Markku Huusko

Le Penin murskatappio ja Suomi

  • Emmanuel Macron voitti Marine Le Penin murskaluvuin Ranskan vaaleissa. Kuva EPA / All Over Press
    Emmanuel Macron voitti Marine Le Penin murskaluvuin Ranskan vaaleissa. Kuva EPA / All Over Press

Maahanmuuton, islamin ja Euroopan unionin kiihkeä kritisointi eivät vakuuttaneet äänestäjiä Ranskassa, ja niinpä Marine Le Pen jäi lopulta kauaksi himoitsemastaan presidentin virasta.

Yltiökansallinen Marine Le Pen sai taakseen noin kolmanneksen äänestäjistä. Kaksi kolmesta äänensä antaneista kannatti keskustaoikeistolaisen, EU-myönteisen Emmanuel Macronin valintaa.

Ero oli yllättävän selvä.

”On olennaista huomata, että Marine Le Pen teki odotuksia huonomman tuloksen. Hänen odotettiin saavan 40 prosentin kannatus, kun nyt näyttää siltä, että tulos jää noin 35 prosenttiin”, Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt kirjoitti blogissaan heti vaalituloksen selviämisen jälkeen.

Ranskan vaaleja jännitettiin erityisesti Euroopassa, mutta niitä seurattiin suurella mielenkiinnolla ympäri maailman.

Jos Le Pen olisi voittanut, olisi tänään herätty aivan toisenlaisissa tunnelmissa: monien demokraattisten valtioiden valtionpäämiehet tuskailisivat, finanssimarkkinat hermoilisivat ja äärioikeistolaiset juhlisivat. Moskovan Kremlissä oltaisiin todennäköisesti mielissään.

Nyt on kuitenkin Eurooppa-mielisten juhlan aika. Macronille alkoi sataa poliittisten johtajien onnitteluja eilen illalla heti tuloksen selvittyä, myös Suomesta.

”Onnittelut @EmmanuelMacron. Ranska on valinnut yhteistyön Euroopassa. Odotan yhteistyötämme Eurooppa-neuvostossa”, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) twiittasi englanniksi.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö osoitti myös olevansa tyytyväinen tulokseen, kun Yle häntä illalla haastatteli.

”Ainakin jos verrataan vaihtoehtoon Le Peniin, niin totta kai tämä on hyvä uutinen Euroopalle, Niinistö totesi Ylellä, kuten Ilta-Sanomat kertoo.

Macronin yllttävänkin kova vaalimenestys oli osin sen ansiota, että moni ranskalainen lähti äänestämään aktiivisesti Le Peniä vastaan. Tutkimusyhtiö Ipsosin Mathieu Gallard kertoi Twitterissä, että peräti 43 prosenttia Macronin äänestäjistä ilmoitti motiivikseen Le Penin vastustamisen.

Yksi mielenkiintoisimmista suomalaiskommenteista vaalitulokseen saatiin ulkoministeriltämme Timo Soinilta, etenkin kun päällä on kisa hänen seuraajakseen. Soini oli pannut myös merkille Le Penin vastustajien aktivoitumisen vaaliuurnille.

”Yhden asian liikkeellä ei voi tuon pidemmälle päästä, mitä Le Pen pääsi”, hän sanoi Ylen mukaan.

Perussuomalaisten puheenjohtajan ominaisuudessa Soini totesi puolestaan, että ”perussuomalaiset ei ole yhden asian liike, toisin kuin Le Penin puolue Kansallinen rintama”.

Tuo kommentti on tulkittavissa piikiksi maahanmuuton ja islamin kritisoinnista poliittisesti elävälle Jussi Halla-aholle. Hän kuuluu puoluejohtajan linjauksia seurailevan, ministeriksi nostetun, Sampo Terhon kanssa ennakkosuosikkeihin kilvassa puheenjohtajaksi.

Perussuomalaisten puoluekokoukseen 10.-11.6. on aikaa enää melko tasan kuukausi. Le Peniä presidentiksi kannattanut Halla-aho ei saanut Ranskasta nostetta omaan kampanjaansa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (109 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Huuskolta jäi noteeraamatta Ranskan presidentinvaalien suurin jytky: maan valtapuolueet romahtivat vaalien ensimmäisellä kierroksella täysin.

Kansallisella rintamalla on Ranskan parlamentin 577-paikkaisessa alahuoneessa nykyisellään kaksi edustajaa. Macronin En Marche! (suom. Liikkeelle) -nimisen poliittisen järjestön paikkamäärä on toistaiseksi nolla.

Olemattomasta parlamenttiedustuksesta huolimatta nämä kaksi kansanliikettä jylläsivät presidentinvaalin loppukisassa keskenään valtapuolueiden johdon seuratessa näytelmää oletettavasti varsin ristiriitaisin tuntein.

Todellinen kysymys kuuluu: mitä tapahtuu kesäkuun parlamenttivaaleissa. Ranskaa ei välttämättä ole helppo johtaa uuteen onnelaan pelkillä uuden marssipuolueen rahkeilla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

En lähtenyt mainitsemaasi valtapuolueiden romahdusta tässä esille tuomaan, mutta tottahan se on. Ja aivan oikein, kuukauden päästä pidettävistä Ranskan kansalliskokouksen vaaleista ja niissä syntyvistä asetelmista on tulossa mielenkiintoiset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Poisto, (kommentoin toisen blogiotsikon perusteella.)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Macronin selvä voitto tuskin oli yllätys lainkaan näitä muutosvaaleja vähääkään seuranneelle. Ranskalaiset ovat kyllästyneet maan vanhaan poliittiseen kulttuuriin ja johtajiin, jotka eivät ole pystyneet uudistamaan maan taloutta. Macron iski tässä varsin hedelmälliseen maaperään tieteellisen tarkan analyysin perustein.

BBC luonnehti Macronin voittoa, eikä vähäisimmäksi syyksi jäänyt vaaliohjelma ja sen painopisteet, jotka päätettiin syvähaastattelemalla 25.000 eri puolilla Ranskaa asuvaa henkilöä kysyen äänestäjien perimmäisistä toiveista tulevalle presidentille. Näiden haastattelujen vastausten perusteella rakennettiin voittoon vienyt hieno kamppanja kansalaisten omin toivomin vaalilupauksin.

Voisiko populismia enää rakentaa tämän tehokkaammin, paremmin ja harkitummin ?

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Isä oli onnistunut parhaimmillaan 18% kannatukseen, tytär 35 + %, bell ringing? Ja vielä niin sosialistisessa maassa kuin Ranskassa. Työlaissa yli 1000 sivua, uudistuskyvytön maa, mistä seuraa Macronin kyvyttömyys uudistaa ranskaa kasvu-uralle. Samanlainen hypetys edellisen eli Hollanden voittaessa, tosin silloin Arhis kumppaneineen orgasmin partaalla... puolueeton rampa ankka, still bell not ringing??????

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tarkennetaan noita lukujasi hieman. Isä Jean-Marie Le Pen sai vuonna 2002 vajaat 17 prosenttia toisen kierroksen äänistä ja hävisi Jacques Chiracille vielä murskaavammin kuin tytär Marine Le Pen nyt Emmanuel Macronille. Marine Le Pen sai äänistä runsaat 34 prosenttia.

Lähteet:
https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Marie_Le_Pen
https://www.aamulehti.fi/maailma/lahes-kaikki-aane...

Vuonna 2002 juuri kukaan ei odottanut isä Le Penin oikeasti voittavan. Nyt aika moni odotti tytär Le Penin voittoa, koska alla olivat Trumpiin ja Brexitiin liittyneet yllätykset. Gallupitkin lupailivat jonkin verran parempaa menestystä Le Penille kuin lopullinen tulos oli.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

"Uudistuskyvytön"? Ovat kuitenkin saaneet aikaiseksi niinkin mrkittävän uudistuksen kuin 35h työpäivän. Muualla vasta varovaisesti uskalletaan kokeilla ja huomata positiivisia vaikutuksia.

Jos ja kun Ranskalaisten työlaeissa on 1000 sivua niin varmasti jokainen on kirjoitettu johonkin todelliseen tarpeeseen. Meillä vallitseekin työpaikoilla työnantajien mielivaltainen sanelu. Tarvitsisimme uudistushenkisesti lisää suojaa työntekijöille --- heti.

P.s. huomio äänimääristä on tärkeä huomio. Sama äänimäärän kasvu jäi valtatiedonlevitteiltä huomiotta myös Alankomaiden vaaleissa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Vasemmiston suhtautuminen äärioikeistolaiseen Macroniin on todellakin käsittämätön.
Siis ainakin Suomessa. Uus/neoliberalisti, jos näkee, että sana äärioikeistolainen on varattu johonkin muuhun kontekstiin, kun on näitä Milton Friedmannin tasoisia juttuja. Tähän kun lisää eu - maanisuuden yhdistettynä maksimaalisen populistiseen imagoon on soppa valmis. Eri asia tietysti mitä mies sekä pystyy tekemään että itse asiassa edes ajaa, noh, selvinee ajan myötä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Miten ranskalaiset vanhemmat kertovat tyttölapselleen, ettei hänesta voi koskaan tulla presidenttiä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikka et ilmeisesti ihan tosissaan tuota kommenttiasi ole laittanut niin todettakoon, että ehdokkaan sukupuoli oli olemattomassa roolissa näissä vaaleissa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Jep, sarkasmiahan tuossa oli. Trumpin kohdalla monet valittivat, että naisilta vietiin iäksi mahdollisuus päästä presidentiksi. Jännä, ettei sama tapahtunut nyt.

"ehdokkaan sukupuoli oli olemattomassa roolissa näissä vaaleissa."

Miksi se oli olemattomassa roolissa ja miksi se joskus on olennaisessa roolissa? Eihän sen pitäisi koskaan olla missään roolissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #72

Arvelisin sukupuolen olleen olemattomassa roolissa, koska kohderyhmäanalyysissä oli huomattu ettei nationalismi ja sukupuoli meriittinä uppoa samoihin ihmisiin. Kampanjaorganisaatio valitsi sen viestin jonka koki vahvemmaksi, koska yhdessä käytettynä viestit olisivat heikentäneet toisiaan.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Sipilän hallituksen ohjelmassa (s. 32-33) sanotaan, että

- EU:n jäsenyys on poliittinen valinta, joka kytkee Suomen läntiseen arvoyhteisöön.

- Suomi on talous- ja rahaliiton jäsenenä sitoutunut edistämään euroalueen vakautta.

--> Soinin seuraajan on sitouduttava noihin jatkaakseen hallituksessa.

Ennustan kauosmaista PS:n puoluekokousta.

http://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/R...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuo mihin viittaat hallitusohjelman kirjaukseen ei ole koko totuus vaan ohjelmaan on kirjattuna yksitiskohtaisemmat tavoitteet EU-politiikassa kasvuun, vakauteen ja turvallisuuteen. Vakauden kohdalla on kirjoitettu mm. "Euroopan unionin on keskityttävä olennaisimpiin kysymyksiin, eikä integraatiota ole tarpeen syventää kaikilla politiikan aloilla. Hallitus arvioi kaikkea EU-sääntelyä talouskasvun, kilpailukyvyn ja työllisyyden
näkökulmasta ja edellyttää vastaavaa käytäntöä myös EU:n toimielinten tasolla. Suomi tavoittelee nykyistä vähemmän, mutta parempaa ja kevyempää sääntelyä. Pk-yrityksiä koskevia joustoja on käytettävä täysimääräisesti. Hallitus ei lisää kilpailukykyä haittaavaa ylimääräistä taakkaa EU-sääntelyn kansallisessa toimeenpanossa ja vahvistaa Suomen kykyä arvioida EU-sääntelyn taloudellista merkitystä ja oikeudellisia ulottuvuuksia."

Ero on tuossa kohdin jo siihen mitä Macron on kertonut vaalitilaisuukissa. Hän kun on haluamassa Ranskan syventävän EU:n integraatiopolitiikkaa, jopa verotusoikeuden luovuttamisella komissiolle.

Vakauden kohdalla hallitusohjelmaan on kirjattu mm. "Hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. Ensisijainen keino euromaan rahoitusongelmien hoitoon ovat maan kansalliset toimet talouden tervehdyttämiseksi ja julkistalouden vakauttamiseksi. Jos nämä keinot eivät riitä, toissijaisena keinona on sijoittajanvastuun toteuttaminen. Kahdenväliset luotot eivät kuulu hallituksen keinovalikoimaan eurokriisin hoidossa. Mikäli Euroopan vakausmekanismia joudutaan vielä käyttämään, sen tulee tapahtua vain mekanismin nykyisen kapasiteetin ja pääomarakenteen puitteissa."

Katsotaan kääntykö keskustan nuttu vastuiden kasvattamisessa, kun päätetään esim. lähiaikoina Kreikan velkaleikkauksesta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Macron korosti puheessaan eurooppalaisuutta ja sen arvoja "Eurooppalaisuus on elämäntapa". Kuten myös koko vaalikampanjansa aikana. Vanhoihin puolueisiin ei luotettu tarpeeksi eurooppalaisten arvojen vaalijana kun vaihtoehtona oli ultranationalisti. Kansa on osoittanut kaapin paikan. Maata halutaan kehittää EU:n sisällä. Maan ja koko Euroopan talouselämä kiittää. Epävarmuustekijöitä kun maailmalla riittää tarpeeksi. Mielenkiintoiseksi tilanne muodostuu EU:n ja USA:n (tai paremminkin Trumpin) välisissä vapaakauppaan liittyvissä neuvotteluissa. Trump kohtaa yhtenäisen neuvottelijan. Trumpin haave päästä neuvottelemaan suuremman oikeudella ja vaikutusvallalla yksi kerrallaan - murentui merkittävästi. Samalla vahvistui neuvotteluasema Iso-Britannian suuntaan. Periaatteista ja ehdoista tuskin tullaan tinkimään EU:n puolella. Toki helpompi se on Maynkin vetää vastapuolella neuvotteluja kun toisella puolella pöytää on yhtenäistä ja toivottavasti asiallista ja oikeudenmukaista linjaa noudattava kauppakumppani.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Seppo, toteat aivan oikein, että Trump kohtaa yhtenäisen EU-neuvottelijan. Toki hän onnitteli heti Macronia:

https://demokraatti.fi/trump-onnitteli-suuresta-vo...

Tosin, onnitteli hän huhtikuussa Turkin Erdoganiakin:

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/218796-trump-onn...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan hyvä, että Macron voitti, mutta ei tuo tulos ollut mikään yllättävä tappio Le Penille.

Hän varmasti tiesi, suurinpiirtein kannatuksensa, ja onhan tuo tulos populistiselle liikkeelle Ranskassa valtavan iso kannatus. 11 miljoonaa Ranskalaista oli Le Penin takana, ei lupaa mitään kauhean helppoa aikaa Ranskaan.

Miettikääs, jos Suomessa Halla-Aho saisi 35% presidentinvaaleissa, olisiko se ''murskatappio'' :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

- Miettikääs, jos Suomessa Halla-Aho saisi 35% presidentinvaaleissa, olisiko se ''murskatappio'' :)

Olisi se, koska toinen puoli olisi 65%. Miksi tehdä enää sellaista populismia, jonka rajat on piirretty nyt 34 prosenttiin. Pitää jonkun perineisessä populismissakin muuttua, että pääsee lähelle pedon lukua, eli Macronin 66,06% on jo lähellä sitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen ja Ranskan presidentinvaaleja ei enää ykyään kannata verrata keskenään, koska kyse on aivan eri kategorian virkamiehen valinnasta. Kekkosen aikana Suomen presidentin valtaoikeudet olivat vielä samanlaiset kuin Ranskassa nykyään, osin vielä suuremmat. (Esimerkiksi Suomen Tasavallan presidentti pystyi ominpäin julistamaan sotatilan maahan milloin halusi).

Käyttäjän JariOdeSuhonen kuva
Jari Suhonen

Tässä mennyt nyt purot ja vellit sekaisin. Ei nämä toinen kierros kerro puolueen kannatuksesta yhtään mitään. Mm. RKP:n Elisabeth Rehn sai presidentinvaaleissa 1994 toisella kierroksella 46,1 % äänistä. Uskooko joku että RKPn kannatus olisi ollut noissa samoissa lukemissa? Le Penin puolueella on 2 paikkaa 577 paikkaisessa Ranskan parlamentissa. Siitä lähdetään, ainakin toistaiseksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Liioin en muista median puhuneen Pekka Haaviston murskatappiosta Suomen presidentinvaaleissa 2012, vaikka tappion suuruusluokka oli samalla tasolla kuin nyt Ranskan vaalitulos.

Haavisto sai 37,4 % ja Niinistö 62,6 % annetuista äänistä vaalien toisella ja ratkaisevalla kierroksella.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #31

Haavisto sai 4 kertaisen kannatuksen taustapuolueensa kannatukseen nähden.Le Penin kerroin oli alle 1.5.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Pekka Haavisto kärsi murskatappion Suomen presidentinvaaleissa 2012. Tämä on fakta.

Yksittäisen riippumattoman ja ajattelevan kansalaisen ei kannata sotkeutua lillukanvarsiin Suomen valtamedian tapaan.

Käyttäjän SiniLappalainen kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #41

Sovitaan näin. Haavisto kärsi murskatappion. Lohduttaako?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #41

Totta kai Haavisto kärsi murskatappion. Tosin perussuomalaisten, keskustan ja demarien ehdokkaat hävisivät mennen tullen Haavistolle. Eli mikä sana kuvaisi heidän menestystään? Ja tässä(kin) tapauksessa pienehkön puolueen edustaja pesi paljon suurempien puolueiden ehdokkaat.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #38

1,5? Le Penin puolueella on vain kaksi edustajaa parlamentissa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

”Yhden asian liikkeellä ei voi tuon pidemmälle päästä, mitä Le Pen pääsi”

Le Pen aikoo näköjään luoda nahkansa, puolueen nimeä myöten.

"The National Front, which has embarked on an alliance strategy, must also deeply renew itself in order to live up to this historic opportunity and the expectations of the French," she said. "I therefore promise to undertake a profound transformation of our movement in order to constitute a new political force.”

http://www.france24.com/en/20170507-france-marine-...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vaikea uskoa suureen uudistumiseen, koska Macronin uudistus on voittanut, Le Pen ei voi varastaa sieltä mitään koska vastustaa Macronin politiikkaa. Le Penin taistelukentäksi jää siten 34 % ja sillä on pärjättävä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eiköhän Le Pen jotain keksi, ja nämä olivat presidentinvaalit, joissa osa äänistä tuli muilta kuin peruskannattajilta. Kesäkuun kansalliskokouksen vaaleissa nähdään puolueen äänisaalis ja sekin paljonko sillä irtoaa Ranskan vaalisysteemillä paikkoja.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #15

Juu juu mutta katto on 34% eikä se riitä enempään, kuten Timo Soinikin jo ennätti todeta. Kysymys kuuluukin kannattaako sellaiseen liikkeeseen antaa ääntä, joka parhaimmillaankin on vain kolmannes siitä mistä on kysymys. Ainahan noita takiaispuolueita on ollut, mutta todellista valtaa käyttää aivan eri tekijät. Le Pen antoi nyt kaikkensa ja hävisi kuin hävisikin vanhaa naista rakastavalle keltanokalle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #19

No mutta tuon perusteella ei kannata äänestää kuin voittajaa :)

Kyllä niilä pienilläkin puolueilla on merkitystä, onhan Euroopassakin maahanmuuttovastaisuus kasvanut, kun on painetta tullut lisää.

Suomessa, Tanskassa ja Hollannissa on politiikka kiristynyt, vaikka eivät populistit voittaneetkaan.

Macronin voitto on hyvä asia Euroopalle, mutta kyllä nuo populistit vielä kiusaa tekevät ja pitkään. Pari terroristi-iskua, niin taas on meteli suuri, ja paineet edelleen kasvavat.

Paljon lisää pikkupuolueita vaan Suomeenkin, niin tulee värikästä ja vaihtoehtoista meininkiä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #28

Eihän se kaava Petteri hyvä ole kaikille populisteille sama mutta tuolle iänikuiselle nationalisimille se sitä jo alkaa olla.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #15

Le Penin (puolueen) kannatus on liikkunut 6...7,5 miljoonan kieppeillä ja itseasiassa prosentuaalisesti laskenut viime vuosina verrattuna vaikkapa ensimmäiseen kierrokseen. Se kuitenkin on parempi mittari (molempien kohdalla) kuin toinen äänestys. Tulevaisuudessa Le Penin puolue voi hyvinkin kutistua takiaiseksi. Esimerkkinä vaikkapa UKIP/Farage. Tai kuten Saksassa nationalisteille on käymässä. Muuttaako sitten Le Pen linjaansa. Pieniä viitteitä alkoi olla ilmassa mm. Euron suhteen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

Le Penin imagoonkin tuli säröjä kun tappio Macronille oli paljon ennakoitua suurempi, katsotaan miten kesäkuussa käy.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Macron ei ole vielä voittanut mitään. Ranska on kyllä presidenttivaltainen maa mutt parlamentin puolueiden kanssa ei noin vain voi asettua poikkiteloin. Todennäköisesti seuraavaankin parlamentiin tulee paljon enemmän muiden kuin Marche-liikkeen kannattajia.

Poliittisesta ohjelmastahan hän ei oikeastaan sanonut mitään mutta tällä kertaa riitti se, että Le Pen sanoi riittävän selkeästi oman ohjelmansa, jota 65% ranskalaisista ei halunnut. Arvelen kuitenkin Macronin tietävän, että Ranskan kolme ongelmaa ovat talous, talous ja talous. Voi olla, että hän myös tietää, mitä pitäisi tehdä mutta jokaisesta yksittäisestä toimenpiteestä 80% ranskalaisista on eri mieltä. Joten veikkaan Sipilän kohtaloa. Yritystä olisi mutta kampittajia riittää.

Eikä kannata voitontunnossa vielä haudata Euroopan oikeistopopulistisia muutosliikkeitä. Vaikka Merkel vie vielä kerran CDU:n vaalivoittoon Saksassa Euroopan ongelmat vaativat toimia sekä valtiotasoisesti että Euroopan laajuisesti. Sosialisteista siihen ei ole mutta porvarienkin on ymmärrettävä, että jokainen ei voi olla voittaja. Jolloin voittajien on annettava kohtuulliset selviämisen mahdollisuudet myös häviäjille.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Aikamoinen taisteluasema Ranskan poliittisella kentällä olisi tuo 34 prosenttiakin; lähes 200 paikkaa kansalliskokouksessa! Vai oliko tuo sinun vaaliveikkauksesi Ranskan kesäkuun vaaleihin, Ari Alsio?

Kansalliskokouksen vaalijärjestelmä ei tiettävästi tue Marine Le Penin pyrkimyksiä saada läheskään noin suurta edustajamäärää parlamentin alahuoneeseen. Jokseenkin sama kompa on edessään myös Macronilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #30

Heh heh, sehän on katto kannatuksessa ei varma tulos. Perinteinen äärioikeistolaisuudeksi nimetty populismi koki siis rajansa. Rajoistahan Le Pen halusi juurikin pitää itse kiinni. Nyt hän karsinoi itsensä 34% sisälle lopullisesti. Se ei tarkoita sitä että se prosentti hänelle taataan jatkossa. Parlamentin vaaleissa voi Le Pen hävitä nuo kaksi paikkaansakin, tappio kun ruokkii tappiomielialaa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyvä huomio, Seija. Jos Halla-aho voittaisi perussuomalaisten pj-kisan, lähtisiköhän hänkin jossain vaiheessa muuttamaan koko liikkeen olemusta nimeä myöten? Perussuomalaiset-brändi kun yhdistynee aika pitkään Timo Soiniin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Halla-aho vaikuttaa niin kaavoihinsa kangistuneelta että vaikeaa kuvitella suurta muutosta, mutta eihän sitä aikaa myöten tiedä sen enempää kuin sitäkään kauanko PS sinnittelisi Halla-ahon johdolla.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #29

Vaikea kuvitella, että Halla-aho olisi niin kokoava voima kuin Soini jytkyissään, mutta vaikea kuvitella myöskään Terhon yltävän sellaisiin suorituksiin. Terholtakin meni Le Penin tappion myötä vähän terää omasta kampanjastaan, koska hän on ollut Halla-ahoa aktiivisempi tuomaan esille EU-kansanäänestyksen mahdollisuutta Suomessa.

Ehkä asia on niin, että Halla-aholla on kaksi asiaa, maahanmuutto- ja islam-kritiikki. Terholla niin ikään on kaksi asiaa, EU-kansanäänestys ja ruotsin kielen aseman heikentäminen. Soini onnistui haalimaan tämän kaiken omien siipiensä suojaan, mikä nosti puolueen vuoden 2011 eduskuntavaaleissa 19 prosentin kategoriaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Oikeastaan luulisin, että Le Penin valinta olisi pikemminkin suosinut Halla-ahon kampanjaa, koska hän on fundamentaalisessa oman agendansa radikalismissa samanlaisissa sfääreissä julkisuusimagossaan kuin Le Pen. Sampo Terho on paljon "kiltimpi".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

PS:n tilanne on yksinkertaisesti se, että Halla-aho ja Terho ovat ehdokkaina kun vetovoimaisempaa ei ole sen jälkeen kun Soinista tuntuu olevan veto lopussa ja vetovoimakin menneen talven lumia.

Hannu Rautomäki

EU:n asettamalle velkaantumisrajalle jo vuosia sitten kintaalla viitanneen Ranskan kannatti pysyä ruodussa, että tulevaisuudessa sen jättivelan maksajia löytyy muista euromaista kun EU:n sosialistinen tukiruletti on pakko pyöräyttää käyntiin jälleen kerran.
2014:
"Ranskan julkinen velkataakka on nyt 95,1 prosenttia bruttokansantuotteesta. Se tarkoittaa, että velan määrä ylitti toisen vuosineljänneksen lopussa kahden biljoonan eli 2 000 miljardin euron symbolisen rajapyykin."
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ranskan-velka-p...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ranskalla on törkeän paljon velkaa, eikä Le Pen olisi sen hoitamiseksi mitään poppakonsteja keksinyt. Talouskasvukin on ollut selvästi EU:n toista vetojuhtaa, Saksaa heikompaa. Ranskaa ei pidetä maailman finanssimarkkinoilla kuitenkaan kriisitaloutena, ja toivotaan, että talousmies Macron saa hyvää aikaan.

"Jos hän saa Ranskan talouden liikkeelle, se antaa mahdollisuuksia Suomelle", totesi eilen illalla myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170507220012425...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ranskan talouskasvu viimeisten kymmenen vuoden aikana on ollut hitaampaa kuin Saksassa tai EU/EMU-maissa keskimäärin ja samalla sanalla sanoen täysin olematonta - siis inflaation veroista.

Hannu Rautomäki

EU-mieliset ranskalaiset saattoivat äänestää sikaa säkissä.

"Macronilta kovia sanoja EU:sta ja Saksan ylivallasta"
Viite:
https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/220311-macron-va...

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Olihan se varsinainen katastrofi, että Le Pen edes oli toisella kierroksella, mutta ehkä valtapuolueiden huonot ehdokkaat tekivät yllätyksen mahdolliseksi. Silti yli 30 prosentin kannatus toisella kierroksella on liikaa. Ranskalla on edessään pitkä matka paluuseen eurooppalaiseksi sivistysvaltioksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hollanden jälkeen ei olisi tainnut olla merkitystä sillä kuka oli ehdokkaana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lisäksi on huomioitava, ettei Macron saanut kaikkien äänioikeutettujen ranskalaisten lukumääräistä enemmistöä taakseen, ainoastaan uurnille vaivautuneiden äänestäjien enemmistön.

Merkittävällä osalla äänestäneistä oli päämotiivina Le Penin vastustaminen, ei Macronin tukeminen.

Voidaankin aiheellisesti epäillä, onko Macronilla Ranskan kansan todelinen poliittinen tuki takanaan. Kesäkuun kansalliskokous näyttää, puuttuuko Macronin valtaistuimesta selkänoja.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Maansa rajojen ulkopuolelle avoimesti katsovat ranskalaiset voittivat murskaavalla enemmistöllä. Siinä missä Macron sai Le Peniä vastustavia ääniä, sai myös Le Pen Macronia vastustavia ääniä. Ymmärtääkseni vasemmiston oli erityisen vaikea suhtautua kumpaankin toisen kierroksen ehdokkaaseen.

Niko Sillanpää

Kuten totesin yli vuosi sitten, kuka tahansa oikeiston ehdokas olisi voittanut toisella kierroksella Le Penin näillä tai suuremmilla luvuilla. Todennäköisesti vasemmistonkin ehdokkaat olisivat toisella kierroksella voittaneet Le Penin, mutta pienemmällä marginaalilla. Tähän jo etukäteen selvä syykin on mainittu blogissa: Noin puolet Macronin äänestäjistä äänesti häntä vain siksi, että he äänestivät Le Peniä vastaan. Näin olisi tapahtunut riippumatta siitä, kuka toisella kierroksella olisi ollut vastassa.

Näiden vaalien todellinen harmi on, että Fillonin sijasta saatiin Junckerin-Merkelin yhteisvastuufederalismia ja lapsellisen moralisoivaa rajat auki kehitysmaihin ja yhyhyy maailman hätä -politiikkaa kannattava Macron. No, toisaalta pitää olla tyytyväinen, että kerrankin äänestäjät rankaisivat nepotistisesta suhmuroinnista, johon Fillon siis kaatui. Fillonin valinta olisi kuitenkin ollut edes jonkinlainen signaali, että Junckerin ja koko Juncker-Verhofstadt-Schultz/Merkel -EU-politiikka, joka tuotti mm. kansainvaellusfiaskon ja Brexitin sekä kroonisen eurokriisin, on tiensä päässä.

Kaikkineen tietty on hyvä, että Le Pen ei tehnyt Trumpeja. Hän olisi yrittänyt paluuta jonnekin de Gaullen aikaan, mikä olisi ollut paitsi mahdotonta, myös tuottanut yrityksessä suuren vanhingon.

Saksan liittokanslerivaalithan ratkesivat jo joulukuussa, kun Seehofer ei lähtenyt haastamaan Merkeliä CDU/CSU:n sisällä. Mikä tarkoittaa, että siellä äänestäjät pääsevät syyskuussa valitsemaan poliittisen dementian. Joka on toki paljon parempi kuin toisena vaihtoehtona oleva poliittinen haimasyöpä, jos nyt jotain positiivista pitää yrittää asetelmasta hakea.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Sillanpään kommentti on tässä jo pitkässä keskusteluketjussa toistaiseksi ainoa jossa edes jotenkin viitataan siihen miten maaginen asia yhteiskunnallinen "valta" on.

Vaikka vaaleista puhutaan kuin niissä olisi ollut kyse nimenomaan arvovalinnoista, aniharva taitaa tajuta, etteivät yhteiskunnassa "vallassa" olevat arvot -- siis sellaiset arvot joita julkisesti tunnustetaan, jotka tiedonvälitys auktorisoi ja joita tällaisten vaalitulosten jälkeen kyselemättä nimitetään "enemmistöarvoiksi" -- ole sama asia kuin se mitä ihmisten valtaenemmistö sisimmässään ajattelee.

Durkheimilaisen sosiologian perusasiat ovat totaalisesti omaksumatta. Se, että niin sanotuilla "enemmistöarvoilla" on enemmän enemmistöasemaan kuin varsinaisiin arvosisältöihin liittyviä ominaisuuksia, on jäänyt ymmärtämättä. Jos ihmiset määrittelevät itsensä kielteisestä käsin, negatiivisella kultilla on tosiasiassa enemmän "valtaa" kuin näennäisesti voittavalla vaihtoehdolla.

Se että yhteiskuntamme päättäjiltä ja itsensä "sivistyneiksi" noteeraavilta tiedonvälityksen edustajilta järjestään puuttuu kyky ja ilmeisesti halukin paneutua sosiologian perusasetuksiin, ei lakkaa hämmästyttämästä minua. Vaikka onkin varsin vaikeaa tajuta että on olemassa yhteisövoimia, yhteisöominaisuuksia ja yhteisöilmiöitä, joita ei voi palauttaa yksilötasolle, silti "sivistyneistön ja suvaitsevaiston" jatkuva itsepetos -- tai itsensä pitäminen täydellisessä pimennossa sosiologisista tosiasioista -- on käsittämätöntä.

Yhteiskunnallista keskustelua käydään täälläkin lähinnä urheilukilpailujen mentaliteetilla ja puitteistuksessa. Riittää että poliitikot juoksevat kannatusprosentteja tavoitellen aivokalkilla muuratuilla radoilla. Se näyttää olevan ainoa uutisoinnin ja keskustelun arvoinen asia. Se mitä yhteiskunnassa -- ja varsinkin sen kaikenmääräävässä kerroksessa, julkispinnan alla -- todella tapahtuu on ilmeisesti samantekevää.

Sivistyneiden ihmisten on turha odottaa poliitikoilta mitään. Poliitikot tuskin ovat kiinnostuneita politiikan sosiologiasta. Mutta toimittajien pitäisi olla -- ja olisi median tehtävä esittää asiat niin että olennaiset kysymykset nousisivat julkispinnan alta esiin. Mutta missä on laadukas journalismi? Minä vaan kysyn.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämän politiikantutkijan mukaan kyse ei ollut murskatappiosta.

https://www.lapinkansa.fi/ulkomaat/ranskan-vaalitu...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos uskoo tosissaan voittoon ja jää voittajasta yli 30 prosenttiyksikön päähän (34 - 66), on mielestäni perusteltua puhua murskatappiosta. Nämä eivät olleet 45 - 55 -vaalit puhumattakaan pienemmästä marginaalista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Joka kolmas ranskalainen päätti olla äänestämättä Ranskan tulevasta presidentistä vaalien toisella kierroksella joko pysymällä kotona tai käymällä äänestyspaikalla äänestämässä tyhjää tai jättämällä hylätyksi tulevan äänen.

Näitä äänestyspaikalle vaivautuneita protestoijia oli peräti 11% kaikista ääniä antaneista.

Tätä voidaan pitää näiden kansalaisten murska-arviona niin Macronin kuin Le Penin kyvystä toimia Ranskan presidenttinä.

P.S. Uskoiko Le Pen tosissaan voittonsa ?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ennakointia: Macronilla on Ranskassa suunnilleen sama tehtävä kuin Sipilällä Suomessa. Mittakaava vain on moninkertainen. Saa nähdä yrittääkö hän pankkimaailmasta saamillaan opeilla hallita valtakuntaa, kuten Sipilä yhä yrittää hoitaa Suomen asioita ikään kuin kysymyksessä olisi yritys.

Liberalistiseen taloususkoon hurahtanut ei ehkä ymmärrä, mistä valtiontaloudessa on kysymys. Jos se jotain lohduttaa, niin Le Peninillä ei olisi ollut minkään sortin talousviisautta. Kokonaisuutena umpikujan ja vastakkainasettelun nousun vaara on suuri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa valtiontaloutta voi kyllä hoitaa pitkälti samalla tavalla kuin yrityksen kamreeri hoitaa firman taloutta.

Sen sijaan kansantaloutta ei voi. Kansantalouden menestymisessä vallitsevat aivan toisenlaiset lainalaisuudet.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Saksalainen lehti FAZ päättää analyysinsa seuraavasti.

Mikäli saksalais-ranskalainen moottori taas pyörittää Eurooppaa, on globalisaation mahdollisuudet pakko hyödyntää. EU voi tulevaisuudessa voittaa vain lisäämällä markkinataloutta. Ei enää jakamalla lisää verorahaa Brysselin kautta.

"Damit der deutsch-französische Motor Europa wieder Schwung verleiht, müssen die Chancen der Globalisierung angenommen werden. Die EU kann die Zukunft nur mit mehr Marktwirtschaft gewinnen, nicht mit noch mehr Umverteilung von Steuergeld durch Brüssel."

Jos Macron saa edistyskykyisen (tahto ei riitä) hallituksen, voi saksalaisten toive hyvin saada jalansijaa. Palataan siis viime sodan jälkeisiin aatoksiin - jotka synnyttivät myöhemmin Euroopan Unionin. Ehkäpä päätöksenteko helpottuu kun briteillä tulee olemaan oma agendansa. Toivotaan näin. On Suomen, Ruotsin ja Tanskan etu, että meillä kaikilla on tiivis kytkentä saksalaisvetoiseen elinkeinoelämään. Sitä voidaan edelleen vahvistaa.

Niko Sillanpää

Todennäköinen asetelma Ranskassahan tulee olemaan, että Macron tulee saamaan tuen parlamentissa vain tekemällä sopimuksen tasavaltalaisten kanssa. Ja tämän sopimuksen sisältö tulee olemaan, että tasavaltalaiset olennaisesti johtavat talouspolitiikkaa. Mistä tapahtuessaan nyt ei voi oikein harmissaankaan olla.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ranskaan ja populismiin erikoistunut Turun yliopiston tutkija Laura Parkkinen toteaa KP-nettilehden kirjoituksessa
"Le Penin yli 30 prosentin äänisaalis kertoo Ranskassa kuitenkin siitä, että oikeistopopulismi on sielläkin nousussa.
– Voi olla, että oppositioasemassa Front National (Kansallinen rintama) pystyy kasvattamaan kannatustaan entisestään. Emmanuel Macronin on presidenttinä huomioitava se, että kansallismieliset saivat vahvan kannatuksen, Parkkinen pohtii.
Macronin selkeä voitto vaaleissa kertoo myös siitä, että Ranskassa oli Yhdysvaltojen tapaan tilausta politiikan ulkopuolelta tulevalle ehdokkaalle. Perinteiset puolueet saivat Ranskassa kuonoonsa jo ensimmäisellä kierroksella."

https://kp24.fi/uutiset/511609/ranskan-vaalitulos-...

Kannattaa otta huomioon, ettei Macronin saama äänisaalis kuitenkaan ollut niin järisyttävän suuri, kun huomioidaan Le Penin saamat äänet ja tyhjien äänien määrä, noiden määrä yhteensä kun on 45,5 prosenttia ja Mcronille jää 54,5. Äänestämättä jättäneiden määräkin edellisiin pressan vaaleihin oli suuri monta prosenttia. Jakautuneisuus kansassa jatkuu kyllä Ranskassa tämänkin vaalin jälkeen, kuten Parkkisen kertomasta kannasta voi päätellä.

Niko Sillanpää

Tietenkin. Lisäksi, jos vertaa Le Pen vanhemman suoritukseen toisella kierroksella vuosituhannen vaihteessa, tyttären suoritus on aivan toiselta planeetalta ja kertoo, että Marine Le Pen ei ole presidentiksi "unelectable" toisin kuin isänsä. Poliittiset mannerlaatat todellakin liikahtivat.

Huusko nyt vain haluaa typerästi ja myooppisesti tulkita tämän tuloksen avoimeksi mandaatiksi Junckerin-Merkelin politiikalle. Mikä on valtava virhe, kuten kyseinen politiikkakin kokonaisuudessaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tosiasiassa vaalitulos on 34 prosenttia Le Penille ja 66 prosenttia Macronille, vaikka sitä miten päin kääntelisi. Yhtä totta on se, että perinteisten puolueiden ulkopuolelta tulevat Macron ja Le Pen saivat ensimmäisellä kierroksella kumpikin runsaat 20 prosenttia äänistä ja menivät jatkoon. Kansainvälisesti avoimen Macronin saalis oli 24 prosenttia ja yltiökansallismielisen Le Penin 21 prosenttia: http://yle.fi/uutiset/3-9579900

Mitä tulevissa vaaleissa tapahtuu, on arvailua. Yltiökansallismielisten meno saattaa hiipua tai sitten päinvastoin kasvaa.

Tämä kahtiajakautuneisuuden korostaminen on nykyisin muotia. Kun vastakkain on loppusuoralla kaksi, jakautuvat äänestäjät aika luonnollisesti heidän kahden taakse tai sitten epämieluisampaa vastaan. Nyt kaksi kolmesta äänesti Macronia ja yksi kolmesta Le Peniä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Äänestystulos (virallinen) on tuo joka uutisoitu Macron vs Le Pen, mutta kun samalla huomioidaan tyhjät äänet (protestiäänet) onkin tulos toisenlainen. Protestiäänien huomioiminen muuttaakin Macronin kannatusta alenevaan suuntaan. Joku merkitys on protestiäänille laskettava.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #58

Oliko Sirpa tyhjään äänestyslappuun kirjoitettu, että se oli Macronia tai Le Peniä vastaan annettu? Jos ei, niin mistä voi päätellä, että ne oli annettu Macronia vastaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #60

Sanoinko jossain tyhjien äänien olevan protesti Macronille? Eikös ne kaiken järjen mukaan ole kummallekin? Noin ainakin itse käsitän. Macron kuitenkin lienee saanut huomattavasti enemmän äänestyksellä protestiääniä kuin Le Pen, joten hänen virallisesta äänimäärästä laskin pois tuon tyhjien ääniem määrän. Voihan tuota laskea muullakin tavoin. Ihan miten kukin haluaa laskea. Ensimmäisessä äänestyksessä saatuihin äänin suhtetettuna Macron kuitenkin on saanut protestiääniä huomattavasti enemmän.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #61

- Le Penin saamat äänet ja tyhjien äänien määrä, noiden määrä yhteensä kun on 45,5 prosenttia ja Mcronille jää 54,5

Et ehkä sanonut, mutta noin kirjoitit! Hollande voitti 2012 reilun 51 % kannatuksella presidentin tehtävät. Joten Sirpan tavallakin laskien Macron voitti selkeästi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #60

Tyhjä äänestyslippu on tyhjä äänestyslippu. Äänestäjän arvion mukaan kumpikaan ehdokas ei näissä vaaleissa silloin täyttänyt Ranskan presidentille kuuluvia vaatimuksia.

Hylätyssä äänestyslipussa voikin sitten olla luettavissa äänestäjän tarkempi analyysi ehdokaasta/ehdokkaista. Toivottavasti saamme tutustua näihin analyyttisiin perusteluihin myöhemmin.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #60

#60: Tarkoitus oli kai ilmaista, että vaalin äänistä 66% ei ole Macronin takana, vaan 0,88x0,66 eli 58%. Saati sitten koko maan äänioikeutetuista.

Tyhjien ja hylättyjen äänien osuus oli suurin koskaan eli 12% ja äänestysaktiivisuus poikkeuksellisen matala.

Ja silti tästä yritetään maalata jotain murskavoittoa ja vahvaa mandaattia Macron-Juncker-Merkelille.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #64

Mikä yhdistää Macronin esimerkiksi Junckeriin? Eli voitko laittaa linkin?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #67

Nuo todistavat Junckerin halua Macroniin nähden, mutta ei ole merkkiä siitä , että Macron ylistäisi mitenkään Junckeria. En näe heitä yhteistyökykyisinä. Macron ei voittanut sen takia, että siipeilisi vanhan juopon kanssa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #71

#71: Macron on peesaillut Juncker/Merkeliä vahvasti politiikassaan, mm. vaati pakotteita Puolaa vastaan, jos tämä ei ota vastaan Merkelin tilaamaa kehitysmaakansainvaellusta jne.

Mutta tosiaan, tämä peesailu ei (onneksi) ole Macronin voiton syy.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #74

Silti en usko Macronin alistuvan Junckerin politiikkaan altavastaajana, tai voi alistuakin jos hänet halutaan sellaiseen moodiin väkisin äänestäjien taholta työntää.

On muistettava, että Macron irtautui Hollanden politiikasta eikä halua sellaista joojoo-miehen osaa itselleen Junckerin ja Merkelin kainalossa, kuin Hollande esitti.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #75

#75: Merkel valitaan uudelleen syyskuussa, mikä tarkoittaa myös Junckerille jatkoaikaa. Macron ei tule olemaan Ranskassa niin vahvassa asemassa parlamentin todennäköinen paikkajakauma huomioiden, että hänellä olisi lähellekään Merkelin vipuvoima EU:ssa. Sanoisin, että on väistämätöntä, että hän tulee myötäilemään Juncker-Merkeliä, halusi hän tai ei.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #76

Merkel itseasiassa ei pitänyt Junckeria hyvänä valintana.Taipui vasta painostuksen edessä.Ei Merkel pahoillaan ole siitäkään, kun Juncker ilmoitti ei olevansa käytettävissä jatkokaudelle.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #76

BBC: Macron ei pyri rankaisemaan Britanniaa brexitistä!

Jo tuo otsikko Iltasanomissa todistaa, että Juncker ja Macron ovat eri linjoilla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #94

" Jo tuo otsikko Iltasanomissa todistaa."

Iltasanomien otsikko ei ainakaan oikeudessa kelpaa riittäväksi todisteeksi yhtään mistään. Tosin täällä kommenttiketjussa sen painoarvo saattaa lukijasta riippuen olla jopa merkittävä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #75

Ari jospa Macron tekee Kataiset jos ei ala toimenpiteet purra haluamallaan tavalla, joka todellakin on vaikea toteuttaa hyvin jakautuneessa ilmapiirissä. Kataisella pääministerinä ollessaan tarkoitan siirtymistä komission leipiin (omasta esityksestään). Niinhän Katainenkin taisi itsensä sinne "tyrkyttää". Sopinee vallan hyvin myös Macronin pirtaan aatemaailmaltaan = syvenevän liittovaltion miehiä.

Irtautuiko Macron Hollanden hallituksen ministerivakanssilta juurikin perustamaan omaa Marssille-liikettä? Pyrkimys suurempiin saappaisiin?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #64

Kyllä tämä on murskavoitto Macron-Juncker-Merkelille Putin-Trump-Le Peniä vastaan. Tyhjiä ääniä kun ei lasketa myöskään Le Penin laariin. Tässä pätee sama kuin eilisen lätkämatsin jälkeen: häviämällä oppii... niin, häviämään : D

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

"”Yhden asian liikkeellä ei voi tuon pidemmälle päästä, mitä Le Pen pääsi”.
Minä ihmettelen vallan suuresti tätä "yhden asian liike" väitettä ja vähättelyä.
Niin Ranskassa, kuin koko Euroopassa ja meillä Suomessa, tämä yksi asia vaikuttaa syvemmin koko yhteiskuntaan kuin mikään muu asia koskaan Euroopan historiassa! Se vaikuttaa aivan kaikkeen jo nyt ja kasvavasti määrien lisääntyessä, ja mikä pahinta huonompaan suuntaan, niin kuin Ranskassa, Saksassa ja Belgiassa sekä Ruotsissa on jo nähty. Enkä tarkoita vain terroritekoja, vaan asunto-, sosiaali- ja terveys-, turvallisuus-, ja puolustus, ym. ym. politiikkaa.

Siksi Ranskan toisen kierroksen äänestyslaimeus on hälyttävä, joskin vähälle huomiolle jäänyt merkki epätietoisuudesta ja hämmennyksestä, jossa kaikki Euroopan kansat elävät. Eliitti vie tielle, jota terve järki ja kokemukset karsastavat. Demoneilla pelottelu on toistaiseksi toiminut, mutta miten kauan? Se jää nähtäväksi.

Niko Sillanpää

Soini puhuu läpiä päähänsä yrittäessään pelata puheenjohtajavaalissa Halla-ahoa vastaan. FN ei tietenkään ole mikään "yhden asian liike", vaan yleispuolue. Soinin väite on puhtaasti roskaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miten voi Perussuomalaisista käsin arvostella jotain yhden asian liikkeeksi, jos arvosteleva puolue ei käytännössä enää edusta mitään asiaa ja on menettänyt äänestäjänsä? Missä on logiikka?

Miksi pitää tehdä niin tyhmästi, että tieten tahtoen haluaakin viedä kaiken uskottavuuden populismilta heittäytyen hallitukseen muiden vietäväksi.

Käyttäjän SiniLappalainen kuva
Sini Lappalainen

Soinin puheet ovat alusta alkaen olleet mitä milloinkin umpimähkään taskusta vedettyä. Ennen vaan omansa saivat sadistista nautintoa siitä että polittiikkaan tuli helppoheikkimäisyyttä. Nyt taitaa olla se ilo loppu.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämän vaalituloksen perusteella Ranska voi jatkaa Saksan aisaparina EU:n toiminnan ohjailua ja vetämistä. Se on Suomelle ja Euroopalle hyvä uutinen.

Mutta haasteita riittää. Ranskan puoluekenttä on täydellisesti hajalla. "Demaripresidentti" menetti toimikaudellaan kannatuksensa niin perusteellisesti, että ei enää halunnut asettua ehdolle.

On kuitenkin muistettava, että Macron on toiminut Hollanden hallituksessa talousministerinäkin. Onko siis ajateltavissa, että Macron on sittenkin "demari", joka taktiikan mestarina keksi panna alulle oman poliittisen vaaliliikkeen?

Kenties Macron on "lipposlainen demari", joka alkaa vetää Ranskassa samanlaista hallituspolitiikkaa kuin "EU:n ytimiin" pyrkinyt Paavo Lipponen 1995-2003? Tosin on pidettävä mielessä, miten Lipposelle kävin vuoden 2012 presidentinvaaleissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tosin on pidettävä mielessä, miten Lipposelle kävin vuoden 2012 presidentinvaaleissa."

Taisi käydä niin, että hän ehti vanheta jo liikaa sillä välin.
Macronilla on vuosikymmenet aikaa ...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Ranskan puoluekenttä on täydellisesti hajalla." Voimakas ilmaus, mutta todenmukainen.

Montakohan maata EU:n jäsenissä on, missä tilanne ei olisi yhtä hajanainen. Saksassa pakka on jotenkuten koossa, mutta sielläkin kytee muutoksen voimia.

Ranska taitaa olla melko tavalla rampa Saksan aisapariksi ja kuten Ranskassa sanottiin, vaalien jälkeen todellinen johtaja on joka tapauksessa nainen: joko Le Pen tai Merkel. Eurooppa alkaa brexitin ja macrojen myötä olla perin juurin Saksan komennossa, Deutschland ueber alles häämöttää EU:n ikkunoissa.

Angela "Mutti" Merkel on vielä kyyhkynen, mutta kuka tulee hänen jälkeensä..

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Parempihan se on Suomellekin ja koko Euroopalle, että Le Pen ei tuon enempää kannatusta saanut.

Se miten tämä tulos vaikuttaa Ranskan parlamenttivaaleihin onkin sitten se merkityksellisempi asia, Macron ei mitään saa aikaan ilman parlamentin tukea.

Kyllä se varmaan totta oli, että molemmat ehdokkaat eivät oikein vedonneet kansaan, äänestysprosentista ja tyhjistä äänistä sen näkee.

Mitähän siellä sitten tapahtuu, jos parlamenttivaaleissa meneekin asiat Macronille epäedulliseen suuntaan, sinä on sitten hiukan vaikea kehittää mitään.

Kumpikaan ei oikein säväytä, mutta huonoista vähemmän huonompi voitti. :)

No ihan sama, mutta mua kiinnostaa enempi, saako demarit täällä kotosuomessa omaa presidenttiehdokasta lainkaan. :)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Huvittavintahan noissa ehdokkaissa oli se, että aika paljon samaa linjaa ajoivat Melechon ja Le Pen, rajat kiinni ja irti EU:sta.

Äärivasemmistolla ja äärioikeistolla näyttää olevan sama linja maailmanpolitiikkaan. :)

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

Hyvä kun pankki voitti. Pankki-ihmiset tietävät kuinka hallitaan. Kaikkihan me olemme velkaa. Pankki-ihmiset tietävät.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Laitan tännekin tämän, mielenkiintoinen nyanssi Macronin äänestäjien motiiveista:

Reasons French voted "for" Macron
1. anti-Le Pen (43%)
2. political renewal (33%)
3. his program (16%)
4. his personality (6%)

https://twitter.com/CasMudde/status/86130057336636...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Komsomolskaja Pravdan Pariisin kirjeenvaihtaja Darja Aslamova menetti hermonsa täysin Macronin voitosta. Hänen mielestään Macron on "homo" ja "psykopaatti," joka ei välitä Ranskasta pätkääkään. Ranskalaiset eivät Aslamovan mukaan ansaitse demokratiaa, jonka neuvostosotilaat heille voittivat, vaan ranskalaisten on nyt käytävä läpi "globalistinen helvetti."

https://www.kompravda.eu/daily/26676.7/3698458/

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Neuvostosotilaat olivat kai mukana Normandian maihinnousussakin, mutta minkäs sille voi että ei voi äänestää:

Majority of Russians back Marine Le Pen in French election, finds poll

http://www.independent.co.uk/news/world/europe/rus...

Käyttäjän KamalPalaniJafi kuva
Kamal Palani Jafi

Moi. Kiitoksia kirjoituksestasi. Oli todella hyvä ja terävä.

Haluaisin aiheesta poiketen kysyä teiltä, että miten ja millä kriteereillä toimitus valitsee muitten julkaisuja "toimituksen poimintoihin" ?

Mukavaa alkanutta viikkoa!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Terve. Kiitos kommentista. Nostamme ajankohtaisia keskustelunavauksia poimintoihin. Arvostamme erityisen paljon bloggaajia, jotka osallistuvat bloginsa keskusteluihin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tosin nostettuina on aika ajoin blogeja, joita kukaan satunnainen lukija ei viitsi edes kommentoida, joten luonnollisesti keskustelukin jää bloggaajan mahdollisista valmiuksista huolimatta puuttumaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Halla-Aho jo kommentoi, että oltiinko Suomessa Haaviston tuloksesta sitä mieltä, että tuli murskatappio, uutisointi oli kyllä silloin ihan jotain muuta. :) 62,6-37,4 lukemin hävisi Haavisto v.2012.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näinkö hän kommentoi? Itse olen pannut merkille lähinnä tätä hänen kettuiluaan puolueensa puheenjohtajalle Timo Soinille:

"Tähän on kyllä pakko huomauttaa, että Le Pen sai vaalien ensimmäisellä kierroksella 21,3 prosenttia äänistä, kun taas perussuomalaisten ehdokas sai vuoden 2012 vaalien ensimmäisellä kierroksella 9,4 prosenttia äänistä", Halla-aho on todennut Verkkouutisten mukaan.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/hallaaho%20haa...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Nämä uutisten otsikot ovat vähintäänkin ironisia

LE PEN KOKI MURSKATAPPION.

Teksti: hänen kannatuksensa nousi rutkasti mutta ei niin paljoa kuin pelättiin.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

“There is no such thing as French culture”

- Emmanuel Macron

https://www.washingtonpost.com/world/europe/emmanu...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Macron voitti, Ranska voitti, Eurooppa Suomi siinä mukana voitti. Se mitä EU-alue nyt entien kaipaa on vakaus, Eu-alueen vakaus antaa mahdollisuuden taloudellisen kasvuun josta Suomikin vientivetoisena maana hyötyy. Eu:a tullaan yhteistyötä tiivistämään, ei siksi, että "Brysselin eliitti" näin haluaa vaan siksi, että paine tiivimpään yhteistyöhön tulee yhdysvalloista ja Aasian "taloustiikereiden" suunnalta Kiinan johdolla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"näin haluaa vaan siksi, että paine tiivimpään yhteistyöhön tulee yhdysvalloista ja Aasian "taloustiikereiden" suunnalta Kiinan johdolla."

Mitä mielestäsi tuo yhteistyö olisi?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Arto, näinhän se on että yritykset kaipaavat vakautta. Ja tämä tänään uutisoitu kehitys ei nyt vaarannu:

Suomen vienti ylitti viimein maagisen rajan: ”Todellinen kasvu saattaa olla jopa vahvempaa”

https://www.uusisuomi.fi/raha/220309-suomen-vienti...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jumalattoman vaikeaa tulee presidentillä tuolla olemaan, uudistuksia on luvattu, mutta veikkaanpa, että lähellä on Hollanden kohtalo. Mitään ei tapahdu ja kansa on pettynyt, näinhän se vaalien jälkeen aina menee.

http://yle.fi/uutiset/3-9601054?origin=rss

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mitä tuohon voisi lisätä, varsinkin jos vielä kommentitkin huomioi?
Kahdesta populistista keskustaliberaalipopulisti voitti ja valtapuolueet hävisivät.
Samasta teemasta näkyi jossain aamutv:ssä europarlamentaarikko Hautala puhuvan ihan viisaasti siitä, miten oikeistopopulismi on syntynyt ihmisten huonoista kokemuksista. Ainoa mikä jäi avoimeksi, niin se, että miksi valtapuolueet ovat sitten tuottaneet isolle osalle kansalaisista niitä ja miksi nyt sitten yksin Macron korjaisi jo ainakin Vihreiden tiedossa olleen virheen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jääskeläinen teki sen olennaisimman kysymyksen, johon poliitikot eivät ole kymmeneen vuoteen kyenneet vastaamaan. Ei myöskään tämä blogi:
"Ainoa mikä jäi avoimeksi, niin se, että miksi valtapuolueet ovat sitten tuottaneet isolle osalle kansalaisista niitä [huonoja kokemuksia EU:sta] ja miksi nyt sitten yksin Macron korjaisi jo ainakin Vihreiden tiedossa olleen virheen?"
---
EU:n ja sen federalistit saanevat Macronin valinnasta aikalisän, mutta niiden diagnoosit omasta taudistaan ovat ilmeisesti jatkuvasti olleet vääriä?
Sillaikaa saamme lukea jatkuvasti tällaisia:
http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/riskikats...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jälleen kerran taisi tulla esille tälläisen kaksivaiheisen vaalin ongelma: jos ei siedä kumpaakaan, ei ole vaihtoehtoa jota äänestää.

Ranskassa taisi suuri osa Macronin äänestäjistä äänestää häntä koska vastusti Le Peniä eikä hänen itsensä eikä hänen ohjelmansa takia.

Loppujen lopuksi siis enemmistö taisi olla niillä jotka eivät kannattaneet kumpaakaan, toiseksi tuli Macron ja kolmanneksi Le Pen. Kukkulan kuninkaaksi Élysée-palatsiin kuitenkin nousi Macron.

Niin Ranskassa kuin meilläkin olisi hyvä jos edes toisella kierroksella olisi mahdollisuus äänestää molempia vastaan ja nuo vastaäänet laskettaisi niin, että voittajalla ihan oikeasti olisi enemmistön tuki edes vaalien hetkellä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Muistammeko median korostaneen Haaviston "murskatappiota" (62,6 % vs. 37,4 %)?
http://tilastokeskus.fi/til/pvaa/2012/02/pvaa_2012...
Sanavalinnatkin saavat joskus lisämerkitystä :)))

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

HS:n päätoimittaja Kaius Niemi on kertonut lehden Kansallisteatterilla järjestämässä Musta laatikko-esityksessä kokeneensa herätyksen ryhtyä toimittajaksi ollessaan lapsinäyttelijänä samassa teatterissa erään virolaisen näytelmänkirjoittajan kerrottua kokemuksistaan NL:n sortokoneiston uhrina.

Kuulostaa Sofi Oksasen tarinalta?

Itse koin voimakkaan elämyksen lukiessani eräiden tsekkikirjailijoiden seuranneen pikemmin eteläeurooppalaisia ns. eurokommunisteja pois totalitarismista.

Niemen ajattelun taustalla pahin kaikista pahiksista on enemmistöntyrannia. "Veri on vettä sakeampaa" ajattelun hyviksenä on puolestaan perheyhteisö, esim. Pohjoismainen perhe. Samanlaisia perusteluja esiintyy P-Koreassa jonka koripalloa harrastava pomo rakastaa Sonkajärvellä -05 eukonkantokisoissa vierailleen Dennis Rodmanin todistuksen mukaan jenkkiläisiä, mutta kokee vihaa minkä vuoksi joutuu varustautumaan. Meillä taputetaan Millwallin jalkapallolle puoluessa joka on saatu pomolta pomolle ylisukupolvisena perintönä.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Tultuaan valituksi sdp:n puheenjohtajaksi Antti Rinne lähti vaimon kanssa veneilemään Turunmaan saaristoon viestittämään kavereille miten menee.

Tänä kesänä hän voi piipahtaa Taivassalon kirkolla Timo Laanisen saarnavuorolla sujauttamassa yhteystietonsa kirstuun saadakseen USA-laisen hävittäjäkauppiaan päivitetyt tiedot.

Mistä johtuneekaan, että politiikan naisista tulee mieleen määkivät elikkonsa?

Lähetettyäni taannoin kirjaluonnokseni eräälle ylä-savon maaseutupoliitikkonaiselle kommentoitavaksi, hän vastasi innostuneesti yksityisviestissä, mutta ei julkisesti edes "tykännyt" facebokissa, sen sijaan pani melko pian tuoreen kuvan itsestään Colosseum taustanaan

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset