Markku Huusko

Vihaiset nuoret miehet piinaavat Soinia

  • Kesällä kaikilla oli kivaa. Vasemmalla tuulettaa puolueen johtoporukkaan yltänyt Sebastian Tynkkynen. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kesällä kaikilla oli kivaa. Vasemmalla tuulettaa puolueen johtoporukkaan yltänyt Sebastian Tynkkynen. Kuva: Petteri Paalasmaa

Oululainen Sebastian Tynkkynen sai kevään eduskuntavaaleissa 1 474 ääntä ja jäi valitsematta. Samasta kaupungista tuleva Olli Immonen sai puolestaan 4 964 ääntä ja tuli kirkkaasti valituksi, toistamiseen.

Nämä nuoret, alle kolmekymppiset perussuomalaismiehet ovat vihaisia. Immonen on tullut tunnetuksi vihanpurkauksistaan maahanmuuttoa kohtaan jo pitkään, nyt kiukkuaan on purkanut hallitukseen tämän nimenomaisen asian hoidossa perin kyllästynyt Tynkkynen.

Kummallakin heistä on puolueessa asema. Vielä kesällä puheenjohtaja Timo Soini arveli, ettei Tynkkysen yllätysvalinta kolmanneksi varapuheenjohtajaksi ollut näpäytys puoluejohdolle, mutta nykytiedon perusteella hän aliarvioi valinnan merkityksen.

Tynkkynen teki kesän puoluekokouksessa kovan kampanjan, jolla hän kampesi kansanedustaja Juho Eerolan sivuun puheenjohtajistosta.  Syrjäytetty Eerola epäili, josko Tynkkynen enää varapuheenjohtajana voi ajaa hallituksen linjasta poikkeavaa politiikkaa.

Viime päivät osoittavat, että kyllä Tynkkynen voi. Tästä syystä Soinin oikea käsi, valtiosihteeri Samuli Virtanen on kehottanut häntä harkitsemaan eroa puoluejohdosta.

Sitä Tynkkynen ei tee, vaan keräilee nyt verkossa nimilistaa tuekseen. Hän toimii kuten kesän varapuheenjohtajakampanjassaan, eli tekee kovaa kampanjatyötä jäsenistön keskuudessa. Mukaan on tarttunut kenttäväestä ainakin Helsingin piiri nuorehkon puheenjohtajansa Nuutti Hyttisen johdolla.

Ulkoministerin töitä nyt nelisen kuukautta tehnyt vanha isäntä Soini on uuden tilanteen edessä, häntä haastetaan joukolla, jolla on nuori johtaja. Soini on tyytynyt puhumaan vähättelevään sävyyn Tynkkysestä ”Tuntemattoman sotilaan Hauhiana”, kloppina, joka tulee uhkarohkeuttaan ammutuksi ensimmäisellä yksinäisellä vartiovuorollaan.

Olli Immosen jatkosta perussuomalaisten eduskuntaryhmässä päätetään parin viikon sisällä. Jos Tynkkynen olisi yltänyt eduskuntaan, olisi Immonen voinut odottaa tukea siellä ainakin häneltä. Tynkkynen tuki häntä myös kesällä pitäen Immosen kirjoituksen käynnistämää suurta mielenosoitusta niin kuplatapahtumana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Piän peukkuja ja kylläse Soini jaksaa nuitten nuorten vihasten kans. Kaikki tukeni hallitukselle, eihän se tosiaan olekko 4 kk yrittäny totteuttaa ideoittaan, voitas ihan vaan kaikin rauhottua.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Politiikka on kovaa peliä. Kovinta se on valtaa tavoittelevien henkilöiden kesken puolueiden sisällä.

Se mitä on tapahtunut perussuomalaisissa, on ollut odotettua. Populistipuolueen hallitusvastuu on aina hankala kuvio. Nyt vielä pompsahti päälle historiallisen suuri haaste turvapaikanhakijoiden kanssa, mikä ei tee asetelmaa perussuomalaisten johdon kannalta helpommaksi.

Nuorten PS-miesten vaatimukset rajojen sulkemisesta ovat outoja, mutta uppoavat moneen kansalaiseen. Jos Soini ei olisi ministeri, voisi hän ehkä ehdottaa samaa itsekin, vaikka tietäisi, että realismi on jotain muuta.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Soini taitaa olla niin kovan luokan peluri, ettäse kestää. Tuo minua vain kyllä naurattaa ja komppaan: Jossei Soini ois ministeri, seki ehottelis samoja höpinöitä ja hyvin tietäs toellisuuen.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Tynkkysen henkilökohtaisesti tuntevana arvioisin, ettei kyse ole puolueemme vastustajien toivomasta valtataistelusta ja kahtiajaosta vaan sen maahanmuuttolinjan ajamisesta sille uralle, jonka puolesta lukuisat (joskin laskemattomissa olevat) äänestäjät ovat uurnalla käyneet.

Niin ikään henkilökohtaisella tasolla olen tosin käynyt sen verran kyyniseksi, etten usko näihin asioihin voitavan enää vaikuttaa kansallisen päätöksenteon tasolla muutoin kuin eroamalla EU:sta. Sieltä tulee liian paljon painetta sikäli, että langat olisivat kokonaan omissa käsissä. Siihen suuntaan vihjasi Soinikin.

Vaikkei se ketään kiinnostakaan, en ole lähdössä mukaan Tynkkysen aloitteeseen, koska näen hallitukseen kuulumisen kokonaisuutena - käsittäen ulkoministerin lisäksi myös puolustus-, oikeus- ja sosiaali- ja terveysministereiden salkut - tärkeimpänä. Kokonaisuutta ajatellen neljä kuukautta on liian lyhyt aikajänne kokonaisuuden arvioimiseksi, vaikka yksi etenkin meidän nuorten keskeinen teema on jokseenkin jyrätty.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ymmärtääkseni Virtanen oli kehoittanut eroamaan puolueesta.

Marko Lehtinen

Populismi on nimenomaan sitä, että hankitaan äänestäjien suosiota lupaamalla asioita, joita ei oikeasti voi toteuttaa. Tämä huomioon ottaen on selvää, että Perussuomalaisten hallitustaival on ollut ja tulee olemaan erittäin kivinen.

Oscari Wirola

Sitä saa niittää mitä kylvää!

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Mietin, onko nyt kyseessä nuoren miehen vihaisuus vai aito huoli puolueen arvoista. Ymmärsin Sebastianin puheesta, että enää ei ole takkeja käännettäviksi, joka sinällään on merkittävä tarkistus. Takinkääntöpuolue ei ilmeisimmin miellytä perussuomalaisten jäsenistöä, jotka puolueensa kannattajina odottivat muutosta.

Miksi Soini ei keskustele asiallisesti, vaan heittää hankalaksi koettuihin asioihin metaforia?

Soinin tapa manipuloida ihmisten mieliä puolelleen on etäännyttäminen. Etäännyttämällä itsensä ongelman ytimestä, saattaa saada lisäaikaa, kuten nyt Soini toimii ja tekee.

Sen sijaan, vihaiset nuoret miehet, joiden ääntä pyritään vaientamaan, saattavat olla lopulta puolueen tuhoajat.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Hyvä kommentti. Vihaiset on kuitenkin täysin väärä sana. Pettyneet on oikeampi ilmaus, ja pettymyksen taustalla on juuri tuo aito huoli puolueen arvoista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Vanhan kuolemassa on aina uuden kasvu.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ei Vesa-Matti Saarakkalakaan vielä kovin vanha ole?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olet oikeassa, on 31-vuotias.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä olisi politiikka tylsää ilman Persuja :)

Varmasti tämä maahanmuuttovastainen siipi on nyt voimansa tunnossa, ja siinä Soini varmasti on aliarvioinut nämä tyypit, Suomen tilanne on niin akuutti suuren turvapaikanhakijamäärän vuoksi ja kansalaistenkin mielipiteet ovat kovasti jakautuneet.

Jos persut olisi oppositiossa meteli olisi kauhea, mutta nyt on toimittava hiukan maltillisemmin. Siinä kyllä Soini ja Terho ovat oikeassa, että hallituksessa nämä asiat ratkaistaan, ei oppositiossa. Lyhytnäköinen äänien ja kannatuksen kalastelu kyllä tällä Tynkkysen linjalla varmasti onnistuisi.

Pata porisee ja on mielenkiintoista nähdä miten tämä etenee, epäilen, että jos Soini laittaa oman asemansa peliin hallitustyötä puolustellessaan, ei riitä vielä poikien rahkeet pidemmälle. Uskon, että suurin osa kansanedustajista ja päättäjistä puolueessa ei halua kuitenkaan romuttaa nyt saatuja voittoja ja valtaa.

Tulevaisuus voi ollakin toinen, mutta tietysti paljon riippuu koko Euroopan tilanteesta ja saadaanko pakolaisryntäys loppumaan, mikäli niin käy tulee nuorille vihaisille miehille pettymys ja aikeet painuvat unholaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvää pohdintaa. Vaikka Soini joutuu nyt vähän miettimään tilannetta, on hänen asemansa puolueessa yhä erittäin vahva.

Voi kysyä myös, mikä olisi perussuomalaisten kannatus gallupeissa, jos se ei olisi hallituksessa. On ollut Kreikkaa, kotimaista talouskärvistelyä ja turvapaikanhakijahaastetta. Puolue voisi olla mittauksissa vaikka suurin, tosin ilman sen kummempaa vaikutusvaltaa.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Se vaikutusvalta olisi voinut olla yllättävänkin suuri oppositiosta käsin. Erityisesti juuri nyt.
Nythän Keskustalle ja Kokoomukselle ei tule mistään painetta muuttaa politiikkaansa. Voivat kaikesta päättää kahdestaan, koska Soini ei näemmä osaa tehdä mistään asiasta hallituskysymystä.
Persut oppositiossa olisi tällaisessa tilanteessa erityisesti Keskustalle vahva pelote, sillä siellä varmasti vielä muistetaan 13% kannatukset...

Soinin asema ei ole ehkä niin vahva kuin miltä se näyttää. Persujen kenttä alkaa saada tarpeekseen: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100620476163_u...
"Enemmistö perussuomalaisten piirijohtajista toivoo tuuletuskokousta. Hallituserovaatimuksiakin esiintyy."

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Soinin asema ei ole enää vahva. Siksi hän jo ennakoiden teki selväksi, että jakautuessaan puolue ei menettäisi tukiaan. Lex-Vennamo -laki hallitusneuvottelujen yhteydessä lopetettiin.

Sitä paitsi, näkeehän sen jokainen, että mies ei voi hyvin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #12

Ei taida olla lainmuutos olla vielä voimassa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitä yksikään hallitus- yai oppositiopuolue tekee gallupluvuilla keskellä eduskuntakautta? Gallupluvuilla ei päätöksiä hallituksessa, eikä eduskunnassa ylipäätään tehdä. Tämän ovat aiemmin kokeneet niin keskusta kuin demaritkin kannatuksen menetyksellä seuraavissa ek-vaaleissa. Mitä sitten?

PS-puolue kuitenkin saa nyt hallituksessa ajettua omia tärkeitä asioita ainakin osittain lävitse, kun taas oppositiossa ei kyseeseen tulisi kuin pelkkää räksytystä. Sitä oppositiopuolueissa aina tehdään, jopa siten että ei muisteta mitä mieltä puolue oli hallituksessa ollessaan.

Luulenpa että S. Tynkkynen & mukaan ilmoittautuneet erimieliset eivät ole riittävästi ajatelleet päätösten tekomahdollisuuksista siirtymällä oppositioon. Pelkkä kannatuksen pelko ei riitä oikeanlaiseen politiikan tekemiseen. Pitää olla tietynasteista kärsivällisyyttä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #14

Sirpa, niinhän se teeren metsästäjäkin tuumasi, kun alkoi ensimmäistä teertä parvesta ampumaan,"kun minä tämän ja vielä toisen teeren saan ei viidestä puutu änään,kuin kolme"

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tämä Tynkkysen aloittama episodi ei ainakaan helpota hallituksen toimintaa josta tämänpäiväisen "hesarin" kolumnissa Raimo Sailas antaa varsin lohduttoman kuvan. Taitaa olla niin Sipilän kuin myös Soinin johtajuus hukassa.. Tynkkysen, Immosen ja Saarakkalankin kohdalla taitaa toteutua se vanha totuus mitä tapahtuu, kun saa nuorena ihmisenä liian paljon, liian helpolla.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Tässä vähän lisää löylyä hallitukselle, jota Stubb yrittää kammeta linjalleen ainakin hallintarekisteri osalta. http://www.hs.fi/mielipide/a1444014175177

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Perussuomalaisia voisi onnitella edelläkävijyydestä politiikassa. Muilla puolueilla nuoria kuuluu puoluejohtoon, mutta he ovat nuorilta näyttäviä vanhuksia arkailevine linjauksineen. Rakettimainen ura politiikassa näyttäytyy enemmän hämmennyksenä kuin uusista lähtökohdista katsovan varmuutena.

Perussuomalaisissa nuoret haastavat linjaa. Kokoomusnuoretkin yrittivät, mutta ei se sitten mihinkään kantanut, kaikki omia myöten alkoivat parkua kuin syötävät. ¨

Media johti parkujien kuoroa, kuinka hirveää on kun nuorisojärjestöltä tuleekin ohjelma joka on erittäin helppo uskoa nuorten itsensä tekemäksi. Ei oltukaan otettu aikuisilta mallia, siirrelty pari pilkkua, lisätty triplana suvaitsevaisuutta ja ympäristöaiheita, minkä jälkeen viety puoluekaadereille kehuttavaksi että jos he olisivat vielä alle kolmekymppisiä, niin tekisivät ihan samanlaisen ohjelman.

Demareissa linjaa haastoi nuori nainen, voittaen Erkki Tuomiojan, tullakseen sittemmin hävinneksi Rinteelle. Se siitä uudistuksesta. Demarinuorten mielipiteistä ei taida heidän itsensä lisäksi kukaan edes tietää.

Sipilä valittiin suosituimpana keskustapuolueessa, hän ei ole tuonut keskustalle varsinaisesti uutta linjaa, vaan oikeastaan jatkanut sillä mitä Kiviniemikin jatkoi ja jonka aloitti Matti Vanhanen. Hillitty, rauhallisen arkinen mediakuva Sipilästäkin on alkanut säröillä erilaisten liiketoiminnan etiikkaan liittyvien epäselvyyksien, omaisuuden piilottelun ja hänen toimintaansa puoluepolitiikassa liittyvien seikkojen johdosta. Aiempi toimitusjohtajamainen ratkaisu Vanhasen muodossa kompastui yksityiselämän lipsahtamiseen Seiskan ja kokonaisen kirjan sisällöksi, niinpä harvempi edes muistaa lautakasan paljastuneen keksityksi, vaikka hänet muistetaan siitäkin.

Keskustanuorillakin on kansanedustaja, mutta se oli uutisissa että näin kävi. Hänen politiikkaansa ei ole juurikaan esitelty, mutta luulen sen johtuvan siitä ettei hän ole kovin suuresti eri mieltä puolueensa suunnasta, nyt tai aiemminkaan.

Keskustanuoret eivät ole saaneet samalla tapaa esiin uudistavia linjojaan, eivätkä ole demarinuoretkaan. Näkyvyyden perusteella kumpaakaan järjestöä ei ole olemassa. Siinä olisikin tutkivan journalismin paikka, mitä he oikeastaan edustavat ja onko "nuorisojärjestö" muu kuin rima sille että siellä saa porukalla ajatella jo nuorena kuten muu puolue, niin on helppo siirtyä ensin valtuutetuksi ja jos nostetta riittää, niin mikseipä ainakin pyrkiä eduskuntaan?

Perussuomalaiset nuoret ovat puoluettaan konservatiivisempia ja EU-vastaisempia, kokoomusnuoret taas ovat puoluetta radikaalimpia monessakin asiassa.
Erona näillä keskustan ja demareiden nuorisoon onkin se, että kokoomusnuorista ja PS-nuorista puhutaan ja heillä on selkeä profiili. Keskustan ja demareiden nuorisojärjestöllä ei ole.

Vasemmistoliitonkin nuorisojärjestö on ollut näkyvillä, mutta eipä heistä varsinaisesti innostuta. Vihreät nuoret välillä täräyttelee töräytyksiään, mutta he eivät päädy uutisiin, ajankohtaisohjelmiin saati sketsiohjelmien aiheeksi. Niihin täytyy olla jotain enemmän.

Käyttäjän steffers kuva
Tatu Ahponen
Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hän analysoi VaNun toimintaa ja imagoa järjestönä, minä taas heidän näkyvyyttään mediassa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Partanen, demarinuorilla on eduskunnassa neljä alle kolmekymppistä edustajaa.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

On toki, mutta kuinka moni näistä tuo tuoreita ajatuksia, tai ajatuksia ylipäätään politiikkaan?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #36

Eipä ole paljon linjan haastajia sieltä löytynyt. Eikä voikaan, koska sitä ei demareiden jäsenistö hyvällä katso. Jungnerin uudistukset törmäsivät jäsenistön mukavuudenhaluun ja uudistuskyvyttömyyteen ja hän sentään oli puoluesihteeri. Demarien enemmistö sinetöi Rinteen valinnalla kintaalla viittaamisen nykyajalle.

Puoluepoliittisesti hyvä kuten tapahtui, koska Jungnerin onnistuessa ja saadessa tukea olisi suurin puolue olisi ollut SDP, toisena keskusta ja kolmantena PS...kokoomuksen uudistuminen on pysähtynyt jäätyneisiin käsityksiin puolueemme ylivertaisuudesta.

Monellako demarinuorella muuten on alle 60-vuotiaan ajatusmaailma?

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Kävin viikonloppuna Hakaniemen markkinoilla. Perussuomalaisten kojulla oli slogan vaihtunut. Nyt kulmassa ei enää lukenut "Sitä saat mitä tilaat".

Tällä menolla perussuomalaiset ei välttämättä kestä hallituksessa edes ensi kesään asti. Se huolestuttaa myös Juha Sipilää.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Jospa mainosplakaatteja paraillaan päivitetään, uuteen muotoon: "Sitä saat mitä et tilaa".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Soini ainakin alkaa saada minulta empatiapisteitä. Hänen asemansa on hiukan samankaltainen kuin Veikko Vennamolla aikoinaan SKYP-ryhmän erotessa puolueesta. Täytyy lisäksi muistaa, että oltakoonpa persuista mitä mieltä hyvänsä Soini itse ei koskaan ole profiloitunut rasistiksi tai periaatteelliselta kannalta äärimmäisen mamuvastaiseksi, joten hänen takin kääntönsä tässä asiassa on aika "laimea". (Joissain muissa asioissa hiukan selkeämpi.)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

- Ei olisi vielä pitänyt päästää yksin.
- Ei voi kuitenkaan sanoa, ettei poika tiennyt , sanoi Koskela.
- Tuskin meistä kukaan on niin monta neuvoa saanut.
- Ei ole niin.

(Sankarivainaja sotamies Hauhian kaatumisen jälkeistä keskustelua Väinö Linnan kirjasta Tuntematon sotilas. )

Pekka Heliste

Persut ovat käytännössä edistämässä harmaata taloutta ja suosivat ns paremman väen rikollisuutta.

Harmaan talouden tutkijat on siirretty muihin tehtäviin, joten harmaan talouden tutkinta on käytännössä loppunut suurrrikollisten kohdalla.

Lindström on käynnistänyt suurrikollisten armahtamisen ja armahduslaki on jo pitkällä. Lisäksi persut ajavat nyt hallintarekisterin käyttöönottoa, joka mahdollistaa sisäpiirikaupat, poliitikkojen riippuvuuksien salaamiset ja veronkierron.

Persut ovat moraalittomia seteliselkärankaisia,ainoa arvo on ahneus.Ei ole ihme jos nuoret persut kokevat tulleensa petetyiksi

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

Arvaan, että hallintarekisterihankkeesta luovutaan kohta "persujen vaatimuksesta". Käynnissä on nyt näytelmä, jossa annetaan persuillekin joku "voitto" hallituksessa. Soinin asema käy muuten liian tukalaksi ja hallituksen jatko olisi uhattuna.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

No sen voi suoda persuille. Ihan hyvä että profiloituvat jossain asiassa ns hyvien puolelle.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015100620477866_u...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus ja keskusta ovat suunnitelleet vetävänsä perussuomalaiset kölin alta. Keskusta on siitä erikoinen puolue ettei se ole koskaan mistään mitään mieltä, lukuunottamatta Väyrystä joka taas on eri mieltä. Kokoomus tätä orkesteria vetää EU:n komission kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Keskusta on siitä erikoinen puolue ettei se ole koskaan mistään mitään mieltä, lukuunottamatta Väyrystä joka taas on eri mieltä."

Olisin antanut peukun, jos tuo olisi ollut ainoa lause kommentissasi.
(Pokkeuksena tuosta on kyllä maataloustukiaiset).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä Euroopan kansainvaellus on yllättänyt myös Perussuomalaiset ja Timo Soinin housut kintuissa. Jos Soini olisi tiennyt, mitä oli tulossa, hän olisi ilman muuta pysytellyt hallitusvallan ulkopuolella.

Mutta kun mukaan mentiin, ei sovi myöntää virhettään. Tai itse asiassa kuuluisi kyllä myöntää. Kyllä kaikki sen hyväksyisivät ja ymmärtäisivät. Mutta kun mustan auton takapenkillä on niin mukavaa...

Juha Sipiläkin varmaan myöntää mielessään, ettei olisi ottanut Soinia hallitukseen, jos olisi tiennyt etukäteen Europan kansainvaelluksesta.

Monet myöntävät mielessään, että Ruotsi oli tässäkin asiassa fiksumpi, kun ymmärsi pysytellä blokkivaalikannassa ja pitää Sverigedemokraterna kummankin hallitusblokin ulkopuolella.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ruotsissa on ruotsidemokraatit pidetty hallituksen ja käytännössä kaiken muunkin yhteistyön ulkopuolella, mikä on antanut populistipuolueelle tilaa kasvaa. Nyt se on käväissyt jopa gallupkärjessä ja noussut siis potentiaaliseksi suurimmaksi puolueeksi seuraavissa vaaleissa. Voisivatko muut eristää sen silloinkin?

Arvelisin, että suomalainen parlamentarismin toteutustapa voi osoittautua ruotsalaista fiksummaksi. Meillähän kolme suurinta puoluetta hallitsevat enemmistöllä, vaalitulos on otettu vastaan pragmaattisesti, eikä ketään eristetä.

PS, jonka ylin johto on populistinen mutta ei rasistinen, on muuttunut muiden kaltaiseksi. Se on tähän mennessä hoitanut itselleenkin epämieluisat äärihenkilöt pois puolueesta ja hoitaa nähtävästi myös jatkossa. On ruotsidemokraatitkin tosin siistiytynyt hulluimmista päivistään.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Huusko, #35.
Ruotsissa on tosiaankin pidetty Ruotsidemokraatteja johdonmukaisesti oppositiossa, vaikka se kasvattaakin siellä kannatustaan. Ruotsalaisen mallin mukaan RS pääsee hallitusvaltaan vasta saatuaan vähintään puolet parlamenttipaikoista. Sellainen linja on ihailtavan johdonmukainen.

Ruotsissa on myös käytössä blokkihallituskäytäntö, ts. vain talouspolitiikassa samalla peruslinjalla olevat puolueet suostuvat pääsääntöisesti samaan hallitukseen. Sekin linja on ihailtavan johdonmukainen ja sitä paitsi käytössä useimmissa sivistyneissä demokratioissa.

Meillä sen sijaan on käytössä pölkkypäinen "sekametelisoppahallituskulttuuri". Suostuminen Kokoomuksen apupuolueeksi on jo näivettänyt Suomen Labourin, Sdp:n, vasta neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Tällainen tilanne on aivan ainutlaatuinen ja uskomaton, kun Suomi on sentään parlamentaarinen demokratia. Ruotsi on siis myös blokkipolitiikassaan ihailtavan johdonmukainen.

Kannattaisi mennä opintomatkalle Tukholmaan.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #38

Ruotsalainen blokki- ja listavaali ovat demokratian irvikuvia, samoin koko heidän äänestystapansa, vaalisalaisuuden tärvelevine puoluekohtaisine vaalilipukkeineen. Ruotsi on aavistanut jo kaukaa että kansa saattaisi äänestää "väärin" ja tämä on padottu antamalla läpi menevien ehdokkaiden osalta valta puoluetoimistoille sisäsiittoisine klikkeineen ja lukitsemalla ideologiset rintamat blokeiksi, jotka ovat lopulta yksi ja sama puolue. Kun ruotsalainen äänestää, hän ei lopulta ole mitään mieltä tai päätä mistään. Ilmeisesti se sitten on heidän toiveensa.

Selkeästi nousevan puolueen sivuuttaminen, aiempien hallitusten virheiden peittely ja niiden jatkaminen eristämisen turvin on demokratian halveksimista, eikä sen ylläpitoa.

Kaikkina aikoina hirmuhallinnoilla on ollut jaloissaan kelliviä, kaltaisiasi sylikoiria, joille omien aivojen käyttö lähentelee majesteettirikosta. Keskitysleirien vartijoina toimi samalla tapaa hallinnon tavoitteille uskollista väkeä. Eikä veneenkeikuttajia ole katsottu hyvällä missään diktatuurissa hyödyllisine idiootteineen.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #40

Ilkka Partanen, #40.
En minäkään kannata listavaaleja, joihin aina juututaan, kun puhutaan Ruotsin vaaleista. Listavaaleilla on kyllä se etu, että niillä hillittäisiin vaaleihin liittyvää henkilömainoskampanjointia. Se antaa suhteettomasti etua rahapiireille, joilla on varaa satsata henkilövaaleihin. Listavaalit taas antavat liikaa valtaa puolueiden johtoporukoille. On harkittava, kumpi on suurempi paha.

En siis kannata listavaaleja, joka on vain pieni lisäpiirre Ruotsin vaalikäytännössä. Tärkeintä ovat vaaliblokit ja hallitusblokit. Ne antavat äänestäjille kuluttajansuojan. He tietävät jo vaaliuurnilla, meneekö ääni pääoman vai työn puolueiden hallitukselle.

Listavaalit eivät ole yleinen käytäntö maailmalla. Melkein kaikissa oikeissa demokratioissa on sen sijaan jonkinlainen blokkivaalijärjestelmä.

"Sekametelisoppahallituskulttuuri" on pelkkää suomalaista pölkkypäisyyttä.

Juha Kuittinen

"Metro: Ruotsidemokraatit ensimmäistä kertaa suurin puolue – 25,2 prosentin kannatus"

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #42

Juha Kuittinen, #42.
Tuossa 20.8.2015 julkaistussa gallupissa todellakin Ruotsidemokraateilla oli kannatusta 25,2 %, Sosialidemokraateilla 23,4 % ja Maltillisella Kokoomuksella 21,0 %.

Mutta se ei toisi Ruotsidemokraateille automaattisesti pääminiterin paikkaa niin kuin Suomen idioottimaisessa pääministerivaalijärjestelmässä. Ruotsissa nimittäin hallitusvallasta kilpailevat puolueryhmittymät, blokit.

Tämä antaa ruotsalaisille äänestäjille kuluttajansuojan. He tietävät vaaliuurnilla äänestävänsä joko pääoman tai työn puolueblokin hyväksi.

Meillä vasta vaalien jälkeen alkavat villit hallituksen muodostamiseen tähtäävät "pitkien puukkojen yöt", joiden jälkeen samassa hallituksessa saattavat istua eduskunnan oikeistolaisin ja vasemmistolaisin puolue niin kuin Kataisen hallituksessa vuona 2011.

Sitä tarkoittaa Suomen hölmöläismäinen "sekametelisoppahallituskulttuuri". Sen seurauksena Suomen demareilla on nykyään historian alhaisin kannatus ja vasta neljäs sija puolueiden suuruusjärjestyksessä.

Pekka Heliste

Sumen mallissa ei ole mitään kuluttajansuojaa.

Vaalikeskutelut ovat lähinnä valehtijoiden klubin keskusteluja , jolla ei ol mitään merkitystä sen kanssa minkälaista politiikkaa maassa noudatetaan.

Kun vaalit on käyty niin katsotaan , ketkä tuntuvat mukavilta hallitukseen ja lupaukset on unohdettu saman tien

Vaaleissa ei ratkaista politiikan suuntaa ja poliitikot pyyhkivät kansan tahdolla ja lupauksilla persettä

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila Vastaus kommenttiin #45

Pekka Heliste, #45.
Noinhan se juuri on. Ja miksi se on noin? Sen takia, että Suomen puolueet eivät muodosta ennen vaaleja blokkeja samanhenkisten puolueiden kanssa. Silloin kansa tietäisi vaaliuurnilla, millaisen politiikan hyväksi ääni menee. Vaalit käytäisiin blokkien kesken ja pystyttäisiin muodostamaan toimintakykyisiä hallituksia.

Noinhan asiat hoidetaan oikeissa demokratioissa. Meillä on juututtu pölkkypäiseen "sekametelisoppahallituskulttuuriin".

Marko Parkkola

Vihaiset? Nuoret? Miehet?

Tunnen listala monia, eivätkä he ole vihaisia. Jotkut eivät ole miehiäkään ja monet eivät ole niin nuoriakaan.

http://sebastiantynkkynen.com/2015/10/07/nama-yli-...

Käyttäjän MattiKarvonen kuva
Matti Karvonen

Jaetaampas tätät täälläkin, kun asiaan liittyy:
---citation begins---
-Vapaa julkaistavaksi 7.10.2015-

Pettyneille persuille: Tervetuloa IPU:un!!

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini arvosteli ylimielisen kuuloisesti puolueensa tilasta aiheellisesti huolestuneita persuja "rintamakarkureiksi". Kun Soinilta kysyttiin onko perussuomalaiset hajoamassa näiden "rintamakarkurien" takia, hän vastasi: "Ei. Mihinkä ne menisivät? Ei niillä ole mitään mihin mennä. Ei siellä kadulla niin mukavaa ole".

Kaikille persuille, jotka vastustavat EU:ta ja kannattavat itsenäistä Suomea löytyy paikka muualtakin kuin kadulta. Ymmärrämmehän IPU:ssa, että vain kaikkein suoraselkäisimmät ihmiset pystyvät vallan ja rahan houkutuksia vastustamaan ja pitämään näiden kiusausten edessä lupauksensa äänestäjille.

Siksi Itsenäisyyspuolue toivottaa perussuomalaisiin pettyneet, siitä erotettavat tai eroavat jäsenet tervetulleiksi riveihinsä eikä pidä äänestäjille suoraselkäistä vastuuta peräänkuuluttavia persuja missään nimessä rintamakarkureina.

IPU:han ei ole samanlainen näennäisoppositiopuolue kuin perussuomalaiset, joka viimeistään nyt hallituksessa on omilla toimillaan sellainen osoittanut olevansa. Jopa kaikkein optimistisimmin persuista ajattelevat ihmiset joutuvat jo tämän myöntämään sillä persut käänsivät selkänsä Suomen kansalle ja omille periaatteilleen heti vallankahvaan päästyään. IPU tekee EU- ja muissakin asioissa sitä mitä lupaa ja on enemmän kuin tyytyväinen, jos persuihin harhautuneet ja pettyneet itsenäisyysmieliset ihmiset tulevat vahvistamaan rivejämme. Näitä Soinin rintamakarkureiksi haukkuneita persuja suosittelemme tutustumaan tavoitteisiimme sillä mm. monien persujen kannattama rajatarkastusten käyttöönotto oli jo kaukonäköisesti IPU:n viime kevään eduskuntavaaliohjelmassa.

Kaikille IPU:un, sen tavoitteisiin ja ohjelmaan tutustuneille ja sen hyväksi havainneille pystymme tarjoamaan puolueen, joka ei todellakaan aja lupauksista kiinni pitäviä ihmisiä ovelle. Me IPU:ssa nimenomaan odotamme vahvoja, suoraselkäisiä, kansaa ja äänestäjiä arvostavia itsenäisyystaistelijoita riveihimme. Näillä ominaisuuksilla varustettuna saat Soinin joukoissa rintamakarkurin leiman. Se kertookin Soinin joukoista jo paljon.

Niko Aleksanteri Kauko
IPU:n puoluesihteeri

http://ipu.fi/tietoja-2/toinen-sivu/
http://ipu.fi/eduskuntavaalit-19_4_2015/itsenaisyy...
---end of citation---
-MKa

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset