Markku Huusko

Timo Soinin siniverinen tulevaisuus

  • Sininen tulevaisuus kerää kaduilla nimiä, mutta mitä tekee jatkossa Timo Soini? Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Sininen tulevaisuus kerää kaduilla nimiä, mutta mitä tekee jatkossa Timo Soini? Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa

Sininen tulevaisuus -ryhmä kasaa kaduilla jopa ministerivoimin kannattajakortteja, jotta se onnistuisi saamaan puolueen statuksen. Uuden Suomen toimittaja Ossi Kurki-Suonio kävi katsastamassa operaatiota, ja todettava on, että ei siellä kaduilla mitään villiä kansanliikettä ole havaittavissa.

Se tuli sinisen tulevaisuuden piiristä myös myönnetyksi, että presidentinvaaleissa ryhmä ei ole mukana, koska tarvittavaa 20 000 nimeä ei ole saatavissa, kun 5 000 nimeä puolueen perustamiseksikin vähän yskii.

”Ei pysty kaikkea. Semmoista hurmosta ei saada päälle tässä ajassa”, sinisiä edustava sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila totesi Uudelle Suomelle (Lue Uuden Suomen juttu täältä).

Sininen tulevaisuus on tällä hetkellä paperilla vahva kokoonpano 19 kansanedustajalla ja viidellä ministerillä, mutta siihen se sitten jääkin. Rahavarat ovat kilpailijoihin nähden vähäiset, isähahmo Timo Soinin lähdöllä muille maille spekuloidaan ja ryhmän tulevaisuuden kannalta ratkaisevat eduskuntavaalit ovat enää alle kahden vuoden päässä.

Jokaisen paikka on vaakalaudalla, joka sinisestä tulevaisuudesta haluaa jatkaa kansanedustajana, koska puolueen kannatus on mitätöntä 1,7 prosentin luokkaa. Siksi yksittäiset kansanedustajat joutuvat miettimään ankarasti, miten paikka säilyisi.

Kansanedustaja Ritva Kike Elomaa teki oman ratkaisunsa jo keskikesällä ja loikkasi tuplaloikalla takaisin perussuomalaisiin, joiden riveistä läpimenon mahdollisuudet ovat ehkä kohtuulliset jos hän toiselle jatkokaudelle pyrkii.

Mutta mitä muut jatkohalukkaat kansanedustajat tekevät? Yllättävän pelinavauksen teki eilen puolustusministeri Jussi Niinistö, joka pohdiskeli Iltalehden mukaan Helsingin asema-aukiolla sinisen tulevaisuuden, perussuomalaisten ja keskustan yhdistymistä.

”Syntyisi keskustalainen kansanliike, jossa olisi populistinen virtaus mukana, Uudeltamaalta eduskuntaan valittu Niinistö visioi Iltalehdessä ja arveli tosin, etteivät "yhdistymiset ole realistisia lähitulevaisuudessa".

Samalla asialla vähän epäsuoremmin on ollut myös keskustalainen kansanedustaja Antti Kurvinen Etelä-Pohjanmaalta. Sinipunahallitusta ja city-vihreitä kavahtava Kurvinen kirjoitti Ilkassa heinäkuussa, että ”keskipuolueiden hajaannuksesta näyttävät hyötyvän eniten kokoomus ja vihreät.

Tällaiset pohdiskelut kertovat vaalien pikkuhiljaa lähestyvän, varsinkin niiden kansanedustajien kannalta tärkeimpien, eli kevään 2019 eduskuntavaalien.

Enteilevätkö puheet ehkä sinisen tulevaisuuden ja keskustan vaaliliittoja joissain vaalipiireissä, loikkauksia keskustaan tai jopa sinisten ja keskustan yhdistymistä? Ainakin sinisten kannalta vaaliliitot voisivat olla hyvinkin hyödyllisiä ja keskustankin kannalta ehkä joissain vaalipiireissä.

Loikkaukset ja täysi fuusio voisivat myös tarjota myönteisen lopputuloksen etenkin yksittäisille kansanedustajille, mutta myös koko mahdolliselle maaseutuhenkiselle fuusiopuolueelle. Toki myös loikkaus kokoomukseen, demareihin ja muualle lienee jollain selviytymisvaihtoehtojen joukossa.

Jatketaan jossittelua. Jos Soini lähtee siniveristen seuraksi Lontoon pankkimaailmaan (Lue Iltalehden juttu aiheesta) tai muihin edustaviin rahatöihin ennen vaaleja 2019, on se melkoinen moukari sinistä tulevaisuutta vastaan.

Ja sitä eliitti-inhomoukaria heiluttaisivat koko vasemmisto ja halla-aholainen laitaoikeisto.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ei tarvitse olla kaksisilla ennustajalahjoilla varustettu, kun ennustaa Perussuomalaisten ja Sinisen tulevaisuusuuden tulevaisuutta. Molemmat siirtyvät muistojen joukkoon. Ainakin merkittäviltä päätöksentekopaikoilta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Näinhän tuo taitaa olla ainakin lähitulevaisuudessa. Mielenkiintoista on, miten yksittäiset kansanedustajat toimivat. Alkaako pinna pettää jossain vaiheessa ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja ja laivoja aletaan jättää?

Sinisen tulevaisuuden kansanedustajien asema on jatkossa perussuomalaisia tukalampi, koska alla ei ole puoluekoneistoa eikä vaalirahaa. Halla-aholaisilla perussuomalaisilla taas ei ole asiaa hallitukseen, koska suurilla puolueilla ei ole haluja olla heidän kanssaan yhteistyössä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitä tulee Sinisen-ryhmän kansanedustajiin, niin luulenpa ettei heillä ole tiedostettuna koko loikkaamiseen johtaneen kuvion päämäärä. Jos loikkauksen syy oli selvää eli tuo Soinille kaavailtu - hallitusneuvotteluissa keskustan ja kokoomuksen sovittu - pankkijohtajan virka, niin ihmetellä täytyy porukan, siis ei ministerien, motiiveja. Tähän saakka kun loikkareilla ei ole ollut seuraavissa vaaleissa asiaa eduskuntaan takaisin. Ei edes puoluetta vaihtamalla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #3

Eiköhän persujenkin pitäisi olla tietoisia tuosta sopimuksesta, tai ainakin persut ovat olleet siitä sopimassa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #4

Tiedätkö asiasta faktaa vai ihanko jotain muuta satuilet?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #8

Eikö pesrut olleet mukana hallitusneuvotteluissa?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #17

Niin, mitä sitten? Onko sinulla tietoa että sopivina osapuolina oli suurikin joukko tulevista virkanimityksistä?

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Se, haluavatko muut puolueet olla perussuomalaisten kanssa yhteistyössä, riippuu tietysti puolueen kannatuksesta, niinkuin demokratiassa pitääkin. Perussuomalaisille on kyllä kannatusta, ja sen varmaan voi testata sitten pressanvaaleissa. -Mutta mielenkiintoinen ehdotus näiden kolmen puolueen yhdistymisestä, näen kyllä potentiaalit. Saa nähdä miten onnistuu tämä hypoteesi. Ilman perussuomalaisia tämä ei kyllä onnistuisi, en usko.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Perussuomalaisten presidentinvaaliehdokas Laura Huhtasaari kamppailee uskoakseni samalla viivalla vihreiden Pekka Haaviston, keskustan Matti Vanhasen ja tulevan demariehdokkaan kanssa paikasta Sauli Niinistöä vastaan kakkoskierrokselle. Ykköskierroksen toiseen tilaan riittänee 15 prosentin kannatus tammikuussa 2018.

Perussuomalaisten kannatus vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ei yksin ratkaise puolueen pääsyä hallitukseen. Halukkaita sen kaveriksi ei ole tällä hetkellä jonoksi asti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikki Nieminen valittaa blokissaan, jota ei voi kommentoida ettei pääse eroon perussuomalaisten jäsenyydestä, Soininaikana pääsi kyllä eroon ilman pyytämättä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Soinina ottaisin heti tuon paikan vastaan, pääsisi eroon tästä Suomen politiikasta, kyllä hän jo on oman osansa tehnyt, ja mukavampaa se on tuollaisessa hommassa lähentyä eläkeikää.

Sitä sitten voidaan ihmetellä, että mistä lehdistö saa enää jutun aiheitä, jos Soini ei ole saatavilla, tulee paljon yt-neuvotteluja varmaan :)

Tuon sinisen kannatushan tulee varmaan olemaan jotain 2-4% välillä, tuskinpa siellä mitään suuria luuloja edes olikaan, toimittajilla tuntuu oleva sellaisia.

Tuollainen kannatus juuri aloittavalle puolueelle on aika hyvä, ei kai kukaan mitään ihmeitä odottanut. Kaikki riippuu tietysti siitä, millaisen johajan saavat, ja miten saavat viestiään esiin.

Tuolla kannatuksella voi hyvällä tuurilla saada 2-4 paikkaa, ja jos niin kävisi, niin sehän olisi lottovoitto.

Hallitukseenkin voi mahdollisesti päästä, jos hyvin käy, kun taas persut, vaikka saisisivat kaksinkertaisen kannatuksen eivät hallitukseen pääse.

Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen

Timo Soinin lähtöä suuntaan ja toiseen on povattu usean prosessin viimeiseksi naulaksi arkkuun kohta kymmenen vuotta. Pitkäaikaisena perussuomalaisena ja tuoreena uuvattina näen asian tyystin toisin. Timo Soini on politiikan ammattimies, joka on luotsannut ulkoministeriötä varsin mallikkaasti ja ennakkoluulottomasti, ollen motivoitunut löytämään sen moniin tehtäviin parhaan mahdollisen henkilön, kuten esim. Pekka Haavisto ja Jutta Urpilainen. Hänen päätöksissä ei ole poliittista kotiinpäinvetoa, vaan kykyä katsoa Suomen ja tehtävän tarpeita.
Johtamis- ja verkostointitaidot ovat suuressa arvossa niin yritys- kuin virkamiesorganisaatioissa, ja Timo Soinilla on näyttöä tehtävien asianmukaisesta hoitamisesta niin kotimaassa kuin kansainvälisessä ympäristössä.

Sinisten poliittinen toiminta rakentuu sen porukan ympärille, joita meillä on. Timo Soini on aina ollut isänmaan käytettävissä, kun työ on vaatinut tekijää ja viimeaikaiset ratkaisut lujittavat uskoani siihen, että myös kovuutta Suomen kannalta tärkeisiin päätöksiin on riittävästi. Kenenkään suomalaisen pääseminen huippuvirkaan EU:ssa tai muualla ei ole meiltä pois. Mahdollinen poistuminen politiikan näyttämöltä on ollut pitkään tiedossa, mutta saahan siitä uutisoitua myrskyn vesilasissa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minusta vaikuttaa siltä, että Timo Soini on de facto poistunut Suomen politiikan näyttämöltä. Hän ei ole pannut itseään peliin sinisissä, van on keskittynyt hoitamaan ulkoministerin tehtävää, mikä tietysti on Suomen kannalta hyvä asia.

Ulkoministeriyden jälkeen otaksun Soinin jättävän politiikan kokonaan ainakin väliaikaisesti. Ainahan hän voi sitten tehdä myös paluun. Voi perussuomalaisissakin valta vaihtua toisenlaisiin käsiin jo seuraavassa puoluekokouksessa. Ei siinä eri linjojen ja henkilöiden välisessä kamppailussa ole uskoakseni viimeistä sanaa sanottu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ulkoministeri ei ole vaatinut Thaimaalaisilta marjaturisteilta kutsuviisumia, eikä rajavartiolaitos ole tarkastanut näiden turistien rahavarojen riittävyyttä maassamme oleskelun ajatksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikki, jätä jäsenmaksusi maksamatta, niin pääset eroon Perussuomalaisista, niin ei tarvitse täällä valitta blokissa, jota ei voi edes kommentoida aitoon Soinilaiseen tapaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Mikki, siinä olet oikeassa, että Soini on polittiikan ammattimies. Onko Soinilla ollut muuta ammattia tai virkaa, kuin politikointi verovaroilla ?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Se, mikä näiden kahden puolueen kannatus on seuraavissa eduskuntavaaleissa on aivan arvailujen varassa. Nyt tehdyt gallupit on tehty heti puoluehajaannuksen jälkeen. Niissä ei varmasti kyselyyn osallistuneille ole vielä hahmottunut, mikä on "uusi perussuomalainen" puolue ja mika uusi vaihtoehto.

Vie varmasti vielä jonkun aikaa ennen kuin alkaa selvitä, mihin leiriin kukakin politiikko niin valtakunnan- kuin kunnalllispolitiikassakin kuuluu. Todennäkjöisesti sinisten ja perussuomalaisten kannatus lähenee toisiaan niin, että sinisten kannatus nousee ja perussuomalaisten laskee. Tähän viittaa sekin, että siniset ovat jatkuvasti julkisuudessa ja perussuomalaisia ei ole juurikaan palstoilla näkynyt.

Jos nuo kannatuslukemat oikein todella tasoittuvat, voi alkaa näyttää siltä, ettei kummastakaan puolueesta mene yhtään edustajaa seuraavaan eduskuntaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tähän voi lisätä taannoisen Vistbackan mielenkiintoisen lausunnon joka kai unohtui.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005311421.html

Vistabacka kertookin edelleen uskovansa, että perussuomalaiset ja Uusi vaihtoehto voisivat vielä löytää toisena.

– Olen yrittänyt koko ajan pohtia ja keskustella eri tahojen kanssa, olisiko mahdollista saada aikaan jonkinlaista kompromissia, lihavaa tai laihaa, Vistbacka sanoo.

– Toivon, että nämä tahot löytäisivät jollakin tavalla toisensa ja ryhmittyvät palaisivat yhteen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Raimo Vistbackan toiminta on kiinnostavaa, mutta samassa IS:n jutussa sanotaan myös näin: "Vistbackan työ tahojen yhdistämiseksi alkaa kuitenkin vaikuttaa yhä selkeämmin taistelulta tuulimyllyjä vastaan. Perussuomalaiset ja Uusi vaihtoehto näyttävät nimittäin ajautuneet kesän aikana yhä kauemmas toisistaan, eikä rauhaa ole näkyvissä".

Ehkä se luontevin yhteistyöparivaljakko olisi nyt sininen tulevaisuus ja keskusta, jos joidenkin välillä sellaista syntyy. Perussuomalaiset kun ei kelpaa keskustalle ja ilmeisesti sinisten kanssa haavat eivät arpeudu vielä pitkään aikaan.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Itse en välttyä ajatukselta, että Vistbacka jos joku tietää Soinin todelliset tavoitteet, siirtymisen Lontooseen, jonka jälkeen Sinisten tulevaisuuden näkymät ovat nykyistäkin synkemmät, jonka takia Vistbacka tällaisen lausunnon antoi sekä perussuomalaisissa yhä roikkuu. Voin olla toki väärässä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän miesenergiaa kuva
Mikki Nieminen Vastaus kommenttiin #14

Mielenkiintoinen näkemys tuo Vistbackan puolueessa roikkuminen. Aivan kuin nuoremman polven persut eivät vanhempia arvostaisi lainkaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Mikki Nieminen, miksi sinä kirjoittelet blokeja joita ei voi kommentoida ?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #21

Mikki Nieminen, miksi sinä kirjoittelet blokeja joita ei voi kommentoida ?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #28

Minä kommentoin tuota Mikki Niemisen blogia Vapaavuoron puolella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskoisin uuvatti Timo Soinin pystyvän hoitamaan ne pankkihommat yhdessä 45 muun pankinjohtajan kanssa EBRD:ssä Suomen ulkoministerinäkin.

Ellei Lontoossa aina silloin tällöin olisikaan mitään poliittisia tehtäviä niin ainakin jalkapallopelejä riittää ja siinä sivussa voi käväistä pankissa allekirjoittamassa papereita.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Soini on tunnetusti lontoolaisseura Millwallin kannattaja:)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Unohdetun kansan puolesta...

Suomen siniveriset!

noblesse oblige!

Marko Parkkola

Olisipa media puffannut suomidemokrattien kannatuskorttikeräystä samalla innolla 1,5 vuotta sitten.

Matti Virtanen

Uuvatti on uuvatti vaikka voissa paistais. Ei jatkoon!

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Eikö Soini jo alkukeväästä kertonut, ettei politiikka enää nappaa. Miksi te vielä itkette perään? Ohi on.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuskinpä mitään uutta puoluetta on Suomessa perustettu niin hyvistä lähtöasemista kuin Sinisiä ollaan perustamassa. Iso joukko ministereitä ja kansanedustajia jo ennen puolueen rekisteröitymistä. Jos ei sitten äänestäjien suosiota tule, niin vikaa voi epäillä olevan niin ehdokkaissa kuin politiikassakin.

"Hän ei ole pannut itseään peliin sinisissä, van on keskittynyt hoitamaan ulkoministerin tehtävää, mikä tietysti on Suomen kannalta hyvä asia."
Samaa mieltä, Timo Soini ei todellakaan vaikuta olevan uuden puolueen kärkihahmo. Ulkoministerinä täyttänyt tehtävänsä vähintäänkin kohtuullisesti.

Ei nyt tule mieleen, että kenenkä äänisaalis olisi kasvanut PeSusta loikkaamisen jälkeen, mutta ei niitä kovin tiheässä ole, vaikka loikkaajia onkin ollut, varsinkin kuntatasolla. Niin että hakeutuminen "vanhojen puolueiden" siipien suojiin ei välttämättä ole parempi vaihtoehto kuin jatkaa siniseen tulevaisuuteen asti.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Timo Soini näyttää joutuvan surullisella tavalla edeltäjiensä Veikko Vennamon ja Pekka Vennamon kohtalotoveriksi. Puolue repeää alta ja poliittinen ura päättyy puolueen tuhon myötä mahalaskuun. UV-Siniset seuraa SKYP:n perässä unholaan, "puolueitten" hautausmaalle.

Soini erottuu em. kolmikosta positiivisella tavalla edukseen ja hänelle olisikin suonut kauniimman lähtökuvion poliittiselta näyttämöltä. Ministeripestin jatkuminen Sipilän koalitiossa oman puolueen hajottua alta pois on Soinille melko irvokas jäähyväisrooli politiikan näyttämöllä.

Jos Soinille hyvä hillotolppa vielä jostain järjestyy, niin on hän sen ainakin paremmin ansainnut kuin ex-pääjohtaja Pekka Vennamo ja moni muu.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Metkaa kun persulaiset "opetuslapset" ei vieläkään nähnyt mikä on persut? Piti uskoa ihan -15 ja saada nuo hallitukseen.

3.4.2014
IL
Soini käyttää salaperäisten rikkaiden merentakaisten ystävien kirjoitusapua.

Samat merentakaiset kuiskaajat olivat kirjoitusporukassa, kun Soini osti ilmoituksen Helsingin Sanomien kannesta.

Timo Soinin kuuluisa kirjoitus Wall Street Journalissa ei ole peruspomon omasta kynästä. Hän kertoo laatineensa sen "merentakaisten ystäviensä kanssa". Nämä ystävät myös järjestivät kirjoituksen julkaisemisen.

Soini USA rukousaamiaiselle-13
Soini järjesti täällä 120e rukousaamiaisen .
"Työväenpuoluetta" ja köyhien ystävää nähnytkää koko puolue.
Äänestäjät vain pelinappuloita Soinin omaan Jytkyyn" .

Lehmäkauppaa on tehty hallitusessa .Eikös se PM suosittele edm. virkoihin niin EU kuin muihinkin virkoihin ulkomailla?
Ravimies jolla on pelisilmää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset