Markku Huusko

Eliitti voi vielä munata Ranskassa

  • Emmanuel Macron voitti Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen.
    Emmanuel Macron voitti Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen.

Ranskalaiset äänestäjät heittivät eilisten presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella perinteiset sosialisti- ja konservatiivipuolueiden ehdokkaat tylysti ulos.

Jatkoon menivät puolueista riippumaton ja EU-myönteinen Emmanuel Macron sekä EU-kielteisen Kansallinen rintama –puolueen ehdokas Marine Le Pen.

Ensimmäinen kierros meni mielipidetiedustelujen mukaisesti. Euroopan poliittinen eliitti on huokaissut helpotuksesta, ja Macronille on ropissut onnitteluja.

Onnittelijoiden joukossa ovat olleet EU-eliitistä komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja unionin ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini. Tyytyväisyyttä on huokunut myös Saksan liittokansleri Angela Merkel tiedottajansa välityksellä.

”On hyvä, että Emmanuel Macron menestyi vahvaa EU:ta ja sosiaalista markkinataloutta ajavalla linjallaan”, twiittasi Merkelin edustaja Steffen Seibert. Tästä raportoi Suomessa muun muassa Keskisuomalainen.

Kotimaisesta poliittisesta kärkikaartista Ranskan vaalien ensimmäistä kierrosta on kommentoinut eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.). Hän ennustaa ja toivoo Ylellä, että Macron voittaa toisen kierroksen ”kohtalaisen selvästi”.

Nyt toistetaan hanakasti, että ensimmäinen kierros meni ennustetusti ja siitä ollaan näköjään halukkaita vetämään johtopäätös, että näin käy varmuudella myös ratkaisevalla toisella kierroksella. Aivan kuin gallupien vastaista Donald Trumpin voittoa ja Britannian Brexitiä ei olisi tapahtunutkaan.

On selvää, että Macron on Le Peniä vastaan tällä hetkellä ennakkosuosikki suurin piirtein suhteessa 60 - 40. Vaalien 7. toukokuuta pidettävään toiseen kierrokseen on kuitenkin aikaa vielä kaksi viikkoa ja varsinainen taistelu on vasta aluillaan.

Huomattavaa on, että Le Penin laitaoikeistopuolueen ja Jean-Luc Mélechonin johtaman laitavasemmiston yhteinen äänimäärä oli noin 40 prosenttia.

Muun muassa Venäjän Vladimir Putinia ymmärtävän Mélenchonin menestys oli kaikkea muuta kuin liberaalin Euroopan voitto. Hän on kirjoittanut ”Saksan imperialismin” paluusta EU:n kautta ja arvostellut ylipäätään länttä. Hänen Euroopan unioniin kielteisesti suhtautuvaa äänestäjäkuntaansa valuu väistämättä Le Penin taakse.

Pitää myös muistaa, että oikeistolaisen Francois Fillonin ja sosialistien Benoit Hamonin kannattajat eivät siirry automaattisesti Macronin taakse, vaikka näiden perinteisten hallituspuolueiden johtohahmot niin tekisivät. Poliittisen eliitin tuki Macronille voi jopa haitata hänen pyrkimyksiään nousta Ranskan presidentiksi, sillä Le Pen saa sellaisesta helposti vaaliaseen.

Ehkä napakoin twiitti, jonka olen tähän mennessä Ranskan vaalien ensimmäisestä kierroksesta lukenut, on Suomen kristillisdemokraattien poliittisen sihteerin Sonja Falkin käsialaa:

”Poliittinen eliitti hehkuttaa Macronia niin innokkaasti, että luultavasti #LePen voittaa. Eikö mitään ole opittu? #ranskanvaalit #populismi"

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä pari lukemisen arvoista uutisjuttua tältä aamulta.

Varoitus Ranskasta: Nyt alkaa aivan uusi kampanja – Le Penillä iskun paikka
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/219197-varoitus-...

Irti Schengenistä, 15 000 uutta poliisia – Lue tästä mitä Macron ja Le Pen ajavat Ranskalle
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/219207-irti-sche...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Esille nousee todennäköisesti myös hallituksen muodostaminen ja siinä onnistuminen, Ranskassahan hallitus muodostetaan presidentin nimittämän pääministerin johdolla. Tilanne on sikälikin mielenkiintoinen että kesäkuussa pidetään Ranskan kansalliskokouksen vaalit ja nykyisessä FN:llä on muistaakseni 2 edustajaa, Macronin uudella En Marché liikkeellä ei ainuttakaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Le Penin laitaoikeistopuolueen ja Jean-Luc Mélechonin johtaman laitavasemmiston yhteinen äänimäärä oli noin 40 prosenttia."

Äärioikeiston ja äärivasemmiston yhteinen 40 % voi ratkaista toisen kierroksen yllättävästi, jos lisäksi tulee vielä 11 % jotain siltä väliltä niitä eliitinvastaisia ääniä. Vielä noin klo 23 aikoihin kertoi Ranskan kanavilla vaalissa aika hyvin menestynyt äärivasemmiston Mélanchon, ettei testamenttaa ääniään tai suosittele ketään toisella kierroksella. Kaikki tiedämme että ääripäillä on kovastikin yhteisiä painotuksia ja näkökulmia, joten ehkä voimme pähkäillä vielä kaksi viikkoa miten todella tulee käymään ja äänestävätkö kommunistit sittenkin Le Peniä.
http://www.francetvinfo.fr/elections/presidentiell...

Jollain Ranskan kanavalla haastateltiin Marseilles'n maahanmuuttajiin painottuvaa otosta, joista valtaosa ilmaisi kutakuinkin ajatuksen, että ennen me tultiin Ranskaan töihin, mutta nyt ne tulee tekemään jotain ihan muuta, joten rajoja kiinni. Monet duunarit ajattelevat puolestaan mamuista vähän niin kuin Trumpin kannattajiksi kääntyneet USA:n etelävaltioiden työttömyysuhan alaiset, että halpakilpailua ei tarvita. Kansalaisuuden jo saaneen mamun ja kommunistin ja nationalistin sielunnyrkki nousee ehkä strategisen allianssin yhteiseen kädenpuristukseen...

Terrorismin uhka on asia erikseen. Kuka kandidaateista Le Pen mukaanlukien olisi valmis edes esittämään Venäjän ehdotonta vetaytymistä Syyriasta ja Kaukasukselta ja muualta minne sen ei olisi pitänyt koskaan mennä. ja sen lisäksi vielä vaatisi jihad-säkeiden poistamista koraanista syrjäytyjäpoloisia radikalisoimasta marttyyritekoihin kaikkialla maailmassa? Mitä luulette?

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Syyriassa tällä hetkellä lopputulosvaihtoehdot ovat joko ääri-islamistinen terroristivaltio a la Libya tai diktatuuri. Jos Venäjä lähtee alueelta tapahtuu ensimmäinen vaihtoehto. Tässä on semmoinen "valitse myrkkysi"-tilanne ja itse valitsisin diktatuurin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Syyriassa on jo pitkään toiminut ääri-islamistinen terroristivaltio Irakin ja Levantin islamilainen valtio ISIL. Se olisi saatu nujerretuksi jo aikaa sitten jos Venäjä olisi sallinut tehdä sen eikä tukenut sitä tukemalla paikallista Putinia al-Assadia.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #7

Miten al-Assadin tukeminen on estänyt Daesh:in tuhoamista? Niin al-Assad kuin Venäjäkin ovat jatkuvasti olleet Daesh:ia vastaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #10

Eivät ole olleet Daeshia/ISISiä/ISILiä vastaan oikeasti, vaan ruokkivat sitä eivätkä taistele sitä vastaan vakavissaan muutoin kuin välistä näytiksi.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #14

Oletko sekoittanut Yhdysvallat ja Venäjän keskenään? Jenkit pommittivat ISIStä jo vuosia ennen kuin Venäjä saapui areenalle ja tänä aikana ISISin valta jopa kasvoi. Tämä mukaan lukien Obaman lipsahdus puheen aikana, jossa hän sanoi kouluttavansa ISISn joukkoja, loi salaliittoteorian ettei länsivalloilla koskaan ollutkaan aikomusta tuhota ISIStä vaan käyttää sitä liittolaisiaan uhkaavien hallitsijoiden kaatamiseen.
Sen jälkeen kun Venäjä tuli Assadin apuun alkoivat hallituksen joukot saamaan valtavia edistysaskelia, mukaan lukien Aleppon valtaus.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

"Valinnanvapautta" kumminkin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Miksi kukaan ei mainitse näiden m o l e m p i e n ehdokkaiden hyvin oikeistolaista sosiaalipoliittista näkemystä?

Epämääräinen mielikuva " eliittiä vastaan " äänestämisestä voi todella sokaista monia, kuten USAssa ja Britanniassakin.
Ajatus, että EU on köyhyyden syy, samoin.

Suomessa le Penin sosiaalipoliittinen ajattelu ja yhteiskuntanäkemys esiintyy selvimmin Perussuomalaisten johdon pääehdokkaissa: se on yövartijavaltiota puhtaimmillaan, jopa Liberasta oikealle.

Järistyksiä Ranskan yhteiskunnassa siis tulee, valittiin kumpi hyvänsä.
Le Pen vain hoitelee ne järistykset ehkä kovemmalla kädellä kuin Macron.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyviä pointteja. Yksi jakava tekijä on suhtautuminen työaikaan. Macron tahtoisi lisätä paikallista sopimista työajasta (eli käytännössä nostaa työaikaa) ja laskea yritysverotusta roimasti. Le Pen puolestaan haluaisi pitäytyä Ranskassa voimassa olevassa 35 viikkotunnissa. Jälkimmäinen taitaa houkutella vasemmiston äänestäjiä paljon enemmän kuin edelliset.

Työajasta ja muista teemoista täällä juttua:

http://www.talouselama.fi/uutiset/frexit-terrorism...

http://www.bbc.com/news/world-europe-39689385

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niinpä, ei käy minunkaan järkeen, että työttömyys vähenisi työaikaa lisämällä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Niinpä, ei käy minunkaan järkeen, että työttömyys vähenisi työaikaa lisämällä."

Niin se kyllä on että sote- palveluiden parantaminen lisää sote- kustannuksia, eikä pienennä kustannuksia, vaikka politikot muuta väittää. Tämä on loogista.

Tässä työnteko- asiassa taas ei päde tämä logiikka ollenkaan, vaan se on juuri toisinpäin. Mitä enemmän työtä tehdään niin siitä ne työt vain lisääntyy.

Tätä ei voida logiikalla perustella, mutta niin se vain on. Ei työt tekemällä lopu, vaan tuppaavat lisääntymään. Kokemus sen kyllä osoittaa todeksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Lisääkö robottien suorittama "työkin" työtä? Eikö Tekninen kehitys pitäisi vähentää tarvittavaa työtä. Kivikaudella pärjättiin 3-4 tunnin työllä vuorokaudessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Lisääkö robottien suorittama "työkin" työtä? Eikö Tekninen kehitys pitäisi vähentää tarvittavaa työtä. Kivikaudella pärjättiin 3-4 tunnin työllä vuorokaudessa."

Haluaositko takaisin kivikaudelle? :)

Ihmiset keksii itselleen koko ajan lisää kaikenlaisia mukavuuksia ja huvituksia, se vie meidät koko ajan pois kivikaudesta, mutta se tietää entistä enemmän töitä jotka tuottaa näitä huvituksia ja mukavuuksia. Robotit on käteviä tekemään kaikenlaisia härveleitä, mutta parhaiten ihmistä voi kuitenkin palvella ja huvittaa toinen ihminen.

Keksin lisäksi loogisen selityksenkin sille että työn teko tuo lisää työtä.

Kun ihminen on töissä, hän saa siitä palkkaa. Palkalla hän ostaa härveleitä ja palveluja ja työllistää siis muita ihmisiä.

Jos ajatellaan että kaikki saavat vain valtion painamaa rahaa, ilman työntekoa, kulutusta ei kuitenkaan syntyisi, koska, kun kukaan ei tekisi mitään, ei olisi mitään ostettavaakaan. :)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Suomalaiset ovat jo kuluttaneet loppuun osuutensa tämän vuoden uusiutuvista luonnonvaroista. Kaikki lisäkulutus on poissa tulevilta sukupolvilta, puhumattakaan muista eliöistä jotka maapalloa asuttavat.
Ellei olisi rahaa mitään ei tarttisi ostaa.
"Haluaositko takaisin kivikaudelle? :)"
Haluaisin, tai edes 1950-luvulle; se oli sentään kohtuullisen kulutuksen aikaa. Ja Itämeri oli vielä puhdas. Mutta kieltämättä tällainen kommunikoinin mahdollisuus viehättää.
Jos ei olisi rahaa ei tarttisi mitään ostaa. Ei ihmisen tarvitse saada kaikki mitä tekee mieli. Vaikka jotkut pitävät sitä ihmisoikeutena niille jolle rahaa jaetaan yllin kyllin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Mutta kieltämättä tällainen kommunikoinin mahdollisuus viehättää."

Et sitten ole täysin vihreän ideologian sokaisema. :)

Itseasiassa olen samaa mieltä siinä että kulutusta voitaisiin muuten pienentää, paitsi tämän informaatioteknologian osalta, mutta se tietäisi sitten tosiaan sitä että töitäkin olisi paljon vähemmän, vaikka robotit pantaisiin pakkolomalle.

Kyllä työnteko sentään on ihmiselle hyväksi.

Vaikka minä kyllä pärjäilen ihan mainiosti ilman työtä, niin tiedän että monelle on kyse itsetunnosta ja elämän sisällöstä että on töitä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #34

Työnteko on ihmiselle hyväksi ja useimmat haluavatkin tehdä työtä, mutta neljäkin tuntia päivässä olisi riittävä yhteiskunnallinen velvoite.
En todellakaan ole minkään ideologian sokaisema, olen aina ajatellut omilla aivoillani ja suhtautunut kriittisesti kaikkiin poliittisiin liikkeisiin. Mutta riittänee tämä yleisinhimillinen sivujuonne tässä Huuskon virittämässä Ranskan presidenttivaalien tarkstelussa.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Näin minäkin olen hieman laskeskellut, että Le Pen voi kaikesta huolimatta vielä yllättää nappaamalla vasemmistolaisten työläisten ääniä. Toisaalta uskon kuitenkin, että Macron vie vaalit. Liberaalimmat tahot kerääntyvät hänen taakseen, vaikka eivät varsinaisesti hänen reformiajatuksiaan kannataisikaan. Moni joutuu punnitsemaan arvopainostuksiaan ja valitsemaan "pienemmän pahan".

Niko Sillanpää

#6: Höpönlöpön. Le Penin sinänsä höperöön talous-, sosiaali-, ja työmarkkinapolitiikkaan kuuluu eläkeiän alentaminen, 35 tunnin työviikossa pysyminen, yksityistämisen lopettaminen ja paikallisbyrokratian pitäminen ennallaan. Eli tältä osin kyse on vasemmistopopulismista. Tämä kaikki kustannettaisiin sitten euroerolla eli paluulla frangiin kera oman setelipainon ja "älykkäällä protektionismilla".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Miksi ranskalaiset uskovat tällaiseen höperehtimiseen.

Eikö media valista kansaa, vai lukeeko kansa pelkästään vaihtoehtomedioiden vaihtoehtoista totuutta? Toivottavasti tällainen politiikka ei toteudu.

Vaikka kyse on Ranskasta, eikä Suomessa, globaalissa taloudessa kaikki globaalin talousalueen höperihtimeset vaikuttavat kaikkialla globaalissa taloudessa..

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Oli merkillepantavaa kuinka valtamedia ja valtaeliitti hehkuttivat Macronia ikäänkuin hän olisi voittanut presidentin vaalit. Kyseessä oli vasta 1. kierros kuten tiedämme.
Esivaalien suurimmat häviäjät olivat perinteiset puolueet. Kanvesiin kaikki.
Edessä todella mielenkiintoinen kaksi viikkoa. Rapa roiskuu ja euroja palaa.
Lopputuloksen kannalta on hyvä pitää mielessä, kun äänikarja lähtee mylvien liikkelle ei koskaan tiedä mihin se päätyy. On ainakin varmaa, että ehdokkaiden äänimäärien ero ei tule olemaan 60 /40, vaikka kuinka testamentataan. Vain kuolleen omaisuus jaetaan testamentin mukaan ja testamentin tekijän tahtoa noudattaen. Yksityisen elävän äänestäjän ääniä ei voi kukaan testmentata. Tiedä vaikka yllätys muhisi?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Niinpä, peli ei todellakaan ole selvä. Tänään on toisteltu eurojohtajien onnitteluja Macronille ja muita ensireaktiota ensimmäisen kierroksen tulokseen, euron vahvistumista ja sen sellaista.

En löisi ropoja edelleenkään Le Penin voiton puolesta ja kavahdan hänen muukalaisvastaista retoriikkaansa, mutta edessä on kaksi viikkoa kovaa vääntöä. Se on pitkä aika vaaleissa, jotka kiinnostavat koko maailmaa ja joissa voidaan käyttää likaisiakin temppuja. Voipa joku vieras valtakin yrittää niihin sotkeutua.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Mielenkiintoista huomata kommentissasi tuon " valta"- sanan toistaminen.
Ehkä juuri tuolla kansa on saatu uskomaan, että äänestäessään Trumpia tai le Peniä he äänestävät jotenkin " valtaa" vastaan. Se on lähinnä surullista.
Jos le Penin mukana valtaa jonnekin siirretään, niin ei ainakaan " kansalle".

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Hyvä kirjoitus ja analyysi!

Vetomarkkinoilla tällä hetkellä Le Penille kerrointa 8 vähän päälle, eli hnen voiton todennäköisyyttä pidetään 10-15% haarukassa. Reippaasti siis alle Huuskon arvion 40%. Tästä näkökulmasta katsottuna kannattaisi ehdottomasti lyödä ropoja kiinni sen puolesta.

Trumpi ja Brexitin todennäköisyys pyöri 3-5 välillä, joten siinä mielessä tämä olisi paljon suurempi yllätys. Aikaa on tietysti vielä kaksi viikkoa ja paljon voi muuttua. Itse hieman harkitsin josko laittaisi vedon Le Penille ja lunastaisi voitot sinä vaiheessa jos (ja kun) tuo kerroin sieltä tulee alas :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

”Poliittinen eliitti hehkuttaa Macronia niin innokkaasti, että luultavasti #LePen voittaa. Eikö mitään ole opittu? #ranskanvaalit #populismi"

Miten tukkia poliittisen eliitin ja muun eliitin suut,
kunnes Macron on lopullisesti valittu?

Pitäisikö käyttää sensuuria, tai itsesensuuria?
Ja miten tämä tällainen sensuuri sopii sananvaputeen
ja muihin länsimaisiin liberaaleihin arvoihin?

Ehkä tämä kristillisten Sonja Falk pystyisi vastaamaan tähän kysymykseen.

Minä en tiedä, minä olen toivottomasti sekaisin.
Tämä on aivan liian monimutkaista ja vaikeaa.
Pitää vain nostaa kädet pystyyn ja odottaa mitä tapahtuu.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Aletaan kaikki kirjoittaa ristiriitaista, populistista mölinää, niin ei olla " eliittiä"?
Sitten " kansa " alkaa toimia järkevästi?

Liian monimutkaisiksi menevät salajuonen tosiaan ;
varsinkin , kun kansan kannalta tulos on kuitenkin huonompi,
kuin millään elitistisellä tai populistisella tyylilajilla pystyy ilmaisemaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aika moni poliitikko puoluekartan eri laidoilta on pyrkinyt aikojen saatossa omimaan "kansan" itselleen. Samaan aikaan he ovat olleet "eliittiä" vastaan kunnes he ovat valtaan päästyään muuttuneet itse osaksi eliittiä. Tästä on hyvä viime aikojen esimerkki kotimaasta: hallituspuolue perussuomalaiset.

Itse tässä bloggauksessani viittasin eliitillä eurooppalaisiin johtaviin poliitikkoihin, jotka ovat hieman etuajassa riemuinneet Macronin voitosta. Voi olla, että äänestäjät eivät pidä sellaisesta, etenkään jos Le Pen onnistuu luomaan kuvan "eliitin salaliitosta", jota pitää vastustaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Itse tässä bloggauksessani viittasin eliitillä eurooppalaisiin johtaviin poliitikkoihin, jotka ovat hieman etuajassa riemuinneet Macronin voitosta. Voi olla, että äänestäjät eivät pidä sellaisesta, etenkään jos Le Pen onnistuu luomaan kuvan "eliitin salaliitosta", jota pitää vastustaa."

Niinpähän siinä voi käydä, mutta mitäpä me mahdamme noille eliittipolitikoille, jotka eivät tunne kansalaisten ajattelutapoja, eikä mielialoja.

Populisti sen sijaan tietää ja tuntee ne, ja käyttää härskisti hyväkseen.

Sitä pitää vain ihmetellä miten sellaiset perinteisen eliitin edustajat, kuten Trump ja Le Pen, ovat päässeet sillä tavalla rahvaan nahan alle?

Trumpilla tämä taisi onnistua siinä vaiheessa kun piti TV:ssä tosi- TV ohjelmaa ja siinä vaiheessa joutui miettimään suosion saloja. Saattaa olla että Trump on käyttänyt tätä "populismia" jo ihan omissa bisneksissään. Kauppiaan ja helpoheikin pitääkin osata olla myös populisti, se auttaa kovasti kaupantekoa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eliitti yrittää jo munata lausunnoillaan ja Macronin fanittamisella toisella kierroksella Junkkerista aina suomalaiseen, "pitkään" nollaan Matti Vanhaseen. Perusranskalainen tuskin paljon seuraa kielimuurin takia, mutta en menisi kyllä neuvomaan Gallian kukkoja ulkoapäin. Tuloksena voisi olla megajytky, jota kukaan ei oikeasti halua.

Tilanne lienee melko tasainen ja 2 viikkoa voi ratketa pelkästään yhteen massiiviseen terroristi-iskuun, joten ulkopuolisille ohjeeksi: suuta soukemmalle. Annetaan gallien hoitaa oman maansa hallinnolliset asiat jonninjoutavien besserwissereiden ärsyttämättä. Analysoikaa mieluummin vasemmiston rökäletappiota, minkä luulisi olevan suurempi huolenaihe, en viitsi mainita kelle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Annetaan gallien hoitaa oman maansa hallinnolliset asiat jonninjoutavien besserwissereiden ärsyttämättä. Analysoikaa mieluummin vasemmiston rökäletappiota, minkä luulisi olevan suurempi huolenaihe, en viitsi mainita kelle."

En kyllä usko että meidän besserwisseröintimme täällä puheenvuorossa vaikuttaa Ranskan tuleviin vaaleihin. Europolitikkojen besserwisseröinti voi kyllä jonkinverran vaikuttaa.

Yleensä tuppaa käymään niin että mielipide-erot tasoittuvat ennen vaaleja tällaisissa tapauksissa, joten vaarana on että juuri ennen vaaleja kyselyissä tilanne on tasan. Siinä sitä taas sitten oltaisiinkin.... pulassa..

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Joo, tämä oli tässä. Homma on taputeltu. Toinen kierros on pelkkä muodollisuus. Macron menee päätyyn asti. Populismi on nujerrettu - iäksi. Markkinat helpottuivat, ja järkevät eurooppalaiset läiskivät ylävitosia. Suuri projekti on viety maaliin. Mikään ei voi mennä piel...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Olen tutustunut ranskalaisen kansanluonteeseen lähinnä ranskalaisen kijallisuuden kautta. Ranskalaiset ovat varsin itsekeskeisiä, kansallisuudestaan ylpeitä, korskeasti asteleva Gallian kukko kuvaa hyvin ranskalaista kansanluonnetta. On helppoa yhtyä Huuskon näkemyseen siitä, että ei välttämättä ole Macronille hyväksi se, että ulkopuoleta puututaan Ranskan asioihin vaikka kaikki järkisyyt Macronin valintaa puoltaakin. Mielenkiintoista on nähdä miten kommunistit, joiden kannatus oli lähes samoissa oikeiston Fillonin kanssa, tulevat äänestämään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mielenkiintoista on nähdä miten kommunistit, joiden kannatus oli lähes samoissa oikeiston Fillonin kanssa, tulevat äänestämään."

Onneksi Macron ei tarvitse kaikkien kommunistien ääniä, mutta osan pitäisi kyllä äänestää häntä, jotta tulos olisi sellainen kuin pitää.

Macronin pitää vain jossain vaiheessa antaa joku lausunto joka jollain tavalla kosiskelee kommunistien tuntoja. Ei se sen kummempaa ole. Sauli Niinistö osasi nämä temput. Hän antoi joskus populisteja, joskus kommunisteja, joskus kokoomuslaisia ja joskus demareita miellyttäviä lausuntoja, mutta vain kerran, eikä enää palannut niihin. Sillä tavalla hän kuitenkin hivutti itsensä salaa kansalaisten nahan alle.

Macronin pitäisi ottaa Niinistö konsultiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ranskan mediaa ei näytä vähääkään kiinnostavan se mitä mieltä ulkomailla on oltu ensimmäisen kierroksen tuloksesta, ainoastaan ketkä Ranskan poliitikpoista ovat ilmaisseet toiselle kierrokselle tukeaan Macronille ja ketkä eivät.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Puhumattakaan, että Ranska olisi esittänyt anteeksipyyntöjä EU:lle ja muulle maailmalle Le Penin menestyksen vuoksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ellei Ranskan eliitti olisi jo pitkään muninut suorastaan 'eeppisesti', koko Le Pen -ilmiötä ei edes tarvittaisi.
Kun Ranskassa kamppaillaan pro-EU ja anti-EU vaihtoehdoilla, Pertti Salolainen opettaa kuin 'Kekkosen mies ja ääni menneisyydestä' US:n uutisen mukaan Suomessa pitämään Fixit-mölyt mahassa.

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Hyvää päivää.

Kysyisin sitä, että millä perusteella toimitus valitsee puheenvuoroja "toimituksen poimintoihin"?

Välillä tuntuu, että poiminnat ovat kaikkein tylsimpiä ja sisällöttömiä kirjoituksia. Voisitteko valaista minua?

Mukavaa alkanutta viikkoa!

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Klassinen kysymys. Tästä on myös kirjoitettu monta kertaa, ja toimitus on myös niihin kirjoituksiin vastannut. Käsittääkseni nostojen perusteet löytyvät tätä nykyä aivan käyttöohjeistakin. Saa nähdä, että alkaako Huusko vastaamaan.

Mukavaa viikkoa myös sinulle, Kamal.

Ja tervetuloa alustalle.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Terve. Nostamme poimintoihin ajankohtaisia avauksia. Nostamme erityisen mielellämme kirjoituksia, joiden tekijät osallistuvat myös keskusteluun.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kaksi kysymystä;
Mitä tämä Macron edustaa? Ei puoluetta, ei parlamenttipaikkoja. Mies tyhjästä, vielä paljaammin kuin Trump. Finanssapankkiiri öäpioikeistolaisine ohjelmineen, josta tietysti ne "parhaat palat" on vaalitaktisista syistä unohdettu kertoa. Mutta saatte kyllä nähdä ja kuulla niistä, ja tuta ne.
Toisensa: Mitä peliä tämä on, kun unionistijohtajat, komission pj etunenässä puuttuvat itsenäisen valtion vaaleihin kesken vaalikamppailun? Törkeää puuttumista suvereenin valtion sisäisiin asioihin! Ajatellaan nyt symmetrian vuoksi että Putin tai al Assad tms puuttuisi näihin vaaleihin. Tai Kreml Suomen 2018 presidentinvaaleihin?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Täysin samaa mieltä, onko hätä nyt niin suuri, että tosiaan komission ja Saksan tulee osallistua Ranskan vaaleihin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Erikoinen symmetria. Ihan luonnollista EUeliitti kommentoi ison EUmaan vaaleja eikä mitään puuttumista. Venäjänkin on luonnollista kommentoida vaaleja. Se taas varoo paljastamasta liikaa yhteisymmärryksistään.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Marine Le Pen ei ole enää Front Nationalen puheenjohtaja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Le Pen "hyllytti" itsensä puheenjohtajuudesta ainoastaan vaalien ajaksi.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Maailma on muuttunut muutamassa vuodessa niin merkilliseksi, että vaalituloksia ei lähde mielellään ennustelemaan. Korkeintaan voi kertoa, millainen vaalitulos olisi meikämiehelle toivottavampi. Epäilemättä toivon, että Macron voittaisi. Ehkä sitä ei kannata kertoa ranskalaisille, etteivät he vain ryhdy protestoimaan "meitä ulkomaalaisia besserwissereitä" vastaan...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ranskalaiset äänestäjät tekevät todennäköisesti tilannearvioitaan pääsääntöisesti omien vaikuttajiensa sanomisten pohjalta. Voi tosin käydä myös niin, että esimerkiksi sosialistipresidentti Francois Hollanden avoimesta tuesta Emmanuel Macronille on enemmän haittaa kuin hyötyä. Mene ja tiedä.

Ilkka Huotari

Tässäkin on tosiaan vastassa eliitti, joka asuu omilla rauhallisilla asuinalueilla, ja kansa, joka asuu sitten vähän missä kykenee, ei aina niin rauhallisilla alueilla.

Osa kansasta äänestää ehkä eliitin ehdokasta, koska muuten homma riistäytyisi kokonaan käsistä:

"- En kykenisi ikinä äänestämään Le Peniä. Ranska hajoaa, jos Le Pen valitaan, sillä sen jälkeen kaikki arabit tulevat kaduille ja tulee raivoisa sisällissota, Monsuis perusteli."

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170423220010784...

Näillä mennään.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mediaakin koulutetaan eliitin ja populistien toimesta... :))

WSJ ja Maltillinen poliitikko:
http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005048527.html

US ja Yllättävä populisti:
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/219793-yllatys-r...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset