Markku Huusko

Joku voisi haastaa Niinistön spagaatin

  • Presidentti Niinistö Valkoisessa talossa 2016. Kuva: EPA / All Over Press
    Presidentti Niinistö Valkoisessa talossa 2016. Kuva: EPA / All Over Press

Kisa siitä, kuka on Suomen tasavallan presidentti vuodesta 2018 eteenpäin, on siirtynyt lämpimään vaiheeseen. Lämmittäjänä toimi istuva presidentti Sauli Niinistö, joka lähti alkuviikosta mukaan itsenäisenä, puolueista riippumattomana, ehdokkaana.

Kokoomukselta jo tukensa saanut Niinistö liittyi ehdokasjoukkoon, johon kuuluivat ennen häntä keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Tarjolla oleva nelikko on melko yhdestä puusta veistetty, ainakin mitä tulee suhtautumiseen Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Yksikään heistä ei kannata jäsenyyden hakemista.

Istuva presidentti Niinistö on toki vienyt yhdessä hallituksen kanssa Suomea lähemmäs Natoa. Olemme olleet vuodesta 2014 Ruotsin rinnalla syvennetyssä yhteistyössä läntisen puolustusliiton kanssa ja isäntämaasopimuksen myötä harjoittelu Nato-joukkojen kanssa on luontevaa.

Mutta varsinaiselle Nato-jäsenyydelle presidentti Niinistö on esimerkiksi vaalivuonna 2012 sanonut selvän ein, kuten ulko- ja turvallisuuspolitiikan bloggaaja Ari Pesonen täällä Puheenvuorossa juuri muistutti.

Se ei ole estänyt sitä, etteikö Niinistö olisi vaalinut lämpimiä suhteita Yhdysvaltoihin ja Natoon. Samaan aikaan hän ollut yhtä lailla aktiivinen Suomen ja Venäjän kahdenkeskisten suhteiden hoidossa, vaikka Venäjä on pelannut kansainvälisesti omia pelejään. Siinä on jatkettu pitkää itänaapuriystävällistä perinnettä, jonka tunnetuin edustaja oli pitkäaikainen presidenttimme Urho Kekkonen.

Kaikki me muistamme, kuinka Venäjä rikkoi kansainvälistä oikeutta valloitusoperaatiossaan Ukrainan Krimillä vuonna 2014. Se oli antanut tällaisesta piittaamattomuudesta myrskyvaroituksen vuonna 2008 ratkoessaan maakysymyksiä Georgian kanssa asevoimin.  

Suomelle talous on kaikki kaikessa, myös idänsuhteissa. Meille oli normaalia tehdä venäläisten kanssa kauppaa neuvostoaikana ja nykyisinkin talousyhteistyö sujuu pakotteista huolimatta pitkälti vanhaan malliin; esimerkiksi suomalais-venäläinen Fennovoiman ydinvoimahanke jatkaa Pyhäjoella raiteillaan.

Fennovoima-yhteistyön pelastivat vuonna 2015 valtionyhtiö Fortum ja SRV, jonka pääomistajansa on Ilpo Kokkila. Suomalaisen teollisuuden vahva mies on toiminut kulisseissa myös presidenttikysymyksessä Niinistön uudelleenvalintaa edistämässä, Helsingin Sanomat kertoi tänään.

Iltalehden toimittaja Olli Ainola on kutsunut presidentti Niinistön tasapainoilua Nato-jäsenyyden kannattajien ja vastustajien välissä spagaatinhallinnaksi. Helsingin Sanomien Juha-Pekka Raesteen tämän päivän analyysissä tätä Niinistön spagaatti -käsitettä vahvistettiin edelleen.

Niinistö onkin asemoinut toiselle kaudelle pyrkiessään itsensä taitavasti paikkaan, joka ei anna hänen jo ilmoittautuneille kilpakumppaneille tilaa. Nato-kriittisyys on yksinkertaisesti pelattu kilpailijoiden keinovalikoimasta pois, koska omalla spagaattimaisella tavallaan Niinistö on Nato-kriittinen.

Ei suuremmalla Venäjä-myönteisyydelläkään Niinistöltä ääniä juuri voiteta. Myöskään Ruotsi-yhteistyön lisäämisen suosimisella ei voi erottautua eikä EU-puolustusyhteistyön kannattamisella.

Sen sijaan joku puolue ja sen ehdokas voisi saada pelitilaa heittäytymällä avoimesti Suomen Nato-jäsenyyden kannattajaksi. Tällainen pelipaikka olisi tarjolla etenkin perussuomalaisille ja RKP:lle, joiden vaikuttajahahmoista löytyy avoimia Naton kannattajia.  SDP:n ei voi olettaa tulle linjalle lähtevän. Kristillisdemokraateille tämä olisi periaatteessa mahdollista, mutta puheenjohtaja Sari Essayahin kannanotot eivät siihen viittaa.

Tunnetuista RKP-läisistä Nato-kannattajia ovat entiset puolustusministerit Carl Haglund ja Stefan Wallin. Edellinen on tosin jättänyt politiikan, mutta ainahan paluun voisi tällaisessa paikassa tehdä. Jälkimmäisen mukaan Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi on ehkä jopa lisännyt syitä liittyä Natoon.

Perussuomalaisissa Nato-henkisyys on myös voimissaan. Puheenjohtajakisassa kumpikin pääehdokas, Sampo Terho ja Jussi Halla-aho, kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä. Terho on halunnut puolueensa presidenttiehdokkaaksi, jos yltää puheenjohtajaksi.

Jos Wallin, Terho tai joku muu Suomen Nato-jäsenyyden kannattaja lähtisi tai pääsisi ehdokkaaksi ja hän ajaisi vahvasti asiaa, saataisiin näihin presidentinvaaleihin aimo annos lisää kiinnostavuutta. Syntyisi kunnon turpo-keskustelua, jopa väittelyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kokoomukselta jo tukensa saanut Niinistö liittyi ehdokasjoukkoon, johon kuuluivat ennen häntä keskustan Matti Vanhanen, vihreiden Pekka Haavisto ja vasemmistoliiton Merja Kyllönen.

Tarjolla oleva nelikko on melko yhdestä puusta veistetty, ainakin mitä tulee suhtautumiseen Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Yksikään heistä ei kannata jäsenyyden hakemista."

Niin, eihän Suomessa juuri kukaan kannata Nato-jäsenyyttä. Toivottavasti nuo ehdokkaatkaan eivät muuta mieltään heti kun vaalit on pidetty.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä suomalaisista aika moni kannattaa (runsas viidennes) ja vielä useampi ei osaa sanoa: http://yle.fi/uutiset/3-9458874

Upseereista pitkälle yli puolet kannattaa kyselyn mukaan Nato-jäsenyyttä: https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/upseeriliitto...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tuo ero koko kansan ja upseeriston näkemysten välillä on huolestuttava, koska se herättää kysymyksen siitä, mille taholle armeija tiukan paikan tullen on lojaali.

Tämän teeman tärkeyttä käsittelee esimerkiksi Chris Harman tässä kirjoituksessaan: How can society be changed?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #7

Pidän Suomen armeijan lojaaliuden epäilemistä hyvin omituisena.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #7

Upseerien lojaalisuutta valtiolle tuskin voi kyseenalaistaa. Poliitikkojen ja kansan asiantuntemusta maan puolustamisesta yksinään Venäjää vastaan, olemassa olevilla asejärjestelmillä ja voimilla, voidaan hyvinkin kyseenalaistaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #7

Mille taholle armeija tiukan paikan tullen on lojaali – turvallisuuspoliittisille sotilasammatillisille tosiasioille, länsimaisen demokraattisen oikeusvaltion arvoille, Suomelle ja sen kansalle.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #7

"... , mille taholle armeija tiukan paikan tullen on lojaali."

Kerro miltä muulta virkamiesten ammattiryhmältä politikoiminen on kielletty. Tämä asia on selkeästi määritelty mm. Yleisessä Palvelusohjesäännössä. Nyt emme elä enää 30 -lukua, kuin emme elä enää myöskään YYA -aikaa. Elämme EU -aikaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

Kaiken kaikkiaan kysymys on siis seuraavanlainen.

Lain mukaan puolustusvoimien ammattisotilailta on kielletty osallistuminen puoluepolitiikkaan.

Kyseiset henkilöt voivat tämän johdosta tuntea olevansa puoluepolitiikan ylä- tai alapuolella.

Mitä mahtavat kenraalit tuumia kysymyksestä, mikä taho tietää parhaiten, mikä konkreettisesti palvelee Suomen etua parhaiten jossain tietyssä kriisitilanteessa: tavallisten tallaajien valitsema eduskunta/hallitus vaiko kenraalikunta?

Sitä tuskin tarvitsee edes kysyä, ketä tavalliset rivisotilaat tottelevat: komentavaa (ali)upseeria vaiko maan hallitusta. Sotilaskoulutuksella ja sulkeisharjoituksilla on varmistettu se, että tavalliset sotilaat tottelevat komentoja antavaa sotilasta miettimättä ylipäätään mitään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto Vastaus kommenttiin #50

"Kyseiset henkilöt voivat tämän johdosta tuntea olevansa puoluepolitiikan ylä- tai alapuolella."

Tämä ei ole ammattisotilaille tunnekysymys.

Eläkkeellä olevana sotilaana ( evp) ja 30 vuotta systeemissä palvelleena, voin omasta puolestani kertoa, että Puolustusvoimissa on alokasajasta lähtien "taottu päähän" lojaalisuutta lailliselle esivallalle. Laillinen esivalta on sotilaalle tasavallan presidentti, hallitus ja eduskunta.

Tuo lojaalisuusvelvoite koskee kaikkia ammattisotilaita, upseereita ja aliupseereita aina puolustusvoimien komentajaa myöten. Esimerkkinä siitä, miten laillinen esivalta valvoo Puolustusvoimien toimintaa on apulaisoikeusasiamiehen säännölliset käynnit varuskunnissa, jossa tarkastetaan mm. varusmiesten asiallinen ja lainmukainen kohtelu. Myös Valtiontalouden tarkastusviraston Puolustusvoimiin kohdistuvat tarkastukset ovat esimerkki siitä, kuinka laillinen esivalta valvoo Puolustusvoimien toimintaa.

Kannattaa seurata myös mm. puolustusvoimien komentajan kannanottoja asioihin. Niissä korostuu se, kuinka tämä tarkasti jättää ottamasta kantaa poliittisiin asioihin. Politikointi ei kuulu palveluksessa oleville sotilaille, ei edes kenraaleille tai amiraaleille.

Ote Yleisestä palvelusohjesäännöstä 2017 ( YLPALVO ), luku 9. Viestintä, kohta 9.3 Sotilaan esiintyminen julkisuudessa:

http://puolustusvoimat.fi/documents/1948673/225848...

"546. Ammattisotilaiden ja puolustusvoimissa sotilasvirkaan koulutettavien oppilaiden tulee muutoinkin välttää puuttumista puoluepoliittisiin kiistakysymyksiin ja varoa puolustusvoimien kytkemistä niihin."

Ote sotilasvalasta:

"Minä tahdon kaikkialla ja kaikissa tilanteissa, rauhan ja sodan aikana puolustaa isänmaani koskemattomuutta, sen laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Jos havaitsen tai saan tietää jotakin olevan tekeillä laillisen esivallan kukistamiseksi tai maan valtiojärjestyksen kumoamiseksi, tahdon sen viipymättä viranomaisille ilmoittaa."

ks. esim. : https://fi.wikipedia.org/wiki/Sotilasvala#Valan_te...

Itse ainakin koen edelleen, tuon vuonna 1975 vannomani valan, velvoittavan itseäni.

Lopuksi vielä yksi lainaus YLPALVO:sta :

"5. Sotilaallisella kurilla ymmärretään annettujen käskyjen ja määräysten täsmällistä noudattamista. Kurin tavoitetila saavutetaan silloin, kun
yksilön käyttäytyminen perustuu riittävään itsekuriin ja joukon toiminta yhteiseen tahtoon toteuttaa annetut tehtävät. "

Puolustusvoimien kulttuuriin kuuluu siis toteuttaa annetut tehtävät tinkimättömästi. Vrt. esimerkiksi Puolustusvoimauudistuksen läpivienti vuosina 2012–2015.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Tarjolla oleva nelikko on melko yhdestä puusta veistetty, ...mahdolliseen Nato-jäsenyyteen. Yksikään heistä ei kannata jäsenyyden hakemista."

Suomalaisilla päättäjillä on laput tiukasti silmillä, niin talous- kuin puolustuspolitiikassakin. Maa velkaantuu kiivasta vauhtia, mutta päättäjät eivät tee mitään - ajatellaan että kyllä se siitä korjaantuu itsestään. Halloo!!

Puolustuspolitiikassa sama juttu. Vähän näperrellään armeijan varustuksiin lisää ja lyödään rintoihin, että me puolustamme itse itseämme yksin. Mutta vaikka meidän puolustusmäärärahat kymmenkertaistettaisiin, emme pysty pysäyttämään Venäjän sotavoimia.

Yhtä väärin on myös ajatus, että jos emme häiritse Itä-Naapuria, sillä ei ole mitään syytä miehittää Suomea. Voi pyhä yksinkertaisuus! Konfliktin alkaessa Venäjä työntäisi heti rintaman niin kauas kuin mahdollista Pietarista, ts miehittäisi Suomen ja Ahvenanmaan. Ei tarvii olla ruudinkeksijä ymmärtääkseen, että Ahvenanmaalta tai Tukholmasta Pietariin ammuttu ohjus on paljon helpompi tuhota ilmassa, kuin Lappeenrannasta Pietariin ammuttu ohjus.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Suomen ja Venäjän kahdenkeskisten suhteiden hoidossa .....siinä on jatkettu pitkää itänaapuriystävällistä perinnettä, jonka tunnetuin edustaja oli pitkäaikainen presidenttimme Urho Kekkonen".

Kekkosen aikana Itäsuhteita ei hoidettu "Jumalan ja keisarin armosta" (niinkin ennen sanottiin), vaan Venäjän diktaattorin armosta. Ja jopa Kekkkonen itse pelkäsi tämän armon loppuvan kesken aina kun Neuvostoliitto miehitti lähinaapureitaan. Kun NL ajoi tankkinsa Prahaan elokuussa 1968, Kekkosen sanottiin valvoneen linnassa yksin ja tuijottaneen Etelä-Sataman pimeyteen. Suomeksi sanottuna Kekkonen pelkäsi ryssiä.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

Ja kannatus korkea-arvoisimpien upseereiden (everstit ja kenraalit) keskuudessa on kaikkein suurinta. Siis niiden, jotka parhaiten ymmärtävät, mitä liittolaisten avun puuttuminen kriisitilanteessa merkitsee.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Halla-ahosta ja Terhosta ei voi puhua kuin pienen ääriporukan presidenttiehdokkaina. Sen sijaan Kokoomuksen länsimieliset - heitä on paljon - voisivat haastaa "presidentin miehenä" tunnetun puheenjohtaja Orpon linjan ja nimetä Kokoomukselle oman ehdokkaan Kokoomuksen puoluekokouksessa.

Tällainen ehdokas voisi olla Alexander Stubb, Jyrki Katainen tai vaikka mainitsemasi Carl Haglund. Tai Naton kannattajien ehdokas voisi kopioida Niinistön taktiikan ja perustaa Naton kannattajille oman valitsijayhdistyksen presidentinvaaleja varten. Näin varmaan tehtäisiinkin, jollei vaalien taustalla kummittelisi ns. "yleiset syyt."

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olisi erittäin yllättävää, jos kokoomuksessa joku alkaisi pelata avoimesti presidentti Niinistöä vastaan. En siihen usko. Sen sijaan esimerkiksi perussuomalainen ehdokas voisi tuoda Nato-jäsenyyden keskusteluun, mikä olisi mielestäni vain positiivista vaalien kiinnostavuuden kannalta. Se ei ehkä vaalien ilmeistä lopputulosta miksikään muuttaisi, mutta tulisipahan ainakin kannat paremmin perusteltua.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Terho taisi eilen eduskunnassa Pääministerin ilmoitustilaisuudessa nollata mahdollisuutensa presidenttiehdokkaana. Sen verran Nato-jäsenyys ja EU -jäsenyys ovat sidoksissa toisiinsa. Nato -maa voi olla joku muukin maa kuin EU -maa, mutta että joku EU -maa teksi exitit ja sitten liittyisi Natoon... uskooko kukaan tuota. Varsinkin kun osa ko. puolueen johdosta vannoo edelleen "uskottavaan itsenäiseen puolustukseen" ja siihen että meillä on syvääkin syvempi puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa. Ruotsihan on niin hallituksen kuin oppositon puolelta selkeästi ilmoittanut, että Ruotsi ei solmi sotilasliittoa Suomen kanssa.

Mutta en ole missään kuullut, että TP Niinistö olisi asettanut EU:n yhteistä puolustusta vaihtoehdoksi Nato -jäsenyydelle.

Suomi on sotilaallisesti valmis milloin tahansa lyhyelläkin varoitusajalla liittymään Natoon. Suomen Nato -jäsenyyshän on enää sisäpoliittinen asia ( kansa ja poliittiset puolueet ) ja ulkopoliittinen asia ( Venäjä ).

Itse näkisin, että TP Niinistöllä on Nato -kortti hihassaan. Kyse onkin siitä milloin hän sitä käyttää vai käyttääkö ollenkaan. Turhaan sitä ei kannattane käyttää, koska sen käyttäminen, varsinkin väärällä hetkellä, aiheuttaa vain turhaa turbulenssia.

Toki TP:n pitää olla satavarma siitä, että jos Nato -jäsenyyttä lähdetään hakemaan, niin asian pitää olla selvä niin kotirintamalla kuin Naton puolella ettei pudota välitilaan. Jos sinne pudotaan, niin "piru meidät nokkii" ja sen tietää kuka se "piru" on.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Minusta isänmaan asiaa tunnetulla tavalla tukeneen Jyrki Kataisen nostaminen kokoomuksen omaksi ehdokkaaksi olisi monella tavalla passeli juttu.
Sauli Niinistöä kammoavat natottajat pääsisivät samalla kertaa äänestämään mahdollisissa maakuntavaaleissa eikä meillä muilla ei olisi huolta ehdokkaan valituksi tulosta?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ei ole ainakaan Nato-jäsenyyden kannattajana profiloitunut.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #29

Soini on Naton suhteen "kaapissa". Hän on erittäin Nato -myönteinen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #30

Uskottavuus ei kasva kaapissa...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Vaikka heitin bloggauksessani Carl Haglundin ja Stefan Wallinin nimet esiin, on RKP:n todennäköinen presidenttiehdokas europarlamentaarikko Nils Torvalds. Hänen Nato-kantansa ei ole tietääkseni yhtä selkeän myönteinen kuin mainitulla kahdella, mutta ei se kielteiseltäkään vaikuta.

Tässä pari vuotta vanhassa jutussa Torvalds arvelee muun muassa, että Suomi voi joutua muutamaan linjaansa, koska Venäjä on käyttäytymisellään aiheuttanut epävarmuutta:

http://www.dw.com/en/finlands-cautious-relationshi...

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Eikös se Torvalds ollut ennen kommunisti, poliittinen tuuliviiri kuten Donnerkin? Tulee mieleen sodanaikaiset neuvostomyönteiset bättre folkit, joista olisi voinut muutaman saattaa muuria vasten kuten oli tapana muissa sotaa käyvissä eurooppalaisissa maissa vähimmistäkin syistä.

ps Luen juuri Kimmo Rentolan kirjaa Stalin ja Suomen kohtalo -39, -44, -48 ja -50. Hellan peitenimi oli NKDV:n papereissa POET, runoilija, niskavuorelaista ironiaa?

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Viittaat blogisti Pesosen blogiin.

Pesosen blogissa on kuitenkin liian paksua subjektiivistä tekstiä:

"Niinistö menee kirkkaasti Tarja Halosesta vasemmalta ohi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Niinistö onkin toteuttanut pitkälti tuota Nato-kielteistä ja -vastaista politiikkaansa presidenttikaudellaan, ja antanut myös Venäjälle vahvan roolin Suomen asemamäärittelyssä Naton suhteen. "

Kun olen tuota kommentoinut, mutta hän on joka kerta poistanut kommenttini blogistaan.

Kirjoitin aamulla blogin tämän päivän eduskuntakeskusteluun liittyen

http://sjphki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237677-ulko...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olet oikeassa, että tuo mainitsemasi on aikamoinen kärjistys. Presidentti Halosen ja presidentti Niinistön vertaaminen tuolla tavalla on käytännössä mahdotonta, koska he ovat joutuneet tekemään päätöksiään aivan erilaisissa olosuhteissa.

Niinistön kaudelle ovat lyöneet leimansa Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainassa. Niiden kanssa on ollut pakko elää ja hakea tässä tilanteessa ratkaisuja, jotka ovat Suomen kannalta parhaita. Niinistö on valinnut hyvin sovittelevan tien, mitä vaikuttaa oikein viisaalta. Mutta ehkä myös Naton jäsenenä Suomi voisi tehdä vastaavanlaista sovittelevaa politiikkaa sillä lisäyksellä, että oma turvallisuutemme nojaisi Naton 5. artiklaan. Näinhän toimivat esimerkiksi Saksa ja Ranska.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Vain kokoomus ja RKP ovat tehneet puoluekokouksissaan myönteiset
Nato -jäsenyys -päätökset. Mutta noiden puolueiden parlamentaarinen
voima ei riitä Nato -jäsenyyteen.

--
A Stubb muuten piti äsken kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron eduskunnassa pääministerin ilmoitukseen liittyen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #10

Puolueista nämä kaksi ovat tosiaan Nato-myönteisimmät, mutta mahdollisista presidenttiehdokkaista perussuomalaisilta saattaa tulla Nato-myönteisin ehdokas. Jos Terho tulee valituksi pj:ksi, se on ilmeisesti hän. Halla-ahon voittaessa ehdokasta ei tiedetä.

Sampo Terho: Nato toisi uskottavuutta Suomelle http://yle.fi/uutiset/3-7226116

Halla-aho: Olen kannattanut 20 vuotta Suomen Nato-jäsenyyttä https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/halla-aho-19199

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #12

Eilisillä puheillaan Terho vahvisti, että hän olisi presidentinvaalissa Paavo Väyrysen kaltainen vastarannan kiiski. Hänen varaansa Nato-jäsenyyden kannattajat eivät voi rakentaa.

http://yle.fi/uutiset/3-9642458

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Tarvittaisiin Paavo Väyrynen mukaan ,jotta syntyisi kunnon keskustelu.
Niinistökin saisi arvoisensa vastapelurin olipa kyse sitten Natosta tai Venäjä-suhteista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Itse en kaipaa Paavo Väyrystä näihin vaalikeskusteluihin. Hänen kirjoituksensa ovat toki edelleen usein kiinnostavia, vaikka minun mielestäni enemmän peräpeiliin kuin eteenpäin katsovia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Presidentinvaalien kiinnostavuuden lisääminen ei ole tarpeeksi merkittävä syy tehdä vaaleista kansanäänestystä Natoon liittymisestä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei näistä vaaleista sellaista ole tulossa, vaikka ehdolla olisi joku avoimesti Nato-jäsenyyttä kannattava. Mutta kun valitaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajaa seuraavaksi kuudeksi vuodeksi, keskustelu Natosta eri näkökulmin olisi mielestäni kiinnostavaa.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"keskustelu Natosta eri näkökulmin olisi mielestäni kiinnostavaa"

Keskustelu NATOsta ei ole pelkästään kiinostavaa, vaan se on EDHDOTTOMASTI käytävä.
Tämä on niin suuri ja tärkeä asia, että on selvitettävä perinjuurin äänestäjille mistä on kyse ja mitä eri vaihtoehdot tuovat tullessaan. Ja sittenkun äänestäjät ovat sanansa sanoneet, niin sitten pulinat pois.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistön spagaatissa on myös jotain huvittavaa ja säälittävää samaan aikaan: Vanhan miehen ei kannattaisi leikkiä voimisteluliikkeillä, joihin kyvyt ja venyvyys eivät riitä. Kun venyttää liikaa, jostain rapsahtaa nuorellakin kaverilla.

Hän tietää että kukaan ei auta Suomea mahdollisessa kriisissä mutta ei osaa ratkaista ongelmaa. Luulisi olevan myös selvää, että Suomen ulkoturvallisuuden peruspilareihin ei voi kuulua Venäjä, joka on pikemminkin ongelma. Peruspilareihin harvoin laitetaan riskirakennetta missään kohteessa, miksi siis ulkoturvallisuudessa?

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Totta kai olisi hyvä, että haastetaan. Haastajien reaalisiin mahdollisuuksiin en usko. En näe esitetyissä vaihtoehdoissa kuin sisäpoliittisia näpertelijöitä pienellä kielilisällä. Mitä tulee Natoon, emme tiedä lainkaan kaikkea, vaikka äreimmät luulevat tietävänsä. Eivät kuitenkaan tiedä luulevansa.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Trumpin ollessa nyt ”puikoissa” rapakon takana, ei ole syytä hötkyillä Nato-asian kanssa. Siellä arvostetaan ja ymmärretään suomalaisia ainakin puolustushallinnon osalta. Tästä osoituksena oli Jussi Niinistön taannoinen vierailu Yhdysvalloissa. Hänet otettiin puolustusministeri, kenraali James Mattisin toimesta vastaan sotilaallisin kunnianosoituksin. Olen ymmärtänyt, että kenraali Mattis on suuri Suomen ystävä.
Mattisin ollessa Saksassa presidentti Niinistö piti esitelmän Talvisodasta eräässä tilaisuudessa. Se oli mitä ilmeisemmin tarkoitettu juuri hänelle.

Suomen suhdetta Natoon voi verrata mutterin kiertämisellä ruuviin. Ruuvin kierre on yhteensopiva mutterin kanssa ja kiertäminen käy tarpeen vaatiessa nopeasti. Uskon, että ”jakoavain” löytyy käteen silloin hyvinkin nopeasti.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

"Olen ymmärtänyt, että kenraali Mattis on suuri Suomen ystävä."

Jos Trumpin sekalaisesta ja omituisesta hallintoseurakunnasta pitää löytää edes yksi valopilkku, positiivinen poikkeus, se on ilman muuta puolustusministeri Mattis. Hän todellakin vaikuttaa järkimieheltä.
Hämäräksi on kuitenkin jäänyt, minkä verran Trump kuuntelee Mattisin mielipiteitä vai kuunteleeko lainkaan. Ja jos nyt sattuisikin kuuntelemaan, ymmärtääkö kuulemansa. Ja jos vielä sattuisi ymmärtämään kuulemansa, noudattaako pätevän puolustusekspertin neuvoja, vai jyrääkö itseriittoisen narsistin oma ego kaikkien asiantuntijoiden yli. Sellaiselta on Trumpin kauden alku ikävä kyllä näyttänyt.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Väyrynen ainut spagaatin haastaja ?
Ilja Janitskin,,anyone ?
Erkki Tuomioja ?

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Janitskin pidätettäisiin heti saapuessaan Suomeen. Tutkintavankilasta on hioukan hankalaa kampanjoida presidentiksi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Asenteessa Natoon on keskustan vanhaa suomettunutta hapatusta, jota Vanhanen vieläkin viljelee ja kun Manukaan ei Natoon otollisella hetkellä tarttunut niin Halosen tehtäväksi jäi vain muokata mielipiteitä vastahankaan.

Ainakin sukupolven, jos ei kaksi täytyy vaihtua ennen kuin kyselyjen tulos muuttuu joten Markku, unohda koko juttu.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Erittäin hienosti kiteytetty 3 riviin.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kyllä voi ja heittämällä! Tosin suomalaisen latistuksen huomioiden asia ei ole niinkään kiinni itsestäni - siis se pääseekö (koko kansan) Nato-mies Hirvimäki samaan studioon Sauli Niinistön kanssa vai ei?

Nato-mies Hirvimäki eräässä toisessa studiossa siitä itsestään. Katso alkaen kohdasta 32:00

http://www.permanto.fi/web/alfatv/player/vod?asset...

Jottain tarttis tehrä - mutta kenen!?

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Aivan, RKP:n ehdokas voisi olla meidän Nato-kannattajien kohde, joiden ääni ei taivu millään perussuomalaisten puoleen. Haglund olisi hyvä, Wallin ehkä.
Torvalds lienee ollut SKP:n jäsen, joten sinnekään ei ääni taivu....

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"... joku puolue ja sen ehdokas voisi saada pelitilaa heittäytymällä avoimesti Suomen Nato-jäsenyyden kannattajaksi. Tällainen pelipaikka olisi tarjolla etenkin perussuomalaisille ja RKP:lle, joiden vaikuttajahahmoista löytyy avoimia Naton kannattajia."

Ei näillä pikkupuolueilla ole tässä mitään merkitystä. Kun Sauli Niinistö asettui ehdolle - tai sitten kun valitsijayhdistys on saatu kasaan - Niinistöstä tulee presidentti.

Ja hän on siihen tehtävään paras mahdollinen. Erityisesti näissä epävarmoissa oloissa, sillä hänellä on toimivat suhteet joka suuntaan. Presidenttiharjoittelijaa ei tässä tilanteessa kaivata.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Se valitsijayhdistys on koossa heti kun kannattajakortteja on saatavissa.

Yli 40 000 ilmoittautui vuorokaudessa Sauli Niinistön kansanliikkeeseen

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/niinisto%20il...

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Eli asia näyttää melko selvältä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Niinistö on spagaatissa, koska SDP ja Kepu estävät liittoutumisen. Hän on erittäin hankalassa raossa, jossa Venäjä uhkaa ja painostaa ja toisaalta kotimaan poliitikot ihan itse pistävät Suomen mottiin.

Kuten Himanen kirjoitti aiemmin viikolla, Natosta pitäisi pystyä edes keskustelemaan. Mutta emme pysty.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Nuo kulissien takaiset esteet olisivat koko asian ymmärtämiselle kaikkein keskeisimmät.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Niinpä. Itse olen jo muutaman vuoden ollut siinä uskossa, että Venäjä kulissien takana uhkailee valtiojohtoamme aivan brutaalisti.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #38

Ovatko SDP ja Kepu tässä osaltaan uhkailijoiden työkaluina? Eipä olisi ensimmäinen kerta kun niissä Moskovan kortilla taktikoidaan irtopisteiden keräilemiseksi, ja miksipä eivät hybridisodan osaajat myös käyttäisi shakkilaudallaan hyväkseen niin hyödyllisiä idiootteja kuin suoranaisia quislingejakaan.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #40

Tuota voidaan vain arvailla.

Jos katsoo Nato-vastaisten poliitikkojen argumentointia, niin niistä paljastuu useampi mielestäni virheellinen tulkinta:

- Suomi pystyy liittoutumattomana pysyttelemään Itämeren alueen konfliktissa sen ulkopuolella. Natossa Suomi joutuu väkisin mukaan
- Venäjä ei hyökkää Suomeen, mikäli Suomi ei itse tai aluettaan muille antamalla muodosta uhkaa Venäjälle
- Nato-jäsenyyden hakeminen aiheuttaisi Venäjälle uhan
- Nato-jäsenyyden pelote ei estä Venäjää hyökkäämästä, koska Nato ei puolustaisi Suomea, mikäli Venäjä hyökkäisi

Edellä mainitut perustelut eivät siis kestä tarkastelua.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Suomen uudistetun valtiosäännön mukaisessa suorassa kansanvaalissa presidentinvaalien ehdokkaaksi voi päätyä vain kahdella tavalla: eduskuntapuolueen tai valitsijayhdistyksen asettamana.

Uuden valtiosäännön mukainen ensimmäinen presidentinvaali käytiin 1994. Vaalien ensimmäisellä kierroksella oli yksitoista ehdokasta: 7 eduskuntapuolueiden ja 4 valitsijayhdistysten asettamaa ehdokasta.

Sauli Niinistön valitsijayhdistys ei ole niin ainutlaatuinen, paitsi istuvalle presidentille, kuin mediassa uskotellaan.

Toimittaja Olli Ainolan "Niinistön spagaatinhallinta" on pelotteen ja sopimisen välissä tasapainoilua. Niinistö haluaisi Natoon, mutta se ei ole Suomen etu. Hän haluaisi sopimusta Venäjän kanssa, sillä se olisi Suomen etu, mutta ei Naton.

Luulenpa, että Niinistön arvio on oikea: spagaatissa voi olla hyvinkin vielä kuusi vuotta.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

"Luulenpa, että Niinistön arvio on oikea: spagaatissa voi olla hyvinkin vielä kuusi vuotta."

Ehkä voi.
Luulenpa kuitenkin, että sen jälkeen sieltä olisi turha enää yrittää seisaalleen, vaikka tarve ja hätä olisi kuinka suuri.

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Mulla ei tule tästä kirjoituksesta muuta mieleen, kun uutiset taitaa rupee olemaan vähissä, niin jos edes keskustelua saatas aikaseksi mistä lehdistö voi kirjoittaa.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Toimessa olevalla Presidentillä lienee sen verran muilta salattua tiedustelutietoa, ettei hänen lausuntojansa voida mutu-lähtökohdista haastaa...
Siis olen sitä mieltä, että presidentti on koko kansaa varten luotu instituutio, puoluesidonnaisuuksista vapaa, niin so what? NATO ei ehkä olekaan tulevaisuuden ratkaisu vaan Euroopan yhteinen "Eurofighter"-ohjelma.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Joku voisi haastaa Niinistön spagaatin"

No jospa minä vaikka sitten haastaisin...

12 kohdan vaaliohjelma

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mihin perustuu, että Niinistö on Nato-kriittinen?

Presidentin viran saamiseksi Nato-jäsenyyden vastustaminen on pieni hinta. Niinistö ei ottanut ennen presidenttikautta selvää kantaa Naton suhteen. Piti molempia vaihtoehtoja auki.

Nyt on "laskenut", että vahvempi kannatus tulee, kun vastustaa Nato-jäsenyyttä. Jos tilanne olisi toisin päin, kannattaisi sitä. Kukapa ei näin toimisi jos olisi mahdollisuus päästä presidentiksi?

Tiukemmallekin Naton-jäsenyyden kannattajalle tulisi kova paikka jos olisi korkea virka tiedossa ja hyvät tulot.

Kun on asiassa kansan mielipide jakautunut, pitää taiteilla jotta löytää näkemyksen jolla saa eniten kannatusta. Mäin demokratiassa mennään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Epäilen että Niinistö kannattaisi Nato-jäsenyyttä, jos sillä saisi riittävästi ääniä.

Juha Hämäläinen

Pahoittelen etten jaksanut lukea, kuin otsikon, mutta se lienee "se nakki", jonka uskon ratkeavan, kun haastaja saapuu alttarille!

Muumilaakson syvistä onkaloista saapuu tuoreeksi pakkeloitu muumimamma, joka haastaa spagaattitaiteilija pahviSalen!

Naiset äänestävät naisia ja muumilaakso palaa turvalliseen (EU-direktiivien mukaiseen) koko maailmaa syleilevään ja ymmärtävään solidaarisuuteen!

Piikki auki ja kippis!

Käyttäjän HelenaReponen kuva
Helena Reponen

Höpölöpö, kannattaa päivittää miehiset mielipiteensä tälle vuosikymmenelle. Naiset äänestävät henkilöä, jonka maailmankuva vastaa omia mielipiteitä ja jonka ajattelukyky ja johtamistaidot vakuuttavat. Toisille se merkitsee maailmaa syleilevää solidaarisuutta, toisille kansan yhdistäjää, kolmansille ulko-
ja turvallisuuspolitiikan taitajaa. Jotkut saattavat äänestää pahvia tai pakkelia, ihan kuten miehetkin.

Juha Hämäläinen

"jonka maailmankuva vastaa omia mielipiteitä ja jonka ajattelukyky ja johtamistaidot vakuuttava"

Niinpä!

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogissa on mielenkiintoista pohdiskelua.

Maailmantilanne saattaa olla muuttumassa aivan käsittämättömällä tavalla. Miljardööriyksinvaltiaat ovat kähminneet käsiinsä kaiken vallan sekä Moskovassa että Washintonissa:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/237707...

EU:n on ryhdyttävä puolustamaan demokraattisia valtioitaan ökymafiamaita vastaan. Joku on sitä mieltä, että voisimme liittoutua Kiinan kanssa. Mutta väittävät, että Kiinan kansankongressissa istuu enemmän miljardöörejä kuin minkään demokratian parlamentissa...

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Jos Sauli Niinistö ei olisi lähtenyt vaalitaistoon mukaan, mitenkähän Jan Vapaavuori olisi Kokoomuksen ehdokkaana ja Suomen Nato-jäsenyyden kannattajana pärjännyt?

Uskallan arvioida, että olisi voittanut ainakin ensimmäisen kierroksen. Olisi todennäköisesti lyönyt toisella kierroksella myös Haaviston tai Heinäluoman, Vanhasesta puhumattakaan.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Jan Vapaavuori lienee ollut "kasvamassa korkoa" Euroopan keskuspankissa sekä tulee "kasvamaan korkoa" Helsingin pormestarina. Vapaavuori on varteenotettava mahdollinen ehdokas tulevia vaaleja seuraavissa vaaleissa.

Vapaavuorella on vahvaa näkemystä ja kokemusta sisä- ja talouspolitiikasta , mutta hän tarvitsee vielä näkemyksien laajentamista ulko-. turvallisuus- ja puolustuspolitiikan suunnalla. Tämä vaikutelma minulle on tullut luettuani hänen kirjansa: Puolihuolimaton Suomi, Otava Keuruu 2016.

Pieni musta piste omasta mielestäni hänellä on toiminnastaan kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana jalkaväkimiinojen kieltolain äänestyksen yhteydessä. Ehkä siinä oli Jan Vapaavuoren takana vielä suuremmat voimat. Lopputulos asiassa ei ollut mielestäni oikea.

Asian äänestyskäyttäytymistä voi tarkastella oheisesta linkistä, jossa silloinen ps kansanedustaja ja nykyinen puolustusministeri on koonnut taulukkoon sen, mitä kukin oli äänestänyt sekä ketkä olivat syystä tai toisesta poissa äänestyksestä:

http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8953...

Blogin yhteydessä voi lukea myös silloisia kommenttejani ( En ole katkera, mutta... )

Vapaavuori on joka tapauksessa tolkun mies, joskin tällä hetkellä hänen ajatusmaailma on painottunut vielä ehkä enemmän pks:n metropolialueelle kuin koko Suomeen. Toki tulee ottaa huomioon hänen hieno junailunsa mm. Turun telakan ja sen sekä telakan alihankkijoiden työpaikkojen pelastamisessa.

Vapaavuoren Nato -kannoista löysin nopealla etsimisellä seuraavaa, Hesarin jutusta 19.4.2014 :

"Nato-jäsenyyttä aiemmin kannattanut Vapaavuori on ainakin tämän vastauksen miettinyt valmiiksi: "Juuri tässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Suomen ei pidä tehdä mitään. On ihan selvää, että tämän tyyppisiä ratkaisuja tehdään hyvän sään aikana." "

Lähde: http://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000002725205.html

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kansankerrosten JULISTUS presidentinvaaleja 2018 koskien: Hallitsijanvakuutus ei saa enää koskaan olla edes rivienvävit ketunhäntä kainalossa luettuna tällaiseen viittaava sitten, kun on vietetty ikinuoren sydänkäpysemme Suomineidon 100-vuotisen itsenäisyyden juhla:

"Jumalan Armosta, Kejsari ja Itsewaldias yli koko Ryssänmaan etc. etc. etc.
Suuri Ruhtinas Suomen maasa etc. etc..." - Borgåsa sinä 15/27 päiwänä Maalis-Kuusa 1809 - ks. tarkemmin http://www.histdoc.net/historia/alex1.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset