Markku Huusko

Me tyrimme nyt kaiken aivan itse

  • Ansiotuloja verotetaan Suomessa suhteellisen ankarasti, varsinkin vähänkin kovempia tuloja.
    Ansiotuloja verotetaan Suomessa suhteellisen ankarasti, varsinkin vähänkin kovempia tuloja.

”Ruotsi kasvaa kohta jo 4%:n vauhtia!” twiittasi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju tänä aamuna. Iloinen uutinen naapurille, mikä herätti toivon kipinän myös Suomen osalta.

Kysyinkin Kangasharjulta heti kohta, että auttaako tämä myös meitä, joiden talouskasvu on ollut yhtä kuraa jo vuosia ja joka voi yltää ensi vuonna ehkä nippa nappa nollan yläpuolelle.

”Auttaa mutta vähän, koska kasvu perustuu kulutukseen ei investointeihin tai teollisuuteen”, kuului Twitterissä vastaus.

Eli se siitä sitten ja takaisin kotimaiseen taloustodellisuuteen.

Pian Kangasharjun twiittauksen jälkeen alkoi pukata uutista Suomen Ruotsia rajummasta verotuksesta (minnehän se suomalaisten keskituloisten kulutuskyky katoaa?)

Sitten päästiin taas tämän vuoden varsinaiseen murheenkryyniin: yritykseen ”yhteiskuntasopimukseksi”, josta auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sanoi tänä aamuna jättäytyvänsä pois.

Työantajat eli EK aloitti AKT:n ilmoituksen jälkeen oman syyttelynsä ja sitä rataa.

Suomi on Euroopan sairas mies. Niin kirjoitellaan syystä jo ulkomaillakin.

Suomen sairastelu ei johdu ulkoisista seikoista kuin korkeintaan sairauden alkuvaiheen osalta. Vaikka taustalla on Venäjää, Nokiaa, Talvivaaraa, yleistä savupiipputeollisuuden hiipumista, valuuttakursseja ja sen sellaista, on niiden syyttely jo aivan turhaa.

Me tyrimme nyt kaiken aivan itse. Me suomalaiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (139 kommenttia)

Jukka Laine

Kohta joku mainitsee oman valuutan. Se on alle 10% totuudesta. Reilusti alle. Työmarkkinoiden joustavuus, työmarkkinarauha ja talouspolitiikan ennustettavuus, sosiaaliturvan taso, sääntely ja verotus sekä verotuksen ennustettavuus ovat Ruotsissa edellä.

Suomi on valtiokapitalistinen maa, jossa on jäykät rakenteet, kun taas Ruotsissa omistus on ollut perinteisesti yksityistä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä kun mainitsit valuutan tällä tavalla. Luettelit ihan oikeita asioita, joissa Ruotsin talous on meitä paremmalla tolalla.

Pekka Heliste

Nuo hokemat Ruotsin etumatkasta ovat lähinnä hauki-on-kala-joka-kutee-puuhun juttuja

Yli 99 % suomalaisista ei tiedä mitä nuo Ruotsin edut ovat todellisuudessa .

Valuutallakin on oma osansa, kun 2007-8 iski lama niin Ruotsin kruunu kellui 20-30 % alas suhteessa euroon.
Suomessa tuo on kauhea synti, Ruotissa se ei aiheuttanut mitään ongelmia, päinvastoin.Eivätkä ruotsaliset köyhtyneet eikä työttömysy ampunut taivaisiin kuten Suomelle kiinteällä valuutalla kävi

Samoin on kehuttu Ruotsin työttömyyskorvausten leikkaamista 300 päivään eli EKn propagnadan mukaan vuoteen.kuitenkin tuo 300 päivää on 15 kuukautta ja jos työttömällä on alle 18-vuotiaita huollettavia niin ansiosidonnaista saa 450 päivää

Ja jos osallistuu aktivointitoimiin niin päivärha uusiutuu eli ei lakkaa kuin eläkeiässä, jos työtön niin haluaa

Ja päiväraha on porrastuksesta huolimatta parempi kuin Suomessa eli kannustinloukku on suurempi.Ja Suomesta Sipilän porvarihallitus poisti porrastuksen lähes kokonaan

Ja työsopimuslaissa on määritelty irtisanomisjärjestys , joten työnantajan vapaus irtisanoa on rajoitettu. "Huonosta" työntekijästä ei Ruotsissa pääse eroon edes YT-menettelyn järjestelyin

Sitä rajoittaa myös työntekijöiden myötämääräämisoikeus eli työnantaja ei voi päättää mitään ilman työntekijöiden hyväksyntää..

Suomessa työnantajalla on vain kuulemisvelvollisuus ja sen jälkeen pomo voi sanoa:Tehdään niin kuin minä sanon

Mistä se tulee se Ruotsin joustavuus ? Aika kuluu diskuteeraamiseen, mutta se on pakko tehdä, jotta päästään soppariin.

Suomessa ei neuvotella, Suomessa ajetaan perseet kenttään, kun työnantaja ampuu yli.

Uusi Suomikin levittää nykyään pelkkää EK-propagandaa, tämäkin on hyvä esimerkki siitä miten asiota vääristellään, Suomen mediat ovat pelkkiä propagandatehtaita, kriittisen suhtautumisen ja asioiden todenperäisyyden selvittämisenkulttuuri on kadonnut kokonaan ja tekstit tulevat EK konttorilta

Pasi Harjamäki Vastaus kommenttiin #80

Se on tosiaan ihmeellistä, miten ilman mitään kritiikkiä tai kyseenalaistusta näiden Häkämiehen, Karhisen, Alahuhdan, ym. elinkeinoelämän kellokkaiden propakanda niellään mediassa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jukka Laine kirjoitti:
"Suomi on valtiokapitalistinen maa, jossa on jäykät rakenteet, kun taas Ruotsissa omistus on ollut perinteisesti yksityistä."

Näin on. Heillä on Wallenbergit ja ns. vanha pääoma, joka ymmärtää, että kun duunari ostaa ja kuluttaa niin kauppa käy.
Täällä sen ymmärtää ainoastaan K-kauppias ja jokunen taksikuski - meillä kaikki puusilmäkapitalistit uskovat, että voittoa tehdään leikkaamalla duunarilta mahdollisimman paljon - ja tulos on se mikä on = miljoona köyhää ja kulutus ei synnytä uusia työpaikkoja.

Ei kertakaikkiaan ymmärretä, että jokaisen yhtiön menestys lepää (hyvän ja tulevaisuuteen uskovan) henkilökunnan harteilla ja siitä, että joku ostaa.

Henry

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Paasikivi puhui jo 1920 -luvulla , että porvarilla menee hyvin, kun duunarilla on varaa ostaa porvarin kaupasta. Amerikassa autonvalmistajat jo aikoja sitten alkoivat suunnittelemaan ja valmistamaan autoja, joita keskiverto jenkkiduunarilla oli varaa ostaa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

”Ruotsi kasvaa kohta jo 4%:n vauhtia!”

”Auttaa mutta vähän, koska kasvu perustuu kulutukseen ei investointeihin tai teollisuuteen”, kuului Twitterissä vastaus.

Mikä taho Ruotsissa (tai muualla) velkaantuu?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä kysymys. Kotitalouksia äkkiseltään veikkaisin. Mutta haittaako se varakkaita ruotsalaisia?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

http://fi.investing.com/economic-calendar/swedish-...

Tuostakin voi löytyä yksi selitys. Mikäli kotitaloudet velkaantuvat, niin heillä on sitten ainakin uskoa tulevaisuuteen suomalaisia enemmän.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #9

"Tuostakin voi löytyä yksi selitys."

Niinpäs: kauppatase laskenut nollaa kohti kymmenen vuotta.

Tällä sivulla voi vertailla Suomen kanssa:
http://www.tradingeconomics.com/sweden/balance-of-...

Muuten taseet saman tyyppiset, mutta meidän kauppatase on noussut vuoden (toki, hurraamista ei vielä ole, jos sitä plussalle halutaan).

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Ruotsin julkinen sektori velkaantuu: +27 % kolmessa vuodessa.

https://www.riksgalden.se/en/For-investors/Borrowi...

Suhteessa BKT:hen käppyrät näyttävät aika jyrkästi koilliseen:

http://www.tradingeconomics.com/sweden/government-...
(lähtötaso on heidän onneksi matala)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Keskiluokka tietenkin kuluttaa, mutta eivät he pysty syömään kuin määrätyn määrän "tomaatteja".
Sitten ollaan me miljoona köyhää, jotka syö tomaatin viikossa ja muuten kaurapuuroa ja spagettia - lihomme sellaisiksi, ettei päälle sovi muu kuin tuulipuku.

Eli:
Lisää ostovoima => tuottajat tuottaa enemmän => kauppias myy enemmän => työpaikkoja syntyy enemmän => verotuloja tulee enemmän; niin tuottajalta, kauppiaalta kuin työntekijältä. Vasta kun työttömyys ja sen kautta myös vähävaraisuus on saatu edes jonkinlaiseen reilaan, voidaan alkaa hiljalleen hinaamaan veroja alaspäin.

Eli: Kansanosa, jota nyt autetaan - tai ei auteta, pystyy auttamaan itse itseään esim. työn kautta => lisää kulutusta, verokertymää, eläkekertymää ja heidän (meidän) määrä laskee, jolloin voidaan tehdä verorahoilla muutakin kuin pyöritellä A-nelosia.

On täysin väärin ajatella, että "kaikki kasvu tapahtuu viennin kautta" - ja se on myös väärin sitä ihmisryhmää kohtaan, joka jää kaiken pohjalle ja tallotaan niinkuin nyt tehdään.
Ja odotetaan jotain "viennin viisasten kiveä".

Henry

Reijo Tossavainen

Otsikko pitää paikkansa, mutta syyt ohitetaan ylimalkaisesti huitaisemalla.

Mitä syvemmälle mennään, sitä useampi alkaa tajuamaan, että suurin vaikutus nykytilanteeseen on sillä, että olemme euroon hirttäytyneitä. Tosin Huusko eurouskovaisena ei siihen halua mitenkään viitata.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Suomessa työvoiman kokonaiskustannukset ovat matalammat kuin Ruotsissa.

Toisin sanoen Ruotsissa työntekijän palkkaaminen on keskimäärin kalliimpaa. Alakohtaisia eroja tietysti on.

Tuloveroprosentithan tähän eivät oikeastaan vaikuta. Ne vaikuttavat kyllä palkansaajannnettotuloihin, mutta eivät työnantajan kokonaiskustannuksiin. Siksi on vähän outoa perustella niillä tätä. Pitääpä kysyä Kangasharjulta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Korkeat tuloverot syövät kulutusta. Kun kansalaisella jää vähemmän rahaa käteen, on heikommat mahdollisuudet auttaa talouden rattaiden pyörittämisessä.

Korkea tuloveroaste on poliittinen valinta. Tosin taustalla on tällä hetkellä pakottavankin oloisia syitä, koska julkinen talous on ajettu surkeaan jamaan. Senkin tilanteen taustalla on poliittisia valintoja. Ruotsissa ei julkisen talouden murhetta ole.

Pekka Pylkkönen

Ei Suomessakaan kriisin aikana ostovoima ole laskenut, vaan noussut. Ainoastaan Suurituloisimmalla kymmenellä prosentilla reaalitulot ovat laskeneet vuodesta 2008. Tämä on näkynyt vain tuonnin lisääntymisessä, joka toki työllistää jokusen kaupan kassan mutta ei niitä joiden pitäisi tuottaa roinaa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #14

Onko noin, että suurituloisimman kymmenyksen reaalitulot ovat laskeneet? Laskelma johon uskon, että viittaat, ei huomioi esim. korkotuloja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #41

Korkotulot ovat pääomatuloja jotka kyllä huomioidaan tulonjaon kokonaistilastossa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #42

Tuo tilasto on kyllä sellainen, ettei tuosta voi olla täysin varma.

"Tulonjaon kokonaistilaston käytettävissä olevien rahatulojen käsite poikkeaa tulonjakotilaston käytettävissä olevista rahatuloista. Käsitteellisenä erona tulonjaon kokonaistilaston tulokäsite sisältää veronalaiset luovutusvoitot. Käytännöllisistä syistä tulonjaon kokonaistilasto ei sisällä valtaosaa korkotuloista eikä kotitalouksien välisiä saatuja ja maksettuja tulonsiirtoja (mm. elatusmaksuja). Myöskään kiinteistöveroa ei ole vähennetty tulonjaon kokonaistilastossa."

Ota tästä sitten selvää.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #49

Voit lohduttautua sillä että korkotuloja ei tämän rahapolitiikan kaudella saa juuri mistään.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #55

Kyllä nuo pankit kovia tuloksia takoo ja uskoisin, että kyllä noita korkotuottojakin syntyy. Tavalliselle pulliaiselle korkojen saanti on kyllä lujassa. Eikä minun millään tarvitse lohduttautua tuon takia, sillä jokainen toimikoon halujensa mukaan. Tuon tilaston luotettavuutta tässä yritän kyseenalaistaa ilmeisen huonolla tuloksella.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #41

HEH, HEH!
- Jos mä vaikka nostin 3 miljoona vuonna 2013 ja se verotettiin täällä...
- Ja sitten 5 miljonaa seuraavana vuonna, mutta vein ne Cayman saarten kautta..., niin verotusarvo ja tienisti Suomessa on pyöreä nolla euroa.

Eli tulon pieneni (Suomessa) kokonaista kolme miljoonaa...
Voi, voi...

Henry

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #43

Nyt korkki kiinni ja muutaman tunnen unet ennenkuin jatkat.

Pekka Heliste

Höpö höpö, ei valtio polta keräämiään verorahoja.Käypä kysymässä , paljonko verorahaa hän polttaa takassaan ?

Valtio pistää jokaisen keräämänsä veroeuron kiertoon ja ne päätyvät kaikki yksityiseen kulutukseen

Ainoa muutos, joka tapahtuu on, että rahan käyttäjä vaihtuu

Kulutukseen ei verotuksela ole suoranaista vaikutusta

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #87

"Kulutukseen ei verotuksela ole suoranaista vaikutusta"

Niin, eikös ne pienten tuloerojen maat ole tehokkaimpia. On myös selvää, että tulonsiirrot pienituloisille menevät täysin käyttöön, mitä nyt byrokratia ottaa omansa välistä.

Pekka Pylkkönen

Ruotsissa työllisyysastetta saatiin nostettua leikkaamalla sosiaaliturvaa ja laskemalla työn verotusta. Siinä mielessä se liittyy asiaan.

Pekka Heliste

Tuo etujen leikkaus on ollut näennäistä esim työttömyyspäivärahan enimmäismäärä laskettiin 300 päivään, eli 15 kuukauteen

Mutta jos työttömällä on alle 18-vuotiaita tai muita huollettavia niin kesto onkin jo 450 päivää ja jos henkilö osallistuu aktivointiin niin päivärahan saa uudistettua aina eläkeikään saakka.

Ja päivärahan taso on korkeampi kuin Suomessa vaikka siinä on porrastus.
Ja Suomessat Sipilön hallitus poistaa porrastuksen

Eli meille valehdellaan päin naamaa

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #88

Siinähän on noudatettu parasta tutkimustietoa sitten. Nimenomaan etuuksien keston lyhentämisellä saadaan työllisyyttä parannettua, tason laskulla tai pitkäaikaistyöttömien etuuksien leikkauksilla ei ole juurikaan vaikutusta. Plussana vielä työn verotuksen alentaminen.

Heillä se toimi. En näe mitään syytä miksei se toimisi meillä.

Käyttäjän JukkaLepomki kuva
Jukka Lepomäki

Kyllä verotuksen taso vaikuttaa yritysten palkkakustannuksiin. Ihan niin paljon ei pidä imisiä aliarvioida, että uskottelisi etteivät he ymmärrä että nettopalkka on se mikä ratkaisee. Eli palkasta neuvoteltaessa se mitä jää käteen on merkitsevää. Jopa SAK muinaisissa TUPOn neuvotteluissaan on käyttänyt retoriikkaa "meidän tulee turvata ostovoiman paraneminen". Eli hintakehityksen ja nimellispalkkojen lisäksi veroratkaisuilla oli roolia. Joissakin maissa palkkaneuvotteluissa puhutaankin vain nettopalkasta (verojen jälkeen) mikä olisi meilläkin monestakin syystä järkevämpää.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

"Suomessa työvoiman kokonaiskustannukset ovat matalammat kuin Ruotsissa."

Tuossa olen samaa mieltä:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/...

Olen edelleen sitä mieltä, että Suomessa pitää analysoida munaskuita myöten , miten lisäämme kilpailukykyämme. Palkkapolitiikka on vain osa kilpailukykyyn vaikuttavista tekijöistä. Ihmettelen, että miten saksalainen telakkafirma tai autofirma voi teettää laivoja ja autoja Suomessa ? Se nimittäin on varmaa, että saksalaiset eivät tee mitään tappiolla.

Työvoimakustannukset eivät ole sen kalliimpia kuin muissa varteenotettavissa kilpailijamaissamme, eivätkä liene muutkaan työehdot ( esim. irtisanomistilanteissa ) tiukempia kuin kilpailijamaissamme. Mutta miten on esimerkiksi pääoman saatavuus PK -sektorin firmoille, jotka työllistävät ylivoimaisesti eniten duunareita Suomessa ? Milläs tarjoat suurempia sarjoja asiakkaille, jos et saa pääomaa millä käynnistät tuotannon ? Mihin meidän eläkesäätiöiden eläkemaksuilla kerätyt rahat on sijoitettu ja keiden neuvosta ?

Vielä eräs näkökulma:
Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa olisi suomalaisille firmoille töitä vaikka kuinka paljon, eikä se ole siellä rahasta kiinni. Saas nähdä koska suomalaiset firmat lähtevät liikkeelle. Pelkillä Barrents -seminaareilla ei bisnestä tehdä. Suomalaisten firmojen toimareiden on mentävä paikan päälle tapaamaan kasvokkain mahdollisia asiakkaita. Ei kukaan sieltä tule hallinovelle kyselemään "mitäs teillä olisi myytävää". Voisiko tässä valtiovalta tarjota kuuluisaa "vipuvoimaa" ? Tiedän, että Suomella on pohjoisessa asiantuntijoita, jotka osaavat neuvoa yrittäjiä siinä miten Pohjois-Ruotsin ja -Norjan markkinoille pääsee. Yhteyksiä vain heihin.

Entäs EK, mitä sillä olisi tarjota PK -sektorin viennin edistämiselle ? Esimerkiksi järjestää kielikursseja firmojen toimareille ?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ihmettelen, että miten saksalainen telakkafirma tai autofirma voi teettää laivoja ja autoja Suomessa ?"

Tämä on hyvä kysymys, miten Suomen Postista tulisi kannattavampi jos se olisi ulkomaisessa omistuksessa?

Tuliko Sonerasta kannattavampi Ruotsissa, entä Outokummun lannoitetehtaista norjalaisen Yaran käsissä?

Onko ongelma poliitikoissa ja heidän nimittämissään johtajissa???

Niko Sillanpää

Olennainen tieto olisi, miten Ruotsin kasvu rakentuu.

Paisuvasta julkisesta varainkäytöstä mm. vastaanottotoimintaan? Rakentamisesta? Kulutustavaroiden tuottamisesta?

Ts. millä aloilla ja tavoilla taloudellinen toimeliaisuus on lisääntymässä?

Nimittäin:

http://www.talouselama.fi/uutiset/tilanne-on-pelot...

Dagens Industrissa oli myös vastaavan tyyppinen juttu taannoin.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Olemme jälleen kerran kotikutoisesti hankkineet itsellemme muhkeat ongelmat joista jälleen kerran yritetään päästä irti vanhoilla tehottomilla lääkkeillä. Kaivataan enemmän keskitettyä sopimusta ja omaa valuuttaa jonka voisi devalvoida. Kukaan ei ole halukas ymmärtämään että olemme todella myöhässä. Sopeuttaminen olisi pitänyt aloittaa jo vuosia sitten. Ei vasta nyt aloittaa keskustelua.

Olemme eurossa, piste. Se ei poistu vaikka Paavo Väyrynen masinoisi toisenkin kansalaisaddressin eurosta irrottautumiseksi. Poliittinen rohkeus ei riittänyt ja nyt odottelemme riittääkö nykyiselläkään hallituksella rohkeutta muuttaa suuntaa. Siihen asti odottelemme ihmettä ylhäältä markan, cleantechin, biotalouden tms. alalta uskomalla kun tarpeeksi rahaa kaataa siitä voi jotain joskus takaisinkin saada.

Osakesijoittan sääntönä on ettei hyvää rahaa kannata lähettää huonon rahan perään. Kuitenkin me lähetämme mm. tuulivoimatukien muodossa ulkomaisille pääomasijoittajille kokoajan. Säästämmekö itsemme hengiltä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Velkaannumme hengiltä ja lopullisen silauksen koko katastrofiin antaa vielä lakkoherkkä suomalainen ....

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No mitä Sinä tekisit, jos Sinulla työkavereillasi olisi palkkahaitari 1.400 - 2.400 € /kk brutto ja uhattaisiin leikata 10 - 25 % palkasta?

Henry

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #21

Onhan tuo noinkin. Mistään suuripalkkaisesta väestä ei ole kysymys. Onhan keskipalkkakin yli 3100e.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #21

Muistikuvani oli hieman liian ruusuinen.

Siis nämä on ne tarkat esimerkit Postin eri töistä:

Palkka 1436,38 euroa ja palkasta leikataan -27%
Palkka 1160,42 euroa ja palkasta leikataan -13%
Palkka 2237,00 euroa ja palkasta leikataan -11%
Palkka 2169,00 euroa ja palkasta leikataan -18%
Palkka 1827,00 euroa ja palkasta leikataan -5%
Palkka 1827,00 euroa ja palkasta leikataan -9%
Palkka 1963,00 euroa ja palkasta leikataan -9%

Täältä:
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207166-posti...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #29

Jätitkö tarkoituksella pois sen PAU:n esimerkkilaskelmissa olleen postikeskustyöntekijän jonka palkka oli yli 2800€ kuukaudessa?

http://www.pau.fi/tes-neuvottelut/ajankohtaista/#a...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #30

Ei siellä sellaista ole, siksi en voinut jättää...
Vai voitko kertoa mikä esimerkkinumero?

Täältä jokainen voi itse katsoa PAUn laskelmat:
http://www.pau.fi/tes-neuvottelut/ajankohtaista/#a...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #29

Tämä lihavoitu rivi, jossa palkka ei todellakaan ole 2.800 €/kk oli jäänyt pois. Se vain rumentaa tilannetta. Happy now?

Palkka 1436,38 euroa ja palkasta leikataan -27%
Palkka 1160,42 euroa ja palkasta leikataan -13%
Palkka 2237,00 euroa ja palkasta leikataan -11%
Palkka 2185,00 euroa ja palkasta leikataan -14%
Palkka 2169,00 euroa ja palkasta leikataan -18%
Palkka 1827,00 euroa ja palkasta leikataan -5%
Palkka 1827,00 euroa ja palkasta leikataan -9%
Palkka 1963,00 euroa ja palkasta leikataan -9%

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #37

Postikeskuskäsittelijä, palkka 2169€ ja lisät 660€.

Leikkauksen suuruus olisi hänelläkin kohtuuttoman kova mutta kyllä on palkkakin työn vaativuuteen nähden aivan liioiteltu.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #38

Jaa? En mä lue tuota tuolla tavalla:
"Esimerkki 5: Postikeskus, käsittelijä, muu Suomi (pidempään alalla) – kuukausipalkka 2169 euroa, palkka pienenisi 502,39 euroa / kk"
_______________________________

Olen kuitenkin samaa mieltä kohtuuttomuudesta:

- Pääministeri Sipilän palkka on n.15.000 € kuukaudessa
- Postin pääjohtajan palkka on 50.000 € kuukaudessa

Onko tässä mitään suhteellisuudentajua? Ei Sipilä sentään mene ja vaadi eduskunnan vahtimestareiden ja siivoojien palkkoja pudotettavaksi. Mutta Postin pääjohtaja on kovana, eikä hän eikä kukaan muukaan johtaja jousta palkassaan yhtään, vaan se on kenkää porukalle, niinkuin PAU hyvin tietää.

Henry

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #44

En tiedä mikä Postin johtajan palkka on, joten uskon sinua. Se on kirjeiden ja pakettien kantamisesta vastaavan monopoliyhtiön johtajalle jotain aivan käsittämätöntä.

Ja voisin melkein heti sanoa että jos sieltä ei lähde samalla prosentilla kuin duunareilta niin melkein tuen lakkoa. Paitsi tukilakkoja.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #47

Demokraatti-lehden mukaan palkka on näin ja Postin omilla sivuilla ei ole tämän vuoden palkkaa, mutta 2014 palkka löytyy (jotain 40.000 per kk) ja uskon että näin on, kuten Demokraatti sanoi, koska hänellä nousi jo aiempana vuonna palkka tonni per kk ja sitten hän sai jotain bonuksia myös.
Tarkoittaa sitä, että kun tämän vuoden bonukset lasketaan, niin siinä peilautuu hyvin pitkälle se, kuinka paljon hän on pystynyt "rationalisoimaan" Postia. Eli Palkat alas ja kenkää osalle = hyvät bonukset.
Jengi on täysin krpntynyt tästä.

Henry

Pekka Heliste

Kun 2007-8 lama iski niin kruunun arvoa laski 20-30 % euroon nähden ja vienti ei notkahtanut kuten Suomessa.

Jos kelluvasta valuutasta ei olisi hyötyä niin miksi Ruotsi ei sido kruunua euroon kiinteällä kurssilla ? Sehän ei vaadi kansanäänestystä ja voidaan tehdä yksipuolisesti hallinnollisella päätöksellä ?

Pekka Pylkkönen

Lama tai kriisi iski 2009 ja mitään tuollaista devalvoitumista ei ole tapahtunut.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #99

Miksi näitä tietoja ja huhuja kruunun devalvoitumisesta liikkuu,
vaikka kruunu ei ole devalvoitunut
ja asian voi tarkistaa vaikkapa kauppalehdestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #103

Tuon käyrän mukaan kruunun kurssi olisi nyt täsmälleen sama kuin nviisi vuotta sitten. Punta näyttäisi heikentyneen aavistuksen verran.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #105

Kriisn alkuun nähden nyt 20 % alempi

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #111

Ruotsin kruunun ja euron kurssi ovat olleet liki samat jo 15 vuoden ajan, toki pientä heilahtelua puoleen sun toiseen on tapahtunut. Täten Ruotsi ei ole hyötynyt omasta valuutastaan ainakaan siinä määrin, mitä joskus annetaan populistisesti ymmärtää.

Ruotsi on voinut tavallaan seurata sivusta euroalueen kehitystä ilman sen kummempia riskejä, mutta kuitenkin samalla tehden rakenteellisia uudistuksia noudattaen samalla aiempaa kurinalaisempaa talouspolitiikkaa.

Suomen taival rahaliitossa ei ole mennyt kuten Strömsöössä - ei likimainkaan.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #111

Se on ihan miten tulkitset kriisin alun. Jos se olisi alkanut vailla 9/2008 kun Lehman Brothers kaatui, se olisi nyt 2% halvempi. Siis kaksi, ei kaksikymmentä.

Pahimman kriisivuoden aikana 2009 kruunu itseasiassa kallistui noin 3%, ei devalvoitunut.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #118

Rahan arvo muuttuukin viiveellä, eivät ongelmat oitis näy

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #103

Kruunu kävi yli kympissä ainoastaan 2008-2010. 2008 ensimmäisellä puoliskolla kruunu oli saman hintainen kuin nyt. 2010 loppupuolella korkeammalla kuin nyt. Joo heilunut se on mutta mistään systemaattisesta devalvoitumisesta on turha puhua.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/kurs...

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #113

Kruunu oli alle keskiarvon melkein pari vuotta 2008-10. Aluksi -17 % euroon nähden, sitten -10 %. Nyt tähtäin näkyy olevan samaan suuntaan. Dollarin suhteen oli omat liikkeensä, mutta saman tyyppiset euroon verrattuna (tosin nyt dollari on halventunut).

http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=SEK&...

Kelluvan valuutan pointti ei ole systemaattinen devalvoituminen vaan reagointi kaupankäyntiin.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Suomi on joutunut itse luomaansa talouden näivettymiseen:

1) Verotuksen kireydessä ykkönen
http://www.veronmaksajat.fi/Documents/Tilastot/Ver...

2) Julkisten menoissa koossa ykkönen
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkis...

3) Työmarkkinoiden joustavuudessa maiden vertailun viimeinen (140:s)
http://www.weforum.org/reports/global-competitiven...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Höpö-höpö
Avasin tuon viimeisen linkin ja laitoin hakusanaksi Finland:
Mehän ollaan ykkösiä melkein kaikessa! Paitsi tietenkin taloudessa, mutta sehän onkin ollut teikäpoikien heiniä viimeiset vuosikymmenet!
En lähtenyt kuitenkaan lukemaan kaikkia artikkeleita, mutta katsokaa tätä ekaa sivua, missä on n. 10 kohtaa:

http://www.weforum.org/search/google/finland?query...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Katsoin myös nuo kaksi ensimmäistä dokumenttia. Miten voit väittää, että olemme ykkösiä kun ainoa maa, joka on mainittu on Suomi?

Täyttä höpöä tuollainen vertailu - tulee tietenkin verrata maittain ja siinäkin verrata kilpailijamaita; Saksa, Pohjoismaat jne.

Henry

Pekka Heliste

Irtisanomsen kuluissa Suomi on sijalla 34 , Ruotsi 61 Saksa 97 Tanska 1

Viro on sijalla 50

Pekka Heliste

Työmarkkinasuhteissa Tanska on sijalla 2 , Norja sijalla 4 Ruotsi on sijalla 7 Saksa sijalla 20 ja Suomi vasta 22.Suomi painii samassa kategoriassa Ruandan ja Filippiinien kanssa

Eli EK on pilannut suhteet työntekijäjärjestöihin ja yrittää porvarihallituksen voimalla nujertaa työntekijät

Palkkojen joustavuudessa Suomi on sijalla 140, mutta Ruotsi on sijalla 133 ja Saksa 132, Norja sijalla 130eivät siis kaukana

Itävalta sijalla 139 eikä silläkään mene huonosti

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Minulla on vain muutama kysymys:
- Kun pienpalkkasilta duunareilta on leikattu "tarpeeksi" ja meitä köyhiä onkin, ei yksi miljoona vaan 1,5 miljoonaa;
Mitä te aiotte tehdä?
Lähettää meidät Ahvenanmaalle ikäänkuin reservaattiin, pois silmistä?

Henry

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pienipalkkaisten tuloverotuksen kutistaminen olemattomiin tai jopa nollaaminen samalla kun leikataan julkisia menoja olisi paikallaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Pienipalkkaisella ei tuo tuloveron laskeminen tuo kovinkaan paljoa. Pitäisi myös muita veroja ja maksuja katsella.

16 500 – 24 700 vero alarajan kohdalla 8,00e 6,50% ylittävältä osalta. Oikein pienipalkkaiselta extraajalta 8e ostovoiman parannus. Ja näitä ihmisiä on. Tunnen itsekin.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Se auttaa jonkinverran kulutuskysynnässä, mutta olen edelleen sitä mieltä, että suomalainen raha, joka on rahastoitu ulkomaille on väärässä paikassa.
PK-sektorin rahoitus tulisi saada kuntoon ja toiminnat järkiperäistettyä.

Eläkevarojen sijoittaminen Suomeen - elvyttää markkinoita ja lisää työllisyyttä.
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206423-elake...

Henry

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #26

Henry Björklid

Meillä ei ole mitään mahdollisuuksia kilpailla hinnalla suurimmassa osassa tuotteita, joten nykyinen höpötys 5% kilpailukykyloikasta pitäisi vaihtaa 50% loikkaan suomalaisen tuotteen brändäyksessä, laadussa ja kiinnostavuudessa.

Nyt esiin nostetulla viiden prosentin kilpailukykyloikalla ei ole oikeastaan muuta vaikutusta kuin se että nyt vientiin kelpaavista tuotteista saadaan hieman parempi kate. Ei sillä uusia työntekijöitä palkata. Vanhoja ei ehkä tarvitse enempää irtisanoa.

Meiltä ei juurikaan löydy tuotteita joita myytäisiin vientimarkkinoilla enemmän, jos hinta olisi 5% halvempi. Tämä 5 % ei riitä edes kuljetuskustannusten nousun kattamiseen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #39

???? En ole koskaan, missään, milloinkaan tällaista väittänytkään!
En edes ota suuhuni tuota loikka-juttua - se on pelkkää fuulaa.

Henry

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #39

Kun puhutaan 5 % palkkakustannusten alennuksista, se ei tarkoita tuotteen kaikkien kustannusten alentumista 5 %. Jos koneet tekevät työt, palkkojen alennus voi pienentää työkustannuksia sen 5 %, mutta työn osuus voi olla esim. vain 10 % lopullisesta hinnasta. Iso osa tuotteistamme on koneiden tekemää ja ihmiset vain jeesaavat. Sekään ei ole sattumaa, halpamaat ovat vieneet ihmistyön.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #26

"PK-sektorin rahoitus tulisi saada kuntoon ja toiminnat järkiperäistettyä."

Kehittämistä varmasti on, mutta tietääkseni rahaa on tarjolla ehkä paremmin kuin koskaan. Kohteista on kuulemma pulaa. Lisäksi kasvuun rahaa ei ilmeisesti ole yhtä hyvin kuin muihin bisneksen vaiheisiin.

Pekka Heliste

Yksi tapa on leikata hyvätuloisten saamia tulonsiirtoja, hyvä-ja keskituloiset taloudet saavat eniten tulonsiirtoja

Toinen ongalma ovat julkisen sektorin palkat ja etuudet. palkkakulut ovat liki 50 % valtion aj kuntien menoista

Viro.Latvia ja monet muut maat ovat tasapinottaneet julkisia menoja palkkojen leikkauksilla

Miksi palkkajoustoja ei vaadita julkiselle sektorille ?

Koska Kokoomus on virkamiespuolue ja se haluaa elättää mahdollisimman suurta joutilaitten akateemisten armeijaa

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #104

"Miksi palkkajoustoja ei vaadita julkiselle sektorille ?

Koska Kokoomus on virkamiespuolue ja se haluaa elättää mahdollisimman suurta joutilaitten akateemisten armeijaa."

Eipäs liioitella. Eivät he joutilaita ole ja tekevät yhteiskunnan ja meidän kaikkien kannalta äärimmäisen tärkeää työtä.

He ovat myös palkkansa ansainneet.

Ainut ongelma on ettei yhteiskunnalla ole tällä hetkellä varaa maksaa niitä virkamiesten palkkoja.

Koska muita maksumiehiä valtion lisäksi ei ole, virkamiesten pitäisi joustaa ja tyytyä pienempään palkkaan, ainakin siihen asti kunnes valtio taas on enemmän varoissaan.

Pekka Heliste

Se johtaisi siihen,että Kepulandiassa ainoita veronmaksajia olisivat kylän koirat

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Henryn alkuperäinen kysymys reservaattiin siirrosta on hyvä.

Kun reilu sata vuotta sitten puulaivat vaihtuivat teräksisiin, monet Pohjanmaan telakat kaatuivat ja työttömät lähtivät Amerikkaan. Sitten tuli Suuri Lama ja myötäsyklisesti touhottamalla Suomikin ajettiin alhoon, mutta nyt ei ollut mihin muuttaa.

Kun tultiin 70-lukua kohden, iso ylimääräinen työväestö lähti Ruotsiin. Sitä ennen sotakorvaukset ja jälleenrakennus olivat pitäneet kansan kiireisenä. Kun ne hiipuivat ja suuret ikäluokat astuivat markkinoille, oli taas väkeä liikaa.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin ei ollut mihin lähteä ja työttömyyskorvaukset pitivät ihmisiä aloillaan nousukautta odottelemassa. Nyt on taas sama juttu. Kuten joku asiantuntija sanoi, Suomi ei ole koskaan kyennyt elättämään koko väestöä kuin hetkittäin.

Kovasti on yritetty, on mokattukin, mutta onnistuttu ei vielä ole.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Otsikko on mainio.
Kun Markku Huusko oma-aloitteisesti otti yhteyttä Nordean Aki Kangasharjuum saadakseen kommentin Ruotsin nosteen vaikutuksesta Suomeen, hän olisi toki voinut muistaa senkin, mitä Kangasharju viimeksi vain pari kuukautta sitten lausui EMU-suhteestamme:

"Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun mukaan ensimmäiset 15 vuotta eurossa on ollut Suomen talouden kannalta onnetonta aikaa."
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-144109508643...

Vajaan 2 minuutin video on kuulemisen arvoinen. Tämä ei tietenkään poista tarvetta rakenteellisiin uudistuksiin ja verotuksen tarkistukseen.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Eiköhän jo lopeteta tämä pelleily. Nyt on korkea aika lähettää delegaatio Tukholmaan pyytämään, että pääsemme jälleen Ruotsin kruunun alamaisiksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kun Nokia oli maailman kännykkävaltias ja Soneralla olisi voinut kuitata valtion velat, tuollainen ei olisi juolahtanut mieleenkään. Nyt kun Suomen velkakello sanoo 100 miljardia euroa, tulee välillä mieleen, että joku muu hoitaisi nämä asiat paremmin kuin me itse. Mutta ei auta, meidän tästä on omin toimin noustava.

Suolaa haavoihin: "Soneran osakekurssi kävi huipussaan maaliskuussa 2000, jolloin yhdestä osakkeesta maksettiin päivän sisällä enimmillään 97 euroa. Tuolla hinnalla koko yhtiön markkina-arvoksi kertyi runsaat 72 miljardia euroa eli lähes 430 miljardia markkaa, mistä valtion osuus oli noin 227 miljardia markkaa".

Lähde: MTV http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/valtion...

Pekka Heliste

Pelkkää teoriaa ja propagandaa. Kukaan ei maksa tuollaisia summia käteisenä.

Eikä valtio voinut edes myydä,koska osakeanteihin liittyy aina osakkeen arvon turvaavat lausekkeet,mikä rajoittaa myyntiä.

Osakkeen arvo tippuu,jos markkinoille tuodaan suuria eriä

Tuolloin valtio oli vielä myyntirajoitusten piirissä,mutta sai ensimmäisistä aineista ostaneille suyrsijoitrajilta luvan myydä pienen erän.

Hyvä esimerkki on Soneran Usa n yhtiön myynti Deutsche Telekomille. Sonera sai tuosta firmasta.25 miljardia eli sillä olisi kuitattu Saksan tappiot.
Mutta kauppahinta maksettiin Dtn osakkeita ja niissäkin oli myyntirajoitus

Kun it-kupla suli ja osakkeita myytiin aina kun rajoitus purkautui niin rahaa saatiinkin vain 8 miljardia.

Ei ole ihme,jos meillä menee huonosti,kun tietämyksen taloudesta on hauskojen varassa

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja Vastaus kommenttiin #109

97 euron hinta oli silloisen johdon höpöpuheilla ylös vedättämä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #109

Vahvoja väittämiä ilman yhtään linkkiä tai lähdeviitettä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun Nokia oli maailman kännykkävaltias..."

Sanoi pääministeri Lipponen ettei Suomi teollisuutta tarvitse, it-teknologialla valloitamme maailman. Ei mennyt ihan putkeen Lipposen näkemykset mutta teollisuus lähti ja kokoomuksen ideologia oli hävittää kaikki tuottavat valtionyhtiöt, tuottamattomat taas saa kokoomuksen hyväksynnän (Talvivaara. Ruotsilla ja Norjalla ei ole mitään ongelmia valtiolle omistaa hyvin tuottavaa liiketoimintaa, siinä on se pieni ero.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Voi myös kysyä oliko EK:n päätös muuttaa sääntöjään juuri tähän hetkeen kovin viisasta. Suomalaisen yritysjohdon olisi syytä yhdessä ay-liikkeen kanssa tehdä opintomatka Ruotsiin ja tulla takaisin sieltä uusin eväin. Ruotsissa työntekijän asema yritystasolla on huomattavasti vahvempi kuin suomalaisella toverillaan ja siksi ruotsalainen mielellään käyttää ilmaisua "meidän firmassa"

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

On aivan selvää, että se oli juuri EK, joka rikkoi TUPOn. Ay-liikkeen tyypithän kirosi eilen tätä raskaasti.

Henry

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Emme "me" tyri vaan suomalainen yritysjohto, joka on ilmeisesti vaan liian tyhmiä kansainväliseen kilpailuun.

Tässä suomalaisella johtajalla pää punottaa, käsi hakkaa, sylki roiskuu: Kyllä minä tunnen tyypit, kyllä minä olen hyvin koulutettu jne. Ainoa vaan että muissa maissa ne vastaavat on vähän fiksumpia. Tyhmistä pomoista kärsii koko kansa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itse tulkitsen niin, että sopimisen kulttuurin suhteen meillä olisi paljon parannettavaa ja muilta opittavaa. Mutta kaikki lähtee tilannekuvasta, joka on oleellisesti erilainen työnantaja- ja hallituspuolella kuin toisaalta oppositiossa ja ay-liikkeessä.

Suomen äkkivelkaantumista ei nähdä hallituksen ulkopuolella muiden kuin hallituksen ongelmana jos senkään. Nobelisti Krugman ja eräät muut antavat hallituskriitikoille sivustatukea puhumalla euron kauheudesta ja lisäelvyttämisen autuudesta. Näillä viedään huomio rakenteellisista uudistuksista, jotka pitäisi tehdä sopien. Mutta sitä ei nyt näytetä osattavan, vaan pelissä on pakkolakeja ja muuta ärhentelyä.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Ovatko tarvittavat rakenteelliset uudistukset saaneet liikaa sädekehää ympärilleen?

Esim. sote-uudistus ei vähennä sote-menoja vaan estää niiden kasvun, joten verojen kevennyksiä siitä ei seuraa. Lisäksi on hyvä kriittisellä silmällä seurata lupausta sote-säästöistä (3mrd). Se on aika paljon, kun kuntien ko. menot ovat 22 mrd. Lisäksi säästö tulee vasta joskus.

Sotessa suurimmat säästöt tulevat siitä, että ikääntyneitä pidetään kunnossa ja sairaaloiden arkisia toimintatapoja parannetaan. Sote-uudistus liippaa vain yläpintaa tästä kokonaisuudesta.

Joustavuutta työmarkkinoille kaivataan paikallisesta sopimisesta. Sekään ei pelasta maata vaan vaikeuksissa olevia - tyypillisesti pieniä - yrityksiä. Teknologiateollisuudessa paikallinen sopiminen on jo helpompaa kuin muualla, paitsi työnantajajärjestöön kuulumattomalle pienelle firmalle, joita on taas paljon.

Uskon, että voimme tehdä aika vähän, paitsi oman työmme hyvin. Me kärsimme yksinkertaisesti siitä, että Nokia, paperi ja Venäjä notkahtivat, eikä taloudessamme ole vielä tarpeeksi yrityksiä, jotta olisi "munia useammissa koreissa". Miksi yrityksiä on vähän?

Luultavasti siksi, koska teollistumisemme myöhästyi. Täällä ei ollut rahaa, ei teitä, saati osaajiakaan. Nämä kaikki tosin olisivat korjautuneet, jos yksi este olisi poistunut: valtio ei antanut lupaa höyrykoneille. Se tuntuu suorastaan idioottimaiselta, mutta viivästi noin 30 vuotta teollistumistamme. Koska yritysten määrä kasvaa vuosittain, meillä kasvu nytkähti sen verran myöhemmin liikkeelle. Toinen virhe aikoinaan oli, että Suomi peri suurempia tulleja viennistä ja harjoitti merkantilistista politiikkaa muiden liberalisoidessa.

Arvatkaas kuka sai suunnan muuttumaan? Venäjän keisari.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Velkaantuminen, varsinkin yksityisille pankeille, on tietenkin ongelma. Kun kuitenkin taantumassa viedään (velalla hankittua) rahaa kansalaisten käsistä, paljonko se aiheuttaa lisävelkaantumista, kun raha ei päädykään kauppaan, kuten ennen? Tämä on ydinkysymys. Teidän toimittajien on hyvä sitä esitellä.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"Emme "me" tyri vaan suomalainen yritysjohto, joka on ilmeisesti vaan liian tyhmiä kansainväliseen kilpailuun."

Harjoittelun puutetta, Suomessa kun on totuttu että kilpailla ei tarvitse, vaan jaetaan vaan markkinat kartellin kesken. Tästä syystä ulkomaille ei osata ponnistaa.

Petteri Hiienkoski

Sipilän omat toimet tuskin ovat erityisemmin kannustaneet ay-liikettä. Sama tyriminen näyttää jatkuvan puolustuspolitiikassakin.

"Puolustuslain muutos horjuttaa turvallisuutta"
http://petterihiienkoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tosiasiana pysyy edelleen, ilman omaa valuuttaa ja itsenäistä keskuspankkia Suomella ei ole mitään työkaluja talouskasvun aikaansaamiseksi. Komissio ja EKP vaatii talouskuria joka ainoastaan supistaa kansantaloutta ja verotuloja sekä lisää valtion sekä kuntien menoja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Talouskasvu löytyy riittävän pohjalta ponnistaen.

Velkavetoinen kulutusjuhla jatkuu aina siihen asti, kunnes lisävelka ei ole enää mahdollinen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Talouskasvu löytyy riittävän pohjalta ponnistaen."

Olisiko Kreikka hyvä esimerkki?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #54

Niinpä.

Kreikassakin jouduttiin lopulta tunnustamaan tosiasiat, eli elämään sen mukaan, mihin todellisuudessa on varaa holtittoman velkaantumisen sijaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #56

"Kreikassakin jouduttiin lopulta tunnustamaan tosiasiat"

Mainitsit että pohjalta on hyvä hakea kasvua mutta et kertonut mistä Kreikan kasvu nyt pohjalta lähtisi? Sama Suomen kohdalla, mikä voima meidät nostaisi jos ajaisimme talouden Kreikan tilaan?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #62

Kreikan talous kasvoi toista vuotta putkeen kunnes he keväällä päättivät rahoitusneuvotteluissa panna maan seis oikein kunnolla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #63

"keväällä päättivät rahoitusneuvotteluissa panna maan seis oikein kunnolla."

Kesällä Kreikka suostui komission määräämiin rankempiin leikkauksiin. Siis mikä voima nostaa Kreikan talouden? Onko tähän mahdoton vastata?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #65

Ensin leikataan talous sadasta viiteenkymmeneen ja sitten kohta iloitaan 10%:n talouskasvusta, kun talous nousee viiteenkymmeneenviiteen. Tätä odotellessa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #68

Talous joka kasvoi Kreikalla ensimmäistä kertaa puoleen vuosisataan ilman primääribudjetin alijäämää olisi pitänyt olla ilon aihe. Sehän niissä säästöissä on se juoni että talouskasvu saadaan terveelle ja kestävälle pohjalle.

Suomi kasvoi 1995-2008 lähes koko ajan kovaa vauhtia kiristävästä talouspolitiikasta huolimatta. 2000-luvun alussa velanhoitoon käytettiin parhaimmillaan viitisen miljardia vuodessa. Kasvu on mahdollista myös reilusti.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #65

Kreikka joutui lopettamaan rajavalvonnan ja nyt meille tulvii pakolaisvyöry.

Mutta tulihan pelastettua wahlroosien rahat

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #62

Et nyt sitten osannut lukea kirjoitustani oikein.

Pääpaino on todellisuudessa, jonka mukaan syömme nyt enemmän, kuin tienaamme.

Nykyisen hyvinvoinnin ylläpito ilman velkaantumista vaatisi täystyöllisyyden ja 20 - 30 miljardin euroa suurempia vientituloja. Jos nyt vertaisimme Suomen viennin kehitystä keskimäärin euro-maiden viennin kehitykseen, meiltä on hävinnyt vientituloja ( ja tämän myötä työpaikkoja ) n. 30 miljardin euron verran v. 2008 jälkeen.

Tästä huolimatta julkisia menoja on kasvatettu, ikään kuin meillä edelleen olisi käytettävissä se vientiteollisuuden panos ja kasvu, josta saimme nauttia vielä v. 2008 asti.

Suomi on ainoa EMU-maa, jonka vienti ei kääntynyt kasvuun viimeistään v. 2010 jälkeen.

Meiltä puuttuu min. 200.000 yksityisrahoitteista työpaikkaa, eikä pääomaköyhällä maalla ja Euroopan surkeimmin tase-arvoin olevalla PKT-sektorilla ole juurikaan mahdollisuuksia asiaa parantaa, vaikka tahtoakin saattaisikin löytyä.

Nyt sitten jäämme odottamaan taas kerran, kun AKT pysäyttää Suomen viennin - mitä siitä on vielä jäljellä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #66

"Pääpaino on todellisuudessa, jonka mukaan syömme nyt enemmän, kuin tienaamme."

Oikea vastaus tähän ongelmaan on tietenkin kasvattaa tuloja eikä vähentää menoja koska valtio ei ole yritys. Kysyntälamassa menoja leikkaamalla valtion verotulot vähenevät ja menot lisääntyvät joka taas kasvattaa valtio velkaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #75

On varmasti aivan päivänselvää kaikille, että pitäisi kasvattaa tuloja.
Ongelmana tässä on vain, että miten niitä tuloja ja varsinkin vientituloja saadaan aikaan ?

Suomi ei vielä toistaiseksi ole kärsinyt kysyntälamasta, vaan sekä yksityinen, että julkinen kulutus ovat olleet vakaassa kasvussa näihin päiviin asti. Tämän kulutuksen kasvun ovat mahdollistaneet sekä julkisen velkaantumisen kasvu, että yksityisen velkaanyumisen kasvu. Jokainen meistä ymmärtää, että rajansa on tälläkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #85

"Tämän kulutuksen kasvun ovat mahdollistaneet sekä julkisen velkaantumisen kasvu, että yksityisen velkaanyumisen kasvu. Jokainen meistä ymmärtää, että rajansa on tälläkin."

Kaikki eivät selvästikään ymmärrä.
Sen ettei ymmärrystä ole osoittaa selvästi eräät keskustelupuheenvuorot.

Sipilän palkasta ja postin pääjohtajan palkasta ollaan katkeria.
Katkeruus on kuin sumu joka sokaisee ihmisten silmät.
Ei nähdä että jokaisen pitäisi tyytyä vähempään.

Tottakai myös Sipilän ja postin pääjohtajan ja blogistin pitäisi tyytyä vähempään, mutta näyttää siltä että kaikki ovat tässä asiassa yhtä tyhmiä, ihan kaikki.

Tyhmyydestä johtuu että näyttää nyt siltä ettei Suomea voisi pelastaa muu kuin oma valuutta ja sen devalvoiminen. Se on valitettavaa, mutta tyhmä kansa ei varmaankaan ansaitse parempaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #85

"Suomi ei vielä toistaiseksi ole kärsinyt kysyntälamasta"

Tavarataloketju Anttilakin myytiin koska ostajat hävisivät. Ostajien puutetta ovat valittaneet K ja S-ryhmäkin kun antoivat lopputilejä työntekijöilleen. Satoja tai tuhansia parturikampaajia on lopettanut asiakkaiden puutteessa. Kyllä meillä on ollut jo vuosia kysyntälama jota valtio on yrittänyt paikata jopa tarjoamalla rahaa romutettavasta autosta että uusia menisi kaupaksi. Talouskasvua saadaan myös kotimarkkinoilla vaikka vienti ei lieemmin piristyisikään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #91

"Kyllä meillä on ollut jo vuosia kysyntälama jota valtio on yrittänyt paikata jopa tarjoamalla rahaa romutettavasta autosta että uusia menisi kaupaksi. Talouskasvua saadaan myös kotimarkkinoilla vaikka vienti ei lieemmin piristyisikään."

Minä en kyllä käsitä sitä miksi valtio tukee uusien autojen myyntiä. Autothan tuodaan meille muualta.

Minun mielestäni suomalaisten pitäisi keskittyä nyt kulutuksen pienentämiseen, ennenkaikkea ulkomailta tuotavien tuotteiden, kuten autojen kulutuksen pienentämiseen. Suomalaisten ei ole pakko käyttää uusia nökyautoja, liikkeelle pääsee kyllä vaatimattomammillakin ajopeleillä ja niiden risojen korjaaminen on kuitenkin pääasiassa kotimaista työtä.

Valtion pitäisi keskittää toimensa kotimaisten tuotteiden kilpailukyvyn parantamiseen, jotta niitä saataisiin paremmin kaupaksi sekä kotimaassa, että myös ulkomailla.

En kuitenkaan kannata "osta kotimaista" kamppanjointia, koska se on luonteeltaan suomalaisen tuotannon kansainvälistä kilpailukykyä lamauttavaa toimintaa. Ilman tällaista kotimaisen suosimista yritykset olisivat pakotettuja valmistamaan tuotteita jotka todella pystyvät vastaamaan ulkomaiseen haasteeseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #91

"Kyllä meillä on ollut jo vuosia kysyntälama jota valtio on yrittänyt..."

EU:n ja EMU:n alueella kysyntälama on todellisuutta v. 2015 vain Kreikassa.

Suomalaisten kotitalousten kulutus on nyt yli 10 miljardia euroa korkeammalla tasolla per vuosi, mitä se oli v. 2009, jolloin kysyntä notkahti vain aavistuksen verran yhden vuoden aikana. Tämä yli 10 miljardin euron kasvu kysynnässä on rahoitettu käytännössä velanotolla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #95

"Tämä yli 10 miljardin euron kasvu kysynnässä on rahoitettu käytännössä velanotolla."

Eli puheet kysyntälamasta ovat harhapuhetta ja kysynnän kasvattaminen vain lisää vauhtia matkalla rotkoon.

Oikea toimi olisi juuri päinvastainen, eli jarrua kysynnälle ja sassiin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #91

Mussutuksesi ontuu sillä mitään sellaista ei ole tapahtunut ostovoimassa joka oikeuttaisi vetoaa kysyntälamaan. Päin vastoin, suomalaisten ostovoima on kasvanut vaikka BKT on laskenut.

Rahaa on entistä enemmän mutta entistä harvemmin se käytetään suomalaisiin tuotteisiin. Siksi vaihtotase on ollut miljardeja alijäämäinen jo vuosia. Tänä vuonna tilanne näyttää ensimmäistä kertaa kääntyneen.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #66

Pistin tuonne vientitilaston,vienti vetää kohtuullisesti eli kasvaa

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #56

No ei nyt sentään. Ei normi-Jorgoksella ole velkaa. Häneltä vaan puuttuu raha ja työ.
Velkaa teki valtio(n virkamiehet) tuttuun tyyliin:
GmbH:n edustaja: "Kuule, osta sukellusvene (maantie, puhelinyhtiö tms.) vaikka 500 milj. €uro ja voit laittaa kaverisi ja koko sukusi tähän projektiin ja me tuodaan Sulle salkullinen rahaa..."
Eli veronmaksajan piikkiin otettiin velkaa. Ja ne rahasalkut on viety jo kauan sitten Sveitsiin.
HUOM! Troikka halusi että pimeän rahan virrat tukittaisiin (Tavis-Jorgos), mutta kun alkoivat tutkia edellisiä suur-yhtiösopimuksia, niin Troikka veti jarrut päälle.
Täällähän on joukko keski-eurooppalaisia yrityksiä oikeudessa.

Henry

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #74

"Eli veronmaksajan piikkiin otettiin velkaa. Ja ne rahasalkut on viety jo kauan sitten Sveitsiin."

Siksi siis Sveitsillä menee hyvin, vaikka frangin arvo nousee,

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Omat muistikuvani kattavat vain noin viitisenkymmentä vuotta, mutta aina meillä on ollut niitä jotka luulevat asioiden paranevan paremmin tienaavia kadehtimalla. Ja siihen päälle syyttelemällä kaikkia muita. Voisi kokeilla jotain uuttakin kun ne keinot eivät todellakaan toimi.

Jos kuka haluaa vähentää valtion ja kuntien menoja niin kannattaisi ihan aluksi miettiä mistä saamistaan verotuloilla ja velalla maksetuista eduista olisit valmis luopumaan kokonaan tai mieluummin maksamaan enemmän itse. Ennen ei menot ja verotuksen tarve vähene.

OECD:n veroasteita kun vertaa niin onhan meillä toimittu täysin toisin kuin muualla joten ei tässä tilanteessa pitäisi olla mitään ihmeteltävää. Sitä saa mitä tilaa. Pitää nostaa hattua niile jotka tällä veroasteella vielä viitsivät yrittää, palkata tai yleensäkään kantaa rahansa kotimaiseen kauppaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Juu, Postin johtaja (50.000/kk) kadehtii duunareitaan ja haluaa siksi leikata niiden liksoja, ei suinkaan bonusten ja pitkän uran vuoksi....

Henry

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Onhan tuolla tavista paljon korkeampi palkka mutta siihen vetoaminen ja sen kadehtiminen ei nyt tässä tilanteessa auta. Keskustelut johdon palkoista on ihan eri keskustelun paikka.

Vaikka poistaisit postista joka ikisen isopalkkaisen herran ja pikkuherran, ei se postin säästötarpeita mihinkään poistaisi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #79

Ei tuosta ole kyse, vaan kuten aiemmin kirjoitin:
- Sipilän 'palkka' 15.000 per kk
- Postin dirikan palkka 50.000 per kk
- Postijoonin palkka vajaa 2.200 ja häneltä halutaan viedä 14-18% palkasta!

Ja tässä on se pointti:
- 50.000€-per-kk-pääjohtaja ei lähde mukaan palkanalennukseen, vaan hänen bonuksensa nousee, kun hän hieman "rationalisoi" henkilökuntaansa.

Lee Iococca, Chryslerin dirika, oli töissä yhden dollarin vuosipalkalla, kunnes Chrysler saatiin kannattavaksi! Siinä "kenraali", joka johti edestäpäin!
Ja meillä ei ole kuin löperöjä psk__isia tekemässä hirvittäviä virheitä yhtiöissään.

Henry

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Aivan itse, aivan. Ja kun tämän EU-politiikan kannattajat ja eurouskovaiset kun viitsivät katsoa peiliin, niin siellä näkyy se suurin syyllinen. Suurin!

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Jos omaa selektiivisen muistin niin sen varassa on huono lähteä rakentamaan nykyisyyttä saati tulevaisuutta.

Kyllä Seppo niiden ongelmien juuret ovat jo vähintään tuolla 60-luvulla ja osittain paljon kauempanakin.
Jos nyt jotain eroa aikaan ennen EU:ta niin valitus, kateus ja katkeruus eivät nykyisin ole ihan samaa tasoa.
Kyllä silloin ennenkin lakkoiltiin, leikattiin, säästettiin ja irtisanottiin.

Janne Suuronen

Niinhän te tyritte. Koskee myös vahvasti mediaa väestön mielipiteiden muokkaajana ja vallan vahtikoirana.

Jos munaa löytyy, niin ei varmaan olisi pahitteeksi itsekriittisesti tarkastella asioita, joita (mediassa) piditte tärkeinä ja joista kohusitte 10- ja 5-vuotta sitten ja miettiä, että olisivatko silloin painotukset tulleet olla vähän toisenlaisia.

Meitä vähemmän kuunneltuja toisinajattelijoitakin oli jo tuolloin. Jotka ymmärsimme siitä viestittäenkin vientimme rakenteen olevan vahvasti muuttumassa ja julkisen talouden aiheuttaman kuorman elinkeinoelämällemme. Mutta kaikki kiva ihkutettava oli poliittikkojen lisäksi kovasti medioissakin muodissa ja siten tarpeellinen vallan vahtikoiralle kuuluva kriittisyys jäi melkein tyystin väliin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Progressio on jyrkin alemmilla tulotasoilla kuin mistä tässä esitetty graafi alkaa. Köyhyysrajan alapuolella progressio näyttäisi melkein pystysuoralta.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Jos tällaisessa taloustilanteessa ei uskalleta suorittaa joko sisäistä-tai ulkoista devalvaatiota,niin sehän on vastoin "painovoimalakia".

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kaikille tuhoisan ja kalliin devalvoinnin asemasta voidaan myös käyttää hetki aikaa ja miettiä: ostovoiman lasku devalvoimalla on kotimaiselle kysynnälle kaikkein tuhoisinta: tuontitavaroiden hintojen kallistuessa se pienentää kotimaiseen kulutukseen jäävää rahaa. Valtio ei voi enää pakottaa ostamaan kotimaista. Lisäksi kotimainen tuotanto sakkaa koska yrittäjien tuotto ja kannattavuus pienenee valuutan heikentyessä. Inflaatiopaine kasvaa ja oman valuutan puolustajillakaan ei ole sellaista taikaseinää josta hyvittää maksumiesten eli juuri kaikkein pienituloisimpien tappiot. Verojen ja veroasteen nosto entisestään on se vanha ja kokeiltu, toimimattomaksi havaittu valuutasta riippumatta.
Suomi on jo verojen puolesta maailman kärkikastia. Kuinka paljon kalliimmaksi asukkaille se pitäisi vielä tehdä?

Kukaan ei ole viitsinyt häveliäästi muistuttaa että käteenjäävä palkka ei ole se ainoa työtuntikustannus vaan sen lisäksi tulevat sivukulut ja mittavat verot. ne jäävät raskauttamaan palkkoja myös sen devalvoinnin jälkeen. Siellä sitä perattavaa mutta se lieneekin jo tarkempien pohdintojen paikka.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomen metsiin lahoaa vihreää kultaa tonneittain kun niiden hyödyntäminen suomessa on käytännössä lopetettu kannattamattomana...tosin kysyntä maailmalla ei ole hiipunut. eli jos joku keksii tuohon vastauksen niin siinä voi olla yleispätevä vastaus talouskriisiinkin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sellunkeitolla ei tätä ongelmaa selätetä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Se nyt vain on näkyvin osa ongelmaa, Suomessa yrittäminen ei vain kannata.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Me tyrimme nyt kaiken aivan itse. Me suomalaiset."

En minä ainakaan.
Ei se minun syyni ole.

Minulta saa leikata.
Minua saa verottaa.

Lupaan kuluttaa yhtä paljon kuin muutenkin,
vaikka leikattaisiin, tai verotettaisiin.
En kylläkään osta kotimaista jos saan ulkomaista edullisemmin.

En kuluttaisi yhtään sen enempää
vaikka saisin verohelpotuksia,
kun en tarvitse mitään sen enempää kuin mitä nyt jo kulutan.

Minä en ainakaan ole se joka tyrii.
Muut on niitä jotka töpeksii.
Keitä ne oikein on?

Petteri Hiienkoski

Sipilä näytti itse esimerkkiä SoTe-lehmänkaupalla kokoomuksen kanssa. Onnistuessaan siinä olisi kurottu kestävyysvajetta kolmanneksella. Nyt en tiedä miten käy. Eräiden arvioiden mukaan sote-kulut kasvavat.

Toinen "pyhä lehmä" Sipilälle ja hänen hallitukselleen on maan mahtavin kuntahimmelistölaitos, jota järkeistämällä olisi säästetty piiiiitkä sentti. Mutta ei.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilä, joka nyt vaatii työmarkkina-osapuoilta kykyä neuvotteluun ja tuomitsee AKT:n irtautumisen yhteiskuntasopimusesta, niin miten Sipilä toimikaan itse. Pääministeri Sipilä alisti hallituksensa EK:n "juoksupojaksi" joka otti ohjeet Etelärannasta ja sai koko Suomen palkansaajat jaloilleen. Sote päätökseen Sipilä kytki kepun vuosikymmenien unelman itsehallinta-alueista jonka kalliit viulut tulevat maksamaan etelän pakansaajat ja elleivät tähän unelmaan kok.ja persut olisivat suostuneet Sipilä olisi hallituksen kaatanut. Kumpaa mahtoi Sipilä silloin ajatellakkaan, kun oli hallitusta kaatamassa Suomen vai kepukannattajiensa etua, helppo vastata, jälkimmäistä. Sipilä, omalla toiminnallaan on vienyt oikeuden itselään vaatia muilta kykyä sopimiseen koska hänellä itsellään sitä ei ole ja hänen puheet Suomen eduista on syytä heittää roskakoriin.

Pekka Heliste

Vaikeuksista on syytetty viennin hiipumista, mutta sekään ei ole aivan totta
Meillä oli hyvä buumi 2006-2008 ja 2009 romahdus, mutta tällaisia jaksoja löytyy aikaisemmilta vuosiltakin eikä vastaavia ongelmia ole syntynyt.

Meidän keskeinen ongellma on, että viemme bulkkia ja matalan jalostusasteen tuotteita ja kaiken lisäksi tuotteita, joiden markkinat supistuvat

2014 55 973 291
2013 56 047 549
2012 56 878 038
2011 56 855 202
2010 55 438 587
2009 45 063 410
2008 65 580 219
2007 65 687 616
2006 61 489 232
2005 52 453 007
2004 48 916 985

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Tämä on asiallinen huomio, mutta silti vain yksi näkökulma. Teollisuustuotannon (ei siis puhtaasti viennin) volyymi on Tilastokeskuksen indeksin mukaan heikompi kuin liikevaihto ja etenkin vienti. Tämä siis tarkoittanee sitä, että viemme nyt arvokkaampaa tavaraa volyymiin nähden. Veikkaan yhdeksi isoksi syyksi Nesteen polttoaineita, jotka ovat 10 % koko viennistä. Eli vähemmällä ihmistyöllä enemmän rahaa. Enemmän työttömiä ja ainakin periaatteessa enemmän veroja (mutta ei näköjään tarpeeksi).

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Toivottavasti työmarkkinajohtajat ottavat entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen eilisen ulostulon tosissaan.

Jyrähdys lakoista Ylen tv-uutisissa: ”Meillä 143, Ruotsissa 5 – tämä ei toimi”:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/144194-jyrahdys-la...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Tämä ei toimi" - minusta elämä toimii Suomessa vielä joten kuten. Käsitykseni on, että Postin lakko ja siihen liittyvät tukilakot ovat vasta alkaneet.

Käyttäjän LauriViherv kuva
Lauri Vihervä
Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tarkoittikohan Salonius että myös Suomeen olisi saatava työntekijöille myötämääräämisoikeus kuten Ruotsissa. Tuohan vaikuttaisi lakkoiluun välittömästi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Näinkään pitkässä keskusteluketjussa ei ole yhtään näkemystä mitä hallitus voisi tehdä taloskasvun aikaansaamiseksi. Näitä keskusteluja on ollut paljon ja sama tulos kaikissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Johtunee siitä että suurin osa keskustelijoista ymmärtää ettei valuutalla keplottelu auta oikeasti mitään. Tarvittaisiin toimia joita monet täällä ovat kyllä esitelleet, mutta joista ei päästä yksimielisyyteen ja joita ei siksi toteuteta, vaikka pitäisi.

Pekka Heliste

Sokea Reettakin näkee ongelman.

Me teemme sinkkiämpäreitä ja yritämme myydä niitä hintoja polkemalla maailmalle.

Tuotevalikoimamme on vanhaa ja niiden markkinat kutistuvat, esim paperin kulutus laskee koko ajan.

Siinä pärjää hetken se, joka saa poltettua kuluja enemmän kuin kilpailijat.

Päinvadtaiaesta on hyvä esimerkki Apple, joka myy kallista tavaraa,mutta kasvaville markkinoille.
Sen ei tarvitse kilpailla hintoja poljemalla

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Siinä pärjää hetken se, joka saa poltettua kuluja enemmän kuin kilpailijat.

Päinvadtaiaesta on hyvä esimerkki Apple, joka myy kallista tavaraa,mutta kasvaville markkinoille.
Sen ei tarvitse kilpailla hintoja poljemalla"

Tästä ajatuskulusta voisi jatkaa.

Ilmeisesti elämme yhä nbiinkuin meillä olisi Applen tapaisia yrityksiä, vaikkei ole. Pystymme yhä tekemään kumisaappaiden tai vessapaperin tapaisia tuotteita, jotka saadaan myytyä jos ne hinnoitellaan hyvin lähelle tuotantohintoja.

Palkkatataso kun meillä on edelleen sen tapainen kuin mitä se olisi jos pystyisimme myymään kallista tavaraa kasvaville markkinoille.

Kun työkustannukset ovat tätä luokkaa, bulkkituotteilla ei tehdä voittoja ja kun voittoja ei tule, investointeja ei myöskään tule. Uutta tuotantoa ei kehitetä eikä siihen investoida, ei ainakaan Suomessa.

AY- on lakkoilemalla saanut aikaan sellaisen palkkatason jolla Suomen teollisuus näivettyy ja kuolee. Eikä AY- liike pysty luopumaan saavutetuista eduistaan, jotka tappavat Suomen kilpailukyvyn ja talousen, koska edut on hankittu kalliisti, uhrauksin, lakkoilemalla.

Tässä asetelmassa on todellisen tragedian ainekset.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

PK -sektorille löytyy töitä vaikka kuinka paljon Pohjois-Ruotsissa ja Pohjois-Norjassa, jos vaan suomalaiset firmat saadaa liikkeelle. Siellä arvostetaan suomalaista työntekoa, mutta eivät ne sielä tule toimareita hakemaan. Kyllä sinne on itse mentävä paikanpäälle kertomaan mitä osataan ja mitä maksaa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #142

Sekin aika meni jo.Öljyn ja raudan hinta on romatanut ja Norjassa on menoss yt-buumi kun öljyntuotantoa supistetaan eikä uusia kenttiä avata

Atlannin öljy on kallista ja ensimmäisenä joudutaan sulkemaan kalleimmat lähteet

Niinpä Norja alkaa purkamaan öljyrahastojaan ensimmäistä kertaa.

Ja Ruotsin raudalle on käynyt samoin

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tarvittaisiin toimia joita monet täällä ovat kyllä esitelleet, mutta joista ei päästä yksimielisyyteen ja joita ei siksi toteuteta, vaikka pitäisi."

Kuulostaa järkevältä :) Hallituksessa taitaa olla samaa vikaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset