Markku Huusko

Niinistö Trumpin vieraaksi tänä erikoisena aikana

  • Presidentti Sauli Niinistö kävi Valkoisessa talossa vieraana keväällä 2016. Kuva EPA / All Over Press
    Presidentti Sauli Niinistö kävi Valkoisessa talossa vieraana keväällä 2016. Kuva EPA / All Over Press

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapaa tämän kuun lopussa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Näin tapahtuu, koska Trump on kutsunut presidenttimme kylään.

Vierailu Valkoisessa talossa ei ole Suomen presidentille jokapäiväistä herkkua. Tällä kertaa työvierailu tapahtuu myös niin, että Niinistö on Yhdysvaltain presidentin ainoa vieras. Edellisellä kerralla hän oli siellä Barack Obaman kutsumana viime vuonna yhdessä pohjoismaisten pääministereiden kanssa.

Trumpin kutsua oli Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan jo odoteltu. Hän pitää tämän päivän vierailu-uutista erinomaisena.

Erinomaista varmaan, mutta elämme länsimaisissa demokratioissa erikoisia aikoja. On kansakuntien kahtiajakautumista, väkivaltaisuuksia ja kansainvälistä terrorismia. Viimeksi tänään olemme kuulleet murheellisia uutisia Espanjan Barcelonassa tehdystä autoiskusta.

Trump on ollut surkean kielenkäyttönsä vuoksi tunnetusti jatkuvissa poliittisissa hankaluuksissa, mutta nyt Yhdysvaltain presidenttiin ovat ottaneet etäisyyttä myös monet merkittävät bisnesjohtajat.

Lisäksi esimerkiksi amerikkalaiskenraalien joukossa on ilmennyt tarvetta tuomita rasismi juuri tällä viikolla.

Taustalla on se, että Trump on Virginian Charlottesvillen tapauksen yhteydessä puhunut läpiä päähänsä molemmista osapuolista, vaikka yleinen näkemys on se, että syylliset väkivaltaisuuksiin löytyvät rasistisesta äärioikeistosta.

Trump joutui tällä viikolla lopettamaan kaksi talousfoorumiaan, kun muun muassa lääkejätti Merckin ja it-jätti Intelin johtajat lähtivät kävelemään niistä. Teslan vaikutusvaltainen Elon Musk oli jättänyt neuvostot jo aiemmin, koska Trump päätti vetää Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta.

Amerikkalaiskenraali Mark A. Milley puolestaan twiittasi: ”Armeija ei hyväksy rasismia, ääriliikkeitä tai vihaa riveissämme. Se on vastoin arvojamme ja kaikkea, mitä olemme puolustaneet sitten vuoden 1775”. Hän tosin kommentoi CNN:lle, ettei tarkoitus ole olla poliittinen, vaan lähettää viesti sotajoukoille.

Mutta miksi Trump haluaa tavata Niinistön?

Niinistössä Trumpia ja hänen hallintoaan kiinnostaa ainakin se, että suomalaispresidentti on tavannut Venäjän presidentin Vladimir Putinin aivan hiljattain. Washington D.C:ssä puhutaan suurella todennäköisyydellä Niinistön näistä kokemuksista, mutta myös Itämeren tilanteesta, transpondereista, Ukrainasta sekä Suomen ja Yhdysvaltain kauppasuhteista.

Niinistö itse puki asian hyvin yleiseen muotoon tänään Naantalin Kultarannassa sanomalla, että ”Yhdysvaltain hallinnon mielenkiinto Suomea kohtaan on kasvanut”.

”Ei pelkästään Suomeen Suomena, vaan Suomen tapaan hoitaa asioita”, presidentti lisäsi.

Niinistön ajatus kieltää lentäminen ilman tutkalaitteita on joka tapauksessa ottanut Naton piirissä vähän tuulta alleen, sillä Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg otti ne kuluneena kesänä kohtuullisen näkyvästi esiin. (Lue uutinen aiheesta Uudesta Suomesta)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Pitäisikö Saulin kertoa tämän maan "laatu"lehdistön mielipide Trumpista jutustelun aikana ja kertoa myös miten tyrmistynyt koko maa on ollut vaalien tuloksen selvittyä.

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Taitaapa tuo suhtautuminen olla kaikkialla sama, joten ei tuossa pahemmin kerrottavaa ole. Suomen median suhtautuminen on vielä ihan kevyttä verrattuna siihen mitä täällä Yhdysvalloissa on. Ja aika vaikeahan Trumpista on mitään positiivista keksiä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Aivan ilmeisesti Trump ja hänen lähipiirinsä yrittävät käyttää Niinistöä tietolähteenään ainakin Venäjän tuntemuksen osalta. Onhan se arvostuksen osoitus Suomen ulkopolitiikalle, mutta siinä on myös vaaransa. Trump on arvaamaton. Niinpä mitään todella arvokasta tietoa, jos sitä Niinistöllä on, ei pidä Trumpille välittää.

Transbondereista on arktisen alueen kehittämisetä kyllä voi puhua. Niistä ei mitään vaaraa ole, mutta jos puhe kiertyy sotilaallisen jännityksen kasvuun ja tarvittaviin toimiin, silloin ollaan heikoilla jäillä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

”Ei pelkästään Suomeen Suomena, vaan Suomen tapaan hoitaa asioita” saattaa olla asian ydin. Viime vuosina Suomi on pohjoisessa Euroopassa todellakin toiminut lääkärinä eikä tuomarina.

Toissapäivänä kyläili Kiinan ykkösmies, eilen Venäjän presidentti. Huomenna Suomen valtionpäämies tapaa Washingtonissa Yhdysvaltain poliittisen johtajan. Tämä 100-vuotias tasavalta tekee vähintään oman osuutensa globaalin yhteisymmärryksen puolesta.

PS. Samalla kerää kannatuksellista pääomaa poliitikko Sauli Niinistö, kansanliikkeen ehdokas vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Puhumalla saa enemmän mediatilaa ja innokkaasti raportoivia journalisteja. Sotimalla, tuhoamalla ja miehittämällä ei enää niinkään.
Elämme todella erikoisia aikoja.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Charlottesvilen yksitäistapauksesta vaaditaan tuomitavaksi koko ryhmä, Barcelonan yksitäistapauksessa vastaavasti koko ryhmän tuomitsemista pidetään vihapuheena ja kansanryhmän vastaisena kiihotuksena.

Jenkeissä oli kyse mieliä kuohutavasta patsaskiistasta, Barcelonassa motiivina yksinomaan uskonnollinen kiihkoilu.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Huono vertaus, Freddy. Jos Barcelonan iskusta tuomittaisiin kaikki muslimit, vastaavasti Charlottesvillen iskusta pitäisi tuomita kaikki oikeistolaiset. Näinhän ei ole, vaan Euroopan iskuista on tuomittu jihadistit ja Charlottesvillen murhasta vain äärioikeistolaiset viharyhmät, natsit ja Ku Klux Klan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Montakos murhaa tai tappoa islamistit on tehnyt enemmän kuin natsit, vaikka viimeisen 30v aikana.

Jaakko Paasonen

No,aika monta.SuvakkiMediat eivät vain/tietenkään kerro mitään siitä,
että muslimit/islamistit,olivat yhteistyössä Hitlerin kanssa ja veljeilivät myös natsimielisten hallitusten kanssa..vain päästäkseen
(ja pääsivätkin)tappamaan juutalaisia.
Ja tietty..Tänään ovat kohteena sitten kaikki"vääräuskoiset".
Erotuksena vain se,että nyt eivät ole liittoutuneet uusnatsien,vaan EUn komission kanssa.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Bloggauksessakin mainitusta Barcelonan iskusta on saatu lisää tietoa yön aikana. Poliisin mukaan kyseessä oli terrori-isku. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoi, että kyse oli jihadistisesta terrorismista. Terroristijärjestö Isis sanoi tehneensä iskun, Yle kertoo.

https://yle.fi/uutiset/3-9782955

Viattomiin ihmisiin kohdistunut teko on raukkamainen. Tällaisten tekojen tekijät ovat epäinhimillisiä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Muuttaen hieman poliittisten päättäjiemme jo liiankin tutuiksi tulleita sanoja totean :

Emme saa antaa pedolle valtaa.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lipponen halusi Bushin sotaan, joko hän on tukenut Niinistöä?

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Lipponen tukee, Tuomioja tukee, mutta Niinistö lähetti onnittelut SDP:n uudelle puoluesihteerille valinnan johdosta.

Kun jengiin lisätään Timo Soini ja Matti Vanhanen, niin joku päivä paljastuu että heillä on yksi ja sama käsikirjoitus, so. manuaalinen ohjaus

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset