Markku Huusko

Nainen joka ei ole vielä sanonut ei

  • Kansanedustaja Tuula Haatainen.
    Kansanedustaja Tuula Haatainen.
  • Kansanedustaja Sirpa Paatero.
    Kansanedustaja Sirpa Paatero.

Tämäkin päivä piti nähdä, kun vasemmistodemari Erkki Tuomioja kannattaa porvarillista Sauli Niinistöä. Ja oikeistodemari Liisa Jaakonsaari vihreiden Pekka Haavistoa, jos omaa presidenttiehdokasta ei löydy.

Näin pohti minulle yksi demari eduskunnan käytävillä tällä viikolla.

Puheenjohtaja Antti Rinteen ja häntä ehdokkaan etsinnässä auttavan puoluesihteerin Antton Rönnholmin tuska vain kasvaa. Pitäisi löytää henkilö, joka uhrautuu tilanteessa, jossa Sauli Niinistön uudelleenvalinta näyttää äärimmäisen todennäköiseltä.

Katseet ovat tiettävästi varsin tiukasti eduskuntaryhmässä, jota Rinne apureineen seuloo läpi.

SDP:n eduskuntaryhmän ulko- ja turvallisuuspolitiikan tunnetuimmat osaajat ovat tunnetusti kieltäytyneet, mutta sieltä löytyvät muun muassa syksyllä 2011 Paavo Lipposelle esivaalin hävinneet Tuula Haatainen ja Ilkka Kantola.

Ministerinäkin vuosia toiminut Haatainen on ollut asiassa jopa näinä puolueen noloina päivinä aktiivinen. Hän kehotti toissa päivänä STT:n mukaan puoluejohtoa (lue: Rinnettä) ”ottamaan keskustelu haltuunsa ja selkiyttämään asiaa”. Kirsikaksi kakun päälle hän painotti sitä, että puolueella pitää olla oma ehdokas, eikä hän ainakaan suoraan kieltäytynyt itse ehdokkuudesta.

Haatainen pärjäsi kevään kuntavaaleissa pormestariehdokkaana hyvin ollen paras demari Helsingissä. Tasa-arvoasioissa kunnostautunut poliitikko kuuluu myös entisen presidentin Tarja Halosen lähipiiriin, mikä ei ole huono meriitti SDP:ssä. Hän ylsi eilen myös Eero Heinäluoman ”shortlistille”.

Nainen sen ehdokkaan pitäisi olla, painotti eilen kansanedustaja Maria Guzenina demareiden omassa Demokraatissa. Hänen mukaansa Sauli Niinistölle pitäisi olla vaaleissa ”vastavoima, joka puhuu sosialidemokratiaa”.

Omalta osaltaan hän ”aika vaikeana näen, että pystyisi irtautumaan kaikista kuntatöistä ja eduskuntatöistä”. Eli puhetta on, mutta ei haluja uhrautua. Eikä oikein substanssiosaamistakaan presidentille kuuluvista ulko- ja turvallisuuspoliittisista asioista.

Vahvempaa harrastusta noihin asioihin demareissa olisi kieltäytyneen kärkikaartiin takana Sirpa Paaterolla ja Satu Taavitsaisella, jotka ovat eduskunnan puolustusvaliokunnan jäseniä. Paatero on entinen ministeri, joka on puolueessaan yhä hyvin näkyvällä paikalla puoluevaltuuston puheenjohtajana.

Jonkun heistä – tai sitten jonkun muun – on karkotettava verkkokalvoiltaan vuonna 2012 flopanneen Paavo Lipposen pettyneet kasvot surkean alle 7 prosentin äänisaalin jälkeen.

Ehdokkaan olisi lisäksi kyettävä innostamaan puoluekoneisto tekemään innostuneesti vaalityötä tilanteessa, jossa vastassa on ylivoimainen ennakkosuosikki, joka voi tulla valituksi jopa ensimmäisellä kierroksella.

Pitäisikö puoluejohtajan luvata uhrautujalle ministerin salkku, kun vuoden 2019 vaalien jälkeen sellaista herkkua voi olla SDP:llekin luvassa?

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Vaikuttaa siltä että maakuntavaalit eivät ehdi tammikuulle, joten mikä estäisi Rinnettä asettumasta ehdolle.

Jos vaalit halutaan pitää, syyskuun alusta pitäisi väli­ai­kais­hal­linnon aloittaa, maakun­tau­u­dis­tuksen projek­ti­joh­taja Jukka Alasentie totesi Kuntalehdelle.

http://www.suomenmaa.fi/uutiset/kommentti-maakunta...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tällä hetkellä lienee kuitenkin todennäköisempää, että maakuntavaalit pidetään presidentinvaalien kanssa samaan aikaan alkuvuodesta 2018. Siihen voi Antti Rinne vedota jatkossakin, kuten hän on tähän mennessä tehnyt: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/222449-nyt-kielta...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ehtisi hyvin katsoa ainakin miten tässä käy, Rinnehän mainitsi että ehdokkaan valinta siirtyy elokuulle:

Hänen (Lindtmanin) mukaansa juhannuksen jälkeen odotettavissa oleva perustuslakivaliokunnan lausunto ratkaisee käytännössä sekä sote-uudistuksen kohtalon että maakuntavaalien ajankohdan.

Ts. toimitetaanko maakuntavaalit tammikuussa vai ei, presidentinvaalissa ehdokashakemukset jätettävä viimeistään 12.12.2017 ennen klo 16.

http://www.talouselama.fi/uutiset/ministerion-vaal...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #4

Voisi kyllä ehtiä, mutta näkemykseni on, että hän karttaa tuota ehdokkuutta kuin ruttoa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Kertomansa syy kuitenkin taitaa poistua, sote-lait tuskin ovat läpihuutojuttu.

LAIN­SÄÄ­DÄN­TÖ­JOH­TAJA Tuula Kuloveden mukaan vielä on epäselvää, valmistuuko jatko­kä­sit­telyn kannalta keskeinen perus­tus­la­ki­va­li­o­kunnan lausunto ennen heinäkuun alussa alkavaa istuntotaukoa.
Sote-valiokunnat ovat valmis­tau­tu­neet kuitenkin työs­ken­te­le­mään kesällä.

http://www.suomenmaa.fi/uutiset/soten-taysistuntok...

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Itse uskoisin Rinteen eniten pelkäävän sitä, että tekee "lipposet" ja maine kärsii siitä ihan liiaksi. Hyvä huomio on sekin muillakin ehdokkailla, joilla ei etukäteen katsoen ole ehdokkuudesta muuta hyötyä, kuin vain liikaakin haittaa jatkossa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #4

Ylen haastattelussa puoluesihteeri sanoi nyt, että tavoitteena on saada selkoa juhannuksen mennessä. Saa nähdä onnistuuko se.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #11

Onnistunee, jos SDP saa hajanaiset rivinsä koottua niin, että aikoo lähteä tosissaan noihin vaaleihin.

Eero Heinäluoma kuvasi asian näin vetäytyessään: "Sosialidemokraattien sukset presidenttiasiassa sojottavat kovin moniin eri suuntiin. Koen, etteivät minun voimani riitä tämän porukan tuomiseen samalle ladulle. Tämä ei siis tunnu minun kupilliselta teetä".

http://www.talouselama.fi/uutiset/heinaluoma-ei-ai...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Reiluja vaaleja ei saada aikaan, jos johtavat toimittajat hyppäävät Sauli Niinistön "bandwagoniin." Ilta-Sanomien Timo Haapala puhuu jo "häviäjistä," vaikka vaalikampanjat eivät ole vielä alkaneetkaan: "Niinistön ylivoima musertaa kaikki."

Haapala sai viikko sitten lehteensä laajan erikoishaastattelun presidentiltä yhdessä Ulla Appelsinin kanssa. Haapala taisi toimia "presidentin miehenä" jo vuosi sitten, kun Alexander Stubb savustettiin virastaan.

Kilpailevan Iltalehden kirjoittelusta presidentti äskettäin ärähti julkisuudessa.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005240776.html

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jouni, olen myös sitä mieltä, että kunnon vaalit ja tasapuolisuuteen tähtäävä raportointi ovat demokratian ydintä. Vaikka Sauli Niinistö näyttää tällä hetkellä äärimmäisen todennäköiseltä valinnalta, voivat tilanteet vielä muuttua ennen kuin ollaan kevättalvessa 2018.

Pätkä Demokraatista: "Heinäluoma muistutti, että presidentti Tarja Halonenkin oli ennen vuoden 2006 presidentinvaaleja 70 prosentin kannatuslukemissa, mutta kisasta tuli lopulta tiukka."

https://demokraatti.fi/heinaluoma-nosti-peter-nyma...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Se... se on niin väärin, eikä tämä ole demokratiaa kun Niinistö on haastajiaan niin paljon etevämpi... "Reiluja vaaleja ei saada aikaan."

Tasapäistäminen. Sehän on sitä oikeaa ajan demokratiaa. Ei saa olla muita parempi. Pää poikki päätä pidemmiltä. Neuvostoliitossa leikattiin korkeamman talon harjaa matalammaksi, että katto o!i samalla tasolla kuin naapurillaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sauli Niinistö on etevä tasavallan presidentti, siitä aika harva on eri mieltä. Siitä huolimatta demokratia kaipaa kunnon vaaleja ja etenkin tunnetiloja nostattavat presidentinvaalit ovat usein lisänneet kansalaisten haluja osallistua keskusteluun isoista kysymyksistä, erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä arvoista. Se on aika paljon ehdokkaista ja maailmantilanteesta kiinni, minkälaiset vaalit tulee.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #13

"Sauli Niinistö on etevä tasavallan presidentti, siitä aika harva on eri mieltä."

Juuri tuollaisilla väittämillä luodaan henkilökulttia. Mitä tuo lause tarkoittaa. Kuulisin mielelläni päätoimittajan selityksen sille, mistä hän on tullut tuohon tulokseen. Vastaukseksi ei kelpaa ulkopolitiikka, koska sitä presidentti ei yksin hoida.

Ihan yhtä hyvin minä voin kirjoittaa: Markku Huusko olisi etevä presidentti. Ja varmaan olisi, koska kuka tahansa normaalikäytöksinen osaa hoitaa ne pönötystehtävät, joita nykyisen presidentin tehtävät sisältää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Suomalaiset olivat tsaarin uskollisimpia alamaisia. Tsaarin etevämmyys oli jumalallista johdatusta, joten häntä vastaan ei sopinut pullikoida. Kun Kansan Tahto julkaisi vuonna 1906 pilapiirroksen tsaarista, päätoimittaja joutui kuukausiksi ohranan pahnoille.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #14

Eihän tässä pullikointia kukaan estä. Pistäkää Niinistölle kampoihin. Ei siinä mitään.

Kysymys on tästä "reiluudesta". Lähtökohtaisesti nämä ajatukset ettei saa olla muita parempi ja saada siitä etua, ovat kuin ummehtuneita tuulahduksia Neuvostoliitosta.

Jos joku ei ole reilua, täytyy olla joku epäreilukin. Koska tasa-arvo, niin syyllinen onkin Niinistö. Sen sijaan että itse tekisi asiat paremmin, syyllinen onkin asiat paremmin tehnyt vastapuoli! Sosiaalidemokraateilla itsellään on peiliin katsomisen paikka.

Tämä tapa arvottaa elämää sisältää lähtökohdan, että jokaiselle haastajalle pitäisi olla yhtä hyvät mahdollisuudet päästä valituksi, vaikka kykyjä ei olisikaan.

Pitääkö vaalijärjestelmää kenties muuttaa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #14

"... suomalaisten pysyttyä Puolan kapinan aikana lojaaleina hallitsijaansa kohtaan hän (Nikolai I) oli sanonut Suomen olevan hänen valtakuntansa ainoa provinssi, joka ei ollut aiheuttanut hänelle 'minuutinkaan huolta tai tyytymättömyyttä'." -Wikipedia

Jo parisataa vuotta sitten meillä ymmärrettiin idea, jonka mukaan Suomen on syytä pyrkiä yhdistämään omat etunsa Venäjän etuihin. Geografialle emme voi mitään!

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Miten demareilla toi ei ole herrahissin paikka? Jos on palkkiona joku korkea demarivirka niin luulisi tunkua ehdokkaaksi olevan.

Ahtisaari tuli Suomeen valtiosihteeriksi ennen valintaansa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jorma, uskon että joku SDP:n eduskuntaryhmästä tuohon ehdokastäkyyn tarttuu. Tulee valtavasti näkyvyyttä ennen seuraavia eduskuntavaaleja ja voi vaikka ministerin salkku napsahtaa palkkioksi uhrautumisesta demariaatteen eteen. Voittona voisivat pitää jo sitä, että Paavo Lipposen vuonna 2012 rämpimä 6,7 prosentin kannatus ylittyisi.

Presidentinvaalit 2012: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentinva...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Tähän minäkin uskon. Oikeasti presidenttiehdokkaan paikka on kova juttu kelle tahansa puolueessa. Nyt on joku muu puolueessa oleva sisäinen selittävä tekijä, kun halukkaat istuvat poteroissaan, eivätkä uskalla lähteä liikkeelle.

Onkohan Heinäluomalle tarjolla joku muu hyvä virka jo muutenkin, kun ei lähtenyt ehdokkaaksi?

Käyttäjän amgs kuva

Onhan myös Maarit Feldt-Ranta ja Sanna Marin. Tietävästi Miapetra Kumpula-Natri ei ole vielä sanonut kyllä tai ei. Minusta on mielenkiintoista, että SDP:n presidenttiehdokas herättää mielenkiintoa. Jos tilanne olisi toinen, se kertoisi ettei puolueella ole paljoakaan painoarvoa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Miapetra Kumpula-Natri on sanonut selvän ein: https://www.ilkka.fi/uutiset/maakunta/kumpula-natr...

Maarit Feldt-Ranta voisi toki tulla kysymykseen. Hän on ollut pohjoismaisissa tehtävissään aktiivinen Ruotsiin päin ja perännyt ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua vaaleihin. Eikä hänkään ole sanonut ei.

Feldt-Rannan näkemyksiä: https://demokraatti.fi/feldt-ranta-kannattaa-sdpn-...

Sanna Marinilla ei ole ollut suurempaa näkyvyyttä ulpo- ja turpokysymyksissä, mutta hän on puolueen nouseva nimi, eikä niin ollen mahdoton hänkään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tampereella muutkin kuin demarit ajavat Marinia ministeriksi. Presidenttiehdokkuus voi hyvin olla tulevaisuuden asia, mutta tulee nyt liian aikaisin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #34

Vai tulisiko liian aikaisin, häneltä ei vielä odotettaisi liikoja ja hyvää harjoitustahan se olisi, sekä osoitus rohkeudesta kun kukaan muu ei ole vielä ilmoittautunut. Aamulehdessäkin kysellään

Hämmentävä hiljaisuus: Missä olet, Sanna Marin?

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/missa-olet-sanna-...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Niin no, pelkkä ehdokkuus olisi tietysti vaarattomampaa kuin valtiovarainministeriys, joka tuli Jutalle liian aikaisin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #39

Ihan kohtuullisesti se lähti sujumaan, arvelin että oli ollut Sailaksen opissa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Presidentin toimivalta lienee pääsääntöisesti johtaa ulkopolitiikkaa yhdessä hallituksen ja eduskunnan kanssa. Muuhun politiikkaan puuttuminen on presidentiltä jonkinlaista arvovallalla vaikuttamista eikä kuulune hänen toimivaltaansa. Siksipä tulevien presidenttivaalien ehdokkaiden käymä "vaalitaisto" pitäisi käydä ennen kaikkea ulkopoliittisilla teemoilla.
Istuva presidentti tuntuu olevan ylivoimainen kannatukseltaan. Joten luultavaa on, että muut ehdokkaat sanansäilällä käymässään "taistossa" saattavat helposti käyttää tilaisuutta hyväkseen ja käydä mittelöä muiden maan sisäisten päivänpoliittisten aiheiden ympärillä.
Pitäisiköhän?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässä on yksi mielenkiintoinen näkemys Demokraatti-lehden päätoimittajalta Mikko Salmelta aiheeseen liittyen:

"Yksi indikaattori miettimisestä on se, kun ei vastaa puhelimeen. Sanna Marinia ja Maarit Feldt-Rantaa on nyt tosi vaikea saada kiinni. Yleensä he ovat saatavissa kiinni", Salmi vihjailee Ylellä.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/222625-sdpn-presi...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Takavuosina, kun Niinistöstä julkaistiin vielä kriittisiä kirjoituksia, puhuttiin paljon siitä, että Niinistö tykkäsi johtajana ja esimiehenä itkettää naisia. Tämä on varmasti ehdokkuuttaan harkitsevien demarinaisten tiedossa.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/119344-itketti-na...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Sauli Niinistö on hoitanut tehtäväänsä erinomaisesti ja kasvanut kaiken aikaa valtiomiesmittoihin. Toivottavasti hän jatkaa myös seuraavat kuusi vuotta, mikäli terveyttä riittää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Eihän Niinistö huonosti ole hommaansa hoitanut, mutta jos presidenttiehdokkaaksi saataisiin Karhulan Kaljulaid, Sirpa Paatero...

Mikä siinä onkin, että uudempaa poliittista kansanperinnettä edustava sanonta "demareilla on parhaimmannäköiset muijat" tuntuu jatkuvasti saavan uutta todistusaineistoa?

http://sirpapaatero.net/wp-content/uploads/sites/7...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Loppujen lopuksi Niinistö ei aiheuta porua missään muussa porukassa kuin demareissa. Ei se varmaan ole Niinistön vika, että kansa haluaa hänen jatkavan.

Se on ihan sama mistä demarit kaivavat sen 3% uhrautujan esille, mitään merkitystä sillä ei ole kokonaisuuden kanssa.

Aino seikka on se, että saa vähän tv-aikaa ja horista hetken niistä tavotteista, mitä demareilla on. Pikku mainosaika on ihan kiva, muuten ehdokkuus on merkityksetön.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Melkein yhtä kova kannatus kuin Putinilla ja Assadilla!," kommentoi äsken Facebookissa Rauno Rade Varis.

Ensimmäisen arvion siitä, että "Niinistö hiljentää Suomen," kuulin sisäpiiriläiseltä viime syksynä. Nyt tämä alkaa mennä naurettavuuksiin. SDP:n presidenttiehdokasta haukutaan "häviäjäksi" ja "3% uhrautujaksi" ennen kuin hän on edes ilmoittautunut kisaan!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Juttelin tänään Tuula Haataisen kanssa ja hän vahvisti minulle, että ei ole sanomassa tällä hetkellä sen enempää eitä kuin kyllääkään mahdolliselle presidenttiehdokkuudelle.

Tietämäni mukaan puolueessa on keskusteltu hänen lisäkseen eräistä muistakin potentiaalisista nimistä, joita tässäkin blogikeskustelussa on tuotu esiin.

Olisin voinut tuohon avaukseenkin nostaa jo Maarit Feldt-Rannan ja Sanna Marinin, jotka ovat myös varteenotettavia ehdokaskandidaatteja. Feldt-Ranta on profiloitunut Haataisen tavoin keskustelemaan puolueen omasta ehdokkaasta: https://demokraatti.fi/feldt-ranta-kannattaa-sdpn-...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aamupuuron keittelemisen joutui oman kertomansa mukaan ex-presidenttiehdokas Paavo Lipponen ( sd.) uhraamaan vaalityönsä vuoksi vuoden 2012 vaalien alla.

Suorana aasinsiltana voidaankin kysyä, olisiko joku lukuisista tunnetuista ja suosituista naispuolisista tv-kokeista SDP:n jäsen ?

P.S. Aikanaan tasavallan presidentiksi vuonna 1994 yltänyttä Martti Ahtisaarta ( sd.) saattoi joku häntä vaaleissa äänestänyt ensi näkemällä luulla suurkeittiön kokiksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä SDP:n pitää asettaa oma presidenttiehdokas. Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero olisivat hyviä ehdokkaita. Maarit Feldt-Ranta myös käy, mutta Sanna Marinin aika ei ole vielä.

Tässä tilanteessa naisehdokas pesee kyllä kaikki miehet, jotka tulisivat kuuloon. Sekin käy, Että SDP asettuu Merja Kyllösen tukijaksi. Niinistöä äänestäkööt ne, jotka ovat hänen tykästyneet.

Ei Niinistö juurikaan virheitä ole tehnyt, mutta ei myöskään mitään sellaista, mikä oikeuttaa hänet määrittämään ehdokkaaksi asettamismenettelyn. Juuri tuollaista pyrkyryyttä ja määräilyhalua pitäisi välttää.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Vuoden 2024 valeissa Tytti Tuppurainen saattaa olla jo varteenotettava tekijä. Tuppuraisella on ainakin hieman laajempi näkökulma asioihin kuin vain sisäpoliittinen kähinöinti.

Mutta sitten vielä:

"... mutta ei myöskään mitään sellaista, mikä oikeuttaa hänet määrittämään ehdokkaaksi asettamismenettelyn. Juuri tuollaista pyrkyryyttä ja määräilyhalua pitäisi välttää."

Nyt Viljo Heinonen voisit avata hieman tuota yllä olevaa. Onko TP Niinistö tehnyt jotakin, joka loukkaa esimerkiksi tasavallan presidentin valintaa koskevaa kohtaa perustuslaissa ? Viittaan omaan kommmenttiini, kohta 46. , Lipposen virnuiluun Kekkosen ajasta ja sittä Lipposen ja kumppaneiden unohtamasta poikkeuslaista vuodelta 1973.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siis pitäisi löytää "nainen joka ei osaa sanoa Ei".
Siinäpä tehtävä.
En tiedä, minkälainen presidentti tulisi ihmisestä, jota pitää ison puolueen kissojen ja koirien kanssa + median avustuksella etsiä ja kaivaa?
Tuskin kummoinenkaan.
Mikseivät ilmoittaudu? KUn eivät ilmoittaudu, niin kaipa se on uskottava, että eivät halua tai eivät koe itseään tähän kohtaan soveliaiksi ehdokkaiksi.
Sitten taas toisaalla:
Kun joku on irtautunut jo (presidentiksi tultuaan) omasta vanhasta puolueestaan, eikä halua "lämmittää" puolue-suhdetta väkinäisesti ja vastoin yleistä tahtoaan, niin sitten moititaankin "pyrkyriksi ja määräilynhaluiseksi". Ja vielä pahemmin: tyypiksi, joka haluaa "oikeuttaa" itsensä "määrittämään ehdokkaaksi asettamismenettelyn".
No,
sanoisin, että ehdokkaaksiasettamismenettelyn kauneus tai kauheus on ehkä katsojan silmässä.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Iltalehden Juha Keskinen: "Liisa Jaakonsaarella on vääriä mielipiteitä. Ja juuri ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Liisa Jaakonsaari on Nato-jäsenyyden kannattaja. Se ei ole nykyisin demareissa sallittua. Jaakonsaari on ilmeisesti itsekin ymmärtänyt asemansa eikä ole lähtenyt presidenttiehdokkuutta tavoittelemaan."

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706072200191...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Iltalehden Olli Ainolan apokalyptinen analyysi kannattaa lukea kokonaan: "Pienellä ranneliikkeellä Halla-aho voisi olla provosoitavissa jättämään hallitus, ja siinä se. Toimivaa uutta ministeristöä ei löydy. Ei, vaikka presidentti Sauli Niinistö kuinka patistelisi pelätessään uudelleenvalintansa muussa tapauksessa vaarantuvan."

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706062200189...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Näkemyksessä on se humoristinen oletus, että nykyinen ministeristö olisi toimiva :)

Mikään ei toimi ennen uusia vaaleja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tuo Tuomiojan pohdinta Niinistön taakse asettumisesta on linjassa hänen suhtautumisestaan presidentti-instituutioon Tuomioja on aina pitänyt koko instituutiota täysin turhana ja turhahan se nykyisillä valtaoikeuksilla onkin, eduskunta voisi valita presidenti. SDP tulee asettamaan oman ehdokkaan, kuka se sitten onkin sen aika näyttää, naista veikkaan ja veikkaan myös että kaksi kierrosta tullaan vaaleissa käymään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Minusta on tärkeää, että demarit saavat oman ehdokkaan. Silloin Niinistö ei voita vaaleja ensimmäisellä kierroksella.

Ehdolle voisi asettua selkeästi Nato-myönteinen ehdokas. Sellainen ehdokas voisi tuoda keskusteluun väriä. Jopa nykyiset ummehtuneen suomettuneet ehdokkaamme, presidentti Niinistö mukaanlukien, joutuisivat pohtimaan mitä tarkoittaa itsenäinen puolustus ja kuinka pitkälle sen avulla voitaisi päästä, jos oikeasti puolustusta tarvittaisiin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minustakin avoimesti Suomen Nato-jäsenyyttä kannattava ehdokas olisi mukava lisä näissä vaaleissa. Siellä olisi poliittista pelitilaa, jonka joku voisi hyödyntää ja riippuen ehdokkaasta keskustelut voisivat saada vähän uutta ulottuvuutta. Jos Sampo Terho tulee valituksi perussuomalaisten johtoon ja presidenttiehdokkaaksi, hänellä olisi Nato-myönteisenä henkilönä mahdollisuutensa, mutta Sipilän hallituksen ministerinä hänkin todennäköisesti olisi aika pliisu.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kun eilen julkaistiin ensimmäiset EU:n yhteisen puolustuksen alustavat vaihtoehtoiset linjaukset, niin saa siinä Terho pelata melkoista peliä, että hän saisi kansalaiset uskomaan omaan: EU Fixit - Nato Finter kuvioon. Mitenkähän hän luulee sen junailevansa ja kuka siihen oikeasti uskoisi ?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mitä tarkkaan sanoen TP Niinistö on sanonut Natosta sekä EU:n puolustuksesta ja mitä ei ?

Kannatta muistaa, että ennen kuin kortit katsotaan, pitää olla hyvät kortit kädessä. Tyhmä se on joka ei varmista selustaansa.

Mitäs mieltä valtaosa edukunnan kansanedustajista ja hallituksesta on Nato -asiassa. Näillähän on nimittäin nykyjään valta, joka tässäkin keskustelussa on usein tullut esiin. Nytkö pitäisi vallattoman presidentin ottaa yksin koko vastuu Nato-asiassa ? Eihän Sauli Niinistö ihan niin tyhmä ole, että siihen ansaan menisi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Täällä on keskustelussa noussut esiin myös Sanna Marinin nimi. Voima-lehden tämän päivän Marin-haastattelu saattaa olla suuntaa-antava hänen osaltaan.

Haluatko presidentiksi?

”Voi herraisä!”, Marin parahtaa ja väittää nykyisessä politikoimisessaan olevan tarpeeksi vastuuta, vaikka jatkaakin: ”Varmasti pyrin vastuullisiin tehtäviin. Mutta presidentti-instituutio on aikansa elänyt.”

http://voima.fi/artikkeli/2017/demokratian-pokerin...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Kaikki kivet on kohta käännetty, pitäisikö yrittää hakea myös miestä, joka ei osaa sanoa ei.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi ei ole käytettävissä SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Puolueen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari nosti Näkkäläjärven nimen esiin Helsingin Sanomissa.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706072200191637...

Timo Heikkila

Otsikosta päättelin, että Tarja Halonen..

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kun meillä päivitellään amerikkalaisten presidentin vaalien loanheitto, niin yritettän sitä meilläkin:

"– Minun ensimmäinen reaktioni oli, että tämä on kuin (Urho) Kekkosen aikaan vuonna 1978, Lipponen heitti saaden valtaosin ikääntyneemmistä demarijohtajista ja puolueaktiiveistä koostuneen yleisön hörähtelemään."

Lähde: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005234667.html

Jännää vaan, että Lipponen ja nämä muut demariveteraanit eivät muista vuotta 1973:

"Ajatuksen poikkeuslaista esitti ensimmäisenä julkisesti Paasion hallituksen oikeusministeri Pekka Paavola Pohjois-Hämeen sosialidemokraattien piirikokouksessa Tampereella 16. huhtikuuta 1972 pitämässään poliittisessa tilannekatsauksessa. Kokouksessa oli läsnä myös ulkoministeri ja SDP:n puoluesihteeri Kalevi Sorsa, joka ilmoitti heti yhtyvänsä Paavolan kantaan.[4]"

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_presidentin_v...

No tokihan jokainen yrittää tavallaan.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Suomen poliittinen kulttuuri on täysin pölkkypäistä. Meillä järjestetään neljän vuoden välein eduskuntavaaleja, jotka ovat itse asiassa "pääministerivaaleja". Pääministeri valitaan suurimmasta puolueesta, vaikka suurimmatkin puolueet saavat meillä vain noin 20 prosenttia eli runsaan viidenneksen äänistä.

Kun sitten "pääministeripuolue" ryhtyy muodostamaan hallitusta, päädytään sellaisiin idioottimaisiin hallituskoostumuksiin kuin Kataisen "sekametelisoppahallitus" ja tämä Sipilän "perusporvarihallitus".

Vaaleihin pitäisi tällaisessa sirpalepuoluemaassa mennä puolueblokkeina, joista suosituin sitten muodostaa hallitukssen.

Presidentinvaaleihinkin pitäisi mennä puolueblokkeina. On järjetöntä, että Vasemmistoliitto on jo valinnut oman presidenttiehdokkaan, jolla ei ole mitään mahdollisuutta päästä toiselle kierrokselle. Vasemmistoblokin eli demarien, vasurien ja vihreiden kannattaisi mennä vaalihin yhdellä ehdokkaalla. Muuten uhkaa käydä niin, että kukaan kolmesta ehdokkaasta ei selviä toiselle kierrokselle.

Demarien kannattaisi lähteä kannattamaan Haavistoa. On muistettava, että Haavisto taisteli vuoden 2012 vaaleissa varsinkin Helsingissä tasapäisesti Niinistön kanssa: Kaartinkaupunki meni Niinistölle, Ullanlinna Niinistölle, Katajanokka Haavistolle, Kruununhaka Haavistolle, Eira Niinistölle ja Punavuori Haavistolle. Näin jakaantuivat Suomen kuusi kalleinta kaupunginosaa, jos asiaa mitataan vapaarahoitteisten asuntojen neliöhinnoilla. Helsingin itäisissä kaupunginosissa Haavisto löi selvästi Niinistön. Sen sijaan Kehä ykkösen ulkopuolella ja varsinkin Pohjanmaalla Haavisto jäi Niinistön jalkoihin.

Mistä demarit löytäisivät yhtä vetovoimaisen ehdokkaan kuin Pekka Haavisto? Mieleen tulee todellinen vasemmistopoliitikko Sanna Marin Tampereelta. Maarit Feldt-Ranta olisi myös mahdollinen. Hän varmaan tuntee myös Ruotsin blokkivaalikulttuurin, joka olisi korkea aika rantauttaa Suomeen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset