Markku Huusko

Siksi Antti Rinne muikisteli

  • Vasemmalla Antti Lindtman listojen julkitulon jälkeen. Etualalla Johanna Ojala-Niemelä ja Antti Rinne. Kuva: Petteri Paalasmaa
    Vasemmalla Antti Lindtman listojen julkitulon jälkeen. Etualalla Johanna Ojala-Niemelä ja Antti Rinne. Kuva: Petteri Paalasmaa

Antti Rinne ilmoittautuu äärimmäisen suurella todennäköisyydellä halukkaaksi jatkaa puoluejohdossa, kun SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu ensi viikolla. Näin arvioivat jututtamani vaikutusvaltaiset demarit.

Onnistuuko Rinne ilmeisessä tavoitteessaan, siitä päättää demareiden puoluekokous muutaman kuukauden kuluttua ensi helmikuussa. SDP:ssä valitaan puheenjohtaja kolmeksi vuodeksi kerrallaan.

Peli SDP:n kulisseissa on ollut tänä syksynä kovaa. Jutta Urpilaisen puheenjohtajan paikalta keväällä 2014 taklanneen Rinteen johtajuus on kyseenalaistettu vahvasti. Tyytymättömyyttä oli ollut kannatuksen heikkoon kehitykseen ja Rinteen esiintymistaitoihin.

Viime lokakuussa joukko SDP:n piirijohtajia kokosi Suomen Kuvalehden mukaan delegaation, joka kävi sanomassa Rinteelle, että kenttä on tyytymätön puoluejohtajaan. Näihin aikoihin alkoivat eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mahdollisuudet nousta SDP:n johtoon näyttää erinomaisilta.

Konkaripoliitikko Eero Heinäluoman poliittisten siipien suojassa kasvanutta Lindtmania oli ehditty jo vuosia pitää SDP:n perintöprinssinä. Hän oli nuhteeton nuori mies, palkansaajaväen suosikkipoika.

Nyt oli tullut aika nousta suuriin saappaisiin.

Lokakuun lopussa puolueessa kuitenkin leimahti, kun Antti Lindtmanin kerrottiin viestittäneen nimilistoillaan eduskunnan puhemiehille, keiden demareiden hän toivoi saavan puheenvuoron kyselytunnilla. Lindtman joutui katuvaisena kameroiden eteen ja Rinne pääsi puolestaan muikistelemaan, että ”tekevälle sattuu”.

Sylttytehdasta arvuutellaan yhä, eli tahoa, joka listat SDP:n sisältä halusi julkisuuteen. Niin tai näin, Lindtmanin asemaa horjuttanut julkisuus sopi Rinteelle kuin nakutettu. Hyvin todennäköisesti jo haastamaan lähdössä ollut pääkilpailija horjahti.

Lokakuussa kävi myös niin, että SDP:n kannatus nousi gallupeissa ohi keskustan, mikä vahvisti oleellisesti puoluejohtajan uskottavuutta.

Nyt SDP:n leirissä spekuloidaan jopa sillä, että Antti Lindtmanin eduskuntaryhmän puheenjohtajuus olisi uhattuna ensi vuoden alussa.

Näistä syistä voi hyvin olla, että ensi viikolla Hyvinkään kokouksessa esiintyykin Rinteen taakse asiakysymyksissä vahvasti menevä Lindtman. Tämä turvaisi hänen taustansa ja varmistaisi jatkon eduskuntaryhmän johdossa.

Toinen hieman epätodennäköisempi vaihtoehto on, että Antti Lindtman lähtee haastamaan Rinnettä ryminällä ensi vuoden alussa. Se olisi todella kovien panosten koitos, jossa Lindtman panisi peliin koko poliittisen tulevaisuutensa.

Toisaalta on muistettava, että helmikuussa 2017 valittava SDP:n puheenjohtaja on puolueen pääministeriehdokas eduskuntavaaleissa 2019. Valtaherkkua olisi ehkä tarjolla siitä parhaasta päästä.

Poliittiset tähtikartat viittaavat tällä hetkellä siihen, että Antti Rinne on tuo puoluejohdossa jatkava henkilö ilman ainoatakaan vakavasti otettavaa haastajaa. Jos joku muu kuin Lindtman lähtee tässä tilanteessa haastamaan, hän tuskin on Rinteelle uhka.

Vuonna 2020 tilanne on demareissakin taas aivan uusi, ja silloin puheenjohtajapelissä voivat olla tosissaan nykyisistä kansanedustajista ainakin Sanna Marin ja Timo Harakka – ja totta kai myös Antti Lindtman.

Tosin mahdollista pääministeriä heistäkään ei kukaan lähtisi haastamaan. Käytännössä SDP:ssä saatetaan hyvinkin päättää helmikuussa 2017 puolueen puheenjohtajasta seuraavaksi kuudeksi vuodeksi.

 

Edit 11.11. 22:57 SDP:n tuleva puoluevaltuuston kokous on Hyvinkäällä ja puoluekokous Lahdessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mainingit taitavat käydä korkeina ainakin suurimmissa eduskuntapuolueissa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näin on. Rauhallisinta taitaa olla juuri nyt kokoomuksessa, jonka puolueväki tosin juuri muutama kuukausi sitten heitti Alexander Stubbin pois vetäjän paikalta.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/197041-juuri-nyt-...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ylen tämän päivän jutusta: Kysymykseen “Haluatteko, että Antti Rinne jatkaa SDP:n puheenjohtajana helmikuun puoluekokouksen jälkeen?” vastanneista niukka enemmistö ( 57%) antoi tukensa Rinteen jatkolle.

Enemmistö kyselyyn vastanneista valtuutetuista (64%) toivoo Rinteelle haastajaa.

http://yle.fi/uutiset/3-9286689

Toisesta Ylen jutusta: Omasta mahdollisesta ehdokkuudestaan Lindtman oli hyvin niukkasanainen. Hän viittasi vain siihen, että seuraava uutinen asiasta kuullaan viikon kuluttua, kun Antti Rinne ilmoittaa puoluevaltuuston kokouksessa omista jatkosuunnitelmistaan.

http://yle.fi/uutiset/3-9287880

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Olen huono veikkaamaan, kun katsoo miten olen menestynyt Veikkauksen peleissä. Sekä just käydyssä Trump kamppailussa. Mutta kokeillaan.

Lindtmannin Antilla on maisterisluvut kesken ja tulevaisuutta ajatellen tohtoriksikin varmaan halajaa. Ehkä Antti ei ole lukemisnopeudessaan Väyrysen Paten luokkaa. Ja kun on vielä tuo Vantaan kaupungin valtuustossa toimiminen. Niin aika alkaa nykyään olla kortilla. Nuori mies ehtii vielä
tulevaisuudessa toimia demarien kärkinimenä korkeissakin tehtävissä.
Varapuheenjohtajuus ja eduskuntaryhmän vetäminen saanee jatkoa.
Joten toinen Antti pysynee johtopallilla suomalaisen valkoisen työmiehen kannatuksen siivittämänä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

SDP:ssä, kuten monissa muissakin puolueissa, on ennenkin nähty ikuisia lupauksia. Esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtajana pitkään toiminut Jouni Backman olisi ehkä toivonut itselleen vielä korkeampaa asemaa puolueessa. Tosin hänellä oli vaikeaa myös äänestäjien kanssa, sillä hän putosi eduskunnasta ensin 2007 ja sitten 2015.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Timo Harakka on osoittanut EU-aiheisilla kirjoillaan oppineensa puhumaan Rahasta isänmaan synonyyminä. Ei turha uudestisyntyminen teatteritaiteen maisterilta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tosin mahdollista pääministeriä heistäkään ei kukaan lähtisi haastamaan. Käytännössä SDP:ssä saatetaan hyvinkin päättää helmikuussa 2017 puolueen puheenjohtajasta seuraavaksi kuudeksi vuodeksi."

Rinne ei toki ole mikään paras mahdollinen, mutta eivätpä nuo perintöprinssikokelaatkaan mitään Trump- maisia populisteja ja kansanvillitsijöitä ole.

Parempi että Suomen demarit unohtavat populismin, kun eivät sitä lajia osaa ja hallitse ja menevät eteenpäin samalla virkamiesmäisellä otteella kuin tähänkin asti. Se vaalitulos sitten tulee mikä tulee.

Jos demareilla olisi käytössä joku sopiva kansanvillitsijätyyppi, niin toki sitäkin voisi yrittää. Harakkakaan ei kuitenkaan taida olla ihan sellainen.

Kokoomus yritti villitä kansaa Stubilla, mutta pieleen meni sekin. Ei Suomessa taida olla "Trumppeja" muissakaan puolueissa, tätä persujen Soinia lukuunottamatta ja Soinikin taitaa olla jo saanut maistella ihan oikeaa valtaa ja alkaa jo saada siitä tarpeekseen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ongelma on juuri tuo, mitä Huusko kuvaa. Jos Rinnettä ei vaihdeta nyt, onko siihen edellytyksiä seuraavan kauden päättyessäkään? Rinne ei ulosanniltaan tähti ole, mutta hallitsee asiat. Hän on varma mutta harmaa valinta, mutta mihin SDP kansanvillitsijää tarvitsee?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse uskon, että Rinne jatkaa, ainakin kehoitan tytärtäni, joka tuohon puoluekokoukseen osallistuu, toimimaan näin vaaikka en siinä onnistuisikaan. 2020 kokouksessa näillä näkymillä ehdokkaani olisi Ville Skinnari, edesmenneen Joukon poika. Skinnari on ennen eduskuntaan tuloa tehnyt mittavan kv. uran politiikan ulkopuolella, mm.Japanissa. Toivoisin poliittisten "broilerien" joita jokaisessa puolueissa on, heidän aikansa vihdoinkin olevan ohitse. Sanna Marin kyllä kelpaisi myös.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

USA:n jännittävien ja tärkeiden presidentinvaalien juuri vastikään ratkettua Donald Trumpin voittoon tuntuu SDP:n seuraavasta puheenjohtajasta ja Antti Rinteestä puhuminen kovin jonninjoutavalta, vaikka näin ei tietenkään ole asia.

Suomi on kuitenkin pieni maa, jossa yleensä seurataan ja käsitellään vain yhtä asiaa kerrallaan. Vielä hetken Donald Trumpin muikistelua.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ehkä kirjoituksen ajoitus ei tosiaan mennyt ihan nappiin. :) Kyse on kuitenkin Suomen mahdollisesti tulevasta pääministeristä ja kovasta poliittisesta pelistä tähän liittyen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Rinnettä ei helpolla ulos kanneta. Tottunut peluuttamaan ihmisiä toisiaan vastaan jo ay-liikkeessä. Kahmii valtaa ja henkilökohtaista omaisuutta röyhkeästi. Hänet saattaa kuitenkin pettää tehtävän vaatima läpinäkyvyys. Ay-liike on suljettu piiri, jossa jokaiselle silmäätekevälle on annettu jotain. Se on myös jäsenistön ja julkisen valvonnan ulkopuolella. Toisin kuin nykyinen tehtävä. Siis julkisen valvonnan osalta. Jäsenistö on sdp:ssa tietenkin myös suljettu ulos puoleen asioista samanlaisella järjestökikkailulla, kuin ay-liikkeessä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kysymys siitä, miksi demareiden kannatus on ollut kasvussa ei liity varmasti pätkänkään vertaa puolueen saavutuksiin johtavana oppositiopuolueena, vaan ikavä kyllä syy löytyy istuvan hallituksen tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.

Mitä ilmeisimmin demarit ovat pääministeripuolueena seuraavassa hallituksessa jatkaen tällöin tölkinpotkintaa siitä, mihin se nykyhallitukselta jäi.

Suomi uudistuu 2000-vuosituhannelle globaalimaailmaan vain ja ainoastaan ulkoisen pakon sanelemana aikanaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomi uudistuu 2000-vuosituhannelle globaalimaailmaan vain ja ainoastaan ulkoisen pakon sanelemana aikanaan."

Joko niin, tai sitten Suomessa yleinen mielipide ja ennenkaikkea AY- väki poistuu vanhasta kuplastaan, herää todellisuuteen ja siirtyy nykyaikaan. Se tarkoittaa vain parempia kiky- sopimuksia, ei senkummempaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Joidenkin arvelujen mukaan demareiden kannatus pitäisi olla nykyisissä oloissa ainakin 25 prosenttia. Tässä lyhyt katsaus SDP:n kannatushistoriaan: http://sdp.fi/fi/blog/sdpn-historia/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset