Markku Huusko

Juha Sipilän sisäinen demari paljastui

  • Pääministeri Juha Sipilä esiintyi eilen menestystä janoavalle yleisölle Slushissa. Kuva: Linda Pelkonen
    Pääministeri Juha Sipilä esiintyi eilen menestystä janoavalle yleisölle Slushissa. Kuva: Linda Pelkonen

Teknologia-alan yrittäjänä menestynyt Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avasi eilen nuorten kasvuyrittäjien vuosittaiseksi pyhiinvaelluskohteeksi nousseen Slush-tapahtuman (#Slush2015) Helsingissä. Paikalla parhaillaankin jatkuvassa teknointoisten bisnesihmisten kohtaamisessa on väkeä sadasta maasta.

Aikamoinen paikka ylistää, mistä suomalainen koulutusjärjestelmä ja yritteliäisyys on tehty.

Suomalainen voi kavuta Kainuun peräkyliltä diplomi-insinööriksi, kansainvälisesti pärjääväksi yrittäjäksi ja onnistuneen yrityskaupan kautta taloudellisesti riippumattomaksi miljonääriksi. Kaiken sen päälle voi nousta jopa maan pääministeriksi koko kansaa yrittäjyyteen innostamaan.

Suomen pääministerillä on upea henkilökohtainen tarina!

Mutta koska suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu itsensä kautta kertominen tai ylipäätään innostavat henkilökohtaiset menestystarinat ja täällä pitää myös keskustalaisen olla riittävän sosialidemokraatti, hän ei tekemisiään Slush-väelle avannut kuin vaatimattoman pintapuolisesti.

Sipilä sanoi: ”Minulle henkilökohtaisesti on palkitsevaa olla täällä, koska olen johtanut ja omistanut useita start up -yrityksiä ja työskennellyt it-sektorilla suurimman osan työelämääni”.

Tylsää!

Paradoksaalista on, että rehellisellä ja kovalla työllä tienatut miljoonat ovat pääministerille poliittinen painolasti, vaikka hän lahjoittaa rahojaan myös hyviin tarkoituksiin. Ne ovat enemmän uhka kuin mahdollisuus koko hänen alkiolaiselle puolueelleen.

Niinpä Sipilä pitää miljoonansa piilossa. Hän on siirtänyt pörssiosakeomistuksensa pankissa niin sanottuun sopimuskuoreen. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä, kuinka monta kymmentä niitä on vai mennäänkö peräti sadan paremmalle puolelle.

Toisin on asian laita jo etelänaapurissamme Virossa. Siellä menestyminen ei ole syntiä. Esimerkiksi sadan miljoonan euron tienaamisesta puhutaan kunnioittavaan sävyyn, kuten Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves eilen Slushissa teki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Pekka Heliste

Kova työ on suhteellinen käsite .OECDn tilastojen mukaan mitä vähemmän tekee työtä, sen tuottavampaa se on

http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=LEVEL

Jos hyvätuloisuus olisi suhteessa tehtyihin työtunteihin niin Kreikka, Mexico, Chile olisivat maailman rikkaimpien joukossa

Samoin kahta , kolmea duunia painavat köyhät olisivat rikkaita.Mutta kun eivät vaan edelleen köyhiä

Ei työn määrä ratkaise hyvätuloisuutta

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niin, työn määrä ei ratkaise hyvätuloisuutta. Eikö suurin osa porukasta ole muuten noilla Slush-festareilla "töissä?" Liput maksoivat kuulemma 400 euroa, tuskin sitä ihan joka työtön maksaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei työn määrä hyvätuloiseksi itsessään tee, mutta koulutuksen ja/tai kekseliäisyyden sekä ahkeruuden avulla voi yltää vaikka mihin. Juha Sipilä on esimerkki poikkeuksellisen menestyneestä suomalaisesta. Hänen menestyksensä yksi taustatekijä on Suomen erinomainen ja taloudellisesti varsin tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä peruskoulusta korkeampiin oppilaitoksiin.

Pekka Heliste

Kuten tuo OECDn tilasto kertoo, ei menestykseen päästä suurilla työtunneilla.

Päinvastoin kannattaa tehdä vähän töitä, mutta tuottavasti

Pekka Heliste

Yritysjohatjan "työt " ovat usein näennäisiä esim Hesari esitteli yhden toimarin kalenteria.

Se oli täynnä lasten kuskaamista harrastuksiin/harrarstuksista

Tai esimieheni, englantialinen tj tuli öhin klo 10.00, kirjoitteli alle sihteerin pöydälle kantamia papereita, lähti klo 12.00 lounaalle tuli klo 14.00 takaisin ja lähti klo 15.00 ratsastamaan

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #11

Jos joku tj toimisi päivittäin kuten tuossa kuvaat, on ilmeinen vaara, etteivät yrityksen omistajat kauaa tuon tyyppistä toimintaa katsele. Jos tj on itse omistaja ja tekee tuollaisia työpäiviä, ei hän nähtävästi kuitenkaan itselleen potkuja anna.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #12

Hyvin ovat menestyneet vähäisestä työmäärästä huolimatta

HS tutki tj tuottavuutta aj puoet tj olivat saaneet aikaan kurssin laskun puolet lisänneet .Mutta ei se vaikuttanut jatkuvuuteen, kenkää tuli hyvillekin ja toisaalta negatiivista arvoa pitkään tuottaneetkin saivat jatkaa

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"OECDn tilastojen mukaan mitä vähemmän tekee työtä, sen tuottavampaa se on"
Vähän ennen työttömyyttä on työ tuottavin, lohdullista!

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Aihetta sivuten - en bisnesmaailman kuvioita tunne, niin kertokaa joku on startup-konsepti pähkinänkuoressa vain "meillä on liikeidea, antakaa meille rahaa"?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on esimerkiksi yksi vauhtiin päässyt suomalainen startup-yritys konsepteineen esittelyssä:

http://yle.fi/ylex/uutiset/ruokapalvelu_wolt_on_me...

Yle: Wolt nimetään usein esimerkkinä hyvin toimivasta startup-yrityksestä, ja sen kasvutarina onkin kuin kasvuyrittämisen oppikirjasta.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Markku - minulla on kyllä erilainen kuva Juha Sipilästä... ei se sankarin kuva. Ei mitään ihmisenä häntä vastaan mutta ei todellakaan ole vienyt Suomea eteenpäin... päinvastoin.

Syitä tähän löytyy mm. täältä - terveiset Paskaloskan päälavalta (Slushin eteläinen sisäänkäynti), jossa somettelijoitten joukko kasvoi kasvamistaan. oli pakko lopettaa kun ääni menee käheäksi tunteen palossa ja kylmässä;-)

Voihan Sipilä olla myös köyhempi kuin yleisesti luullaan?

Josa rahaa on niin luulisi olevan muutoskykyä ihan erilailla kuin on näytöt olleet -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2063...

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Vielä - väärässä pelissä menestyminen tuottaa uskoa omaan menestysstrategiaan (incl. Tekes ja muu valtion interventio) ja se ei tuota syvää yhteiskunnallista kokonaisuuden ymmärrystä

Aika loogista.

Kun on seitsemän vuoden lama niskassa niin agenda ei saisi olla sata vuotta vanha.

Kirjoitin tästä jo ennen vaaleja että Juha Sipilä ei ole se joka pystyy Suomea uudistamaan.

Vastavoima on sen vahvempi mitä enemmän junttaa etenkin tässä jutussa.

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Enpä löytänyt enempää sisäistä kuin ulkoistakaan sossua Huuskon Sipilä-kirjoituksesta. Sipilä on syntynyt Vetelissä ja tullut ylioppilaaksi Puolangalla. Edellinen on kirkonkylä Keski-Pohjanmaalla ja jälkimmäinen kirkonkylä Kainuussa, ei siis mikään peräkylä. Onko Huusko syntynyt kehä 3:n sisällä, jolloin kaikki ulkopuolella oleva on Kainuuta ja peräkylää ja mainitut lauseet siten suoraa vi**uilua Sipilälle ja samalla kertaa monille muille, minullekin. Olen DI , syntynyt Haapavedellä Pohjanmaalla ja elänyt lapsuuteni osin lotta-opettajaäitini mukana Aunuksessa, myöhemmin napapiirin takana Sieppijärvellä, ylioppilaaksi Kemissä, opiskelu lähinnä Helsingissä. Sekin lienee Huuskon mielestä tuomittavaa.
Demareita tunnen riittävästi, jotta tiedän mistä puhun. Saneerasin ja johdin heidän Paasipaino-lippulaivaansa kymmenkunta vuotta demariproffani pyynnöstä kunnes hyppäsin oman yrityksen peräsimeen. Mihinkään puolueeseen en kylläkään ole jäsenenä kuulunut.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei ole tarkoitus kettuilla kenenkään synnyinseudulle tai kasvuympäristölle vaan arvostan suuresti sitä, että suomalainen voi ponnistaa mistä tahansa maan kolkasta valtakunnalliselle tai jopa kansainväliselle huipulle, jos vaan tahtoa ja kykyä piisaa.

Itsellänikin on juuria Kainuussa ja Pohjanmaalla, ja tunnen erityistä rakkautta noita seutuja kohtaan. Maakuntien miehiä siis olen, Lohjalta enimmikseen kotoisin. Hieno paikka sekin, kuten kaikki muutkin suomalaiset paikkakunnat.

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Jäi mainitsematta, ett Paasipainoaikanani oli myös kelpo riistäjä eli Graafisen työnantajaliiton hallituksen jäsen.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kyllä nämä USAn Aplen ja Facebookin kehittäjät tekivät tosi pitkää päivää ennenkin homma alkoi tuottamaan. Mitä tulee työtuntien määrään vuodessa niin kyllä sillä on merkitystä koska USAn kansantulo vuodessa henkilöä kohden on melko tarkalleen sen verran isompi verrattuna Eurooppaa kuin heidän tekemänsä vuotuinen työaika. Eli he tekevät samalla teholla työtä ennemmin työ tunteja kuin Euroopassa tehdään ja siksi tuottavuus on parempi samoin työllisyys.

Pekka Heliste

Kreikkalaiset tekevät enemmän työtunteja kuin usalaiset.Miksi Kreikka on köyhempi ?

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Huusko: "Mutta koska suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu itsensä kautta kertominen tai ylipäätään innostavat henkilökohtaiset menestystarinat ja täällä pitää myös keskustalaisen olla riittävän sosialidemokraatti, hän ei tekemisiään Slush-väelle avannut kuin vaatimattoman pintapuolisesti."

On siis "sosialidemokraattista" olla puhumatta rikkauksistaan ja kätkeä ne vain salaisiin kuoriin ja veroparatiiseihin.

Jos niin on, hallituksessa on enemmänkin "sosialidemokraatteja", nimittäin Anne Berner ja Lenita Toivakka. Kumpikin on esiintynyt viime aikoina hyvin "sosialidemokraattisesti" vaieten, kun pelkäävät lehdistön kysymyksiä.

Hyvin "sosialidemokraattinen" oli tämän päivän eduskuntakeskustelussa myös sote-ministeri Hanna Mäntylä, joka ei puhunut mitään - vaikka keskustelun aiheena oli sote.

Demarit eivät ilmeisesti ennen vaaleja esiintyneet tarpeeksi "sosialidemokraattisesti", kun saivat kaikkien aikojen rökäletappion.

Käyttäjän Janikajanoja kuva
Jani Kajanoja

Siis vihjataanko tässä nyt, että Sipilän omistusten piilottaminen on vain suomalaisen vaatimattomuutta eikä puhdasta oman edun tavoittelua tai verojen välttelyä? Kaikki on tietysti mahdollista, mutta taidan edelleen uskoa jälkimmäiseen...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sipilä ei mielellään tuo harvainaislaatuista taloudellista menestymistään esiin, mikä voi johtua vaatimattomuudesta, äänestäjien pelosta tai jostain muusta.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kreikkalaiset ovat laiskoja eli työn tahti on huono ja jos lautasten kantaminen turistien pöytään on yleisin ammatti niin ei voi olla insinöörien palkka. Mitä vähemmin maassa on teollisuutta sitä pienempi on ansiotaso ei palveluista elävä maa missään ole korkean elintason maa.

Pekka Heliste

Teollisuus on pieni työllistäjä kaikissa maissa.Automaatio ja massatuotanto ovat muuttaneet maailman

Kiinassakin työvoiasta ain n 10-15 % on teollisuuden palveluksessa

Jajoku Luxemburg ja Hollanti elävät palvelujen veinnistä, eivätkä ne ole köyhiä eivätkä tee pitkää päivää

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Kyllä Hollanti on todella korkeasti teollistunut maa on philips ja autoteollisuutta tulpaaneita viedään ympäri maailmaa . Kuljetuspuoli on melko isoa maalla on iso laivasto ja myös maantieliikenne on iso ja tosi ahkeraa yritteliästä porukka.elikkä yksityisektorin ja julkisen sektorin tasapaino on hyvä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Huusko ja Jani Kajanoja, #22.
Pääministeri Juha Sipilä ei ilmeisesti halunnut Slush-messuilla esiintyä rahamiehenä, koska hänen rahansa ovat piilossa verotukselta ja koska hänen hallituksensa ministerit Anne Berner ja Lenita Toivakka ovat juuri joutuneet suurennuslasin alle ja ikävään julkisuuteen veroparatiisikytköksistään.

Demarien vaalimenestystä huhtikuussa haittasi osaltaan se, että Antti Rinne ja Lauri Ihalainen olivat verotietojen mukaan Katainen-Stubbin "sekametelisoppahallituksen" suurituloisimmat ministerit.

Demarien kivenä kengässä on edelleen myös se, että Eero Heinäluoma valtiovarainministerinä poisti varallisuusveron. Sen seurauksena varallisuustiedot eivät ole enää olleet mukana verotilastoissa. Ökyrikkaat ovat päässeet aina marraskuun alussa naureskelemaan kulman takana, kun muka valtakunnan rahakkaimmat on vedetty lehtien lööppeihin.

Ilpo Martikainen

En tunne yhtään yrittäjää, joka pärjäisi palkansaajan työtunneilla. Itse perustin yrityksen 1978 tehtyäni sitä ennen kaksi vuotta tuotekehitystä iltaisin muun työn ohella. Tällä hetkellä työllistämme vähän toista sataa henkeä ja viemme 4/5 tuotannosta noin 70 maahan. Vuoteen 2010 mennessä olin ollut maailmalla myyntimatkoilla yhteensä noin kahdeksan ja puoli vuotta, enkä tietenkään ollut meillä ainoa siinä työssä. Kun luen ja kuuntelen monien poliitikkojen puheita siitä, että kaikkien pk-yritysten kannattaa mennä Kiinaan, siellä on isot markkinat, tai että pitää tehdä parempia tuotteita, jotka käyvät maailmalla kaupaksi, en voi kuin ihmetellä, miten kevyesti näitä juttuja heitellään. Yrityksen ja tuotteiden luominen ja vakiinnuttaminen markkinoilla on tuskallisen hidasta ja riskialtista työtä, mistä useimmilla ammattipoliitikoilla ei ole mitään käsitystä. Joku tähdenlento ei tätä asiaa muuksi muuta. Slush on erinomainen tapahtuma ja kertoo, että toivoa on. Meidän tulisi tehdä kaikkemme, että mahdollisimman suuri osa noista aloittavista yrityksistä säilyisi hengissä ja pystyisi työllistämään.

Pekka Heliste

Hammaslääkärini on yksityisyrittäjä.
Kerran puudutusta odotellessa keskustelimme työajoista.
Hän kertoi tekevänsä 7 tunnin päivää.
He miettivät apulaisena kanssa pitkään olisiko joskus tullut tehtyä pidempi päivä mutra sellaista ei muistanut.

Tai tuttavani on liikkeenjohdon konsultti,siis yrittäjä. Hän on ravannut työpäivien määrän 100 päivään vuodessa ja pitää siitä tiukasti kiinni

Tai lähipiirissä oleva yrittäjä tekee nelipäiväistä viikkoa kun haluaa hoitaa neljää lastaan

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Tuntuu turhalta väitellä työajoista jokasella tuntuu olevan tuttava joka tekee lyhyttä päivää ja joka tekee pitkää päivää, nämä yksittäistapaukset eivät koknaisuudessa merkitse mitään. Täytyy verrata samalla kehitystasolla olevia maita ja myös elinkeino rakenne pitää olla samanlainen. USA ja Saksa ovat suurinpiirtein samalla kehitystasolla USA jonkinverran edellä mitä tulee esimerkiksi lääketutkimukseen ja innovaatioihin tietojenkäsittelyssä. USAn kansantulo asukata kohti on isompi johtuen vuotuisen työajan pituudesta.Sitten jos varrataan Saksaa ja Ranskaa joiden maantieteellinen siainti on molemmilla tosi hyvä niin Saksa hakkaa Ranskan mennen tullen johtuen pidemmästä vuotuisesta työajasta toki myös ahkeruudesta.Tuttava pariskunta meni vuodeksi Kanadaan mies on insinööri ja vaimo kidurgi, molemmat tekevät 10 tuntista työpäivää joka oli heille pienoinen yllätys. Koreammin koulutetu tekevät USAsa ja Kanadassa yleisesti pitkää päivää en tiedä johtuuko se siitä että koulutus on kallista mutta jokatapauksessa koulutus maksaa maksoi se kuka hyvänsä veromaksajat tai henkilö itse, kyllä kallista konettakin pyritään käyttämään mahdollisimman paljon samoin pitäisi henkilön jonka koulutus on maksanut paljon. Onko tehty vertailuja ammattiin valmistumis ajoista Suomen ja kilpailiamaiden välillä,ei kai me siinäkin olla jumbo sioilla.

Pekka Heliste

Väärin , Saksassa tehdään keskimäärin vähemmän töitä per työllinen kuin Ranskassa

Saksa 1371 , Ranska 1473 tuntia per työllinen vuonna 2014

USAkin työtunnit per työllinen ovat laskussa, vuonna 2000 1836 , vuonna 2014 1789 tuntia per työllinen

https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

BKT ero Saksan ja USAn välillä syntyy pääosin tuottavuuseroista

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_hour_worked

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Ihmettelen vähän tätä tilastoa kun Amerikkalainen rengasvalmistaja( en nyt muista sen nimeä) oli aikeissa ostaa Ranskasta rengasvalmistajan niin tehtaalla vierailun jälkeen haukkuivat työmoraalin alinpaan helvettiin . Kaksikertaa päivässä oli yli puolentunnin kahvitauot ja ruokati oli kahdentunnin luokkaa. Kun Jenkit kummastelivat asiaa niin tehtaan johto vastasi että täällä vai on sellainen tapa. Onkohan kysymyksessä erillainentapa mitata työaikaa eli Ranskassa ruokatunti lasketaan työajaksi? Juttu oli Kauppaledessä muutama vuosi sitten. Amerikkalais omisteissa autotehtaissa USAsa tuottavuus on selvästi alle Saksan sen siaan Japanilaisomisteissa ja Korealaisissa on parempi kun ovat alkaneet puhtaalta pöydältä ja on erillaiset tyehto sopimukset. Se muuten näkyy myös myynnissä ulkomaalais merkeistä eniten on juuri Japanilaisia ja Korealaisia eurooppalaisia on hyvin vähän ja Renskalaisia en ole nähnyt ensimmäistäkään olen tosin käynyt siellä vain kaksi kertaa, eli noin kolme viikkoa josta Kanadassa nelisen päivää.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Mexico ja Chile ovat kehitysmaita ja niissä on yleensäkin pitkät työpäivät ja niin lämmintä että ei siellä Erkkikään pysty tekemään keskipäivällä tehokkasti työtä. Pitävät siestaa 2-3 tuntia päivällä ja jos lasketaan työaikaan vain tehdyt tunnit niin uskon että työaika ei ole niin pitkä . Sama koskee Kreikkaa.

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Ihmettelen vähän tätä tilastoa kun Amerikkalainen rengasvalmistaja( en nyt muista sen nimeä) oli aikeissa ostaa Ranskasta rengasvalmistajan niin tehtaalla vierailun jälkeen haukkuivat työmoraalin alinpaan helvettiin . Kaksikertaa päivässä oli yli puolentunnin kahvitauot ja ruokati oli kahdentunnin luokkaa. Kun Jenkit kummastelivat asiaa niin tehtaan johto vastasi että täällä vai on sellainen tapa. Onkohan kysymyksessä erillainentapa mitata työaikaa eli Ranskassa ruokatunti lasketaan työajaksi? Juttu oli Kauppaledessä muutama vuosi sitten. Amerikkalais omisteissa autotehtaissa USAsa tuottavuus on selvästi alle Saksan sen siaan Japanilaisomisteissa ja Korealaisissa on parempi kun ovat alkaneet puhtaalta pöydältä ja on erillaiset tyehto sopimukset. Se muuten näkyy myös myynnissä ulkomaalais merkeistä eniten on juuri Japanilaisia ja Korealaisia eurooppalaisia on hyvin vähän ja Renskalaisia en ole nähnyt ensimmäistäkään olen tosin käynyt siellä vain kaksi kertaa, eli noin kolme viikkoa josta Kanadassa nelisen päivää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset