Markku Huusko

Tässäkö Erkki Liikasen seuraaja?

  • Olli Rehn on jättämässä politiikan. Hän hakee Suomen Pankkiin töihin.
    Olli Rehn on jättämässä politiikan. Hän hakee Suomen Pankkiin töihin.
  • Suvi-Anne Siimes haluaa myös Suomen Pankkiin.
    Suvi-Anne Siimes haluaa myös Suomen Pankkiin.

Suomen Pankin pääjohtajaruletti pyörähti tänään toden teolla käyntiin, kun julkisuuteen tuli tieto, että työeläkevakuuttajien Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja keskustalainen elinkeinoministeri Olli Rehn haluavat pankin johtokuntaan.

Toki hakijoita on myös muita, koviakin, mutta nämä kaksi ovat todella raskaan sarjan tarjokkaita tekemistensä ja yhteiskunnallisen toimintansa kautta.

Siimes oli politiikkaa tehdessään kansanedustaja, vasemmistoliiton puoluejohtaja ja kahden hallituksen ministeri. Rehn on nyt sekä ministeri että kansanedustaja ja sen lisäksi hän on entinen europarlamentaarikko ja EU-komissaari. Paljon muutakin yhteiskunnallista vaikuttamista kummankin cv:stä löytyy.

Olli Rehn on taloustieteestä väitellyt Oxfordin tohtori ja Suvi-Anne Siimes ekonomistitaustainen lisensiaatti. Koulutustausta on kummankin osalta siis myös kunnossa.

Paikkoja on Suomen Pankissa jaossa lähitulevaisuudessa kolmesta kaksi, kun Pentti Hakkarainen jää pois alkuvuodesta 2017 ja Seppo Honkapohja saman vuoden lopulla. Kolmaskin eli varsinaisen keulahenkilön paikka on auki kesällä 2018, kun Erkki Liikasen vuonna 2004 alkanut pitkä pääjohtajakausi päättyy.

Liikanen saanee näppinsä peliin vielä kahta johtokuntapaikkaa täytettäessä, minkä uskotaan heikentävän muuten hyvinkin pätevänä pidetyn valtiovarainministeriön ylijohtajan Pentti Pikkaraisen mahdollisuuksia suhteessa Siimekseen ja Rehniin.

Johtokunnan jäsenyyspyrkimys lienee vain alkusoittoa, kun sekä Siimes että Rehn tähdännevät lopulta Liikaseksi Liikasen paikalle. Se on suomalaisessa poliitikassa vaikuttaneelle edelleen se vihrein oksa, jolle istahtaa.

Nimittäjänä johtokuntaan toimii eduskunnan pankkivaltuusto, jossa keskustalla on kolme paikkaa, perussuomalaisilla, kokoomuksella ja SDP:llä kullakin kaksi paikkaa.

Johtokunnan rivijäsenyyden tapauksessa Rehnin paikkaa pidetään pässinlihana. Siimeksen kerroin on vähän suurempi, kun kaikkien hakijoiden nimetkään eivät ole olleet esillä.

Johtokunnan puheenjohtajan eli pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti pankkivaltuuston esityksestä. Asiantuntijapiireissä vaakakupin uskotaan lopulta kallistuvan Olli Rehnin suuntaan.

Suomen Pankin pääjohtajan työ on jatkuvaa pyörimistä Euroopan rahamaailman kirkkaimmissa saleissa ilman poliitikkoihin, ja varsinkin ministereihin kohdistuvaa jatkuvaa julkista painetta ja pelkoa pätkätyön äkillisestä loppumisesta. Suomessa tuon roolin suorittaja on viime aikoina näyttäytynyt koko kansalle tv:ssä sormi pystyssä, kun tuottavuus taloudessa laahaa ja talouskasvu tökkii.

Palkka tässä Suomen Pankin eliittityössä on huima: yli 20 000 euroa kuussa. Johtokunnan rivijäsenenäkin tosin pääsee jo pitkälle yli 15 000 euroon, eli tavallisen kansan näkökulmasta käsittämättömiin ansioihin.

Ihan vertailun vuoksi: tasavallan presidentti Sauli Niinistön saama veroton korvaus vuodessa on hänen oman pudotusratkaisunsa jälkeen 126 000 euroa vuodessa, noin kymppitonni kuussa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Siimeksen näytöt ovat velkojen lahjoittamisesta riittävät.

Käyttäjän TimoHeikkila kuva
Timo Heikkilä

Niinistön liksa on lisäksi verovapaa. Pärjää siten melkein kauppatieteiden maisteri Olli Sarekoskelle, uuden rahapeliyhtiön toimitusjohtajalle. (1.1.2017 alkaen). Muttei sentään, - palkat tehtävän vaativuuden mukaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tasavallan presidentin palkkio on tosiaan verovapaa. Käytin tekstissä vähän epämääräisempää sanaa veroton.

Tuo manitsemasi rahapeliyhtiön toimitusjohtajan (kok.) palkka on kyllä valtava.

Talouselämän jutusta: Olli Sarekoski on tyytyväinen 32 000 euron kuukausipalkkaansa. "Minusta palkka on hyvä. Valtio-omistajan linjauksen mukaisesti tulokseen sidottu bonus voi olla enintään 40 prosenttia vuosipalkastani. Eläkeikä on lakisääteinen ja irtisanomisaika kuusi kuukautta", mutkattoman oloinen johtaja luettelee työsuhteensa ehtoja.

http://www.talouselama.fi/uutiset/veikkauksen-sare...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Veikkaus myy unelmia (miljoonista) joten palkankin tulee olla unelma.

Juha Hämäläinen

Ihmettelen suuresti, että näitä kekkuloita pitää vielä valita, johonkin työhön jonka EKP on nielaissut vuonna 2014!

"Die deutschen Abgeordneten haben ein weiteres Stück deutscher Souveränität der Bankenaufsicht der EZB übertragen. Die Bundesbank ist damit in weiten Teilen überflüssig geworden. Es würde reichen, Jens Weidmann mit einem Laptop und Handy auszustatten."

Saksassa on siis jo vuonna 2014 todettu edellä olevan tekstin mukaan, että Saksan keskuspankin toimintaan riittää, kun johtaja Jens Weidmann varustetaan läppärillä ja puhelimella .............

No Suomi on perinteisesti hoitanut Arkadianmäen ongelmajätteet johonkin huuhaavirkaan ja kansalta on leikattu lahkeita ja lounaita näiden lumiukkojen säilytyksen takia!

Juha Hämäläinen

Jatketaan hieman lainaustani:

"Saksan keskuspankin henkilökunta yritti loppuun asti vaikuttaa paikkaansa pankkivalvonnassa, koska suuri osa sen työntekijöistä tekee juuri pankkivalvontaa. Parlamentti teki kompromissin jolla keskuspankin valvojat työskentelevät BaFin:ille jos se tarvitsee apua. BaFin taas tekee töitä EKP:lle eli Saksan keskuspankista tuli periaatteessa EKP:n ali-ali-urakoitsija ja onko avulle tarvetta on kyseenalaista.

Nämä uudet järjestelyt johtavat Saksan keskuspankin alas ajoon, jossa tuhannet työntekijät joutuvat etsimään uuden työn tai siirretään eläkkeelle. Jatkossa keskuspankki tarvitsee yhden miehen toimiston, koska kaikki komennot tulee EKP:ltä, joka tekee myös kaiken työn.

Tämän pankki-unioni päätöksen seurauksena Eulla on yksi keskitetty „pankki hallitus“, joka päättää rahapolitiikasta myös Lontoossa toimiva European Banking Authority (EBA) kuuluu tähän EKPn päätösten alle. Näin myös Britannia on riippuvainen EKP:stä."

JA KOROSTETAAN SAKSALAISTA KÄSITYSTÄ ASIASTA: "Jatkossa keskuspankki tarvitsee yhden miehen toimiston, koska kaikki komennot tulee EKP:ltä, joka tekee myös kaiken työn."

Alkuasukasmurteella sama meni JO vuonna 2104 :

"Denn die Deutsche Bundesbank kann per sofort aufgehoben werden bis auf eine Person. Die Unabhängigkeit der Bundesbank ist seit Arbeitsaufnahme der EZB auf eine Person beschränkt, auf die des Präsidenten. Der Rest der Bundesbank ist seitdem vom Bundesfinanzministerium weisungsabhängiges Unternehmen in spezieller Rechtsform, einschließlich des Vorstandes mit Ausnahme des Präsidenten. Er braucht nur noch ein kleines Büro irgendwo in Frankfurt am Main, er könnte auch in Anklam, Vorpommern, oder in Bautzen sitzen. Der Bundesbankpräsident braucht nur noch Telefon- und Internetanschlüsse."

Mutta Suomi kohtelee hyviä veliä hyvän veljen arvomukaisesti. Amen

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Olli Rehn tuntee varmaan kansainvälisen politiikan kiemurat hyvin, mutta energiapolitiikassa ja sähkön tuotannossa hän tulisi liian kalliiksi valtion takuuhinta tukipolitiikan kannattajana.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Rehn menetti uskottavuuttaan ehdottomalla valtion mukaantuloa Guggenheimin jo kertaalleen tuomittuun hankkeeseen. Samalla kun köyhiltä kiristetään on valtiolla varaa noihin hankkeisiin. Onneksi Soini oli mies paikallaan ja piti (vaali)lupauksensa ja tulee jatkossakin estämään valtion rahojen holtittoman käyttämisen.

Rehnin kokonaisharkinta petti. Jos museo ei pärjää Berliinissä jonne saapuu moninkertainen määrä turisteja vuodessa on jo riittävä osoitus siitä, että meidän kannattaa kansakuntana keskittyä siihen mitä osataan eikä lähteä mukaan ottamaan toisten puolesta riskiä.

Myöskään Siimes ei nauti luottamusta. Kuten Aimo jo edellä muistutti niin yksi suomen taloushistorian synkimmistä sivuista kirjoitettiin kun siimes kauppasi pk-yrittäjien velat alihintaan norjalaisille. Ei siitä sen enempää, mutta harkintakyky myös heikoksi osoitettu.

Toivottavasti näistä kumpaakaan ei valita. Ai niin, miksi Suomen Pankki ja sen ylipalkattu henkilökunta on vielä olemassa?

Voisiko joku valaista asiaan perehtymätöntä.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Pohdinkin tuossa ennen budjettiriiheä, että minkä ihmeen vuoksi se Rehn alkaa sekoilemaan 40 miljoonan euron Guggenheim-rahoituksien kanssa, vaikka tietää saavansa lunta tupaan. Soinillehan siinä vain palvelusta tehtiin. Tuossa vaiheessa sillä ei ollut hänelle itselleen enää niin väliä, koska toinen pesti oli jo nurkan takana.. poliittiset virkanimitykset ovat sellaisia. Pääsi suosionsa menettänyt Timppa sitten jyrähtämään, että ei lanttiakaan heru ja kansa hurraa.

Minusta tuo valtion budjettiteatteri oli muutenkin melko väsynyttä. Jäin vähän sellainen maku suuhun, että päivähoitomaksujen korotuksia ei koskaan edes suunniteltu. Ne nostettiin esiin vain sen takia, että jostain voitaisiin luopua ja puhua molemminpuolisesta joustosta. Pahinta kuraa kuitenkin oli tuo keskustan ja kokoomuksen Guggenheim-esitys, joka nostettiin esiin aivan viime metreillä.

Kannatuksensa menettäneet perussuomalaiset muka jämerästi torppasi sen. Lehdet kirjoittavat ministerin jyrähtäneen, että Guggenheim Helsingille ei heru lanttiakaan. Siinäpä vasta jämerä kaveri, suomalaiset tuumasivat innostuneena. Piti se jämerä kaveri sanansa ja päänsä. Toisaalta ei kai tuo nyt ole mikään ihmekään, kun hän on itse ollut mukana päättämässä näistä asioista jo yli vuoden ajan. Onkohan joku oikeasti muka niin pohjattoman hölmö, että kuvittelee seuraavan vuoden budjetin syntyvän pari tuntia kestävässä budjettiriihessä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Päätoimittaja muistanee alun perin Ville Kauppisen koosteen (tässä copy-paste) Rehnin talouskomissaarin kyvyistä omissa leipälajeissaan "raha- ja talouspolitiikka":
http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/178767-...

Olisiko paikallaan hieman kriittisempää journalismia, kun asia on näinkin vakava?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Varapuhemies Mauri Pekkarisen (kesk.) sormien tiedetään syyhyvän jo takaisin tuttuun valtaministeriöön, TEM:iin, joka myös tuulimyllyministeriönä tunnetaan."

http://m.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/kommentt...

Epäileekö Pekkarinen että "perheen" edut syöttötariffin syönnissä loppuvat jos ei hän itse valvo tukipolitiikkaa "tuulimyllyministeriössä".

Rehn valvoi vakuuttavasti tuensaajien etuja erilaisilla valheilla, ei kesken 12 vuoden rahan haaskaamisen aikana sääntöjä voida muuttaa, näin Olli Rehn kirjoitti Maaseudun Tulevaisuudessa: "Perustuslain omaisuuden suojaa ja elinkeinovapautta koskevien säännösten perusteella tavoitehintaa ei ole mahdollista jälkikäteen alentaa jo toteutuneille tai toteutumassa oleville hankkeille. Emme siis lähde eräiden muiden maiden tielle, jossa ehtoja venkslataan takautuvasti."

Perustuslaki ei tukipolitiikkaa suojele, tuki voidaan poistaa poliittisella päätöksellä. Omaisuuden suoja voi koskea ainoastaan poistojen jälkeistä hankinta-arvoa. Ei siis tuottoja.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Viime vaalikaudella kritisoitiin, että vuoden 2011 vaalien jälkeen muodostettu hallitus oli henkilötasolla muuttunut melkoisesti vaalikauden lopussa.

Nyt näyttää, että sama ilmiö jatkuu tässäkin nykyisessä hallituksessa.
O Rehnin nimitystä on vaikea kiertää, sillä on hakijoukosta yksi ansiotuneimmista.

Nyt on jo vaihtunut valtiovarainministeri, sosiaali- ja terveysministeri ja Eurooppa- ja kehitysministeri sekä sisäministeri. Ja jatkoa seuraa elinkeinoministerin kohdalla ja ensi vuonna peruspalvelumnisterin kohdalla. Eikä se tuohon jää, vaikka runsas vuosi on kulunut eduskuntavaleista.

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Nämä turhat marionettivirat voisi lopettaa hyvin tehtävien mukana, jotka hävisivät kun Suomen markka lopetettiin tarpeettomana. Asiaan voidaan palata kun euro hajoaa omaan mahdottomuuteensa mutta sukupolven se ilmeisesti kestää korjata emämokat.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Turhasta en tiedä, mutta kyllä noista Suomen Pankin johtokuntatöistä, joissa ei tasapainoinen asiantuntijahenkilö voi ymmärtääkseni kovin kauheasti tyriä, hämmentävän paljon maksetaan. Tosin niin kuin tuolla yksi kommentoija muistutti, uuden kotimaisen rahapeliyhtiön toimitusjohtajalle maksetaan vielä yli kymppitonni enemmän. Minusta olisi hyvä keskustella siitä, että josko näitä yhteiskunnallisten vihreiden oksien korvauksia voisi kohtuullistaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vai onko asia sovittu Sipilän ja Rehnin kesken ennen hallitusneuvotteluja tyylin. "Jos tulet mukaan hallitukseen, niin ei tarvitse koko kautta istua, katsotaan sinulle joku hyvä työ. Ai niin Suomen Pankista avautuukin sopivasti tehtäviä haettavaksi." ;-)

Siellä taitaa olla sopivasti Keskustan väkeä valitsemassa Suomen Pankkiin hakijoista sopivaa väkeä. Eivät he tietenkään tee poliittisia nimityksiä, ainakaan omasta mielestään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset