Trollit saivat sitten kenkää

Venäläisen Eho Moskvyn toimittaja Artem Filatov arvioi eilen Ylen A-studiossa, että Pietarin trollitehtaassa ei ole erillistä osastoa Suomea varten. Syynä on se, että kielemme on harvinainen ja vaikea toisin kuin englanti, jolla Pietarin trollit maailman verkkopalveluissa toimivat.

”Miten panetella presidentti Niinistöä varsinkin, kun pitää ensin selvittää, onko hän Niinisto vai Niinistö. Suomea tuntevia asiantuntijoita ei ole helppoa löytää. Siksi vaikuttaa siltä, että pääpaino on Suomessa asuvissa venäjämielisissä aktivisteissa ”, Filatov kuvaili.

Tämä Putinin hallinnosta vähemmän riippuvaisen tiedotusvälineen näkemys tukee myös Uuden Suomen kokemusta siitä, että Suomessa Kremlin ilosanomaa levittävät pääasiassa suomalaiset suomenkieliset Kreml-uskovaiset.

Jotkut heistä toimivat omilla nimillään, eli eivät sanan varsinaisessa merkityksessä trollaa.  Jotkut rakentelevat nimimerkkivirityksiä ja änkeävät väärillä identiteeteillä keskusteluihin pilaten niitä, eli trollaavat. Voi Kremlin liepeiltä tulla toimintaan myös rahaa, mikä tekisi siitä jo hyvin ammattimaista trollaamista.

Meillä Puheenvuorossa trollaustoiminta tunnistetaan nykyisin ymmärtääkseni aika hyvin. Tottahan eilisen A-studionkin jälkeen pari yrittäjää tänne ilmaantui. Kenkää tuli.

Olemme hieman muuttaneet linjaustamme, ja enää emme päästä Facebookistakaan keskustelijoita palveluumme suoraan. Rakennamme tunnistusprosessia, jossa kaikilla on mahdollisuus päästä jatkossakin kommentoimaan ilman ennakkotarkastusta niin, että henkilön tunnistus on tehty tätä ennen kerran.

Blogin voi yhä perustaa Facebookin kautta, mutta näkyvyyttä sille saa vasta toimituksen tekemän tunnistamisen jälkeen.

Tämä kaikki liittyy verkkokulttuurin muutokseen. Kun vuonna 2012 päätimme sallia keskustelun Facebookista tuleville suoraan, se ei vielä vilissyt feikkiprofiileja.

Uuden linjauksen tarkoituksena on turvata Uuden Suomen bloggaajille hyvä keskusteluympäristö samalla, kun uusia bloggaajia ja keskustelijoita tunnistetaan päivittäin. Elävyys ei katoa, vaan päinvastoin uskon, että lisääntyy.

Aiomme jatkossakin olla se paikka, jossa eri yhteiskunnalliset mielipiteet Suomessa kohtaavat aidosti. Samalla autamme bloggaajiamme hyvien tekstien levittämisessä noin 40 000 Facebook-seuraajallemme ja yli 30 000 Twitter-seuraajallemme.

Lämmitti muuten mieltä, kun vihjaisin uudesta linjauksesta oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps.) hänen Puheenvuoron blogissaan viikko sitten ja tämä verkkokansaa lähellä pysyttelevä ministeri vastasi näin:

”Moi. Kiitos tästä tiedosta. Hyvä suuntaus.”

 

Markku Huusko

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu