Markku Huusko

Ruotsalainen joka unelmoi eurosta

  • Göran Persson toimi vuosina 1996 - 2006 Ruotsin pääministerinä. Kuva: EPA / All Over Press
    Göran Persson toimi vuosina 1996 - 2006 Ruotsin pääministerinä. Kuva: EPA / All Over Press

Kansallismieliset populistit virittelevät hankkeitaan irrottautua eurosta ja jopa koko Euroopan unionista, mutta trendit maailmalla voivat mennä myös ihan toiseen suuntaan.

Jopa Ruotsi, jonka ikiomaa kruunua moni suomalainen markasta unelmoija pitää ihanteellisena esimerkkinä, saattaa päätyä vielä yhteisvaluuttamaaksi.

Tämän mahdollisuuden nosti esille Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson, joka Kauppalehden haastattelussa totesi maanantaina, että pienestä omasta valuutasta on pidemmän päälle haittaa taloudelle.

Persson, joka on demari ja yhteisvaluutan pitkäaikainen kannattaja, arveli että Ruotsi liittyy euroon ”ennemmin tai myöhemmin”, kun kansan tuki sille joskus toteutuu. Mies myöntää, että hänen unelmansa toteutumiseen voi kulua 20 vuotta. (Lue Göran Perssonin koko haastattelu täältä)

Suomessa elinkeinoelämä ja ay-liike ovat vahvasti sitä mieltä, että ”Suomen paikka on EU:n keskiössä”, kuten ne vastikään tiedottivat. Ne arvostavat vakaata toiminta ympäristöä, mutta muistuttavat tulevien vuosien suurten kysymysten liittyvän muun muassa ”EU:n rakenteiden ja talous- ja rahaliiton uudistamiseen”.

Suomen euroeroa ovat kannattaneet täkäläisistä vaikuttajista muutamat taloustieteilijät ja poliitikot. Eduskuntapuolueista eroa eurosta tai EU:sta ei ole ajanut yksikään, mutta tähän voi tulla muutos, kun Timo Soini vaihtuu perussuomalaisissa kesällä Jussi Halla-ahoon tai Sampo Terhoon.

Helsingin yliopistossa vaikuttava tutkijatohtori Tuomas Malinen on tuonut julkiseen keskusteluun sinnikkäästi argumentteja, joilla hän perustelee sitä, että oma valuutta olisi Suomelle hyväksi. Hän on käyttänyt esimerkkinä juuri Ruotsia, jonka talous on kehittynyt vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen selvästi Suomea paremmin.

Nyt myös Suomella menee taloudessa melko mukavasti, kuten Nordeakin eilen on muistuttanut. Pankki on huolissaan siitä, että talousuudistukset uhkaavat vesittyä, kun hyvänolontunne leviää.

Myös palkkamaltti voi tässä pienessä nousussa unohtua. Ay-kabineteissa jotkut veikkailevat jopa 3 - 4 prosentin palkankorotuksia hyvin pärjäävään paperiteollisuuteen, kun se avannee pelin ensi syksyn liittokierroksella. Kilpailukyvyn eteen tehdyt toimet on siis mahdollista häivyttää nopeasti, jos tuollainen toteutuisi ja leviäisi.

Kylmä tosiasia on se, että julkinen talous on yhä rapakunnossa ja Suomi velkaantuu joka päivä lisää. Tässä tilanteessa voi sanoa, että onneksi meillä on euro, eli raha on halpaa ja sitä on maailmalta saatavissa.

Vai olisiko parempi, ettei euroa olisi, lainaa saisi kalliimmalla ja nihkeämmin, ja meidät pakotettaisiin kipeisiin leikkauksiin ja / tai verojen korotuksiin ainakin joksikin vuodeksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

"Vai olisiko parempi, ettei euroa olisi, lainaa saisi kalliimmalla ja nihkeämmin, ja meidät pakotettaisiin kipeisiin leikkauksiin ja / tai verojen korotuksiin ainakin joksikin vuodeksi?"

Ehdottomasti olisi parempi ilman euroa!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Onko perusteluja? Miksi suomalainen elinkeinoelämä ja ay-liike ei ole samaa mieltä?

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Suurin osa suomalaisista yrityksistä ja yrittäjistä ei yhtynyt tuohon julistukseen - esim. Suomen Yrittäjät ei sitä allekirjoittanut. Se, mikä toimii Koneelle tai Stora-Ensolle, ei ole Kuusamolaisen konepajan todellisuus.

Eli, EK ja SAK - suomalainen kolmikanta-korporatismi lyhyesti sanottuna.

Suuren yrityksen kannalta EU on lähes täydellinen leikkikenttä. 2 syytä:

1.) EKn osalta kansallinen (poliittinen) näkökulma on lähes yhdentekevä. Sisämarkkinat (pääoman, tavaroiden, palveluiden ja työoman vapaa liikkuvuus) palvelee elinkienoelämää erinomaisesti. Kun siihen lisätään vielä valuuttakurssi-epävarmuudesta puhdistettu yhteisvaluutta, euro, on paketti melkein täydellinen.

2.) Niin kauan kuin yritys voi alentaa kustannustasonsa tuottavuus-klpailukykytappiota vastaavalle tasolle vähentämällä työvoimakuluja (potkuja antamalla) on yritykselle yhdentekevä, vaikka se ei voisikaan käyttää devalvaatiota(valuuttakurssin ulkoisen arvon muutos) kilpailukykytappionsa kiinni kirimiseen. Lisäksi viime kädessä yritys voi muuttaa tuotantonsa tai minkä tahansa toimensa ml. pääkonttoritoiminnot (vrt.Nordea) täysin vapaasti EUn sisällä.

Mitä tulee a-liikkeeseen, ei tilanne ole yksinkertainen. Esim. STTKn pääekonomisti Ralf Sund sanoi vähän aikaa sitten radiossa, että euro ja euroon meno on Suomen sodanjälkeisen (talous)politiikan suurin virhe.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #5

Olen tässä keskustelun edetessä kiinnittänyt siihen huomiota, etteivät viennin parissa toimivat yrittäjät yksin eikä yhdessä ole kaivanneet pois eurosta. Yrittäjien joukossahan on kokoomuslaisesti ja keskustalaisesti ajattelevien lisäksi paljon myös perussuomalaisia kannattavia henkilöitä, mutta hiljaista on ollut sillä rintamalla.

Viittaat STTK:n Sundiin, mutta siitä tahtoisin linkin, jotta voisin todentaa, että hän on juuri noin sanonut kuin mitä kirjoitat.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #7

Aluksi korjaan kirjoituksessa olevan maininnan 'muutamasta' ekonomistista.

HSn tutkimuksen mukaan valta-osa ekonomisteista!

"Petri Sajari HS
Julkaistu: 30.12.2016 2:00 , Päivitetty: 30.12.2016 8:44
Suuri osa Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneista ekonomisteista [29 vastasi] on sitä mieltä, että eurosta on ollut Suomelle enemmän haittaa kuin hyötyä."

Kuten yllä kommentissani totesin, euro toimii hyvin vientiyrityksille, joiden ei tarvitse välittää kansallisesta politiikasta.

Suomen Yrittäjien (joka edustaa ylivoimaisesti suurinta osaa yrittäjistä) tarvitsee välittää suomen kansallisesta politiikasta. He eivät allekirjoittaneet tuota kirjallista tunnustusta euron alttarille alistumisesta.

Mitä tulee tuhon Sundin lausuntoon, harmittaa itseänikin etten kirjannut ylös milloin/missä hän sen sanoi, vaikka arvasin sen olevan rehellisyydessään jatkossa käyttökelpoinen. Kuten se tässä olisi/on. No ehkä se tulee vielä jostain vastaan.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #8

'close but no cigar' - etsivä löytää!

Sorry Sundista, vaikka läheltä liippaakin.

Kyeessä on Palkansaajien (SAK) ekonomisti Pekka Sauramo, joka puhui Yle-ykkösessä tammikuussa (11.1.2017) 'Miten EUta kannattaisi kehittää' Brysselin kone - ohjelmasarjassa.

Talouselämäkin (26,3) oli tämän noteerannut:

"Ylen Brysselin koneessa -ohjelmassa Palkansaajien tutkimuslaitoksen Pekka Sauramo sanoi, että euro on toisen maailmansodan jälkeen suurin talouspoliittinen virhe.

Oletko tosiaan tätä mieltä?

”Olen, vai tiedätkö jonkin pahemman virheen”, Sauramo sanoo. Sauramo sanoo myös, ettei hänellä ole asiassa missiota puoleen eikä toiseen. Velkakriisikokemusten nojalla Sauramo katsoo, että euro ei toimi."

Antero Koski

Ehkä ei ay-liike olekkaan, mutta elinkeino elämä haaveilee kyllä omasta valuutasta mutta epäilevät, että ankara velkaantuminen eu:n ja euron myötä estävät sen.
Mutta tänään talous nobelisti valoi uskoa, että kaikki on mahdollista. Varsinkin kun veikkasi, että britit tulevat vielä pitkässä juoksussa voittamaan brexitin ansiosta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

" Mies myöntää, että hänen unelmansa toteutumiseen voi kulua 20 vuotta."

Saas nähdä, missä muodossa euroalue on 20 vuoden kuluttua. Ainoa mahdollisuus EMU:n pystyssä pysymiselle on koko euroalueen kattava tulonsiirtounioni, joka tuskin tulee etenemään kansallisilla tasoilla useimmissa maissa. Saksalaistkin pitävät varmasti mieluusti itsellään 200 miljardin euron kauppataseen ylijäämän, eivätkä luovuta rahojaan reuna-alueiden sosiaaliturvaan.

Paljon on harmonisointia edessä, mikäli monenkirjavalle rahaliitolle toivotaan pidempää historiaa esim. verotuksen ja lainsäädännön osin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tänäänhän on sikäli historiallinen päivä, että Britannian Brexit-prosessi alkoi virallisesti EU-erokirjeen luovutuksella ja kuten pääministeri Theresa May sanoi: "Takaisin ei ole kääntymistä".

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170329220009373...

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen

Aivan - sitten Berliinin muurin murtumisen jälkeen paras uutinen ikinä!

Tosin tulevina vuosisatoina brexitiä tullaan juhlimaan 24.6. (brexit-äänestyksen päivämäärä viime kesänä) eikä 29.3., vaikka tästä päivästä alkaakin lopullinen ja virallinen osuus, jonka loistavana huipentumana on Iso-Britannian lopullinen ero viimeistään 29.3. 2019.

Tuo 24.kesäkuuta on Suomenkin kannalta aivan loistava päivä juhlia brexitiä - aika usein juhannus osuu siihen eli mekin voimme liputtamalla - yötä paivää!! - samalla osallistua brexit-juhlintaan.

Lippu korkealla - 24.6.2017!

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Historiaa on myös se, mitä johtokaksikko May ja Hammond totesivat Brexitistä tasan vuosi sitten.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Brexitiä ei ole syytä juhlia, vaan on syytä surra syvästi sitä että mahdollisuudet taloudellisesti vahvaan ja sotilaallisesti yhtenäiseen Eurooppaan, jolla on vaikutusvaltaa maaimassa ja jossa myös Englanti on mukana näyttävät nyt menneen.

Tässä kehityksessä ei ole mitään järkeä ja syypäänä tähän järjettömyyreen voidaan pitää Englannissa harjoitettua äärikansallisnielistä ja rasistista kiihotustoimintaa ja brexit- kiihottajien puolivillaisia ja valheellisia lupauksia.

Tällä hetkellä, jostain syystä, Euroopan yli pyyhkinyt populistinen, kansallismielinen, rasistinen ja Euroopan yhtenäisyyttä vastustava tsunami näyttää laantumisen merkkejä ja ehkä pysähtyy ja tyrehtyy Englannin brexitiin ja Trumpin valtaan nousuun, ennenkuin se hukuttaa koko Euroopan.

Mahdollisuudet taloudellisesti ja sotilaallisesti vahvaan ja maailmanlaajuisesti merkittävään Eurooppaan ovat vielä olemassa, tosin ilman Englantia. Kenties EU vahvistuu vielä Skotlannilla ja Pohjois- Irlannilla.

Jos niin ei käy, siitä seuraa Euroopan taantuminen banaanivaltioiden tasolle ja joutuminen suurten naapuriensa ja maapallon talousmahtien alistamaksi ja hyväksikäyttämäksi.

Kansallismielisen populismin edelleen vahvistuminen todella merkitsi edellämainitunlaista kehitystä Euroopalle.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Huusko: "Tässä tilanteessa voi sanoa, että onneksi meillä on euro, eli raha on halpaa ja sitä on maailmalta saatavissa."
---
Raha oli Kreikallekin joskus halpaa ja sitä oli maailmalta saatavissa. Nyt Kreikan julkinen velka on n. 170%/BKT Mutta onko sitä rahaa nyt maailmalta saatavissa ja kuka maksaa viimekädessä Kreikan velat?
Tämän jälkeen seuraa se loogisen ajatusprosessin vaikein osa: "Miten Kreikan kävi ja miten asia ratkaistaan?"
Suomen vienti oli lähes 90 mrd€ v. 2007, viime vuonna se oli n. 75 mrd€. Vienninhän piti vetää ja vientisektorin piti joskus määritellä palkkatasokin. Unelmoija voisi kertoa, montako kikyä Suomessa tarvitaan?
Unelmoinnissa lehmätkin voivat lentää...

P.S. Göran Persson on unelmoiva poliitikko, eikä Ruotsilla ole varaa tai halua toistaa euromaiden virheitä, joita se on voinut todistaa aitiopaikalta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Göran Persson on oikeassa. Valitettavan usein vain käy niin ettei vaaleja voiteta olemalla oikeassa, vaan väärässä oleminen tuottaa paremman vaalituloksen.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kerkesin jo ihmetellä, ettei päätoimittajan blogi ollut heti poiminnoissa, mutta tulihan se sinne. Ettekö te toimituksessa voisi kirjoittaa uutisia ja julkaista siten näkemyksiänne sen sijaan, että promoatte omia kirjoituksia toimituksen poimintoina joskus niin, että puolet karusellista on omia kirjpituksianne? Onko ne automaattisesti niin hyviä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ihan naurettavaa yrittää irvailla siitä että päätoimittajan blogit on karusellissa. Ei kai alusta turhaa päätoimittajaa halua pitää, jonka tekstejä pitäisi piilotella.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Oman valuutan dealvointi tai devalvoituminen on silmänkääntötemppu jolla luodaan illuusio, että vientiin tarkoitetun tuotteen suurinpana ongelmana on pelkästään liian kallis hinta, kun todellisuudessa tuotteen ongelmana on hinta/laatu suhde. Mikäli pelkästään hintaa lasketaan devalvaation kautta, laatu ja toimintatavat jäävät korjaamatta ja juuri näin kävi markka-aikaisten devalvaatioiden seurauksena, tuotekehittely laiminlyötiin, vanhanaikaiset toimintatavat saivat jatkaa elämäänsä ja tässä sitä sitten ollaan. Miksi ay-liike kannattaa euro, no syystä, jonka prof. Tauno Tiusanen omassa blogissaan aikoinaan toi esille, devalvaatio on aina tulonsiirtoa palkansaajalta pääomalle.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kun ei valuutta jousta niin työvoima joustaa. Esimerkkinä voidaan käyttää vaikka Paimion demareiden touhuja, jossa vaalimateriaalia teetettiin työmarkkinoiden ulkopuolella olevalla työvoimalla.

Ja ei se ihan sattumaa ole, että Italaian/Espanjan/Portugalin/Ranskan ja Kreikan koko ajan kasvava nuorisotyöttömyys johtuu osin siitä, että Saksan kanssa ei kyetä samassa valuutassa kilpailemaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kokolle vaan tiedoksi, ota selvää mistä kirjoitat. Paimion demarit tilasivat vaalimateriaalia toimintakskus Apilasta. Toimintakeskus on kaupunkin sosialitoimen alainen organisaatio jossa pyritään eri tavoin tukemaan pitkaikaistyöttömiä takaisin työelämään. Paimion demarit halusivat tukea tätä toimintaa ja hyvä niin.

Käyttäjän suvituuli952 kuva
Juha Lehtinen Vastaus kommenttiin #19

Paimion SDP halusi punalippunsa halvalla, nälkäpalkalla.

Sellaisia demarit ovat ...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #20

Tottakai porvarin näkökulmasta työttömien ja syrjäyneiden tukeminen on väärin, jokainen kun porvarien mielestä on oman onnensa seppä. Mista J. Lehtinen tietää, että Paimion demarit saivat vaalimateriaalinsa halvemmalla kuin avoimilta markkinoilta, ei mistään.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #19

Arto,

Kuten varmasti taannoin kun SDP tilasi vaalimateriaalia Virosta ja hehkutti suomalaisen työn puolesta ja 100 000 uutta työpaikkaa, niin demareissa ajateltiin että kiertäen tämä hyödyttää suomalaista duunaria... http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/il-sdp...

Toinen arvaus on se, että kun sai halvalla niin teetettiin pitkäaikaistyöttömillä.

Ja ihan vakavasti, demarit tekivät ratkaisun liiketaloudellisesti viisaasti. Niin tekevät yrityksetkin ja ei se euro ja sitä kautta suomalaisen työn korkeahko hinta kilpailijoihin verrattuna ihan tuulesta temmattu peruste ole.

Käyttäjän ReijoVuorento kuva
Reijo Vuorento

Viime Ruotsin vaaleissa euro ei ollut edes vaaliaihe, koska sen kannatus on minimaalinen ja lähinnä Kokoomuksen piirissä. Euroopassa euron ulkopuoliset maat POIKKEUKSETTA pärjäävät taloudessa paremmin kuin esim. Suomi. Ei löydy ruotsinmaalta eurosta unelmoijia - rajusti hakemalla saa etsiä - siellä asuneena ja politiikkaa aktiivisena seuraavana voin näin todeta. Ajatellaanpa vaikka Islantia joka nyt on kasvun tiellä sen jälkeen kun se devalvoi valuuttansa runsaat 40 %. Se osoittaa suurinpiirtein sen suuruusluokan joka Kreikalla on edessäään - ja sisäinen devalvaatio on todellakin verta, hikeä ja kyyneleitä - jo meidän 10-15 % ottaa koville. Kreikkalaisista ei tuottavuusmielessä saada saksalaisia tai suomalaisisa- ei sitten millään. Juuri suuret tuoottavuuserot johtavat tämänkin valuuttaunionin vähittäiseen rapautumiseen jota ylläpidetään suurilal tulonsiirroilla- ja siinä me olemme maksajia kun taas ruotsalaiset nauravat ns. partaansa.

Käyttäjän ReijoVuorento kuva
Reijo Vuorento

Tietenkin vahva valuutta kielii ainakin muodollisesti vahvasta valuutasta - varsinkin jos se ei kellu, niin se saattaa olla kupla joka puhkeaa. Kuka muistaa vahvan markan? Korot laskivat vasta kun oli kahteen kertaan pakkodevalvoitu. Ruotsin heikko kruunu finanssikriisin jälkeen vahvisti ruotsalaisten asemaa pitää omat markkinat ja jopa niitä laajentaa. On selvää, että tämän jälkeen kruunu on vahvistunut. Ruotsalaiset ovat egoisteja - suomalaiset taas historiankin kokemusten myötä turvallisuushakuisia. Se on ymmärretäävää, mutta tämä halu aina olla ytimessä osoittaa mielestäni osin heikkoa itsetuntoa. Olen itse asunut ja opiskellut Tukholmassa kansantaloustiedettä. Oli eri tyyli kuin täällä - enemmän opiskelijoita eri maista, Yhdysvallat, Britit ym, myös mielipiteiden kirjo laajempi - meillä useimmiten vain yksi totuus - ja jos siihen ei alistu, niin sitten on vähintäänkin populisti.

Esko Kotilainen

Näinhän se on,Suomella on vaikeuksia rahapoliittisesti,koska eivät ole itsenäisiä.
Ruotsissa itsekin asuuneena vuosikymmeniä,nyttemmin sitten Norjassa parikymmentä,niin todellakin huvittaa tämä suomen median epätoivoinen manipolointi ihmiselle Euron ja jopa Eu:n ihannoinista.
Täällä Norjassa ihmisillä ei ole EU:n määräämiä korkoja asuntolainoissa,eikä muissakaan,voitko kertoa huusko,mistä se johtuu?
Johtuisiko maailman markkinoista ,vai?
Nyt on käynnissä realismin aikakausi jossa otetaan esille tämä sinunkin ehdottama lisälainan otto kaikkien ongelmien ratkaisuksi.Kupla puhkeaa väistämättä.
Nythän on vaalit lähestymässä,joten ymmärrän sinunkin ulostuonnit,vaiken niille paljon arvoa annakkaan.
Norjassa ja norjalaisena on kiva olla,nyt jos saatte neuvottelun Trumpin ja Putinin kesken aikaiseksi,niin me taputellaan käsiä,mihin teidät jaetaan.
PS.Pyytäkää Norjalta lainaa kokouksien suorittamiseen.

p

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Minusta kaikki oli paremmin silloin kun 50-penniset sopivat kruunun automaatteihin...

Mutta menneisyyttä ei voi saada takaisin. Nyt (niin kuin aina) on mietittävä, mikä olisi järkevä seuraava askel.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen kymmenpenniset sopivat Saksassa 50 Saksan Pfennigin automaatteihin.
(Nimimerkillä: näin minulle ovat kertoneet ...) ;)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tänä päivänä kaikkien euromaiden kolikot sopivat kaikkien euromaiden kaikkiin apparaatteihin ja se on hyvä ja se on järkevää, se entinen systeemi oli idioottimainen.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> Vai olisiko parempi, ettei euroa olisi, lainaa saisi kalliimmalla ja nihkeämmin, ja meidät pakotettaisiin kipeisiin leikkauksiin ja / tai verojen korotuksiin ainakin joksikin vuodeksi?

Markka-aikana olisi markka-ajan puolustajien mielestä käynyt niin, että yhdeksän vuoden laman ensimmäisen vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana markka olisi devalvoitunut markkinoilla, ja lama olisi korjautunut normaaliksi taloustilanteeksi seuraavan puolen vuoden tai vähän pidemmän ajan kuluessa. Ulkomaan tavaroiden ostovoima olisi pudonnut, mutta talous pyörisi taas ja työpaikat säilyisivät paremmin.

Euron keskeinen ongelma on ehkä se, että maakohtaista devalvoitumista ei tapahdu, ja siksi Suomi elää jatkuvasti yli varojensa. Automaattista markkinoiden hoitamaa devalvoitumista korvaamaan ei ole euroaikana kehittynyt vielä vastaavaa koneistoa, joka pudottaisi maan kulutustason automaattisesti (tai sopimusten tai säädösten kautta) maan ansioita vastaavalle tasolle. Palkkojen nimellisarvon leikkaaminen on liian kivuliasta, eikä devalvoitumisen tapaan kohdistuisi varmaankaan kaikkiin tasapuolisesti. Siksi taloutta yritetään tasapainottaa muilla keinoin, myös palveluita leikkaamalla.

Kiinteään valuuttaa siirtyminen vaatii uuden asenteen ja uusia keinoja. Suomi eli eurossa jonkin aikaa ihan ok maltillisen tulopolitiikan ja säntillisen taloudenpidon siivittämänä. Mutta heti kun nuo (vielä kaikkien hyväksymät keinot) eivät riittäneet, jouduttiin pysyviin vaikeiuksiin, koska työkalupakissa ei ollut (devalvoitumismahdollisuuden kadottua) mitään muita keinoja jäljellä. On vain odoteltu yhdeksän vuotta ihmettä, eli talouden yllättävää nousua, joka pelastaisi kansan ja poliitikot pulasta (minkä jälkeen sen hetkinen hallitus julistaisi kaiken omaksi ansiokseen :-) ).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Täytyy myös ymmärtää, että euro ei ole "kiinteä valuutta", vaan kelluva sellainen.

Kaupankäynti esimerkiksi Englannin, USA:n, Kiinan, Brasilian, Japanin, Venäjän ja vaikkapa Ruotsin kanssa on edelleen riippuvaista kulloisestakin valuuttakurssista.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Aivan. Euro on kiinteä vain siinä mielessä, että Suomalaiset poliitikot eivät voi tehdä sen arvolle mitään, toisin kuin markka-aikana, jolloin Suomi saattoi devalvoida tai antaa markan arvon määräytyä kelluttamalla sitä.

Euro löytää oman oikean kurssinsa dollariin ja muihin valuuttoihin nähden kellumalla markkinoiden määräämälle tasolleen. Euron sisällä voi kuitenkin käydä niin, että taloudeltaan menestyvimpien maiden kannalta euro on turhan halpa, ja taloutensa kanssa vaikeuksissa oleville (esim. Suomi), euro on liian kallis.

Silloin kun Suomi liittyi euroon, kuvittelin optimistisesti, että maamme johtavat talousajattelijat ja talousasioihin perehtyneet poliitikot olisivat miettineet (Suomen kannalta) kiinteään valuuttaan siirtymisen edut ja haitat valmiiksi, ja ymmärtäneet, että yhteisvaluuttaan (ehkä parempi sana kuin kiinteä valuutta) siirtyminen edellyttää muutoksia harjoitettuun politiikkaan. Nyt olen pettynyt, kun näyttää siltä, että ajattelu ylsi vain jo mainitsemiini maltilliseen palkkapolitiikkaan ja tiukkaan talouskuriin asti, mutta ei siitä pidemmälle. Yhdeksän vuotta on makailtu iloisesti suossa, kun keinot loppuivat tilanteessa, jossa nuo kaksi kikkaa eivät riittäneet kompensoimaan Suomen talouden notkahtamista.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Nyt on Markku Huusko taas pahasti ulkona omalta mukavuusalueeltaan, joka käsittää yleensä Li Anderssonin talous- ja turvapaikka -avausten pohjois-korealaista ihannointia.

Artikkelinsa teesin tueksi Huusko on kaivanut naftaliinista Göran Perssonin, joka on jo täysin (ollut yli vuosikymmenen) ulkona kaikesta päätöksenteosta eikä edusta edes Ruotsin demarien virallista kantaa. Voisitko Markku Huusko esittää missä tällaisesta vaihtoehdosta Ruotsissa käydään vakavasti otettavaa keskustelua?

Päätoimittajan ei kannata tarttua kynään, jos ainoa ymmärrys ja mielipide Euron hyödyistä tai haitoista perustuu siihen mitä muut ajattelevat (EK ja Ay-liike + Persson) ellei sitten vain tee keskustelunavausta esittämättä omaa näkemystään.

Huusko jakelee myös jatkuvasti termiä "kansallismieliset populistit" (= mitään ymmärtämätön joukko?), joka sävyttää kyllä niitä Li Anderssonin taloussammakoiden kommentteja, mutta tässä yhteydessä se näyttää niin armottoman populistiselta "toivon näkemykselleni tukea" - avaukselta, että tulee taas mieleen Mark Twainin sanat:

"It is better to keep your mouth shut than open it and remove all doubt".

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

USA:ssa asuessaan voimakkaita imeneen Olof Palmen mukaan ei voi olla yhdessä maassa yhdenlaisia ihmisoikeuksia ja toisessa toisenlaisia. SIttemmin Barack Obama on puhunut ihmisoikeuksien olevan universaaleja.

Anssi Miettinen pilkkaa tänään HS:ssa kansankielisiä "takapajulan" sanontoja, vaikka samanlaisia esiintyy sivistyneemmissäkin kielissä niiden periytyessä vuosituhantisista viljelykulttuureista. Sanomakoulu edustaa niiden rinnalla kehityksen vimeisintä minuuttia.

Istutettaessa Paavo Väyrysen, Erkki Tuomiojan ja Paavo Lipposen sukupolvea Kekkosen lastenkutsuilla Tamminiemessä, ehdottoman auktoriteetin asema romuttui Italiassa historiallisen kompromissin myötä. Yhden filosofin tilalle jokaisesta saattoi tulla oman kokemuksensa perusteella filosofi.

Mutta Suomessa "joka paikan pöyry" hoitaa yhä ajattelun, "pilotti puikoissa" käytännön hommat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset