Markku Huusko

Mitä Suomi edellä sitä Saksa perässä

Miljoonat saksalaiset ovat äänestäneet Alternative für Deutschlandia (AfD), Euroopan unionia ja maahanmuuttoa hanakasti syyllistävää puoluetta.

AfD ylsi lopullisissa laskelmissa vajaan 13 prosentin ääniosuuteen. Se on Saksan liittopäivävaalien suurin voittaja.

Huomattavan menestyksen saavutti myös liberaalien FDP lähes 11 prosentin äänisosuudella. Puolue nousee tauon jälkeen liittopäiville.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraatit eli CDU oli suuri menettäjä, vaikka CDU-CSU ylsi yhä 33 prosentin ääniosuuteen ja pysyy vallassa. Vielä kehnommin meni kuitenkin paikallisilla demareilla SPD:llä, joka ei onnistunut kristillisdemokraattien haastajana ja jäi noin 20 prosenttiin.

Vasemmisto ja vihreät saivat kumpainenkin noin yhdeksän prosenttia äänistä.

Saksan vaalituloksessa on jotain samaa kuin Suomessa 2011, kun perussuomalaiset saivat melkoiseksi yllätykseksi 19 prosenttia äänistä. Maltilliset poliittiset voimat ottivat torjuntavoiton samalla, kun radikaalimpaa linjaa vetävät oikeistopopulistit nousivat näkyväksi tekijäksi paikalliseen parlamenttiin.

Suomessa populistit jätettiin hallituksen ulkopuolelle 2011, ja niin toimitaan myös Saksassa nyt. Hallitus muotoutunee puolueiden värien mukaan nimetyn Jamaika-koalition pohjalle CDU:n, FDP:n ja vihreiden kesken.

Suomessa päädyttiin vastaavassa tilanteessa hyvin värikkääseen kuuden puolueen hallitukseen, jota veti Jyrki Katainen (kok.). Mukana olivat myös vasemmistopuolueet SDP ja vasemmistoliitto. Vastaavaa Saksassa ei ole nyt käymässä, sillä kuluneen vaalikauden hallituspuolue SPD ai halunne antaa johtavan oppositiopuolueen roolia liittopäivillä AfD:lle.

Suomessa oikeistopopulistit pääsivät toisen hyvän vaalimenestyksen myötä hallitukseen 2015, menettivät suuren osan kannatuksestaan ja hajosivat. Eurooppa- ja maahanmuuttokielteisyydellä oppositiopolitiikkaa tekevät perussuomalaiset sinnittelevät sen seurauksena kymmenen prosentin sarjassa ja erillinen hallitukseen jäänyt ryhmä siniset on kannatukseltaan olematon.

Mutta mitä tapahtuu Saksassa? Nationalistisesti uhoava AfD aikoo haastaa Merkelin rajusti liittopäivillä, mikä pakottanee Merkelin ottamaan sen linjaukset huomioon hallituksensa politiikassa. Käykö se todennäköisille hallituskumppaneille liberaaleille ja vihreille, on arvoitus.

AfD:n vaalivoitto syntyi ilmeisesti pitkälti tyytymättömyydestä vuonna 2015 alkaneen pakolaisongelman hoitoon ja tyytymättömät lähtivät nyt myös uurnille. Puolueen kannattajat ovat voittopuolisesti miehiä, aivan kuten Suomessa on ollut vastaavassa liikkeessä. Saksan erikoisuus on se, että oikeistopopulistit saivat erityisen kovan kannatuksen entisen Itä-Saksan alueelta.

Tällainen vaalitulos nähtiin Saksassa hyvissä taloudellisissa oloissa. Mietityttämään jää, millainen se olisi ollut huonommissa oloissa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (154 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vuonna 2011 Suomessa perussuomalaisille tarjottiin hallituspaikkaa, mutta se ei heille kelvannut. Tilanne on siis aivan eri kuin Saksassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

AfD:n kannatus lienee prosentuaalisesti korkeinta entisen DDR:n alueen äänestäjien keskuudessa. Sillä alueella puolestaan äänestysprosentti on maan alhaisin. Tietyssä mielessä on nähtävissä, että AfD:lla on edelleen potentiaalia kannatuksen nousuun, semminkin kun se jää paistattelemaan päiviä oppositiossa ja on saanut suurta huomiota nyt osakseen.

Kansallissosialistisen puolueen kaltaista valtaannousua ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä Saksan talous ei ole samassa jamassa kuin 30-luvun alun laman aikana, mikä oli suurena tekijänä Hitlerin menestykseen. 20-luvullahan Kansallissosialistinen puolue oli hyvinkin samoissa kannatuslukemissa kuin AfD nyt.

Toisen maailmansodan jälkeisen Saksan kesytetyn ulkokuoren alla on kuitenkin kaiken aikaa ollut latentti revanssihenki, osin jopa tiedostamattomalla tasolla. Jos jokin tilanne aiheuttaisi Alladinin taikalampun korkin avaamisen, niin seuraukset voisivat olla kohtalokkaat.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Toisen maailmansodan jälkeisen Saksan kesytetyn ulkokuoren alla on kuitenkin kaiken aikaa ollut latentti revanssihenki, osin jopa tiedostamattomalla tasolla. Jos jokin tilanne aiheuttaisi Alladinin taikalampun korkin avaamisen, niin seuraukset voisivat olla kohtalokkaat."

Kas kun en ole huomannut. Olisiko tässä hieman omaa väritystäsi?

p.s. Laitan tähän linkin puolueiden kannatuksesta eri osavaltioissa.

http://www.focus.de/politik/deutschland/bundestags...

Juha Hämäläinen

Saksalaisuus ei ole miksikään muuttunut vuosisataan tai useampaan. Saksa on ollut suurvalta, on edelleen ja tulee olemaan. Välillä sotilaallinen valta, välillä taloudellinen.

Mutta nykypäivästä jos etsii yhtäläisyyksiä natsien aikaan niin on täysin pihalla todellisuudesta. Ei ymmärrä mitään nykyisestä Saksasta. Näitä on monia, jotka näkevät näkyjä.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mielestäni kaikkein merkittävin asia Saksan vaaleissa oli se, että hallituspuolueet romahtivat ja äänetysprosentti nousi merkittävästi. Kun äänestysprosentti on 77% niin voidaan jo melkein puhua aidosta demokratiasta.

Ja tosiaan itä-saksalaisista miehistä AfD:tä äänesti jopa 27%

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Maskuliinisuuden korostuminen on täysin määritelmään kuuluva ilmiö.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen

Stereotypioiden vahvistaminen ei ole kuule fiksua.

Miehet nyt vaan ovat älykkäämpiä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #9

"Miehet nyt vaan ovat älykkäämpiä." Kuuluuko tuollainen kommentti koko asiaan? Taitaan kuulua samaan sarjaan saudiarabialaisen papin lausuman kanssa, että naisilla on vain puolet miehen avoista ja ostoksilla ne kutistuvat puoleen siitäkin.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Pahoittelen epäonnistunutta sarkasmia.

Tarkoitin vain että poliittiset näkökannat eivät riipu sukupuolesta tai sukupuolistereotypioista.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #92

'Miehet nyt vaan ovat älykkäämpiä'. Pahoittelu ei riitä. Eikä selitys poliittisista näkökannoista.

Ihmettelen, jos Pylkkösen statement menee läpi Huuskon blogissa!

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #125

Painotan nyt vielä että minulla ei ole sellaista käsitystä että miehet olisivat älykkäämpiä kuin naiset.

Kyseinen kommentti viittasi maskuliinisuuden liittämiseen tietynlaiseen poliittiseen maailmankuvaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #133

"Poliittiset näkökannat eivät riipu sukupuolesta" on kohtuuttoman ehdoton väite. Korrelaatiot etenkin Yhdysvaltain ja Saksan vaalien ovensuukyseilyissä ovat aika ilmeiset.

Ilman muuta poliittiset näkökannat riippuvat sukupuolesta siinä kuin tulotasosta, koulutuksesta ja monesta muusta seikasta.

Mutta yleiseurooppalaisen äärioikeistolaisuuden kutsuminen "maskuliinisuudeksi" olisi tietenkin vielä kohtuuttomampaa. Suurin osa miehistä kuitenkin vastustaa sitä.

Käyttäjän pekkapylkkonen kuva
Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #135

Sanoisin yleisemminkin että vaalien tuloksista on vaikea vetää johtopäätöksiä ihmisten mielipiteistä. Niissä joutuu aika rankasti priorisoimaan omien näkemystensä kanssa. Yksittäisistä kysymyksistä saanee paremman kuvan gallupilla jolla testataan sitä yhtä kysymystä.

Ihan esimerkiksi, vaikka suhtaudunkin humanitaariseen maahanmuuttoon varsin kielteisesti, edellisten vaalien kohdalla ehdokkailla on ollut aika päinvastainen näkemys asiasta. Tämä on mahdollista siksi että asia ei ole prioriteettilistallani erityisen korkealla.

Toki sukupuolten välillä on eroja äänestyskäyttäytymisessä mutta on aika vaikea keksiä mitään fysiologista selitystä sille. Palleilla ja munasarjoilla taas ei edes ole äänioikeutta.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Äänestysprosentti oli kova ja aiemmin nukkuneita oli paljon liikkeellä. AfD:lle tuli sieltä joidenkin näkemieni arvioiden mukaan noin miljoona kannattajaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Perussuomalaisten kannatus on kasvanut. Ei taida olla kovin vaikeasti ennustettava asia, että Suomessa tulee PS:n kannatus vielä nousemaan, sen osoittaa varsinkin se miten turvapaikanhakijaongelmia on täällä hoidettu.

Turun tapauksen käsittely mediassa ja valtio-, sekä poliisijohdon tiedotustilaisuudet lisäävät PS:n kannatusta. Suomi on aivan eksyksissä turvapaikanhakijaongelmansa kanssa. Työllisyystilanne on huono, tilanteen surkeudesta kertoo sekin, että parhaiten maahanmuuttajia työllistää yrittäjyys.

Esimerkiksi Helsingissä ongelmat ovat jo laajentuneet Itä-Helsingistä Kallion ja Sörnäisten alueille. Nämä kaksi viimeiseksi mainittua aluetta ovat rajusti muuttuneet viimeisten vuosien aikana. Poliisilla ei ole aikaa, kuin ainoastaan jos on niin vakava tilanne, että on joltain henki lähdössä.

Esimerkiksi Kalliossa tapahtuneessa päälleajoyrityksessä oli edeltänyt tappelunujakka ja kova riita, poliisi oli paikalla eikä vaivautunut autosta ulos tarkistamaan tilannetta. Poliisiauto näkyy kuvissa ja kuulin itse erään alueella asuneen ihmettelyä miksi poliisi ei tehnyt mitään. Tämä kertoo mikä on yleisen turvallisuuden tilanne.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos nyt sattuisit löytämään jostain jonkun Kallion tai Sörkan asukkaan, jolla on edes kolme neljä sukupolvea paikallista asumista takana ja kysyisit viattomasti, että eikös ole mennyt nyt viime aikoina vähän turvattomaksi täällä, niin veikkaanpa, että aika monta kaljaa sinulle tarjottaisiin viikon vitsistä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Olen itsekin siellä asunut. Tunnen alueen hyvin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #144

Mä olen syntyisin sieltä ja kerron että kyllä on meno muuttunut, mutta niin on koko Helsingissä.....Takaisin en muuttaisi millään hinnalla.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ainakin elämä täällä tuntuu muuttuvan turvattomaksi. Lähipiirissä kolme naista on joutunut maahanmuuttajien seksuaalisen häirinnän kohteeksi vuoden sisällä. Onneksi niistä selvittiin säikähdyksellä. Sen verran vakavia kuitenkin, että minä olisin ilmoittanut poliisille, vaikka siitä nyt hyötyä ei olisi ollutkaan. Lenkillä, koiran kanssa kävelyllä ja työmatkalla. Kaikkein elämään sekä kulkemisiin se on näemmä vaikuttanut jollakin tavalla. Yksi kohteista on itsekin maahanmuuttaja, hieman eri suunnalta kuitenkin kuin häiritsijä.

Oma lapseni oli terrori-iskun aikana turun keskustassa töissä. Aivan vieressä sisään tuotiin joku uhrikin ensiapua varten. Kyllä olen huolissani. Eikä kysymys ole siitä etteikö jotain voisi silti tapahtua, vaikka ei ainoatakaan turvapaikanhakijaa olisi tänne saapunut. Näitä kuitenkaan ei olisi tapahtunut. Tällaisten tapausten määrä näyttää lisääntyvän. Asialle pitäisi tehdä jotain. Enkä tarkoita mitään rajojen totaalista sulkemista tai ihmisten täältä pois ajamista. Ilmeisesti rasismi syytösten pelko jähmettää viranomaiset.

Kuten blogistaninsta näkyy, niin yhteiskunta on rikki. Eikä se vittuilemalla parane. Kuten näytät ajattelevan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005358457.html

Jostain sentään kirjoittaa hesarikin, kun ei voi tyystin lukijoiden kokemuksista vaieta.

Ehkä tätä toimintaa ei sörkässä sentään 50 luvulla ollut.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tuli näköjään sama mieleen eli Kataisen hallitus hallituspuolueita oli tuplasti enemmän kuin Saksan todennäköisessä Jamaika koalitiossa, mutta jonka ongelmat voivat muodostua samanlaisiksi eli ei saada mitään aikaan kun näkemyserot ovat liian suuret. Jos nyt AfD:stä puhutaan niin, Merkel kun heti kommentoi, että tulee ottaa kansan huolet huomioon ja alkaa heti kokoustamaan ja strategioimaan miten äänestäjät houkutellaan takaisin, eli AfD:llä on vaikutusta oppositiossakin, niin mitenköhän vihreät moisen sulattavat jnejne?

edit:

Halla-aho näköjään taivutteli jo rautalankaa eilen.

Jussi Halla-aho
10 t ·
Pikainen pohdinta Saksan hallituskuviosta:
Merkel tarvitsee enemmistön parlamenttiin. Helpoin ratkaisu olisi jatko demareiden kanssa, mutta demarit ovat jo ilmoittaneet, ettei kiinnosta.
Niukan enemmistön saisi myös FDP:n ja vihreiden kanssa. Kummallakaan ei kuitenkaan ole halua eikä tarvetta myydä itseään halvalla. FDP ei pidä eurosta, mikä on hankalaa Merkelille. Vihreät haluavat lisää haittamaahanmuuttajia, mutta juuri maahanmuutto on keskeinen syy siihen, että Merkelin CDU menetti 8 %-yksikköä kannatuksestaan.
CDU:lla tuskin on intoa jättäytyä viherhörhöjen vangiksi ja lihottaa AfD:tä entisestään oman kannatuksensa kustannuksella.
JÄRKEVINTÄ olisi muodostaa enemmistö FDP:n ja AfD:n kanssa ja korjata niin EU- kuin maahanmuuttopolitiikkaa nihkeämmäksi. Yhteistyö AfD:n kanssa voi kuitenkin olla kaiken hyvesignaloinnin jälkeen poliittisesti vaikeaa. Elän silti toivossa.
(Äärivasemmistolaisen Linken voi jättää laskuista.)
Todennäköisintä siis kuitenkin on, että demareiden kanssa yritetään jatkaa.

Niko Sillanpää

AfD ilmoitti jo kuukausia sitten, että ei missään tilanteessa ole menossa hallitukseen, eli Halla-ahon toive ei ole toteutumassa.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Saksan tuoreista vaaleista käytetään näköjään sikäläisessä mediassa jo käsite "Wut-Wahl" (suuttumusvaalit). Aika moni tarkkailija on sitä mieltä, ettei tulosta pidä ihmetellä. Sama meno jatkunee ja hallitusten muodostaminen tulee yhä vaikeammaksi (kuten Hollannissa, Ruotsissa, Ranskassa jne) niin kauan kunnes perinteiset valtapuolueet vihdoin ottaisivat vakavasti seuraavat, i-alkoiset kipukohteet: immigraatio, integraatio ja islamisaatio. Kansalaisten varsin yleisestä ja laajasta suuttumuksesta kun on kyse. Hollantilaisprofessori Afshin Ellian puhuu "wake-up-call":ista ja siitä pitäisi olla kyse, koko Euroopalle.

Mitä AfD:heen tulee, niin minusta Alexander Gaulandin ja Björn Höcken puheet ovat uskomattoman typeriä ja suorastaan vaarallisia....

P.S. Saksan toimittaja Pertti Rönkkö totesi aiheellisesti, että Saksan liittopäivillä on jo aiemmin ollut äärioikeistolainen puolue: Franz Josef Strausin baijerilainen CSU.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Äärioikeiston/Äärivasemmiston valtaannousu Saksassa tapahtui aikaisemmin, kun keskiluokka ja paremmin toimeentulevat siirtyivät kannattamaan ko. puoluetta. Syynä oli muiden puolueiden yhteistyön lamautuminen. Saksassa, kuten Suomessakin muut puolueet saavat syyttää itseään, jos niin käy. Edessä on suuria sosiaalisia ja yhteiskunnallisia haasteita, jos päätöksenteko lamautuu puolueiden riitelyyn, ongelmien vähättelyyn ja yrityksiin siirtää huomiota pois ongelmista, äärioikeiston/äärivasemmiston kannatus nousee.

Sinänsä nimitys äärioikeisto taitaa olla väärä, koska vasemmistolaisia liittyy sen kannattajiksi. Perussuomalaiset eivät ole Suomessa äärioikeistolainen liike, ei ainakaan vielä. Äänestäjissä on paljon sellaisia, jotka saattavat kääntyä kannattamaan äärioikeistoa, mikäli yleinen yhteiskunnan tilanne huononee liian paljon.

"Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle (AfD) keräsi kannattajia niin oikeistosta kuin vasemmistostakin."
https://yle.fi/uutiset/3-9849269

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Kyse on YLE;n valeuutisesta! Mitä äärioikeistoon tulee kannattaa ehkä lukea linkin analyysi AfD;n ohjelmista. Minä allekirjoitan lähes kaikki tuon "äärioikeiston" tavoitteet.

https://beta.oikeamedia.com/o1-40216

Jos äärioikeistosta puhutaan, niin sitä edustaa Merkel ja EU diktatuuria kannattavat voimat meillä ja Euroopassa!

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ennen kuin innoissasi allekirjoitat niin kuuntelepa myös Gaulandin ja Höcken puheita...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #11

Uskon, ilman pienintäkään epäilystä, että Nieminen allekirjoittaisi sen jälkeenkin. Olisi varmasti liittynyt NSDAP:henkin viimeistään vuonna 1933.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #127

Vuorela puhuu toisen suulla. Vuoren varmasti potaskaa.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #11

Minä olen vain ohjelman varassa jonka Aro oli nettiin laittanut.
Puheista en tiedä!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #136

Linkittämäsi Ahvion tulkinta AfD:n ohjelmasta on ihan sellaisenaankin kaukana Ruotsidemokraattien, Perussuomalaisten tai minkä tahansa oikeistopopulistisen puolueen oikealla puolella; normaalijärkisen ihmisoikeuspolitiikan vastainen.

Poliittisesti lukutaidottomat käsikassaratkin osaavat yleensä lukea mestariensa nimistä edes kaksi ensimmäistä kirjainta, mutta saattaa tietysti olla, että tunnet jonkun Aron, joka on referoinut sinulle Ahvion tekstiä.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #138

Voi anteeksi! Ahvion tietenkin! Anteeksipyyntö oli siis kohdistettu Ahviolle. Muuten pitäydyn aiemmassa kommentissani.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #136

Lue koommenttini nro 91 tästä ketjussa, niin tiedät, mitä AfD:n johtohahmot suoltavat suustaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #136

Poliitikothan osaavat kirjoittaa ohjelmansa niin, että taustaoletus kuljetetaan Troijan hevosen sisältönä.

Esimerkki 1: "AfD ei kannata abortteja eikä aborttioikeuden julistamista ihmisoikeudeksi."

Kukapa "kannattaisi" abortteja sen kummemmin kuin sydänleikkauksia, mutta eivätkö ne ole ihmisoikeus jo nyt?

Esimerkki 2: "Perinteisten sukupuoliroolien halventamisen ja gender-ideologian propagoimisen on loputtava kouluissa ja julkisessa keskustelussa."

Kukapa haluaisi mielipiteitä halvennettavan, mutta uskooko joku, että saksalaisissa kouluissa halvennetaan joitakin sukupuolirooleja tai propagoidaan gender-ideologiaa, mitä lieneekin? Ja tarkoitatteko, herttuatar von Oldenburg ja Markku Nieminen, ihan vakavissanne, että julkinen keskustelu jostakin mielipiteestä on kiellettävä?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä vain Halla-aho on vienyt Perussuomalaisia kovasti oikealle. Kysymys on vain siitä, milloin ylittyy äärioikeistolaisuuden raja. Äärimielipiteitä perussuomalaisilla on runsaasti mukaan luettuna Laura Huhtasaaren esiintulot.

Marko Parkkola

Onko oikeisto-vasemmisto-akseli sittenkin ympärä eikä akseli. On nimittäin omituista, jos joku siirtyy akselilla oikealle, hänestä/siitä tulisi kansallisSOSIALISTI.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Kyllä monet sen ympyräksi mieltävät.

Tosin se johtuu osittain siitä, että käsitteet "oikeisto" ja "vasemmisto" oavt määrittelykysymyksiä ja voivat tarkoittaa politiikan sisällön sijasta myös toimintatapoja. Aika harva Hitleriä vasemmistolaiseksi olisi valmis luonnehtimaan, vaikka hän oli sosialistisen puolueen johdossa. Itse aatemaailma ei kuitenkaan pohjimmiltaan poikennut sosialismista, sillä yhteiskunnalla ja yksilön velvollisuudella yhteiskuntaa kohtaan oli siinä merkittävä painotus.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #26

Vanhaa Radio Jerevan aineistoa:

Kysymys: Mistä tiedämme, että maapallo on pyöreä?
Vastaus: Syytökset, jotka olemme kohdistaneet länteen, kuulemme nyt idästä.

JK. Vapaasti muistista, ei lähdettä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #26

Kommunismi kait kuitenkin on nationalismin vastaista, siinä ero, ei välttämättä juuri muussa. Sallittiinko muuten Aatun Saksassa pörssi?

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #58

Frankfurtissa on mitattu DAXin arvoa 31. joulukuuta 1913 alkaen ja katkesi vasta 30. heinäkuuta 1943, joten vastaus kysymykseeni on kyllä Adolfkin sieti pörssiä

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #58

"Kommunismi kait kuitenkin on nationalismin vastaista, siinä ero, ei välttämättä juuri muussa."

Kommunismi oli globaalia puuhastelua, kaikkien kansojen piti olla veljiä keskenään. Taisi vain käydä niin että kansallismielisyyden ja henkilöpalvonnan voimalla nekin systeemit pidettiin pystyssä eri puolilla maailmaa. Kansallismielisyyden voimalla kommunismi yhä "kukoistaa" Pohjois-Koreassa.

Kommunistinen globalisoituminen ei siis ollenkaan toiminut, eli epäonnistui täysin.

Globalisoituminen olisi kyllä tärkeää ja se on kansallismielisyyden tärkeä haastaja. Toivon mukaan siihen päästään kansainvälisen kapitalismin keinoin.

"Sallittiinko muuten Aatun Saksassa pörssi?"

Olisi kiva tietää, mutta eiköhän siellä toiminut kapitalistinen systeemi, joka tosin oli alistettu Hitlerille.

Herrat ja kapitalistit nostivat kättään hurmioituneeseen Hitler- tervehdykseen, vaikka monet tekivät sen vain siksi että tiesivät sen olevan niissä oloissa bisnekselleen välttämätöntä.

Toki saksalaiset liikemiehet oli tyytyväisiä siitä että saivat Aatun avulla "ilmaiseksi" juutalaisten bisnekset haltuunsa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #64

Jos nationalismilla tarkoitetaan kansallisvaltiota, niin on hiukan kyseenalaista se Aatun nationalismi, koska hänen päämääränään oli valloittaa idästä toisia kansoja niin paljon kuin mahdollista eikä mitään olisi ollut sitäkään vastaan, että Hollanti, Belgia ja Ranska olisivat pysyneet mukana valtakunnassa. Tietysti saksalaiset olisivat olleet kaikkialla herrakansaa, mutta onko sillä eroa Neuvostoliittoon ja venäläisiin verrattuna?

Natsipropagandassa arvosteltiin niin kommunismia kuin kapitalismiakin suurin piirtein yhtä paljon. Saksan tie esiteltiin uutena kolmantena tienä, jossa niin kansainvälisten pörssikapitalistien kuin myös bolshevikkien orjuuttamat kansanjoukot olisi vapautettu omaehtoiseen elämään.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #82

Jos asiaa tarkastellaan ilman tunteita pelkillä numeroilla niin viimeisen lauseesi lupauksen Aatu myös lunasti ja jopa pörssissä tehtiin satojen prosenttien tilejä.

Tosin Aatu teki myös talouspolitiikassa karhunpalveluksen maailmalle. Mefo-vekseleiden tarkoitus oli hyvä, mutta ne olivat silti luotonlaajennusväline!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #82

"Jos nationalismilla tarkoitetaan kansallisvaltiota, niin on hiukan kyseenalaista se Aatun nationalismi."

Aatun nationalismi, kuten nykyinenkin nationalismi, on pohjaltaan rasistista, siis sellaista joka pitää omaa heimoa tärkeimpänän ja muut "heimot" voisi vaikka poistaa maan päältä.

Aatu vain erehtyi siitä heimosta, se oli pelkkää kuvitelmaa. Saksalaiset on niin monen heimon ja kielen sekasotku ettei siitä saa yhtenäistä kansaa muuten kuin rikkaalla mielikuvituksella, mutta sitähän Aatulta ei puuttunut.

Kansallismielisyys perustuu mielikuvitukseen ja mielikuviin vielä tänäkin päivänä. Kansoja ei ole olemassa, on vain eri menetelmin yhteen liitettyjä ihmisjoukkoja, joiden on saatu propagandalla kuvittelemaan että heillä olisi jotain yhteisiä kansallisuuden piirteitä, niitä "kansallisia piirteitä" sitten haetaan ja etsitään ja keksitään ja ihmetellään, mutta todellisuus on ettei niitä ole.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #82

Kirjoitin jo vuosia sitten Hitlerin antinationalismista ja sain silloinkin kommunistit niskaani. Saas nähdä kuinka nyt käy.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #58

Kun minä kirjoitin aiemmin täällä kommunismin antinationalistisesta luonteesta, sain kommunistit kimppuuni. Mielenkiintoista nähdä miten nyt käy.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman Vastaus kommenttiin #23

ettei vain olisi vihapuhetta ilmassa?

en näe sille juuri mitään muuta perusteltavissa olevaa syytä, kuin että turvapaikkahakusysteemia väärinkäyttävää haittamaahanmuuttoa sallivia/suosivia tahoja vastustavia halutaan halveksuvasti rinnastaa natseihin,
jotka siis sosialisteina tuolloin edustivat oikeistoliikettä ja joka nykyään mielletään vasemmalle kaikissa muissa yhteyksissä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Saksalaisten nuolikuvioiden mukaan AfD sai eilen entisten äänestäjiensä lisäksi taakseen 1,2 miljoonaa nukkuvaa jotka eivät olleet äänestäneet lainkaan edellisissä vaaleissa, noin 1 miljoonaa CDU/CSU:n entistä äänestäjää, noin 400 000 demarien entistä äänestäjää ja vähemmän muita. Baijerissa CSU:n tulos suhteessa AfD:hen oli erityisen huono.

Kyse on suuresta äänestäjäjoukosta. AfD:n nousu liittopäiville ja kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi on huomattava harmi liittotasavallassa ja Euroopan Unionissa.

Vihreiden johtohenkilöt ovat moneen kertaan torjuneet Jamaika-koalition. Vaikka tällainen pitkällisten neuvottelujen jälkeen saataisiin kasaan, se ei olisi vakaa hallitus, kun joko FDP tai Vihreät olisivat koko ajan lähdössä milloin minkäkin vaatimuksensa takia.

Saksassa eräät asiantuntevat (ja erittäin harmistuneet) kommentoijat veikkaavat, että tulee uusintavaalit ehkä helmikuussa. Tällöin voitaisiin pyrkiä siihen, että CDU/CSU ja FDP saisivat yhdessä ehdottoman enemmistön. Toisaalta tämä ei välttämättä toteutuisi, jos AfD:n kannatus kasvaa entisestään. Saksan poliittisesta heikkoudesta hyötyy lähinnä Putin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Uudet vaalit voivat olla edessä ja sehän AFD:lle sopii. se voi hyvinkin ylittää 15 prosenttiosuuden rajan siksi, että juuri AFD:n torjumiaseksi uudet vaalit järjestetään, jos järjestetään.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Ja vastaavasti SPD:n alamäki vain jatkuisi entisestään (ks. Hollannin kehitys).

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #19

Niin näky olevan.Meillä se alkoi -87 EU myötä
Porvaripuolueet on siitä asti ollut enemmistönä eduskunnassa ja kepu,kok rkp kanssa vallassa. Hyvinkö on mennyt niin kuin koko kansaa ajatellen?
Etenkin palkansaajilla ja eläkeläisillä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Pitää myös muistaa että EU ja EU maissa ei ole kyse vain pakolaisista.

Merkel on hyötynyt siitä, että hänet on nähty järjen ja maltin edustajana ja tasapainottavana tekijänä, kun Yhdysvaltain, Venäjän ja Euroopan johtajat ovat pohtineet esimerkiksi Syyrian tai Ukrainan sotaa.

Pitää osata muutakin kuin veivata mamu-,pakolaisvastaisuudesta -03-17 kuten äärioikeisto ja persut.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

JK.
Muistaakseni ei Irakilaisia "nuorukaisia" ollut kovinkaan paljon tulossa Suomeen ennen USA aloittamaa sotaa Husseinia vastaan.Öljyn takia.
USA aseteollisuus on miljardi bisnestä.Ja niin kauan kuin soditaan ei pakolaiset lopu.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

En ole PS:ää tähän asti kovin oikeistolaisena ainakaan talous-/veropolitiikassa pitänyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voit muuttaa kantaasi tästä eteenpäin, jos luet Halla-ahon kannanottoja.

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen

Tuotko esimerkkejä Halla-ahon kyseisistä kommenteista? Minusta häneltä ei oikein tahdo tulla kuin mamu-aiheisia kommentteja

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #84

No vaikka sosiaalipolitiikka:

Halla-ahon tiukat talouslinjaukset: "Työttömyys- ja sosiaaliturva ovat yhteiskunnan luksustoimintoja"

http://www.iltalehti.fi/politiikka/201703132200084...

Käyttäjän TomiRimpinen kuva
Tomi Rimpinen Vastaus kommenttiin #103

Enemminhän tuo keskittyy kritisoimaan velaksi elämistä tuossa jutussa

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #120

Kyllä siinä myös käy ilmi yleinen suhtautuminen tulonsiirtohin ja lsäksi on syytä muistaa, että juuri vasemmisto on halukas ottamaan lisää velkaa "nollakorolla".

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Miksi CDSU+Vihreät+Linke ei voi muodostaa hallitusta? Kaikilla on käsittääkseni samanlainen arvopohja.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"AfD ylsi lopullisissa laskelmissa vajaan 13 prosentin ääniosuuteen."

sekä:

"... oppositiopolitiikkaa tekevät perussuomalaiset sinnittelevät --- kymmenen prosentin sarjassa..."

Miksi menestymisen ja sinnittelyn raja vedettäisiin juuri kymmenen ja kolmentoista prosentin väliin? Mielestäni kolme prosenttiyksikköä on perussuomalaisille täysin saavutettavissa oleva kannatusnousu, kun aikaa eduskuntavaaleihin on 18 kuukautta.

Huomionarvoinen sana on ensimmäisen sitaatin "vajaan". Jos sen paikalla olisi "lähes", näyttäisi lause tyytyväisen päätoimittajan iloiselta yhteenvedolta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuosta tuli mieleeni 70-luvulla julkaistu yleisönosastokirjoitus, jossa joku ihmetteli YLE:n uutisoinnin sanavalintoja vertailemalla kahta uutista:

-Baijerin oikeistopomo Strauss tuomitsee teollisuuspamppu Schleyerin murhan.

ja toinen:

-SDP:n puheenjohtaja ulkoministeri Kalevi Sorsa tapaa myös Neuvostoliiton Kommunistisen Puolueen pääsihteeri Leonid Brezhnevin Moskovan vierailullaan.

Kysymys kuului, entäpä jos tuo viimeeksi mainittu olisi kirjoitettu vastaavalla retoriikalla:

-Vasemmistopomo Sorsa tapaa kommunistipamppu Brezhnevin Moskovassa.

Juha Hämäläinen

Kyllä saa Merkel levittää palettinsa aika pahasti auki, jos haluaa vihreät hallitukseen. Sen verran on eroja vaaliohjelmassa.

Tai sitten vihreät joutuvat myymään perseensä, kuten Soini ja se maksaa vihreiden halkeamisen, kuten Itävallassa.

Liberaaleille sopii mikä vaan sitä en epäile, vaikka hekin pettävät äänestäjänsä Euro kielteisyyden suhteen alistuessaan Merkelille käsikassaraksi.

Niko Sillanpää

Merkel heikentyi siinä määrin paljon, että hänen on pakko liikahtaa positiostaan useammassakin politiikassa. Nähtväksi jää, tuleeko liikahduksen suunta olemaan järjellinen vai järjetön.

Juha Hämäläinen

Energia, sotateollisuus/asevienti on ensimmäiset joista Merkel ei voi antaa periksi, koska sponsorit!

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #48

Saksa on maailman suurin yritys ja samalla siinä sivussa valtiokin. Saksan massiivinen teollisuus määrää taustalla aivan yhtä paljon kuin rahavalta USAssa.

Merkelin eräs kuuluisa luikautus tapahtui Kreikan suurten lainapakettien hyväksyntää ennen. Angela totesi Kreikan edustajille, että lainojen edellytys on, ettei Kreikka peruuta asehankintaohjelmaansa liittyviä tilauksia mm Saksasta.

Melko törkeää kiristystä maalta, jonka olisi pitänyt laittaa asehankintansa täysin jäihin 20 vuodeksi. Kreikkahan on hyvässä turvassa useamman NATO-maan välissä. Maa ei aseita kaipaa käytettyään välillä yli 6% BKTstä puolustukseen. Järjetöntä törsäystä turhuuteen.

Niko Sillanpää

"Tällainen vaalitulos nähtiin Saksassa hyvissä taloudellisissa oloissa. Mietityttämään jää, millainen se olisi ollut huonommissa oloissa."

It's not the economy, stupid. Ei ollut Brexitissä, ei Trumpissa. Kyse on kehitysmaamaahanmuutosta, kulttuurisesta hegemoniasta ja ylipäätään vallan ja hyvinvoinnin uusjakamisesta pelkästään moraaliperustaisesti. Nämä asiat eivät ole menossa pois, oli taloudellinen nousu- tai laskukausi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Nämä asiat eivät ole menossa pois, oli taloudellinen nousu- tai laskukausi.

Ei mutta ei poista:
Tulossa maailmanlaajuinen lama .Kertoo TE.
Tuosta ei päättäjät ole hiiskuneet sanaakaan .
Talous menee kuralle EU,Suomessa ja USA.

Niko Sillanpää

Kyllä, suhdannekäänne on tulossa ennemmin tai myöhemmin. Ja se hetki on nyt ennemmin ottaen huomioon, että ylöspäin on menty trendinä kohta kymmenen vuotta. Tämä ei ole mitään salatiedettä, eikä kukaan peittele asiaa, vaan kyseessä on ihan normaali suhdannesykliin liittyvä asia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #32

Kannattaa ottaa huomioon että Lehman-laman -08 aikana Suomen talous kutistui 8%.Nyt ennustetaan 2% enemmän.

Maailmantalouden nopeutuneesta kasvusta
huolimatta romahdus on muuttunut
todennäköisemmäksi.
Syyskuu-17
Kriisiskenaariossa kasvu jatkuisi kohtuullisena
vielä loppuvuoden.
-Ensi vuosi (-18) toisi mukanaan
huomattavan pudotuksen maiden
bruttokansantuotteessa. Kriisiskenaariossa
- Suomen talous kutistuisi yli 10 prosenttia,
- euroalueen yli 6
prosenttia ja
-Yhdysvaltojen talous kutistuisi yli 4
prosenttia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Tämä ei ole mitään salatiedettä, eikä kukaan peittele asiaa, vaan kyseessä on ihan normaali suhdannesykliin liittyvä asia."

Ja normaalia on sekin että Suomi elää jälkisuhdanteessa, niin että lamaa saadaan täällä odottaa vähän pitempään, mutta se kestääkin pitempään.

Viime lamaa saatiin odotella jopa niin pitkään Suomessa että Jyrki Boy jo julisti että Suomi pääsi lamasta kuin "koira veräjästä". Sitten se kumminkin iski.

------------------

Ennusteet laman tulosta ovat yhtä tarkkoja kuin seuraavan jääkauden tulosta, se tulee, mutta kukaan ei oikeasti tiedä miten pian ja kuinka pahana.

-------------------------------------

Mitä saksan vaalitulokseen tulee, niin näyttää siltä että Mordorin pimeys näyttää pikkuhiljaa laskeutuvan myös Saksan ylle. Kansallismielisyys nostaa päätään, eikä toisen maailmansodan kaltaisten kauhujen toistumiseen liene enää kovin pitkä aika.

Pienestä se alkoi Hitlerkin, mutta niin vaan nousi mahtiasemaan Saksassa.
Historia toistaa itseään, vaan joka kerta vähän eri muodossa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #34

lainaus:
Pienestä se alkoi Hitlerkin, mutta niin vaan nousi mahtiasemaan Saksassa.
Historia toistaa itseään, vaan joka kerta vähän eri muodossa.

100% samaa mieltä. Aika peloittavaa. USA on "huppu"-klaanien kannatus kasvanut.
Tänään IL kertoo Brittinuori joka oli soluttautunut äärijärjestöön kokemuksiaan.
Leikitään "tulella" josta voi olla arvaamattomat seuraukset.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #34

#33: Suhdannekäänne ei välttämättä tarkoita talouden supistumista.

#34: Kaipa se on euroalueessa normaalia. Ennen laskusuhdanteet ja lamat keskivät lyhyemmän aikaa, kun oli oma rahapolitiikka. Tai ainakin oli mahdollista toimia niin, että laskusuhdanteen kesto ja syvyys minimoituivat.

Ennustamisen hankaluudesta samaa mieltä. Mutta kun se tulee, meillä ja euroalueella ei ole enää juuri mitään keinoja käytettävissä suhdaneen siloitteluun, kaikki ovat jo nyt käytössä.

Höpön. Tämä on vain paluuta normaaliin 80-90-luvuilla läpilyöneestä naiivista globaalista altruismista ja ihmisoikeuskultista (lue: kehitysmaatoiseuden ja vähemmistöjen erityissuojelu ja -oikeudet, meidän velvollisuutemme), ei sen ihmeempää. Niinhän se Scheininkin totesi Hesarissa taannoin, että 90-luvulla alkaneen ihmisoikeusperustuslaillisuuden aika on ohitse. Historioitsijat voivat sitten myöhemmin ihmetellä, miten kyseiset radikaalivasemmistolaiset ajattelut onnistuivat niinkin moneksi vuosikymmeneksi korruptoimaan oikeistolaista ajattelua.

Timo Ala-Harja Vastaus kommenttiin #34

Vai että oikein mordorin pimeys.Vihavainen viitannee natsijärjestelmän pikaiseen valtaantuloon saksassa hänelle epämieluisan vaalituloksen johdosta.Johan on puheet.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Erikoista nimittelyä, mutta kommentoin kuitenkin. Mietityttää, jos näin suuttunutta ilmapiiriä pahentaisi vielä huono taloustilanne suurine työttömien joukkoineen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Siinäpä se onkin. USA esim. on köyhyyttä,työttömyyttä paljon . Tutkijat on varoittanut vuosia tuosta .Vaarantaa yhteiskuntarauhaa . EU esim.Vanhasen hallitus sopi köyhyyden vähentämisestä .Luki -07 hallitusohjelmassakin.
Miten siinä on onnistuttu ?

Niko Sillanpää

#38: Aaa, kyseinen amerikkalainen poliittinen hokema/fraasi ja sen variantti ei ollut tuttu. Ei siis ollut henkilökohtaiseksi tarkoitettu.

Schröderin toimittamaan sisäiseen devalvaatioon liittynyt työmarkkinauudistus tarkoitti, että Saksaan syntyi työtä, usein kahtakin tekevä köyhällistö, prekariaatti. Eli matalahko työttömyysprosentti ei kerro kaikkea. Jos työttömyysprosentti olisi toisella kymmenellä, se auttaisi kaiken järjen mukaan lähinnä SPD:n kannatusta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #46

"Schröderin toimittamaan sisäiseen devalvaatioon liittynyt työmarkkinauudistus tarkoitti, että Saksaan syntyi työtä, usein kahtakin tekevä köyhällistö, prekariaatti."

Ilman sitä uudistusta ei olisi ollut yhtäkään työtä. Saksassa ymmärrettiin se asia että parempi tehdä töitä, vaikka pienemmälläkin palkalla, kuin maata kotona kansalaispalkalla. Kansalaispalkka on huonoin idea mitä koskaan on keksitty. Se jos mikä on sitä punavihreää unelmahöttöä.

"Eli matalahko työttömyysprosentti ei kerro kaikkea."

Se kertoo sen että on paljon porukkaa työelämässä.

"Jos työttömyysprosentti olisi toisella kymmenellä, se auttaisi kaiken järjen mukaan lähinnä SPD:n kannatusta."

Oletko sitä mieltä että SDP:n pitäisi mieluimmin kasvattaa työttömyyttä kannatuksensa kasvattamiseksi, kuin vähentää sitä kannatuksensa vähentämiseksi?

Porvaripuolueiden osalta logiikka menee juuri päinvastoin. :)

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #50

Eikä Vihavaisen mielestä ole outoa, että Schröder heitti pyyhkeen kehään kesken puheenjohtajuuskauden juuri tuon kehumasi Agenda 2010-ohjelman aiheuttaman erimielisyyden ja kritiikin takia!

BTW. Kunnia Agenda 2010-ohjelmasta ei kuulu kokonaan Schröderille, vaikka sen onkin ominut, kuten Merkel ydinvoimasta luopumisen!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #60

Schröder tietty uhrasi itsensä ja uransa sen eteen mitä piti oikeana.

Toki siitä mitä Schröder teki riittää kunniaa muillekin jaettavaksi.

Ydinvoimasta luopuminen oli taktinen veto, sekä poliittisesti että talouden kannalta se oli hyvä veto Merkeliltä. Nyt ruskohiiltä polttamalla Saksa rikastuu, vaikka maailma saastuu.

Mutta ydinvoima tulee takaisin Merkelin jälkeen, se on ihan varmaa.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #68

Schöderin punavihreä sen ydinvoimasta luopumispäätöksen teki. Se oli Fischerin vihreiden vaatimus hallitusohjelmaan.... Merkel sitä on venyttänyt ja venyttänyt eri syiden takia mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla, kuten polttoainevero, joka siirtyi suoraan kuluttajan maksettavaksi.

Schröder teki NordStream ykkösen jälkeen ilmoituksen että nyt on Saksan energiaongelmat hoidettu kymmeniksi vuosiksi eteen päin jne.....

Minä olin paikanpäällä katsomassa tuota Schröderin nousua ja tuhoa, eikä jälkiä ole siivottu vieläkään, eikä siivota ilman kansannousua. Sama ääni on askelten Suomessakin, mutta antaa mennä kuin on alamäki.

Minä copytan sinulle yhteen toiseen blogiin laittamani kommentin tähän niin selvenee asiat, ehkä:

Tuosta agenda 2010 - ohjelmasta en laittaisi kunniaa Schröderin punavihreälle, koska sen juuret ovat Schröder-Blair sopimuksessa vuodelta 1999 ja lopullinen niitti sosiaalivaltion alasajolle tuli Lissabon-strategiasta, eikä niinkään Schröderin kynästä.

Sossu Schröderi teki mitä käskettiin ja puolue maksoi siitä lunnaat, kuten Suomessa Lipposen jälkeen..... Merkelin CDU tuki Schöderiä, tuota hyödyllistä idioottia, joka teki likaisen työn tai ainakin otti kyseealaisen kunnian uudistuksista, jotka leikkasivat kaikista köyhimmiltä. Merkel muisti vielä kiittää voitettuaan vaalit Schröderiä kansansa ruoskimisesta, ettei S.O.S Demareiden puukko kansan selässä pääsisi unohtumaan. Ja Schröderin nimiin meni vielä sekin, että Merkel käänsi puukkoa haavassa!

Lukekaa ihmiset niin tiedätte mistä puhutte! Minä olin silminnäkijänä paikalla ja sain kerran CDU-porukalta ilmaisen illan, kun puutuin herrojen narinaan Schröderin lupauksesta "puolittaa tyottomyys"....Heittämällä sivusta keskusteluun että Schröder on sanansa mittainen mies! Älkää mollatko häntä! Kas herra Schröder lupasi puolittaa tyottomyyden ja teki sen myös jakamalla tyottomyysluvut 0,5:llä!
Aamulla oli pää kipeä ja Schröder oli siihenkin syyllinen (Hämiö)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #46

Totta.Saksassa tekee yli miljoona mamua töitä 450e/kk.
Meillä 487e/kk+9e/pv matkoihin.
Nyt Ranska haluaa myös Sipilän mallin "Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminsen".
Myös Briteissä tuo on ollut jo vuosia .Samoin Tanskassa.

Kun täälläkin puhutaan työvoimapulasta ja maahanmuuton tärkeydestä.
Niin hassua kun tuo oli päätetty jo -92 EU sopimuksessa.
(Laki-valiokunta-92)
Täällähän se aloitettiin Ahon aikana -94 ja jatkettu siitä asti.
Kahdet työmarkkinat:
Palkalliset työt
Työtä sosiaaliturvaa vastaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saksan vaalien tulos oli hirveä pettymys, toisin kuin Ranskan vaalien tulos, joka oli toiveiden täyttymys.

Näin siitä huolimatta että Ranskassa täysin uusi puolue syrjäytti kaikki vanhat puolueet ja Saksassa uusi puolue vain nakersi vanhojen kannatusta.

Rankassa vanhat puolueet joutivat syrjään, Saksassa olisin suonut niille entistä enemmän kannatusta.

Hirveää tässä on se että natsipuolue tulee nyt uudelleen vallan kuvioihin Saksassa, mistä he aloittivat maailmansotansa yli puoli vuosisataa sitten. Se opetus näyttää nyt saksalaisilta unohtuneen kokonaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Silloin vihankohde oli Juutalaiset.Nyt pakolaiset.
Köyhyys,työttömyyshän ruokki Hitlerinkin valtaan pääsyä. Uusi "Messias" tuo työtä ja leipää kansalle.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ei AfD:tä natsipuolueena voi pitää, mutta jos äärikansallisia linjauksia vietäisiin piiru jyrkempään suuntaan, voitaisiin kohta kolkutella noitakin rajoja.

Tässä ihan kelpo juttu AfD:stä:

https://yle.fi/uutiset/3-8911975

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei AfD:tä natsipuolueena voi pitää."

Riippuu natsismin määritelmästä, mutta yhtäläisyys Hitlerin kansallissosialismiin on ainakin siinä että AfD ratsastaa muukalaisvihalla, samoin kuin Hitler juutalaisvihalla.

Juuri tämä viha on yhteinen piirre ja juuri se nosti Hitlerin, kuten nyt AfD:n

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Saksa seuraa nyt muun Euroopan kehitystä ja saa maistaa nyt natiolismin ja patrionismin nousua omassa maassaan.

Terve kehitys on myös siinä että puoluekartta monipuolistuu Saksan parlamentissa, uudet puolueet tarkoittavat sitä että politiikan tekemiseen tulee pakostakin uutta mietittävää.

AFD nousu tarkoittaa myös sitä ettei Merkel pysty enää viemään Euroopan integraatiota ja liittovaltio kehitystä eteenpäin niin voimakkaasti kuin tietyt tahot tahtoisivat.

Vihreiden ja tiettyjen tahojen protestointi AFD menestystä on myös tuomittavaa koska kansa on puhunut ja demokratia on toiminut.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mitä Suomi edellä sitä Saksa perässä.Frauke Petry ei ole mukana liittopäiväryhmässä.Puolue repeää ennen vaalituloksen virallista julkistusta.

Timo Ala-Harja

"Rasistinen roskajoukko".Ne olivat demokraattiset puheenjohtajavaalit eikä mikään vallankaappaus.Olet todella ylimielinen ja omahyväinen ihminen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Terve kehitys on myös siinä että puoluekartta monipuolistuu Saksan parlamentissa, uudet puolueet tarkoittavat sitä että politiikan tekemiseen tulee pakostakin uutta mietittävää."

Niin, tämä ei ole tervettä kehitystä, vaan epätervettä kehitystä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Onhan se ikävää federalistien mielestä jos kansa ei halua leipäjonoa ja jatkuvaa kurjistumista ja haluaa siihen muutosta demokraattisin keinoin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Aika ovelaa yhdistää leipäjonot ja federalismi.
Tyhmempi kansanosa voi hyvinkin niellä tuon koukun.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

federalistien mielestä Varallisuus on jaettava kaikkien kesken ?

Mitenkä en usko tuohon ? Valtaan pääsyn jälkeen kääntyisi takki niin että napit lentäisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #59

Höh, tuohan on täysin tuulesta temmattu ja tyhjä propagandahokema.

Ei saksalainen halua mitään ilmaiseksi jakaa, paitsi jos tienaa sillä tavalla, kuten vaikkapa niin että antaa osan auto- ja telakkateollisuudestaan suomalaisille.

Eikä sellaisesta jakamisesta kukaan varmaan ole pahalla mielin.

Juha Hämäläinen

Saksassa spekuloidaan jo uusilla vaaleilla Merkelin väistyttyä johdosta Seehoferin tieltä.......

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Uudet vaalit olisi mahdollisesti tulossa mikäli liittopäivät eivät hyväksyisi Seehoferia liittokansleriksi.

Juha Hämäläinen

Merkelin politiikkaa kovastikin arvostellut Seehofer heitti vettä kiukaalle heti miten vaalituloksen julistamisen jälkeen, kun alkoi puhua "viidennestä kaudesta Merkelille"....

Tämä on piireissä tulkittu piikittelyksi ja toisaalta Merkel itse on sanut, että haluaa pois politiikasta ennen, kuin muuttuu "täysin romuksi".

Vaalitulosta on tulkittu vahvasti Merkelin valon sammumiseksi ja painetta on joka puolelta ilmassa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren Vastaus kommenttiin #67

Seehofer arvosteli aikansa kunnes havaitsi sahaavan samalla omaa oksaansa.Sitäpaitsi Seehofer puhui viidennestä kaudesta jo viime viikolla.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #80

Ja nyt kertoi ettei ole varma voiko CSU olla samassa kelkassa CDU:n kanssa!

Alkaa olla hallituskriisiä ilmassa (Hämiö)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Tuolla ylempänä jo tähän viitattiinkin, eli AfD:ssä on melkoisia jäsentenvälisiä käynnissä:

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/oike...

Juha Hämäläinen

Petry ilmoitti jo 2015 että haluaa johtaa AfD-puolueen "hallituskelpoiseksi" ja koska ei sitä saanut aikaan jättäytyi niin vaalikampanjan johdosta, kuin nyt eduskunnasta ulos.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Käsittääkseni Petry ei liittopäiviltä pois. Hän ei vaan liity AfD:n liittopäiväryhmään.
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/oike...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #72

Olette oikeassa Herra Lukkala. Luin uutisen huolimattomasti.

EDIT: Tai kirjoitin kommenttini huolimattomasti, jota pahoittelen.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #76

Sori siitä. Yritin vain esimerkilläni näyttää eräille muille keskustelijoille, että kohtelias keskustelija, jolla on linja kunnossa ja pyrkii keskustelemaan, eikä vaan vänkäämään, voi myöntää olleensa väärässä.

Kelpasiko selitykseksi Pekka? (Hämiö)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä tuollaisella porukalla tulee vielä paljon kärhämää eteen, persujen toimintaa kun seurasi, ja kun kyseessä on samanlainen sekasikiöpuolue, niin melko varmaa on, että riitelyä ja eroamisia on tulossa.

Varmaan tulee Hakkaraistyylisiä ulostulojakin, ja sitä kautta taas eroja.

Ei tämä yllätä, eikä se varmaan nyt niin paha asia heille ole, sillä ne vakiokannattajat varmasti hyväksyvät kovemmatkin ulostulot, sillä onhan Suomessakin oikeuslaitos ollut persujen mielestä väärässä kun johtohenkilöille on tuomioita luetteu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"ne vakiokannattajat varmasti hyväksyvät kovemmatkin ulostulot, sillä onhan Suomessakin oikeuslaitos ollut persujen mielestä väärässä kun johtohenkilöille on tuomioita luetteu."

Fanaattisen vakiokannattajajoukon silmissä Hakkaraisen ja HA:n tuomiot korkeimmassa oikeudessa ovat heille vain kunniaksi.

Nämä tuomiot on siis "kunniaksi" sekä tuomituille, että heidän fanaattisille vakiofanittajilleen.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Onhan Sipilän hallituksen ministereilläkin sellaista menneisyyttä, että Niinistön pitäisi heillekin esittää tehokasta katumista.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvä kirjotus päätoimittajalta ja kommentointikin on mukavaa luettavaa. Joitakin huomioita mielelläni tekisin.

Onko vaalitulos voitto tai tappio näyttää olevan "tarkastelijan" silmissä. Kauppalehti uutisoi: "Äärioikeiston voitto Saksan vaaleissa on saanut euron heikkenemään. Euro heikentyi 0,4 prosenttia 1,1903 dollariin aikaisin maanantaina aamulla Aasian valuuttakaupassa."

Kauppalehden paniikki oli ennenaikaikainen. Euro on vahvistunut joka puolella.

Poliittisen kommentoijat ovat sijoittaneet Afd-puoluetta poliittiselle kartalle ilman, että analysoitu tai kerrottu kriteereitä. Puoluetta on sanottu jopa natsi-puolueeksi. Tuntuu epäuskottavalta, että yliopistoihmisten perustama puolue olisi fasistinen natsipuolue, ja saisi vielä 13 prosentin kannatuksen.

Oli puolue millainen tahansa, sosiologisessa katsannossa on parempi, että kansan tyytymättömyys kanavoituu hallitusti ja parlamentaarisesti eikä katumellakoina ja väkivaltaisuuksina. Saksassa on kyllä siitä pitkät ja sisäänrakennetut perinteet mm. Baader-Meinhoff eli Punainen Armeijakunta.

Kovaan paikaan Afd joka tapauksessa joutuu. Heti vaalituloksen jälkeen Afd:n toimiston ulkopuolella oli mielenosoitus, jossa poliiseja heiteltiin pulloilla. Media ei kerro keitä mielenosoittajat edustivat.

Elämme aikoja, jolloin toimittajiltakin vaadintaa paljon. Heidän pitäisi olla korkeasti koulutettuja pystyäkseen analyyttiseen, kriittiseen ja objektiivisen journalismiin samaan aikaan, kun maailma on myllerryksessä.

Ps. Uutisten mukaan itäsaksalaisista miehistä 27 prosenttia olisi äänestänyt Afd:a. Eikö Saksassa olekaan vaalisalaisuutta?

Juha Hämäläinen

Antifa siellä riehui. Katselin hetken tuota suorana, kun huutelivat talon edessä ja AfD-jengi seisoi kattoterassilla huutelemassa takaisin. Etusormia oli pystyssä molemmissa jengeissä, joista toisella oli lainoikeuttama oikeus olla paikallaan.....

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa tutkimuslaitokset saavat tehdä ovensuukyselyjä,mutta ne julkistetaan vasta äänestyksen loputtua.Kyselyyn osallistuminen on vastaajasta kiinni ja täysin vapaaehtoinen Mikään ei kiellä kertomasta.Olet ymmärtänyt vaalisalaisuuden väärin.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

#88 Vastaukseni on tuolla alempana.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

"Tuntuu epäuskottavalta, että yliopistoihmisten perustama puolue olisi fasistinen natsipuolue, ja saisi vielä 13 prosentin kannatuksen."

Totta on, että puolueen perusti joukko professoreja Bernd Lucken johdolla 2013 vastustamaan euroa, mutta ei edes Euroopan unionia. Kuitenkin kesällä 2015 maahanmuuttovastaiset kaappasivat puolueen Essenin puoluekokouksessa. Bernd Lucke ja professorit jättivät kannattajineen puolueen. Tämän jälkeen AfD:ta ei voi enää kutsua professorien puolueeksi, kuten sitä ennen tehtiin. Tämän jälkeen "uuden" AfD:n puheet ovat vain koventuneet.

Tammikuussa 2016 puheenjohtaja Frauke Petry kertoi, että tarvittaessa turvapaikanhakijoita voisi ampua Saksan rajoille. Varapuheenjohtaja Beatrix von Storch löi lisää löylyä tähän Petryn ilmoitukseen. Hän lisäsi, että naiset ja lapset mukaanluettuina.

AfD:n kärkiehdokkaanakin vaaleissa ollut Alexander Gauland on myös nostanut puheillaan muutaman kohun. Ennen viimeisiä jalkapallon MM-kisoja, hän keroi, että Saksan maajoukkueessa pelaava tummaihoinen Jerome Boateng on hyvä jalkapalloilija, mutta kukaan ei halua hänen muuttavan naapurikseen. Pari viikkoa sitten Gauland piti kannattajilleen puheen, jossa totesi, että myös saksalaiset saavat olla ylpeitä sotilaidensa saavutuksista maailmansodissa. Aivan kuten muidenkin maiden kansalaiset.

Tammikuussa Björn Höcke piti puheen, jossa hän totesi, ettei minkään muun maan pääkaupungissa Berllinin lisäksi ole "häpeällistä" muistomerkkiä. Tällä hän tarkoitti holokaustin muistomerkkiä Brandenburgin portin vieressä.

Nämä puheet eivät oikein yliopistoihmisten puheilta kuulosta. Ja kuitenkin tämän tyyppisillä puheilla AfD saavutti vaalituloksensa.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Jotain tällaista hieman ounastelinkin, että olisi tapahtunut, vaikka en ole asiaa erilaisten repliikkien kautta ole tarkastellut. Afd:n puheenjohtajan eilinen puhe kyllä antoi viitteitä tästä.

Toisaalta on esimerkiksi kokoomuslaisia, jotka ovat maahanmuutosta samaan tapaan kuin perussuomalaiset, eikä Kokoomusta silti pidetä populistipuolueena tai maahanmuuttovastaisena vaan arvoliberaalina puolueena.

Maailma on myllerryksessä ja siinä on haastetta niin toimittajille kuin tutkijoillekin, ettei itsekin pelata populistisella retoriikalla.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #98

Huomautan vielä, että nämä kertomani esimerkit koventuneista puheista olivat vain pieni tiedon murunen kaikista.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kiitän hyvästä infopaketista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Sossu Schröderi teki mitä käskettiin ja puolue maksoi siitä lunnaat, kuten Suomessa Lipposen jälkeen..... Merkelin CDU tuki Schöderiä, tuota hyödyllistä idioottia, joka teki likaisen työn tai ainakin otti kyseealaisen kunnian uudistuksista, jotka leikkasivat kaikista köyhimmiltä. Merkel muisti vielä kiittää voitettuaan vaalit Schröderiä kansansa ruoskimisesta, ettei S.O.S Demareiden puukko kansan selässä pääsisi unohtumaan. Ja Schröderin nimiin meni vielä sekin, että Merkel käänsi puukkoa haavassa!"

Tuollaista propagandaahan on aina helppo keksiä.

Jos kuitenkin katsotaan totuutta silmiin, eli otetaan faktat esiin, niin surullinen totuus on ettei työelämässä ole tasa-arvoa, eikä voi olla, niin kauan kuin on erilaisia työntekijöitä.

Työntekijästä, eli työntekijän ominaisuuksista riippuu minkä arvoinen hän on työnantajalle ja mitä tasa-arvoisemmiksi työntekijät laitetaan, sitä eriarvoisemmin maksetaan siitä mitä todella tehdään.

Tasapalkkauksessa tehokkaat ja tuottavat työntekijät joutuvat työllään korvaamaan tehottomien työntekijöiden puutteet ja osittain korvaamaan heidän puutteellinen työpanoksensa. Työnantajan kannattaa ennemmin maksaa paremmille työntekijöille parempaa palkkaa ja jättää huonommat työntekijät työelämän ulkopuolelle, kuin maksaa kaikille samaa palkkaa, mikä tietenkin olisi tasa-arvon ihanne.

Jotta kaikki ihmiset voisivat työllistyä, pitää palkka-erot ja elintasoerot suvaita. Jos sitten on niin ettei pienemmillä palkoilla elä, tai ei elä tarpeeksi leveästi jotta sitä voisi elämäksi kutsua, pitää tuloeroja kompensoida jotenkin muuten, valtion sosialitoimen kautta, tai esim. negatiivisella tuloverolla alhaisimmissa tuloluokissa, eikä niin että työnanatajia velvoitettaisiin maksamaam kaikille samaa palkaa.

On yhteiskunnan kannalta parempi että mahdollisimman moni on töissä, eikä osa porukkaa joutilaana siksi että heille ei voi maksaa niin pientä palkkaa että se tekisi työllistämisen mahdolliseksi.

Tämä ei ole sosialismia eikä kapitalismia, se ei ole vasemmistolaisuutta tai oikeistolaisuutta tai fasismia, se on vaan raaka fakta joka pitää ottaa huomioon vaikka kuinka haluttaisiinkin olla tasa-arvoisia tasa-arvoisessa yhteiskunnassa.

Juha Hämäläinen

Heh.... Osui ja upposi. Opettele saksaa, niin löydät tuon tiedon itse, eikä tarvitse uskoa kaikkea mitä suomimedia tai sos.demonkraattinen puoluetoimisto kertoo.....

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Agenda 2010 toteutuminen ei juurikaan ole joutunut vastaamaan muutospaineisiin.Äärivasemmisto on ollut poikkeuksena alunalkaenkin.Ich AG on ainoa kunnon floppi.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

#88 "Olet ymmärtänyt vaalisalaisuuden väärin."
Näin minä vaalisalaisuuden olen aina ymmärtänyt: "Vaalisalaisuudella tarkoitetaan äänestäjän oikeutta antaa äänensä siten, että kukaan ei saa tietää, ketä tai mitä hän äänesti. Käytännössä tämä toteutetaan yleensä suljetulla lippuäänestyksellä. Äänestäjä kirjoittaa näkösuojan tarjoavassa äänestyskopissa valintansa paperiselle äänestyslipulle, jossa ei ole äänestäjän nimeä, ja omakätisesti pudottaa lipun suljettuun uurnaan. Kun uurnassa olevia ääniä myöhemmin lasketaan, niitä ei enää voida yhdistää yksittäisiin äänestäjiin."
Lähde: Wikipedia

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Paljon asiallista keskustelua, kiitos siitä. Mikä on muuten kommentaattoreiden mielestä paras määritelmä kuvaamaan AfD:tä ja sen kotimaista vastinetta perussuomalaisia?

a) kansallismielinen
b) äärikansallismielinen
c) kansallispopulistinen
d) oikeistopopulistinen
e) joku muu

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Sanoisin "kansallismielinen" joka tukeutuu demokratiaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kansallismielinen jää minusta terminä tässä yhteydessä hieman vajavaiseksi, vaikka sitä paljon käytetään ilmeisesti kyseisen populistiliikkeen itsensä toiveesta. Liki kaikki kai me kansallisvaltioissa asuvat olemme enemmän tai vähemmän kansallismielisiä.

Eroja tulee siinä, että jyrkän kansallismieliset kokevat oman kansallisuuden (myös uskonnon?) jotain toista ylempiarvoiseksi, eivätkä he välttämättä ole halukkaita kansainväliseen yhteistyöhön joka on kuitenkin kaikillle kansakunnille välttämätöntä. Siksi äärikansallismielinen on mielestäni näiden puolueiden kohdalla lähempänä oikeaa kuin kansallismielinen.

Itse pidän erityisen paljon termistä kansallispopulistinen, koska siinä on mukana kyseisen liikkeen politiikan tekemisen ydin ja tekotapa. Ei oikeistopopulistinenkaan aivan huono ole, vaikka se voi johtaa sekä äänestäjäkunnan rakenteen että harjoitettavan politiikan osalta harhaan.

Yksi kuvaava olisi kansalliskonservatiivinen, mutta se on ehkä vähän kökkö.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #107

Kyllä siihen määritelmään pitäisi saada rasismikin sopimaan, sillä kyllähän se pohjimmiltaan taitaa olla rasismia mikä saa ihmiset tällaista puoluetta äänestämään.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #107

Kyllä vain Markku.
Perussuomalaisten kohdalla vois tuo kansalliskonservatiivinen sopia myös.

Mielestäni ollaan paljon laajempi kuin johoinkain vasemmistoon, keskustaan tai oikeistoon vertaus, meissä on näitä vähän kaikkia jopa vihreyttä näkyy vaikkei Vihreitä olla mutta luontoa pidämme tärkeänä säilyttää oikein.

Kansallismielissyys on varmaan suurimman osan suomalaisista elämää, kansallismielisiä oli myös sotaan lähteneet maatapuolustamaan pyrkien pitämään rajat suljettuna ettei tänne niin vain lompsita,, ei näitä veteraaneja fasisteiks haukuta.

Tuosta uskonnon ylempiarvoisena pitämisestä myös, se meidän kristillisnäkemyshän on paljolti sama kuin länsimaalaisuutta, ja se on hyväks ja reiluks todettu sukupuoleenki katsottaessa tasa-arvoista.
Kyllä minä pidän kristillisyyttä parempana kuin muita, mutta en ylempiarvoisena.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #107

Näkemyksesi perusteella katsot siis eri kulttuureiden ja uskontojen olevan samanarvoisia. Eihän näin yksinkertaisesti ole. Jos kaipaat järjellisiä eikä tunteellisia perusteluita niin niitä kyllä riittää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Näitä kaikkia voi varmasti soveltaa, aina tilanteen mukaan.

AfD:n ja Perussuomalaisten yhtenä erona on kuitenkin se, että sen vaaleissa saamat mepit olivat aluksi Euroopan parlamentissa samassa, eli ECR-parlamenttiryhmässä Perussuomalaisten kanssa. Kun Lucke kannattajinaan jätti AfD:n Essenin puoluekokouksebn jälkeen, suuri osa mepeistä seurasi Luckea. AfD:lle jäi vain muutamia jäljelle. Ja loputkin on ECR:sta eronnut tai erotettu, ja nimenomaan AfD:n koventuneen kielenkäytön takia. Eli kaikissa asioissa Perussuomalaiset eivät ole toistensa vastineita.

Niko Sillanpää

Ensin pitäisi määrittää, mitä nuo määritelmät anno Domini 2017 tarkoittavat. Noilla kaikilla on kyllä totunnainen merkityksensä, mutta se on hämärtynyt jo aikoja sitten.

Esimerkiksi, ennen populismi tarkoitti yleisöä kosiskelevaa ja eliitin korruptoitumiseen vetoavaa politiikkaa, jossa tehtiin suosion kalastamiseksi poliittisia lupauksia, joita oli jo lähtökohtaisesti mahdotonta pitää. Nykyisin mediassa populismi tarkoittaa lähinnä Merkelin EU-politiikan ja kv suojelun arvostelua.

Toisena esimerkkinä, ennen kansallismielinen tarkoitti kansallisesta identiteetistä lähtevää ja sitä korostavaa politiikkaa. Nykyisin mikä tahansa politiikka, jossa tavoitteena on sisäryhmän (jonkun valtion asukkaiden) etu ja ulkopuolisten etu jätetään tarvittaessa huomioimatta, leimataan kansallismieliseksi.

Epiteetti "ääri" annettiin aikaisemmin väkivaltaisen asioiden ajamisen ja vallankumous- tai separaatiotavoitteiden perusteella.

En edes viitsi aloittaa sanojen "fasisti", "natsi" jne. väärinkäytöstä.

Jospa annettaisiin varsinkin valtiopäivä/eduskuntaliikkeiden itse määrittää itsensä ja käytettäisiin sitten sitä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Koska nämä puolueet eivät asetu perinteiselle vasemmisto-keskusta-oikeisto-kartalle ja ne haluavat ehkä myös vähän hämärtää mielikuvia, niille tarvitaan nähdäkseni ulkopuolista määrittelyä, mutta sen täytyy olla perusteltua. Ja lisäksi populistipuolueet poikkeavat maittain toisistaan, eli välttämättä sama määritelmä ei käy toiselle. Jobbik Unkarissa lienee selvimmin äärioikeistopuolue ja Kreikan Syrizassa on vastaavasti äärivasemmistolaista henkeä.

On tosin käynyt myös niin, että esimerkiksi ruotsidemokraatit ja perussuomalaiset ovat lähentyneet toisiaan SD:n tultua poliittisella kartalla keskemmäs uuden PS:n siirryttyä kovemman retoriikan myötä laitaa kohti.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #113

Ei minulla ainakaan ole ongelmia asettaa persuja, SD:tä, AfD jne. oikeisto-keskusta-vasemmisto -akselille, joka kieltämättä ei ole politiikkojensa kaikkia puolia kovin hyvin kuvaava akseli. Tämä sijoittelu tehdään talous- ja tulopolitiikan perusteella.

Jobbikia kai kuvaa parhaiten määritelmä "fasistinen", NPD:tä ja Kultaista aamunkoittoa "natsistinen". Tyypillinen (muu) äärioikeistolainen puolue olisi isä-Le Penin aikainen FN.

Syriza ei ole kokonaisuutena äärivasemmistolainen (vaikka kyseiseen koalitioon kuuluukin äärivasemmistolaisia liikkeitä), vaan laitavasemmistolainen. Äärivasemmistoa ovat eri maiden kommunistiset puolueet.

SD:n liike keskustan suuntaan alkoi jo vuosituhannen vaihteessa. Onko sinulla jotain esimerkkejä Halla-ahon persujen kovasta retoriikasta mielellään perustellen, miksi se on tulkittava kovaksi, jotta kalibroidun, millainen retoriikka on mielestäsi kovaa ja miksi?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #119

Koventunut retoriikka islamia vastaan asemoi perussuomalaisia kohti äärimmäisempää laitaa. Tällaista edustaa esimerkiksi presidenttiehdokas, varapuheenjohtaja Laura Huhtasaaren väite käynnissä olevasta islamisaatiosta: https://yle.fi/uutiset/3-9823551

Ilmastoasioissa sama presidenttiehdokas on trumpilaisella linjalla, joka edustaa aiempaa irrottelevampaa kansallispopulismia: http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/peru...

Euroopan unioni saa nykyjohdolta eri tavalla kyytiä kuin ennen. Tavoitteena on irrottaa Suomi vähintään yhteisvaluutasta, mutta ilmeisesti myös koko EU:sta, kun aika on "sopiva": http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005126939.html

Viimeksi mainittu olisi äärimmäistä ulko-, turvallisuus- ja talouspoliittista uhkapeliä.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #123

Islamin arvostelulle on erittäin perusteltuja syitä, vaikka tämä voikin aiheuttaa pahaa mieltä. Asian ymmärtäminen vaatii useissa muslimimaissa asumista tai työskentelyä sekä uskontoon ja sen soveltamiseen perehtymistä. Olen itse näitä harrastanut yli 45 vuotta.

Voin vakuuttaa, etteivät asiat valkene vain lehtiä ja kirjoja lukemalla. Todellisuus on aina toinen kuitenkin. Suuntaan ja toiseen. Islamilaisen maailman tietämykseen pohjautuvaa arvostelua on turhaa leimata retoriikaksi. Onko Huhtasaarella tällaista tietämystä, no ei tietenkään. Mistä se olisi peräisin.

Huhtasaari ei myöskään tunne ilmastoasiaa teoriassa eikä tutkimuksen kannalta.

Euroopan unioniin liittyy myös niin paljon hämäriä ja ei mitenkään hyväksyttäviä ilmiöitä, että EUn voimakkaallekin kritiikille on perusteita. EUn suurimmat lahot kohdat ovat juuri muuttopolitiikka ja finanssirikollisuuden edistäminen. Jälkimmäisen ymmärtäminen vaatii laajaa tietämystä pankkimaailmasta, keskuspankeista, rahan luonnista, velkaantumisesta ja laillistetusta veronkierrosta. Tätä kokonaisuutta ei voi asioita tutkinut kehua tai edes hyväksyä. Virheet ja valheet ovat niin suuria. Populismin leimasinta käyttäen ei näitä ohiteta, vaikka yritys kova onkin. Tunteeko Huhtasaari näitä aiheita, no ei tietenkään.

Mutta Huhtasaari ja puolueensa ajaa tiettyjä näkemyksiä eikä hän ole kaikessa hakoteillä lainkaan. Hän on kuten poliitikot yleensä. Keskimäärin tietämätön asioista sen syvemmin, mutta vainuaa jonkin suunnan vetävän ääniä itselleen. Jokainen poliitikko on tilaisuuksien etsijä ja hyödyntäjä. Siis opportunisti ja aina mitä suurimmassa määrin populisti. Myös presidenttimme tai Angela Merkel. Siksi maailma onkin niin sekaisin.

Edustuksellinen demokratia ei koskaan pysty parempaan. Emme saa parhaita johtajia emmekä parhaita päätöksiä. Se on teoriassakin mahdotonta. Näiden syiden takia en pidä yksittäisten poliitikkojen mollaamisesta tai ylistämisestä. He eivät ansaitse kumpaakaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #152

Tunnet ilmeisesti niin Saksan kuin Kreikankin minua paremmin. Mutta siitä huolimatta tunnet vain heidät, joiden kanssa olet ollut tekemisissä. Joten pinnan alla olevia suuria muutoksia voi siltikin olla vaikea tunnistaa.

Asioissa on aina kummallisia vivahteita. Jos sanotaan, että AfD:n 13% oli Angela Merkeliä vastaan, niin oliko sitten loput 87% Merkelin puolesta? Monessa muussa maassa 33% olisi puoluejohtajalle erinomainen saavutus. Jopa ääniosuuden pudotuksenkin voi ajatella olevan normalisoitumista. Ovathan monet maat tulleet tavallaan Suomen suuntaan, missä ei ole ylivoimaisia kahta puoluetta, joiden ympärillä on sitten mahdollinen hallitusblokki.

Siinä mielessä pitäisi FDP:n paluuta liittopäiville merkittävämpänä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

e) joku muu = Äärioikeistopopulistinen

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Markku Huusko, #94.

Parhaiten noita puolueita kuvaa mielestäni c) eli kansallispopulistinen. Itäisen Saksan taloudellisesti syrjityiksi itsensä tuntevat kansalaiset äänestävät usein joko AfD:tä - tai Linkeä. Ne eivät ole heidän mielestään oikeistopuolueita, jotka ajavat vain rikkaiden etuja. Pikemminkin aivan päinvastoin.

a) Kansallismielinen tuo mieleeni Suomen IKL:n.
b) Äärikansallismielisiä olivat vaikkapa Italian fasistit.
d) Oikeistopopulisteja ovat ökyrikkaiden etuja ajavat oikeistokokoomuslaiset.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Timo Uotila, olen samaa mieltä, kansallispopulistinen on selkein.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

PS on näistä kahdesta paljon vanhempi ja syntyi, kun Timo Soini halusi rakentaa maahan, ihan omien sanojensa mukaan, "oikeistopopulistisen" puolueen.

Nyt, kun uusi Halla-ahon PS on liittynyt osaksi yleiseurooppalaista rasistiliikehdintää, kutsuisin niin AfD:tä kuin PS:ää eurosentriseksi äärioikeistoksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

a)

Ja ei nyt kokonaan sivuutetata Die Linkeä johon myös näitä etuliitteitä laitetaan ja joka on kokonaan unohdettu joka jutusta kun jostain syystä, ehkä liittyy näihin etuliitteisiin, on niin mahdoton ajatus hallitukseen ettei asiaa tarvitse edes mainita. Ja sitten on se Antifa ...

Politiikassa kaikki on silti mahdollista kun tarpeeksi neuvotellaan, mutta alkuasetelma on tosiaan haasteellinen kun jopa CSU:n Seehofer miettii asemiaan. Saksan mediat nyt on tietysti täynnä kirjoituksia ja analyysejä aiheesta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Luin pikaisesti kommenttiketjun.
Jäin pohtimaan paria pointtia, jotka eivät tässä nousseet esiin:

1.) YLE:n uutisoinnissa ja kommenteissa todettiin kohonnut äänestysprosentti. Sen vaikutuksista vaalien lopputulokseen kuulin hieman ristiriitaisia kannanottoja; useampikin kommentoija viikonlopun aikana ja aamulla totesi, että korkea 77 %:n äänestysprosentti oli vastareaktio AfD:n tulossa olevalle vaalivoitolle, eli että viime hetken gallupit aktivoivat maltillista porvaristoa. Näinköhän on? Itse arvelisin ainakin osan viimekertaiseen nähden merkittävästä äänestysvilkkauden noususta perustuvan AfD:n protestiääniin itsessään, ja toisaalta kymppi-kannatusprosenttiin palanneiden Liberaalidemokraattien kannatuksen noususta. Samoin Linke ja Vihreät saivat hyvin ääniä.
Eli vastakysymys: Miten lopputulos olisi muuttunut, jos äänestys-% olisi jäänyt jonnekin 71 %:iin?
Ketkä äänestäjäkunnasta olisivat primääristi jääneet kotiin? En ainakaan itse osaa sanoa; onko arvioita?

2.) Ainakin YLE tv esitti ahkeraan pätkää Berliinin Alexanderplatsilta, jossa jo illalla jonkinlainen sakki (sosialidemokraatteja?) protesteerasi juuri käytyjen vaalien tulosta, lähinnä kai AfD:n menestystä vastaan.
Toimittaja studiosta kysyi Berliinin toimittajalta, mistä oli kyse, ja Berliinistä vastaattiin yleläisittäin, että ihmiset olivat pahastuneita ja vihaisia AfD:n menestyksestä ja kritisoitiin puolueen linjaa.
No, ehkä niinkin. (Ainakaan kuvassa mielenosoittajia ei ollut kuin kourallinen, mutta uutisoida piti...).
Mutta miten tämä nyt oikein on?
Miten suhtaudumme siihen, että vapaiden vaalien tulosta jo heti kohta joku poppoo katsoo asiakseen protestoida? Eikö siinä jotenkin kyseenalaisteta kansanvaltaa ja vaalien syvintä merkistystä vastaan?
Ei saisi esittää kritiikkiä ja äänestää huonoksi nähtyä vastaan?
Johan on.
JOs ne mielenosoittajat olivat Sos.demeja, sen pahempi: CDU:n apupuolueena nyökytellyt puolue (sen kannattajat) kritisoivat ja protestoivat sitä, että hallitusvastuussa ollutta puoluetta ei kannateta vaan annetaan ääni toisenlaista menoa kannattaville.

Ei mulla muuta.

PS.
täällä Risto Hyvärisen blogissa tästä asiasta olikin kommentteja;
http://rjaaskel.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243407-su...

Totuuden löytäneiden ei tarvitse vetäytyä itseensä, eikä pohtia kriittisesti mitä tuli tehtyä. Eli: Voisiko tätä hommaa jotenkin petrata, hakea uusi uria, joilla tosiaan syntyisi vähän parempaa tulosta?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä muuten Saksan edellisten Liittoopäivävaalien 2013 jälkeen aivan viime hetkiin 2017 saakka keskeisten mielipidemittaustoimistojen tulokset aikajanana:
Mielenkiintoisia vaihteluja eri puolueilla.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Saksan_liittop%C3%A4...

Oma erityispiirre, mutta odotettu, oli Baijerin ennen niin vaikutusvaltaisen Kristillissosiaalisen unionin CSU:n romahdus näissä 2017 vaaleissa. Baijerissa vaikutti aikanaan vahva "Finlandiseirung" -mies, Strauss. Nyt siellä on vähän hiljaisempaa. Merkelin linja ei ole lämmittänyt sikäläisiä.

Yksi merkki CSU:n merkityksen haipumisesta on se, ettei Wiki ole päivittänyt heidän verkkotietojaan aikoihin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Baijerin_kristilliss...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Maikkarin Tapio Nurminen osuu mielestäni aika hyvin ytimeen:

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/komm...

”Merkelin, Saksan ja koko Euroopan suurin uhka tulee nyt äärioikealta. Saksan johtajan on pakko keskittyä sen torjumiseen. Se näkyy, kuuluu ja tuntuu.

Baijerin edesmennyt pääministeri Franz-Josef Strauss varoitti yli 30 vuotta sitten oraakkelimaisesti, ettei Saksan maltillinen oikeisto saa jättää poliittista pelitilaa oikeistoradikaalille puolueelle.

Merkel jätti. Hän teki kohtalokkaat, vaikkakin ymmärrettävät pakolaisratkaisut ja keskittyi hyysäämään suurta enemmistöä yhteiskunnan keskellä. Lasku tuli nyt. Ja se oli kalliimpi kuin osattiin odottaa.
Berliinin kanslerinviraston kestoemännän neljäs hallitus on kaikkea muuta kuin suvereeni, kun se loppuvuodesta, pitkien ja katkerien neuvottelujen jälkeen aloittaa.

Sen jälkeen, kun historiansa huonoimmaan äänisaaliin kalastaneet demarit ilmoittivat jäävänsä oppositioon, Merkelin on ensin yritettävä löytää yhteistä säveltä liberaalien ja vihreiden kanssa.”

"Joka tapauksessa Merkelin uusi hallitus rimpuilee seuraavaat neljä vuotta oikeistopopulistien pihtiotteessa. Oli väri mikä tahansa.
Se tarkoittaa, että Saksa keskittyy trumpilaisittain Saksan asioihin.

Erityisesti Itä-Saksan pettyneitä on kuunneltava herkemmällä korvalla.
Tästä omaan napaan tuijottamisesta taas seuraa vääjäämättä, että EU:n instituutioiden vahvistaminen voidaan unohtaa, euroalueen yhteisvastuun lisäämisestä ei tule mitään ja Saksan linja suhteessa Europpaan tuleviin pakolaisiin muuttuu selvästi tiukemmaksi.

Myös EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan vahvistaminen voi luiskahtaa vaakalaudalle.

Merkel itse ehkä haluaisikin viimeisellä hallituskaudellaan uudistaa Euroopan unionia väkevästi yhdessä Ranskan presidentin Emmanuelle Macronin kanssa. Mutta hallituskumppanit ovat toista mieltä. On pakko olla.
Muuten äärioikeisto vahvistuu oppositiossa entisestään ja neljän vuoden päästä jälki voi olla vielä rumempaa.”

https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/komm...

Omana kommenttina:
Se, että entisen DDR:n alue edelleen, sukupolvi yhtymisen jälkeen, on noin rajusti jäljessä, sekä rakenteellisesti että kansakunnallisesti, merkitsee Saksalle valtavaa haastetta, jonka sen on pakko ottaa jatkossa todesta.
Nyt agendalla ykkösinä ovat olleet monet sekundääriset asiat.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Voisi oikeastaan kysyä, että mikä yllätys vaalitulos oli. Äänijakauma vastaa varsin hyvin vuoden takaisia kyselyjä. Niihin nähden FDP on lisännyt kannatustaan suhteellisesti eniten.

Ja mitäs sieltä löytyykään. Liberaalia markkinataloutta, sääntelyn purkua ja valtion velkaantumisen pysäyttämistä. Globalisaatio nähdään mahdollisuutena. Jopa perustulokin löytyy paletista.

CDU:n kannatus oli nykyisellä tasolla. Ehtihän se jo noustakin mutta joka tapauksessa Merkel sai vuodesta 2015 tapahtuneen pudotuksen tasaannutetuksi. AfD taas ei ole saanut yhtään lisää vastaavan vuoden aikana tapahtuneeseen nousuun.

Joten luulisinpa CDU:n ja FDP:n löytävän toisensa varsin helposti. Sillä kombinaatiolla tekee vaikka vähemmistöhallituksenkin, koska oppositio olisi kuitenkin epäyhtenäinen. Tietenkään en tunne niin hyvin Saksan mielialoja, että en tiedä, onko vihreille mahdotonta lähteä tuohon hallitukseen. SPD taitaa sekin olla aika haluton heti uusiin vaaleihin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tavallinen saksalainen on tuntenut ja tuntee olonsa uhatuksi ”kansainvaelluksen” edessä ja hänessä herää normaali reaktio eli itsesuojeluvaisto. Tämä on täysin ymmärrettävää.
Sama tilanne on Suomella edessä vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Suomessa lähti ”mopo käsistä” tässä asiassa vuonna 2015, joka konkretisoituu oheisessa linkissä.
1
http://www.trooli.fi/vastaanottotoiminnan_kustannu...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ehkä aina välillä sopii kysyä, kuka on "tavallinen saksalainen", kuten myös kuka on "tavallinen suomalainen". Onko hän Saksassa kristillisdemokraatteja äänestänyt, joita on 33 prosenttia kansasta vai AfD:tä äänestänyt, joita on 13 prosenttia äänestäneistä vai joku muu?

Muita kuin kristillisdemokraatteja äänesti 67 prosenttia saksalaista uurnille lähteneistä ja muita kuin AfD:tä 87 prosenttia.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Tavallinen kansalainen, veronmaksaja, isänmaallinen, ja mitä määreitä niitä nyt olikaan, on aina persu tai samansukuinen ulkomaanpersu.

Arto Jääskeläinen

Odottelen otsikkoa: "Vihaiset valkoiset miehet äänestivät Saksassa!", vrt. USAn vaalit :)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Sellaisesta en tunnista ainakaan itseäni:)

Tällaisen kirjoitin heti Trumpin voiton ratkettua 9.11.2016:

Valkoiset keski-ikäiset miehet saivat omansa
http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22576...

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Saksan AfD:tä äänestivät spekulanttien mukaan pääsääntöisesti miehet. Myös perussuomalaisten äänestäjistä luullakseni enemmistö on miehiä.
Millainen äänestäjien kartta mahtaisi olla jos vuoden 2015 muttovirrassa Saksaan olisi tullut nuorten miesten sijaan noin miljoona nuorta naista?

Suomeen tuli 1990 luvulla muutama sata nuorta naista Virosta ja Venäjältä, mikä aiheutti välittömästi vaatimuksia kiristää rajavalvontaa. Muistaakseni tuolloin bussilasteittain georgialaisia naisia mtkalla Italiaan käännytettiin Suomen rajalta takaisin.

Jos Suomeen olisi marsinut syksyllä 2015 miesten sijaan 30 tuhatta 18 - 40 -vuotiasta naista, jotka olisivat levittäytyneet VOK:eista kaduille kyselemään alaikäisiltä pojilta itselleen seksiseuraa, mahtaisikohan heille löytyä täältä saman verran puolustajia kuin nykyisille saapastelijoilla?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Viimeiseen kappaleeseen; ilman muuta ininä olisi vaimentunut. Jopa Esson baarin nurkkapöydän änkyräpersut olisivat hylänneet kommunikaattorinsa ja sankoin joukoin rynnänneet vokkeihin. Ei pullopommein, vaan ladatuin, biologisin asein.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Juurikin näin :) SPR:n hehkeät leidit olisivat vaihtuneet peräkammarin pönäkkäpoikiin. Leidit osoittaisivat mieltään VOK:kien ulkopuolella ja vaatisivat maahantunkeutujien häätämistä Suomesta.

Juha Hämäläinen

Saksan tuntemus vaikuttaa Suomessa olevan kautta linjan heikolla tolalla. Vaalien tuloksessa nähdään asioita, joita ei niissä ole ja ollaan näkemättä oleellisia asioita. Se on surullista luettavaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset