Markku Huusko

Uskokaa nyt edes Sauli Niinistöä

  • Turvapaikanhakijat ovat kokonaan eri asia kuin terroristit, tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti.
    Turvapaikanhakijat ovat kokonaan eri asia kuin terroristit, tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti.

Pariisin synkkä viikonloppu sai uskontojen ja kulttuurien välille riitaa kylvävät propagandistit liikkeelle Euroopassa, myös Suomessa. Mitä muuta syyllisyydestään kertonut murhaajaorganisaatio Isis olisi voinut toivoa?

Väkivaltaista jihadismia tutkinut Juha Saarinen arvioi viikonloppuna Uudelle Suomelle olevan todennäköistä, että iskuilla on pyritty polarisoimaan eli jakamaan eurooppalaisia yhteiskuntia leireihin, joiden välillä on jännitteitä.

Monet propagandistit kytkivät iskut Eurooppaankin tänä syksynä osuneeseen pakolaisten vyöryyn. Tähän on vaikuttanut osaltaan se, että yhdeltä pariisilaiselta murhapaikalta on löytynyt passi, jonka uskotaan kuuluvan turvapaikanhakijalle.

Tutkija Saarisen mukaan tämäkin voi olla tarkoitettua. Hänen mielestään Pariisin iskuissa on elementtejä, jotka viittaavat siihen, että yhteyttä turvapaikanhakijatilanteeseen on pyritty luomaan.

Kotimaisia selkäydinreaktioita ja äärinäkemyksiä nähtiin viikonvaihteessa myös täällä Puheenvuorossa, mistä seurasi tekstien hyllyttämisiä ja ulosheittoja.

Pariisin terroritekojen kytkeminen turvapaikanhakijatilanteeseen on mietityttänyt myös tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä. Hänen mukaansa suomalaisilla ei ole syytä pitää maahan saapuneita turvapaikanhakijoita potentiaalisina terroristeina.

”Turvapaikanhakijat ovat kokonaan eri asia kuin terroristit. Asenteita heitä kohtaa ei ole tämän vuoksi syytä muuttaa”, Iltalehti raportoi Niinistön sanoneen lauantaina.

Viisaita sanoja, tasavallan presidentti Niinistö.

Mutta kuulevatko kohkaajat ja propagandistit?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (197 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Niinistö on yksiselitteisesti väärässä, tämän tietävät mm. turvapaikkatutkintaa tekevät viranomaiset. "Turvapaikanhakijoiden" joukosta löytyy jatkuvasti äärijärjestöihin ja sotarikoksiin kytkeytyneitä henkilöitä.

Fakta on, että ihmisten hallitsematon massavaellus ympäri eurooppaa on turvallisuusriski. On suoranaista valehtelua väittää muuta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Niinistö on erittäin oikeassa sanoessaan, että "turvapaikanhakijat ovat kokonaan eri asia kuin terroristit".

Iskujen päätekijät olivat jotain ihan muuta kuin turvapaikanhakijoita paitsi ehkä yksi heistä. Tässä yksi juttu aiheesta: http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/139895-tilanne-pa...

Tässä muita uutisjuttuja Pariisin iskuihin liittyen: http://www.uusisuomi.fi/aiheet/pariisin-iskut

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Iskujen päätekijät olivat jotain ihan muuta kuin turvapaikanhakijoita paitsi ehkä yksi heistä."

Niin että iskujen tekijät olivat muita kuin turvapaikanhakijoita, paitsi ne jotka olivat turvapaikanhakijoita? Melko kryptistä logiikkaa.

Ja ei, tämä(kään) ei tarkoita sitä että kaikkia turvapaikanhakijoita pitäisi käsitellä potentiaalisina terroristeina.

On kuitenkin melkoista pään puskemista pensaaseen kieltäytyä edelleen ymmärtämästä, että satoihin tuhansiin kohoava Eurooppaan tulijoiden joukko ei ole mikään homogeeninen viattomien ja hädänalaisten massa, vaan noin isoon ihmisryhmään mahtuu väistämättä väkeä erilaisin taustoin ja motiivein.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #5

Ei kukaan ole työntämässä päätään pensaaseen. Pakolaiskriiisi on suuri inhimillinen tragedia, joka on on osunut Syyrian naapurimaiden lisäksi myös Eurooppaan. Totta kai suuriin massoihin mahtuu monenlaista kulkijaa. On myös totta, että alkuun Euroopassa oltiin ihmeissään uuden ilmiön edessä, mutta nyt ollaan saatu tilannetta haltuun.

Turvallisuusviranomaiset ovat Suomessa ymmärtääkseni hyvin kartalla siitä, minkälaista potentiaalisesti vahingollista porukkaa rajojemme sisällä on. Tuskinpa hekään siitä riemastuvat, että jotkut täällä lietsovat eripuraa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #9

No kyllä tuollainen "Turvapaikanhakijat ovat kokonaan eri asia kuin terroristit." -hokeminen on melkoista pään pensaaseen tunkemista. Tai no, ennemminkin epätoivoinen mielenmuokkausyritys tilanteessa jossa viestiä ei enää osta kuin harva.

Turvapaikanhakijat eivät ole yhtäsuuruusmerkeissä terroristin kanssa. Vaan kun väistämättä turvapaikanhakijoiden joukossa on myös terroristeja, niin on turha väittää etteivät asiat mitenkään liittyisi toisiinsa.

Ja ihan yleisesti, jos kerran hyväksymme sen, että matkallaan Kanarialle Fylli-täti 88v pistetään metallinpaljastimen läpi, Fyllin kalsarikassi läpivalaistaan ja Fylli joutuu antamaan vesipullonsa pois, ettei Fylli vain kaappaa tai räjäytä lentokonetta, niin miten ihmeessä se voi olla rasistista kohkaamista ehdottaa että rajan (joko Suomen tai Schengen-rajan) ylittävien suhteen olisi jonkinlainen kontrolli päällä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #22

Eipä näytä sinulla olevan kaksinen luottamus valtiomme johtoon, mutta noin voit toki demokratiassa ajatella. Oletko ihan varma, että presidentti Niinistöä uskoo vain harva? Sinuako sitten uskoo useampi?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #49

2 taisi olla tp-passeilla tulleita. Eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun tp-kanavan kautta on joku tero yrittänyt Schengen-alueelle.

Tietenkään tp-hakijat eivät ole sama asia kuin terot. Tietenkin teroja yrittää myös tämän kanavan kautta Schengen-alueelle. On iso haaste, miten rekisteröimättömiä tai väärennetyillä passeilla tunkevia tero-tapauksia voidaan seuloa asiallisesta tp-tulijajoukosta.

Niinistö-korttiin vetoaminen on melkoisen kevyttä. Sauli Niinistö ei ole kaikkien alojen asiantuntija, ja myös mahdollisesti joskus väärässä.

Lipponen ja Niinistö eurojäsenyydestä 1998
https://www.youtube.com/watch?v=Diu6dY6x6sM

Niinistö eurosta 2014
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180024-...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #49

Epätoivoisella viittasin kyllä joidenkin muiden kuin Tasavallan Presidentin sanoihin. Niinistö lausui juuri ne ainoat sanat, joita valtionpäämieheltä voi tilanteessa odottaa ts. Kehotti ottamaan rauhassa.

Toisaalta, Niinistöltä on kyllä tullut turvapaikanhakijakysymykseen myös toisenlaisia kommentteja, jotka eivät jostain merkillisestä syystä ole ylittäneet Uuden Suomen "uskokaa edes Niinistöä" -kynnystä.

Usko valtiojohtoon, erityisesti presidentti Niinistöllä on siis ollut koko ajan ollut kohdillaan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä Vastaus kommenttiin #9

Eli turvapaikanhakijavirrat tuovat mukanaan turvallisuusuhkia ja terroristeja? Vai oletko erimieltä?

Kukaan ei väitä kaikkien olevan vaarallisia.

Sepetius Kangas Vastaus kommenttiin #24

Minä olen! Turvapaikan hakijat ei ole yhtään vaaralisempia kuin muutkaan maahantulijat. Kaikkia mahtuu kaikkeen. Ja en pelkään Suomessa olevia ulmaalaisia. Eniten minua huolestuttaa täällä olevat ääriliikeet ja niiden suojissa majailevat ihmiset. Niissä on moninkertainen uhka. Siinä mielessä turvapaikan hakijat eroittuvat muista, että heillä oikeastaan ei mitään vaan joutuvat olemaan meidän suomalaisten armoilla. Useimmilla ei ole makdollissutta ollut otttaa mitään mukaansa useimmat on vielä joutuneet jättämään peheensä sinne koska ovat katsoneet heidän olevan edes kotimassa jonkinlaisessa suojassa. Suurinta osaa heistä on kohdeltu huonosti matkan varrella. Useat ovat kuulleet niistä jotka ovat kuolleet tässä kaaosmaisessa paossa. Sitä en koskaan kiellä etteikö suomen n. 8500 pakolaisen joukossa ole varsin monenlaista vaeltajaa. Mutta niin jokapaikassa samassa määrässä ihmisiä joiden ajatusmaailma eroaa varsin paljon valtavirrasta. Siitä nämä esim pakolisten keskinäiset kahnaukset johtuu. Mutte eninten minua ihmetyttävä useiden Suomalaisten asenteet, Varsinkin nuorten. Mutta koskaa ennen he eivät ole tälläisesta vissiin edes kuulleet Tosiasiassa Suomi otti sodan jälkeen 450 000 evakkoa tänne ja selvisi siitäkin. Heidän saamistaan en puhu mitään se olisi haavojen aukirepimistä kantasuomalaisilta.. Kyllä pakolaisten kanssa aina pärjätää Mutta muutamien Suomalaisten kanssa ei!

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä tässä on koko EU päät niin syvällä pensaassa että juuret alkaa kasvaa jo maahan

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #9

"On myös totta, että alkuun Euroopassa oltiin ihmeissään uuden ilmiön edessä, mutta nyt ollaan saatu tilannetta haltuun."
---
Miten journalisti voi näin kirjoittaa, kun Suomen SPR jo v. 2012 valmistautui jopa 80.000 tulijan vastaanottoon?
https://rednet.punainenristi.fi/sites/rednet.mearr...

Juuri tässä suhteessa sisäministeri on täysin laiminlyönyt oman hallinnonalansa vastuut.
Esim. Mikko Wennberg paljasti koko viranomaisketjumme amatöörimäisyyden US-blogissaan. Ei US voi sivuuttaa tällaisia, sillä ne on julkaistu US-alustalla.
http://wennberg.puheenvuoro.uusisuomi.fi/204582-ha...
Sitä paitsi tilanne ei ole "hallussa", vaan EU-Schengen on yhä hajomisriskin varjossa.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #5

Kohkataan nyt sitten toistaiseksi parhaalla esiin tuodulla faktalla. Libanonilaisen ministerin näkemyksiä siirtolaisista:

"You may have, let's say, 2 per cent that are radicals."

"We have had [radicals] also with our camps here. You find 2 per cent - 3 per cent of them."

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/islamic-...

Solakivi iski asian tärkeään ja karvaaseen ytimeen, joten toistan sitä: tulijat eivät ole homogeeninen porukka. Motiivit voivat vaihdella. Pahinta on, että kaksi kolmesta tulijasta on nuoria miehiä, potentiaalisimpia terroristeja. Voimmehan toki ummistaa silmät, koska olisi epäkohteliasta epäillä ja tutkia kaikkia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #5

Tästä yhdestä turvapaikanhakijasta on melkoisen paljon kuvamateriaalia matkallaan. Kuvat vuodettiin lehdille hyvin pian iskujen jälkeen. Passi löytyi asemiehen vierestä. Passi on ollut tarkoitettu löydettäväksi, reitti on luotu selvitettäväksi.

Isis ei tarvitse pakolaisia, että terroristit saadaan kohteisiin. Terroristi oli koulutettu Syyriassa tätä yhtä tehtävää varten. Ei koulutettua terroristia lähetetä varmistamattomalla kumiveneellä Eurooppaan. Miten terroristi on Kreikkaan päätynyt, on edelleen selvittämättä. Kreikka-jälki on tarkoituksella rakennettu Isisin viesti.

Matti Kolehmainen

Tällainen vähättely "paitsi ehkä yksi" on kuvottavaa ongelman vähättelyä. Miksi enää uskoa näitä ongelman vähättelijöitä enää pätkääkään? Eikös yksikin "siantuntija" pitänyt sitä yhtäkin turvapaikkaterroristia satuna? Tilanne on nyt se, että jälleen kerran kansalle tuputettu informaatio (agenda) on osoittautunut vääräksi ja nyt sitten vain yritetään vääristellä lisää, että kansa uskoisi. Sehän kyllä vaan on niin, että joka kerran keksitään, sitä aina epäillään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #41

Verkko on siitä metka, että täällä voi valita, mitä tiedotusvälineitä ja siellä esiintyviä asiantuntijoita, bloginäkemyksiä tai keskustelupalstoja uskoo.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Turvapaikanhakijat pakenevat terroristeilta, joten on eettisesti aika arveluttavaa puuhaa niputtaa heidät samaan pakettiin näiden tekijöiden kanssa. Se ei myöskään vaikuta järin loogiselta päättelyltä, mutta tietysti tunteillahan näitä keskusteluita pääosin käydään.

Juuri nyt jokaisen tulisi kantaa vastuunsa siitä, että ääri-islamistinen ideologia ja sen toteutuminen ei saisi enempää jalansijaa Euroopassa.

Tällä ei tarkoiteta pelkästään kantaväestöä, vaan myös muslimiyhteisöillä on oma vastuunsa. Kantaväestön tulisi pitää malttinsa ja pidättäytyä kaikesta vihapuheesta sekä jokaisen muslimin silmittömästä tuomitsemisesta, kun taas muslimien tulisi käydä syvempää dialogia viranomaisten kanssa ja tunnistaa mahdolliset uhkatekijät yhteisöistään jo etukäteen. Jotkut Suomeen saapuneista irakilaisista turvapaikanhakijoista ovatkin jo tarjonneet apuaan viranomaisillemme radikaalien tunnistamisessa.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206598-pari-...

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #61

Turvapaikanhakijat eivät kyllä kai kaikki pakene terroristejä?
Ja se että hakee turvapaikkaa ei tee kenestäkään vielä pakolaista, vaan turvapaikkahakemuksen jälkeen aletaan selvittämään onko turvapaikanhakija oikeutettu pakolaistatukseen vaiko elintasopakolainen.
Lisäksi ISIS on kertonut lähettäneensä pakolaisten joukossa 4000 terroristiä Eurooppaan ni tiiä sit ketä uskoa...
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/isis_salakulj...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #88

No älä nyt ainakaan usko tuollaista kertomusta jonka lähteenä on itse sylttytehdas.

http://www.fiia.fi/fi/blog/462/satu_terroristeista/

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #115

No tuolla sun sylttytedas kirjoitti näin:
"Kirjoitushetkellä syyskuussa ei ollut vielä yhtään todisteita ISIS-taistelijoista turvapaikanhakijoiden joukossa. Tutkijana analyysi on perustettava mahdollisimman pitkälti tosiasioihin, ei pelkkiin luuloihin ja tuntemuksiin. Siksi kirjoitin, että ”tarina näyttää tämän hetkisen tiedon valossa olevan pelkkää satua.” Se kohta tekstistä ei sisältänyt arviota tulevasta, vaan ainoastaan toteamuksen syyskuussa vallinneesta tilanteesta ISIS:in väittämän suhteen."
Marraskuu on jo tainnu muuttaa käsityksiä ja voimme oppia joulukuussa lisää. Toivottavasti ei mene joulu pilalle...

Pelolla pelotteluhan on kaikkein parasta ja siksi kai Suomalaiset lehdet jätti tukematta näyttävästi sananvapautta käyttänyttä Charlie Hedbo julkaisua, Vanhanen pyyteli vielä anteeksi mikä oli nöyryytys Suomelle ja sananvapaudelle.
Tällä mun koti-no-go-lähiössä koristi iso "je suis Kouachi" teksti ku yhet muslimit pisti sen toimituksen kylmäksi. Göteborgissa ISIS on jo pakolaisten kimpussa.
Mä olin viime viikolla käymässä tossa meiän sporttijuottolassa ja ku olin lähössä ni kävin sanoon yhelle mun naapurille morot. Tästä naapurin pöydässä istu joku musta kundi(tai kaikki ne oli) ja se alko jupiseen mulle, ja mua ei olla ikinä katottu niin murhaavasti johon naapuri tuumas, et älä kuuntele tota. Eli oliko hän kamoissa, rasisti vai joku ISIS jäsen? En ole kehannu naapurilta sitä kysyä, mutta kyllä nämä ongelman vähättelyt on nyt myrkkyä.
Ei nämä kaikki naapurit nimittäin saa elää vapaata elämää vaikka vapaassa maassa asuvatkin...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #131

En minä mitään vähättele. 4000 taistelijaa on vain eri asia kuin kaksi tai kolme.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki Vastaus kommenttiin #134

Toivottavasti arviosi on oikea.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen Vastaus kommenttiin #61

Olen kanssasi yhtä mieltä, että muslimien pitää Suomessa huolehtia entistä paremmin omista uskovaisistaan, jotta radikalisoitumista ei tapahdu tai radikaalit eivät pääse tänne värväämään joukkoja. Vastuu kaikilla tässä asiassa. Muslimijohdon on oltava valppaana. Lähipiirissä useita, jotka ovat tulleet 1980-luvun lopulla, kunnollisia ja mukavia ihmisiä. Uusi polvikin kasvatettu kunnollisia työssä käyviä kansalaisia.

Olen tänään miettinyt kovasti miten ja miksi radikalisoituminen saa alkunsa. Köyhyys ei ole ainut syy, silloin omissa suvuissamme olisi ollut syytä radikalisoitumiseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Auringonkukan siementen joukossa voi yksikin risiini olla hengenvaarallinen syöjälleen.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #137

No onhan meillä kotimaassakin niitä yksittäisiä tapauksia ja potentiaalisia tulee lisää, kun taas avohoitoa säästösyistä laajennetaan.

Pekka Pylkkönen

Siinä samaa mieltä että se tosiaan on turvallisuusriski ja on päätöntä väittää ettei se lisää väkivallan uhkaa Suomessa ja Euroopassa. Se on aivan sama mitä akatemiatutkijat ovat mieltä jos turvapaikanhakija osallistuu satojen teurastamiseen. Tutkija pitää panna vaihtoon jos hän haluaa elää säkissä.

Toisaalta kyse on miljoonista ihmisistä jotka pakenevat konflikteja. Heilläkin on ihmisarvo.

Meidän tehtävämme on punnita millaisia riskejä siedämme ja minkä arvoiseksi katsomme lajitovereidemme elämän. Sen hokeminen että uhkaa ei ole tai sitten että ne tulevat tänne terrorisoimaan, raiskaamaan ja syömään sossussa on ihan päätöntä. Melkein kaikki tulevat tänne sotaa pakoon eivätkä ikinä aiheuta harmia, mutta joukossa on aivan varmasti myös tulevia terroristeja. Tämän kanssa meidän on elettävä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Maailmassa on elettävä kussakin ajassa. Takavuosikymmeninä uhat olivat erilaisia kuin nyt, oltiin sitten melkein missä maassa tahansa. Elämme jatkuvasti kansainvälistyvässä Suomessa, vaikka löytyy heitäkin, jotka sen kieltävät.

Meidän poliitikkojemme ja viranomaisten pitää tehdä työtä sen eteen, että kansalaisten turvallisuudentunne säilyy. Kyllä he parhaansa tekevätkin, vaikka verkkokohkaajat pyrkivät tuota työtä mitätöimään sen minkä ehtivät.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Muuten pitkälti samaa mieltä Pylkkösen kanssa, mutta korjattakoon, että vain osa pakenee sotaa. Osa haluaa parempaa elintasoa tai muuta vastaavaa. Seikkailijoitakin on varmasti mukana.

Jos 2/3 tulee jatkossa Suomessakin saamaan hylkäävän tp-päätöksen, kuten nyt näyttää, enemmistö on muuten vain matkalla. Se tarkoittaisi yksinkertaisesti laskien, että 750.000 Eurooppaan tulleesta puoli miljoonaa ei ole varsinaisesti turvattomia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #17

En olisi noin jyrkkä. Toivottomalta näyttävä tulevaisuus on liki yhtä hyvä syy lähteä liikkeelle kuin hengenvaara. Meidän näkökulmasta niiden välillä voi toki hyvinkin olla ratkaiseva ero.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #17

Joskus hieman hämmentää se, että väheksytään sitä, millaista kurjuutta on Irakissa, Syyriassa tai Afganistanissa, vaikka varsinaiset sotatoimet eivät päivittäin kaikkia kansalaisia koskisikaan. On pulaa leivästä, lääkkeistä jne.

Kai aika moni haluaa pois noista oloista, kuten halusi Euroopasta ensimmäisen maailmansodan ja siihen liittyvien myllerrysten jälkeen? Esimerkiksi Suomesta ja Venäjältä lähti melkoinen joukko sisällissodan hävinneen puolen edustajia muille maille, kun elämisen edellytykset näyttivät surkeilta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #46

On hyvä yrittää ymmärtää niitä syitä, minkä vuoksi matkaan on alunperin lähdetty. Ei Irak ja Libya olleet mitään maita, joissa ihmiset asuvat hiekkamajoissa ja tanssivat lambadaa verisen taljan päällä illat läpeensä. Ne olivat korkean elintason diktatuureja, jotka pommitettiin kivikaudelle. Nyt puolet maista ovat eri sissiliikkeiden hallitsemana. Pommitukset ja itsemurhaiskut, nekään eivät ole aivan vieraita. Aina ei ollut näin. Tulevaisuus on tuhottu.

En missään nimessä väitä, että humanitaarista apua tai turvapaikanhakijakriisiä olisi hoidettu oikein. En sinne päinkään. Näissä asioissa on munattu pahemman kerran jo vuosikausien ajan. Tarjoamamme apu ja toimenpiteet ovat olleet tehottomia ja kalliita. Ennen kaikkea äärimmäisen byrokraattisia. Minä itse olisin toiminut toisin. Ja kuten tänään blogitekstissänikin ehdin jo toteamaan, nämä ilmaiskut ovat luoneet vain lisää terroristeja.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että ihmisiä kuuluu auttaa - tavalla tai toisella. En myöskään voi syyllistää näitä nuorukaisia siitä, että he tavoittelevat parempaa elämää. Eikö jokainen ihminen tee niin? Samasta syystä minä muutin aikoinaan Ouluun ja sieltä sittemmin Helsinkiin. Nyt asun Saksassa.

Ja kun sanotaan, että sieltä tulee vain nuoria partamiehiä, niin väärillä raiteilla tässäkin mennään. Voitte nimittäin olla varmoja siitä, että omaiset tulevat perheenyhdistämisen nojalla perässä. Ennen puhuttiin vielä ankkurilapsista, mutta nykyään, kun reitti on niin paljon vaarallisempi, matkaan lähetetään mieluummin nuoria ja terveitä miehen alkuja.

Matti Kolehmainen Vastaus kommenttiin #46

Normaaliin ihmisluontoon kuuluu alkaa parantamaan itse niitä oloja. Laiskat ja saamattomat ihmiset lähtevät etsimään niitä kauempaa mahdollisesti löytyviä lihapatoja, jotka toiset keittävät. Ennen vanhaan oli vain se riski, että lihapadalle ei päässytkään.Logiikkasi mukaan olisi Suomenniemikin jäänyt asumattomaksi kun täällä taisi alussa olla vähän vaikeaa. Varmaankin Saksalaistenkin olisi tullut jättää Saksa pysyvästi toisen maailmansodan jälkeen? En ole kuullutkaan, että Suomesta 1.maailmansodan jälkeen lähtivät elätettäväksi jonnekkin. Valittivatko he tarjotusta puurosta? Kai sinulla on tieto siitäkin?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #70

No mutta sieltähän tuli varsinainen keittiöpsykologi paikalle. Töiden perässähän ihmiset ovat aina liikkuneet. Ja kyllä minä uskon, että töistä ja uudesta alusta monet turvapaikanhakijatkin haaveilevat. Suomenniemi asutettiin, koska täällä ei ollut kilpailua - tai ainakin se oli pienempää. On totta, että täällä oli karut olot, mutta täällä oli samaan aikaan myös turvallisempaa. Ensimmäisenä saapuivat metsästäjät, jotka seurasivat jäänreunaa ja muuttivat sen mukana kaiken aikaa pohjoisemmas.

Puurojupakkaan en ala ottamaan sen enempää kantaa, koska en ole sitä seurannut. Kuinka moni valitti muonituksistaan ja minkä vuoksi, en tiedä. Muita typeriä argumentteja?

Matti Kolehmainen Vastaus kommenttiin #72

Siis minkä töiden perässä Suomeen tullaan? Sanopa se viisastelija? Ennen todellakin mentiin niihin maihin missä oli työpaikkoja, nyt mennään sinne missä elannon saa tekemättä mitään.
Vai asutettiin Suomenniemi aikoinaan kun täällä oli turvallisempaa? Minä kun olen lukenut, että jos ylävirrasta tuli lastuja niin lähettiin kirveen kanssa lopettaan se lastun teko.
Yritä hyvä mies keksiä jotain parempaa, että et täysin nolaa itseäsi.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #94

Luuletko oikeasti, että ihmiset Syyriassa tai Irakissa seuraavat aktiivisesti Suomen työttömyyslukuja ja siitä käytävää debattia? Odota niin kerron sinulle, eivät muuten seuraa. Tunnen jonkun verran maahanmuuttajia täältä Saksasta, ja monelle on ollut varsin musertava kokemus, kun ensinnäkin työlupaa saa odotella vuositolkulla, ja sitten kun sen saa, niin töitä ei ole tarjolla.

Onnekkaimmat saattavat löytää 400 euron minijobin, mutta siihen se yleensä sitten jääkin. Heidän kotimaissaan on aika lujassa usko siitä, että Eurooppaan tarvittaisiin valtavasti työvoimaa - että töitä olisi kaikille, koska väestömme on vanhaa ja ikääntyy huimaa vauhtia. Tavallaan saamme syyttää näistä käsityksistä vähän itseämmekin, kun eri instanssit EU:ta, YK:ta ja IMF:ää myöten ovat tätä kaiken aikaa julistaneet.

Mitä toiseen argumenttiisi tulee, niin minä viittaan yleisesti tunnustettuihin historiallisiin tekijöihin, kun taas sinä viittaat kuulopuheisiin. Ei täällä enää kovin montaa ihmistä voi olla, joiden muisti riittäisi mesoliittiselle kaudelle (tai kivikaudelle) saakka. Tuskin yhtään. Mistä nämä ensikäden kokemukset ja kuulopuheet ovat sitten kotoisin? Ensimmäiset ihmiset saapuivat pohjoiseen 20 000 vuotta sitten. Suomen asuttaminen ajoitetaan yleensä ajanjaksolle 9 000 - 7 500 eaa.

Varmasti eri heimot saattoivat olla väkivaltaisiakin toisiaan kohtaan, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että täällä ei ollut yhtäkään heimoa ennen kuin ensimmäiset tänne tulivat. Tämä nyt on muutenkin jo niin paljon aiheen vierestä, että en välttämättä jaksa pidemmälle edes mennä. Todennäköisesti Mattikin on sen verran lukenut mies, että ymmärtää Suomen olleen jääkaudella osittain kokonaan jään peitossa.

Kyllä tässä nyt nolaa itseään joku aivan muu kuin minä.

Matti Kolehmainen Vastaus kommenttiin #103

Siis väität pokkana, että tämä älypuhelinporukka ei tiedä etukäteen Suomen työtilannetta? Luulen heidän tietävän sen liiankin hyvin. Siis sen, ettei heidän tarvitse edes tehdä töitä Suomessa ja rahaa lyödään näppiin. Hauskoja väitteitä. Välillä tulijat ovat joidenkin juttujen mukaan niin moniosaajaa että, mutta taas toisaalta väitetään, etteivät he edes tiedä mitään Suomesta, mutta sinne pitää ehdottomasti päästä.
Ei tarvi lukea vanhaa mesoliittisen ajan Uutta Suomea kun ymmärtää, että kaikkina aikoina ihmiset ovat taistelleet resursseista. Tärkeitä resursseja oli kivikauden aikaan hyvät metsästysmaat, joita ei suosiolla jaettu ulkopuolisten kanssa. Tähänkin aikaan meillä on käytössämme rajalliset resurssit, joiden pelkäksi hyödyntäjiksi on todella järjetöntä antaa virrata jatkuvasti uusia käyttäjiä. Se, että Saksa haluaa jälleen kerran saada maansa sekaisin, ei ole mitenkään meidän asia.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #46

Minulle riitti nähdä millaisissa olosuhteissa katulapset vaikka Kosovon Pristinassa elivät. Sen jälkeen on suututtanut aivan *elvetisti kun täällä joku kehtaa väittää kärsittävän köyhyydestä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #71

Minäkin olen Pekka reissannut yli 30 maassa ja se kurjuus, mitä maailmalla kohtaa, ei ole lainkaan verrannollista vauraampien eurooppalaisten käsitteelliseen köyhyyteen. Tietysti kaikki on aina suhteellista, ja jokainen kokee oman köyhyytensä subjektiivisesti peilaamalla omaa varallisuutta ympäristöönsä. Tästä syystä en ole aivan varma, että onko sitä edes mielekästä vertailla eri maiden väestöjen kesken.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #74

"kurjuus, mitä maailmalla kohtaa, ei ole lainkaan verrannollista"

Monin osin on vaikea verrata ylipäätään. Miten on vanhuksen kanssa, joka syö vain puuroa pienillä tuloillaan, mutta asuu kotonaan? Jep, seinät on ympärillä, mutta siinä se.

Syyt ja seuraukset myös vaihtelevat. Meilläkin on tuhansia asunnottomia. He elävät kurjuudessa. Moni alkoholin takia, mutteivät kaikki.

Perusongelma ei kuulkaas ole meidän syy. Perusvika on se, etteivät rikkaat anna köyhissä maissa omistaan muille. Vaikka me keräisimme kaikki miljardit köyhien maiden niukkuudessa elävät tänne, perusvika säilyisi. Olisi helpompi korjata se vika, eikä muutattaa maailmaa tänne.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #108

Tätä minä juuri tarkoitin, kun sanoin, etten ole aivan varma onko köyhyyttä edes mielekästä vertailla eri maiden väestöjen kesken. Kokemus on aina subjektiivinen ja ympäröivä yhteiskunta vaikuttaa tähän kokemukseen merkittävästi. Suomessakin on köyhyyttä ja asunnottomuutta. En suinkaan väittänyt, että maailmalla vallitseva köyhyys ja eriarvoisuus olisi meidän syytä. Mitenpä se nyt meidän syytämme voisi olla?

En myöskään sanonut, että elintasopakolaisiksi kutsuttuja onnenonkijoita tulisi ottaa tänne. Mielestäni on hyvä, että joidenkin maiden turvallisuustasoa on päivittetty, sillä olen henkilökohtaisesti täysin tällaista järjestelmän hyväksikäyttöä vastaan.

Sanoin, että on hyvä ymmärtää niitä syitä, jonka vuoksi ihmiset lähtevät. Mielestäni näitä ihmisiä ei voi syyllistää siitä, että he jättävät kotimaansa ja lähtevät paremman elämän toivossa Eurooppaan, kun me kerran pidämme kaikki ovet sepposen selällään. Poliittisia päättäjiä sen sijaan voi syyllistää siitä, että he ottavat nämä henkilöt vastaan, vaikka finanssikriisissä edelleen kamppailevalla Euroopalla ei ole tällä hetkellä minkäänlaisia edellytyksiä työllistää tai integroida heitä. Ja siitä, että he ovat mainostaneet työvoimapulaa Euroopassa, joka ei selvästikään pidä tällä hetkellä paikkaansa.

Oikeastaan emme edes ole enää siinä pisteessä, että voisimme sanoa liikkeelle lähteneille ihmisille, ettemme pidä heistä tai ota heitä vastaan. Pakolaiskriisiä on hoidettu tähän asti hyvin leväperäisesti, eikä sitä ole otettu sen vaatimalla vakavuudella. Tuudittauduttu ajatukseen, että kyllä se kohta loppuu. Nyt tulisi alkaa etsimään ratkaisuja kriisiin, ja uskonkin että moni asia tulee muuttumaan.

Joka tapauksessa vihapuheilla ja notkean rasistisella retoriikalla tästä tuskin tullaan selviämään, vaan tarvitaan yhä tiiviimpää yhteistyötä eri valtioiden - ja ennen kaikkea etnisten ryhmien välillä. Myös yhteisistä pelisäännöistä Euroopan tasolla tulisi keskustella enemmän. Ja ihan näin sivuhuomautuksena vielä, että luen itseni maahanmuuttokriittiseksi realistiksi, mutta rasisti minä en ole.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #74

Hyvä, matkailu avartaa ja panee asioita mittasuhteisiin.

Tulonjaosta keskustelu on tärkeä asia, mutta ainakin itse näen aina punaista kun siellä ruvetaan käyttämään köyhyysretoriikkaa. Tulonjaosta voi puhua myös ilman sitä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #46

"Joskus hieman hämmentää se, että väheksytään sitä, millaista kurjuutta on Irakissa, Syyriassa tai Afganistanissa"

Kysymys oloista noissa maissa on toinen kuin se, otammeko sieltä lähteneitä vastaan ja kuinka paljon.

Auttamiseen liittyy niin paljon syitä ja seurauksia, etten itse ajattele vain yksioikoisesti auttamishalun/hyvyyden näkökulmaa. On laskettava rahat ja mietittävä mihin ne riittävät. On mietittävä, mikä tapa auttaa eniten käytettävissä olevaan rahaan nähden. (Pakolaisten vastaanotto on tavoista kallein ja siten vaikutuksiltaan heikoin. Lisäksi sillä voi olla runsaasti haittavaikutuksia, siksi sitä tulisi pitää vasta viimekätisenä apuna.)

On lisäksi huomioitava autettavien ongelmien syyt. Ei ole harvinaista, että autettavan ongelmat johtuvat lopulta osin autettavasta itsestään. Siinä määrin, missä näin on, on apu jälleen rakennettava niin, ettei sillä vain hetkellisesti korjata seurauksia vaan autetaan pysyvästi itsenäistymään.

Väitetty kurjuus Irakissa on arvioitava kiihkottomasti, eikä raflaavien mielikuvien perusteella. Nyt niin tehtiin ja Suomi tiukensi kantaansa muiden Pohjoismaiden suuntaan.

Länsimaissa ajattelua aiheesta haittaa ymmärtämättömyys toisen näkökulmasta. Kuvitellaan, että ymmärrän toista, kun kerran haluan auttaa, mutta se perustuu vain oletukseen/veikkaukseen toisen tilanteesta. Se pohjautuu ehkä toisen tarinaan tai uutisiin. Joskus tarina ei ole totta ja esim. irakilaisten osalta näin on ilmeisen usein.

Mikä pahinta, näille tulijoille on valehdeltu. He luulevat liikoja Suomesta. He päätyvät työttömiksi työttömien kansoittamaan maahan. He päätyvät uuteen kurjuuteen, nyt "kultaisessa häkissä". Ongelmat tulisi sen sijaan ratkaista siellä missä ne ovat. Vastaavasti meillä luullaan liikoja Suomesta.

PS. Suomesta muutettiin 1887-1930 lähinnä Pohjanmaalta Amerikkaan. Työttömyyden takia mentiin maahan, jossa työtä oli. Loppuaikana myös muualta Suomesta. Sisällissodan jälkeen vain vuonna 1923 muutti enemmän, muina vuosina ennen ja jälkeen maltillisemmin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Maailmassa on kuitenkin yksi valtio, josta kansalaiset eivät pakene massoittain, nimittäin Pohjois-Koreassa on onnistuttu rakentamaa luja sisäinen rauha.

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen Vastaus kommenttiin #17

Mikko, olisikin niin, että ne jotka eivät saa turvapaikkaa lähtevät maasta. Käytäntö on muodostunut sellaiseksi, että ne jotka eivät saa turvapaikkaa saavat kuitenkin oleskeluluvan toissijaisen suojelun tarpeen nojalla. Käytännössä siis n. 80 % saa jäädä maahan, vaikka turvapaikkastatuksen saavat vain kolmannes. Jos jollain on parempaa tietoa oikaiskoon minua.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #132

Puhut varmaankin pakolaisasemasta, mitään turvapaikkastatusta ei ole olemassakaan. Viime vuonna yli puolelle turvapaikanhakijoista ei myöskään myönnetty oleskelulupaa millään perusteella.

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen Vastaus kommenttiin #139

Karo, kiitos vastauksesta. Turvapaikkastatus on sama asia kuin pakolaisasema. Tiedätkö, mitä tapahtui niille ihmisille, jotka eivät saaneet oleskelulupaa Suomesta? Ovatko he edelleen maassamme, vai onko heidät saatu poistumaan todistetusti maastamme?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Propagandasodassa on sanoma, informaatiota ja sekaan on sekoitettu tarkoituksellisesti disinfomaatiota. Lisäksi tarvitaan niitä, jotka sanoman toistaa. Näitä kutsutaan hyödyllisiksi idiooteiksi.

Isis on menettänyt jopa 90 % taistelijoistaan. Suuri osa pyhään sotaan osallistuneista on turhautunut. Isisin lupaukset eivät ole olleet sellaisia, joilla taistelijat on houkuteltu. Sotamenestys ei myöskään ole vastannut odotuksia.

Kun taistelijoista on kadonnut suurin osa, Isis on ajautunut vaikeuksiin. Pariisin iskut ovat osa Isisin selviytymistaistelua. Isis tarvitsee syrjäytyneitä, radikalisoitumisprosessi on pitkä. Pelon kylvämisellä pyritään saamaan epävarmat, pelokkaat ja radikaalit vastavoimat liikkeelle. Kun siirtolaisten keskuuteen leviää havainto, että Eurooppa on heitä vastaan, saadaan lisää syrjäytyneitä ja radikaaliin toimintaan valmiita taistelijoita.

Sinä Petri Mäkelä, olet Isisin propagandan uhri. Olet Isisin propagandan väline: hyödyllinen idiootti.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Turvapaikanhakijoihin kritiikittömästi linkittävä taustanetsintätaipumus on tosiaankin yksisilmäistä, ja taas kerran myös faktojen valossa yksinkertaisesti väärin. Toisaalta presidentti Niinistö muistutti viikko pari sitten teemaan liittyen myös toisesta nyt yhtä relevantista seikasta ihan yhtä suorin sanoin: Maassa maan tavalla! Tämä aiemmin myös Urpilaisen ja muidenkin maassaolokriittisten lausuma vanha totuus taitaa liittyä Pariisin terrorismiyksittäistapaukseen turvapaikkapolitiikkaa olennaisemmin.

Kotoutuksessa on siis ollut ongelmia mannermaallakin päin, kun jo pidempään maassa olleet (toki vain muutama yksittäisyksilö) eivät toisessa tai kolmannessa polvessakaan ole täysin omaksuneet keskeisimpiä eurooppalaisia arvoja. Siis pysyvämmän ilmiön ja ongelmatiikan kanssa ollaan tässä tekemisissä kuin jonkin ajallisesti rajatun pakolaiskriisin tai turvapaikanhakijatulvan kanssa.

Eivätkös nämä Pariisin terrori-iskut olekin tavallaan ihan eurooppalainen kotikutoinen kotoutuspoliittinen ongelma? Mediaotsikoissakin sanotaan ihan selvästi, että tähän asti tunnistetut seitsemän tappajaa ja oletettu pääsuunnittelija ovat lähes kaikki joko 'ranskalaisia tai belgialaisia' pariisilaismiehiä ja brysselinlähiöläisiä jalkapallopoikia. Kaikkien nimetkin vaikuttavat suurin piirtein samankielisiltä vaikkeivätkään lukioranskan perusteella ihan tutuimmasta päästä olekaan. Flaaminkielisiltäkään eivät näytä eivätkä saksaankaan juuri viittaa paitsi yhden etunimi Samy, joka muistuttaa edesmenneen kantasuomalaisen laulajankin nimeä, ks. http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/velje...

Muistaakseni Niinistö puhui myös tiedustelun tehostamisen tarpeesta Supon näkemystä tukien. Ainakin Saksan ja Britannian tiedustelut ovat jo ilmoittaneet vahvistavansa resurssejaan oletettavasti erityisesti nettiseurannan alueella. Suomessakin on kerrottu tällaisen tarpeen olemassaolosta (!) kansalle. Uutisen ja tiedon julkistaminen ajoituksineen on sinällään varmaankin harkittua, meillä eri syistä painottuen kuin asiaan jo entuudestaan kohtuudella panostaneissa maissa. Niissä halutaan paitsi lisää kättäpidempää, myös viestiä viholliselle että tosissaan ollaan, Suomessa päästä tyydyttävään alkuun ennen kuin on todella myöhäistä.

Meillähän on poliittisesti epäkorrektia hyväksyä ylipäätään viranomaisten tarkkailevan potentiaalisia rikollisia, mutta suosittua syyllistää sitten jälkeenpäin jonkin katastrofin jälkeen, kun ei ole tehty mitä muka olisi voitu. Kadun kansalainen voi nykylakien mukaan tehdä vaikkapa terroristien aikeista netissä kutakuinkin yhtä syvällistä valvontaa kuin turvallisuusammattilaiset ilman muiden maiden armopalatietoja konsanaan voisivat.

Olen itse esimerkiksi jo loppukesästä havainnut enemmän kuin heikkoja signaaleja ihmissalakuljetusbisneksen ja rasistisen liikehdinnän sekä turvapaikanhakijoiden julkiprovosoivan käytöksen kytköksistä jonkinlaisen eskalointiverkoston suuntaan. Joku vetelee hallitsemiaan kärjistämisnaruja, ja ehkäpä myös Pariisin iskuihin liittyvä montenegrolaismiehen pidätys Saksassa kalashnikov-lasteineen sekä terroristin Serbiassa käyttämä passi kertovat perinteisesti Venäjä-mielisten maiden ja putinistisen hybridisodantoimijoiden yhteistyöpotentiaalista...

Miksi aina oletetaan, että terrorismin vastatoimien tulisi kohdistua ylipäätään vain äärimuslimeihin? Mukana tarkoituksellisessa terrorineskaloimiskuviossa on luultavasti merkittävästi muitakin, kuten esimerkiksi ääriortodoksikristittyjä ja ateistiputinisteja. Hyvä olisi nähdä myös propagandististen Venäjän hymykampanjatoimien ja al-Assadin tukemisen ohessa Isistä vastaan tehtyjen pikkuiskujen toinen puoli. Luomalla ja ruokkimalla pakolaisuutta lieveilmiöineen Venäjä voi korostaa omaa asemaansa myös sen mahdollisena suitsijana ja kumppanina sitä vastaan. Sillä tavoin Kreml voisi vesittää lännen pakoterintaman motivaation ja saada hyväksynnän anschlusseilleen Ukrainassa ym. http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206580-saks...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Veikko Savolainen, hienoa havainnointia ja olet minun mielestäni osunut koko ongelman ytimeen.

Radikalisoitumisprosessi on monipolvinen syy-seuraussuhteiden verkko. Ihmiset, jotka syrjäytyvät, helposti myös uhriutuvat. Syrjäytyneille ja jo syrjäytymisvaarassa olevien uhriutumista on helppoa ruokkia: "et voi pärjätä, koska eurooppalaiset eivät anna sinulle mahdollisuutta." Siitä ei ole pitkä matka havaintoon, että eurooppalaiset vihaavat sinua ja ovat vihollisiasi. Kun uhriutumisesta tulee kollegiaalista, vaikutus kertautuu ja saamme uuden terroristisukupolven.

Radikalisoitumisprosessia vauhdittaa myös valtaväestön syrjäytyneet, radikalisoitumisuhan alla olevat nationalistit. Näiden iskut siirtolaisia kohtaan vahvistavat toisen radikalisoitumisprosessia. Terroriteot ovat taas omiaan vauhdittamaan nationalistien toimintaa. Molemmat liikkeet kasvavat toisen kasvun kautta. Molemmat ovat yhtä turmiollisia.

Kuten havainnoit, terrorismin vastatoimien ei tule kohdistua yksin ääriainekseen. Monilla eri tahoilla on tarvetta kehittää prosessia. Toimien on kohdistuttava syrjäytyneisiin ja radikalisoitumisuhan alla eläviin, niin valtaväestöön kuin siirtolaisiinkin.

Tärkeintä on saada kotoutuminen oikeasti käyntiin. Kotoutumisprosessin on oltava muutakin kuin korulauseita kattokruunujen loisteessa. Kotoutumisprosessin onnistumiseksi voidaan tarvita myös maahanmuuton rajoittamista. Nykyisellään näyttää, ettei resurssimme riitä kunnolliseen kotouttamiseen. Työmäärä on aivan valtava.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskon, että kohkaajat ja propagandistit kuulevat tasavallan presidentti Sauli Niinistön sanat ja samalla toivon, etteivät terroristit niitä kuule.

Olisi nimittäin todella hämmentävää, jos pääministeri Juha Sipilän kotiinsa kutsumat turvapaikanhakijat paljastuisivat terroristeiksi, toki yksittäistapauksiksi "pakolaisten vyöryssä".

Nykymaailmassa kun on syytä varautua ihan mihin vaan, jopa pahimman varalle.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksalaisen Die Weltin politiikan toimittaja Richard Herzinger kirjoittaa tämän päivän jutussaan, että olisi rikollisen naiivia ignoroida sitä, että terroriorganisaatiot käyttävät hyväkseen tilaisuutta soluttaa taistelijoitaan pakenevien sodan uhrien joukkoon.

Herzingerin mukaan olisi kuitenkin itsepetosta siirtää ongelma siihen suureen turvapaikanhakijoiden enemmistöön, joka tosiasiassa hakee turvaa, ja kuvitella, että turvapaikanhakijoiden torjuminen suojaisi islamistisilta kuolemanpartioilta.

„Zu ignorieren, dass Terrororganisationen die Gelegenheit nutzen, Kämpfer unter die flüchtenden Kriegsopfer zu mischen, ist sträflich naiv. Das Problem jedoch auf die überwältigende Mehrheit der tatsächlich Schutzsuchenden abzuwälzen und sich einzureden, die Abschottung vor ihnen entziehe uns dem Zugriff islamistischer Mordkommandos, ist affektgeleiteter Selbstbetrug.“

Die Welt 16.11.15 – „Wir sind dazu verdammt, diesen Krieg zu gewinnen“, http://www.welt.de/debatte/kommentare/article14887...

Vaikka ei olisi hakemassa uskoa sen enempää maallisiin kuin muihinkaan auktoriteetteihin, kokeneen Herzingerin näkemystä voi pitää järkevänä. Juuri islam vetoaa moniin suomalaisiin ilmeisesti juuri tämän auktoriteettiuskon takia – tarve uskoa auktoriteeteihin yhdistää.

Passista - Vaikka terrori-iskussa ruumiin vierestä löytynyt passi olisi väärä tai väärennetty, sormenjäljet lehtitietojen mukaan täsmäävät johonkuhun, joka on rekisteröity Kreikassa turvapaikanhakijaksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei kai sitä kukaan kiistä, että terroristiorganisaatiot pyrkivät käyttämään tätäkin tilannetta hyväkseen. Ilman muuta, koska ihmisiä on paljon liikkeellä ja Euroopassa on ollut uudessa tilanteessa vähän pasmat sekaisin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että turvapaikanhakijoihin pitäisi alkaa suhtautua kuin potentiaalisiin terroristeihin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yksikään terrori-iskuihin osallistunut ei ole tullut Ranskaan pakolaisten joukossa. Yksi oli jättänyt turvapaikkahakemuksen. Iskuun osallistuneet oli tuotu eri reittejä pitkin, reittien selvittäminen on edelleen kesken.

Herzinger on oikeassa siinä, että Isis tarvitsee pakolaisia. Heidän joukkoonsa tarvitaan soluttautujia. Soluttautuneiden tehtävänä on huolehtia, että syrjäytyneet siirtolaiset saadaan radikalisoiduiksi. Jotta soluttautuja voi onnistua, hänen tulee olla yksi heistä. Soluttautujien lisäksi tarvitaan agitaattoreita. Agitaattorit pestaavat sekä uusia soluttautujia ja uusia taistelijoita. Heidän ja soluttautuneiden tehtävänä on ruokkia uhriutumista ja saada aikaan tilanne, jossa siirtolaiselle on helppo uskotella, että syy hänen vaikeuksiinsa on eurooppalaiset, jotka eivät anna hänelle mahdollisuutta.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Roskaa.

Reuters reports that fingerprints from one of the suicide bombers behind the attacks at the Stade de France in Paris matched the prints of a man registered in Greece in October.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/f...

Two of the Jihadis sneaked into Europe via Greece by posing as refugees and being rescued from a sinking migrant boat - and survivors say one of the attackers was a WOMA
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3318379/Hu...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #60

Juuri tätä osaahan tällä hetkellä selvitetään. On selvää, että terroristit jättivät tarkoituksella itsestään jälkiä Kreikassa. Edelleenkään ei tiedetä, millä tavalla nämä ovat Kreikkaan tulleet. Kuvat on otettu tarkoituksella ja ne on vuodettu tietoisesti heti iskujen jälkeen.

Iskujen tekijät on koulutettu Syyriassa ja koulutuksen jälkeen lähetetty Eurooppaan toteuttamaan koulutettua tehtävää. Ei näitä koulutettuja iskijöitä ole lähetetty varmistamattomalla kumiveneellä. On selvää, että jos hän on ylipäätään kumiveneellä tullut, vene on ollut varmistettu saattajilla. Voi ihan yhtä hyvin olla, että hän on tullut Kreikkaan muuta kautta, mutta soluttautunut joukkoon rannassa.

Pakolaisia ei tarvita, että iskujen tekijät saadaan kohteisiin. Pakolaisia tarvitaan, että saataisiin uusia taistelijoita.

On päivänselvää, että Kreikka-jälki on tarkoituksella tehty. Isis on halunnut antaa kuvan, että pakolaisten mukana lähetettäisiin terroristeja. Jos Eurooppa sulkee ovensa ja pakolaiset pysäytetään Turkkiin leireille, Isis on voittanut.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #69

"Isis on halunnut antaa kuvan, että pakolaisten mukana lähetettäisiin terroristeja."

Tottakai rajalla ilmoittautuvat turvapaikanhakijaksi. Rajavartija saattaisi estää tulemasta jos terroristin statuksella yrittäisivät Eurooppaan päästä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #116

Kun terroristit haluavat tulla, he tulevat liikematkalle tai turisteina tai vierailemaan ystävän luona. He voivat väärentää passin ja mennä Ranskaan halutessaan Saksan kansalaisena.

Terroristi ei ilmoittaudu turvapaikanhakijaksi vain siksi, että pääsisi maahan. Hän voi hyvin lentää sinne ykkösluokassa.

Olet Jarmo jo nyt nielaissut Isisin syöttämän madon.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #69

Roskaa. Reitti oli esitelty tuossa jälkimmäisessä jutussa. Muuten niin levotonta, että annanpa lisäkeskustelun olla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #124

Uutistoimisto Reutersin mukaan reitti on kerrottu, mutta viranomaiset selvittävät kertomuksen luotettavuutta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #60

@60. Juhani.

Juha Vuorinen ollessaan 2 vuotta Maltalla. Niin pakolaisilta loppui bensa ennen Maltan rannikkoa, niin Malta meni pelastusveneen Papukaija Pumin kanssa sinne, muttei kuitenkaan auttamaan vaan laittamaan vähän bensaa, kompassin ja osoittamaan suuntaa sinne Italiaan. Perään huudettiin vaan onnea matkaan.

Maltalla kun ei olisi ollut rahallisia kykyjä vastaanottaa näitä turvapaikanhakijoita. Sellainen luoto Malta on. Kaikkine kierouksineen.

Haluaisinpa paljastaa vähän enemmän, mutta se kannattaisi lukaista ostamalla Juhalta kirja.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kotimaista lehdistöä on nyt vaikeaa enää uskoa, kun joka puolella yritetään sulkea kommentointeja. Niinpä suuntaan sitten ulkomaisten lehdistöjen sivuilla lukemassa.

On ollut paljon sellaisia uutisointeja, mitä kotimaiset eivät ole kirjoittaneet yhtään mitään vaikka niiden uutiskynnys pitäisi olla ylittynyt täälläkin.

Enkä ihan usko, että Saulillakaan olisi viime käden tietoa ja pitäisi häntäkin uskoa? Presidentti on pelkkä titteli kuten kaikki muutkin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Uskoisin Presidentti Niinistön olevan informoiduin henkilö Suomessa mitä tulee turvapaikkahakijoiden tilanteeseen, tuskin hän lämpimäkseen näkökantojaan julkisuuteen esittää.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Uskoisin Presidentti Niinistön olevan informoiduin henkilö Suomessa mitä tulee turvapaikkahakijoiden tilanteeseen.."

Varmasti näin on, mutta toisaalta hänellä ei ole muuta mahdollisuuttakaan kuin rauhoitella kansaa parhaansa mukaan. Pelko siitä, että kansan suhtautuminen turvapaikanhakijoihin muuttuisi liian pelokkaaksi tai aggressiiviseksi on aina mahdollista. Toivon mukaan niin ei koskaan käy.

Jokainen järkevä ihminen toki ymmärtää, että näin suurien ihmismassojen joukkoon on helppo soluttautua myöskin niiden, joiden paperit ja aikeet eivät ole täysin puhtaat. Siihen pelkoon emme voi mennä mukaan, sillä kuitenkin valtaosa heistä on oikeasti hätää kärsiviä ihmisiä, joita voimme ja pitää auttaa.

Suomalainen lehdistö on kyllä melkoisen arkaa kaikelle oikeutetullekin kritiikille, kun vertaa sitä vaikka nyt saksalaisiin lehtiin ja tv:n dokumentteihin. Se varmaankin herättää monissa myöskin itsestään pelkoa, jos ei tiedä missä oikeasti mennään. Mitä salataan ja mistä ei saa puhua.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@36.

Kaija, sitä olen aiemmin yrittänyt huomauttaa, että estämällä toisia mielipiteitä ei luoda kuin enemmän lietsontaa. Lietsomisella tarkoitan sitä, että ihmiset eivät enää voi varmasti tietää ja että radiot, TV:t sekä lehdistöt saattavat puhua kuin eräs propagandaradio Saksassa ministerinsä kanssa aikoinaan. Toista mieltä ei saanut olla.

Minä muistan varsin hyvin, kun Irakiin päätettiin jälleen hyökätä ja syöstää Hussein vallasta. Perusteluksi kävi mahdolliset joukkotuhoaseet. Sitä julisti Bush nuorempi ja siinä liittolaisena Tony Blair. Irakin kukistuessa ei löytynyt minkäänlaisia merkkejä joukkotuhoaseista ja kuten joku yksi ruotsalainen asetutkija Irakissa uskalsi olla eri mieltä lausuessaan joukkotuhoaseiden olleen ehkä perättömiä tietoja. Hän sai potkut virasta.

Jälkeen päin kävi ilmi, että nämä johtohenkilöt vetosivat tietämättömyyteen, kun joku niille raportteja totena esitteli Irakista.

Lehdistöhän tässä itsensä soppaan on tunkenut. Muistetaan myös massiiviset EU-mainonnat 90-luvulla.

EDIT: Yksi kammottava kirjainpuutteiden lisäykset tehty.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mitä muuta näiltä äärioikeistolaisilta propagandisteilta voisi odottaakaan? Kun jihadistit iskevät aletaan vihjailla siitä miten kaikkien (muslimi) turvapaikanhakijoiden kulku pitää estää, sillä potentiaalisia terroristejahan he kuitenkin ovat!

Siitä passista vielä:

"...(one Egyptian passport-holder initially believed to be an assailant turned out to be an injured victim). They will then need to be certain that the passport’s carrier was the same as the passport’s legitimate owner."

Maltti on valttia on näille propagandisteille tuntematon sanonta.

Muokkaus: Ai niin, he ovat myös terroristien hyödyllisiä idiootteja.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Meidän pitää tiukentaa asenteitamme. Euroopan päättäjiä kohtaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onko perussuomalaistenkin johto mielestäsi jo osa "mukasuvaitsevaistoa", kuten joissain alan piireissä käytetty termi kuuluu?

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Heh, hauska kysymys. Puolue ja sen johto ajavat sitä raidetta mitä tähänkin saakka. Aktiivina saan puolueen sisäistä tietoa, joten olen paremmin perillä linjoista, mitä pelkän median välityksellä. Mediaa sama saatavilla oleva tieto ei useinkaan kiinnosta.

Pääsääntöisesti kaikki Euroopan merkittävät tämänhetkiset ongelmat ovat päättäjien aiheuttamia. Halusi sitä itse kukakin tunnustaa vai ei, mutta EU on johtamiskriisissä. Se on sen ominaisuus ja se tulee kalliiksi meille kaikille.

Joskus alussa (1993) ajatus EY:öön liittymisesti tuntui mukavalta, mutta pian mieli muuttui epäileväksi. En vielä tiennyt aiheesta, mutta mielikuviin piirtyi eräänlainen herrakerho. Sitä se onkin, mutta se on pidempi juttu se.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #96

Heh, hauska kysymys ja heh vielä hauskempi ummet ja lammet suoraan kysymykseen vastaamisen välttely.
Media sitä ja tätä. Olet paraikaa itse luomassa mediaa. Mediaa muuten kiinnostaa ne linjaukset juuri nyt. Eli sinä puhut itsesi huonoon pussiin. Sanot että media ei ole kiinnostunut ja kun media kysyy vastaat että media ei ole kiinnostunut. Persuilla ei ole selkärankaa mediasuhteessaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #136

Sini, mihin jäi vastaamatta? Käytin raidevertausta, mutta vaihdan ratakiskon rautalankaan: johto ei ole siirtynyt mihinkään linjoissaan. Muiden hallituspuolueiden takia se on joutunut taipumaan siellä ja täällä.

BTW: Demareiden Lindtman otti isoimman kunnian eläkeläisten asumistuen muutoksesta. Ei ihan niin mennyt, mutta hyvät naurut sai.

Mitä mediaan tulee, niin on kiistaton fakta, että jokaisella toimittajalla on enemmän tai vähemmän vahva poliittinen kanta. Tutkitusti yleensä kokoomuslainen tai vihreä. Ilmeisesti joissain medialinnakkeissa myös demari.

Vain robotti kykenee pitämään työstään kantansa erossa. Tämä Huuskon blogi oli esimerkki siitä, minkä kannan on valinnut maahanmuuttokeskustelussa. Se ei ole synti sinänsä, mutta siitä voi vetää johtopäätöksiä, mitä uutisia joskus jätetään julkaisematta ja mitä julkaistaan sekä missä sävyssä (en viittaa US:ään sinänsä mitenkään vaan puhun yleisesti toimittajakentästä).

Pidän suomalaisen median tapaa uutisoida asioita suomettumisen ajalta periytyneenä tyylilajina (poikkeuksena iltapäivälehdet). Monet ikävät asiat esitetään hyvin maltillisesti ja se joskus johtaa jopa lievään kryptisyyteen itse perimmäisen asian suhteen. Media näkee itsensä tyhmän ja kiihkoilevan kansan kaitsijana.

On selvää, että kiihtymystä esiintyy rajujen uutisten yhteydessä. Niin pörssitkin reagoivat aina: ylireagoidaan alussa. Kaikki eivät ilmaise itseään tahdikkaasti ja sinänsä asiallista on raakata ylilyöntejä pois. Eri asia on, mihin vedetään raja.

Toimittajat vaikuttavat paljastavan ennakkoasenteensa esim. Cameronin politiikan suhteen. Toimittajat puhuvat, että Cameron joutuu tekemään sitä ja tätä, koska muut vaativat (sisäpoliittiset paineet). EU-ero ja mamu-kysymykset ulkoistetaan Cameronin sädekehästä. Mihin perustuu oletus, ettei Cameron itse ole ajamiensa asioiden takana?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #170

#18 Kangasoja: "Meidän pitää tiukentaa asenteitamme. Euroopan päättäjiä kohtaan."
#42 Huusko: "Onko perussuomalaistenkin johto mielestäsi jo osa "mukasuvaitsevaistoa", kuten joissain alan piireissä käytetty termi kuuluu?"
######Kangasoja: diiba daaba.
Onko perusuomalaisten johto sinun mielestäsi jo osa sitä "mukasuvaitsevaistoa", kuten alan piireissä käytetty termi kuuluu?????
Esitän sinulle saman kysymyksen kuin Huusko.
(Persujen ihan niinkuin kenen tahansa suomalaisessa keskustelukulttuurissa PITÄÄ voida suhteuttaa itsensä käyttämäänsä retoriikaan. Ei voi huutaa susi tulee susi tulee ja sitten kun susi tulee ja kukaan ei pelasta kylää EI voi vihellellä ja katsoa taivaanrantaan. Ellei halua olla nolo pahis!!!)

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #172

Hohhoijaa...

"Onko perusuomalaisten johto sinun mielestäsi jo osa sitä "mukasuvaitsevaistoa""

Ei t o d e l l a k a a n. En ymmärrä mistä moinen kuvitella on edes tullut, paitsi trollaamis- ja huomionhalusta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #205

Ei ollenkaan mitään trollausta. Jos puolueesi on hyödyntänyt rutkasti retoriikkaa jossa kaikki ihmiset ketkä esittävät sävykkäitä mielipiteitä maahanmuutosta ja puuttuvat maahanmuuttajien tai pakolaisten demonisointiin on maalattu MUKASUVAITSEVAISIKSI tuhansilla nettikampanjilla ja myöskin tällä palstalla esim Reija Tossavaisen kynästä niin on ihan paikallaan kysyä että onko Timo Soinikin sitten kauhea mukasuvaitsevainen tekopyhä lurjus kun on esittänyt juuri sen suuntaisia mielipiteitä joita aikaisemmin persupuolueen koko ponduksella on levitetty ja rohkaistu.
Persujen olisi ihan paikallaan alkaa syvällisempi keskustelu omista arvoistaan ja normeistaan. Niin kauan kun hyödynnetää MV-tyyppisiä lähteitä ja rohkaistaan niiden käyttämistä puolueen ylimmältä tasolta saatte kuulla siitä. MV-tyyppinen valepuputus on aivan samalla akselilla kuin terrorismi vaikkei niin pitkällä sillä akselilla. On hyvä että Soini vihdoin on jättänyt kansankiihotuksen soinismeineen ja taistelee terrorismia vastaan. MV lehti sen sijaan on ISIKSEN märkä uni.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #206

No hohhoijaa, Sini.

Demonisointia ei ole harrastettu. Jos olisi, olisi perussuomalaisia riveittäin oikeudessa rasismin takia. Tosiasiassa on niin, että suvikset ovat itse epämääräisesti määritelleet, mitä demonisoinnilla tarkoittavat. Luultavasti se on heille jokin häiritsevä tunne, mikä syntyy, kun omaa maailmankuvaa aiheen suhteen horjutetaan.

Väittely suvisten kanssa maahanmuutosta on mahdotonta (olen sitä yrittänyt), koska he eivät halua sitä. Jos nostan asian ytimen eli ongelman esiin, suvis ohittaa sen tai väittää sävyäni vääräksi tai minua natsiksi.

Oleellista on, mitä demonisoinnilla aidosti tarkoitetaan. Ei ole tavatonta, että viittaamalla maahanmuuttajien rikosten osuuteen väestöstä saa syytöksiä tai epäilyjä demonisoinnista. Se on lapsellista, mutta mahdollista, koska älyllistä keskustelua ei opeteta missään.

Teidän ainoa keino on kritisoida kritisointia. Koska ette halua puhua itse asiasta vaan asiasta keskustelemisesta, tunnustatte vaivihkaa persujen olevan oikeassa itse asian suhteen.

Mukasuvaitsevistolla tarkoitetaan varmaankin yleisimmin ihmisiä, jotka eivät suvaitse keskustelua maahanmuuton ongelmista. He eivät voi keskustelua kieltää, mutta pyrkivät rajoittamaan sitä kritisoimalla keskustelun tapaa. Tyypillistä on syyttää ihmisoikeuksien vastaisuudesta, mitä on nytkin toistuvasti osoitettu aiheettomiksi syytöksiksi. Vastaavasti mukasuvaitsevisto suvaitsee vaikenemalla arvoja, joita itse eivät hyväksy, mutta joita monet maahanmuuttajat kantavat.

Syntyy kognitiivinen dissonanssi: maahanmuuttaja on vähemmistöä, rasismin uhrin stereotyyppi, väitetysti pahaa sotaa pakeneva, jota pitää suojella. Kuitenkin hän saattaa olla syyllistynyt ja syyllistyä raiskauksiin, varkauksiin, sotarikoksiin, valehdella rikostaustaansa jne. ja tätä ristiriitaa voi ilmeisesti olla vaikea sulattaa. Siitä vähintäänkin vaietaan. Toki, eipä tarvitse avautuakaan, kun muut avautuvat.

Jos joku demonisoi, se pitää kyetä aidosti todentamaan. Yhden sanomisia ei niin ikään pidä pistää muiden suuhun.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #213

Mukasuvaitsevainen ja mukasuvaitsevaisto ovat demonisoivia sanoja. Ja niitä on käytetty juuri sellaisista lausunnoista kuin Soinin puheena oleva lausunto.
Jos Ville Niinistö tai Veronika Honkasalo, Li Andersson tai minä alakaisi puhua "maahantunkeutujista" te voistte esittää samanlaisen kysymyksen: onko Ville Niinistö , V. H. Tai L:A. tai Sini Lappalainen rasisti nyt kun puhuu maahantunkeutujista. Ja me emme puhu maahantunkeutujista. Paitsi jos niillä on vihreät puvut ja tulevat idästä niin silloin minä saattaisin puhuakin noista kolmesta muusta en tiedä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #96

Mikko, sisäinen tieto on yhtä rehellistä, kuin puolueen sääntöjen 16 §:läkin.

Sepetius Kangas

JOs pirullisesti sanoisin Niin persuissa ollaa kusisukassa galluppien tähden Ja kun vielä omakin puolen änkyrät painavat päällle niin tämä vajaan vuoden mittainen hurlumhei joka on vienyt Persut pienpuolueiden ryhmää sinne sen keskikastiin. Siinä pitää selvästi miettiä runsaan 3 vuoden ajan miten tässä näin kävi. Hiljaisuus tulee jatkumaan. Siinä on suvaitsemista tarpeeksi.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Aika vähän oli tapahtumaan suhteututtuna äärimmäisiä kirjoituksia tai edes kommentteja. En sitten joko sattunut oikeaan aikaan paikalle tai moderaattoreilla oli kaksoismiehitys.
Breivikin tapauksessa homma hajosi vastapuolelta joka helvetin tuutissa, äärioikeisto (vrt muslimiyhteisöt) leimattiin syylliseksi tai syyksi murhenäytelmään erittelemättä sen tarkemmin. Tähän äärioikeistoon liitettiin Halla-Ahosta lähtien vähän jokainen, jnka naama ei mielyttänyt kirjoittajaa. Olenko minä antikommunistina tuon äärioikeiston joukkoon kuuluva ja siten osasyyllinen Breivikin tekoon? En ainakaan tunne syyllisyyttä jonkun pellen teon takia.
Luin juuri Harri Nykäsen omaelämäkerran Likainen Harri. Mielenkiintoinen kuvaus lähimenneisyydestä median osalta aikana kun rakenteet murtuivat ja vähän uutta syntyi tilalle. Hesarin taantuma Aatos Erkon ajoista, vaikka itsesensuurin piti olla niin last season jne. Yle ja HS jättiläisinä jatkoivat samaa sontaa ja tulos alkaa nyt valjeta ainakin jälkimmäiselle YT:en muodossa. Silti järkyttävin uutissirpale kirjassa oli (sivu 290 )JSN:n saama kantelu MTV3 uutisesta mellakasta Ruotsissa. Uutisessa sanottiin äärioikeiston hyökänneen rauhallisten äärivasemmistolaisten kimppuun jossakin mielenosoituksessa. Tilanne oli päinvastainen ja joku kanteli neuvostolle. Puheenj. oli J.Söderman ja varapuhj Jouni Tervo. Tervo oli oikaisun puolesta ja Söderman sitä vastaan jolloin se meni jäsenien päätettäväksi ja oikaisu tehtiin. Nykäsen mukaan kielteinen päätös Södermannilta tuli perusteluin: Oikeistolaiselle natsiporukalle myönteinen päätös tehdään vain minun kuolleen ruumiin ylitse!!
Siis demariministeri, eduskunnan oikeusasiamies ja ensimmäinen Euroopan oikeusasiamies??? Eikö ollut parempaa miestä tai naista tuon viimeiseen postiin, huonolta näyttää, silti voin suositella Nykäsen kirjaa, meni ihan hujauksessa vähän Raidin nimeen.

Seppo Hildén

Söderman oikeusasiamiehenä oli suuri vitsi.

Kertonee paljon Suomen poliittisesta hyväveli-järjestelmästä kun tällainen yhden näkökulman mies aikoinaan kyseiseen virkaan valittiin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pari ekaa lausetta tästä Veikko Mäkitalon kommentista ymmärrän, sen jälkeen en juuri mitään. Vastaan siis tuohon alun arvioon näin: äärimmäisyyttä olisi nähty varmuudella enemmänkin, jos tätä palstaa ei olisi jo pitkään tehokkaasti valvottu jo siivottu.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Puhutte vuorotellen sääntöjen vastaisuudesta ja äärimielipiteistä poistojen motiivina,
pitääkö Huuskon kommentointi ymmärtää siten, että äärimielipiteiden esittäminen on sääntöjen vastaista?

Miten äärimielipide määritellään?

Rajat kiinni ja Ruotsin kautta saapuneet kyselemättä ulos, sehän on aika äärevä mielipide koska on melko selvää, että näin ei voida toimia?

Ihmettelenpähän vain, että miksei äärimmäistä turhautumistaan tai jopa pelkoaan sopisi tuoda esille.
Kokemuksen perusteella julkaisijan julkaisuvapauteen perustuva "suitsiminen" (sensuuri) mielipidealustalla kuitenkin on jopa omiaan kasvattamaan turhautumista ja lisäämään kansallista eripuraa ja äärimielipiteitä.

On varmaan erittäin haastavaa seisoa oikeamielisyyden jalustalla ja jakaa tuomioita tasapuolisesti subjektiivisen janan keskellä kun rajat auki fanaatikko vaikuttaa pahintaan hieman hölmöltä, herttaiseltakin sellaiselta kun omasta turvallisuudestaan huolestuneen "valkoisen roskaväen" mielestä kyseessä on vaarallinen radikaali?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

En kritisoinut tätä palstaa tai toimituksen linjaa yleensä. Ne ovat varsin linjakkaita. Kommenttini juju oli verrata näitä kahta terroritekoa ja varsinkin jälkipyykkiä Halla-Ahoineen ja kaikkien , varsinkin Persujen syyllistäminen tekoon ja julkisen kieltämisen vaatimukset yhden hullun teosta. Lievää kaksoisstandardia ihmisten käyttäytymisessä ja suunsoitossa vieläpä omalla nimellä ja kuvalla. Onko tähän sitten epätasapaino äärioikeiston porvarisella charmilla versus (en nyt revittele tässä kohtaa kuvauksella) vastapuoli. Yllättävän maltillista on ollut ainakin minun mielestä ja sitä ei voi kukaan ottaa minulta pois.
On muuten hyvä, ettei nettiä ollut kekkosen aikaa, kuinka moni olisi vieläkin matkalla Siperiasta hiljalleen länsimaaksi muuttuvaan Unionin jäseneeseen Suomeen antamaan totuuskomissioon lausuntoa väärinteosta ja anomaan korvausta menetetystä ajasta.

ps Huuskolle propsit interaktiivisuudesta maan matosten kanssa. Sinun kannattaa jo virkasi puolesta kärjistää suuntaan ja toiseen kuitenkin tosiasioita unohtamatta. Tällöin on mahdollista saada vastaanlainen dialogi niinkuin tässä on päässyt käymään yli 100 kommentin kanssa. Sanojen heittely edestakaisin on kaiken a ja o.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Kirjoita, Veikko, blogi. Olisi kiinnostava lukea lisää.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

"Hänen mukaansa suomalaisilla ei ole syytä pitää maahan saapuneita turvapaikanhakijoita potentiaalisina terroristeina."

Ei ole myöskään yhtään syytä olla pitämättä (kuten ei suomalaisiakaan), noin 300 jo ilmeisesti jonkinlaisessa seurannassa by Supo.

Tilastomatematiikka kannattaa opiskella eli ei ole kuin ajankysymys kuin täälläkin tapahtuu jokin terroriteko, valitettavasti. Kyseessä ei siis jos, vaan milloin!
Tähän kannattaa varautua ja senkin todennäköisyyteen voi vaikuttaa etukäteen mutta ei pelkällä maailmaasyleilevällä sinisilmäisyydellä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Suomessa on tehty useita viattomia uhreja vaatineita hirmutekoja: kouluissa, pikkukaupungin kadulla ja ostoskeskuksessa. Epätodennäköinenkin on mahdollista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ovatko tässä ketjussa kirjoittaneet henkilöt niitä propagandisteja Markku. Siis he jotka uskalsivat kriittisesti vastata julistukseesi?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jätän sen ihan sinun arvioitavaksi, Jp. Mikä on muuten etunimesi, kun se ei mistään käy ilmi?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Juha-Pekka. Kyllä sinun pitää heidät nimetä, kun heistä puhut.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #31

Saanen ehdottaa yhdeksi kandinaatiksi filosofian tohtori Hankamäkeä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #31

Tämän blogin kommentaattorit ovat pysyneet ainakin nyt sääntöjen tällä puolen.

Sen sijaan esimerkiksi yksi Sebastian Tynkkysen kirjoitus hyllytettiin viikonvaihteessa sääntörikkomuksen vuoksi. Aiheesta on keskusteltu täällä Ujuni Ahmedin blogissa: http://ujuni87.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206504-ter...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #38

Hyvä niin, että pysytään säännöissä. Olisiko mahdollista, että kun poistatte kommentteja tai blogeja, niin siihen saisi poiston syyn. Säännöissä on monta asiaa, mutta se poiston perustelu tulisi näkyä? Se ei ainakaan haittaa aiheuta kenellekään?

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Jotta journalismilla olisi arvoa sen pitää pohjata faktoille ja tulevaisuudestahan ei ole saatavissa faktatietoja. Johtuuko siis siitä, että median välittämä tieto tuntuu kuin jälkijunassa tulevalta.

Vaikuttaa, että taju ihmisten käyttäytymisestä olisi kadoksissa. Suuri osa ihmisistä päättelee todennäköisyyksiä ja muodostaa näkökulmiaan mahdollisista tapahtumista itse. ”Älä sinä kuule minulle ala…” on ihan nykypäivääkin.

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

Silkkaa valetta ettei liity mitenkään pakolaisten maahanmuuttoon Pariisin terroristitkin löytyi maahanmuuttajien joukosta . Meillä seurataan 300 maakanmuuttajia ja meiltä on lähtenyt isis joukkoihin ihmisiä . Tutkijat on myös erimieltä . Tämä on vain kansan rauhottamista ja pelkkää ropakandaa niin kuin Suomen kansa ei osaisi ajatella omilla aivoillaan kun Suomessa päättäjät eivät uskalla tehdä päätöksiä niin on pakko kaunistella tätä valtavaa INVAASIOTA joka on alkanut toteutumaan ja uhataan kansalaisten turvallisuus vapaalla liikkuvuudella niin kuin nyt Pariisissa nähtiin .

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Nyt kun olet nuo painavat sanasi lausunut, voisitko lisätä kuvasi palveluun. On täällä sääntönä.

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

PS. Isoilla kirjaimilla kirjoittaminen on netissä huutamista, mikä ei ole Uuden Suomen keskusteluissa hyväksyttyä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Se on kyllä monta vuotta yleisesti nettietikettinä pidetty, ettei isoilla kirjaimilla huudella. Minulla oli pari kaveria, ketkä eivät ymmärtäneet, että Caps Lock päällä tarkoittaa huutamista mutta heille se on helpompaa lukea ja helpompi löytää oma kirjoitus. Kunpa olisi keksitty Shrink Lock, niin se tulkittaisiin kuiskaukseksi ja kasvaisi varmaan suurena suosiona esim. deittisivustoissa. ;)

Piti sitten esitellä heille mitä tarkoittaa moodsit eli tunnetilat, se oli yllätys heille uusi tuttavuus. He kun kuvittelivat tällaiset yksinkertaiset :), :-), ;)-tunnetilat olevan kirjoitusvirheinä.

Jotkut isoilla kirjaimilla on hyväksyttyä, esim. IM(H)O (In My(Humble) Opinion) taikka ROFLMAO (Rolling On the Floor Laughing My Ass Off).

EDIT: Pientä muutoksia. Samalla mietin, että pitäisikö tehdä tunnetiloista blogi?

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

Olen kirjautunut Google+ profiili jossa on kuva ihmeellistä miksi ei kuva näy
Isoilla kirjaimilla kommentointi ei riitä voisitko kommentoida miksi kuva ei näy . Ettei kommenttini olisi pelkkää huutelua eikö minulla ole sanavapautta kuvan puuttumisen johdosta

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #83

Kuvan puuttuminen johtuu ihan Uuden Suomen omituisesta alustasta. Puheenvuoron puolella olen kirjautunut, mutta kun alan selaamaan Uuden Suomen uutisointeja, niin siinä paukahtaa taas kirjautuminen ja pitää kirjautua toiseen kertaan.

Tämä johtuu siitä, että kun tehdään välillä päivityksiä US:n sivuilla, niin ne vanhat keksit/evästeet/cookiesit eivät enää käy.

Naamakuvan puuttumisesta en keksi muuta tapaa kuin sen, että otat uuden rekisteröitymisen Uuden Suomen kautta ja lataat koneen kautta naamasi sinne ja sen jälkeen olisi asiat kunnossa. Se ei kuitenkaan riitä, koska minulla näkyy Uuden Suomen uutisissa kommenteissa tyhjä naamakuva.

Muistaakseni tästä on valitettu puolitoista vuotta sitten, ehkä enemmänkin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #83

Sinun tulisi lisätä kuvasi palveluumme. Sitten teemme tunnistuksen, ja sinulle tulee myös tähän palveluun kasvot.

Janne Suuronen

Markku, sinä ja moni muu näette ja käsittelette Pariisin kaltaisia tapahtumia lähinnä vain yksittäisinä satunnaisina tapahtumina. Ja siinä on ongelmanne.

Suosittelisin lukemaan vaikkapa kirjan Bin Laden: The Man Who Declared War on America (on kyllä raskasta tekstiä) ja edes neljäsosan koraanin jakeista antamaan perspektiiviä Islamilaisesta maailmasta poikineille tapahtumille.

Kärjistettynä voisi ilmaista, että katsomme länsimaissa terrorismia (väkivaltaa) täysin omasta näkökulmastamme. Poliittinen Islam on kuten Neuvostoliiton Kommunismi tai Saksan kansallissosialismi. Vallananastusta väkivaltaisin keinoin ja totalitaarista pakkovaltaa.

Poliittinen Islam ja siihen liittyvä väkivalta tulee lisääntymään, ei vähenemään. Trendi alkoi Iranin vallankumouksesta ja etenee asteittain. Näkyen tietysti pääasiassa muslimimaissa itsessään, mutta läikkyen joka tapauksessa reunojen ylitse myös länsimaihin. Teemme ja valitsemme länsimaissa mitä hyvänsä: Olemme sitten yrittämässä islamilaisissa maissa tilanteen rauhoittamissa (tai jopa demokratian vientiä) tai emme.

Poliittinen Islam on islamilaisissa valtioissa sisältä päin rakentuvaa ja länsimaiden toimista sekä valinnoista riippumaton jatkuvasti leviävä ideologia.

Kuten Natsi-Saksakin, niin poliittinen Islam voidaan pysäyttää vain ja ainoastaan ulkoapäin kunnon voimakeinoin. Vaatien keinoja, joissa jotkin länsimaiset ihmisten yksilönoikeuksia korostavat arvot joudutaan laittamaan hetkeksi sivummalle. Ja näin meidän on pakko ennemmin tai myöhemmin tehtäväkin.

Kuinka tämä liittyy puheenvuoroosi ? Mielestäni puheenvuorosi heijastelee naiiviutta. Kuvittelet, kuinka länsimaihin saapuvat turvapaikanhakijat tuosta vain ymmärtävät, omaksuvat ja ennen kaikkea hyväksyvät länsimaiset arvot. Olet naiivi sotiessasi kynällä niitä ihmisiä vastaan, jotka ovat huolissaan turvapaikanhakijoiden myötä väistämättä rantautuvasta poliittisesta islamista; joko niin että turvapaikanhakijoiden joukossa on valmiiksi poliittisen islamin henkisiä tai niin, että aikanaan täällä länsimaissa sitten radikalisoituvat. Ja tämä radikalisoituminen on itserakentuvaa, eikä niinkään johdu syrjäytymisen helposta selityksestä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kun osoitit arvostusta näkemystäni kohtaan näinkin pitkällä kommentillasi, Janne.

Ennakkoluulot ja niiden aktiivinen jakaminen lisäävät pelkotiloja. Siihen moni propagandisti pyrkiikin: kanssaihmisten pelotteluun. Ulkomailta pyöritettävät suomenkieliset öyhötyssivustot lisäävät vettä myllyyn ja niiden omistajat nauravat matkalla pankkiin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kutsuisin mieluummin jarnaamis-sivustoiksi. Öyhötys ei tarkoita mitään muuta kuin kännistä keskustelua.

Kansainväliset lehdet eivät ole öyhöttäjiä, jos niiden sivuilla käy ja lueskelee enkä tarkoita MV:tä.

Janne Suuronen

Mainitsemani islamiin perspektiiviä antavan kirjan kirjoittaja on Yossef Bodansky, the former Director of the Congressional Task Force on Terrorism and Unconventional Warfare.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bin_Laden:_The_Man_Wh...

Kuuluuko kyseinen kirja ja kirjoittaja mainitsemiisi ulkomailla toimiviin suomenkielisiin öyhöttäjiin ?

Mainitsin myös koraanin lukemisen ja mitä tuskin lasken suomenkielisiin öyhötyssivustoiksi; linkki koraaniin löytyy vaikkapa vanhemmista puheenvuoroistani, missä kyseistä teosta siteerasin.

Joten kiitos vain kommentistasi, joka kertoi ylimielisyydestäsi. Kun viittasin pariin vakavasti otettavaan käyttämääni lähteeseen, niin sinä sivuutit koko kommentin aloittaen höpöttämään ulkomailla toimivista suomenkielisistä öyhötyssivuistoista. Sellaisista, joita en juuri koskaan lue saati että käyttäisin lähteenä missään. Samalla kun jätit noteeraamatta viittaamani lähteet.

Janne Suuronen

Sitä ihmettelen suuresti, miksi medialle kuten US:lle kelpaa hyvin kerta toisensa jälkeen lähteeksi ja auktoriteetiksi esim. Jaakko Hämeen-Anttila, mutta ei tohtori Bill Warner ? Miksi Markku sinäkin leimaat ulkomailta toimitetun suomenkielisen öyhötysmedian lukijoiksi ne, jotka eivät jaa Jaakko Hämeen-Anttilan naivista ja omalla tavallaan kapeaa maailmankvuaa. Ovatko ulkomaiset lähteet jotenkin vähemmän uskottavia, kuin kerta toisensa jälkeen samat Suomen valtamedian käyttämät naamat ?

"Only a day after the November 13 jihad attacks in Paris we see the usual politically correct responses. Ironically Obama and Kerry had pronounced Islamic State “contained” and its “days are numbered” earlier in the day.

Merkel of Germany says that the proper response to jihad is tolerance and European values.

The politicians do not use the word jihad, but terror and terror networks.

The left of center press says that the rhetoric of the right causes terror and that poor Muslims will suffer from being associated with terror. They should be worried about being associated with jihad.

The professors still teach Islam without jihad. The press will not offend Muslims. Police do not study the doctrine of jihad. Politicians cry out for more Muslim refugees.
We are losing a civilizational war because of political correctness. To win we must start using the language of Islam. We must start conversations that about the ideology and doctrine of political Islam. "

http://www.politicalislam.com/author/
http://wikiislam.net/wiki/Bill_Warner
http://www.politicalislam.com/politically-correct-...

Asenteenne ja naiviutenne tekee hallaa koko maailmalle. Puolustatte totalitaristista mallia, vaikkette itse sitä ymmärrä tekevännekään.

Minä en pelkää enkä yritä pelotella, että Suomeen vielä vuosia tulisi pahoja turvallisuusongelmia; voisi kuvitella että maahanmuuton myötä tulee korkeintaan joku yksittäinen uskonnollismotivoitunut terroriteko ei-uskonnollismotivoituneen väkivallan jonkin verran lisääntymisen lisäksi. Ei siis mitään, mitä emme jossain määrin voisi sietää.

Mutta tässä on koko ajan kyse valinnoista ja jotka kantavat mätää hedelmää kaikkien länsimaiden lisäksi myös läpi islamuskoisen maailman. Tällä hetkellä teemme väärän valinnan toisensa perään uskoen, että poliittisen islamin leviäminen saadaan kuriin nykyisellä lähinnä poliittisesti korrektilla hyminällä; pari pommia sinne tänne vain kiihdyttää väärää kehitystä. Uskomme, että riittävän suuri joukko ihmisiä läpi islamilaisen maailman automaattisesti jakaisi samat ihmisyksilöläheiset arvot kanssamme ja että nämä saisivat poliittisen islamin kuriin. (vrt kyllä Saksan hyvät ihmiset saavat Hitlerin kansallissosialistitkin kuriin).

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren Vastaus kommenttiin #76

Kuka tässä nyt on naivi. Siteerat jotain propagandasivustoja ja väität että joku matematiikan professori olisi pätevä kirjoittamaan islamista. Esimerkiksi Hämeen-Anttila on perehtynyt aiheeseen ihan oikeasti. Kai tiedät että islaminvastaista propagandaa tuotetaan erityisesti USA:ssa ja siihen uppoaa kymmeniä miljoonia taaloja. Wikiislam on esimerkiksi tunnettu vihasivusto.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Huusko, kyllä ennakkoluulo on syvällä metsäsuomalaisen geeneissä. Kerrotaan ylävirralta tulleen lastun olleen merkki siitä, että tulee liian likelle asumaan ja antoi oikeuden tappaa naapuriksi lyöttäytyvän.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #141

Maailma muuttuu, Remes. Ei aina kaikkien haluamaan suuntaan, mutta muuttuu kuitenkin. Historiassakaan ei voi elää.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Olen kysynyt sinulta Janne aiemmin blogissasi kommentin, jolla sain bannin. Kysyn sen nyt uudestaan täällä:
Miten on mahdollista, että te kristittyinä itseänne pitävät unohdatte ensimmäisenä vertauksen laupiaasta samarialaisesta sisältämän opetuksen?

Olet edelleen levittämässä islaminvastaista propagandaasi ja kertomassa, kuinka islam on vaarallinen uskonto ja että kaikki muslimit ovat väkivaltaan taipuvaisia. Poliittista islamia et edelleenkään erota maltillisesta islamista. Eikö sinun mielestäsi muslimi kykene kristityn rauhanomaiseen kanssakäymiseen? Entä kykenisikö ateistin?

Poliittinen islam on siis jotain, mitä Osama bin Laden ja Isis ajavat? Iran taistelee Isisiä vastaan, mutta on samalla puolella?

Kosovossa 87 % väestöstä on muslimeja. Huntupakkoa ei ole, hunnun käyttö on vapaaehtoista eikä uskonnon harjoittaminen juurikaan poikkea omasta evankelisluterilaisuudestamme. Hääpukeutuminen on äärimmäisen paljon uskaliaampaa kuin meidän konservatiivisessa Suomessamme. Muutaman kosovolaisen muslimin kanssa olen jokusia sanoja vaihtanutkin. Olenko vaarassa?

Raamatun alusta löytyy paljon hirvittävämpiä jakeita kuin ne, mitä koraani sisältää. Poliittista kristillisyyttä pitäisi pitää länsimaille poliittista islamia suurempana uhkana, jos pelkästään pyhiä kirjoituksia verrataan.

Janne Suuronen

Mitä minä voin vastata kommenttiin, jonka sisällöstä puolet on olkinukkeja ja toinen puolikas sisältää raamatusta revittyjä yksittäisiä lauseita.

En oikeastaan mitään ihmiselle, joka päättää kommenttinsa toteamuksella, että poliittinen kristillisyys (nythän eletään 2000-luvulla, ei 1000-luvulla tai 1500-luvulla) on poliittista islamia vaarallisempaa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #128

Sanoin, että kun vertailet pelkästään pyhiä kirjoituksia, tulisi poliittista kristillisyyttä pitää poliittista islamia vaarallisempana.

Tekstissäni oli yksi viittaus Raamatun kertomukseen, kaksi raamatussa esiintyvää samaa. Puolet. Pyh!

Mutta itse asiaan. Koen sen, että yhden sortin fundamentalisti lietsoo vihaa toisen sortin fundamentalistien päälle, erittäin vastenmieliseksi.

Olkiukoista vielä: Se, ettei muslimit voisi elää rauhallisessa rinnakkaiselossa muiden uskontojen kanssa on olkiukkojen olkiukko.

Käyttäjän lakosi kuva
Mika Lako

Poliisi epäilee miestä sotarikoksesta Irakissa

16.11.2015
Keskusrikospoliisi
Sisä-Suomen poliisilaitos on ottanut kiinni perjantai-iltana 13.11.2015 ulkomaalaisen miehen. Häntä epäillään sotarikoksesta. Jutun tutkinta on siirretty Keskusrikospoliisille.
Epäilty teko on tehty tutkinnan tämän hetkisen käsityksen mukaan Irakissa kesällä 2014. Tutkintaa tehdään tiiviissä yhteistyössä Suojelupoliisin sekä ulkomaisten viranomaisten kanssa.
Tampereen käräjäoikeus vangitsi poliisin vaatimuksesta miehen todennäköisin syin epäiltynä sotarikoksesta.

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

Suomessa elää SUPO:n mukaan noin 300 terrorismiin kytköksissä olevaa henkilöä. Suomesta on lähtenyt myös viitisenkymmentä henkilöä taistelemaan Syyriaan, valtaosa jihadistien puolelle. Parikymmentä taisteluun lähteneistä on etnisiä suomalaisia. (tiedot ovat tammikuulta)

Lähde: http://www.hs.fi/kotimaa/a1421896210144

Enemmän olen huolestunut näistä faktoista kuin pakolaisista. Pitäisikö täällä puuttua paremmin terroristivärvääjien toimintaan? Vai onko tässä kyse kansainvälisestä värväyksestä ja radikalisoinnista, joka tapahtuu internetin välityksellä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Luotan siihen, että turvallisuusviranomaisemme ovat ajan tasalla ja tekevät voitavansa. Toki on huolestuttavaa, että Suomesta lähdetään sotimaan ja takaisin tullaan sodan raaistamina.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Toivottavasti viranomaisemme ovat ajan talla.

Olet "huolestunut" niistä, jotka lähtevät sotimaan terroristien joukkoihin. Minusta tämä on maanpetturuutta eikä heitä saa päästää takaisin. Jokaiselta terroristilta on otettava kaikki sosiaalituet heti pois ja ikuinen maahantulokielto, - olipa perhettä Suomessa tai ei.

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo Vastaus kommenttiin #106

Taistelu ulkomailla terroristiryhmittymäksi luokiteltavan organisaation riveissä pitäisi kriminalisoida Suomen lainsäädännössä, ellei sitä ole jo tehty.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #122
Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #164

Markku, miten estetään kovan luokan terroristien soluttautuminen tänne turvapaikan hakijoiden seassa? Jos vaikka yksi tuhannesta tulijasta osoittautuu terroristiksi, meillä on parin vuoden kuluessa Pariisin kaltainen verilöyly Helsingissä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #194

Meillä on erinomaiset turvallisuusviranomaiset terrorismin torjuntaan ja maahanmuuttoviranomaiset tekevät osaltaan tarkkaa työtä. Heihin meidän tulee luottaa näissä uudenlaisissakin oloissa. Sellaisia, jotka haluavat maahamme pahoissa tarkoituksissa, voi olla monenlaisissa ihmisryhmissä, myös turvapaikanhakijoiden joukossa.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Yhtenä jatkuvien konfliktien aiheuttajana ja niiden ylläpitäjänä, voidaan pitää myös valtauskontojen sisäisiä ja niiden välisiä epätasa -arvoisia rakenteita, jotka ovat ristiriidassa länsimaisen, demokraattisen oikeuskäsityksen kanssa.

Jos lainsäädäntö globaalisti, olisi arvojärjestykseltään ihmisoikeudet ensin, joille eri uskontojen käytännöt olisivat alisteisia - eikä päinvastoin kuten nykyisin - niin maailma tänään olisi toisen näköinen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Janne Ahonen on mäkihyppääjä, kiihdytysajaja ja ompelija. Olisiko mielestänne naiivia valehtelemista väittää, että mäkihyppääjä, kiihdytysajaja ja ompelija ovat kokonaan eri asioita?

Voitto Hellstén, Sylvi Saimo, Eeles Landström, Heikki Hasu, Lasse Virén, Antti Kalliomäki, Arto Bryggare, Marjo Matikainen, Markku Uusipaavalniemi... Olisiko mielestänne naiivia valehtelemista väittää, että urheilija ja kansanedustaja ovat kokonaan eri asioita?

Sisällissodan teloittaja, korkeushypyn olympiaedustaja, vauhdittoman kolmiloikan ennätysmies valtiollisen poliisin kuulustelija, lakitieteen tohtori, urheilujohtaja, moninkertainen ministeri, monikymmenvuotinen presidentti, Demokratian itsepuolustuksen kirjoittaja, demokraattisten presidentinvaalien peruuttaja, kalastaja... Voi olla samakin henkilö... Mutta oletteko sitä mieltä, että teloittaja, kirjailija, korkeushyppääjä ja pääministeri ovat jotenkin sama asia?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Yhteinen tekijä on Janne Ahonen, kun sinua vastaan kadulla kävelee Janne Ahonen, sinua vastaan kävelee myös mäkihyppääjä, kiihdytysajaja sekä ompelija,
eli eivät kontekstissa ole lainkaan eri asioita.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kiinnostava tulkinta: toimiko Suomen presidenttinä 25 vuotta terroristi? Eri asiat ovat eri asioita ja eri ihmiset eri ihmisiä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olennaista tässä kontekstissa on ymmärtää että kyseessä on korrelaatio, ei kausaliteetti. Vaikka nämä asiat ovat Janne Ahosen kohdalla totta, se ei anna mitään syytä olettaa että kiihdytysajaja = mäkihyppääjä tai ompelija = kiihdytysajaja. Asiat siis ovat eri vaikka henkilö sattuisikin olemaan sama.

p.s. Anteeksi sivistyssanoilla elvistely, mutta itsehän aloitit.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #181

Taisipa mennä justiinsa väärinpäin, syy-yhteys, eli kausaliteetti kiihdytysajajan, mäkihyppääjän ja ompelijan välillä nimenomaan on Janne Ahonen, korrelaation kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.
Syy-yhteys asioiden välillä katoaa jos niiden takana oleva henkilö on satunnainen.

Esimerkin avulla, "Abrah Ihim" on turvapaikanhakija, hän on myös terroristi ja tiedustelutietojen mukaan näitä "Abrah Ihimejä" on 1 - 2 % tänä syksynä Eurooppaan saapuneista/saapuvista turvapaikanhakijoista, terroristien kokonaismäärä siis on riippuvainen turvapaikanhakijoiden kokonaismäärää kuvaavasta muuttujasta, eli korreloi tämän kanssa.

Tiedustelutietojen tilastollisen keskiarvon mukaan Suomeen on siis tänä vuonna saapunut jo 300 - 600 nukkuvaa/aktiivista terroristia.

----------------

Yritätte nyt ikäänkuin väittää, ettei terroristiksi luonnehdittavalla henkilöllä voi terroristin lisäksi olla muuta statusta, tavallaan että turvapaikan hakija ei voi olla terroristi koska terroristi on terroristi, jotenkin selittämättömästi muusta maailmasta irrallaan oleva olento.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #193

Kukaan tuskin väittää, että jotakin ei v o i olla. Turvapaikan hakijoiden joukossakin v o i olla ihan mitä tahansa. Maailma nyt vain on sellainen. Hienoa huomata se edes jossakin iässä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #193

Jos nyt oletetaan, että vastaasi tulee vasemmalta joukko turvapaikanhakijoita ja oikealta joukko terroristeja, niin vasemmalta tulevien joukossa saattaa hyvinkin olla pari prosentti ihmisiä, jotka pyrkivät salaamaan jotakin, ehkä prosentti terroristejakin, mutta oikealta tulevien joukossa on sata prosenttia terroristeja. Sellaista on elämä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #193

Kahden ilmiön välinen syy-yhteus ei ole henkilö, silloinhan yhdistelmä olisi täysin uniikki. Henkilö ei ole ilmiö samassa tarkoituksessa, vaan ikään kuin ilmentämiensä ilmiöiden summa. Mitä ihmettä me tekisimme tiedolla, että jos Janne Ahonen syntyy uudestaan hänestä tulee mäkihyppääjä-kiihdytysajaja-ompelija? Tuo yhdistelmä saattaa hyvinkin olla uniikki, tai ainakin äärettömän harvinainen. Se yleensä johtuu siitä ettei ilmiöillä ollut syy-yhteyttä.

Uskoisin että terroristiorganisaatiolla on tehokkaampiakin keinoja soluttaa/rekrytoida kuin turvapaikkareitin kautta. Todennäköisesti on myös turvapaikanhakijoiksi tekeytyviä terroristeja (ja muita rikollisia), mikä ei millään tavoin poista aitojen tapausten turvapaikkatarvetta. Suomennettuna vielä: Turvapaikkaa hakenut terroristi ei tee muista turvapaikanhakijoista terroristeja.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #202

Ei logiikassasi nyt ole enää päätä eikä häntää kun premissitkin ovat mitä sattuu, tottakai kaksi näennäisen irrationaalistakin asiaa toisiinsa yhdistävä tekijä voi olla henkilö, tai yhtälailla joukko jos jokin yhdistää heidät toisiinsa, ts. pakolaisuus.

"Turvapaikkaa hakenut terroristi ei tee muista turvapaikanhakijoista terroristeja."

Non sequitur
Enpäs tuollaiseen epäloogiseen päättelyyn sortunutkaan.
totesinpahan vain, että yhteys on olemassa, joten ei ole kokonaan eri asia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #208

kuvittelen että syy-yhteys tarkoittaa nimenomaan että yksi asia johtuu toisesta, eli a aiheuttaa b:n. Tarkoittanet jotain muuta yhteyttä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #209

Kaikkiahan meitä yhdistää dna... Suhteellisuudentajuisessa järkipuheessa tuo Niinistön kuvan alla oleva teksti pitää kuitenkin paikkansa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #209

syyt ja seuraukset ovat elävässä elämässä lähes poikkeuksetta ketjuuntuneita, sekä rinnasteisia ja sisältävät looppeja kun puretaan ilmiötä pienempiin osasiin, eli ei yksinkertaisin malli ole ainoa mahdollinen

toivottavaa on toki pyrkiä mahdollisimman yksinkertaiseen ymmärrettävään rakenteeseen ja aika moni filosofi on aikain saatossa pähkinöinyt aiheen parissa, ensin laventamalla ja sitten supistamalla, tietääkseni vain Einstein on onnistunut kiitettävästi.

pilvi -> maa kastuu, tuossakaan ei ole kausaliteettia ennen kuin ymmärretään hieman lisää ilmiön luonnetta ja oletuksiin lisätään sade.

tapahtumaketjun edellytys taas on lämpö ja se vaikuttaa tapahtumaketjun rinnalla, vuoroin syynä ja vuoroin seurauksena.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #211

Voit ketjuttaa loputtoman määrän asioita, niin että kausaalisuus säilyy. Oletusarvoisesti sitä ei kuitenkaan mielestäni ole, vaan se pitää osoittaa. Koska en ole nähnyt mitään evidenssiä terrorismin ja turvapaikkahakemuksen syy-yhteydestä (enkä edes osaa kuvitella mitkä voisivat olla välissä olevat tekijät), oletan ettei sitä ole. Ymmärrän toki että olettamukseni saattaa olla väärä, mutulla kun liikun. Veden höyrystyminen - pilven muodostuminen - sade - maan kastuminen on käsittääkseni aika hyvin todennettu.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #212

Otetaan esimerkiksi sanonta, tilaisuus tekee varkaan.

Jätetään pöydälle kännykkä vartioimatta, sen ohitse kävelee ihminen, kuinka suuri todennäköisyys on, että puhelin varastetaan.

Ei kovinkaan suuri, koska keskiverto ihminen on rehellinen, joten syy-yhteyttä ei voitu osoittaa, jolloin myös vaikuttaa siltä, ettei tilaisuus ole mikään syy, eikä näin ollen sen seurauksena tee varasta.

lisätään ohikulkevien ihmisten määrä suureksi joukoksi, ihmisjoukon kasvaessa kasvaa myös todennäköisyys, että joku henkilöistä varastaa puhelimen, väkijoukon edelleen kasvaessa varkaus käy yhä todennäköisemmäksi.
Esim. Suppesin todennäköisyysteorian mukaan tapahtuma (puhelimen unohtaminen) voi olla syy joka johtaa toiseen (varkaus) ja muutakaan syytä ei ole osoittaa ja ilmiön tueksi löytyy empiiristä evidenssiä,
niin kausaliteettiehto alkaa täyttyä (tähän ilmastoteologia nojaa CAGW-hypoteesissaan), ts. tiedustelutiedot ja isis:n ilmoitus terroristien soluttautumisesta pakolaisten joukkoon.

Eli sanonta: Tilaisuus (syy) tekee varkaan (seuraus)
täyttää syyseurassuhteelle asetetut ehdot suurella joukolla vaikka toki on päivänselvää ettei suurin osa varasta tilaisuudenkaan tullen, mutta koska joku varastaa ja joku on terroristi,
yhteys on olemassa, eikä se tuhansien terroristien uhkan alla ole pelkkää saivartelua.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Uskotaan vain presidentti Niinistöä, joka totesi jokin aika sitten, että joillakin Eurooppaan tulijoilla on pahat mielessä.

Se on melko todennäköinen skenaario nykyisessä tilanteessa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onhan jo historian tunnilla opetettu, että myytin mukaan kreikkalaisella sodanjohdolla oli "pahat mielessä", kun se lahjoitti ison puuhevosen troijalaisille.

Se ei tarkoita, että kaikilla kreikkalaisilla olisi ollut pahat mielessä. Asia on ilman esitelmöintiäkin selvä ja juuri sitä presidentti Niinistökin välttelee. Mutta media rakastaa?
Pariisiin päästettiin puuhevonen. Nyt jotkut ovat huolissaan siitä, missä mualla niitä pilttuissaan huilaa herätystä odottelemassa... :-)

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Omasta mielestäni tuo passin löytyminen tapahtumapaikalta on melkein yhtä uskomatonta (tai siis hankalaa uskoa sattumaksi) kuin se, että jonkun lentokonekaappaajan passi löydettiin WTC-iskujen jälkeen ground zeron pölyistä. Kas kun ei saman tien hammaskartat, tukku röntgenkuvia ja muuta biometristä tietoa hopealautasella.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Sattumaa se ei tosiaan välttämättä ole, passi voi olla myös vastuullisten tarkokoituksella sinne asettama (ns. planted evidence. Sitä ei ainakaan minun lukemieni tietojen mukaan selvinnyt, että onko se passi todella kuulunut ampujalle.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Passeista tulee minulle mieleen tämä Australian Rajalla -TV-sarja, missä joskus paljastuu henkilöllä olevan useita toisten ihmisten passeja. Yksi oli hyvä, missä näkyi passeja olevan kolmen eri henkilön omia ja tämä kantaa niitä oman passinsa lisäksi. Rajaviranomaisille tuli selväksi, että ne kuuluivat seuranhakuryhmään tarkoituksenaan hakea töitä Australiasta mutta ei selvinnyt sitä, miksi passit olivat hänellä.

Samaisessa TV-sarjassa oli paljastunut myös pari thaimaalaista, keillä oli taidokkaasti väärennetyt passit ja olivat muuten päässeet aikaisemminkin maahan samanlaisilla passeilla.

Tämä uusi TV-sarja jossakin kanavassa nimeltä Systeemin Murtajat valoittaa aika hyvin, että mitä tunnemme järjestelmiä turvallisuudeksi, on oikeasti aika heikkoja. Koska niihin kaikkiin on aina olemassa takaportti ja keinoja kiertää niitä. Lisäämällä valvontaa me oikeastaan heikennämme turvallisuutta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #78

Varmaankin näitä takaportteja pyritään myös sulkemaan kun niitä huomataan, eri asia onnnistuuko se aina.

"Lisäämällä valvontaa me oikeastaan heikennämme turvallisuutta."

Tuskin saa kovin paljon kannatusta tuollainen ajattelu viimeaikaiset tapahtumat huomioon ottaen. Pariisin iskujen yksi tavoite voi olla tosin myös valvonnan lisääminen Euroopassa. Samalla vähentyisi huomio, joa kohdistuu äärijärjestöjen toimiin Lähi-idässä.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #84

@78. Kiitos Karo. Muotoilin tuon lauseen "Lisäämällä valvontaa me oikeastaan heikennämme turvallisuutta." huonosti.

Lauseella tarkoitin sellaisia systeemejä, missä meidän ei tarvitsisi miettiä sen enempää vaan ne hoitaa tietojärjestelmät yms. Mitä enemmän luovutamme järjestelmälle, niin meille jäisi aikaa pohdiskella muita mutta jäisi enemmä hankalasti selvitettäviä asioita.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #92
Käyttäjän AnttiHarju-Ontto kuva
Antti Harju-Ontto

Markku Huusko puolustaa apinan raivolla presidentti Niinistön sanomisia. Niinistön sanomiset eivät ole mitään ehdotonta totuutta. Onhan Orpokin jo tunnustanut, että vähintäin 2/3 matuista on viranomaisille valehdellut. Eli eivät ole oikeutettuja turvapaikkaan. Kyllä parempi on uskoa niin, että heidän joukossaaan on 1-2% sellaisia, jotka tekevät "pariisit" heti, kun siihen tilaisuus tarjoutuu. Sitäpaitsi, ei tarvita välttämättä mitään Pariisin kaltaisia tekoja, riittää, jos tyttöjä joutuu raiskatuksi, tai vielä pahempaa, tapetuksi. Sehän on tilastoitu, että esim. Irakilaiset syyllistyvät seksuaalirikoksiin monta sataa prosenttia useammin, kuin kantaväestö. Ottaako Markku Huusko, tai Niinistö tunnolleen jos, tai parempi sanoa KUN tämä tapahtuu?

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Ei ole Orpo sanonut että 2/3 on viranomaisille valehdellut.

On niin nurinkurista että käytetään tätä Pariisin tapausta perusteena vastustamaan pakolaisia. Terroristit olivat pääosin ihan Ranskassa syntyneitä henkilöitä. Jos halutaan estää/minimoida terrorismia niin sitten katse siihen miksi jotkut radikalisoituvat ja Syyriasta palaneet tarkan seurannan alle. Kyllä ISIS saa terroristeja Eurooppaan ilman pakolaisvirtoja ja pääosin käytetään paikallisia ihmisiä toteuttamaan iskuja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suurin osa turvapaikanhakijoista varmasti kokee aitoa turvattomuutta, mutta ehkä vain kolmannes täyttää turvapaikan saamisen kriteerit.

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Kirjoitukseen ei ole paljoa lisättävää muuta kuin: kiitos!

Ns. eurooppalaisen ja suomalaisenkin "kulttuurisen puhtauden radikalismin" liikkeet ja toimijat (T, Tamminen, 2015) reagoivat välittömästi tavalla, jota terroritekojen taustavoimat odottivatkin.

Vastakkaisina radikalismin ääripäinä esiintyvät lietsovat toinen toisiaan ja onpa olemassa viitteitä siitäkin, että ne jopa tarvittaessa tekevät yhteistyötäkin yhteiskunnallisten ja poliittisten tihutöiden tekemiseksi (T, Tamminen, 2015), toisin kuin ehkä saattaisi olettaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Täällä kysyttiin, emmekö luota presidenttiin, kun presidentti Niinistö totesi, että "...turvapaikanhakijat ovat kokonaan eri asia kuin terroristit." - Tuo pitänee paikkansa ainakin sillä hetkellä, kun turvapaikkahakemusta täytetään.

Markku Huusko ei tässä blogissa näytä huomanneen, että presidentti Niinistö luottaa myös suojelupoliisiin uusin arvioihin. Ne ovat hieman toisenlaisia:
http://yle.fi/uutiset/supo_turvapaikanhakijoista_m...

Mielestäni presidentti ja supo eivät kohkaa, mutta media kohkaa sitäkin enemmän. Median kautta myös jaetaan kansalaisia vuohiin ja lampaisiin ymmärtämättömän vastakkainasettelun kautta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Samasta jutusta: Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa on yksittäisiä maahanmuuttajia, joilla on yhteys väkivaltaisiin islamistisiin ryhmiin.

Edelleenkin turvapaikanhakijat ovat kokonaan eri asia kuin terroristit.

Edelleen samasta jutusta: Turvallisuuspoliisin mukaan yksittäisen iskun uhka on mahdollinen myös Suomessa. Riski on kuitenkin pieni.

http://yle.fi/uutiset/supo_turvapaikanhakijoista_m...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kohkaako siis pres. Hollandé?
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/138822-hetki-sitte...

Miten suuren EU-maan Ranskan pres. Hollandén "hätätila", "rajat kiinni" ja "perustuslaki uusiksi" -vaatimukset vertautuvat Niinistön viileään harkintaan. Sisäministeriltä taas olisi odottanut päätöksiä aiemmin.

Saattaako Hollandé'n ns. kohkaaminen itse asiassa levittää paniikkia ja oikeuttaa kansan kiihtymään entisestään?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #121

Terroristit tappoivat Pariisissa raukkamaisesti siviilejä jo toisen kerran vuoden sisällä.

Ranskan poliittinen johto on tällä hetkellä valtavan paineen alla. En heidän tekemisiään tässä tilanteessa ryhtyisi arvostelemaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pariisin iskun pääsuunnittelija näyttäisi olevan belgialainen, marokkolaissukuinen Abdelhamid Abaaoud, joka ei ollut asialla ensimmäistä kertaa:

http://www.nytimes.com/2015/01/25/world/europe/bel...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se on sota tuollaista ideologiaa vastaan melko mahdotonta voittaa, yksittäisen ihmisen pään sisään, kun ei oikein näe. Mitä ahtaammalle ISIS joutuu, sitä enemmän näemme terroritekoja, tämä Pariisin teko oli selvästi ohjattu ja suunniteltu, mutta tulevaisuudessa voi tulla enemmän yksittäisten ihmisten tekemiä terroritekoja.

Kuolema ei ole näille tekijöille mikään pelote, vaan se on todennäköistä ja marttyyrikuolemaa siellä ihannoidaan. Yksi mies ja yksi Kalashnikov pystyy tekemään pahaa jälkeä, eikä millään näitä kaikkia saada tiedustelutoiminnalla selville.

Suomi on melko hyvässä asemassa terroritekojen suhteen, tietysti täälläkin voi olla värvääjiä ym. mutta ei Suomi valtiona oikein ole mikään kohde. Onkin parempi, että pysymme hieman ulkolaidalla näissä yhteisissä EU:n toimissa, emmekä ole etunenässä ryhtymässä mihinkään.

Turvapaikanhakijoita ja pakolaispolitiikka tähän tilanteeseen ei juurikaan liity, Suomen turvallisuustilanne ei nähdäkseni ole sen kummoisemmassa vaarassa tämän vuoksi.

Onneksi emme ole Natossa, ja toivottavasti emme koskaan liitykään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aina on ihmisiä, jotka sulkevat ovensa vaikka kirvesmurhaajaa pakenevalta. Sopii sitten miettiä, löytyykö naapurilta apua, kun itsellä on hätä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minun on vaikea nähdä, miten Suomen Nato-jäsenyys tekisi todennäköisemmäksi sen, että terroristit iskisivät Suomessa. Tulkitsen, että näin tässä Petteri Ritalan kommentissa ilmeisesti tarkoitettiin. Itse pitäisin jäsenyyttä kaiken kaikkiaan kokonaisturvallisuutta lisäävänä tekijänä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No se on vain minun pieni mielipiteeni, näissä isojen poikien leikeissä on mielestäni parempi pysyä sivussa, tietysti jos ajattelee, Venäjän tilannetta, niin Nato ehkä toisi turvaa, näin ainakin jotkut ihmiset ajattelevat.

Mutta sitten kun Nato lähtee tuonne maailmalle tohottelemaan, niin silloin riski lisääntyy siihen, että vihat kohdistuvat sitä kautta myös Suomeen.

Kahta mieltä ollaan näistä asioista, vielä ainakin enemmistö Suomalaisista ei halua Natoon, ja siihen enemmistöön kuulun minäkin.

Janne Hilden Vastaus kommenttiin #114

Kyllä, onneksi reilu enemmistö osaa vielä ajatella omilla aivoillaan.
Ja haluaa pysyä sivussa toisia valtioita kohtaan harjoitettavista aggressioista.
Turha ehdoin tahdoin tehdä maatamme yhtään houkuttelevammaksi terrorismin kohteeksi. Kuten Nato-maat ovat saaneet tuta.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Päätekijät ovat (taas kerran) toisen polven maahanmuuttajia, joilla on suurin riski radikalisoitua. Tätä ovat terroristitutkijat toitottaneet Charlie Hebdosta lähtien.

Tämä puheenvuoro kommentteineen on tyypillistä ohihuutamista. Kukaan ei täälläkään sano että turvapaikanhakija = terroristi, vaan pieni määrä terroristeja tulee soluttautuneina pakolaisten mukana. Tätä ovat sanoneet ihan Suomeen tulleet irakilaiset turvapaikanhakijat jos on Savon Sanomia uskominen.

Käyttäjän teemuru kuva
Teemu Ruippo

Olen samoilla linjoilla, mutta sanavalintasi radikalisoitumisriskistä herättää mielikuvia vääjäämättömästä tilastollisesta toteumasta. Sikäli kun itse ymmärrän tilannetta, kyse on useimmiten ylhäältä alas -prosessista, jossa karismaattisen johtajan merkitys nuoren radikalisoitumisessa on ratkaiseva.

ISIS:illä on hyvin tarkkaan laaditut suunnitelmat siitä keitä houkutellaan joukkoihin ja miten. Suhteellisen sekulaarit toisen sukupolven maahanmuuttajat ovat hyvä kohde, sillä heillä on usein identiteettikriisi ja syrjäytyneisyys tietysti myös auttaa.

Sekularisteilla pitäisi olla vastaavanlaisia värväystilaisuuksia. He voisivat esimerkiksi opastaa musliminuoria WOW:in tai Minecraftin pariin, tavoitteenaan luoda nuorista kunnianhimottomia energiajuomaa lipittäviä sohvaperunoita.

Käyttäjän AnttiHarju-Ontto kuva
Antti Harju-Ontto

Minäkin ihmettelen sitä toistamista, että turvapaikanhakija ei ole sama kuin terroristi. En ole tällaista kenenkään nähnyt väittävän, mutta kukaan ei mene takuuseen siitä, etteikö heitä näiden turvapaikanhakijoiden joukossa olisi. Valehtelevathan he monet ikänsä ja jopa lähtömaansa. Eikö sitten yhtä hyvin voida ajatella, että heistä osa on tullut maahan juuri pahoissa aikeissa?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aika pitkälle tämä on monille suhtautumiskysymys. Jyrkät henkilöt, jotka pitävät turvapaikanhakijoita lähtökohtaisesti henkilöinä joita ei tulisi auttaa, ovat saaneet Pariisin iskuista uuden vahvistuksen näkemykselleen. He korostavat terrorismin uhkaa suhteessa humanitaariseen auttamiseen.

Toisessa ääripäässä ovat henkilöt, jotka eivät puhu terrorismin uhasta lainkaan vaan korostavat hädänalaisten ihmisten auttamista.

Niinistö oli hyvin oikeassa sanoessaan, että turvapaikanhakija ei ole sama kuin terroristi. Ei asennoitumista satoihin tuhansiin pidä muuttaa yksittäisten murhaajien vuoksi. Noiden Pariisissa riehuneiden taustat ovat vielä epäselvät, joskin Euroopassa jo asuneiden osuus näyttää selvimmältä.

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/140029-vaite-syyr...

Tätä minun blogikirjoitustani ovat jotkut lukeneet hieman asenteellisesti. Uskon asiantuntijalausuntoihin, että turvapaikanhakijoiden joukossa voi olla ääriaineksia. Samankaltaisia aineksia samalla tai jollain toisella ideologialla varustettuna voi olla Suomessa syntyneidenkin joukossa.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

Olen päätoimittajan kanssa (tämän kerran) samaa mieltä, että kriisin hetkellä omat rivit täytyy saada suoriksi, eli seistä varsin taitavaksi osoittautuneen presidentti Niinistön takana. Mielestäni hän oli ensimmäisten EU-valtionjohtajien joukossa lausunnollaan tekemässä tyhjäksi Daesh`in tarkoitusta kylvää Euroopassa epäsopua laajojen pakolaisjoukkojen ja kantaväestön välille. Myös sisäministeri Orvon hiljainen asiantuntemus tuntuisi lupailevan hyvää, ja paljon parjattu virkamieskoneisto ansaitsisi kiitosta monista ennakoinneistaan (jo vuosia sitten aloitetut valmistautumiset).

97-98% turvapaikan hakijoista on paossa nimenomaan Daeshia ja sen kaltaisia voimia, jotka pyrkivät valtaan aseiden voimalla - voisi huumorin pilkahduksena synkässä asiassa todeta, että näillä kaiken inhimillisyyden (mukaan lukien uskontonsa) taakseen jättäneillä raaistuneilla sekopäillä on ystävänsä Smith ja Wesson, mutta ei juuri muita ystäviä, ei naisiakaan (paitsi ne neitsyet, joden lupaillaan odottavan paratiisissa). Pakolaiset hakevat turvaa ja pohjoismaista ihmisarvon kunnioitusta - me teemme tyhmästi, jos emme sitä heille suo. Tyhmästi siksi, että tulijasukupolvi kenties vielä sietää torjutuksi tulemista, mutta kotoutumatta jäänyt osa toista sukupolvea ei enää siedäkään - sillä ei enää ole juuria kotiseutuunsa, mutta uusi kotimaakaan ei tunnu omalta.

Mielestäni moni entinen siirtomaavalta, erityisesti Ranska suuren algerialaistaustaisen väestönosansa kanssa, on kulkenut vastakkainasettelun ja eristämisen tietä, antanut kantaväestön epäluulon velloa vapaasti - vaikkapa algerialaistaustaisen vähemmistön kelju kohtelu viranomaisten (poliisin) taholta. Mahtaakohan tuo vähemmistö kokea "liberté, égalité, fraternité":n sillä tavoin kuin periranskalaiset arvot lupailivat? En usko. Mielestäni oli siksi tarpeellista ja viisastakin presidenttimme ottaa turvapaikan hakijat inklusiivisesti siipiensä suojaan... rohkea teko maailmassa, missä nurkkakuntaisuus tahtoo kriisin keskellä saada ylivallan.

Jos Suomi tekee nuo samat virheet - ja se on tehnyt monien Suomeen tulleiden osalta niin - kylvämme vihan ja potentiaalisesti terrorismin siemeniä. Tämä kotouttamisprojekti täytyy nyt saada uusin rohkein ideoin, uudella tavalla puikkoihin panostamalla etupainotteisesti kunnolliseen työhön jottei myöhemmin joutuisi maksamaan kallista hintaa tekemättä jääneistä töistä. Mielestäni - kun työmarkkinat eivät nyt tarjoa työpaikkoja edes meidän omalle väellemme - pitäisi kulkea koulutuksen kautta, antaa siis turvapaikan hakijoiden hankkia Suomessa ehkä rajallisen aikaa oleskellessaan kunkin haluihin ja kykyihin sopivaa lisäpätevyyttä. Osa heistä työllistyisi aikanaan luonnollisella tavalla (sama mekaniikka, mikä saa lukemattomat suomalaisopiskelijat ajautumaan työmaailmaan ja keskeyttämään opintonsa), eikä tulijoiden elämä keskeydy vuosikausiksi pakotettuun joutenoloon.

Entäpä mistä rahat moiseen, sillä tottakai kunnolla tekeminen maksaa ensi vaiheessa paljon? Nostaisin esille tuon vihatun Tobin-veron, ts. pörssiveron. Nyt jos koskaan, EKP:n vimmaisen QE:n takia - mikä seteliraha valuu nyt kansantalouksia hyödyttämättä omaisuusarvoihin - olisi oikein ja kohtuullista ottaa siitä EU-laajuisesti oma siivunsa takaisin pakolaiskriisin kustannusten kantamiseksi. Minua paljon viisaammat saavat varmaan ratkaistua olisiko vero kenties väliaikainen, ja miten estää verotuottoja haihtumasta Eurooppaa riivaavaan ylettömään hallintokoneistoon - miten siis saada kohdistettua se koulutukseen, missä tulija oppii eurooppalaisia tapoja, ja Eurooppa aivan yhtä lailla tulijoiden tapoja. Tulijoissa piilee valtava inhimillinen potentiaali, yhteisymmärryksen aarre, toki myös mahdollisuus käydä aikanaan tiiviimpää keskinäistä kauppaa kunhan Lähi-Idän sekasortoinen nykyvaihe on saatu rauhoitettua. Jos taas EU epäonnistuu nyt, se todella toteuttaa kaikki pahat ennusteet.

Presidentti Niinistö on mielestäni inklusiivisilla lausunnoillaan - hän ei vähättele edessä olevia karikoita - juuri lupaavalta tuntuvalla polulla jotteivät riskit räjähtäisi silmille (anteeksi makaaberit sanat Pariisin tapahtumien jälkeen - jokaisen pitäisi havahtua miten riskialttiissa tilanteessa Eurooppa on). Nyt ei pitäisi nahistella, vaan suoristaa rivit ja rakentaa varsin hyvin onnistuneen turvapaikan hakijoiden vastaanottamisvaiheen päälle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitäs uskomista tuossa on..jälleen yksi tyhjä lausunto Niinistöltä.

Tosiasia kuitenki näyttää olevan se,että turvapaikan hakijat tuovat mukanaan sen mitä lähtevät karkuun. Asennoituu niihin sitten miten tahansa,mutta juuri tästä johtuen olisi varmaankin oleellisempaa asettaa heidät asennoitumaan itseensä uudelleen. Näin ollen he kääntyvät kyselemään toisiltaan iha tosissaan mitä tässä meinataan ja siellä joukossa ei fundamentalistit pärjää.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kun presidentti Niinistö sanoo, että emme voi sulkea rajoja tulijoilta, niin kenenkä, minkä maan presidentti Niinistö on?
Afrikasta riittää tulijoita, kun annamme viestin, tervetuloa, open house. Pääministerimmekin asuntonsa teille luovuttaa.
Veroprosenttini on sietokyvyn rajoilla. Alan ymmärtää Portugaliin menijöitä.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Lyhyesti

1. Terrorismi on länsimaiden oman ahneuden syytä, kun ovat sekoittaneet raaka-ainehimossaan Lähi-idän pakkaa vuosikymmenestä toiseen. Jos Lähi-itä olisi saanut rauhassa vaurastua ja kehittyä, siellä olisi maltillista ja jopa maallista.

2. Pakolaisvirroissa piilee riski Euroopan hajaannukselle niin poliittisen polarisaation kuin terrorismin takia. Kompromissiratkaisu olisi, että EU ja muut länsimaat ratkaisevat tilanteen rakentamalla suuria, hyvin varustettuja kaupunkeja Lähi-itään, Afrikkaan tai Eurooppaan. Kaikki pakolaiset pääsevät sinne ja he pääsevät rakentamaan kaupunkeja itse. Näistä kaupungeista syntyy Euroopalle tulevaisuuden talouskeskuksia, kun niissä voidaan hyödyntää viimeisintä teknologiaa, kaupunkisuunnittelua, sosiologisia malleja ja runsasta nuorta miestyövoimaa. Oikeastaan lähes koko Lähi-itä voitaisiin imeä näihin kaupunkeihin, jotta ihmiset pääsisivät niissä tekemään työtä, kouluttautumaan ja kehittymään maailman kansalaisiksi. Tällöin myös ISISiltä loppuvat rekrytoitavat. Samalla myös Euroopan poliittinen polarisoituminen vähenee.

P.S. EU:n budjetti on n. 140 miljardia. Miksi emme käyttäisi rahoja nyt johonkin aidosti tärkeään, kuten pakolaiskriisin ratkaisuun?

Olavi Myllymäki

Ei tässä maassa kukaan ole oikein perillä missä mennään. Tiedustelumme on jäljessä länsimaiden vastaavista elimistä, paitsi Ruotsista. Sen päätelmät ja yhteenvedot osoittavat naiiviutta herkkäuskoisuutta.
Pää vaan pensaaseen. Kyllä se siittä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Oletko ajatellut lisätä kuvaasi palveluun, kuten säännöissämme edellytetään, jotta me muutkin tietäisimme, mistä näitä kommentteja kuullaan?

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Käyttäjän helenavitikainen kuva
Helena Vitikainen

Me emme usko että kaikki ovat terroristeja , mutta emme voi tietää kuinka paljon heitä tulee pakolaiste joukossa sanoi Unkarin Presidentti

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikka kuvaasi ei edelleenkään ole palvelussa, kommentoin kuitenkin.

"Tulijoiden joukossa on myös niitä, joilla on pahat aikeet", presidentti Niinistö arvioi jo elokuussa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1440476378307

Presidentti Orbania minun on aika vaikea pitää suurena eurooppalaisena ajattelijana.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

No onhan Suomella turvallisuusorganisaatiot ( Raja, Poliisi , Supo ja virka-apua antava Puolustusvoimat ). Sitten on tekniikkaa käytössä melko kattavasti. Ainoa missä Suomella on puutteita, on näiden em. työkalujen ja niitä käyttävien viranomaisten oikeudellinen pohja. Tässä katse kääntyy mm. viestintäministeriön suuntaan, joka haraa jostakin syystä sellaista turvallisuuspuolen lainsäädäntöä vastaan, joka saattaisi Suomen viranomaisten kyvyn torjua terrorismia ja vakoilua samalle tasolle kuin muualla EU:ssa ja esimerkiksi Ruotsissa jota todellakaan ei voi kutsua kansalaisiaan kyttääväksi poliisivaltioksi.

Oma näkemykseni on, että meidän tulee välttää maltillisten muslimien leimaamista ääri-islamisteiksi. Näiden ääri-islamistien tavoitteenahan on kärjistää kristittyjen ( tai kantaväestön ateistien ) sekä muslimien välisiä suhteita. Olisi todellä tyhmää suomalaislta mennä tähän ansaan.

Ennemmin kannattaisi hyödyntää maltillisten, enemmistöä edustavien, Suomessa asuvien muslimien verkostoa ääri-islamistien ja heidän johtajiensa sekä värväreidensä paljastamiseksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ottamatta nyt kantaa kysymykseen, missä määrin vallanpitäjien pitäisi saada valvoa alaisiaan, on arviosi Ruotsista vain osittain oikea. Ruotsissa lainsäädäntö mahdollistaa kansalaisia kyttäävän poliisivaltion, ainakin mitä kansainväliseen kanssakäymiseen tulee. Ainoa syy ettei se ole sellainen, on ettei toistaiseksi ole myönetty riittäviä budjettivaroja kyseisen datan keräilyn ja analysoinnin mahdollistavien järjestelmien hankintaan. Ruotsissakin puuttuu edelleen kyky, mahdollistava lainsäädäntö heillä jo on.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Maltti on valttia, ja samalla yhteistyötä sekä avointa kommunikaatiota pitää lisätä. Myös jihadismia tutkinut Atte Kaleva on vedonnut muslimiyhteisöön. Näin hän sanoi jo vuosi sitten:

http://yle.fi/uutiset/tutkija_atte_kaleva_jihadism...

Ylen jutusta: Jihadismista väitöskirjaa tekevä Atte Kaleva odottaa Suomen muslimiyhteisön toimivan nykyistä aktiivisemmin, kun yhteisössä havaitaan radikalisoitumassa oleva henkilö.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Näyttää sataprosenttisen varmalta, että nämä belgialaiset ja ranskalaiset olisivat tehneet Pariisin iskun ihan riippumatta siitä, onko syyrialais- ja irakilaispakolaisia tullut tänä vuonna kaksi kappaletta tai kaksi miljoonaa:

http://edition.cnn.com/2015/11/16/world/paris-atta...

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, eihän USA:n WTC:n iskuakaan edeltänyt mittavia maahantuloaaltoja Amerikan mantereelle. Silti terroristit pääsivät soluttautumaan ja kouluttautumaan lentäjiksi USA:ssa. Toisin sanoen USA:n turvallisuusjärjestelmä petti silloin.

Nyt pitäisikin panostaa siihen, että maahantulijoiden seasta EU:ssa saadaan seulottua terroristisolut samoin kuin terroristien tukialueet ja koulutusleirit paljastetaan ja eliminoidaan.

Itse asiassahan USA jo 1998 varoitti selkeästi Afganistanin silloista talebanhallitusta, ettei se antaisi Afganistanin maaperää Al Qaidan tuki- ja harjoitusalueeksi. Varoitusta ei uskottu ja Al Qaidan 2001 iskun jälkeen talebanhallitus oli mennyttä. Toisaalta rauha ei palannut sen jälkeen Afganistaniin ja siellä käydään sotaa edelleenkin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vieläkin hienompaa olisi tunnistaa ja neutraloida terroristiryhmät ihan riippumatta siitä ovatko jäsenet olleet maassa aina, vai mahdollisesti saapuneet myöhemmin.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos presidentille, mutta myös Markukselle erityisesti siitä, että on jaksanut oikaista asioita ja vastata kommentoijille melkein vuorokauden ympärillä!

keke keskinen

En usko edes Sauli Niinistöä jos hän puhuu potaskaa.

Reijo Tossavainen

Huusko: "Kotimaisia selkäydinreaktioita ja äärinäkemyksiä nähtiin viikonvaihteessa myös täällä Puheenvuorossa, mistä seurasi tekstien hyllyttämisiä ja ulosheittoja."

On todella harmillista, että Huuskon johdolla Uusi Suomi on lähtenyt sensuurin tielle. Kaikkialla missä näin on aiemmin tehty, siitä on ollut seurauksena ikäviä asioita.

Paras ongelmien/ristiriitojen ehkäisijä on avoin keskustelu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Onko megabannaajalla varaa saarnata avointa keskustelua?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

On jokseenkin ironista, että Reijo Tossavainen puhuu sensuurista Uuden Suomen kohdalla. Meillä on säännöt, joita noudattavat lähes kaikki. Hyvin harva sisältöä tuottavista tuhansista käyttäjistämme on saanut koskaan edes varoitusta.

Tossavaiselle ja muillekin tiedoksi, täältä ne Usarin keskusteluohjeet löytyvät:

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Reijo Tossavainen

Huuskolle niistä "säännöistä" vain yksi rautalankaesimerkki:

Allekirjoittanut on täällä Uudessa Suomessa leimattu apinaksi. Uuden Suomen mukaan nimitys oli hyväksyttävä.

Jos minä käyttäisin samaa nimitystä jostakin Mohamed-nimisestä maahanmuuttajasta, niin olen jokseenkin varma, että "häkki heilahtaisi".

Miksi täällä toimitaan kuin entisessä Neuvostoliitossa? Siellä kaikki olivat tasa-arvoisia. Tosin toiset olivat tasa-arvoisempia kuin toiset.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #174

On jokseenkin huvittavaa, että Tossavainen kantaa huolta ettei saa kutsua toista apinaksi. Sääntö on ettei saa solvata toista ihmistä. Apinaksi kutsuminen on solvaamista, ei se ole sinulta pois ettet saa sitä tehdä, edes tuolla lievällä tavalla! Sanon nyt vielä sen ilmeisen asian että asiattomuuksista päästään ensisijaisesti kiitos kirjoittajien, ei moderoijien, samaan tapaan kuin liikenneonnettomuudet vältetään kiitos kuskien, ei turvavöiden.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #177

M.S;"On jokseenkin huvittavaa, että Tossavainen kantaa huolta ettei saa kutsua toista apinaksi. "

Itse jokseenkin huvittuneena, ihmettelen missä kohtaa RT kantoi huolta siitä ettei saisi kutsua toista apinaksi?

M.S;"Sääntö on ettei saa solvata toista ihmistä. "

Vieläkin jokseenkin huvittuneena ihmettelen etteikö RT olekaan ihminen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #188

Miten muuten Tossavaisen pelko epätasa-arvoisesti kohdelluksi tulemisesta voidaan tulkita, kuin huolena siitä ettei hän saa kutsua toista apinaksi?

En edes ymmärrä mistä ihmeestä sait päähäsi etten pitäisi Tossavaista ihmisenä? Muotoilu ihmisestä on kieliasu, joka on säännöissä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #190

M.S;"Miten muuten..kuin huolena siitä ettei hän saa kutsua toista apinaksi?"

Ymmärtääkseni hän esitti itseään nimitellyn apinaksi ja kyseinen toiminto oli saanut Huuskon(Uuden Suomen) hyväksynnän.
Esitti myös omana arvionaan että jos hän tekisi saman ja kohde olisi joku mamu, niin tulisi sanktioita.
Ei siis käsittääkseni ollut huolissaan siitä, ettei hän saisi sanoa "mohamedia" apinaksi, vaan enempi siitä, että häntä itseään oli näin nimitelty. Tässä on aika iso ero, joka pienellä pohtimisella pitäisi selvitä.

Mitä sitten tulee tuohon toiseen ihmettelyysi, niin esitit kommentissasi että "sääntö on ettei saa solvata toista ihmistä", muttet kuitenkaan mitenkään esittänyt huolestumistasi sen puolesta että RT oli joutunut tällaisen kohteeksi(oman kertomansa mukaan). Tästä päättelin näppärästi että et pidä Tossavaista ihmisenä.
Aletaan kyllä olla hieman ulkona varsinaisesta aiheesta, mutta tämän alustan epätasa-arvoisuus toki tullut useasti aiemminkin esille ja tämä(kin) siitä kohtuullisen hyvä esimerkki.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #196

Tässä vaiheessa pitää kyllä pyytää linkkiä. En usko että kukaan on nimitellyt R.T.tä apinaksi. Luulen että kysymys on että joku on sanonut herra Tossavainen jonka voi sanoa viittaavan erääseen satuhahmoon, mikä viittaus ei ole apinaan viittaamista muussa kuin kirjallisessa mielessä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #196

Pointtini oli nimenomaan että mikään ei oikeuta Tossavaista tai ketään muutakaan solvaamaan toisia, ei edes se että heitä on mahdollisesti solvattu. Peräänkuulutin siis kirjoittajan vastuuta, kun tuossa alkuperäisessä kommentissa vastuu sysätään moderaattorille.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #177

Ja kun ottaa tavaksi mennä "vanhoilla vihreillä" niin varmasti jossain vaiheessa rytisee..

Käyttäjän PauliLaasonen kuva
Pauli Laasonen

Onko mietitty sitä että ratkaiseeko tämä pakolaisten vastaanottaminen yhtään mitään. Kun koko vaelluksen syynä on alhainen elintaso ja koulutus ja tämä taas johtuu liialisesta väestön kasvusta jota ei saada katkaistua islamin uskosta johtuen. Maat lähi-idässä eivät koskaan tule omavaraisiksi elintarvikkeista ja kaiken muunkin tavaran he tuovat ulkoa, mutta kun ei ole vientiä niin ei voi olla tuontiakaan (ei koske öljy maita) Tähän ei ole ratkaisua vaikka sota loppuisi niin köyhyys ja katkeruus jatkuu kun uskonto estää edistyksen.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Täyttä asiaa Huuskolta!

Hirvimäkikin todennäköisesti kirjoittaa ihan asiaa omassaan? Tämä LINKKI on tällä kertaa etenkin juuri Reijo Tossavaiselle megabannaajista puhuen -

http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2066...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari
Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Siitähän on selvää näyttöä että daesh ainakin yrittää soluttautua turvapaikanhakijoiden sekaan.

Suomessa propagandakoneisto toimii liiankin hyvin ja puhui jopa turvapaikanhakijoiden mukanaan tuomasta korkeasta osaamisesta. Viime osaamiskartoituksen mukaan Suomi saa lähinnä satoja uusia taksikuskeja.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

"Tulijoiden joukossa on myös niitä, joilla on pahat aikeet, presidentti Niinistökin sanoi jo elokuussa. http://www.hs.fi/kotimaa/a1440476378307

Tänä vuonna saapuvista turvapaikanhakijoista kymmenisen tuhatta henkilöä arvioitaneen sellaisiksi suojelutarpeessa oleviksi, että he ovat oikeutettuja turvapaikkaan Suomesta. Uskon, että viranomaistemme työ on pätevää, jolloin turvapaikan saavat oikeat henkilöt, ja uskon yleisesti heidän olevan myös valmiita kouluttautumaan ja rakentamaan Suomea.

Helsingin kaupungin tietopaketti turvapaikanhausta: http://www.infopankki.fi/fi/muutto-suomeen/olen-/t...

Käyttäjän HelenaEronen kuva
Helena Eronen

On suurta typeryyttä väittää, ettei pakolaisten mukana tulisi myöskin terroristeja. Nuo mulkut ovat vaan niin pahoja, että käyttävät tilaisuuksia hyväkseen.
Yhtä suurta typeryyttä on kuitenkin myöskin se, että kaikkiin pakolaisiin aletaan suhtautumaan kuin terroristeihin. Kuulin, että viikonloppuna oli ainakin Pohjois-Karjalassa poliisia työllistänyt vastaanottokeskukseen kohdistettu uhkaus. Espoossa oli joku vajakki riehunut vastaanottokeskuksen pihassa aseen kanssa. Todellisuudessa meidän yhteiskuntarauhaamme ja arvojamme juuri nyt uhkaavat kotimaiset, väkivallalla uhkailevat paskiaiset siitäkin huolimatta, että on mahdollista ja jopa todennäköistä, että Suomeen on tullut tai muodostunut myöskin näitä islamistisia äärimulkeroita symppaavia maahanmuuttotaustaisia ryhmittymiä.

Kaikenlainen joko/tai -ajattelu ja kahden vaihtoehdon välissä larppailu on niin typerää. Typerää on myöskin se, että näistä tapahtumista imetään voimaa omaan pieneen maailmankuvaan ja kaikkein säälittävintä on se, että jengi ulisee nyt erimielisiltä anteeksipyyntöjä, koska heille naurettiin, kun he osasivat odottaa sitä, mitä Pariisissa nyt tapahtui. Ihmiset ovat niin kauhena itsekäitä ja omanarvontuntonsa päältä lapsellisen mustasukkaisia.

Jos oikeasti haluaa tehdä jotain, eikä vaan ruikuttaa, kannattaa vaikka lukea Jirin bloggaus ja osallistua oikeasti toimintaan: http://herrakeronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20663...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sisäministeri Orpo ruokkii suomalaisten pelkoja vaatimalla Suomeen lisää poliiseja.

Jää arvailujen varaan, onko tämän vaatimuksen takana suomalaisen äärioikeiston radikalisoituminen ja sen luoma uhka maamme sisäiselle turvallisuudelle vai kansalaisten avoimesti esiintuoma epäily ja pelko turvapaikanhakijoiden joukkoon mahdollisesti soluttautuvista terroristeista ja heidän luomastaan uhkakuvasta .

Väistämättä herääkin kysymys , eikö sisäministeri usko tasavallan presidenttiä ?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onpa joutava kysymyksenasettelu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Eipä siihen yhtään vastausta tullutkaan.

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

On hyvin ymmärrettävää, että presidenttimme sekä muut poliittiset johtajat korostavat sitä, että pakolaiset ja terroristit ovat ihan eri asioita. Jos he tekisivät toisin eli ilmoittaisivat, että pakolaisten mukana tulee terroristeiksi luokiteltavia henkilöitä maahamme, syntyisi siitä valtava meteli. Sen seurauksena koko pakolaispolitiikka olisi pantava uusiksi. Maahan ei voisi päästää enää ketään ilman pitkällistä tutkintavaihetta jonkin tyyppisillä suljetuilla vastaanottoleireillä. Vain absoluuttisen tarkasti tutkitut ja ehdottoman nuhteettomiksi todetut päästettäisiin aikanaan jatkamaan vastaanottokeskuksiin. Kaikki epäselvät tapaukset lennätettäisiin takaisin kotimaihinsa.
Menettely olisi pakko toteuttaa kuvatulla tavalla. Muuten johtomme saattaisi joutua valtakunnan oikeuteen kansalaistemme hengen vaarantamisesta.
Nyt pakolaisia kuljetetaan eri puolille Suomea melko pinnallisen ja vajavaisen tutkinnan pohjalta. Osalla pakolaisista puuttuu kaikki henkilöllisyyspaperit ja osalla ne ovat ilmeisesti väärennettyjä. On selvää, että joukossa on myös radikalisoituneita. Tässä kohtaa poliittinen johtomme ottaakin melkoisen riskin, joka iskee rajusti takaisin, jos jotakin vakavaa pääsee tapahtumaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Soini Brysselissä: Terrorismi ja pako­laisk­riisi erotettava toisistaan

- On se vaara, että täysin syyttömät ihmiset, jotka pakenevat hirmuvaltaa ja terrorismia, joutuvat epäilyksen alaiseksi, hän sanoi.

Suomenmaan juttu: http://www.suomenmaa.fi/?app=NeoDirect&com=6/3/399...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset