Markku Huusko

Sipiläkö hajottaisi Halla-ahon vuoksi hallituksensa?

  • Juha Sipilä ja Petteri Orpo etualalla. Taustalla Timo Soini. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Juha Sipilä ja Petteri Orpo etualalla. Taustalla Timo Soini. Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia

”Halla-ahon valinta johtaisi hallituskriisiin ja hallituksen kaatumiseen”, valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista arvioi Helsingin Sanomissa maaliskuussa.

Tätä ajatusta on pitkin kevättä hoettu niin sanottuna totuutena puheissa ja lehtiteksteissä. Kyseessä on kuitenkin puhdas veikkaus, että Suomessa hallitus kaatuisi ennennäkemättömästi yhteen puheenjohtajavalintaan ja valitun mukana tuleviin niin sanottuihin yleisiin syihin.

Nuo yleiset syythän ovat Jussi Halla-ahon herjaavaksi koettu tapa tehdä politiikkaa ja siihen liittyen korkeimman oikeuden antama tuomio kansanryhmää vastaan kiihottamisesta vuodelta 2012. Ei hän Suomen EU-jäsenyyttäkään arvosta, vaikka kansa on sen puolesta äänestänyt ja hallituksessa – jossa hänen puolueensa on mukana – EU:ta pidetään Suomen keskeisenä arvoyhteisönä. (Hallituksen EU-linjasta voi lukea täältä hallituksen strategisesta ohjelmasta)

Mutta hajoaisiko keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän keväällä 2015 vaivoin kasaama kolmen puolueen – keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen - hallitus Halla-ahon valintaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi?

Argumentteja sen puolesta, ettei välttämättä hajoaisi, voidaan löytää useita.

Ensinnäkin voidaan kysyä, onko Juha Sipilä pääministeri, joka haluaisi hajottaa hallituksensa hygieniasyihin kesken kiivaimman uudistustyön. Vaikea uskoa, että Sipilä panisi perussuomalaiset kävelemään. Nyt on päällä sote-uudistuksen maaliin saattamista, kärkihankkeita, talouden vauhdin lisäämistä, verotuksen justeeraamista ynnä muita pääministeri Sipilälle rakkaita töitä.

Toisaalta, keskustalle hallituksen hajoaminen ja uudet vaalit olisivat nykyisessä kannatustilanteessa myrkkyä. Käytännössä se pelaisi itsensä suurella todennäköisyydellä oppositioon tai kakkosluokan hallituspuolueeksi, kun ykköspuolueeksi kohoaisi SDP tai kokoomus.

Entä sitten perussuomalaiset, mitä hallituksen hajoaminen ja uudet vaalit sen kannalta tarkoittaisi? Se tarkoittaisi melkoisella varmuudella oppositioon ajautumista, vaikutusvallan romahdusta ja eduskuntaryhmän oleellista kutistumista. Aika huonot kortit sekin siis saisi, jos lähtisi hallituksesta omin nokkineen kävelemään.

Entä kolmas hallituspuolue kokoomus? Sen edustajat ovat olleet Halla-ahon suhteen nihkeämpiä kuin keskustalaiset, kun Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori on jopa torpannut yhteistyön hänen johtamansa puolueen kanssa. Aika vieraalta tuntuu ajatus, että Petteri Orpon johtama kokoomus kävelisi ulos tai taivuttaisi Sipilän hylkäämään perussuomalaiset, jos Halla-aho valitaan.

Toki kokoomus voisi nousta hajotusvaaleissa suurimmaksi, mutta todennäköisempää olisi Antti Rinteen vetämän SDP:n rynnistys ajurin paikalle. Tällä hetkellä vedossa olevat vihreät pääsisivät myös tykittämään oppositioasemastaan tilanteessa, jossa hallitus olisi hajonnut sisältä päin. Kokoomuskin voisi pelata itsensä vain oppositioon ja juhlisi Suomi 100 –juhlia ehkä keskustan kanssa sitten siitä vinkkelistä.

Europarlamentaarikko Halla-ahon mahdollisesta pj-valinnasta on myös veikattu seuraavan vaihtokauppa, jossa RKP ja kristillisdemokraatit otettaisiin perussuomalaisten tilalle. Hallitus hallitsisi eduskunnassa äärimmäisen niukalla 101-enemmistöllä, mikä olisi todellinen hätäratkaisu, koska ei kumpikaan noista kahdesta ilman ehtoja hallitustyöhön antautuisi. Sipilä olisi pysyvästi nesteessä aivan kuten olisi myös vähemmistöhallituksen kanssa.

Koska yhdelläkään hallituspuolueella ei ole huomattavaa poliittista intressiä hajottaa hallitusta Halla-ahoon, olisi lopputulema ehkä kuitenkin melko suomalaisen pragmaattinen: kiistelty Halla-aho hyväksyisi hallitusohjelman käytännössä sellaisenaan, vaihtaisi omasta ryhmästään ministerin pari ja johtaisi puoluettaan jo esittämällään tavalla Brysselistä, minkä Sipilä ja Orpo hyväksyisivät.

Suomalainen pragmatismi venyisi Halla-ahon kanssa toki paljon pidemmälle kuin vuonna 2015, jolloin Timo Soinin johtamat perussuomalaiset pääsivät kakkosjytkynsä jälkeen hallitukseen. Kansainvälisesti asia varmasti noteerattaisiin ja äärinäkemysten hyväksymistä kummasteltaisiin.

Toisaalta, ei huomiotta jäisi myöskään Suomen EU-jäsenyyden jopa Halla-ahoa tiukemmin kyseenalaistavan Sampo Terhon valinta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (84 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei persujen lähtö hallituksesta johtaisi suoraan uusiin vaaleihin yhtään sen enempää, kuin Vasemmistoliiton ja Vihreiden lähtö viime hallituksesta johti.
RKP ja Krisut ovat varmasti käytettävissä. RKP ainakin mielellään nousisi hallitukseen kumoamaan "kielikokeilun".

Halla-aholle puolueen pysyminen hallituksessa merkitsisi yhä uusia kompromisseja ja kannatuksen taapertamista kun mikään ei muuttunutkaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minusta juttuja perussuomalaisten lähdöstä ja "vaihtamisesta" tänä kesänä RKP:hen ja kristillisdemokraatteihin heitellään julkisuudessa melko kevyin perustein. RKP:lla esimerkiksi on jo päällä oma "sote-kapinansa" Vaasan seudulla, eli ehtoja olisi luvassa, mikä vesittäisi Sipilän hallituksen suunnitelmia. Ja se 101-pohjainen hallitus olisi kovin heppoinen.

Ensi vuosi ja valmistautuminen vuoden 2019 eduskuntavaaleihin on toinen juttu. Perussuomalaisilla voi olla haluja lähteä hallituksesta ennen vaaleja ärhäköimään EU- ja maahanmuuttovastaisesti, jotta se pärjäisi vaaleissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Huusko on tässä asiassa aivan oikeassa! Siitä ei olisi käytännössä mitään hyötyä kellekkään, jos Halla-ahon takia hallitus kaadettaisiin. Päin vastoin, Sote-uudistuksen torppaus kävisi helpommin seuraavalta hallitukselta, kun se pääsisi aikaisemmin asiaan kiinni.

Ennemmin Halla-aho joutuisi pohtimaan, minkä poliittisen riskin ottaa omien kannattajien edessä jos istuisi ministerin paikalle. Puolue on jo nyt hankalassa tilanteessa Terho puhui vappuna pettyneiden äänestäjien takaisin saamisesta, se jo kertoo siitä ongelmasta mikä on edessä. Uskottavuutta ei ole ja millä sen saisi takaisin? Käytännössä ainakin nyt kahteen kertaan petetyt äänestäjät pitäisi saada takaisin. Moni niistä oli aikaisemmin muiden puolueiden pettämiä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Halla-ahon puheiden perusteella hän voisi johtaa puoluetta Brysselistä, eikä hän siis ottaisi mitään salkkua hallituksessa. Näin hän ehkä saisi keskustan ja kokoomuksen jatkamaan hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa. Jos hän tunkisi hallitukseen, olisi yhteistyötä uskoakseni vaikeampi viritellä.

Onnistuisiko hän johtamaan etänä, on sitten toinen juttu: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005127131.html

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En usko hetkeäkään, että Halla-aho uuten puheenjohtajana katselisi kun persuministerit täydennettynä puheenjohtajavaalit hävinneellä Terholla katselisi kun nämä tekevät hallituksessa sitä mitä ennenkin ja kannatus luisuu kuin lehmän häntä.

RKP on koko tämän vaalikauden puhunut kannattajilleen, miten heidän tipahtamisensa hallituksesta on heikentänyt ruotsin asemaa. Sen suurempaa kannatusta ei heillä ole tulossa seuraavissakaan vaaleissa ja olen varma että hallitukseen osallistuminen olisi lähinnä ilmoitusluontoinen asia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #5

Kyllähän hän voisi puheenjohtajana vaihtaa itselleen mieleisiä perussuomalaisministereitä, jos se hallituskumppaneille sopii. Tyylilleen ominaisesti hän ehti sovitella viime viikolla Timo Soinille kulttuuriministerin postia:

"Itse asiassa eduskuntaryhmässä olisi paljonkin meritoituneita (ansioituneita) henkilöitä kulttuuriministeriksi. (Juho) Eerola on tietysti pitkän linjan muusikko. Kike Elomaa on kunnostautunut laulajana. Timo Soini on toiminut Euroopan parlamentin kulttuurivaliokunnan varapuheenjohtajana", Halla-aho arvioi Verkkouutisten mukaan.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/hallaaho_minis...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Soini johti puoluetta tilapäisesti Brysselistä käsin, muistan sen ajan hyvin. Hoiti kaikki tärkeimmät kenttätapahtumat ym. Koville se otti ja joutui sairaslomalle, sekä keventämään vaalikampanjointia. Halla-aholla on kovempi kunto. Se ei ole mikään ongelma. Puoluetoimisto hoitaa käytännön toiminnan ja puheenjohtaja raivaa kalenterista tilaa Suomen asioille.

Tämä on nyt hieman tällainen keinotekoisesti tehty ongelma, joka hoituu paremmassa fyysisessä kunnossa olevalta henkilöltä tilapäisellä venymisellä. Jos asia Soinin kuntoiselta mieheltä onnistui, niin miksipä ei Halla-aholta.

Jos tulee ongelmia, niin ne johtuvat muista syistä, kun puheenjohtajan Brysselin duuneista. Ei nyt montaa vuotta enää siellä istu. Ottaa sieltä enemmän vapaata vaalikampanjoiden ajaksi ja etäyhteydet on olemassa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #12

Veikkaan että Halla-aho voi tuoda jäykkään ja vanhanaikaiseen puolueeseen uusia työelämästä tuttuja ratkaisuja, kuten puheenjohtajan etäosallistumisen puolueen sisäisiin rutiinikokouksiin, sillä saa asioita tehokkaammin hoidettua. Etäkokoustamiset ne onnistuu hyvin yrityksissäkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pääministeri Juha Sipilän auktoriteetti ja tosiasiallinen vaikutusvalta Keskustassa on heikentynyt viime kuukausien aikana. Ei hän suinkaan (enää) pysty sanelemaan edes omassa puolueessaan, mitä tehdään, ainakaan siinä määrin kuin messiaanisimpien kuukausiensa aikana.
Eli tarvittaisiin paitsi muiden hallituspuolueiden päättävien elinten, siis eduskuntaryhmien ja puoluehallitusten jäsenten taholta vahva tahto ajaa Sipilän hallitus hallituskriisiin, ja todennäköisesti siis uusiin vaaleihin.
Ei tällaista halua ole: Puolueiden nyt istuvat kansanedustajat haluavat olla vaivalla hankkimillaan edustajamandaateilla "koko rahan edestä", eli kevääseen 2019 saakka.
Juuri kuntavaalit takana: joillekin suhteellisen hintavat, joskaan eivät tietenkään läheskään yhtä kalliit kuin valtiolliset vaalit.

Maakuntavaalit edessä tammikuussa 2018: monet kansanedustajat satsaavat niihinkin, ja uudet "nousevat kyvyt" pyrkivät MK-vaalien kautta polkemaan polkua Eduskuntaan 2019.
Kysynpä vaan, kenen kansanedustajan tai varaedustajan rahkeissa on hinkua tähän väliin vielä hajoitusvaaleja eduskuntaan? Sama pätee puolueisiin, tällainen "vaaliväsymys" oli nähtävissä jo kuntavaalien aikana, ei ollut sitä tiukinta sähköä ilmassa, mitä joskus aiemmin.
Monilla edustajilla on merkittävät vaalivelat niskassaan jo entuudestaan..
Eli samaa mieltä päätoimittajan kanssa. Paljon saa poliittista villivettä valua Vantaanjoessa ennen kuin hajoitusvaalit tähän hässäkkään, ja on siinä Niinistölläkin keinonsa käytettävissä, montakin.

PS.
Kun Vapun aikaan kuunteli ko. puheenjohtajaehdokkaita, kumpikin muotoili puheitaan hyvin tunnistaen tämän näkökohdan, eli sopivasti pyöristäen ja joltain osin terästäen kumpikin puhui: siis sekä sinne (omalle puolueväelle) että tänne (hallituskumppaneille).

Niko Sillanpää

Persujenhan on kannatussyistä joka tapauksessa pakko lähteä hallituksesta viimeistään 6kk ennen kevään 2019 eduskuntavaaleja. Eli siis tehdä "vasemmistoliitot" tai "vihreät".

En pitäisi mahdottomana, että tämä tapahtuisi jo tänä kesänä, Halla-aho tai ei, ja tilalle tulisi tosiaan KD+SFP _ja_ persut sitoutuisivat oppositiosta äänestämään tietyissä kysymyksissä (sote- ja kuntauudistus) hallituksen kannan puolesta toki saaden sitten vastapalveluksena vaikutusvaltaa kyseisiin asioihin. Tällainen järjestely on aika yleinen muissa Pohjoismaissa.

Timo Soinin ambitioita vastaan hallituksesta lähteminen jo puolivälissä toki olisi.

Ymmärtääkseni Halla-aho ei halua hallitusohjelman muuttamista, vaan sen toteuttamista täysimääräisenä erityisesti koskien kv suojelun järjestelmän kautta tapahtuvan maahanmuuton ja siihen liittyvän perheenyhdistämisen rajoituksia.

Mitä äärinäkemyksiä hallitus muuten joutuisi hyväksymään tai sietämään, jos Halla-ahosta tulisi nykyhallitukseen ministeri? Tai kääntäen: miksi kv suojelun tason heikentämineen minimiin tai tämän lähelle olisi "äärinäkemys"?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Mahdotonta ei politiikassa tosiaan ole mikään, mutta itse en pidä todennäköisenä, että Sipilän hallitus vakavammin horjahtaa, vaikka Halla-aho valittaisiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi. Jos PS menisi tässä yhteydessä vaihtoon, tehtäisiin Suomessa uudenlaista poliittista historiaa. Ruotsissa ja Tanskassa on omat parlamentaariset perinteensä ja pelisääntönsä, mutta voivathan ne tietysti levitä tännekin päin.

Äärinäkemyksillä viittasin Halla-ahon aiempiin jyrkkiin kommenteihin ja teksteihin, joista yksi on johtanut myös sakkotuomioon.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"...tehtäisiin Suomessa uudenlaista poliittista historiaa."

Tuleeko sinulle Markku poliittisesta historiasta mieleen yhtään sellaista tapausta, jossa väistyvä pj ja pj-kisan hävinnyt jatkaisivat ministereinä mutta uusi puheenjohtaja ei?

Tilanne ei taida olla sellainen, jossa historiasta kannattaa etsiä paljoa kiinnekohtia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #10

Janne, olet oikeassa, että kyllähän tässä uusia sivuja jatkuvasti käännetään. Mutta se, että pragmaattisesta lähestymistavasta siirryttäisiin Suomessa periaatteelliseen lähestymistapaan olisi hyvin uudenlaista. Täällä perinteiset suuret puolueet ovat "kesyttäneet" hallituksessa niin SKDL:n, vihreät kuin SMP/perussuomalaisetkin. Lapuan liikkeen jatkoksi syntynyt mustapaitojen IKL toki eristettiin hallitusyhteistyön ulkopuolelle, mutta ei se toisaalta saanut koskaan enempää kuin 14 kansanedustajaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuskinpa Halla-aho todellakaan haluaa PS:n eroavan hallituksesta. Onhan H-a itse ollut lukemani mukaan laatimassa maahanmuuton päivitettä ohjelmaa, jonka mitä ilmeisimmin haluaa kokonaan pantavaksi täytäntöön. Osia taitaa olla tuosta ohjelmasta vielä toteuttamatta.

Niin eikä H-a tule pois Brysselistä vaikka tulisi valituksi uudeksi puh.johtajaksi. Tuskinpa edes ministerit vaihtuisivat.

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1058456/H...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo on Halla-ahon heikko kohta. Minusta on erittäin huono tilanne, jos hallituspuolueen puheenjohtaja ei ole riittävän hyvin paikalla silloin, kun hallitus tekee ratkaisuja.

Tuo toimisi vain siinä tapauksessa, että PS:n ministereistä joku (Soini, Terho?) toimisi täysin samalla arvovallalla ja valtuutuksella kuin puheenjohtaja. Silloinhan puheenjohtaja ei enää olisikaan puheenjohtaja.

Siinä mielessä PS:n puoluekokousväellä on näytön paikka. Ei ole mitään järkeä valita Halla-ahoa puheenjohtajaksi, ellei hän ilmoita tulevansa Suomeen ja ministeriksi, mikäli hänet valitaan puheenjohtajaksi.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #18

Juho, oman mielipiteeni mukaan Terhon ja Halla-ahon puoluepolitiikassa ei juurikaan ole eroavuuksia. Ainoa joka mieleeni tulee on se, että Terho sanoo asiat ehkäpä hieman hillitymmin, kun taas H-a sanoo suoraan ja perustellen samalla mitä tarkoittaa.

Mitä tulee sitten puolueen puh.johtajan paikalla oloon, niin olihan Soinikin Brysselissä (pari vuotta?)ja sieltä käsin johti puoluetta. En itse näe mitään eroa mistä käsin puoluetta johdetaan pari vuotta, mutta minähän en asiaa päätäkään. Eduskuntaryhmä kuitenkin on puolueen ministerien tukiryhmänä noudattamassa sovittua hallitusohjelmaa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #25

Soini ei ollut hallituspuolueen puheenjohtaja. Siinä on minusta se pieni mutta ratkaiseva ero.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #28

Juho, tuo on totta. Itse en kuitenkaan näe mitään estetä noudattaa hallitusohjelmaa, vaikka puolueen puheenjohtaja ei olisikaan Suomessa kaikkin päivinä. Eikös parlamentissa ole jokseenkin joustavat työajat? Siis päivät?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #31

Eihän ole tietenkään mahdotonta, etteikö puolueen puheenjohtaja voisi johtaa hallituspuoluetta myös sivusta. Mutta kyllä se minusta tuottaa tietynlaisen epätasapainon. Tavallaan ihmettelen enemmänkin asiaa Perussuomalaisten kannalta. Siinä mielessä tietenkin se on ihan heidän oma päätöksensä.

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine

Varmasti Halla-aho jollakin tavalla kiristää Sipilää hallituspolitiikassa. Jos siis valitaan puheenjohtajaksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ei Halla-aholla ole mitään, millä kiristää. Hallituksen pystyssä pysyminen ei ole Sipilälle mikään itseisarvo. Hän haluaa pitää pystyssä toimivan hallituksen. Sillä hetkellä, kun siitä tulee toimimaton, sen on aika hajota. Kiristäminen olisi erittäin heikko tapa lisätä hallituksen sisäistä luottamusta.

Samasta syystä Halla-ahon puheenjohtajuuskaan ei ole mikään kynnyskysymys. Ainoa tärkeä asia on, tekeekö PS toimivaa hallituspolitiikkaa. Jari Lindströmin haastattelu Hesarissa kertoi kaiken olennaisen.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Halla-aho voi myös ajatella, että kaatunutta ämpäriä on turha surra. Hänkin tietää, että kannatus on menetetty. Hän voi ajatella, että parempi alkaa taas puhtaalta pöydältä oppositiossa kerätä uutta kannatusta hänen johdollaan maahanmuuttovastaisuus edellä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Halla-aho ja myös Terho kytkisivät puolueen eurooppalaiseen kontekstiin ja pyrkisivät pääsemään maahanmuuttovastaisen ja EU-vastaisen aallon harjalle. Tosin voi käydä niinkin, että tämä aalto on jo tasaantumassa, Le Pen saa ensi viikonloppuna köniinsä Ranskan vaaleissa ja suomalainen "sisarpuolue" jatkaa nähtävissä olevassa tulevaisuudessa alle kymmenen prosentin kokoluokassa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Halla-aho tietää tämän varsin hyvin. Siksi hän voi yllättää kaikki ja haluaa aloittaa puhtaalta pöydältä omilla teemoillaan?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Entäs Rkp + riittävä määrä kepulaiseksi tai kokoomuslaiseksi loikkaavia riitoihinsa hajoavasta PS:stä? Voi hyvinkin olla, että ei-nuivia, maakuntaopportunisteja ja vaikka ihan vaan kostonhaluisia ex-persuja tulee riittämään, jos puoluekokous päättää ajaa puolueen syvälle rasismiin, yhdenasian liikkeeksi. Saataisiin hutera hallitus, mutta tukevampi se näin olisi, ilman marginaalikristillisiä änkyrävaatimuksineen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tuokin on mahdollista. Moni perussuomalainen kansanedustaja miettii omia mahdollisuuksiaan eduskuntavaaleissa 2019, eikä se puolueen tällaisella kannatuksella kaksiselta kaikkien osalta näytä. Se voi lisätä loikkaamishaluja.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minulla on sellainen epäilys, että Terho joutuu ottamaan Soiniin tiukemman linjan jotta pärjäisi Halla-aholle kun puoluekokous lähestyy. Soinin linjalla puolue ei enää pärjää. Soinin tuella Terho on menestynyt, mutta nyt taitaa joutua Soinin suhteen vaikeaan tilanteeseen.

PS:n uuden ministerin lausunto on myös erikoinen:
"On paljon sellaisia ihmisiä, paljon sellaisia kansalaisia jotka eivät vaivaudu enää äänestämään, jotka ovat menettäneet uskonsa koko järjestelmään. Meidän pitää olla näille ihmisille se ilon ja toivon liike, Terho kertoi."

Miten voi hallituspuolueena luoda toivoa niille, jotka ovat pettyneet nykyisen hallituksen toimintaan? Tässä on samanlainen ristiriita kuin EU-jäsenyyden vastustamisessa.

Miten pettyneet äänestäjät voivat luottaa, kun kuitenkin ajetaankin ihan eri linjaa käytännössä vaalien jälkeen kuin mitä on vaaliohjelma ja sitä perustellaan hallitusvastuulla? Voi tietenkin niin tehdä, mutta kyse on valtakirjojen jakamisesta ja luottamuksesta.

Terho:

"Viime vaalikaudella olimme opposition suurin puolue. Kun vertaamme tämänhetkistä vaikutusvaltaamme oppositioaikaan, ero on huomattava. Käytännössä oppositiosta Suomen päätöksentekoon vaikuttaminen oli lähes olematonta. Oppositiotyö on puhumista, hallitustyö tekemistä."

"Perussuomalaisten linja ei ole muuttunut yhdessäkään asiassa. Meillä on aate, meillä on ohjelma ja meillä on kyky ajaa tavoitteitamme läpi. Sen toki hallitustyössä myönnän, ettei mikään puolue saa kaikkea haluamaansa läpi juuri haluamassaan muodossa, mutta jokainen järkevä kompromissi on aina askel oikeaan suuntaan."

http://sampoterho.fi/?p=3685

Tekemisen jäljistä on ensimmäinen mittaus kunnallisvaaleissa saatu. Panin merkille, miten alkoi kunnallisvaalien tulos vaikuttamaan hallituksen toimintaan, puolueen painoarvon putoaminen näkyy selvästi ministerisalkkujen jaossa. Näin nopeasti kunnallisvaalien tulos vaikutti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Onkos Kokoomuksella syksyllä jotain erityistä vielä saatavana tältä hallitukselta? Osakesijoitukset onnistuttiin piilottamaan ja valinnan vapaus ujutettiin mukaan sote-valvisteluun? Kannatus on melko vakaalla pohjalla tulipa hajoitusvaalit tai ei. Sipilän kannalta maakuntauudistus pitäisi saada maaliin. Kokoomukselle ei taida olla niin väliksi.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

On ainakin sen verran, että jos hallitus kaatuu, ei tule sote-uudistusta ja Keskustan kauan havittelemaa maakuntauudistustakaan. Eikä hallintarekisterikään vielä maalissa ole. Palataan taas lähtöruutuun.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikä vielä olla syksyssä eikä Halla-aho puheenjohtajana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #29

Kuitenkin Perussuomalaisten kesäkuun puoluekokouksen valitsema uusi puheenjohtaja on seuraava kotimaan politiikkaan enemmän vaikuttava tapahtuma. Sitä on ihan hyvä spekuloida, varsinkin sen mahdollisia vaikutuksia.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"Toki kokoomus voisi nousta hajotusvaaleissa suurimmaksi, mutta todennäköisempää olisi Antti Rinteen vetämän SDP:n rynnistys ajurin paikalle."

------

Miksi SDP ei sitten ollut kuntavaaleissa suurin, vaan menetti kokoomukselle ykköspaikan. Antti Rinne pääministeeriksi, en ihan tältä
istumalta pidä tuota varmana. Ja minkälaisen hallituspohjan Rinne saisi kokoon, ellei vihervasemmisto saa enemmistöä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kaikki hallituspuolueet, kokoomus niistä yhtenä, olisivat oppositiolle aivan liian helppoja maaleja, jos hallitus kaoottisesti hajoaisi. Tästä syystä SDP olisi hajotusvaaleissa vahvoilla, kuten myös vihreät ja ehkä myös vasemmistoliitto.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Paljon helpompi maali oppositiolle olisi "Halla-ahon hallitus," jossa nuivat persut olisivat samaan aikaan hallituksen sisäpuolella murentamassa sen perusarvoja ja ulkopuolella haukkumassa sitä. Keskusta saattaa olla puolueena periaatteeton ja selkärangaton, mutta Kokoomus ei päästä pikkupuolueeksi kutistuvia persuja tällaiseen vaa´ankieliasemaan. Jan Vapaavuoren ääni kuuluu nyt hänen äänivyörynsä jälkeen Kokoomuksessa - hän on sulkenut pois yhteistyön Halla-ahon johtamien persujen kanssa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En usko, että kyseessä on edes veikkaus, vaan lähinnä yritys estää Halla-ahon valinta perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä Halla-aho osaa "lukea" miten politiikassa oman edun mukaan toimitaan, hyvänä esimerkkinä tästä on hänen kielteinen suhtautuminen uuteen kansanäänestykseen EU:a. Halla-aho, toisin kuin monet muut EU-kriittiset, ymmärtää, että mikäli nyt suortettaisiin kansanäänestys EU:a, tulos olisi murskavoitto EU-myönteisille ja keskustelu EU:n kuulumisesta loppuisi pitkäksi aikaan. En usko Halla-ahon edes tunkemaan itseään hallitukseen johon ei ole tervetullut, enkä myöskään aliarvioisi Halla-ahon poliittista pelisilmää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"mikäli nyt suortettaisiin kansanäänestys EU:a, tulos olisi murskavoitto EU-myönteisille"

Miksi sitten EU:sta tai eurosta ei edes uskalleta puhua kansanäänetyksestä puhumattakaan?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Makkonen, miksi puhua, kun Halla-ahokaan ei sitä äänestystä halua?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #37

Diktatuureissa ei puhuta, demokratioissa se on yleinen tapa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #38

Halla-ahohan vasta vappupuheessaan asiasta puhui. Sampo Terhokin tänään, Ja sinäkin joka ainoa päivä.

Käyttäjän JukkaLaine2 kuva
Jukka Laine Vastaus kommenttiin #37

Ei ole mitään järkeä järjestää kansanäänestystä, koska EU-jäsenyys on perustuslaissa. EU:sta Suomi ei voi käytännössä erota, ellei se hajoa kokonaan, tai Suomi erotetaan. Tai ennen äänestystä muutetaan perustuslakia, eikä se onnistu ainakaan tämän vaalikauden aikana.

Koko kansanäänestyspuhe on vain äänestäjien kosiskelua.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #47

Ja varsinkaan siksi, koska ylivoimaisesti suurin osa Suomen kansasta ei EU-eroa kannata.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #59

Ruotsin kansasta viime tutkimuksen mukaan 54% kannattaa eroa EU:sta!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #61

Suomessa kuitenkaan ei. Uskotko, että Ruotsi järjestää nyt asiasta kansanäänestyksen?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #62

Uskotko, että Ruotsi järjestää nyt asiasta kansanäänestyksen?
En usko.

Uskoni yleensäkin kansanäänestyksiin on aika ohut, koska niihin vaikuttavat muutkin asiat kuin ne, mistä varsinaisesti äänestetään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #61

Niinkö? EU-opinion hösten 2016 oli tämä:

Två av tre svenskar EU-positiva

https://www.europaportalen.se/2016/11/tva-av-tre-s...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #65

...hösten 2016...

Tietoni oli 'våren 2017'.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #66
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #67

Seija, seuraan jatkuvasti uutisvirtaa ja prosessoin sitä nopeasti.
Jos minun pitäisi pitää kirjaa kaikesta tästä, en pystyisi tuottamaan (sinullekaan) tuoreinta tietoa.

Tuota tuoretta mielipidetutkimusta oli tod.näk. referoitu twitterissä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #68

Kommenttini #71 linkki on europarlamentin sivuilta.

Edit. onnistuu copypastella

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #66

Niin tämäkin, huhtikuulta 2017, kts. sivu 48;)

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2017/599336/EPRS_STU(2017)599336_EN.pdf

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #71

Kiitos linkistä, Seija.

Silti mitataan kahta eri asiaa:

  1. Onko EU "a good thing"
  2. Halutaanko erota EUsta

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #73

No tässä tältä vuodelta:

En klar majoritet av svenskarna, 58 procent, anser att Sverige bör stanna kvar i EU, medan 25 procent tycker vi ska lämna unionen. 17 procent vet ej.

http://www.dagenshandel.se/article/view/341643/sve...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #75

Seija,
mainitsemani tutkimus oli lähes kolme kuukautta tuoreempi kuin linkkaamasi. No silti, seuraava kysymys on yleensä, että mikä taho on tutkimuksen tilannut.

Alkuperäinen kommentointi koski EU-erosta mahdollisesti järjestettäviä kansanäänestyksiä. En edelleenkään kannata niitä, koska Ruotsissakin voisi, kuten UK:ssa, tulokset mennä lähelle fifty-fifty.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #76

? Kommenttisi #61:

Ruotsin kansasta viime tutkimuksen mukaan 54% kannattaa eroa EU:sta!

Ei se ole voinut tämän vuoden tammikuussa tehdystä kyselystä 58 % haluaa pysyä, 25 % erota kolmessa kuukaudessa tuollaiseksi muuttua. Vai tuliko lapsus ja kirjoitit ero äänestyksen sijaan?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #77

Seija, voihan se olla, että olen lukenut hätäisesti.
Kiitos, että tartuit asiaan. En pysty alkup. kommenttiani enää poistamaan, koska sitä on kommentoitu.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #78

Harri, haitanneeko tuo mittään, ja tuli minunkin silmäiltyä sitä europarlamentin koontia.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #77

Ruotsalainen lehti Aftonbladet pyytää usein analyysi ja tutkimusyritystä Inizioa tekemään galuppeja eri kysymyksissä ja viime tammikuussa ruotsalaiset saivat ottaa kantaa kahteen kysmykseen: 1. Haluatko että Ruotsi jatkaa EU.n jäsenenä? 2. Haluatko että järjestetään kansanäänestys Ruotsin jäsenyydestä. Ensimmäiseen kysmykseen saatin tulokseksi 58% kyllä, 25% ei ja 7% ei osaa sanoa. Toiseen kysymykseen prosenttiluvut olivat 50% ei, 41% kyllä ja 9% ei osaa sanoa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Halla-aholle politiikka on Halla-ahon oman edun ajamista. Mikä tahansa käy, jos se edesauttaa Halla-ahoa. Sen hän on osannut todella hyvin alusta asti. Kaikki liikkeet koko uran ajan on suunniteltu ja ajoitettu hyvin. Lisäksi hän tekee kaiken niin, etteivät hänen hyväntahtoiset hölmönsä tajua olevansa mestarinsa orjia.

Mielenkiintoiseksi Halla-ahon valinta tekisi sen, miten puolueen maltilliset suhtautuisivat asiaan. Heille kuitenkin jäisi enemmistö eduskuntaryhmästä. Toimisiko tämä enemmistö Halla-ahon toivomusten mukaisesti vai alkaisiko se sooloilla ja mukautua muun hallituksen toimintaan nuivista välittämättä.

Näin syntyisi tilanne, jossa puolueen puheenjohtajalla olisi oma linja Brysselissä ja eduskuntaryhmällä oma linja Helsingissä. Se olisi aika kestämätöntä Halla-ahon kannalta.

Jos tällainen kahtiajako syntyy, ilman , että puolue hajoaa, ollaan sekä Sipilän hallituksen että Perussuomalaisten osalta erittäin mielenkiitoisessa tilanteessa.

Keskeistä kuitenkin on, että missään tapauksessa Halla-ahon kannattajilla ei ole enemmistöä perussuomalaisten eduskuntaryhmässä ennen seuraavia vaaleja.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikea sanoa, kuinka suunnitelmallisesti hän toimii. Tässä yksi esimerkki melkoisesta mielenmuutoksesta.

Ote Hesarin jutusta lokakuulta 2015, siis puolentoista vuoden takaa:

Halla-aho vannoo, ettei hän itse tavoittele perussuomalaisten puheenjohtajuutta. "En tiedä miten saisin sen sanotuksi niin, että minua uskottaisiin, mutta minulla ei ole minkäänlaista aikomusta tavoitella ikinä tämän puolueen puheenjohtajuutta."
Miksi näin?
"En pidä itseäni sopivana ihmisenä siihen tehtävään. Luonteenlaatuni ei tule kysymykseen, sillä ihmisten johtaminen on oma taiteenlajinsa."

http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002856964.html

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Kaikki, mikä saattaa näyttää mielenmuutokselta, ei sitä välttämättä ole. Tuolloin Timo Soini oli hyvin vahvoilla toisen peräkkäisen merkittävän vaalivoiton jälkeen. Halla-aho antoi lausunnon, joka sopi siihen tilanteeseen. Ei hänellä olisi tuossa asetelmassa ollut mitään mahdollisuuksia puheenjohtajaksi.

Nyt, kun perussuomalaiset ovat hallituksessa ryvettyneet niin, että kannatus on kohta vain kolmannes tuon lausunnon aikaisesta kannatuksesta, Halla-aho näkee tilaisuutensa tulleen. Tilaisuuden puolueen valtaamiselle.

Hän sai jo Timo Soinin peloteltua niin, ettei Soini enää asetu edes ehdokkaaksi puheenjohtajavaalissa. Sinänsä Halla-aholle ei juuri nyt ole väliä kumpi voittaa, hän itse vai Terho. Puolue on molemmissa tapauksissa kaapattu nuiville. eli yksi alkuperäisistä tavoitteista on saavutettu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #49

Aivan oikein, Soini oli erittäin vahvoilla vuonna 2015 ja voimiensa tunnossa, kun oli saanut himoitsemansa ministerin salkun. Halla-aho oli "karkotettuna" vuoden 2014 valtavalla henkilökohtaisella äänisaaliilla Brysseliin ja nuivat olivat eduskuntaryhmässä totaalisesti alakynnessä.

Poliitikoilta on toki totuttu näkemään sanojen pyörtämistä, mutta itseäni huvittaa tämä lausunnon ehdottomuus: "...minulla ei ole minkäänlaista aikomusta tavoitella ikinä..."

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Halla-aholta löytyy usein ihan fiksujakin arvioita, kuten tuo: "En pidä itseäni sopivana ihmisenä siihen tehtävään. Luonteenlaatuni ei tule kysymykseen, sillä ihmisten johtaminen on oma taiteenlajinsa."

Halu haastaa (tai vallanhimo?) taisi vain mennä fiksun arvion edelle.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Huuskolta juttu oli mielestäni poikkeuksellisen hyvä.

Ja vinkkinä kaikille: ei uusia (ennenaikaisia) vaaleja Suomessa järjestetä yhden puheenjohtajan takia (jos muunkaan syyn takia) enää koskaan. Ei kukaan edustaja sitä halua ja täällä on tavattu kunnioittamaan vaalitulosta.

Liian arvaamatonta kaikille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Blogin kappale n:o 1 kuvaa mitä parhaimmin niitä "asiantuntijoita ja luotettavaa mediaa", jotka Suomessa elävät ns. toisessa galaksissa, käyttääkseni Junckerin sutkausta PM Elizabeth May'sta.

Prof. Kimmo Grönlund povaa hallituksen hajoamista Halla-ahon vuoksi ja HS säestää. Syynä on - ei sen kummempaa kuin - keskustelu EU:n ja EMU:n mielekkyydestä sekä hallitsemattoman maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista. Molemmat syystäkin esillä.
---
Euroopan demokratioissa EU- ja EMU-ongelmat, myös erot (mm. Macron, Le Pen) sekä hallitsematon kansainvaellus ovat keskeisiä ongelmia ja niin muodoin niistä myös keskustellaan tiukasti. Meillähän VM Peteri Orpo yritti avuttomasti estää keskustelunkin.

Mutta parlamentaarisen demokratian tapaan hallitusten sentään olisi syytä vaihtua vaalien perusteella - ei Grönlundin tai Sanoma -konsernin mielipidekirjoitusten perusteella..

Eetuli Kille

Vapaavuori on tuomittu kolme kertaa, ja syinä ovat olleet pahoinpitely, varkaus ja rattijuopumus.

Eetuli Kille

Vapaavuori on tuomittu kolme kertaa, ja syinä ovat olleet pahoinpitely, varkaus ja rattijuopumus.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Mielestäni ei mitään syytä Sipilällä sen vuoks hajoittaa hallitusta että sama kuka on PS.n puheenjohtaja tulevaisuudessa. Jopa turhaa lätinää tällaisella asialla pekuloira, tulee vain metrikaupalla turhaa tekstiä.

Perussuomalaisilla on nyt ohjelma jota se ajaa ja samoin koko hallituksella on ohjelma jota taas Perussuomalaiset ajaa.

Se mitä seuraava puoluekokous päättää jäsenien kans tulevassa ohjelmassa tuskin on tämän hallituksen murhe.

Alakaa jo kyllästyttää tuo Halla-ahon tuomion tuominen joka kirjoitukseen,, eikös se ole jo käsitelty ja nuijittu?

Mukavaa kevättä vaan täältä Kaustiselta :)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tuomion esiin tuominen on siksi tärkeää, että siihen katkesi hänen poliittisen uransa edellinen nousuvaihe eduskunnassa, kun hän joutui lähtemään hallintovaliokunnan puheenjohtajan paikalta. Siitä ei ole aikaa kuin viisi vuotta, ja se on osa hänen poliittista olemustaan edelleen.

Tässä Ylen juttua vuoden 2012 kesäkuulta: "Aiemmin tänään eduskuntaryhmien johtajat perussuomalaisia lukuunottamatta linjasivat, että Halla-ahon on jätettävä tehtävänsä hallintovaliokunnassa Eduskuntaryhmillä ei ole toimivaltaa asiassa, ja ryhmät toivovat, että perussuomalaiset vetävät itse Halla-ahon pois puheenjohtajan paikalta. Syynä ovat Halla-ahon blogikirjoituksestaan saama sakkotuomio sekä hänen oma arvionsa tuomiostaan. Eduskunnassa on arvosteltu Halla-ahoa mm. oikeusjärjestelmän vähättelystä".

http://yle.fi/uutiset/3-6179828

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Tuomion esiin tuominen on siksi tärkeää, että siihen katkesi hänen poliittisen uransa edellinen nousuvaihe eduskunnassa...

Tuomio tuli kirjoituksesta vuodelta 2008, mutta kelvannee lyömäaseeksi vielä vuosikymmenen jälkeenkin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #50

Halla-aho rakensi poliittisen uransa (Helsingin kaupunginvaltuutettu 2009, kansanedustaja 2011, europarlamentaarikko 2014) juuri sen kaltaisella retoriikalla, mistä hän tuomionsa sai. Tuo tuomio liittyy hänen poliittiseen tekemiseensä.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #50

"Tuomio tuli kirjoituksesta vuodelta 2008, mutta kelvannee lyömäaseeksi vielä vuosikymmenen jälkeenkin."

Siis kelvannee poliittisesti lyömäaseeksi vielä vuosikymmenien jälkeen tästä päivästä lukien. Eikö tuo ole politiikassa hyvin yleistä, että vastustajia lyödään olan takaa virheistä joita he ovat tehneet joskus viime vuosituhannella, hyvänä esimerkkinä vaikkapa EU ja siihen liittyminen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #55

...hyvänä esimerkkinä vaikkapa EU ja siihen liittyminen.

Missä oikeusasteissa siitä on annettu tuomio?

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #56

Eipä ole taidettu antaa missään asteessa, eli kommenttini taisi olla hieman "viallinen".

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #55

Eduskunnan nestori tässä asiassa lienee tällä hetkellä Kauko Juhantalo. Hän sai tuomionsa 1993 ja asia muistetaan edelleen aina sopivan tilaisuuden tullen.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Muistatko Markku joka kerta kun kirjoitat Ville Niinistöstä mainita Ruotsin kilvissä olevan auton ajamisesta sekä hurjasta ylinopeudesta jolla oikiasti vaaransi ihmishenkiä?

Ymmärrätkö nyt, mitä tarkoittaa kyllästyttää saman jankkaaminen?
Samat lukijat täällä, miks niille kokoajan pitää samaa jauhaa?
Varsinki kun juttu on kohta 10 vuoden takaa, ja pelkästä kirjoittamisesta, toisin kuin Villen riskinotosta ajaa jonku päälle.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000000603762.html

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Vain Suomen kaltaisessa "sekametelisoppahallitusmaassa" on aiheellista käydä tällaista spekulaatiota ja keskustelua. Koko tämä Sipilän hallitus on pohjaratkaisultaan pölkkypäinen: http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/236006...

Suomen järjestelmä ei anna äänestäjille kuluttajansuojaa niin kuin sivistyneiden valtioiden blokkivaalit. Silloin puolueet ilmoittavat etukäteen, minkä toisten puolueiden kanssa ne ovat valmiita hallitusyhteistyöhön.

Tämä Sipilän hallitus yrittää pysytellä pystyssä hinnalla millä hyvänsä. Kaikkein eniten hallituksen kaatumista pelkäävät persut. Muuten ei voi ymmärtää sitä, että persut suostuivat nyttemmin kannattamaan jopa hallintarekisteriä. Se on Kokoomuksen ja Kokoomuksesta ohi oikealle ajaneen Sipilän Keskustan märkä uni.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kysymys ole Sipilän vaan Suomen tasavallan hallituksesta, jonka kokoonpanosta päättää eduskunta kokonaisuudessaan. Koko Suomen kannalta on tärkeää, etteivät persujen nuivat puheenjohtajaehdokkaat saa kiristettyä Suomea Unkarin linjoille EU- ja maahanmuuttopolitiikassa. Mikään selkärangaton "pragmaattisuus" ei saa hämärtää tätä peruskysymystä.

Keskustasta en tiedä, mutta Kokoomus ei suostu pienen nuivan porukan panttivangiksi. Se riittää hajottamaan hallituksen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä ollaan nyt sen äärellä, että painaako periaatteellisuus vai pragmaattisuus. Demarileirissä ja muutenkin oppositiossa toivotaan hallituksen kaatumista sisäisiin erimielisyyksiin, mutta Sipilällä ja Orpolla saattaa olla vähän liikaa pelissä, että tuo toive toteutuisi.

Vapaavuori on tuonut esille oman ajatuksensa Halla-ahon sulkemisesta yhteistyön ulkopuolelle pormestarivaalikampanjaa tehdessään. Onko sillä mitään painoarvoa tässä tilanteessa kun perussuomalaisten puoluekokous on enää kuukauden päässä, jää nähtäväksi.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Kokoomukselta saattaa muutama äänestäjä lähteä, jos jatkaisivat Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa hallituksessa. Ainakin yhden voin heti laskea, enkä usko että olen ihan yksinäni. Tulisiko toisesta päästä uusia äänestäjiä, on toinen juttu.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #63

Juuri tuollaisia asioita pitää hallituspuolueiden johtajien puntaroida ja yrittää löytää vähiten kirpaiseva vaihtoehto.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #69

Juuri näin. Mutta kysymyksen ei pidä olla, onko Halla-aho spitaalinen? Vaan kysymyksen pitää olla, kykeneekö hallitus edelleen toimimaan tavoitteidensa mukaan. Siihen taas vastaus selviää oikeastaan vasta puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

Hallituspuolueiden puheenjohtajien ei nimenomaan pidä etsiä jokaiseen kysymykseen äänekkäintä julkisuutta eniten miellyttävää vaihtoehtoa vaan sitä vaihtoehtoa, joka kirpaisee Suomea vähiten. Jos vaihtoehto kirpaisee omaa puoluetta muutaman äänestäjän menetyksenä, se on halpa hinta siihen verrattuna, jos hallitus kuitenkin pystyy tekemään hyödyllistä päätöksentekoa.

Vapaavuori voi ihan rauhassa boikotoida Halla-ahoa. Ei muiden ole pakko seurata perässä...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Vapaavuori on tuonut esille oman ajatuksensa Halla-ahon sulkemisesta yhteistyön ulkopuolelle pormestarivaalikampanjaa tehdessään.

Tuo on mielenkiintoista. Voiko Helsingin pormestari sulkea yhteistyön ulkopuolelle yhden kaupunginvaltuuston ryhmän ääniharavan? Onko tämä täysin kansanvallan mukaista?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #70

Vapaavuori twiittasi maaliskuussa näin: "Minusta selvää, ettei Kokoomus voi olla hallituksessa Halla-ahon PS:n kanssa. Liberaalia demokratiaa puolustettava. PS toki itse valitsee".

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/216369-jan-vapaav...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset