Markku Huusko

Karvasta kalkkia myös Petteri Orpolle

  • Kokoomuksen Janne Pesonen ja Petteri Orpo tänään Helsingin suomalaisella klubilla.
    Kokoomuksen Janne Pesonen ja Petteri Orpo tänään Helsingin suomalaisella klubilla.

Helsinkiläinen Jan Vapaavuori on kokoomuksen juhlittu sankari. Hänen avullaan kokoomus onnistui sunnuntaina säilyttämään kaupungin suurimman puolueen aseman ja sai käytännössä varman kiinnityksen pormestarin paikkaan.

Pormestariehdokas Vapaavuori imuroi massiiviset 29 547 ääntä. Hänen henkilökohtaisen menestyksensä sivutuotteena valtuustosta lensivät varasijalle sellaiset kovat kaupunkijyrät kuin valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Rissanen (kok.) ja kaupunginhallituksen nykyinen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok.), joiden äänimäärät putosivat useilla sadoilla.

Suurmoskeijan äänekkääksi vastustajaksi profiloituneen Vapaavuoren kampanja maksoi kuntavaaleissa poikkeuksellisen suuren summan, noin 60 000 euroa. Tästä leijonanosan sai Helsingin Sanomat.

Puheenjohtaja Petteri Orpo ja puoluesihteeri Janne Pesonen puivat tänään Helsingin suomalaisella klubilla toimittajajoukon edessä kuntavaalitulosta hymyissä suin. Helsingissä tuli mainittu voitto, Vantaalla ”torjuntavoitto” ja Inarissakin säilyi suurimman puolueen asema, he mainitsivat esimerkkeinä.

Toki valtiovarainministeri Orpo puhui oma-aloitteisesti myös siitä, että monessa kaupungissa kannatus laski, vaikka valtakunnan ykkösasema porvaripuolueella kokonaisäänimäärän perusteella pysyi.

Otin hänen kanssaan tapauksena esille Tampereen, Suomen kolmanneksi suurimman kaupungin, missä valtuuston suurimman puolueen asema ja samalla pormestarin paikka on siirtymässä hiuksenhienolla äänierolla kokoomukselta SDP:lle. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen on siis menettämänsä pestinsä.

”Totta kai se on iso harmin paikka”, Orpo totesi, kun kysyin, että harmittaako Tampereen tilanne.

Yksi näiden kuntavaalien erikoinen tapaus on Vaasa, missä RKP rynnisti ylivoimaiseen voittoon juuri kokoomuksen kustannuksella. Kaupungin ääniharava oli kansanedustaja Joakim Strand, joka sai kaupungin kokoon nähden häkellyttävät 4381 ääntä.

Strandin äänimäärä on suhteessa jopa kovempi kuin helsinkiläisen Jan Vapaavuoren. Yli 13 prosenttia Vaasassa äänestäneistä antoi äänensä hänelle. Vapaavuori sai Helsingin äänistä vajaat 10 prosenttia. ”Helsingin mittakaavassa tarkoittaa 43 000 ääntä”, raportoi vihreiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi Twitterissä Strandin menestyksestä.

Voi sanoa, että sote-uudistus ja oppositioasema satoivat äidinkielenään ruotsia puhuvan miehen – ja RKP:n – laariin Vaasassa. 34-vuotias kaupunginvaltuuston puheenjohtaja olisi vahvistamassa Vaasan keskussairaalaa samaan aikaan, kun Sipilän hallitus kaavailee jotain ihan muuta.

Kuinka realistista se on, onkin ihan toinen juttu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Hyvin nostit esiin lieveilmiöt jotka ovat todellisuutta, kun yhdelle kumartaa tulee samalla pyllistäneeksi muille.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos Ari. Kovaa peliä tuo politiikka: toisen onni on toisen epäonni.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Ykkönen osui siihen samaan, mitä kakkonen ajattelee. Eli että vaikeata tämä demokraattinen matematiikka. Jan Vapaavuori vei samalla omiltaan ääniä. Sillä jos hän ei olisi saanut niin paljon, olisi Kokoomuslaisia päässyt läpi enemmän. Rikkaill on ain etunsa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Ei se Suomessa käytettävässä suhteellisessa vaalitavassa näin käsittääkseni mene. Vapaamuotoiset mahdollisimman useamman pääsyn.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

En todellakaan ole enää varma mistään. Ken tietää, se kertoo, mutta ajattelin että kun sellainen äänimäärä Jan Vapaavuorelle, niin olisi sitä "kermaa" voinut antaa muillekin. Toki tässä tapauksessa kai oman puolueen jäsenille. Näissä äänestämisissä on vain sekin kummallisuus, että kasvoilla on iso merkityksensä. Ovatko äänensä antaneet todellisia puolueen kannattajia vaiko ainoastaan persoonan pauloissa. Hyvät puhelahjat ja rahakkaat mainoskampanjat muokkaavat äänestäjän ajattelua. Kokoomus ei, Jan Vapaavuori kyllä, ei ehkä kuitenkaan toimi.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tuntui välillä, kun seurasi keskustelua Vaasan alueella, että siellä ollaan lakkauttamassa koko sairaala .Eiköhön pian huomata, ettei juuri mikään muutu Vaasan sairaalan osalta. RKP:n toiminta asiassa ei nostanut puolueen arvostusta -ainakaan minun mielessä.

Och samma på svenska !
https://www.vaasankeskussairaala.fi/sv/

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Voisihan kirjoittaa niinkin että Vapaavuori sai vaalikassaansa lahjoituksia yksityisiltä ja yrityksiltä poikkeuksellisen paljon, n. 60 000 euroa.

Mitä Tampereeseen tulee niin seuraava pormestari on luultavasti Lauri Lyly, jonka SDP satsasi ääniharavaksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Lyly on toki yksi varteenotettava ehdokas. Hänellä on näyttöjä neuvottelukyvystä työantajien kanssa niin miksei yhteistyö pelaisi myös ns. aseveliakselilla kokoomuksen kanssa. Nuo kaksi puoluetta - SDP ja kokoomus - ovat yhä suurimmat, joskin vihreät nousivat kolmanneksi mahtitekijäksi kaupungissa.

Tässä Aamulehden juttua Tampereen tulevan pormestarin nimestä: http://www.aamulehti.fi/kotimaa/suora-lahetys-kuka...

Tampereen vaalitulos: https://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/kv2017/vaalipii...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Saa nähdä, riittääkö Vapaavuorelle Helsinkin pormestarius vai kasvaako nälkä syödessä. Vapaavuorelta tuskin on unohtunut, jopa nöyryttäväksi kokemansa kolmas sija Stubbin ja Risikon jälkeen kok.puheenjohtajavaalissa. Voipi olla, että Orpon puheenjohtajuus kok. johdossa jää odotettua lyhyemmäksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Minusta tuntuu, että Helsingin pormestarin pesti on parempi kuin valtiovarainministerin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tuota noin, Vapaavuorihan oli tukemassa Orpoa puheenjohtajaksi, ja tuskin asettuisi kilpailemaan.

Olli Kankaanpää

Pääministerin pesti ajaa Helsingin ohi. Katsotaan miten äijän käy, ja aikooko suurin puolue käydä leikkimielisen taiston puheenjohtajuudesta seuraavassa puoluekokouksessa. Vapaavuoren kannatus on hyödynnettävä myös valtakunnallisesti, tällä kertaa ei tule toista Stubbia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Helsingin pormestarius on Vapaavuorelle valtava mahdollisuus palata merkittäväksi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi, jopa hieman irrallaan päivittäisestä puoluepelistä. Se taas avaa mahdollisuuksia tulevaisuudessa vaikka presidenttikisaan asti. Ja nyt puhun siis vaaleista 2024, jollojn hän ei ole vielä täyttänyt edes 60:ntä vuotta. Noh, tämä arvailu saattoi olla jo vähän ennenaikaista:)

Käyttäjän ilkkasiren62 kuva
Ilkka Sirén

"Voi sanoa, että sote-uudistus ja oppositioasema satoivat äidinkielenään ruotsia puhuvan miehen – ja RKP:n – laariin Vaasassa. 34-vuotias kaupunginvaltuuston puheenjohtaja olisi vahvistamassa Vaasan keskussairaalaa samaan aikaan, kun Sipilän hallitus kaavailee jotain ihan muuta.
Kuinka realistista se on, onkin ihan toinen juttu."

Kokoomus antoi periksi Kepulle ja on valmis lopettamaan laajan päivystyksen Vaasassa. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella asuu n. 170.000 asukasta. Kansalaisaloite, jossa vaadittiin laajan päivystyksen säilyttämistä Vaasassa, sai vajaassa puolessatoista kuukaudessa 69.158 allekirjoitusta.

Jos asukasmäärästä lasketaan pois alaikäiset ja yli 80-vuotiaat niin jäljelle jää noin 127.000 asukasta. Näinollen 54-55% alueen asukkaista allekirjoitti kansalaisaloitteen 43 päivän aikana. Tästä voi päätellä, että pohjalaiset ovat asian kanssa tosissaan. Nyt kokoomus on orpona Vaasassa. Tätä sairaalasuhmurointia ei unohdeta tulevissa eduskuntavaaleissakaan. RKP ja demarit lisäävät merkittävästi kannatustaan Vaasan sairaanhoitopiirin kaksikielisillä alueilla, etenkin Vaasassa, Mustasaaressa ja Pietarsaaressa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Uusi Suomi haastatteli eilen kansanedustaja Joakim Strandin. Hän sanoo melko uhmakkaasti näin, eli tosissaan siellä Pohjanmaalla epäilemättä ollaan: "Me tulemme ihan riippumatta siitä, mitä byrokraatit ja poliittiset lehmänkaupat edellyttävät, jatkamaan sairaalan kehittämistä".

Usarin juttu: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/218457-nyt-loytyi...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on muuten kiinnostava pikkujuttu hallituspuolueiden heikosta pärjäämisestä.

Iltalehti: Hallituspuolueiden saama ryöpytys oli raju. Vain kaksi kertaa aiemmin menetys on ollut enemmän kuin 5,9 %-yksikköä. Vuoden 1964 kuntavaaleissa hallituspuolueet menettivät 7,2 %-yksikköä ja 1970 6,3 prosenttiyksikköä yhteen lasketuksesta kannatuksestaan.

http://www.iltalehti.fi/kuntavaalit-2017/201704112...

Suomi siirtyi näissä vaaleissa piirun verran vasemmalle, kun keskusta-oikeistohallitus hävisi näin selvästi.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Hallituksen keskusta-oikeistopuolueet hävisivät mielestäni yllättävän vähän, kun huomioidaan yleinen muutosvastarinta tekeillä olevia historiallisen suuria uudistuksia kohtaan.

Perussuomalaiset taas on niin sekalainen joukko, että minä en ainakaan osaa sijoittaa sitä oikeisto-vasemmisto -akselille.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Voisi olettaa, että PS:n kannatuksesta lähti pois vasemmistolaisempia kannattajia, jotka ovat seuranneet poliittista päätöksentekoa. Tulevaisuudessahan PS on selkeä oikeistopuolue, jos Terho tai Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Molemmat edustavat kovaa talouspoliittista oikeistoa.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen Vastaus kommenttiin #18

Enpä olisi tuosta niin varma - nimenomaan talouspolitiikassa perussuomalaiset mielestäni ovat nyt ja jatkossakin hajanainen ryhmä. Vähän samoin kuin vihreätkin, joista löytynee talouspoliittista ajattelua vasemmalta oikealle - toki pääosin vasemmalle kallellaan lienevät.

Sen sijaan esim. maahanmuuton suhteen perussuomalaiset ovat konservatiivisia / populistisia.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #19

Eiköhän sieltä tipahda tai lähde pois ne, jotka eivät allekirjoita puolueen johtajan oikeistolaisia linjauksia. Varmasti vihreistäkin lähtisi reippaasti porukkaa, jos puolueen kaikkein oikeistolaisin edustaja valittaisiin puheenjohtajaksi vaikka jäsendemokratia on paljon kehittyneempää eikä puheenjohtajan linja ole silloin yhtä merkittävä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on kovaa haastetta kokoomukselle jatkossa ja vähän suolaa Petteri Orpon haavoihin. SDP:n nouseva hahmo, kansanedustaja Sanna Marin: "Sosialidemokraattien on vallattava isot kaupungit takaisin kuten Tampereella nyt teimme."

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/218531-aanikuning...

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Seuraaviin valtakunnanvaaleihin on vielä pitkä matka, vaikka kuinka mielisi "takiaspuolueita" valtaan. Tämä näyttää kaikilta unhtuneen.

Markku haluaisin nähdä simulta kylmän viileän arvion Kokoomuksesta ja Keskustasta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ennen viimeistä SDP:n puoluekokousta nostin esille "Sosialidemokratia Suomessa" sivulla kaksi nimeä joista haluaisin seuraavaa SDP:n seuraavaa puheenjohtajaa Rinteen jälkeen, Sanna Marin ja Ville Skinnarin. Sanna Marin on nuoresta iästään huolimatta jo kykynsä vaativiin tehtäviin näyttänyt ja Ville Skinnarin opiskelu-ja työhistoria on vaikuttavaa luettavaa. Mitä tulee Orpon asemaan kok.johdossa, niin on hyvä pitää mielessä kuinka juhlitulle, lähes hurmion vallassa puolueensa johtoon valitulle Stubbille kävikään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset