Markku Huusko

Trollit saivat sitten kenkää

  • Toimittaja Artem Filatov kertoi torstaina A-studiossa näkemyksiään trollaamisesta. Kuvakaappaus Ylen sivuilta.
    Toimittaja Artem Filatov kertoi torstaina A-studiossa näkemyksiään trollaamisesta. Kuvakaappaus Ylen sivuilta.

Venäläisen Eho Moskvyn toimittaja Artem Filatov arvioi eilen Ylen A-studiossa, että Pietarin trollitehtaassa ei ole erillistä osastoa Suomea varten. Syynä on se, että kielemme on harvinainen ja vaikea toisin kuin englanti, jolla Pietarin trollit maailman verkkopalveluissa toimivat.

”Miten panetella presidentti Niinistöä varsinkin, kun pitää ensin selvittää, onko hän Niinisto vai Niinistö. Suomea tuntevia asiantuntijoita ei ole helppoa löytää. Siksi vaikuttaa siltä, että pääpaino on Suomessa asuvissa venäjämielisissä aktivisteissa ”, Filatov kuvaili.

Tämä Putinin hallinnosta vähemmän riippuvaisen tiedotusvälineen näkemys tukee myös Uuden Suomen kokemusta siitä, että Suomessa Kremlin ilosanomaa levittävät pääasiassa suomalaiset suomenkieliset Kreml-uskovaiset.

Jotkut heistä toimivat omilla nimillään, eli eivät sanan varsinaisessa merkityksessä trollaa.  Jotkut rakentelevat nimimerkkivirityksiä ja änkeävät väärillä identiteeteillä keskusteluihin pilaten niitä, eli trollaavat. Voi Kremlin liepeiltä tulla toimintaan myös rahaa, mikä tekisi siitä jo hyvin ammattimaista trollaamista.

Meillä Puheenvuorossa trollaustoiminta tunnistetaan nykyisin ymmärtääkseni aika hyvin. Tottahan eilisen A-studionkin jälkeen pari yrittäjää tänne ilmaantui. Kenkää tuli.

Olemme hieman muuttaneet linjaustamme, ja enää emme päästä Facebookistakaan keskustelijoita palveluumme suoraan. Rakennamme tunnistusprosessia, jossa kaikilla on mahdollisuus päästä jatkossakin kommentoimaan ilman ennakkotarkastusta niin, että henkilön tunnistus on tehty tätä ennen kerran.

Blogin voi yhä perustaa Facebookin kautta, mutta näkyvyyttä sille saa vasta toimituksen tekemän tunnistamisen jälkeen.

Tämä kaikki liittyy verkkokulttuurin muutokseen. Kun vuonna 2012 päätimme sallia keskustelun Facebookista tuleville suoraan, se ei vielä vilissyt feikkiprofiileja.

Uuden linjauksen tarkoituksena on turvata Uuden Suomen bloggaajille hyvä keskusteluympäristö samalla, kun uusia bloggaajia ja keskustelijoita tunnistetaan päivittäin. Elävyys ei katoa, vaan päinvastoin uskon, että lisääntyy.

Aiomme jatkossakin olla se paikka, jossa eri yhteiskunnalliset mielipiteet Suomessa kohtaavat aidosti. Samalla autamme bloggaajiamme hyvien tekstien levittämisessä noin 40 000 Facebook-seuraajallemme ja yli 30 000 Twitter-seuraajallemme.

Lämmitti muuten mieltä, kun vihjaisin uudesta linjauksesta oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps.) hänen Puheenvuoron blogissaan viikko sitten ja tämä verkkokansaa lähellä pysyttelevä ministeri vastasi näin:

”Moi. Kiitos tästä tiedosta. Hyvä suuntaus.”

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (141 kommenttia)

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Minusta taas Venäjään pitää suhtautua нормально, normaalisti niin kuin muihinkin maihin.
Trollikysymys ei koske Suomea ja näissä huoltajuuskiistoissa Guzenina ministerinä kertoi Moskovassa mistä on kysymys. Puhtaalla venäjän kielellä.

Huolestuttavaa on, ettei Suomessa venäjää osata. Se on samaa kuin pelko.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Tuo yhdysmerkki pelon ja venäjänkielen osaamisen välillä on ihan turha. Ei suomalaiset muutenkaan kaikkia kieliä osaa eikä ole tarvettakaan. Aikanaan mahdollisuudet valita opittava kieli olivat melkoisen suppeat. Kun halusi oppia venäjää meni venäläiseen kouluun, kun halusi oppia ranskaa meni ranskalaiseen kouluun. Tänä päivänä Suomessa puhutaan kymmeniä kieliä eikä kukaan ole niiden kaikkien taitaja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Niin kuin sillimainoksessa ennen sanottiin, oikea tuntuu olevan suunta.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ihmettelinkin - ja en ollt ainoa - sitä, miksi joihinkin keskusteluketjuihin, jotka käsittelivät eilisiltaista venäjänkielistä A-Studiota, lukuisia kuvattomia ja profiilittomia kommentoijia vailla ainuttakaan omaa keskustelunavausta täällä Puheenvuorossa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pari noista tunnistamattomista yltyi vallan aktiiviseksi. Kirjautumiset oli tehty ennen eilisiltaa. On todennäköistä, että noita aiemmin Facebookin kautta tehtyjä nimimerkkejä pompsahtaa vielä jokunen esiin, mutta kenkää täältä tulee jatkossakin nopeasti.

Käyttäjän HarriKuusela kuva
Harri Kuusela

Moro.
Keskustelimme aijemmissa blockeissasi tästä. Olit vahvasti sitä mieltä että Aron jutut Trollitehtaasta Venäjällä Suomalaisten mielipidevaikuttamisen lähteenä oli faktaa.
No näin ei ollut ja sen itsekkin nyt myönnät.
Nyt käyt sitten niiden "hyödyllisten hölmöjen" kimppuun? Noinhan trollisodassa lanseerattu propagandatermi kuuluu ja sen tarkoitus on kuten trollisodan muutenkin vaijentaa Usa:ta kritisoivat äänet. Kuka haluaa kuulla haukkumista ja nimittelyä ja kantaa leimakirveen jälkeä otsasaan vaikka olisi ihan syytön mihinkään Kremlin suosimiseen.
Erikoista että toimittaja jonka pitäs olla asoista perillä sortuu tuollaiseen? Vaikka et itse siihen enää jatkossa sorru annat niile jotka on viellä trollimetsästys huumassa syyn ja välineet käydä viattomien kimppuun.
Kuten tuolla alempana näet metsästys on käynnissä. Martin kimppuun käydään ja ajojahti on käynnissä. Uskomatonta touhua.
Kuinka monta oikeasti Venäjän kätyriä Suomessa on? Itse tiedostan yhden dosentin? Mitä luulet kuinka monta USA:n ihan palkoilla olevaa lobbaria ja propagandan levittäjää on Suomessa? Kai tiedostat että niitäkin Suomessa on? Tässä jo vanhaa Cia ohjeistusta kuinka värvätä omia agentteja Suomeen.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015031119339113_...
Kummallista että te toimittajat ette tee minkäänlaista korjaus uutista että trollitehdas ei tomi suoraan Suomeen kuten on väitetty?
Ylekin vaikenee täysin vaikka heidän omassa ohjelmassaan tuo tuli?
Eikö kellään toimittajalla ihmetytä tällainen toiminta?
Eikö faktat enää ketään kiinosta? Ainostaan virallisen Mediapoolin tarinassa pysymisessä halutaan pysyä kiinni että "kansa" ei hämmenny ristiriitaisesta informaatiosta.
Tätäkö se lehdistön vapaus on?
Vahvasti näyttää että myös sananvapauteen olette puuttumassa. Onko tuollaisten suunnittelemine "Mustien listojen" pitäminen edes laillista?
Tiedän että nyt varmaan viimestään minutkin sinne lisäät mutta en voi antaa lasteni takia periksi. Mihin me olemme menossa yhteiskunnassamme?

Jukka Laine

Entä jos joku taho luo trolleja kasvattaakseen venäläisvastaisuutta ja Nato myönteisyyttä? Onko Venäjä ainoa taho joka osaa hyödyntää somea ja mediaa tavoitteidensa takia?

http://juhamolari.blogspot.fi/2011/09/viron-kapo-t...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #119

Totta.

Liika makean syöminen aiheuttaa suolannälän.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander Vastaus kommenttiin #119

Minä olen ajatellut, että tökeröjen trollien tarkoitus voi olla saada Venäjä naurunalaiseksi tai harhauttaa ihmiset uskomaan, että Venäjä ei pysty parempaan - riippuen siitä, ketkä ovat asialla.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tuo Ylen venäjänkielinen A-studio oli erinomainen ohjelma. Siinä sai Venäjän oppositio kerrankin äänensä kuuluviin. Toivottavasti nuo kannanotot leviävät myös laajalle Venäjänmaalle.

Tunnen pientä ylpeyttä, koska olin tuottajana panemassa alulle Ylen venäjänkielisiä lähetyksiä Perestroikan aikaan vuonna 1990.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Se oli kiinnostava keskustelu ja insertit olivat hyviä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Olisi mielenkiintoista jos tasapuolisuuden vuoksi päästäisiin ääneen myös suomen eduskunnan ulkopuolella oleva oppositio ORT:n ajankohtaisohjelmassa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Eihän Ylen asiaohjelmissa ja uutisissa kuulla nykyisin kuin Venäjän tynkäopposition ääntä. Ylen ja muun porvarimedian agenda kun on Venäjän haukkuminen ja presidentti Putinin pilkkaaminen.

Venäjän todellinen oppositio kommunistit, Venäjän federaation kommunistinen puolue ja Venäjän työväen kommunistinen puolue, ovat maan Duuman toiseksi suurin ryhmä.

Miksi todellisen ja parlamentaarisen opposition edustajia ei haastatella Ylen ohjelmissa?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

10.5 oli huolenaiheena, ettei media huomioinut tynkäopposition kokousta. Kun media 12.5 huomioi tynkäopposition, niin huolenaiheena on ettei huomioitu todellista parlamentissa olevaa oppositiota. Miten vain media yrittää, niin aina väärin päin?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #22

Tynkäoppositioksi nimeämäsi Ktp on sentään yksi Suomen rekisteröidyistä ja oikeusministeriön virallistamista puolueista. Vaikka se ei ole nyt eduskuntapuolue, ei sitä voi vaieta kuoliaaksi, ei vaikka porvarimedia niin kovasti yrittääkin.

Porvarimedia ei voi tietenkään poliittisista syistä haastatella ja nostaa kommunisteja, Suomen ja Venäjän todellisia oppositioita. Sehän ampuisi omaan jalkaansa ja kusisi vuosisataiseen missioonsa.

Mutta puheet epäpoliittisesta, tosiasioihin perustuvasta ja uskottavasta uutisoinnista pitäisi kyllä lopettaa. Ristiriita kun on ilmeinen ja lähes käsin kosketeltavissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

En ainakaan suosittele kenellekään, että ketään yritettäisiin vaieta kuoliaaksi. Mielestäni oppositiohörhöt (lainasin termin jostain tämän päivän blogista koska se kuulosti mukavalta, joten ethän pahastu) kannatta välillä päästää parrasvaloihin. Yleensä kampittavat itsensä jo ennen väliaikaa. Mikään subjektiivinen oikeus lavalle pääsy ei kuitenkaan ole, joten siitä meuhkaaminen aiheuttaa lähinnä myötähäpeää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Joko Venäjä saavuttaa pian Suomen kommunistipuolueiden määrässä ?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"Elävyys ei katoa, vaan päinvastoin uskon, että lisääntyy."

Jaa-a, enpä tiedä.

Kun muutaman vuoden(!) hiljaiselon jälkeen vast'ikään taas vähän aktivoiduin täällä, niin ei tämä nyt niin elävältä vaikuta.

Pikemminkin baarilta, jossa joskus oli hyvä meno, tiskillä heiluu muutama vanha, tuttu naama, mutta kaiken kaikkiaan tunnelma on väljähtynyt eikä uudet kasvot oikein tunnu osaavan virittää ilmapiiriä ja ovat kaiken lisäksi yllättävän herkkähipiäisiä.

Baarimikon cocktailitkaan eivät ole ihan kaupungin uusimpia...

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Olen aivan samanlaiset havainnot tehnyt myös itse. Mitä jos korjattaisiin asia? Ei kaikkia tarvitse kommentoida, eikä kaikkien kommentteja laskea läpi.

Mulla on ikävä sua!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Huusko mitä eroa on sillä paljon puhutulla "informaatiosodankäynnillä" ja tässä kirjoituksessa käsitellyllä trollaamisella?

Vai onko toiselle trolli toisen informaatiosotilas? Toisen vapaustaistelija on toiselle terroristi. ;-)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Trollit voivat toimia organisoidussa infosodassa faktojen hämmentäjinä. Ne voivat esimerkiksi kommentoida jonkun uutisen perään nopeassa tahdissa kymmenin nimimerkein, että Venäjällä ei ole mitään tekemistä Itä-Ukrainassa riehuvan sodan kanssa tai väittää eri sanankääntein, että USA on syyllinen kaikkeen maailmaan pahuuteen. Tällaisesta toiminnasta on ollut Ukrainan taistelujen aikana viitteitä ainakin suurissa englanninkielisissä uutispalveluissa ja asialla lienee ollut Pietarissa toimiva venäläinen trollitehdas.

Suomessa järjestelmällisesti johdetusta trollauksesta ei ole tietääkseni selviä viitteitä, vaan asialla lienevät yksittäiset kotimaiset Kreml-uskovaiset, joista joku voi tosin saada taloudellista korvausta itärajan takaa. Ilmeisesti Pietarin trollitehtaassa ei ole Suomen-osastoa, kuten venäläinen toimittaja Ylen ohjelmassa arvioi.

Jukka Laine

Joku trolli voi saada taloudellista korvausta päästyään valtaan kun lupaa että velkaelvytetään ja sitten maksetaan velat takaisin kun talous elpyy. Tai että Kreikalle lainaaminen on kannattavaa bisnestä tai myydään valtionyhtiö sopuhintaan.

Itse uskon että Suomen etu on hyvät idänsuhteet ja venäläiset olisivat hulluja jos olisivat luovuttaneet heille sotilastukikohdan Mustanmeren rannalta. Suomen etuna on sotilaallisesti ja taloudellisesti vahva Venäjä. Sellainen Venäjä edustaa vakautta ja luo turvallisuutta ja rauhaa.

Venäjä vaikuttaa kansainvälisellä tasolla. Ei vauva palstan keskusteluissa. On aivan naurettavaa puhua trollitehtaista. Naton Viron trollitehdas on tarkoin varjeltu. Ei sinne kävellä kadulta haastatteluita tekemään.

Mistä toimittaja tietää mistä trollit tulevat ja onko heidän tarkoituksena vain ruokkia toimittajan mielikuvia Venäjästä? Valtioiden välinen propaganda ei ole ihan yksinkertaista aina.

Yhdysvallat pyrkii ainoastaan horjuttamaan Venäjän asemaa hyödyntämällä taitavalla propagandalla venäjävastaisuutta entisen Neuvostoliiton satelliittivaltioissa. Ja painostaa Eurooppaa eri tavoin. Varmasti Suomeakin. Heitä ei kiinnosta itäinen Eurooppa tai Pohjoismaiden turvallisuus vaan käyttävät omien tarkoitusperiensä ajamiseen meitä, kuten tekevät Ukrainalle tai Georgialle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #108

Toisaalta sekin vaihtoehto on, että trollitehdasta itsessään käytetään propaganda-aseena ja siitä paljon keskustellaan. Todellisuudessa oikeasti kukaan ei taida tietää siitä mitään, eikä faktoja ole olemassa. Onko mitään faktoja Pietarin trollitehtaan olemassaolosta? Ei sitä voi kiistää, etteikö sellaista ole, mutta ei voi myöskään sen olemassaoloa väittää ilman faktoja.

Joku kirjoittaa johonkin kansainväliseen mediaan jutun ja se lähtee leviämään lopulta jutussa olevia asioita uskotaan todeksi, vaikka ei olisikaan mitään faktoja.

Tiina Wiik Vastaus kommenttiin #108

Tämä koko trollihomma on pitkälti hysteriaa. Politiikka ei toimi somessa vaan elävässä elämässä, joten jo sen vuoksi mahdollisten trollien vaikutusvalta on äärimmäisen vähäistä. Sometrollauskin on aivan yhtä tyhjän kanssa: jos näet huonosti perustellun mielipiteen, siis pelkän väitteen, vaikuttaako se mielipiteisiisi? Alatko uskomaan siihen? Varsinkin, kun somessa on tarjolla miljardeittain vastaavanlaisia, eri näkemyksiä esittäviä väitteitä? Et varmasti. Sometrollaus on tuuleen huutamista. Näkeehän sen Ukrainan kriisistäkin: trollien tekemisillä ei ole ollut mitään vaikutusta yleiseen mielipiteeseen, koska aika harva nyt muodostaa mielipiteitään sattumanvaraisten someöyhöttäjien pohjalta. Trollihysteria on minusta törkeää kansan aliarviointia. Ei minua tarvitse suojella trollien misinformaatiolta piilottamalla heidän viestejään. On minulla sen verran tervettä järkeä, että en nyt ihan kaikkea usko.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #129

Sinähän itse levvität trolllauskamaa, esim salaliittoteorioita jostain "monikultturismista".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #129
Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tässä tekoälytutkimus voi viedä informaaitosodan aivan uudenlaiseen "ulottuvuuteen". Suomalainen tekoälytutkija sai toimittajan hämmentyneeksi, kun toimittajan piti erottaa uutisjutuista, mikä oli tietokoneen kirjoittama uutisjuttu ja mikä oli oikean ihmisen tuotos. Toimittaja veikkasi väärin.

Tämä on esimerkkinä mihin tietokone pystyy tällähetkellä. Israelissa tehtiin noin 10 vuotta sitten koe, tekoälyohjelma eli eräänlainen "keskustelurobotti" laitettiin keskusteluryhmään keskustelemaan ihmisten kanssa. Ihmiset eivät huomanneet, että kyseessä oli tietokoneohjelma.

Tekoälyllä varustetun trollirobotin kehittäminen voi olla hyvinkin lähellä. Silloin informaatiosodankäynnissä virtuaalitrolleja voi luoda kopioimalla ja ne ovat väsymättömiä keskustelijoita.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #115

"Tekoälyllä varustetun trollirobotin kehittäminen voi olla hyvinkin lähellä. Silloin informaatiosodankäynnissä virtuaalitrolleja voi luoda kopioimalla ja ne ovat väsymättömiä keskustelijoita."

Jos trollirobotin voi tunnistaa sillä perusteella että ne ovat väsymättömiä keskustelijoita, niin sillä perusteella täällä on jo nyt tusinoittain trollirobotteja keskustelemassa.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #118

Paljonkohan muuten Yle ja ns. totuusmedia säästäisivät toimittajien palkoissa, jos heidän trollauksensa hoitaisivat trollirobotit?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pyydä ylläpidolta tunnistusta, niin ei tarvitse ihmetellä tai tarkistella.

Kari Toivonen

Niinpä. "Pyydä". Ano. Matele. Hei, tää on nettipalsta, ei enempää ei vähempää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Tunnistus kirpaisee vain kerran ja sitten pääsee purkamaan aggressioitansa.

Kari Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Vaikea uskoa, että sinulla olisi agressioita joita haluaisit purkaa verkossa. Mutta minä lähtökohtaisesti pyrin ajattelemaan ihmisistä hyvää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18
Jukka Laine

Venäläisistä on tullut länsivastaisia enkä ihmettele yhtään miksi. Yksipuolinen mustamaalaaminen voi olla mielenkiintoista vain jos se sopii omaan mustavalkoiseen maailmankuvaan.

Ihmisten nimittely trolleiksi on nykyajan jutkuleimaamista. Häpeän tätä länsimaalaista maailmankatsomusta joka johtaa lopulta katastrofiin.

Presidentti Niinistö sentään totesi rehellisesti että Suomi alkaa tuottamaan disinformaatiota. Teemme sitä Yhdysvaltojen lukuun.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Häpeän tätä länsimaalaista maailmankatsomusta joka johtaa lopulta katastrofiin".

Nuku rauhassa, länsimainen maailmankatsomus voi oikein mukavasti eikä loppua ole vielä näkpiirissä eikä meitä olla lähiaikoin kärräämässä kolhoosia kuokkimaan.

Katastrofia odotellessa nautin häpeämättömästi länsimaisesta elämänmenosta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Katastrofia odotellessa nautin häpeämättömästi länsimaisesta elämänmenosta."

Samoin minä, enkä totisesti toivo mitään katastrofia, kuten eräät.

Koska en halua mitään katastrofia haluaisin että valtion velanotto lopetettaoisiin. Olen täysin varma siitä että tämä hieno länsimainen elämänmeno, josta nautin, olisi ihan riittävän ihanaa ilman että sitä pitäisi kustantaa velaksi.

Lisäksi haluaisin että Suomi palauttaisi kilpailukykynsä.
Olen täysin varma siitä että vaikka kilpailukyky palautettaisiin,
tämä länsimainen elämänmeno jatkuisi edelleen täysin nautittavana.

Mutta uskon että vaikka tilanne päästettäisiin Suomessa katastrofiin, EU saattaisi pelastaa Suomen, kuten Kreikan, onhan kansantaloutemme pienempi kuin Kreikan kansantalous ja helpompi pelastaa. Tosin tämän jälkimmäisen ratkaisun vaikutus olisi vähän negatiivisempi länsimaisen elämänmuodon nautittavuuden kannalta katsottuna, mutta siitäkin selvittäisiin.

Länsimaisessa maailmankatsomuksessa ei todella ole mitään hävettävää. Monenlaisissa muunlaisissa elämänkatsomuksissa sensijaan on.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Hyvä kun saivat. Kuvattomia nimimerkki kirjoittelijoita ei jää kaipaamaan kuin kaltaisensa.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Yksi vaihtoehtohan olisi ns. vahva tunnistauminen esimerkiksi verkkopankkitunnusten avulla, kyseinen palvelu kylläkin maksaa jonkin verran. Karsisi kyllä aika varmasti kaikki feikkikäyttäjät.

Kari Toivonen

Hyvä idea. Mutta riittääkö kuitenkaan pelkkä verkkopankkitunnistus oikeellisten mielipiteitten ilmaisujen varmistamiseen?

Tuohon on vielä lisättävä henkilökohtainen käynti toimituksessa passin kanssa. Toimituksessa otetaan sormenjäljet ja valokuvat.

Tuossakin tapauksessa olisi varmasti innokkaita kirjoittelijoita matkalla pääkaupunkiin iloisina passin keralla.

Tuossa joku fiksu kirjoitti miten tapetaan verkkokeskustelu - ja siitä on kyllä näyttöä vuosien varrelta. Juuri noin. Halutaan parasta ja täydellistä laatua. Valvotaan vääriä ilmaisuja. Noudatetaan poliittista korrektiutta, jonka määrittelee tietenkin perinnöllinen suomalainen maan tapa. Vaaditaan oikeaa ja aitoa laatua. Ja laadun määrittää aina virka-asema, poliittinen asema tai työpaikallinen asema. Siitä se laatu lähtee.

Alkaa ne kirjoitetut sanat olla sivuseikka sen muun prameuden tavoittelun rinnalla.

Lopuksi on sanottava, että saipa elää tämänkin päivän kun päätoimittaja itse tulee kertomaan rinta rottingilla, että saipa nuo kenkää!

Mitä tuo huominen? Maltan tuskin odottaa.

Janne Pohjala

Eihän oikealla henkilöllisyydellä ole merkitystä. Ellei suodata ulos NATO-, USA- ja EU -vastaisia mielipiteitä, ei voi saada paikkaa Mantilan totuuskomissiossa, jossa pysyminen edellyttää myös virallisen puollutusvoimien ja VNK hyväksymän näkemyksen levittämistä, tai muutoin putoaa valtamediasta valhemediaksi jota kaikki ihmisyys halveksuu.

Nämä loput, jotka eivät mahdu tavoitettuun mielipiteeseen ovat Venäjän vibraattoreita, epäluotettavia henkilöitä joilla on väärä mielipide ja jota tulee mielipiteensä vuoksi sulkea ulos, koska maassamme on sekä maailman huippuluokkaa oleva lehdistön ja sananvapaus.

Koska tänään on presidenttimme antanut ehdottoman uskollisuuslupauksen USA:lle, voinen paljastaa tämän salaiseksi luokitellun ohjekirjan psykologisesta sodankäynnistä. USA:n Psykologisien operaatioiden perusopas vuodelta 2007:

Psychological Operations Process Tactics, Techniques, and Procedures

The seven-phase PSYOP process is a standardized, nonlinear frame work by which PSYOP are planned and conducted in support of (ISO) a broad range of missions. The fundamental goal of the PSYOP process is to direct well-crafted and precise PSYOP at the most appropriate foreign target audiences (TAs) to elicit behaviors favorable to U.S. national objectives.

https://publicintelligence.net/restricted-u-s-army...

Kyllä. Mantilan totuuskomisso ohjaa että saamme sisältöä joka toteuttaa USA:n kansallisia tavoitteita. Aika hyvin on mennyt. Itsenäisestä maasta on tehty USA:n leikkikenttä.

Sori siitä.

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Kari Toivonen, netti on täynnä lukemattomia eri keskustelufoorumeita, joissa saa keskustella anonyymisti ihan mistä huvittaa. Se että keskustelu Uudessa Suomessa vaatii tunnistautumisen ei tarkoita sananvapauden rajoittamista. Valitettavasti totuus on, että anonyymit keskustelufoorumit ovat usein aikamoisia vessanseiniä, ja on ymmärrettävää miksi ns. vakavasti otettavat mediat eivät halua sellaisiksi profiloitua.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.K:"Karsisi kyllä aika varmasti kaikki feikkikäyttäjät."

Ja Antti Karvolanhan me tiedämme todelliseksi ja (varsinkin)kuvan perusteella tunnistettavaksi, koska..?

Käyttäjän AnttiKarvola kuva
Antti Karvola

Kieltämättä oli aika huono kuva, nyt on kai parempi? Ilman vahvaa tunnistautumista on aika mahdotonta sanoa täysin varmasti ketkä ovat todellisia ja ketkä eivät.

Jukka Laine

Missä käydään aitoa rehellistä keskustelua kiinan, yhdysvaltojen ja Venäjän keskinäisistä suhteista ja pyrkimyksistä ajaa omia taloudellispoliittisia etuja.

Fakta on että USA pyrkii heikentämään Venäjän asemaa, koska Venäjä toimii vastoin USAn intressejä ja EU oli tässä hyödyllisenä idioottina Ukrainan konfliktia ajamassa. Venäjä puolestaan sotkee Syyriaa ja ajaa pakolaisia Eurooppaan mikä pakotti EU:n Turkin syliin.

Kiina myy dollaripapereitaan ja USA ajaa kauppasopimuksia tavoitteenaan heikentää Kiinan kaupallista asemaa. Kiina puolestaan pyrkii rakentamaan uusia rahoitusinstrumentteja heikentääkseen USAn dollarin asemaa.

Eilinen A-studio oli täysin epäoleellista täyttä soopaa. Ohjelmaa imbesilleille.

Käyttäjän Timo-PekkaMustakallio kuva
Timo-Pekka Mustakallio

"Eilinen A-studio oli täysin epäoleellista täyttä soopaa."

Valitettavasti juuri näin oli. Mielestäni Vasili Popov esiityi edukseen, jos jotain kehaisun aihetta etsisi, mutta muuten tuntuu että haaskasin keskustelun seuraamiseen hyvää elinaikaani. Artjom Filatov tuntui olevan nuori mies missiollaan, puhui ja puuskutteli, täydellisen kaikkitietävänä vaikka kompastui detaljeissaan... aika rasittava. Ihmettelin ohjelman aikana miten voikaan olla, että verovaroin kustannettu "luotettava media" YLE voi sortua näin yksipuoliseen ellei peräti herjaavaan esitykseen, mistä tasapuolisuus ja syvällinen pohdinta puuttuivat täysin.

Entäpä trollit? Puhummeko nyt orwelliaanisesta "thoughtcrime":sta, härskistä ja länsimaiseen keskustelukulttuuriin täysin sopimattomasta leimaamisesta ja mitätöintiyrityksestä? Maailma elää jättikriisin partaalla, sillä ikävä kyllä niin Yhdysvallat kuin Eurooppakin villiintyivät 1990-luvun alussa järjestelmäkilvan "voitostaan" ja sortuivat vekselivetoiseen taloushurjasteluun - mikä päättyi niin ikävästi kuin kuplatalouksissa tyypillisesti käy. Tilanne on vaikea, ja juuri nyt olisi tärkeä saada esiin erilaisia mielipiteitä - ymmärtää mikä tilanne tarkalleen onkaan, ja miten pälkähästä päästäisiin ilman suurempaa vahinkoa. Vai olemmeko kenties hasardöörien kyydissä, jotka pelaavat vastoin kaikkia todennäköisyyksiä ja odottavat ansaitsematonta onnea, silkkaa tuuria vielä jotenkin selvitä kiipelistä? Niin kuin ravimies toivoo löytävänsä voittajahevosen, pelaa viimeisetkin roposensa... ja häviää? Silloin ravimies kokisi tosiasioden kertomisen toki ikäväksi, selvähän se.

Mielestäni ajattelutavan (paradigman) muutos tekisi Suomelle ja miksei Pohjoismaillekin hyvää. Meidän ei tarvitsisi osallistua meneillään olevaan peliin, vaan pitäisi rohkeasti lähteä kulkemaan omaa polkuamme. Ei ole mitään takuuta, että meille siltikään kävisi hyvin, mutta se mahdollisuus jää olemaan jos ymmärrämme (pohjoismaisittain!) "trollata" joukolla.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#17 : " ......kiinan, yhdysvaltojen ja Venäjän."
On se hyvä että opimme putinistien kieliopin täällä puhiksessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Prioriteetit selkeät... Vaikka ei näillä näppis- ja kielivirhetiheyksillä ehkä sopisi juurikaan ilkkua.

Jukka Laine

Minä kirjoitan Venäjää puolustuvia karkeita juttuja Virossa sijaitsevasta Naton informaatiosotakeskuksesta tarkoituksena lisätä venäjä vastaisuutta. Siksi kielioppi on vajaa, koska venäjää puolustuva on vähän yksitotinen. USA maksaa palkkani. Mistä tiedät mikä on trollien tarkoitus. Presidentti Niinistö kertoi Suomen aloittavan informaatiosodan viime vuonna. Mitä se on ja keitä vastaan, kenen puolesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #109

"Presidentti Niinistö kertoi Suomen aloittavan informaatiosodan viime vuonna. Mitä se on ja keitä vastaan, kenen puolesta."

Ehkä se on oikean informaation jakamista sen puolesta että ihmisillä olisi oikeat käsitykset asioista.

Toivottavasti.

Kyllä toki suomalaisetkin tämän vääränkin informaatiosodankäynnin, eli trollauksen, hallitsevat. Se trollaus ilmenee esim. Suomalaisten tuotteiden myynnin edistäminen trollauksella.

Sen se tekee kun ei Suomalaisilla tuotteilla ole muuten kilpailukykyä, pitää yrittää trollaamalla vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin, jotta ostaisivat kallista kotimaista halvan ulkomaisen sijaan.

Venäjällä on sama asia sen aatteen kanssa, kun se Putinismi ei oikein muuten mee kaupaksi, pitää yrittää trollaamalla saada jotain aikaiseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Trolleja ovat lähinnä keskusteluntappajat jotka tässä aiheessa julistavat, Venäjä paha, USA ja Nato hyvä, perustelematta mitenkään eivätkä hyväksy tosiasioita USA:n lähi-idänpolitiikasta ja seuraamuksista. Mikäli täysin aiheellisesti kyselee USA:n sotapolitiikan perään niin leimataan välittömästi trolliksi ja Kremlin sekä Putinin kätyriksi vaikka ei olisi edes maininnut Venäjää tekstissään. Suomessa natopropaganda on niin läpinäkyvää että sille nauraa hevosetkin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Ihmettelen Markku Huuskon ulostuloa? Olenko syyllinen trollauksen lisääntymiseen?

Vai olenko mahdollisesti aiheuttanut paniikkia "oikein ajattelevien" keskuudessa, kun eilistä blogikirjoitustanikin on jaettu Facebookissa jo 500 kertaa?

Ps. Ja millähän mustalla listalla olenkaan, kun yksikään kirjoitukseni ei ole päässyt toimituksen yliösuosituksiin?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinähän saat kirjoittaa tänne. Vaadit erityiskohtelua. Siinä et toki ole ainoa. Pidän käsittämättöminä kaikkia jotka kiukuttevat toimituksen nostoista.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Sinun kannattaisi kirjoittaa Tiedonantajan keskustelufoorumiin. Siellä kirjoituksesi nostetaan varmasti karuselliin. Osoite on www.tiedonantaja.fi/gulag .

Jukka Laine

USAn ja Venäjän kauppa kasvaa. Imbesillit sanovat kaupan supistumisesta että Venäjän talous on vaikeuksissa. Epäilen etteivät ruotsalaiset tule jatkossakaan ostamaan amerikkalaisia hävittäjiä. Kauppapoliittisista syistä. Juutalaiseksi, mustaksi, homoseksuaaliksi tai trolliksi leimaaminen ei haittaa niin kauan kuin sanoja on imbesilli.

Hannu Tanskanen

Arvoisa päätoimittaja,

En ole venäläinen trolli vaan 100 % suomalainen eläkeläinen, silti minut on estetty kirjoittamasta Puheenvuoroon, jo ainakin kahden vuoden ajan, syytä ei ole kerrottu useasta kysymyksestä huolimatta. Siis kommentoida nyt yllättäen voin, mutta en avata uutta keskustelua.Miksihän? ( kenties en tämän jälkeen kommentoidakaan?).

Kunnioittavasti,

Hannu T Tanskanen, Ph.D.
Vapaa tiedetoimittaja, mm. 2003-2008 Tekniikan Maailman tiedekirjoittaja
2. Varavaltuutettu (sit), Vihdin kunta
Ympäristölautakunnan jäsen

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Häiriköintiä ja trollausta esiintyy aina puolin jos toisin, varsinkin maahanmuuton, ruotsinkielen yms tiimoilta.

Mutta Ylen aloittama Venäjän trollijahti on aiheuttanut aivan tolkuttoman noitavainon esim. suomalaisessa Nato-keskustelussa, kun kaikkia "toisin"ajattelijoita, joita muuten on enemmistö suomalaisista, syytetään ohjeistuksen vastaanottamisesta Venäjältä.

Viimeaikaista trollijahtihysteriaa voidaan kutsua todelliseksi trollaukseksi, se kun pyrkii sekoittamaan kaiken asiakeskustelun. Se varsinainen Venäjän trollaus on pientä piperrystä tähän jessikka-aro-noitavainoon verraten.

Tottakai Venäjältä käsin propagoidaan, mutta pieniä ne ovat joulukaloiksi monen länsivallan totalitaarisen propagandan rinnalla, se kun on huomaamattomuudessaan satakertaisesti tehokkaampaa manipulointia. Niin huomaamatonta, että edes Suomen valtamedia ei sitä kunnolla pysty tunnistamaan - ainakaan niin helposti kuin venäläisveljensä trollausta. Sitäpaitsi jälkimmäinen on kömpelyydessään melkein huvittavaa läntiseen isoveljeensä verrattuna.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mistä muuten johtuu että ns. maahanmuuttokriittisten ja EU- kriittisten (tai persujen) trollaustoiminta on Uudessa Suomessa vähentynyt. Ainakin minun mielestäni näin on käynyt. Sellaiset blokit ovat vähentyneet ja niiden sanoma miedontunut.

Onko kyse moderointilinjan muutoksesta, vai ovatko nämä trollit vain muuten pehmenneet?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Ei pelkästään 'trollaustoiminta' (oliko/onko persuilla täällä sellaista) vaan yleensäkin heidän aktiivisuus on tosiaan laskenut.

Kaukana ovat ne ajat, jolloin täälläkin julistettiin "ilmatilan hallintaa".

Valta turmelee, ja näköjään hallitusvalta turmelee varmasti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eivät ole pehmenneet, kun huomauttavat sinullekin, ettei Hitler ollut Austraaliasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eivät ole pehmenneet, kun huomauttavat sinullekin, ettei Hitler ollut Austraaliasta."

:)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Minä sallisin nimimerkit, jos ne olisi toimituksen rekisterissä.

Nykyinen käytäntö on siinä mielessä huono, että aina tulee vain uusia ja uusia nimimerkkejä samoilta henkilöiltä. Niitä pitää sitten poistaa tai laittaa banniin. Jos olisi mahdollisuus rekisteröidä nimimerkki ja se sallittaisiin, vaikka Uuden Suomen vaakunan kuvalla, niin keskustelemaan tulevan henkilön ei tarvitsisi vaihtaa päivittän nikkiään ja pahoittaa bannista mieltään.

Sanotaan, että rekisterissä olevat piilohenkilöt rajattaisiin vaikka tusinaan aluksi ja lisättäisiin määrää jatkossa jos kokemus on positiivinen.

Tätä kannattaisi ainakin kokeilla.

Toimituksen kannattaisi miettiä aluksi sellaistakin, että aloittavassa tusinassa olisi muutama "tilattu" keskustelija joka ohjaisi käytännöt alkuun, eli sellaiset nettikeskustelun mestarit elävöittämään keskustelua.

Olisihan se hauska sitten arvailla kuka siellä nimimerkin takana oikein piilee. Sehän avaisi vaikkapa monille virkamiehille uuden väylän vuotaa tietoja.

Kari Toivonen

Niin, tärkeätähän on nimenomaan rajata, rekisteröidä ja valvoa, jotta saadaan parempaa kirjallista tuotosta yleisön hyväksi.

Voitaisiin myös erityisen ansioituneille ja aktiivisille kirjoittajille antaa lisää valvontaoikeuksia eli käytännössä moderointivaltuuksia. Näin vahvistettaisiin palstan yhteenkuuluvuutta ja esille pääsisivät nimenomaan ne viisaimmat ja parhaimmat mielipiteet ja näkemykset.

Näinhän on toimittukin erinäisillä, nyt jo entisillä keskustelupalstoilla.

Ilmeisesti toimintamalli on havaittu niin hyväksi että malli ponnahtaa esille aina uudelleen ja uudelleen laatukirjoittajien toimesta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

En oikein allekirjoita tuota rajaamistakaan, mutta jos keskustelu menee nimimerkkien takaa huutelmiseksi ja trollaamiseksi se on kai ainoa keino alkaa rajoittamaan villeimpiä.

Lähtökohtaisesti keskustelu voisi minusta olla vapaata.

Mutta kun on jotkut säännöt tulisi niiden mukaan pelata. Olin tuossa avaamassa en rajaamassa keskustelua nykyiseen systeemiin verrattuna.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #37

Alsio, kysyisin sinulta mitä mieltä olet 'Martti Asikaisesta'?

Jotenkin minulle on tullut sellainen ajatus, että kyseessä olisi joku nimimerkin takaa toimiva kirjoittajajoukko.

Ensinnäkin hänen kirjoituksensa osuvat aikaan (melkein kuin Pekka Siikala aikanaan), aina huomattavan asiantuntijamaisesti.

Toiseksi, esim. tämäniltaisessa blogissaan Asikainen kirjoittaa seuraavasti:

"Hänellä [Raija Vahasalo] nimittäin oli ollut 16 vuoden ajan pakkasessa rehtorin virka Kirkkonummen Gesterbyn koulusta. Tiedettävästi hän päätti kuitenkin hakea virkavapaata 31.5.2016 saakka ja se myös myönnettiin."

Asikainen asemoi itsensä Dusseldorffiin. Joko hänellä on aivan uskomattoman laaja tietopohja sekä laajasti että nippelitiedosta (kuten yllä) tai sitten meitä kusetetaan...

Mitä tuumit?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #38

Kuten totesin jo omassa blogissani: Asikaisella on Google.
Tunnen siltikin itseni imarrelluksi, kiitos.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #42

Kuten sinne omaan blogiisi kirjoitin:

****

"En punastu jos olen väärässä, mitä hyvinkin saatan olla. Kuka tietää.

Mutta oikeesti - kenelle tulisi mieleen nimi 'Raija Vahasalo' tälläisessäkään yhteydessä, saati sitten että kaivaisi jostain noin yksityiskohtaista tietoa hänen tilanteesta?

Ellei sitten ole tutkiva journalisti, jolle maksataan siitä ja vähän epäilen että kellekään (saati sitten martti asikaiselle) maksettaisiin Vahasalon tilanteen päivittämisestä.

Ja kun ei makseta, en voi uskoa, etteikö martti asikaisella olsi parempaakin tekemistä yhden lapsen isänä kuin kaivella raja vahasalon tekemisiä?

Ihan googlettamalla tuo ei onnistu. Eikä dusseldorffista.
...

K u k a teki työn puolestasi?

Vahasaloa koskeva uutinen on julkaistu "Julkaistu: 21.5.2015 10:22"

Siis vuosi sitten!

Väitätkö tosissasi, että sinulla on arkisto josta kaivoit tämän vähäsaloa koskevan uutisen, tai että vähäsalon (anteeksi kuka?) tilanne tuli sinulle mieleen dusseldorffissa tätä juttua kirjoittaessasi ja sitten tuosta vaan 'googlasit' sen?

Haloo...

****

Haloo päätoimittaja Huusko, sinne trollijahtiin - onko Martti Asikainen Martti Asikainen vai marttiasikainen, mitäs tuumit?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #49

Tuo ajojahtisi on aika söpöä. Käsittääkseni vastasin jo omassa blogissani.

Lähdin liikkeelle Lindénistä ja sitten muistui mieleen Kauma. Lopulta päädyin Vahasaloon. Korholaakin mietin, mutta en sitten jaksanut enää sitä tuoda esiin. Googlaaminen on taidetta. Jotkut ovat pirun hyviä siinä - kuten allekirjoittanut - ja jotkut taas eivät ymmärrä lainkaan millaista hienosäätöä tehokas hakeminen on. Mutta eipä siitä sen enempää. Voit ihan hyvin pitää minua kirjoittajakollektiivi Asikainen & Asikaisena, jos vain mielit. Kaverini saivat jo aika hyvät naurut. Laita silti se korkki nyt kiinni ennen kuin enempää hölmöilet, Juha.

Ja kuka teki työn? Vahasalosta kirjoitti Tomi Auremaa / IS.

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216865-kokoo...

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216865-kokoo...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #52

"Kaverini saivat jo aika hyvät naurut"

Niinpä...

Meinaatko, ettei "kavereillasi" ole perjantai-iltana parempaa tekemistä kuin seurata sinun blogia ja naureskella minun typerille kommenteille?

Saati sitten, etteikö sinulla 'yhden lapsen isänä' olisi vielä parempaa tekemistä kuin "mestari-googlailla" raijavahasaloa (anteeksi ketä?)???

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #54

Jos et huomannut, niin kello 21:11 julkaisemallani tekstillä on jo 324 tykkäystä Facebookissa. Perjantai-iltana. Ilmeisesti kaikilla ei ole tarvetta ryypätä itseään lapsen tasolle, niin kuin joillakin toisilla saattaa olla. Jokainen tietysti päättää omista elämäntavoistaan, eikä se minulle sen enempää kuulu. Ei ole ollut tapana tuomita.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #58

Meinaatko näiltä facebook-kavereiltasi:

"No friends to show"...

Janne Pohjala Vastaus kommenttiin #63

Juha, noloa. Nyt pää tyynyyn.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #52

Muuten Martti.

Et mitenkään tuo esiin feminiinistä puolta kirjoituksissasi. Mikä on tietysti ymmärrettävää kun suomalainen äijä asuu saksan sydämmessä dusseldorffissa. eikä vaikka lontoon hinttialueella sohossa.

Joten - kun kirjoitat: "Tuo ajojahtisi on aika söpöä"

"söpöä"???

Ei oikein kuulosta Dusseldorffin Martilta. Pikemminkin Vantaan Martalta...

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #55

Voi veljet, kaikkia se leipä elättääkin. Mutta se on hienoa, että osoitat täällä omilla toimillasi päätoimittaja Huuskolle, että mistä niitä röllejä löytyy. Tietääpähän Markku sitten huomenna, että miten toimia kanssasi.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #56
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #38

Martti on ilman muuta terävimpiä kyniä täällä. Ajankohtaista, faktapitoista, hyvin kirjoitettua... osuisi vielä joskus mielipiteetkin, niin avot! Martin teksteissä on aina joku tartuntapinta, johon tarttua (josta olen eri mieltä). Ja jos ei ole, niin löydän kyllä jonkun yksityiskohdan josta voin viisastella, ja Martti palkitsee vastaamalla. Kiitos Martti!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #64

Kiitos paljon, Max. Arvostus kulkee molempiin suuntiin. Vaikka meillä onkin usein eriävät mielipiteet, niin pystyn aina luottamaan siihen, että kommenttisi ovat analyyttisiä ja hyvin perusteltuja. Se tekee keskustelemisesta mielenkiintoista.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #65

Martti, tiedoksesi... Kyseessä näkyy olevan legendaarinen nimimerkki Suvituuli vuosien takaa, joka on palannut takaisin tällä nimellä tänne palstalle häiriköimään tällä nimellä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #84

Huomasinkin. Kyllä maailmaan melua mahtuu, sanotaan.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #64

Aivan..."Martti" on melkein kuin Jim Carrey 'Truman Show'ssa'...

Kari Toivonen Vastaus kommenttiin #37

Minun näkemykseni mukaan, jotta voisi antaa vastauksia pitäisi ensiksi osata kysyä oikeat kysymykset. Yksi kysymys voisi olla, että miksi juuri tuo tahi tuo kirjoitelma ärsyttää niin paljon, että se on saatava poistetuksi?

Tuo taitaa olla niin tärkeä kysymys, että päätoimittelija itsekin poikamaisella tyylillä tuli kertomaan, että kattokaa - nyt on annettu kenkää. En tiedä mitä tuo on mutta ei toi kyllä minun nähdäkseni ole mitään toimittelua vaan lähinnä hätähuuto.

Hätähuuto katoavan yleisön johdosta. Oho, on moderoitu ja oltu poliittisesti korrektia niin paljon että pitää mainita 40 000 ja 30 000 seuraajaa siellä ja täällä. Tvitterissä. Jos sitä joku oikeasti seuraa.

Ongelma taitaa olla siinä, että aika aikaa kutakin, ja mahdollisesti netti on näyttänyt voimansa ja rajallisuutensa. Kuka jaksaa vuosikausia pörrätä jollain palstalla, varsinkin jos ennakkoehdot tiukentuvat jatkuvalla tavalla ja määritellään poliittista korreuktiutta jollain vallitsevalla yhteiskunnallisella totuudella joka on aina ollut Suomen perustavaa laatua oleva vapaan kansalaiskeskustelun rajoite.

Toinen kysymys voisi olla, mitä virkaa - ei tuo on huono sanavalinta - mitä syytä Puheenvuoropalstalla on olla olemassa? Ainakaan se ei enää aikoihin ole ollut vapaan kansalaiskeskustelun foorumi vaan se on muuttunut poliittisten kellokkaiden manifestien julkaisualustaksi, jotka nimenomaan ovat kutsutut ja kiitetyt.

Kolmas kysymys on, onko tarkoitus että palsta on kuin facebook? On tykkäysnappia ja kaveripiiri peukuttaa toistensa mitä tahansa kirjoitelmaa ja muodostellaan pikku klikkeja joihin Puheenvuoron toimittelijatkin innolla mukana. Jos ei muutoin mukana niin ainakin ns. vasikkanappiin reagoivina. Palstan omat pikku suosikkikirjoittelijat vastaan yhteisesti pikkupiirin hyväksytyt pahikset.

Ei. Kyllä tässä on kyseessä rimanalitus ja lastentarha ilman yhtään hauskuutta.

Neljäs kysymys voisi olla että mistä kaikki alkoi? Pitäisi ehkä mennä takaisin juurilleen. Juurissa on voimaa. Sieltä kasvaa suurikin puu. On ehkä menty liikaa siihen, että on haluttu poliittiset toimijat niin halukkaasti mukaan, että on unohdettu yleisö. Ja mitä yleisö haluaa? Se haluaa viihdettä. Kuka jaksaa lukea jotain kuivakkaa iänikuista poliittista muumiota, joka julkaisee omaa vanhaa totuuttansa jollei sinne pääse joku irvileuka kertomaan ettei vanhalla patruunalla olekaan vaatteita päällä?

Maailma jossa ei ole huumoria kuolee. Ja nettikirjoittelupalsta jolla ei ole huumoria kuolee. Vaikka olisi kuinka paljon rahaa takana. Koska ei sitä kukaan jaksa lukea.

Vaikkakin tämä palvelu on yksityinen ja siten sen ei tarvitse noudattaa mitään muita sääntöjä kuin omiaan ja Suomen lakia, niin tuon kuitenkin esille näkemykseni ettei Suomessa ole mielestäni koskaan oikein ymmärretty sananvapautta ja vapaata kansalaiskeskustelua. Ensin oli tsaari ja alamaisuus, sisällissota, hävityt sodat, Kekkosen diktatuuri. Hidas vapautuminen ja liittyminen Euroopan perheeseen. Suomessa on pelätty sanoa ja keskustella koska siitä on aina joutunut vaikeuksiin.

Ja sama meno jatkuu. Tuo sanoi tuota toi sanoi tuon. Olemme tilanteessa jossa ei uskalleta sanoa yhtään mitään, kun joku kuitenkin loukkaantuu. Ja tätä hymistellään koska eihän noin voi sanoa koska joku loukkaantuu. Tässä on menty metsään - sananvapauteen ja kansalaiskeskusteluun kuuluu nimenomaan sellaisetkin mielipiteet ja ilmaisut joista joku loukkaantuu. Se on itseasiassa koko kansalaiskeskustelun ehto. Sananvapautta ja vapaata keskustelu joko on tai sitä ei ole. Ei ole mitään välitilaa.

Mutta keskustelkaa te siitä mistä ei voi keskustella, lähden tästä kalalle ja palaan vasta huomenna. Kireitä siimoja!

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #39

Viitaten kommenttiini(#6) ylempänä, en voisi olla enempää samaa mieltä!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

"Mutta keskustelkaa te siitä mistä ei voi keskustella, lähden tästä kalalle ja palaan vasta huomenna. Kireitä siimoja!"

Sieltä tulee sitten varmaan hauskoja kalajuttuja.

Nämä keskustelupalstat ovat tavallaan vähän kuin eläviä organismeja, joista kukaan ei oikein tiedä miten niitä pitäisi hoitaa, pitäisikö moderoida enemmän ja miten, vai pitäisikö antaa kaikkien kukkien kukkia.

Minusta US on ollut vuosikaudet se paras. En tiedä miten kauan se voi kestää ja miten asioita pitäisi hoitaa että mielenkiinto säilyisi. Toivottavasti Huusko tietää.

Jotain on minun mielestäni kuitenkin pakko karsia. Vapauksia pitää kuitenkin olla ja tavallaan lähes kaikkea pitäisi myös sietää jossain määrin. En tiedä mihin rajua tulisi vetää, enkä edes sitä pitäisikö rajojen olla kaikille samat. En oikein usko edes siihen että blogisteja voitaisiin kohdella tasa-arvoisesti, tai että moderoijat voisivat tai pystyisivät olemaan tasapuolisia kaikille kirjoittajille.

Mikä tekee keskustelupalstasta mielenkiintoisen?

Kenties juuri keskustelupalstan puutteet ja keskustelijoiden ja moderoijien tekemät virheet tekevät keskustelusta inhimillistä. Kenties steriili ja virheetön keskustelu ei ole edes mahdollista, se kuolee koska siitä puuttuu elämän merkit.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #39

Tule sitten Kari kertomaan, että nappasiko. Minä näen jo kovasti kalastusunia, kun ilmatkit ovat lämmenneet. Heinäkuussa vasta pääsee Lappiin tammukoita narraamaan.

Ja vähän itse asiaakin. Minä pidän sitä osittain hyvänä, että Uudessa Suomessa on ollut tiukaksikin koettu moderointilinja, sillä se oli ainoa keino laittaa palstan pahimmat rasistit jäähyaitioon. Täällä oli meinaan yhdessä välissä aika villi meininki tuossa pari vuotta sitten. Toisaalta samaan aikaan olen ollut huomaavinani, että Puheenvuoron diversiteetti olisi kärsinyt melkoisen kadon viime vuosina, eikä se todellakaan ole positiivinen kehityssuunta. En tiedä minne se moniäänisyys oikein on hävinnyt, mutta johonkin se on mennyt ja sitä tarvittaisiin.

Toivottavasti tänne nyt tulee kuitenkin tasaisesti uusia kirjoittajia, niin me vanhemmat voimme hiljalleen jäädä paitsioon. Minullakin on ollut ajatuksissa muuttaa takaisin Suomeen, joten viimeistään siinä vaiheessa suun louskuttaminen loppuu. Kirjoitteleminen nimittäin haittaisi varmasti työnhakua, vaikka tämä kirjoittajapersoonani onkin hyvin erilainen henkilö kuin todellinen minä, joka on aika itseasiassa kompromissi- ja ratkaisukeskeinen ihminen.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #44

"tämä kirjoittajapersoonani onkin hyvin erilainen henkilö kuin todellinen minä"

Nice!

(kts. kommenttini(#49) ylempänä)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #44

Keitä rasisteja on laitettu jäähyaitioon?

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #107

Jotkut heistä vaikuttavat nykyään Rajat Kiinni -järjestössä.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #39

Lyhyesti sanon, että olen samaa mieltä.

Julkinen keskustelu on silloin täysin pielessä, kun jokin osapuoli, jolla mahdollisuus kontrolloida keskustelua, päättää mitkä näkemykset eivät ole luvallisia.

Kaikki näkemykset ovat luvallisia, joihin liittyy perustelu. Mielipide ei ole siis sama kuin näkemys.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #125

Sinä siis haluat että kaikki julkinen keskustelu säännellään eduskunnasta käsin. Sehän on ainoa tapa taata että kaikkien näkemykset tulevat tasapuolisesti esiin. Puolueet saisivat enemmän valtaa päättää mistä puhutaan ja millä termeillä/etiketeillä.
Se kyllä viimeistään tappaisi julkisen keskustelun.
Tai mitä tarkoitat kun sanot ettei foorumin kontrolloija saisi kontrolloida?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #125

"Kaikki näkemykset ovat luvallisia, joihin liittyy perustelu. Mielipide ei ole siis sama kuin näkemys."

Perustelut ovat useimmiten varsin heppoisia ja sellaisen voi tarvittaessa aina keksiä näkemykselle, jolle oikeasti ei ole perusteluja.

Minä sallisin myös perustelemattomat mielipiteet enkä laittaisi niille mitään sensuuria sen takia että perustelu puuttuu.

Perustelu on tietenkin sallittua ja toivottavaa ja perustelenkin tätä mielipidettäni nyt sillä että perustelupakon puuttuminen vapauttaisi mielipiteen esittäjän tyhjänpäiväisten perustelujen keksimiseltä ja lukijan niiden lukemiselta.

Ja nyt tähän vielä yksi kannanotto jota en perustele mitenkään.

Olen kurkkuani myöten täynnä sitä että jatkuvasti saa lukea erilaisille mielipiteille perusteluja jotka eivät ole minkään arvoisia. Mielipiteitä sen sijaan tulee aina arvostaa, vaikka olisikin itse täysin eri mieltä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Trollauksen myötä me opimme monikulttuurisuutta ja medialukutaitoa.

On vahinko, että US:n Puheenvuoro sulkee silmämme ympäröivältä maailmalta ja rajoittaa kykyämme kohdata sen haasteet niin hyvässä kuin pahassa.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Venäjänkielinen A-studio oli todella mielenkiintoinen ohjelma, josta kiitos tekijöille. Kerrankin puhuttiin asioista suoraan. Olihan siellä mielenkiintoisia asetelmia: esim. toinen piti USA:ta/"länttä" Venäjää taitavampana informaation tuottajana ja toinen taas päinvastoin. Virolainen tutkija luuli, että Suomessa on Tsernobyl-tyyppisiä voimaloita! Kaiken kaikkiaan hieno ohjelma.

Janne Pohjala

INFORMAATIOSODANKÄYNNIN TUOMAT HAASTEET
ILMAVOIMIEN PÄÄJÄRJESTELMIIN

Kandidaatintutkielma
Kadetti
Paulus Kärnä

Todellinen noste informaatiosodankäynnin tutkimiseen ja kehittämiseen käynnistyi Yhdysvalloissa ensimmäisen Persianlahden sodan myötä 1990-luvulla. Yhdysvallat on informaatiosodankäynnin johtava kehittäjä ja tutkija.

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/84957/...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Erityisesti jankkaavat trollit ovat tärkeitä eräänlaisena negatiivisena oppimateriaalina, sillä varsinkin suomalaisnuorten yleissivistyksen taso on romahtanut. Viihteelliseen trollimateriaaliin tutustuminen saattaa johdattaa nuoren lukijan oikean tiedon lähteille.

Trollin tunnistaa parhaiten juuri jankkaamisesta.

P.S. US:n tulisi laatia arvostelukyvyttömien nuorten ja miksei vanhempienkin lukijoiden käyttöön trollintunnistamisohjeisto.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Sitä paitsi jankkaavien trollien kommentit nostavat kirjoituksesi suosituimpien joukkoon, joka tarkoittaa tietystikin sitä, että se tavoittaa enemmän lukijoita. Eikö se ole positiivinen asia? Asioita pitää ymmärtää tarkastella käytännönläheisestä näkökulmasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #47

Nimetkää joku jankkaava trolli ja joku taitava trolli
ja joku taitava trollaus ja joku jankkaava trollaus.

Onkohan tämä koko trolli- käsite vielä vähän niinkuin määrittelemättä ja onkohan niin että jokaisella on omat trollinsa ja jokainen on tavallaan myös trolli jollekulle.

Miten voisi esimerkiksi jankkaavan keskustelun välttää ilman että keskustelu loppuisi kokonaan?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #48

Täällä niitä jankkaavia trolleja löytyy pilvin pimein. En viitsi nimetä ketään. Minua voitaisiin syyttää tällöin herjauksesta. Mitä näihin taitaviin trolleihin tulee, niin heitä pitää etsiä Itsenäisyyspuolueen kannattajista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Toisin kuin puupään kuvalla kirjoittava KT uhriutuu, ei meillä ole olemassa vääriä mielipiteitä. Otetaanpa vaikkapa Lintunen tai jokunen muu IPU:ta edustava yksittäisajattelija jotka ovat marginaalissa. Taatusti oikeita, mielipiteittensä takana seisovia henkilöitä. Kukaan ei kiellä etteikö näillä oikeutta mielipiteeseensä vaikka maapallon litteydestä.

Toista taas feikkiprofiililla esiintyvät jotka on kohtalaisen helppo tunnistaa; muutaman nimimerkin takana useampi kirjoittaja tyylin ristiriitaisuusista päätellen. Tai Väyrysen aloitteita funtsittavan 'Uudet vaalit' (tjsp) nimisen suomalaisen kirjoitukset, noin ääriesimerkkinä.

Jos rehellistä tunnistautumista edellyttävällä palstalla esiintyy feikkejä, kertoo se ainoastaan siitä ettei näiden (ja taustapirujensa) sanomakaan ihan rehellistä ole. Mokasivat asiansa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuota olen tosiaan itsekin ihmetellyt, kun niin moni aina minua varoittelee, että pidä Uudessa Suomessa matalaa profiilia, mutta minkä vuoksi? Minä nimittäin aivan varmasti edustan niitä "vääriä mielipiteitä" jos joku, mutta täällä sitä vielä kekkuloidaan. Edes varoitusta ei ole toistaiseksi tullut.

Epäilen, että näihin katoamistapauksiin liittyy muutakin, joka jätetään kertomatta, mutta varmuudellahan en pysty tietystikään sanomaan. Asioitahan voi ilmaista niin monella eri tapaa, ja jotkut nyt vain ottavat mieluummin sen oikotien menemällä poliittisen korrektiuden tuolle puolen.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

No niin "Martti", verrataanpa tuota(#68) tähän parin päivän takaiseen kommenttiisi:

***
"
Altian myyntiähän väläyteltiin ja valmisteltiin jo Hautalan ja Haaviston aikaan. Tuolloin kauppahinnaksi mainittiin 300 miljoonaa euroa. Se hyväksyttiinkin jo vuonna 2014 eduskunassa. Parin vuoden ajan valmistelut ovat jatkuneet, ja yritystä on sorvattu myyntikuntoon.
Altian myyntiähän on vastustettu lähinnä maatalousnäkökulmasta tarkastellen ja työpaikkoja silmällä pitäen (esim: logistiikka jne). Esimerkiksi Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri on ollut aika huolissaan tästä ajatuksesta, koska Altia on yksi merkittävimmistä viljan ostajista ja samalla myös huoltovarmuuden takaaja. Saa nähdä, että miten Sipilä tämän saa myytyä kannattajilleen.
Tuloshan on parantunut jonkin verran vuoden 2014 jälkeen (noin 6 miljoonaa euroa), joten en ole varma, että mikä tämän hetkinen kauppasumma olisi. Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 380,7 miljoonaa euroa ja se liikevoitto nousi ilman kertaluonteisiä eriä 23,6 euroon (6,2 prosenttia liikevaihdosta). Ei kovin kaseva viinanpolttomonopoli, mutta jotain siltikin.
"
***

Käsialaa näkemätttäkin voi selvästi lukea, ettei noiden kahden kirjoittaja ole sama henkilö.

Haluaisin nostaa esiin tässä yhteydessä - Huuskon blogihan on trollaamisesta! - erityisesti seuraavan "martti asiakaisen" suoraan dusseldorffista esiin nostaman pointin:

"Esimerkiksi Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri on ollut aika huolissaan tästä ajatuksesta"

Oikeasti!

Kuka uskoo, että 'dusseldorffin martti' tietää mitä keskustan etelä-pohjanmaan piiri on mieltä siitä tai tästä - googlella tai ilman???

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #72

Jos minä en tiedä, niin otan selvää. Perehdyn ja muodostan mielipiteen. Se on pelin henki. Mutta nyt on tämän illan höpötyskiintiö täynnä. Eipä muuta kuin hyvät yöt koko meidän tiimin puolesta.

PS: Tsekkaas varsin, mitä juuri googlasin: http://m.ilkka.fi/arki-ja-el%C3%A4m%C3%A4/luonto-j...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #73

Saisko osingon Kossuna, jos merkitsee Altian osakkeita listautumisannissa?

Hyvää yötä!

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #72

"Esimerkiksi Keskustan Etelä-Pohjanmaan piiri on ollut aika huolissaan tästä ajatuksesta"

Tästä puuttuu lähdeviite, tai selitys, mistä tieto on peräisin. Se antaa ymmärtää, että tieto olisi omaa henkilökohtaista kokemusta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #104
Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #130

Kummasta olen väärässä, siitä, että siitä puuttuu lähde/selitys, mistä tieto on peräisin, vai siitä, että se antaa ymmärtää, että se on omaa kokemusta?

Jos se tieto perustuu random-googlailuun, niin se on ns. kuulopuhetta. Silloin lähde pitäisi mainita, koska se ei ole varsinaista tietoa, vaan kuulopuhetta, jonka luotettavuuden pitäisi muiden voida arvioida.

Tuosta sai sen kuvan, että se on ihan oikeaa, varmaa, omakohtaisesti varmistettua tietoa, koska tätä lähdeviitettä ei ollut. Eli se antoi ymmärtää, että se on omakohtaista kokemusta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #131

Jos se tieto perustuu puolueen piirijohtajan kirjoitukseen, niin se on aikalailla puolueen piirijohtajan mielipide, ja sitä voidaan pitää kokemusperäisenä ja subjektiivisena tositietona. Ja tuo statement ei tosiaan esiintynyt blogissa, vaan kommentissa. Blogeissa lähdeviitteet ovat tärkeitä, mutta kommentointi taas on nopeatempoista ja vapaamielisempää, jolloin lähdeviitteitä tulee kaivaa vain siinä tapauksessa, jos ja kun niitä pyydetään. Mikäli sinun sanaasi ei uskota, tai se laitetaan puntariin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #137

"Jos se tieto perustuu puolueen piirijohtajan kirjoitukseen"

Ok, no tuohan vastaakin kysymykseen mistä tieto oli peräisin.

Ymmärsit varmaan kuitenkin mitä tarkoitin, eli että voi tulla väärinkäsityksiä kirjoittajasta, jos kertoo "omana tietonaan" jotain, minkä on itse asiassa vain lukenut netistä. (Eikä minulle tullut, mutta joillekin ilmeisesti on tullut.)

Käyttäjän RaunoKujala kuva
Rauno Kujala

'Turvata hyvä keskusteluympäristö'...kyllä mä repesin, kun luin tuon. Aina vaan paranee
nämä selitykset sensuurista. Miksette sano suoraan, jotta sensuroitte ?? Sitten..'venäjämieliset eivät ihan suoranaisesti trollaa...'...jösses. herätkää ihmiset tähän mind-controlliin.

Jukka Laine

Venäjällä asuu yli 100 miljoonaa venäläistä trollia. Suomi on hajalla ja kansalle ei voida kertoa Panama papereista ja veronkiertäjä eliitistämme eli vaalirahoittajista, niin kerrotaan venäläisiä satuja.

Luulisi ettei kukaan täysijärkinen jaksaisi toistaa trollitehtaan satuja selvinpäin. Tietysti jos siitä saa palkkansa niin pakkohan se on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Luulisi ettei kukaan täysijärkinen jaksaisi toistaa trollitehtaan satuja selvinpäin. Tietysti jos siitä saa palkkansa niin pakkohan se on."

Minä en tietenkään tiedä itse mitään mistään trollitehtaasta, mutta ei minulla tietenkään ole mitään todisteita väittää vastaan jos joku väittää että sellainen on Pietarissa ja että siellä työskentelee päivittäin tuhatkunta trollia, joiden trollaus kohdistuu venäjänkielisiin ja englanninkielisiin ihmisiin.

Suhtautumiseni trollitehtaaseen on siis agnostinen, eikä se muuta voisi ollakkaan.

Ihmettelen kyllä tätä Jukka Laineen kommenttia, ettei trollitehtaasta jaksaisi muka keskustella selvinpäin. Minusta asia on hyvin kiinnostava ja mielenkiintoinen, olipa trollitehdas sitten satua tai totta.

Jos trollitehdas on totta, siinä kiinnostaa sen tarkoituksenmukaisuus.
Jos trollitehdas on satua, silloin kiinnostavat sadunkertojien motiivit.

Matias Ahtopelto

Katsoin ohjelman toistamiseen, kun kovasti herättänyt keskustelua. On kommentoitu/keskusteltu näilläkin palstoilla asiasta ja asian vierestä. Minusta ohjelma oli varsin asiallinnen. Haastattelijat antoivat haastateltavien puhua eivätkä keskeyttäneet kuten ao ohjelmassa on yleensä tapanan. Haastateltavat eivät puhuneet toistensa päälle, eivätkä huutaneet falsetissa toisten puhuessa. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla miten ohjelma olisi muuttunut, jos yhtenä osallistujana olisi ollut suomalainen putinisti. Todennäköisesti ohjelma olisi muuttunut huutamiseksi jne. Toisaalta haluttiin esille venäläisen opposition ääni kuuluvillle, joten osallistujien valinta tämmöisenään oli perusteltua. Mielenkiintoinen näkökulma.

Hannu Tanskanen

Kas, kommentointioikeuteni on yön aikana palautettu? En kuitenkaan pääse uutta topickia aloittamaan. Kiitän vasta kun totean olevan pysyvää, jos minusta ei tämän jälkeen kuulu, ei ollut. Ehkäpä olin liian suosittu, pääsin usein ykköseksi, koskaan en kuitenkaan "karuselliin".

Erityisen pahoillani olin, kun US syytä kertomatta poisti kirjoitusoikeuteni eduskuntavaalien ajaksi, joissa olin ehdokkaana, luvattuhan oli, että kaikki ehdokkaat sen saavat, tämä ei ole demokratiaa. Erityisen outoa, kun jopa YLE ja HS sen antoivat, jopa videona (viimeinen ehdokas joukossa):

http://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaalit2015/vaalig...!

Mutta, tavoitehan saavutettiin, minua ei valittu, vaikka oman kuntani lisäksi sain kaksinverroin ääniä Espoosta ja kolminverroin Vantaalta nollabudjetilla.

Totuudenpuhujaa ei mikään puolue nyt kuntavaaleihin halua, kun erosin sekä persuista että muutoksesta, joten vapaana puoluevallan kuonokopasta totean vain Vaclav Havelin sanoin:

"Seuraa niitä, jotka etsivät totuutta, vältä niitä jotka väittävät sen löytäneensä"

Niille jotka haluavat ottaa yhteyttä kun/jos minut täältä taas eliminoidaan:

Http://Ilmastohuijaus.blogspot.com. Facebookini on vain suppean ystäväpiirin käytössä, kaveriksi otan pyynnöstä.

hannu.tanskanen@vihti.fi. (Valtuustokauden loppuun huhtikuuhun 2017)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Kenties syy löytyykin peilistä. Kuka tietää. Tuntuu ainakin erittäin epäloogiselta, että osittain mainosrahoitteinen verkkosivusto estäisi oikeuksia ihmisiltä, koska he ovat liian suosittuja, eikö sinustakin?

Hannu Tanskanen

Niin, kukapa tietää, peilistä toki näkyy tuo Poijärvi-Paasio-Renkosen kolmikymmenvuotisen orankivanhuksen naama, mutta oliko tämä kauneuskilpailu?

Yllättäen ei vieläkään viety uudelleen kommentointioikeuksiani, onko Isännän Ääni ärähtänyt ja pannut päätoimittajan ojennukseen vai eikö vain käsi ylety delete-napille näin viikonloppuna? No, annetaan menneiden olla, kenties saan vielä syyn kiittääkin.

Ei se välttämättä epäloogista ole, jos yhdentekevästä turhapurosta tulee kirjoittaja, jota luetaan enemmän kuin ministereitä ja kanistereita, se varmaankin alentaa foorumin statusta, ehkä mainostulojakin loppurivillä? Joten anteeksipyyntöni ylivoimaisuudestani verbaliikassa, se on aina vienyt minua tuhoon, pyrin alentamaan rimaa lehden tasolle.

(Nuorille lukijoille eli < 60: Poijärvi-Paasio-Renkonen olivat 1950-luvun eläinoppikirjan kirjoittajia)

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #95

Ei suinkaan kauneuskilpailut. Mielipiteetkin voivat olla jyrkkiä, mutta retoriikka ratkaisee. Tapa jolla asioita esitetään.

Jukka Laine

Niin, varmasti puolustusministeri jäi sairaslomalle kun selvisi ettei Pietarissa ole suomalaisille tarkoitettuja trolleja. Miten käy sitten palkitun Ylen toimittajan, joka on luvannut paljastaa trolleja.

Venäjällä on muitakin keinoja vaikuttaa kuin vauva palsta. Esimerkiksi Georgiassa, Ukrainassa ja Syyriassa Venäjä on vaikuttanut muilla keinoin. Jos Putinilla on asiaa Niinistölle, niin hän varmasti kuulee siitä. Jos Putinin mielestä Niinistölle on turha puhua, niin hän kuulee varmasti kuulee siitäkin. Suomalaisiin on turha yrittää vaikuttaa kansana. Sen opettaa jo historia. Ainoa mitä uskomme ja kunnioitamme on voima. Mielipiteet ovat kiveen hakattu.

Suomea painostetaan ja olemme menettäneet itsemääräämisoikeuttamme velkaantumisen takia. Tämä näkyy siinä että Venäjän oppositio saa vaikuttaa Suomessa. Ja amerikkalaisia sotilaita saapuu Suomeen. Elämme kummallisia aikoja. Joudumme ostamaan lisää kalliita länsimaisia asejärjestelmiä ja heikentämään maamme turvallisuutta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Alkaa mennä vähän villiksi ja sekavaksi. Mihin kommenttiin vastauksena heitit tuon näennäisesti kuvittelemasi yhteyden selkäkivusta ja trollitehtaan lievemmästä suomalaisuuspainotuksesta.
Melko hauskaa todeta että IL-uutinen J.Niinistön selkäkivusta tuotti näitä käsittämättömiä vihjauksia kommenttiosiossa!? <3. Elikä siis, miksi trollitehdas sijaitsisi Venäjällä kun täällä toimii ipun ja vasemmistonatsien (mukavasemmistonatsien) tehtaat. Trollaus on nimenomaan huhuvalheiden levittelyä , niiden systemaattista levittelyä. Näihin huhuihin eivät levittelijät itsekään usko.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Laineen kommentit ovat erinomainen esimerkki sananvapaudesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomea painostetaan ja olemme menettäneet itsemääräämisoikeuttamme velkaantumisen takia."

Suomi velkaantuu omasta halusta, ei ulkopuolisesta painostuksesta.

"Tämä näkyy siinä että Venäjän oppositio saa vaikuttaa Suomessa. Ja amerikkalaisia sotilaita saapuu Suomeen."

Näiden asioiden välillä ei ole mitään yhteyttä.
Alkaako Suomen oppositio, tai amerikkalaisia sotilaita näkyä Venäjällä jos Venäjä velkaantuu?

"Elämme kummallisia aikoja. Joudumme ostamaan lisää kalliita länsimaisia asejärjestelmiä ja heikentämään maamme turvallisuutta."

Ristiriitaista tämäkin. Vähentääkö se turvallisuutta jos armeijallamme ei ole aseita eikä varusteita, tai jos varusteet ovat mallia Cajander?

---------------

Nämä väittämät vaikuttavat vahvasti trolliväittämiltä. Ei kai vain vaikutteet ole tulleet jostain Venäläisestä trollitehtaasta, vaikkapa sitten anglimaiden kautta koukaten, jos suoraa yhteyttä Suomesta trollitehtaisiin ei ole.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä se selkä on yhtäkipeä lomallakin, kuin ministerin selkää rasittavissa töissäkin.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Minusta tähän sopii mainiosti lainaus Arhi Kuittisen blogusta 14.5.

"YLE HS loivat trollitehdas-sanan ja -hysterian luultavasti SUPO/armeija/CIA/MI5/MI6 propaganda-asiantuntijoiden neuvomana, jotta perusteltaisiin verorahoilla luotu amerikkalainen täysin puolueellinen vieraan vallan sotilaallinen propaganda ja tulkinta Suomessa ja perustella ennenkuulumaton 100 virkamiehen koulutussessio CIA:n, MI5 ja MI6:n kouluttamana.

Suomi alistetaan natopropagandaan ja itsenäisyyden tuhoaminen markkinoidaan trollitehdasfantasialla ilman faktoja - täytyy siis tehdä valitus JSN:n vaikka sekin on täynnä naton militaristeja.

Propaganda perustellaan siis propagandan uhalla."

Käyttäjän kaarle kuva
Kalle Kataja

Ei voi kuin jatkuvasti ihmetellä sitä, miten niin monet on saatu meuhkaamaan ja keskustelemaan lähes satumaisista Venäjän trolleista, ikäänkuin ne olisivat kovinkin synkkä ja välitön uhka meille kaikille.

Lähes millään tasolla ei kriittisesti tarkastella sitä, millä tavalla rakkaissa länsimaissa samojen ihmisten ja organisaatioiden toimesta, jotka ovat lukuisten maiden tuhoamisesta ja valheellisesta propagandasta vastuussa, harrastetaan jatkuvaa asioiden vääristelyä ja Suomi ja muut pienoiset maat sitä nielevät ja esittävät eteenpäin lähes absoluuttisena totuutena.

Pässit narussa.

Johtuuko se jostakin sisäisestä pahasta olosta vai mistä, että nämä sinisilmäiset, ehkä kuitenkin tarkoitusperiltään hyväntahtoiset, mutta käsittämättömällä tavalla tosiasioilta sokaistuneet henkilöt, ovat mukana tässä ihmeellisessä noitavainoa ja joukkohysteriaa muistuttavassa sirkuksessa eivätkä pysty tai halua katsoa kokonaisuutta neutraalisti?

Hannu Tanskanen

Vaatimattomasta persoonastani otsikon aiheeseen palaten, mikä estää ottamasta käyttöön kirjoittajien tunnistamista pankkitunnuksin? Se toimii erinomaisesti esimerkiksi terveyden "Kanta"- tietokannassa ( ainakin täällä Vihdissä HUS:n alueella). Nimimerkkifoorumeilla menevät hulinaksi, hyvänä esimerkkinä Sanoman nk. "Tiede"- lehti, en nyt edes mainitse "Suoli24"- tyyppisiä "kansalaistoreja". Jos ihmisellä on asiallista asiaa, hän uskaltaa sen tuoda julki omalla nimelläänkin ja sellaisen foorumin taso kohoaa huimasti ja trollit häviävät.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuota olen miettinyt itsekin, Hannu. Jos ei uskalla tuoda asiaa esille omalla nimellään, niin tuskin se silloin on keskustelemisen arvoistakaan. Käsittääkseni pankkitunnusten käyttöönottaminen tunnistusmielessä tosin maksaa jonkin verran. Olisiko se ongelma?

Hannu Tanskanen

No, eiköhän Niklaksella muutama kolikko ole heittää hyvään tarkoitukseen eli oman lehtensä parantamiseen ;-)?

Ainoat isokenkäiset joiden voisin kuvitella haluavan kirjoittaa nimimerkillä, olisi vaikkapa presidentti tai oikeuden jäsenet, myös eräät virkamiehet. Olihan Kekkonenkin mm. "Pekka Peitsi", tosin kaikki tunnistivat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos ei uskalla tuoda asiaa esille omalla nimellään, niin tuskin se silloin on keskustelemisen arvoistakaan."

Olen aivan eri mieltä. Voi olla ja luulenpa että on, montakin sellaista jotka eivät halua pilata esimies- alais- suhdettaan, työtoveruus- tai asiakassuhteitaan, paljastamalla asioita jotka voisivat näiden ihmissuhteiden kannalta kiusallisia.

Voisipa siinä touhussa mennä myös palkankorotus karille, tai ylennys, ja voipa työpaikkakin olla vaarassa seuraavassa saneerauksessa.

On siis olennaista että asioista voi puhua myös nimimierkillä, jos siihen tuntuu olevan tarvetta, mutta eihän sitä toki tarvitse täällä US:ssä tehdä, eikä se ettei täällä sallita nimimerkin käyttöä, sinänsä sananvapautta rajoita.

Minulla ei ole mitään edellämainittuja ihmissuhteita, mitä voisin pilata, muttei myöskään ole mitään vaarallista paljastettavaakaan, eikä kukaan ole kiinnoistunut poliittisista mielipiteistäni, joten minä voin esiintyä omalla nimellä. Jos esiintyisin nimimerkillä, esiintyisin tismalleen samalla tavalla kuin omalla nimellänikin.

Toisin olisi jos olisin työssä ja esimiehenäni olisi kiihkeä persu. Silloin tuskin uskaltaisin esiintyä yhtä persuvastaisesti kuin mitä nyt esiinnyn.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #105

Ja tuo nimenomaan edustaa kulttuuria, jonka pitäisi muuttua. Ja jota voi muuttaa vain olemalla rohkeampi. Asiat ja ideologiat taistelevat, eivät ihmiset. Moni unohtaa sen. Oikeassa elämässä minulla on kavereina ihan umpirasisteja tyyppejä, ja sitten on heitä, jotka mielellään ottaisivat vaikka miljoonia ihmisiä Suomeen. En ole kummankaan kanssa samaa mieltä, mutta ei se estä meidän ystävyyttämme. Elämässä on nimittäin paljon tärkeämpiäkin asioita.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Korkea blogisti tuntuu pitävän lähtökohtaisesti luotettavana venäläistoisinajattelijan arviota, että Pietarin Trollikmbinaatissa ei olisi erillistä Suomen osastoa. En halua langettaa epäilyksen varjoa ko. toimittajan ylle, mutta muitakin syitä mahdolliselle tietopohjan/päättelyvireyden rajallisuudelle saattaisi olla kuin oletuksena minunkin poissulkemani tarkoituksellinen vallanpitäjien näkemysten indoktrinointi ns. epäaidon kvasioppositioyhteistyön tms. motiivein.

Ei ehkä erillistä osastoa fyysisesti jossain mainitun rakennuskompleksin kerroksessa toverimme access-alueen käytäväosuuden ovien takana, mutta vaikkapa tunnetusta osoitteesta aistinvaraisesti tavoittamattomissa osana suomalaisugrilaisten kansojen ja baltialaisten hajautettua verkko-osastoa kai hyvinkin. Suomalaiskielet eivät ole lainkaan harvinaisia pohjois-Venäjän ja sen naapureiden alueilla. - Mutta selvää lienee, että merkittävä osa Suomen nykytrollauksesta työstyy kuten yya-aikoinakin Kremlin 'hyväntahtoisten' idioottien eli koprofagien (p:nsyöjien) enemmän tai vähemmän omaehtoisen syöttöjauhannan muodossa perinteisesti mieluisaksi mielletyn aatetaustailmansuunnan mieliksi.

P.S. Päätoimittajalle pikku palautetta: En halua täällä usein esiintyvien ns. tynkäopposition eri jyrkkyys/maltillisuusasteisten laillisten trollipoppoiden (K"t"p, "St"p, "I"pu, "Kansalais"p ym.) tavoin vaatia välttämättä naamaani näytille ns. karuselliin, mutten myöskään tuomitsisi laillisia vastarannankiiskiä selliinkään tuon vaatimuksensa vuoksi. Mutta toivoisin tutkittavaksi, onko kyse teknisestä bugista vai mistä siinä ilmiössä, että kun Puheenvuoron blogin jakaa Facebookissa, tulee tarjottavaksi kuvituskuvaoletukseksi useinkin joku samalla sivulla esiintyvä naamakuva tuosta oikeanpuoleisesta Yritysblogit-palstalta. Itse en halua omaa naamaani mielellään levitellä, mutta varmaan nuo naapuriblogistitkaan eivät haluaisi omaa edustavampaa pärstäänsä muiden juttujen markkinointimaskotiksi.

P.P.S. Yllä olevan ehkä arvokkaankin laaduntarkkailuhuomion palkkioksi saanen julkaista tässä pienen linkkivinkin ajankohtaistakin ajnakohtaisempaan blogiin, jossa muistutetaan että Sandhjamme pudottuakin suomalaiset voivat ovasllistua Euroviisuijen ratkaisuihin jossain määrin kansallisessa ja ylsisihmisyyttä korostavassa hengessä tukemalla itäfasismin ja isovenäläisimperialismin vastaista sanomaa äänestämällä kisojen ainutta evakkokappaletta, joka on myös hieno kappale - kuuntele ja nae upea video täällä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216807-e...

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

UudenSuomen "keskustelu"foorumi on täydellinen esimerkki siitä, että keskustelun taso ei ole yhtään sen tasokkaampaa, vaikka käyttäjät pitäisivätkin kuviansa profiileissaan. Itse asiassa vaikka joka ikisessä foorumin käyttäjien profiilissa olisi täydelliset käyttäjän henkilötiedot, niin se ei vaikuttaisi itse keskustelun laatuun millään tavalla - kaikki olisi ainoastaan näennäisesti uskottavampaa, vielä pinnallisempaa ja teeskentelevämpää.

Edellä mainittu teeskentely tosin osuisi sopivasti yhteen perisuomalaisen, naiivin auktoriteettiuskon kanssa. Vaikka suomalaiset auktoriteettiasemassa toimivat huijaisivat, valehtelisivat, uhkailisivat ja kiristäisivät minkä ehtivät, niin siitä huolimatta he jostain mystisestä syystä saavat aina säilytettyä kansan luottamuksen.

Tuollainen kaikenlainen näennäinen uskottavuus on tyypillistä tämän nykyisen yhteiskunnallisen kehityksen aikana, jolloin kaikki omilla aivoillaan ajattelevat pyritään hiljentämään ja mitätöimään ja merkittävimpänä "arvona" pidetään sitä, että ollaan ulkoisesti edustavia ja suhtaudutaan suurimmaksi osaksi välinpitämättömästi siihen mitä suusta päästetään.

Ns. "yhteiskunnallinen keskustelu" puolestaan on ainoastaan epämääräisten käsitteiden varassa pyörivää leimakirveiden viskomista. On harmillista että Huusko itse haluaa edistää tällaista vastuutonta keskusteluilmapiiriä. Järkevästi ajatellen ainoastaan viestien sisällöllä itsellään pitäisi olla merkitystä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Idealistin mielestä vain tekstillä on merkitystä. Realisti ymmärtää, ettei ihan joka tekstiä pysty tarkistamaan. Kun vastaa jostakin haluaa minimoida riskit, niinpä tunnistautuminen tulee relevantiksi metodiksi vähentää moderointitaakkaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Oikein hyviä pointteja ovat keskustelijat tässä esiin tuoneet. Mukana on ollut pari muille kirjoittajille tunnistamatonta, joilta ylläpito on nyt pyytänyt tunnistautumista.

Jonkun mielestä verkkokeskusteluun ei kuulu tunnistettavuus ja niinkin voi totta kai asian nähdä. Sellaisia palveluja löytyy paljon, jotka eivät tätä edellytä. Täällä toteutettava tunnistettavuuden linja on monen Puheenvuoron aktiivikirjoittajan meille suosittelema.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Moi,

Aika hauska juttu tuo poistamanne kommenttini, jossa viittasin pariin kommentteihinne tyyliin M&M / P&K.

No, ihan hyvä tietää - näillä mennään.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.H:"Jonkun mielestä verkkokeskusteluun ei kuulu tunnistettavuus.."

Miten ihmeessä tämäkin asia voidaan nähdä näin poskelleen? Onko täällä joku väittänyt tällaista..vai onko esim. tuotu esiin sellainen asia, että joskus keskustelu voi olla vaikeata, jos omalla nimellään koittaa tuoda asiaansa esille. Minusta siinä kyse täysin eri asiasta. Se asia ja se sanominen pitäisi olla tärkeätä, ei se, millä nimellä se sanotaan.
Ja edelleen..tämä "tunnistautuminen" on täällä vitsi. Täällä peukuttaa ihmiset tunnistautumisen ja kuvan puolesta, vaikka itse tunkevat naamansa eteen kahvikupin..toiset kaivavat albumistaan kuvan joka otettu luultavasti joku vuosikymmen sitten, rayban-ryhmään kuuluminen kanssa suosittua, puhumattakaan sitten kuvista jotka otettu (luultavasti)kännykkäkameralla noin 50 metrin päästä jne.

Kuten Ari Alsio tuolla jossain aiemmin pohti, niin vakiintunut nimimerkki pitäisi olla ihan yhtä hyväksyttävä, kuin tämä nykyisin vaadittava "oikea nimi, tunnistettavalla kuvalla", joista valtaosasta ei kuitenkaan pysty juuri kukaan mitään varmaksi sanomaan. Nimimerkin pystyy potkimaan yhtä helposti pihalle kuin oikean nimenkin, kuten myös kommentitkin.

PS on myös eri asia, kun nimi on tyyliin "juhani korhonen", kuin että se olisi vaikkapa omani, joita ei juuri maastamme muita löydy.

Juuso Hämäläinen

En ole yhtään trollia nähnyt Suomen mediassa. Vain huonon luku- tai kirjoitustaidon varassa esittämässä huonosti perusteltuja näkemyksiä. Näitä tulee vasemmalta ja oikealta. Vain sisältö merkitsee. Ei se missä jutut kirjoitettu.

Trolli on minulle puuta heinää kirjoittava ilman mitään näkemystä. Pelkkä mielipide on arvoton nimittäin. Se on sama kuin pelkkä peukutus. Somen huonointa antia.

Media on hukassa, jos se luulee samanhenkisyyden varmentamisen olevan sen tehtävä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Minusta on vastenmielistä osallistua keskusteluun, jonka osanottajat yritetään jakaa mustiin ja valkoisiin. Yritän aina tarkastella asioita useammalta suunnalta ja löytää tolkullisen synteesin. Se ei käy niille, jotka näkevät kaikki ilmiöt joko hyvinä tai pahoina. Useimmiten asioissa, henkilöissä ja valtioissakin on sekä hyviä että huonoja puolia, tosin vaihtelevassa määrin.

En ole juuri koskaan tuntenut, etten voisi kertoa mielipidettä omalla nimelläni ja kuvallani. Vapaan journalistin on helpompi kuin esimiehensä näkemyksistä riippuvaisen kertoa mitä mieltä oikeasti on.

Jukka Nieminen

Kun tutkitaan venäjätrolleja niin ensin kai pitäisi aloittaa sylttytehtaalta eli Pietarin trollitehtaasta.
Julkisuudessa olevien tietojen mukaan tämä trollitehdas oli yksityinen PR-firma jonka trollitehtaaksi nimesi ensimmäisenä pietarilainen sanomalehti jonka mielestä - jopa venäläisellä mittapuulla - sen markkinakeinot olivat aggressiiviset ja epäeettiset.

Tämän PR-yrityksen yksi metodi oli mm. palkata teini-ikäisiä kirjoittelemaan eri saiteille mainostamaan sitä tuotetta jonka mainostaja halusi. "Minä ainakin juon Sihi-juomaa" johonkin viestiväliin ja asia oli hoidettu. Tiettävästi tämä firma sai diilin Putinin presidenttikampanjaankin v. 2000 joten sitten kehuttiin Putinia.

Amerikkalaismediaan tämä PR-yritys Internet Research Agency levisi kun ilmeni että venäläisiltä palvelimilta naputeltiin viestejä jenkkialustoille kun haluttiin jotain lanseerata.

Kun toimittaja Jessikka Aro kävi kuvaamassa rakennusta hän ei suinkaan maininnut että mitään trollitehdasta ei siinä rakennuksessa ole ollut vuosiin. Eilinen a-studiokin ilmeisesti kuvittelee että jossakin istuu harjatukkaisia sotilaita kuulokkeet päässä vaikka mitään sellaista ei olekaan. ja em. yrityskin on mennyt konkurssiin aikaa sitten.

Lyhyesti ja ytimekkäästi ilmaisten koko pietarin trollitehdas nojaa suomalaistoimittajien villiin mielikuvitukseen ja koko juttu on silkkaa puppua alusta loppuun. Aikuisten satuja. Ja tyyliin vain kuuluu että tottakai tällä mielikuvitustehtaalla täytyy sitten myös olla mielikuvitussotureitakin mutta koko juttu on silti sepitettä.

Kuvitelma trollitehtaasta on silti hyödyllinen propagandaväline. Sen avulla suomalaisten mielipiteet voidaan pitää rautanyrkin sisässä kun jokainen joutuu pelkäämään ettei vain ole venäjätrolli ja osaa itsesenuroida itse itsensä - eikä vahingossakaan edes ajattele vääriä ajatuksia.

mutta jos ja kun koko juttu on silkkaa satua niin seuraavaksi kai olisi syytä kysyä kotimaisten toimittajiemme etiikan perään. Tietoinen vedättäminen ei ainakaan paranna mielikuvaa valtamediasta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Joitakin trolleja saa palstalla kuitenkin olla jopa ylläpidon tietäen.

Viittaan tapaukseen Arvo Kuusela, joka muutama vuosi sitten kirjoitteli virallista propagandaa useita kertoja päivässä palstalle. Tästä Kuuselasta oli tehty ylläpidolle useita ilmiantoja, koska hän esiintyi erään italialaisen näyttelijän kuvalla ja mitä ilmeisemmin väärällä nimelläkin.

Yli kolme kuukautta siitä kun ensimmäiset ilmoitukset Kuuselasta oli tehty palstan ylläpitäjille, eräs blogisti teki aiheesta blogikirjoituksen ja vasta sitten ylläpito puuttui tapaukseen.

Pian tämän jälkeen palstalle tuli eräs henkilö kirjoittelemaan, jonka kirjoitusasu ja jutut olivat niin yhteneväisiä Kuuselan kanssa, että useampikin kirjoittaja esitti julkisen epäilyn tämän kirjoittajan olevan samainen Arvo Kuusela. Eli ilmeisesti palstalla saa olla trolleja, kunhan ne ovat virallisen totuuden äänitorvina.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mielenkiintoista.
Mutta miten tämä liittyy blogin aiheeseen?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Eikös aiheena ollut trollit, trolli?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset