Markku Huusko

Kokoomuksen turha toivo?

  • Kuntavaaleissa 2012 Jan Vapaavuori oli koko maan ääniharava. Petteri Paalasmaan kuva tältä vuodelta.
    Kuntavaaleissa 2012 Jan Vapaavuori oli koko maan ääniharava. Petteri Paalasmaan kuva tältä vuodelta.

Miltä kuulostaisi kilpailuasetelma Jan Vapaavuori (kok.) vs. Anni Sinnemäki (vihr.) vs. Eero Heinäluoma (sd.)?

Tällainen voisi olla edessä ensi kevään kuntavaaleissa, ja samalla Helsingin ensimmäisissä pormestarivaalissa, politiikan kulisseissa puhutaan.

Pormestari on jatkossa Helsingin ykköskasvo, ja hän korvaa nykyisen virkasuhteisen kaupunginjohtajan. Pormestarin valitsee uusi kaupunginvaltuusto keskuudestaan. Valituksi tullee vaaleissa suurimman puolueen jo ennen kuntavaaleja ehdokkaakseen nimeämä henkilö.

Helsingin nykyisen valtuuston suurin puolue on kokoomus, toiseksi suurin vihreät ja näiden jälkeen selkeä kolmonen SDP.

Käytännössä vain näillä kolmella on mahdollisuus saada kaupungin näkyvimmälle paikalle oma henkilönsä.

Kokoomuksessa elätellään yhä toiveita, että se saisi ehdolle Luxemburgiin pankkitöihin lähteneen Jan Vapaavuoren, vaikka hän on näitä toiveita toppuutellutkin.

Vapaavuori on tunnettu kasvo, jonka uskottaisiin saavan porvariäänestäjät liikkeelle niin, että kokoomus säilyttäisi Helsingin kaupunkipolitiikassa johtoasemansa, joka on huhtikuun 2017 vaaleissa historiallisesti uhattuna.

Vuonna 2012 kokoomus sai vain noin 13 000 ääntä enemmän kuin vihreät, ja puolueen – ja koko Helsingin – johtava ääniharava oli Vapaavuori lähes 8 000 äänellään. Hän sai koko maan parhaan äänisaalin.

Nyt vihreät on valtakunnallisesti gallupnosteessa, mikä tekee siitä todellisen pelotteen kokoomuslaisille. Viimeksi Helsingin toiseksi eniten ääniä kerännyt Osmo Soininvaara on jo listoilla ja ehdokkaiden joukosta löytyvät näkyvät kansanedustajat Emma Kari, Outi Alanko-Kahiluoto ja Ozan Yanar.

Kokoomuksen ehdokkaiden listakärki ei ole ainakaan vielä aivan yhtä kova. Kansanedustaja Juhana Vartiainen ja Wille Rydman ovat siellä tunnetuimmat nimet, joiden lisäksi esimerkiksi entinen kansanedustaja Arja Karhuvaara haluaa jatkaa kaupungin päättäjänä.

SDP:n listan kärjestä löytyvät kansanedustajat Eero Heinäluoma, Tuula Haatainen ja Nasima Razmyar. Myös viime vaaleissa hyvin ääniä vetänyt presidentti Tarja Halosen puoliso Pentti Arajärvi haluaa jatkaa.

Pormestarimallin mukaisesti myös apulaiskaupunginjohtajat korvataan apulaispormestareilla. Näin vihreiden apulaiskaupunginjohtajat Anni Sinnemäki ja Pekka Sauri joutuvat pohtimaan ehdokkuuttaan kuntavaaleissa, koska vain sitä kautta voi pitää itsensä parrasvaloissa Helsingissä.

On mahdollista, että vihreät lähtevät kuntavaaleihin kahden pormestariehdokkaan kärjellä, mutta jos lähtevät yhdellä, se olisi veikkailujen mukaan Sinnemäki. Jos he lähtisivät kahdella tai enemmällä kärkiehdokkaalla, se vaikuttaisi muidenkin puolueiden taktisiin ratkaisuihin.

Mutta, mutta, lähteekö kokoomuksen Jan Vapaavuori ehdolle Helsingin johtoon? Entinen ministeri ja kansanedustaja on välillä vihjaillut haluistaan palata kotimaan politiikkaan ja tämä voisi olla se tapa olla taas ”pelipaikalla”, mitä termiä hän itse on käyttänyt.

Tosiasiassa Vapaavuori on kokoomuslaisille samaan tapaan arvoituksellinen kuin tasavallan presidentti Sauli Niinistö tulevien presidentinvaalien suhteen. Lähetystöjä ei kannata kuulemma ovelle lähettää vastausta ronkumaan.

Eri puolueiden leireissä analysoidaan myös epätodennäköisempiä nimiä, jotka voisivat muuttaa koko pormestaripelin kuvion. Tällaisina on mainittu vihreiden Pekka Haavisto ja SDP:n kohdalla Tarja Halonen.

Helsingin vaaliteemoista kukaan ei vielä tiedä, mutta varmaa on, että ainakin joku mainitsee ensi keväänä sanan Guggenheim. Siitä riippumatta, mitä sen kohtalosta ensi viikolla valtuustossa päätetään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän raimoilaskivi kuva
Raimo Ilaskivi

Mielenkiintoista pohdintaa. Mutta ei se nimi Guggenheim ihan pelkästään huhtikuussa esiin tule vaikka juuri silloinkin - pohjat rakennetaan ensi keskiviikkona jolloin nähdään, merkitseekö mediassa näkyvä suuri kansalaismielipiden valtuustossa asian ratkaisuun vaiko ei. Jokainen voi harkita, miten!!!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos kommentista, ylipormestari Ilaskivi. Guggenheimin kohdalla on aika mielenkiintoista, että hanketta kannattavat kaupunginvaltuutetut näyttävät jättävän suosiolla ilmatilan vastustajille. Esimerkiksi kokoomuksessa ääntä ovat pitäneet vastustavan puolen Rydman ja Koulumies, kun kannattajaenemmistö on ollut melko vaitonaista, vaikka myös hankkeen puolesta on runsaasti hyviä argumentteja.

Mikko Toivonen

Kylläpä kuulostaa hirvittävältä. Onneksi toistaiseksi vain teoreettinen.

Tuosta joukosta pahimmat Helsingille ovat epäilemättä samasta syystä olleet Vapaavuori ja Sinnemäki.

Molemmat siitä syystä, että heidän vuoroillaan asioista päättävänä ei Helsingin ja valtakunnan yrittämisen ja työllistämisen kehittämisen pääongelmaa eli vuokra asuntopulaa ja järjellisiä hintoja ole haluttu ratkaista. Käytän ilmausta ole haluttu, koska tuo ylen tärkeä asia olisi helposti ja taloudellisesti voitu hoitaa ilman keksittyjä esteitä, jossa erityisesti Sinnemäki loistaa.

Edelleenkin tuo maamme yrityselämää ja sen joustavuuden eston päätekijää ei ole korjattu joten joku muu joutuu sen hoitamaan kuin Vapaavuori tai Sinnemäki.

Heinäsuovasta en osaa mitään sanoa kun ei ole muistissa mitään saavutusta tai estämistä.

Sille nostan hattua ja annan ääneni, joka sitoutuu valtaan päästyään 3 vuoden aikana tuotattamaan ainakin 40000 pienehköä (30-50 m2) halpaa vuokra asuntoa lähiö tai kaupunginosakokonaisuuksissa niin, että neliövuokra jää väliin 10-15€/m2 ja että jokainen noihin uusiin asuntoihin sisään otettava vuokralainen allekirjoittaa sopimuksen maksavansa koko vuokran itse ilman asuntotukia

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olet oikeassa, että todellinen keskustelunaihe Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla yleensä on asuminen. Täällä pitäisi olla paljon enemmän kohtuullisen vuokratason asuntoja.

Mutta on hyvin mahdollista, että esimerkiksi Guggenheim ja Länsimetro pyörivät keskustelussa etualalla myös kevään vaaleissa.

Matti Löfman

Tässä kolmiossa ei ele mitään erikoisa. Koska heissä ei ole mitään ,mikä eroittaisi heitä. Tarkoitan poliittisesti. Mutta jos näillä mennään ,niin Gugge tulee Helsinkiin ja muutakin hauskaa heille. Sellaista se on se leikki Norsunluutornissa :)

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Pormestarimalli on uusi ja hyvä tapa nousta valtakunnan kärkeen. Olemme lähestymässä mm Venäjän, Ruotsin, Ranskan ja muun demokraattisen hallinnon mallia.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Hyvin pienet ovat muilla mahdollisuudet saada se isoimman puolueen vakanssi kokoomukselta .
sen verran isompi se on ollut jo pidmmän aikaa Helsinkissä . terv tepivaari

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kokoomus on ollut Helsingin selkeästi johtava puolue 1980-luvulta lähtien. Ennen sotia SDP ja RKP olivat selvästi sitä suurempia.

Kaupunginjohtajan paikka kokoomuksella on ollut yhtäjaksoisesti vuodesta 1979, jolloin virkaan astui Raimo Ilaskivi.

Valtuuston paikkajako eri vuosikymmeninä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Helsingin_kaupunginv...

Helsingin kaupunginjohtajat 1922 lähtien: http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/kaupunki-ja-hall...

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Mieluummin kokoomus kuin vihreät. Estävät jo julkista liikennettä melkoisesti ratkaisuillaan. Taksi ovat osa sitä liikennettä. Olen kyllä sisimmässäni vihreä, enkä siksi hyväksy Malmin lentokentän tuhoamista. Sen ympäristöllä on vihreitä arvoja ja sen rakentaminen tulee kalliiksi. Samalla tuhotaan myös Euroopan merkittävä lentoasema. Muualla otetaan käyttöön pieniä lentoasemia. Viheralueita ollaan valmiit tuhoamaan kerrostalojen tieltä ja golfkenttien säilyttämisen hyväksi. Niinpä vihreät eivät saa ymmärtämystä ja ääniä ainakaan minulta tai mieheltäni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset