Markku Huusko

Teemu Selänteen tärkeä viesti suomalaisille

  • Teemu Selänne. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Teemu Selänne. Kuva: Petteri Paalasmaa

”Hädänalaiset turvapaikanhakijat ansaitsevat turvaa Suomesta. Turvapaikanhakijoita kohtaan minulla ei ole mitään vastaan. Niitä suomalaisia tai Suomessa oleskelevia turvapaikanhakijoita kohtaan, jotka eivät osaa käyttäytyä, minulla on.”

On hyvin tärkeää, että Teemu Selänne, Suomen arvostetuimpiin kuuluva ihminen, kirjoittaa, että turvapaikanhakijoissa on hädänalaisia ihmisiä.

On hyvin tärkeää, että Selänne tekee selvän pesäeron heihin, jotka ikävästi yleistäen parjaavat taukoamatta turvapaikanhakijoita.

Tarvitaan koko kansan arvostama sankari sanomaan totuus rauhallisesti, perustellusti, ilman huutomerkkejä. Kiitos Teemu Selänne, tämä oli poikkeuksellinen teko.

Vastaavia sovinnollisia ja samaan aikaan realistisia sanoja on käyttänyt toinenkin kansan suuresti arvostama henkilö, tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Muistammehan, että Niinistö sanoi uudenvuoden puheessaan seuraavasti: ”Kaikki tulijatkaan eivät ole hyvin aikein. Joillakin on terrorismitaustaa ja jotkut tekevät muuta pahaa. Muutaman harvan taustat ja teot luovat aiheetonta epäluuloa kaikkia maahantulijoita kohtaan”.

Harkitun ulostulonsa viime yönä tehnyt Selänne kirjoitti blogiinsa myös, ettei hyväksy rikollisuutta, eikä erityisesti raiskauksia missään olosuhteissa tekijän taustasta riippumatta. Punnittuja sanoja, joista ei voi olla eri mieltä.

Sitten hän puuttui turvapaikanhakijoiden tekemiin raiskauksiin. Selänne kertoo, että hänen ystävänsä tytär on tullut raiskatuksi turvapaikanhakijoiden toimesta.

Hän kirjoittaa, että ”turvapaikanhakijoille annettua suojaa väärin käyttävien tekemien raiskauksien ja muiden rikosten tulisi mielestäni olla tarpeeksi iso syy maasta karkotukseen”. 

Selänne vaatii Suomeen ylipäätään kovempia tuomioita raiskauksista.

Nuokin näkemykset ovat perusteltuja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (169 kommenttia)

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

Poistamassani blogissa kirjoitin ihan eri asiasta.

Kirjoitin siiitä, ettei tuomiostuimia ja lainsäätäjiä pidä arvostella liikaa amatööripohjalla. Lain säätäminen ja lain mukaan tuomitseminen ovat vaikeita asioita ja siksi niitä arvostellessa tulee olla varovainen.

Kirjoitin myös, että Selänteellä on, kuten meillä kaikilla, sananvapaus lain säätämissä puitteissa.

Poistin blogin, koska sen kanssa oli teknisiä ongelmia, joiden korjaamiseen taitoni ei riittänyt, enkä myöhään yöllä viitsinyt vaivata muita ihmisiä mikrotueksi.

Sinänsä tekstini ei ole erityisen arvokas ja Selänteestä on jo niin monta blogia, että annan tuon omani olla jemmassa. Kirjoitan asiasta (tuomioistuimien ja lainsäätäjien moittiimisesta) jonkun toisen kerran, kun asia on taas ajankohtainen.

Seppo Hildén

"Kirjoitin siiitä, ettei tuomiostuimia ja lainsäätäjiä pidä arvostella liikaa amatööripohjalla. Lain säätäminen ja lain mukaan tuomitseminen ovat vaikeita asioita ja siksi niitä arvostellessa tulee olla varovainen."

Kansalaiset ovat ihan aiheesta arvostelleet suomalaisten tuomioistuinten jakamia rangaistuksia seksuaalirikoksista. Jopa viranomaiset ovat kiinnittäneeet huomiota siihen, kuinka tuomarit antavat tuomioita ennemminkin sieltä asteikon alapäästä kun sieltä kovemmasta päästä. Tämä sotii kansalaisten oikeustajua vastaan.

Näin näytti Selännekin ajattelevan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #13

Juuri näin, Seppo. Itse muistelisin käyneeni ensimmäisen keskustelun suomalaisten tuomioistuinten jakamista naurettavista rangaistuksista seksuaalirikostapauksissa jo vuonna 2006. Tuolloin maahanmuuttajat eivät liittyneet varsinaisesti keskusteluun lainkaan, vaan puhe oli pelkästä oikeuslaitoksesta ja sen jakamista tuomioista seksuaalirikoksissa. Tekijä keskustelun taustalla oli kantasuomalainen.

Mielipiteeni ei ole juurikaan muuttunut noista ajoista, vaikka jokainen tähän keskusteluun maahanmuuttajat tahtookin tuoda. Itse asiassa, tuo maahanmuuttokysymyksen rinnastaminen rikostuomioistuinten jakamien tuomioiden pienuuteen tuo vain hallaa koko keskustelulle, koska se asettaa sen käymiseen selkeät rajat ja kantaa tupaan kasan tabuja, joiden kanssa tulee olla varovainen. Toivottavasti ihmiset miettivät sitä ensi kerralla, kun suunsa avaavat.

Niko Sillanpää

En tiedä, missä affektipuuskassa poistamasi blogisi kirjoitit, mutta aika hankalaksi menee tämä länsimainen demokratia, jos lainsäädännön ja lainkäytön arvostelemiseen (= poliittiseen toimintaan) tarvitaan jokin lisenssi.

No, tarkoituksenasi oli toki vain horjuttaa Selänteen uskottavuutta tässä asiassa.

Jukka Laine

Kaikki tunnetut henkilöt eivät uskalla selvästi tehdä ''selänteitä''. Eikä tarvitse!

Onhan se merkillistä, jos on epäsuvakki rasisti, jos on sitä mieltä että osa turvapaikanhakijoista tulee keskeltä sotaa ja väkivaltaa ja he ovat valmiita vaikka väkivaltaan oman vakaumuksensa puolesta eivätkä ikinä hyväksy ikinä naisen ja maallisuuden asemaa Suomessa.

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

En ole kieltämässä arvostelemista keneltäkään. Kehottaisin kuitenkin kaikkia miettimään, ja mielipidenjohtajia varsinkin, koska kannattaaa arvostella asioista, joiden käsittäminen on monimutkaista. Ja kun arvosteleee vaikka syystä, sanavalintaa ja välinettä kannattaa pohtia tarkkaan. Esimerkiksi Twitterissä on paljon hyviä puolia, mutta 140 merkkiä on aika pieni tila yhteikunnallisestii tärkeälle viestille.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #67

Niklas, pointtisi pitäisi, jos kyseessä olisi jokin oikeasti vaikea asia, kuten vaikka sisäisen devalvaation dynaamiset vaikutukset.

Missään Selänteen esiin tuomassa ei ole mitään monimutkaista. Tai jos mielestäsi on, niin mitä?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #69

Lainsäädäntö ja tuiomioistuinten toiminta on minun mielestäni paljon vaikeampi käsitteistävä kuin se, miten likojen pudotttaminen vaikuttaa ihmisten elämään (liksojen pdottamisella tarkoitan sisäistä devalvaatiota).

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #71

Jos kaikkien hintojen joustaminen/muuttuminen on sinulle seurauksiltaan helposti hahmotettavissa, EKP:ssa lienee tarvetta kyvyillesi.

Selänne toivoi alempaa rangaistuskynnystä, ankarampia rangaistuksia karkotuksia. Kaikki nämä ovat helposti lainsäädännöllisesti tai asetusten kautta hoidettavissa. Eli missä vaikeus?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin Vastaus kommenttiin #79

Siis rangaistuskynnys, rangaistusasteikko ja karkotuskäytäntö ovat lainsääädännöllisesti tai asetuksilla helposti hoidettavia asioita. Hyvä on. Jaetaan työt Niko Sllanpäällle ja Niko Herlinille. Minä lähden EKP:hen, kuten Sillanpää ehdotti. Sillanpää voisi lähteä asiantuntijatehtäviin Korkeimpaan oikeuteen tai suoraan EY-tuomioistuimeen, miksei myös Suomen eduskuntaan opettamaan lainsäädäntöjärjestystä ja perustuslakia. Tavalliseksi tuomariksi nyt noin hyvin asiansa osaavaa ei kehtaa edes ehdottaa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #96

Ehdotuksesi on minun osaltani hyväksyttävissä. Sinun osaltasi odottaisin vielä lisänäyttöjä... ehkä farmista vauhtia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #69

"Missään Selänteen esiin tuomassa ei ole mitään monimutkaista. Tai jos mielestäsi on, niin mitä?"

En vastaa kysymykseen blogistin puolesta, kommentoin vain muuten?

Eihän siinä mitään rationaalisesti vaikeaa ja monimutkaista ole, mutta tunteet vievät usein ajatukset pois rationalistisen ajattelun selkeiltä poluilta. Se on hyvin yleistä, eikä voi olla kovin tuomittavaa, mutta se viidakko minne tunteet mielen vievät on paikka mihin voi eksyä ja se on riski mikä pitäisi ainakin tiedostaa, kun antaa lausuntoja tunnehöyryissä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #72

Arto Vihavainen on kerrankin jäljillä.

"Monimutkaisuus" tuli siitä, että Selänteen tweetistä ei ollut luettavissa pakollista hätä-velvollisuus-empatia -sisältöä, jota #unelma vaatii tämän aihepiirin käsittelyssä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #81

"Arto Vihavainen on kerrankin jäljillä."

Näyttää siltä että olen kerrankin tullut ymmärretyksi, mikä tuntuu mukavalta.

Pitää vain muistaa ettei se mukavuuden tunne vain vie viidakkoon, eksymään pois rationaalisen ajattelun selkeiltä poluilta. :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #81

jos #unelmattomille käy että ihmisiä nimitetään paviaaneiksi ja loisiksi ja maahantunkeutujiksi niin #unelmattomat ovat kykenemättömiä ihmisarvoiseen käytökseen. Mitä he silloin puolustavat?

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Yllättävän vähän järkevämmillä ihmisillä tähän oli mitään sanottavaa.

Ensimmäinen reaktioni oli, että miksi Huuskolla tai Herlinillä ei sen kummallisempaa sanottavaa ollut - ja kun ei ollut sanottavaa, miksi se kuitenkin sanottiin.

Sitten tajusin.

Suunilleen ensimmäinen twiitti, mitä asiasta näin, oli Image-lehden avustaja, joka välittömästi ensituohtumuksestaan selvittyään twiittaili englanniksi tägittämällä #NHL #rasicsm ja niin edelleen - ilmeisenä pyrkimyksenään saattaa kohu käyntiin siten, että sponsorit ja suunnilleen kaikki muutkin hermostuisivat.

Umpityperiä lausuntoja on ja itsensä esiin työntämistä on näkynyt Veronika Honkasalolta - mikä ei varsinaisesti yllättänyt. Erityisesti jostain syystä urheilutoimituksissa on ihmetelty Selännettä. On ihmetelty, miksi Selänne tämmöiseen on lähtenyt. Siis URHEILUtoimittajat ihmettelevät, miten URHEILIJA viitsii. Eivät tietenkään ymmärtäneet ironiaa.

Sekä Herlinin "oikeustaju vs. oikeuslaitos"-työnjakomuistutus sekä Huuskon "ihan oikein, samaa mieltä"-selvennös olivat paikallaan.

Herlin muistutti tavallaan, että "tämmöistä se on, muistetaan rajat, deal with it". Huusko puolestaan purki osiin, ja totesi, että Selänteen avautumisesta ei yksikään leiri saa itselleen keppihevosta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #101

"Selänteen avautumisesta ei yksikään leiri saa itselleen keppihevosta."

Näyttöjen perusteella olisi virhe käyttää Selännettä keppihevosena suuntaan tai toiseen (kuten esimerkiksi MV-lehti teki).

Vähintään yhtä suuri virhe oli hyökätä täyslaidallisella Selännettä (tai joku muu vapaavalintainen, hyvämaineinen ei-tavis) vastaan niin mitättömin perustein kuin tapahtui. Ainoa, mitä sillä voidaan saada aikaan, on yhä useamman eos-henkilön siirtyminen vastapuolen sympatisoijaksi.

Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että törmäsin ensimmäistä kertaa koko asiaan vasta HS:n eilisen jutun myötä. Pitänee tehdä twitter-tili (ei maksettu mainos).

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen Vastaus kommenttiin #103

Älä ajattele twitteriä "somena", vaan ajattele sitä instant googlena. Mitä juuri NYT sanotaan ja kirjoitetaan jostain asiasta. Ja sitten kokeilemaan - tämä on käsky. :)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Huomasitko, mikälaisen ajojahdin kohteeksi Selänne oli joutunut. Ties kuinka moni toimittaja kiirehti kirjoittelemaan tyylillä "Selänteen villit seikkailut sosiaalisessa mediassa". Olisiko syytä epäillä jonkinlaista asennevinoitumaa?

Käyttäjän niklasherlin kuva
Niklas Herlin

1) Toimittajilla on asennevinoutumaa omasta asiantuntemuksestaan. 2) Toimittajat ovat muihin verrattuna asiantuntijoita siinä, miten sanankäytöllä ja oikeilla ja väärillä sananvalinnoilla vaikutetaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #75

Näyttää siltä, että jotkut toimittajat tarvitsevat Selänteen kaltaisia julkisuuden henkilöitä pönkittääkseen omaa paikkaansa työelämässä tai nostaakseen omaa profiiliaan haistellessaan tuulia. Selänne ei kaivannut toimittajien kommentteja omiin mielipiteisiinsä, mutta sai niitä kuitenkin.

Toimittajailla on myös mediatilansa ja valta käyttää sitä esim. sellaiseen tarkoitukseen kuin nostaa esiin joku uransa päättänyt huippu-urheilija silloin, kun niin huvittaa.

Sellainen on toimittajilta todella ikävää asennevinoutumaa ja ns. sanankäytön tuntemuksensa käyttöä surkeana keppihevosena esim. tahallaan väärinymmärrettyihin tarkoituksiin. Halpamaista ammattimiehiltä.

Toisaalta, toimittajan uskottavuushan siinä vain on pölkyllä, mikäli hän sen haluaa bias'illaan riskeerata. Sen jälkeen hänkin ns. saa mitä tilaa eli voi joutua samanlaiseen hylkiön asemaan, johon hän on tuominnut jonkun toisen.

On sääli, että meillä on niin paljon uskottavuutensa menettäneitä, itseään ammattimiehinä pitäviä, myös toimittajia. Muun muassa Case-Selänne osoitti. Toivon ettei olisi.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

On hyvin tärkeää, että Teemu Selänne, Suomen arvostetuimpiin kuuluva ihminen, kirjoittaa, että turvapaikanhakijoissa esiintyy myös joukkoraiskauksia tekeviä ihmisiä.

On hyvin tärkeää, että Selänne tekee selvän pesäeron heihin, jotka ikävästi yleistäen ("rasisti", "natsi") parjaavat taukoamatta hallitsemattomaan maahanmuuttoon hieman kriittisemmin suhtautuvia kansalaisia.

Tarvitaan koko kansan arvostama sankari sanomaan totuus rauhallisesti, perustellusti, ilman huutomerkkejä. Kiitos Teemu Selänne, tämä oli poikkeuksellinen teko.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tämä tapahtumaketju osoittaa asenteen merkityksen. Luulisin, että Suomessa on nimenomaan Teemun tapaan ajattelevia ihmisiä enemmänkin. Vivahteet hieman poikkeavat.
- jokaiselle kuuluu oikeus olla turvassa
- jokaiselle kuuluu oikeus olla vastuussa vain omasta tekemisestään
- rikolliset tulee saattaa vastuuseen tekemisistään
- oman maan kansalaisista meidän on selviydyttävä itse mutta vieraita ei ole pakko sietää, elleivät he sitä ansaitse

Ellei viesti muuten mene perille, niin silloin siitä on tehtävä selkeästi ymmärrettävä. Mikäli karkotusmahdollisuus on olemassa ja karkotettavat selkeästi luupäitä, niin karkotusta on käytettävä.

Olin 90-luvun puolivälin tienoilla muutaman kuukauden keikalla Saudeissa. Samalla tehtaalla oli myös itävaltalaisia. Itävaltahan sai tuolloin Bosnian sodan pakolaisia kohtuullisen runsaasti. Ikävä kyllä, pakolaisillakin oli osalla tarvetta vielä turvaan päästyäänkin pyrkiä kurittamaan vastapuolen kohtalotovereitaan. Itävallan pojat kertoivat, että joku paikallinen tuomari olisi tehnyt juuri tällaisen nuorisonujakan jälkipuinnissa ratkaisun, että mikäli rauhassa eläminen ei kelpaa, aina voi palata sille puolelle rajaa, jossa saa vapaasti tapella. Ja pisti kummankin osapuolen sankareille karkotuksen...

En voi kieltää, että minusta tuo kuulosti oikein hyvältä tilanteen hallinnalta. Ilmeisesti sille oli myös lailliset perusteet.

Samaa mieltä. Teemulta erinomainen kannanotto, jonka perusteella 'maahanmuuttokriitikoiden' ei kannata hirveästi henkseleitä paukutella. Parempi myöntää vain nöyrästi, että jotkut osaavat esittää asiat paremmin.

Niko Sillanpää

Juuri kukaan, paitsi ehkä joku ukrainalainen, ei tule Suomeen suoraan konfliktialueelta, koska meillä ei ole mitään lähialuekonflikreja.

Eli turvan tarve on toteutunut jo ajat sitten, yleensä vuosia ja tuhansia kilometrejä ennen Suomen rajalle ilmaantumista.

Paitsi, että jokainen on vastuussa tekemisistään, jokainen on vastuussa myös omasta (ja huollettavien) hyvinvoinnista. Ei ole mitään globaalia järjestelyä, jossa tämä vastuu voidaan ulkoistaa Suomen sosiaalivakuutusjärjestelmälle. Paitsi tietysti tapa, jolla kansainvälistä suojelua nykyisin tulkitaan eräiden maiden (mm. Suomi) toimesta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minusta Teemun lausahdus oli ihan normaalin ihmisen tapa ajatella, jos et elä maan oikeuskäytännön mukaan, niin siitä seuraa normaali rangaistus jokaiselle joka sitä rikkoo.

Olen lukenut monien Saksassa asuvien maahanmuuttajien nuorten ja aikuisten kirjoituksia ja blogeja. Niissä he kritisoivat ankarasti näitä entisiä maamiehiään, jotka nyt pilaavat heidänkin mahdollisuutensa elää normaalisti kunnon saksalaisena, ilman tuota rikollisen ja sopeutumattoman leimaa. Sen ymmärtää hyvin.

Heidän sanomansa on pääasiassa ollut se, että nämä rikoksiin syyllistyneet turvapaikanhakijat pitää lähettää heti pois maasta. Se olisi myös tarpeeksi pelottava viesti myös muille rikolliselle toiminnalle, joka parhaiten sen lopettaisi. Lienevät siinä aika oikeassa? Sana tästä leviäisi kaikille nopeasti ja auttaisi huomattavasti muiden maahanmuuttajien elämää ja sopeutumista.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jos blogisti lukee Ilmari Schepelin kommentin (#2.), hänen pitäisi nähdä oman bloginsa selittelevä valikoivuus ja sen myötä tekstin aikaansaamat ns. epäilykset reilusta pelistä tässä Selänne-casessa.
Voin toki olla väärässä - eli ettei näekään. Suuri osa tavallisista lukijoista ymmärtää varsin hyvin Selänteen tekstin eri puolia ilman sen kummempia toimittajien selittelyjä. Miksi siis selitellä kuin vanha koulumestari sormi pystyssä?

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

is.#2. "Kiitos Teeemu Selänne, tämä oli poikkeuksellinen (ja arvostettava) teko." Teemu puhuu oikeaa, painavaa asiaa.

"Maassa maan tavalla tai maasta pois" totesi presidentti Niinistökin uudenvuodenpuheessaan

Kyllä Teemu Selänteellä on yhtä hyvin kuin muillakin Suomen kansalaisilla perustuslain 12 pykälän ja Ihmisoikeuksien Yleismaailmallisen Julistuksen antama mielipiteen ja sananvapauden oikeus.

Jälkimmäinen kuuluu sanatarkasti näin: "Jokaisella on oikeus mielipiteen -ja sananvapauteen; tähän liittyy oikeus häiritsemättä pitää mielipiteensä sekä oikeus rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta. (19. Artikla)

Outi Naukkarinen

Häpeä, ei ole rasistista puolustaa omiaan, omaa maataan. omia tytöjä ja naisia.. vanhuksia. Te semmoset olette keksineet koko sanan, kuten maanhallituskin, puolustaessane näitä laumoja, mistä ette tiedä mitään, ette edes mistä tulivat ja jne...

Hyssytellään kaikia tekemisiä ja rikoksia.

On järkyttävää lukea joka päivä näitä juttuja, omakansa on se rikollinen, ja nämä partalappset ,niitä pidetään kun pieniä lapsia, jotka ovat suurin osa aikuisia raavaita miehiä.
Pahaa tekee, kun kansa vaihetaan näihin.

Reijo Jokela

"On hyvin tärkeää, että Teemu Selänne, Suomen arvostetuimpiin kuuluva ihminen, kirjoittaa, että turvapaikanhakijoissa on hädänalaisia ihmisiä".

Aivan kuin olisi olemassa kovinkin paljon ihmisiä, jotka tämän kyseenalaistavat. Eikö tämä ole vähän tuollaista "kuunatsien jahtaamista"? Luodaan vääntelemällä, vääristelemällä ja jopa valehtelemalla kuvittellinen vihollinen, jonka torjumiseen sitten käydään suurella tarmolla. Mutta kuten kirjoituksestasi voi ymmärtää, niin todella hyvä, että Teemu Selänne nyt kertoi sille LUKUISALLE joukolle ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että turvapaikanhakijoissa ei ole ollenkaan aidosti turvaa hakevia. Tämän todella lukuisan joukon "eheyttämisen" eteen on työskenneltävä väsymättä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomessa on päällä ihmeellinen semi-poliittinen kulttuuri jossa ihmisten sanomisia väännellään ja käännellään ja niistä etsitään piilomerkityksiä oman agendan pönkittämisen toivossa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Kyllä se on ihan tavan politiikkaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Oma näkemys on että Teemu Selänteen kommentit Twitterissä ja mediassa jakaa nyt Suomen kansaa siitä onko Selänne rasisti vai ei. Selänne ainakin torjuu itse rasisti väitteet mutta entisen lätkämiehen mediavastasvs kummastelee Selänteen poliittista ulostuloa. Hyvän ja realistisen ulostulon asiasta Selänne kuitenkin teki.

Niko Sillanpää

Tuoreimman gallupin mukaan noin kaksi kolmasosaa suomalaisista haluaa, että kansainvaellus lopetetaan:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016012420994288_u...

Eli jakolinja ei ole 50/50, vaan selkeä enemmistö vs. vähemmistö.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Twitter on vähän vaikea väline, koska ne muutamat merkit voidaan ymmärtää kovin eri tavoin kuin viestin lähettäjä on viestinsä tarkoittanut. Vanha kunnon blogi on tässä mielessä paljon parempi väline, koska perustella voi vaikka kuinka monisanaisesti. Silloin jää tulkinnoille vähemmän tilaa. Lisäksi blogikeskustelussa asian käsittely usein syvenee.

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Jos halutaan ymmärtää väärin, niin se onnistuu aina. Case hihamerkki.

Pitempi, perusteltu teksti suojaa hieman, mutta ei kaikilta. Lähinnä se kai helpottaa siinä, että hölmöimmät eivät lähde koohottamaan asiasta enempää "jonkinvastaistentaisteilijoiden" vedossa.

Niko Sillanpää

No, voihan sen kai noinkin tulkita.

Koko tämän episodin mielenkiintoisin anti ei liity Selänteeseen ja mitä (hyvin vähäistä) hän sanoi tai linkkasi, vaan mediatoimijoiden ja muun #unelma-väen paniikkiin asian edessä.

Ei millään pahalla Markku H., mutta se kuuluisa sokea Reettakin näkee nykyään nanosekunnissa teidän retoriikkaanne ja propagointinne läpi.

Luottamus on mennyt monelta toimijalta. Eikä se ole tulossa takaisin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Juu. Silloin tietää, että on ollut ottamatta kantaa riittävästi, kun saa synninpäästön vallan vahtikoiralta.

Sari Haapala

"On hyvin tärkeää, että Teemu Selänne, Suomen arvostetuimpiin kuuluva ihminen, kirjoittaa, että turvapaikanhakijoissa on hädänalaisia ihmisiä."

Onko joku kyseenalaistanut tämän? Eikös lähtökohtaisesti kaikkien turvapaikanhakijoiden pitäisi olla hädänalaisia, kun he kerran hakevat turvapaikkaa? Nyt keskustelu on mennyt jo sille tasolle, että kiitellään jos joku tunnettu henkilö myöntää että on siellä joukossa myös oikeasti hädänalaisiakin, vaikka selvästi on kuitenkin tiedetty että läheskään aina näin ei ole. Mikä viesti tällä oikein annetaan?

Reijo Tossavainen

Huusko jakoi suomalaiset kahteen ryhmään: hyviin ja huonoihin. Näin lisätään vastakkainasettelua, tilanteen kärjistymistä.

Niko Sillanpää

No jaa. Eiköhän tuolta hätähätävelvollisuusvelvollisuus -retoriikalta ole kadonnut uskottavuus kaikkien muiden paitsi syvimpien #unelma-uskovaisten silmissä loppusyksyn ja talven mittaan.

Sama pätee ylipäätään lapselliseen hyvä/paha -jakoon ja tunteisiin vetoavan moralisointiin.

Moraaliargumentoinnilla oli aikansa, joka meni jo.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Traagisinta tässä on se että kansainvaellukset ovat jatkuneet puoli vuotta eikä keskustelu ole vieläkään edennyt mihinkään siitä että pitääkö Suomeen päästää ketään vai ei.

Mistä sitten pitäisi keskustella? No varmaan siitä että miten tilanne puretaan. Miten Somalia, Afganistan, Irak ja Syyria, noin esimerkiksi, pannaan siihen kuntoon ettei sieltä vaella koko väestö Eurooppaan. Vaikka se kuulostaa vähän naurettavalta niin sehän tässä on jossakin kohtaa edessä. Ja jos se on se ratkaisu mitä halutaan niin ookoo, mutta ainakin pitää avoimesti kertoa että näin edetään ja siirtyä puhumaan resursseista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Teemun antama viesti on ristiriitainen. Toisaalta Teemu esittää asian ihan oikeaoppisesti, mitä seikkaa Blogisti Huusko korostaa blogissaan, mutta minusta Teemun viestityksestä pistää esiin myös toisenlainen piirre.

Teemu näyttää ymmärtävän vähän liian hyvin maahanmuuttokriitikoita, mistä koko kohu alunperin lähtikin liikkeelle. Teemu ihmettelee "onko suvaitsevaisuus mennyt jo liian pitkälle". Tämä paljastaa hänen ajattelussaan sen piirteen että hän ajattelee turvapaikanhakijoihin kohdistuneen suvaitsevaisuuden menneen liian pitkälle. Tässä hän ei tee eroa kilttien ja pahojen turvapaikanhakijoiden välillä.

Rasismi, myös turvapaijanhakijoihin kohdistuva, ei muutamaa polttopulloiskua huolimatta juurikaan ilmene Suomessa teoissa, se on sanoihin ja asenteisiin rajoittuvaa rasismia. Sanoissa ilmenevä rasismi on sitä että pidetään kaikkia turvapaikanhakijoita yhtä pahoina kuin niitä turvapaikanhakijoita jotka käpälöivät, raiskaavat tai tekevät muuta pahaa.

Lisäksi tyypillistä on että kaikki mediahuomio kohdistuu niihin käpälöijiin ja raiskaajiin jotka ovat turvapaikanhakijoita. Omat suomalaiset käpälöijät ja raiskaajat eivät suinkaan herätä medianhuomiota, eivätkä he aiheuta pahennusta, eikä kotimaisten käpälöijien ja raiskaajien pahat teot ole meidän kaikkien suomalaisten vika, kuten turvapaikanhakijoiden käpälöinnit ja raiskaukset ovat kaikkien turvapaikanhakijoiden vika. Suomalaisia käpälöijiä ja raiskaajia ei suinkaan tunnekohun vallassa vaadita karkoitettaviksi maasta.

Ovatko suomalaiset käpälöijät ja raiskaajat Teemun mielestä kiltimpiä kuin turvapaikanhakijakäpälöijät ja raiskaajat ja ovatko suomalaiset käpälöijät ja raiskaajat vaarattomampia suomalaisille naisille ja tytöille kuin turvapaikanhakijakäpälöijät ja raiskaajat? Rivien välistä näkyy myös että turvapaikanhakijat yleensä, myös ne kiltit, ovat Teemulle vastenmielisempi ilmiö kuin suomalaiset käpälöijät ja raiskaajat.
---------------

Se että Teemu pohtii onko suvaitsevaisuus turvapaikanhakijoita vastaan mennyt jo liian pitkälle, sen perusteella että joku turvapaikanhakija on raiskannut Teemun ystävän alaikäisen tytön voi olla ymmärrettävä liioiteltu tunnereaktio, joka kuuluu antaa anteeksi.

Toki tämä tällainen Teemun lipsautus pitääkin antaa anteeksi mutta oikeastaan tämä Teemun moka on suomalaisen rasismin koko kuva pienoiskoossa.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Epäilen että T.S. ei koe tarvetta pyytää anteeksi. En minä ainakaan kokisi hänen sijassaan.

'Suvaitsevainen' - termiä on iät ja ajat käytetty pilkkaavasti myös kukkahattutädeistä. Sellaisista joiden mukaan jokainen työtön ja kriminaali - esimerkiksi - on vain toisten uhri. Että kenelläkään ei ole mitään vastuuta itsestään.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Arto "Ovatko suomalaiset käpälöijät ja raiskaajat Teemun mielestä kiltimpiä kuin turvapaikanhakijakäpälöijät ja raiskaajat ja ovatko suomalaiset käpälöijät ja raiskaajat vaarattomampia suomalaisille naisille ja tytöille kuin turvapaikanhakijakäpälöijät ja raiskaajat? Rivien välistä näkyy myös että turvapaikanhakijat yleensä, myös ne kiltit, ovat Teemulle vastenmielisempi ilmiö kuin suomalaiset käpälöijät ja raiskaajat."

Onpa aika erikoinen teksti Artolta. Ei kai kukaan epäile, että suomalainen raiskaaja on sen kiltimpi kuin ulkomaalainenkaan? Mistä moista typeryyttä olet kuullut? Naisille on ihan sama kurjuus kuka pahantekijä on, vaikkakin nämä ryhmäraiskaukset ovat tulleet nyt lisänä entisten kurjuuksien päälle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Onpa aika erikoinen teksti Artolta. Ei kai kukaan epäile, että suomalainen raiskaaja on sen kiltimpi kuin ulkomaalainenkaan? Mistä moista typeryyttä olet kuullut? Naisille on ihan sama kurjuus kuka pahantekijä on, vaikkakin nämä ryhmäraiskaukset ovat tulleet nyt lisänä entisten kurjuuksien päälle."

Näin on.

Kuitenkin vain turvapaikanhakijoiden tekemiä raiskauksia kauhistellaan tunnekohun vallassa. Suomalaisten tekemät raiskaukset eivät herätä tunteita lainkaan, ei ainakaan mediassa.

Ryhmäraiskauksiin tulee puuttua kovalla kädellä ja heti. Tämä tapa pitää karsia heti alkuunsa. Mutta kaikki mamut eivät suinkaan ole ryhmäraiskaajia, eivät naiset, lapset, eivätkä vanhukset, eivätkä kaikki nuoret miehetkään ole.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #59

Kyllähän ielä parivuotta sitten uutisoitiin satunnaisesti Suomalaisten tekemistä raiskauksesta, varsinkin niihinaikoihin kun naistenoikeudet ja sukupuoltenvälinen tasa-arvo puhutti. Nykyään vain on niin että kohut ulkomaalaistaustaisten tekemistä tapauksista myy enemmän, mutta se puolestaan laittaa kyseenalaiseksi saako lehdet tehdä rahaa naisten kärsimyksestä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #59

Arto "Mutta kaikki mamut eivät suinkaan ole ryhmäraiskaajia, eivät naiset, lapset, eivätkä vanhukset, eivätkä kaikki nuoret miehetkään ole."

Eivät tietenkään ole! Kuka sellaista on edes väittänyt? Kyllä minun mielestäni me naiset kauhistelemme kaikkia raiskauksia yhtä paljon ja lähettäisimme helkkarin kuuseen jokaisen tyypin, joka sellaista tekee. On ihan sama kuka ja mistä moinen roisto on kotoisin. Se on ihan selvä juttu!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #59

Arto, kyllä me jo uskomme, ettei kaikki maahantulijat ole ryhmäraiskaajia.
Mutta sinun mielestäsi kaikki maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat ovat rasisteja. Meistä kaikista tulee "rasisteja", jos lähisukulainen tai ystävä joukkoraiskataan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #97

"Meistä kaikista tulee "rasisteja", jos lähisukulainen tai ystävä joukkoraiskataan."

Taannoin uutisoitiin vielä urheiluporukoiden tekemistä joukkoraiskauksista niiden vieraillessa vieraalla paikkakunnalla urheilemassa. Oli oikeudenkäyntejäkin muistaakseni. En ole aiemmin muistanut, juuri nyt tuli vasta mieleen.

Ei kai tällainen urheiluporukan joukkoraiskaus suinkaan mitään rasismia ja muukalaisvihaa nostata. Toivottavasti ei?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #105

Urheiliporukoiden tekemät raiskaukset ei ole uutta. Niitä tapahtuu, kun pikkutytöt tungekssivat urheilijoiden pukuhuoneissa ja majapaikoissa. Joukkueen johtaja voi vähentää näitä häätämällä tytöt pois em paikoista. Urheilijat tuskin menevät puskan taakse kyttäämään yksin kulkevia naisia. Rikoksesta on tuomittava olipa raiskaaja urheilija, valkohipiäinen kantasuomalainen tai maahan ryntääjä. Linnaan vaan. Jos ei ole Suomen kansalainen, häädetään maasta kärsittyään rangaistuksensa. Selännekin on sitä mieltä, että hyssyttely on lopetettava.

Suomessa kyllä riittää kaikennäköisiä rikollisia omasta takaa, lisää ei tarvita. Emmekä ainakaan tarvii porukkaa, joka päiväsin nauttii maailman parhaasta sosiaalituvasta ja iltaisin menee puskan taakse raiskaamaan.

Reijo Tossavainen

Suomen kansan viesti on hyvin kriittinen. Iltalehti teetti kyselyn ja tässä siitä lainaus:

"Kriittisimpiä turvapaikanhakijoiden tuloa kohtaan ovat henkilöt, jotka sanovat, että äänestäisivät tällä hetkellä perussuomalaisia. Heistä 61 prosenttia ei ottaisi enää yhtään turvapaikanhakijaa, 31 prosenttia ottaisi nykyistä vähemmän.

Kriittisiä ollaan myös muiden suurten puolueiden kannattajien keskuudessa. SDP:läisistä vähemmän ottaisi 42 prosenttia, ei enää yhtään 26 prosenttia. Kokoomuslaisista vähemmän ottaisi 52 prosenttia, ei yhtään 17 prosenttia. Keskustaa äänestävistä vähemmän turvapaikanhakijoita ottaisi 46 prosenttia, ei enää yhtään 20 prosenttia.

Myötämielisimpiä turvapaikanhakijoiden tuloa kohtaan ovat vihreät, mutta heidänkin äänestäjistä löytyy tiukkoja vastustajia. Yhdeksän prosenttia vihreistä ei ottaisi enää yhtään turvapaikanhakijaa, 27 prosenttia ottaisi nykyistä vähemmän. 15 prosenttia vihreiden äänestäjistä on sitä mieltä, että Suomen pitäisi helpottaa turvapaikanhakijoiden pääsyä maahan."

Edellä oleva lainaus kertoo tosiasian, että mediassa mellastavien mukasuvaitsevien ja kansalaisten selvän enemmistön välillä on melkoinen ristiriita. Kansalaiset ovat tervejärkisiä, he näkevät arjen todellisuuden.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suurin ero persujen ja muiden suomalaisten välillä tässä turvapaikanhakijoiden määrää koskevassa asiassa on siinä että muut suomalaiset ovat nyt vähän säikähtäneitä kun Suomeen on tullut nopeasti paljon uusia hakijoita, ei tosin läheskään niin paljon kuin Ruotsiin, Saksaan ja muualle.

Perussuomalaiset eivät ylipäätänsä halua turvapakijoita, ei yhtään, eikä muitakaan vierasmaalaisia.

Suomessa ei tällä hetkellä kaivata yhtään turvapaikanhakijaa lisää, meillä on niitä tarpeeksi, ellei liikaa. Sen takia hallitus on ryhtynyt tomiin vuotojen tukkimiseksi Venäjältä. Länsirajoja onkin vaikeampi tukkia ja sillä suunnalla asia pitääkin hoitaa EU:n puitteissa.

Tämä nykyinen hallituksen linja on ihan oikeaa politiikkaa, näin pitää menetellä. Persujen nollalinja turvapaikanhakijoiden suhteen on sen sijaan xenofobistinen ja rasistinen.

Sari Haapala

"Perussuomalaiset eivät ylipäätänsä halua turvapakijoita, ei yhtään, eikä muitakaan vierasmaalaisia"

Keitä ovat perussuomalaiset sinun mukaasi? Puolueen jäseniä, kansanedustajia vai kaikki ihmiset, joilla on vastakkainen mielipide kanssasi. Joka tapauksessa lauseesi ei kestä minkäänlaista tarkastelua, oli kohderyhmä rajattu sitten kuinka pieneksi tahansa, vai mikä oikein on todisteesi ja lähteesi tälle väitteelle?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #54

"Joka tapauksessa lauseesi ei kestä minkäänlaista tarkastelua, oli kohderyhmä rajattu sitten kuinka pieneksi tahansa, vai mikä oikein on todisteesi ja lähteesi tälle väitteelle?"

Väitteelleni löytyy runsaasti tukea maahanmuuttokriittisten perussuomalaisten blogeista ja muista teksteistä.

En kuitenkaan lähde selaamaan sitä viidakkoa, niistä teksteistä löytyy tietenkin kaikenlaista, vaikka mitä, kuten raamatusta, todisteita mille tahansa mielipiteelle persusta. Jokainen joka ei halua vääristellä tahallaan asioita kuitenkin tietää mitä tarkoitan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #54

Ehkä Artonkin kannattaisi lukea HS:sta tuon Anu Kantolan kirjoitus stereotypioista. Etukäteen ihmisiin leimoja lyöden sinne sun tänne, niin harvoin osuu oikeaan.

"Fiksu ei niputa vaan katsoo tarkemmin", kirjoittaa professori Kantola. " Miten stereotypioista pääsisi eroon? Kukin voi aloittaa omistaan. Jos panta tuntuu kiristävän, sitä kannattaa löysätä."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #58

Nyt tuli hyvä teksti Kaijalta. Olen samaa mieltä.
Oikeastaan muihin ei voi vaikuttaa kuin itseensä.

Joskus vain tuntuu siltä että pitää välillä muitakin muistuttaa tästä itsetutkistelun tarpeesta, :)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Osa maahanmuuttajista on valitetavasti niin kuin kantasuomalaisistakin huonosti maahamme ja sen yhteiskuntaan sopeutuvia, jopa kelvottomia. Osa taas on ihan tavallisia kelvollisia melko mukiinmeneviä, niin kuin suurin osa täällä on aina ollut. Muuttovoiton myötä olemme saaneet myös paljon upeita, ahkeria ja hienoja ihmisiä, joilla on hyviä ajatuksia ja tekoja. Yksi heistä, latinalaisamerikkalaislähtöinen Ana María Gutiérrez Sorainen, kiteyttää karkottamisen yhden näkökohdan kysymykseen:

"...​minne lähetettäisiin kotimaiset raiskaajat ja muut rikolliset? Turvallisuus ei kasva poistamalla ihmisiä vaan muilla keinoilla. En vastusta ehdotusta, mutta Suomi oli monille naisille turvaton jo ennen kuin turvapaikanhakijat tulivat."

Vastaukseni: Lähetetään kotimaiset roistot vankilaan ja sen jälkeen kotimaahansa, ulkomaalaiset vankilaan ja sen jälkeen kotimaihinsa. Miksi heidät pitäisi vielä yhteiskuntakelvottomiksi osoittautumisensa jälkeenkin ottaa osaksi meidän yhteiskuntaamme? Sellaisia meillä on jo omasta takaakin liikaa. Kotimaisia rikollisia vaan ei voi laillisuudenkaan tai muun oikeudenmukaisuuden mukaan karkottaa, mutta vieraanvaraisuuttamme väärinkäyttäneiltä muualta tulleilta toki voidaan ja pitää estää taloksiasettuminen.

Ulkomaiset rikolliset eivät muuten ainakaan paranna Suomen naisten asemaa rumentamalla rikostilastoja sekä puska- että läheisraiskauksissa yliedustettuina. Naisiin kohdistuva väkivalta on maahanmuuttajapiireissä hieman yleisempää kuin kantasuomalaisten parissa. Joitain lukuja on julkaistu tästäkin mahdollisesti eräisiin vieraskulttuureihin liittyvästä suhteellisesta yliedustusilmiöstä faktisesti olemassaolevana kaikille kielteisenä koko yhteiskunnan yhteisenä ongelmailmiönä: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/seura%20riski-...

Sekin on tiedossa, että merkittävä osa rasismirikoksista Suomessa tapahtuu ulkomaalaistaustaisten keskinäisissä välienselvittelyissä, esimerkiksi etnisin ja uskontokuntaperäisin vihamotiivein, myös vastaanottokeskuksissa. Asian vakavuus ja ongelmallisuus eivät yhtään helpotu sillä, että leimataan enempää kantasuomalaiset kuin mamutkaan kollektiivisesti potentiaalisiksi rikollisiksi. Läheisväkivalta on valitettavan yleistä kantasuomalaisten keskuudessa, ja ilmeisesti jopa vielä yleisempää niissä maahanmuuttajapiireissä, joissa mm. kunniakäsitysvääristymistä johtuva vaikenemiskulttuuri ja sukupuolten tasa-arvokäsitysten ja perhemuotojen poikkeavuus nostavat viranomaisavun hakemiskynnystä.

Laajalti suositussa disinformaatiossa kuitenkin jatkuvasti toistetaan todistamattomaan mututuntumaan perustuvaa "tietoa", että läheisväkivalta ja perheenkeskeiset seksuaalirikokset ja hyväksikäytöt olisivat jotenkin erityisesti 'kantasuomalaisten juttu' siinä missä ehkä puskaraiskaukset maahanmuuttajien. Tällaista diplomaattista vieraskohteliaisuustaipumusta osoittaen käytännössä hämärretään mm. moniavioisuuden, järjestettyjen lapsiavioliittojen ym. tietyille vieraskulttuureille tyypillisten piirteiden maahantulon merkitystä kielteisten ilmiöiden kuten mm. taharrush gamaenkin leviämisen kannalta - ja osoitetaan näin hyssyttelemällä tuollaisen kulttuurivääristymän eräänlaista tosiasiallista hyväksymistä väärän suvaitsevaisuuden nimissä.

Monika-naisten Nasima Razmyar ja Väestöliitossa turvapaikanhakijoille valistustyötä tehnyt Mina Zandkarimi kommentoivat tunnettuja raiskaustilastoja marraskuisessa A-studiossa. Toimittaja Kirsi Heikelin erikseen kysyttyä he myönsivät vakavat ongelmat myös maahanmuuttajakulttuurien perheensisäisten pakkohyväksikäyttöjen riskistä, mikä on kulttuuriperäisesti valitettavan paljon suurempi kantaväestöön verraten: http://areena.yle.fi/1-2449639?autoplay=true

"...Myös ulkomaalaistaustaisten asiakkaiden osalta korostuu lähisuhdeväkivalta. Maahanmuuttajanaisten kohdalla nousevat esille kunniaan, häpeään ja ylipäätään naisen asemaan liittyvät pelot. Lähisuhdeväkivallan osalta kohtaamme edelleen tilanteita, joissa puoliso uhkaa lasten huoltoon, oleskeluvan jatkumiseen ja ylipäätään maassa pärjäämiseen liittyvillä asioilla." http://monikanaiset.fi/blogi/maahanmuuttajanaiset-...

Risto Laine

Teemu Selänne sanoi taikasanat, joita haluttiin. Yhteiskuntaamme vaivaa ajatus, jossa pyritään vetoamaan sääliin tai empatiaan, ja perustelemaan sillä argumentointi oikeaksi. Kaikki siitä poikkeavat eivät ole oikeita. Kuten taloudellinen puoli jne.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Teemun selventävä blogi on huolella tehty;

Nyt siitä on jo "tieteellinen näyttö";

"Asiantuntija analysoi Selänteen tekstin: ”Valtiomiesmäistä rauhallisuutta”

Viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo uskoo Teemu Selänteen saaneen apua blogikirjoitukseensa.
Viestintäasiantuntija, tietokirjailija Katleena Kortesuo analysoi IS:lle Teemu Selänteen Huoleni Suomesta ja turvallisuudesta -blogikirjoitusta."

http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1453951810...

Reijo Jokela

Minkälainen tiimi mahtaa olla muodostanut Kortesuon mielipiteet Selänteen kirjoituksista, kun nyt näyttää olevan täysin mahdotonta, että ihminen/Selänne nyt kertakaikkiaan kykenisi itsenäisesti muodostamaan ja ilmaisemaan mielipiteitään. Tiimini kanssa tulimme tähän lopputulemaan.
PS: asiantuntijat saavat vapaasti analysoida ja arvuutella tiimini kokoonpanoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Osoittaa viisautta käyttää hyviä avustajia. Katleena Kortesuokin varmaan kysyisi mielellään neuvoa Teemulta lähtiessään pelaamaan jääkiekkoa...

Reijo Jokela

Tarkoitin vaan sitä, että kun Teemun mielipide ei ollut oikea, niin alkoi heti tällainen "asiantuntioiden" epäily siitä, että Teemu ei itse olisi noiden kirjoitusten takana, vaan olisi jonkinlainen toteemieläin, jollekkin ihmeelliselle taustatiimille. Ihmeellistä, että nämä samat "asiantuntijat" eivät ole muiden kirjoittajien kohdalla tällaista huomanneet epäillä, kun mielipiteet eivät ole olleet epämieluisia. Eikö esim. tällä palstalla kirjoittelevan Husun kohdalla olisi luullut "asiantuntijoiden" alkaneen ihmettelemään tätä toteemieläin-ilmiötä, kun kirjoitettu teksti ja kommentointi ovat ihen pikkuisen eri tasoa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #43

"Husun kohdalla olisi luullut "asiantuntijoiden" alkaneen ihmettelemään tätä toteemieläin-ilmiötä, kun kirjoitettu teksti ja kommentointi ovat ihen pikkuisen eri tasoa?"

Husun kirjoitukset eivät kyllä ole läheskään samaa tasoa kuin mitä hänen esiintymisensä Ali- showssa. Olen asiaa ihmetellyt ja kummastellut hiljaa mielessäni, löytämättä asialle mitään selitystä. Se ei silti tarkoita sitä että Husun kirjoitukset olisivat olleet erityisen huonoa tasoa kirjoitusten yleistasoon verrattuna.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #44

"Husun kirjoitukset eivät kyllä ole läheskään samaa tasoa kuin mitä hänen esiintymisensä Ali- showssa. Olen asiaa ihmetellyt ja kummastellut hiljaa mielessäni, löytämättä asialle mitään selitystä."

Husun tapauksessa muistelen täältä joskus lukeneeni aihetta sivuavaa keskustelua, jossa kerrottiin hänen blogitekstinsä oikoluettavan jonkinlaisen taustaryhmän toimesta.

En näe siinä mitään pahaa, välttyypähän ei-natiivina siltä että huomio keskittyisi pilkunviilaajien lärväilyyn sijapäätteista.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #70

Tässä on taas aihe josta ei paranisi sanoa mitään. Husu mainostaa asuneensa Suomessa 22 vuotta. Silti ei oikein yksikään kommenttikirjoitus onnistu kielivirheittä vaikka ne eivät pituudellaan päätä huimaa. Johtopäätöksia tai enempää tästä asiasta ei kannattane sanoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #73

Husu kuitenkin selviää radiossa yllättävän hyvin, tulee ymmärretyksi kielivirheistä huolimatta. Epäilenkin että nämä kielivirheet ovat muodostuneet hänelle piinttyneeksi vakiintuneeksi toimintatavaksi, koska ne eivät vaikuta hänen suullisten viestiensä ymmärrettävyyteen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #76

Juu. Tämä vain nostaa esiin tahran tai epäilyksen Husun poliittista uraa kohden. Joku muu voi toki kirjata ajatukset paperille mutta se koukeroinen virkamiesteksti tulisi osata itse lukea ja ymmärtää. Ei se jokaiselta perunanenältäkään onnistu.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #82

Tuotanoin, on aika lailla eri asia "lukea ja ymmärtää" tekstiä, ja tuottaa sitä itse sellaisessa muodossa ettei kielipoliisilla mene palkokasvin siemen nenään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #82

Itse ainakin kuvittelen ymmärtäväni koukeroistakin tekstiä kolmella kielellä. Virheetöntä tekstiä kirjoitan harvoin, jos koskaan, millään niistä. Onneksi minulla ei ole poliittisia ambitioita.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomi vuonna 2016: päätoimittajat, viestintäasiantuntijat ja kohta varmasti maan johtokin kokoontuu yhteen pohtimaan, mitä entinen jääkiekkoilija todella sanoi.

Reijo Jokela

Ovatkohan muuten päivystävät dosentit mielenilmauslakossa yliopistojen irtisanomisten takia, kun kukaan ei ole kertomassa meille yhtäläisyyksistä Teemun kommenttien ja 30-luvun tapahtumien välillä?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"”En hyväksy rasismia missään olosuhteissa. Hädänalaiset turvapaikanhakijat ansaitsevat turvaa Suomesta. Turvapaikanhakijoita kohtaan minulla ei ole mitään vastaan. Niitä suomalaisia tai Suomessa oleskelevia turvapaikanhakijoita kohtaan, jotka eivät osaa käyttäytyä, minulla on.”

Eiköhän tuo Teemun kirjoitus ole aika selvää tekstiä, jota varmaankin suurin osa suomalaisista kannattaa ja ymmärtää ihan hyvin.

Tässä oli toki vain se pääasia kopioituna, mutta kyllä siitäkin voidaan hakea rasistisia piirteitä, kun aletaan käyttää taas likaista mielikuvitusta hyväksi ja tahtoa tehdä hallaa koko Teemun kirjoitukselle.

Odottelen jatkossa hyviä analyysejä, kyllä vain niitäkin täältä helposti syntyy, kunhan kynät on ensin teroitettu valmiiksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #49

"Odottelen jatkossa hyviä analyysejä, kyllä vain niitäkin täältä helposti syntyy, kunhan kynät on ensin teroitettu valmiiksi."

Teemun viesti on ristiriitainen. On selvä ettei siveellisyysrikoksia pidä suvaita. Siitä kaikki ovat yhtä mieltä.

Mutta Teemu sanoo myös että suvaitsevaisuudessa olisi menty Suomessa liian pitkälle.
Jos hän tarkoittaa sitä että suvaittaisiin raiskauksia, hän on väärässä, raiskauksia ei Suomessa kukaan suvaitse, paitsi ehkä suomalaisten tekemiä raiskauksia, joita tunnutaan ihmeen hyvin suvaittavan, ainakin muunmaalaisten tekemiin raiskauksiin suhteutettuna.

Eikö olisi reilua että jokaiseen raiskaukseen suhtauduttaisiin samalla tavalla, raikauksena, riippumatta siitä onko raikauksen tehnyt suomalainen tai ulkomaalaistaustainen ja jätettäisiin ne jotka eivät ole raiskauksiin syyllistyneet syyllistämättä.

Tällä hetkellä tilanne on sellainen että kaikki ulkomaalaistaustaiset, myös naiset, lapset ja vanhukset, syyllistetään kyllä ulkomaalaisten tekemien raiskausten perusteella, mutta suomalaisia ei samalla tavalla syyllistetä suomalaisten tekemien raiskausten perusteella. Tässä on se juju, mitä aivan ilmeisesti ei myöskään Teemu Selänne ole hokannut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #51

Arto "Tällä hetkellä tilanne on sellainen että kaikki ulkomaalaistaustaiset, myös naiset, lapset ja vanhukset, syyllistetään kyllä ulkomaalaisten tekemien raiskausten perusteella, mutta suomalaisia ei samalla tavalla syyllistetä suomalaisten tekemien raiskausten perusteella. Tässä on se juju..."

Mistä tuollaista oletkin saanut päähäsi? Pitäisikö jokaisen joka kirjoittaa tai puhuu raiskauksista, niin mainita tuo litania aina perään: en tarkoita naisia, lapsia, enkä myöskään myöskään vanhuksia?

Haluatko välttämättä nyt syyllistää kaikki suomalaiset Teemut ym. jotka eivät sitä huomaa tehdä? - Muuten he ovat rasisteja?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #92

"Haluatko välttämättä nyt syyllistää kaikki suomalaiset Teemut ym. jotka eivät sitä huomaa tehdä? - Muuten he ovat rasisteja?"

Kyllä se rasismiin vahvasti viittaa jos mainitaan mamut raiskaajajoukkona, unohtaen mainita etteivät kaikki niistä raiskaa.

Niko Sillanpää

Ilman muuta se oli jonkun muun kuin Selänteen, eli ammattilaisen teksti. Mistä (puheenkirjoittajat) ja kieli keskellä suuta olemisesta tuleekin se valtiomiesmäinen vaikutelma.

Innostava teksti ei ole millään lailla, vaan varovaisuudessaan lähes virkamiesmäinen ja retoriikaltaan karsittu väärinkäsitysten mahdollisuuden minimoimiseksi. Eli teksti elää kuin vajaa vuorokausi sitten suomalaisen åsiktskorridorin katiskaan kuollut lahna.

Eli aika tavallinen suomalainen poliittinen teksti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Teemu Selänne astui julkisuuteen sattuman kautta , yksittäistapauksen myötä.

Turvapaikanhakijoiden raiskaama Selänteen ystävän alaikäinen tytär vasta sai kiekkolegendan esittämään mielipiteensä turvapaikanhakijoista.

Jään mielenkiinnolla odottamaan kiekkolegendan teamin lausuntoa katupartioista ja US:n päätoimittajan analyysiä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tässä on tämä tuplakyyninen näkökulma. Asia nousi Selänteelle oikesti esiin vasta kun se konkretisoitui lähipiirissä ja media läkähtyi asiasta kun kyseessä on entinen lätkätähti joka jostain syystä on sitten kai kova juttu. Kimi Räikkönen kun ei puhu, mutta mitäköhän jos kysyttäisiin Saksassa vaikuttavalta Kekeltä taikka Mikalta?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Teemu Selänne on niin rikas ihminen, että hänellä on varaa ostaa mielipiteensäkin ja lisäksi hänellä on täysi oikeus kertoa se omanaan.

P.S. Kimi Räikkösen peruspalkka on romahtanut 6 miljoonaan euroon vuodessa, mutta hänen ikiomilla mielipiteillään turvapaikanhakijoista saattaisi hyvinkin olla enemmän mielenkiintoa Suomen kansalaisten keskuudessa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Pakko lainata Yleä:
http://yle.fi/uutiset/rajat_kiinni_-kansanliike_us...

"[Rajat kiinni! -liike] sanoo kysyneensä muun muassa vihreiltä, demareilta ja vasemmistolaisilta, kuinka paljon Suomessa pitää olla ulkomaalaisia vuonna 2050 tai 2100.

– He eivät ikinä vastaa tähän, Kaukinen sanoo."

Samaa tietoa haluaisin hallitukselta. Ei tule vastausta sieltäkään. Vaan "hyveestä" on tehty välttämättömyys. Miten sitten voi odottaa, että epätietoisuudessa pidetty kansa edes haluaisi olla rakentava kotouttamisen ym. suhteen?

Muuten Huuskon kirjoitus menee jo riman alta.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Mistä tämä Selänne-gate lähtikään liikkeelle...

https://m.facebook.com/aleksi.valavuori/posts/5129...

Miksi kukaan ei ole ottautunut Valavuoren erinomaiseen kirjoitukseen? Onko pelkona että sormille tulee jos alkaa "sanamiekkailemaan" hänen kanssaan?

Selänne on liian helppo kiusaamisen kohde...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Miksi kukaan ei ole ottautunut Valavuoren "

Sehän on vain tyypillistä tunteellista maahanmuuttokriittistä mössötystä.
Siihen on täysin turha sotkeutua ja ottaa kantaa.
Siitä sotkeutumisesta ei ole mitään hyötyä,
paitsi jos on joutilasta aikaa
eikä ole mitään parempaa viihdettä tarjolla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minusta suomalainen korismies Maurizio Pratesi sanoi Aleksi Valavuoren FB-tekstin heikkouksista koko llailla tyhjentävästi.

Pratesi muistutti Ilta-Sanomissa, että Suomi on aina ollut monikulttuurinen maa.

http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1453876177...

Selänteen bloggaus on aivan eri planeetalta kuin Valavuoren ulostulo.

Sari Haapala

Valavuori itse kertoi olleensa suoraan Pratesiin yhteydessä ja Pratesi kertoi että toimittajan julkaisema juttu on vahvasti muokattu eikä kerro oikeaa koko kuvaa Pratesin haastattelusta.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Ottamatta mitenkään kantaa puheena olevaan blogiin hämmästelen taas tätä jääkiekkohulluutta: "Teemu Selänne, Suomen arvostetuimpiin kuuluva ihminen".

Kolmisen viikkoa sitten aikuiset ihmiset pohdiskelivat sitä, kuinka jääkiekko-pelin nuorten maailmanmestaruuden saaminen Suomeen voi nostaa Suomen lamasta tms.

Tuntemattoman Lahtista mukaellen:
Minä sanon, että jos jostakin tulis vielä semmonen ihminen, jonka päätä ei ole ihan kokonansa tällä jääkiekkokoohotuksella sekotettu.

Jääkiekko on joukkuepeli, jota pelataan jäällä jääkiekkokaukalossa. Kaukalossa pelaa normaalissa pelitilanteessa toisiaan vastaan kaksi kuusihenkistä joukkuetta luistimet jaloissa (Wikipedia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Samaa mieltä kuin Markku Nurmi. Sellänne oli hyvä jääkiekkoilija, on hyvä perheenisä, lastenklinikan kummi ja varmasti omaa paljon muuta positiivista, mutta kyllä olemme Suomessa heikoilla jos näillä saavutuksilla nousee Suomen arvostetumpien ihmisten joukkoon.

Sari Haapala

Se ainakin on selvää että Veronika Honkasalo kuuluu vähiten arvostettujen poliitikkojen joukkoon omalla tämänpäiväisellä ulostulollaan Selänteen tapaukseen:

“Jääkiekkopiirien joukkoraiskauskulttuurista on kirjoitettu vain vähän. Enkä ole nähnyt kiekkoilijoiden ottavan siihen kantaa. Jännä.”

Luonnollisesti mitään todisteita mistään vastaavasta ei Suomessa ole, mutta kuitenkin Honkasalo haluaa oikeuttaa ulkomaalaisten joukkoraiskaukset Suomessa jollain keksityllä argumentilla. Saas nähdä kirjoittaako US Honkasalon sairaalloisista valheista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #80

Jääkiekkojoukkoraiskauksesta puheenollen, muistan kyllä menneisyydestä otsikoita urheilujoukkueiden suorittamista joukkoraiskauksista vierailla paikkakunnilla. En muistanut aiemmin, mutta nyt tuli mieleen.

Ei siis aivan uusi ilmiö täällä puhtoisessa Suomessammekaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #85

Muistaakseni edellinen julkisuuteen noussut keissi Suomessa on vuodelta 2009, ei jääkiekosta vaan amerikkalaisesta jalkapallosta, ja epäillyt/ tuomitut pohjoisamerikkalaisia vierastyöläisiä.

Sitä edellinen taisi olla vuosituhannen alun pesäpallon voitonjuhlien jälkimainingeista.

Kyllä noilla faktoilla jo kannattaa kiskaista syytös jääkiekon joukkoraiskauskulttuurista.

Aijjuu, ..skan osuttua tuulettimeen Honkasalokin ehätti jo selittelemään, ettei mitenkään, missään tapauksessa tarkoittanut Suomea.

Sari Haapala Vastaus kommenttiin #94

Juuri näin, jääkiekkoilijat eivät liity mitenkään tapauksiin, mutta liippaa nähtävästi sen verran läheltä, että Honkasalo voi huoletta yhdistää myös kaikki jääkiekon parissa toimivat ihmiset joukkoraiskauskulttuuriin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ja vasemman laidan tähti, Paavo A. lataa ...

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/arhinmaki%20ra...

"Paavo Arhinmäki: Teemu Selänteen väitteet eivät kestäneet lähempää tarkastelua"

... mutta mitä sanoo Kekkonen?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jään odottelemaan ylimääräistä uutislähetystä :)

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen

Markku Huusko, väitit virheellisesti, että maahanmuuttokriittiset ihmiset arvostelevat jatkuvasti turvapaikan hakijoita ja ovat siten rasisteja ja epäihmisiä. Koeta nyt tajuta, että meidän kritiikkimme kohdistuu omiin päättäjiimme, jotka sallivat ja edesauttavan tämän mielettömyyden.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Juha Hyvärinen, olen aika monta kertaa kuullut väitteitä, ettei turvapaikanhakijoissa ole hädänalaisia tai jos on niin vain ehkä joitain harvoja. Ongelman tätä puolta on haluttu kovasti vähätellä. Turvapaikanhakijoita on kutsuttu verkkokeskusteluissa alentavasti maahantunkeutujiksi ja vastaaviksi. Se on epämiellyttävää.

Päättäjiä saa ja pitää toki kritisoida, mutta ehkä pitäisi muistaa samaan aikaan, että ovat he jo jotain tehneetkin:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/112827-suuri-muuto...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

"olen aika monta kertaa kuullut väitteitä, ettei turvapaikanhakijoissa ole hädänalaisia tai jos on niin vain ehkä joitain harvoja."

Minä en ole koskaan moiseen törmännyt, lähde kiitos.

"Ongelman tätä puolta on haluttu kovasti vähätellä."

Tämän voi mielipiteenä hyväksyä.

"Turvapaikanhakijoita on kutsuttu verkkokeskusteluissa alentavasti maahantunkeutujiksi ja vastaaviksi. Se on epämiellyttävää."

Epämiellyttävä sana on henkilökohtainen tunne. Siihen ei kuitenkaan kannattane takertua. Ehkä kaikkein pc - termi (political correct) on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaja. Komission mukaan näitä on jopa 60% hakijoista, Ruotsin tulisi palauttaa (karkoittaa on ikävä sana) arvion mukaan 60 000 - 80 000 henkeä ja niin edelleen. Mikään pc -puhe ei näitä lukuja pieniksi tee.

"Päättäjiä saa ja pitää toki kritisoida, mutta ehkä pitäisi muistaa samaan aikaan, että ovat he jo jotain tehneetkin:"

Jotain jälkijunassa ja pientä näpertelyä verrattuna moneen muuhun maahan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #68

Mikko Engren, tässä esimerkiksi muuan suomalaisen kansanedustajan Facebookissa esittämä näkemys viime vuodelta: "Suomen turvapaikkapolitiikan epäonnistumisesta yksi konkreettinen esimerkki ovat Kirkkonummelle saapuneet turvapaikanhakijat, jotka lehtitietojen mukaan ovat pääosin olleet nuoria miehiä, joilla on hallussaan iphonet ja ipadit. Eivät tällaiset henkilöt vaikuta lainkaan aidosti hädänalaisilta ihmisiä."

https://www.facebook.com/permalink.php?id=33460839...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #86

Kiitos. Jaa Immonen. En ole hänen kirjoituksiaan lukenut lainkaan. Kyseinen pätkä vaikuttaa tökeröltä yleistykseltä, tuskin Immonen tuntee jokaisen Kirkkonummen turvapaikan hakijan saati heidän taustansa. Riimaa hipovaa kirjotusta jota, vaikka persu olenkin, en kovin korkealle arvosta.

Tässä on kyllä myös se puoli, että etsitään se kaikkein 'kovin' kirjoitus ja kirjoittaja jota voi pöyristellä. Alla esim. Suvi Auvinen nappaa lähteekseen jopa Seppo Lehdon jota voi kauhistella (muuten en ota kantaa ko. kirjoitukseen ollenkaan)

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #88

Mikko "Tässä on kyllä myös se puoli, että etsitään se kaikkein 'kovin' kirjoitus ja kirjoittaja jota voi pöyristellä."

Tämä alkaa jo olla täällä Puheenvuorossa niin yleistä, ettei se enää edes jaksa hämmästyttää, niin kuin ennen. Vähän kuitenkin ihmettelen, miksi fiksutkin ihmiset jaksavat noita tyhmiä linkkejä vielä jakaa muillekin. Ei löydy yhtään kurjaa tapahtumaa tai kirjoitusta, joista ei löytyisi jotain vielä kurjempaa, jota sitten voidaan käyttää yleistyksenä jonkin ryhmän toimintaan.

Kuten Anu Kantola toteaa: "Mamut, suvakit, rasistit, fasistit, persut, hysääjät ja vaikkapa marsut ja tiikerihait ja mikseivät kaiken maailman dosentitkin ovat kaikki stereotypioita: mutkat oikovia jäykkiä yleistyksiä ihmisryhmistä."

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #156

"Kuten Anu Kantola toteaa: "Mamut, suvakit, rasistit, fasistit, persut, hysääjät ja vaikkapa marsut ja tiikerihait ja mikseivät kaiken maailman dosentitkin ovat kaikki stereotypioita: mutkat oikovia jäykkiä yleistyksiä ihmisryhmistä."

Pilasit ¨päiväni.

Minä olen ihan aidosti uskonut ainakin rasisteihin, fasisteihin ja persuihin, en kylläkään suvakkeihin ja hyysääjiin.

Maailmani meni pois raiteiltaan.
Minulla ei siis ole enää mitään mihin vertaisin itseäni
enkä voi tuntea itseäni paremmaksi.

Pitää sitten pika-pikaa ryhtyä keksimään uusia stereotypioita.
Miten olisi vaikkapa "Trumpistit" ?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #157

Näin on marjat Arto-hyvä, mutta tuo "Trumpistit" on hyvä uusi ja tuore ilmaisu!
Luulenpa, että hänestä kuulemme vielä lähikuukausina paljon mielenkiintoisia juttuja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #156

Minäkin pidin tuosta Kantolan kirjoituksesta. Kannattaa lukea Hesaria...

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #86

Jopa EU:n komissio arvioi äskettäin, että suurin osa ns. turvapaikanhakijoista on elintasopakolaisia. Käytettiin siis termiä elintasopaikolainen. Ja liki kaikilla heillä on älypuhelimet ja useimmilla vielä tabletit. Tulijat ovat myös pääosin nuoria miehiä.

Haluaisin kuulla Huuskolta, mikä ei pidä paikkaansa ja millä perusteilla?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #100

Reijo Tossavainen, tiedän sinun käyttävän turvapaikanhakijoista tuota varsin ristiriitaista termiä elintasopakolainen. En näe aktiivipoliitikkojen sitä juuri viljelevän. Näetkö sinä?

Mikä mahtaa olla se englanninkielinen sana, jonka olet kääntänyt elintasopakolaiseksi?

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #102

En ole nähnyt alkuperäistä juttua, näin jonkun median suomenkielisen tekstin(perint.media).

Ehkä Huuskokin on havainnut, että monet vielä syksyllä "rasistiset" ilmaisut ja teot eivät sitä enää ole. Esimerkkejä on riittävästi.

Jos paremman elintason perässä tänne tai jonnekin muualle tulevaa ei voida sanoa elintasopakolaiseksi, niin silloin jälleen suljetaan silmät arjen todellisuudelta. Ja se on tässä maahanmuuttokeskustelussa ikävin puoli. Arvioin, että sana elintasopakolainen vakiintuu kielenkäyttöön vielä tämän vuoden aikana.

Esimerkiksi viime syksynä sanan kansanvaellus käyttö tuomittiin. Kun äskettäin tuon sanan sanoi presidentti Niinistö, niin hän ei ollutkaan rasisti. Nyt sen sanan voi sanoa ääneen ja kirjoittaakin.

Vielä korjaus Huuskon kommenttiin: En käytä sanaa elintasopakolainen kaikista maahantulijoista, koska osa heistä on ihan oikeasti pakolaisia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #100

Harrastin tutkivaa journalismia. Toteaman sanoi hollannin eu - komissaario Frans Timmermans paikallismediassa. Hän pohjasi väitteensä Frontex:n (eu:n rajaturvallisusuvirasto) tietoihin jotka poikkevat esim. Unhcr:n vastaavista (Yk:n pakolaisjärjestö). Aivan sata varmoja emme voi olla mistään ennenkuin Frontex:n tiedot julkaistaan.

hollanti ei suju mutta tämä lause kyllä.

"Timmermans: 60% vluchtelingen heeft economische motieven"

Englanniksi termi on economic migrants = someone who emigrates from one region to another to seek an improvement in living standards because the living conditions or job opportunities in the migrant's own region are not stable. The United Nations uses the term migrant worker. The term economic migrant is often confused with the term refugee, however, economic migrants migrate due to economic turmoil, not due to fear of persecution on the basis of race, religion, or ethnicity. (wiki)

Jos sanan suomennos elitasopakolaiseksi ei kelpaa saa media keksiä sitten paremman sanan suomen kieleen.

lisäys: saksan kieleen se sopii, Wirtschaftsmigrant, suomen talouspakolainen vähän tökkii ainakin minun korvaan.

esim.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3417309/Th...

The European Union is committing 'ritual suicide' with its migration policy, warns Slovak PM, as EU commissioner claims 60% are economic migrants and are not fleeing from war.

google kääntäjä : economic migrant = a person who travels from one country or area to another in order to improve their standard of living.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #104

Economic migrant on englanniksi käypäinen ja arvovaraukseton termi. Migrant tarkoittaa suomeksi siirtolaista, joten tuo termi suomeksi olisi neutraalisti käännettynä lähinnä taloussiirtolainen. Elintasopakolaista economic migrantista ei saa oikein millään.

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #113

Suomen kielessä ei ole ollut käytössä taloussiirtolainen sanaa. Elintasopakolainen on tuttu sana. Toki sen merkityksellä on erilaisia sävytä, kuten kaikilla muillakin sanoilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #104

Ei vaadi kielenkääntäjän tutkintoa kääntää migrant-sanaa maahanmuuttajaksi. Toki Englannin- ja Saksankielillä etuna on, että se kuvastaa sekä maahan- että maastamuuttajaa. Sellaista sanaa meillä ei taida Suomenkielessä olla?

Meitä on ansiokkaasti valistettu lukemattomissa kommenteissa turvapaikanhakijan ja pakolaisen erosta. Tuo elintasopakolainen on suorastaan harhaanjohtava nimitys, sehän implikoi pakolaisstatusta.

Edit: Huusko oli jo vastannut sillä aikaa kun näpyttelin. Olihan tuo sana olemassa suomeksikin, siirtolainen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #114

Ei sellainen ihminen ole siirtolainen, joka aikansa maailmaa kierreltyään ilman pysyvämpää asettumista johonkin hänelle vieraaseen valtioon palaa/palautetaan takaisin omaan maahansa.

Nämä ihmiset ovat yhtä vähän tai yhtä paljon siirtolaisia kuin he ovat kiertolaisia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #164

Sota laittaa liikkeelle myös kiertolaiset, kuten myös pakolaiset, siirtolaiset sun muut ryhmät. Nämä ryhmät sekoittuvat toisiinsa ja jokainen siinä porukassa ottaa itselleen sen nimikkeen mikä kulloinkin on heille edullisin.

Tällä hetkellä turapaikan hakijan mahdollisuudet selviytyä maailmalla ovat parhaat. Sen takia turvapaikanhakijoissa on luultavasti sekä kiertolaisia, että pakolaisia ja myös siirtolaisia. Missä suhteessa? Sitä ei voi tietää.

Ei tämä niin vaikeaa ole. Kyllä nämä asiat ajattelemalla ja pohtimalla selviävät, ainakin suurinpiirtein.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Lakien säätämisestä ja uudistamisesta muuttuvassa maailmassa:

"Vaalien voittajat laativat hallitusohjelman

Vaalien voittajat muodostavat hallituksen, joka hahmottelee päätöksenteon suuntaviivat hallitusohjelmassaan. Hallitusohjelma on hallituksen toimintasuunnitelma, josta sovitaan hallitusneuvotteluissa.

Lainsäädäntötyössä kietoutuvat toisiinsa poliittiset tavoitteet sekä asiantuntemus alalta, jota lakiesitys koskee. Lakeihin vaikuttavat aina tiedon lisäksi päätöksentekijöiden arvot: politiikassa on kyse siitä, miten asioiden pitäisi ihmisten mielestä olla.

Lain valmistelussa pyritään avoimuuteen. Siihen osallistuvat asiantuntijat, järjestöt, yritykset ja kansalaiset esimerkiksi lausuntokierrosten, kuulemistilaisuuksien tai keskustelufoorumien välityksellä."

Lait muokkautuvat siis myös kansalaiskeskustelussa vallitsevan oikeudenkukaisuuskäsityksen mukaisesti.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Mutta minkä kohun aiheuttikaan somessa mamuttajien keskuudessa vaikka ei ollut rasistinen vaikka minkäväristen silmien väri noita kommentteja katsoi. Hyvä Teemu, vaikka potkitaan vastaan niin onneksi joku uskaltaa sanoa mielipiteensä. Suurin osa ei.
Niin ja ehkä sekin aika tulee kun ei tarvitse noita sanomisia/perusteluja yrittää laimentaaa sivulausein, kuten nykyään joutuu, vaan voi ihan yhdestä asiasta keskustella asianmukaisesti, ilman, että joutuu vetelemään mukaan koko painolastia ympäripyöreästi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Niin ja ehkä sekin aika tulee kun ei tarvitse noita sanomisia/perusteluja yrittää laimentaaa sivulausein, kuten nykyään joutuu, vaan voi ihan yhdestä asiasta keskustella asianmukaisesti, ilman, että joutuu vetelemään mukaan koko painolastia ympäripyöreästi."

Joskus on myös ihan aiheellista pyöristellä sanomisiaan, sillä harva asia on niin yksinkertainen ja selkeä että siihen voisi töksäyttää yksinkertaisen yleistyksen, ilman sivulauseita.

Tällainen ilman sivulauseita keskustelu on hyvin populistista, sillä harvoin ne lyhyet päälauseet sisältävät koko totuutta ja usein päinvastoin ovat helposti väärin ymmärrettävissä ja tulkittavissa.

Kun tällaisilla lyhyillä iskulauseilla valtaan sitten nousee puolue ja politikko, tulee väistämättä ristiriita niiden yksinkertaisten lyhyiden iskulauseiden ja monimutkaisen ja epämääräisen todellisuuden välillä.

Poöulisti politikko joutuu väistämättä valtaan nousunsa jälkeen kääntämään takkia ja sitten selittelemään, kun niiden iskulauseiden varassa ei todellisuuden kohtaaminen oikein onnistukaan,

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Arto, no nytkin Selänteen alkuperäinen teksti oli aivan riittävä ja ymmärrettävä jos suomea osaa, nytkin joutui selvittelemään muilta kanteilta, koska somessa tarkoitushakuisesti hyökätty vastaan.

Käyttäjän mikkokangasoja kuva
Mikko Kangasoja

Vihervasemmisto/Suvaitsevaisto on vainoharhainen ja avuton. Jos et maahanmuuttoa kritisoivassa kirjoituksessa irtisanoudu rasismista, olet rasisti. Kriitikkoa siis syytetään lähtökohtaisesti rikoksesta, ellei vainoharhaisten mieliksi vakuuttele, ettei ole syyllinen. Kuvio on alentava ja typerä, siksi en periaatteesta ala sanoutumaan mistään irti. Ihan kiusalla. Saavatpahan tahallaan väärinajattelevat houruta kuplassaan.

Entäs tosimaailmassa? Luuleeko joku, että kaikki maahanmuuttajat ovat raiskaajia? Luuleeko joku jonkun luulevan niin? Vastaukset ovat ei ja kyllä. Keskusteluissa yleistetään, mikä on ihmisten tavallinen tapa. Vainoharhaiset, tai mitkä lie, eivät ymmärrä kanssaihmisiään.

Itseäni esimerkkinä käyttäen, mitä kertoo se, että mitkään selännegaten tapaiset tapaukset eivät ole minua kohauttaneet ja lopulta on selvinnyt, että oma tulkintani oli oikea? Se ei ole erikoisen älyn tulos vaan sitä, että rauhallisesti pidän ihmisiä ihmisinä senkin jälkeen, kun ovat kritisoineet maahanmuuttajien tekosia, maahanmuuttopolitiikkaa tai maahanmuuttoa. Jotkut toiset säikkyvät, juoksevat poteroon ja näkevät puhujalla sarvet päässä. Katsokaa vähemmän elokuvia ja ajatelkaa enemmän. Ajatelkaa, mitä muut ajattelevat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Jos keskustelun taso on tätä tasoa:

Turvapaikanhakijoissa on hädänalaisia ihmisiä.
Suomalaisetkin raiskaavat.

Ei siitä kovin pitkälle pääse.

Lähinnä tulee mieleen jonkinlainen mediassa jauhettu propaganda jossa pyörii noi samat lauseet monissa jutuissa.

Samaan aikaan lähipiirissäni jo vähennetään liikkumista myöhään ulkona, koska Helsingissä koetaan turvattomuuden lisääntyneen. Asian jos jättää viranomaisten huoleksi, niin ne tulee sitten kun on jo myöhäistä, eli kun on jo tapahtunut.

Samaan aikaan poliisiasemia vähennetään.

Reijo Jokela

Olisko nyt jo aika "anna Teemun kanssa samaa mieltä oleva ilmi" kampanjalle? Nythän rasismi voidaan kätkeä Teemun kanssa samaa mieltä olemiseen.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä julkisuuden henkilön pitäisi olla varovainen ottaessaan kantaa maahanmuuttokysymyksiin, koska tilanne on niin räjähdysarka.

Reijo Jokela

Miksi se on räjähdysarka? Mikä on se taho joka tekee siitä räjähdysaran ja mikä heidän motiivinsa on?

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Kyllä maahanmuuttotilanne on osin kriisiytynyt. Kansalaisilla ei mene Suomessa hyvin, joten on helppoa alkaa vihata jotain tietynlaista ihmisryhmää. Pitäisi käsittää, että jokainen ihminen on toisaalta yksilö vaikka paljon kaikkien ihmisten väliltä löytyy yhtäläisyyksiä etnisestä alkuperästä riippumatta.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #95

Ihminen on yksil, mutt kukaan ei ole saari. Ihminen luetaankin kulttuuri-sosiaaliseksi laumaeläimeksi. Näin osa ihmisen identiteetistä on yksilöä ja osa yhteisöä. Mikään ei kuitenkaan sulje pois yksilöntekoa johon yhteisön muutos toki vaikuttaa omalta osaltaan.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #111

Yhteiskunta meidät lopulta kaikki Suomessa elättää ja luo mahdollisuudet elinkeinonharjoittamiselle.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Niin tai näin Teemu Selänne on tehnyt ulostulon poliittiseen keskusteluun mikä on Suomessa arka puheenaihe ja vielä maahanmuutto- & pakolaiskeskusteluun mikä on Suomessa tulenarka puheenaihe. Selänne on lähtenyt siis tulella leikkimään ja kun keskustelulle antaa pikkusormen se vie koko käden, niin verenhimoista on poliittinen kohuttelu Suomessa.

T Piepponen

Uskomaton määrä selostusta yhden janarin yhdestä virkkeestä.

Uskonto ei ole enää ooppiumia hyvinvointivaltioiden kansoille.

Some on. Heroiinia. Somasti joi digikansa somen soman.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Turvapaikanhakijoita kohtaan minulla ei ole mitään vastaan."

- Täh? Siis "kohtaan mitään vastaan"? Jopa viestinnän asiantuntijaksi tituleerattu Katleena Kortesuo antoi Selänteen tekstille täyden tunnustuksen valtiomiesmäisyydestä, vaikka tuo siteerattu lause on jotain Anaheimin ankkasuomea!

http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1453951810...

Ja miten se olisi pitänyt muotoilla? "Turvapaikanhakijoita vastaan minulla ei ole mitään."

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala

Eikö se pitäisi itsestäänselvä asia, ettei ihmisiä saa perusteetta vastustaa, vaan ihmisille on annettava vapaus toteuttaa itseään.

Käyttäjän KimmoHoikkala kuva
Kimmo Hoikkala Vastaus kommenttiin #142

Oli kyse turvapaikanhakijoista. Tottakai rikollisten pitää sovittaa tekonsa!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Veronika Honkasalo kirjoitti torstaina Twitter-tilillään ihmettelevänsä, miksi jääkiekkopiirien joukkoraiskauskulttuurista on kirjoitettu vain vähän. Twiitti herätti paljon ihmetystä ja keskustelua."

Onkohan tää porukka ihan täyspäistä porukkaa, joka tällaisia kirjoittelee?

Minusta rupeaa näyttämään trollaamiselle vakavan asian kanssa.

Ilmeisesti kyse onkin jonkinlaisesta turvapaikanhakijoiden tekemien joukkoraiskauksien ympärille syntyneestä trollikulttuurista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kun suomalainen mies paheksuu maahanmuuttajan tekemää raiskaamista, häntä muistutetaan heti: tässä maassa on raiskattu tuhansien vuosien ajan, ja tekijät ovat olleet supisuomalaisia!

Kun jääkiekkoilija paheksuu maahanmuuttajan tekemää raiskaamista, häntä muistutetaan heti: joukkueurheilijat ovat raiskaajina paljon pahempia!

Kaikki on siis tässäkin asiassa suhteellista, jopa naisten mielestä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

eikä oo vaan se kertakaikkiaan loukkaa että nyt sitten saa puhua raiskauksista ilman että haukutaan uhriutuvaksi feministiksi joka liiottelee. Se vaan on hiton loukkaava asetelma.
Ja tämä ei koske Teemu Selännettä jolla oli lähipiirissä tämä tyttö joka oikeasti oli tullut raiskatuksi vaan se koskee niitä jotka hokevat raiskauksia joka väliin ihan vaan kun ovat päässeet vauhtiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt menee jo koomiseksi. On raahattu asiantuntija analysoimaan Selänteen tekstiä. :-D

http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-1453951810...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kerro Huusko mediaosajana, onko tän Selänne-jutun elinkaari jo iltaruskon puolella ja seuraavaa juttua laitetaan kehiin?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Teemu Selänteen blogissaan esiin nostattamista aiheista keskustelu jatkuu vielä pitkään. Ja pitääkin jatkua, koska keskustelua tarvitaan.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

"On hyvin tärkeää, että Selänne tekee selvän pesäeron heihin, jotka ikävästi yleistäen parjaavat taukoamatta turvapaikanhakijoita."

Sisämisteri Orpon mukaan 2/3 turvapaikanhakijasta on elintasopaolaisia. Eikö tämänkin pitäisi olla sitä ikävästi yleistäen parjaamista?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Arvioiden mukaan noin 2/3 eli 20 000 viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista ei saa Suomesta turvapaikkaa. Nojn 1 /3 eli 10 000 saa turvapaikan. Elintasopakolainen-termiä en ole havainnut Orpon käyttävän.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On todella mielenkiintoista, ettei suomalainen media ole vielä löytänyt sopivan neutraalia sanaa kuvaamaan henkilöä, joka saa kielteisen turvapaikkapäätöksen ja sijoitetaan palautuskeskukseen odottamaan poistamista Suomesta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Huusko, unohtuuko sinultakin, että meille tuli kirjattujen lisäksi 10000 kirjaamatonta maahantulijaa ?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #159

Jos tarkoitat heitä, joita ei aluksi rekisteröity Torniossa, ovat he minun tietämäni mukaan tulleet kirjatuiksi eri puolilla maata.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/816205/Ruotsista+...

Tornion järjestelykeskus aloitti toimintansa syyskuun loppupuolella 2015. Siitä eteenpäin kaikki maahan länsirajan yli tulleet turvapaikanhakijat ovat kulkeneet sen kautta rekisteröitäviksi ja edelleen vastaanottokeskuksiin eri puolille maata.

Jari Nyberg

Nyt kun on päästy yksimielisyyteen siitä, että kovempien rangaistusten vaatiminen raiskaajille ei ole rasismia, niin voitaisiinko vaihteeksi paneutua niihin oikeisiin syihin raiskausten takana? Meillä on tiedossa, että tietyistä maista tulevat raiskaavat 17-kertaa herkemmin kuin kantaväestö. Tilanne on sama esimerkiksi Tanskassa, joten kyseessä ei ole mikään paikallinen ilmiö. Milloin aletaan pohtia vakavasti esimerkiksi kulttuurin ja aatemaailman vaikutusta noihin todella rumiin lukemiin? Toistaiseksi on vallinnut haudanhiljaisuus.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos haluat tulla otetuksi vakavasti suosittelisin muotoilemaan väitteen niin että tilastotieto tukee sitä. Siitä on hyvä aloittaa paneutuminen. Tiedän että kommenttini on tavallaan saivarteleva, mutta vakavien asioiden äärellä kannattaa pitäytyä faktoissa tiukasti, eikä vetää hatusta omaa tulkintaa. Näkemyksesi kannattanee esittää perusteluineen blogialustuksena.

Reijo Tossavainen

Huusko kirjoittaa, että "...jotka ikävästi yleistäen parjaavat taukoamatta turvapaikanhakijoita."

Sanoisin, että Huusko ikävästi yleistäen parjaa taukoamatta maahanmuuttokriittisiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tossavainen #127 : "Sanoisin, että Huusko ikävästi yleistäen parjaa taukoamatta maahanmuuttokriittisiä".
Perustele. Osoita. Maahanmuuttokriittiset eivät kai ole mikään homogeeninen ryhmä. Eiköhän Huusko kritisoi yksilöitä enemminkin kuin ryhmää.
Asiat olisi helpompia Suomessa jos määrätyt henkilöt eivät aina keksisi syytöksiä toisista joilla sitten syyllistävät. Tulee mieleen kiukutteleva aviopari jossa toinen koko ajan huutaa "Miksi sinä vihaat minua! Sinä vihaat minua!"
Tuommoisiin syytöksiin ei voi vastata eikä niitä käyttävä itsekään huomaa miten tulee sabotoineeksi ilmapiiriä.

Käyttäjän JuhaHyvrinen kuva
Juha Hyvärinen

Oletko huomannut Huuskon sanovan mitään negatiivista tästä turvapaikkakriisistä, vaikka aihetta olisikin. Kun sulkee silmänsä totuudelta syntyy vain valheellista propagandaa.

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Kiitokset Teemulle. Fiksua toimintaa!

Sen sijaan mitään fiksua toimintaa ei ole näköpiirissa, kun analysoi Usarin toimituksellista työskentelyä. Eilen Teemun nimi oli "kirottu" ja tänään taas "kiitetty". Tämä metamorfoosi pahiksesta hyvikseksi tapahtui US:n sivuilla viime yönä puolenyön maissa.

Jos teitä tällainen poukkoilu kiinnostaa, niin voittehan te ottaa seuraavaksi Annika Metsäkedon hullunmyllynne keskiöön:
https://blogbook.fi/annikametsaketo/mita-on-tapaht...

Sääliksi minun käy koko teidän toimitustanne. Se kansakunnan kynttilän rooli, johon pyritte, on teille täysin tavoittamattomissa - ihan liian vaativa paikka.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Eilisen ja tämänpäivän välillä oli Selänteen blogi. Jos sulla ei tilanteet elä niin älä silti eläviä hauku.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Teemun selitys, joka julkaistiin puoliltaöin oli kehujen arvoinen, toisin kuin aiemmin julkaistu twiitti.

Ihmistä, myös Teemua, pitää arvostaa tekojen mukaan, ei enää pelkästään urheilusankaruuden perusteella.

Kumma kyllä maahanmuuttokriittiset eivät ole ikäänkuin huomanneet että Teemu tuomitsi rasismin. Aiemmat riemun kiljahdukset, kun Teemun twiitti vielä tulkittiin rasistiseksi twiitin, muuttuivat sitten vaisuksi selittelyksi, kun tieto Teemun rasismista osoittautuikin vääräksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sanoisin, että Huusko ikävästi yleistäen parjaa taukoamatta maahanmuuttokriittisiä."

Turvapaikanhakijoitako siis saa kritisoida, mutta maahanmuuttokriittisiä ei?

Olisihan se tietenkin niin mukavaa maahanmuuttokriittisille, kun kaikki vain yhteen ääneen parjaisivat mamuja, samoin yhteen ääneen ylistäen maahanmuuttokriittisiä.

Mutta eihän siinä nyt olisi mitään mielenkiintoista.
-------------

Huuskolla on muuten samat oikeudet kuin kaikilla muillakin kritisoida mitä itse haluaa kritisoida, myös maahammuuttokriitikoita.

Jos maahanmuuttokriitikko halluaa sellaisen paikan missä voi vapaasti kritisoida mamuja, ilman että itse vaaraan joutua kritiikin kohteeksi, niin sellainen paikka on kuulemma homma-foorumi.

Voihan niitä muitakin paikkoja olla, mutta jos haluaa olla ihan varma siitä ettei kukaan kritisoi, voi aina perustaa ihan oman alustan.

Esa Ketola

Markku,

Jotenki olen aistivinani, etta nyt yritetaan 'damage control" tyyppista toimintoa taholtasi. Voin olla mutuni kanssa toki vaarassakin.

Mikko Nykänen

Markku Huuskon ja monien muiden ongelma keskustelussa on että he ajattelevat kaikkien olevan yksilöitä eivätkä voi hyväksyä tulkintaa että he kuitenkin muodostavat keskiarvon yhteiskunnan ja suomalaisten kannalta.

Jos maahan tulee 10 000 muslimimiestä humanitäärisillä syillä Afganistanista, Somaliasta tai Irakista joukossa on mukana väistämättä suuri joukko ihmisiä jotka tulevat syyllistymään ennemmin tai myöhemmin raiskauksiin, huumerikoksiin, ryöstöihin ja henkirikoksiin. Pahimmillaan joukossa voi olla myös ihminen joka tulee syyllistymään terrorismirikokseen. Tämä on kiistaton tosiasia joka on luettavissa tilastoista jo ennen nykyistä massaliikehdintää.

Ainoa mahdollinen keino estää tämä järkyttävä rikollisuus on olla päästämättä tätä joukkoa maahan, siis ketään heistä koska on mahdotonta poimia etukäteen rikollisia joukosta. Se on toki poliittisen päätöksen takana ja tämän hetken eduskunta tai hallitus ei ole sitä halukas tekemään joten siltä osin pulinat pois ja jokainen tehköön päätöksensä ensi vaaleissa tämänkin asian suhteen. Varmasti asia nousee huomattavaan rooliin vaalikeskuteluissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos otetaan 10 000 suomalaismiestä jotka on valittu sattumanvaraisesti ikäluokasta 15-30 vuotta, niin joukossa on taatusti jokunen ryöstäjä, raiskaaja, murhamies tai jotenkin muuten epätoivotusti käyttäytyvä henkilö. Miten tällainen turvallisuus-uhka olisi estettävissä?

Ehkä olisi paras karkoittaa kaikki miehet samantien, sekä ulkomaalaiset että nyös suomalaiset.

Mikko Nykänen

Varmasti ymmärrät että tilastot kertovat erittäin karua kieltään, jokaisessa edellämainitsemassani rikosryhmässä muslimitaustaiset humanitäärisillä syillä maahantullet miehet ovat selkeästi yliedustettuina.

Muutenkin asialliseen keskusteluun kommentointi tyylillä "kun suomalaisetkin tekevät" on täysin naurettavaa ja kertoo siitä että todelliset ongelmat yritetään peittää ja samalla myös estyy ongelmien ratkaisu oli se sitten rajojen sulkeminen tai vastaavasti sitten toimet siihen että ihmiset sopeutuisivat tänne paremmin.

En pysty ymmärtämään mitään motiivia moukkamaiselle kommentillesi, oli sitten maahanmuutosta mitä mieltä tahansa niin kyllä tosiasiat pitää pystyä tunnustamaan ja keskustelemaan ongelmien ratkaisemisesta ilman idioottimaisia heittoja. Miksi haluat pilata asiallisen keskustelun?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #147

"Miksi haluat pilata asiallisen keskustelun?"

Jospa haluan pilata asiattoman keskustelun.

"En pysty ymmärtämään mitään motiivia moukkamaiselle kommentillesi, oli sitten maahanmuutosta mitä mieltä tahansa niin kyllä tosiasiat pitää pystyä tunnustamaan ja keskustelemaan ongelmien ratkaisemisesta ilman idioottimaisia heittoja."

Ilmeisesti pidät asiattomana sitä jos huomauttaa että myös suomalaiset raiskaavat ja tekevät rikoksia. Oletko siis sitä mieltä etteivät suomalaiset tee rikoksia ja oletko sitä mieltä että vaikka suomalaiset nyt tekisivätkin rikoksia, siitä ei olisi tarpeen puhua.

Eikö suomalaisten rikollisuus ole sellainen tosiasia mikä pitää pystyä tunnustamaan?

Jos olet sitä mietä ettei suomalaista rikollisuutta ei ole ja jos onkin, siitä ei pidä puhua, katson ettei asiallinen keskustelu kanssasi ole mahdollista.

Mikko Nykänen Vastaus kommenttiin #148

Mikä on realistinen ratkaisusi esittämällesi suomalaisten rikollisten karkoitukselle? Mihin heidät karkoitetaan? Kuka sen päätöksen tekee? Kuka on valmis ottamaan heidät vastaan? Kuka on kiistänyt että suomalaiset eivät tee rikoksia?

Jos et pysty vastaamaan kysymyksiin realistisilla esityksillä niin eikö motiivisi ole se että yrität kääntää keskustelun suunnan sivuraiteille?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #150

#150 Sivuraiteille ohjaajan mielestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #150

Hienoa Mikko.
Nyt näen osaltasi pyrkimystä asialliseen keskusteluun.
En ole turhan tarkka, hyväksyn nipun asiattomuuksiakin,
jos se ei tee keskustelun etenemistä mahdottomaksi.

"Mikä on realistinen ratkaisusi esittämällesi suomalaisten rikollisten karkoitukselle?"

En ole esittänyt suomalaisten rikollisten karkoittamista,
tein vain rinnastuksen esittämällesi ulkomaalaisten rikollisten karkoitusesitykselle.

Rinnastuksen tein siksi että ajattelisit mitä eroa oikeastaan on suomalaisen rikollisen tai ulkomaalaisen rikollisen yhteiskunnalle aiheuttamalla vaaralla
ja miksi suomalaiseen rikolliseen pitäisi suhtautua lievemmin kuin ulkomaalaiseen rikolliseen.

Tästä lähtökohdasta asiaa pitää siis mielestäni tarkastella ja se on se asia mitä halusin tuoda esiin, enkä suinkaan esittää suomalaisten rikollisten karkoittamista.

Toki, kun turvapaikanhakija syyllistyy rikokseen, helpoin tapa hoitaa asia on karkoittaa rikollinen heti maasta, muiden maiden riesaksi, mutta se on huomattavan vaikeata jos lähtömaa ei ole turvallinen, kansainvälisiä sopimuksia voi toki rikkoa, mutta pitää harkita kannattaako niin tehdä.

Ne rikolliset jotka ovat turvapaikanhakuprosessissa ja jotka ovat turvallisesta lähtömaasta on siis viisainta karkoittaa, muiden kohdalla pitää keksiä muita menetelmiä.

"Mihin heidät karkoitetaan? Kuka sen päätöksen tekee? Kuka on valmis ottamaan heidät vastaan?"

Ennen vanhaan sellaiset paikat kuin Australia ja monet muut, olivat siirtomaiden, kuten Englannin rikollisten karkoituspaikkoja, näistä rikollisista ja heidän vartijoistaan kasvoi sitten vähitellen Austraalian väestö, niin ja mamuista tietenkin.

Nykyisin ei valitettavasti tällaista mahdollisuutta ole, vaan vangit eristetään vankiloihin tai lasketaan valvotusti vapaalle, joko seurantapannan kanssa tai ilman sitä.

Yleisesti kai nykyisin pyritään etsimään mahdollisimman taloudellisesti edullinen ja yhteiskunnan kannalta turvallinen vaihtoehto. Vankilassa pitäminen on kallista, eikä auta sopeutumisessa yhteiskuntaan.

"Kuka on kiistänyt että suomalaiset eivät tee rikoksia?"

Jos myönnät että suomalaiset tekevät rikoksia, niin miksi sitten on mielestäsi epäasiallista puhua suomalaisten rikollisuudesta?

"Jos et pysty vastaamaan kysymyksiin realistisilla esityksillä niin eikö motiivisi ole se että yrität kääntää keskustelun suunnan sivuraiteille?"

Motiivini on kääntää keskustelu raiteilleen.
-------------------------

Rajoja ei voi panna kiinni, koska siellä rajoilla on myös ihan rehellistä liikennettä, turisteja, liikemiehiä jne. Kansainvälisiä sopimuksia pitää noudattaa. Ruotsi on joutunut sulkemaan rajat turvapaikanhakijoilta, mutta heillä tätä ongelmaa on jo moninverroin Suomeen verrattuna ja Ruotsin houkutustekijät ovat paljon suuremmat kuin Suomen.

Suomessa on nyt 30 000 uutta turvapaikanhakijaa. Suurin osa niistä on todennäköisesti houkuteltu matkaan väärin perustein. Siitä osoituksena on että tuhannet ovat jo peruneet anomuksensa ja palanneet kotimaihinsa.

Miksi heitä on matkaan houkuteltu?

Syynä voi olla politiikka, suurvaltapolitiikka tai rikollisten rahanahneus tai isisin tarve rahoittaa sodankäyntiään.

Suomessa viranomaiset hoitavat asiaa rauhallisesti ja niinkuin pitää. Pitää ottaa huomioon että tulijoissa on joukossa rikollisia ja terroristeja ja ennenkaikkea paljon testosteroinia uhkuvia nuoria turhautuneita miehiä, joiden suhteen viranomaisten ja naisten tulee olla varovaisia.

Ei pidä kuvitella että nainen voi menetellä ulkomaalaisen turvapaikanhakijan kanssa samoin kuin suomalaisten urhojen. Naisten tulee tiedostaa etteivät kaikki normaalit kanssakäymisen metodit ja konstit toimi heidän kanssaan. Pitää siis olla varovainen. Suurin osa naisista kai tiedostavatkin tämän asian, kaikki eivät.

Viime vuonna maahan tulleista turvapaikan hakijoista suurin osa palautetaan kotimaihinsa, loput on jotenkin yritettävä sopeuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan, jos he tänne haluavat jäädä. Tärkeää on opettaa heille lait ja tavat ja sitten kohdella heitä lakien ja asetusten mukaan.

Tavat kannattaa opetella jos aikoo Suomeen sopeutua, tosin ilman tapojen täydellistä hallintaakin voi pärjätä, kuten minä, jos vain noudattaa lakia.
--------------

Tämä tilanne, suuri turvapaikanhakija-aalto viime vuonna, on nyt tullut Suomen viranomaisille yllätyksenä. Nyt pitää tiedostaa että sama voi toistua ja jollakin tavalla tällainen tällä tavalla järjestetty massamaahanmuutto on tukittava.

Hallitus tekee kai töitä ja yrittää uudistaa lainsäädäntöä estääkseen uudet mahdolliset tulvat. Lainsäädäntö ei ole ihan helppoa, toivottavasti hallitus onnistuu.

Mihinkään maahantulijoiden vainoamiseen ei ole syytä ryhtyä.
Ei ole syytä heitellä polttopulloja heidän oleskelupaikkoihin.
Kannattaa välttää vihapuheita joissa kansalaisia yllytetään vihaan turvapaikanhakijoita vastaan. Viha synnyttää vihaa.

Rikolliset maahanmuuttajat on pidätettävä, tuomittava ja karkoitettava.
Muihin kannattaa suhtautua asiallisesti eikä heitä ole syytä pitää tai kohdella rikollisina.

Liian hövelisti ei turvapaikanhakijoihin pidä kuitenkaan suhtautua.
Ei heidän elämäänsä pidä turhan helpoksi tehdä.
Heillä on kaikilla kännykät ja viestit kulkevat silmänräpäyksessä.

Jos maahanmuuttajien asema on kovin hyvä, kohta rajoilla on miljoona uutta pyrkijää ja siihen Suomella ei tietenkään ole varaa.

Mutta muutama riski käsipari rakennuksilla ja muuallakin ei toki tee pahaa,
koska Suomen oma väestö koostuu liian suureksi osaksi vanhuksista ja muista työhön kykenemättömistä.

Tässä nyt on vähän lähtökohtia asialliselle keskustelulle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #147

Lukeeko se uskonto rikostilastoissa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Lukeeko se uskonto rikostilastoissa?"

Nämä suviksien kommentit ovat niin järjettömiä että mitään keskustelua on turha yrittää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä että huomasit kommenttini. Mikko Nykänen vaan lykkää sitä "muslimitaustainen" joka väliin aiheuttaen suorastaan koomisen vaikutelman.
En aina ihan ymmärrä miksi ns "maahanmuuttokriittiset" ovat niin huonomakuisia retoriikkansa suhteen. Sehän on kontraproduktiivista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Järjettömiä? Onko rikostilastoissa uskonto?

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

"Jokaisella meistä on oikeudentaju."

Tämä Markku Huuskon kirjoitus hämmästyttää minua. Samoin Herlinin. Paljonko näitä päätoimittajia tulee lisää tukemaan Teemu Selänteen ulostuloa?

Suuret urheilufanit tarvitsevat kyllä liennytystä ja tukea, että Teemu saa sanoa. Teemu on puhunut. Odotan mielenkiinnolla mitä Satakunnan Kansan päätoimittaja kirjoittaa huomenna. En olisi tätä Selänteen sanomista noteerannut ollenkaan sillä en asu työkseni netissä. Mutta se oli lähes pakko sillä hänen suuri urheilufaninsa sen ilmoitti.

Poliisi on myöskin sanonut sanansa tänään. Puhe ja viesti oli suunnattu maahantulleille. Poliisi listasi kyllä onnistuneella ja selkeällä tavalla, että kaikki suomalaiset ja maahan tulleet ovat tasa-arvoisia Suomessa. Niin pitäisi mutta sekään ei ole koko totuus.

Jota ei kirjata, häntä ei ole. Jolta ei kysytä, hänellä ei ole ihmisoikeuksia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Unohdit loppukaneetistasi: Jolla ei ole tunnistettavaa kasvokuvaa, on puskistahuutelija.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Nyt, kun kommenttien määrä hipoo kohta kahtasataa, voin kysyä, että mikä oli se Teemun TÄRKEÄ viesti?
Tärkeä saattaisi olla sellainen uusi näkökulma asiaan, jota ei olisi pureskeltu jo aiemmin noin 7876 kertaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tärkeä oli se ettei Teemu sittenkään ollut mikään rasisti, vaikka niin ensin väärin tulkittiin, kun toinen puoli katsomosta repesi riemuun, toisen puolen hiljentyessä, kuului vain tuolien kolinaa yleisön piiloutuessa tuolien alle, ettei kukaan heitä näkisi, eikä heidän häpeäänsä.

Näin suuri ja tärkeä merkitys on yhdellä suurella urheilutähdellä, jonka saavutusten varassa elää vähintään puolet suomalaisesta kansallisesta omanarvontunnosta.

Outi Naukkarinen

Miksi kopsaat toisten juttua, tee omias.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Joku voi kuule saada ideoita klovnihahmolle jonkun toisen kuvasta. Se vaan on asioiden laita sellainen että ihmiset pistävät juttuja kiertoon. Julkkisten juttuja erityisesti.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Niin Max Stenbäck! Tarkoitatko mahdollisesti minulle kasvokuvasta? Loppukaneettiani voin kaunistella senverran, että olen pahoillani että Herlin oli laittanut kirjoituksensa katveeseen. Hän kyllä tietää ne ihmiset joilla ei ole vieläkään ihmisarvoa. Ja hän tietää kyllä mitä se tarkoittaa kun lainsäädäntö laahaa pahasti jälkijunassa heidän kohdallaan. Tästä hänen aiheestaan olisi sopinut hyvinkin keskustella.

Käyttäjän TarjaPitknen kuva
Tarja Pitkänen

Raimo E Laaksonen! Teemun tärkeästä viestistä. Kun en ole Teemu Selänteen blogia lukenut mutta tuon Huuskon kirjoituksen kyllä, tulkitsen omavaltaisesti että Selänteen vahvin viesti on se, että väkivaltarikosten rangaistukset kovennetaan koskien turvapaikanhakijoita. Poliisin viesti tuli oikeaan aikaan ja se olisi pitänyt esittää arabiaksi ja englanniksi. Näin varmaan käännetäänkin jatkossa.

Hyvä, että näinä aikoina söhäistään Suomen kansalaisten oikeustajuun. Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on varsin suorin sanoin ja lakialoitteella ajanut väkivaltarikosten rangaistusten koventamista. Kehoon kiinnikäyminen on aina vakava rikos, käräjäoikeudessa tai tuomioistuimessa ei saa olla mitään lievennystä, että seksuaalirikoksen tekijä on ensikertalainen taikka elänyt ennen moitteettomasti. Rikoksen uhrin asemaa on vahvistettava koko oikeusprosessin aikana ja sen jälkeen.

Muutoin minä ajattelen, että suomalaisilla on hyvin vahva kansallinen identiteetti edelleen koska Teemu Selänteenkin ulostulo aiheutti voimakkaan reaktion. Urheilu yhdistää, kahvi yhdistää sekä sauna. Nyt myös some joitakuita. Suomalaisten vahva identiteetti liittyy siihen, että meillä on poliisi, johon luotetaan, puolustusvoimat ja nuoriso, jota arvostetaan ja monipuoluejärjestelmä, joka saa neljän vuoden välein testata uskottavuutensa.

Eihän sitä suomalaista identiteettiä tule ajatelleeksi. Vasta sitten kun joku ulkomaalainen puuttuu siihen. Yleensä ne ovat olleet miehiä ulkomailla. Naisia eivät suuret asiat kiinnosta taikka he eivät ota niitä puheeksi. Vaalea tai ruskeatukkainen,rauhallinen ja eritavalla kieltä puhuva ihminen, mies ja nainen kiinnostaa Pohjoismaissa, jossa on maahantulleita kauempaa. Minne menet, mistä olet kotoisin, mitä teet täällä? Kun näistä kysymyksistä on selvitty senjälkeen siirrytään toiseen vaiheeseen. Halutaan keskustelua kun ollaan syntyperäisen suomalaisen kanssa tekemisissä. Teidän miehenne ovat turvanneet rauhaa maailmassa, teidän poliisinne ovat yksi maailman vähiten korruptoitunut, suomalaiset ovat rauhallisia ja ahkeria. Presidentti Martti Ahtisaari on arvostettu Pohjoismaissa. Suomen sotahistoriasta halutaan keskustella, eikä sitä ihmetellä, että itsenäisyyspäivän tunnelmat ovat vakavia.

Satakunna Kansa pääkirjoituksessa ei käsitelty Teemu Selänteen kirjoituksia mutta jääkiekosta kirjoitettiin: Ässät ui vastavirtaan: Toim. Juha Luotola.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset