Markku Huusko

Turun puukotukset pysäyttivät suomalaiset

  • Turun keskusta tänään. Lukijan kuva / Iltalehti
    Turun keskusta tänään. Lukijan kuva / Iltalehti

Turussa on nähty tänään murhenäytelmä. Kaksi ihmistä on kuollut puukotusten seurauksena, ja kuusi uhreista on joutunut sairaalaan.

Poliisi on toiminut tähän mennessä saadun tiedon mukaan erittäin tehokkaasti saapuen paikalle muutamassa minuutissa hälytyksen saatuaan. Poliisi eliminoi pääepäillyn ampumalla häntä reiteen. Hän on viranomaisten hallussa sairaalassa.

Tapahtumaketju on Suomessa täysin poikkeuksellinen. Se pysäytti suomalaiset tänään perjantaina, vain päivä sen jälkeen, kun Espanjan Barcelonassa oli tehty terrori-isku, joka vaati ainakin 14 ihmishenkeä.

Tutkijoiden piiristä on sanottu Turussa tehdyn veriteon olleen sen tyyppinen, että kyseessä on saattanut olla terrorismi. Poliisi jatkaa tutkimuksiaan ja kertoo tuloksista myöhemmin.

Raukkamainen teko Turussa on joka tapauksessa tehty. Syvä osanotto menehtyneiden omaisille ja läheisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (102 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Mikä tarkalleen ottaen on terrorismin ja ei-terrorismin välinen ero rikollisessa teossa?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Miksi kysy tyhmiä?

Ero on selkeä.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Oliko Jaguar-kaahaaja pari viikkoa sitten Helsingissä terroristi.Hänhän valitsi uhrinsa täysin sattumalta.

Jos Turun teon tekijä on esim.kielteiseen turvapaikkapäätökseen pettynyt hakija ja näin purkaa vihansa satunnaisiin ihmisiin, niin onko hän terroristi?

Vai pitääkö terroristiseen rikokseen syyllistyvällä aina olla jokin laajempi agenda ja pitääkö hänen olla verkostoituneena johonkin järjestöön?

Tyhmiä kysymyksiä mutta en minä tiedä tarkkoja vastauksia?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #7

Ihan hyvä kysymys. Sanoisin, että terrorismilla pyritään saamaan huomiota jollekin tavoitteelle herättämällä kauhua satunnaisten uhrien avulla. Sen kummemmin tekijöiden kuin uhrienkaan lukumäärä ei määritelmään kuulu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Valtiojohtomme järkyttyi kahdesta Katalonian terroriteosta ja nyt tästä lähes samana päivänä. Miten pitkään järkyttyminen on riittävä toimenpide?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Tapahtumaketju on Suomessa täysin poikkeuksellinen"

Meinaatko?

https://www.youtube.com/watch?v=uT4lWIqlU1A

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Edesmennyt kansantaiteilija ja monen tavallisen suomalaisen ”ääni” Irwin Goodman totesi aikanaan hänestä kertovassa dokumentissa jotenkin tähän tapaa: ”Suomi on hyvä maa asua, mutta joku sählää.” Näitä ”jokuja” tuntuu riittävän ja siinä yhteydessä ”jokut” ovat vallan unohtaneet, mitä perustuslaissa lukee: ”Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.”

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Teppo Syvärilä on samaa mieltä kanssani.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #9

En usko terrorismiin.

Ymmärsit ehkä väärin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Uskossa on hyvä elää sanoi lapamato.

Kun nämä asiat eivät ole mielikuvien eikä uskon asioita... tai ehkä sittenkin joidenkin osalta uskon asioita. Siis niiden, jotka terroristijohtajat ovat saaneet vähemmän tietoiset toimimaan uskon nimissä. Eihän tässä mitään uutta.

Oma isoisäni, vaari, kertoi Helsingin v. 1918 tapahtumista, että punaisten suutareiden komppania päätti suurella uholla lähteä ampumaan Helsingin poliisimestaria ( Tähtinen ? ) . Kun ampumisen paikka tuli, niin tyhmin joukosta valittiin ampujaksi. Jokainen arvaa miten hänelle kävi loppuselvittelyissä. Vaarini kertoi myös, että ne, jotka olivat yllyttämässä tekoon, selvisivät kuin koira veräjästä.

Käyttäjän JouniJoneViitanen kuva
Jouni Viitanen

Väärin uskoit. Mikähän sunkin silmät sais avautuun?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mitä jos Markku Huusko peilaisi tätä tapahtumaa tiedustelulainsäädännön valmisteluprosessiin ja siihen liittyvään akateemiseen lakikeskusteluun ?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Lainsäädännön akateemisesta vaiheesta pitäisi päästä toteutusvaiheeseen, heti.

Käyttäjän PasiHurri kuva
Pasi Hurri

Minua hämmentää miten moni teknologiasta ja/tai nykyaikaisista tiedustelumenetelmistä tietämätön ottaa kantaa tiedustelulain kiirehtimisen puolesta, ikäänkuin se pelastaisi kaikelta pahalta. Riskit ovat myös erityisen suuret väärin kohdistettujen resurssien ja väärinkäytösten muodossa.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Tapahtumaketju on Suomessa täysin poikkeuksellinen.»

Emmä tiiä muust Suomest, mut meil tääl Turus tää on ihan tavalline juttu.

Tai no ei ny iha tavalline, viimeks 1999, ku puukotetti kymment ja tapetti 1. Ite saatoi nähäkki nää tyypit sillo Puolalanpuistos, ku ainaki jottai porukkaa vähä kartoi ku kulji sillo siit ohi ja ohiti hissuksee. Sit just sen jälkkee oli ollu nää puukkohipat siin lähistöl. Jottai nuari sällei ne oli.

Sit o ollu paljon tälläsii, et yhtäkkii puukotettaa jottai tuntematont. Niit tulee tääl melkkei joka toine vuos. Se on ehk semmone turkkulaine juttu. Ittekki kerran ku lähdi kotiovest ulos tuli kännine äijä puukko kädes kohti ja piti juasta karkku. Sellast se oli assu Varissual.

Me olla tääl vähä tällässi et meil o kaikil joku puukko taskus ja sikku oikke vituttaa me tapetaa kaikki.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, kun me täällä Suomessa puukotellaan toisiamme, se selvitään täällä kotomaassa omassa porukassa.

Mutta jos meille tullaan muualta joidenkin ohjaamana ja ohjeistamana puukottelemaan suomalaisia, niin se on sitten vähän eri asia. Puhumattakaan, että puukotetaan painopisteisesti naisia.

Meikäläisessä kulttuurissa kun on yleensä naiset jätetty miesten välisten perusteellisten erimielisyyksien ratkomisessä sivuun. Puhumattkaan, että naista lyödään takaa päin puukolla.

On siinä mies, joka "uskaltaa" lyödä naista takaa päin. Todellinen "soturi".

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

"Meikäläisessä kulttuurissa kun on yleensä naiset jätetty miesten välisten perusteellisten erimielisyyksien ratkomisessä sivuun. Puhumattkaan, että naista lyödään takaa päin puukolla."

Ai? Siis naisiin kohdistuvat väkivallanteot, erityisesti perheissä, ovatkin ilmentymiä jostain muusta kulttuurista? Mistä kulttuurista?

Esimerkiksi se Tampereella sohvan alta paketoituna löydetty nainen ei ollutkaan sen suomalaisen miehen tekosia, vaan jonkun muun "kulttuurin"? Kerro toki lisää...

Käyttäjän JouniJoneViitanen kuva
Jouni Viitanen Vastaus kommenttiin #18

Aivan, tappaahan suomalainenkin!!
Oot sää kans yks ääliö!!
Olisiko yhtään parempaa argumenttia siihen miks näitä pitäs tuottaa muualta lisää meidän omien sekopäiden lisäks? Eikö riitä, et hoidetaan omat sekopäät?

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #85

Ei ihme että te rajakit olette sulkemassa rajat niin ettei Suomesta saa edes matkustella. Kun suomalaisetkin pidetään ulkona, niin ihmisiä ei tapeta yhtään!

Onko sinulla tapana aina keskustella sillä tavoin että toinen ensin haukutaan ääliöksi? Jos sinulla on lapsia, opetatko heitä myös siihen? Onko se mielestäsi paras argumentti minkä voit keksiä?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Rajakit näyttävät elävän ihan omassa todellisuudessaan.

Jyrki Tikkakoski Vastaus kommenttiin #19

Ja mites se sinun todellisuus meni? Oletko eri mieltä kuin rajakki poliisit?

Käyttäjän SeppoMakkonen kuva
Seppo Makkonen

Onko tämä vain esimakua siitä mitä on tulossa? Blokin kirjottajan kirjoittaessa, ei vielä ollut selvillä tekijän motiivi. Vahvasti vaikuttaa siltä että olemme saaneet ensimmäisen islamistisesti motivoidun joukkomurhan suomeen. On se niin surullista, kun siihen olisi voinut vaikuttaa ennakolta, ainakin jossain määrin. Tsemppiä Suomi, ei anneta periksi.
Terveisin Seppo

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Enpä usko, että kyseessä on islamistisesti motivoitu joukkomurha. Voihan sellainenkin lähiaikoina tapahtua. Suhteellisuudentajua kuitenkin kaivataan:

Väkivaltarikokset Suomessa ovat vähentyneet tasaisesti koko kieltolain jälkeisen ajan. Vuosittaiset murhaluvut ovat pudonneet keskimäärin neljänneksellä EU-jäsenyyden aikana.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Samaa mieltä suhteellisuudentajusta. Toistaiseksi tämänkaltainen teko, vaikka kyseessä olisi islamistihyökkäys, on niin harvinainen että sen perusteella ei pidä ruveta tekemään politiikkaa. Poliitikon pitää kyetä näkemään yhden päivän otsikoita pidemmälle ja tarkastelemaan isoa kuvaa. Suomi on turvallinen maa.

Joskin niin on väkivallan suhteen esimerkiksi Afganistankin. Numerot ovat yksikäsitteisiä ympäri pallon.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Mistä se "islamilaisuus" on paljastunut? Tietääkö Seppo Makkonen enemmän kuin hän haluaa paljastaa? Miksei Seppo kerro poliisille tietävänsä jonkun uhrin tai tekijän uskonnon, koska hän selvästi tietää tapahtuman liittyvän "islamilaisuuteen"?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Silminnäkijöiden mukaan veritekojen yhteydessä puukottaja huusi allahin nimeä, joka kytkee teon kiistatta yhteen aikaisempiin jihadistisiin veritekoihin Euroopassa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #24

Ai? Poliisi siis valehtelee koska he nimenomaan kertoivat tiedotustilaisuudessa ettei heillä ole tällaisesta mitään tietoa. Mielenkiintoista. Kerro lisää kun kerran tiedät...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #26

Turun Sanomathan asiasta uutisoi artikkelissaan, joka perustui silminnäkijähavaintoihin.

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa Vastaus kommenttiin #30

Mikään ei ole niin epäluotettava kuin silminnäkijähavainto. Poliisi kai tietää tämän, Turun Sanomat ilmeisesti ei.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #55

Älähän nyt aliarvioi silminnäkijöitä. Onhan noiden kertomusten mukaan teloitettu ihmisiä ja oikein kansainvälisen oikeuden edessä.....

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #55

Silminnäkijähavainto oli täysin oikea, joka on nyt poliisin taholta vahvistettu.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Iltaan mennessä poliisi ei ole löytänyt mitään syytä epäillä puukotusta terroriteoksi, vaikkei mahdollisuutta ole suljettu pois. Taitavat näiden rajakkien haaveet vähitellen vesittyä. Toivottavasti erityisesti heikolla mielenterveydellä varustetut rajakit selviävät pettymyksestä sekoamatta itse.

Hannu Rautomäki

Onko se rajakki jokin tällainen?
"Poliisi: Turun puukotuksista epäilty nuorehko mies on ulkomaalaistaustainen"
Viite:
http://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Poliisi-Turun-p...

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Groteskit tyypit tai sitten ihmiset, saavat "virtaa" väkivallan Koskista, joita maailmalla nyt riittää. ISIS ottaa riemumielin kunniaa kaikesta tällaisesta, saadakseen näyttämään itsensä järjestönä edelleen vaikuttavalta ja vahvalta. Tämä ei tähän lopu, ei tänään, ei vuoden, tuskin kymmenenkään sisällä. Diktaattorit näyttävät mallia tulevaisuudessakin ja "pienet hitlerit" iloitsevat yhdessä kaltaistensa kanssa. Ihminen on kuitenkin aina vähän kuin eläin, inhimillinenkin toki silloin kun sille päälle sattuu. Joku joutuu kärsimään nytkin, toivottavasti ei kohtuuttoman paljon. Voimia heille toivoen.

Mika Sarivaara-Satta

Tapahtumat Turussa olivat aseellista jihadia, sikäli mikäli Aloha Snackbar huudettiin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Demokratian vienti aseilla muslimimahin aiheutti vastareaktion ja meillä ei ole valtamerta turvana.

Käyttäjän pekkahetta1 kuva
Pekka Hetta

Suvakit ihan hiilenä kitisee tääl. Tämä ei ehkä ollut terroriteko,vaikka neo puolustellut tälläsen tapasia tekoja maailmalla, et muutkin tekee terroritekoja kuin islamin uskoiset. Eli niiden mielestä aiemmin tälläset oli terroritekoja ja nyt ei ole. Ota nyt selvää sit.
Voi tehä muutkin kuin islamin uskoiset, mutta se on harvinaista. Uskon, että tässäkin uskonto on todella vahvana syytekijänä.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Kumma juttu että Suomeen ei ole vielä kiirinyt tietoa siitä Norjassa tapahtuneesta Pohjoismaiden suurimmasta terrori-iskusta jossa kuoli yli 70 lasta. Oliko se Hetan mielestä sitä "parempaa väkivaltaa" vai etkö tosiaan tiedä?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eihän se tapahtuma kyllä sitä Suomea pysäyttänyt minkä minä tiedän,vaikka se ehkä pysäytti Suomen minkä sinä tiedät. Mitä se mielestäsi tarkoittaa?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kirjoitin kommentissani 29.5.2011 ”Moni ongelma vähenisi Suomesta, jos Irtolaislaki palautettaisiin jälleen voimaan. Se oli voimassa vuosina 1936 – 1986.”

Olisi hyvä säätää uusi ja ajantasaistettu irtolaislaki noudatettavaksi tässä maassa. Sen avulla olisi mahdollista saada ”yksinäiset sudet” korjattua talteen ennen kuin he aiheuttavat vaaraa yhteiskunnalle. Tämä nykytilanne on täysin kestämätön ja suurin vastuu siitä on eduskunnalla ja maan hallituksella. Kaduilla on nytkin vapaana paperittomia ihmisiä, jotka saattavat vaarantaa yhteiskunnan turvallisuuden. Monella heistä ei ole mitään hävittävää ja se saattaa myötävaikuttaa väkivallantekoihin.

Suomen perustuslain 2. luvun 7 §:n 1. momentin mukaan ”Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen.”

Onko perustuslaista tullut tämän osalta pelkkää sananhelinää?

Eurooppa on joutunut keskelle uudentyyppistä sotaa, jossa iskevät ”yksinäiset sudet.” Tätä ”susilaumaa” vastaan on vaikea puolustautua pelkästään demokraattisin toimin. Yksi keino siihen olisi joka tapauksessa saattaa takaisin voimaan ajantasaistettu irtolaislaki. Se oli voimassa vuosina 1936 – 1986.

https://fi.wikisource.org/wiki/Irtolaislaki_1936

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Oletko sattumalta verrannut henkirikostilastoja irtolaislain voimassolon aikana ja sen poistamisen jälkeen? Kannattaisi, saattaisi auttaa hahmottamaan mikä vaikutus sillä on ollut yleiseen turvallisuuteen jos mikään.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Ei se ollut terroriteko. Se oli puhdas sotilaallinen operaatio.
Etkö ole vielä ymmärtänyt, että me olemme sodassa?
Maahamme on hyökätty. Vihollisen sotilaita on maamme rajojen sisäpuolella.

Ensimmäinen toimenpide pitää olla vihollisen kansalaisten kiinniotto ja sijoittaminen turvasäilöön.

Odotan Sauli Niinistön julistavan tänään klo 12.00 maahamme sotatilan. Sotatila lain perusteella vihollisen kansalaiset ja muut epäilyttävät henkilöt voidaan ottaa kiinni ja siirtää turvasäilöön.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Muslimimaihin hyökkääminen on muurahaispesään sohimista.
Suomen sotilaatkin Afganistania miehittämässä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tässäkin keskustelussa, kuten ympäri internetiä, on paljon arveluita tekijän motiiveista, joihin ei ole saatu vahvistusta. Kyse on huhuista, joita moni haluaa levitellä syystä tai toisesta.

Yön aikana ei ole paljoa uutta vahvistettua tietoa tullut paitsi uhriluvun nouseminen kaikkiaan kymmeneen: kaksi kuollutta ja kahdeksan loukkaantunutta. Tekijän henkilöllisyys alkaa olla poliisin mukaan selvillä, mutta siitä ei ole kerrottu sen enempää.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/227911-poliisi-ta...

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3622233/Polii...

Poikkeuksellinen tapahtumaketju tämä on ollut Suomessa, vaikka täällä on jouduttu kokemaan karmeuksia Jokelasta ja Kauhajoesta lähtien. Tekotapa oli uudella tavalla silmitön, viranomaiset olivat liikkeellä heti hyvin kansainvälisesti, paljon oli somessa huhumyllyä monella kielellä jne. Barcelonan isku tapahtui torstaina, millä epäilemättä on ollut vaikutusta reaktioihin.

Marko Parkkola

No kyllä jos silminnäkijä kertoo Allahin huutelusta, niin siitä voi vetää jonkinlaisia johtopäätöksiä. Eikä kyse ole mistään huhuista. Miten teille on tuo toden puhuminen noin vaikeaa?

https://www.voice.fi/ilmiot/a-149217

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

x, että y.

Y on aika varmasti selvillä, koitti laskelmoidusti tappaa Allahin nimeen mahdollisimman monta satunnaista ihmistä.

x on yhä spekulaatiota. Jos esim. teoria jonka mukaan sai karkoituspäätöksen pitää paikkaansa, koston olisi kuulunut kohdistua migriin jne. Joka tapauksessa x ei ole edes niin oleellinen asia, vaan pelkkä teko jo riittää, halu oli tulla surmatuksi ja päästä paratiisin tappamalla mahdollisimman monta jota ei tapahtunut vain siksi, että Suomen poliisi jopa tässä tilanteessa toimi ohjeiden mukaan ja ampui vain yhden pysäytyslaukauksen.

Saa nähdä koitetaanko tapahtuma vääntää suomalaiseen muottiin ja kuitata lopulta mielenterveysongelmilla*, mikä ei johda moiseen laskelmoituu tekoon, ja jos näin tullaan tekemään, joutuu jokainen muu sellainen maahantullut, joka saattaa lähtökohtiensa takia kärsiä mielenterveysongelmista samaan valoon josta tulee seuraamaan mielenkiintoisia johtopäätöksiä. Mutta odotetaan.

*rautalangasta, jos maan x kauhuista paenneen mielenterveysongelmat ottaa vakavasti tulee todeta ressurssien vajavaisuus, emme pysty tarjoamaan edes nyt jo maassa oleville tarpeellisia, pakollisia mielenterveyspalveluita, kuntoutusta, meillä on jo näitä 'tikittäviä aikapommeja' joten millä logiikalla niitä, potentiaalisia aikapommeja, silti lisää maahan otamme?

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Sinun mielestäsi meillä islamin uhreilla ei ole oikeutta puolustautua, vaan meidän pitää kiltisti suvaita ja antautua?

Islam ei ole kansanryhmä tai rotu, joten sen arvostelu ei ole rasisimia.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén Vastaus kommenttiin #43

Kerrotko miten seulomme maassa olevista potentiaalisista muslimiterroristeista ne jotka jatkossa tekevät väkivaltaa meille vääräuskoisille suomalaisille?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #54

Ihan samalla lailla kuin muitakin rikoksentekijöitä, kuten kouluampujia. Vaikeaa, mutta kun ihmisen pään sisälle ei pääse.

Engalnnissakin terroriteon tekijä oli asunut maassa vuosikausia. Se ei katso väriä tai uskontoa, kun ihminen sekoaa.

Vaikeaa se oli Breivikinkin estäminen etukäteen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #37

Teillä islamin uhreilla? Kuvailepa yksityiskohtaisesti, mitä islam sinulle on tehnyt.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #80

Enpä pidätä henkeä odottaessani vastausta...

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Kuka aloitti muslimimaita sohimaan aseilla ja rikkomaan sikäläisen järjestyksen.
Suomalaisetkin aseineen Afganistanissa "opettamassa" afgaaneja tavoille.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kyllä islam on paljon näitä tapauksia vanhempi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #78

Kyllä islam on vanha ja siellä ovat sulttaanit pitäneet järjestystä ja Saddam oli viimeinen irakilainen joka pystyi kansan järjestyksessä pitämään, samoin oli Gadaffi.
Nyt vielä on ollut halua Assadin poistamiseen toimestamme.
Ei tässä kauan edes lähikauppaan uskalla mennä kun riskipaikkakunnat pienenevät,kuulummehan me USAn imperiumiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #87

Keijo, arvostat ilmeisesti diktatuuria järjestyksen pitäjänä. Mites Hitler ja Stalin?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren Vastaus kommenttiin #91

Minä en arvosta mutta Irak toimi Saddamin holhouksessa eikä mene järjestykseen ennen uutta diktaattoria.
Saddamin aikaan kuoli vähemmän irakilaisia kuin nykyisin amerikkalaisten komennossa.
Gadaffin poistaminen päästi afrikkalaiset europpaan.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Täällä Roomassa tv-kanavat kertaavat Barcelonan tapahtumia, päivittäen puolen tunnin välein sekä Turussa kahden hengen että Saksassa yhden uhrin vaatineen puukotuksen tilanteen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Erityisesti sosiaalisessa mediassa jotkut ovat liittäneet nämä kolme veritekoa yhteen hyvin vaillinaisin faktatiedoin. On mahdollista, että kahdessa tai kolmessa niistä on jotain yhteistä ja yhtä lailla myös se, että niissä ei ole lopulta muuta yhteistä nimittäjää kuin se, että teot ovat raukkamaisia.

Esimerkiksi Saksassa sikäläinen "BBC" eli Deutsche Welle ei linkitä näitä kolmea tapahtumaa yhteen. Düsseldorfin puukotusta en löydä edes etusivulta: http://www.dw.com/en/top-stories/s-9097

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Heikollakin Italian kielellä ymmärrän ettei muuta linkitystä vedetä kuin ajallinen yhteys. Katsoja toki linkittää päässään vapaasti.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #45

OK. Näinhän se on, että fiksu toimitettu media pohjaa tietonsa faktoihin. Ja kun tulee uutta tietoa, se kerrotaan. Ja jos tulee virheitä, ne korjataan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #45

Tämä katsojien linkittäminen on asia, joka on lopulta medialukutaitoa. Erilaisia ajatuksia toki meille kaikille tulee tällaisina aikoina, mutta täytyy pitää pää kylmänä ja antaa faktojen puhua puolestaan. Joillakin on somessa enter-nappulan painaminen vähän herkemmässä kuin toisilla, taipumusta nähdä asiat aina jossain valossa ja myös poliittista vaikuttamishalua. Lisäksi on monenkirjavia julkaisuja, jotka tukevat tätä toimintaa. Siitä sitten syntyy erilaista huhumyllyä "varman tiedon" pohjalta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #49

Oleellista tässä on teko. Jos se on mallia "koittaa tappaa satunnaisesti mahdollisimman paljon ihmisiä huutaen Allahia" ei alkusysäyksellä tekoon ole edes suurta merkitystä. Jos näin taas ei ole tapahtunut ei teoilla ole mitään tekemistä keskenään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #50

Jossittelu ei tätä keskustelua nyt edistä. Odottakaamme rauhassa poliisilta lisätietoa tapahtumaan liittyen.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Tekin haittamaahanmuuton kiihkeä puolestapuhuja, vain jumala ja netti tietävät miten karkeasti olette tällaista jo pitkään pelänneitä ja vastatoimia vaatineita ihmisiä arvostellut, yhdestä nyrkiniskustakin saitte ammennettua puhdasta raivoa viikkokausien ajan ja lietsoitte sitä kansalaisten keskuuteen ruokkimalla vastakkainasettelua.

nyt sitten kognitiivinen dissonanssi estää vaahtoamasta väkivaltaa vastaan,
tai ottamatta poliittista kantaa ja ryydytte lakoniseen tiedottamiseen varomalla tunteitanne,
arvon herra Huusko, haistakaa tekin paska.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Arkkipiispa Kari Mäkisen väitetään jossain antaneen lausunnon, jossa hän sanoo olevansa " yllättynyt".

Selvästikin valemedia käyttää nyt tilannetta hyväkseen keksiäkseen näitä lausuntoja, joiden avulla päästään kritisoimaan päättäjiämme.

Aino Suomi

Faktojen pohjalta toimitaan. Eiköhän ne piirry hissukseen esiin.

Valitettavasti tässä "poikkeuksellisessa" tapahtumassa on useita elementtejä, jotka viittaavat, jos ei terrorismiin, niin kotikutoiseen sellaiseen.

Ei voida poissulkea, etteikö tavoitteena olisi ollut laajempi isku, useamman tekijän ja välinein voimin. Ei voida vahvistaa, että yksittäinen mieleltään hyvin sairas asialla. Kukaan normaalijärkinen ja realiteeteissa elävä ihminen ei juokse torilla tappamassa päistikkää ihmisiä. Hullun työ, mikä hullun työ.

Kukaan tuskin on toistamieltä, että ISIS -toiminta kaikkineen on heidän kollektiivista hullun työtä, jota muut eivät voi ymmärtää. Ja kukaan ei voi kiistää sitäkään etteikö se olisi hyvin jalkautunut EU alueelle. Viimeisimpänä Barcelonan kävelykadulle, vahvistetusti.

Juha Hämäläinen

Kiitos kansainvälisyyden on teolla myös ytimellinen silminnäkijä, joka kertoo kahdesta tekijästä ja viidakkoveitsistä.

https://www.kansalainen.fi/leikkasivat-ihmisilta-k...

USArilla on varmuudella resursseja ottaa tuon uutisen todenperäisyydestä selvää jos siihen on halua ?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mikis usarin pitäisi asiaa nyt tutkia, eiköhän poliisi asiaa tutki, jos on aihetta.

Kyllä sieltä kohta tulee tiedotteita.

Juha Hämäläinen

Voi kun me taas ymmärretään toisiamme. Se on niin lutusta ja iiiihanaa!

Tarkoitin kyllä, että tuon silminnäkijän haastattelulla voisi saada muutaman klikin lehdelle, jolla taas maksetaan se että me voidaan olla täällä vääntämässä keskenämme "parhaan väärinymmärtämisen" - palkinnosta....

EDIT: lisätty yksi Y

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Muistutan kommentoijia tässä vaiheessa Uuden Suomen keskusteluohjeista. Siellä sanotaan muun muassa:

Valheellisen tai perättömän tiedon levittäminen on kiellettyä.

Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.

Älä solvaa ihmistä tai yhteisöä.

https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Kyllä, pyydän anteeksi epäkohteliaisuuttani, mutta pysyn sanojeni takana, pysyttehän tekin.

----------------------------

ootee, miten henkilökohtaisen sähköpostiosoitteen vaihtaminen uuteen toimivaan onnistuu, oma sivu väittää ettei sen omatoiminen vaihtaminen järjestelmän luonteesta johtuen ole mahdollista?

Käyttäjän HannuTuulasvaara kuva
Hannu Tuulasvaara

Terrorismi näyttää jatkuvan Euroopassa jatkuvana sarjana. Toissapäivänä Barcelonassa, eilen Turussa, missähän seuraavaksi?
Poliittiset johtajat lausuvat tapahtumien jälkeen samoja fraasejaan eli osanotto omaisille, pelolle ei saa antaa valtaa jne. Eikö nyt olisi oikea aika poliitikkojen ottaa tapahtumista poliittinen vastuu? Poliitikothan ovat viime kädessä vastuussa kaikesta siitä, mitä Euroopassa ja myös Suomessa tapahtuu. He eivät saa piiloutua kansainvälisten sopimusten ja lakien taakse. Pakolaissopimus varmasti edellyttää, että pakolaiset on otettava vastaan, mutta mikään sopimus ei edellytä heidän päästämistään vapaasti kulkemaan uudessa isäntämaassaan, kunnes heidän taustansa on vuoren varmasti selvitetty. Kauan olemassa ollut viisumikäytäntö on pitkään turvannut turistiliikennettä. Miksi ei pakolaisten osalta voida edellyttää samaa turvallisuustasoa?
Kukahan on se ensimmäinen rohkea eurooppalainen poliittinen johtaja, joka uskaltaa astua kansansa eteen ja ilmoittaa olevansa välillisesti vastuussa terroristien aiheuttamista murhista salliessaan raja- ym. viranomaisten päästää pakolaiset hallitsemattomasti maahansa ilman kunnollista valvontaa ja henkilöllisyyksien ja taustan selvittämistä? Vielä enemmän rohkeutta tältä johtajalta vaatii pyyntö poliisin esitutkinnan aloittamisesta hänen kansan etujen vastaisista toimistaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Terrorismi näyttää jatkuvan Euroopassa jatkuvana sarjana. Toissapäivänä Barcelonassa, eilen Turussa, missähän seuraavaksi?

Sydneyssä on tänään muslimi ajanut autolla väkijoukkoon. Tahti kiihtyy.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen
Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #92

Ei kyllä Harri tietää asian oikean laidan, mutta ei kerro poliisille tietojaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #100

Eivät ole olleet Australiasta yhteydessä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Edesmennyt Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsyn kirjoittaa merkittävässä 7-osaisessa kirjassaan "Vankileirien saaristo" (Arhipelag GULAG) 1918-1956:

"Myös paha teko on näköjään kynnyssuurre. Koko elämänsä ajan ihminen horjuu ja säntäilee pahan ja hyvän välillä, liukastelee, kompastelee, kapuaa jalkeille, katuu ja pimenee taas, mutta niin kauan kuin pahan teon kynnystä ei ole ylitetty, paluu on yhä mahdollinen ja ihminen on vielä toivomme piirissä. Mutta kun pahojen tekojen paljous tai niiden jokin aste tai vallan ehdottomuus saa hänet äkkiä ylittämään kynnyksen, hän on poistunut ihmiskunnan piiristä. Ja kenties lopullisesti" (osa I sivu 136).

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Nyt sitä lisätietoa tuli. Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan Turun puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina sekä niiden yrityksinä. Epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/227921-juuri-nyt-...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3622307/Turun...

Turun puukotuksia tutkitaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja niiden yrityksinä

Epäilty on 18-vuotias Marokon kansalainen.

edit: Huuso ehti näköjään ensin joten perään vaikka virallinen ilmoitus.

http://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedotteet...

Seuraava voinee siis pitää paikkaansa (facebook) ->

Hannele Al-Hamzawi
16 t · Turku, Varsinais-Suomen maakunta ·
Sain tiedon että yksi tekijä olisi Turun Pernossa asuva marokkolainen Adul Rahman niminen mies joka olisi suuttunut kun sai kielteisen päätöksen. Kuulemma Runosmäessä menossa joukkotappeluita matujen ja suomalaisten välillä. Suomalaisilla on mitta tullut täyteen ja lähtenyt kadulle matujen perään. Ihmisten mitta on täynnä.....kohta suvaitsevaisto varmaan huutaa että myönteinen päätös kaikille etteivät suutu....sama tieto kuulunut jo useammalta taholta.

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

Otapa Huusko ja lue aikaisempia blogejasi. Oletko niistä ylpeä?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässäpä on oikea esimerkki kommentista, joka kertoo enenmmä kirjoittajasta kuin kohteesta.

Miten ihmeessä Huusko tai kukaan muukaan on puolustanut terrorismia?

Miten ihmeessä tämä asia on kiinni siitä, haluaako toimia lain mukaan, vai ampua pakolaiset rajalle?

Kukaan ei halua terroristeja maahansa, mutta niitä voi tulla ihan omistakin takaa.

Ja kerroppa viisaana miehenä vielä, että kuka ne rajat sulkee, kun niitä ei ole sulkenut, Espanja, Britannia, Saksa, Ruotsi tai Ranska.

Persuteko ne täällä sulkee vai mikä?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

ensimmäisestä lauseesta tavallaan olen samaa mieltä kanssasi

1. olkiukko

onko joku muka tosissaan väittänyt Huuskon puolustaneen terrorismia?

Itse olen kritisoinut Huuskoa lähinnä siitä, että hän on melko kritiikittä yrittänyt hillitä haittamaahanmuuttoa koskevaa keskustelua ja siten osaltaan ollut tarjoamassa siitä yksipuolista kuvaa ja omilla tosinaan melko rajuillakin kannanotoillaan mahdollisesti ruokkinut kahtiajakoa.

2. olkiukko

onko joku muka tosissaan halunnut ampua tulijat rajalle, vai noudattaa yhteisiä sopimuksia ja lakia, kuten että Ruotsista ei olisi tarvinnut päästää maahan oleilemaan ainuttakaan, vaan hakemus olisi voitu vastaanottaa rajalla ja käännyttää takaisin Ruotsiin odottelemaan ja Ruotsin ei olisi sopimuksien ja lakien mukaan saanut edesauttaa henkilöiden saapumista Suomeen, vaan jarruttaa sitä.

3. olkiukko

tottakai voi tulla, mutta jos tulijoiden määrä kutistetaan vaikkapa sadanteen osaan, niin terroristienkin saapumistodennäköisyys kutistuu samassa suhteessa, enemmänkin koska resurssit riittävät tulijoiden taustojen tarkistamiseen paremmin.

4. olkiukko

jos muut eivät, niin Suomi tietenkin, tulijavirta rauhoittui vain sen takia, että Venäjä ja Ruotsi sulkivat, tai edes hillitsivät rajojensa vuotoa.

5. olkiukko

käskyn antaminen on valtion tehtävä ja jonka toimeenpanee rajavartiolaitos, älä syytä persuja muiden saamattomuudesta, tai haittamaahanmuuton suosimisesta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

En nyt oikein keksi, mihin viittaat, mutta eiköhän katseen pidä olla joka tapauksessa enemmän eteen- kuin taaksepäin. Eilisten Turun puukotusten epäillään liittyvän terrorismiin, ja siitä saataneen klo 14 lisätietoa KRP:ltä.

Suojelupoliisi aikoo osaltaan tiedottaa tänään terrorismiuhkasta. Se on raakaa todellisuutta.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Yksi tavoite tällä ulkoa ohjatulla terrorismilla on saada kohdemaan kansalaiset riitelemään keskenään sekä saada yllytettyä valtaväestö ja maahanmuuttajat toisiaan vastaan. Nämä aivopestyt terrorismin toteuttajat ovat murto-osa maamme maahanmuuttajista.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

yleisenä huomiona heitän, mielestäni ei tampioksi heittäytyminenkään ole hääppöinen argumentti silloin kun etukäteenkin viisaat jälkiviisastelevat, naurattaisi pikemminkin jos kyse ei olisi näin vakavasta asiasta.

Juha Hämäläinen

Huolestutavaa mielestäni on Suomen pääministerin pälyilevä katse, jonka herra Sipilä kohdistaa YLE-mikkiin eikä kansalaisille, jotka ovat joutuneet tämän teon uhreiksi......

Onko tämä mies ihminen ?

https://areena.yle.fi/1-4209797

Ensimmäinen 30 sec. riittää YLEnantoa. Tuossa ajassa ei altistu vielä allergiaa aiheuttaviin annoksiin!

Niko Sillanpää

Ei tämä nyt edelleenkään terrorismilta vaikuta, koska teolla ei ole mitään poliittista viestiä, vaan vertautuu lähinnä vuoden 2015 Västeråsin IKEA-puukotuksiin:

https://en.wikipedia.org/wiki/2015_IKEA_stabbing_a...

Vaikka tiedän, että suomalainen (mies-)mentaliteetti nielee tällaista aivan julmetun paljon huonommin kuin ruotsalainen (eli lähtökohtainen reaktio on saunan taakse ja nirri pois), nyt jäitä hattuun koko Suomelle ennenkuin joku tekee jotain lisätyperää.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ääni muuttuu kellossa siinä vaiheessa, kun alkaa olla omakohtaisia tai lähiomaisiin liittyviä kokemuksia. Tyttäreni henki oli hiuskarvan varassa Tukholman terrori-iskussa. Lontoossa opiskelleena hän poikkesi hetkeä ennen iskua pois kävelykadulta tuttuun vaatekauppaan, kuten hän kertoi toissailtana illallispöydässä. Samaa vaateketjua löytyy Lontoosta.

Käyttäjän JouniKivel kuva
Jouni Kivelä

En oikein ymmärrä miksei näin kaavamaista sarjapuukotusta pidettäisi heti oletusarvoisesti terroritekona, myös mediassa. Todennäköisesti poliisi joka tapaukssa pitää, muu olisi aika outoa. Jos sitten osoittautuu, että kysymys on jostain muusta asia tietysti korjataan.

Suomi on EU jäsenmaa, viikon sisällä terrori-iskuissa on tapettu 16 ihmistä ja n. 110 on loukaantunut. Espanjan iskuissa tavoiteltiin lisäksi huomattavasti suurenpaa uhrimäärää. Ongelman hyssyttely tuskin johtaa mihinkään.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Oleellista tutkinnassa olisi myös selvittää missä se "sylttytehdas" sijaitsee, joka ohjaa näitä aivopestyjä ja yksinkertaisia "islamin sotilaita". Missä joku partasuu silmälasipäinen kaapuun pukeutunut ideologi laittaa plussan nyt Suomenkin päälle ?

Tämän selvittelyyn viranomaiset tarvitsevat kunnolliset työkalut ja niiden käyttämiseksi ajantasalla olevan lainsäädännön.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Oleellista tutkinnassa olisi myös selvittää missä se "sylttytehdas" sijaitsee, joka ohjaa näitä aivopestyjä ja yksinkertaisia "islamin sotilaita"."

Oletan että lähi-idässä, ehkä Irakissa, mutta Suomen vaikutusvalta riittää lähinnä rajoihimme ja voimme vaikuttaa ketkä pääsevät sisään ja ketkä voidaan turvallisuuteemme vedoten lähettää pois.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Tutkinnassa on vielä oleellisempaa selvittää missä sijaitsee se sylttytehdas joka ohjaa suomalaisia rasisteja. Suomessa on nyt vaarallista olla ulkomaalainen ja toivottavasti kaikki jotka "näyttävät ulkomaalaiselta" osaavat paeta ennen kuin on liian myöhäistä.

Jaakko Paasonen

Mitö hittoa. Etkö sä tiedä mitään siitä poliisinkin myöntämistä tosiasioista,että paikallisissa moskeijoissa nämä jihadit aivopestään,joten niiissä tämän ongelman ratkaisu on. ne pitää saada yhteiskunnan valvontaan,eikä suunnitella Suur moskeijoita ,kuten Jan Vapaavuori ja muut viherkokkoomuslaiset takinkääntäjät sekä maahanmuuton tarpeellisuutta vinkuvat suvakit,nyt tekevät.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Luulin sinun kirjoittaneen samasta asiasta kuin itse, kun luin blogisi otsikon. Itse kirjoitin blogin Turun puukottamiset pysäyttäneistä suomalaisista.

http://kainiemelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Hallitus laittaa lisämäärärahoja turvallisuuteen. Tästä voi varmaan kaikki olla samaa mieltä, että hyvä asia.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/hallitus-lisaa-tu...

Käyttäjän JouniKivel kuva
Jouni Kivelä

Varmaankin oikean suuntainen päätös tässä tilanteessa. Ongelma vaan on, että joudutaanko ottamaan tätä varten lisävelkaa vai leikataanko esim. sote kuluista.

Jaakko Paasonen

Rintalasta lisävelanotto on hyvä ratkaisu itse aiheutettuun ongelmaan.
Mielenkiintoista.;-)

Jyrki Tikkakoski

Kappas prkelettä. Perussuomalaiset, varsinkin nyt Halla-ahon aikana on selkeästi suomen tervejärkisin puolue, vai mitä markku?
Kokoomus on kuin Al Qaidan pohjoinen haara. Punavihreitä ei viitsi edes mainita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset