Markku Huusko

Vihreä vyöry ja Soinin katkera finaali

  • Kansanedustaja Touko Aalto johdatti vihreät suurmenestykseen Jyväskylässä. Uusi Suomi / Petteri Paalasmaa
    Kansanedustaja Touko Aalto johdatti vihreät suurmenestykseen Jyväskylässä. Uusi Suomi / Petteri Paalasmaa
  • Kokoomuksen Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo juhlivat sunnuntai-iltana. Iltalehti
    Kokoomuksen Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo juhlivat sunnuntai-iltana. Iltalehti
  • Perussuomalaisten Timo Soini ja hänen vaimonsa Tiina Soini vaali-iltana. Iltalehti / Inka Soveri
    Perussuomalaisten Timo Soini ja hänen vaimonsa Tiina Soini vaali-iltana. Iltalehti / Inka Soveri

Puoluejohtaja Timo Soini on tottunut menestykseen. Tänään sitä ei tullut. Tuli pettymys, jonka viimeiset vaalinsa PS-johtajana käynyt Soini myös kasvot vakavina myönsi.

PS on näissä kuntavaaleissa hyvin saman kokoinen puolue kuin vasemmistoliitto. Perussuomalaisia selvästi suuremmaksi on kasvanut sitä aiemmin oleellisesti pienempi vihreät.

Soini on suhtautunut juuri vihreisiin vuosien varrella hyvin pilkallisesti nimitellen sitä muun muassa ”punavihreän kuplan suosikkipuudeliksi”.

Tämän illan puheessaan Sipilän hallituksen ulkoministeri totesi väelleen myös, ettei heillä ole haluja ”päästää punavihreitä sotkemaan Suomen asioita”.

Vihreiden kannatukseksi näyttää tulevan noin 13 prosenttia. Tämä on samaa luokkaa kuin Ylen tuoreimmassa gallupissa. Tätä voi pitää yllätyksenä, koska gallupkannatuksen realisoitumiseen vaaleissa ei ole ollut vihreille tyypillistä.

Vihreillä on mennyt erittäin hyvin suurista kaupungeista etenkin Espoossa, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä. Viimeksi mainitussa siitä on tulossa valtavan vyöryn myötä valtuuston suurin puolue.

Eivät vihreätkään aivan kaikkialla pärjänneet. Puolue ei yltänyt Helsingissä himoitsemaansa pormestaripaikkaan, jonka nappasi Anni Sinnemäen nenän edestä kokoomus ja sen pormestariehdokas Jan Vapaavuori, joka sai hirmuisen henkilökohtaisen äänivyöryn.

Eikä vihreät edelleenkään ole maan laajuisesti suuri puolue. Kokoomus, SDP ja keskusta ovat näissä vaaleissa 5 – 8 prosenttiyksikköä vihreitä suurempia.

Oppositiopuolue SDP jäi kokoomuksesta ja keskusta SDP:stä, kun valtakunnan lukuja katsotaan (94,4% äänistä laskettu).

Puheenjohtaja Petteri Orpo saa kolmikosta olla tulokseen tyytyväisin, vaikka kokoomuksenkin kannatusprosentti viime kuntavaaleista laski noin prosenttiyksikön. Antti Rinteelle ja Juha Sipilälle tulos on pettymys.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hallitus horjuu jo. Jussi Halla-aho sai Helsingissä selvästi enemmän ääniä kuin Sampo Terho.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Halla-ahokin näyttäisi jäävän vuoden 2012 äänistä. Itse vähän yllätyin, että hän jäi näinkin reippaasti Sinnemäestä, puhumattakaan Vapaavuoresta, jotka tosin pormestarikisan pääosapuolina mainostivat massiivisesti. Suunnattoman äänivyöryn saanut Vapaavuori saattoi kerätä perussuomalaistenkin kannattajien ääniä suurmoskeija-kielteisyydellään.

Helsingin tulokset: https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipii...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Vihreä vyöry ja Soinin katkera finaali"

Markku, eikös suurempi ja tärkeämpi vaalitulosuutinen olisi kuinka Kokoomus ja Keskusta ovat säilyttäneet kannatuksensa hallituspuolueina vaikean talouskriisin aikana?

Muuten olen sitä mieltä, että vihreitä ei saa laskea lähellekään missä talousratkaisuja tehdään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vapaavuori suhtautuu suurmoskeijaan itse asiassa nuivemmin kuin Halla-aho, joka korosti uskontokuntien oikeutta rakentaa omia temppeleitään. Vapaavuoren puheista sai sen käsityksen, että ongelmana ja "epäterveenä ilmiönä" on paljon muutakin kuin suurmoskeijan rahoitus.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Näin. Helsingissä pormestarivaali vääristi vaalitulosta. Moni varmaan äänesti Kokoomusta ja nimenomaan Vapaavuorta estääkseen Sinnemäen nousun pormestariksi.

Juuso Hämäläinen

Markulle kiitos nopeasta raportoinnista. Se mitä kansa edelleen ihmettelee on josko mikään muuttuu.

Ennusteeni on, ettei mikään. Tässä mielessä äänestäminen on turhaa. Vika ei ole äänestäjissä, eikä se ole poliitikoissa.

Globaali talouselämä ei ole millään tavoin demokratian tai poliitikkojen vaikutusvallassa. Ei Suomessa eikä missään. Poliitikkojen ainut taloustehtävä on kerätä verot ja jakaa rahat uudestaan.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Jos henkilökohtaisilla tuntumilla mitään merkitystä, niin nämä olivat toiset vaalit peräjälkeen, joiden tulokseen olen ollut varsin tyytyväinen.

Ensin talousrealismin voitto huhtikuussa 2015 (kolme ~porvaripuoluetta voittoon), nyt saman suuntauksen pintansa pitäminen ja kokoomuksen säilyminen suurimpana puolueena.

Ympäristöasioita painottavana >tavallaan< olen tyytyväinen myös vihreiden menestykseen.

Edelliset täydentää vielä mielenkiintoinen, pidempään tapahtuvaksi odottamani nyanssi Helsingistä (mies itsessään tosin on kaukana nyanssista): piraattien järkimies, tulevaisuuden ihmisen tämän päivän ilmentymä Petrus Pennanen läpi ja valtuustopaikka!

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Onnittelut siis Petrukselle hedelmästä, jonka kova ja määrätietoinen työ kantoi sekä huikeasta äänisaaliista!

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Yle hoiti asiansa mallikkaasti, seurasin tuloslaskentaa lähetyksen loppuun saakka. Häiritsi tuo Helsingin pormestari-vaali ja sen tuottamat selitykset lopputuloksiin. Kuntavaalien yksi erikoisuus myös se, että vaalien kärkipuolue Kokoomus jäi paikkojen osalta kolmanneksi, kun koko maasta puhutaan. Voittaja tässä laskentatyypissä on Keskusta ja toiseksi tuli SDP. Eivät täyttyneet toiveet kuin osittain, joten täytyy odottaa jo seuraavia vaaleja.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kukaan ei enää muista six-packiä ja kuinka Suomen talous ajettiin suohon punavihreässä kuplassa. Halllooo! (Vasurit ja vihreät kyllä luikkivat oppositioon kesken kauden välttelemään vastuuta).

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oletko unohtanut, että se oli Kokoomuksen johtama hallitus?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kokoomus oli eunikki siinä hallituksessa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kokoomus oli eunikki siinä hallituksessa.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto Vastaus kommenttiin #40

No mikä se olisi sitten se unelmakokoonpano kun ei oikein näytä mikään kelpaavan?..persujen tappion suurin syy on tuo rasistinen möläyttely ja jatkuvat tuomiot rasismirikoksista..Suomi nyt kuitenkin sivistyskansa, eikä se tule sietämään tätäkään vertaa Halla-ahon rasistista ideologiaa ja Vapaavuori totesikin hienosti, että on tyytyväinen siitä, ettei Euroopasta tutut populistiset voimat nousseet meillä. Halla- ahon voitto kesäkuussa tulee olemaan lopullinen joutsenlaulu soinilaiselle perussuomalaisuudelle kun hallitus kaatuu ja persut heitetään ulos..ja Soini saa syyttää siitä vain itseään..hän hyväksyi rasismin osaksi persuideologiaa vaikka muuta väittikin

Ville Valkama

"Antti Rinteelle ja Juha Sipilälle tulos on pettymys."

Vaalituloksesta huolimatta suurin ongelma lienee kuntien velkaantuminen, jota mikään vaalitulos ei itseisarvoisesti korjaa.

Terve järki monesti auttaisi paljon, painottamatta nyt puolueita tai yksilöitä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ruskea kupla puhkesi kaikkialla. Se on mahtava uutinen ja toivonkipinä sivistys-Suomelle.

Ville Valkama

Ruskea kupla on terminä ilmeisen tuore tai harvakseltaan käytetty, joten pystytkö avaamaan sen sisällön ja viittauksen?

Jotain lähdin mielessäni jo arvuuttelemaan, mutta en usko että osuin oikeaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Perussuomalaisten (marginaaliin toivottavasti pysyvästi ajanut) tappio, luonnollisestikin.

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #91

Kuvauksen ja nimen välillä ei kyllä nyt valitettavasti ole luonnollista korrelaatiota, mutta hyvä että me muutkin nyt tiedämme, mitä vihreät tarkoittavat ruskealla kuplalla.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #96

Ruskean kuplan puhkeaminen lannoitti vihreää kevättä. Näin rumasta kasvaa kaunista ja luonto korjaa itsensä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #96

Ilmeneekö jostain, että kyse on puolueen kannasta?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suurin uutinen on yhä, kuten viimeksi, surkea äänestysprosentti. Sitten voisi analysoida kuka tällä kertaa viitsi äänestää ja mihin äänestyspäätös mahdollisesti perustui.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Mielenkiintoinen oli tuo demarien menestyminen. Oppositiossa yleensä kasvatetaan kannatusta. Nyt tuli sodan jälkeisen ajan huonoin tulos. Veikkaisin syyksi kestoselitystä, joka kuuluu seuraavasti: "Meillä oli hyvä kampanja, tiimimme oli hieno ja teki tosi hyvää työtä. Asiamme ja vaaliteemamme olivat erinomaisia. Tapasimme loistavan kampanjan aikana tuhansia ihmisiä ympäri suomea. Jostain syystä emme kuitenkaan saaneet asiaamme ymmärretyksi."

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

olennainen vaalitulos oli myös se, että valtuustot uusiutuivat reippaasti koko maassa. Se on jo toinen kysymys, onko se hyvä vai huono asia. No, kyllä valtuustoihin kokemustakin jäi.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vihreä vyöry ja persujen sulaminen. Kumpikin oli odotettvissa.

Vielä isompi asia on demareiden onneton tulos, pääoppositiopuolue konttaa koko ajan.

Valtakunnan politiikkaan tällä ole suurtakaan merkitystä, suurempi merkitys on persujen puhenjohtajan valinnalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuo valtuutettujen paikkamäärä kertoo sen, että vihreät on isojen kaupunkien puolue, ei ole kannatusta vielä ainakaan muualla.

Vihreät 12,4 %, 536 paikkaa

PS 8,8 %, 769 paikkaa

Vasemmistoliitto 8,8 %, 661 paikkaa

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Padasjoki ilmiö kun toistuu tarpeeksi monesti, niin kyllä ne pienetkin paikat otetaan haltuun. https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipii...

Pekka Pylkkönen

Myös vihreä populismi olisi voinut flopata mikäli muut puolueet olisivat alentuneet lokakampanjointiin samassa määrin. Jos esimerkiksi Niinistö olisi joka kerran koulutusleikkauksista puhuessaan muistanut mainita että hän puolusti julkisuudessa edellisen hallituksen 260 miljoonan koulutusleikkauksia hyvinvointivaltion palveluiden turvaamisella, tilanne voisi olla hyvin toisenlainen. Mutta populisti on populisti ja koulutuksen rahoituksella ratsastaminen oli tällä kertaa populistien menestyksen avain.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sote siellä takana vaikutti myös. Kunnallisten palvelujen yksityistäminen ei vaan houkuta mutta pelottaa.

Pekka Pylkkönen

Totta.

Sote on ärsyttävä asia. Toisaalta sille pitäisi äkkiä kyetä tekemään jotain mutta toisaalta puolueilla on niin erilainen käsitys hyvästä sote - uudistuksesta että mihinkään järkevään kokonaisuuteen ei näytetä pääsevän. Vaikka etenkin terveyspalveluiden malleista on niin paljon tutkimustietoa että päättäjien ja asiantuntijoiden luulisi helposti kykenevän kasaamaan kokeilemisen arvoisia malleja.

Ehkä se siitä. Se minkä ihminen rakentaa, sen se saa purettuakin jos on vaan kykyä nöyrtyä ja todeta että persiilleen meni.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #25

Mikään tutkimustieto ei pysty luomaan mitään poliittiseti ja perustuslain näkökulmasta hyväksyttävää mallia.Wikipediasta löytyy ainakin saksankielisenä Euroopan maiden järjestelmistä riittävän tarkat kuvaukset.Lisäksi löytyy käytännön esteitä.Eurooppalainen perhelääkärisysteemi ei väänny toimivaksi pelkällä lakimuutoksella.Saksan mallin runko on Bismarckin ajoista.Vuosi taisi olla 1883.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #46

Hyvinvoinnin maksimoiminen pitäisi mennä perustuslain ja poliittisten ambitioiden yli. Kepu halusi valtaa ja maakuntauudistus käveli hyvinvoinnin maksimoinnin yli. Kokoomus halusi bisnestä yksityiselle ja valinnanvapausuudistus kävelee luultavasti hyvinvoinnin maksimoinnin yli.

Ja heti perään: vasemmisto ja vihreät halusivat pitää kaiken julkisella; ideologinen julkisen palvominen meni ohi hyvinvoinnin maksimoinnin.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #59

Kaikki perustavat julkiseen rahoitukseen.Potilasmaksut toimivat kulutuskysyntää rajoittavana tekijänä.Suomen perustuslaki esti isäntäkuntamallin. Saksassa malli toimii.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

En nyt kyllä ole lokakampanjoinnista samaa mieltä, siihen syyllistyvät muutkin varsin ansiokkaasti - vrt vaikka Tukholman tapahtumien ja palautuslento-casen hyödyntäminen.

Mitä tulee koulutusleikkauksiin, niin mielestäni on kestämätön perustelu, että kerran tehtyjen leikkauksien jälkeen ei saisi arvostella uusia samaan alueeseen kohdistuvia massiivisia leikkauksia. Silloin ne kohdistuvat alueeseen, joka on jo joutunut leikkauksien kohteeksi heikentäen sitä entisestään. Pääviesti viime eduskuntavaaleissa oli äänestäjille, että niistä ei enää leikata ja tässä hallituspuolueet pettivät lupauksensa totaalisesti, joten ovat kritiikkinsä ansainneet.

Pekka Pylkkönen

Olennaista on se että nykyinen hallitus ja edellinen hallitus perustelivat koulutusleikkauksia aivan samoin sanoin. Koulutuksen määrärahoille ei ole olemassa mitään standarditasoa josta voitaisiin päätellä milloin on leikattu liikaa. Edelleenkin Suomen koulutuspanostukset ovat ihan Euroopan kärjessä - jota voinee pitää ihan hyvänä juttuna.

Jos minulta kysyttäisiin, lähtisin hakemaan tehokkuutta koulutukseen erikoistumalla. Tehdään muiden pohjoismaiden kanssa diili jotta meillä koulutetaan lääkärit ja musiikkitieteilijät, Ruotsi kouluttaa ekonomit, Tanska insinöörit ja Norja.. no se on ainoa maa jossa täällä on kalastuskorkeakoulu. Pohjoismaissa on yhteensäkin vähän porukkaa, kansainvälistymisen heikkous on tutkimusten mukaan Suomen koulutus- ja tutkimusjärjestelmän ongelma ja jokaisessa maassa on omia vahvuuksiaan.

Lisäksi esimerkiksi subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden rajaaminen 20 tuntiin oli koulutusleikkauksista oikeasti perusteltu teko. Se ei ole pelkkä säästö vaan sillä voidaan myös vähentää pitkien tarhapäivien haittoja samalla kun kaikille tarjotaan mahdollisuus hyötyä varhaiskasvatuksen eduista. Jos Helsinki ei olisi niin ideologisesti sulkeutunut, me olisimme voineet ottaa tuon käyttöön ja panna säästyneet rahat esimerkiksi ryhmäkokojen pienentämiseen. Me olisimme voineet tehdä fiksusti mutta vihreät estivät sen.

Kaikki leikkaukset eivät ole pahasta. Tosin kaikki menonlisäyksetkään eivät sitä ole. Olen samaa mieltä vihreiden kanssa siitä että koulutuksesta ei pidä enää leikata. Tosin en siksi että Niinistö on hokenut tätä asiaa, vaan siksi että mm. OECD on perustellusti tullut tähän näkemykseen. Kuten se tuli siihenkin että ansiosidonnaisen kestoa tulisi leikata - jota vihreät jostain syystä vastustivat.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #57

Kuulostaa hyvältä idealta. Alkaa varmaan siitä että ulkomaisia alkaa hakeutua suomalaisiin koulutuksiin. Se taas hidastuu jos ulkomaiset joutuvat maksamaan korkeita lukukausimaksuja.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #60

Voidaan panna ihmiset maksamaan myös työllä. Kiinalainen saa maksuttoman koulutuksen kunhan pitää kolme tai viisi tuntia viikossa opetusta Kiinan kielestä ja kulttuurista? Kaikki voittaisivat. Suomalainen voisi vaikka toimia tutkimusassistenttina tai edes siivota omat jälkensä :)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #61

Ulkomaiset opiskelijat ovatkin usein ahkeria. On nähty.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #57

Subjektiivinen päivähoito on mielenkiintoinen kysymys ja ymmärrän tuonkin kannan. Kuitenkin itse ajattelen sitä lapsen kannalta ja palauttelen mieleeni kaukaiset ajat miettiessäni kuinka helposti lapset joutuvat leimatuksia ja jopa kiusatuksi yhteiskunnallisen aseman vuoksi.

Kun siellä hoidossa on jengiä, joka saa olla 20 tuntia ja lähtee usein kesken pois, niin on turha luulla etteikö sitä huomata eikä se vaikuta mihinkään. pahimmillaanhan muistaaksen vantaa laittoi lapset tilanteeseen, jossa nämä lapset katsoivat vierestä, kun muut söivät - heillä ei ollut siihen oikeutta. tämä kohun myötä tosin korjattiin.

Parin puolueen ajaman mahdollisuuksien tasa-arvonkaan kannalta en ole ihan varma, toteuttaako tämä tasa-arvoa lapsen kehityksen kannalta.

Toisaalta työttömien osalta työkkäri vahvasti korostaa kantaa, kuinka työnhaku on kokopäivätyö eikä sitä saa juuri mikään häiritä. sitten kuitenkin yhtäkkiä lapsenhoito onnistuu siinä sivussa mainiosti?

Ansiosidonnainen on myös mielenkiintoinen, mutta aletaan mennä sivuun blogin aiheesta. Yksi kulma asiaan on se, että jos vaikkapa akteemisesti koulutettu insinööri joutuu 55:n vanhana työttömäksi ja on 30 vuotta maksanut työttömyyskassaan, niin eikö hänellä siten ole oikeus sitä ansiosidonnaiseensa nykyisen pituisena?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #65

Omalla muksulla on yksi vapaapäivä keskellä viikkoa ja se on siitä tosi iloinen. Viihtyy kyllä päiväkodissakin. Olennaisempaa kuin määrätä subjektiivisia absoluuttisia numeroita olisikin pohtia tarvetta yksilöllisesti - ja kuunnella myös lapsen mielipidettä. Sellaista kallista julkista palvelua joka ei ole vaikuttava, ei pidä missään nimessä tarjota. Jos taas esimerkiksi LTO tai terveydenhuolto arvioi että lapsi hyötyy täysistä päivistä vaikka vanhempi olisi kotona, go for it.

Siskoni on LTO ja tukee nimenomaan 20 tunnin varhaiskasvatusta kaikille viimeistään 3 vuoden iästä alkaen. Koska sen hyödyistä on eniten näyttöä.

Työnhaun kannalta Olennaisempaa on joustavuus kuin jatkuva säilöminen. Päivähoito on järjestettävä tavalla tai toisella nopeasti kun tarve tulee. Tuskinpa sellaista työtöntä on joka ihan oikeasti käyttäisi työnhakuun 8 tuntia viitenä arkipäivänä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ei se Ville joka kunnassa ollut äänestettävänä eikä äänessä. Onnistunut ehdokasasettelu, hyvät paikalliset kampanjat ja yleisesti noussut kannatus ovat menestyksen takana.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kaksi puoluetta, jotka eivät ymmärrä parastaan, vihreät ja demarit.

Toinen ei ymmärrä vaihtaa puheenjohtajaansa, ja häviää koko ajan.

Ja toinen vaihtaa kautta aikain menestyneimmän puheenjohtajansa voiton hetkellä.

Onko kyse tyhmyydestä, vai ylimielisyydestä? Aika näyttää. :)

Kokoomus on voimansa tunnossa, keskustallekin ihan ok tulos.

Vasemmistoliiton tulos oli hyvä, siellä ymmärrettiin, että Arhinmäki on taakka.

Persujen koko toiminta muuttuu Soinin lähtiessä, se mitä sitten tapahtuu on mahdotonta sanoa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puheenjohtajien verbaliikalla on merkitystä. Mumiseva Rinne ei herätä luottamusta. Li Andersson keräsi ääniä puhetaidoilla ja Ville Niinistö myös.
Soini teki sitä kauan mutta koska verbaliikkansa oli manipulatiivistä se kääntyi ajan myöten itseään vastaan.
Minut aikoinaan hurmasi RKPn Haglund nimenomaan puhetaidoilla.
Demareiden Tuppurainen oli selkeä ja uusi tähti Antton joku Rönnlund (?) ehkä myös.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tutustupa kuule Touko Aallon vaalimenestykseen, supliikkiin ja olemukseen. Siinä on hyvä jatkaja.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Otsikosta puuttuu Rinteen joutsenlaulu, vai onko asiheesta mahdollisesti tulossa ihan oma blogi.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Puolue ei ole pystynyt vakiinnuttamaan asemaa suurien puolueiden joukossa. Raju romahdus kertoo, että äänestäjät pettyivät. Vaihtoehtopuolueena on helpompaa saada äänestäjiä, kuin heidän pettäjänä.

Petettyjen äänestjien tilalle pitäisi löytää uudet äänestäjät. Terho totesi saman, että puolue pitäisi käytännössä keksiä uudestaan. Siis tarvitaan iso muutos.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Itse sisällöstä puuttuu punainen lanka. Esim demareiden laskua hidastaa johdonmukaisuus "pidetään kiinni saavutetuista eduista". Se että Terho puhuu uudelleenkeksimisestä heijastaa juuri punaisen langan poissaoloa. Puolue keskittyy agitaatioon eikä ajattelemiseen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Toisaalta Halla-aholla lienee selkeä agenda....

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #28

Ai tyyliin, olen Naton puolella mutta en aio tehdä mitään Natoon liittymisen edistämiseksi. Haluan pj'ksi mutta jään Brysseliin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

Toisaalta Halla-ahon jytky jäi tulematta ja sai vähemmän ääniä kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Soini tyhjensi hillopurkin menemällä hallitukseen Kepun ja Kokoomuksen kanssa. Hallituksessa Soini on touhunnut lähinnä Sipilän apulaisena. Tästä johtuen soinilaiset jäivät kotiin eilen.

Nyt on hillot syöty, ja PS:llä edessä pitkä kuiva kausia. Tietenkin Soini on jo varmistanut paikkansa Suomen historiassa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielestäni tästä on pitkälti kysymys. Vaikka maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä perussuomalaiset on saanut äänensä hallituksessa kuuluvin, niin lähes kaikissa muissa asioissa on menty Keskustan ja Kokoomuksen ehdoilla usein Perussuomalaisten äänestäjäkunnan etujen vastaisesti. Liian usein on jopa jänyt epäselväksi, mitä perussuomalaiset josatin kysymyksestä ajattelevat. Esimerkiksi soten osalta he tuntuvat lähinnä vain seuraavan, kun keskusta vääntää itselleen maakuntamallin ja Kokoomus valinnanvapauden.

Oli hyvin vaikea saada selvää Perussuomalaisten kannoista muihin kuin maahanmuuttoon liittyvistä asioista. Hyvä esimerkki oli keskeinen kuntavaaliteema eli varhaiskasvatus, johon mtv3:n vaalitentissä totesi kantanaan, että kyllä isät ja äidit osaavat kasvattaa lapsensa.

Puolueilla, jotka lupaavat muuttaa polittista kulttuuria, on usein merkittäviä ongelmia mikäli ne eivät kuitenkaan sitä onnistu vallassa ollessan tekemään vaan joutuvat tekemään samoja kompromisseja kuin muutkin.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Näen kristallipallostani, että muutoksen maksimoimiseksi persut valitsevat Halla-ahon puheenjohtajaksi ja lähtevät hänen johdollaan oppositioon. Eduskuntavaaleissa puolueen kannatus jää kuitenkin lähelle näitä kuntavaaleja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Todella mielenkiintoista on nähdä, mitkä ovat nyt kunnallisvaalien jälkeen oikeasti käynnistyvän puheenjohtajakisan pääteemat. Ovatko ne edelleen vain maahanmuuttopolitiikan asioita vai keskustellaanko laajemmin perussuomalaisten linjasta.

Edelleen kun on kovin epämääräistä, millä keinoilla perussuomalaiset tekevät Suomesta suomalaisille paremman paikan asua muuten kuin rajoittamalla maahanmuuttoa. Euro/EU-kysymys on toki toinen keskeinen asia. Mutta mitkä tulevat olemaan keskeiset linjaerot näiden asioiden ulkopuolelta?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ongelmana vain on se, että hallituksesta lähtö tarkoittaa melkoisella varmuudella uusia vaaleja, eikä persuille siis jää aikaa lihottaa itseään opposition penkillä.

Sitä paitsi, hallituksesta lähdöllä voi saada itselleen hallituskyvyttömän maineen. Vähän niin kuin vasemmistoliitto.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämänkertaista dataa odotellessa tuskin on villi veikkaus, että suuret ikäluokat äänestelivät yhä ahkerimmin minkä lisäksi heitä on myös paljon. Trendi tulee yhä jatkumaan muutamat vaalit. Hehän eivät ole syntyneet Internet - aikana, harvempi somettaa jne. Internet ikäpolvi ei ilmeisesti jaksa äänestellä mitä nyt Vihreitä (?). Mihin suuntaan Suomi hiisautuu, jää nähtäväksi, häviääkö eläkeläispuolue SDP kartalta (myös mah. Keskusta), uudistetaanko vaalijärjestelmää, Perussuomalaisten rooli tai sen puute ja niin edelleen ovat mielenkiintoisempia kysymyksiä kuin nämä loppujen lopuksi ennakoitavat Kuntavaalit 2017.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Halla-aho sai enemmän ääniä, kuin Terho ja Niinistö yhteensä. Äänestäjät on puolueelle iso ongelma? Ketkä äänestäisivät puoluetta? Puoluejohto totesi ennen vaaleja, että iso osa äänestäjistä odottaa eteisessä. Minkä puolueen eteisessä olivat.

Ylen vaaliasiantuntija totesi, että puolueesta vuotaa ääniä Vasemmistoliittoon, mikä minusta oli yllättävä kommentti. Analysoi tuloksia.

Soini teki siinä virheen kun otti liian tiukan kannan puolueesta pois lähteviin jäseniin. Todennäköisesti pettyneet äänestäjät samaistuivat heihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Toisaalta Halla-aho sai n. 400 ääntä vähemmän kuin edellisissä kuntavaaleissa, eikä edes Tukholman terrori-isku satanut Halla-ahon laariin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Puolueen Helsingin toiminta on sisäisesti ollut melkein aina sekaisin. Äänimäärät ovat jääneet useissa vaaleissa Helsingissä huonommiksi. Se näkyy. Vihreät, Kokoomus ja SDP tekevät parhaimmat vaalikampanjat, koska heillä Helsingin organisaatio toimii. Vihreät ovat erityisen hyviä siinä.

Todennäköisesti Halla-ahon poissaolo valtakunnan politiikasta näkyy. Toisaalta se on ollut oman kannatuksen kannalta järkevää, koska olisi joutunut asettumaan jo aikaisemmin Soinia vastaan. Nyt ajoitus osuu puheenjohtajan vaihdokseen.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Niin kuin Huusko sanoikin, Vapaavuori imi myös persujen ja Halla-ahon ääniä. Kun käy Homma-forumia lukemassa, niin aika moni Halla-aholainen äänesti taktisesti Vapaavuorta estääkseen Sinnemäen voiton ja suurmoskeijan. Halla-ahon uskottiin pääsevän läpi joka tapauksessa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kohu pakkopalautuksista Afganistaniin satoi vihreiden laariin. Suomalaisilla on kollektiivinen häpeä ja syyllisyys karkotuksista, etenkin lasten.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vastaa södertäljeläinen vuorenvarmana.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Oliko niitä lapsia edes loppujen lopuksi?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ylen eilisessä vaalilähetyksessä politiikan tutkija nosti esiin mielenkiintoisen havainnon vaalituloksesta. Suomi menee päinvastaiseen suuntaan, kuin mikä on Euroopan trendi. Täällä populistinen trendi hyytyi ja tilanne kääntyi toisin päin.

Helsingissä näkyy myös mielenkiintoinen ilmiö. Perussuomalaiset saivat Helsingissä huonosti ääniä. Tämä on näkynyt useissa vaaleissa. Syy vieritetään muiden puolueiden niskaan, esimerkiksi Vihreiden.

Todellinen syy on puolueen sisäinen tilanne Helsingissä. Se on ollut kokoajan täysin sekaisin ja puoluejohdolla on ollut sormi suussa. Ovat johtamistaidon puutteessa poteroituneet puoluetoimistoon. Käytännön seurauksena tilanne näkyi kenttäväen vaihtumisena ja vaalilistoissa oli suurin osa uusia naamoja. Vaaleista toiseen tällainen ilmiö hämmentää äänestäjiä. Ketä äänestäisi, kun taas suurin osa on uusia. Tätä nyt paikattiin kahdella kansanedustajalla, yhdellä ministerillä ja yhdellä EU-parlamentin jäsenellä.

Paikallisen tunnettavuuden rakentaminen edellyttää pitkäjänteistä työtä etenkin kunnallisvaaleissa, joissa henkilön merkitys korostuu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Totta on että Vantaan hajanaisessa maantiedossa tunnettuus korostuu. Koivukylä äänestää Kähärää, Ala-Kapeeta, Lindtmannia. Kaikki myös paikallisesti tunnettuja. Mutta toisaalta uudet vihreät naamat saivat myös ääniä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vahvimmalta näyttävä puheenjohtajaehdokas Halla-aho puhui lähiöiden kaupungin asunnoista "gettoina." Tunnettavuus ei riitä, pitää olla myös katu-uskottavuutta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Samalla toivoo saavansa tukea lähiöistä. Näissä kuitenkin ihan joka iikka pitää viinapirua pahempana haittana kuin runsasta mamuasutusta.
Mutta mulle käy että eiralainen nolaa itsensä olemalla pakkomielteinen ja tilannetajuton ja muutenkin etäinen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä persujen tappio oli jotenkin odotettu, ei se suuri ihme ole.

Nyt alkaa jo muuallakin mediassa demareiden tuloksen ihmettely. Huonoin kuntavaalitulos 64 vuoteen!

On se ihme, jos demarit uskaltavat Rinteen kanssa vielä toilailla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Heinäluoma luopui kun ei saanut SDP:tä nousuun, Urpilainen vaihdettiin kun kannatus ei noussut, Rinne vaihdetaan kun kannatus ei nouse..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Ennustin Antti Koskelan blogissa persujen vaalitulokseksi 12,5%. Tiedän, vietän aivan liikaa aikaa Puheenvuorossa : D

http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23482...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minä otaksuin PS:n nuivan linjan olevan paljon vahvemmilla näissä vaaleissa, ja pidin Jussi Halla-ahoa jopa Helsingin ja koko maan potentiaalisena äänikuninkaana. Hänen äänimääränsä kuitenkin laski edellisistä kuntavaaleista alle 6 000:n, ja kokoomuksen pormestariehdokas Jan Vapaavuori vetäisi yli viisinkertaisen potin.

Myös vihreiden Anni Sinnemäki ja Emma Kari, kokoomuksen Jaana Pelkonen sekä demareiden Tuula Haatainen ja Eero Heinäluoma olivat Halla-ahoa suositumpia näissä vaaleissa. Helsingin tulokset: https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipii...

Täällä verkossa, myös Puheenvuorossa, saa välillä hieman väärän kuvan siitä, mitä kansalaiset kulloisellakin hetkellä oikeasti kannattavat. Ei tarvita kuin muutama aktiivinen jonkin asian puolesta rankasti paukuttava henkilö ja tuo vinoutunut käsitys lähtee syntymään.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen Vastaus kommenttiin #72

Voi hyvin olla, että monet persujen ja Halla-Ahon äänestäjät taktikoi ja äänesti Vapaavuorta, kun vaarana oli että "suurin vihollinen" eli vihreät olisi noussut siellä suurimmaksi puolueeksi. PS äänimäärä laski Helsingissä 27 000 (2012) -> 22 000 (2017) eli noin 5 000 ääntä. Kokoomuksen vastaavasti nousi 15 tuhannella.

Vaikea nähdä että noita persujen ääniä on hirveästi muualle vuotanut, kuin Vapaavuorelle, sekä vihreiden ja moskeijan vastustukselle..?

Uuden asetelman johdosta vaalien tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia 2012 vuoden vaalien tuloksiin. Kuinka suuri se vaikutus sitten oikeasti oli, sitähän me voimme vain arvailla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #72

"Ei tarvita kuin muutama aktiivinen jonkin asian puolesta rankasti paukuttava henkilö ja tuo vinoutunut käsitys lähtee syntymään."

Äänestäjät ovat tyhmiä kun äänestävät joskus "vinoon".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #102

#102 ? Tarkoitatko vinoon kun eivät seuraa paria äänekästä somettajaa?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Rinteen politiikka ei ole toiminut. Vastustajat ovat onnistuneet väittelyissä ja kyselytunneilla lyömään pahoja vastapalloja, joihin ei ole kyennyt enää vastaamaan. Puheenjohtajan julkisuuskuva AY-liikkeen asuntobisneksessä pyörineenä AY-johtajana ei ole edesauttanut asiaa. Kyse on mielikuvista joita poliitikosta äänestäjille syntyy. SDP:llä oli huikea mahdollisuus, kun Perussuomalaiset pettivät äänestäjänsä. Nyt heillä on edessä puheenjohtajan vaihdos ennen eduskuntavaaleja.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jos ajattelee politiikkaa ja vaaleja osittain takstisena pelinä, niin en ymmärrä miksi perussuomalaiset keskittyi niin vahvasti hyökkäykseen Vihreitä vastaan. Merkittävää erityisesti kunnallisvaaleissa on luoda eroa niihin puolueisiin, joiden välillä äänestäjät liikkuvat. Vaihto vihreistä perussuomalaisiin ja päinvastoin on äärimmäisen epätodennäköinen. Todennäköisesti kampanjointi luotti siihen, että luodaan uhkakuvia vihervasemmistosta, jolloin saadaan oma kannattajakunta liikkeelle.

Siirtymät Keskustasta, Kokoomuksesta tai demareista ovat kuitenkin paljon todennäköisempiä, mutta näitä ei näkemykseni mukaan lähdetty haastamaan kunnolla. Mielestäni tässä tehtiin selkeä taktinen virhe.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Se on suorastaan hölmöä toimintaa. Mitä järkeä on siinä, että hyökkää niitä vastaan rajusti, joilta hakee äänestäjiä? Aatteiden merkitys on vähentynyt ja on paljon liikkuvia äänestäjiä.

Pitäisi hakea ääniä uskottavalla vaihtoehdolla jos sitä ei ole, niin jäljelle jää toisten nokkiminen. Se luo huonoa mielikuvaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ei tartte perehtyä mihinkään jos keskittyy haukkumaan ja pelottelemaan. Ihmiset kuitenkin just kuntatasolla haluaa varmistaa konkreettista politiikkaa. Voi olla että eduskuntavaalit ovat enemmän ideologiavaalit.
Lisäksi persuilla ei kertakaikkiaan ole selkeää linjaa missään muussa kuin maahanmuutossa.

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Eikös se tunne ole ollut varsin molemminpuolinen? Persut vastusti vihreitä ja vihreät persuja. Persujen vastustajat voittivat.

Vihreät ovat lisäksi onnistuneet varsin hyvin oppositiopolitiikassaan hallituksen sekä kaikkien uudistuksien vastustajana, ja paistatellut päivää selkeästi näkyvämmin lehtien palstoilla ym. kuin vaikkapa SDP. Tämä selvästi näkyi tuloksissa.

Vastaavasti persujen hallitustaival, noh, jokainen tehköön siitä omat johtopäätöksensä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Kyllä vihreät varmaan myös persuja vastusti, mutta se aika tasapuolisesti vastusti keskustan ja kokoomuksen politiikkaa eikä keskittynyt yhteen samalla tavalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Olen täällä puheenvuorossakin monia kertoja sanonut, että persujen oikea peruskannatus on n.10%. Kaikki muu mikä tuli edellisissä vaaleissa oli Soinin taituruuttaa ja taitoa vaikuttaa äänestäjiin. Tietysti yksi merkittävä syy persujen menestykseen on ollut demrien onneton taaperrus, jolle ei loppua näy.

Persujen kannatus jää tuohon, eikä se mitenkään ole väheksyttävää, ihan ok tulos mielestäni.

Uusi puheenjohtaja tuo varmaan puolueelle taas virtaa, mutta tuskinpa se kauheasti se kannatus tuosta muuttuu.

Vihreiden iso riski on vaihtaa voittava puheenjohtaja, se on iso virhe. ihmeellinen selitys sekin, että ei haluta puoluetta yhden henkilön puolueeksi. Onko esim. Angela Merkel epäonnistunut Saksassa, kun on ollut vuosikausia keulakuva. Niin ja onhan Soinikin nostanut koko puolueen huipulle.

Rinne ja demarit ovat lopullisesti ohi, jos ei suunta muutu.

Vasemmistoliitto voi vieläkin nousta ja ottaa persujen paikan työväen puolueena.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kyse ei ole siitä, ettemmekö haluaisi vihreitä yhden henkilön puolueeksi (emm toki halua) vaan siitä, että kaikissa tehtävissä vihreissä on aika tiukka rotaatio. Uskomme ilmeisesti enemmän kuin muut puolueet vastuun jakamiseen ja siihen, että meiltä löytyy useita osaavia ja päteviä ihmisiä tehtävään kuin tehtävään. Korvaamattoman poliitikon idea ei vain kuulu vihreään ajatteluun.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Keskustassa kerrotaan pohdittavan pysyykö Sipilän myötä kannettu vesi kaivossa, vai meneekö nyt siemenperunatkin?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Suattaapi mennä jätevesiasetuksen mukaisesti kaivosta pois.. ;-)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vaalit menivät onneksi odotuksiani paremmin. Vihreiden 12,4% ylitti odotukset jonkin verran. Persuilta valui melkein kaksi prosenttia enemmän kannatusta demareille kuin odotin. Oletin demareiden jäävän kolmoseksi. Niin toivottoman huono Rinne oli ja kenttäkin vanhaa ja väsynyttä. Keskustan rohmahtaminen kolmoseksi herättäisi poliitikon, muttei Sipilää. Halla-ahon selkävoitto Terhosta poistanee persut hallituksesta syksyllä. Onko edessä uudet vaalit vai ei perustuu siihen kiinnostaako rkp/kd kaksikkoa paikata persujen jättämää aukkoa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Helsingistä puhdistettu tulos on
SDP 20,2 - Keskusta 19,7 - Kokoomus 19,6.

Helsingissä taas Kokoomuksella ja Vihreillä on 46/85. Joten muilla ei ole paljoa sanan sijaa, kun kaksi suurinta näyttää kaapin paikan. Kummalle sitten kaveruudesta on enemmän haittaa eduskuntavaaleissa, sen aika näyttää.

Sipilällä ei ole hädän päivää... Toisekseen hallituksen tärkein tehtävä on saada Suomen suunta nousuun ja pakollisia uudistuksia tehdyksi. Jos oma puolue siinä vähän kärsii, olkoon niin.

Kieltämättä Perussuomalaisilla ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja. Toisaalta heidän eduskuntaryhmässään taitaa olla aika monta sellaista, jotka pitävät Sipilän hallitusta parempana kuin mitään muuta toista vaihtoehtoa. Eduskuntaryhmä taas on vastuussa valitsijoilleen, ei puolueelle.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sipilälle käy varmaan mikä vaan, mutta Kokkareille tulee haasteita jos persut valitsevat Halla-ahon. Siellä on vielä paljonkin väkeä, joille suvaitsevaisuus ei ole kirosana.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #92

Perussuomalaisten puheenjohtajavalinta ei kuulu Sipilälle vaan Perussuomalaisille. Näin ollen tulevaa puheenjohtajaa on turha raakata etukäteen, oli hän kuka tahansa.

Sen jälkeenkään Sipilä ei ole varsinaisesti kiinnostunut siitä, mikä Perussuomalaisten puheenjohtaja on nimeltään. Sen sijaan häntä kiinnostaa, onko Perussuomalaisten edustkuntaryhmästä riittävän suuri osa edelleen hallituksen toimien takana ja toimivatko heidän ministerinsä yhteistyössä muun hallituksen kanssa.

Sampo Terho on ollut tiiviisti mukana hallituksen politiikassa jo kaksi vuotta. Sikäli hän olisi optimivalinta. Mutta ei Halla-ahokaan voi ryhtyä sooloilemaan Brysselistä, ellei tarkoituksena olekin kaataa sekä hallitus että Perussuomalainen puolue. Sen verran nuiva hänen suhtautumisensa on niin Vihreisiin kuin vasemmistoonkin, että on vaikea kuvitella hänen haluavan kumpaakaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Laitilasta. Voin sanoa 20v. kokemuksella...
Satakunnan rajamaana olemisella on seurauksensa.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Jos se kertoo sitten sen että Suomi on vapaa maa. Saa tehdä mitä haluaa, kunnes jää kiinni. Ajattelen kuitenkin, että ehdokasasetteluissa ja myös äänestäjillä pitäisi olla vastuu. Kuin että kaikkia ei saisi päästää "suoraan vankilasta" ajamaan omia etujaan kansalaisten kustannuksella. Perussuomalaisten olisi tehtävä tällaiselle jotain jo ennen poliisia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Saa nähdä, minkälaiset jäljet tämä tulos jättää demarileiriin. Antti Rinne pääsi alkuvuodesta jatkoon puheenjohtajana sen jälkeen, kun Antti Lindtman oli pelattu viime syksynä sivuun kisasta. Nyt tuli pääoppositiopuolueelle surkea tulos, mistä myös tutkijat muistuttavat.

Tässä juttua SDP-aiheesta: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/218338-tutkijat-v...

Lindtman oli muuten Vantaalla melkoinen ääniharava: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/vantaalla-aan...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nyt voisi astua esiin uusia nimiä kuten kansanedustaja Ville Skinnari. Hän oli Lahden toiseksi paras ääniharava 1879 äänellään.

https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipii...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vihreä vyöry nähtiin myös Lahdessa, missä puolueen kannatus nousi yli 6 prosenttiyksikköä, vaikka sillä ei ollut valtakunnallisesti tunnettuja hahmoja ehdolla. Vihreät pääsi 11,4 prosentin kannatukseen ja ylsi kolmanneksi Lahdessa, ohi perussuomalaisten.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ennen viime SDP:n puoluekokousta nostin "Sosialidemokratia Suomessa" fb-sivulla Ville Skinnarin nimen esille. Ville tai Sanna Marin, siinä minun vaihtoehdot SDP:n seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vantaalla ja Lahdessa demareilla meni hyvin.
Lindtman ei ole enää ollut paljoa julkisuudessa mutta säilyttänyt kotikuntalaisten tuen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mitenköhän SDP olisi menestynyt valtakunnallisesti Antti Lindtmanin johdolla?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #76

Itse en usko Lindtmanniin paljoakaan. On vaan eläkeläisten lemmikki vaikka ei paljoakaan panosta. Uskon enemmän Rönnholmiin ja joihinkin naisiin vaikka tyypillistä kyllä nimet eivät ole jääneet mieleen. Opposioasemassa monet demarinaiset ovat panostaneet kiitettävästi eduskuntadebateissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Me Vapaavuoren kanssa iloitsemme siitä, että Malmin kenttä pannaan nyt maan tasalle! Eikun siis... maan tasalta asuinalueeksi. Suurmoskeijahanke kaatuu, mutta pieni tai keskisuuri pyhäkkö voidaan toki rakentaa; niitä Vapaavuori ymmärsi olla vastustamatta.

En ryhtynyt näissäkään vaaleissa kuntapersuksi, joten Soinin leirin murhe ei ole minun murheeni.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

On selvää, ettei Rinne jatka SDP:n puheenjohtajana seuraavassa puoluekokouksessa, mutta entä miten käy Orpon. Jan Vapaavuori ei varmasti ole unohtanut sitä, jopa nöyryytykseksi kokemaansa tappiota kok. puoluekokoksessa jäätyään niin Stubbin kuin Risikon jälkeen kolmanneksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset