Markku Huusko

Yleislakko?

  • Joukkokokous Jyväskylän kauppatorilla yleislakon aikaan 1956. Kuva: Seppo Turpeinen, Keski-Suomen museon kuva-arkisto
    Joukkokokous Jyväskylän kauppatorilla yleislakon aikaan 1956. Kuva: Seppo Turpeinen, Keski-Suomen museon kuva-arkisto

Yleislakko pyrkii kaiken työnteon lamauttamiseen tietyllä seudulla tai koko maassa, määrittää Wikipedia termin napakasti. Suomessa sellainen on pantu pystyyn vuonna 1956 sekä ennen itsenäistymistä vuosina 1917 ja 1905.

Nyt yleislakosta puhuvat Palvelualojen ammattiliiton PAMin niin sanotut aktiivit.

”Me pyritään pitämään huoli siitä, että työntekijöillä ja ammattiosastoilla on paremmat valmiudet pitkiin työtaisteluihin ja kehotammekin ammattiosastoja varautumaan yleislakkoon”, eräs heistä on maalaillut Uuden Suomen jutun mukaan.

PAM toppuutteli myöhemmin eilen Taloussanomissa, ettei liitto kehota jäseniään varautumaan yleislakkoon. Näin siitäkin huolimatta, että kovia puheita kuultiin puheenjohtaja Ann Selinin suusta jo kesäkuussa.

Vaikka mikään taho ei tietääkseni aktiivisesti puuhaa yleislakkoa perusporvarihallitusta vastustamaan, uppoavat epävirallisetkin ay-puolen puheet otolliseen maaperään, koska tyytymättömyys vallanpitäjiin lama-Suomessa kasvaa.

Uuden Suomen kyselyssä yli 60 prosenttia uskoo, että Suomi ajautuu yleislakkoon seuraavan vuoden aikana. Itse en tätä jaksa uskoa, vaan uskon, että järki voittaa ja Suomi saadaan kuin saadaankin sopimusteitse takaisin kasvu-uralle. Tai ainakin toivon työmarkkinaselkkauksilta vältyttävän.

Olen tosin tavannut myös itseäni viisaampia, jotka arvioivat, että Suomen työmarkkinajärjestelmä saa opetuksen vielä kovemman kautta.

Entä te blogini lukijat, uskotteko yleislakon tai muutoin vakavan lakkoaallon olevan edessä tällä hallituskaudella? Entä peräti toivooko joku työselkkauksia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (117 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vuonna 1905 suomalaiset vaativat tsaarilta äänioikeutta ja muita kansalaisoikeuksia. Myös vuoden 1917 suurlakko käytiin vallankumouksellisessa ilmapiirissä vain pari kuukautta ennen punaisten kapinaa. Vuonna 1956 asevoimat olivat Wikipedian mukaan lakon aikana valmiustilassa.

Jännitys yhteiskunnassa ei kai ole tänä päivänä ihan noin kireä, mutta yleislakkopuheet eivät sitä ainakaan lievennä. Minä en kyllä jaksa uskoa, että kokonaan sopimusteitse päästäisiin eteenpäin. Eletään samanlaista murrosvaihetta kuin 1990-luvun alussa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

1990-luvun alussa oli rankkaa, mutta niin on erittäin monella nytkin. Kriisitietoisuus ei ole edelleenkään Suomessa samaa luokkaa kuin silloin, koska esimerkiksi asuntojen ja pörssiosakkeiden hinnat eivät ole romahtaneet, ja monilla kansalaisilla menee taloudellisesti hyvin. Ysärin alussa käytännössä kaikki kärsivät.

Nuo vanhemmat tapaukset, joissa ajauduttiin todelliseen yleislakkoon, olivat kukin omanlaisensa, kuten muistutat.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

1990-luvun alussa talous oli todella kuralla. Korot huippukorkealla ja asuntojen hinnat romahtaneet. Pörssikurssit maassa ja jonain vuonna vain ani harva päälistalla noteerattu yhtiö kykeni tekemään voittoa. Luottamus markkaan oli maailmalla mennyt - se oli pienen periferiavaltion valuutta.

Puheet yleislakosta on saman sortin vastuuttomuutta kuin puheet irtautumisesta euro valuutasta.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Näitä kahta lamaa on mielenkiintoista verrata keskenään. Siinäpä olisikin sinulle Markku hyvä juttuvinkki. Kaivat uutislähteistä syitä siihen, miksi nyt on asiat joissain eri lailla, mutta joissain taas samalla lailla.

Miksi osakkeet eivät ole romahtaneet? Onko syynä EKP:n toimet, kuten yhteisvastuun kasvattaminen arvopaperiostoin? Tekikö 90-luvun alussa keskuspankit samaa? Ostiko Bundesbank Suomen tasavallan joukkovelkakirjoja taseeseensa pönkittääkseen kursseja (tai painaakseen vaikka väkisin korot alas em. korkopaperiostoin?)

Onko työttömyyden kehitys Suomessa samalla tolalla? Miksi on tai miksi ei ole? Entä jos mietitään kumulatiivisesti työttömyyden pitkittymistä, sen kokonaiskustannusta, sosiaalista kriisiä (syrjäytyminen, mielenterveysongelmat) ja mahdollisuuksia työllisyystilanteen kohenemiseen?

Onko työttömyyden hoidossa eroja? Puhuttiinko 90-luvun laman aikaan tempputyöllistämisestä, aktivointisuunnitelmista ja työntapaisesta kerhotoiminnasta? Kuuluiko näiden työvoimapoliittisten toimenpiteisiin kuinka suuri osa väestöä?

Minkä hintainen energia oli 90-luvun alussa ja mitä se maksaa nykyisin? Mitä vaikutuksia energian hinnalla on?

Miten bkt-deflaattori käyttäytyi 90-luvulla ja nyt? Miksi se on perusteltu mittari, mitä sillä halutaan esittää?

---

Voisin itse asiassa tehdä itsekin vastaavan - nyt kun rupean asiaa oikein miettimään. :) Mutta varaa aihe, jos koet sen mielenkiintoiseksi.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Uskot tavallisen "maalaisjärjen" voittaan työmarkkinoilla, mutta mitään viitteitä ei tähän suuntaan ole viime aikoina ollut. Kaiken järjen mukaan Sipilän Yhteiskuntasopimus olisi pitänyt kaikkien hyväksyä, mutta ei.

Lainatakseni Kekkosta "kyllä järkeä näyttää olevan, mutta sita ei saada juoksemaan". Uskon kyllä että järki saadaan ennen pitkään juoksemaan, mutta kysymys on siitä, kuinka syvalle Suomi ajetaan ennekuin tämä ihme tapahtuu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuntuu siltä, että vaalituloksen hyväksyminen ja demokratian kunnioittaminen, joissa EU:kaan ei ole ollut parhaimmillaan, näyttää tarttuvan EK-vaalien jälkeiseen Suomeenkin. Molemmat olivat ikäänkuin hälytyssoittoja, joita ei ole kuunneltu.

Erikoista on se, että tyytymättömyys on suurinta juuri niissä joukoissa (nyt oppositio), jotka ennen vaaleja hallitsivat ja tekivät sellaisia päätöksiä, jotka yhä vaikuttavat talouteemme. Tavallaan ollaan tyytymättömiä itseensä, kun tilaisuus toimia käytettiin niin heikosti.
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/634705/Kansa...

Eiväthän ne ole heikoimmassa asemassa, joilla vielä on työpaikka. Ellei AY-liikke tätä maan tilaa vieläkään hahmota, siellä ilmenee vaarallisen sorttista sokeutta.

Tässä on kuin komiodraama: "Jos en minä Häntä saanut, et kyllä saa Sinäkään."

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Toivottavasti eletään. 1990-luvun alussa Suomi "heitettiin ulos" eurooppalaisista valuuttakokeiluista ja otti käyttöön kelluvan ja vapaasti vaihdettavan kansallisen valuutan. Ajat parani sen myötä (jotkut ilmiöt tulevat toki vasta viiveellä).

Nyt ollaan edelleen kiinni tämänkertaisessa väliaikaisessa eurooppalaisessa valuuttakokeilussa, eikä ketetään heitetäkään pihalle, vaan kaikki ongelmalapset saavat kaikessa yhteisymmärryksessä valua yhä syvemmälle suohon.

Toivottavasti Suomi heittää itse itsensä ulos eurosta, mutta ei tämä tilanne ole vielä tarpeeksi paha. Kohta se toki sitä on. Emme me ymmärrä valitettavasti parastamme ns. hyvän sään aikana.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Henri, eikö sinua hirvitä tällainen ajatus yksipuoliseen euroeroon liittyen:

"Teoriassa asia näyttää yksinkertaiselta. Käytännössä se ei sitä olisi. Suomen valtionvelkaa hallussa pitävät sijoittajat eivät tätä muutosta ottaisi vastaan ilmoitusasiana. Asia vaikeutuu entisestään, jos Suomen valtion velkaan sovelletaan jonkun muun maan kuin Suomen lakia.

Ensinnäkin moni sijoittaja kiistäisi muutoksen oikeutuksen, koska sopimus on voitu tehdä euroissa ja euro on monen muunkin suvereenin valtion rahayksikkö kuin Suomen tai sopimus on tehty jossain muussa valuutassa. Ainakin asia tultaisiin tutkimaan joidenkin maiden oikeusistuimissa."

Näin arvioi Antti Suvanto Suomen Pankista. Löytyy täältä: http://jarmonevalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #10

Ei hirvitä.

Tähän minulla ei ole oikein lisättävää, mutta jos saat kaivettua jotain yksittäisiä näkemyksiä tästä esille niin voimme jatkaa yhdessä niiden pohtimista.

Tässä siis vastataan suoraan SP:n Suvannolle.

http://eurothinktank.fi/?p=161

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #12

Elina Berghällin erinomaiseen vastineeseen Suvannolle olisi mielenkiintoista kuulla kommentteja.

Mielenkiintoista oli myös huomata että Suvantokin pitää nyt mahdollisena skenaariona eurosaatavien ja vastuiden maksuyksikön vaihtamista euroista markoiksi, vaikka toki arvelee sen olevan kiistanalainen ja vaikea tie. Mielestäni tämä mielipide joka raottaa oven valuutan vaihdolle kesken lennon (kuten tietysti tehtiin toisinpäin kun markkasopimukset pakotettiin eurosopimuksiksi 1999) on merkittävä virstanpylväs, ei silmät kiinni väitetä että mikään ei voi ikinä muuttua.

Oikeusvaltiossa sopimuksia ei sattumanvaraisesti muutella siten että rinnakkaisvaluuttatilanteessa "pienen ihmisen vastuut on pakko saada huonommiksi, mutta suuren tahon kuten pankin, ulkomaalaisen velkojan tai sijoittajan vastuut on saatava paremmaksi".

Eihän se niin mene. Se menee niin että vaikkapa Lex Monetaen myötä otetaan tulkinta että vaikkapa *kaikki* Suomen lain ja Suomen tuomioistuimia riidanratkaisupaikkana käyttävien sopimusten maksuvaluutaksi tulee markka ja vaikkapa kaikkien ulkomaan lain alaisten sopimimusten maksuvaluuttana tulee olemaan vaikkapa käytetyn ulkomaan lain maan euro. Välitilanne eli vaikkapa Suomen lain ja Ruotsin riidanratkaisupaikan sopimuksen maksuvaluuttana tulisi sitten olemaan markka, koska Ruotsissa ei maksuyksikkönä ole euroa vaan kruunu, joten olisi hölmöä kruunumaksuja vaatia.

(On hyvä tässä siis huomata että vaikkapa Kreikan euro on velalliselle paljon kivempi vaihtoehto maksuyksiköksi kuin Saksan euro. Päin vastoin Suomen markka on sijoittajalle mukavampi saamisyksikkö kuin Kreikan euro, ainakin näin valuuttakontrollien aikana, koska kreikkalaisia euroja ei maasta saa pihalle joten ne ovat huonoja euroja.)

Tämä olisi looginen poliittinen ja juridinen päätös. Silloin esim. suomalaispankkien Suomen lain alaiset asuntolainat maksettaisiin takaisin markkoina ja Suomen lain alaiset tilitalletukset (eli pankin velat) maksettaisiin myös markkoina yrityksille ja yksityishenkilöille ja toisille pankeille. Suomalaisten kuntosalisopimukset, vuokrasopimukset ja palkkasopimukset maksettaisiin markkoina. Kulutusluotot maksettaisiin markkoina, verovelat, ALV:t, sosiaaliturvamaksut, eläkkeet jne maksettaisiin markkoina.

Vaikkapa Saksasta otetut lisäeläkkeet kyllä voitaisiin maksaa saksalaisina euroina jos sopimus olisi tehty Saksan lain alla. Samoin esim. Saksan lain alla otetut suomalaisyrityksen eurovelat maksettaisiin saksalaisina euroina. Suomen lain alaisen valtiovelan voisi myös maksaa markoissa, vaikka kuten Elina Berghäll kirjoittaa niin ei se nyt niin vakavaa ole jos sen maksaisi takaisin vaikkapa Luxemburgin euroissa koska kelluva markka korjaisi Suomen talouden ja sitten hyvinä aikoina olisi takaisinmaksuvaraa ihan missä valuutassa tahansa.

On kyllä hienoa kun asiasta keskustellaan kunnolla. On jo pari vuotta ärsyttänyt amatöörimäinen mielipiteiden heittely joka ei ole perustunut kuin omiin toiveisiin euron peruuttamattomuuden aiheuttamasta katastrofista erotilanteessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #10

Eikö ketään hirvitä se, että tuotantomme on vieläkin n. 6% vuoden 2008 tasoa alempana, kun taas Ruotsissa pinkaistiin sen kuopan yli jo v. 2010?

Eikö ketään hirvitä, että Euroopassa - rauhan oloissa - on vallinnut yli 7 vuotta jatkunut piina (talous-, euro-, velka- ja humanitäärinen kriisi), joka on siis kestänyt kauemmin kuin toinen maailmansota?

Eikö ketään hirvitä se, että EU - "primääristi rauhanunioni" - on itse rikkomassa tätä rauhaa ja omia perusarvojaan ja sopimuksiaan päivästä toiseen?

Eikö ketään hirvitä se, että PM Sipilän mainitsema "5%:n tuottavuusloikka" ei riitä mihinkään, vaan sitä on pakko seurata ehkä +- 20%:n lisäloikka ja elintason lasku samalla, kun velkamme ja työttömyytemme kasvavat?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Monet ennen devalvaatiota tehokkasti markkinoitua valuuttalainaa ottaneet yrittäjät menettivät yrityksen lisäksi asuntonsa.
Luulisi, että ainakin sinä ymmärtäisit parastasi, joten mitä varten lasket itsesi ymmärtämättömien joukkoon?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #36

Euro on tässä mielessä "valuuttalaina", enkä suosittele velkaantumista sillä.

Mutta Lex Monetaen mukaan nämäkin voidaan muuttaa niin halutessa suurelta osin Suomen tulevan valuutan alaisiksi lainoiksi. Niiden on vain oltava Suomen lakien alaisia.

Suomen lait säätää Suomen eduskunta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #66

Jos yleensä mitään lainaa pankista saisin, niin kai se pitäisi euroissa ottaa.
Minä en ole rahalakiin perehtynyt mutta jos muuttaa lainan johonkin tulevaan valuuttaan, niin kai se muuntuu senhetkisen kurssin mukaan?
90-luvun devalvaation uhreille velka turposi kuin pullataikina hetkessä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #69

...koska niitä ei muutettu.

Näitä on maailman sivu täynnä: investoidaan johonkin maahan kovien kasvulukujen toivossa, mutta sitten tuleekin jotain inflaatiota ja tappiolle menee. Toinen ottaa taas ulkomailta velkaa ja sitten käy näin.

Jos tekee sijoituksia tai velkaa valuuttakurssiriskin alla niin niiltä kannattaa suojautua. Nytkin keväällä kreikkalaisilta lomahotelleilta vaadittiin tavarantoimitusehdoissa lisälausekkeella maksut tulevan euroina riippumatta siitä, mikä on Kreikan laillinen maksuväline.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #71

Henri, ei liene kauaa siihen että euro pitää määritellä maakohtaisesti sopimuksissa. Saksassa maksettava euro olisi kukkulan kuningas, Kreikassa maksettava euro rupuvaluuttaa. Suomen euro ainakin siinä keskiväliltä, varmaankin paremmasta kvartaalista.

Missä vaan maksettava euro eli siis tämä nykyinen malli ei taida elää kovin kauaa...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #74

Hmm... miten menee suomalaistilin suomalainen euro esimerkiksi Kreikassa? Koskisiko maakohtaiset sopimukset myös tällaista?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #71

Justiinsa; globaali kapitalismi on täynnä puhjenneita kuplia ja realisoituneita riskejä ja tappionsa lopullisesti hävittäneitä yrittäjiä. Koko ajan poksahtaa jossain päin maailmaa. Voi vaan toivoa että koko paise puhkeaisi ennen kuin gloobi on ryöstetty tyhjiin.
Huusko puhui pelipallon sysäämisestä "kasvu-uralle". Mikä hiton ura?
Meillähän on sampo joka jauhaa kaiken rahaksi polttamalla rahaa.
Globaali velka on arvioitu kymmenkertaiseksi kapitaaliin verrattuna.
Siihen verrattuna Suomen 64%/BKT (?) on pikkujuttu.
Oikeassa olet Henri: yksinkertaisinta on ottaa käyttöön oma valuutta. Eihän sitä tartte enää edes paljon painaa. Ja samat sanat sinne Kreikkaankin lisälausekeukaaseista huolimatta.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #69

Hyvä pointti Margareta. Tämä kannattaa tehdä niin että asuntolainasi esim. 100 000€ seuraavan 20 vuoden aikana kuukausierissä, joka on siis Suomen lain ja Suomen tuomioistuimien alainen sopimuksesi pankkisi kanssa, vaihdetaan maksettavaksi teknisesti samanarvoisilla markoilla.

Miten tämä tehdään? Määritellään että 1 euro = 1 markka. Voidaan jopa kiinnittää vaihtosuhde aluksi. Sitten ei ole ongelmaa sanoa että maksat ihan samat kuukausilyhennykset 20 vuoden aikana, niistä kertyy vaan 100 000 markkaa. Koska vaihtosuhde on 1:1 kukaan ei aluksi menetä tai hyödy mitään.

Sitten toki suosittelisin että vaihtosuhde altistetaan markkinahinnoittelulle eli päästetään markka kellumaan. Jos markka silloin heikentyisi, se ei ole sinun vikasi eikä sinun tätä tarvitse pankillesi korvata. Jos markka vahvistuu, sama juttu mutta toisinpäin.

On hyvä muistaa että euro on niin romuvaluutta että ei ole itsestäänselvää että se hajoamistilanteessa olisi erityisen suosittu tai vahva. Ehkä sen Saksassa maksettavat eurot olisivat, tuskin juuri mikään muu. (Kreikan eurot ovat jo nyt varsin kyseenalaisia ostovoimaltaan ja vaihtosuhteeltaan)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #72

Kiitos neuvosta. Ongelmana vaan taitaa olla, että en enää mitään asuntolaina saa kun eläke on kutistunut vuosi vuodelta. Ja sitä ei tiedä kukaan missä suhteessa eläkkeitä maksetaan, jos valuutta vaihtuu kait siinä otetaan tilaisuudesta vaarin napsia osa pois.
Sitä viimeistä lausetta en oikein ymmärrä. Eiks raha liikukaan vapaasti?

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen Vastaus kommenttiin #79

Ei liiku, Kreikka on kesästä saakka ollut eurojärjestelmän pääoman ja rahan vapaan liikkuvuuden ulkopuolella. On vieläkin, yksityishenkilö saa viedä kreikkalaisia euroja ulos ei-kreikkalaisiksi euroiksi ne samalla muuttaen vain 500€ kuussa.

https://euobserver.com/news/130032

Tämä johtuu siitä että kreikkalaispankkien tilitalletukset ovat huonoja euroja ja monet haluaisivat siirtää ne ei-kreikkalaispankkeihin käyttäen TARGET2-nimistä siirtokanavaa, jossa Kreikan keskuspankki EKP:lle velkaantumalla sallii vaihdon kreikkalaistilin (eli siis kreikkalaispankin velan) omistuksesta vaikkapa saksalaistilin (eli siis saksalaispankin velan) omistamiseen.

Jos vapaa vaihto-oikeus sallittaisiin, kreikkalaispankeista katoaisivat talletukset rivakasti ja ne pitäisi korvata Kreikan keskuspankin hätärahoituksella eli ELA:lla ja suoralla euromaiden pääomituksella EVM:stä. Bailout III-suunnitelman mukaan ne korvataankin näillä, eli siis kreikkalaispankkien talletuspako sosialisoidaan.

Mutta sehän on euromaiden pankkiunionin idea: Pankkipakojen ja pankkitappioiden sosialisointi jotta euron vapaa liikkuvuus ei vaarantuisi. Joidenkin mielestä se riittäisi euron tuhon estämiseksi, toisten mielestä tarvittaisiin myös verojen ja sosiaalisiirtojen eurotason sosialisointia eli euroliittovaltiota.

(Vaikka liittovaltioon ei osavaltioiden velan sosialisointi yleensä kuulukaan, siitä ollaan euromaiden kesken vaarallisesti aloitettu.)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #88

Sosialisoitiinhan Suomessakin markka-aikaan pankkien tappiot ja valtion pankki yksityistettiin pilkkahintaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #88

Rajoitukset koskevat nimenomaan yksityishenkilöitä. Mutta yksityishenkilöiden rahaliikenteellä ei mediaanitasolla ole merkitystä. Sillä on ainoastaa merkitystä, jos kyse on rikkaista tai rikollisista. Liike-elämä sen sijaan sujuu normaalisti, eikä tosiasiassa mitään talouskriisiä ole.

Kreikan tlaousongelmat ovat täysin normaalia vaihtelua missä tahansa julkisessa taloudessa. Tilannetta vain on täysin tarkoitushakuisesti pahennettu EKPn ja EUn liittovaltiohallinnon tavoitteiden ajamiseksi.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Jokainen, joka uskaltaa edes katsoa näitä taulukoita, tajuaa sen, että yleislakko olisi edesvastuutonta touhua kotomaan tulevaisuuden kannalta:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201058-euro...

(European GDP, debt and jobs; hyvin karua todellisuutta, tämän hetken Suomen osalta)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

En oikein usko yleislakkoon, ihan siitä syystä että AY-aktiiveilla on turhan suuri urakka vakuuttaa koko jäsenistönsä siitä että lakolla saavutettaisiin* tai olisi mitenkään mahdollista saavuttaa jotain.

Tässä on nyt menty muutama vuosi sen verran ilmoilla, että kriisitietoisuutta löytyy kyllä "kentältäkin". Toki AY-jyrät itse tietävät että ovat viimeisinä lähtijöinä, ja yrittävät vielä elää menneessä maailmassa, mutta yleislakon laajuiseen lakkoaaltoon en usko.

Lakkoja todennäköisesti tulee, perinteiset kiusantekijät etunenässä yrittävät parannella omaa suhteellista asemaansa.

*Edit.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kovia tilanteita nähdään, uhoa ja ehkä lakkojakin.

Jos ostovoimaa pudotetaan niin sanotulla fiskaalisella devalvaatiolla eli esimerkiksi reippaalla alv-nostolla (yhdistettynä työnantajamaksujen alennukseen), on kiinnostavaa nähdä ay-puolen reaktiot.

Keskustalaisen kansanedustajan Mikko Kärnän blogissa on puitu myös tätä "devalvaatiomahdollisuutta": http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201331-...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Alv-nostolla leikataan suhteellisesti eniten köyhimmiltä eläkeläisiltä ja peruspäivärahalle pudonnelta työttömiltä. Tällainen devalvaatio vaatisi toimeentulotuen tarkistamista.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Onko SAK:n suurin este työllisyysasteen nostamiseen ?

Maailma on muuttunut ja globaalitalous on periaatteessa jokaisen mikron työpöydässä
24 h/vrk ja 7 pv/vko.

SAK elää vielä viime vuosisadan edunvalvontakeinossa ja –menetelmissä.

Kuinka moni pkt-yrittäjä voi ottaa tai kasvattaa taloudellista riskiä nykyisessä Suomen ay-ilmastossa. STKK ja Akava esiintyvät SAK:ta maltillisemmin ja yhteistyökykyisemmin.

Yleislakkopuheet ovat vastuuttomia puheita nykyisessä Suomen talous- ja työttömyystilanteessa. Eikö sentään kellot ala sentään soida SAK:ssa ?

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

En usko, että alkavat. Minä olen odottanut "kellojen soivan" jo pitkään, mutta vielä ei ole tapahtunut paljoa.

Raimo Sailas ja Sixten Korkman sentään ovat jo saaneet myönnettyä, että euro on ollut Suomelle katastrofi.

Se katastrofi ei nyt vielä riitä "kellojen soittoon". Tarvitsemme - valitettavasti - jotain vielä pahempaa.

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2015/08/2...

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ei voi välttyä -tässäkään -, että herra Myllyniemellä sopii kaikki
tapahtumat meillä ja muualla, kunhan ne toimivat hänen päähänpinttymää euroa vastaan.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä Vastaus kommenttiin #15

Pointtina oli selvittää, etten usko SAK:ssa kellojen soivan. Suomalaiset elävät edelleen vääränlaisen rahapolitiikan ajattelumaailmassa.

Vaihtoehtoja on silloin kaksi:

1) Suomalaiset omaksuvat 1800-luvun valuuttajärjestelmässä elämisen, vaikka esimerkiksi naapurimaa Ruotsissa eletäänkin modernisti. Myös Kazakstan lähti kelluttamaan valuuttaansa. Joidenkin puheiden mukaan Venäjä on jo kyseisen maan miehittänyt.

2) Suomalaiset ovat uppiniskaisia, eivätkä suostu elämään kuin 1800-luvun valuuttajärjestelmä vaatii, vaan he todella pysäyttävät tämän maan. Suomen valtiojohdolla alkaa kyllä kylmät hikikarpalot muodostua otsalle, kun erääntyviä velkoja pitäisi ruveta kv-sijoittajille maksamaan, ja porukka soittaa toreilla ja turuilla kitaraa, laulaa ja tanssii päivät pitkät.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #15

Edelleen niitä nettohyötyraportteja odottelen.

Tässähän sitä nyt sitten ihmetellään jo viidettä vuotta, mikään ei ole muuttunut.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minä olen vielä kauemmin odottanut rahan tippuvan taivaalta pilvilinnoistaan.
Se tulee olemaan todellinen katastrofi. Joskus luulin sen voivan olla pelastus. En enää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Entä jos lakon sijaan työttömät liittyisivät yhteen ja rupeaisivat tekemään ilmaista työtä? Sitähän monet työttömät muutenkin tekevät ja joitakin on siitä rangaistu karenssilla.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Marginaalista retoriikkaa - ei ole tulossa yleislakkoa, koska se ei olisi yleinen. Ei siitä syntyisi yksimielisyyttä palkansaajajärjestöjen kesken.

1990-luvun kokemus vaikuttaa siten, että Suomessa odotetaan uutta Nokiaa ja sen tuolloisia osaketuottoja. Systeemit ja kannustinjärjestelmät on viritetty tuon mukaan. Kannattavaa toimintaa voi kuitenkin harjoittaa pienemmilläkin tuotoilla, ks. saksalaiset perheyritykset Saksassa ja Suomessa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

PAMilaisia on 230 000, eli siinä suunnassa on aika paljon valtaa. Tässä heidän virallista näkemystään yleislakko-puheisiin liittyen: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/108695-kova-lakkov...

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Lakkoja tulee, jos ei yleislakkoa, niin ainakin yksittäisten ammattiliittojen masinoimia. SAK ja sen jäsenliitot toimivat Demarien puheenjohtajan Antti Rinteen tahdon mukaisesti. Muistelen valtionvarainministerinä toimineen Rinteenkin olleen ennen kevään vaaleja varsin hyvin tietoinen siitä, että maamme jatkuvaa velkaantumista ei pysty vähentämään kuin merkittävillä leikkauksilla. Vaalien jälkeen hallitusovien sulkeuduttua Rinteen ääni on muuttunut radikaalisti. Kaikki uuden hallituksen tekemät päätökset Rinne ja hänen aisankannattajansa ampuvat alas muistamatta, että yksikään hallituksen päätöksistä ei ole vielä saanut eduskunnan hyväksyntää. Samalla he esittävät omia ehdotuksiaan, joita ei kuitenkaan osattu tai haluttu tehdä neljän vuoden hallitustaipaleen aikana Ei voi kuin ihmetellä demarien toimintaa. Uskovatko he todella, että yhteistyössä SAK:n kanssa suunnitelluilla päättömillä lakoilla saadaan maamme talous kuntoon. Hallitukseen pääsyä demarien täytyy odottaa vielä ainakin lähes neljä vuotta ja sekin tuntuu ainakin nykyisillä kannatusluvuilla aivan utopistiselta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Ei se niin kaukaa ole haettu. Viime vuonnahan järjestettiin yleislakkoja Belgiassa. Lakot oli osa kampanjaa, jolla vastustettiin maan oikeistolaista säästöpolitiikkaa. Yli 100 000 ihmisen kerrotaan marssineen EU:n sydämessä Brysselissä.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/179833-yli-1...

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Mitä enemmän halvan työnteon maissa osataan, sitä vähemmän kalliin työnteon maissa kannattaa teettää. Ongelma on siinä, että siellä osataan. Engineering-osaamisen lyömäasekin alkaa olla passé Suomen osalta, vs Kiina. Brandingia emme ole koskaan edes osanneet, vrt esim Ruotsi. Ongelma on siinä, että monella muulla taholla osataan.

Saavutetuista eduista on pakko tinkiä isolla kädellä ja satsattava aivan hemmetisti yritteliäisyyteen ja suomalaisten globaalisti kestävien uudistuotteiden edistämiseen. Ei ole muuta tietä. Sitä tietä kun saimme hetken kulkea kaikki näytti hyvältä. Entä jos uusia polkuja löytyy? Siihen tarvitaan joukko hyviä päätöksiä ja rahoituksia, sekä suunnitelma, jolla estetään ettei käy niin kuin nyt kävi. Sipilä saattaa olla oikea mies niihin puuhiin, oli lieveilmiöt ja puolueet mitä oli.

Lakkolääkettä on vaikea ymmärtää. Mihin ihmeeseen sillä pyritään? Todellakin työmarkkinajärjestelmällämme on isompi ongelma edessään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jep. Hyvä esimerkki halvan työvoiman maasta, johon tuotanto lännestä valuu, on Etelä-Korea. Autoteollisuuden palkkataso on tuotantolijoilla noin 20 euroa/tunti, ja tuohon matalapalkkamaahan valuu jatkuvasti lisää töitä ja rahaa.

Eikuhups...kuinkas sen menikään....

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Niin. Siellä, kuten Suomessakin tehdään myös laivoja. Niistä pitää ottaa oppia. Elektroniikkateollisuus ja kaikki low tech sen sijaan valutetaan nykyään lähes täysin pois hallinnollisista maista.

Etelä-Korea on juurikin maa, joka Suomen on syytä benchmarkata huolella.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuka kaipaa uudistuotteita kun vanhoillakin pärjää?

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Jokaisen härkäsestä kiinnostuneen kannattaa käydä vilkaisemassa asianomaista Liitto X -blogia ja sen taustoja. Nopeasti huomaa, ettei sellaisesta umpikulmasta saa demokraattisessa, järkipohjaisessa nyky-yhteiskunnassa mitään aikaiseksi, niin lama kuin onkin.

Vallankumous lieneekin lahkon ainoa reaalinen toive...

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Aika kovat ovat epäilykset, jos noinkin suuri osa otannasta uskoo yleislakon todennäköisyyteen. Olen osallistunut elämäni aikana tasan yhteen "työtaistelutoimenpiteeseen", joka oli yksityiskohtia paljastamatta täysin perusteltua senhetkisessä tilanteessa, joka työntekijäpuolelle asetettiin eteen - joskin koski omaa työpaikkaani lähinnä välillisesti. Koko maanlaajuista yleislakkoa en missään tapauksessa kaipaa saati toivo. Ylimääräistä häslinkiä tilanteessa, jossa toisaalta toitotetaan, että suomalaiset tekevät työtä liian vähän.

Vaikkei sitä kysyttykään, en ole PAMin jäsen.

Pekka Pylkkönen

Minusta ihmisten asenne on melko lapsellinen. Kaduilla huutamista ja töiden laiminlyömistä. Onko kenellekään mitään ideaa miten nämä voisivat auttaa ketään?

Riittäisi kun jokainen tekisi parhaansa. Sillä saadaan se mitä ansaitaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jokaisella pitäisi olla kykyjensä mukainen mahdollisuus osallistua yhteiskuntaa ylläpitävään työhön. Sillä saadaan riittävästi kaikille.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Juuri näin. Siksikin puheet minimipalkasta olisi syytä unohtaa, kuten myös kuopata työehtosopimukset, sillä ne estävät kyvyiltään heikompia osallistumasta yhteiskuntaa ylläpitävään työhön. Jokaisella pitää olla oikeus työntekoon omien mahdollisuuksiensa mukaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #42

Mitä varten vähemmän kyvykkät pitäisi saada pienempää palkka kuin millä tulee toimeen?
Oikeus työhön poistettiin perustuslaista. Sen oikeuden palauttamisen puolesta voisin mennä vaikka nälkälakkoon. Jos luulisin sen jotain auttavan.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #43

En tarkoittanut, että heidän tulee saada vähemmän *tuloja* kuin millä tulee toimeen.

Mutta on myös tilanteita (tällä hetkellä satojatuhansia), joissa työnantajan ei kannata eli ei ole varaa maksaa sellaista *palkkaa*, jolla tulee toimeen.

Jos ei olisi minimipalkkaa ja työehtosopimuksia SEKÄ olisi yhteiskunta joka takaisi toimeentulon kohtuullista työmäärää vastaan, ei olisi työttömyyttä. Kansalaiset tekisivät enemmän töitä joka sataisi kaikkien kansalaisten laariin.

Melko yksinkertaista, mutta vaikeampi toteuttaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #55

Vielä yksinkertaisempaa olisi jos kaikki tekisivät palkatta työtä.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #83

Ei kannattaisi lukittautua ironiseen X-torjunta-asentoon, vaan pohtia tosissaan, olisiko perusongelma tosiaan noin yksinkertainen. Ja jos on, mitkä vaihtoehtoiset tavat voisivat ratkaista niin yksinkertaisen ongelman.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #55

Jos ei ole varaa maksaa kohtuullista palkkaa ei pidä ottaa töihin.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #95

Ei pidä, eikä voi. Tästä olemme siis samaa mieltä. Olemme ilmeisesti samaa mieltä myös siitä, että jonkunlaista työtä olisi hyvä kaikkien tehdä.

Mitä siis tehdä väliinputoajille, joita on satoja tuhansia?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #98

Kun itse olin työttömänä 80-luvulla minua velvoitetyöllistettiin valtion ja kunnan toimesta. Tämäkin velvoite poistui kun perustuslakia muutettiin.
Joku on arvioinut, että osa- tai kokopäivätyöttömiä olisi jo miljoona.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #99

Niin, jonkunlainen välimuoto olisi kansantaloudellisesti järkevää saada aikaiseksi.

Siksi juuri vastasinkin aiempaan viestiisi, jossa kirjoitit: "Jokaisella pitäisi olla kykyjensä mukainen mahdollisuus osallistua yhteiskuntaa ylläpitävään työhön."

Omasta mielestäni olisikin järkevää, jos puheet minimipalkasta, minimitunneista ja työehtosopimuksista siirrettäisiin pysyvästi taka-alalle. Hyväksyttäisiin realistisesti, että osa työvoimasta ja osa työnantajista ei tule koskaan enää kohtaamaan perinteisillä 40-tuntisilla työmarkkinoilla.

Sitten alettaisiin ratkoa, miten väliin sattuneet voisivat tehdä kohtuullisen määrän yhteiskuntaa ylläpitäviä töitä JA saada elämiseen riittävän rahamäärän.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #100

Minä puolestani olen sama mieltä kuin katolisten paavi: talousjärjestelmän malli on muutettava.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #101

Tuo on tietenkin kokonaan eri asia. Jos olimme aiemmasta samaa mieltä, uskon että talousjärjestelmästä olemme eri linjoilla. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #102

Niinpä, siksi en rupeakaan keskustelemaan millaisilla viilauksilla kelvotonta valumuottia pitäisi korjata hölmöläisten peitonleikkuutalkoilla.
Minusta kasvu ja kilpailukyky eivät ole mielekkäitä kansan- tai globaalitalouden tavoiteitta.
Todella surullista on seurata miten osaavia, fiksuja työhaluisia ihmisiä sysätään syrjään.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #98

J.K;"jonkunlaista työtä olisi hyvä kaikkien tehdä."

Miksi?

J.K;"Mitä siis tehdä väliinputoajille, joita on satoja tuhansia?"

Kuvitteletko oikeasti että itse olet ainut joka osaa tehdä työtäsi, vai uskotko että näiden satojen tuhansien työttömien joukosta löytyy vähintään yhtä pätevä kanssasi, jos ei pätevämpikin?

Mitä hyötyä toimittaa minimipalkkojen poistaminen, kuten kaikkien työehtosopimusten poistaminen?
Voitaisiinko ajatella että "jussille" annettaisiin 2 euroa päivässä palkkaa ja työaika vaikkapa klo 5:stä 21:een?..jos ei, niin miksi ei?

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #104

>>"jonkunlaista työtä olisi hyvä kaikkien tehdä."
>Miksi?

Koska muuten on muiden elättinä joka säröyttää psyykettä; lisäksi vain työnteko edistää yhteiskuntaa.

>>J.K;"Mitä siis tehdä väliinputoajille, joita on satoja tuhansia?"
>Kuvitteletko oikeasti että itse olet ainut joka osaa tehdä työtäsi

Jos ei oltaisi huolissamme yksilöistä – eikä ryhdyttäisi heti nokittelemaan – vaan siitä, että sadattuhannet suomalaiset ovat sivuraiteella. Esitin kysymyksen, koska vastasit siihen niin voisitko vastata itse kysymykseenkin omalla ehdotuksellasi?

>>Mitä hyötyä toimittaa minimipalkkojen poistaminen, kuten kaikkien työehtosopimusten poistaminen?

Kts. #100. Ei ole reilua, että ne estävät satojentuhansien pääsyn töihin.

>> Voitaisiinko ajatella että "jussille" annettaisiin 2 euroa päivässä palkkaa ja työaika vaikkapa klo 5:stä 21:een?..jos ei, niin miksi ei?

Ei, "kalervollekaan", koska en ole lähellekään mistään sellaisesta tässä ketjussa kirjoittanut. Lue uudelleen ja todista toisin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #105

J.K;"Koska muuten on muiden elättinä joka säröyttää psyykettä; lisäksi vain työnteko edistää yhteiskuntaa."

Meitä elättejä tässä maassa taitaa olla suunnilleen jokainen, toki joillakin sellainen harhaluulo, että elättäisivät itsensä ja samalla muutaman kymmenen muutakin. Tohon psyykeen säröytymiseen en osaa ottaa kantaa..jotain sen verta hienoa etten sitä itse pysty ymmärtämään.
Tuolla "työnteolla" siinä mielessä kuin itse annat ymmärtää ja mitä meille hieman vajaataitoisille antaisit tehtäväksi, ei taida olla mitään tekoa oikean työnteon kanssa, eikä sillä varmastikaan yhteiskuntaa rakenneta.
Korkeintaan antaa kaltaisillesi jonkunlaista ylemmyyden tuntua ja uskoa omaan erinomaisuuteensa.

J.K;" koska en ole lähellekään mistään sellaisesta tässä ketjussa kirjoittanut. Lue uudelleen ja todista toisin."

Kun nämä quottaamiset täällä aika hankalia, niin jää aina hieman retuperälle nämä replyt.
Sanoit kuitenkin tuolla jossain kohtaa että työehtosopimukset romukoppaan, kuten myös minimipalkatkin. Siltä pohjalta lähdin itsellesi tarjoamaan noita korvauksia. Jostain kumman syystä ne eivät sinulle sovi, mutta toisille kuitenkin voisit niitä tarjota. Toki nyt voit sanoa ettet puhunut 2sta eurosta, mutta eikö se ole ihan sama siinä kohtaa, jos kerta kaikki sopiminen poistetaan ja työtä saadaan teettää millä ehdoilla hyvänsä.
Jos ei kerta nykyistä minimipalkkaa, niin paljonko siitä voi tiputtaa?

Mitä sitten tulee omaan ehdotukseeni, niin se on ollut aina se sama..oikeaa työtä, oikealla palkalla. Muu on vain "parempiosaisten" egon pönkitystä ja ennestään heikossa asemassa olevien päähän potkimista.

Ja varsinaiseen aiheeseen sitten..yleislakko sopii itselleni hienosti.
Suomalainen on liian nössö ja olisi jo korkea aika että tänne saataisiin hieman aksönia ihan kotimaisin voimin.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #106

Kiitos vastauksestasi. Henkilökohtaistat ja vastakkainasettelet kyllä asioita liikaa, eikä siitä ole hyötyä kummallekaan saati lukijoille.

Olen vain todennut, että työehtosopimukset ja minimipalkat estävät liian monen työttömän pääsyn minkäänlaisiin töihin. Lisäksi kirjoitin, että jokaisen on saatava riittävä toimeentulo. Mikä näissä kahdessa asiassa on väärin?

Vastavuoroisesti – ja fiksusti, kiitos – tarjosit oman ehdotuksesi: oikeaa työtä, oikealla palkalla. Se olisi toki ihannetilanne, mutta en usko – harva enää uskoo – että pääsemme koskaan enää sellaiseen työn kysynnän ja varsinkaan tarjonnan tasapainoon. Pitäisi olla näet myös maksaja, jonka kannattaa palkata, eikä pakottaa voi.

Minusta on aina järkevää yrittää miettiä parannuksia ongelmiin, varsinkin sellaisiin, jotka eivät tunnu itsestään parantuvan. Se on niin päähän potkittujen kuin vaikkapa egopönkityksen varassa elävien eduksi, kuten ihan kaikkien muidenkin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #107

J.K;"Henkilökohtaistat ja vastakkainasettelet kyllä asioita liikaa, eikä siitä ole hyötyä kummallekaan saati lukijoille."

Minä en lukijoita varten täällä vastaile, kunhan koitan teitä pahimpia työttömien kyykyttäjiä ohjeistaa, lisäksi samalla terapiaa itselleni.

Henkilökohtaistan siksi, että sillä tavoin voit (ainakin toivoisin) itse sisäistää asian paremmin. Jos oikeasti pohdit sitä tilannetta, että sinunkin työsi voisi tehdä kenties tuhannet muut ja samaan aikaan sanot että "nykyiset työttömät ovat jotain vajaakuntoisia ja heitä ei kannata palkata, muuten kuin korkeintaan ihan pienellä korvauksella", niin ehkä huomaat itsekin miten absurdi kommenttisi on. Meiltä tuskin puuttuu ammattitaitoista työväkeä, meiltä puuttuu työnantajia, yrityksiä jotka palkkaavat, ostovoimaisia kuluttajia jotka ostaisivat tavaroita jne.
Mitä meillä on liikaa, niin ihmisiä joiden mielestä työttömät ovat jotain "vajakkeja", joille riittää "kunhan puuhastelevat" ja saavat siitä sitten muutaman euron korvauksen.

Mitä sitten tulee tuohon "riittävään toimeentuloon", niin mistä sen meinasit otettavan? Valtio maksaa työntekijälle, työnantaja antaa omantunnon mukaan jotain?
Jos parannus mielestäsi on se, että kaikki työttömät pistetään lakaisemaan katuja, tahi keräämään käpyjä, niin ketä se auttaa, työllisiäkö?

Miksi ihmisen pitäisi mennä tekemään sen työttömyyskorvauksen/sostuen eteen jotain, jos se ei hyödytä yhteiskuntaa, tahi työtöntä itseään?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #108

On aivan liikaa poliitikoita jotka esittävät, että työllisyys paranisi työttömyysturva huonontamalla. Voiko joku oikeesti olla näin typerä?
Sensijaan voisi parantaa työttömyysturvan ja sen ehtojen sovittamista osa-aikatyöhön.
Tavaroitakin on ihan liikaa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #108

"nykyiset työttömät ovat jotain vajaakuntoisia ja heitä ei kannata palkata, muuten kuin korkeintaan ihan pienellä korvauksella"

Luepa nyt ihan rauhassa uudelleen kaikki tästä kirjoittamani, niin huomaat että tuo on sinun tunnepitoinen tulkintasi, eikä mitään minun kirjoittamaani tai ajattelemaani. Pyydän.

Syvin ongelma on tässä kirjoittamassasi: "meiltä puuttuu työnantajia". Ja koska on hyvin mahdollista, ettei sellaisia tuosta vaan enää koskaan tule, meidän kaikkien kannattaa miettiä, miten tätä yhteiskuntaa jatkossa pyöritetään riittävän inhimillisellä tasolla.

"Miksi ihmisen pitäisi mennä tekemään sen työttömyyskorvauksen/sostuen eteen jotain, jos se ei hyödytä yhteiskuntaa, tahi työtöntä itseään?"

Vasta-ajatus: Entä jos se "jotain" hyödyttää yhteiskuntaa JA työtöntä? Millä argumentilla vastustaisit?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #110

Jos teetetään hyödyllistä työtä siitä pitää maksaa käypä palkkaa.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #111

Margareta, olen tietenkin täysin samaa mieltä. On enää ratkaistava kuka, tai paremminkin monikossa, ketkä teettävät, jotta nykyinen työttömyys- ja tekemättömyyssuma purkautuisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #112

Ennen perustuslain muutosta valtio ja kunnat velvoitetyöllistivät monenlaisiin tehtäviin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #110

J.K;"Luepa nyt ihan rauhassa uudelleen kaikki tästä kirjoittamani, niin huomaat että tuo on sinun tunnepitoinen tulkintasi, eikä mitään minun kirjoittamaani tai ajattelemaani. Pyydän."

Koitetaan vielä kerta ja copypastetaan sanomisiasi;
_________________________________________
"Siksikin puheet minimipalkasta olisi syytä unohtaa, kuten myös kuopata työehtosopimukset, sillä ne estävät kyvyiltään heikompia osallistumasta yhteiskuntaa ylläpitävään työhön."

"Mutta on myös tilanteita (tällä hetkellä satojatuhansia), joissa työnantajan ei kannata eli ei ole varaa maksaa sellaista *palkkaa*, jolla tulee toimeen.

Jos ei olisi minimipalkkaa ja työehtosopimuksia SEKÄ olisi yhteiskunta joka takaisi toimeentulon kohtuullista työmäärää vastaan, ei olisi työttömyyttä. Kansalaiset tekisivät enemmän töitä joka sataisi kaikkien kansalaisten laariin."

" Olemme ilmeisesti samaa mieltä myös siitä, että jonkunlaista työtä olisi hyvä kaikkien tehdä.

Mitä siis tehdä väliinputoajille, joita on satoja tuhansia?"

"Sitten alettaisiin ratkoa, miten väliin sattuneet voisivat tehdä kohtuullisen määrän yhteiskuntaa ylläpitäviä töitä JA saada elämiseen riittävän rahamäärän."
__________________________________

Viivojen välissä siis omia kirjoituksiasi. Nämä työttömät ovat näkemyksesi mukaan jotain "väliinputoajia", joiden työpanoksesta ei kannata maksaa juuri mitään, ei ainakaan minimipalkkaa, eikä heidän kohdallaan kannata myös mitään työehtosopimuksia noudattaa. Riittää kun antaa heille jotain puuhasteltavaa(yhteiskuntaa ylläpitävää, mitä se olisi?), lisäksi voivat sitten (kenties sossusta?) käydä hakemassa päiväkorvauksen jostain..ei toki palkkaa, silloinhan oltaisiin oikeissa töissä.

Voin itsellesi kertoa että tällaista toimintaa harjoitetaan jo nyky-yhteiskunnassa, eli meillä pyörii näissä "puuhasteluissa" 9n euron päiväpalkalla tuhansittain työttömiä, lisäksi varmastikin näitä "miten täytän cvn"-kursseja pyöritetään ja kaikenlaista muutakin hauskaa keksitään meidän työttömien kiusaksi ja teidän "parempiosaisten?" egon pönkittämiseksi.

J.K;"Vasta-ajatus: Entä jos se "jotain" hyödyttää yhteiskuntaa JA työtöntä? Millä argumentilla vastustaisit?"

En minä sitä tietenkään vastustaisi ja toki tiedän sen että näiden työllisyystöiden-/toimenpiteiden kautta jotkut saaneet ihan oiikeankin työpaikan. Valitettvasti vaan taidetaan puhua promilleista, joten toiminta kokolailla tehotonta.
Jos itse keksit jotain työtä mikä hyödyttää yhteiskuntaa ja työtöntä oikeasti, niin ehkä kerrot sen joillekin päättäjille. Nämä puuhastelut ei sitä tee, eikä myöskään se että tulen luomaan lumet jalkakäytävältäsi, että sulla parempi kulkea.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #113

Tämä keskustelu etenee, mikä on hyvä asia. Kiitos siitä.

On totta, että kirjoitin työehtosopimusten estävän kyvyiltään heikompia osallistumasta työelämään. Tällä tarkoitin eri tavoin, usein tahdostaan riippumattomista syistä, rajoittuneiden ihmisten mahdollisuuksia päästä tavallisiin töihin. Tämähän on totta, eikös?

Olen myös sitä mieltä, että työttömät ovat väliinputoajia ja heitä on satojatuhansia. He ovat kirjaimellisesti pudonneet työelämästä. Ihmettelen, jos joku osaa nähdä asian toisin. "Väliinputoaja" ei minusta ole pilkkanimittelyä tai vähättelyä, mutta otan vastaan parempia kuvauksia ja jos sellainen tulee, käytän sitä. "Työtön" toki toimii, mutta nykyisessä tilanteessa se kuulostaa enemmän väliaikaiselta kuin pelkäämäni ja arvaamani yhä yleistyvä pysyvämpi olotila.

KN: "Nämä työttömät ovat näkemyksesi mukaan jotain "väliinputoajia", joiden työpanoksesta ei kannata maksaa juuri mitään, ei ainakaan minimipalkkaa, eikä heidän kohdallaan kannata myös mitään työehtosopimuksia noudattaa."

Siltähän tämä todellisuus tällä hetkellä näyttää, koska työttömiä on näin paljon. Vika ei missään nimessä ole työttömissä eikä työnantajissa. Olisi myös liian helppoa syyllistää ulkopuolisia tekijöitä tai ainakaan toivoa, että sellaiset menisivät ajan kuluessa ohi. Maailmassa on niin paljon suomalaisia köyhempiä, joilla on oikeus ja tahto parempaan.

En kannata puuhastelua, vaan oikeaa työntekoa, josta maksetaan sen verran kuin työantaja voi. Se määräytyy ihmisten välisillä työmarkkinoilla paremmin kuin kuluja aiheuttavien korporaatioiden määräyksillä. Loppu säädyllisestä toimeentulosta olisi sitten järjestettävä yhteiskunnan eli veronmaksajien puolesta. Mitään "korvausten hakemista jostain" en kannata, se on vanhanaikaista nettiaikana.

Tämä tietenkin näyttää pahalta vanhoihin aikoihin tottuneilta, mutta yhteiskuntamme kannalta se olisi tuottavampaa, mikä on aina järkevää. Se ei myöskään syrjäyttäisi ihmisiä, mikä omasta mielestäni on kaikkein karmeinta.

Mielelläni kannatan parempia ehdotuksia, mutten ole nähnyt. Kertokaa ihmeessä, jos on.

Nykyiset 9 euron toimenpiteet vaikuttavat liian byrokraattisilta minun makuuni.

KN: "teidän "parempiosaisten?" egon pönkittämiseksi"

Taustatiedoksi, että olen yksinyrittäjä, siis työtön ja työllinen tilanteen mukaan. Minulla ei ole nyt myöskään minkäänlaista perusturvaa säädyllisen toimeentulon takaajaksi, jos työkaluni (kädet ja pää) hajoavat. Siksikin nämä asiat kiinnostavat.

"Jos itse keksit jotain työtä mikä hyödyttää yhteiskuntaa ja työtöntä oikeasti, niin ehkä kerrot sen joillekin päättäjille."

Ei työtä tarvitse keksiä, sitä riittää aina. Kyse on vain hinnasta, jonka työn teettäjän kannattaa maksaa. Tässä oma hyvä esimerkkisi:

"eikä myöskään se että tulen luomaan lumet jalkakäytävältäsi, että sulla parempi kulkea."

Olen tehnyt lumityöt aina itse. Mutta on ollut tilanteita, joissa työkiireet ovat olleet sellaisia, että palkkaaminen joustavasti ja vaivatta olisi ollut järkevämpi vaihtoehto.

Tässä päästäänkin asiani ytimeen: jossain tilanteessa haluni maksaa palkkaa ao. työstä on nolla euroa tunnissa, jossain toisessa kaksikymppiä. On selvää, mitä teen kummassakin ääritilanteessa.

Mutta entä sitten, kun olemme "väliin putoavassa" tilanteessa? Jos valmiuteni maksaa on vain viisi euroa, vaikka samaan aikaan toista työtä tekemällä tuottaisin samassa ajassa viisi euroa verotuloja? Eikö silloin olisi kokonaisuuden kannalta parempi, että sinä tekisit ne lumityöt ja saisit säädylliseen toimeentuloon riittävän lisätulon yhteiskunnalta, jos muuta työtä ei ole?

Näin minun maalaisjärkeni sanoo.

Fiksuna ihmisenä tietenkin ymmärrät, ettei kyse ole vain mekaanisista lumitöiden kaltaisista töistä. Ihan kaikenlaisista töistä. Joskus tekisikin mieli palkata vastaväittäjä tänne ihan Joyko Heyno -keskusteluja varten. ;)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #115

J.K;"Tämä keskustelu etenee, mikä on hyvä asia. Kiitos siitä."

Ei se oikein täällä etene, koska tämä ei ole pitkäkestoiselle keskustelulle/väittelylle/mielipiteen vaihdolle tarkoitettu alusta. Myöskään tämä kirjoitus ei liene sitä varten että täällä kaksistaan "riitelemme" kumpi meistä tekee lumityösi. :)
Tee oma kirjoitus aiheesta, niin tulen sinne kertomaan lisää mielipiteitäni.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #116

Ookoo. En ole vielä yhtään omaa kirjoitusta tänne tehnyt, itsekritiikki vaatii enemmän taustatyötä eli on helpompaa nakerrella ja kommentoida kun jotain kohdalle osuu. Mutta jotain ja paljonkin tässä työn tekemisen ja tekemättömyyden asiassa vaivaa/kiinnostaa. Totaalinen "vain on/off" syystä tai toisesta tuntuu nykytietämyksellä tyhmältä. Siksi kannattaa yrittää pureutua taudin syyhyn eikä oireisiin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #117

J.K;" itsekritiikki vaatii enemmän taustatyötä eli on helpompaa nakerrella ja kommentoida kun jotain kohdalle osuu."

Tuttu tunne.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

On merkillistä, että "koko kansa" vannoo ay-liikkeen lopettamisen, alasajon jne/yms puolesta. Kuitenkin AY-liikkeen saavutukset, pääasiassa nykyinen palkkataso, tuntuu kelpaavan kaikille niistä nauttiville.

AY-liike ei uhkaa lakolla tai ryhdy lakkoon siksi, että se on kivaa, vaan siksi, että se on ainoa käytettävissä oleva laillinen keino jäsenistön etujen ajamiseksi.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tässä tilanteessa se jäsenistönkin etu taitaa olla, että lakoista keskustelemisen sijaan keskityttäisiin tuohon valtakunnan edun ajattelemiseen. Noissa ay-liikkeiden pahimmissa hehkutuksissa on nähtävissä osittain samaa asennetta, jota paperiliitto piti Ahosen aikaan yllä. Koko ajan vaadittiin enemmän lakolla uhkailemalla, vaikka jäsenistökin yritti toppuutella kiristysvaatimuksia työnantajaa kohtaan. Lopputuloksen kaikki tietävätkin, valtava määrä työttömiä paperimiehiä. Sama seuraus todennäköisesti saavutettaisiin nytkin lakkoilemalla. Vasemmistolaiseen ajatusmaailmaan tuota on vaan hankala iskostaa, koska muisti on lyhyt ja yhteiskunnasta tehdään aina syyllinen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Höpöhöpö. Paperimiesten työttömyys ja paperiteollisuuden siirtyminen pois Suomesta - siltä osin kuin sitä on tapahtunut - on johtunut suoraan, vain ja ainoastaan pinta-alaperusteisesta metsäverotuksesta luopumisesta. tuotantotyön palkkojen merkitys paperiteollisuudessa on käytännöss olematon.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #34

Veroilla tosiaan on isompi vaikutus, mutta eivät ne palkatkaan mitään merkityksettömiä ole. Äkkiä siinä menee puolet tehtaan tuottamasta lisäarvosta henkilöstökustannuksiin.

Mikä paperiteollisuuden lähdön suurin syy sitten on, sitä kannattanee kysyä paperifirmoilta.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso Vastaus kommenttiin #34

Ei se palkkojen osuus kustannuksista suurin syy ollutkaan. Mutta käsittääkseni tehtaiden alasajo lakkojen takia ei ollut ihan ilmaista puuhaa ja sitä tehtiin aika reippaassakin tahdissa pahimpaan aikaan. Viimeisen Ahosen uhoamisen aikaanhan tehtaiden johtajat sanoivat suoraan, että toimintoja siirretään pois Suomesta jollei kiristäminen lopu. Eikä tainnut kuukauttakaan tuosta mennä, kun ilmoitettiin ensimmäisestä tehtaan sulkemisesta. Sillä ilmapiirillä ja lakkoherkkyydellä kun on aika paljon tekemistä myös tuon työllisyyden kasvattamisessa, niin olisi toivottavaa, ettei suuria lakkoja olisi tiedossa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #41

"Mutta käsittääkseni tehtaiden alasajo lakkojen takia ei ollut ihan ilmaista puuhaa ja sitä tehtiin aika reippaassakin tahdissa pahimpaan aikaan."

Niin, minkähän takia juuri tällä hetkellä suunnitellaan yhden Tervasaaren paperikoneen siirtoa Ruotsiin? Tuossa miljoonaoperaatiossa pitää olla jokin syy koska samanlaisesta puusta Ruotsissakin paperia tehdään eikä palkoissa juuri eroa ole. Valuutta ja verotus taitaa olla ainoat erot maiden välillä tällä alalla ja Suomessa verosuunnittelu on sallittu, Ruotsissa taas kielletty.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #41

Kuten sanottu, ei niitä tehtaita lakkojen ja palkkojen takia mihinkään siirretty. Se, mitä sanottiin on aivan sitten jo toinen juttu. Niitä lakkojakaan kun ei lopulta niin kauheasti 70-luvun alun jälkeen Suomessa ole ollut. Muutoksen silloin toi työnantajien vaatima yleissitovuus.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso Vastaus kommenttiin #52

Kyllä tuo paperiliitto oli täysin kiristäjän roolissa vielä siihenkin aikaan, kun siirtyminen digitalisaatioon oli jo täydessä käynnissä ja painopaperin menekin laskukin oli jo nähtävissä. Ja kyllä ne olivat aika huomattavia summia, mitä tehtaille tuli menetyksiä kun työntekijät lakkoilivat. Ruotsissa laittomia lakkoja oli 5 Suomen 200 vastaan taannoin julkistetussa tutkimuksessa, aikaväliä en muista milloin tuo on toteutettu. Ehkä tuo on suurin syy siihen, miksi yrityksiä vieläkin muuttaa Ruotsiin, kun enää ei oikein euron korkealla arvollakaan voi tuota perustella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vasemmistolaisetko syyttävät yhteiskuntaa? Eihän ne enää edes syytä yhteiskunnan perusrakenteita. Arhimäkikin hokee kasvua ja kilpailukykyä.
Yhteiskunta on meissä jokaisessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ketkä ovat "koko kansa"? EKL ja järjestäytymättömät työhönottajatko?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Hallituksen paras vastaveto mahdollisille lakoille ja mellakoille olisi asioiden salaiseksi julistamisen unohtaminen.
PM Sipilältä kysyn; moniko -90 luvulla maahamme tullut somali on työllistynyt muihin kuin sosiaalisiin virkamiestoimiin?

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Etkö toivoisi, että pääministeri tekisi jotain hyödyllisempää kuin kuuntelisi jankuttamista?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

#40. Toivon, että Suomen pääministeri alkaisi hoitaa suomalaisten etuja. 5-miljoonainen kansamme on kykenemätön pelastamaan maailman kansoja kun itsekin velalla elää.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen Vastaus kommenttiin #45

Jos luulit, ettei pääministeri ja muut poliitikot tiedä, että osa kansasta on huolissaan pakolaisten tulemisesta Suomeenkin kaikkien muiden maiden ohella, niin olit väärässä.

Annettakoon vastuussa olevien priorisoida ajankäytönsä jatkossakin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä varten sellaista Sipilältä kysyt? Kysy joltain alan tutkijalta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Blåfield; alan tutkijat ovat neuvoa antajia, eivät vastaa verorahoistamme.
Mutta kun sana maailmalla leviää, että Suomessa pidetään kulkijoista parempaa huolta kuin omista vanhuksista, ei edes Köyliöstä järvensä jäineen tarvitse luoda pyhiinvaelluskohdetta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #53

Et siis kysynyt vastausta saadaksesi vaan antaaksesi neuvoa tai pikemminkin ilmaistaksesi närkästystäsi. Tiedätkö itse vastauksen PM:lle esittämäsi kysymykseen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä syvemmälle suohon Suomen talous sukeltaa sitä vähemmän näkee kokonaisvaltaisia korjausehdotuksia vaikutusarviointeineen. Mikäli jotain ehdottaa pitää ottaa huomioon ainakin työllisyys, kotimainen ostovoima, vienti ja valtion verotulot.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ostovoimaa ei ole kotimaassa sen paremmin kuin muuallakaan. Ihmiset ovat kyllästyneitä tavaroiden paljouteen.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kyllä se kahviloissa oli puheenaiheena keväällä että "koulutetaan Soinia syksyllä..." Oppositio katsoo vain omaa - ei maan etua. Harmi. En usko, että tolkon immeiset haluavat rähinää...mutta nyt tuntuu olevan ilmassa ajatus siitä että rähinää ja sitten uudet vaalit.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Nyt on jytky mennyt monilla persuilla pöksyyn. "Miksi ne eivät tykkää siitä, että Kreikalle lapioidaan lisää rahaa, maahan tuodaan tuhansia elintasopakolaisia ja köyhiltä leikataan? Miten he eivät ymmärrä tätä?"

Miten käy luottamuksen, kun kaikki puheet petetään?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Liekö tuo vähän samaa sarjaa kuin "tiputetaanko Kanerva nyt, vai vasta keväällä"?
Tätä vauhtia tolkun ihmisten suhteellinen osuus Suomen väestöstä tulee vähenemään...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minulta on mennyt ohi mikä olisi yleislakon tavoite.
Uudet vaalit jossa samat henkilöt ovat ehdolla ei ole riittävä syy yleislakkoon. Mikä muuttuisi?

Jarmo Timonen

Mahdollisen yleislakon tavoitteena on palkansaajien ostovoimaan kohdistuvien lisäleikkauksien estäminen, kuten EK:n esille nostamat työttömyysturvan heikennykset, sunnuntain tuplapalkan poistaminen ja paikallisen sopimisen laajentaminen työehtosopimuksia matalempien palkkojen sallimiseksi.

Palkansaajiin kohdistuvat lisäleikkaukset koetaan epäoikeudenmukaisiksi, koska rikkaimpaa kansanosaa lisäleikkaukset eivät koske, vaan johtajien palkat jatkavat nousuaan (vs. työntekijöiden ja toimihenkilöiden palkat eivät käytännössä ole nousseet viiteen vuoteen) ja yritykset jakavat isoja osinkoja vaikka meneillään pitäisi olla talouskriisi. Tilannetta valottaa erinomaisesti TP Rannan eilinen kommentti: http://www.uusisuomi.fi/comment/662642#comment-662642

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jos hallitus omin päin tällaisia lakeja laatii, niin luuletko, että eduskunta niitä hyväksyy? Siinä tapauksessa lakko on hyvinkin mahdollinen.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Epäsuora tavoite on saada Suomi ulos eurosta. Sitähän tuossa tehdään: pyritään säilyttämään Suomi mahdollisimman epäsopivana järjestelmänä eurovaluuttajärjestelmän kanssa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kun torille menee niin kuulee. Kansaa hiertää tänään uudisasukkaiden saamat kansaneläkettä suuremmat "ansiot".
Jos näin ei ole, toivon kansainvälisen kansanedustajamme sen kertovan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kierretetään urbaanilegendojako? Mellakoihin sellaiset huhut voi lietsoa, mutta ei yleislakkoon mikä on hyvin järjestäytynyttä toimintaa eikä hölmöilijöiden hulinointia.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Vähän häiritsee Sinun ja monen muunkin kommentaatorin idea siitä, että lakot tai mahdollinen yleislakko tulee poliittisista syistä, eikä niinkään harjoitetun politiikan takia.

Jos ideana on Suomessa niin tyypillinen tapa hallinnoida, että on vain "Yksi Tapa" toimia ja "Sinä pysyt maassa nyt paikallasi kun minä potkin sinua päähän" olisi relevantti, sehän tarkoittaisi sinänsä koko demokraattisen eläimen olemassaolemattomuutta. Demokratiassa nimenomaan taistellaan (huomatkaa termi) vallasta, eikä mitään ryhmää ole tarpeen suostutella alistumaan itselleen kohtuuttomiin päätöksiin.

Kun vielä tarkastelemme hallituspuolueiden ennen vaaleja kalassa ollessaan antamia toimintasuunnitelmia, eivät ne mitenkään voi sitouttaa kansalaisia itseään kurjistaviin päätöksiin. Jos lakkoja tulee, tai jopa yleislakko, se on harjoitetun politiikan syytä. Muunlaiset keinot astuvat esiin

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Harjoitetulla politiikalla ja kuka sitä harjoittaa on merkitystä. Jos demarit olisivat voittaneet vaalit, he olisivat tehneet käytännössä yhtä tylyä leikkauspolitiikkaa kuin kolme ässää joutuu tekemään. SDP:n johdossa on tiedetty hyvin, että julkisten menojen suhde tuloihin on kroonisesti pielessä.

Vasemmistoliitto oli ennen vaaleja valmis muista poiketen lisälainanottoon keynesiläinen elvytys mielessään. Sen puolesta kansa ei äänestänyt.

SDP:ssä ovat vaalien jälkeen oppositiossa nousseet esiin vasemmistolaisemmat äänenpainot Timo Harakan ja Sanna Marinin johdolla. Mielenkiintoista nähdä, miten ja kenen johdolla Suomen suurin ay-puolue jatkossa toimii.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vasemmistopuolueiden hardware-osastona AY-liike sopii hyvin milloin minkin agendan, hallituksen tai vaikkapa yksittäisen ministerin nuijimiseen tai "matto jalkojen alta" -operaation toteuttamiseen...

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Varmasti demarit hallituksessa ollessaan olisivat joutuneet leikkaamaan, kuten toteat. Se on sitten poliittinen valintakysymys, keneltä leikataan?

Nyt tiedämme, että SAK on syyllinen siihen, ettei se jäädyttänyt edunvalvontaansa, vaikka hallitus ja EK sytyttivät nykypäivän "Korpilammen" alle nuotion jo ennen varsinaisten neuvotteluiden alkua.

On varsin selvää, että samalla kun poliittinen luottamus rapisee, kansa jakaantuu ja huono-osaisuus kasvaa, myös radikalisoituminen jatkaa kasvuaan. Oletan että ainoa huuto harjoitetun politiikan takaa on, Lisää Poliiseja ja Heti!

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kutakuinkin näin tullee käymään. Ottaisi vasemmisto Kreikasta oppia: sielläkin lähdettiin niin hurjasti leikkauspolitiikkaa vastaan, mutta eurorealiteetit tulivat vastaan, ja nyt vasemmisto kurittaa köyhintä kansanosaansa jopa enemmän kuin porvarit koskaan uskalsivat tehdäkään!

Ehkäpä vasemmiston antama kuritus ei tunnu niin pahalta. Omaa miestään liukuhihnalta toruva vaimokin alkaa miestään puolustaa siinä vaiheessa, kun joku ulkopuolinen tulee miestä arvostelemaan. ;)

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Jos Ay-liike ymmärtäisi jäseniensä edun, ja sen mitä sen tulisi vaatia hallitukselta, kannattaisin lakkoa ja uskoisin sen tulevan. Mutta koska Ay-liike tuskin ymmärtää vaatia omaa valuuttaa Suomelle, ei sillä ole riittävän vakuuttavia perusteita viedä lakkouhkausta uskottavasti läpi jäsenistölleen.

Toisaalta kunnon yleislakko, riippumatta vaatimuksista, ajaisi talouden niin kuralle, että omaan valuuttaan siirtyminen olisi monta askelta lähempänä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Blogi oli aluksi yleislakko-aiheinen mutta nyt kommentit ovat kierrelleet euroeron kautta Suomen puoluepolitiikkaan.

Omat mielipiteeni ovat:
1. Yleislakkoa ei tule vuoden sisällä. Siitä ei hyödy kukaan. Päinvastoin on nykytilanteessa vaarassa sekä AY-liikkeiden takana olevat vasemmistopuolueet ja AY-liikkeiden maine sillä Suomi ui syvällä suossa ja yhä syvemmälle painuu.

2. Euroeroa voisin kannattaakin. Kelluvaan markkaan. Sen arvo ja arvon- kuten korkojenkin kehitys määräytyisi markkinoilla Suomen taloudellisen menestyksen mukaan. Nykyiset eurovuodet ovat jo selvästi osoittaneet, ettei Suomi pärjää eurossa. Koska se on ns. "kiinteä" ja vieras valuutta, eikä Suomella ole mahdollisuutta omaan talouspolitiikkaan.

3. Suomi ja SDP + Vas. liitto ovat jämähtäneet 30 vuoden takaisiin asenteisiin, eikä niillä enää globaalissa taloudessa ja tilanteessa pärjää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ketkä pärjäävät globaalissa taloudessa? Entä huomenna?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Margareta, muuntautumiskykyiset maat pärjäävät. Kuten Ruotsi, Saksa ja Sveitsi nyt esimekiksi.
Eli valuutasta se ei ole kiinni, Ruotsia oma valuutta on auttanut ja Sveitsi on joutunut jopa huonontamaan valuuttansa arvoa.
Suomi on liian byrokraattinen ja hidas liikkeissään. Katsotaan, ihmetellään ja syytetään toisiaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #86

Sveitsistä en tiedä paljonkaan vaikka jotkut tutut siellä asuvatkin. Mikä siellä on muuttunut?
Ainakin täällä Tampereella maisemat muuttuvat aivan liian nopeasti.
Ihmiset kaipaavat vakautta ja maiseman pysyvyyttä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Euroero voi olla teoriassa houkutteleva ajatus, mutta käytäntö saattaisikin olla ihan muuta:

http://www.uusisuomi.fi/raha/108792-markka-suomi-t...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Antamasi uutisen blogilinkissä julkaistussa kirjoitukssaan SP:n edustaja Suvanto ei anna YHTÄÄN TOSIASIAA euroeroa vastaan. Kaikki hänen kommenttinsa ovat luokkaa "SAATTAISI SYNTYÄ paniikki", "SAATTAISI JOHTAA", "EI VÄLTTÄMÄTTÄ", "JOS EI HALUTTAISI" jne.

Tuollaisen propagandatekstin suoltamiseen ilman yhtään tosiasiaa tukenaan pystii peruskoululainenkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minkä tahansa merkkisen rahan pyörittäminen on käynyt ylettömän kalliiksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"aivan varmasti", "aivan taatusti", mutta "aika mahdoton kyllä tietää".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset