Markku Huusko

Entä jos Sauli Niinistö kieltäytyisi

  • Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio jännittävät tuloksia tammikuussa 2012. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio jännittävät tuloksia tammikuussa 2012. Kuva: Petteri Paalasmaa

Juha Sipilä, Timo Soini, Antti Rinne, Erkki Tuomioja ja jopa Paavo Väyrynen ovat ilmoittaneet, etteivät ole käytettävissä presidentinvaalissa 2018.

Nämä raskaamman sarjan keskustalaiset, demarit ja perussuomalaiset laskevat, ettei istuvaa tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä kannata lähteä haastamaan.

Kokeneista kärkipoliitikoista vain keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen on kertonut haluistaan lähteä mukaan. Hänet keskusta valinnee parin kuukauden kuluttua puolueen ehdokkaaksi.

SDP:n nimistä presidenttipelissä vahvimmin esillä ovat olleet kansanedustaja Jutta Urpilainen ja kansanedustaja Eero Heinäluoma. Halukkuudesta ei vain oikein tiedä.

Perussuomalaisista ääniä voisivat saada eduskunnan puhemies Maria Lohela, puolustusministeri Jussi Niinistö tai eurovaalien ääniharava Jussi Halla-aho. Tässäkin puolueessa on ollut asian ympärillä hiljaista.

Vihreillä kilpaan olisi tarjolla vuonna 2012 yllättäen kakkoseksi yltänyt kansanedustaja Pekka Haavisto. Onko hänellä nyt tahtoa haastajaksi, ei ole tietoa.

Mutta entä jos Sauli Niinistö ilmoittaa ensi vuonna, että hän ei syystä tai toisesta olisikaan valmis toiseen kauteen?

Tällöin oman puolueensa ehdokkuudessa kiinni oleva Matti Vanhanen olisi yllättävänkin kovan näköinen kandidaatti valtakunnan ykkösvirkaan. Yllättäen hän myös nousi Suomen pääministeriksi kesällä 2003 Anneli Jäätteenmäen menetettyä SDP:n luottamuksen.

Presidenttiydestä jo vuosikymmeniä haaveillut Paavo Väyrynen lähtisi kisaan sillä samalla minuutilla omien puoluekuvioidensa kautta, ja SDP:ssä alkaisi kova kuhina viime kerralla flopannutta Paavo Lipposta myöten.

Kaksi kertaa vailla mahdollisuuksia ollut Timo Soinikin joutuisi tosissaan miettimään tilanteen uusiksi. Pekka Haavisto pistäisi kampanjan heti käyntiin.

Kenet kokoomus saisi taistoon mukaan? Kenties EU-komissaari Jyrki Kataisen, valtiovarainministeri Alexander Stubbin tai politiikasta takavasemmalle vetäytyneen pankkimies Jan Vapaavuoren?

Todennäköiseltä näyttää tietysti se, että Suomen ulkopolitiikan hoitamisessa suvereenin kärkipaikan ottanut Sauli Niinistö jatkaa myös vuodesta 2018 vuoteen 2024.

Tällä hetkellä 67-vuotias Niinistö kertonee jatkohaluistaan keväällä 2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tarja Halonen on edelleen nuorekas ja tykätty muuallakin kuin YK-pääsihterispekulaatioissa... Tulee mieleen naapurustossamme hyväksi koettu malli virkakausien uudelleenvuorottelusta, vaikkei Halonen ole VIELÄ ehtinyt pääministeri ollakaan - vielä ehtisi...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

kaima, never again!!! Pääsihteerispekulaatio taisi olla omassa demarimaisessa kaalissa muitten kaalinpäiden säestäessä taustalla. Johan Tuomioja närkästyi Suonmen vaikutusmahdollisuuksien vähäisyyteen YK:ssa. Niisä nimetyissä ehdokkaissa löytyy rotuopillisesti oikeaa väriä ja se on vielä lisäksi ihossa eikä mielessä. Halosen uran juna on reittinsä ajanut ja on jo varikolla, hyvä niin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Äläs nyt, kanssakaima! Olen kyllä myös taipuvainen uskomaan että jos Rouva Halonen kieltäytyy, niin nuoremman polven edustajaksi on vielä houkuteltavissa viimeistään kansalaisvaltuuskunnan laajapohjaisen kukkaislähetystön sanakääntein sittenkin tuttu ja turvallinen reaaligeopolitiikkavaltiomies Erkki Tuomioja. Maailman liikepankkihuipulle kiivennyt Esko Ahohan ei voine talouselämäsidonnaisuuksiensa vuoksi asettua käytettäväksi yleisdemokraattisena koko kansakunnan uuskekkosena.

Uuskekkostahan tässä kaivataan Suomineidon valmistautuessa itsenäisyytensä 100-vuotisjuhlavuoteen harkitsemattomia lähialueuhkia lietsoen ja suunnitellen jopa Sotaromaanin eli Tuntemattoman sotilaan kolmatta filmatisointia, vaikka Edvin Laineen upeasta rauhanfilosofisesta Luottamus-elokuvasta ei ole tehty vielä toistakaan versiota. Kulttuuripiirit ja Sberbankin E. Aho hoi! Eikö rahoitusta todella löydy? Muutama miljoona tähän tarkoitukseene lujittaisi luottamusta myös kotimaan politiikassa tiedä mihin johtaen, ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Luottamus_%28elokuva%29

- Rauha eliniäksemme on kuitenkin tulevista pressoistakin päättävän nykynuorison mielestä taattu Suomen lähialueella uusin aseettomin keinoin ja vain omaan henkiseen rauhantaistelutahtoomme luottaen! Nuorekkaalla ex-ulkoministeri E. Tuomiojalla on edelleen kirkas peace-merkki rinnassaan, mikä voisi tosiaan olla melkoinenkin meriitti seuraavaa hallitusta koottaessa paitsi nuorison edustuksen myös naapurimaidemme perinteisiä lujia rauhansuhteita ja YK:n seuraavan pääsihteerin suomalaisen mallin mukaista sukupolvineutraalia maamiinattomuuttakin ajatellen. Kampanjointiin voisi osallistua myös ajankohtaisella tavalla ikinuorekas Agit-Prop, joka laulaa hyvinsäilyneessä taltioinnissa yhä nuorekkaasti ITÄMERI, RAUHAN MERI - https://www.youtube.com/watch?v=Ve487P-hlSc

Ja jopa teini-idoli Palefacen mahdollista mukaantuloa rauhannuorisokampanjaan ollaan uumoiltu kun uusi Itämeri - rauhanmeri 2017 -projekti jatkaa edeltäjänsä retrohengessä tulokseltaan taattua maailmanrauhantyötä ilman puolueellisuuden ja liittoutumisen peikkoa. Eiköhän näillä perinteisen puolueettomuuden ja liittoutumattomuuden tosiasioiden tunnustamisen ja viisauden jatkamisen eväillä seuraavakin presidentti saada Suomeemme valituksi!

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Niinistö tosiaan vaikuttaa aika vahvalta. Herra presidentistä myöskin huokuu tietynlainen tyytyväisyys/halukkuus hoitaa presidentin tehtäviä. Veikkaisinkin että Niinistö on ehdokkaana jos mitään radikaalia muutosta ei tapahdu (terveys yms. syyt).

Niin kauan kunnes Niinistö vahvistaa ehdokkuutensa suuntaan tai toiseen, ei kovinkaan moni varmasti halua kisaan ilmottautua. Näillä suosioilla Niinistö tulisi olemaan ylivoimainen vastustaja.

Mitenköhän US:n ahkera bloggaaja Hirvimäki? Hänestä ei ole hetkeen kuulunutkaan mitään. Vieläköhän hänellä motivaatio riittää?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Hirvimäki olisi todellinen musta hevonen seuraavissa presidentinvaaleissa. Vaara laukalle joutumisesta olisi kuitenkin merkittävä mikäli kyseessä olisi ravit.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Pääministerikaudellaan Matti Vanhanen kommentoi Venäjän ilmavoimien rajaloukkauksia sanoen, että kykenemme kyllä sopimaan näistä asioista keskenämme ilman u l k o p u o l i s t e n apua. Euroopan unioni oli nimittäin ilmaissut huolensa rajoistaan.

Toistaiseksi Vanhanen on ainoa vuoden 1995 jälkeinen pääministeri, joka on avoimesti sitä mieltä, että Suomi kuuluu Venäjään eikä Euroopan unioniin.

Presidenteistä en ole niin varma. Ilmeisesti Suomella on mandaatti sopia niin Valko-Venäjän kuin Euroopan unioninkin rajoista näiltä itseltään kysymättä.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Jättäisin vielä takaportin auki Väyryselle. Häntä on kuulemma jo kyselty. Veikkaan, että jos nyt Paavon mahdollisesta ehdokkuudesta kysyttäisiin, niin vastaus olisi luokkaa "kyllä jos ja ei ellei".

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Helsingin Sanomien viime päivinä Paavo Väyryselle antaman julkisuuden perusteella mies on pyrkimässä vähintään Yhdysvaltain presidentiksi. Muuallakin mediassa on esillä enemmän kuin muut mepit yhteensä. Onkohan yhden henkilön masinoima poliittinen liike saanut Suomessa koskaan niin paljon julkisuutta kuin Väyrysen liike saa?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Aivan niin! Minä juuri tässä tutkailin miten voisin peruuttaa HS:n tilauksen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kun Väyrynen sanoo jotain esimerkiksi eurosta, uutisia on venäjänkielisissä medioissa monta google-sivullista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #9
Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Yhdysvaltain presidentin tulee olla syntyperäinen Yhdysvaltain kansalainen, vähintään 35 vuoden ikäinen ja olla asunut Yhdysvalloissa vähintään 14 vuotta.

Paavo Väyrysen tie Yhdysvaltain presidentiksi on siis vaikea, mutta voimakkaana tahtopoliitikkona hän pystynee täyttämään kaikki mainitut vaatimukset.

P.S. Nykyiselläkin Yhdysvaltain presidentillä oli jonkinlaisia ongelmia tuon ensimmäisen pykälän kanssa, mutta Havaijilta löytyi kuin löytyikin käypä syntymätodistus.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siinä se olisikin kun Väyrysestä tulisi presidentti.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Hirvimäki oli ensimmäinen sähköjänis, Vanhanen toinen, mutta ketkä sitten kisaavat, sitä johtokuntatason kommunistit funtsivat, kuten Esson baarilla sanotaan että Suomen kansa saa asettaa ehdokkaita, mutta ne on eri miehet jotka päättää.

Matkan varrella rumasti ryvetetylle Vanhaselle ei tätä roolia olisi toivonut syötettävän.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

"Presidenttiydestä jo vuosikymmeniä haaveillut Paavo Väyrynen lähtisi kisaan sillä samalla minuutilla omien puoluekuvioidensa kautta..."

Paavo Väyrysen lähteminen presidenttiehdokkaaksi puoluekuvioidensa kautta tarkoittaisi valitsijayhdistystä, sillä:

Suomen perustuslain mukaan ehdokkaan voi asettaa joko rekisteröity puolue, jonka listalta on valittu edellisissä eduskuntavaaleissa vähintään yksi kansanedustaja tai valitsijayhdistys, jonka on perustanut vähintään 20 000 äänioikeutettua.

Liian työlästä(?) Siksi en pidä lainkaan mahdottomana ajatuksena sitä, että jos Väyrynen presidenttikilpaan mukaan lähtee, hän tekisi sen Perussuomalaisten ehdokkaana. Koska Perussuomalaisilta puuttuu pres.vaaleissa menestymisen kannalta uskottava presidenttiehdokas kokonaan, olisi se win-win -tilanne ja myös heidän etunsa. Skenaario voi tietysti nyt tuntua aika epärealistiselta, mutta moni asia saattaa muuttua radikaalistikin vuoden-parin aikana, kun mm. euro- ja EU-skeptisyys alkaa Suomessa vahvasti nousta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

"Liian työlästä(?)", bloggaaja kysyy. Energisen Väyrysen tapauksessa tuskin mikään on liian työlästä, jos olisi kruunu uralle tarjolla.

Mutta ei tuo perussuomalais-spekulaatiokaan mahdoton ole. Tosin voisi Soiniakin alkaa presidentinlinna kiinnostaa, jos istuva presidentti yllättäisi kaikki ja jättäisi toisen kauden mahdollisuuden käyttämättä.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Vaikea kuvitella, että kansan mielipiteeseenvaikuttamisen media primus inter pares, The Sun tai sen päätoimittaja k y s e l i s i tälläisiä.

"The Sun says..." on vaalejakin kääntänyt/voittanut lehden linjanjulistus.

ELi miten on, päätoimittaja Huusko - lähteekö Niinistö toiselle kaudelle?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tuohon The Sun -heittoon en osaa sanoa mitään. Kysymykseesi uskon jo blogissani vastanneeni: Todennäköiseltä näyttää tietysti se, että Suomen ulkopolitiikan hoitamisessa suvereenin kärkipaikan ottanut Sauli Niinistö jatkaa myös vuodesta 2018 vuoteen 2024.

Jukka Laine

Taitaa seuraavaksi olla Suomessa keskiluokan kapina, eikä niinkään kiinnosta kuka valitaan presidentiksi. Sellaista henkeä voi aistia tilinauhojaan tutkivista kansalaisista.

Lauri Lyly, joka maksaisi veroja ( ja eläkemaksuja ) mielellään vielä enemmän ei ainakaan ole seuraava presidentti. Loimaan kassan johtajasta voisi tulla siis jokeri kisaan.

Nykyinen presidenttimme oli sitä mieltä ettei eläkepommia tule 2010-luvulla. Hän ja Paavo Lipponen olivat sitä mieltä ettei rakenneuudistuksia tarvita vaan 3% kasvu hoitaa vajeet ja säännellyt työmarkkinat (työvoimareservi, köyhät kotimarkkinat) turvaavat palkkamaltin ja kilpailukyyn. Kun kansa oli samaa mieltä niin on hyvä miten kävi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämä oli muuten tänään kiinnostava aiheeseen liittyvä juttu Ilta-Sanomissa: Salainen presidenttikysely julki – keskustaväki Sauli Niinistön kannalla

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000116091...

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Loppujen lopuksi se on täysin yhdentekevää kuka siellä linnassa istuu.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Älä nyt. Vaikka presidentin valtaa on leikattu liikaakin, on hän silti tärkeä henkilö varsinkin ulkopoliitisissa kysymyksissä. Varmasti olisi joku muu presidenttinä tehnyt asiat eri tavalla kuin Niinistö.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eiköhän tämä ole turhaa spekulointia. Sauli lähtee ehdokkaaksi ja valitaan. Kunhan toistaiseksi vetkuttelee maan tavan mukaan selvää asiaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Taitaa olla tässä vaiheessa turhaa spekulointia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvät herrat Viljo ja Pekka, pohdiskelen asiaa siksi, että nyky-Suomessa kaikki on vaaleissa ainakin teoreettisesti mahdollista. Nyky-Venäjän tapauksessa ja Kekkos-Suomessa varsinkin 1970-luvulla olisin jättänyt spekuloimatta.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Vanhat herrat ovat kolpakkonsa ansainneet. Tarjoan jopa Lukkalalle...

Itseasiassa ei pressakorteilla kannata edes pelata, vielä. Affenen raidoista voi tietysti ennustaa tai saammakoista.

Toki kansa kaipaa ns. lujaa kuninkaallista ja ehkä hyvä näin. Instituuttio mielikuvissa on jostain sieltä väliltä. Vahvan demokratian itsehallitsija....

Jukka Laine

Niinistö on hoitanut tehtävänsä ihan hyvin. Varmasti kaikki muutkin kandinaatit kasvaisivat tehtävään omalla tavallaan. Esimerkiksi Vanhanen, Haavisto, Soini tai Väyrynen ovat kaikki ammattipolitiikkoja ja osaavat hommansa.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei käytettävissä? Olen pettynyt Väyryseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Paavo Väyrynen ei lähde toista kertaa häviämään samalle henkilölle. Itse uskon, että tämä energinen kehäkettu katsoo, että hänellä on mahdollisuuksia tehdä politiikkaa korkealla tasolla vielä pari vuosikymmentä. Presidentinvaalejakin mahtuu tuohon ajanjaksoon muutamat.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Monta yötä on vielä aikaa nukkua, todellinen jytky olisi, jos persut pyytäisivät Väyrysen ehdokkaakseen, sillä kysymyshän on koko kansakunnan presidentistä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Toden totta, Aimo. Paavosta todella saisi koko kansan presidentin. Minunkin.

Seppo Hildén

"Mutta entä jos Sauli Niinistö ilmoittaa ensi vuonna, että hän ei syystä tai toisesta olisikaan valmis toiseen kauteen?"

Päätoimittaja Huusko heittää ilmoille puhtaasti teoreettisen kysymyksen. Reaalimaailmassa tuollaista ei edes tarvitsisi kysyä.

Siis kaikki naimisissa olevat miehethän tietävät vastauksen tähän kysymykseen.

Ei tällaista asiaa Salelta kysytä. Kun Salen vaimo Jenni Haukio on saanut statuksen Presidentin vaimo ja kyseisen aseman, ei Sale tässä perheessä päätä, jatkaako hän pressana.

Heh.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kukapa ulkopuolinen tuonkin varmaksi tietää. Ainakaan minä en pysty tietämään sitä, mitä toisten ihmisten päässä liikkuu nyt, enkä myöskään sitä mitä liikkuu esimerkiksi vuoden kuluttua. On toki todennäköisyyksiä ja niin sanottuja valistuneita arvauksia, joita politiikan kannunvalannassa paljon heitellään.

Seppo Hildén

No se on kyllä totta että me miehet ei opita koskaan tietämään, mitä naisten päässä liikkuu, mutta mitä tulee valtaan ja asemaan, niin naiset näyttävät yleisesti ottaen tykkäävän siitä, että mitä suuremmassa asemassa puoliso on, sen parempi. Tuskin Jenni tekee tässä asiassa poikkeusta.

Tilannehan olisi Salen jatkokauden suhteen paljon epävarmempi jos Sale olisi edelleen se "vallaton poikamies".

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #34

Häntä Kokoomus voisi harkita, mikäli Sauli kieltäytyy. Demareita huvittaisi kovasti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #35

Demarit voisivat nokittaa Pentti Arajärvellä.

En osaa sanoa, ketä sitten huvittaisi eniten.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Minä äänestäisin Arajärveä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset