Markku Huusko

Tiukka kysymys Sauli Niinistölle

  • HBL:n otsikossa kysyttiin, kuinka presidentti aikoo yhdistää perheen ja politiikan. Kuvakaappaus HBL:n sivuilta.
    HBL:n otsikossa kysyttiin, kuinka presidentti aikoo yhdistää perheen ja politiikan. Kuvakaappaus HBL:n sivuilta.

Suomen tasavallan 12. presidentti Sauli Niinistö on ajankohtaan nähden poikkeuksellisen vahva ehdokas tullakseen valituksi jatkokaudelle. Näin saattaa käydä jo ensi tammikuun 28. päivänä järjestettävällä ensimmäisellä kierroksella, koska 50 prosenttiin yltäminen ei ole gallup-kannatuksen perusteella mahdottomuus.

Tämä olisi historiallista, edes aikoinaan hyvin suosittu Niinistön edeltäjä Tarja Halonen ei siihen vuonna 2006 yltänyt. Tähän vaikutti se, että Niinistö sai tuolloin, ensimmäisellä yrittämällään, enemmän ääniä kuin kokoomuksen peruskannatus oli.

Demarilähtöinen Halonen sai 2006 jatkokautta hakiessaan ensimmäisellä kierroksella 46,3 prosenttia äänistä, Niinistö 24,1 prosenttia ja keskustan Matti Vanhanen 18,6 prosenttia. Toisella kierroksella koko vasemmiston kannatuksen saanut Halonen voitti oikeiston ja keskustan suosiman Niinistön melko niukasti 51,8 – 48,2.

Presidentinvaalit ovat aina erilaiset. Ehdokkaiden persoonat ovat erilaiset ja teemat vaihtelevat. Mistä ratkaisevissa keskusteluissa ensi tammi-helmikuussa puhutaan, ei ole etukäteen tiedossa.

Kaiken taustalla on muuttuva maailma. Ehdokkaat joutuvat ottamaan kantaa ajankohtaisiin koviin aiheisiin, joista nyt pinnalla ovat ainakin Venäjän presidentin Vladimir Putinin ahdistava politiikka täällä läntisen Euroopan suunnassa, Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin linjaukset niin ulkopolitiikassa kuin arvojen osalta, ääri-islamistinen terrorismi, Irakin ja Syyrian kriittinen tilanne ja sieltä lähtenyt maahanmuuttoaalto Eurooppaan, mielipiteiden kärjistyminen kotimaisessa kansalaiskeskustelussa ja Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys kansanäänestyksellä tai ilman.

Edessä oleviin vaaleihin saatiin viime viikolla uusi, kaikkeen aiempaan nähden hyvin erilainen muuttuja, kun istuva presidentti tiedotti edessä olevasta iloisesta perhetapahtumasta.

”Jos kaikki sujuu odotetusti, perheemme kasvaa helmikuussa 2018”, tasavallan presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio kertoivat tiedotteessa.

Tiedotteessa viitattiin myös työasioihin toteamalla, että ”kyseessä on yksityinen perheasia, eikä perheenlisäys tule vaikuttamaan presidentin työn hoitoon”.

Tasavallan presidentti on siis kansan palveluksessa nykyisen virkakautensa loppuun asti, maaliskuuhun 2018, kuten ennenkin. Tulevaa kautta hän ei luonnollisesti voi kommentoida, mutta muutosta ei liene odotettavissa, jos hän tulee uudelleen valituksi.

Monelle meistä on tullut mieleen, että kaipa tasavallan presidentti isyysvapaalle jää, mutta presidentin asema onkin erilainen kuin esimerkiksi ministerin, Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen muistuttaa. Kun Paavo Lipponen (sd.) jäi vuosituhannen vaihteessa pääministerinä isyysvapaille, se oli hänen kohdallaan mahdollista, mutta presidentin tapauksessa ilmeisesti ei.

Koskinen täydensi minulle näkemystään sähköpostilla:

”Pääministerin asema on toisenlainen kuin presidentin. Presidentin kohdalla kyse on estymisestä, pääministerin yhteydessä sijaisen määräämiseen riittää tilapäinen este. Isyysraha on jokaiselle suomalaiselle kuuluva oikeus. Myös tasavallan presidentille. Mutta isyysvapaa on palvelussuhteeseen perustuva vapaa. Jos et ole palvelussuhteessa, et myöskään tarvitse isyysvapaata… Presidentti ei siis käsitykseni mukaan voi välttyä saamasta isyysrahaa mutta vapaisiin hänellä ei ole edellä kerrotun kaltaista pääministerille kuuluvaa oikeutta”.

Lomareissulle 24/7 töissä oleva tasavallan presidentti voi toki perheineen lähteä, mutta hänen pitää sielläkin olla koko ajan tavoitettavissa. Ei voi olla tilannetta, että presidenttiä ei saisi kiinni, jos maailmalla tapahtuu jotain yllättävää.

Helppoa aikaa vievän työn ja lapsiarjen yhdistäminen ei ole kenellekään, ei meille tavallisille pulliaisille eikä korkeimmille päättäjille. Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimituksen päällikkö Fredrik Sonck pohti asiaa kärjekkäässä kirjoituksessaan (HBL: https://www.hbl.fi/artikel/hur-ska-du-kombinera-familj-och-politik-sauli... ) presidentin tapauksessa todeten, että ”sekä isyyden että presidenttiyden hoitaminen tyydyttävällä tavalla on mahdotonta”.

Sonckin – joka kertoo tekstissään olevansa myös tulossa isäksi – mielestä presidentin tulee selventää kampanjan aikana, miten hän yhdistää isyyden ja presidenttiyden. Tämä on tiukka kysymys ja voi olla, että sitä kysellään myös vaalitenteissä.

Itsekin olen pienen lapsen isä, enkä mikään malliesimerkki hoitoon osallistujasta. Yhteiskunnan olisi ilmeisesti pitänyt kannustaa minua tasa-arvon nimissä pitempiin vapaisiin, kuten Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaavailemassa perhevapaauudistuksessa ymmärtääkseni jatkossa tapahtuu.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (86 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei kai tuossa mitään ongelmaa pitäisi olla.

Niinistö voisi hyvin asiallisesti vastata, että "jos minut valitaan Tasavallan Presidentiksi tulen huolehtimaan siitä, että vaimoni saa tarvitessaan riittävästi ulkopuolista apua lapsen hoitoon".

Lähtiväthän aikoinaan sadat tuhannet miehet rintamalle sotimaan ja kymmenillätuhansilla heistä oli kotona pieniä lapsia.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jäin miettimään että minkälaista vastausta tähän "tiukkaan kysymykseen" sitten oikein haetaan?

"Valitettavasti seuraavan toimikauteni ensimmäinen puolisko menee vaipanvaihdossa/potalleopettamisessa ja pulloruokinnassa kunnes toivottavasti saadaan piltti päiväkotiin ja voin taas jatkaa kansainvälisten ja kotimaisten asioiden hoitoa presidentinvirassani. Siihen asti ajattelin nukkua päivät."

Juha Hämäläinen

Juuri näin. Tasa-arvon vaatimus on ymmärretty täysin väärin, jos jokaisen isän oletetaan tehtävistään riippumatta jäävän vaipanvaihtoon. Miksi kukin perhe ei osaisi itse päättää mikä heille sopii?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Presidentin palkkio mahdollistaa lastenhoitajien palkkaamisen vaikkapa kolmivuorotyöhön, jos niin halutaan.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #77

Eikös toi Jenni voi tuurata Saulia?
Isiä suorastaan pakotetaan jäämään kotiin ja äitejä puolestaan töihin, ja taas yritykset pelastuu!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tasavallan presidentti hoitaa tietääkseni työtehtäviään pääosin Mäntyniemessä, jossa myös perheineen asuu, ja käyväthän ne muutkin isät työmatkoilla. Niinistö sentään pääosin kotimaassa ja niistäkin kaiketi enimmäkseen presidentinlinnassa ottamassa vastaan milloin keitäkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Myös tuo on yksi näkökohta, jota ajattelin korostaa, mutta jätin sen pois. Sauli voi vaihtaa vaippoja kännykkä taskussa aivan hyvin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niin, hieman hymyilyttää huolet Niinistön mahdollisuudesta osallistua, mies oli näet lasten pieninä ollessa yhteensä kai puolet vuodesta ulkomailla työmatkoilla, nuoremman vauvana ollessa kerran 5 viikkoa, mitä nyt välillä kävi yhden viikonlopun kotona.

PS. Markku, voisitko pyytää jonkun niistä parhaista henkilöistä pitämään töpseliä pistorasiassa?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Päätoimittajan murheet ja huolehtimiset presidentti Niinistön perheenlisäykseen liittyen osoittavat naiivia ajattelua. Ikäänkuin maailmassa ja Suomessa ei olisi jotain tähdellisempää pohdittavaa.

Päätoimittaja Huuskolla ja myös muilla Niinistön perheen asioista huolehtivilla on täysi syy olettaa, että aviopuolisot Sauli ja Jenni ovat sekä fyysisesti että henkisesti riittävän kypsiä vastaamaan omista henkilökohtaisista asioistaan.

Jätettäköön turha märehtiminen siltä osin iltapäivälehtien ja kaiken maailman juorutanttojen huoleksi. Päätoimittaja pysyköön lestissään.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Niin mikä tässä on nyt se tiukka kysymys?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Ari, viittaan kysymykseen työn ja perheen yhdistämisestä, jonka HBL esitti otsikossaan (löytyy bloggauksen kuvituksesta). Tämä kysymys saattaa nousta esille vaalikeskusteluissa, koska ehdokkaana olevan presidentin tilanne on hyvin myönteisellä tavalla uudenlainen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

HBL otti esille! Siinä mulla toinen tohelo.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson
Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Voihan sitä näinkin iloisesta asiasta ongelman tehdä halutessaan. Itse en olisi kovin huolissani tulevan lapsen tulevaisuudesta kotona Mäntyniemessä. Löytynee aika paljon lapsia, joilla on elämän alkutaipaleella heikommat kortit käsissään viitaten vaikka kasvavaan lapsiperheiden köyhyyteen.

Tulevaisuuden perhevapaa yms muutoksissakin tulisi pitää huolta siitä, että se kuuluisa valinnanvapaus toteutuu eikä valtio ole pakottamassa perheitä johonkin valitsemaansa muottiin. Presidentin puolisoakaan ei varmaan niin pahasti koske haasteet työelämän osalta äitiyden jälkeen kuin monia muita äitejä.

Joten pitäisikö olla huolissaan? Ei pidä.

Niko Sillanpää

Kai sillä lapsella jokin äitikin on, jonka biologinenkin rooli on hoitaa lapsi varsinkin vastasyntyneisyys-, imeväis- ja taaperoiässä. Ymmärtääkseni Niinistö on vielä jopa avioliitossakin tämän lapsen äidin kanssa eli missä ongelma?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

En kirjoita tässä niinkään ongelmasta, vaan pohdiskelen vaaleja sekä työn ja lapsiperhearjen yhdistämistä. Lopulta päädyn ajatuksissani myös perhevapaauudistukseen, josta näyttäisi mielestäni muotoutuvan sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta ihan hyvä juttu.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Kun kyse on tosiaan perheen sisäisestä asiasta ja kun asian painoarvo vaaleissakin on olematon, niin kannattiko tästä edes kirjoittaa blogia? Eihän tämä kuulu mitenkään perheen ulkopuolisille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Kyllä se vaan on tuntunut mediaa kiinnostavan, ja veikkaisin että vaalien lähestyessä enemmänkin.

pari esimerkkiä:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/valti...

https://www.hs.fi/paivanlehti/11102017/art-2000005...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #28

Toimitetun median lisäksi viime viikolla oli sosiaalisen median puolella aika paljon kansalaisten pohdiskelua presidentin isyysvapaaseen liittyen. Oli myös kansalaistason kannustusta vapaan pitämiseen, vaikka mahdollisuuttakaan ei näyttäisi siis olevan.

HBL:n Sonckin kirjoituksen tärkeimmäksi ansioksi luen sen, että se saa pohtimaan vanhemmuuden (erityisesti isyyden) ja työelämän yhdistämistä yleisellä tasolla. Sikäli se liittyy tekeillä olevaan perhevapaauudistukseen, joka kannustaa isiä pitämään pitempiä vapaita lapsen syntymän jälkeen. Ja kyllähän näistä asioista on hyvä keskustella.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #30

Käytännön valinnat lähettävät moninkertaisesti vahvemman viestin, kuin kauniit puheet. Ilman muuta Niinistön valinnat isänä ovat osa hänen arvojohtamistaan. Itse olen sitä mieltä, että voi ottaa tai olla ottamatta isänä käytännön asioista juuri niin paljon vastuuta kuin haluaa. Kunhan ei sitten koita syöttää muille omista valinnoistaan poikkeavia ihanteita.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #37

#37: Ei Niinistön presidentinvirka estä häntä millään tavalla olemasta hyvä pikkulapsen isä. Mutta se estää häntä olemasta hyvä pikkulapsen äiti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #38

En ole alan asiantuntija, mutta olettaisin Niinistön sukupuolen olevan presidenttiyttä suurempi este äitinä olemiselle.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #30

Keskustelu ei haittaa. Mutta ihmisten työsuhteet ja tehtävät ovat niin erilaisia kuten myös parisuhteet.

Presidentti ei saa potkuja herkällä poissaolojen takia. Hänelle asetetaan sijainen. Moni on ollut töissä, joissa joutuu vaikeuksiin jo sairaspoissaolojen takia. Omassa työssäni ei katsottu hyvällä pidempiä poissaoloja millään perusteella. Pienen venkoilun jälkeen olisi joku muu saanut pomon paikan ja pian sen jälkeen itse kenkää seuraavalla puhdistuskierroksella.

Näin työvuosina useita poispotkimisia naisten ollessa äitiyslomalla liian pitkään. Ensin meni tehtävä, sitten muutettiin organisaatio ja takaisin tullessa ei äidillä ollut enää mitään työtä. Mikään laki ei tätä estänyt.

Miesten kohdalla vaativissa tulosvastuullisissa töissä työnantajan pinna on murto-osa naisille myönnetystä joustosta.

Valtion hallinnossa on varaa isyysajan pehmoiluun, ei monessa yrityksessä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ei isän tarvitse olla vauvan vierellä joka minuutti, vaippojen vaihtokin käy äidiltä katevämmin. Isän äitiysloma on täysin turha.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Mikä ihmeen lapsiperhearki? Mietitkö että kuinka 70 vuotias isä jaksaa hoitaa työnsä ja olla lapselle riittävästi läsnä sekä huolehtia äidin aviollisista tarpeista?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Sikäli kyllä ymmärrän tämän blogimerkinnän, että vaalitaistossa tullaan aina hyödyntämään kaikkia kuviteltavissa olevia aseita vastaehdokkaan kompetenssin tai soveltuvuuden kyseenalaistamiseksi. Vaikka tätä ei tapahtuisi suoraan muiden ehdokkaiden toimesta, niin heidän taustavoimiltaan kylläkin.

Joskus nuo aseet ovat kuin oljenkorsia, joihin tartutaan, kun muuta ei löydetä. Esimerkiksi ennen vuoden 2012 presidentinvaaleja Niinistöä vastaan aloitettiin tiettyjen piirien taholta loanheittokampanja siitä, että hän oli kahden poikansa kanssa matkustanut kotiin Thaimaasta tsunamin jälkeen vuosituhannen alussa sen sijaan, että olisi jäänyt paikan päälle auttamaan uhreja. Tuskinpa paikalle organisoidut apuvoimat yhtä Niinistöä olisivat halunneet sekaan sähläämään ja toisaalta, jos hän olisi lähettänyt kaksi poikaansa kotiin jääden itse Thaimaahan, niin siitä olisi nostettu meteli yhtä lailla.

Joten kyllä tästä lapsiasiastakin vielä kampanja-aikana tullaan kuulemaan yhtä sun toista.

Niko Sillanpää

Eihän tällaiseen tämän idioottimaisen Zeitgeistin feminismikilpalaulantaan ole mitään järkeä edes lähteä mukaan. Asia ei perheen ulkopuolisille edes kuuluu, mutta päivän selvää tietenkin on, että Niinistö hoitaa presidenttiyden ja Haukio lapsen, mikä on hyvä ratkaisu kaikin puolin.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Presidentin ja nyt myös presidenttiehdokkaan viime viikolla kertoma ilouutinen on tekijä, joka on olemassa edessä olevissa presidentinvaaleissa. Painoarvo vaaleissa lienee olematon, mutta oletettavasti asiasta jonkin verran puhutaan. Toivottavasti keskustelun sävy on kunnioittava.

Joku ehti jo höpöttää "vaalivauvasta" ja se jos mikä oli joutavaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Joku ehti jo höpöttää 'vaalivauvasta' ja se jos mikä oli joutavaa."

- En ole bongannut vaalivauva-sanaa muualta kuin Ulla Appelsinin (IS 9.10.) kolumnin otsikosta "Yksikään vauva ei ole vaalivauva".

Äänestäjänä katson, että tieto presidenttiehdokkaan perheeseen noin passelisti syntyvästä lapsesta toimii erinomaisesti vaalimainoksena. Ettei vain juuri vauvauutinen nostanut Niinistön gallup-käyrää entisestään?

Hbl:n esittämään epätoivoiselta vaikuttavaan kysymykseen vastaan: tilanteen mukaan ja asia kerrallaan. Presidentin homma ei jää tekemättä eikä lapsi hoitamatta, hetkeksikään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Vastauksesi on erinomainen. Luulen kuitenkin, että noin helpolla ei tulla päästämään, vaan ensin yritetään johdatella keskelle suota kyselemällä työelämän tasa-arvosta ja sukupuolirooleista yleensä. Hyvinhän tuo menee sittenkin, kunhan on puheissaan johdonmukainen ja teot ovat puheiden mukaisia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Toivon, että kansa ymmärtää päättää kuuden vuoden mittaisesta isyysvapaasta. Vaari-ikäisenä tuo pienen lapsen hoito on hurja rasite varsinkin runsaita matkatöitä tekevälle isälle. Eläkkeellä on selvästi paremmat mahdollisuudet selviytyä. Ajatelkaa syntymättömän lapsen etua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vaikka Niinistö on hommansa hyvin hoitanutkin, ei ole pienintäkään syytä pelätä, etteivät ainakin Haatainen, Haavisto ja Torvalds pystyisi tarvittaessa samaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Olen myös sitä mieltä, että presidenttiehdokkaiden joukossa on useita fiksuja poliitikkoja.

Istuva presidentti on päässyt näyttämään, että hallitsee erittäin vaativat tilanteet. Kansa pitää gallupien perusteella Niinistöstä huomattavan paljon, mikä tekee hänet lähes mahdottomaksi ohittaa näissä vaaleissa.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

#32. En minäkään halua epäillä, etteivätkö mainitsemasi ehdokkaat pystyisi tarvittaessa samaan.

Tosin ehdokas Haaviston kohdalla blogistin tiukka kysymys ei ole kovinkaan relevantti. Pariskunnan fertiilisyyden osalta jo puhtaasti biologiset tekijät tarjonnevat selkeän ulospääsyn päätoimittajan esiin nostamasta vakavasta perhepoliittisesta problematiikasta.

Vai tarkoittiko Vuorela jotain muuta?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #46

Vuorela tarkoitti mitä sanoikin eli "hommansa hyvin hoitanutkin". Aikuisimmat keskustelijat muistanevat perustuslain. Siellä kerrotaan presidentin hommat.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #56

Asiallisemmat keskustelijat edes yrittävät pysyä otsikon mukaisessa aiheessa.

Blogisti Huusko itse totesi otsikkonsa viittaavan "kysymykseen työn ja perheen yhdistämisestä". Vuorelan kommentti 18.10.2017 14:10 on mitäänsanomattoman vaalijargonin pyörittämistä, 'hyvää-päivää-kirvesvartta' linjalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #59

Lukutaitoiset varmaan huomasivat, että vastasin hyväksyvästi Uimosen kommenttiin.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #61

Uimosen #13 kommentti: "Toivon, että kansa ymmärtää päättää kuuden vuoden mittaisesta isyysvapaasta."

Olit siis "isyysvapaan" myöntämisen kannalla ja tarjosit Niinistön sijaiseksi ehdokasta kolmikosta Haatainen-Haavisto-Torvalds. Tämäkö siis oli keihäänkärkesi? ;)

Voitko varmentaa, miltä osin hyväksyit Uimosen kommentin. Luotan lukutaitoosi, vaikka lujille ottaa. Älä unohda kertoa, miten se perustuslaki liittyy em. isyysvapaaseen tai mihinkään muuhunkaan omassa "aidanseiväs"-kommentissasi.

Ehkä tarkoitit perustuslain muutosta niin, että tulevan isyyden takia istuvalle presidentille voidaan myöntää kuuden vuoden virkavapaa. Lainmuutos ei taida ehtiä voimaan ennen ko. perhetapahtumaa. Yritän auttaa sinua löytämään pointtisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #63

Vanhana opettajana selvennän mielelläni. Perustuslaki määrittelee presidentin hommat. Niinistö on hoitanut ne hyvin.

En haluaisi hänen jatkavan, koska mielestäni parempia ehdokkaita on. Mielelläni soisin hänelle antoisat eläkepäivät lapsenhoidon parissa.

Toisten ehdokkaiden perheasiat liittyvät tähän sitten, kun hekin ilmoittavat niistä jotain.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #71

Blogin aiheena ei ollut: "Haluaisinko Niinistön jatkavan seuraavalle kaudelle."

Eikä aiheena ollut: "Onko Sauli Niinistö hoitanut presidentin hommat hyvin?"

Aihe ei ollut tämäkään: "Missä määritellään tasavallan presidentin hommat?"

Kaikkiin kolmeen yllä mainittuun EI-aiheeseen onnistuit vastaamaan. Kiitos.

Mutta Huuskon blogiotsikossa olevaan tiukkaan kysymykseen ET ottanut kantaa.

Niinistön valinta on käytännössä varma; ellei ensimmäisellä kierroksella, niin sitten toisella.
Täytyy tapahtua jokin skandaali tai jotain hirveää, jotta Niinistön valinta ei toteutuisi.
Saulin ja Jennin perheenlisäys ei ole sellainen skandaalöösi uutinen.
Päinvastoin, vauvauutinen tuo ropisemalla lisää ääniä Saulin laariin.

Sille me emme mahda mitään.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Tiukaan kysymykseen tiukka vastaus:

Nyt on Lennu ollut edustamassa. Kun kaikki menee hyvin, toinenkin perheenjäsen on tiukoissa tilanteissa "edustamassa" ja Sauli vaippoja vaihtamassa. Se on sitä isyyttä ja äitiyttä olipa presidentti tai ei.
Sen tavan hän voisi markkinoida suomalaisena päättäjänä ja osaamisena maailmalle äitiyspakkauksen lisäksi.

Käyttäjän heikkironkko kuva
Heikki Rönkkö

Huoli olisi aiheellinen jos puhuttaisiin maasta jossa presidentin valintaa pidetään itsestään selvyytenä ja jossa viime aikoina on toteutettu militaristista patriotismia, so. alati toistuvia sotaharjoituksia.

Tuollainen maa on eilen Yle:n sivulla lainatun, Ruotsissa toimivan tutkija Kalle Kniivilän mukaan Venäjä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jos vaalitentissä esitetään Sauli Niinistölle tämä "tiukka kysymys", niin viisaana miehenä hän tietysti vastaa, että mitä jos presidentti olisikin nainen.

Histororiaa tuntevana ihmisenä, hän tietää myös, että aikanaan lapset kasvoivat laumoissa. Ja että ydinperhe sekä sukupuolten välinen työnjako ja työelämän segrekaatio, ovat teollistumisen ajan kulttuurisia luomuksia.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos presidentti olisi nainen, joka saisi lapsen, olisi ihan lainsäädännönkin puolesta hyvin mielenkiintoinen asetelma. Silloin mentäisiin ehkä tilanteeseen, jossa pääministeri tuuraisi jonkin aikaa presidenttiä, koska kyseessä taitaisi olla laissa mainittu "pakottava syy, joka estää tilapäisesti presidenttiä hoitamasta tehtäviään". Isyys ei ainakaan professori Seppo Koskisen mukaan ole tällainen pakottava syy.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi näet äitiyden tuollaisena pakottavana syynä, muuten kuin itse synnytykseen liittyen?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #40

Ettäkö "synnyttämästä navettaan lypsylle", kuten on kirjoitettu tehdyn.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #43

Kyllä, vähän kärjistäen näin. Käsittääkseni sitä paitsi presidentti hoitaa työnsä suurimmaksi osaksi Mäntyniemestä käsin, missä myös perheineen asu...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #45

Niin, voihan sitä istuakin toisella kankulla jos alapäähän on jouduttu ompelemaan tikkejä. - Aina ei kannata vängätä;)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Nyt en ymmärrä miten tikit vaikuttaisivat aivotoimintaan. Eivät ne tikit käsittääkseni vaikuttaneet edes Ahtisaaren virassa suoriutumiseen. Ja ne olivat sentään yläpäässä.

Vänkääminen ei kannata ikinä, mutta se voi olla viihdyttävää kun toinen on liukkaalla jäällä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #51

Kts. #20: Silloin mentäisiin ehkä tilanteeseen, jossa pääministeri tuuraisi jonkin aikaa presidenttiä, koska kyseessä taitaisi olla laissa mainittu "pakottava syy, joka estää tilapäisesti presidenttiä hoitamasta tehtäviään".

Ja sen jälkeen esim. vaikka haulla synnytyksen jälkeiset komplikaatiot.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Odota hetki, googlaan parhaillaan hakusanoja rintasyöpä, eturauhassyöpä, osteoporoosi ja MS-tauti.

Mutta voisit auttaa kiireessäni kertomalla mikä on pointtisi? Luulin että raskaus ja synnytys eivät ole sairauksia?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #54
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #54

Ainakaan eturauhassyöpä ja osteoporoosi eivät useimmissa tapauksissa ensimmäiseen kuuteen vuoteen ole pakottavia syitä jättää hoitamatta yhtään mitään.

Lapsenhoito voisi hyvin jossakin tapauksessa olla. Ainakin yhtä hyvin kuin eturauhassyöpä tai osteoporoosi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #57

Voi hyvinkin olla pakottava syy psykologisista syistä johtuen. Pointtini oli ettei kyse ole ulkoisesta pakosta, vaan valinnasta. Tuosta johtuen kai tulisi kyseeseen ennemminkin eronpyyntö, kuin sijaisjärjestelyt. Nuo sairaudet nyt vain tulivat hatusta, kun Seija rupesi esittämään että synnytys (tai vielä uskomattomammin äitiys?!) olisi jokin sairaustila. Ei ole.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #51

M.S.: "Nyt en ymmärrä miten tikit vaikuttaisivat aivotoimintaan. Eivät ne tikit käsittääkseni vaikuttaneet edes Ahtisaaren virassa suoriutumiseen. Ja ne olivat sentään yläpäässä."

Olipas yllättävän pätevä huomio! Suuri osa ihmisistä kun ei edelleenkään tiedä sitä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #60

En minäkään tiennyt. Laastarista Ahtisaaren otsassa olin lukenut, mutta en tikeistä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #62

Tarkoitin kyllä sitä, että alapää ei ole ajatteluväline, vaikka usein niin uskotaan :o

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #65

Ajattelin asian olevan tärkeä kun oli kahteen kertaan korjattuna UUSI.

Milloin ja mistä syystä Ahtisaarella oli niitä tikkejä?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #66

"Nyt en ymmärrä miten tikit vaikuttaisivat aivotoimintaan. ... Ja ne olivat sentään yläpäässä."

Tikeistä en tiedä, mutta huomio siitä, että aivotoiminta on yläpäässä, on "uutinen".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #68

Ahaa, luulin että Ahtisaari kun se oli lisätty ensimmäiseen versioon.

"Tikeistä en tiedä, mutta huomio siitä, että aivotoiminta on yläpäässä, on "uutinen".

No comment.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #69

Tarkennan vielä, että kommenttini #60, oli esitetty positiivisessa mielessä.

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Mulle on ainakin ehdokas ollut selvä jo pidemmän aikaa ja hänestä tulee pressa ja kuka sellanen on onkos siellä muitakin ehdolla kun Sauli .
Enpä ole huomannutkaan sellasia olevan .
Eiköhän Lennu hoida pikku siskonsa tai veljensä, mulla erään työkaverin koira toi julki että toi nöösi haisee pahalle .
Ja kas kummaa sillä oli tortilla pöksyssä terv tepivaari

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Sonck kirjoittaa vastoin parempaa ymmärrystään ja lähinnä ironisoi vanhemmuuteen ja erityisesti äitiyteen liitettyjä stereotyyppisiä mielikuvia, kuten että vanhemmat pehmoilisivat ja tekisivät hormonaalisista syistä irrationaalisia päätöksiä.

”Och det förstår ju vem som helst, att papparollen är omöjlig att kombinera med rollen som statschef.”

Väite on historiallisesti mieletön. Kulttuuritoimituksen päällikkö on varmaan lukenut esimerkiksi John Williamsin romaanin Augustus, jonka päähenkilö Gaius Octaviuksesta tuli sentään Rooman valtakunnan ensimmäinen keisari, siis oleellisesti valtionpäämies, ja perheenisä.

Reinhard Heydrich sai lapsen ollessaan Prahassa käskynhaltijana, siis tosiasiallisena valtionpäämiehenä, samaan aikaan, kun hän hankki vastuulleen juutalaiskysymyksen lopullisen ratkaisun ja järjesti Wannsee-konferenssin sekä perusti Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirin. Heydrichin tappaneet Kubiš ja Gabčík ovat Tsekeissä ja Slovakiassa kansallissankareita, ja aiheesta, mutta kulttuuritoimituksen päällikkö ei voi tosissaan väittää, etteikö poliittista valta-asemaa ja vanhemmuutta olisi mahdollista yhdistää tuloksia aiheuttavalla tavalla.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

En ihan pysty ymmärtämään kysymyksen pointtia vaikka ymmärrän ja tiedän mitä lapsenhoito tarkoittaa (3 omaa:).
Mutta että vielä tiukka kysymys... Hmmm.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Oletan Hbl:n työskentelevän Nils Torvaldsin (rkp) kampanjan hyväksi, ja Niinistöä useita vuosia vanhemman Torvaldsin viisi lasta ovatkin jo aikuisia. Lehti siis kyseenalaistaa nuoren perheenisän kompetenssin presidenttinä toimimiseen - ikärasismia.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Et taida kovin usein lukea HBL:n kulttuurisivuja. Taitaa Nykypäivä ennemmin ruveta tukemaan Kyllöstä...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #41

"Et taida kovin usein lukea HBL:n kulttuurisivuja" on hemmetin hyvin päätelty! Heinäkuussa majoituin eräänä viikonloppuna Sipoossa, ja aurinkoisen sunnuntaiaamun 23.7. lehteä koetin kouluruotsillani lueskella. Sen jälkeen onkin ollut ns. hiljaisempaa.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimituksen päällikkö Fredrik Sonck pohti asiaa kärjekkäässä kirjoituksessaan (HBL: https://www.hbl.fi/artikel/hur-ska-du-kombinera-fa...... ) presidentin tapauksessa todeten, että ”sekä isyyden että presidenttiyden hoitaminen tyydyttävällä tavalla on mahdotonta”. Sonckin – joka kertoo tekstissään olevansa myös tulossa isäksi – mielestä presidentin tulee selventää kampanjan aikana, miten hän yhdistää isyyden ja presidenttiyden. Tämä on tiukka kysymys ja voi olla, että sitä kysellään myös vaalitenteissä."

Tähän "tiukkaan kysymykseen" on helppo vastata: lapsen hoidon osalta kysymys on yksityisasiasta. Kansalaisille riittää, että presidentti hoitaa tehtävänsä jatkokaudellakin täysimääräisesti - mitä ei Sauli Niinistön tapauksessa ole syytä epäillä. - Sonckin "kärjekäs kirjoitus" onkin epäilemättä kirjoitettu pahantahtoisessa mielentilassa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Asia on juuri näin kuten kirjoitat. Toimittajilla silti riittää puhtia arvuutella ja ihmetellä, miten tasavallan presidentti perhe-elämänsä järjestää.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

HBL:n Sonckin kirjoituksessa on kärjistyksiä presidenttiin liittyen, mutta tärkeimmäksi ansioksi luen sen, että se saa pohtimaan vanhemmuuden (erityisesti isyyden) ja työelämän yhdistämistä yleisellä tasolla. Sikäli se liittyy tekeillä olevaan perhevapaauudistukseen, joka kannustaa isiä pitämään pitempiä vapaita lapsen syntymän jälkeen. Kansan palveluksessa 24/7 olevalla tasavallan presidentillä ei ole tässä samaa vapautta kuin meillä rivikansalaisilla, minkä yritin omassa bloggauksessani tuoda esille.

Minä en myöskään epäile presidentti Niinistön kykyä hoitaa täysimääräisesti työtään, jos hän tulee valituksi jatkokaudelle.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Varmasti on hyödyllistä pohdiskella perhevapaauudistusta yleisestä näkökulmasta. Sonckin motiivina oli kuitenkin mitä ilmeisemmin häiritä Niinistön kampanjaa asiattomalla kysymyksellä.

Presidentille ja presidenttiehdokkaalle olisikin suotavaa antaaa täysi yksityisyyden suoja tässä asiassa. Kuten muutama muukin kommentoija on edellä todennut, ei ole mitään syytä epäillä, että tulevan lapsen etu olisi jotenkin vaarassa ja vaatisi kansalaisten asiaan puuttumista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #29

HBL:n kirjoittajan motiiveista en tiedä, mutta itse pidän tärkeänä, että isien roolista pikkulasten hoidossa keskustellaan ja siihen myös yhteiskunnan puolesta kannustetaan.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto Vastaus kommenttiin #31

Eihän ko. kirjoittajan motiivista voi varma olla, mutta selvältä se näyttää tässä tapauksessa.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #31

#31: Tarkoittamasi keskustelu käydään vain yhden kysymyksen ympärillä, eli että isän pitää ryhtyä äidiksi.

Ja tietty että miten jonkun yksilön lisääntymisprojektiin mitenkään liittymättömien tahojen, kuten työnantajan ja muiden ulkopuolisten, pitää maksaa kompensaatioita äidille hänen uhrauksistaan eli lapsensa huolehtimisesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö juuri se että on 24/7 palveluksessa, suo joustavat mahdollisuudet järjestellä aikansa juuri niin kuin itse haluaa? Joku voisi väittää ettei juuri kellään ole tässä yhtä suurta vapautta kuin presidentillä.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

"Kansan palveluksessa 24/7 olevalla tasavallan presidentillä ei ole tässä samaa vapautta kuin meillä rivikansalaisilla, minkä yritin omassa bloggauksessani tuoda esille."

Mitähän tällä oikein tarkoitat..?

Minusta on oikeasti vähän tyhmää heittää tällaista tiukkaa kysymystä jo isän roolin tuntevalle presidentillemme - vähän on niin kuin opettaisi faijaansa naimaan.

Ja lisäksi uskon, että presidenttimme suhtautuu perhevapaisiin ym. tasa-arvoasioihin ihan korrektisti, joten no hätä.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #64

Tasavallan presidentillä ei ole professori Seppo Koskisen mukaa mahdollisuutta isyysvapaaseen, eli hän ei voi jäädä pois töistä useammaksi viikoksi tai edes päiviksi pelkästään lapsen kanssa aikaa viettämään. Tässä suhteessa me rivikansalaiset olemme häneen verrattuna etuoikeutettuja.

Käyttäjän JukkaLaitinen kuva
Jukka Laitinen

En vain löytänyt Huuskon mainostamaa tiukkaa kysymystä tai saati ongelmaa. Varmaan Sauli joutaa Presidentin virkaa hoitaessaan kotonakin käymään? Lapsen hoitoon voi osallistua, vaikkei virallista vapaata olisikaan.

Entä opiskelijapari? Opinnot jatkuvat ja lasta hoidetaan. Näin viime vuosituhannella teimme.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Käytävässä keskustelussa kommentoijat pitävät täysin itsestään selvänä presidenttiparille syntyvän lapsen terveyttä.

Suomessa syntyy kaikista etukäteiskontrolleista huolimatta yllättäen hyvinkin sairaita ja vammaisia lapsia. Myös itse synnytyksen yhteydessä tapahtuu lapsen vammautumisia.

Ymmärtääkseni tällaisessa onnettomassa tilanteessa, jossa vastasyntynyt tarvitsee mahdollisesti pitkän tehohoidon ja sairaalanjakson jo heti elämänsä alussa, vanhempien kaikki huomio ja energia kuluvat kriisin käsittelyyn.

Usein huonon alun elämäänsä saaneella lapsella terveysongelmat ovat toistuvia ellei peräti pysyviä.

P.S. Toivon sydämestäni, ettei esittämäni mahdollisuus realisoidu.

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Onkohan suurin huoli siitä, että Suomen presidenttipariskunta – sikäli kuin Sauli Niinistö jatkaa toiselle kaudelle – tulisi kokemaan todella "kantapään kautta" samanlaista perhearkea kuin muutkin vauvan kanssa elävät? Silloin, kun ehtivät – ja varmasti nauttivat jokaisesta tavallisen arjen hetkestä. Ja ehkä pelätään uhkaa, että hankkivat vielä toisenkin lapsen kuusivuotisen kuluessa, kun eivät vanhemmat ihan nuorimmasta päästä ole.

Siitähän saattaisi itse tasavallan presidentti alkaa oivaltaa, mitä merkitsevät valvotut yöt lapsen sairastaessa vanhemmille, joilla on omia ongelmia lisänä: työttömyyttä ja sitä myöten rahattomuutta, työhuolia jo itsessään valvottamassa, kestämättömät elämänolot syystä tai toisesta, äidin tai isän sairastumista...

Tietenkin valtionpäämies voi vetäytyä levolle rauhalliseen huoneeseen, mutta irrottautua läheisten akuutista hädästä ei henkisesti voi. Ei sitä voi tehdä mahdollisten muidenkaan omaistensa murheiden osalta, ihan ilman vauvaakin. Mutta jos presidentti alkaisikin arvojohtajana puhua ääneen yhtäläisestä ihmisarvosta ja kaikkien Suomessa asuvien oikeudesta elää joutumatta hätäilemään jokapäiväisestä toimeentulostaan, jokaisen lapsen oikeudesta pitää itsellään vanhemmat ilman raastavaa penninvenytystä lapsen kasvun tukemiseen riittämättömillä tuloilla, kaikkien lasten isovanhempien hyvän hoivan saamisen oikeutuksesta, sivistyksen edellyttämästä kaikista huolehtimisesta – sellainen hirmuinen vaara voisi vauvasta seurata!

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Lapsen syntymä on käsittämättömän hieno asia, joka jättää ihmisiin yleensä positiiviset jälkensä. Syntymää seuraava arki 0-3-vuotiaan lapsen kanssa on kaikessa upeudessaan myös kuluttavaa, mistä puolesta me miehet tiedämme usein aika paljon vähemmän kuin naiset, koska käymme valtaosan tästä ajasta töissä kuten ennenkin ja joskus pääsemme esimerkiksi näihin mainitsemiisi "rauhallisiin huoneisiin".

On erityisen hyvä asia, että perhevapaauudistuksen myötä miehille on tulossa kannustin ehkä puolen vuoden isyysvapaaseen.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Huusko onko tämä sarkasmia?

Olisit voinut vielä spekuloida sillä, mitä jos Tarja Halonen olisi ensimmäisen kauden jälkeen saanut lapsen? Hänhän oli kuitenkin sopivasti vaaleja varten avioitunut naapurinsa kanssa.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Ehkä väkisimmin tehty kysymys mitä toviin olen nähnyt. Tuliko Huuskolle ja muille viisastelijoille mieleen, että Niinistö on jo kaksi lasta hoitanut ja kasvattanut? Samoin pelastui yksinhuoltajana nipin napin tsunamista tuntikausia tolpassa roikkuen.
Elikkä itse asiassa juurikin niinku on siis ruuhkavuodet tuttu juttu ja eiköhän nyt löydy apuvoimiakin.
Meillä oli 1, 4 ja 7 vuotiaat 90-luvulla ja yli 200 matkapäivää/v yht vaimon kanssa. Ihan täyspäisiä niistä tuli minkä osoittaa mm se, että muuttivat heti ulkomaille kun pystyivät.

Otaksun, että Tasavallan presidentti, VT, Ltn Sauli Niinistö selviää tästä.

Mitä tulee muihin ehdokkaisiin niin ainoa, jolla olisi teknisesti kyky hoitaa asia on Vanhanen. Muut on yhdenasian sutareita. Saas sit nähdä vieläkö siniset laittaa ehdolle jonkun ja sitten on tämä 4. Kerta Toden Sanoo- Paawo? tuskin saa kortteja kasaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Minäkin uskon, että istuva presidentti selviää vanhaan tapaan mahdollisesta jatkokaudesta. Hän on kuluneen presidenttikauden aikana osoittanut olevansa hyvin pätevä erittäin hankalissa olosuhteissa.

Istuvan presidentin lisäksi moni muukin presidenttiehdokas selviäisi tuosta vaativasta tehtävästä. Onneksi suomalainen monipuoluedemokratia tuottaa jatkuvalla syötöllä päteviä päättäjiä ja kansa päättää, kenet presidentiksi haluaa.

Gallupien ja Niinistön kampanjan keräämän valtavan kannattajakorttimäärän perusteella hänet on ensi tammi-helmikuussa hyvin vaikea ohittaa.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Jäikö Niinistö tsunamin jälkeen thaimaassa auttamaan maamme kansalaisia? Ymmärtääkseni kiire kotiin oli kova, kun piti saada itsensä takaisin ennen vakavasti loukkaantuneita kansalaisiamme.

http://moro.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93427-kuinka-...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Teknisesti"? Itse asiassa Huhtassarta lukuun ottamatta kaikki ehdokkaat ovat rutinoituneempia kansainvälisen toiminnan veteraaneja kuin Niinistö oli ensimmäisen ehdokkuutensa aikaan.

Tietenkään en epäile nyky-Niinistön kykyä suoriutua vielä kuudesta vuodesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset