Markku Huusko

Paavo Väyrynen ja lopun alku

  • Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) isännöi mediaa maanantain kirjanjulkistustilaisuudessa. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) isännöi mediaa maanantain kirjanjulkistustilaisuudessa. Kuva: Petteri Paalasmaa

”Olen päättänyt jättäytyä sivuun keskustan puolue-elinten toiminnasta. Tästedes pyrin vaikuttamaan Suomen linjaan hakemalla yhteyttä samanmielisiin suomalaisiin, sekä sitoutumattomiin että eri puolueissa toimiviin”.

 

Tähän kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen kirjoittamaan blogikappaleeseen tiivistyy hänen pääsanomansa tänä tammikuisena maanantaina 2016.

 

Väyrynen tarkoittaa ”samanmielisillä suomalaisilla” heitä, jotka ovat pettyneitä EU:hun yleisesti ja yhteisvaluutta euroon erikseen sekä heitä, jotka haluavat pitää Suomen läntisen puolustusliitto Naton ulkopuolella, vaikka maailmalla mitä tapahtuisi tai Kreml uusia ikävyyksiä aiheuttaisi.

 

Tällä tavalla Väyrysen-mielisiä löytyy keskustan Väyrys-siiven lisäksi etenkin perussuomalaisista ja vasemmistoliittolaisista, vähemmissä määrin myös muista puolueista.

 

Ikinuori alkiolainen ei aio karkailla muualle, vaikka hän on pettynyt oman puolueensa liberaaliin johtoon. Hän on nimittäin yhtä lailla pettynyt perussuomalaisiin, jotka ovat valtaan päästyään ”luopuneet monista tavoitteistaan”.

 

”Voin yksiselitteisesti todeta, että en ole liittymässä perussuomalaisiin. Olen keskustan jäsen”, Väyrynen vastasi tänään Uuden Suomen hänelle esittämään kysymykseen. Pakit tuli siis niille perussuomalaisille, jotka elättelivät toiveita Väyrysen saamisesta joukkoihinsa.

 

Väyrynen on nyt projektimies. 69-vuotias puuhaa täyttä häkää Suomen euroeroa sekä yrittää todistella kaikille olleensa aina oikeassa yhteisvaluutan turmiollisuudesta, EU:n yleisestä surkeudesta ja Naton kelvottomuudesta.

 

Tuolle viestille on Suomessa jonkin verran poliittista tilausta. Sillä pääsi viime presidentinvaaleissa kolmannelle sijalle, mikä ei ole heikko sijoitus ollenkaan.

 

Paavo Väyrynen otsikoi jymybloginsa tänään otsikolla Uusi alku. Todennäköisempää on kuitenkin, että kyseessä on hänen pitkän ja kunnioitettavan poliittisen uransa lopun alku (Tämän sanaleikin nappasin Arto Granlundilta Väyrysen blogin keskustelusta). Ainakaan keskustan puoluetoimistossa ei ole tänään Väyryselle taputettu.

 

Mutta toisaalta, Paavo Väyrynen jaksaa pelata pitkää peliä. Mikään ei olisi hänen poliittisen tulevaisuutensa kannalta parempi asia kuin se, että Eurooppa ajautuisi kaaokseen ja euro hajoaisi.

 

Sitä mahdollisuutta odotellessa Väyrynen pyrkii Suomen irrottamiseen eurosta omin toimin, kuten tiedetään. Entä jos hän alkaisi onnistua?

 

Tässä Nordean pääekonomistin Aki Kangasharjun tuore näkemys Väyrysen kaipaamasta paluusta markkaan (Lisää tässä jutussa):

 

”Eurosta erkaantuminen veisi aikaa. Niinpä Suomen lainanotto varmasti vaikeutuisi ja korot nousisivat tähtitieteellisesti sinä aikana, kun markkinat spekuloisivat Suomen lähdöllä ja miettisivät että missä valuutassa Suomi maksaisi olemassa olevan velkansa.”

 

Ei noin tietysti välttämättä kävisi, mutta jos kävisi, kuka noista seurauksista vastaisi? Väyrynen?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Huusko voisi tuoda esille myös Suomen edut EMU:n jäsenyydestä, joita on niin monesti eri tahoilta aiemmin kysytty ?

Suomelle EMU olisi ollut hyvä, mutta aivan itse koko asia ajettiin kulutusjuhlien jälkeen nykytodellisuuteen - joidenkin muiden jäsenmaiden tavoin.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Mitä merkitystä niillä eduilla on? Nythän pitää mietti tätä tilannetta. Ollaan eurossa, mitä käy jos erotaan.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... kuka noista seurauksista vastaisi?"

- Ei kukaan erityisesti, vaan kansantalous kokonaisuutena. Ja Väyrynen tuumaisi, että "ei korkoja nosta euroerohanke, vaan markkinoiden ymmärrys siitä, että Suomi on surkeassa tilassa. Jos politiikka olisi alun perin ollut viisaampaa, emme olisi nyt tässä."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos politiikka olisi alun perin ollut viisaampaa, emme olisi nyt tässä.""

Tämä pitää paikkansa.
Hallituksen politiikka on ollut tyhmää.
Viisaalla politiikalla kilpailukyky olisi säilynyt.
Tyhmyys lähti Jyrki Kataisen kokoomuksesta
ja sen "työväenpuolue" politiikasta,
mikä nosti julkisen sektorin kustannukset pilviin.
Paljon muutakin tyhmää ja erittäin tyhmää on tehty.

Mutta jos Väyrynen olisi saanut päättää
olisi ehkä tehty vielä suurempi tyhmyys
kuin mihin edelliset hallitukset pystyivät.

Olisimme ehkä euron ja EU:n ulkopulella.
Olisimme pieni rupuvaltio yksin Euroopan laidalla,
ilman EU:n turvaa karhun pesän vieressä.

Meillä olisi oma valuutta jonka arvo laskee kuten rupla
ja meillä olisi inflatoorinen talous ja korkeat korot.

Meillä hinnat nousisivat, kun muualla Euroopassa ne laskevat.
Olisimme sopivaa seuraa Putinin Venäjälle.

Seuraavaksi tulisivat Putinin pienet vihreät miehet rajan yli
ja Suomessa alkaisi sisäinen vallankumous
vallankumouksellisten pyrkiessä liittämään suomea Venäjään
Putinin naapurissa antaessa kapinallisille myötätuntoa ja tukea.

Sitten tulisi se kauan kaivattu kansanäänestys,
ei suinkaan eurosta ja EU:sta, vaan Venäjään liittymisestä.

Käyttäjän PauliJuhaniPitknen kuva
Pauli Pitkänen

Mielikuvitus laukkaa, mutta ei se mitään. Kuka kantaa vastuun, kun olemme jalkapuussa ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

"Mielikuvitus laukkaa, mutta ei se mitään. Kuka kantaa vastuun, kun olemme jalkapuussa ?"

Kuka kantaa vastuun mielikuvituksesta?
sillä juuri sitä se on
se jalkapuu.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Vihavaisella ihan fiksujakin kommentteja ollut paikoitellen, mutta tämä nyt oli aikamoinen kakan ulostulo suusta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Keskusta sai mahdollisuuden tehdä viisasta politiikkaa vuodesta 2003-2011. Ja nyt jälleen 2015-?. Voitaneen varmasti sanoa että jos jollain puolueella on peiliin katsomista se on Keskustalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Voitaneen varmasti sanoa että jos jollain puolueella on peiliin katsomista se on Keskustalla."

Tietenkiin kaikki jotka ovat valtaa pitäneet saavat katsoa peiliin syyllistä etsiessään. Sillä joka on ollut eniten vallassa, on myös kaikkein eniten syytä. Viine aikoina eniten vallassa on ollut kokoomus.

Jos kokoomus olisi jäänyt oppositioon, niin kenties nytkin olisi paremmat mahdollisuudet tehdä parempaa politiikkaa. Hyvään politiikkaan näistä yksikään tuskin pystyy.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Väyrysen viestin poliittinen tilaus vahvistuu sitä mukaa kun Suomi rämpii taantumassa. Taitaa olla jo kahdeksan vuotta taantumaa takana.
Jos maan tilanne ala kääntymään paremmaksi, niin Väyrysen kannattaa jopa perustaa oma puolue.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"markkinat spekuloisivat"

No Huusko voisi itse aloittaa vastuunkannon ja lopettaa spekuloinnin. Pankit saadaan kuriin vain niska-perse-otteella: ei jätetä tilaa sumplimisille, Suomen valuutta on markka.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Hyvä teksti. Kangasharjun kyselyyn liittyen: jostain syystä et saanut Kangasharjulta kysyttyä hyvistä puolista itse, paitsi ihan lopussa ja sivulauseessa. Kangasharju toteaa aivan oikein, että sopeutuminen shokkeihin on keskeinen etu.

Minä ainakin lähtisin kyselemään mistä tahansa hankkeesta ajatuksella, että "mitä tässä tavoitellaan, ovatko tavoitteet realistisia". Jutusta paistaa ihan otsikkoa myöten läpi omat näkemyksesi, mikä tuskin on tarkoituksenmukaista. En minä ole kiinnostunut Huuskon näkemyksistä rahapolitiikkaan liittyen, vaan Kangasharjun näkemyksistä. Olisit voinut kaivella hieman syvemmältä haastattelussa.

Lisäksi Kangasharju toteaa, että Suomessa on opittu paljon 80- luvun ja 90-luvun alun keskuspankin virheistä. Minä luen tuon kommentin tarkoittavan sitä, että "vahva markka", ECU-kytkentä ja pieni, rittämätön devalvaatio ja kellutuksen lykkääminen olivat vikatikkejä.

Lisäksi luen Kangasharjun tarkoittavan, että Suomessa osattaisiin harrastaa järkevää rahapolitiikkaa, jos sille tielle lähdettäisiin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ymmärsin haastateltavan vastanneen ihan mielellään noihin kysymyksiin. Hän toi vastauksissaan näkemyksensä varsin selkeästi esiin, eikä niitä ole pätkitty. Jos hän olisi halunnut kuvata mahdollisia hyviä puolia monisanaisemmin, olisi hän senkin uskoakseni tehnyt.

Siitä tämän päivän osaamisesta hän sanoi myös näin: "Viime aikojen talouspoliittisen keskustelun perusteella voi sanoa, että meiltä ei ole poistunut se uhka, etteikö jälleen ajauduttaisi vanhaan devalvaatiokierteeseen."

Ihan täyttä luottamusta päättäjiimme oman mahdollisen valuutan oloissa ei tuntunut olevan.

http://www.uusisuomi.fi/raha/167980-pankkimies-suo...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Saattaa kiinnostaa:
https://tyhmyri.wordpress.com/2016/01/26/pankkimie...

Ja ei, en ole "tyhmyri", enkä tiedä, kuka hän on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

Kommentti tyhmyrin tekstiin.
Tämä ei siis koske Juhani Huopasen mielipiteitä.

Aki Kangasharjun esittämiin asioihin ei mielestäni todellakaan tarvita pitkiä valmistautumisia. Ne ovat ilmiselviä juttuja. Jopa tällainen maallikko kuin minä tajuaa ne hetkessä, vaikka itse en toki pystyisi haastattelussa noin selkeään ilmaisuun, en ainakaan kovin nopeasti.

Tyhmyrin tulkintaan Kangasharjun sanomisista sopii hyvin sellainen vanha sanonta kuin "lukee kuin piru raamattua". Tuollaiseen Kangasharjun sanomisien väärintulkintaan ja vääristelyyn on varmasti mennyt paljon aikaa, eikä tuollainen vääristely ihan kaikilta tyhmyreiltä edes onnistuisi, pitkänkään pohdinnan seurauksena. ;)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Väyrynen ajoi itsensä valtaa kiertävälle radalle, kun hän toimi ulkoministerinä Koiviston hallituksessa viimeistään siinä vaiheessa, kun hän yritti kekkoskauden lopussa kaataa hallituksen.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

JH. #5. Terävästi tutkailtua ja analysoitua tekstiä. Sinulla näyttää olevan relevantti taito lukea rivien välistä tekstit ja niiden motiivit.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tohtori Paavo Väyrynen on vakaumuksellisesti a) keskustalainen, b) Suomen idänpolitiikan asiantuntija sekä varsinaiselta ammatiltaan ulkoasiainministeri (oman käsityksensä mukaan).

Väyrysen ulkopoliittisen opetuksen ja maailmankatsomuksen mukaan Suomen poliittisen johdon pitäisi kaikissa oloissa säilyttää itäisen suurvallan kulloisenkin poliittisen johdon luottamus. Tuon luottamuksen turvin Suomella ja sen poliittisella johdolla on sitten liikkumavaraa, sanoo oppirakennelma.

Viime keskiviikkona 21.1. Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) piti Suomalaisella klubilla Venäjä-aiheisen ulkopoliittisen linjapuheen – erinomaisen puheen tämän kirjoittajan mielestä, mutta puheen, joka ei todellakaan ole omiaan lisäämään ”luottamusta” Moskovassa. (Puhe on luettavissa UM:n sivuilla.)

Paavo Väyrynen irtautuu ja irtisanoutuu nykyisestä hallituksesta luopumalla asemistaan pääministeripuolueen päättävissä puolue-elimissä.

Näin häntä ei voida laittaa vastuuseen hallituksen ulkopoliittisista linjauksista eikä hän ei leimaudu Moskovassa ulkopoliittisesti epäluotettavaksi. Tämän Väyrynen voi uskoa saavansa korkoineen takaisin poliittisten käänteiden myötä - jos Moskova vaikka lähettää nootin tai asettaa ultimaatumin ja hallitus on vaihdettava naapurisovun nimissä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Erinomainen tuo Soinin puhe:

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?conte...

Väyrystä mahtaa harmittaa, että jokseenkin kaikki eduskuntapuolueet voisivat asettua Soinin puheen taakse, poikkeuksena ehkä kielivirhe sekä–että -konjunktiossa :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Erinomainen puhe on todennäköisesti jonkun ulkoministeriön virkamiehen kirjoittama.

Mutta ei se mitään. Ulkoministerin puheen pitääkin olla pätevästi laadittu, joten pisteet siitä menee Timolle.

Timo näköjään osaa toimia niinkuin ministerin kuuluukin toimia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Huusko esittää retorisen kysymyksen: "... kuka noista seurauksista vastaisi? Väyrynen?"
---
Voisiko Huusko kysyä myös tästä EU:n ja EMU:n nykytilanteesta vaikkapa, kuka näistä seurauksista on vastannut? Katainen? Rinne? Urpilainen? Rehn? Vanhanen? Stubb? Ville Niinistö?

Huusko taloustoimittajana tietää varsin hyvin, että euroeroon liittyviä ns. helvettikustannuksia ovat laskeneet mm. eri tutkijat prof. Vesa Kanniainen etunenässä. Ajatushautomo Liberan julkaisuissa.
https://www.suomenuutiset.fi/talousviisaat-pohtiva...
---
"Kaikki tuntuvat tietävän, että tämä ei toimi, mutta ääneen se kehdataan sanoa vasta eläkkeelle pääsyn jälkeen. Se, mikä alkoi poliittisena projektina ei voi päättyä poliittisena projektina, koska poliitikoista ja virkamiehistä ei ole purkamista tekemään. Silloin vaihtoehtoina on joko taloudellisten äärimmäisten vaikeuksien kautta euroeroihin ajautumisia tai äärimmäisen kivuliasta sopeutumista."

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Nykyiset valuutta- ja korkopoliittisesti vakaat olot, toisin päin sanottuna valuuttakurssipoliittisesti sidotut olot, ovat erityisesti 1990-luvun poliittisten päätöksentekijöiden aikaansaamia.

Harmi, kun professori Kanniaisella ei ollut aikaa vastata kysymyksiini, kuten jutussani kerron.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Ehkä Kanniainen vastaisi pieteetillä vaikeisiin kysymyksiin, jolloin aika ei riitä. Kangasharjun vastauksien perusteella arvaisin, että tuskin on kymmentä minuuttia enempää käyttänyt pohdintaan. Työmarkkinoihin erikoistuneelta ekonomistilta vaikeiden rahapoliittisten ja spekulatiivisten poliittisten kysymysten käsittelyyn se ei ole riittävä aika.

On hyvä pitää mielessä, että pankkiekonomistilta tulee vastaus kysymykseen kuin kysymykseen nopeasti, mutta laaduntarkkailu ja tarkentavat kysymykset jäävät kuulijalle. Se ei ole henkilön, vaan toimenkuvan vika.

Käyttäjän OlliPorra kuva
Olli Porra

Väyrynen on ehdottanut myös siirtymäkautta varten kaksoisvaluutan käyttöön ottoa, markka euron rinnalla. Tuon aloitteen mielekkyyttä on vaikea kumota. Siirtyminen markkaan voisi olla vaikea mutta ei varmaankaan vaikeampi kuin taloutemme jatkuva kurjistuminen ja edessä oleva katastrofi.

Jorma Mäkelä

Nordean Aki Kangasharjun näkemys on tyypillinen pankkimiehelle. Pitää elää joka tunti ja koko ajan globaalien rahamarkkinoiden armoilla. Suomen eläkerahastot ovat n. 180 miljardia. Miksi niitä ei käytetä hädän tullen isänmaan hyväksi? Vai onko nekin suhmuroitu globaalin finanssiteollisuuden vedätyksiin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Vai onko nekin suhmuroitu globaalin finanssiteollisuuden vedätyksiin?"

Eiköhän ne ole suhmuroitu nykyisten ja tulevien eläkeläisten tarpeisiin. Eikä niitä kannata sijoittaa ainakaan sellaisiin kohteisiin jotka pitää rahoittaa jollakin inflaatiomarkoilla, siis rahalla joka menettää arvoaan, eihän siitä sitten riitä eläkeläisille, jos raha menettää arvonsa.

Eihän siinä kauan menisi kun kulutushysteeriset suomalaiset käyttäisivät ne 180 miljardia, tietenkin ulkomaisiin kulutushyödykkeisiin, koska kotimaiset ovat liian kalliita, jos valtio päättäisi ne kansalle jakaa.

Ei siinä muu nyt auta kuin laittaa suu säkkiä myöten ja elää omilla tuloilla, eikä lainarahoilla ja eläkeläisten ainut tuki ja turva tässä pahassa maailmassa, eläkerahat, pitää jättää rauhaan.

Voi olla että vain eläkeläisillä on tulevaisuudessa rahaa työllistää hoitohenkilökuntaa ja vähän muutakin kansaa, kun kipailukyvyn puute on vienyt tavalliselta suomalaiselta työeikäiseltä mahdollisuuden tehdä työtä. Tietenkin sillä edellytyksellä ettei eläkeläisten säästöjä, sitä 180 miljardia, käytetä siihen samaan kerskakulutukseen mihin valtion lainaamat 100 miljarsia on jo käytetty.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Pikku-Hilkka Laronia

Mikähän tässä pelottavinta on, jos alama pelkäähmään. Talousasioissa on sattunu monenmoista ja sattuu jatkossaki, ei tämäkhään meno kelpaa ennää. Koko maa jumissa ja lamassa, uuen alkuja tarttettaan, tsemppiä kaikile!

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

"Huusko esittää retorisen kysymyksen: "... kuka noista seurauksista vastaisi? Väyrynen?"
---
Voisiko Huusko kysyä myös tästä EU:n ja EMU:n nykytilanteesta vaikkapa, kuka näistä seurauksista on vastannut? Katainen? Rinne? Urpilainen? Rehn? Vanhanen? Stubb? Ville Niinistö?"

Poliittisesti niistä on vastannut vain Paavo Lipponen. Presidentinvaaleissa saamansa rökäletappio johtuu suurelta osin euroon viemisestä ja EU-politiikasta ytimineen. Eikös Paavo Lipponen ollut Mauno Koiviston avustajakaartissa 80-luvulla ja Mauno Koivisto on suurin vastuullinen Suomen viemisestä E-unioniin ja euroon.

Näille muille lankeaa näköjään vain huippuvirkoja Brysselistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuosta paljon julkisuutta saaneesta prof. Kannisen johtamasta Liberan raportista totesi minulle viennin parissa työskentelevä, että asialla ovat kansantalouden teoreetikot joilta puuttu käytännön kokemus vientiä vaivaamista ongelmista, joilla ei ole mitään tekemistä valuutan kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Valuutasta puhuminen on siis syntipukin hakemista, jottei tarvitsisi ajatella todellisia ongelmia, eikä todellista syyllistä, joka löytyy jokikisen kohdalla paljon lähempää, sieltä omien vaatteiden sisältä, sen näkee kun katsoo peiliin.

Valuutan syyttäminen on todellisuuspakoisuutta, kun kukaan ei halua ajatella että juuri hän itse on syyllinen ja hänen itsensä pitäisi muuttaa tapojaan.

Meidän pitäisi joko kuluttaa vähemmän valtion varoja, tai sitten pitäisi maksaa valtiolle enemmän veroja, tai molempia yhtä aikaa.

Kilpailukyvyn suhteen on sama tilanne, Suomen kilpailukyky paranisi kun jokainen vähän tinkisi omasta elintasostaan, sillä tavalla myytävien tavaroiden hinta saataisiin kohdalleen ja vienti vetämään.

Tuo kaikki tosin toteutuisi myös vanhalla inflaatio- devalvaatiopolitiikalla, mutta miksi ihmeessä siihen pitäisi mennä kun asia voitaisiin hoitaa muutenkin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Luettelepa nyt niitä myytäviä tavaroita, jotka jollekulle kelpaisivat. Jäänmurtajien ja tietokonepelien markkinat ovat sittenkin aika rajalliset.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #24

Jäänmurtajia, tietokonepelejä, hissejä, satamanostureita, kaivostyöhön tarvittavia laitteita, traktoreita, metsätyökoneita, paperikoneita, autojen kokoamista, paperikoneiden ja hissien korjaus- ja huoltotoimintaa, puhelinverkkolaitteita, jne.

Nämä ovat esimerkkejä jo vakiintuneista vientituotteista. Lisäksi on elintarvikevientiä, rakennusliikkeet ovat laajentaneet toimintaansa ulkomaille. Lukuisat pienet ja keskisuuret yritykset vievät jotain pientä ja kehittelevät koko ajan uutta vietävää, mitä yrittävät markkinoida.

Kyllä ne kelpaa, ainakin yhtä hyvin kuin muiden maiden vastaavat tuotteet, mutta kilpailu on kovaa ja hinta ratkaisee ulkomailla, aivan samoin kuin Suomessa. Tarjouskilpailussa merkitsee paitsi laatu, myös hinta. Korkeampi laatu merkitsee korkeampaa hintaa ja laatu maksaa sitä enemmän mitä korkeammat työvoima- ja muut kustannukset valmistusmaassa vallitsevat.

Tärkeää olisi siis saada hintataso koko maassa, kaikilta osin, matalemmaksi. Se ei tietenkään paljon auta vaikka vientiyrityksen omien työntekijöiden palkasta leikattaisiin vaikka 5%. Mutta jos koko maassa hintataso saadaan putoamaan sen 5%, silloin sen vaikutus tuotteen hintaan on huomattava ja se myös tuo helpotusta siihen että palkat putoavat, koska menot, ainakin kotimaisten tuotteiden ja palveluiden osalta, vähenevät vastaavasti. Silloin myös kauppakassiin sujahtaa entistä useammin kotimainen tuote, koska sen hintakilpailukyky myös kotimaassa paranee.

Suurten kansainvälisten tai monikansallisten yritysten osalta vaikutus on välitön jos Suomen kilpailukyky muihin maihin verrattuna paranee. Tuotteet kannattaa entistä useammin valmistaa Suomalaisessa tuotantolaitoksessa ulkomaisen sijasta, myös alihankinnat osuvat entiste useammin Suomeen.

Tämä on niin ilmiselvä asia että on ihme ja kumma että tästä asiasta voi olla niin monenkirjavia mielipiteitä ja vielä ns. asiantuntijoiden esittäminä.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta Vastaus kommenttiin #27

Esittelet investointitavaroita joilla osalla on varsin rajalliset markkinat ja joiden markkinat ovat täynnä. Raaka-aineiden hinnat ovat matalalla joka taas hidastaa mm. kaivoslaitteiden kauppaa. Tuloja etsitään mieluummin palveluista. Miten suuri devalvaatio pitäisi päättää että Metso ja Outotec pääsisivät edellisvuosien tilauskannan tasolle? Devalvaation sijaan kannattaa laajentaa vientipohjaa mm. kulutustuotteisiin. Koska saamme esim. Iskun tai Seppälän samalle bränditasolle kuin Ikea tai H&M? Nokia oli ainoa maailmanlaajuinen kuluttajabrändi. Devalvaatio sopii silloin kun vienti on bulkkia, ei korkealaatuisia investointitavaroita. Lisäksi suomessa valmistetaan rajallisesti kulutustavaroita joten monessa tuotesarjassa olemme täysin viennin varassa. Minulla ei ole nostalgisia muistoja markka-ajasta. Euro on ollut muutamaa viime vuotta lkm. hyvä suomelle. Sekin aika olisi voitu välttää jos poliitikot olisivat osanneet varautua etukäteen aiheeseen. Mutta silloin ei olisi tiedetty miten seuraavissa vaaleissa olisi käynyt!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

"Esittelet investointitavaroita joilla osalla on varsin rajalliset markkinat ja joiden markkinat ovat täynnä."

Kulutustavaroiden tuotannossa kilpailukykyä ei ole senkään vertaa. Kun markkinat ovat täynnä, silloin ei auta muu kuin yrittää puolustaa reviiriä, eli yrittää estää muita valtaamasta omia asiakkaita, päinvastoin pitäisi vallata markkinoita muilta. Se ei onnistu jos valmistusmaassa ammattiliitot pitävät tiukasti kiinni saavutetuista eduista.

"Euro on ollut muutamaa viime vuotta lkm. hyvä suomelle. Sekin aika olisi voitu välttää jos poliitikot olisivat osanneet varautua etukäteen aiheeseen. Mutta silloin ei olisi tiedetty miten seuraavissa vaaleissa olisi käynyt!"

Euro on erittäin hyvä vieläkin, jos se pakottaa devalvoinnin sijasta tarttumaan härkää sarvista, eli neuvottelemaan toimivat yhteiskuntasopimukset.

Politikoille gallupit ja vaalit ovat tärkeämpiä kuin maan talouden hoito kunnolla, se on kovin valitettavaa, se on surkeaa, se on kamalaa.

Pitäisi saada parempia politikkoja vallan huipulle, mutta minkäs teet, kun kansa äänestää sitkeästi aina näitä populisteja.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola

Vastaus kommenttiin 23.

Pitkälle olet oikeassa. Kanssasi samaa mieltä olevia ei vain ole paljon.

Töissä olevien ja omistajien ahneus on ongelma. Mistään ei haluta luopua. Näkeehän sen kun yhteiskuntasopimusta ei saada aikaiseksi. Jos sieltä tulee joku sopimus, se on vesitetty kesy versio, joka on vain oikean suuntainen. Parempi sekin tietysti kuin ei mitään.

Kelluva valuutta olisi kuin piiska joka ei päästäisi ahneuden pirua pilaamaan kilpailukykyä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Kelluva valuutta olisi kuin piiska joka ei päästäisi ahneuden pirua pilaamaan kilpailukykyä."

Näinhän se on, mutta kelluvasta pienestä valuutasta on muita haittoja.

Pitäisi vain saada kuriin se ahneuden ja pikkusieluisuuden piru, joka niin voimakkaana elää juuri niissä jotka muutenkin pärjäävät ihan mukavasti.

Käyttäjän SeppoIlvessalo kuva
Seppo Ilvessalo

Paavo Väyrystä kuunnellessa tuntuu kuin hänen ajantajunsa olisi pysähtynyt Kekkosen ja Nliiton aikaan. Silloin ns.suomettuminen palveli parhaimmillaan Suomen etuja, kun saimme liikkumavaraa vahvistaaksemme yhteyksiämme länteen. Tänään se ei ole enää tarpeen, koska Nliitto on ollutts ja mennyttä. Nyt pitää estää Suomen luisuminen Venäjän etupiiriin Nliiton aikaiseen malliin. Sitä Venäjä raivoisasti yrittää, vaikkeivät kaikki sitä Paavo mukaan lukien näy ymmärtävän tai myöntävän todeksi.
Paavon poliittinen pyrkyryys rakentui aikanaan Paasikiven-Kekkosen linjan vaalimisen varaan. Nliiton romahduksen myötä poliittinen ympäristö muuttui, mutta Paavo ei. Näin hän ei ole huomannut, että se, mikä silloin oli välttämättömyys ja maan etu, on nykyään lähinnä Venäjän etujen edistämistä maamme vahingoksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"mikä silloin oli välttämättömyys ja maan etu, on nykyään lähinnä Venäjän etujen edistämistä maamme vahingoksi."

Nyt ei ajeta maan etua vaan Brysselin ja liittovaltiokehityksen etua. Kuka voisi ajatella että toteutunut talous ja maahanmuuttopolitiikka olisi ollut Suomen edun mukaista vaikka komissio on tätä Brysselistä vaatinut.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Mitä helkkaria Väyrynen on ihan aidosti. Samoin Huusko samanlaisia poliittisia eläimiä eipä tähän muuta......

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

"kuka noista seurauksista vastaisi? Väyrynen?"

Poliittinen vastuu Suomessa? Ilmeisesti eduskunta on viimeksi kokenut vastuuta joskus 70-luvulla, vai olenko ihan väärässä? Ministereistä viimeinen, joka kantoi poliittista vastuuta, taisi olla silloinen PM Anneli Jäätteenmäki.

Kangasharju: ”Eurosta erkaantuminen veisi aikaa. Niinpä Suomen lainanotto varmasti vaikeutuisi ja korot nousisivat tähtitieteellisesti sinä aikana, kun markkinat spekuloisivat Suomen lähdöllä ja miettisivät että missä valuutassa Suomi maksaisi olemassa olevan velkansa.”

Kuten Huusko tietää, tuo on ihan luottamuskysymys. Varmasti korot nousisivat minne vaan, jos Suomen johto olisi päättämätön. Kuka sellaisiin ihmisiin luottaisi muutenkaan, missään asiassa? Ehkäpä Huusko ymmärtää niin hyvin sen, ettei tuosta hallituksesta koskaan pätevää johtoa voi saada.

Se on vähän surullinen asenne.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jotenkin tuli mieleen juttu, jossa Sipilä kertoi lähtemisestään politiikkaan. Ei siis ainoa mutta eräs syy. Hän myönsi itse kuuluneensa siihen joukkoon, joka on arvostellut (kaikkia) poliitikkoja huonosta politiikasta. Yksi johtopäätös siitä on, että arvostellakseen muita, on hyvä yrittää tehdä itse paremmin.

Joten kenttä on vapaa jokaiselle, joka on sitä mieltä, että poliitikot yleensä ja ministerit erityisesti ovat täysin kädettömiä eivätkä osaa tehdä mitään. Kriitikko on helppo olla, tekeminen on vaikeampaa...

Ilkka Huotari

SDP:n kannatuksen kasvu gallupeissa kertonee mm. siitä, että kansa haluaa linjaa, joka ei ole EU-liittovaltiomyönteistä.

Myöskään suomalaiset eivät halua NATO:oon, mikä on minusta järkevää. Tämä juttu antaa sen kuvan, että USA:lla on Euroopassa jo liikaakin valtaa. USA nimittäin aikoo tutkia tuon jutun mukaan Euroopassa toimivia EU- & NATO-kriittisiä puolueita, ja mahdollisesti asettaa näille jonkinlaisia sanktioita (rahaliikenteen rajoittamista).

Käyttäjän RaimoKorhonen kuva
Raimo Korhonen

Kangasharju: "markkinat spekuloisivat Suomen lähdöllä ja miettisivät että missä valuutassa Suomi maksaisi olemassa olevan velkansa.”

Missäkö valuutassa? Tietenkin siinä valuutassa, missä velka on otettu ja mikä velkakirjassa on.

Kun vaihdettavista valuutoista on kysymys, toki valuuttaa voidaan vaihtaakin, mutta velan määrään se ei vaikuta (tämä esim. Kreikan tilanteesta keskusteltaessa joiltakin unohtui).

Karl Biber

"Valtiomies" Väyrynen näyttää täysin unohtaneen vallitsevat realiteetit, sikäli kuin hän on niitä koskaan ymmärtänytkään. Eurosta ei ole mahdollista lähteä kuin entinen isäntä hollituvasta; vain oven sulkemalla. Ko. tilanteessa Suomen valtionvelka on murheista se pienempi, kun tarkastellaan Suomen vastuita EKP:ssä.

EKP on joutunut voimakkaasti elvyttämään taloutta ja samalla sen tase on paisunut "kuin pullataikina". Käytännössä se tarkoittaa sitä, että keskuspankin vastuut ovat kasvaneet jyrkästi. Mikäli eurojärjestelmästä luovuttaisiin, vastuut täytyisi jakaa nykyisten jäsenmaiden kesken.

Pohdinnan arvoinen seikka on se, kuinka vastuut jakaantuisivat? Ts. EKP:llä on hallussaan enemmän ja vähemmän kurantteja arvopapereita. Kuka saisi omalle keskuspankilleen sen parhaan tavaran ja kenelle jäisi käteen "musta pekka"? Varmaa on se, että EU:n suuret toimijat pyrkisivät ajamaan maansa etua EKP:n vastuita jaettaessa.

Siinä saisi Väyrynenkin osoittaa valtiomiestaitonsa - markan ulkoisen arvon syösyessä - ja kun Suomen Pankin tase olisi täynnä kreikkalaisia bondeja sekä muuta "arvotavaraa".

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ts. EKP:llä on hallussaan enemmän ja vähemmän kurantteja arvopapereita."

Eli Suomen lisäksi koko euroalue on kuralla. Olet varmasti oikeassa ja kyse on vain mistä euromaasta hajoaminen lähtee, Italia näyttää nyt potentiaaliselta ehdokkaalta, EKP varmaan ostelee tällä hetkellä hikihatussa italialaispankeista kuraa pois.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset