalistuksessa vanha tapa toimia ja ajatella järkevänä, on useimmiten väärä. Tämä koskee ihan yksittäisiä yrityksiä, suomalaisia, päättäjiä, elinkeinopuolella yksittäisiä toimialoja jne.

Esimerkiksi taksiala ja hotelliala haluavat jäädä jatkamaan entisten tulovirtojensa varmistelemista. Lisää bisnestä ei synny niin, vaan luopumalla ajattelusta, että tyhjistä huoneista ja tolpalla seisovien taksista pitää olla oikeusta rahastaa riistoksi koettavaa hintaa.

Uusiutumisen valmius on nykyajan meille asettama vaatimus. Lisäksi pitäisi vielä alkaa toimimaan sen vaatimuksen mukaisesti ilman kenenkään patistelua. Totta on, että on meillä yritysjohtajia jotka asian pystyvät ymmärtämään, mutta tavoite pitäisi olla, että kaikki asian käsnäisivät.

Käyttäjän TarmoPyykknen kuva
Tarmo Pyykkönen

Ottakaapa se Kataisen tilaama Himasen raportti käyttöön. Eikös sen pitänyt olla suuntaviitta tulevaisuuteen?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Niinpä. Tällä viisaudellako Suomi nousuun?

”Hyvinvointi ei tarkoita samaa kuin puutteen puute, eikä hyvinvointiyhteiskunnan korkein tavoite voi siksi olla »puutteen puuttuminen”.

Muita professoritason oivalluksia tässä Ilta-Sanomien jutussa:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128861796349...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Anteeksi ranskani, mutta paska iski tuulettimeen. Perusamerikkalaista suoraa puhetta ja vertauksia, joita soisi kuuluvan tässä maassa enemmänkin. Mieleen tulee jenkkiläinen kaverini, joka naureskeli suomalaista koulutusta: teillä tarvitaan diplomi vessan puhdistukseen!

Put your money where your mouth is, on tuon sarjan mielisanontani. Löysää puhetta hyvinvoinnista ja palveluista riittää tässä maassa vaikka kuinka paljon, mutta harvassa ovat ne, jotka niiden eteen mitään riskeeraavat.

Hallituksella on kuulemma keinoja Suomen pelastamiseksi, ja päätökset niistä tehdään... ensi kesäkuussa! Hitaita ovat herrojen kiireet.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

M.H.> Päivän luku on 381 600.

ooo

Totta. Suurista luvuista voidaan moittia hallitusta.

Työssä käyvä työvoima on noin 2 500 000
Ketä kiitetään tästä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Velat. Niin. Lex Monetaen käyttö ei ole kielletty.

Yhtä hyvin voisin kysyä päätoimittaja Huuskolta, että työttömien työmarkkinatuillako nämä euromääräiset velat (niin asuntolainat kuin julkisen sektorin velat) on kuoletettavissa?

Vieläkö löytyy lujaa luottoa siihen, että Kreikka maksaa mitä sovittiin toukokuussa 2010? Entä sitten 2012?

Noiden velkojen reaaliarvo lähenee hiljalleen kohti nollaa. Pitää vain toivoa, ettei siellä ole mukana Suomen tasavalta vippailleena tai edes taanneena näitä likimain nollan arvoisia lainoja.

Ai on? Tunrarit.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kysellä voi monenmoista, mutta kovin huolettomasti tuosta euroerosta Suomessakin heitellään. Liekö heittelijät keskimäärin nettovelattomia?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Minä olen, ja aion ollakin niin kauan kuin Suomi käyttää ulkomaan valuuttaa. Minä tiedän, ettei ulkomaan valuutalla ole kivaa velkaantua.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #131

Henri, aika monella suomalaisella perheellä on asuntolainaa.

Vuonna 2013 oli 873 000 asuntokunnalla asuntovelkaa. Tämä tekee kolmanneksen Suomen kaikista asuntokunnista.

Pääkaupunkiseudulla asuntovelallisilla oli asuntovelkaa keskimäärin 124 200 euroa. Kainuussa ja Lapissa velkaa oli keskimäärin vain noin 70 000 euroa.

Lähde: Verkkouutiset

http://www.verkkouutiset.fi/talous/asuntovelka%20k...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #149

Tiedän. En omista kuitenkaan valtaoikeuksia kieltää heitä velkaantumasta ulkomaan valuutalla. Se on sitten politiikkojemme päätettävissä, miten paljon velkojakin siirretään uuteen kansalliseen valuuttaan.

Asuntoa voi pitää sijoitustuotteena. Minä olisin tehnyt aikanani ihan kelvon tilin (yli 20 prosentin tuotto) parin vuoden aikana, jos olisin vivuttamaan lähtenyt. En vain lähtenyt, koska pidin ulkomaan valuuttavelkaa suurena riskinä. Sijoitin kotimaisiin yrityksiin.

Jokainen meistä tekee ne valinnat.

Me olemme nyt valinneet kasvavan työttömyyden tien, ja sitä kautta haettavaa sisäistä devalvaatiota.

Näitä keskusteluja on muuten hyvä ottaa sitten esiin, kun euron jälkeen Suomi yrittää kolmatta kertaa lähteä näihin sekaviin valuuttakokeiluihin.

Kazakstan päästi muuten valuuttansa kellumaan joku päivä sitten. Monien mielestä Suomi olisi heti Venäjän sylissä jos tekisimme samoin. Liekö olen sitten ollut uutispimennossa, kun silmiini ei ole osunut Putinin voitonparaatia Astanasta.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kun lukee uusista pakolaiskeskuksista ja sukupuolineutraaleista liikennemerkeistä niin voisi kuvitella että Suomella on rahaa ihan liikaakin!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Että sellaista talouskeskustelua.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nyt, kun päivän luku on yli 381.000 työtöntä (todellisuudessa yli 400.000), niin on hyvä muistaa, että jokin aika sitten (2013) Katainen näki 180.000 työtöntä "kestämättömänä tilanteena":
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/56354-jyrki-katain...
Hieman sitä aikasemmin Kataisen käsitys oli, että Suomi tarvitsee n. 1,8 miljoonaa maahanmuuttajaa vuoteen 2020 mennessä.

Huusko: "Toistan itseäni kysyessäni, kuinka kauan tämä hyvinvointiamme tuhoava taloustrendi jatkuu?"
Eiköhän se jatku niin kauan kuin EU on nykyisen kaltainen ja toimii nykyiseen tyyliin ja Suomi on osa sekä EU-28:aa että €U-19:a, mutta täällä ei ymmärretä, mitä se vaatii?

Tuuletinasia taas on ollut esillä jo vuodesta 2010 alkaen, mutta vain harva on ymmärtänyt sen olevan EU/€:n toimintaan tai toimimattomuuteen liittyvä ns. välttämätön seuraus. Esim.
http://www.tradingeconomics.com/finland/government...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onko oma forintti auttanut Unkaria tai rupla Venäjää? Aika paljon vapaampaa on ollut pudotus noissa maissa verrattuna Suomeen. Ei se oma valuutta mikään autuaaksi tekevä juttu ole.

Venäjä samaan roskalainaluokkaan Portugalin ja Unkarin kanssa:

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/02/21/moo...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eikä ole ollut turvassa öljymaa Norjakaan:

Norway Krone Falls to Seven-Month Low After Chinese Devaluation

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-08-12/...

Reino Jalas

"Ei se oma valuutta mikään autuaaksi tekevä juttu ole."

No enpä osaa vastata, että miksi se PM Sipilä eilen totesi että jos olisi oma valuutta, niin nyt kuitenkin vakaasti harkittaisiin sitä devalvointia.

Mistä kummasta maan ylin johto oli tuollaista päähänsä saanut? Että Yhteiskuntasopimuksen kaatumisen jälkeen jostain ihme devalvaatiosta muka olisi Suomelle ja vientisatamillemme jonkinlaista apua?

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Et sitten ottanut ottanut Zimbabvea esimerkiksi siitä miten talous menee kuralle omalla valuutalla.

Ainakaan Venäjän kohdalla talouskriisi ei johdu ruplasta, vaan öljyn hinnan laskemisesta ja sotimisesta. Vieraalla valuutalla tilanne olisi vielä huonompi. Ruplan kurssi on vain sopeutunut vallitsevaan tilanteeseen.

Toivoisin että päätoimittaja opiskelisi hieman makrotaloutta, koska kirjoittaa aiheesta mielellään

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #115

"Vieraalla valuutalla tilanne olisi vielä huonompi. Ruplan kurssi on vain sopeutunut vallitsevaan tilanteeseen."

Nyt en oikein ymmärrä:

Russian PM says Russia to boost FX flows to support ruble

http://www.reuters.com/article/2015/08/22/us-russi...

Ja mitä siihen vieraaseen valuuttaan tulee niin venäläisillä yrityksillä ja pankeilla on länsimaisia valuuttavelkoja, joita tuskin saavat uusittua.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #121

Kiina on käyttänyt satoja miljardeja dollareita prepatakseen osakekursseja.

Tämän viikon saldo oli Shanghai Compositessa -8% ja -7% näin karkeita lukuja käyttäen.

Interventioilla voi olla järkeä silloin, kun ei voida huomata mistä joku "epärealistinen" arvo muodostuu. Venäjän kohdalla ei ole epäselvyyttä, joten siinähän yrittävät prepata kurssia.

Turhaa hommaa, sanon minä.

Yrittihän Suomikin tehdä samaa 1990-92. Eipä onnistunut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #135

Noin se munkin mielestäni menee: kun öljyn hinta on pohjalukemissa ja samaan aikaan ruplakin, niin saavat öljyn myyntidollareillaan edes enemmän ruplia. Mutta kun preppaavat kurssia niin saavat vähemmän ruplia. Ja nyt tämä täti menee tekemään soosia:)

Paitsi että toivotaan itäviennin kannalta jotta öljyn hinta nousee, Putin lasketti budjetin 100 dollarin tynnyrihinnalta 50:lle, ja nyt saavat siinä 40.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Meillä on sekin ongelma, että media vahtii kansalaisia, ei päättäjiä ja heidän päätöstensä seurauksia. Kannattaisi siis kysyä päättäjiltä ja valmistautua haastattelemaan heitä läksyt tehtynä. :-)

Tuskin kannattaa kysyä minulta forintista ja ruplasta Suomeen verraten, sillä kyse on eri tilanteessa olevista maista, joista kumpikaan ei ole ollut mukana €uron menestystarinassa vailla vertaa, minkä Huuskokin rehellisenä journalistina ja taloustoimittajana voinee myöntää.

Kannattaisikin verrata Suomeaesim. muhin Pohjolan maihin ja erityisesti - tämä on tärkää - kysyä: "Miksi Suomi ei pääse ahdingostaan nousemaan, jos sitä peilataan Suomen eurojäsenyyteen ja naapurimaihinsa?"

Toimittajat voisivatkin joskus ottaa etäisyyttä ja lukea vaikkapa tällaisia - ei suomalaisia - kirjoittajia (Matt O'Brien):
http://www.businessinsider.com/the-euro-is-creatin...
tai jotain Suomen kilpailukyvystä ja kasvusta (Mehreen Khan):
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11541...

Mutta ehkä asia kiinnostaa vasta sitten, kun Sipilä nostaa asian esille?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kyse onkin siitä halutaanko devalvoida palkat, vai otetaanko oma valuutta?

Jarmo Timonen Vastaus kommenttiin #134

Nythän ei ole käytännössä viiteen vuoteen palkkoja nostettu eli ostovoima on palkansaajilla heikentynyt ja voidaan jo puhua palkkojen devalvoitumisesta. Lisäksi ne, jotka lobbaavat työehtojen paikallisen sopimisen puolesta ovat ajamassa mahdollisuutta sopia työehtosopimuksia alhaisemmista palkoista eli mahdollisuutta tarjota laillisesti myös suomalaiselle duunarille esimerkiksi puolalaiselle sähkömiehelle Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla maksettua 1,59€:n tuntipalkkaa:
http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2011/10/1...

Mika Rajala

"Onko oma forintti auttanut Unkaria tai rupla Venäjää? Aika paljon vapaampaa on ollut pudotus noissa maissa verrattuna Suomeen."

Niin, vastaus kysymykseen löytyy siitä, että pohdit mitä olisi käynyt jos maissa olisi ollut käyttössä kiinteä kurssi eli keskuspankki olisi valjastettu ylläpitämään tiettyä valuutan arvoa. Mitä olisi tapahtunut devalvoitumisen sijaan kun maa ajautuu ulkoiseen kriisiin eikä kriisin sopeutumiskanavana ole valuutan arvon muutos vaan....

Minä vastaan, olisi tapahtunut ermit. Ensiksi keskuspankki olisi hassannut valuuttavarantonsa, sitten nostanut korot pilviin ja kun tämäkään ei olisi toiminut, valuutta olisi lopulta pitänyt päästää kellumaan ja sitä kautta devalvoitumaan.

Lopputulema olisi ollut sama kun nyt mutta sen hintana olisi ollut hassattu valuuttavaranto ja kaiken kotimaisen kysynnän tappanut järkyttävä korkotaso.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

No, 1990-alun laman tapaan nyt on Keskustan johtama hallitus taas pelastamassa Suomea. AY-liike taas osoittautui Suomen niskaan kusijaksi, joten nyt on toimien aika.

Byrokratiatalkoot ilmeisesti ovat nyt lähtemässä kunnolla liikkeelle, kun kauppojen aukioloajat vapautetaan. Toivotaan, että uudistukset jatkuvat samalla innolla ja saamme esimerkiksi perustulokokeilun käyttöön mahdollisimman pikaisesti.

Esimerkiksi työeläkejärjestelmässä olisi runsaasti leikattavaa, nykyinen järjestelmä kun on lähinnä pyramidihuijaus joka tällä hetkellä lisää aivan kohtuuttomasti työn sivukustannuksia (työeläkemaksujen kohtuuton nousu) ja siirtää rahat suurten ikäluokkien lompakkoon.

Oscari Wirola

Esko hyvä, kun puhutaan eläkkeistä, niin miten on maatalouseläkkeiden laita? Valtio maksaa maatalouden eläkkeitä muistaakseni noin 600 miljoonaa vuodessa. Eikä jokaisen pitäisi ansaita oma eläkkeensä, kuten työeläkejärjestelmässä tehdään? Näin myös julkisen sektorin eläkkeet maksetaan rahastoiden eläkeyhtiöön.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Toistat taas vanhaa valhetta, että "työeläkejärjestelmässä oma eläke maksetaan". Ei ole maksettu, eikä ole mitään takeita nykypäivän nuorilla ja keski-ikäisillä siitä että järjestelmä on toiminnassa enää kun omat eläkepäivät koittaisivat. Nkyyiset suuret ikäluokat eivät myös ole omia eläkkeitään maksaneet kuin pienen murto-osan ja maksattavat ne nyt muilla.

Maatalouden osalta päähän on potkittu viljelijöitä tässä maassa jo niin pahasti, että tuo 600 miljoonaa on pisara meressä ja viljelijöiden "työeläkkeet" murto-osan verrattuna muihin eläkkeisiin.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #124

Huomaa kyllä että Esko on Kepulainen. Maanviljelijät ovat pahimpia elättejä ja tukisieppoja tässä maassa. Silti näissä talkoissa heidän ylimitoitetut etunsa ovat koskematomia. Köyhät eläkeläiset toki joutavat leipäjonoon, mutta maanviljelijä ei uudesta maasturista tingi.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #141

Maanviljelijöiden pienet ja oikeudenmukaiset tuet verrattuna ay-liikkeen ja eläkeyhtiöiden miljardimafiaan ei ole mitään. Huomaa että demari äänessä puolustelemassa miljardien puliveivausta.

"Köyhät eläkeläiset" joita demarit päähän potkivat eivät puoluetta äänestä. Keskusta on yhtenä monien muiden puolueiden kanssa pyrkinyt pelastamaan heitä teidän syöpäläisten sairaalta politiikalta, jonka mukaan heillä ei olisi oikeutta minkäänlaiseen eläkkeeseen. Takuueläkettä vastustitte viimeiseen asti samoin kuin kansaneläkettä 1960-luvulla.

Oscari Wirola Vastaus kommenttiin #168

Esko, eikö maanviljelijä olekaan yrittäjä, maatalousyrittäjä? Onko hän siis vain sosiaalituella elävä loinen, joka tuottaa ylihinnoitelua raaka-ainetta elintavijättien bisnekselle?

Entiset ja nykyiset työntekijät maksavat itse eläkkeensä ja siinä ovat apuna eläkeyhtiöt, siis yksityiset yritykset. Samoin tekevät myös yrittäjät, parturit, suutarit, kioskinpitäjät jne. He itse maksavat eläkkeensä ja tulevan eläkkeen suuruus riippuu maksetuista eläkemaksuista.

Ja miksi maatalouseläkkeistä ei voida leikata, kuten muita tehdään? Miksi tuo 600 miljoonan euron summa pitää maksa vielä muun kansallisen maataloustuen lisäksi?

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #172

Kuten totesin jo, eivät maksa. Tai pikemminkin eivät ole nyt eläkkeelle painuneet säästäneet eläkkeitään vaan se kaatuu meidän nuorempien niskaan. Nykyisillä eläkesäästöillä ei maksettaisi eläkkeitä kuin muutamia vuosia.

Tutkipa vaikka hieman eläkemaksujen muutoksia 60-luvulta järjestelmän luomisesta tähän päivään. Ovat moninkertaistuneet, ja nousevat yhä. Suurin osa ajasta on eletty puhtaasti kädestä suuhun ja maksuja ei ole nostettu alkuunkaan riittävästi aiemmin, vaikka tieto huoltosuhteen romahtamisesta on ollut saatavilla jo vuosikymmeniä.

Jotta sosiaalinen oikeudenmukaisuus tapahtuisi pitäisi nykyisten eläkkeelläolijoiden työeläkkeet suunnilleen puolittaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #168

Maanviljelijöille - tai oikeammin maanomistajille, sillä maanomistajallehan ne tuet menevät - maksetaan valtaisasti tukea, josta on vaikea löytää kitään hyötyä tälle malle. Keskustan politiikan syvin olemushan löytyy siitä, etttä he jatkuvasti kusettavat kaikkia kaupunkilaisia ja dumppaavat heidän veronsa maanviljelijöiden kaivoon. Siinä sivussa on sitten tuhottu syrjäseudutkin kun ainoa idea niiden tekohengitykseen on ollut rahan lappaaminen parille suurviljelijälle. Niinpä kylä on sitä kuolleempi mitä Kepulaisempi se on.

Näistä täysin turhista tuista voitaisiin leikata miljardeja.

Tuo eläkepuoli on törkeä. On se varmaan kiva pienipalkkaisen eläkeläisen tietää, ettei hän maksamastaan eläkkkeestä paljon kostu, mutta maanviljelijät saavat sitten Kepun sossun avulla itselleen mukavan eläkkeen niiden pienipalkkaisten duunareiden selkänahasta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minä en ole nähnyt kuin suomalaisten ostovoimaa leikkaavia ehdotuksia hallitukselta ja tämä merkitsee käytännössä lisää työttömyyttä kotimarkkinoiden supistuessa. Kysymys on onko hallituksella mahdollisuuksia nostaa vientiä tuhoamatta samalla kotimarkkinoita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rahan määrä ei ole mikään talouden toimivuuden ja hyvinvoinnin mittari.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olemmeko me tiellä, joka lopulta johtaa tilanteeseen jossa on pakko siirtyä omaan valuuttaan ja antaa sen devalvoitua?

Palkkadevalvaation "tiellä" on tavalliset suomalaiset. On mennyt vuosia, eikä juurikaan vielä merkittävämmin laman vaikutukset ole tuntuneet. Siinä vaiheessa ne tuntuu aivan varmasti jos palkkadevalvaatio otetaan käyttöön.

Saakohan silloin ne paljon vaaleissa ääniä, jotka ajavat omaa valuuttaa?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomen valuutan nimellä ei ole merkitystä. Pää asia, että se on maailmalla vaihdettavaa. Tärkeintä on tuottaa tuotteita joita muut haluavat maamme ulkopuolella. Kotimaan kauppa ei maatamme rikastuta. Kotimaankaupassa siirretään rahaa taskusta toiseen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Emme tule saavuttamaan koskaan täystyöllisyyttä sen perinteisessä merkityksessä, siis kokopäiväistä palkkatyötä kaikille siihen kykeneville. Tämä on tosiasia joka vain pitää hyväksyä ja alkaa ajatella työtä aikaansaannosten pohjalta, eikä vain rahan, kuten nyt tehdään.

Kestämätön kehitys on se, että tuotannon ja työn voitot valuvat yhä harvempiin taskuihin, usein ulkomaille, ja työn tekijälle jää käteen Musta Pekka. Siksi tulonjako on uudistettava perusteellisesti, ja silloin pitää kajota rankasti pelurien voittoihin, mikä talouseliitin puolelta johtaa valtavaan vastustukseen. Ja kun talouseliitti pitää poliittista johtoa niskalenkissään, työelämän uudistamista ei tehdä ennen kuin itkemme ja uudistamme.

Muuten, vastaavanlaisesta otsikosta US bannasi minut aikanaan moneksi päiväksi. Tuon (aiemmin?) kielletyn sanan käyttäminen on mielestäni täysin asiallista silloin kun se kuvaa asiaa.

Toivon mukaan US on parantanut tapansa eikä anna Huuskolle potkuja...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on käytetty vähän alatyylistä sanaa, koska se kuuluu sanontaan ja tilanne on nyt tuon sanonnan mukainen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Nimenomaan, hyväksyn sen täysin. Toivottavasti US hyväksyy ilmaisun muillekin – tietysti silloin kun sana kuvaa aihetta osuvasti.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #151

Olen nähnyt tänään toisen varsin samankaltaisen otsikon Puheenvuorossa, eikä se ole aiheuttanut toimenpiteitä:) On täällä pantu merkille joskus joku roisimpikin sana otsikossa ja se on kelpuutettu asiayhteyteen sopivana.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Muuten, vastaavanlaisesta otsikosta US bannasi minut aikanaan moneksi päiväksi. Tuon (aiemmin?) kielletyn sanan käyttäminen on mielestäni täysin asiallista silloin kun se kuvaa asiaa."

Sanotaanhan sitä niinkin että levitetään sontaa pelloille ja sonta on mielestäni ainakin naisellisesta näkökulmasta katsottuna epäkorrektimpi sana, jotta eiköhän asiayhteys ole se A ja O.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Samaa mieltä, ja US toivottavasti kiinnittääkin huomionsa tästedes asiayhteyteen eikä yksittäiseen sanaan – kuten se vielä vuosi-pari sitten teki kohdallani.

Rauno Rämö

Joo historia opettaa...tai sitten ei.
Kolmas nainen -orkesterihan opetti aikoinaan, että "kovin kovalla kädellä, elämä julma isäntä, koulii poikiaan, kovapäisiä poikiaan...joka kuuseen kurkoittaa, kapsahtaakseen katajaan"...
Siinä sumean logiikan oppimäärä, osa 1.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On hyvä pitää se mielessä, ettei isommalta "rysäykseltä", enää voida välttyä. Kysymys on siitä kuinka kauan vaikutukset kestävät ja millä sitä kestoa voidaan lyhentää.

Nyt on jo vuosia kituutettu ongelmien kanssa. Se hetki tulee, kun on vain myönnettävä itselleen, että on vaikeuksia löytää muita ratkaisuja, kuin oma valuutta.

Tietenkään oma valuutta poista kaikkia ongelmia. Se tuo joustoa, eikä olla oman maan talouteen nähden yliarvostetun valuutan vankina.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On pelottavaa ja uhkaavaa, että maailmantalouden suuret kriisit ovat järjestään alkaneet banksterien ja pörssimeklareiden kammareissa. Niin 1929 ja niin 2007.

Tällainen ahneusvetoinen järjestelmä on sairas ja vaarallinen. Sen tilalle olisi löydettävä parempi ja reilumpi. Pörssikriisien suurimpia häviäjiä ovat aina olleet vähäosaiset kansalaiset, hankalien paskatöiden raatajat - niin kauan kuin työtä on riittänyt.

On karmeaa, että muka kommunistinen Kiina on itse asiassa primitiivikapitalistinen oligarkkivaltio.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jotenkin tutuvat ontoilta ne perustelut joissa verrataan maihin joissa on oma valuutta ja talousongelmia. Siis niihin samoihin ilmiöihin, joita on aina taloushistoriassa ollut. Eihän oma valuutta poista talousongelmien mahdollisuutta. Sen avulla on mahdollista ottaa vääjäämätön rytinä vastaan nopeammin ja toipua siitä nopeammin jäämättä vuosikausiksi kituuttamaan.

Reino Jalas

“Tässä on käytetty vähän alatyylistä sanaa, koska se kuuluu
sanontaan ja tilanne on nyt tuon sanonnan mukainen.”

Noitahan alatyylisiä sanontoja ja sananlaskuja löytyy kansan karttuissta kielenkäytöstä sadoittain.
Jos yllä olevaa, sanontaan kuulumisen kriteeriä yksistään noudattaa, niin silloinhan muun muassa nämä tällaiset soveltuvat US-otsikoiksi jatkossa.

  “Ahneella on p...anen loppu.”
  “Ei p...a punniten parane.”
  “Pieru on p...an postimies.”
  “Hymyilee ku v...u rikkinäist aluishousuist”
  “Kellä v...u, sillä valta.”
  “Pyörii ku puolukka p...ussa.”
  “Rakkaus on kuin kevyt pieru. Jos sitä täytyy vääntää, sen on p...aa.”
  “Siinä se seisoo kuin p...a Junttilan tuvan seinässä”
  “Syö missä syöt, mutta kotiin p...alle.”
  “Turha on pyllistää, jos p...at on jo housussa”
  “Ei kusihätä paskomalla lähre.”
  “Heleppoo kun p...anajo iliman perälautaa”
  “On hiljaa kuin mykkä p...alla.”
  “Laita p...a asialle, mene itse perässä.”
  “Levis ku Hujasen p...a Kilipijärven jiälle.”
  “Lähti ku p...a rattailta.”
  “Myöhäistä pieraista, kun p...a on jo housuissa.”
  “P...alla ne käy herratkin.”
  “Vi..ujen keskikesä ja kyr...en takatalvi.”
  “Voi v...u ja margariini ku..li”
  “Sillä oli naama norsunvi...la”
  “V...u se on vammasellakin.”
  “Viisi akkaa, se on metri v...ua.”
  “Voi v...ulan väki ja sen vieraat.”
  “HVG - Hakisit v...u Googlesta”
  “VVK - Voiko v....ukseen kuolla”
  “EVVVK - ei vois v...u vähempää kiinnostaa”

Anteeksi omakin braillen piste-ranskani. Se varovaisuusperiaate. Ei ole yhtään varma koskeeko yllä mainittu sanallinen vapaus käytännön tasolla kuitenkin vain päätoimittajatasoa.

Mutta ehkäpä toimituskunta jatkossa ottaa huomioon ja muistaa tämän päätoimittajan elokuu-.15 otsikoinnin, ja siihen liittyvän lisäohjeistuksen. Siis noin pari sekuntia lisäharkintaa, ennen kuin toimituksen mukavat naiset painavat p....n puhujalle punaista banni-nappulaa.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Poliitikoilla kuten pankkimiehilläkin on korkeintaan marginaalinen rooli työllisyyden määrään. Ei-pysäytettävissä oleva ja kiihtyvä tieteellisen ja teknisen tietämyksen lisääntyminen ja sen mukanaan tuomat muutokset kulutukseen ja tuotantomenetelmiin on se megatekijä, joka määrää tarpeellisen työn määrän. Globaali väestönkasvu tähän yhdistettynä tarkoittaa loogisesti sitä, että työtä henkeä kohti tarvitaan maailmassa yhä vähemmän ja työajan pidentämisen sijasta pitäisi puhua sen lyhentämisestä.
Keinotekoisesti työn määrää toki voidaan lisätä, mutta mieleen tulee vain etupäässä epämiellyttäviä keinoja: turvallisuushysterian lisääminen, kilpavarustelu, sota. Nämä ovatkin jo ainoana syynä siihen, että talous ylipäänsä on vielä viime vuosina kasvanut. WTC-tornien kaatumisen käynnistämällä terrorismihysterialla "luotiin" miljoonia työpaikkoja.

Taloudellisen vaurauden todellinen perusta on (Suomessakin) luonnonvaroissa. Niitä kansalaiset ovat pitäneet yhteisenä kansallisena omaisuutenamme niin, että määräämisoikeuttamme niihin he ovat sodissakin uhrautuvasti puolustaneet. Mutta mitä on alkanut tapahtua 80-luvulta alkaen: Olemme antaneet nämä luonnonvaramme poliitikkojen hyväksynnällä markkinavoimien riistettäviksi. Enää ei tänne syntyvä suomalainen voi ajatella omistavansa osaa maamme luonnonvarallisuudesta. Itse asioitaan ohjaavan kansallisvaltion sijasta olemme siirtyneet "nykyaikaan". Hyvä vai paha?

Atte Peltomäki

Tässä mielenkiintoinen kolumni aihetta sivuten:
http://www.theguardian.com/books/2015/jul/17/postc...

Olisi todella hienoa, jos yhteiskunta pikkuhiljaa muuttaisi käsitystään siitä, että kaikkien olisi pakko tehdä töitä. Kuten Pekka Korvenniemi yllä totesikin, teknologisen kehityksen ansiosta tarpeellisen työn määrä vähenee kovaa vauhtia, eikä tämän olisi pakko olla paha asia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset