Markku Huusko

Paperittomat ja Helsingin kokoomuksen ”persahdus”

  • Näin Helsingin valtuutetut äänestivät paperittomista. Pormestari Jan Vapaavuori ei osallistunut äänestykseen.
    Näin Helsingin valtuutetut äänestivät paperittomista. Pormestari Jan Vapaavuori ei osallistunut äänestykseen.

Kokoomus ja perussuomalaiset olivat Helsingissä samalla puolella äänestyksessä paperittomien terveyspalvelujen laajennuksesta. Kahdestaan ne eivät onnistuneet kaatamaan esitystä, vaikka joukko demareita ja pari muutakin valtuutettua päätyi samalle puolelle.

Valtuustoaloitteen tehneet vasemmistoliiton Veronika Honkasalo, vihreiden Leo Stranius ja demareiden Thomas Wallgren saivat äänestyksessä voittosulan hattuunsa. Tulos valtuustossa oli kiivaan keskustelun jälkeen melko täpärä 45–39.

Äänestyskartan julkaisi Helsingin kaupunki omilla sivuillaan. Sieltä näkyy, että yksikään kokoomuslainen ei lipsunut rivistä. Myös kokoomusryhmää selvästi pienemmät perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja sinisten ryhmät olivat yhtenäisesti vastaan.

Helsingin kristillisdemokraattien näkemys on hieman yllättävä siksi, että heitä lähellä oleva evankelis-luterilainen kirkko on tullut tunnetuksi siitä, että se on hätämajoittanut paperittomia.

Vihreiden, vasemmistoliiton, RKP:n, keskustan, piraattien ja feministisen puolueen valtuustoryhmät olivat yhtenä rintamana palvelujen laajennuksen puolesta.

Asetelma oli varsin sama kuin kaupunginhallituksessa viikkoa aiemmin. Silloin kokoomusryhmä lisättynä yhdellä perussuomalaisella ja yhdellä demarilla hävisi lukemin 7–8.

Kokoomuksen ylivoimainen kasvo ja mielipidevaikuttaja Helsingissä on pormestari Jan Vapaavuori. Hän äänesti kaupunginhallituksessa kuten muutkin kokoomuslaiset, paperittomien terveyspalvelujen laajennusta vastaan.

Helsingin valtuustossa hän ei osallistunut äänestykseen paperittomista, sillä hän oli poistunut eilisestä yli puolen yön menneestä kokouksesta paljon ennen ratkaisevaa äänestystä. Hän lähti jo ennen iltaseitsemää Mäntyniemeen Britannian prinssi Williamin kunniaksi järjestetylle illalliselle.

Asiahan koskee arvioiden mukaan joitain satoja Helsingissä tällä hetkellä oleskelevia paperittomia, jotka voivat saada nyt samat terveyspalvelut kuin vielä prosessissa olevat turvapaikanhakijat. Palvelut eivät ole jatkossakaan Suomen kansalaisten saamien tasolla.

Perussuomalaisten näkemys on ollut yksinkertaistettuna se, että päätös uhkaa lisätä laitonta maassa oloa. Se voi heidän mukaansa houkutella Suomeen ylipäätään lisää turvapaikanhakijoita, mihin esimerkiksi valtuutettu Matias Turkkila viittasi vertauksellaan ”Kempeleen asunnon kahvaan”.

Saman tyyppinen on ollut henki kokoomuksessa, joskin pehmeämmällä retoriikalla. Kokoomuslainen valtuutettu Mira Saxberg twiittasi esimerkiksi, että ”laittomasti maassa oleskelevat mieluummin pois maasta kuin ’ilmaiseksi’ hoitoon”.

Perussuomalaisia hieman lievemmästä linjasta kertoo myös se, että kokoomuksen valtuustoryhmä olisi halunnut odottaa paperittomiin liittyvän selvityksen tuloksia ennen isoa linjapäätöstä.

Voittajien puolella on iloittu ihmisoikeuksien puolesta. ”Helsinki turvaa päätöksellään paperittomien perusoikeudet ihmisoikeussopimusten vaatiman tason mukaisesti. Tämä on merkittävä linjaus myös kansallisesti”, arvioi feministisen puolueen ainoa valtuutettu Katju Aro.

Pormestariksi tänä vuonna valittu Jan Vapaavuori ei profiloitunut paperiton-asiassa ollenkaan samalla tavalla kuin esimerkiksi ennen kuntavaaleja suurmoskeijahankkeen vastustajana. Tuo vastustus toi todelliselle ääniharavalle hyvin todennäköisesti joitain lisä-ääniä, ehkä myös persuleiristä.

Arvoliberaalina pidetty Vapaavuori päätyi paperiton-asiassa siis Helsingin muiden kokoomusvaikuttajien tavoin samalle puolelle perussuomalaisten kanssa. Muistissa on, kuinka vielä keväällä, ennen Halla-ahon valintaa perussuomalaisten johtoon, Vapaavuori julisti: ”Minusta selvää, ettei kokoomus voi olla samassa hallituksessa Halla-ahon PS:n kanssa. Liberaalia demokratiaa puolustettava”.

Tulevaisuus näyttää, oliko nyt Helsingissä nähty jonkinasteinen ”persahdus” poliittisesti fiksu veto kokoomukselta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Kokoomusta en ymmärrä sillä tämä lisää verovarojen lisämenoa ja samalla he haluaisivat itselleen veronkevennyksiä?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

J.Vapaavuoren liberaaliutta ei tarvitse paljon rapsuttaa kun sieltä jo alkaa paljastua n.s. "vanha Aatami" eli K.Suomalaisen mainiosti karikatyrisoima kypäräpääpappi kaikkine siihen kuuluvine kylmäävine asenteineen. Sama koskee muutenkin kokkuleiden asenteita kaikista juhla- ja vaalipuheista huolimatta.

Muutenkin tämä liittouma paljasti persuleiden ja sinikoiden tehtävän isäntäpuolueen pikku apulaisina. Vihruleista olen hieman yllättynyt koska puisto-osasto uskaltautui toteuttamaan ihan omaa, konsernijohdosta erillistä linjaa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vanhaan hyvään Stubbin aikaan kokoomus ei "persahdellut."

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

vapaassa yhteiskunnassa ihmiset voivat äänestää jaloillaan. helsingissä ei ole pakko asua

Pekka Pylkkönen

Tässäpä yksi asia jossa persujen kanssa samoilla linjoilla olon ei pitäisi hävettää.

Nyt puhuttiin siis henkilöistä jotka ovat maassa laittomasti.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

"Asiahan koskee arvioiden mukaan joitain satoja Helsingissä tällä hetkellä oleskelevia paperittomia,"

Ja kuinka montaa tulevaisuuden "paperitonta"...

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Toivottavasti kukaan ei mainosta Pietarissa, että nyt voi hoitaa lääkärikäynnit ja nostaa taskurahaa lomamatkan yhteydessä.

Esko Kotilainen

Eihän se Pietarissa ongelma ole,itärajahan on kiinni.Likinnä huvittaa vain tämän julistuksen julkaiseminen täällä Norjassa,ja varmaan Ruotsissakin.
Nythän tämä tehdään kaikilla mahdollisilla kielillä,odotan julkaisua.
Ruotsissa arvioivat olevan noin 50-100 tuhatta avuntarvitsijaa,jota ei saada kiinni.
Norjassa nykyisen hallituksen toimien johdosta ei enää niin paljon ole,ehkäpä joitain tuhansia,mutta tämä on todella suuri uhraus Suomelta,100-vuotis juhlan kunniaksi ottaa vastaan kaikki,avuntarvitsijat.Sekä laittomat oleskeliat.Ainoastaan Tombstonessa ameriikassa,saivat lainsuojattomat oleskella aikoinaan,vapaasti.
Länsirajaahan ei ole.olemme kiitollisia Suomen valtiolle,sekä Helsingille.
Palauttamisien vaikeudet ovat tämän päätöksen mukaan voitettu.
Huusko,olet veteraani tanssimaan vetsenterällä,tuomatta kuitenkaan omaa mielipidettä esille.Ei ainakaan silleen,ettetkö pystyisi sitä kumomaan.
Kunnioittava saavutus,päätoimittajana.
Usari on kuitenkin ehkäpä ainoa media,ansioistasi johtuen Suomessa,joka suostuu kommenteissa vastavirtaisuuksiin.
Muualla käytäntö on yleensä pannaan laitto.
Tosin sinäkin aikoinaan laitoit minut pannaan,ja laitoit jopa toimituksenkin soittelemaan minulle ,ulkomaille,haastattelemaan,olenko todellinen ihminen.
Haasttelu oli mielenkiintoinen,koska se seurasi likinnä CIA- kuulustelu mittakaavaa,joka on tuttu,filmeistä,ja kun itse käänsin keskustelun kysymyksiin,niin vastaukset olivat hämmenntyneitä,No kommennts,no komments,emme voi vasta mitä te kysytte.
No,panna laittettiin kuitenkiin pois,ja ilokseni voin vieläkin sanoa mielipteitäni usarissa.
Ainoa asia,Huusko on se että olet hiukan pelkuri,mutta ymmärän veitsenterällä
tanssimisen olemassaolostasi,mediassa.
Jos uskailtaisit vahvasti ottaa esille,tutkivana lehdistönä,esille korruption,maailmanpoliitisen politiikan seuraamisen,neutraalina katsojana,niin arvoistasin lehteäsi todella.
Kaikki kunnioitus sinulle,olethan kuitenkin Suomen vapaan lehdistön keulakuva,
Eihän Suomella muuta olekkaan.

Kuitenkin he soittivat minulle.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Voi sen nähdä niinkin että kokoomuksellakin on rajansa ja kipukynnyksensä siinä kuinka pitkälle ovat valmiita menemään vihervasemmiston perässä äänien ja muiden intressien takia tai niistä huolimatta eli tämä esitys

"Kukaan ei osaa arvioida, miten suuria kustannuksia paperittomien terveydenhuolto Helsingille aiheuttaa – edes paperittomien määrää ei tiedetä"

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005470997.html

oli yksinkertaisesti vain liian päätön.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Tuo päätös suorastaan hävettää avun tarpeessa olevien Suomea rakentaneiden vanhusten ja pienituloisten puolesta...Heille ei ilmaispalveluja taida juurikaan olla tarjolla. Miksi?

Taisto Orre

Mitenkä niin? Suomessa kaikki saavat perusterveyden palvelut ja vielä erikoissairaanhoidonkin ilmaiseksi jollei ole varaa maksaa. Ne palvelut joita nyt paperittomille tarjotaan alittavat paperillisten hoidot reippaasti.
En muutenkaan ymmärrä jos ihminen ei voi tai muutoinkaan palaa kotimaahansa mitä hänelle tehtäisiin? Tapettaisiinko kuin Cityjänis, joka myös on väärässä paikassa.
Kuljetettaisiinko väkisin pois ja sitten väkisin poistettu tulisi taas väkisin takaisin?
Monia yksinkertaisia ratkaisuja on esitetty. Niiden ainoa vika on että ne kaikki ovat mahdottomia.

Timo Ala-Harja

Engren on oikeassa kirjoittaessaan että. Kukaan ei osaa arvioida miten suuria kustannuksia paperittomien terveydenhuolto Helsingille aiheuttaa edes paperittomien määrää ei tiedetä.
Vuoden kuluttua ehkä tiedetään enemmän kustannusten noususta ja siitä miten kaukaa palveluja tullaan käyttämään.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Eikö äänestyksen rintamajako kuvaa pitkälle (pl RKP & PS) yhteiskunnan nettomaksajien ja nettosaajien jakolinjaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Viimeinen lause on hieman epäselvä ja rytmitön. Jää epäselväksi pitääkö blogisti vetoa poliittisesti fiksuna ja kuinka ponnekkaasti siinä tapauksessa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Hän lienee tarkoittavan, että:

poliittisesti fiksu valinta + aika = kannatusosuuden nousu.

Ja toisinpäin:

poliittisesti hölmö valinta + aika = kannatusosuuden lasku.

Saitko rytmistä selvää?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Rytmistä en tiedä, mutta kyseisen virkkeen on tarkoitus nostaa kysymys, että onko veto poliittisesti fiksu vai ei.

On kiinnostavaa, että kokoomus on löytänyt tässä asiassa kaverikseen perussuomalaiset. Oli siellä myös KD ja siniset, eli kokoomus lähti konservatiivioikeistolaiseen porukkaan. Esim. keskusta ja RKP olivat toisella puolella ns. vihervasemmiston joukossa. Nähdäänkö tällaista jatkossakin?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiitos täsmennyksestä. On kiinnostavaa. Helsingin kaupunginvaltuuston kokoonuslaisedustus on nyt valinnut linjansa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #19

Siis yllätyitkö siitä, että Kokoomus on porvarillinen puolue?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #20

Kunhan koittaa jatkaa linjaansa, perussuomalaisten eristämistä, jonka mukaan tulee hypätä ennemmin vaikka sinne kaivoon kuin olla jossain asiassa samaa mieltä, samassa joukossa, perussuomalaisten ja tässä kohtaa erityisesti Halla-ahon kanssa. Kuten edellä aika kömpelöä koska pikemminkin kaikkien järjellisten ihmisten tulisi etääntyä vihervasemmistolaisten hulluimmista päähänpistoista eli niinpäin katsoa asiaa sillä erolla ettei etääntyminen ole kategorista vaan reaalipoliittista ja tapauskohtaista toivoen että joskus järjen valo vaikka Arhinmäenkin päähän säteilisi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #20

Porvari ei ole mikään yksiselitteisesti maahanmuutto- tai humanismivihamielinen olio.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #29

Eihän kielteinen kanta "["("paperittomien")"]" oikeuksien kohtuuttomaan laajentamiseen sitä tarkoitakaan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko Vastaus kommenttiin #19

Ainakin tässä asiassa kokoomus teki noin. Mielenkiintoista on myös nähdä, onko Helsingin päätöksellä taloudellisia vaikutuksia tai muita nähtävissä olevia positiivisia tai negatiivisia seurauksia. PS erityisesti maalasi piruja seinille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #24

Tässä on tämän hetken arvio kustannuksista:

(apulaispormestari) Vesikansan mukaan myös mielenterveyspalvelut ovat mukana. Hänen arvionsa mukaan terveydenhuollon laajentaminen tulee maksamaan 200 000–400 000 euroa.

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/585454-yl...

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #27

S.N:" Hänen arvionsa mukaan terveydenhuollon laajentaminen tulee maksamaan 200 000–400 000 euroa."
Olen varmaan hieman yksinkertainen, tahi sitten en muuten vaan ymmärrä lukemaani, mutta mistään en löytänyt mitään viitettä siihen mille ajalle tuo kustannusarvio on laskettu. Ei kait se nyt kuitenkaan voi olla niin, että nämä palvelut saadaan ihan loputtomiin tuolla muutaman satatonnin "sijoituksella"-

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33

Tuossa on käsittääkseni arvio vain terveydenhuollosta, asumis- ja muut kustannukset mielestäni puuttuvat. Ja jos olen oikein ymmärtänyt niin ensi kuussa pitäisi valmistua arvio siitä paljonko Helsingissä olisi paperittomia, mutta tässä mittasuhteisiin:

Helsingin sosiaali- ja terveyshuollon budjetti on yli 2 miljardia euroa.

https://yle.fi/uutiset/3-9955322

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #27

Mistä tämän Vesikansan arvio tästä Helsingin terveydenhuollon laajentamisen kustannuksista on oikein lähtöisin ?

Mikä taho on tehnyt arvioinnin, jos ei Vihreiden, Vasemmistoliiton, RKP:n, SDP:n ja Keskustan puoluetoimistot ?

200.000 -400.000 euroa riittää pahimmassa tapauksessa vain 1-2 potilaan hoitoon.

Käyttäjän JuusoPeuraharju kuva
Juuso Peuraharju Vastaus kommenttiin #24

"Ainakin tässä asiassa kokoomus teki noin. Mielenkiintoista on myös nähdä, onko Helsingin päätöksellä taloudellisia vaikutuksia tai muita nähtävissä olevia positiivisia tai negatiivisia seurauksia. PS erityisesti maalasi piruja seinille."

Onko päätöksellä taloudellisia vaikutuksia? No ei ainakaan myönteisiä. Rahaa palaa ja se on aina jostain muusta pois. Miten ylipäänsä SUOMALAINEN päättäjä voi puhtaalla omatunnolla ajaa laittomasti maassa olevien asemaa parantavaa aloitetta? Täysin käsittämätöntä. Näiden puolesta äänestäneiden moraaliin on turha vedota, koska sitä ei selkeästi ole, mutta häpeäisivät nyt edes.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miksei nimittää sitä reilusti "kokahdukseksi"? Kokoomus palaa vanhoihin arvoihinsa 1,5 vuotta ennen seuraavia vaaleja, kun se ehti viimeisen 2,5 vuoden aikana pahasti ns. ihmiskaupan puolella ryvettyä Orpon johdolla. Tilanne antoi pelolle sijaa?
Olisiko tässä tulkinnassa perää?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Uutisoinnista ei ole käynyt selväksi, keille ja mitä palveluita Helsingillä on luvassa ja mihin kustannusrajaan asti ?

Sen olen kokenut aivan läheltä, että kielitaidottomien ulkomaalaisten potilaiden lääkäreiden vastaanotot ja hoitosuunnitelman teot vievät aivan tolkuttomasti resursseja ja aikaa, sillä tavanomaisen potilas-lääkäri kohtaamisen sijaan konsultaatiosta saattaa tulla potilas, omaiset, puhelin, puhelimen toisessa päässä oleva hoitoon hakeentuneen oma " asiantuntija", tulkki, sosiaalihoitaja, sairaanhoitaja / hoidonsuunnittelija ja lääkäri välinen kokous, jossa normivastaanoton ja konsultaation sijaan saattaa tulla lääkärille haasteellinen tunnin tai kahden vastaanotto selvityksineen, arvioidun normipotilaan 20 minuutin sijasta. Sattaahan tämä olla haitallista muille potilaille, mutta sitä en nyt tässä ääneen sano.

PS. Mahdollistaako tämä nyt sen, että esim. Pietarissa hoitoonsa kyllästynyt henkilö voi saada hoitoa ja avustuksia Helsingiltä jos viisumin hankittuaan matkustaa rajan yli hävittäen henkilöllisyytensä ja muut dokumentit matkan varrelle kärsien samalla muistinmenetyksestä ?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Täytyy nähdä myös asian hyödyt. Käsittääkseni Helsingissä on monia kodittomia. Heidän kannattaa nyt alkaa "paperittomaksi". Taskurahaa kai voi hakea kuka vain niin monta kertaa ja usein kuin lystää, sillä papereita ei kysellä :)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Jos tuon on tarkoitus olla hymiöineen huumoria, se on mielestäni väsähtänyttä ja todellisuuden vastaista.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

No jos ollaan vakavia (ilman positiivista hymiötä), niin mikä estää suomalaisia hakemasta noita palveluita? Varsinkin jos sattuu osaamaan venäjää, niin helppo teeskennellå ulkomaalaista. Miten paperittomien toimeentulotuen jakamista säädellään, jos henkilöllisyyttä ei kysytä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #39

Eiköhän suomalainen kansanryhmä ole tässä järjestelmässä niin hyvin erotettu (kept apart) po. erikoisryhmästä, että se saa usein edelleen jonottaa 1-2 kk päästäkseen lääkärille, kuten mm. eräälle sydänoireiselle eläkeläiselle kävi.
On turha vaatia yhteiskunnalta pääsyä yksityiselle ns. ohituskaistaa pitkin. Sellaista sanotaan tasa-arvoksi.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #39

Tuomas Karhunen: - "Miten paperittomien toimeentulotuen jakamista säädellään, jos henkilöllisyyttä ei kysytä?"

Erinomainen kysymys, johon todella haluaisin kuulla jonkun asiasta päättäneen vastauksen. Itse pelkään, että tuossa saatetaan käyttää rasistisia keinoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #53

Kuinka?

Paperittomillahan ei ole oikeutta niin laajaan hoitoon kuin Suomen sairausvakuutuksen piirissä olevilla? Siis tuo minimitaso kaikille ja jos on sairausvakuutettu Suomessa, s.o. omaa "oikeat" paperit, sitten enemmän.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Juurikin näin. Arvioni paperittomien lukumäärästä noudattaa kaavaa:

paperittomien lukumäärä = kaikki, jotka kykenevät huijaamaan järjestelmää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

En tiedä, että miksi Vapaavuorta ajatellaan arvoliberaalina?

Tässä puolueiden listaus liberaali(arvo):

http://www.tyrannyofmajority.net/collective/vaalit...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nämä persahtaneet nyt ennustavat lähes maailmanloppua Helsingille, mutta katsotaanpa rauhallisesti vaikka puolen vuoden päähän, niin veikkaampa, että mitään järisyttävää ei tapahdu.

Suu vaahdossa muutamat persut nyt paasaavat, että kaikki maailman paperittomat nyt ryntäävät Helsinkiin.

Kun ei ymmärrys riitä siihen, että tuskinpa paperittomat kaikki nyt sitte sairastuvat yhtäaikaa, ja että heille tulee siis nyt samat oikeudet kuin turvapaikanhakijoilla, ei enempää.

Eli hiukan malttia, ei kenellekään olla laittamassa kultaisia tekohampaita.

Juha Kuittinen

Niistä kultaisista tekohampaista kannattaisi tehdä aloite.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kokoomuksen ryhmä valmistautunee jo seuraaviin eduskuntavaaleihin....

Käyttäjän VinKuukka kuva
Väinö Kuukka

Turha tuohon mitään persuilua on yrittää sotkea jonain pahan metaforana. Kokoomus on yksiselitteisesti järkevä, samoin kristilliset ja tietenkin SDP:n edes jossain määrin malttinsa säilyttäneet. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden pitää poistua maasta, ja he saavat jo nyt kiireellisen hoidon.

Mikäli joku maalaili piruja seinälle, vastaavasti tunteiluretoriikka ei malttanut edes palauttaa asiaa selvitysten ajaksi. Vaikutusten analysointihan on juuri käynnissä. Mitään halua piraateilla tai vasemmistoliitolla ei ollut edes odottaa tutkimustietoa.

Sama koskee suurmoskeijahanketta. Vapaavuori miettii hankkeen rahoittajia ja muiden Euroopan valtioiden kokemuksia rikkaiden sunnimaiden perustamien moskeijoiden vaikutuksesta turvallisuuteen. Minusta jokaisen pitäisi olla perillä näistä asioista.

Jos tämä retoriikka menee niin alkeelliseksi, että vain se seikka että joku persu on jotain mieltä, pitäisi olla sillä perusteella vastakkaista mieltä, ollaan erikoisilla teillä.

Juhani Piri

Kiitosta vaan. Näyttää ne muumit kaikonneen hallituksenkin laaksosta. Nämä korvaillaan sitten verovaroin.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsity...

Kustannusarviossa henkilöä ja vuorokautta kohden majoituksen kustannukseksi arvioidaan 35 euroa, ruokakorvaukseksi mainittu 7,36 euroa ja lääkekuluiksi 5 euroa. Kustannus yhteensä olisi siten 47,36 euroa/henkilö/vuorokausi. Tilapäistä asumispalvelua käyttäviä arvioidaan olevan 500—1 000 henkilöä noin kolmen kuukauden ajan, ruokakorvausta hakevia 1 500 henkilöä noin puolen vuoden ajan ja muiden kustannusten perusteena on 1 000 henkilöä samoin puolen vuoden ajan.

Edellä esitetyn perusteella voidaan arvioida, että kuntien menot vuodessa olisivat yhteensä 5 346 000 euroa vuodesta 2018 lukien. Kunnat hakevat korvauksen antamastaan kiireellisestä sosiaalipalvelusta aiheutuneisiin kustannuksiin Kansaneläkelaitokselta. Valtion talousarvioon varataan momentille 33.60.37 määräraha Kansaneläkelaitokselle maksettavia suorituksia varten. Kustannusten laskuttamisesta ja maksamisesta, korvauksen hakemisesta ja muista niiden hallinnointiin liittyvistä seikoista annetaan valtioneuvoston asetus.

********

Jos nyt yhtään ajattelee asiaa loogisesti niin ei ole mikään mahdottomuus että yllä oleva laskelma ~3000 henkilöstä käyttäisi kyseiset palvelut Helsingissä.

Kun siellä valtuuston tunteikkaista huuliväpisten esitetyissä hölynpölyissä arveltiin laskun olevan noin 200 000-300 000 vai joko se kohosi jossakin vaiheessa 700 000e. Tässä on realistinen arvio tulevaisuudelle. Yli 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Toistan: YLI 5 MILJOONAA EUROA VUODESSA!

Juhani Piri

Ja mikäli yhtään on näitä turvapaikka ja pakolaislaskelmia seurannut, niin ne on aina REILUSTI alakanttiin virheellisiä. Eli en yhtään ihmettelisi vaikka lasku olisi yli 10 miljoona vuodessa Helsingille.

Eikä tuossa yllä olevassa laskelmassa ole mukana muuta kuin ne turvapaikkaprosessin käyneet jotka ovat saaneet kielteisen päätöksen. Mukana ei siis ole muita paperittomia jotka nostavat kustannuksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jätetään yksi taivaan sinessä kerosiiniä polttava puhalluslamppu ostamatta niin hoitoa ja apua tarvitsevista voidaan pitää huolta vuosikausia. Ja taitaa rahaa säästyä muuhunkin.

Juhani Piri Vastaus kommenttiin #43

Kun ei näe nenäänsä pidemmälle ja sopivasti ohittaa kaikki varoitusmerkit ja faktiset asiat ovat ihmiset hukassa.

En halua kuulua siihen joukkoon joka ideologisen intuitiomyrskyn johdattelemana aiheuttaa peruuttamatonta haittaa ja jumalattomia kustannuksia maallemme hamaaseen tulevaisuuteen, ja vain siksi koska on kiva olla ulospäin parempi ihminen ja muut ovat rasisteja.

Juha Kuittinen

"Haittamaahanmuutto, kerjäläisten ja paperittomien hyysääminen, lähiöiden ja koulujen ghettoutuminen sekä rahan kippaaminen globaalin vastuun kaivoon jatkuvat pidäkkeittä."

https://beta.oikeamedia.com/o1-13388

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Yritän ottaa tämän positiivisesti. Helsinki imuroi nyt kaikki paperittomat, ja jos muut isot kaupungit tekevät saman, niin vauraampi väki alkaa muuttaa pienemmille paikkakunnille ja maaseudun rauhaan. Ja tämä trendi taas parhaimmassa tapauksessa sotkee "kaupungistumisen megatrendin" - joka sekään ei ole maalle hyödyksi.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

SDP on tässä paperittomien asiassa jakautunut, eli sielläkin on "persahtanut" siipensä, mutta myös ns. vihrevasemmistoon kallellaan oleva. Puolueessa kipuillaan edelleen Kari Rajamäen (sd.) tekoa vuonna 2015, kun paperittomien terveyspalvelujen laajentaminen meni jäihin eduskunnassa.

Tässä apulaispormestari Nasima Razmyarin (sd.) eilisiä ajatuksia aiheeseen liittyen täältä Puheenvuorosta:

http://nasimarazmyar.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2468...

"Meillä demareilla on nimittäin eräs kivi kengässä, ja jälleen eilen se alkoi hiertää. Vaikka SDP tunnetaan heikoimpien ihmisryhmien puolustajana, jouduimme vuonna 2015 hirvittävään tilanteeseen, jossa kansanedustaja Kari Rajamäki torppasi hallinnollisella kikkailulla ministeri Susanna Huovisen valmisteleman esityksen paperittomien terveydenhuollosta. Tätä asiaa on saatu selittää lukemattomia kertoja, ja vakuuttaa, että kyse ei ollut SDP:n linjasta. Nyt tämä sama vanha haamu tuli jälleen esiin...".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Meillä kaikilla on mustat pisteemme, myös Rajamäellä. Hän kannatti ja ajoi monia hyvä asioita. Mutta tuossa kohtaa hän harhautui vähäväkisten auttamisesta. Kuten monet muut sosialidemokraatit monessa muussa asiassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Demareiden Tuula Väätäinen ajoi edellisessä hallituksessa esitystä, jonka mukaan Syyrian ja Irakin alueelta palaaville suomalaisille ISIS-veteraaneille olisi tarjottu lain voimin erikospalveluita sosiaali- ja terveydenhuollon osin. Esitys on nyt päässyt SDP:elta unohtumaan ehkä siksi, että ISIS:n toiminta on osoittautunut myöhemmin " epämuodikkaaksi ".

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "Helsingin kristillisdemokraattien näkemys on hieman yllättävä siksi, että heitä lähellä oleva evankelis-luterilainen kirkko on tullut tunnetuksi siitä, että se on hätämajoittanut paperittomia."

Ei tuossa tarvitse olla mitään yllättävää tai ristiriitaista. Kyseisessä aloitteessahan on kyse siitä, halutaanko pakottaa muut helsinkiläiset maksamaan laittomasti maassa olevien terveyspalvelut. Ev. lut. kirkko puolestaan rahoittaa tarjoamansa hätämajoitukset oman jäsenistönsä rahoilla, eikä pyrikään määräämään kirkkoon kuulumattomia hätämajoittamaan tai osallistumaan hätämajoituksen kustannuksiin.

Kyllä sama henkilö voi aivan hyvin lahjoittaa omia rahojaan johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen, mutta olla silti sitä mieltä, että ei pidä pakottaa muita lahjoittamaan siihen samaan kohteeseen. En tietysti tiedä, oliko kristillisten valtuutettujen ajatuksena tämä, mutta toivon, että oli.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Kun päätösten ei tarvitse perustua tutkittuun tai olemassa olevaan tietoon. Tunteella mennään. Tähänhän päätös perustui. Helsinki, niin muutkin kaupungit ovat saaneet thl:lta ohjeistuksen, jonka mukaan ketään ei jätetä kadulle kuolemaan. Ei Suomessa ole niin tehty, eikä tulla tekemään. Se, että asian selvitystä ei jaksettu odottaa (miten paljon laittomia paperittomia on, mitä se tulee maksamaan), kertoo no tunnepitoisesta päätöksestä. Koomisinta lienee, että juuri vihreät ja vasemmisto niin kovasti vetoaa aina tutkittuun tietoon ja sen käyttämiseen päätöksenteossa. Vaan kuinkas kävi nyt?

Vesa Kaitera

Itse olen toiminut Kokoomuksessa nyt 46 vuotta, enkä usko, että Helsingin kokoomusvaltuutettujen yksimielinen kanta olisi perustunut syvään aatteelliseen konservatismiin, tai että kyse olisi ollut "persahduksesta". Äänestyksen kohteena olivat laittomasti maassa olevien palvelut. Tällä hetkellä emme tiedä, kuinka paljon heitä Suomessa on, emmekä sitäkään kuinka paljon heidän palvelujensa parantaminen vuositasolla suomalaisille maksaisi. Jos parannamme heidän palvelujaan merkittävästi, niin se on käytännössä kutsu tulla Suomeen - keinolla millä hyvänsä. Pelkästään Pietarissa ja sen lähiympäristössä on melkoisesti kroonisesti sairaita. Jos huomattava osa heistä hankkisi viisumin ja matkustaisi Suomeen, tuhoaisi henkilöpaperinsa ja vaatisi sitten hoitoa sairauksiinsa, niin mitäs me tekisimme? Minusta Helsingin valtuuston vihervasemmisto teki taloudelliselta kannalta katsottuna harkitsemattoman teon juntatessaan läpi tämän päätöksen. Uskon, että tämä päätös saa seurakseen samankaltaisia esityksiä monissa muissa kaupungeissa, ja että rintamalinja niissä todennäköisesti kulkee melko lailla Helsingin tapauksen kaltaisesti. Vehervasemmisto on lähes yksimielisesti paperittomien asialla ja Kokoomus muiden oikeistopuolueiden kanssa toisella puolella. Keskusta peesannee vihervasemmistoa, ainakin suurimmissa kaupungeissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset