Markku Huusko

Vasta kriisissä esiin nostetaan nainen

  • Tutkijat esittelivät tänään kansalaisinfossa Poliittinen valta Suomessa -kirjaa. Keskellä mikrofoni kädessä Mari K. Niemi.
    Tutkijat esittelivät tänään kansalaisinfossa Poliittinen valta Suomessa -kirjaa. Keskellä mikrofoni kädessä Mari K. Niemi.

Viikonloppuna nousivat isoon keskusteluun mies-päätteiset tittelit, kun tamperelainen Aamulehti ilmoitti siirtyvänsä sukupuolineutraaleihin termeihin. Tänään tasa-arvoasioita nostaa esille valtanäkökulmasta Mari K. Niemen, Tapio Raunion ja Ilkka Ruostetsaaren toimittama Poliittinen valta Suomessa –kirja (Vastapaino, 2017).

Aivan viime vuosina Suomessa on otettu valtaapitävien tasa-arvoasiassa takapakkia, vaikka joiltain osin kohenemista tapahtuu, kirja paljastaa.

Ensin vähän lukuja: suomalaisia niin sanottuja eliittiasemia on 1 409 kappaletta. Näiden asemien haltijoita on lähes sama määrä. Osalla eliitin jäsenistä on parikin eliittiasemaa.

Ja sitten hyvät uutiset tasa-arvon kehittymisen näkökulmasta: kun vuonna 1991 vain noin joka kahdeksas valta-asema oli naisen hallussa, oli niistä vuonna 2011 jo joka neljäs.

Poliittisia eliittiasemia on kirjan mukaan 207, joista 43 prosenttia on naisilla, mikä on suhteessa muihin eliitteihin korkea osuus. Muu yli tuhannen henkilön suomalainen eliitti koostuu hallinnosta, elinkeinoelämästä, järjestöistä, joukkotiedotuksesta, tieteestä ja kulttuurista.

Vallantäyteisimmät postit ovat kirjassa esitettyjen selvitysten mukaan maan hallituksen ministereillä, mutta myös esimerkiksi hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajilla on huomattavan suuri määrä vaikutusvaltaa kansalaisten ja kansalaisryhmien asioista päätettäessä.  

Tästä päästäänkin tasa-arvoasian ytimeen. Nykyisen hallituksen kolme todellista valtaministeriä on miehiä: pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.). Sipilä ja Orpo ovat suurten puolueidensa puheenjohtajia, mikä tekee heistä erityisiä vallankäyttäjiä suomalaisten arkeen vaikuttavissa asioissa.

Naisten tällä vuosikymmenellä heikentynyttä asemaa poliittisen vallan ylimmällä huipulla alleviivaa se, että myös kolmen hallituspuolueen eduskuntaryhmät ovat miesten käsissä. Antti Kaikkonen johtaa keskustan ryhmää, Kalle Jokinen kokoomusta ja Simon Elo sinisiä.

Naisesta ei ole tulossa myöskään seuraavaa pääministeriä, jos ei aivan valtavia yllätyksiä seuraavan runsaan puolentoista vuoden aikana satu. Gallupeissa suurimpien oppositiopuolueiden johdossa on trio Touko Aalto (vihr.), Antti Rinne (sd.) ja Jussi Halla-aho (ps.). 

Sen sijaan kolmen pienimmän eduskuntapuolueen johdossa on nainen: vasemmistoliiton Li Andersson, ruotsalaisen kansanpuolueen Anna-Maja Henriksson ja kristillisdemokraattien Sari Essayah. Heidän johtamansa puolueet eivät ole sellaisessa nosteessa, että heistä kenenkään voisi kuvitella kohoavan Suomen pääministeriksi.

Kaksi kotimaista onnistumista on toki nähty, kun ensin Anneli Jäätteenmäki (kesk.) nousi hetkeksi pääministeriksi 2003 ja Mari Kiviniemi (kesk.) melko lyhyeksi ajaksi 2010–2011. Lisäksi demareiden entinen puheenjohtaja Jutta Urpilainen oli melko lähellä nousta pääministeriksi 2011, ja sai Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen toiseksi painavimman salkun.

Eduskunnankin ulkopuolista poliittista valtaa on, ja kaikkien muistissa on, että Tarja Halonen oli maamme pitkäaikainen presidentti 2000–2012. Eikä vähätellä pidä esimerkiksi sitäkään, että eduskunnassa puhetta johtaa tällä hetkellä sinisten Maria Lohela.

Ja olemme me sentään lähintä länsinaapuriamme yhdessä suhteessa parempia. Mari K. Niemi muistuttaa Poliittinen valta Suomessa -kirjassa, että ”on kenties yllättävääkin, että vahvaa tasa-arvomainetta nauttivalla Ruotsilla ei vielä ole ollut naista pääministerinään”. Norjassa tosin esimerkiksi on parhaillaan nainen pääministerinä ja Tanskassa edellinen pääministeri oli nainen.

Saksaan meillä on matkaa johtajuuden tasa-arvon kannalta valovuosi, kuten monilla muillakin mailla. Angela Merkel on paitsi maansa pitkäaikainen johtaja, myös Euroopan johtaja numero yksi, joka on saamassa viikon kuluttua uuden jatkokauden.

Suuren puolueen puheenjohtajaksi on kaikissa suomalaisissa puolueissa vaikeaa, mutta erityisen vaikeaa se on ollut kahdessa puolueessa. Ei ole jättiyllätys, että perussuomalaisilla ei ollut ennen hajoamistaan naista puheenjohtajanaan, mutta se on hyvä muistutus, että myös kokoomus on ollut puheenjohtajansa osalta koko pitkän historiansa ajan aivan yhtä konservatiivinen.

Tutkija Mari K. Niemellä on paljon hyviä huomiota poliittisten johtajien sukupuoleen liittyen, mutta varsinkin tämä jäi kirjasta mieleen: ”Kuten politiikassa ja yrityselämässä muualla maailmassa, myös suomalaisessa politiikassa naisten nousua johtajiksi näyttävät edesauttavan tilanteet, joissa puolue on kriisissä, etsii uutta alkua ja pyrkii parantamaan imagoaan”.

Tuon perusteella sinisissä ja demareissa, miksei vähän keskustassakin, pitäisi kohta olla paikka auki pätevälle johtajalle, jonka sukupuoli on muuta kuin mies.

Kyllä kokoomuksen ja perussuomalaistenkin johdossa joskus on tilaa naiselle – kenties myös muunsukupuoliselle.

PS. Aamulehden avaus sukupuolineutraaleista titteleistä on ennakkoluuloton ja tyylikäs liike. Uusi Suomi pohtii osaltaan asiaa.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Siis Aamulehti aikoo kyetä korvaamaan esimerkiksi ammattinimikkeet kirvesmiehestä kirkkoherraan su-ku-puo-li-neut-raa-leik-si? Vai mitä tuo tarkoittaa?

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Sitä kai se tarkoittaa. Eduskunnan puhemies on jatkossa puheenjohtaja, siis Aamulehden artikkeleissa. Joku jossain ihmetteli onko joku palomies sitten palonainen - ei ole, ne on nykyään kaikki pelastajia ja töissä pelastuslaitoksella.

JSN otti kanssa asiaan kantaa: https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/jsn-l...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Linkin kautta löytyikin mielenkiintoista tekstiä: "Olennaisia eivät ole neuvoston mukaan yksittäiset ilmaisut, vaan se, saako jutusta kokonaisuutena virheellisen käsityksen jostain asiasta."

Sähkömiehestä sähköasentaja. Putkimiehestä putkiasentaja. Kirvesmiehestä kirvesasentaja, joka minun kielikorvani mukaan liittää terän varteen ja varmistaa liitoksen pitävyyden.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #4

Ei ehkä noissa nimityksissa pidä kuitenkaan olla noin suoraviivainen. "Kirvesasentajahan" voisi olla vaikkapa rakentaja? Eihän kai nykyisin kukaan edes valmistu kirvesmieheksi vaan suorittaa rakennusalan tutkinnon, on siis rakentaja?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #5

Minuun verrattuna vaikutat avarakatseiselta, ja valmiilta ottamaan aamulehtimäisen edistysaskeleen.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #7

Ehkö sitä olen. Olen omissa kirjoituksissani jo pitkään toiminut pääosin samaan suuntaan. Muistan kuinka hiljattain eräässä kommentissa meinasin vahingossa kirjoittaa: "mies paikallaan" mutta päädyin kirjoittamaan: "oikea henkilö".

Marko Parkkola

Miksi se on tasa-arvoa, että naisia on enemmän eliittiasemassa?

Miksi presidenttiehdokkaita ei lueteltu blogauksessa?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Pisti silmään sama. Eikös olisi hyvä asia, jos Suomeen saataisiin pitkästä aikaa naispresidentti? :)

Marko Parkkola

Kyllä! Aivan kuten Hillary Clintonin tappio jenkkien presidentinvaaleissa oli selvä merkki koko maan misogyniasta, myös Laura Huhtasaaren tappio olisi selvä merkki siitä valtavasta naisvihasta, jota Suomessa esiintyy.

Hieman epäilen usarin toimitustakin naisvihasta nyt.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Luetellaan vielä viralliset ja käytännössä varmat ehdokkaat vuoden 2018 presidentinvaaleissa aakkosjärjestyksessä:

Tuula Haatainen (sd.)
Pekka Haavisto (vihr.)
Laura Huhtasaari (ps.)
Merja Kyllönen (vas.)
Sauli Niinistö
Nils Torvalds (r.)
Matti Vanhanen (kesk.)

Siis kolme naista ja neljä miestä, melko tasapainoinen tilanne.

Pari huomiota: Laura Huhtasaari on de facto puolueensa ehdokas, vaikka ei vielä virallisesti. Sauli Niinistön valitsijayhdistys on tekeillä, ja kampanja alkaa myöhemmin. Muista mahdollisista ehdokkaista maininnan arvoinen on viimeksi kolmoseksi sijoittunut Paavo Väyrynen.

Marko Parkkola

Vielä minua mietityttää miksi juuri se on tasa-arvoista, että miehiä ja naisia olisi suunnilleen saman verran. Mutta se on varmaan erillisen keskustelun paikka.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Pohtikaahan Uudessa Suomessa älkääkä noin kevyeen tyytykö, kyllähän vaikka termeihin isänmaa ja äidinkieli pitää puuttua kovalla kädellä.. ;-)

Käyttäjän RitvaPuolakka kuva
Ritva Puolakka

Hyvä kommentti, josta voi olla Niko Kaistakorven kanssa samaa mieltä. En ymmärrä miksi sukupuoli pitäisi häivyttää, eihän meidän kaikkien tarvitse olla sukupuolineutraaleja.

Mielestäni juuri tässä isänmaa/äidinkieli tulee hienosti esille tämä erilaisuutemme. Isänmaa on se kallio, jolla astelemme ja äidinkieli, se kieli, jonka olemme äidinmaidossa saaneet. Voisi sanoa, että isänmaa kuvastaa Suomea ja äidinkieli suomalaisuutta. Isänmaa maskuliinisuutta ja äidinkieli feminiinisyyttä.

Sinänsä ei minua haittaa, vaikka titteleistä häivytetään sukupuoli, mutta esim. naisesta lakimiehenä, olen itse käyttänyt nimitystä lakinainen, jolloin selviää, että ihminen hallitsee juridiikan ja on sukupuoleltaan nainen.

Siinä mielessä tietenkin ihan hyvä avaus päätoimittajalta, että näitä nimikkeitä voisi tarkemmin miettiä kuvastamaan ihmisen tehtävää sukupuolesta riippumatta, mutta toivotaan, että sentään isänmaa ja äidinkieli jätettäisiin rauhaan.:)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Melko kummallinen otsikko. Sanojen vaihtaminen ei taida kuitenkaan muuttaa tosiasioita, joten lähdetään ensin siitä, että sukupuolia ei joko ole taikka niitä on vähintään yhtä monta kuin sormia ja varpaita. Tai sitten sivuutetaan tämäkin ja väitetään pokkana, että naisilla ei ole mitään hoivaviettejä sun muita jotka ohjaavat keskimääräistä urapolkua vaan kaikki johtuu sorrosta, miesten syytä kaikkki (tämä tietysti koskee vain osaa miehiä toisissa kulttuureissa asia on ihan eri)

Sana on valtaa. Voidaan puhua JSN:n medioista ja JSN-vapaista medioista tai tietoisesti jotain ihan eri termejä jostain kumman syystä. Helppoa olisi kuulla JSN median edustajaa ja todeata, että me kaikki olemme pösilöitä ja sillä siistä ei tässä muita titteleitä tarvita.

https://twitter.com/TimoHaapala/status/90939698558...

Timo Haapala‏
@TimoHaapala
Seuraa
Lisää
Vastauksena käyttäjille @RailiMelartin, @TeemuMali ja @LauraHuhtasaari
Median tehtävä on erottaa pösilöt vakavasti otettavista
5.41 - 17. syyskuuta 2017
2 uudelleentwiittausta 14 tykkäystä Mikael RunebergMarkku AsolaIsmo HämäläinenPetri CederlöfMerja NiilolaUnder the DankOtto SuhonenJuuso LehtomäkiPäivi Suurhasko
21 vastausta 2 uudelleentwiittausta 14 tykkäystä
Vastaa 21 Uudelleentwiittaa 2 Tykkää 14 Yksityisviesti
Mikko EngrenTwiitin teksti

Uusi keskustelu
Laura Huhtasaari‏ @LauraHuhtasaari 19 t19 tuntia sitten
Lisää
Vastauksena käyttäjille @TimoHaapala, @RailiMelartin ja @TeemuMali
Pösilö pösilön tuntee.

Oikeasti tasa-arvo on ollut käsitteenä kiistanalainen sitten Raamatun tulkintojen kun vieläkään ei ole oikein varmuutta mitä se kylkiluu - läppä nyt sitten tarkoittaakaan. Naiset ja miehet ovat erilaisia, kumpi johtaa ja ketäkin on eri vuosisatoina tulkinta kysymys, naisjohtajia on aina ollut kaiketi vähemmän kuin miehiä, mutta kyllä, on naisiakin aina vallassa ollut.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomessa on pitkään vakiintunut nimikkeistö tehtävistä, jotka pääsääntöisesti ovat olleet miesten hanskassa.

Valtiollisissa, kunnallisissa ja kirkollisissa tehtävissä mies-etuliite on edelleen voimissaan. Eli, nimikkeet on luotu virkatehtäviin. Olin jo kirjoittamassa virkamies -tehtäviin, mutta siitähän tässä lienee kyse.

Naiset eivät ole olleet koskaan edustuksellisia työnimikkeistöissä. Sen sijaan nais -liite on sitkeästi säilynyt mm. papin etuliitteenä.

Naispappi on edelleen diskurssissa. Vienee aikansa, että pappeus voi olla sukupuoleton

Tänä päivänä viranhaltijoina on paljon naisia, jotka tekevät työtä mies-päätteellä. En usko, että se on heille ongelma. Palkka on sama kuin miehillä.

Sen sijaan eduskunnan puhemiehen puhuttelussa olen havainnut kirjavuutta. Jotkut toteavat vanhaan malliin - arvoisa puhemies - toiset taas - arvoisa, rouva puhemies -, joka on jo sinällään arvostuksen kyseenalaistamista.

Onko 'rouva puhemies' arvokkaampi kuin 'neiti puhemies'?

Raikas tuuletus nimikkeistöissä on tervetullutta!

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kunnallisissa tehtävissä ei ole koskaan ollut virkamiehiä sillä kunnan viroissa on aina toiminut ja toimii nykyisinkin viranhaltijoita (nipo nipo - minä).

"Tänä päivänä viranhaltijoina on paljon naisia, jotka tekevät työtä mies-päätteellä. En usko, että se on heille ongelma. Palkka on sama kuin miehillä."
Eikö juurikin se, että naiset saavat vähemmän palkkaa ole ongelma. Eikä heidän nimittämisensä virkamiehiksi tms. poista tuota ongelmaa (jota ei edes ole) koska julkisella sektorillakin on täysin nimekkeestä riippumattomat henkilökohtaiset palkanosat käytössä. Nimeke takaa siis vain osan palkasta. Hyvä mies saa vähän lisää.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Päätoimittaja Huusko: "Kyllä kokoomuksen ja perussuomalaistenkin johdossa joskus on tilaa naiselle – kenties myös muunsukupuoliselle."

Tasa-arvon ja yleissivistyksen lisäämisen nimissä tiedustelen päätoimittajalta, millaisen sukupuolikirjon pitää sisällään tuo mainitsemasi 'muunsukupuolisten' joukko.

Vai onko niin, ettei päätoimittaja ehkä halua lähteä rajaamaan sukupuolten koko skaalaa? Kansalaisten mielikuvitus ja luova kyky on jätettävä vapaaksi sukupuolten erottamisessa.

Löysin näin suppean ja ahdasmieliseltä (?) näyttävän listan, joka tuskin on kattava:

agender (sukupuoleton tai neutraali sukupuoli),

bigender (sukupuoli, jossa yhdistyy kaksi sukupuolta),

demigender (osittainen kuuluminen johonkin sukupuoleen, esim. demiboy ja demigirl)

genderfluid (liukuva tai muuttuva sukupuoli),

genderqueer (ei-normatiivinen sukupuoli),

intergender (sukupuoli miehen ja naisen välimaastossa),

neutrois (neutraali sukupuoli-identiteetti)

non-binary eli ei-binäärinen (sateenvarjotermi sukupuolille, jotka eivät ole vain mies tai nainen)

polygender (monta sukupuoli-identiteettiä omaava henkilö)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

0,5% ihmisistä on muunsukupuolisia. Ihme nysväämistä jos siitäkin pitäisi alkaa vielä tarkentamaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Odotteleppa nyt Aleksi kärsivällisesti, kunhan päätoimittaja-Markku valistaa asiassa.

Väinö Hirvelä

Facebook listaa muistaakseni 72 noita.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Joka tapauksessa 'muusukupuoli'-litania runsaudessaan osoittaa, kuinka epämääräisen identiteettiviidakon kanssa ollaan tekemisissä.

Jokaiselle jotakin - ja ellei tunnu mikään jo keksitty "paketti" passaavan kohdalleen, niin rekisteröidään itselle uusi sukupuoliversio. Ja sen jälkeen eikun oikeuksia peräämään.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Muunsukupuolisuus-käsite on syntynyt tarpeesta selkeään suomenkieliseen käsitteeseen, jolla kuvata kokemusta sukupuolesta, joka ei mahdu kaksinapaiseen nais-miesjakoon.

Lähde: http://transtukipiste.fi/muunsukupuolisuus/

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Maria Lohela ei salli eduskunnassa puheenjohtaja-nimitystä – ”Eduskunnassa ollaan puhemiehiä, kuten perustuslaki määrää”

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005372527.html

P.s. Kirjoitin toisaalla täällä blogin perutuslain muuttamisesta puhemies -sanan johdosta, että aletaanko nyt puuhata perustuslain muutosta - vieläpä kiireellisenä !

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Meritokraattina en näe näitä kiintiöitä positiivisena kehityksenä. Aika tapauskohtaista pitäisikö niitä käyttää. Loppujen lopuksi se on kuitenkin hyvää kehitystä, että naisia on enemmän.

Tuo "mies" loppuisten sanojen korjaaminen on mielestäni hieman turhamaista. Muutenkin tilalle ehdotetut sanat eivät ole olleet tarpeeksi kuvaavia, esim. Palomiesten tilalle ehdotettiin pelastajia, mikä on mielestäni terminä liian epämääräinen. Jos vene menee rikki merellä ja huudan pelastajia, en tarkoita palomiehiä.

Sanaa "mies" voisi ajatella englanninkieliseen tyylin, missä "man" tarkoittaa sekä miestä että ihmiskuntaa.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Aleksi P., 'Mies' -loppuisten nimikkeiden korjaaminen on mielestäsi turhamaista!

Onko mielestäsi myös turhamaista, että naisia nimitetään mies-loppuisiin tehtäviin?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Loppuosaa '-mies' ei ole tarkoitettu kirjaimellisesti otettavaksi, vaan se on foneettisesti napakka synonyymi sanoille 'ihminen' tai 'henkilö'. Se, että jälkiosaa 'mies' käytetään, johtuu historiallisesta kehityksestä. Historian hävittäminen on tyypillistä vasemmistolaiselle progressiiviselle ajattelutavalle, jonka ylilyönneiltä toivoisi oman kansakunnan varjeltuvan. Jonkin verran sitä on siedettävä, mutta muistettakoon, mihin ilmiö voi äärimmillään johtaa: vaikkapa vähäjärkiseen gender-politikointiin, mille leimallista on sukupuolittuneista WC-tiloista kiistely yms.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #21

"Se, että jälkiosaa 'mies' käytetään, johtuu historiallisesta kehityksestä. Historian hävittäminen on tyypillistä..."

Tässä historiallisessa tilanteessa kummankin sukupuolen edustajat länsimaissa, ovat mukana työelämässä.

Vastasit osuvasti kysymykseen historiasta kehitysprosessina. Samassa kehitysprosessissa, ovat myös kieli ja kulttuuri. Toisin, kuin pyhissä kirjoissa.

Eikö näin ollen amattinimikkeiden päivityksen vastustamiseen ole jokin toinen syy.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Mikähän magia estää naisia hakemasta mies-loppuisiin virkoihin? Ei estänyt noita naisia joista Huusko kertoo.

Mies-loppuisuus ei vaikuta työnkuvaan mitenkään joten sen vaihtaminen on semantiikkaa, joka vaikeuttaa jopa arkisista asioista puhumista kun pitää alkaa muistelemaan että mikäs se poliittisesti korrekti termi nyt olikaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Mikä vika olisi 'Rouva puhenaisessa'?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Pekka P., pitäisikö puheenvuoroa pyytäessään todeta rouvuus vai naiseus?

Miksi rouva on arvokkaampi kuin neiti?

Suomessa on edelleen eroteltavana rouva -arvokkuus tai neiti -vähäkkyys!

Muistan, kun menin ensimmäisen kerran äitiysneuvolaan v. 1971, enkä ollut silloin vielä naimisissa.

Minua puhuteltiin rouva Kauhasena.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Älä minulta kysy - en tiedä. Se nyt vain on nykyisin yleinen käytäntö. Joku neiti voisi kokea neidittelyn erottelevana tai jopa vähättelevänä?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #23

Pekka, ei hätää!

Suomessa neitiys ei ole ollut koskaan arvossaan. On ikään kuin häpeä, että ei ole löytänyt puolisoa, jonka avulla pääsisi rouvaksi.

Vanhapiika/poika ilmiö eli pitkään seitsemänkymmentäluvulle. Nainen tai mies, joka ei ehtinyt avioon ennen 24 -ikävuottaan, joutui maksamaan ns. vanhanpiianveroa. Veron tarkoituksena oli pariutumisten vauhditus.

Nykyisin puhutaan sinkkuudesta, jolla sanana on jo asemaa korostava merkitys.

Sinkut ovat itsenäinen ryhmä naisia/miehiä, jotka itse päättävät, kenet hyväksyvät kumppaneikseen.

Niko Sillanpää

Tasa-arvoa ei ole mitään järkeä arvioida tulosten tasa-arvona (esimerkiksi edustusosuudet).

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tasa-arvovaltuutetun Jukka Maarianvaarankin kohdalla sukupuolineutraali luonnehdinta pösilö menisi nappiin.

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201709182200400...

- Sukupuolittuneisuus ammattinimikkeissä ylläpitää työelämän segregaatiota. os puhutaan palomiehistä ja putkimiehistä, ne luovat lapselle tiettyjä ajatuksia siitä, että tietyt ammatit ovat miesten tai naisten.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Maamies kun maata muokkaa, kyntää kylvää ...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ihan turhanpäiväistä lätinää. Jos huolet ihmisillä ovat todella tuonkokoisia niin meillä menee todella hyvin.
Mies on mies ja nainen on nainen olipa minkä nimisessä tehtävässä tahansa ja ihan hyvä niin.
-emäntä (ravintola)
-isännöitsijä
-kamreeri Senior Accountant
-lääkintävahtimestari
-palveluesimies (puh. vaihde)* Switchboard Supervisor
-pääemäntä
-selvitysmies
-työharjoitteluasiamies
-yritysasiamies

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olen ihan samaa mieltä, uudistus on / olisi turhaa saivartelua. "Puhemies" tittelinä on vanha vakiintunut käytäntö ja tuskin kukaan sitä niin vakavasti ottaa, vaikka puhemiehenä onkin nainen.
Se on vain yleiseen käytäntöön vakiintunut sana....mitä välii? :)

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Kunta saa olla neutraali sukupuoli asiassa mutta mulle mies on aina mies samoin nainen on aina nainen .
Suomessa syntyy aika vähän näitä lapsia joita ei voi määritellä sukupuolisesti terv tepivaari

Pekka Pylkkönen

Eniten epätasa-arvoa esiintyy maailman valtauskontojen kohdalla. Johtoasemassa ei ole yhtään jumalatarta.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ehkä Ruotsi onkin meitä edellä, ja he eivät välitä pääministerin sukupuolesta, vaan valitsevat tehtävään aina parhaan ehdokkaan.

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Koskeeko muutos myös kaunokirjallisuutta? Aleksin Kiven Nummisuutareissa toimii Mikko Vilkastus puhemiehenä.

Mikko Vilkastus on Nummisuutarin Eskon puhemies ja hänen ”lupa-kirjansa” (kanttorin laatiman naimisiinmenoluvan) todistaja. Vilkastus saa myös haltuunsa Eskolle annetun kahdentoista riksin matka- ja hääkassan. Häämatkan epäonnistuttua Mikko tuhlaa hänen haltuunsa annetut rahat, karkaa Eskon seurasta ja tekee tästä syyllisen. Eskon sanoin:

"Kaksitoista riksiä, jotka äiti antoi minulle häärahoiksi, joi hän ylös, sitten löi hän minua korvalle ja juoksi tiehensä..."

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sellaisesta kukaan ei ole puhunut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eihän tuo nyt mikään kovin poikkeuksellinen asia ole. Onhan noita jo tehty Tintistä Peppiin, muun korrektiuden nimissä. Ajan kysymyshän tuo vain on, kun kerran sille tielle lähdettiin. Kun lähdetään muokkaamaan teoksia aikaan sopiviksi, on vaarana että kadotamme osan perinnöstämme ja sen ymmärryksestä.

Puolestani titteleitä voidaan nykyisyydessä ja tulevaa varten muokata miten halutaan. Tuntuu kuitenkin todella oudolta, että Aamulehden kaltainen laatulehti käyttäisi toisia nimikkeitä kuin perustuslaki. Nyt tunnutaan menevän perä edellä puuhun.

Annetaanko jatkossa tamperelaisille ylioppilaskokelaille erivapaus yhteiskuntaopin ylioppilaskokeessa kirjoittaa eduskunnan puheenjohtajasta ja oikeusasiahenkilöstä?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Elämme kriisissä. Nostetaan Laura.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Ei käynyt päätoimittajan palstalla kuin Strömsössä, kun esitin, että pohdittaisiin miten kokoomuksesta on tullut valtionhoitajapuolue.

Eräällä toisella palstalla arveltiin valtionhoitajuuden seuraavan Juhana Vartiaisen asemaa puoluekentässä: pitää aina turvata päältä ruotsalaisen asia Suomessa.

US:n sloganiksi sopisi Sauli Niinistön toteamus samasta asiasta: pitää olla luja hyvän puolesta, ei yksin pahaa vastaan.

Kommunismin aikaan tsekkoslovakialainen kirjailija Milan Kundera kirjoitti kulttuurin sivistystasoa voitavan arvioida sen mukaan miten hyvin ihmisarvo näyttää tavallisten kansalaisten silmissä toteutuvan yhteiskunnan ns. vastuuhenkilöiden kohdalla.

Miten Ilkka Kanervan kohdalla on käynyt? Sen pohtimisessa voisi tosin toimittajan näpit helposti kärähtää, kutsuttiinpa häntä Aamulehdessä millä tittelillä hyvänsä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

PS. Aamulehden avaus sukupuolineutraaleista titteleistä on ennakkoluuloton ja tyylikäs liike. Uusi Suomi pohtii osaltaan asiaa.

Kuuluu asioihin, jotka ovat yhtä turhia kuin nunnan nännit ja paavin pallit.
Isopalkkaiset ihmiset käyttävät aikaansa tämänkaltaisiin asioihin. Ilmeisesti Suomessa ei todellisia ongelmia pohdittavaksi ole?

Pitäisi varmaan perustaa komitea asiaa tutkimaan Mielenkiintoista olisi tietää miten esimerkiksi sanat "isänmaa", "äidinkieli" korvataan!

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Kamalaa, poliittisissa johtotehtävissä ja suuryritysten johtotehtävissä on alle 50% naispuolisia ihmisiä.

Nämä 2 tehtäväalaa vie aika paljon aikaa ja uraa pitää valmistella pitkään vetämällä pitkää työpäivää.

Jotta yhteiskunta olisi kestävällä pohjalla, naisten pitäisi synnyttää lapsia. Lasten tekeminen vie hyvin vähän aikaa. Lasten kohdussaoloaika vie jonkin verran aikaa. Lasten kasvatus vie aika paljon aikaa.

Mikäs tässä feminismilässytyksessä nyt oikein on se päätepiste, jota pitäisi tavoitella? Koska nainen on se sukupuoli joka voi olla raskaana eikä mies, naisia on luonnollisesti vähemmän uraohjuksina. Onko ideaali se, että 100% naisista olisi uraohjuksia?

Minun mielestäni kotiäiti on kunnioitettava ja hieno ammatti. Minun mielestäni suomalaisten tulisi hankkia enemmän lapsia, ei vähemmän. Minun mielestäni kulttuurissamme naisia tulisi kannustaa äideiksi enemmän kuin viimeisen 30 vuoden aikana.

Se että saisimme lapsiluvun valtiossamme lähemmäksi luonnollista uusiutumisrajaa, tarkoittaisi että naisten uraohjus-ajattelutapaa pitäisi vähentää ja tilalle pitäisi luoda äitiys-ajattelutapaa.

Lapset vievät aikaa työuralta. On täysin luonnollinen seuraus naisten lasten hankinnasta, että pienempi %-osuus naisista keskimäärin pääsee huippuvirkoihin jotka vaativat paljon aikaa uran valmistelun kannalta kuin miehistä. Ei siinä ole mitään patriarkaatin salaliittoa takana, ellei terveitä ja lapsirikkaita avioliittoja nähdä patriarkaatin salaliittona (olen kyllä tietoinen siitä että osa radikaaleista kiihkofeministeistä näin tekee).

Minusta tuntuu, että olen viestini perusteella 180 asteen päässä näkemyksiltäni naisten roolista yhteiskunnassa Huuskosta. Vai muuttaavatko nämä pointtini kenenkään näkemystä aiheesta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset