Markku Huusko

Mies Touko Aallon taustalla

  • Kansanedustaja Soininvaara ja nouseva poliitikko Aalto helmikuussa 2015 eduskunnassa Soininvaaran kirjanjulkistustilaisuudessa.
    Kansanedustaja Soininvaara ja nouseva poliitikko Aalto helmikuussa 2015 eduskunnassa Soininvaaran kirjanjulkistustilaisuudessa.

Vihreät nimittivät viikonloppuna Touko Aallon puheenjohtajaksi jäsenäänestyksen pohjalta. Mitä tämä suurelle yleisölle melko tuntematon mies ajaa ja mitä hän tuo tullessaan suomalaiseen politiikkaan?

Yritän vähän maalata kuvaa vihreiden uudesta johtajasta ja puolueen tulevaisuudesta sen pohjalta, mitä olen kuullut ja lukenut sekä joskus Aallon kanssa keskustellutkin.

Monella tavalla Aalto on ensinnäkin perusarvoiltaan perinteinen vihreä. Hän on liberaali henkilö, joka on kannattanut vahvasti homo- ja lesbopareille samoja avioliitto- ja adoptio-oikeuksia kuin heteropareille.

Lisäydinvoimaa Aalto vastustaa, mutta monen puoluetoverinsa tapaan ei kirkasotsaisen kiihkeästi. Hän ei ole esimerkiksi ryhtynyt puheenjohtajakisassa vahvoilla olleen Emma Karin tapaiseen manööveriin Fennovoiman voimalahankkeen horjuttamiseksi. Ei tosin ole ollut jyväskyläläisenä vastaavaa paikkaakaan.

Aalto kannattaa vasemmistohenkisesti lisäverotusta mieluummin kuin julkisten menojen karsintaa eikä hyväksy suuria tuloeroja. Yksityisiä sote-palveluja hän ei hevillä nostaisi julkisten rinnalle, valinnanvapauteen hän suhtautuu nihkeästi.

Aallon talouspoliittista osaamista on kehunut varsinkin puolueen merkittävä vaikuttaja Osmo Soininvaara. Entinen puheenjohtaja ja ministeri toivoi Aaltoa tästä syystä puheenjohtajaksi ja toive siis toteutui.

Aallosta löytyy myös ripaus ajattelua, joka lähentää häntä hieman esimerkiksi perussuomalaisiin, keskustalaisiin ja kokoomuslaisiin varsinkin kehäkolmosen ulkopuolella.

Aalto on pakkoruotsin vastustaja aika perussuomalaisin argumentein. Hän vastasi Helsingin Sanomien vaalikoneessa keväällä 2015 olevansa samaa mieltä siitä, että ruotsin pakollisesta opiskelusta tulisi luopua.

”On erittäin tärkeää vaalia kahden virallisen kielen rikkautta, mutta kysymys kuuluukin, miten se parhaiten tehdään? Pakollinen ruotsin kielen opiskelu estää valitsemasta muita tarpeellisia kieliä, koska oppijan resurssit ovat rajalliset”, hän muun muassa perusteli.

Aallossa on myös keskustalaista siltarumpumiestä sikäli, että hän kannattaa koko Suomen pitämistä asuttuna vaikka verovaroin, eikä hän kuntien määrääkään ole innokkaasti vähentämässä.

Kokoomuslaisuutta löytyy vähän alkoholin saatavuuden parantamispuolelta ja siitä, että hän ei olisi kiristämässä hyvätuloisten palkkaverotusta.

Touko Aalto lähtee johtamaan vihreitä herkullisessa tilanteessa. Puolue ampaisi merkittäväksi tekijäksi monessa yllättävässäkin kunnassa kevään kuntavaaleissa. Maakuntajytky nähtiin monessa muussakin kunnassa kuin Jyväskylässä, vaikka Helsinki, Tampere ja Turku jäivät valtaamatta.

Vihreät on noussut viimeisen vuoden aikana gallupeissa kuin perussuomalaiset 2010-2011. Puolue on noussut noin 15 prosentin porukkaan ja hätyyttelee kyselyissä jo oppositiopuolueiden ykkösasemaa, kun SDP:ssä meno takkuaa.

Vihreät on myllyttänyt hallitusta etenkin koulutusasioilla, mutta Aallon myötä nähdään painottumista entistä enemmän myös talous- ja sote-kysymyksiin näillä näkymin aika vasemmistolaisessa hengessä.

Kokoomus on saanut Ville Niinistön tähän asti johtamien vihreiden hyökkäyksestä osansa, koska sen kannattajissa on juuri koulutettuja vihreisiin periaatteessa suopeasti suhtautuvia äänestäjiä. Jos vihreiden lento jatkuu, voi myös SDP olla menettäjä, koska talouden suhteen samaa ajattelua on paljon ja gallupsuosikin kelkkaan on kiva hypätä.

Voisiko Touko Aalto nousta jopa hallituksen muodostajaksi vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen? Siihen kai harva sentään uskoo.

Tosin täytyy muistaa, että lähellä se oli pienpuolueesta yhdeksi suurista rakentaneella Timo Soinillakin keväällä 2011. Kaksi vuotta ennen vaaleja puhuminen eduskunnan suurimman puolueen paikasta olisi perussuomalaisten kohdalla tuolloin johtanut lähinnä pilkantekoon. Kesällä 2011 se oli eduskuntavaalijytkyn jälkeen gallupeissa totta.

Aalto itse ei kuitenkaan suurimman puolueen asemasta haaveile. Sellaiset 25 kansanedustajaa nykyisen 15 sijaan olisi kuulemma hyvä tavoite.

Kuulostaa ikuiselta pieneltä tai keskisuurelta eduskuntapuolueelta. Ehkä sillä pari-kolme ministerin salkkua saisi jonkun suuren muodostamassa hallituksessa.

Astetta kunnianhimoisempaakin puhetta on vihreistä kuultu.

”Touko Aalto pärjää paneeleissa, joissa testataan tulevia pääministerikandidaatteja ja joissa on hyvä ymmärtää taloutta”, hänen taustapirunsa Osmo Soininvaara sanoi viime kuussa Vihreässä langassa.

Kaksi vuotta on pitkä aika. Siinä ajassa tapahtuu paljon, ja on vielä presidentinvaalitkin. Pekka Haaviston kampanja voi tuoda Touko Aallon vihreille vetoapua, mutta saattaisihan se epäonnistuessaan kääntää nousun laskuksikin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ehkä Touko kertoo Twitterissä jotain miesmäistä. https://twitter.com/toukoaalto

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Vaivautuisiko päätoimittaja perustelemaan, miksi seuraava Aallon argumentti pakkoruotsin poistamiseksi on perussuomalainen?

”On erittäin tärkeää vaalia kahden virallisen kielen rikkautta, mutta kysymys kuuluukin, miten se parhaiten tehdään? Pakollinen ruotsin kielen opiskelu estää valitsemasta muita tarpeellisia kieliä, koska oppijan resurssit ovat rajalliset”

Koska kaikilla muilla kuin perussuomalaisilla on rajattomat resurssit?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Perussuomalaisuutta ei esimerkissä edusta koska-lause, vaan mutta-lause.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tämänkaltaisia perusteluita olen varsinkin perussuomalaisten suusta kuullut tässä ruotsin kieli -kysymyksessä. En ota tässä kantaa siihen, onko perustelu hyvä vai huono.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jep, onhan se toki turvallisempaa vain keskittyä leimaamaan argumentit "persuargumenteiksi", sen sijaan että joutuisi punnitsemaan itse perusteluita.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #7

Tarkastelen asioita journalistisesti, ulkopuolisena. Toki välillä otan näin toimittajana kantaa asioihin. Esimerkiksi ruotsin kieli -pakosta olen kirjoittanut joskus näin:

"Tosiasiassa ankarin ruotsipakko poistui jo siinä vaiheessa viitisen vuotta sitten, kun sen kirjoittaminen muuttui vapaaehtoiseksi. Yksi kolmesta suomenkielisestä ylioppilaskokelaasta jätti ruotsin viime vuonna kirjoittamatta. Yläasteen oppilas ja lukiolainen saa suhtautua ruotsiin näin ollen halutessaan melko tavalla kevyesti, aivan kuten vaikka terveystietoon, joka sekin tiettävästi yhä on lukuaine. Jos pakollista ruotsin opiskelua pitää supistaa, sen voisi aloittaa yliopistoista ja muista korkeakouluista. Tuon ikäiset ihmiset ovat jo ainakin riittävän fiksuja arvioimaan, tarvitsevatko jonkin kielen osaamista tulevassa ammatissaan enemmän vai vähemmän".

http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/42952...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aalto esitti verotusoikeutta maakunnille. Niin, vastahan meitä verottavat valtio, kunnat, kirkko ja Yle.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Touko aalto on suunnilleen ainoana poliittisena päätöksentekijänä yrittänyt täällä avata näitä sekavia sote-suunnitelmia, joista ei yleisesti ottaen saa yrittämälläkään mitään selvää.

On vaikea sanoa, olisiko maakuntien verotusoikeus, jota Aalto kannattaa, hyvä vai huono juttu: Jostakin kelvottomasta maakunnasta ei ehkä päästä eroon, jos maakuntaäijät voivat aina vaan nostaa maakuntaveroa. Toisaalta voi olla päinvastoin niin, että äänestäjät kyllästyy korkeisiin maakuntaveroihin ja äänestää koko **** maakunnan nurin. Aalto arviokoon ja argumentoikoon.

Jyväskyläläisen fiksun maskuliinisen tyypin nousu Vihreiden puheenjohtajaksi ja sitä kautta ministeriksi seuraavassa hallituksessa on historiallisesti merkillepantavaa. Taustalla on Vihreiden tragedia eli professori Jukka Kanervan yllättävä kuolema. Jos Jukka Kanerva ei olisi kuollut polkupyöräonnettomuudessa, moni asia Vihreissä ja ehkä myös Suomen politiikassa olisi mennyt toisin. Jukka Kanervan kanssa saattoi – esimerkiksi silloin kun hän 1970-luvulla Kokoomuksen Nuorten Liiton kouluasiansihteerinä oli esimieheni - argumentoida ja keskustella. Vaikka Jukka Kanervaan verrattuna Touko lienee aika tolvana, kuten useimmat muutkin ihmiset, on suotavaa ja uskottavaa, että palauttaa Vihreisiin älyllisen argumentaation perinteen hallitsevien feminististen valtapyrkimysten rinnalle.

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Enpä olisi suurin surminkaan ja viimeksikään kuvitellut kallistavani korvaani yhdellekään vihreitten viestintuojalle. Pääsi kumminkin käymään niin, että tulin sattumalta Touko Aallon yllättämäksi ja nyt silmiäni pyörittelen. Että osaa olla ovela mies, virittää noin vain verkot persujen kalavesille ja iskee suoraan persujen monopoliin pakkoruotsin vastustamisessa noin ovelasti. Sitä skabaa taisin jäädä tyytyväisyydestä hyristen ihmettelemään. Toki tunsin myös keskisuomalaisena keskisuomalaista "me keskisuomalaiset"- aseveljeyttä puheenjohtaja Aallon kanssa. Onnea ja leveitä henkseleitä uudelle puheenjohtajalle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olipa mukava kuulla, että yksi uusi puoluejohtaja on siirtynyt fiksuimpien ajattelijoiden joukoon, joka ymmärtää pakkoruotsin supistavan suomalaisten monikielisyyttä koko kansaa koskevana järjettömänä pakkona. Nythän alan katsella vihreitä hyvin positiiviisin ja jopa kauniiden vaaleanpunaisten silmälasien läpi.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Touko Aallon paljon puhuttu "arvopohja" on kommunismi.

Miksi Päätoimittaja Huusko ei mainitse tästä sanaakaan, kun kyse on kuitenkin henkilöanalyysista?

Jos vastaus on "en tiennyt" se on osoitus heikosta journalismista. Jos vastaus on "tiesin, mutta en kirjoittanut ulos" se on osoitus ...ööööö.... erittäin heikosta journalismista.

What else is new?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minun tietojeni mukaan Aalto harkitsi ensin liittymistä demareihin, mutta valitsi sitten kuitenkin puolueohjelman vuoksi vihreät?

Käyttäjän OlaviSalokangas kuva
Olavi Salokangas

Tuollainen tieto minullakin on.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Et joko tiedä mitä kommunismi on tai katsot maailmaa todella kaukaa oikealta laidalta. Tai sitten et vain tiedä millainen mies Touko on.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Jotain luulen kommunismista tietäväni, kun olen sen morfoosiota aika läheltä - etten sanoisi peräti keskeltä - nyt kohta 30 vuotta seurannut. Jonkun verran lukenutkin olen.

Totta, että en tunne Touko Aaltoa, mutta mitä kirjoitin, on vain se hän on itse julkisesti kirjoittanut.

En myöskään ole väittänyt, ettei mieli miehellä olisi voinut muuttua, mutta se, että Huusko jättää asian mainitsematta on joko tarkoituksellista tai tietämättömyyttä. Ei hyvä kumpikaan.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #22

Toki 19 vuotiaana nuorukaisena. Yllättävän harvalla jää päälle alle 20-vuotiaana ollut maailmankuva. Toukolla ei näytä jääneen, kuinkas sinulla?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #24

Oliko sinulla jotain viisasta sanottavaa? Ymmärrätkö ylipäänsä lukemaasi?

Jos ei ole, niin lopetetaan tähän. En tunne sinua, vaikutat naiivin itsevarmalta, mutta elämä opettaa vielä sinuakin. Tai sitten ei. Tähän astisen kommunikaation perusteella olen kyllä taipuvainen uskomaan jälkimmäiseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

19-vuotias Touko Aalto on todellakin arvostanut kommunismia, eli siinä mielessä kommentti ei ole 100-prosenttisesti pielessä:

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/touko%20aalto...

"Hän sanoo olevansa nykyisin sosiaaliliberaali markkinatalouden kannattaja", Verkkouutiset raportoi.

Tiettyä vasemmistolaista klangia talousajattelussa tuntuisi olevan, mutta se on miljoona mailia kommunismista.

Itse pidän hyvin luonnollisena, että parikymppisenä näkemyksillä pyritään monissa tapauksissa myös ärsyttämään. Vrt. 1960-luvun lopun radikaalit ja heidän nykyiset tekemisensä.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Ai miten niin "sataprosenttisesti pielessä". LOL Huusko.

Kaveri on parikymppisenä siirtynyt Vasemmistoliitosta kommunisteihin, mutta tämä ei ole mainitsemisen arvoista? Kertonut löytäneensä sieltä poliittisen kotinsa. Hän on nyt 33 v eli ei tästä nyt niin pitkä aika ole.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo Vastaus kommenttiin #20

Ja kymmenen vuotta sitä aikaisemmin leikkinyt pikkuautoilla, mitä tästä voimme päätellä? Aivan liian lapsellinen tyyppi!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #21
Pertti Sainio Vastaus kommenttiin #20

Siis sinun mukaasi Aalto on parikymppisenä (2002-2004?) "siirtynyt" kommunisteihin. Heitäs nyt tarkempaa faktaa. Siis silloin joko julkisesti kannattanut Kommunistista työväenpuoluetta tai Suomen KommunististaPuoluetta.Tai suorastaan siis liittynyt eli siirtynyt jompaan kumpaan puolueeseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Touko Aallon myötä vihreät tulevat saamaan jonkin verran lisää varttuneempia kannattajia, mutta huomattavasti vähemmän nuoria kuin populisti Ville Niinistön aikana.

Nettotulos kannatusluvuissa tulee olemaan reilusti negatiivinen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Voi se mennä noin, mutta voi mennä toisinnii. Seuraava gallup on kiinnostava sekä perussuomalaisten, sinisen tulevaisuuden että vihreiden osalta.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikös sinisen menneisyyden kannatus näy lähinnä värähtelynä muut ryhmässä?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Minne Pekka ennustaa nuorten poliittisen kannatuksen jatkossa suuntautuvan? Vasureihin, Kokoomusnuoriin vai Keskustanuoriin. Demareita ei ehkä kannata mainita.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Vasureihin ja perussuomalaisiin ja tietysti myös vihreisiin.

P.S. Sinisen tulevaisuuden ei kannata perustaa nuorisojärjestöä.

Käyttäjän JussiTanhuanp kuva
Jussi Tanhuanpää

Todellakin tulee olemaan mielenkiintoista nähdä säilyykö Ville Niinistön populistinen linja ja voimakkaan populistiset sosiaalisen median ulostulot Aallon aikana. Aikalailla kannatusaallon aallonharjalle Aalto nyt pääsi.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Suomikaan ei ollut kommunistinen maa Toukon ollessa 19v. Joten nuori Toukokin uskoi teoria pohjalta kommunismiin. Maailma on muuttunut paljon niistä ajoista. Käytäntö on osoittanut miten se on toiminut eri yhteiskunnissa.
Aika paljon muunneltuna Marxin ja Engelsin filosofioista. Varmasti tänään Touko ei allekirjoita sitä kommunismin käytäntöä mitä on harjoitettu.
Tänä päivänä kyse on siitä miten Touko Aalto toimii vihreitä johtaessaan. Ja sen pohjalta on häntä ja tekemisiään arvioitava. Niin puolueessaan kuin täällä äänestäjäkunnassakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset