Markku Huusko

Jos Touko Aalto, ei ”Sotkamon ihmettä”

  • Vihreiden nykyinen puheenjohtaja Touko Aalto on ollut pessimistinen Terrafamen suhteen. Kuvakaappaus hänen blogistaan.
    Vihreiden nykyinen puheenjohtaja Touko Aalto on ollut pessimistinen Terrafamen suhteen. Kuvakaappaus hänen blogistaan.
  • Terrafamelle elintärkeän nikkelin hinta on kehittynyt tänä syksynä myönteisesti.
    Terrafamelle elintärkeän nikkelin hinta on kehittynyt tänä syksynä myönteisesti.

Loppuvuonna 2016, kun Terrafamen kaivoksen tilanne näytti jälleen kerran surkealta, päätti silloin vielä melko tuntematon kansanedustaja Touko Aalto (vihr.) profiloitua eduskunnassa.

Aalto teki talousarvioaloitteen, jossa hän esitti Terrafamen pääomittamiseen ehdotetun sadan miljoonan euron määrärahan poistamista. Aloitteen takana seisoi koko vihreiden eduskuntaryhmä.

Kansanedustaja arvioi, että ”kaivoksen alasajo maksaa, mutta väistämättömän lopputuleman pitkittäminen maksaa vielä enemmän”. Jos hän olisi siis saanut päättää, olisi koko laitos ajettu alas. Alasajon hintalapuksi olisi tullut arviolta 300 – 500 miljoonan euroa.

Sen jälkeen maailma on muuttunut, eikä Terrafamen, entisen Talvivaaran, alasajosta puhu oikein kukaan. Jopa aina kriittiset politiikan toimittajat ovat alkaneet arvioida, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) marraskuussa 2016 markkinoima ”Sotkamon ihme” saattaakin toteutua.

Kiistatonta on, että Sipilän hallitus on pelannut Kainuussa jättimäistä riskipeliä. Kaikkiaan valtio on tukenut huonomaineista nikkelikaivosta jo noin puolella miljardin panoksella, ja suo on näyttänyt hetkittäin pohjattomalta.

Iso myönteinen nytkähdys tapahtui viime helmikuussa, kun kansainvälinen sijoitusyhtiö Trafigura ja kotimainen Sampo (Björn Wahlroos & Co) päättivät lähteä kaivoksen kanssarahoittajiksi. Yksityiset toimijat tulivat mukaan kaivoksen kannattavuuden kannalta oleellisen nikkelitonnin hinnan pyöriessä 10 000 dollarin molemmin puolin.

Nyt nikkelitonni on 12 000 dollarin paremmalla puolella ja samaiset rahoittajat ovat päättäneet lisärahoituksesta Terrafamelle. Yhtiö kaavailee myös akkukemikaalitehtaasta itselleen suurta bisnestä. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) uskoo tämän auttavan jopa paljon puhutun Teslan akkutehtaan saamista Suomeen.

Optimismia on nyt ilma sakeana. Näin on, koska valtio otti riskin ja päätti panna vielä kerran rahaa Sotkamoon. Sipilän hallitus ei tarttunut oppositiosta tarjottuun alasajovaihtoehtoon, josta olisi siis seurannut ehkä puolen miljardin lasku veronmaksajille.

Voi yhä pitää ihmeenä, jos Kainuun murheellinen kaivos todellakin muuttuu kannattavaksi, veronmaksajat saavat omansa pois sekä ympäristösotkut tulevat hoidettua ja uusia sotkuja ei synny.

Aivan valtavan kokoluokan ihme olisi se, että Suomi pääsisi Terrafamen avulla nauttimaan sähköautobuumista ja sen myötä tuhansista uusista työpaikoista.

Sähköautot ovat vihreiden lempilapsia. Niiden puolesta on puhunut muun muassa puoluetta puolisen vuotta johtanut Touko Aalto.

Vihreissä ei niellä ajatusta, että Sotkamossa olisi nähty vielä ihmettä, vaikka kaivoksen talous näyttää aiempaa paremmalta. Tämä kävi ilmi, kun soittelin tänään puolueen kansanedustajalle Hanna Halmeenpäälle, jonka mukaan ”ei ole vielä evidenssiä siitä, että ympäristöasiat saadaan kuntoon”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (55 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ei tunnusteta vaikka kädestä läytyy.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Vihreää ajattelua:

- Sähköauto hinnalla millä hyvänsä, muttta sen hiilijalanjälki on suurin kaikista valmistettavista autoista esim. Tesla.

- ST1 Mika Anttonen ei usko sähköauton läpilyöntiä- hybridin kyllä, koska sitä sähkömäärää ei pystytä tuottamaan millään teollisuuden muodolla, mitä suuri sähköautokanta tarvitsee.

- Sotkamoa on käsitelty vain Talvivaaran saastenäkökulmasta. Keskustelin vuosi sitten Lauri Ratian kanssa, joka jo silloin korosti malmin jalostusasteen nostoa, mitä minäkin ehdotin mailissani. Se toteutuu.

- Tampereella ratikkalinjaus Lielahteen pitäisi linjata vihreiden mukaan ohi kaikkien kaupallisten pavelujen Lielahtikeskuksessa, mutta sensijaan suoraan vanhan teollisuusalueen lävitse, jonne tulee joskus 2030 luvulla asuntoja, jos tulee.

- Vihreät eivät niele rantatunnelin ydistämistä keskustaan vieviin parkkiluoliin, joka olisi luonnollinen tapa pienentää maanpäällistä parkeeraamista Tamperee keskustassa.

- Fillarit näyttävät olevan vihreiden ainoa hyvksyttävä kulkuneuvo jalkojen ja julkisen liikenteen kanssa. Auto on kauhistus Tampereella.

- No, onneksi ratikan takana ovat.

Timo Tuovinen

Naurettavaa koko talvivaara ja terrafame, meidän verorahoin kalliit palkatut virkahenkilöt on torpannut ihan täysin uraanin talteenoton, niin voiko oikeasti kukaan kuvitella et sen kallion voi kaivaa kuin reikäjuuston. Selväähän se on et lupa uraanin talteenottoon olisi pitänyt olla alkuperäisten lupien ehto, ettei niitä aineita jätetä ympäristöön. Aivan älytön näytelmä sekin eikä verovaroinmaksetuista virkaimmeisistä kukaan ole vastuussa.

Timo Tuovinen

Kuka alkuperäisen luvan myötäneestä edes uskoi, et jos kaivat jätesäkin tohon pihalle, kuseksit koko vuoden siihen että kestääkö ne nesteet siin kuopassa

Timo Tuovinen

Vihreet on pahantanut tilannetta jatkuvaan, esim. miks nää on sen uraanin talteenoton kanssa niin vastaan, on ihan selvää et jos siihen lupia ei tule, se uraani on jätteenä jossakin

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jäähän sitä uraania vaikka:

Terrafame myöntää Ylelle: Asiakkaamme ottaa uraania talteen

ja

– Koska uraania ei toistaiseksi oteta talteen, valtaosa eli 63 prosenttia metallitehtaan läpi johdetusta liuoksesta palaa takaisin kaivoksen bioliuotuskiertoon, toisin sanoen valtaosa uraanista palaa niin kutsutuille sekundäärikasoille.

https://yle.fi/uutiset/3-9291229

Timo Tuovinen

et sen jättäminen sinne luontoo on se ratkaisu, hei haloo, kyl se on sieltä pois vietävä jos kaivetaan

Timo Tuovinen Vastaus kommenttiin #9

en osaa vastata et tuleeko jopa kyseinen rikastuminen tappamaan koko bio liuoituksen, mut tuhoa kasvava radon ympäristölle joka tapauksesa tulee tekemään

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Uraanitase malmin osalta löytyy täältä:

https://www.terrafame.fi/media/mediapankki/julkais...

Kannattaa muistaa, että sivukiveä tulee vähintään yhtä paljon kuin malmia, ja sivukivessä on myös uraania.

Tuo raffinaattisakka on jätettä, jota on kaiketi yritetty myydä. Siinä on iloisesti sekaisin monia metalleja, myös pieniä määriä uraania. Kyse ei ole siis kovin arvokkaasta tuotteesta, joten en ihmettelisi, jos on jäänyt myymättä.

Tuo mainittu uraanin talteenotto Terrafamen lopputuotteesta on yksinkertaisesti pakko tehdä. Sen tekee siis joku asiakkaista. Niitähän on ollut useita sen jälkeen, kun Norilsk Nickel lopetti nikkelirikasteen ostamisen Terrafamelta. Jos uraani otettaisiin prosessiliemestä pois jo ennen nikkelin talteenottoa, ei nikkeliä ostavien asiakkaidenkaan tarvitsisi uraania erotella.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Sokeakin kana löytää joskus jyvän (mutta ei Markku Huusko).

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/214822-konsultti-...

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

LInkkaamassasi Terrafamen rahoituskritiikissä kuukausien takaa on pointtinsa, mutta viime viikolla asetelma nytkähti taas vähän myönteisesti eteenpäin. Toisaalta, ei lainarahakaan riskitöntä rahoittajan näkökulmasta ole. Ei tuossa pelissä kukaan ole saletissa.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"veronmaksajat saavat omansa pois sekä ympäristösotkut tulevat hoidettua ja uusia sotkuja ei synny."

Kuka tuohon jaksaa aidosti uskoa....

Uskovaisia toisaalta on maailma pullollaan, mutta ihan lukuja olisi kiva tietää eli valtion antamat tuet ja ympäristötuhojen kuntoon laitto jne. jne. ja sen jälkeen tuotot jollain aikamääreellä (ja tuotot ihan takaisinpäin eikä jonnekin muille maille vierahille). Eppäilen ettei plussan puolelle tule jäämään koskaan loppulaskelmissa, kun tätä valtion sähläämistä tarkastellaan jälkikäteen. Toki en yhtään epäile etteikö moni yksittäinen henkilö tuossa tienaa, mutta onko se sitten valtion ja veronmaksajien kannalta järkevää hommaa ollut on sitten ihan eri asia.

Ja on vielä tuo jossittelu ettei uusia sotkuja syntyisi. No riskianalyyseissä varmaan valtio maksaa nekin.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Sotkamon ihme voi aikanaan näkyä Trafiguran ja Sammon/B Wahlroosin tileillä, muiden kohdalla enintään sen verran kuin katsotaan välttämättömäksi.

Mitä enemmän ja mitä pidempään malmia louhitaan,sitä suuremmiksi muodostuvat toiminnan aiheuttamat vauriot ympäristölle.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Aika näyttää. Onneksi tilanne ei ole lähellekään yhtä toivoton kuin ennen yksityisen rahan mukaan tuloa.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Maailmanpankin tuore raaka-ainemarkkinaennuste (http://pubdocs.worldbank.org/en/743431507927822505...) ei anna aihetta erityisiin riemunkiljahduksiin. Sen mukaan nikkelin reaalihinta olisi 2030 noin 39 prosenttia tämän vuoden tasoa korkeampi ja hieman vuoden 2014 tasoa alhaisempi. Sinkin hinta tulisi putoamaan 2030 mennessä noin 36 prosenttia nykytasosta.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen Vastaus kommenttiin #26

Kukahan on noin viisas, että tietää tuonne asti nuo lukemat. Rohkenen vähän epäillä, vaikka ovatkin minua viisaampia.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"...Aivan valtavan kokoluokan ihme olisi se, että Suomi pääsisi Terrafamen avulla nauttimaan sähköautobuumista..."

******************************

No olisi aivan valtava ihme kyllä. Uskonkin kun näen jos silloinkaan eli lööppi ihmeestä ei vielä kerro mitään, vaan pitäisi kurkata niitä lukujakin. Nyt ei ole niitäkään, vaan "optimismia". Sen uskon kyllä että monet keskustalaiset ovat kovasti levittelemässä ilosanomia. Levittelivät ilosanomia tuulivoimaloistakin ja hyvin taisi käydä (ainakin joillekin): https://www.is.fi/vaalit2015/art-2000000898114.html

Kannattaisikin seurata näitä asioita aina ja tutkia onko jollakin oma lehmä ojassa. Sen tavallaan ymmärrän, jos joku kepulainen alueen vaikuttaja kannattaa tuota ihan työllistääkseen alueen ihmisiä. Vaikutus voi olla vain siitäkin huolimatta miinusmerkkinen kaikkia kansalaisia ajatellen. Voin kyllä mieluusti mieltäni muuttaa mikäli tarpeeksi vakuuttavia lukuja tulee eteen; vielä ei ole tullut.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Sotkamon ihme" on jo ajettu konkurssiin, jossa sadat hyväuskoiset ovat menettäneet rahansa lopullisesti. Melkoinen riskinottaja on se, joka näihin kepulaisiin vielä uskoo. "Optimismia" oli varmaan Wincapitassakin aivan loppuun asti.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Alasajo pari vuotta sitten olisi ollut luonnolle katastrofi- nyt se sentään on hallinnassa ja siinä samassa tuotaa entistä pienemmällä valtion tuella.

Timo Tuovinen

katastrófi luonnolle oli sen ensimmäisen toimiluvan antaminen, loppu on epätoivoista pelastamista, jossa vihreet ei ole yhtikäs autaneet asiaa

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Terrafamen alasajo ei ainakaan nyt tule kuuloon. Laitos on saatu kannattavaksi. Lisäksi optiona ovat akkutuotanto ja uraanin talteenotto. Siinä sivussa voidaan panostaa jätteiden puhdistamiseen niin, että saatepäästöt vesistöön vähenevät.

Lisääntyvä tuotanto ei välttämättä merkise lisää saastevuotoja, vaan parempaa prosessin hallintaa, joka mahdollistaa kaksi keskeistä asiaa: voitollisen tuotannon ja vähäisemmät päästöt ympäristöön.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Terrafamen alasajo ei ainakaan nyt tule kuuloon."

Kyllä tuotanto voi jatkua, mutta kuka sitä tulee jatkossa rahoittamaan?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kannattavan tuotannon + voitot maksavat ne, jotka Talvivaaran tuotteita ostavat. Muuta rahoitusta ei sitten tarvitakaan.

Jaakko Paasonen

Talvivaara myydään tai lahjoitetaan jollekkin..kyllä kepulit konstin löytää,ja varma tieto näet,keskusettajien puolue/tstosta kertoo,että Pekka Perä lainaa m Vanhaselta 1€ ,ja ostaa sen sillä.
Tukilypsykone on jällen valmis.
ja..Jumankauta,se on siinä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Politiikassa yritetään aina kerätä irtopisteitä, ja vaaditaan nopeita ratkaisuja. Yritysmaailmassa tällaiset isot jutut eivät hetkessä tuota.

Alunperinhän tuo toiminta oli katastrofaalista, mutta nyt homma on alkanut toimimaan, parempi katsella vielä muutama vuosi, ja jos nikkelin hinta vielä nousee, niin tuolta tulee valtiolle iso potti rahaa.

Timo Tuovinen

Mitä minä en ymmärrä, että on säännöt lait, asetukset, ja se että alunpitäen veronmaksajan kannalta kallis lupjärjestelmä antoi ne luvat ja jätti valvomatta.
Jotain Perää voidaan haukkua ja kasvot koko katastroofille voidaan antaa, mut yksikään luvan antanut virkahenkilö ei ole vastuussa- Voi olla edlleen jossain ely hely tely hiipala laapa viranomaisena, vaikka alun peräin virhe on ollut et koko kaivoksen luvat oli heikoin perusteis, valvonta ontui, niin nää kasvottomat virkahenkilöt edelleen jatkaa työssään

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ei kannattaisi nuolaista ennen kuin tipahtaa, päätoimittaja ja monet kommentoijat. Raha edellä mennään – tässäkin ja taas kerran.

Talvivaaran kanssa on oltu ennenkin yhtä optimistisia kuin nyt. Mutta mikään ei välttämättä viittaa ainakaan siihen että ympäristöseikkojen kohdalla seilattaisiin selkeillä vesillä, itse asiassa päin vastoin.

Toki jos näin käy, niin hyvä niin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tuleehan sitä pottia valtiolle koko ajan. Kaivoksen palkat eivät ole työttömyyskorvauksia tai toimeentulorahoja. Tuloveron jälkeen työntekijät maksavat vielä kulutuksestaan veroja ALV:n verran. Lisäksi nämä rahat eivät eivät kierrä veroparatiisien hyödyttäessään taloutta. Alihankkijooitten jatavarantoimittajien palkkiotkaan ei päädy paratiiseihin vaan taloutta pyörittämään ko alueella. Ennen Suomessa oli terrafamen kokisen yrityksen ympärillä pienehkö kaupunki kouluineen japäiväkotineen, ei kainuukaista erämaata. Entisen maanalaisen kommunistin Touko Aallon vaihtoehtokustannus olisi ollut tyhjä monttu kivikasojen ympäröimänä.

Kaikki aikaansa seuranneet muistavat Pekka Perän noitavainon vaikeina aikoina. Myyräntyöhön jo äidinmaidossa tottuneet verenhimoiset ahmat vaativat ankarinta tuomiota kaikesta tapahtuneesta. Oliko taustalla syynä investointikohteena olevan alueen insesti tai vaimonhakkaaminen,ei sitä ota pirukaan selvää.

Ps Hienoa Markku, otit välillä nämä yleensä silkkihanskakäsittelyyn tottuneet kotimaan rapauttajat tikun nokkaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kaivoksen palkat eivät ole työttömyyskorvauksia tai toimeentulorahoja."

Ei voi verrata toimeentulotukeen, valtio on rahoittanut kaivosta kymmeniä kertoja suuremmilla summilla mitä toimeentulotukeen olisi mennyt. Olet keksinyt ikiliikkujan jossa valtio tienaisi maksamalla kansalaisille palkkaa ja nauttisi näiden verottamisesta. Toki siellä on siemeniä yksityisiltäkin rahoittajilta, mutta ne ovat pieniä panoksia ja vain aiheuttavat velvotteita valtiorahoituksen jatkamiseen.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Sotkamon/kainuun ihme on vuosisatoja ollut hillasuot,riista metsissä ja puhtaat kalavedet,nykyajan kaivosmöyrintä on irvokasta lopunajan rimpuilua,joka olisi saanut jäädä näkemättä,,-toivottavasti kainuun tsernobyl ajetaan alas pikimmiten ja palautetaan luonnontilaan !

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hilloja keräämällä tai syyttömiä luontokappaleita surmaamalla ei tätä hyvinvointiamme rahoiteta, vientituloja siihen tarvitaan.

Jaakko Paasonen

Milloin luulet näitä vientituloja alkavan tulla, tästä miljardifiaskosta?
Jälleen vakaa arvioni on,että ei milloinkaan.
Ympäristötuhoja sen sijaan kyllä tulee..ja on jo tullut mittavasti.
Kukas ne korvaa..?
Talvivaarako ?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Sipilän ja Huuskon ihmettä odotellessa seurataan lähinnä ympäristötuhojen vääjäämätöntä etenemistä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Terraframen ja edeltäjien kaivostoiminnasta on ollut paikallista ympäristöhaittaa:
http://www.ely-keskus.fi/web/ely/-/terrafamen-kaiv...

Näkyy olevan sulfaattipitoisuudet luonnottomia syvänteissä. Sulfaatti nyt on sentään niitä haitattomimpia aineksia, mitä vesistöön voi kaataa, että siinä mielessä asiat eivät ole suurkatastrofin tasolla, jos ei sentään ihan kohdillaankaan.

Vaikken ajatustenlukija olekaan, niin Vihreiden politiikkaa kuvaan Eläimet ensin -periaatteeksi, jota arvelen Touko Aallonkin noudattaneen. Eli että tavoitteena oli, että ympäristöhaitat olisivat saatu loppumaan, kun kaivos olisi ajettu alas. Varmaankin, jos vain rahaa olisi syydetty tarpeeksi samalla ympäristön suojeluun. Nyt se raha meni yritystoimintaan, joka taas puolestaan huolehtii siitä, ettei arvokkaat raskasmetallit karkaa luontoon, vaan pistetään myyntiin.

Ehdotuksensa tekoajankohta huomioiden Aaltoa en meni pahasti moittimaankaan. Tilanne ei tuolloin ollut oikein edes fifty-sixty taloudelliselle menestykselle. Nyt se on, jos ei paremminkin. Vaikken mikään talousviisas olekaan, niin yksityisen rahoituksen mukaantulo viittaa siihen, että kyse on bisneksestä.

Parhaassa tapauksessa kaivostoiminnan taloudellinen kannattavuus vähentää ympäristöhaittoja huonosti toteutettuun alasajoon verrattuna. Vihreitä vahtikoiria toki on hyvä olla.

Mikä minua kiinnostaa, niin tapahtuuko Sotkamossa sekin ihme, että veronmaksaja saa takaisin sijoituksensa?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoista on tämä suurten lukujen matematiikka, ensinnäkään Terrafame ei ole vielä kannattava. Q1-Q3/2017 on 17,3 miljoonaa tappiollinen. Koko vuodesta näyttää tulevan tappiollinen ellei sitten kikkailla keskeneräisillä valmisteilla ja niiden arvolla kuten viime vuonna.

Senttiäkään valtio ei ole siis saamassa osinkoja. Rahaa on mennyt se puolisen miljardia.

Lisärahoituksen myötä Trafiguran/Galenan omistus kasvaa 28,7 prosenttiin ja valtion laskee 84 prosentista 71,2 prosenttiin.

Lisäksi kerrotaan, että valtionyhtiön eli Terrafame Groupin omistusosuus Terrafamesta voi tulevaisuudessa laskea alimmillaan 50,1 %:iin, jos optio-oikeudet käytetään ja korot maksetaan osakkeina.

Eli mikäli kannattavuus paranee niin optio-oikeudet käytettäneen ja valtion omistus laskee noin puoleen, mikä tarkoittaa myös vain puolta voitoista.

Lisäksi osa on lainoja ja uudessa sopimuksessa mm takaisinmaksuaika 75 miljoonan lainalle 5,5 vuotta. Aika nopeasti pitää uuden laitoksen alkaa tuottaa.

Siitä voi sitten laskeskella kauanko menee saada 500 miljoonaa takaisin voittojen avulla maksettuina osinkoina. Samalla on hyvä muistaa, että pitäisi kertyä pari sataa miljoonaa siihen alasajoon, joka lopulta kuitenkin on edessä joku päivä.

Joten kyllä tässä pitää ihmettä vielä odotella ja toivoa, ettei odotellessa tule ympäristökatatrofia.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Onkohan tämä ongelma ratkaistu:

Talvivaaran nikkeli-sinkki-uraaniesiintymän isäntäkivi on mustaliusketta, joka sisältää 7,5 prosenttia rikkiä. Myös esiintymän sivukivi on pääasiassa mustaliusketta.

– Joutuessaan ilman ja veden kanssa tekemisiin mustaliuske rapautuu nopeasti, jopa parissa vuodessa, ja rikki hapettuu rikkihapoksi. Tämä on Talvivaaran suurin ja pysyvä ympäristöongelma, jota ei vieläkään haluta tunnustaa. Yksi mustaliusketonni tuottaa rapautuessaan laskennallisesti 240 kiloa rikkihappoa. Sivukiveä kertyy satoja miljoonia tonneja, jos kaivos jatkaa toimintaansa.

https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3667433-geo...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tuskin on mahdollista toimia niin fiksusti, että tuo syntyvä rikkihappo saadaan "bioliuotuksen" kemikaaliksi? Nimittäin se "bioliuotus" on käsitykseni mukaan rikkihappoliuotus biotehosteella.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Sivukiven suotovedet kerätään ja puhdistetaan tai käytetään prosessissa. Eräästä koetoimintaluvasta olen päätellyt, että Terrafame tutkii sivukiven liuottamista. Silloin metallien kokonaissaanto paranisi ja vastaavasti svukiveen jäisi vähemmän metalleja ja haponmuodostajia. Sitä en osaa sanoa, milloin asiaa voisi pitää ratkaistuna. Kaivoksen toiminnan aikana asia on kontrollissa. Lähinnä on esitetty huolia siitä, mitkä ovat mustaliuskeen pitkäaikaisvaikutukset kaivoksen sulkemisen jälkeen.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Totuus on että Terrafame ei ole yhtään päivää toiminut plussalla. Nikkelin tuotantokustannukset ovat noin 3 kertaa suuremmat kuin nikkelin myynnistä saatavat tuotot. Ja syy on se, että bioliuotusprosessi ei ole toiminut koskaan siten kuin kaivoksen alkuvaiheessa väitettiin. Nyt vielä rahanpesusta epäiltyä osaomistaja Trafiguraa kumarretaan kuin pelastajaa. Kukaan järkevä ei usko että Terrafame pystyisi kilpailemaan akkukemikaalien tuotannossa tulevaisuudessa. Näytöt firmalla ovat sen verran huonoja historian valossa, että luottamusta ei yksinkertaisesti ole. Ja tuskin tulee.

PS. Nämä tiedot on saatu alan professoreilta ja kaivosalan asiantuntijoilta, jotka ovat läheltä seuranneet Talvivaaran (Terrafame) toimintaa sen alusta lähtien ja jo Outokumpu Oy:n tekemien tutkimusten ajalta Talvivaaran alueella. Heidän mielestään Talvivaara käytti pilottitutkimuksissaan parempaa ja nikkelipitoisempaa kiviainesta, kuin mitä alueelta oikeasti löytyy. Outokumpu oli kerännyt tämän paremman kiviaineksen erilliseen paikkaan, josta Talvivaara oli sitten ottanut malmin tutkimuksiinsa.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

"Nikkelin tuotantokustannukset ovat noin 3 kertaa suuremmat kuin nikkelin myynnistä saatavat tuotot."

Jonain tiettynä ajanhetkenä vuonna 2015 tai 2016 tuo on saattanut pitää paikkaansa. En käyttäisi preesensiä tuossa. Professorit voisivat tulla tähän hetkeen.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Uusi yksityinen raha mahdollistaa investoinnit. Joko pasuttoon ja sulattoon tai tämä akkukemikalitejdas. Jompi kumpi, joka tapauksessa uraani pitää mielestäni ottaa pois ennen kuin nikkeliä jatkojalostetaan. Sitä emme tiedä millaiseen hintaan jalostettuja tuotteita voitaisiin myydä, mutta huomattavasti valoisammalta tämä näyttää kuin vuosi sitten. Terrafame on puhunut (Ratia) jopa 200 miljoonan lisäyksestä liikevaihtoon. Jos tämä viimeisin rahoituspaketti riittää investointiin, joka lisää liikevaihtoa 200 miljoonaa, kyseessä olisi erittäin kannattava investointi.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Terrafame eli nälkämaa

v. 2015 liikevaihto 2 523 629€ tulos -91 748 244€

v. 2016 lv 101 042 000€ tulos -124 912 000€

Kuluvana vuonnakin tulos on miinusmerkkinen

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Joku vastuullinen toimittaja voisi tutkia Talvivaaran alkuvaiheessa pilottikasassa käytetyn kiviaineksen alkuperän. Jos tämä kiviaines on ollut parempaa kuin mitä alueelta todellisuudessa löytyy? Ja jos pilottikasa on vielä ollut katettu, ettei sinne ole päässyt satamaan vettä eikä lunta, kuten väitetään, niin on selvää että tulokset ovat olleet ihan eri luokkaa kuin mitä taivasalla tapahtuvassa prosessissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli sotkamolaisten työpaikat on pääasia niin eikä voisi kaivaa naftaliinista sen sossujen kuvaputkitehtaan ja työllistää sotkamolaiset kuvaputkiteollisuudessa. Eihän tuolla vanhalla teknologialla tietenkään mitään tee, vanhaa teknologiaa e kukaan osta, mutta Sipilän suku voisi valmistaa hihnasiirtimiä joilla siirtää kuvaputket kaatopaikalle. Saisi valtio verotuloja sotkamolaisten palkoista ja ostovoimaa löytyisi, saastuttaminen vähenisi oleellisesti.

Käyttäjän OlliLeino kuva
Olli Leino

Onko kukaan noista pahanilmanlinnuista laskenut, paljonko valtio on saanut takaisin verotuloja työntekijöitä perityistä veroista ja yrittäjien maksamista veroista? Kaikkein tyhmintä olisi ollut lopettaa tuotanto.

Timo Tuovinen

siinä sitä matematiikkaa, huh huh. olisihan niitä verotulo vaikka alueen joka tyypille olisi valtion toimesta ja TE toimiston kautta maksettu työttömyystukea, kun sitäkin verotetaan

Käyttäjän OlliLeino kuva
Olli Leino

On siinäkin matikkaa, kun et tajua edes sitä eroa mikä on TE- toimiston maksujen ja työssäolevien verojen maksuilla. Urakoitsijat eivät saa mitään tukea, eli niiltä ei tule töitten loputtua euroakaan verottajan pussiin.

Timo Tuovinen Vastaus kommenttiin #53

Kun työtön saa jotain tuloa euronkin, niin kaikki tuki lasketaan uudestaan Nalle voi rikastua ihan kuinkapaljon tahaansa, niin hänen saamansa tuet ei tipu senttiäkään.
Yksi suurimmista maataloustuen saajista vuodesta toiseen.
Niin kyllä se ois ihan järkevämpää maksaa työttömälle, kun ruveta typeriin hankkeisiin pelkän työllistymisen takia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Päätoimittaja Markku Huusko kirjoitti Terrafamesta virallisen optimismin kynällä. Totuus on kuitenkin paljon karumpi.

Talvivaaran kaivostoimintaa jatkava Terrafame jatkaa ympäristön tuhoamista, nikkelin ja sinkin tuotanto on tappiollista, voitolle yritetään päästä aloittamalla riskialtis uraanin tuotanto ja omistusta myydään ulkomaille.

Pekka Perän parilla eurolla ostama kaivos on nielaissut alustaan valtion ja veronmaksajien rahoja kaikkiaan yli miljardi euroa. Nyt kun valtion kassasta ei voi enää juoksuttaa kaivokseen eurovirtoja, myydään kaivosta pala palalta eli syödään kuormasta.

Terrafamen aloittaessa oli valtion Terrafame Groupin omistusosuus 100%.

Ensimmäisen "rahoituserän" jälkeen omistus pieneni 84,2 prosenttiin.

Ennen uusinta "rahoituserää" valtion Terrafame Group omisti Terrafamen osakkeista 84,0 %, Trafigura-konsernin Galena 15,9 % ja lainojen järjestelijä Sampo 0,1 %.

Nyt Terrafame Group omistaa Terrafamesta enää 71,2 %, Galena 28,7 % ja Sampo edelleen 0,1 %.

Tätä menoa Terrafamen kaivosta voidaan pyörittää niin kauan kunnes valtion omistus on 0%. Sitten rahan tulo tyrehtyy.

Terrafame teki vuonna 2016 tappiota 134,4 miljoonaa euroa. Nikkelin tuotanto oli heikko. Tappioputki jatkuu myös vuonna 2017. Lokakuussa Terrafamelta irtisanottiin 37 henkilöä.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Kerrohan Lintunen, mitä pitää tehdä juuri nyt, että ympäristö säästyy, valtion rahat säästyvät, investointeja ei kuopata, työpaikat säilyvät jne...?

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Ei pitäisi liikaa hyökätä establishmenttiä vastaan. Tärkein heiltä vaadittava ominaisuus juuri nyt on kyky kävellä tyhjän päälle. Jos he tekevät sen tyylikkäästi ja hillitysti, tuiki tarpeellinen yhteiskunnallinen muutos voi tapahtua sujuvasti kuin Neuvostoliiton romahtaessa.

Kaikkein pahin skenaario on se, että vallanpitäjät käyvät reaktiivisiksi ja perustavat kaikenlaisia muutoksenestämiskeskuksia. Sen sijaan tämmöinen Talvivaara -fiksaatio on ihan hauska asia.

Käyttäjän MarttiKorpiranta1 kuva
Martti Korpiranta

Voiko olla mahdollista että Talvivaaraa (Terrafame) on käytetty rahanpesuun? Rahanpesussa tarvitaan tappiollisia ja konkurssikypsiä yrityksiä. Talvivaara Oy (nyk.Terrafame Oy) on spekulatiivisesti hyvä esimerkki siitä, miksi tätäkin yritystä on näin pitkään pyöritetty. Yrityksen alkuaikoina rahaa pyöri Lontoon pörssin kautta satoja miljoonia ja lopulta arvottomat osakkeet jäivät tavallisten suomalaisten käsiin. Joku vastuullinen toimittaja voisi tutkia tämänkin asian.

Kari Ahonen

Teslan akkutehtaan kytkeminen tähän asiaan on todellista toiveajattelua. Tällä hetkellä on helpompi uskoa Teslan konkurssiin kuin uusiin akkutehtaisiin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Talvivaara/Terrafamen kaivostoimintaan liittyvät ympäristötuhot ja rikollinen toiminta ovat massiivisia. Ja ympäristötuho vain jatkuu.

Elokuussa 2017 Terrafame jätti Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle ympäristölupahakemuksen Nuasjärveen johdettavien vesien sulfaattikiintiön nostamiseksi.

Syyskuussa 2017 Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan Talvivaaran kaivostoiminta on johtanut ”ekologiseen romahdukseen”: sulfaattipitoiset jätevesipäästöt ovat muuttaneet lähijärvet kemiallisesti kerrostuneiksi suola-altaiksi, joiden pohja on kuollut.

Lokakuussa 2017 alkanut ympäristörikosoikeudenkäynti Rovaniemen hovioikeudessa jatkuu tänään 14. marraskuuta.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Lintunen, et vastannut yllä olevaan kysymykseeni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset