Markku Huusko

Kyllä, tästä valtamedia oli hiljaa

  • Viesti Ashura-marssilta. Kuva: Youtube-kuvakaappaus.
    Viesti Ashura-marssilta. Kuva: Youtube-kuvakaappaus.

Ihmiset kantavat kylttejä ja pitävät ääntä. Tapahtuma-aika on viime sunnuntai 25.10. ja paikkana Helsingin keskusta.

Kulkueeseen osallistui arvion mukaan jokunen sataa henkilöä, joiden ulkonäkö pääsääntöisesti poikkesi kantaväestöstä.

Tapahtuneesta ei nähty raportteja tiedotusvälineissä. Vallitsi mediahiljaisuus.

Syntyi tilaa epäilyille ja kysymyksille. Asialla ovat olleet pahaa tarkoittavat verkkopropagandistit, mutta myös ihmettelevät kansalaiset.

Joku verkkokeskustelija epäili tänään bilderbergiläistä mediasalaliittoa, joku toinen touhotti, että tämä kaikki on vasta alkusoittoa. Jossain on hoettu, että taas valtamedia vaikenee.

Totta on, että suomalainen ammattimedia ei tehnyt tällä kertaa juttuja Helsingin shiiamuslimien jokavuotisesta Ashura-surupäivästä, johon liittyy kaupungilla etenevä kulkue. Shiialaiset surevat silloin profeetta Muhammadin tyttärenpojan Husseinin marttyyrikuolemaa. Shiiamuslimeja on erityisen paljon Iranissa, Irakissa, Azerbaidžanissa ja Bahrainissa.

Taisi käydä myös niin, etteivät monet toimitukset edes oikein tienneet etukäteen koko tapahtumasta, vaikka se olikin Helsingin keskustassa niin näkyvä tapaus kuin oli. Kyseessä ei ole mediatapahtuma, jolle joku markkinointikoneisto jauhaisi julkisuutta kutsumalla toimittajia paikalle.

Myöskään esimerkiksi poliisin suunnasta ei kuulunut mitään sellaista, että medialle olisi tullut jutun aihetta liittyen kulkueeseen. Hyvä niin.

Pikahaulla löysin vuodelta 2009 yhden valtamediajutun (Yle) vastaavaan päivään liittyen. Silloin tapahtumapaikka oli Helsingin Kulosaari ja paikalla parisataa surevaa. Rauhallista oli silloinkin

Mutta vaikka tämänkaltainen ilmiö ei tarjoaisikaan suurta lööpitettävää, pitäisikö niin sanotun valtamedian eli ammatillisesti pätevien suomalaisten toimitusten tehdä näistä ilmiöistä useammin juttuja? Vaikka puhtaasti sivistäminen mielessään?

Ilman muuta, jos vain resursseja on. Varsinkin nyt, kun humpuukisivustot levittelevät propagandistisia kauhukuvia, ja ihmiset niitä aiempaa hanakammin panevat jakoon. Salaliitoille on valitettavasti kysyntää.

Tieto toisista kulttuureista vähentää epäluuloja ja pelkoja sekä antaa suojaa disinformaation levittäjien iskuja vastaan.

PS. Onneksi myös fiksut verkkokeskustelijat oikovat höpöhöpö-juttuja keskusteluissa. Kiitos puheenvuorolaisille, jotka näin toimivat!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (88 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ashura on mielestäni jossain uskonnollisen ja poliittisen tapahtuman välimaastossa. Normaalisti mielenosoituskylttejä ei kanneta uskonnollisissa kulkueissa mutta tässä tapauksessa moni kantoi terrorisminvastaisia kylttejä. He luultavasti halusivat antaa viestin meille suomalaisille koska tekstit olivat suomeksi. Poliittisuuden ymmärtää historian kautta. Esimerkiksi Irakissa Ashuran vietto oli pitkään kiellettyä. Iranissa 2009 sotilaat tappoivat Ashura-kulkueeseen osallistuneita, jotka samalla protestoivat hallintoa vastaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä kotimaisessa kontekstissa kaikki on ollut rauhallista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Toki. Ajattelin vain siltä kannalta, että poliittisia kannanottoja ei välttämättä ole totuttu yhdistämään uskonnolliseen kulkueeseen. Siksi moni varmaankin tulkitsi sen mielenosoitukseksi ja syntyi kohu siitä, että mielenosoituksesta vaietaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #5

Epätietoisuus hämmentää ja aiheuttaa jopa pelkoja. Tästä syystä ammattimedian pitäisi olla valppaampi kertomaan ympärillä tapahtuvista asioista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #6

Silloin kun ensimmäisiä kohuvideoita tästä "muslimien mielenosoituksesta" alkoi tulla muutama päivä sitten nettiin, niissä oli valittu sellaiset kuvakulmat, ettei mielenosoituksen kylttien tekstejä ollenkaan näkynyt niissä. Nykyään media ja varsinkin tämä epävirallinen somemedia elää klikkauksilla ja siinä pelissä hämmennys, pelko ja epätietoisuus ovat paljon tehokkaampia kuin asiallinen tiedonvälitys.

Kohuotsikot ja somesta opitut taktiikat hallitsevat nykyistä "tiedonvälitystä". Peli on aika pitkälti jo hävitty sen suhteen, että voitaisiin puhua vuosikymmenten takaisista "objektiivisista toimittajista". Tekstin tuottajat ovat pääosin myös tektin myyjiä ja myyjää kiinnostaa yleensä saada mahdollisimman paljon tuotettaan kaupaksi hyvään hintaan.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo Vastaus kommenttiin #6

Nimenomaan. Nyt MV-lehti ehti ensin, mikä mielestäni kertoo aika paljon nykymedian alennustilasta. Uusi Suomikin kirjoitti aiheesta vasta tavallista bloggaajaa peesaten.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #20

Olin nähnyt tähän mennessä aiheeseen liittyvää kummastelua ja paljon kysymyksiä. Yritin pariin kysymykseen vastata asioista vähän selvää otettuani.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #6

Itse en ole vielä toipunut Piispa Henrikin murhasta, joka on tuoreempi uutinen kuin profeetta Muhammadin tyttärenpojan Husseinin marttyyrikuolema ja lähempänä suomalasten sydämmiä. Vaikka kylläin epäilen ettei keskiverto kansalainen tiedä piispa Henkikistä senkään vertaa kuin tietävät profeetta Muhammadista.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen Vastaus kommenttiin #28

Esimerkiksi sitä, että herraa ei oikeasti tapettu mihinkään järven jäälle vaan kyseessä on myytti.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour

Anteeksi vain Markku,

Paskat tästä demokratiasta ja vapaudesta!
Minä ainakin aikoinaan pakenin juuri näitä hulluja ja takapajuisia seremonia, mitä en enää sietänyt, mutta ne jahtaa minua tähän maahan asti tällä kertaa vapauden ja demokratian nimessä.
Siis pitääkö meidän taas ajatella muuttoa toiseen faking Nevadaan, jossa ei surra pienen uskonnollisen riidan uhreja 1400 vuoden jälkeen ja vielä täynnä liioittelua ja valetta?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #84

Meillä Suomessa surraan jopa yli 2000 vuotta sitten kuollutta uskonnollisen riidan uhria. Jos ei kestä uskonnonvapautta, voi tosiaan muuttaa vaikka Pohjois-Koreaan.

Käyttäjän Farzad kuva
Farzad Moghaddam pour Vastaus kommenttiin #85

Ehkä muutankin, jos varmistun, ettei siellä näitä paskamaisia tapahtumia ole olemassa. En usko, että suomalaiset olisivatkin niin ylpeä mainitsemastasi suremisseremoniasta kuin sinä!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Homokulkueet ja islamistit saa palstatilaa,mutta anna olla kun tuulipukukansa ja kansan syvät rivit lähtee liikeelle vastustamaan pakolaisvyöryä,-missä media silloin?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, muutama päivä sitten "maahanmuuttajakriitikot" ulvoivat, miksi kukaan ei uutisoi aiheesta. Nyt sitten on tullut liikaa huomiota :D

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Käsittääkseni media on syksyn aikana tehnyt aika tavalla juttuja "pakolaisvyöryä" vastustavista mielenosoittajista? Siis myös niistä tuulipukua käyttävistä, ei pelkästään C18-kerhotakkeihin tai lakanoihin pukeutuvista.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"kansan syvät rivit"

Jep. 'syvältä' ovat.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Naton Stratcom uumoilee, että eurooppalaisessa muukalaisepäluuloisuudessa ja informaatiosekasotkussa piileksii myös vieraita avustavia voimia.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/nato-framlingshat...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Se on täysin mahdollista. Moni saattaa pelata tietämättään vieraiden voimien pussiin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Donald Tuks: "Alamme hiljalleen nähdä uuden poliittisen painostuksen muodon, jota kutsutaan jopa uuden tyyppiseksi hybridisodankäynniksi, jossa muuttovirroista tulee väline, ase naapureita vastaan."

Toden totta. Mistähän naapurista niitä virtoja tuleekaan?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Donald Tusk'in lausuman luulisi herättävän ison haloon ja analyyttisia tulkintoja jo pelkästään po. miehen poliittisen aseman vuoksi. (Hän on ns. painavammassa asemassa kuin joku hra Tynkkynen.) Tusk'in resoneeraus ei enää ole ns. yksityisajattelua, sillä se voi heiluttaa koko Eurooppaa.
"Donald Franciszek Tusk on puolalainen poliitikko. Hän aloitti joulukuussa 2014 Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana. Aiemmin hän toimi kristillisdemokraattisen Kansalaisfoorumin puheenjohtajana ja Puolan pääministerinä vuosina 2007–2014."

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Jos tällä viitataan nykyiseen turvapaikanhakija virtaan ja sen vastustamiseen niin en yhtään ihmettele jos Naton suunnasta vihjailaan moista.

Lähtökohtaisestihan koko ongelma juontaa USA ja liittolaisten toimista Irakissa ja lähi-idässä ylipäätään sekä Naton operaatiosta Libyassa.

Wesley Clark, eläkkeellä oleva US kenraali ja entinen Nato-komentajahan totesi jo muinoin, että ISIS on USAn "ystävien ja liittolaisten" luomus. Tarkoitus oli saada aikaan joukot jotka taistelevat viimeiseen hengenvetoon Hisbollahia vastaan. Aika hyvä tuli...

Näitä "ystäviä ja liittolaisia" ei vieläkään ole saatu edes EUn aseidenviennin kieltolistalle.. Ja sitten päivitellään että mitä IS:lle tulisi tehdä.. Aivan naurettavaa touhua. Jos vaikka ensin lopetettaisiin sen tukemisen mahdollistaminen. Niin mä tekisin...

On toki Naton "informaatioagendan" mukaista vihjailla USAn ja Naton toimien seurauksien kritisoimisen olevan "vieraan voimien" vaikuttamista.. No onneksi jokainen järkevä ihminen ymmärtää noi vaikuttimet.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Läntinen malli vuonna 2015 = Kriittinen moniarvoinen media päämediaa myöten, sanan- ja ilmaisunvapaus sekä kokoontumisvapaus kunnossa, parlamentaarinen demokratia, riippumaton ay-liike, varsin luotettava oikeuslaitos

Itäinen malli vuonna 2015 = Kritiikitön yhden totuuden päämedia, sanan- ja ilmaisunvapaus sekä kokoontumisvapaus epäkunnossa, yksipuoluejärjestelmä (de facto), riippumaton ay-liike melko tuntematon asia, ei ehkä ihan niin luotettava oikeuslaitos

Suomalaiset ovat rakentaneet yhteiskuntaa pitkäjänteisesti ylemmän mallin mukaisesti ja onnistuneet siinä erinomaisesti. Täällä on luontevaa luottaa eniten valtioihin, jotka ovat toimineet vastaavasti. Siksi olemme valinneet Euroopan unionin ja Nato-kumppanuuden.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Lähtökohtaisestihan koko ongelma juontaa USA ja liittolaisten toimista Irakissa ja lähi-idässä ylipäätään sekä Naton operaatiosta Libyassa.

Noin ex-taistolaisten mielestä,ehkä !
Tosiasiallinen syy on Nasserin ja muiden arabihölmöläisten sosialismikokeiluiden ja nationalististen liikkeiden sekoilut aina-50 luvulta saakka,,nyt vaan korjataan tuota hölmöilyn satoa,joka jätti arabmaat kivikauteen,verrattuna ainoaan alueaan demokratiaan,-Israeliin !

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander Vastaus kommenttiin #31

Kyllä ongelman syitä etsittäessä on mentävä hieman kauemmaksi menneisyyteen. Nykyvaltiot Irak ja Syyria ovat ensimmäisen maailmansodan voittajavaltioitten luomuksia, entisiä Kansainliiton mandaattialueita.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #33

Joo mä tiedän että historia on pitkä.. Rajoja vedettiin "heimorajoista" välittämättä. Vähän kuin Afrikassa ikään. Ja siellä on myös vähitään -53 asti puuhailtu vallankaappauksia... Mutta suora yhteyys tähän pakolaisongelmaan tulee pääosin noista tapauksista ja siitä että EU suuressa viisaudessaan meni möläyttämään että ruvetaan "jakamaan taakkaa". Ja voimavaraksi se taakka muuttuu kun se on jaettu.. Hyvä suunnitelma.

Ihme juttu että tonttimaita jaetaessa kurdit jäi ilman... Luulis että niile ois kannattanu joku nurkka jostain luovuttaa. Ei varmaan juolahtanu mieleen että nekin saattais haluta omansa. Sitä nyt sitten Turkissa kummastellaan, kun Syyrian puolella veivaavat itselleen jotain omia kantoneita..

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #33

Ongelman syitä etsittäessä on mentävä ainakin 1. maailmansodan loppuun kun Ottomannien valtakunta hajosi. Arabeille kyllä annettiin tilaisuus hallita itsenäisesti alueitaan, mutta se ei onnistunut alkuunkaan. Tämän jälkeen Englanti piirteli rajat hiekkaan. Rajat ei tietenkääm sattuneet oikeisiin paikkoihin ja tätä sotkua selvitellään verisesti vieläkin. Toivottavasti sunnien ja shiiojen välienselvittely ei tule Helsinkiin. Huhujen mukaan Suomesta on jo mennyt porukkaa ISISn terroristiarmeijaan.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #30

Jollakulla tuli pahamieli. Pahoitteluni.

Otetaan uusiksi.

Taistolaisista en tiedä.. Ootko sä Pirppu tosiaan noin lapsellinen että aloitat samantien vihjailun taistolaisuudesta, kun tuon esiin USAn ja Naton toimien osuuden tämän pakolaiskriisin taustalla. Ymmärrätkö itsekkään kuinka yksikertaisen kuvan annat itsestäsi?

Ymmärrätkö sinä että tätä pakolaiskriisiä ei olisi mikäli Irakiin ei olisi ollut niin kovaa hinkua.. Eikö kukaan ole muistanut sinulle kertoa, että ne virheelliset tiedustelutiedot Yhdysvalloille tulivat pääosin mainitsemaltasi alueen "ainoalta demokratialta"..

Yritä lukea Mearsheimer & Walt Israel Lobby

http://mearsheimer.uchicago.edu/pdfs/IsraelLobby.pdf

Ja kuuntele mitä 4 tähden kenraali ja entinen Nato-komentaja Wesley Clark sanoo Democracy Now haastattelussa.

“We’re going to take out 7 countries in 5 years: Iraq, Syria, Lebanon, Libya, Somalia, Sudan & Iran..”

No ei mennyt ihan suunnitellusti... Homma edelleen kesken, mutta yritys on kova.

https://youtu.be/9RC1Mepk_Sw

Sama kaveri Islamilaisen Valtion synnyttäjistä ja rahoittajista.

"ISIS got started through funding from our friends and allies… to fight to the death against Hezbollah."

https://youtu.be/QHLqaSZPe98

Voisin vielä suositella sinulle vaikkapa Melvin Goodmanin luentojen kuuntelemista. Samoin jo mainitsemani Mearsheimerin ja vielä pulizer palkitun Seymour Hersh:n juttuihin tutustumista.

Ja tässä vielä Gaddafin sanoma Ranskalle.

Qaddafi Warns France: If I Go Down, You Will Be Flooded With "Millions Of Blacks"

http://www.businessinsider.com/qaddafi-warns-franc...

Niin että ei tullut yllätyksenä...

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #48

Italian rannikkovartiosta teki tuloksellista yhteistyötä Gaddafin kanssa. Gaddafi lupasi tehdä voitavansa tulpatakseen ihmistsunamin Italiaan ja sitä kautta eurooppaan. Italia antoi resursseja tähän touhuun. Nyt kun Gaddafi on poissa niin tsunami on tosiasia.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #52

Mmm.. Niin.

Ja samaan aikaan kun täällä "ihmetellään ja voivotellaan" IS:n voittokulkua Lähi-Idässä jatketaan kuitenkin EU-tasolla aseiden vientiä Saudi-Arabiaan ja Qatariin. Vaikka Saudit ja Qatar ei välttämättä suoraan Islamilaista valtiota aseistaisikaan, ei liene mitään epäilystä siitä, etteikö tuon Clarkin mainitsemat "ystävät ja liittolaiset" olisi nimenomaan em maat. Ehkä lisänä UAE.. Ja Nato-Turkki tietenkin..

Lähi-Idän aseistaminen on muutenkin vastoin EUn omia sääntöjä aseiden viennistä... Nehän yksiselitteisesti kieltää aseiden viemisen mikäli maan ihmisoikeustilanteessa on vikaa ja mm mikäli ei ole varmuutta päätyvätkö aseet mahdollisesti eitoivottujen kolmansien osapuolien haltuun. Minusta tuolla alueella ei ole yhtään maata joka olisi selkeästi kelvollinen vastaanottamaan länsimaista aseteknologiaa.

Saudit on muistaakseni tällähetkellä maailman toiseksi suurin aseiden ostaja ja tämä kehitys on jatkunut jostain 2000 luvun puolenvälin tienoilta. Samaan aikaan ISIS on syntynyt ja turvonnut näihin nykyisiin mittoihinsa... Mistä rahat? Mistä aseet?

Lännen tukemat "maltilliset" tekevät asekauppaa IS:n kanssa. Siellä ei juurikaan ole tahtoa käydä taistelemaan niitä vastaan. Tämä on täysin selvä asia, jos otetaan huomioon se fakta, ettei USA saanut koulutettua kuin 60 taistelijaa ISIStä vastaan. Ja tuo koulutusohjelma maksoi 500 miljoonaa dollaria..

Tässä lueskeltavaa kiinnostuneille.

http://www.independent.co.uk/news/world/middle-eas...

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brit...

Seymour M. Hersh on Obama, Erdoğan and the Syrian rebels

http://www.lrb.co.uk/v36/n08/seymour-m-hersh/the-r...

http://www.thedailybeast.com/articles/2015/03/01/m...

“We are buying weapons from the FSA,” ISIS fighter Abu Atheer was quoted as saying by Al Jazeera, referring to the Obama-supplied “Free Syrian Army” jihadists fighting the Syrian regime. “We bought 200 anti-aircraft missiles and Koncourse anti-tank weapons. We have good relations with our brothers in the FSA. For us, the infidels are those who cooperate with the West to fight Islam.”

http://www.thenewamerican.com/usnews/foreign-polic...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #54

Ei millään pahalla, mutta tällaiset todistelut ja pitkät linkkilistat uuvuttavat ahkerimmankin keskustelijan. Koska tendenssi on selvä, lyhyempikin ilmaisu toimisi.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #56

Perustelemattomia heittoja kutsutaan trollaamiseksi. Ja koska meikäläisestä mediasta ei tunnu löytyvän järkevää uutisointia ajattelin napauttaa kirjastostani muutaman täkyn..

Ei niitä kenenkään ole pakko lukea, mutta jos aihe sattuu jotakuta kiinnostamaan niin siinä on muutama vinkki..

Suosittelisin muuten sulle nimenomaisesti Seymour M. Hershiä. On tavallaan sun kollega. Ja kuten sanottua napannut aikoinaan teidän piireissä ilmeisen arvostetun Pulitzer palkinnon.

Mutta pidetään mielessä. Jatkossa ilman perusteluja ja linkkejä.. Ihan päätoimittajan ohjeiden mukaisesti. Hyvät ohjeet.. :D

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #56

Onpas tosiaan mielenkiintoinen ohjeistus Huuskolta.... Jos Pirppu heittelee täysin naurettavia taistolaiskortteja, on ilmeisesti vastattava samalla tasolla, ettei tuollaisen "retoriikan" tyhjyys lyö silmille ihan niin pahasti.

Perustellut viestit, joissa osoitetaan selvästi, ettei tällainen käsitys USA:n geopolittikan vaikutuksista pakolaiskriisin ole mikään mielipide, saatika taistolainen, vaan ihan kenen tahansa ymmärrettävissä oleva fakta, ovat siis epäsopivia.

Kukaan joka kommentoi Pirpun tasolla ei kitenkaan lue Rikun kommenttia loppuun asti, saati linkkejä, joten se taitaa olla ihan lukijan valinnassa, mitä lukee ja mitä ohittaa.

Olen muutenkin huomannut, että keskustelussa yleensä faktoihin tai perusteltuihin kysymyksiin ei vastapuolelta reagoida yhtään millään tavalla, vaan jatketaan olkiukkoilua, korttipelejä ja muita huonoja argumentaatiotapoja hamaan tappiin.

Tämä on ilmeisesti siis toivottavaakin. Rikulle kiitos ainaisesta valveisuudesta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Helsingin shiiamuslimien jokavuotisesta Ashura-surupäivästä, johon liittyy kaupungilla etenevä kulkue. "

Onko kulkue tosiaan edennyt kaupungilla joka vuosi, vieläpä ydinkeskustassa? Kappas vain, ei siitä ole kyllä paljoa kerrottu v. 2009 jälkeen.

Miksi vähätellä uusia asioita, jotka ovat tulleet jäädäkseen ja muuttavat Helsinkiä pysyvästi? Turvapaikanhakijoiden massoittainen saapuminen Suomeen 2015 on ainutkertainen tapahtuma historiassa, ja se aikaa myöten moninkertaistaa muslimien määrän Helsingissä, aiheuttaen tarvetta uusille moskeijoille, keskustelulle islamilaisten yhteisöjen verotusoikeudesta kirkollisveron tapaan, ja monia muita kulttuurisia seurausvaikutuksia.

Asioita, jotka ovat uusia ja merkittäviä, nimitetään käsittääkseni suomen kielessä uutisiksi. Jos valtamedia ei kerro uutisia tuoreeltaan, hoitaako se hommaansa?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Minä ihmettelin miksi tästä ei ollut lehdissä juttua. Onhan tuo tärkeä rituaali shiioille ja nyt vielä mukana tuo rauhansanoma. Epätietoisuus kun ruokkii pelkoja.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Markku se on sellainen journalismin ihmevoima, että taas kerran on puolustamassa jotain, mitä on aika helppoa puolustaa. Syväanalyysiä siitä miksi muslimeihin assosioidaan kaikenlaista negatiivista etsitään valtaväestön asenteista, valheellisista Impivaara-kuvajaisista jonain suljettuna ja yksikulttuurisena maana, vaikka kuinka kekseliäistä lähteistä, paitsi muslimien omista edesottamuksista. Sama pätee kaikkiin ongelmallisiksi koettuihin vähemmistöihin, sellaista porukkaa jota olisi pelätty ihan muuten vaan, ei taida nykymaailmasta löytyä. Asiaa ei ratkaise edes se, että lopetetaan Ruotsin malliin islamin uskon ja kulttuurin paljastaminen tekojen motiivina, voisi olla hedelmällisempää yhteiskunnan kannalta pohtia miksi se olisi ilman suodatusta esillä jatkuvasti.

En tosin usko että ainakaan tämän julkaisun toimittajilla riittää rohkeus moiseen, kieriskely puolikkaasta keksistä ja itsensä vetäminen vaikka solmuun ettei erottuisi muista kollegoista näyttää olevan oleellisempaa...Onneksi on blogit, sentään.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"paitsi muslimien omista edesottamuksista"

Nii-in! Nytkin ne muslimit kävelivät joukolla keskikaupungilla rauhallisesti. On se aivan KAUHEAA.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Olet hyvä osoitus kuinka tässä maassa voi tuolla ajattelukyvyllä saavuttaa korkeitakin oppiarvoja. Olet järjestelmämme nettohyötyjä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #46

Ei nyt millään pahalla, Partanen, mutta jos vedät primadonnan elkein helkkarinmoiset pultit tästä asiasta, niin siinä kohtaa käytännössä annat luvan pistää itseäsi halvalla.

Mitä taas oppiarvoihin tulee, niin, no... mikä olikaan oma oppiarvosi tässä samassa yksinkertaisessa järjestelmässä, jossa kuka tahansa rajallisen ajattelukyvynkin omaava pystyy ulosmittaamaan itselleen akateemiset paperit? Vai oletko yksi niistä monista, jotka ovatkin omasta mielestään itse asiassa liian fiksuja moiseen suoritukseen?

Käyttäjän heikkitala kuva
Heikki Tala Vastaus kommenttiin #87

Jussi O Jalonen kirjoitti taannoin arvostetussa Suomen historian verkostossa http://agricola.utu.fi/ näin: "Itse en aio yrittääkään tonkia tuota plärää yhtään sen syvällisemmin, koska jo sen vilkaiseminen herättää ärtymystä. Se saattaisi olla hyvinkin täysin virheetön ja mahdollisesti kaikki sen irralliset faktankappaleet voisivat pitää paikkansa." http://agricola.utu.fi/keskustelu/viewtopic.php?f=...

Voiko enää perusteellisemmin ottaa kantaa? ;-)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen Vastaus kommenttiin #88

Kah, näemmä Talakin käytti puheenvuoron. Mitäköhän siitä pitäisi ajatella, että emeritusprofessori kuluttaa aikaansa siihen, että seurailee minua ympäri nettiä, kirjoittelee persoonastani Suomi-kaksneloselle ja välillä raapustelee jopa Tampereen yliopiston vararehtorille sähköposteja henkilöstäni?

Varmaan kai sen, että myös se professorin arvonimi irtoaa tässä maassa aivan liian helposti, nyt kun kerran yhteiskunnan nettohyötyjistä oli puhe.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Taisi käydä myös niin, etteivät monet toimitukset edes oikein tienneet etukäteen koko tapahtumasta..."

Jos tuo on totta, päättelen ettei lehtitaloissa ole perehdytty islamilaiseen kalenteriin. Kansa ei ehkä tunne muslimikulttuuria, ja sama tietämättömyys näkyy vaivaavan mediaakin. Onko sikeästi nukkuvilla tiedotusvälineillä siis pätevyyttä raportoida islamista totuudenmukaisesti?

Sari Haapala

Hyvä että Suomessa tapahtuma sujui rauhallisesti ja Suomen tapojen ja arvojen mukaisesti.

Monilla shiia-enemmistöisillä alueilla tapahtuma voi olla siihen liittyvine riitteineen todella verinen ja sen viettoa on arvosteltukin pieniin lapsiin kohdistuvista väkivaltaisuuksista kun heidän verta vuodatetaan:

http://www.hs.fi/m/ilta/21102015/a1305994441452

http://www.ibtimes.co.uk/ashura-2014-shiite-muslim...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomessa tapahtumilla on vahva taipumus sujua suomalaisia normeja ja tapoja noudattaen.

Suomalaisen moniarvoisen, ymmärtävän ja hyväksyvän kulttuurin päälle on hyvä rakentaa rauhallista rinnakkaiseloa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kiinnitin myös huomion suureen joukkoon järjestyksenvalvojia, jotka osallistuivat tuohon kulkueeseen eli tapahtuman järjestäjät olivat varautuneet erittäin hyvin mahdollisiin ongelmatilanteisiin. Se kertoo tietysti myös halusta osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan Suomen lakeja ja toimintamalleja kunnioittaen.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Itse asiassa omalla väellä on ollutkin enemmän "sopeutumisvaikeuksia" suomalaisiin normeihin ja tapoihin.
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013120717808823_u...
http://yle.fi/uutiset/itsenaisyyspaivan_riehujat_a...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Outi Naukkarinen

Oookona seurannu mitä muualla maailmalla tapahtuu, Ruotsi ,saksa ym...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"halusta osallistua suomalaiseen yhteiskuntaan Suomen lakeja ja toimintamalleja kunnioittaen."

Muslimit ovat tunnettuja juuri sopuisasta yhteiselosta missä tahansa ympäristössä, siksi kai tulivat malleja Suomeen opettamaankin.

Käyttäjän MikaSevn kuva
Mika Sevón

Juuri näin, mikä toki on jäänyt jussijalosilta ja markkuhuuskoilta tykkänään huomaamatta...... No, jos haluaa kulkea laput silmillä, niin kulkee laput silmillä, ei siinä sen kummempaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Oikeastaan ainoa avoimeksi jäävä kysymys on, jättikö valtamedia kertomatta Helsingin Ashura-kulkueesta aivan tarkoituksella ja harkitusti vaiko vahingossa. Moka se oli joukkotiedotuksen kannalta joka tapauksessa.

Vastaus varmaankin riippuu viestinnän jokaisen vastaanottajan henkilökohtaisesta kokemuksesta suomalaisen median luotettavuudesta ja uskottavuudesta.

Suomettuneisuuden perinne elää sitkeästi ja ajoittain näkyy merkkejä uussuomettuneisuudesta; vain nöyristelyn kohteet vaihtuvat. Poliittinen korrektius on useinkin se, minkä edessä nykyään ollaan rähmällään. Esimerkiksi rikosuutisten yhteydessä pitää ymmärtää rivien välissä sanottu, jos haluaa käsittää tapahtuneen mahdollisimman todenmukaisesti. Vain hyvin naiivi henkilö uskoo julkisuuteen pääsevän uutistekstin tai selostuksen edes yrittävän sellaisenaan kertoa koko totuutta, jos poliittinen korrektius näyttelee merkittävää osaa uutisen asiayhteydessä.

Heli Hämäläinen

Jotain vastaavaa komeaa olisi kiva saada uskonpuhdistuksen 500 -vuotisjuhlaan. Menivät riivatut polttamaan roviolla myös Jan Husin 600 vuotta sitten! Kaivoivat myös John Wycliffen luut esiin ja polttivat ne! Jan Zizkan fenestraatio! Lutherin teesit melkein 100 vuotta myöhemmin!

Pitäähän protestanttien protestoida.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Olisihan tuossa montakin teemaa juhlimiselle. Aivan pian, 25.12. vietetään syntymäpäiviä, mutta päivänsankari tuppaa unohtumaan...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

yleltä asiallinen pikku uutinen tapahtumasta oli ollut paikoillaan, varmaan olisi sunnuntain iltauutisiin kerennyt. tuollaisista uutisoimatta jättäminen herättää kysymyksen syistä

Kari Ahlava

Meneillään oleva pakolaisvyöry on historiallista luokkaa ja vastaanottomaat eivät hallitse tilannetta. On aivan oikein pitää ääntä tilanteesta. Merkelkin on helisemässä kun tulijat valittavat huonoista olosuhteista. Saksan mellakoista ei näy mitään medioissamme. Internetissä on videoita näistä muka turvaa hakevista, jotka käyvät toistensa kimppuun.

Terrorismin vastaisia mielenosoituksia kannatan kyllä. Siihen tulijoita pitääkin innostaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ensi vuonna Ashura-marsseja on varmasti monilla muillakin paikkakunnilla kuin pelkästään Helsingissä. Näin shiiamuslimit saavat näkyvyyttä ainakin paikallisissa maakunnallisissa medioissa.

Matti Kolehmainen

"Media ei tehnyt tälläkertaa juttua".Tiedoksi Huuskolle, että jos yrittää valehdella ei kannata lipsauttaa totuutta kirjoitukseensa. Mistä sinulle tuli käsky, että juttua ei tehdä tällä kertaa? Kun on uskottavuutensa menettänyt on sen takaisin saaminen Suomen medialle mahdoton tehtävä.Siispä olette valinnut sensuurin. Mitä seuraavaksi?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

"Mistä sinulle tuli käsky, että juttua ei tehdä tällä kertaa?"

Vetää hiljaiseksi.

Matti Kolehmainen

Niin vetäisi minutkin kun omatunto alkaa kolkuttamaan. Tietenkin Suomi medialla voi olla joukkopsykoosi päällä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #49

Ei hyvää päivää, Matti Kolehmainen.

Matti Kolehmainen Vastaus kommenttiin #50

Hyvää päivää sinulekkin Petra! Suoraan sanottuna pistää välillä miettimään, missä unelmahötössä nämä toimittajat ovat kasvaneet. Haukkuvat vapaasti meitä realisteja impivaaralaisiksi ja ties miksi. Ei kansainvälisyys ja maailmasta tietäminen ole sitä, että ollaan käväisty jossain Berliinin journalistitapaamisessa näkemässä samoin ajattelevia ja sen jälkeen yhdessä oluttuvalla illalla. Pitää lähteä kansan pariin ja kuunnella mitä tavalliset ihmiset elämältään haluaa. Itse olen tullut huomaamaan, että suurin osa ihmisistä haluaa mahdollisimman hyvän elintason tekemättä mitään. Eli hölmölää etsitään ja nyt yksi niistä maista näyttää olevan Suomi. Menkää maailmalle tavarat muovipussissa ja ette sitten majoitu tähtihotelliin vaan paikallisten sekaan. Keskustelkaa tuntikausia ihmisten kanssa. Voi siinä rähmä pudota silmistä ja alkaa ajatella, miksi Suomen tulee ottaa pätkääkään vastuuta muusta maailmasta.Jokainen maa ja yksilö tulee huolehtia ensisijassa omistaan.

Jyrki Koskinen Vastaus kommenttiin #53

Hyvä kommentti,näin koen itsekin tämän asian.Kantasuomalaiset tuntevat väistämättä epäluuloja ja pelkoja pakolaisia kohtaan."Ne jyrää meitin"-ajatus on lähellä, eikä siihen vaikuta mikään unelmahöttö monikulttuurisuuden ihanuudesta.

Enkä luota ollenkaan em.kulkueen terrorismin vastaisiin iskulauseisiin; ne ovat mielestäni pelkkää silmänlumetta että suomalaiset eivät ymmärtäisi islamin vaarallisuutta ja tavoitteita. Hämäys on vanha sotataktiikka, esim. hamasin terroristit pukeutuvat erilaisiin valeasuihin ennen kuin tekevät itsemurhaiskujaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Lisättäköön vielä, että Helsingin Sanomien sisäministeri Petteri Orpoa koskeneen uutisen keskusteluosuuteen tarjosin omaa kannanottoani, johon laitoin linkin Internetistä löytyvään videoon Ashura-kulkueesta Helsingissä, ennen kuin keskustelu aiheesta alkoi täällä Uudessa Suomessa. Maahanmuuttoasiat kuuluvat sisäministerille.

Kirjoitukseni ei läpäissyt Hesarin moderointia, vaikka sen kirjoitustapa oli sävyltään yleisesti saman kaltainen kuin tekstini täälläkin ja Hesari yleensä julkaisee valtaosan kommenteistani. Mistä tämä mahtaa kertoa?

Onneksi Uuden Suomen blogi tarjosi asiassa kanavan sananvapaudelle, jonka valtamedia olisi tukahduttanut muuten. Ja mistähän tämä taas kertoo?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Tämä asia itse asiassa ei kuulu Orpolle, sillä se ei varsinaisesti ole maahanmuuttoasia. Sisämisteriö ja sisäministeri vaikuttavat siihen kuka pääsee maahan ja millä perusteilla.

Tietenkin jos ashura-kulkueessa olisi ollut jonkinlainen järjestyshäiriö sen voisi katsoa kuluua sisämisterin toimialaan, onhan poliisikin hänen toimivallassaan. Siitä huolimatta asialla ei olisi maahantulon kanssa mitään tekemistä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tulkintakysymys! Juuri siksi, että sisäministeriö ja sisäministeri vaikuttavat siihen kuka pääsee maahan ja millä perusteilla, ja liittyykö asioihin järjestysongelmia, Orpo voi jonakin päivänä löytää itsensä kantamasta sitä kuuluisaa "poliittista vastuuta".

Mistäkö? Vaikkapa hallinnasta karkaavasta Ashura-kulkueesta, tai sitten kantaväestön ääriainesten reaktioista siihen. Antavatko esimerkiksi tuhannet hylkäävät turvapaikkapäätökset aihetta provokaatioille vuoden kuluttua marssivassa kulkueessa, jää nähtäväksi. Ei näiden esimerkkitapauksista ole puutetta, YouTubesta löytyy yllin kyllin dokumenttimateriaalia sopivilla hakusanoilla mellakoiksi asti riehaantuneista väenkokouksista.

Ollaan tyytyväisiä, että Ashura 2015 meni niin rauhallisesti kuin meni, mutta juuri siksi olisikin tärkeää, että joukkotiedotus antaisi yleisölle käsityksen, missä mennään. Onko kyse uskonnon harjoittamisesta, mielenosoituksesta vai molemmista, vaikuttaa siihen, että metsä vastaa niin kuin sinne huudetaan. Yhteiskuntarauha ei ole ihan pienen luokan kysymys, ja sisäministerillä on enää vähän tehtävissä jos väärinkäsitykset puolin ja toisin saavat aikaan kärjistynyttä vastakkainasettelua ja ylireagointia.

Paitsi maahanmuuttokysymys, asiaan liittyy kysymys sananvapaudesta. On ollut huvittavaa lukea tästä aiheesta käydyssä keskustelussa puheenvuoroja, joissa sama kirjoittaja näkee vaivaa laatia useita painokkaita kannanottoja sen todistelemiseksi, että koko asiassa ei ole mitään keskusteltavaa!

Nimen omaan, julkinen keskustelu (vaikka Uuden Suomen foorumilla, jos kerran Hesari sensuroi) on se, jolla vältetään asioiden tarpeeton kärjistyminen. On muuten vaikea nähdä syitä, miksi kehitys Suomessa ei johtaisi aivan samaan levottomuuteen kuin Ruotsissa, jossa ainakin hyvää tahtoa ja riihikuivaa rahaa on riittänyt moninkertaisesti siihen, että tulijoilla olisi hyvä olla.

Jos sananvapaus tukahdutetaan, siitä ei pitkän päälle seuraa mitään hyvää yhdellekään osapuolelle yhteiskunnassa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #61

"Tulkintakysymys! Juuri siksi, että sisäministeriö ja sisäministeri vaikuttavat siihen kuka pääsee maahan ja millä perusteilla, ja liittyykö asioihin järjestysongelmia, Orpo voi jonakin päivänä löytää itsensä kantamasta sitä kuuluisaa "poliittista vastuuta"."

En ole tähän tapaukseen kovin tarkkaan tutustunut, mutta jos kulkijat ovat ihmisiä joilla on pitempiaikainen oleskelulupa tai peräti kansalaisuus niin en näe syytä sisministeriön puuttumiselle, kun ei ole yhteiskuntarauha häiriintyntynyt. Kulkueeseen osallistujat ovat voineet asua täällä jo vuosia. Orpon vastuunkannossa ja ministerin toimen hoitamisessa ei ole tähän mennessä ollut ongelmia. Tämän hetkisen tilanteen perusteella Orpo tuskin joutuu tulevaisuudessa tiukkaan paikkaan.

"On ollut huvittavaa lukea tästä aiheesta käydyssä keskustelussa puheenvuoroja, joissa sama kirjoittaja näkee vaivaa laatia useita painokkaita kannanottoja sen todistelemiseksi, että koko asiassa ei ole mitään keskusteltavaa!"

Minusta on taas huvittavaa miten eräät tahot ovat välittömästi kitisemässä valtamedian vaikenemisesta ja sensuurista, kun eräät abrahamilaisen vähemmistöuskonnon edustajat pitävät julkisesti uskonnollisia menoja. Ja mitä sitten jos samalla kannateen kylttejä joissa osoitetaan mieltä terrorismia vastaan?

Mutta asiasta toki vaietaan, koska muslimit...

"On muuten vaikea nähdä syitä, miksi kehitys Suomessa ei johtaisi aivan samaan levottomuuteen kuin Ruotsissa..."

Niin, en minäkään halua moskeijoita poltettavn täällä. Mutta ei se Ruotsinkaan tilanne taida niin huono olla kuin uskotellaan. Asioita on paisuteltu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kehusta palvelullemme. Uusi Suomi todellakin tarjoaa väylän tuoda näkemyksiä esiin. Toimitus valvoo blogiyhteisön avulla, että se tapahtuu vastuullisesti.

Niin sanotulta valtamedialta jää joitain asioita katveeseen, eli suuretkaan tiedotusvälineet eivät joka paikkaan ehdi tai osaa mennä. Ei ole mitään tahallista tukahduttamista.

Päätin muuten kirjoittaa blogikirjoituksen tekstisi pohjalta, koska se sisälsi niin paljon kysymyksiä ja keskustelussa tuotiin esiin vastauksina monenlaista humpuukia, jos kohta oli siellä myös oikeaa asiaa. Tein tekstiäni varten perinteistä journalistista taustatyötä, jotta faktat olisivat mahdollisimman kohdallaan.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

"Niin sanotulta valtamedialta jää joitain asioita katveeseen, eli suuretkaan tiedotusvälineet eivät joka paikkaan ehdi tai osaa mennä. Ei ole mitään tahallista tukahduttamista."

Tämä on vähän huono puolustuspuheenvuoro tässä yhteydessä. Valtava marssi Helsingin ydinkeskustassa ei ihan aikusten oikeasti ole voinut jäädä keneltäkään huomaamatta. Marssille oli varmastikin hankittu tarvittavat luvat, niinkuin asiaan kuuluu, joten kaipa jossain oli etukäteen tieto marssista? Vai oliko kyseessä spontaani marssi ilman asianmukaisia lupia liikenteen pysäyttämiseen? Eikö siinä olisi ollut syytä uutiseen?

On toki ikävä sattumus, jos paikalle ei sattunut eksymään yhtäkään toimittajaa mistään mediasta. Se ei kuitenkaan voi olla mikään syy sille, että tapahtumasta jätetään uutisoimatta. Voisihan uutisessa mainita, että paikalta ei saatu kuvamateriaalia, koska toimittajia ei ollut paikalla. Varmasti uutisissa kerrotaan monesta muustakin tapahtumasta ilman, että toimittaja on ehtinyt paikalle.

Median tehtävänä pitäisi olla kertoa kansalaisille mitä mitä ympärillä oikeasti tapahtuu. Mielipiteiden muodostamisen pitäisi olla median seuraajien tehtävä. Nykyään tilanne on pahasti kieroutunut, koska media on ottanut tehtäväkseen päättää mitä mieltä kansalaisten pitäisi olla. Tässä tapauksessa tulee ikävästi sellainen vaikutelma, että kaiken hyvän lisäksi on pyritty varjelemaan kansalaisia vääriltä mielipiteiltä, joita tästä nimenomaisesta aiheesta helposti muodostuu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #60

Niin, kyseessähän oli jokavuotinen traditio, jossa ei ollut mitään perinteisesti uutisoitavia aineksia, ei häirioitä tms.

Kaupunkimedia voisi toki kertoa esimerkiksi katujen sulkemisesta jne. ja niin kuin kirjoitin, olisi median ihan hyvä avata tämänkaltaisten tapahtumien taustoja (mitä itse blogissani jälkijättöisesti vähän myös yritin), jotta kansalaiset tietäisivät, mistä on kyse.

Ai niin, oli myös sunnuntai. Silloin on toimituksissa aika tyhjää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #64

Totta, Jumalankin kerrotaan levänneen kaikesta luomistyöstään viikon seitsemäntenä päivänä.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo Vastaus kommenttiin #64

Unohdat ilmeisesti tarkoituksella, ettei ko. kulkuetta ole aiemmin järjestetty ydinkeskustassa, eikä se ole aiemmin ollut massatapahtuma.

Käyttäjän heikkitala kuva
Heikki Tala Vastaus kommenttiin #64

Kyllä susi syitä löytää, kun pitää... :-D
Onneksi mielenosoittajat itse hoitivat tiedotuksen laittamalla siitä videon nettiin. Valitettavasti ilman minkäänlaisia perusteluita tai selityksiä sen maan kansalaisille, joiden vieraaksi ovat itse itsensä kutsuneet.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Rivit rakoilevat. Suomen Kuvalehdessä kerrotaan "Suomen käyvän hybridisotaa itseään vastaan"

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/suomi-kay-...

"Osalla toimittajista on tuntunut olevan niin kova kiire valistaa suomalaisia siirtolaisuuden hyvistä puolista, että journalismin perustehtävä, totuudenmukainen tiedonvälitys asiasta on välillä unohtunut."

Mitäpä tuohon oikeastaan lisäämään. Paitsi ettei se unohdus ihan väliaikaiselta tunnu.

Suomen median seuraava rimanalitus nähdään muuten todennäköisesti viikon sisällä: Silloin Suomeen saapuu täysin yllättäen afgaaneja, koska Saksa on päättänyt palauttaa kaikki afgaanit. He saapuvat Tornioon ja viranomaiset ja media yhdessä ihmettelevät Haaparannan sillalla, että mistä ihmeen maasta nuo tänne tulivat - varmaan venäläiset trollit ovat ne lentopostina lähettäneet.
Sen jälkeen kerrotaan, että koska tulomaasta ei ole mitään tietoa, Suomen tehtävänä on huolehtia heistä kaikista ja heitä ei voi palauttaa, vaikka muut maat palauttavatkin. Sitten tulee kansalle vähän niin kuin sellainen "bon voyage"-fiilis, että tämä on nähty ennenkin. Media kuitenkin korjaa asenteen kohdilleen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jussi, kiitos pitkin matkaa saaduista osuvista kommenteistasi, jotka lakanamies-viittauksestasi lähtien ovat välillä kutkuttaneet nauruhermoja.

Mutta vakavasti puhuen, kyllä hetkittäin panee epäilemään, kuinka valtamediassa on sisäistetty journalistin ohjeet, erityisesti niiden kohdat 1. ja 8.

http://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Toi afganistanilaisten tilanne on hyvin bongattu.

Maahanmuuttoviraston nettisivut kertovat vuonna 2010 että palautussopimus on työnalla..

Kilautin äsken mielenkiinnosta maahanmuuttovirastoon ja kyselin että mahtaako mahtaako se olla jo valmis..

Eivät tienneet. :)

No Ulkoministeriö lupasi selvittää ja palata asiaan.

Oma veikkaukseni on että ei ole..

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144377620710...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Ja juuri Ulkoministeriöstä saamani tiedon mukaan Suomella tosiaankaan ei ole palautussopimusta Afganistanin kanssa.. Hienoa!

Pari päivää vanha artikkeli kertoo Eurooppaan työntyvän tällä hetkellä enemmän turvapaikanhakijoita Afganistanista kuin muista maista heti Syyrian jälkeen. Ja jos Saksa ei ota ja aikoo pistää loputkin liikkeelle niin olisi syytä Suomen varautua tuohon ennenkuin on liian myöhä.

Anteeksi Huusko, otan tähän kuitenkin lainauksen ja lähteen.

More migrants are now coming to Europe from Afghanistan than any country other than Syria, a situation that de Maiziere deemed "unacceptable." Among them, he noted, are many members of the middle class and residents of the Afghan capital Kabul who "should remain and help build the country up."

http://www.dw.com/en/germany-to-send-afghan-refuge...

Ja juttuvinkkinä Huuskolle. Voisit journalistina tehdä sitä "journalistista taustaselvittelyä" ja selvittää että miten on mahdollista, ettei maahanmuuttovirastossa ollut tietoa onko vai ei palautussopimusta Afganistanin kanssa ja miten se vieläkin voi olla "työnalla" jos edes on "työnalla", eli onko vai ei...
Lisäksi olisi hyvä tonkia vähän, että mitkä muut palautussopimukset ovat edelleen "työnalla" ja kuka niitä työstää. Se olisi journalismia. Eikä se, että sitten sanotaan että hupsista ei me voida kun ei ole sopimuksia... Ota projektiksi?

Tämä löytyi sulle pohjaksi.. 2010

"Suomi laatii parhaillaan myös kolmikantasopimusta Afganistanin ja UNHCR:n kanssa niin kielteisen päätöksen kuin myös oleskeluluvan saaneiden afganistanilaisten paluusta kotimaahansa."

http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistoti...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #65

Deutsche Wellen uutinen ja Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere eivät mainitse halaistua sanaa Saksan ja Afganistanin välisestä palautussopimuksesta, vaan ykskantaan todetaan, että nyt Saksa alkaa palauttaa.

Eikö kansainvälisen lain mukaan valtioilla ole velvoite ottaa vastuu omista kansalaisistaan (etenkin omalle alueelleen tuotuina), olipa erillisiä palautussopimuksia olemassa tai ei? Toisin sanoen, eikö valtio riko kansainvälistä lakia, jos se kieltäytyy ottamasta vastaan omaa kansalaistaan vaikkapa ulkomailta kansainväliselle lentoasemalleen tuotuna?

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #67

Jep näin voisi kait kuvitella. Palauttaminen ei vaan onnistu ilman noita sopimuksia.. Niin se vaan on. Ainoastaan vapaaehtoisesti voi "palautua"

Ja katso tämä. 4pvää vanha uutinen.

"Now the German government wants the EU to negotiate a repatriation agreement with Afghanistan so they can be safely returned.

If it cannot secure EU backing, Germany will try to negotiate a bilateral agreement with the Kabul government."

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/g...

"– Pääsääntöisesti palautukset Irakiin eivät ole onnistuneet, sanoo sisäministeriön maahanmuutto-osaston johtaja Jorma Vuorio.

Ruotsi taas voi palauttaa kielteisen päätöksen saaneen hakijan Irakiin, sillä toisin kuin Suomella sillä on palautussopimus Irakin kanssa. Vapaaehtoisesti palaavat Irak ottaa vastaan Suomestakin."

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144262123402...

Oletan siis saman käytännön toimivan myös Afganistanin tapauksessa...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #68

Kappas vain. "The Afghan government has publicly opposed attempts to deport asylum-seekers back to the country, and has even blocked some from entering and sent them back to Europe."

Härskiä meininkiä! Jos matkustajakoneesta afgaani tulee Kabulin lentoasemalle ja menee passintarkastukseen, siinäkö he vielä estävät tätä kulkemasta eteenpäin? Entäs jos koneeseen ei päästetä takaisin, eivätkö tällöin päästä paluulentoa alkamaan?

Kiittämätön hallitus kerta kaikkiaan, kaiken sen jälkeen, mitä länsimaat ovat sen hyväksi jo vuosien saatossa tehneet. Miten tuollaista kiristystä voidaan harjoittaa hallitustasolla, ja vielä odottaa lisää apua?!

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #71

"Kiittämätön hallitus kerta kaikkiaan, kaiken sen jälkeen, mitä länsimaat ovat sen hyväksi jo vuosien saatossa tehneet. Miten tuollaista kiristystä voidaan harjoittaa hallitustasolla, ja vielä odottaa lisää apua?!"

Tiesitkö muuten että USAID apuna meni aikoinaan Afganistaniin koulukirjoja, joiden sanoma oli puhtaan jihadistinen. Tarkoituksena oli aivopestä kokonaisia sukupolvia kommunismin vastaiseen sotaan. -79 CIA:n synnyttämä Taliban käytti näitä sitten myöhemmin oman agendansa ajamiseen..

Vastoin päätoimittajan ohjetta, laitan sinulle linkin aiheesta.

"The Taliban indoctrinates kids with jihadist textbooks paid for by the U.S."

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/...

Tahdon vaan sanoa, ettei se läntinen apu aina niin pyyteetöntä ole ollut...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #72

En tosiaankaan tiennyt tuosta yksityiskohdasta, joskin kylmän sodan aikana kilpailevat supervallat toki harrastivat kaikenlaista ilkeyttä toisiaan kohtaan myös välikäsien kautta.

Mutta jos ajatellaan tämän päivän Afganistanin hallitusta, sen edustajat voisivat hyvin olla jo ennenaikaisessa haudassa ilman länsimaita, jotka ovat lähettäneet omia sotilaitaan hengenvaaraan nyky-Afganistanin puolesta. Siihen nähden on röyhkeää ja kiittämätöntä olla ottamatta takaisin omia maanmiehiä, jotka yrittävät laittomasti asua maissa, joista apua tulee.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #67

Jos mä olisin Soini, yrittäisin vähän paikkailla tätä "Tynkkys-tilannetta" olemalla proaktiivinen näiden afgaanien suhteen ennenkuin ne tosiaan on tuolla Torniossa. Yrittäisin välittää jo ennakkoon viestin siitä, että Suomen kanta on sama kuin Saksalla, eli tämä porukka kuuluu Afganistaniin, Afganistania rakentamaan kun kerran kehitysrahaakin siihen toimintaan on annettu.

Ja samalla ilmoittaisin ettei maksa vaivaa lähteä edes yrittämään tänne...

Sakari Korkia-Aho

Oikeassa olit. Viranomaiset äimistelevät että mistä nämä tulevat. http://yle.fi/uutiset/afgaanipakolaisten_ryhma_saa...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ei voi välttyä vaikutelmalta, että nämä veijarithan vievät Suomen viranomaisia kuin sokeaa poikaa risukossa.

"Mitään tietoa viranomaisilla ei ole siitä, mitä kautta maahan nyt tulleet afganistanilaiset ovat lopulta tulleet.

– Ei todellakaan. Ja ne tiedot eivät aina pidä paikkaansa, jos heiltä itseltään kysyy."

Suomeksi sanottuna, valehtelevat minkä ehtivät. Onpa siinäkin lähtökohta suhteelle uuteen kotimaahan.

Alkaa olla Petteri Orpolla näytön paikka kansalle: kyllä tässä aletaan jo kaivata poliittisen tason ohjausta. Mitä oikein saamme vastineeksi ministerin palkalle ja muille työsuhde-etuuksille? Ikuisen ulkomaalaisten lystin maksajan osanko vain?

Konkretian tasolla voisi alkajaisiksi noudattaa Tanskan ja Norjan esimerkkiä ja karsia turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksia, mikä olisi hyvin selvä ja nopeasti vaikuttava viesti. Mutta eiväthän lullukka-poliitikot tietenkään nyt ainakaan suomalaisten etua voi ajatella - kuin noin kaukaa on sentään tultu rahojamme hakemaan! Ja mitä ne ruotsalaisetkin meistä vielä sanoisivat?

Outi Naukkarinen

Juu, ei tuosta muuta näy, kun että Suomia kansoitetan muslimeilla kovaa vauhtia. Samoin näkyy olevan Saksassa. Eihän täällä kohta muita olekaan.

Kari Ahlava

http://conservativepost.com/and-so-it-beginsisis-f...

Turvapaikanhakijat protestoivat meillä ruuan makua vastaan Tampereella tänään paikallisen lehden mukaan. Näistä protesteista ja kulkueista voi olla vain pieni askel siihen, mitä tapahtuu Euroopassa.

Siellä on ISIS lippukin jo ollut mukana mellakoissa. Tappelevat keskenään ja poliisia vastaan. Yllä olevassa linkissä on monenlaista materiaalia, mitä meillä ei medioissa näe.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

On joo ollut ISIS lippua... Toi kuva on jo vuosia vanha, äärioikeiston ja muslimien kohtaamisesta Bonnissa vuonna 2012 ilmeisesti.. Ei siis mitenkään tuore tapaus. Ihan vaan ettei kenellekkään tule vääriä mielikuvia. Voi niitä tietenkin siellä nytkin liehua.. Who knows.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

”Taisi käydä myös niin, etteivät monet toimitukset edes oikein tienneet etukäteen koko tapahtumasta, vaikka se olikin Helsingin keskustassa niin näkyvä tapaus kuin oli”.

Halloota! Median pitäisi olla siellä tiedonlähteiden pulssilla muutenkin eikä odotella, että joku tuttu pirauttaisi heille..

Tämä vain kertoo siitä, että oikeasti tutkivaa journalismia tarvitaan yhä enemmän tämän päivän Suomessa ihan meidän yhteisen edun nimissä.

Hömppälömppä klikkijournalismeineen kannattaa jättää vähemmälle. Vaan kuka maksaisi?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Täällähän meillä Suomessa on jo todistettavasti ollut olemassa myös se niin kutsuttu ja pelottava ”kestävyysvaje”. Muuten sitä ennen siitäkin vaiettiin.

Mutta paljon sitä ennen miljardeja euroja katosi pääomapiireiltä pätäkkää ulkomaille. Tämä jatkuu yhä ja sitten leikisti mietitään, mistä se (k)estävyysvaje oikeasti tulikaan.. Joopa joo.

Olisi jo aika viimeinkin puuttua myös oikeasti niihin rakenteisiin. Veronkiertoruuviakin haluttaisiin tiukemmalle.. Mutta uutta esitykseltään läpinäkymättömämpää hallintorekisteri- tai armahduslakia vain yhä sorvaillaan nykypäivään istuvammaksi.

Vallassa ollessa oma etu ratkaisee niin kuin aina ennekin. Mikään ei oikeasti ole muuttunut. Päinvastoin.

Kuuden euron pitsapaikat menivät jo ensimmäisenä syyniin. Tupakka alkoholin ohella on näillä näkymin tulossa pian - ainakin otsikoiden perusteella -
rikoslainvastaisesti kieltoon kuten epäilemättä myös eläinrasvojen, suolan… ja tällä menolla lopulta kanelin ja sitruunapippurinkin käyttö. Saunanlämmityksestä puilla nyt puhumattakaan. Köh-köh.. savua pökkää! Virkamiehille lisää töitä siinä toki järjestyy.. Kukahan muuten heidänkin palkat maksaisi, kun yksityinen puoli on vain alati pienenemässä..? Kannattaa funtsia.

Kannattaa siis ainakin lopettaa tupakointi (tupakointia harrastaakin enää meistä vain noin 15 %) ja viinan kittaaminen.

Mutta kannabiskin oltiin ainakin aiemmin nykyhuumassa jo kovin sallimassa, vaikka se kuitenkin on usein ensiaskel vahvempien aineiden käyttöön..

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hei!

Mitä mieltä olette mediasta nykyään? Onkos se täysin hallituksen vallassa vai onko kyse vaan epäpätevyydestä? Vai toimiiko se kenties hyvin? Teen blogissani aiheesta kyselyn. Tarkoitus olisi saada "kansan" ääni enemmän esiin ja varsinkin nähdä miten yhtenäinen/hajonnut ääni on. Poikkeaako ihmisten käsittelemä kuva olennaisesti siitä, minkä media meille syöttää?

Media on toiminut hieman erikoisella tavalla viime aikoina ja syy saattaa olla hallituksen ohjeistuksessa, yleisestä leimaamisesta sekä puhtaasi vaimentamisen kulttuurista. Kuitenkin juuri kriisien aikana kriisiviestintä on äärimmäisen tärkeää. Mikä on median rooli nykykriisien aikana? Mihin sen kannattaa keskittyä? Onko se vapaata tai hallittua? Luotatko siihen? Vasta näihin kysymyksiin kyselyssä:

https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/10/ky...

Sibil
https://sibilpolitical.wordpress.com/
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/
http://sibilyanev.vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset