Markku Huusko

”Mamu-Suomessa” on entistä turvallisempaa

Vuosi 2016 oli pelottava monelle suomalaiselle ja Suomessa asuvalle ulkomaalaiselle. Asiamedia uutisoi lukuisista rikoksista: oli ryöstöjä, pahoinpitelyjä ja raiskauksia. Karmeita tapahtumia uhreilleen.

Vähemmän asialliset verkkosivustot löivät löylyä omalla pelottelutyylillään, ja sosiaalinen media oli pullollaan monenmoista törkyä kanssaihmisistä, etenkin maahanmuuttajista.  Edellisen vuoden lopulla ryöpsähtänyttä turvapaikanhakijoiden määrää pidettiin muukalaiskammoisissa porukoissa selityksenä kaikelle maailman pahuudelle. 

Jotkut poliitikot kalastelivat näistä vesistä itselleen kannatusta syyttelemällä ihmisryhmiä ja tulivat oikeudessa tuomituksi.

Mutta kuinka turvallista oli suomalaisilla kaduilla vuonna 2016? Varmasti väärään aikaan väärässä paikassa hyvinkin turvatonta, mutta poliisin kokoaman katuturvallisuusindeksin valossa kaikkiaan turvallisempaa kuin aiemmin 2000-luvulla.

Erityisesti katuturvallisuus on kohonnut kymmenessä vuodessa Kuopiossa, Lahdessa, Turussa, Oulussa ja Helsingissä. Kuopion katuturvallisuus kohosi peräti 27 prosenttia verrattuna kymmenen vuoden keskiarvoon. (Lue tästä tarkempaa tietoa Suomen katuturvallisuudesta)

Mutta entä se poikkeuksellisen suuri turvapaikanhakijamäärä, joka oli Suomessa viime vuonna odottamassa päätöstä, seurasiko siitä rikosten kokonaiskuvaan merkittävä muutos?

Ei seurannut. Itä-Suomen poliisin ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen sanoi Ylelle, että vuoden 2015 syksyllä käynnistynyt laajamittainen turvapaikanhakijoiden maahantulo ei ole juuri näkynyt rikostilastoissa. Tehdyistä yksittäisistä rikoksista ja häiriöistä suurin osa on tapahtunut hänen mukaansa vastaanottokeskusten sisäpuolella.

Katuturvallisuusindeksi lasketaan yleisellä paikalla tapahtuneiden ryöstöjen, pahoinpitelyjen, vahingontekojen sekä liikennejuopumusten painotetusta lukumäärästä ja suhteutetaan väestön määrään. 

Niinpä, ovat kriitikot huomanneet, siinä ei siis ole mukana seksuaalirikoksia.

Myös asiasta ensin uutisoinut Yle kertoo saaneensa palautetta juuri tästä asiasta ja se teki uuden jutun aiheesta. Siinä poliisi kertoi, että seksuaalinen ahdistelu tuli rikosnimikkeenä rikoslakiin 2014, minkä vuoksi indeksin vertailtavuuden säilyttämiseksi muutoksia sisältöön ei ole tehty.

Se äärimmäisen ikävä asia on totta, että seksuaalirikosten määrä kasvoi prosentuaalisesti merkittävästi viime vuonna. Niissä oli epäiltynä aiempaa selvästi useammin ulkomaan kansalainen, tosin myös uhriksi oli joutunut aiempaa useammin ulkomaalainen. (Rikosten määrästä 2016 tietoa täällä)

Mutta vaikuttaisiko tämä katuturvallisuusindeksiin? Ilmeisesti ei mainittavasti, sillä suurin osa raiskauksista tapahtuu tekijälle ja uhrille tutuissa sisätiloissa. Tuntemattoman hyökkääjän niin sanotut puskaraiskaukset ovat Suomessa hyvin harvinaisia, vaikka juuri nämä kammottavat tapaukset nousevat herkästi otsikoihin.

Myös poliisille ilmoitetut seksuaaliset ahdistelutapaukset ovat Suomessa yhä suhteellisen harvinaisia. Yhtään tapausta väheksymättä ilmoituksia tuli koko Suomessa viime vuonna runsaat 500, kun esimerkiksi pahoinpitelyrikoksia ilmoitettiin poliisille lähes 34 000.

Suomen kaduilla on edelleen tilastofaktan valossa turvallista, mikä ei tarkoita, että minne tahansa voisi mennä mihin aikaan tahansa. Tilastoihin eivät toisaalta yleensä päädy ne kaduilla tapahtuvat ahdistavatkin huutelut ja viheltelyt, joita etenkin naisten on iät ja ajat pitänyt sietää niin päivällä kuin illalla.

Katuturvallisuutta valvoo Suomessa poliisi, jonka tontille ilmaantui viime vuonna kutsumattomia vieraita kansalaisten turvallisuuden tunnetta hämmentämään. Onko niitä odineita ja muita joukkioita muuten enää edes olemassa?

Kun suomalaisten turvallisuudesta puhutaan, nostavat maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvat lähes poikkeuksetta Ruotsin esiin varoittavana esimerkkinä. Totta on, että Ruotsin suurimpien kaupunkien suurten vuokratalolähiöiden kaduilla on aika ajoin levotonta, kuten esimerkiksi Tukholman Rinkebyssä viime viikolla.

Ei ole kuitenkaan aivan sattumaa, että Helsingin seudulla vastaavalta mellakoinnilta on säästytty. Täällä on tietoisella omistus- ja vuokrataloasumisen sekoittamisella estetty ongelma-alueiden syntymistä. Ehkä maahanmuuttajien kotouttamisessa on Suomessa onnistuttu muutoinkin suhteellisen hyvin, vaikka puutteitakin on.

Helsingin Sanomien eilen esille nostamassa Meri-Rastilassa esimerkiksi on vuokra-asuntoja vain runsaat puolet (Tässä hyvää tutkimustietoa Meri-Rastilaan liittyen), kun Ruotsissa 1960- ja 1970-luvulla toteutetun miljoonaohjelman synnyttämissä jättilähiöissä on ensisijaisesti vuokrataloja.

Esimerkiksi pitkän uran pääkaupunkiseudun asuntopolitiikassa tehnyt Hannu Penttilä uskoo, että niin sanottu sosiaalinen sekoittaminen toimii jatkossakin. Tätä kaavaa sovelletaan kaikkien uusien asuinalueiden suunnittelussa, kuten hän on Länsiväylässä muistuttanut.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

18Suosittele

18 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (221 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Onko missään esitetty laskelmaa siitä, paljonko kaikkiaan veronmaksajille tuli maksamaan Tornion kautta loppuvuodesta 2015 tulleet 30 000 turvapaikanhakijaa, joista kielteisen päätöksen saaneista osa oleskelee edelleen Suomessa laittomasti?

Mikä on Lähi-Idästä palanneiden ISIS-taistelijoiden arvioitu lukumäärä? Onko tällainen toiminta Suomen lakien mukaista, ja miksi ei näy harvaa poikkkeusta lukuun ottamatta uutisia, joissa heitä epäiltäisiin vakavista rikoksista?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Onko tällainen toiminta Suomen lakien mukaista, ja miksi ei näy harvaa poikkkeusta lukuun ottamatta uutisia, joissa heitä epäiltäisiin vakavista rikoksista?"

Eikö epäilyt vakavista rikoksista uutisoida sitä mukaan kuin niitä esiintyy? Mikä vakava rikos on jäänyt uutisoimatta?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Arvasin, että kustannuksista ei kirjoiteta mitään.

Markku Huuskon blogin mukaan ”Mamu-Suomessa” on entistä turvallisempaa.

Keskisuomalaisessa 13.07.2016 haastatellun sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan tuolloin oli viranomaisten tiedossa on noin 70 henkilöä, jotka olivat lähteneet Suomesta Isiksen riveihin Irakin ja Syyrian taistelualueille. Joukossa on niin kantasuomalaisia kuin ulkomailta Suomeen muuttaneita. Runsaassa puolessa vuodessa voi olettaa lukumäärän kasvaneen, mutta asiasta ei näytä olevan päivitettyä tietoa.

Nergin mukaan rikosoikeudelliseen vastuuseen Isiksen toiminnassa mukana olleita ei automaattisesti saada.

– Jos ei ole näyttöä, että henkilö on ollut sotatoimissa, poliisi ei voi tehdä mitään. Ja jos heitä ei saada ekstremismin ohjelman piiriin, he ovat viranomaisten valvonnan alla.

Jussi Kangasluoma: ”Eikö epäilyt vakavista rikoksista uutisoida sitä mukaan kuin niitä esiintyy? Mikä vakava rikos on jäänyt uutisoimatta?”

Siinäpä se. Piknikille ja hauskaa pitämäänhän sinne Irakin ja Syyrian taistelualueille vain mennään.

Vakavasta terroristisesta rikoksesta on Suomessa tietääkseni syytettynä ainoastaan kaksi henkilöä vain siksi, että heidät satuttiin tunnistamaan ISIS:n propagandavideosta tekemästä raakoja henkirikoksia. Ellei tällaista aineistoa ole ladattu internetiin, mistä Suomen poliisi yleensäkään voi saada näyttöä Rikoslain 34 a luvun tarkoittamista terroristisista rikoksista?

Isis täyttää kiistatta laissa olevat terroristiryhmän tunnusmerkit.

Jos viranomaiset tietävät vähintään 70 tai useamman henkilön lähteneen Suomesta Isiksen riveihin Irakin ja Syyrian taistelualueille, montako heistä on edes syytetty rikosnimikkeestä Matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten, josta säädetään sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi?

Tuollaisen joukon jo lähdettyä, moniko on saanut syytteen värväyksestä terroritekoon (rangaistuksena vankeutta vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kahdeksaksi vuodeksi)? Vai onko näihinkin lakeihin jätetty eduskunnassa porsaanreikiä, joiden kautta voi kiemurrella rikosvastuusta sanasaivartelulla? Rangaistusasteikko on kovennettu rikoksille terroristisessa tarkoituksessa, mutta onko se käytännössä pelkkä vitsi?

Onko tällä hetkellä terrorismi syyttäjäviranomaisilta katvealueella, kun vain pari satunnaista tapausta on päätynyt oikeuskäsittelyyn ja viranomaiset ”valvovat” loppuja?

Katuturvallisuusindeksi lasketaan yleisellä paikalla tapahtuneiden ryöstöjen, pahoinpitelyjen, vahingontekojen sekä liikennejuopumusten painotetusta lukumäärästä ja suhteutetaan väestön määrään. Osloon sovellettuna se ei siten olisi muuttunut miksikään Breivikin terroriteoista.

Käsitys entistä turvallisemmasta Suomesta voi jonakin päivänä muuttua kerralla ja yhtäkkiä. Toivottavasti olen väärässä.

http://yle.fi/uutiset/3-9020981

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #59

Pahoittelen, sillä luulin, että ongelmasi oli se, että vakavia rikoksia epäillään muttei uutisoida. Ilmeisesti tarkoitit, että vakavia rikoksia pitäisi epäillä enemmän.

"Vai onko näihinkin lakeihin jätetty eduskunnassa porsaanreikiä, joiden kautta voi kiemurrella rikosvastuusta sanasaivartelulla?"

Oletat siis lakeja säädettävän tahallaan niin, että terroristeja ei voitaisi tuomita? Kirjoituksessasi on todella paljon villejä olettamuksia ja kysymysmerkkejä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #97

Minua hämmästyttää ennen kaikkea se, että yli 70 henkilön tiedetään matkustaneen Lähi-Idän sotatoimialueelle liittyäkseen terroristijärjestöön ja ennen matkaansa ainakin osa heistä on oletettavasti joutunut värväyksen kohteeksi – silti näistä kahdesta rikosnimikkeestä nostetuista syytteistä tiedotusvälineet kertovat julkisuuteen erittäin harvoin.

Onko kyse siitä, että vaikka tiedetään ei epäillä; siitä, että epäillään mutta ei syytetä; siitä, että syytetään mutta ei tuomita; vai siitä, että annetaan joko vapauttava tai langettava tuomio, mutta ei uutisoida?

Olet aivan oikeassa, vallitseva oikeuskäytäntömme sekä median toiminta antaa aihetta moniin kysymysmerkkeihin. Jos tuomion saisi vaikka 70 rattijuoppoa, sen uutisarvo varmaankin ylittäisi median julkaisukynnyksen Suomessa.

Mitä villiyteen tulee, ei mielikuvituksella ole mitään rajaa siinä todellisuudessa, jolla ISIS terrorisoi uhrejaan paikan päällä, eli juuri siellä, minne Suomesta nämä henkilöt matkustavat.

"Oletat siis lakeja säädettävän tahallaan niin, että terroristeja ei voitaisi tuomita?" – Rikoslain teksti kenties antaa mahdollisuuden tulkita lakia niin, että koska lain kirjain ei täyty pilkulleen pitävän näytön esittämisen ollessa yleensä mahdotonta, syyte raukeaa?

Esimerkiksi Rikoslain 34 a luku (24.1.2003/17) Terrorismirikoksista

"5 b § Matkustaminen terrorismirikoksen tekemistä varten

Suomen kansalainen tai häneen 1 luvun 6 §:n 3 momentin nojalla rinnastettava henkilö taikka Suomen alueelta matkustava henkilö, joka matkustaa sellaiseen valtioon, jonka kansalainen hän ei ole tai jossa hän ei pysyvästi asu, tehdäkseen siellä tämän luvun 1–4, 4 a–4 c, 5 tai 5 a §:ssä tarkoitetun rikoksen, on tuomittava, jollei teko ole jonkin mainitun pykälän mukaan rangaistava, matkustamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Yritys on rangaistava."

Onko vallitseva oikeuskäytäntö sellainen, että ellei pystytä näyttämään toteen, täsmälleen minkä rikoksen tehdäkseen henkilö on matkustanut sotatoimialueelle ja liittynyt terroristiseen ryhmään, syyte raukeaa? Monestako yrityksestä matkustaa terrorismirikoksen tekemistä varten tiedät ketään Suomessa rangaistun?

Koska Sinulla ei näytä olevan minkäänlaista ongelmaa ymmärtää ristiriitaa kenties 70-100 henkilön terroristijärjestöön liittymisen ja siinä toimimisen sekä toisaalta uutispimennon välillä siitä, että Suomen laki jotenkin heitä tästä rankaisisi, olen kiitollinen saadessani tälle ilmiölle selityksen ilman villejä olettamuksia ja kysymysmerkkejä.

Käyttäjän valtaajaloistoa kuva
Timo Peltonen Vastaus kommenttiin #59

Kustannuksista ei kirjoitettu mitään. Myöskään siitä, kuinka monen turvapaikanhakijan perheenjäseniä Isis on murhannut, ei kirjoitettu mitään.

Onko ihan mahdotonta käydä ns. asiallista keskustelua turvapaikanhakijoista? Ihan ensimmäiseksi vaikka siten, että ei turvauduttaisi whataboutismiin?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #102

Kustannukset pimitetään Suomessa järjestään pääsääntöisesti aina kun on kyse turvapaikanhakijoista, ja kuitenkin ne vääjäämättä lasketaan, koska rahaliikennettä tarvitaan siinä poikkeuksetta. Avoimen yhteiskunnan kannattajana minun on periaatteesta vaikea ymmärtää julkisten kustannusten salailua niiden maksajilta.

"Myöskään siitä, kuinka monen turvapaikanhakijan perheenjäseniä Isis on murhannut, ei kirjoitettu mitään." – Aivan, voitko siis kertoa meille sen?

Tiedän, että nämä näkökulmat menevät ahtaasti tulkittuna Markku Huuskon blogin otsikon ohi, mutta ne toisaalta liittyvät puheena olevaan loppusyksyn 2015 n. 32 000 turvapaikanhakijan asiakokonaisuuteen; rohkenen jopa epäillä, että ne kiinnostavat muitakin lukijoita, toki Sinua lukuun ottamatta.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #116

Voisi muitakin kiinnostaa toki. Mutta eniten kiinnostaisi jos näitä hyviä blogeja ei spämmättäisi valituksilla siitä mistä ei kirjoitettu blogia. Se on lähinnä huonoa käytöstä ja ala-arvoista argumentointia. Jostain syystä "maahanmuuttokriitikoiden" erityisalaa.

Tämä on vapaa blogialusta, joten voit ihan omin kätösin kirjoittaa blogin haluamastasi aiheesta. Silloin voit keskustella haluamastasi aiheesta näyttämättä urpolta ja paimentaa muita keskustelemaan siitä aiheesta.

Mielenkiintoista tosin on se, että miksi Persut hallituksessa pimittäisivät tätä informaatiota? Nähdäkseni ainoa syy pimittää tieto olisi se että kulut ovat liian alhaiset poltiikan tekovälineiksi -näin jos tuohon vaatimukseesi lähdettäisiin mukaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #130

Juhana Turpeinen, # 130.:

Syytät minua spämmäyksestä siksi, että en kritiikittömästi aplodeeraa vastaavan päätoimittajan väitteelle, että "Mamu-Suomessa" on entistä turvallisempaa. Ne, jotka eivät elä Sinun kuplassasi, osoittavat siis "lähinnä huonoa käytöstä ja ala-arvoista argumentointia".

Kyllä, tiedän vallan hyvin sen, että tämä on vapaa blogialusta. Tiedän senkin, että bloggaaja voi halutessaan julkaista kaikki kommentit vasta tarkastettuaan ne ensin itse, mutta koska Markku Huusko ei menettele niin, oletan hänen haluavan altistaa bloginsa sisällön julkiselle keskustelulle. Mikä siinä Sinua niin kauhistuttaa, jos siihen keskusteluun lähden? Kuvitteletko kenties, että kysyisin siihen ensin Sinulta lupaa?

Paljon informaatiota on todellakin pimitetty loppusyksyn 2015 tapahtumien kulusta, myöhemmän tutkinnan perusteella valtaosin suojelua tarvitsemattomien 32 000 henkilön tultua turvallisen Ruotsin kautta Dublinin sopimuksesta huolimatta Tornioon. Kokematon sisäministeri Petteri Orpo antoi tuolloin Ruotsille päätösvallan Suomen turvapaikkapolitiikasta tavalla, jota ei Suomen media ole varsinaisesti käsitellyt ja hinnalla, jota kukaan ei halua kertoa, vaikka sen on pakostakin oltava tiedossa.

Vapaa lehdistö pitää kunnia-asianaan julkaista taustatietoja yhteiskunnallisesti merkittävistä tapahtumista ja ilmiöistä niiden pimittämisen sijaan. Koska Uusi Suomi on valtakunnallinen tiedotusväline ja Markku Huusko on sen vastaava päätoimittaja, viittaan hänenkin blogissaan toteamaansa vuoden 2015 lopulla ryöpsähtäneeseen turvapaikanhakijoiden määrään ja kärjistyneimmän tilanteen purkamista seuraavaan jälkitilaan Suomessa, mm. laittomasti maassa oleskelevien kaikkien aikojen ennätykselliseen määrään.

Vasta-argumenttina Huuskon väitteelle entistä turvallisemmasta Suomesta viittaan sellaisten rikosten uhkiin, jotka ovat paljon vakavampia kuin katuturvallisuusindeksin kattamat; sellaisiin, joihin oikeuslaitoksemme ei ainakaan tiedotusvälineiden antaman kuvan mukaan reagoi lainkaan ja joista minun lisäkseni ovat huolissaan mm. asiasta paremman käytännön tuntuman virkansa puolesta omaavat turvallisuusviranomaiset.

Terrorismin uhka on Euroopassa korkeampi kuin kenties koskaan aiemmin, sanoo suojelupoliisin eli Supon päällikkö Antti Pelttari. Tilannekuva on hänen mukaansa muutoksessa myös Suomessa: se on menossa hitaasti huonompaan suuntaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #166

Jos et itse huomannut lähinnä valittavasi ettei kirjoitettu siitä mistä itse olisit halunnut kirjoittaa, niin ei hyvin mene. Suurin osa ei halua poistaa ketjuista vastauksia, vaikka ne olisivat spämmiä. Vain solvaukset poistetaan. Se ei kuitenkaan tee siitä späämäykestä yhtään sen hyväksyttävämpää.

Yleensä tuota tapaasiharjoitetaan silloin, kun ei omaa argumenttejä itse käsiteltävään asiaan ja yritetään johdatella keskustelu johonkin muuhun. Joten kokeileppa välillä kekustella aihhena olevasta asiasta asia-argumentein. Siellä sinun kuplassasi sitä ei tosin yleensä kai edes yritetä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #180

Mikä puheenjohtaja kuvittelet täällä olevasi? Totta kai keskustelussa on vapaus avata sellaisiakin aspekteja, joita ei alkuperäiseen blogiin liity. Ne joko ottavat tulta tai sitten eivät. Bloggaaja voi myös halutessaan julkaista vain itse hyväksymänsä tekstit, tai niin halutessaan ei ainuttakaan muuta tekstiä. Revipä siitä.

Nillittämisen sijasta koeta kasvaa aikuiseksi ja käyttää vapauttasi tuoda keskusteluun jotakin Mamu-Suomeen ja sen turvallisuuteen liittyvää, vai oletko selvin päin? "kokeileppa välillä kekustella aihhena olevasta" äläkä toisista keskustelijoista, niin vaikutat pikkuisen fiksummalta.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #199

Tietysti voi. Te maahanmuuttokriitiokot tosin tuppaatte tekemään se aina silloin kun ette omaa argumentteja kesksuteltavaan asiaan ja haluaisitte saada keskustelun väärille urille. Joten nämä aspektisi ovat lähinnä säälittäviä yrityksiä suistaa keskustelu väärille urille.

Ja en ole puheenjohtaja täällä, etkä ole sinäkään. Blogin kirjoittaja on avannut keskustelun aiheesta x, ei aiheesta y ja sitä kannattaisi joskus kokeilla seuraavansa. Taitaa vain olla liikaa vaadittu. Mutta kun et selvästikään tajua ongelmaa, niin antaa olla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #166

Niin, kirjoitan poliisin tarjoamaan tilastofaktaan pohjauten katuturvallisuudesta Suomessa vuonna 2016. Voihan sitä kai väitteeksikin kutsua, jos niin haluaa, mutta mistään mielipiteestä ei ole kysymys.

Uhkakuvia ja yleistä turvallisuuden tunnetta vähentäviä tekijöitä toki maailmassa on: Venäjän uhoamista, kansainvälistä terrorismia, rikollisjengejä jne. Silloin ei puhuta samalla tavalla mitattavissa olevasta asiasta kuin toteutunut rikollisuus Suomen kaduilla, vaan enemmänkin siitä, miten ympäröivä maailma koetaan.

Toki suojelupoliisin varoitukset on syytä ottaa tosissaan, mutta eivät heidänkään esiin tuomat huolet ole varsinaisesti liittyneet viimeaikaisiin turvapaikanhakijoihin, vaan Suomeen palanneisiin vierastaistelijoihin.

http://yle.fi/uutiset/3-9308090

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #221

Poliisin tilastoimaan katuturvallisuuteen 2016 ei näköjään vaikuta mm. Otanmäessä kahden irakilaisen turvapaikanhakijan tekemä 52-vuotiaan paikkakuntalaisen tappo ja ryöstö. http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/otanmaen...
"Miehet tuomittiin maksamaan uhrin lähiomaisille henkisestä kärsimyksestä yhteensä 32000 euroa" – milloinkahan tuo maksu on suoritettu?

Aivan – palanneet vierastaistelijat (joiden näkymättömyyttä tiedotusvälineiden oikeus-uutisissa ihmettelin edellä) sekä tuntematon määrä laittomasti maassa oleskelevia (mm. loppuvuoden 2015 perintönä) ovat arvaamaton yhdistelmä, joka voi saada pahimmillaan katkeruuden purkautumaan tuhoisasti.

Onneksemme sellaista emme vielä ole kokeneet toteutuneena terrorismirikollisuutena, mutta sen tulevaa riskiä ei tiedä varsinaisesti kukaan. Katuturvallisuusindeksiin se ei edes vaikuttaisi indeksin määritelmän mukaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

Suomi pyrkii noudattamaan kansallisia ja kansainvälisiä sopimuksia jotka maan edustajat ovat kansan tahtoa noudattaen aikanaan allekirjoittaneet.

On totta, että laittomasti maassa olijat ovat ongelma, kuinka suuri maamme muihin ongelmiin verrattuna, on kovasti taas mielipidekysymys.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"... paljonko kaikkiaan veronmaksajille tuli maksamaan..."

Julkisen sektorin kulut ovat yksityisen sektorin (eli veronmaksajien) tuloja.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

# 178.:

Julkisen sektorin kulut ovat yksityisen sektorin (eli veronmaksajien) tuloja, mutta kantokyvyllä on rajansa ja ne kulut kaventavat julkisten budjettien liikkumavaraa muihin tarpeisiin, samoin verovelvollisten jäljelle jäävää ostovoimaa, koska sieltä ne verovarat ovat viime kädessä peräisin.

Vaikka Suomella onkin vielä luottokelpoisuutta, ei "ilmaiseksi" toimivaa ikiliikkujaa saada rakennettua ostamalla velaksi tavaroita ja palveluita loputtomasti yksityisiltä veronmaksajilta. Kreikka osoittaa, mihin se tie vie.

Myös velkojen korot maksavat ja ovat osaltaan poissa julkisen talouden pelivarasta (+ veronmaksajien ostovoimasta), puhumattakaan niiden lyhentämisestä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kun rakensimme Huhumyllyn tutkailemaan kuinka paljon liikkuu vääristynyttä tietoa turvapaikanhakijoista, herätti se jonkin verran ärtymystä. Ikään kuin ei saisi korjata väärää tietoa tai osoittaa, että verkkoon on tulvinut valeuutisia. Tarkkaavaisuus sen suhteen kun on ihan jokaisen etu.

Samoin poliisin johtokeskuksen Jussi Huhtela on saanut verkkovihaa osakseen kerrottuaan Twitterissä, ettei Rinkeby ole oikeasti No-Go-alue. Huhtelalle Rinkeby on tuttu. Vaikka hän ei ole missään vaiheessa sanonut, ettei Rinkebyssä ole ongelmia, näin oikaisut aina tulkitaan tietyissä piireissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Samoin poliisin johtokeskuksen Jussi Huhtela on saanut verkkovihaa osakseen kerrottuaan Twitterissä, ettei Rinkeby ole oikeasti No-Go-alue. Huhtelalle Rinkeby on tuttu."

Enpä nyt muista mistä vale- tai tosi- mediasta olen saanut ajatuksen päähäni, mutta minulla on se käsitys ettei Ruotsissa ole olemassakaan mitään No-Go-alueita, vaan kyseessä on ns. vale- uutinen.

Sen uskon että Ruotsissa poliisi toimii varovaisemmin kuin missään muualla ja ottaa hyvin tarkasti huomioon paitsi poliisin oman turvallisuuden, myös yleisön turvallisuuden sekä mahdollisten rikoksentekijöiden turvallisuuden.

Sen takia Ruotsissa poliisi varmaan "fundeerataa" asioita ennen toimiin ryhtymistä hyvin perusteellisesti, kauemmin kuin muualla, kauemmin kuin Suomessa, mutta sehän ei ole muiden kuin poliisin vika tai ei ollenkaan mikään vika.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näinpä, Petra. Tässä Sveriges Radion jutussa Ruotsin poliisi sanoo saman asian: Ruotsissa ei ole no-go-alueita.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

Tommi Mäkinen

Ehkei no-go-alueita mut:

"Virkavaltaa vastaan hyökätään muun muassa kiviä heittämällä.
Raportin perusteella eteläisessä ja keskisessä Ruotsissa on 15 aluetta, joilla poliisin on vaikeaa tai lähes mahdotonta suoriutua sille annetusta tehtävästä. " http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000050238...

Jos tuollapäin reisussa, en todellakaan menis tyrkyttää leukaa noille kulmille,,

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #35

Niin, mutta nyt onkin olennaista pidättäytyä käyttämästä NoGo-termiä, jolla on jo nyt aiheutettu riittävästi haittaa. On täysin kohtuutonta antaa kuva Ruotsin poliisista kädettömänä joka ei uskalla mennä ghettoon. He työskentelevät siellä erityisellä voimalla. Näin vaan kuitenkin Fox Newsissä asia esitetettiin. Jostain syystä USAn trumpilaispiiri haluaa antaa kuvan Ruotsista maana joka on romahtamassa, alistunut rikollisuuden edessä. Ironista tämä on vielä, kun USA:n rikollisuus vertailussa on ihan toista luokkaa kuin Ruotsin, mutta täysin päättömätkin mielikuvat kelpaavat kun hei me informaatiovaikutetaan.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #38

Niin, peilihän se tietenkin on vino.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"”Mamu-Suomessa” on entistä turvallisempaa"

Tarkoittaako blogisti, että mamujen tulo on lisännyt turvallisuutta?

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Oheissa jutussa Ruotsin ambulanssihenkilökunnan ammattiliiton PJ kertoon millaista on mennä "no-go-zone" alueelle, mitä varusteita tarvitaan mukaan, mitä on tapahtunut ja miksi joskus pitää jättää kokonaan menemättä.

https://www.youtube.com/watch?v=ta5a02MzWjE&app=de...

teksitys också på engelska.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

^ Tämä haastateltu ainakin tietää tarkoin mistä puhuu. Huomatkaa myös ero toimittajan asenteessa / ammattitaidossa verrattuna YLE:n ajankohtaisohjelmiin, joissa ennakkoasenteellinen toimittaja puhuu päälle, vähättelee tai lyö pilkallisesti läskiksi haastateltavan kertomaa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Suomen kaduilla on edelleen tilastofaktan valossa turvallista, mikä ei tarkoita, että minne tahansa voisi mennä mihin aikaan tahansa.

ooo
Juuri noin.
Hieno, tasapuolinen kirjoitus asiasta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ruotsissa näyttäisi olevan nouseva trendi, mitä tulee ammuttujen lukumäärään.

https://www.svd.se/dodsskjutningar-okar--sverige-s...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kriminologi kertoo jutussa että johtuu laittomista aseista ja huumekaupan kasvusta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ampumistapukset keskittyvät Ruotsissa suurkaupunkialueille. Suomessa niitä tapahtuu tasaisemmin.

Käyttäjän gemini63 kuva
Riku Lehtola Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#9:
Kertooko kriminologi myös sen, mistä ne laittomien aseiden lisääntyminen ja huumekaupan kasvu johtuvat?

Jorma Kinnunen

Kranaattien räjäyttelykin tuntuu olevan nkyään suosittu harrastus Ruotsissa. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_grenade_atta...

Kun väität, että Ruotsissa on poliisilla homma hanskassa, niin mistä johtuu, että ketään mellakoitsijaa ei ilmeisesti otettu kiinni, vaan poliisi ilmeisesti vaan seurasi vierestä tapahtumia. Porukka ilmeisesti sai hillua ja ryöstellä paikkoja kunnes väsyi ja hiippaili kotiinsa lepäilemään.
http://yle.fi/uutiset/3-9471160
http://yle.fi/uutiset/3-9470881

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Se on vaan niin, että vaikka " Meri-Rastilassa esimerkiksi on vuokra-asuntoja vain runsaat puolet" niin toisen puolen jakavat asumisoikeus, hitas ja asunto-osakeyhtiöt. Itse olen asunnut Meri-Rastilassa vuodesta 1991 alkaen. Ensin vuokralla ja sen jälkeen hitas asunto-osakeyhtiössä, joten minulla on kait Huuskoakin parempi tieto ja kokemus asua sellaisessa paikassa joka on muuttunut vuosien varrella mamu-lähiöksi.

Onhan se kivaa heittää tilastoa tilaston perään, mutta nämä tilastot eivät kerro kaikkea, varsinkaan mitä minä ja minun perheeni on kokeneet tänä aikana. Suosittelen Siikalalle ja Huuskolle muuttaa tänne ja sen jälkeen alkaa neuvomaan miten kivaa on asua näinkin "rikkaalla" seudulla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#12

Viisaat väittävät, että suvaitsemattomuuden takana on pelko.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Suhteessa omaisuuteni arvo sen aikana mitä olemme asuneet tässä hitas-talossa on ollut miinusmerkkinen, kun muualla Helsingissä asuntojen neliöhinnat on vahvasti plussalla. Joten tälläkin mittarilla on "rikkautta" asua ja omistaa Meri-Rastilassa...

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #17

Tarkoittaako tuo sitä, että asunnostasi ei saa enää sitä hintaa, jonka jouduit ostaessasi maksamaan? Onko kyseessä mahdollisen tappion kärsiminen vai voiton pieneneminen verrattuna tuottoisimpiin alueisiin?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

No, se on niiden onni jotka sitten joskus ostavat asuntosi. Joku maalta työn perästä stadiin muuttava elintasopakolainen saa siitä itselleen välttämättömän asuinpaikan edullisemmin kuin muualta. Eikös asuntojen hinnat ole siellä muutenkin ihan pilvissä, siis aivan mahdottomia tavalliselle palkansaajalle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Viisaat väittävät, että suvaitsemattomuuden takana on pelko."

Väitävät myös että pelko on luonnollinen ja terve tunne.
Pelko kuuluu ihmiseen normaaliin tunnevalikoimaan, eikä sitä voi torjua.
On myös luonnollista että tuntematon pelottaa.

Pelkoa ei siis voi torjua eikä sitä voi syyttää tästä meidän mamu- ja muslimifobiaepidemiastamme, joka muualla kun meillä on jo vaikuttanut politiikkaan.

Englanti on tämän mamu-fobian vuoksi irtoamassa EU:sta ja eräässä toisessa maassa on valittu presidentiksi rasistisia ja fobistisia kantoja edustava henkilö.

Ihmiset jotka pelkäävät eivät kuitenkaan ole syyllisiä, sen sijaan voidaan syyttää pelon lietsojia.

Pelko muuttuu liian helposti vihaksi ja sitten riittää kyllä myös niitä vihanlietsojia. Vihanlietsojat ovat todellisia syyllisiä. Heitä on Suomenkin Eduskunnassa, mutta ei onneksi vielä ministereinä. Puhemiehistöstä sellainen kyllä taitaa löytyä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itse olen asunut vuosia varsin monikulttuurisessa Leppävaarassa, missä on runsaasti kaupungin vuokrataloja ja aso-taloja sen lisäksi että on omistustaloja. Porukka on rauhallista ja kadulla tunnen oloni turvalliseksi, mitä nyt joskus joku narkkari tai juoppo jotain Leppävaaran aseman kulmilla selvittää. Niin on Suomen kaupungeissa ollut niin kauan kuin minä muistan.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Jaa että oikein Leppävaarassa :D Nythän sinä väität, että silloin sinun kokemuksen mukaan Meri-Rastilassa on kivaa ja turvallista asua, kun Leppävaarassa on myös? Minun tyttäreni ja parityttöä muuta raiskattiin tässä talon vieressä siis hänen kotinsa nurkalla nurkalla. Eräs Kamerunista kotoisin oleva mies, joka oli juuri niitä rikkauksia, joista sinä ja muut haluatte muistuttaa. Vankeuden jälkeen hänet passitettiin kotimaahansa. Naapurirapun tyttö myöskin raiskattiin, mutta silloin kyseessä oli eräs suomalaiseen vähemmistöön kuuluvat.

Poikani kävi Kallahden peruskoulun yläasteen. Hän oli ainoita valkoihoisia lapsia hänen luokallaan. Se toinen oli eräs Venäjän Karjalassa syntynyt. Tätä voisi jatkaa, mutta nyt haluamme muuttaa pois täältä, mutta emme oikein voi, kun olemme yrittäneet kaksi vuotta myydä asuntoamme emmekä ole saaneet myytyä mihinkään järkevään hintaan.Oikeastaan mitään järkevää hintatarjousta ole edes saatu. Viime vuonna alkuvuodesta ei edes kukaan käynyt asunnon esittelyssä. Nyt on eräs venäläinen pariskunta yrittämässä saada lainaa, jotta saisi tämän asunnon ostettua, mutta pankit ei nykyään myönnä sitä.

Käyttäjän SamiEtellahti kuva
Sami Etelälahti Vastaus kommenttiin #29

Nämä ovat niitä oikeita kokemuksia, jotka juuri aiheuttavat "nuivistumisen". Kokemukset sen aiheuttaa, eivät ennakkoluulot, kuten monesti väitetään. Tai se että joku ei matkusta tarpeeksi (hahhah). Toivottavasti saatte asuntonne myytyä ja pääsette mukavammalle alueelle asumaan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tämän voin vahvistaa täältä Leppävaaran moskeijan kulmilta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Tämän voin vahvistaa täältä Leppävaaran moskeijan kulmilta."

Minkä tämän?

Väkivallan ja turvattomuuden lisääntymisenkö?
Vai asuntojen hinnatko?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #56

Haastatelkaa niitä kymmeniä suomalaisnuoria, jotka ovat tulleet pahoinpidellyiksi Leppävaarassa viimeisen puolen vuoden aikana. He saattaisivat antaa Leppävaarasta ja sen asujaimistosta hieman erilaisen kuvan, kuin mitä Huusko yrittää tuputtaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #56

Yritin vahvistaa Huuskon kuvauksen Leppävaarasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #68

Ahaa, tämä selvisi tällä.

Minkähän takia eri henkilöt antavat niin erilaisia kuvauksia samasta paikasta?
Onkohan niillä eri tavalla asioita vääristäviä silmälaseja.

Minä kun en tiedä Leppävaarasta muuta kuin nimen, olen tässä nyt aivan huuli pyöreänä että mitä pitäisi uskoa,

uskoako mediaa ... vaiko vaihtoehtoisen totuuden mediaa
uskoako uutisia .... vaiko vale-uutisia.
Kumpi edustaa kumpaakin.

Edustaako blogisti tätä vale-mediaa,
vaiko ne muutko sitä nyt sitten edustaa?
Jompikumpi valehtelee .... joko jompi ..... tai sitten se kumpi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #73

Kosonen höpöttelee omiaan, täällä on ollut jo vuosia hiljaista kuin huopatossutehtaalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #84

"Kosonen höpöttelee omiaan, täällä on ollut jo vuosia hiljaista kuin huopatossutehtaalla."

Ovatko asuntojen hinnat sitten pohjalulkemissa siellä Leppävaarassa?

Siinähän olisi oiva tilaisuus ihmiselle joka haluaa Helsinkiin töihin.
Siis halpa asunto turvallisella alueella, mikäs sen parempaa.

Itse en valitettavasti voi käyttää tilaisuutta hyväkseni,
kun en tarvitse töitä ja minulla on jo edullinen asunto,
turvallisella alueella.

Sopeutumisongelmiahan minulla tietenkin on,
mutta se ei johdu asuinpaikasta, vaan minusta itsestäni.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #84

Aika rohkeaa tyrmätä mediaankin lipsahtanut fakta höpöhöpönä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #104

"Aika rohkeaa tyrmätä mediaankin lipsahtanut fakta höpöhöpönä."

Mediaankin lipsahtelee välillä höpöhöpöä.

Aika rohkeaa on myös tyrmätä silminnäkijän todistus,
vaikka sekin voi tietenkin olla höpöhöpöä.

Varmaa on vain se että joku tässä nyt valehtelee,
tai on muuten vain väärässä.

Siitä ei ole lainkaan varmuutta että joku olisi oikeassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minäkin tunnen oloni turvalliseksi kun asun Itä-Helsingissä, päiväsaikaan kun kadulla liikkuu tilanne on rauhallinen. Niin on yleensä illallakin. Kun asuin Kalliossa 90-luvun alussa, sielläkin tunsin oloni turvalliseksi. Kerran poliisi juoksi pistooli kädessä ja kuului pauketta. Olimme tulossa leikkipuistosta sukulaiseni lapsen kanssa. Siirryimme vähäksi aikaa nurkan taakse, kun poliisi oli hieman nujakoinut ja taltuttanut kiinniotettavan.

Talomme alakerran kulmahuoneistossa oli poltettu joku elävältä, luin siitä lehdestä. Kaupungissa sattuu ja tapahtuu. On liioittelua lähteä jotenkin turvallisuutta keskiarvoistamaan ja on myös liioittelua lähteä maalaamaan kaupungista vaarallista kuvaa.

Ihmisten on vaikeaa suhtautua näihin tilastoihin oikealla painoarvolla. Ne ovat hyviä ohjauksen välineitä. Niistä pitää poimia esiin ne asiat joihin pitää puuttua.

Toimittajat vetävät mutkia suoriksi myös tilastojen kanssa. Indeksien takana on "keskiarvoistamista", jolloin pitää tutkia tarkemmin. Hajonta voi olla suurta, tai vain joitakin pahoja alueita voi löytyä. Vähättely johtaa huonoon tilanteeseen niillä alueilla joihin pitäisi oikeasti puuttua.

Kuinkakohan moni muuten tietää, että nykyään esim. Kalliossa on samanlaista "edullista" narkkarien pyörittämää ruokabisnestä kuin Lontoossa. Kertoo jotain köyhyyden kehittymisestä. Vähävaraiset ostavat heiltä ruokaa halpaan hintaan. Ruoka on haettu viereisistä ruokakaupoista.

Ongelma on välinpitämättömyys, joka ilmenee vähättelynä. Ei tietenkään asioita pidä liioitella, mutta pragmaattisesti pitäisi ohjata turvallisuustyötä, eikä tuudittautua mihinkään keskiarvojen harhaan.

Juttelin viimeksi eilen erään irakilaisen turvapaikanhakijan kanssa, joka odottaa valitukseensa vastausta. Voin myös sen kokemuksen perusteella sanoa, että Suomi sitten osaakin olla hölmö ja tehdäkin tyhmiä juttuja. No olkaa valmiit hyväksymään seuraukset. Opetelkaa nyt ihmeessä hoitamaan asioita niin kuin kuuluu. Jos ei ala vuoden sisällä päätöksiä tulemaan, niin turvapaikanhakijoille myönteiset oleskeluluvat automaattisesti kouraan. Hölmöilyt on jo hölmöilty, nyt pitää tarttua asioihin, eikä pelleillä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #106

"Hölmöilyt on jo hölmöilty, nyt pitää tarttua asioihin, eikä pelleillä."

Asiallinen kirjoitus Jormalta, todella poikkeuksellisen asiallinen.
Tuon mukaan pitäisi menetellä, mutta menetelläänkö?

Täällä somessa on helppo hölmöillä
kun ei tarvitse vastata mistään
ei edes omista puheistaan.

Onko hölmöily sitten täällä somessa jo liian pitkällä?
Miten olisi mahdollista nostaa keskustelun taso?
Vai pitääkö tämä kaikki hölmöily täällä ottaa vain viihteenä?

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

No tämä on sun kokemus, omat teini-ikäiset halusivat rauhattomuuden takia vaihtaa toisen alueen yläasteelle kouluun..

Ja oma kokemus +15v asumisesta Leppävaarasta: Kyllä erinäisten epämääräisten "joukkioiden" määrä on kasvanut vuosikymmenen mittaan, sekä Sellon nurkilla että alikulkutunnelissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #185

Minunkin vanhassa koulussani oli kovin rauhatonta, vaikkei ollut mamuja ja opettajilla ankarammat otteet kuin mitä sallitaan tänä päivänä.

Sen perusteella kuvittelen että nykypäivänä koulu on varmaan silkkaa painajaista hiljaisille ja kilteille lapsille, olipa mamuja tai ei.

Jorma Kinnunen Vastaus kommenttiin #193

Tuossa juttu opettajille tehdystä kyselystä vuodelta 2011 koskien maahanmuuttajia. Tuon jälkeen kyselyä ei olekaan tiettävästi tehty ja tuokin opettajalehden juttu on poistettu opettajalehden nettisivuilta.

Rankka kyselytulos Opettaja-lehdessä: ”Maahanmuuttajat rasittavat” Omalla naamalla haastettaluissa ei tietty uskalleta rasistileiman pelossa kertoa ongelmista, vaan haastatteluissa aina kehutaan maahanmuuttajaoppilaita.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/109562-rankka-kys...

Kysely löytyy kuitenkin webarchivesta.
http://web.archive.org/web/20111129212937/http://w...

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos siitä, että keskityt Suomen tilanteeseen. Maahanmuuttovastaisessa retoriikassa niin Trump Yhdysvalloissa kuin "maahanmuuttokriitikot" Suomessa selittävät uhkia ja turvattomuutta esimerkiksi Ruotsin ja Ranskan mellakoinnilla ja ikään kuin Suomi olisi tuomittu samaan. Ne, jotka perustelevat ulkomaiden ongelmilla vähättelevät suomalaisten kykyä tehdä asiat rakentavasti ja paremmin kuin muualla.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Rakentavasti ja paremmin kuin muualla, onko tuo mielipide vai fakta?

Niko Sillanpää

Katuturvallisuusindeksi on aika pirun kapea lähestymistapa aihepiiriin. Mikä tässä muuten on ylipäätään pointti, haluat kiittää kansalaisten organisoimia katupartioita katujen tekemisestä turvallisiksi?

Tuossa indeksissähän tietenkin dominoivat viikonloppujen valomerkin jälkeiset snagarijonotappelut. Ilmeisesti suomalaiset eivät enää jaksa värjötellä makkaraperunoitaan räntäsateessa tai pakkasessa samaan malliin kuin 80-luvulla ja/tai eivät ole niin kännissä kuin aiemmin näin tehdessään.

Edit: Jostain luoja-tietää syystä indeksiin on laskettu myös liikennepäihtymystapaukset, joiden määrä tietysti dominoi. Eli katuturvallisuuden pääkomponentti olikin sitten liikenneturvallisuus.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ilmeisesti suomalaiset eivät enää jaksa värjötellä makkaraperunoitaan räntäsateessa tai pakkasessa samaan malliin kuin 80-luvulla ja/tai eivät ole niin kännissä kuin aiemmin näin tehdessään."

Selityksiä riittää.

Mamut eivät siis mielestäsi juo alkoholia, eivätkä syö sianlihamakkaraa. Eivät ne taida niin uskovaisia olla. Muistaakseni vain jokunen prosentti heistä noudattaa uskontonsa muodollista puolta. Suurin osa on vähän sellaisia tapauskovaisia, mikä ei estä heitä juopottelemasta tai riitelemästä nakkikiskajonoissa, jos haluavat.

"Edit: Jostain luoja-tietää syystä indeksiin on laskettu myös liikennepäihtymystapaukset, joiden määrä tietysti dominoi. Eli katuturvallisuuden pääkomponentti olikin sitten liikenneturvallisuus."

Varmasti turvapaikanhakijoilla on vähemmän autoja kuin kantaväestöllä, mutta eipä jonkinlaisen autonrämän hankkiminen mikään suuri taloudellinen rasite liene kenllekään, varsinkin jos on vähän jäänyt rahaa käteen kotimaasta lähdettyä.

Varmaan Suomeen sopeutuminen edellyttää kuitenkin myös auton hankintaa heti kun se vain on mahdollista. Niinpä mamujen liikennerikollisuus näkyy kyllä heti myös liikennerikostolastoissa, jos se kovasti poikkeaa suomalaisten liikennerikollisuudesta.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Oikeassa elämässä liikennepäihtymykset ovat vähentyneet huomattavasti.

Niko Sillanpää

Juttu on nyt niin, että tällaisella indeksillä ei voi tavoittaa kovin kummoisesti niitä ilmiöitä, joita "asiamedian" edustaja Huusko antaa ymmärtää tavoitettavan.

Ne tavoitetaan vain tilastoimalla eri rikostyypit etnisen alkuperän (joka on siis alkuperämaa) mukaisesti vähintään ensimmäiseen polveen ja tavalliseen tapaan tarkastelemalla erikseen miehet ja naiset ja normalisoimalla 1) iän ja 2) sosioekonomisen aseman perusteella.

Näin on tehty Tanskassa jo pitkään. Jokainen voi halutessaan käydä kyseisistä tilastoista katsomassa, mitkä ryhmät ovat rikollisempia ja millä tavalla kuin toiset ja miettiä, mitkä ovat näitä ryhmiä yhdistävät tai erottavat tekijät edellä mainittujen normalisointien jälkeen.

Kuluneen viiden vuoden aikana olen nähnyt likimain jokaisen mahdollisen epätoivoisen yrityksen absorboida kyseisten ryhmien korkeamman per capita rikollisuuden tason milloin yhdistelemällä eri rikollisuuskategorioita sopivasti, milloin yhdistelemällä eri maahanmuuttajaryhmiä ja maahanmuuttolajeja mielivaltaisesti, milloin valitsemalla vertailupopulaatio tai -ajankohta sopivasti, milloin laskemalla mukaan uhrikyselytutkimusten tuloksia, milloin ylinormalisoimalla aineistoa esim. asuinalueella, milloin jättämällä huomiotta määrältään dominoivan valtaväestön pitkäaikaiset kehitystrendit.

Asiat voi tehdä lege artis, kuten Tanska tekee. Olettaen tietysti, että ideologinen ortodoksia ei estä tätä.

Ja sama pätee muuten maahanmuuton kustannuslaskentaan. Joka, kuinka ollakaan, pitäisi suorittaa elinkaarilaskentana kaikki tulot ja menot huomioiden.

Ja sitten, kun nämä metodologiat on saatu kohdalleen, voidaan aloittaa "allas lika värde", "meillä on velvollisuus" ja "ei saa yleistää" -moraalimussutus.

Ja päädytään takaisin ruutuun nolla, jonka jälkeen voidaankin sitten aloittaa uusi kierros piiritanssia.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #31

Se,että Suomi on selvä ykkönen väkivaltarikoksissa pohjolassa on huolestuttavaa.Olen huolestuneena seurannut tilannetta monta vuosikymmentä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #34

#34: Ai niin tuokin miljoona kertaa, kerran jopa HS:n asiantuntijakolumnissa, debunkattu idiotia.

Tarkoitat itse asiassa henkirikoksia. Suomessa on vain yksi ryhmä, joilla on selvästi korkeampi todennäköisyys joutua henkirikoksen uhriksi kuin Länsi-Euroopassa muutoin.

Ja tämä ryhmä on keski-ikäiset, päihdeongelmaiset, syrjäytyneet miehet.

Huvittavaa sinänsä, tämä Suomen surkeimmassa asemassa millä tahansa mittarilla oleva ryhmä ei kiinnosta juuri ketään hyväihmistä, vaan yleisesti katsotaan, että he ansaitsevat kohtalonsa. Ja tietty, heidän asemansa hyväihmisten etnisessä, sukupuoli-, seksuaalisuuntautuneisuus- ym. uhriushierarkiassa on pahnanpohjimmaisin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

"Ja tämä ryhmä on keski-ikäiset, päihdeongelmaiset, syrjäytyneet miehet."

Ja keitä nämä rikoksen tekijät sitten mahtavat olla.
keski-ikäiset, päihdeongelmaiset, syrjäytyneet miehet, etnisesti suomalaistaustaiset sitäpaitsi. Syrjäytyminen aiheuttaa ongelmia, kaikenlainen syrjäytyminen.

Tietysti väkivalta on ongelma sinänsä, mutta ei sitä voida kokonaan poistaa, kuten ei syrjäytymistäkään, eikä syrjäytymisen poistaminenkaan poistaisi väkivaltaongelmaa kokonaan.

Väkivaltaa maahanmuuttajalähiöissä, tai Suomessa lähiöissä joissa on maalta muuttanutta väestöä, voidaan vähentää kun ehkäistään syrjäytymistä.

Vihapuheet ja vihakirjoittelu, sellainen kuin millä tavalla se somessa ja myös täällä US:ssa esiintyy lisää vihaa, syrjäytymistä ja väkivaltaa, se on suorastaan väkivallan alkusyy, sen lähde ja ravintoaine.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #64

#64: Niin Arto, nuo rappiolla olevat valtaväestön miehet siis tappavat ja pahoinpitelevät lähinnä _toisiaan_. Eikä somella tai "vihapuheella" _mitään_ tekemistä asian kanssa.

Tanskan tilastointi siis poistaa tilastollisia menetelmin sosioekonomisen aseman vaikutuksen. Mikä tarkoittaa, että tämän jälkeen jäljelle jäävä ero ei selity syrjäytymisellä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #86

"Tanskan tilastointi siis poistaa tilastollisia menetelmin sosioekonomisen aseman vaikutuksen. Mikä tarkoittaa, että tämän jälkeen jäljelle jäävä ero ei selity syrjäytymisellä."

Tanskassahan ovat tunnetusti vallankahvassa nämä "maahanmuuttokriittiset" varmaan siellä tehdään myös "maahanmuuttokriittisiä" tutkimuksia ja tilastotkin ovat "maahanmuuttokriittisellä" metodilla laadittuja.

En siis luota Tanskalaisiin tutkimuksiin enkä tilastoihin tässä asiassa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #92

#92: Danske Folkapartilla ei ole ollut milloinkaan ministerinpaikkaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #101

Jokatapauksessa Tanskan hallitus, ketä siellä nyt sitten onkaan, harjoittaa jokatapauksessa maahanmuuttokriittistä politiikkaa.

Entiset tanskalaisetkaan eivät enää kuulemma ole tervetulleita, elleivät täytä jotain ihmekriteereitä, pitää olla varallisuutta, töitä valmiiksi katsottuna ja sensellaista.

Maahanmuutajilta riistetään kuulemma korutkin kaulasta, samoin kuin nenä- ja naparenkaat ja heidän pankkitalletuksensa takavarikoidaan, vastineeksi mahdollisista ylläpitokustannuksista ....... ja muuta sellaista.

En väitä että tietoni pitäisi paikkansa, en jaksa nyt tarkistella asiaa. Tällaisia on ainakin joskus esitetty ja näistä asioista on puhuttu mediassa. Tällaista on siis se oikea "maahanmuuttokriittinen" politiikka, jota siis Tanskan hallitus harrastaa, tai ainakin jotain sen suuntaista. Ilmeisesti se olisi suomenkin "maahanmuuttokriittisille" mieleistä politiikkaa.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #34

Mauri, katso kommentti 27:
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23224...

Maahanmuuttajat muuttavat Suomea moninkertaisesti väkivaltaisemmaksi kuin se olisi kantaväestön pohjalta. Se on tilastofakta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #46

Et usko itsekään ilmaukseesi. Tietenkin viisitoista tapausta on 1400% enemmän kuin yksi, mutta viisi ja puoli -miljoonainen Suomi ei maahanmuuttajarikollisuudesta muutu prosenttiakaan mihinkään suuntaan.

Väkivaltarikokset ovat vähenemään päin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Näin on tehty Tanskassa jo pitkään. Jokainen voi halutessaan käydä kyseisistä tilastoista katsomassa, mitkä ryhmät ovat rikollisempia ja millä tavalla kuin toiset ja miettiä, mitkä ovat näitä ryhmiä yhdistävät tai erottavat tekijät edellä mainittujen normalisointien jälkeen."

Mitenkähän muuten kävisi jos tilastoitaisiin tanskalaisten ulkomailla tekemät rikokset. Minulla ei ainakaan ole mitään tietoa asiasta, mutta muistan tapauksen jossa eräs tanskalainen turisti, tai muuten vain maassamme hengaileva tappoi muutaman suomalaisen poliisi, Asiaan liittyviä yksityiskohtia en muista, mutta taitaa olla että ulkomailla oleskelemiseen tanskalaistenkin osalta liittyy hyvin paljon rkollisuutta. Senkin tanskalaisen Suomessa tekemä poliisimurha näkyy varmasti rauhallisen Suomen sen vuotisissa rikostilastoissa.

En ole kuítenkaan kuullut että yksikään "maahanmuuttokriitikko" olisi esittänyt tanskan kansalaisten Suomeen tulon rajoittamista. Mistähän syystä?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen Vastaus kommenttiin #31

Paradoksaalista on se, että tällaisen tendenssijournalismin vaikutus voi olla täysin päinvastainen kuin mitä mukamas on tarkoitettu. Nämäkin vain omalta osaltaan lisäävät yleistä turvattomuutta -- luottamuspula tiedonvälitystä kohtaan kasvaa. Poliitikot ovat jo luottamusasteikon pohjasakkaa, ja journalistit propagandakannonottoineen putoamassa samaan mutakaivoon.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #61

#61: Äskettäisessä Trump-Ruotsi-karnevaalissa Ruotsin hallitus ym. tahot käyttivät liki jokaisen edellä mainitsemistani harhaanjohtavista analyysitavoista maalatakseen todellisuuden muuksi kuin se on.

Ja journalistit nielivät täysin kritiikittä koko vääristelyn, kuten hartaat uskovaiset yleensä.

Asiaa ei tietty auttanut, että Fox News oli myös toiminnassaan kaikkea muuta kuin rehellisyys edellä ja Trump nyt tunnetusti pääosin horisee mitä mieleen sattuu juolahtamaan.

Perinteisesti akateemiset toimijat ovat yrittäneet oikaista tällaiset vääristymät. Mutta ei tässä tapauksessa, koska valtaosalla yhteiskuntatieteilijöistä on myös #unelma.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #65

Suomalainen alkoholisoitunut mies tappaa puolisonsa kaksinkertaisella todennäköisyydellä ruotsalaiseen juoppoon verrattuna.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#23:
"Oikeassa elämässä liikennepäihtymykset ovat vähentyneet huomattavasti".

Kyllä. Ja ilmeisesti juuri se on vaikuttanut katuturvallisuusindeksin kaunistumiseen.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Laitatko tilastoa siihen onko myöskin poliisien ratsiat myöskin vähentyneet samaan aikakaan mitä tilastojen mukaan poliisien määrä myöskin samaan aikaan on vähentynyt?

Jaakko Häkkinen

Eikö Huusko ole tietoinen turvapaikanhakijoiden korkeasta rikollisuudesta?
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229944-turva...

"Vuonna 2015 Suomeen tuli 32 476 turvapaikanhakijaa, joten heidän väestöosuutensa kaikista ulkomaalaisista (maassa jo asuvat 272 184 + 32 476 = 304 660) on 10,66 % (silti 44 % kaikista ulkomaalaisten tekemistä seksuaalisista ahdisteluista). Väestöosuus kaikista Suomessa asuvista ja oleilevista (5 503 347 + 32 476 = 5 535 823) on vain 0,59 % (silti 6 % kaikista seksuaalisista ahdisteluista)."

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itä-Suomen poliisin ylikomisario Harri-Pekka Pohjolainen sanoi Ylelle, että vuoden 2015 syksyllä käynnistynyt laajamittainen turvapaikanhakijoiden maahantulo ei ole juuri näkynyt rikostilastoissa.

"Me viranomaisetkin olimme hieman epäileväisiä ja pelkäsimme pahempaa kuin mitä itse asiassa on tapahtunut", hän sanoi. http://yle.fi/uutiset/3-9320566

On totta, että poliisi sai vuonna 2015 aiempaa enemmän ilmoituksia seksuaalirikoksista, jossa epäiltynä on ulkomaan kansalainen: https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedottee...

Jaakko Häkkinen

Vasta nuo vuoden 2016 rikostilastot näyttävät edellisen vuoden lopulla saapuneiden turvapaikanhakijoiden vaikutuksen rikollisuuteen, ja se on kyllä huomattava! Jos poliisi sanoo ettei se ole huomattava, hän vääristelee totuutta eli valehtelee, tai sitten hän ei edes ole tutustunut tilastoihin vaan suoltaa propagandaa.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #43

Koskien vuotta 2016, tämmöinen oli joskus Helsingin Sanomissa:

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002920484.html

Jaakko Häkkinen

Ruotsin ongelmalähiöitä yhdistää se, että niissä vähintään 3/4 asukkaista on ulkomaalaistaustaisia.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232002-ruots...

Suomessa ei vielä olla tässä tilanteessa, mutta sitä mukaa kun tarpeeksi maahanmuuttajia kerääntyy tietylle alueelle, kantaväestö alkaa muuttaa sieltä pois. "Valkopako" on alkanut jo eräissä lähiöissä Suomessakin - tämä kehitys on pysäytettävä: maahanmuuttajia ei pidä päästää kasautumaan tietyille alueille.
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/111692-%E2%80%9Dv...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos oikein tarkkaan yllä olevan bloggauksen luet, siinä sanotaan:

Helsingin Sanomien eilen esille nostamassa Meri-Rastilassa esimerkiksi on vuokra-asuntoja vain runsaat puolet, kun Ruotsissa 1960- ja 1970-luvulla toteutetun miljoonaohjelman synnyttämissä jättilähiöissä on ensisijaisesti vuokrataloja.

Esimerkiksi pitkän uran pääkaupunkiseudun asuntopolitiikassa tehnyt Hannu Penttilä uskoo, että niin sanottu sosiaalinen sekoittaminen toimii jatkossakin. Tätä kaavaa sovelletaan kaikkien uusien asuinalueiden suunnittelussa, kuten hän on Länsiväylässä muistuttanut.

Jaakko Häkkinen

Ohjailevampaa politiikkaa tarvittaisiin; tuo tuskin riittää hillitsemään segregaatiota, että joukossa on omistusasuntoja. Kyllähän maahanmuuttajissakin on sellaisia, jotka pystyvät omistusasunnon hankkimaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #42

Kyllä asialla on merkitystä. Asuin vuoden opiskelijana Roslätissä Jönköpingissä. Lähiö oli vuokra-asuntoja täynnä ja siellä asuikin sitten kaikki köyhät. Ei ollut no-go zone ja kaikki palvelut pelasivat. Pahimmat maahanmuuttajat olivat alkoholisoituneita suomesta tulleita. Kunnan sosiaalisia ongelmia siis keskittyi sinne, muun kaupungi ollessa paljolti aika idyllistä. Kun maahanmuuttaja joutuu todennäköisesti aloittamaan edullisesta vuokra-asunnosta, ei se edistä integroitumista mitenkään.

Yksi keino korjata tuota rakentamisvaiheessa tehtyä vinoumaa oli kai juurikin se, että osa asunnoista laitettiin korkeakouluopiskelijoiden asunnoiksi tarkoituksena muuttaa asukasprofiilia. Ja hinta-laatu suhde olikin sitten opiskelijoille erinomainen.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #131

"Pahimmat maahanmuuttajat olivat alkoholisoituneita suomesta tulleita."
-- Asenteellinen väite ilman mitään tilastotukea. Kuplasta turahtaa taas. :D Valikoivaa todellisuuden hahmottamista.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #156

Kiva kun tiedät omat kokemuksenikin paremmin kuin minä itse. No sen kai tuo maahanmuuttokriittisyyden todellisuustulkinta vaatii, että ne joilla on henkilökohtaista kokemusta ovat väärässä jos kokemus ei vastaa propagandaväitteiden vaihtoehtoista todellisuutta. En tiedä pitäisikö itkeä vain nauraa sille kuinka heikoilla te liikutte.

Mutta tosiaan kaupungin keskustassa Systembolagetin edessä vietti aikaansa alkoholistiporukka jonka suomenkielentaito oli aika paljon medelsvenssonia parempi. Roslätin kaupassa tapasi häiriköidä yksi pariskunta, joka kunnon keskinäisen rähinän aloittaessaan vaihtoi suomeksi. Joten siellä ei paljon suomea puhuttu, vaikka muuttaneita oli paljon. Erikseen tultiin kehumaan, että joku suomen kieltä kehtasi käyttää julkisesti. Muun maalaisten kanssa ei koskaan ollut vaikeuksia, vaikka aika paljon tuli liikuttua yölläkin.

Olli Kankaanpää

Luulin, että Kaisaniemen puistossa on ongelmia joita kantasuomalaiset eivät aiheuta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kantasuomalaiset ruokkivat ongelman esiintymistä hakeutumalla Kaisaniemenpuistoon, jossa ruokkivat näitä ongelmia hakiessaan helpotusta omaan henkilökohtaiseen ongelmaansa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kaisaniemen puistossa liikkumisesta öiseen aikaan on varoitettu naisia yli puoli vuosisataa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt vastasi muuten Yhdysvaltain presidentille aika napakasti Washington Postissa liittyen maahanmuuttoteemaan ja erityisesti Balkanin sotaa Ruotsiin 1990-luvulla paenneisiin. Lukusuositus:

https://www.washingtonpost.com/news/global-opinion...

"Yet today, some decades later, the story is one of success. Numerous studies have shown that the Bosnian refugees have integrated well in Swedish society. On average they do as well, or even marginally better, than those born in the country".

On tekstissä suomalaisetkin mainittu, mikä ei tietysti ole ihme, kun Ruotsista ja maahanmuutosta puhutaan.

Jaakko Häkkinen

Ruotsissa karsastetaan etnistä tilastointia, joten mitenköhän tarkkaan balkanilaisia on sitten kartoitettu? Bildt ei vahingossakaan anna mitään lähteitä eikä linkkejä, vaan pelkän mielipiteen - sellaisen uskottavuus on kyseenalainen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Mm. Jan Ekberg on julkaissut tutkimuksia bosnialaisten menestymisestä.

Eiköhän eloa Ruotsissa ole helpottanut muun muassa valkoihoinen eurooppalaisuus.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #62

Puolet bosnialaisista on muslimeja, ja yli puolet heistä maallistuneita.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bosnia_and_Herzegovi...

Se tarkoittaa, että he eivät ole puhdasoppisten eli radikaalien imaamien ohjattavissa kuten arabimaalaiset. Tämä helpottaa sopeutumista länsimaiseen yhteiskuntaan huomattavasti, kun henkilöillä ei ole valmista asennevammaa vääräuskoisten lakeja kohtaan niin kuin arabimaalaisilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Jotkut luulevat, että mikä tahansa linkki lisää uskottavuutta.
Kaikki lähteet eivät todellakaan löydy netistä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #140

Margareta, pelkät heitot ilman lähteitä ja tilastoja ovat kaikkein epäuskottavimpia. Sitä kutsutaan propagandaksi, jos Bildt ideologisista syistä ohittaa tilastotiedot ja nostaa oman toiveajattelunsa kaiken yläpuolelle totuudeksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #155

Bildtiin en ota kantaa, mutta meinaatko, että ei asiantunija voisi mitään blogia tai kolumnia tai kommentikaan kirjoittaa ilman linkkilistaa tai muita lähdeviittauksia? Että kartttunut tieto ja vuosien kokemus ei mitään paina?
Minä taas en alkuunkaan viitsi tutustua esim Satu Hassin linkkiluetteloihin. Maailma on täynnälinkkejä ja linkki vikojakin. Vaadi keskustelussa itseltäsi, ei muilta. Kukin taapertaa tyylillään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kaikki mielipiteet ovat tietenkin mielipiteitä, eikä niihin pidä uskoa kuten fundamentalisti uskoo raamattua, mutta tässä tapauksessa Ruotsin entisen pääministeri Bildtin lausunto on noin sata kertaa uskottavampi kuin sen toisen Bildtin Foxille antamat vaihtoehtoiset faktat, vaikka Trump näyttääkin uskovan tällaista toisen käden tietoa. Tämä tietenkin asettaa kyseenalaiseksi vähän kaiken mitä tämä presidentti puhuu ja mihin uskoo.

Niko Sillanpää

80% Balkanin sodan siirtämistä palasi kotiinsa seuraavien vuosien aikana. Takaisin palanneiden osuus vaihtelee toki maittain. Lisäksi kulttuurinen etäisyys ei ollut niin suuri kuin nykyisessä kansainvaelluksessa. Eli puhutaan olennaisesti eri asiasta.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

"On tekstissä suomalaisetkin mainittu, mikä ei tietysti ole ihme, kun Ruotsista ja maahanmuutosta puhutaan."

C. Bildt:"No less than 17 percent of our population is from Finland."

Ei taida Carl Bildtillä olla aivan faktat hallussa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ruotsalaisista 7,2 prosentilla (720 000:lla) on Suomessa syntyneitä vanhempia ja isovanhempia, mutta jos metsäsuomalaisista lähtien lasketaan, 17% on varovainen arvio.

Jaakko Häkkinen

Tilastojen perusteella bloggauksen otsikkoon voi vastata:
Mamu-Suomi on entistä turvallisempi maahanmuuttajista huolimatta, ei heidän ansiostaan.

Vähän sama kuin että Ruotsi pärjää taloudellisesti suuresta maahanmuuttajamäärästä huolimatta eikä sen ansiosta. Ruotsin mamuvaltaisissa ongelmalähiöissä työttömyys on paljon korkeampi kuin muualla keskimäärin, eli suurempi osuus maahanmuuttajista on elätettävinä ja pienempi osuus elättäjinä kuin kantaväestöstä.

Työperäinen maahanmuutto parantaa taloudellista huoltosuhdetta, mutta humanitaarinen maahanmuutto heikentää sitä, koska vuosikymmenestä ja sukupolvesta toiseen arabimaalaiset maahanmuuttajat eivät työllisty täkäläisillä työmarkkinoilla läheskään niin hyvin kuin monilta muilta alueilta tulevat. Tämä on Euroopanlaajuinen ilmiö.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Katso tämän kommenttisi yläpuolella oleva kommentti. Ja kannattaa lukea tuo linkkaamani Bildtin teksti.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

Tässä kiinnostava Suomen bosnialaispakolaisen kommentti vuosien takaa. Hän kertoo että syrjintää on mutta onneksi ei ole mustaihoinen koska silloin olisi vaikeampaa.

Kyseessä on entinen bloggari Usarista, Lutfija Immonen eli Olli Immosen rouva.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #70

Rasismi on yleistä myös arabikulttuurissa; vaaleammat muslimit pitävät somaleja alempiarvoisina, ja näillä onkin siksi omat moskeijansa. Rasistiset rikokset ovat maahanmuuttajien keskuudessa monin verroin yleisempiä kuin kantaväestön keskuudessa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #85

Koska muutkin ovat rasisteja, oma tai meidän rasismi on ihan ok. - En voi sanoa pitäväni tuota erityisen hyvänä argumenttina. Paljon käytetty hätäkeino se "kun muut niin minäkin" argumentti toki on.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #133

Juhana, ymmärsit taas väärin. Minä en ole puolustellut rasismia! Sanoin vain, että arabimaalaisten ja myös venäläisten tuominen tänne lisää rasismia Suomessa, koska nämä kansanryhmät ovat asenteiltaan erittäin rasistisia. Ihan perusmatematiikkaa.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #154

Ei ole ja kyllä edelleen sanomasi tulkitsen kuten aiemminkin. Rasisteja on kaikkialla maailmassa ja kaikissa ihmisryhmissä, mutta se ei tee niistä tulijoista yhtään sen rasistisempia kuin meistä suomalaisistakaan. Se voi olla vaikeaa hahmottaa jos on aina tottunut liittämään kaikkiin jonkin etnisen ryhmän jäseniin jonkin negatiivisen ominaisuuden, jonka voi liittää johonkin osaan populaatiota. Mutta ei se maailma toimi niin ja me suomalaisetkaan emme kaikki ole rasisteja, vaikka niistä ei omassa populaatiossammekaan ole pulaa.

Jorma Kinnunen Vastaus kommenttiin #163

Kyselyiden mukaan porukka Lähi-idässä on keskimäärin rasistisempaa kuin Suomessa. https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/...

Jorma Kinnunen

Ruotsi ei ole onnistunut pakolaisten työllistämisessä sen paremmin kuin Suomikaan. Tarkoitushakuista journalismia niputtaa pakolaisina tulleet ja työperäiset maahanmuuttajat yhteen tilastointia varten, kun puhutaan maahanmuuttajien työllistymisestä ja yritetään antaa kuva, että pakolaisina tulleetkin ovat työllistyneet hyvin. "Pakolaisina Ruotsiin tulleista vain viisi prosenttia työllistyy ensimmäisen vuoden sisällä. Kahden vuoden maassa olon jälkeen 90 prosenttia on yhä työttömänä, ja vielä kymmenen vuoden jälkeenkin valtaosa on vailla työtä."
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/maahanmuuttajien...!

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Tässä tietysti voidaan nähdä hyviä puolia siitä, että katuturvallisuus on parantunut.

Ne, jotka ovat vaatineet poliisien määrän ja poliisikoulutuksen määrän lisäämistä ovat näiden tilastojen mukaan täysin väärässä. Poliisien määrää tulisi näin ollen vähentää ja koulutuksen määriä tarkastella uudelleen. Varsinkin, kun tilasto perustuu poliisin omiin näkökantoihin, niin sitä ei voi väittää virheellliseksi. Poliisitoimen kustannuksiin on siis odotettavissa merkittäviä säästöjä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Poliisien määrä ja jo vähentynyt ja vähenee edelleen kulminoituen lopuksi n. 6300 lainvalvojaan koko maassa.

Poliisin keskimääräinen hälytysviive on nykyisin n. 12 minuuttia, eikä se tule enää siitä paranemaan millään toimenpiteillä. Päinvastoin, pelkona on hälytysviiveiden rutka kasvu.

Kainuussa ja Lapissa ei poliisit pillikeikkaa edes pahemmin taajamien ulkopuolella ajele, koska sillä ei ole merkitystä, tullaanko kohteeseen 5 minuuttia aikaisemmin tai myöhemmin, kun pelkkään siirtymäajoon kuluu pahimmillaan yli puoli tuntia.

Oli tilanne ollut mikä tahansa, se on jo ohitse.

Onnea siis sinullekin odotusajaksi, jos siipeesi otat.

12 minuuttia on pitkä aika maata maassa potkittavana.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Poliisin henkilökunnan määrä, poliisin vuosikertomuksen, mukaan on ollut vuonna 2001 10.882 ja vuonna 2015 9.914, vähennystä 968 henkilöä. Miehistön määrä on tuosta kasvanut n. 200. http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/vuosikertomus

Poliisilta on siirretty merkittäviä toimintoja pois mm. ajokorttiasiat siirtyivät Trafille. Ajoneuvojen rekisteröinti siirtyi jossain vaiheessa Trafille. Maaseudulla poliisille kuului aikanaan palavien nesteiden ja kaasujen varastointilupien myöntäminen ja varastojen katsastaminen. Sittemmin nuo po. asiat on siirretty TUKES:lle.

Myös digitalisaatio on vähentänyt poliisin työtä jo pitkään. Määrämuotoisten lomakkeiden ja asiakirjojen laatiminen on sarjatyötä. Nyt voidaan passi- ja henkilökorttihakemukset tehdä jo netissä, ilman käyntiä poliisiasemalla. Nopeusvalvontaa hoitavat peltipoliisit ja oliko se niin, että siviilipalvelusmiehet selvittävät kameroiden ottamat kuvat. Pian varmaan ylinopeussakon voi itse määrätä netissä.

Kiitän onnentoivotuksesta, uskon sen tarkoittavan pelkää hyvää kivapuhetta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä tämän ihan oikein arvasin, se että tilastot kertovat jotain, ovat tietysti vääriä.

Se, että poliisi sanoo jotain on tietysti valhetta.

Kyllähän tämä on selvä asia, että muslimit ja maahamuuttajat ova totaalisesti pahoja, raiskaavat ja tuohoavat kaikki Suomalaiset.

Mitenhän kauan saamme enää elää täällä ihanassa isänmaassamme, kestääkö vielä kauan ennenkuin muslimit kaappaavat koko maamme.

Se vielä kiinnostaisi kovasti, että millälailla tämä sitten estetään, ei mitään pitäisi, pitäisi vaihtoehtoja, vaan konkretiaa olisi kiva saada. Eli mitä puoluetta pitää äänestää, ja miten tämä yksi puolue, jos sellainen löytyy, sitten asiat hoitaa.

Eipä näy Suomessa tällaista vaihtoehtoa misään, eli onko toivomme jo kokonaan menetetty?

Se on helppoa tänne luetella niitä tapahtumia ja ''totuuksia'' maahanmuuton ongelmista, mutta se konkretia puuttuu aina, haavekuvia ja pitäisi-juttuja kyllä tulee, mutta ei muuta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyllähän tämä on selvä asia, että muslimit ja maahamuuttajat ova totaalisesti pahoja, raiskaavat ja tuohoavat kaikki Suomalaiset."

Lisäksi he vieät vielä suomalaisilta työpaikat opiskelupaikat ja naisetkin, mikä on vielä pahempaa kuin pahuus sinänsä.

Jaakko Häkkinen

petteri ja Arto, pitäisikö teidän puhua noista oman fantasiamaailmanne jutuista jossain muualla? Täällä keskitytään todellisuuteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #88

Ei tämä minun fantasiaani ole.
Minä vain yritin tuoda esiin näitä "mamukriittisiä" fantasioita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #93

Ei kaikki ole fantasia, toki monet naiset ihastuvat komeisiin kohteliaisiin ja raittiina pysyviin miehiin.
Työttömien katkeruuden voi ymmärtää kun vielä suunnitellaan alipalkkaustyötä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #88

#88
Tarkoitatko sinun todellisuuteen?

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #141

Margareta, minä elän täällä yhteisessä todellisuudessamme. Muutama kommentoija elää jossain omassa kuplatodellisuudessaan - he sulkevat silmänsä todellisuudelta ideologisista syistä.

Tässä yhteisessä todellisuudessa humanitaariseen maahanmuuttoon liittyy paljon ongelmia kuten korkea rikollisuus, matala työllisyys ja suuret menot valtion budjetista.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #152

Kohta jokainen elää omassa kuplassa verkkorysässä kiinni ja mistään oikeasta todellisuudesta ei ole tietoa. Vaikka ajattelin, että fb ei ole mun juttuni, olen tutustunut siihen muutaman päivän ja siinä taitaa monelta koko todellisuus pirstoutua....
Totta kai tiedän, että maahanmuuttonkin liittyy ongelmia.
Mutta raha se vasta kupla onkin. Mitä luulet tapahtuvan kun se poksahtaa olemattomiin. Minä mietin sitä.
Ihmettelen vaan miten luulet sinua huolestuttavien ongelmien ratkeavan nimittelemällä muita, joiden näkemys poikkeaa omastasi. Lue muutkin kommenttini kuin vastaukset sinulle, ehkä saat paremman käsityksen mikä on totuuteni.
linkkipalvelua on turhaa pyytää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #167

"Mutta raha se vasta kupla onkin. Mitä luulet tapahtuvan kun se poksahtaa olemattomiin. Minä mietin sitä."

Ei se raha niin kamala kupla ole. Se on vain mitta.
Mitta ei voi mihinkään oikeastaan kadota, vaikka se katoaisi, uuden mitan keksiminen ei ole vaikeata.

Mitä rahalla mitattaviin asioihin tulee, niin eiväthän ne mihinkään katoa, yhtä paljon on kaikkea krääsää kuin ennen rahan katoamistakin.

Vai oletko huolestunut siitä että säästetyt rahat katoavat taivaan tuuliin.
Nojoo, mutta niin katoavat kaikki velatkin. Se ei ole oikeudenmukaista, mutta se ei ole mitään muuta kuin omaisuuden uusjako säästäjiltä velallisille. Omaisuus ei katoa mihinkään ja kenelle se nyt sitten oikeudenmukaisesti kuuluu? Se on pitkälti filosofinen kysymys.

Nykyisin aika moni sitäpaitsi välttää rahan omistamista ja omistaa sen sijaan osakkeita ja rahastoja, joiden arvo on kiinni jossain todellisessa. Vain torvi pitää rahaa suuria määriä sukan varressa, nämä torvelot sitten menettävät ne sukanvarsisäästönsä, jos raha katoaa.

--------------------

Mutta ei syytä huoleen, ei raha mihinkään katoa, paitsi jos Paavo Väyrynen saa aikaan sen että markka saadaan takaisin, sen arvo kyllä katoaa, muttei sekään niin nopeasti ettei markkoja ennätä vaihtamaan johonkin sellaiseen valuuttaan jonka arvo ei katoa, toki huonolla kurssilla, mutta kuitenkin sen voi vaihtaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #176

Raha nimenomaan ei ole mitta. Siltä puuttuu standardi. Raha on sopimuksenvarainen velkaSUHDE. Jos tililläsi on rahaa se on merkintä saatavistasi jotka johuomenna voivat olla markkina- arvoltaan jotain muuta. Raha on alunperin ollut kätevä vaihdon väline. Nykyisellä tietotekniikalla vaihdot tai velvoitteet voidaan kirjata suoraan sovittuulla tavalla joten rahasta on tullut kamalan kallis turhake. Globaalin talouden pahin rasite.
Ei tarttis tuottaa niin paljon krääsä. Kivikaudella riitti kolmen tunnin Komenttisi en lukenut edes loppuun kun huomaan että nyt ei pysy Mamu-asiassa vaan mene puhtaasti kansantalouden puolelle. Joten lopetan tähän.
Minun puolesta voit uskoa ja luottaa mihin haluat.
Mutta mitä tarkoitat omaisuudella? Raha on oikeesti olemassa vain korvien välissä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #184

"Ei tarttis tuottaa niin paljon krääsä. Kivikaudella riitti kolmen tunnin Komenttisi en lukenut edes loppuun kun huomaan että nyt ei pysy Mamu-asiassa vaan mene puhtaasti kansantalouden puolelle. Joten lopetan tähän.
Minun puolesta voit uskoa ja luottaa mihin haluat."

Olet oikeassa siinä että ohi aiheesta mentiin, muuten olet sitten väärässä.

Minusta melkein kaikki krääsä on mukavaa, paitsi jos sitä on liian paljon. Raha ei ole tärkeää eikä tarpeen, varsinkin jos se menettää arvoaan, kuten Väyrysen markka. Tämä euro on siitä paljon parempi kuin se entinen markka, että se pitää arvoaan aika hyvin.

Toki jokaisella on suomessa oikeus uskoa mihin haluaa, ilman sinun lupaasi, mutta kiitän silti siitä jos et tuomitse ´minua mielipiteeni perusteella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #191

Yleensä olen tykännyt kommenteistasi ja edellisillekin nauroin. Mutta jos mielestäsi olen väärässä, niin jotain perusteluita sentään voisit esittää, vaikka en sinulta mitään kritiikkä kaipaakan.
Tässäkin taloyhtiössä asuu perheitä monesta eri maasta.
Aina on kommunikaatio toiminut ilman yhteistä kieltäkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #194

"Yleensä olen tykännyt kommenteistasi ja edellisillekin nauroin. "

En tiedä oikein onko minua helppo imarrella,
kai sitten on, jos osaa imarrella oikein.
Tämä kommenttisi imarteli minua jostain syystä
ja olen nyt oikein tyytyväinen,
ehkäpä jopa itsetyytyväien,
jos sain sinut nauramaan. :)

"Mutta jos mielestäsi olen väärässä, niin jotain perusteluita sentään voisit esittää, vaikka en sinulta mitään kritiikkä kaipaakan."

Jätetään perustelut tällä kertaa, kun se ei sovi blogin aiheeseenkaan.
Ei se niin tärkeää ollut.

"Tässäkin taloyhtiössä asuu perheitä monesta eri maasta.
Aina on kommunikaatio toiminut ilman yhteistä kieltäkin."

Pakko on nyt kertoa yksi asia. En voi kylläkään paljastaa aikaa ja paikkaa, pakko muuntaa totuutta sen verran, mutta itse asian voin kertoa.

On eräs paikka jossa kävin usein ja vähitellen tutustuin ihmisiin, tuli tuollaista normaalia huulenheittoa, sellaista kun työpaikoilla, vaikka tämä ei ollut työpaikka. Siellä oli usein myös eräs yksinäisen oloinen ulkomaalaistaustainen, joka ei koskaan puhunut kellekään mitään, mutta alkoi silti tervehtiä minua ja hymyili aina hyvin ilahtuneesti kun näki minut.

Eleet kertoivat että hän todella ilahtui minut nähdessään. En koskaan rohjennut puhua tälle henkilölle, koska pelkäsin että se puhe rikkoisi tämän jonkinlaisen erityissuhteemme, joka tuli esiin vain ilmeiden kautta. Mennessäni sinne, huomasin että en yhtän kaivannut sitä normaalia läpänheittoa, tai joskus syvällisempääkin keskustelua, niiden muiden kanssa, mutta se että tervehdin tätä ulkomaalaistaustaista kaveria antoi minulle jotain. Emme koskaan jutelleet yhtään mitään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #226

Minä tartun yleensä herkemmin kommentteihin, josta olen eri mieltä. Tykkään kyllä sinun hienovaraisesta huumorintajustasi joka vilahtelee ikäänkuin rivien välistä.
Jotkut tutkijat ovat laskeneet,että n.90% ihmisten välisestä ilmaisusta on ei-kielellistä ns. body language. Ilmaisemme ilmein ja elein paljon enemmän kuin usein tajutaankaan.
Saattaa kuulla ystävällisiä sanoja vihamielisin ilmein. Kumpaan luottaisit? Ja tämä pätee myös mamuihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #234

"Jotkut tutkijat ovat laskeneet,että n.90% ihmisten välisestä ilmaisusta on ei-kielellistä ns. body language."

Ihmisen alkuperäinen kieli on elekieli, jota ymmärrämme parhaiten vaistonvaraisesti, aivan kuten eläimet. Osa elekielestä on eläinten kanssa suoraan yhteensopivaa, niin että voimme suoraan ymmärtää eläimen, kuten kotieläimen elekieltä ja eläin vaistoaa meidän tunnetilamme vastaavalla tavalla. Osaa eläinten tai ihmistenkään elekielestä emme kuitenkaan suoraan ymmärrä ja siihen tarvitaan tulkintaa, järjen kautta tai muuten. On olemassa sellaisia ihmisiä "hevoskuiskaajia" tai "ihmiskuiskaajia", jotka ovat muita etevämpiä näissä elekielen tulkinnan asioissa.

Toki elekielellä on mahdollista myös valehdella ja siihen valehteluun perustuu ihmisten välinen ns. muodollinen kanssakäyminen. Siitä vähän lisää myöhemmin.

Ihmisen puhekieli ja siihen perustuva kirjoitettu kieli on myös elekielen suoranainen jatke. Puhutun ja kirjoitetun kielen ymmärtäminen ei olisi mahdollista ellemme ymmärtäisi myös elekieltä ja paljolti kirjallisuus kirjoitetulla kielellä perustuu siihen että siinä kerrotaan ihmisten eleistä tavalla jonka sitten ymmärrämme elekielen vaistoillamme.

Rivien väliset viestit, jotka siis pitää myös vaistota, voivat tulla sieltä rivien välistä esiin hyvinkin selvästi. Toki se tekstin rivien välinen viestintä on myös viestin lähettäjän puolelta enimmäkseen tiedostamatonta, mutta kuten ilmeitäkin voidaan teeskennellä, myös niitä rivien välisiä viestejä voidaan tunkea sinne rivien väliin tiedostetusti, mutta kokemuksella on mahdollista erottaa aito rivien välinen viesti muodollisesta sinne tahallaan ujutetusta "valhe- tai valeviestistä".

Toisaalta nämä normaalin muodollisen sosiaalisen kanssakäymisen viestinnän "valheet" useimmiten suoraan ja heti tajutaankin "valheiksi" kanssakäymisessä molemminpuolisesti, mutta se "valhe" ymmärretään ja se hyväksytään ja sitä "valhetta" jopa edellytetään, sillä perusteella että halutaan että suhde toimisi muodollisesti, vaikka osapuolet oikeasti inhoaisivat, tai peräti vihaisivat toisiaan, tai olisivat toistensa suhteen totaalisen välinpitämättömiä. Näin, näiden sosiaalisten elekielisten, puhekielisten ja kirjallisten sekä rivien välisten "muodollisten valheiden" ansioista meidän arjen kanssakäymisemme on mahdollista kaikkien ihmisten kanssa, kielteisistä tunteista huolimatta.

Elämämme yhteisössä on tällaisten sosialiseen kanssakäymiseen liittyvien "valheiden" varassa toimimista, mikä on parempi asia kuin villi ja vapaa riiteleminen tai muutenkin vapaa tunteiden näyttäminen. Jatkuva muodollinen sosiaalinen kanssakäyminen, roolin esittäminen, "muodollisine sosialisnen valheineen" on kuitenkin väsyttävää ja rasittavaa siihen tuottaa helpotusta vaikkapa eläinten kanssa puuhastelu välillä. Eläinen antama tunneviesti on useimmiten aitoa, tai ainakin me koemme sen aidoksi. ;)

Aito myönteinen tunnereaktio ihmisen taholta on harvinaista herkkua ja se voi ilmetä eri tavoin, jossain ohimenevissä ilmeissä, tai ehkäpä juuri kirjallisessa muodossa rivien välisissä viesteissä. Minä omalta osaltani olen mielestäi eniten aistinut aitoja tunneviestejä juuri eläinten eleviestityksessä tai sitten kuolleiden tai vielä elossa olevien kirjailijoiden teosten rivien välisessä viestinnässä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #235

Aitojakin ihmisiä on olemassa.
Eleillä ja ilmeillä on paljon vaikeampaa valehdella kuin sanoilla. Se vaati jo melkoista harjannusta ja poisopettelemista,koska ne ovat useinmiten vaistonvaraisia.
Totta, usein muiden eläinlajien kanssa on helppo kommunikoida, mutta tuskin voisit niiden kanssa keskustella jostain mamu-ongelmista.
Mamu-Suomesta oli kyse, mitä lie tarkoittanee!
Jos Huusko vielä silmäilee tätä kommenttiketjua, hän taitaa plokat pois meidän asiaankuulumattomat löpinät.
Lue vaikka minun postaukseni pinkillä puolella, se paremminkin liittyy asiaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #236

"Jos Huusko vielä silmäilee tätä kommenttiketjua, hän taitaa plokat pois meidän asiaankuulumattomat löpinät."

Niinpä taitaa tehdä ja ihan oikein se siinä menettelee.

"Lue vaikka minun postaukseni pinkillä puolella, se paremminkin liittyy asiaan."

Ei oikein sovi siihen sinunkaan aiheeseen tämä juttu nyt, joten kai pitää vain lopettaa, vaikka asiaa kyllä olisi.

Ei tällaisesta aiheesta voi oikein uutta aihettakaan täällä aloittaa. Tällaisista asioista ei ole totuttu täällä puhumaan. Eikä se maailma muutenkaan puhumalla parane eikä sen paremmaksi muutu. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #176

Voi vaihtaa niin kauan kun jotain vaihdettava on.

Jaakko Häkkinen

petteri ritala, voisitko edes esittää normaalijärkistä ihmistä?
Tilastot ovat oikeita, ja jos poliisin mielipide on ristiriidassa tilastojen kanssa, se on arvoton. Jos poliisi taas kertoo tilastofaktoja, hänen näkemyksensä on arvokas. Niin yksinkertaista se on.

Olet erittäin mustavalkoinen ja ahdaskatseinen ihminen. Kukaan täällä ei ole leimannut pahoiksi kaikkia maahanmuuttajia tai muslimeja. Se on sinun ikioma olkinukkesi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Juu, mä rakastan nukkeja :)

No se nyt paistaa ikävä kyllä läpi se yleinen muslimien ja maahanmuuttajien syyllistäminen kaikesta. Yksilöinä ihmisiä pitää käsitellä käsittääkseni.

Jos puhutaan maahanmuuttajista jonain joukkona, niin eikö silloin juuri ne maahanmuuttajat joukkona mielestäsi aiheuta ongelmia. Ja tavoitteenahan on ollut, että emme ottaisi turvapaikanhakijoita enempää, näin olen huolenne käsittänyt. Kansainvälisten lakien mukaan toimitaan tällä hetkellä, että sen puolesta asiat menevät oikein, ja päätökset tehdään yksilöiden hakemusten perusteella.

Eli kun tapahtuu rikos, niin rikollinen otetaan kiinni ja tuomitaan, näin se varmaan menee ja pitääkin mennä. Sama asia turvapaikanhakuprosessissa, että yksilöinä asiat tutkitaan.

Siihen ratkaisumalliin olisi edelleen kiva kuulla realistisia vaihtoehtoja, kun ajattelee Suomen poliittista tilannetta, näinä arvosteluinenne olette aika yksin, koska mikään poliittinen puolue ei kantaanne aja.

Tietysti tällaiset yleisönosastokirjoitukset toimivat mielenterveyttä edistävänä toimintana, ja ehkä näistä arvosteluista saa jonkunlaista tyydytystä, mutta ihan oikeeseen päätöksiä tekevään järjestelmään näillä ei ole minkäänlaista vaikutusta.

Itkua ja arvostelua mahtuu maailmaan, ja tietysti se oma mielipide on se ainoa oikea.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tilastot voidaan tulkita monella tavalla.
Tilastoiden avulla voi valehdella vakuuttavasti.
Sivuhuomautuksena: minua jotenkin ärsyttää se "olkinukke", mikä se semmonen on? Strawman on suomeksi linnun- tai variksenpelätin.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani Vastaus kommenttiin #145

Olkinukke tai olkiukko (engl. straw man) on yleinen argumentointivirhe, jossa vastapuolen argumentti sivuutetaan hyökkäämällä siitä tehtyä heikompaa karikatyyria vastaan.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Olkinukke

Tässä tapauksessa tehdään siis oletus että viha kohdistuu tiettyyn uskontoryhmään kokonaisuutena.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #158

Toinen tyypillinen olkinukkeoletus on, että jokin uskontoryhmä harrastaa vihaa kokonaisuutena.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #158

Niinpä, ja siksi oikea suomennos variksenpelätin olisi ymmerrätävämpi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #145

Variksenpelätin on kyllä ihan "scarecrow" englanniksikin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #160

Tarkkaan ottaen, mutta Suomessa on käytetty linnunpelätin ja variksenpelätin synonyymeinä. Useinkaan niitä ei täytete oljilla kuten USA:ssa on ollut tapana.
Täytetty huuhkaja on käytetty varisten hyökkäysten houkuttelijana.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kun Suomessa aloitettiin maaltamuuton seurauksena rakentamaan lähiöitä 60-70-luvun vaihteessa alkoivat ongelmat myös niissä, ilman ainoatkaan mamua. Kun ihmiset revitään juuriltaan oman kotimaansa sisällä ja asutetaan muiden samankaltaisten juurettomien ihmisten kanssa tie ongelmiin on rakennettu. Kaavoitus ja asuntorakentaminen ovat keskiössä jos aiotaan välttää ne ongelmat joita Ruotsissa on havattavissa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tässä on se totuuden siemen mitä tässäkin keskustelussa kovasti kaivattaisiin.

Käyttäjän JukkaWallin kuva
Jukka Wallin

Aikaa myöten nämä ongelma lähiöt ovat rauhoittuneet, mutta nyt se ei enää päde uusiin asukkaisiin, vaan päinvastoin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Aikaa myöten nämä ongelma lähiöt ovat rauhoittuneet, mutta nyt se ei enää päde uusiin asukkaisiin, vaan päinvastoin."

Mitenniin ei päde? Jos ne maalatamuuttaneiden lähiöt on aikoinaan rauhoittuneet, niin miksei sitten nytkin? Ei ne maaltamuuttajatkaan muuten ole kaikki ihan kokonaan rauhoittuneet, eivätkä ne alkuperäisetkään aina nyt niin kovin rauhallisia ole.

Tietenkin tarvitaan jonkinlaista politiikkaa joka sopeuttaa uudet tulijat ja rauhoittaa levottomuudet ajan mittaan. Voisi kuvitella että kaukaa muutteneiden ja toista kieltä äidinkielenään puhuvien ongelmat sopeutumisessa ovat jonkin verran suuremmat kuin maalta muuttaneiden, eivätkä kaikki kenties sopeudu kovin nopeasti.

Eivät kaikki suomalaisetkaan ole täysin sopeutuneita. En minäkään, maaltamuuttaja, ole vielä täysin kaupunkiin sopeutunut, mutta en minä ollut koskaan sopeutunut sinne maaseudullekaan. Mutta olen kyllä sopeutunut melko hyvin omaan sopeutumattomuuteeni, sekä siihen etten koskaan tule sopeutumaan.

Anteeksi tämä aiheen ulkopuolisen asian esille otto. Eihän tässä nyt minusta kyse ole. :)

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #80

Arto, jos avaisit silmäsi, näkisit miten kaikkialla Euroopassa syntyy ongelmalähiöitä sopeutumattomien ja länsimaille vastakkaisia arvoja edustavien arabimaalaisten vyöryessä niihin. Liian erilaisesta arvopohjasta tulevat sopeutuvat vain kun heitä otetaan tarpeeksi vähän eikä heidän anneta kasautua samalle alueelle.

Ruotsista nähdään, ettei maahanmuuttajilla ole mitään mahdollisuutta kotoutua, jos he harvoin edes joutuvat tekemisiin kantaväestön kanssa.

Arto taas sotkee onnellisesti sopeutumisen "sopeutumiseen." Ymmärrät kyllä itsekin, että asioilla on eroa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #90

"Ruotsista nähdään, ettei maahanmuuttajilla ole mitään mahdollisuutta kotoutua, jos he harvoin edes joutuvat tekemisiin kantaväestön kanssa."

Tässä on taas kyse siitä mitä mediaa minä uskoisin.
Toiset ovat ehkä oikeassa ja toset ehkä valehtelee.
Ehkä molemmat valehtelee.

En tiedä, kun en ole itse tutkinut Ruotsin lähiöitä.

Varmaa on vain että joku valehtelee.

Valehteleeko kenties Car Bildt vai se toinen Bildt, joka on antanut tietoja uutistoimisto Foxille, jota puolestaan Ameriikan presidentti näyttää uskovan.

Carl Bildt ja Trump ovat siis eri mieltä ja riitelevät.
Kummalla mahtaa olla enemmän omakohtaisia kokemuksia Ruotsista?

Ehkäpä tällä kertaa kallistun vielä sille kannalle että tämä Carl Bildt on oikeassa, vaikka Trump onkin ehkä vaikutusvaltaisempi herra.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #98

Arto, ei tässä todellakaan ole kyse Trumpin väitteistä, vaan siitä, että Ruotsin suurten kaupunkien ongelmalähiöissä asukkaista 75-91 % on maahanmuuttajataustaisia. Katsopa Wikipediasta vaikka näitä lukuja.

Miten sellaisessa ympäristössä edes teoriassa voisi kukaan kotoutua ruotsalaiseen yhteiskuntaan? Kysyn vain.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #150

Maahanmuuttajien osuus kasvaa samoilla alueilla, joilla myös rikollisuus lisääntyy. Tämä ei varmasti ole sattumaa. Esimerkkinä vaikkapa Tukholman alueen lähiöt ja niiden kasavat ongelmat( linkki ) Samaan aikaan vastaavasti paikallisten muuttovirta pois näiltä ao. alueelta kasvaa.

Rikollisuus ei muuten lisäänny samassa suhteessa pienillä paikkakunnilla, joilta puuttuu tuhansien tulijoiden keskittymät. ( tuohon varmaan löytyisi vahvistava tilastokin, mutta ihan perstuntumalta kommentoin näin. ) Rikollisuus ei jostain syystä myöskään rehota samassa suhteessa Saltsjöbadissa tai Östermalmilla, eikä näiltä alueilta ruotsalaiset halua muuttaa pois, kouluissakin kuulemma on ihan rauhallista.

Autopaloja, tappoja, huumekauppaa, pikkurikollisuutta, suojelurahoja. Ruotsissa on ihan ison maailman touhua ?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/article2219...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #150

"Miten sellaisessa ympäristössä edes teoriassa voisi kukaan kotoutua ruotsalaiseen yhteiskuntaan? Kysyn vain."

Samalla tavoin se sopeutuminen tapahtuu kuin missä muussa ympäristössä tahansa, pitää opetella ruotsin kieli, sekä joku ammatti, ja sitten pitää mennä töihin.

Kaikilta se ei onnistu, ei edes kaikilta ruotsalaisilta, eikä ruotsinsuomalaisiltakaan. Sekin on ihan tilastollinen fakta.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen Vastaus kommenttiin #80

tästä voi sitten Ruotsinkielen taitoinen lueskella, miksi muslimi naisaktivisti on päättänyt muuttaa pois maahanmuuttajavaltaiselta alueelta pois.

http://www.expressen.se/debatt/darfor-lamnar-jag-h...

"Under de sista 5-10 år har en fundamentalistisk våg kommit till förorten. Ett klansystem har växt fram i förorterna, bland annat i Husby där jag länge bott. Imamer och klanledare har tagit makten från politiker och myndigheter. Det har blivit tabu att kritisera kulturen från hemländerna, religionen likaså. När jag pratar om integration, aborträtt, rätten att äga min kropp, när jag diskuterar hur våra förorter ser ut, när jag bara vill ta en fika, säger moralpoliser i Husby föraktfullt till mig att jag har blivit för svensk.
Moralpoliser i Husby säger föraktfullt till mig att jag har blivit för svensk.
De jag kallar för ”de skäggiga skuggorna” har ockuperat våra offentliga lokaler. Fritidsgården har förvandlats till en moské. Kvinnorna har inte längre någon plats i det offentliga rummet, de stängs in i hemmen. Kvinnor kan inte röra på sig i samhället utan kommenterade blickar och moralpoliser som kontrollerar våra liv.

Husby och Järvafältet påminner mig min barndoms upplevelser i Turkiet. Nuförtiden kan inte ens polisen röra sig hursomhelst där. Vi kvinnor, unga som äldre, kan inte länge röra oss fritt utan att motta hat och hot från ungdomar. Det finns mycket elakt skvaller om oss kvinnor i Husby, särskilt från unga män.
Det har blivit värre och värre i Husby. För två år sen skrev jag en text om att jag ville söka asyl igen. Jag flydde från religiös fundamentalism i Turkiet en gång tidigare - nu såg jag mig nödd och tvungen att göra det igen. Det blev starten på en intensiv debatt. Allt jag skrev i min artikel bekräftas nu. "

Hyvin tuntuu menevän!

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Et sitten näe mahdollisuutena ennakkoon jo huonosti sopeutuvan ja kalliiksi tulevan muuttovirran voimakkaampaa hillitsemistä tai jopa kääntämistä pois Suomesta. Olen ymmärtänyt, että meillä suomalaisilla on vielä päätösvalta tältä osin omaa maatamme kohtaan.

Suomen muuttuminen turvallisemmaksi ei mielestäni ole mikään ihme, kun elintasomme on kasvanut, nuorison alkoholinkäyttö vähentynyt ja väestö vanhentunut. Kysymys kuuluu onko Suomessa turvallisempaa tai tuleeko Suomi turvallisemmaksi, kun tänne on muuttanut/muuttaa väkeä esimerkiksi Somaliasta tai Irakista. Jos pystyy vastaamaan kysymykseen tilastojen valossa myönteisesti, niin voi hyvillä mielin todeta maamme hyötyvän näistä muuttajista ja vaatia kustantamaan heidän elämäänsä uudessa kotimaassa hyvissä oloissa. Täytyyhän heidän luonnollisesti päästä elämään samanlaisilla alueilla ja samantasoisissa olosuhteissa valtaväestön kanssa, ettei syrjinnän ja katkeruuden tunteita pääse syntymään ja maamme autokantaa uudisteta Ruotsin malliin. Kustannuksia ei pidä säästellä sillä ollaanhan me rikkaita.

Nyt katkeruuden tunnetta toki uhkaa syntyä syntyperäisten suomalaisten joukossa, kun heidän elintasonsa ei ponnisteluista ja vuosien veronmaksusta huolimatta ole juuri kummempi. Tällä asialla ei ole niin merkitystä, kun monikulttuurisuus on suuri rikkaus ja asiaa ymmärtämättömät ovat ahdasmielisiä rasisteja joiden mielipiteen voi jo tällä perusteella jättää ottamatta huomioon.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Rikollisliigojen ohjailemia pakolaisvirtoja ei pitäisi ollenkaan olla olemassa. Järkyttävää nähtävä ja EU on tumput suorana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #240

"Rikollisliigojen ohjailemia pakolaisvirtoja ei pitäisi ollenkaan olla olemassa. Järkyttävää nähtävä ja EU on tumput suorana."

Niin ei pitäisi, mutta ei pitäisi olla myöskään ihmiskauppaa, rasismia, rahanpesua, korruptiota ja muuta rikollisuutta. Pakolaisvirran pakolaiset ovat jokatapauksessa lähtökohtaisesti uhreja, eivät syyllisiä, vaikka hedän joukoissaan voi toki olla myös moniin rikoksiin syyllistyneitä, kuten meidän kaikkien ihmisten joukossa on.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kaavoitus ja asuntorakentaminen ovat keskiössä jos aiotaan välttää ne ongelmat joita Ruotsissa on havattavissa."

Periaatteessa toki noin. Miten ajattelit tällä kertaa estää markkinataloutta toimimasta, ja ihmisiä etsimästä itselleen sopivinta asuinpaikkaa?

Siitä puhumattakaan millainen NIMBY:ily alkaa, jos hyvien ihmisten omille takapihoille pykätään segregaation vähentämiseksi vuokrakasarmeja.

Erilaisuus on rikkaus, kunhan itse saa asustaa täysin monokulttuurisessa ylemmän keskiluokan onnelassa, ja tuupata lapsensa kouluun, jossa oppilaiden tausta on ihan yhtä värikäs kuin siinä omassa asuinympäristössäkin.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

"Siitä puhumattakaan millainen NIMBY:ily alkaa, jos hyvien ihmisten omille takapihoille pykätään segregaation vähentämiseksi vuokrakasarmeja".

Mitään uutta ei tarvitse kaavoittaa tai rakentaa. Valtio tai kaupunki voi ostaa asuntoja jo rakennetuilta alueilta. Esim. Helsingissä asuntoja voidaan ostaa Kaivopuistosta, Punavuoresta, Eirasta ja Töölöstä. Ne sitten annetaan maahanmuuttajille. Siinä saadaan sekoitettua kantaväestö ja maahanmuuttajat. Ehkä vielä sivutuotteena saadaan alueen asuntojen hinnat laskemaan?

Niko Sillanpää

Ei ole mitään vakavasti otettavaa näyttöä, että pystymme ratkaisemaan kotoutusongelman sosiaalipolitiikan keinoin saati jollain kaavoituksella.

Ja vaikka pystysimmekin, mitä järkeä on ehdoin tahdoin hankkia (kalliita) ongelmia "ratkaistavaksi"?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Kun Suomessa aloitettiin maaltamuuton seurauksena rakentamaan lähiöitä 60-70-luvun vaihteessa alkoivat ongelmat myös niissä, ilman ainoatkaan mamua."

Sattumoisin, juuri siihen saumaan ajoitettiin niin nerokkaasti keskioluen vapautus. Ja sehän alkoi juurettomalle väestölle maistua. Ottiko joku siitä sen kuuluisan "poliittisen vastuun"? Arvata sopii.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vedäpä nyt vielä avioliittolakikin tähän ketjuun ja miten olisi norjalainen sprinttihiihto...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Voi olla myös niin, että entistä pienempi osuus rikoksista päätyy poliisin tilastoihin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ai että uusiin asukkaisiin ei päde että lähiöt ovat rauhoittuneet! Lähiöthän ovat rauhoittuneet suhteessa 70- ja 80- lukuihin.
Kielellisesti epäselvä puhe on merkki siitä että puhuja ei ole keskustemassa vaan levittämässä propagandaa. Sitä myös tungetaan yhteyksiin mihin se ei mitenkään loogisesti sovi. Propagandistit sabotoivat yhteistä omaisuutta, nimittäin kieltä. Propagandisti ei ole ihmisten puolella vaan jonkun agendan.

Jaakko Häkkinen

"Kielellisesti epäselvä puhe on merkki siitä että puhuja ei ole keskustemassa vaan levittämässä propagandaa."
-- Mielenkiintoinen määritelmä, jolla Sini luokittelee itsensä propagandistiksi. ;)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sanoo Jaakko joka bannaa keskustelijat jos argumenttinsa kaadetaan.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #94

Sanoo Sini, joka on bannannut jo etukäteen, vaikka toinen ei olisi koskaan hänen blogiinsa kommentoinutkaan. :D :D :D.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #94

Sini on huumorimiehiä. :D Ei minun argumenttejani ole kaadettu, on vain sokeasti jankutettu asian vierestä ja siksi päästy estolistalle.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tietyt pääkaupunkilähiöt, joilla oli villi maine 60- ja 70-lukujen tienoilla, ovat rauhoittuneet nukkumalähiöiksi. Rauhoittumiseen vaadittiin liki kaksi sukupolvea. Viiskyt-luvulla syntyneillä ei ollut samanlaisia mahdollisuuksia elämässään, kuin mitä heidän lapsillaan ja erityisesti lapsenlapsillaan tuli olemaan.

Nyt kuitenkin on kasvamassa uusi häiriösukupolvi, ns. vapaan kasvatuksen hedelmät. Heidän lisäkseen on ilmestynyt tuhatmäärin maahanmuuttajataustaista nuorisoa, joka on kasvanut täällä Suomessa kahden tai jopa useamman kulttuurin aiheuttamassa ristiriidassa.

Nämä nuoret oirehtivat nyt monin tavoin. Huumeongelma kasvaa kasvamistaan, omaisuus- ja väkivaltarikokset lisääntyvät. Poliisi ei enää kykene täysipainoisesti vastaamaan haasteeseen, vaan lähinnä kirjaa aiheutuneita vahinkoja. Sosiaalitoimi natisee resurssiensa äärirajoilla. Yhteiskunta ei tarjoa näille nuorille käytännössä mitään muuta kuin keppiä.

Ei tätä sukupolvea ole menetetty, mutta melkoinen joukko siihen kuuluvia yksilöitä kylläkin. Koulupudokkaiden on turha yrittää jatkaa työelämään, koska heitä ei sinne haluta.

Jäävät vain jengit ja sitä kautta saatu vertaistuki.

Havukoski Vantaalla on hyvä esimerkki tämänkaltaisesta kehityksestä.

Se on kaupunginosa vailla toivoa ja tulevaisuutta. Jos Suomesta etsitään edes etäistä vastinetta Rinkebylle, se olisi Vantaan Havukoski.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minä asun täällä Koivukylä-Havukoskella. Täällä kävi niin ettei ihmiset muuttanutkaan pienempiin asuntoihin kun lapset lähtivät kotoa. Kun syntyvyys muutenkin aleni täällä katkesi ikäluokkien ketju. Mutta täällä viihdytään ja palvelut ja yhteydet toimivat. Keskustan kapakkatiheys on se varsinainen kaikkien huulilla oleva narisemisen aihe.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Paavo Väyrynen muuttaa "Pöpi Suomesta" "Terve Helsinkiin" vastustamaan nähtyä kehitystä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Nyt kun SOTE-uudistus on ajamassa kiville jo viimeistään toteutuksen osalta ja siihen yhdistetään tämä turvapaikanhakijoiden kanssa hölmöily, jossa ihmiset ovat jossain oleskeluluvan ja kielteisen päätöksen välimuodossa pitkään, niin eiköhän siinä ole jo aika lailla hämmennetty dynamiitin ainekset kasaan.

Se tilanne jossa SOTE-uudistus voi pahimmassa vaihtoehdossa ajaa sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän kriisiin ja samaan aikaan jaettaisiin sitten niitä kielteisiä oleskelulupapäätöksiä, niin voi ravistella koko poliittista järjestelmää perusteellisesti.

Onko Suomesta tulossa oikeasti moniongelmainen tapaus, vai onko se jo sitä nyt? Kelan toimeentulotukijärjestelmä on ajautunut ongelmiin, maanviljelijöillä on pahoja ongelmia siihen vielä päälle nyt nämä tunnetut ongelmat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Palstalla selvästi vallitsee erimielisyys turvapaikanhakijoita ja heidän tekemiään rikoksia koskevista tilastoista.

Paljon on mututuntumaa ja ainainen viittaus Ruotsiin.

Eri mieltä voi asioista olla, ei siinä mitään pahaa ole. Oikeus ajaa Suomeen tiukempaa turvapaikkapolitiikkaa on tietysti olemassa, mutta kun ei oikein yksikään puolue enää halua linjaa kiristää, niin aika yksin ovat tämän nykyjärjestyksen arvostelijat.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Varmasti näin.
Kyllä se tahtotila löytyy sitten kun ei ole enää rahaa olla niin humaani.

Ruotsi on aina ollut verrokkimaa niin hyvässä kuin pahassakin.

Enivei, vuodesta 2017 tullee tapahtumarikas.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Suomi ei voi ottaa vastaan niin paljon turvapaikanhakijoita kuin rikas Ruotsi. Se on selvä että tavalla tai toisella pitää rajoittaa maahantuloa.

Se on sitten eri asia miten sallitaan tätä maahanmuuton ja maahanmuuttajien vastaista vihanlietsontaa. Maahanmuuttoa pitää rajoittaa tietyissä rajoissa, mutta myös vihanlietsonta pitäsi pistää aisoihin.

Toivon sellaista kehitystä tulevalle vuodelle.

Molemmat päämäärät edellyttävät uutta lainsäädäntöä, sellaista joka maltillisesti estää liiallisen maahanmuuton tuvapaikan hakuun perustuen, sekä myös pysäyttää vihanlietsonnan turvapaikanhakijoita vastaan, jota esiintyy aivan liikaa tällä hetkellä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #124

Hyvä Arto.
Olen samaa mieltä että Ruotsilla on paremmat varat ottaa maahanmuuttajia vastaan. Ruotsilla menee hyvin ja he ovat humaaneja viimeisen päälle.

Vihanpitoa varmasti esiintyy ja sen vähentäminen on haasteellista tilanteessa jossa elämme. Kun maahanmuuton kustannuksia realisoidaan arkielämästä ihmisistä tuleekin itsekkäitä. Toisten rahaa on ilo jakaa mutta "minä haluan mitä minulle kuuluu".

Kampanjointi vihapuhetta, vihanlietsontaa, what ever tuottaa sitä vaan lisää(?)
Muutenhan sen olisi yksin jo Huuskokin lopettanut.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Päivän Provo. Suomesssa on entistä turvallisempaa tietyin mittarein, mutta se ei poissulje sitä, että Mamu-Suomessa, tietyillä alueilla saattaa olla meno entistä villimpää, suomalainen voi mamuilla Suomessa vähemmistönä tietyillä seuduilla.
Mutta ei, vääjäämättömän logiikan edustajaa ja palstalla uudestaan rölläävää Pekka Siikalaa mukaillen Italiassa ei 1970 - luvulla näkönyt muita mamuja kuin minä perheineni, siellä on siis asiat ok, Suomessa Kalliossa oli 1990 - luvulla hauska bailata jne. joten ei 2010 - luvun Suomessa mitään mamuongelmia voi olla.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

En tiedä onko blogisti nähnyt tätä dokumenttia, Sharia-lakia Tanskassa.

http://areena.yle.fi/1-3869235

Ulospäin annetaan täysin toinen kuva kuin miten sisäisesti toimitaan.

Länsimaiden valtaaminen on alkanut. Muslimien ei pidä olla vääräuskoisten tanskalaisten kanssa tekemisissä. Entinen imaami selittää miten Tanskan suurimpien moskeijoiden toimintaa johdetaan. Sharia-tuomioistuimet ovat olemassa vaikka niitä ei pitäisi olla. Moskeijoiden sisäiset lait ovat täysin ristiriidassa Tanskan lakien kanssa.

Vastaavia piilokamerakuvauksia on tehty joissakin moskeijoissa mm. Ruotsissa samoin tuloksin.

Kun dokumentti julkaistiin Tanskan televisiossa ulkomaalaisrahoitteisen moskeijan rakentaminen keskeytettiin. Luottamus meni.

Luottamus meni myös minulta. Mahtaako suomalaisten moskeijoiden sisäinen toiminta olla samanlaista.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Ei tietenkään. Meillehän on tullut vain tiukkaa uskonnon tulkintaa vastustavia maallistuneita muslimeita, jotka pakenevat oman maansa tiukkapipoja. Näkeehän sen nyt siitä, ettei juuri kukaan naisista käytä perinteisiä vaatteita vaan pukeutuvatkin kuten länsimaiset. Sitä paitsi Päivi Nerg tuntee kaikki henkilökohtaisesti.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen
Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Maahanmuutto on kuulemma lisännyt ihmiskauppaa. Näin maahanmuutto lisää siis rikollisuutta ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Maahanmuutto on kuulemma lisännyt ihmiskauppaa. Näin maahanmuutto lisää siis rikollisuutta ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa."

Siellä missä on ihmisiä ja lakeja on aina myös rikollisuutta. Ensimmäiset rikolliset tulivat Suomeen meidän suomalaisten esi-isien mukana eri puolilta eurooppaa, venäjältä, virosta, saksasta, ruotsista. Se on selvää että kun tulee lisää porukkaa, heidänin joukossaan on rikollisia.

Naisiin kohdistuvan väkivallan suhteen tilanne on sama, kuten myös naisten miehiin ja lapsiin kohdistuvan väkivallan suhteen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikko Ahola:
Liipaiset ongelman ydintä. Että pakolaiset joutuvat turvautumaan rikollisiin ja henkensä kaupalla pästäkseen turvaan ja turvataakseen perheensä elinmahdollisuudet. Minusta on pöyristyttävä, ettei EU:kin on täysin avuton tällaisen rikollisten hallitsemaan logistiikkaan.
Maahanmuuttajia joutuu ihmiskaupan uhreiksi, täällä Suomessakin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Turvattomuuden kanssa oppii kokonainen yhteisö elämään, kun se oppii elämään toisin kuin ennen, tarkoituksenaan välttää rikollisuutta tai tulla rikoksen uhriksi.

Luovutaan iltakävelystä, lukitaan ovet tarkasti, tarkkaillaan ilmiöitä, jotka liittyvät uudenlaiseen rikollisuuteen, uhkiin, aletaan ohjeistaa lapsia uusilla varoituksilla/ kielloilla, kerrotaan, miten pitää käyttäytyä uhkaavassa tilanteessa, opetetaan olemaan välittämättä positiivisesta syrjinnästä, kierretään kaukaa vierasta kieltä puhuvat huumeammattilaiset ja taskuvarkaat jne.

Rikollisuuden lisäksi, turvattomuus voi olla myös lisääntyvästi taloudellista (ja sen seurauksiin liittyvää) turvattomuutta, huolta ja epävarmuutta, kun po. asiat alkavat vaikuttaa sitäkin kautta itse kunkin elämään ja elinympäristöön. (Kakkua aletaan jakaa toisin, jolloin mm. asunto-, terveys- ja ruokajonot, työttömyys muuttuvat)

Turvattomuutta aiheuttaa myös uudenlainen luottamuksen puute. Siis esim. se, että media uutisoi todellisuudesta toisin kuin sen lukija kokee: pedagoginen media, agendainen media, valikoiva media, syyttävä ja painostava media.

Kaikki tuo ei ole enää sitä elämää, johon on totuttu. Rikostilastotkin siis voivat pysyä ennallaan, mutta koko kulttuuri alkaa toimia ja käyttäytyä omaa kulttuurimentaliteettiaan ja yksilön oikeuksia rajoittavasti ja kieltävästi. Silloin ns. normaalielämä on pahanpäiväisesti hävinnyt pelin.

Kun olen kahden viime vuoden aikana kolmasti pelastanut vanhuksen ulkomaisen liigan ryöstöltä (myös rikollisten vapaa liikkuvuus) Turun torilla ja saanut siinä yhteydessä tappouhkauksen, poliisin tilastoilla ei ole juuri mitään ns. lohdullista merkitystä. Mikään em. tapauksista ei näy poliisin tilastoissa paitsi ilmoitukseni tappouhkauksesta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mikä se semmonen "Mamu-Suomi" on?

Ilkka Huotari

Jos joka vuosi otsikot ovat tällaisia:

"Ulkomaalaisten epäillyt raiskaukset lisääntyneet rajusti"
http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/poliisi-...

Niin on aika harhaanjohtavaa otsikointia tässä blogikirjoituksessa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Valtamedian virallinen propaganda on oikealla paikalla, suosituimpien kärjessä, kuten virallisen propagandan kuuluukin olla. Totuutta jutussa ei silti ole sanaakaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Juttu pohjautuu poliisin tarjoamaan faktaan katuturvallisuudesta 2016 ja sitä ennen. Katuturvallisuusindeksi lasketaan yleisellä paikalla tapahtuneiden ryöstöjen, pahoinpitelyjen, vahingontekojen sekä liikennejuopumusten painotetusta lukumäärästä ja suhteutetaan väestön määrään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Juttu pohjautuu poliisin tarjoamaan faktaan."

Juttu on jyrkässä ristiriidassa somessa esitetyn vaihtoehtoisen faktan, eli vaihtoehtoisen totuuden kanssa ja siitä moni on nyt pillastunut.

On erinomainen asia että blogisti tuo nyt erinomaisella ammattitaidollaan puhtaat faktat esiin.

Eihän valefaktoihin uskovat tosiasioihin tietenkään usko, heistä tosiasiat tuntuvat vain ärsyttäviltä, mutta pitäähän jonkun edes yrittää tuoda totuutta heidänkin tietoisuuteensa.

Tästä blogista kymmenen pistettä ja papukaijamerkki vielä päälle.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Juttu pohjautuu poliisin tarjoamaan faktaan katuturvallisuudesta 2016 ja sitä ennen."

Kyllä ison lehden päätoimittajankin olisi syytä kertoa jutun yhteydessä, että poliittisesti ohjailtu rikollinen poliisi, vetää hatustaan juuri ne luvut joita yhtä rikollinen poliittinen eliitti haluaa.

Jos maahanmuuton kustannuksia ja vaikutuksia ei ole haluttu selvittää, vaikka kansalaiset ovat sitä vuosikymmeniä halunneet ja nythän se on jopa hallitusohjelmassa, niin miksi kenenkään tulisi uskoa enää mitään virallisia tietoja?

Valtiollinen tv-kanava yle lavastaa maahanmuuttajaperheen ohjelmaansa ja jää kiinni asiasta housut nilkoissa. Sama tapahtuisi myös jos maahanmuuttajien rikostilastot olisivat avoimia.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #228

Kiinnitän huomiota ilmaukseesi "poliittisesti ohjailtu rikollinen poliisi". Tavallaan toivon, että koominen kommenttisi saisi säilyä, mutta tällaisen toistuminen ei enää olisi naurun asia. Rikos taitaa näissä lauseissa sijaita toisella taholla kuin luulet.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #229

Hienoa että persoonallinen ilmaukseni sai sinutkin heräämään, jossain olen kuullut sanottavan että juuri persoonalliset sanonnat ovat niitä parhaita. Ehkäpä jopa levittelet sanontaa juuri tällä hetkellä omanasi? Ei olisi ensimmäinen kerta kun minun juttujani mollataan ja samaan aikaan mollaaja ratsastaa itse mollaamallaan jutullani.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #230
Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #230

"poliittisesti ohjailtu rikollinen poliisi" voisi kyllä pitää kunnianloukkauksaena, mutta ei ne sentään jonkun typerästä kommentista rupea nipottamaan.
Sun mielestä et siis itse mollaa ketään?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kyllä tietoinen ja tarkoitushakuinen maahanmuuttajavastainen disinformaatio on asia jolla on ikävät seuraukset monin tavoin.
Ja se tulee yhteiskunnalle eli meille kaikille paljon kalliimmaksi kuin mikään maahanmuutto koskaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Me suomalaiset saamme olla ylpeitä Suomen muuttumisesta tyylikkäästi ja rauhanomaisesti "Mamu-Suomeksi", jossa mamut viihtyvät ja elävät turvallista elämää.

Meidän kantasuomalaisten tuleekin ottaa oppia mamuista ja ruveta elämään ihmisiksi entistä turvallisemmassa "Mamu-Suomessamme".

On korkea aika ymmärtää, ettei paluuta " Suomeen " enää ole ja antaa tilaa välittämiselle ja rakkaudelle riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, ihonväristä tai uskonnosta.

" Mamu-Suomessa" ei vihapuheelle ole sijaa ja olemme kaikki turvassa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän tuo uutinen, että maahanmuuttajien työllisyys on noin hyvä Ruotsissa voi millään pitää paikkaansa, kyllä siinäkin pitää olla varmasti joku "valtamedian" valehtelu kyseessä.

Tämähän sotii selvästi kaikkea sitä vastaan, mitä tälläkkin palstalla on saanut lukea. Miten kummassa tälläinen voi tapahtua.

Miten ne maahanmuuttajat ehtivät töitäkin tehdä, kun pitää autoja poltella ja naisia jahdata :)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Herranduudelis. Luitko sen jutun? Tuijotitko edes siinä olevaa käppyrää? Juttuhan kertoo, että maahanmuuttajien työllisyysaste on Ruotsissa 7 pojoa jäljessä kantasvenssoneista eli persiistä ihan kuten meillä Suomessa (kuvassa on kolme, kolme(!?!) käppyrää, ei voi olla ylipääsemättömän vaikeaa niitä tuijottaa). Sitten jutussa kerrotaan mistä Suomen alhainen työllisyysaste johtuu, naiset äitiysvapailta töihin ja 100 000 suomalaista lisää nollasopimuksilla pätkä'töihin' jotta päästään Ruotsin lukuihin? Jutun otsikko pitäisi kai olla : Jopa Ruotsin mamujen onneton työllisyysaste on korkeampi suomalaisten keskiarvo" tms. jos sitä voidaan täysin väärin ilmeisesti lukea ...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Maahanmuuttajien työllisyysaste on siis 7 prosenttiyksikköä pienempi kuin muiden korkean työllisyysasteen Ruotsissa. Osaatko sinä Engren ollenkaan prosenttilaskua kun kutsut sitä surkeaksi? 7prosenttiastetta pienempi ei ole sama kuin seitsemän kertaa pienempi.
Olet ottanut käyttöön leniniläisen vallankumouskielen jonka pääidea on että puhutaan ikäänkuin olisi joku media joka väittää että maahanmuuttajat heti saavuttuaan työllistyvät ihan yhtä hyvin kuin syntyperäiset.
Silläkin riskillä että vaikutat propagandakoneelta jatkat tuota puhetyyliä joka tähtää yhteiskunnan kaatamiseen ja jonka hommaforum tänne lanseerasi kansainvälisestä nuivainternationaalista.

Teijo Jokinen

Tervetuloa tänne lähi-Itä-H3lsinkiin jauhamaan tota paskaa. En käy kaupassa enää ilman itsesuojeluvarusteita. Viime syksynä päälleni käytiin rohkeasti Itäkeskuksessa takaapäin, vaikka kuljen keppiin tukeutuen. Onneksi olin lähellä taksiasemaa, josta kuskit nousivat ulos ja alkoivat mesomaan välttäen täysin yllätyksellisen pahoinpitelyni. Sanoivat taksimiehet tuntomerkiksi "somppu". Samanmaan urhon kanssa oli lähellä tulla paini viikko sitten mennessäni messuille. Kysyin miksi hän agressivisesti häiritsee pelokkaita naisia ratikassa huutamalla ANNA 4 EUROA HETI!! Uskalsin nousta vastaan, kun kysyin kanssamatkustajilta tulisivatko he auttamaan, jos mulle käy huonosti. Nuori kundi, sekaisin ku seinäkello...sain kuitenkin huomion siirrettyä itseeni, naiset pääsivät poistumaan seuraavalla asemalla.Vaikka vanha olenkin, ja kunto heikkenee, mutta en en mä kauan noita enää ota vastaan kädet pystyssä..

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Turvallisuus on siis pelkästään kiinni katuväkivallasta tai sen puuteesta? Voi herttileijaa sentään!

Suurin osa siitä turvattomuuden tunteesta, jota Suomessa tunnetaan, ei suinkaan ole pelkoa katuväkivaltaa tms. kohtaan, vaan pelkoa taloudellisen tulevaisuuden uhista.

Turvattomuuden tunnetta Suomessa luovat työttömyys ja pelko työttömyydestä, pelko työttömyysturvan nakertamisesta edelleen, pelko eläkkeiden ja toimeentulotuen nakertamisesta, pelko ylipäätään kaikenlaisesta köyhien kyykyttämisestä!

Maahanmuuttajat eivät aiheuta turvattomuuden tunnetta kuin pienenpienelle rasistiselle vähemmistölle, joka ei ymmärrä taloudestä hölkäsen pöläystä.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Maahanmuuttajat eivät minua henkilökohtaisesti pelota, vaikka ainoa uhkaava kadulla sattunut tilanne omalla kohdallani kohta parikymmentä vuotta sitten on parin mustan miehen aikaansaama. Enemmän pelkään ettei yhteiskuntamme kestä taloudellista rasitusta, jonka maahanmuutto aiheuttaa. Nytkään eivät rahat riitä vaan suomalaiset ovat vailla parempaa eläkettä, pienempää päivähoitomaksua jne. Omia lapsiani varten valitsen mieluummin yhteiskunnan, jossa on mahdollisimman vähän huonosti suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin sopeutuvia elätettäviä. Turvattomuuden tunnetta tuo varmasti taloudellinen epävarmuus eikä se lisämenoeriä tuomalla parane. Ei ainakaan perinteisellä matematiikalla laskien.

Mieluusti annan enemmän taloudesta ymmärtävien panostaa omia varojaan esimerkiksi näihin kutsumatta tulleisiin. Minä käytän omat varani ja toivoisin verorahani käytettävän mieluummin johonkin ihan muuhun. On helppo esittää vaatimuksia, jos muut ne pääosin maksavat.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minä käytän omat varani ja toivoisin verorahani käytettävän mieluummin johonkin ihan muuhun. On helppo esittää vaatimuksia, jos muut ne pääosin maksavat."

Varojen käytöstä päättää eduskunta hallituksen esityksen mukaisesti.
Sen päätöksen mukaisesti kaikki maksavat, vaikka olisivat eri mieltä.

Minä esimerkiksi voin olla sitä mieltä että verovaroja pitäisi käyttää joko vähemmän, tai sitten pitäisi nostaa veroja, mutta en voi mitään sille jos hallitus päättää laskea veroja ja lisätä menoja ja maksaa erotuksen ottamalla velkaa.

Se on niiden viisaiden päätös jotka kansa on päättämään valinnut, enkä minä voi yksin päättää siitä että velkaantuminen pitäisi loppua.

Olen myös sitä mieltä että hallituksella ja eduskunnalla pitäisi olla sananvaltaa siihen asiaan miten paljon suomalaisten palkkoja vuosittain korotetaan, jottei korotukset menisi ns. överiksi. Työnantajat ja palkansaajajärjestöt voisivat sitten keskenään sopia ketkä saavat sitä hallituksen myöntämää korotusta ja minkä verran.

Tämäkään toiveeni ei toteudu, koska hallitus ja eduskunta eivät halua tällaista lakia tehdä.

Pakolaispolitiikassa olen kyllä hallituksen kannalla, enkä siis usko että pakolaiset vaikuttavat kenenkään eläkkeisiin tai lapsilisiin niin paljon että siitä haittaa olisi.

Edellisen vuoden kaltaiset kansainvaellukset toki pitää pyrkiä estämään jo siitäkin syystä että sellainen herättää kansalaisissa niin paljon pelkoja että se pelko vaikuttaa vaalituloksiin, jotka nostavat valtaan vaarallisia päättäjiä, kuten USA:ssa, Puolassa ja Unkarissa on tapahtunut ja muualla uhkaa tapahtua.

Pelkästään tämän vuoksi politiikkaa olisi muutettava siten etteivät kansalaiset enää pelkäisi mitä tapahtuu pakolaisrintamalla, mutta eräiden maiden osalta se on jo liian myöhäistä ja siellä on nyt jo vallassa epämilellyttäviä ja vaarallisia vallanpitäjiä.

Niitä epämiellyttäviä vallanpitäjiä on nyt sitten pelättävä paljon enemmän kuin niitä pakolaisia joille nämä päättäjät saavat olla omasta vallastaan kiitollisia.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Enemmän pelkään ettei yhteiskuntamme kestä taloudellista rasitusta, jonka maahanmuutto aiheuttaa."

Yksi maahanmuuttaja ei aiheuta yhteiskunnallemme sen suurempaa taloudellista rasitusta kuin yksi vastasyntynyt suomalainen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #186

Näinköhän? Sillä vastasyntyneellä suomalaisella on ainakin yleensä kotouttajat omasta takaa, ja koulutuksen jälkeen tilastollisesti parempi todennäköisyys siirtyä työelämään ja kattaa enemmänkin kuin aiheuttamansa kustannukset.

Ongelma on siinä, että Suomessa ei vakavissaan tutkita esittämäsi kaltaisia hypoteeseja, vaikka meillä olisi sellaiseen tutkimukseen poikkeuksellisen hyvät edellytykset (jokaiselle yksilöllinen henkilötunnus sekä sillä jäljitettävissä olevat rekisteritiedot tietokannoissa maksuliikenteestä yhteiskunnan ja kyseisen henkilön välillä).

Yhteiskunnan taloudellinen rasitus korostuu viimeisten elinvuosien aikana ikääntymiseen liittyvien yleistyvien terveys- ja sosiaaliongelmien johdosta. Siitä meille ei vielä ole ehtinyt kertyä paljoakaan kokemusta tähänastisista maahanmuuttajista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #200

Kyllä toisen polven maahanmuuttajillakin on kotouttaja ihan omasta takaa. Se että kotona puhutaan muutakin kieltä kuin suomea ei estä että siirretään tietoa ja tapoja jotka auttavat lasta orientoitumaan ympäröivään todellisuuteen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #202

Ovatko kotona siirrettävät tiedot ja tavat sekä arvomaailma sellaisia, että ne antavat valmiuksia integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan? Siinäpä tuhannen taalan kysymys.

Ihanteellisessa tilanteessa maahanmuuttajaperheen vanhemmat ovat suomalaisessa työelämässä sekä tiiviissä sosiaalisessa kanssakäymisessä kantaväestön (eikä pelkästään maanmiestensä sekä uskonveljiensä ja -sisartensa) kanssa, jolloin kotoutumiselle keskeisen tärkeä suomen kielen oppiminen hoituu luontevasti.

Kuinka usein tällaiset olosuhteet vallitsevat, ja kuinka usein maahanmuuttajaperhe alkaa viettää sisäänlämpiävästi vanhan kotimaansa elämäntapaa uudessa kotimaassaan, tapaillen korkeintaan omia sukulaisiaan ja maanmiehiään? Naisten kotiin jääminen palvelee integroitumista huonosti, samoin sosiaalisen elämän rajoittuminen esim. moskeijassa kävijöiden keskuuteen.

Oppivelvollisuus ja asevelvollisuus avaavat onneksi väyliä integroitumiselle. Taivaskanavien ja internetin aikana kulttuurinen eristäytyminen ympäröivästä todellisuudesta on helppoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #209
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #200

"Yhteiskunnan taloudellinen rasitus korostuu viimeisten elinvuosien aikana ikääntymiseen liittyvien yleistyvien terveys- ja sosiaaliongelmien johdosta. Siitä meille ei vielä ole ehtinyt kertyä paljoakaan kokemusta tähänastisista maahanmuuttajista."

Eikös ne ensimmäiset Chilen pakolaiset ole jo aika iäkkäitä. Ei minulla paljon tietoa ole, mutta eiköhän suurin osa ole nyt jo ihan tavallisia suomen kansalaisia.

Muistan vain sen että silloinkin mamuja pelättiin kovasti ja vastustettiin samoin äänenpainoin kuin nykyään. Sulo Aittoniemi taisi olla niitä ensimmäisiä "mamukriitikoita". Hän oli merkittävä SMP:n politikko ja taisi olla puheenjohtajaehdokaskin jossain vaiheessa. Vennamot eivät sen sijaan Soinin tapaan olleet rasistisia, he vain sietivät tätä rasismia puolueessaan, koska se toi puolueelle lisäkannatusta.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #203

"Eikös ne ensimmäiset Chilen pakolaiset ole jo aika iäkkäitä."

Varmaankin, mutta palasivat 90-prosenttisesti kotimaahansa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #204

"Varmaankin, mutta palasivat 90-prosenttisesti kotimaahansa."

Jahas, vai palasivat?

En tiedä palasivatko, mutta jos palasivat niin sehän ei ole maahanmuuttokriitokoiden ennusteiden mukaista. Eikös niidenkin pitänyt olla vain elintasopakolaisia jotka tulivat tänne loisimaan suomalaisten kustannuksella?

Muistaakseni ne oli jokatapauksessa sitä oman maansa eliittiä ja älymystöä, kaikkia ei Chilen sotilasjunttakaan ennättänyt teloittamaan.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #206

Ilmeisesti kotouttamisyritykset ovat siis turhia kaikkien maahanmuuttajien kohdalla, sillä vastoin maahanmuuttokrtiitikoiden oletusta nuo ihmiset, erityisesti eliitti ja älymystö, palaavatkin ajanoloon suurimmalta osin takaisin kotimaahansa.

Vai onko kyseessä jälleen Arto Vihavaisen kuuluisa sarkasmi ?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #212

Tämä taisi olla sitä kuuluisaa Pekka Toivosen sarkasmia. :)

Eihän kenenkään turvapaikan saajan kohdalla voi koskaan sanoa muuttuvatko olosuhteet joskus paremmiksi. Chilen kohdalla niin sattui käymään.

Toki kotoutusta kannattaa ja pitääkin harrastaa. Jotkut voivat kotoutua jopa siinä määrin että jäävät maahan vaikka voisivatkin jo turvallisesti palata. Tottakai siihen pitää myös olla oikeus.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #214

Off topic -syytösten uhallakin suosittelen tähän mamu- ja monikulttuurisuus -aihepiiriin liittyen parasta kirjoitusta, jonka olen lukenut aikoihin Uudesta Suomesta:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuom...

Seppo Oikkonen ajattelee sellaisiakin, joita moni ei Nyky-Suomessa edes uskalla.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Janne Kejolle
Tästä ajattelutavasta minä pidän.

Omassa ympäristössäni ei ole yhtään maahanmuuttajaa, jos ei venäläisiä oteta lukuun.
Heille puhun venäjää ja he ovatkin suurin maahanmuuttajaryhmä koko Suomessa. Toiseksi ovat virolaiset.

Enemmän kuin muukalaiset suututtaa se, että palvelut vähenevät ja lähikaupat suljetaan. Liikenneyhteydet eivät toimi. Postilaatikoita ei ole missään ja postinkantajat leikkaavat mieluummin nurmikkoa.

Toimeentulo huolestuttaa, on vain pätkätöitä. Lainat on kuitenkin maksettava.
Syytä siinä sitten somaleita - tai venäläisiä.
Ryssävihalla on tässä maassa vahvat juuret ja ne voi näköjään siirtää koskemaan ketä tahansa muukalaista.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mitä ryssävihaan tulee, niin kannattaa ehdottomasti lukea tämä: Ryssävihan kulta-aika ja jakaa sitä joka foorumilla, jossa tuosta aiheesta puhutaan.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #187

Varmasti kannattaisi.
Olen ymmärtänyt, että ryssävihan alku on ison vihan ajoilta 1700-luvun alusta.
Topeliuksen Koivu ja tähti on kuvaus siitä, miten lapset vietiin muuhun maahan.

Kiintoisaa on muukalaisvihan, tai pelon, siirtyminen koskemaan mitä tahansa kansanryhmää, vähänkin vierasta.
Ryssävihan on korvannut nyt islam.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #192

"Isoviha-nimitys on syntynyt vasta historioitsijoiden teksteissä – aikalaislähteissä siitä käytetään nimitystä venäläisen ylivallan aika."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Isoviha

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Kolumnisti Markku Huusko on oikealla asialla kiitellessään Suomen kaupunkien rakennussuunnittelua. Sekoittamalla omistus- ja vuokra-asuntoja sopivassa suhteessa on vältytty varsinaisten köyhälistö- ja maahanmuuttaja-alueiden muodostumiselta.

Helsinki onkin vuodesta vuoteen sijoittunut kymmenen maailmanvalion kaupungin joukkoon. Euroopan kaupungeista vain Wien rankattiin 2016 Helsinkiä paremmaksi. Eniten ensiluokkaisia kaupunkeja on Australiassa ja Kanadassa. Näin Iltalehti kertoi kansainvälisestä vertailusta 19.8.2016:

Lontoolainen Economist Intelligence Unit (EIU) on listannut maailman 140 kaupunkia sen perusteella, missä on miellyttävintä ja turvallisinta elää. Top 10:n listalle nousseista kaupungeista peräti kuusi on Australiassa tai Kanadassa.

Helsinki komeilee 140 kaupungin listalla yhdeksäntenä. Helsinki on myös ainoa pohjoismainen kaupunki kärkikymmenikössä.

Listan ykkösenä on Australian Melbourne, kakkosena Itävallan Wien ja kolmosena Kanadan Vancouver.

Vertailukriteereinä olivat muiden muassa yleinen järjestys ja turvallisuus, konfliktit, rikollisuusaste sekä subjektiivinen turvallisuudentunne. Lisäksi vertailtiin kaupunkien terveydenhuoltoa, koulutus- ja kulttuuritarjontaa, ympäristöä sekä infrastruktuuria.

On vielä syytä muistaa, että noin neljännes australialaisista on muualla syntyneitä "mamuja", tosin suurelta osin Euroopasta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Suosittelisitko Suomelle Australian ja Kanadan noudattamia käytäntöjä maahanmuuttajien valinnassa?

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Tätä varmasti kansan enemmistö kannattaisi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Hannu Mononen, #201, Jani Hätönen, #216.
Kyllä Suomella ja EU:lla olisi opittavaa Australialta ja Kanadalta. Ihmissalakuljetusbisnekselle olisi saatava loppu. Hädänalaisimmat eivät siitä hyödy. Heidät olisi noudettava lähtömaista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä vielä linkki tuohon Timon mainitsemaan listaukseen, jossa Helsinki komeilee maailman yhdeksänneksi ja Euroopan toiseksi asumiskelpoisimpana kaupunkina.

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2016/...

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Tässä 6.3.2017 poliisien mielipide turvallisuustilanteen suunnasta Suomessa. Olkaa hyvät!

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/poliisit-jatt...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset